K-report
 

Archiv diskuse Železnice ve společenských souvi... do 28. 06. 2011  

Diskuse K-report » Archiv 2011 » Železnice » Železnice ve společenských souvislostech » Archiv diskuse Železnice ve společenských souvi... do 28. 06. 2011 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Jáchym_a_stroj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 412
Registrován: 2-2006

Odesláno Pátek, 24. června 2011 - 00:08:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

22Michal: mohl byste prosím uvést, které podniky (vyjma některých zbrojovek) byly dle vás "do určité míry" konkurenceschopné ? Stačí příklady.
Wodě vale!
3xhonzík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 787
Registrován: 4-2010
Odesláno Pátek, 24. června 2011 - 01:03:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Aby člověk znal druhou světovou válku, kvůli tomu snad nemusí vymyslet stroj času. Takže lufki si to může zjistit. Zdroje jsou.
Ad. Družstva. Ale ony fungujou, ne že ne, jen se o tom psát nesmí. Družstva taky neznamenají monopoly apod.
Lukfi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 475
Registrován: 10-2010
Odesláno Pátek, 24. června 2011 - 09:03:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

=>22Michal: Něco málo vím, samozřejmě ne takové detaily jako co přesně se dělo se zbrojovkami atd., a myslím, že mi to stačí. Na to, abych se na internetu hádal s lidmi, kteří trpí přesvědčením, že komunisti byli zlatý, na to mi je každá erudice marná, když se pak stejně dozvím, že jenom papouškuji, co mi řekli z VŠE. Přitom to vůbec není pravda.

=>3xhonzík: Samozřejmě, nikdo nikomu nebrání založit si družstvo a touhle formou podnikat. Ale i to družstvo je poplatné tržním principům, nikoliv centrálnímu pětiletému plánu. O to taky jde.
„Nu, tedy dobrá. Dostali jsme rozkaz zlikvidovat diverzanta, muže bez povolení ke vstupu do kolejiště. Zaujali jsme pozice na sedmém nástupišti a skryli jsme za služební budkou. No to mohlo bejt tak kolem půl třetí, přichází k nám muž s batohem…“ – „Jistě. Byl to narušitel a nejspíš vrah. A s takovými se musí jednat bez milosti. To není jako práce s buzolou, děti.“
Kotva_trakčního_motoru
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 40
Registrován: 5-2011

Odesláno Pátek, 24. června 2011 - 11:06:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Za komanču to určitě ideální nebylo,ono to není ideální nikdy v žádném systému.Na co si však komáři dávali bycha bylo to,že si nemohli dovolit dělat takové prasárny a zlodějny,jako ti současní šulinci. Komár se bál komára,co by přišel po něm a kdyby něco bylo,tak by ten komár skončil pěkně v chládku nebo na šibenici.Dnešní žebráci se už nebojí ničeho.
Kubrt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2610
Registrován: 9-2004

Odesláno Pátek, 24. června 2011 - 11:37:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

si nemohli dovolit dělat takové prasárny a zlodějny

No to snad nemyslíš vážně Politické procesy, buzerace za vlastní názor odlišný od oficiálního, hon na emigranty a další věcy, to nebyla prasárna??? Znárodňování, nedobrovolná kolektivizace, to nebyla zlodějina?
Dlouhá_trakce
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 355
Registrován: 1-2009

Odesláno Pátek, 24. června 2011 - 12:05:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dneska taky řekne svůj názor buď v práci a znelíbíte se jdete, Na vaše místo čekají další lidi. Nebo názor na politiky a viz ta stávka nejsou spokojeni, ale ty nahoře nezajímá. Ještě se jim do očí vysmějí. Viz známě firmy na 5. leté likvidaci průmyslu. To je kur..ská sviňárna
MHD a vlaky fotoweb: http://doprava-cr.webnode.cz/
Kubrt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2611
Registrován: 9-2004

Odesláno Pátek, 24. června 2011 - 12:19:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

řekne svůj názor buď v práci a znelíbíte se jdete

Příklad? Co na to odbory?

Já neříkám, že dneska je všechno růžový, ale nevšiml jsem si, že by někoho za názor zavřeli nebo po něm stříleli, když se rozhodne žít někde jinde.

názor na politiky a viz ta stávka nejsou spokojeni, ale ty nahoře nezajímá

Aby to "ty nahoře" (kdo to je?) zajímalo, musela by ta stávka mít masovou podporu, což se nestalo. Ptejte se, proč se to nestalo.

známě firmy na 5. leté likvidaci průmyslu

Nerozumím.
Jáchym_a_stroj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 415
Registrován: 2-2006

Odesláno Pátek, 24. června 2011 - 12:33:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

že si nemohli dovolit dělat takové prasárny a zlodějny,jako ti současní šulinci
Si děláte , že jo.
Oni sice nedělali prasárny takového rozsahu (tím myslím co do rozsahu na osobu - aktéra), oni je dělali v rozsahu menším, zato ve větším počtu, neboť každý komoušský papaláš přikrádal (lépe řečeno bylo pro něj přikrádáno někým jiným) a málokdy jeden druhého vyloženě potopil tak, aby skončil před soudem. Pokud se někdy něco provalilo, skončilo to většinou sesazením z funkce anebo při velkých průserech naopak "uklizením" dotyčného na vyšší post. Malé rozkrádačky byly většinou tolerovány, neboť každý na každého něco věděl. Trofám si říct, že škody byly víceméně stejné, spíše větší, než za posledních 20 let, jen se o nich nepsalo. A to nepočítám škody celkově napáchané zaostáváním technologií, vývozem surovin (a zejména uranu) a hotových výrobků za netržní ceny.
Wodě vale!
3xhonzík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 788
Registrován: 4-2010
Odesláno Pátek, 24. června 2011 - 12:44:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Znárodňování přeci bylo dané hlavně předúnorovým režimem. Kdy bylo znárodněno nejvíc hospodářských prostředků.
Kubrt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2612
Registrován: 9-2004

Odesláno Pátek, 24. června 2011 - 12:55:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

3xhonzík: pravda, mohl jsem svojí myšlenku rozvésti. Znárodňování velkých podniků (které tou dobou probíhalo po celé Evropě) jednotlivce až tak nezasáhlo (naše rodina přišla o akcie už za války), ale malé podniky a živnosti, kde to sepjetí majitele s firmou bylo velmi osobní, za zlodějinu považuju.
Jef
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3145
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 24. června 2011 - 13:00:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dlouhá trakce, za komunistů byste svůj názor v práci neřekl vůbec - nenosilo se to, kolegové by vás od toho zrazovali a jistě ještě dřív byste sám přišel na to, že "držet hubu a krok" je lepší než si dělat problémy. Ani byste si nemohl takhle veřejně zanadávat - čímž nemyslím, že web tehdy samozřejmě nebyl, ale že s kolegy byste se nadávat bál, na veřejnosti už vůbec a i v hospodě byste něco řekl od plic leda někde v hrozným rambajsu, aby to nikdo neslyšel...

Protože kdybyste se tehdy, třeba za kritiku, "znelíbil a šel", tak byste to většinou měl hned kádrově polepené na mnoha frontách a musel třeba dělat něco méně kvalifikovaného nebo podřadnějšího než dřív.
Dneska může samozřejmě pro leckoho vyhazov znamenat těžkosti s hledáním jiné práce, ale nezavírá to automaticky spoustu možností jiného uplatnění nebo zařízení si života.

Přes všechny problémy a pitomosti dneška je to pořád naprosto nesrovnatelné s dobou i třeba "poklidných" a proti jiným zemím RVHP blahobytných 70. a 80. let. Idealizování té šedé doby na základě toho, že dneska není všechno růžové a některé věci jdou do háje, je krátkozraké (podobně jako zloděj A se nestane menším padouchem jen proto, že pan B se vybarví jako zloděj taky, ani reálný socialismus se nestane lepším jen proto, že i postkomunistický kapitalismus přináší problémy a nepořádky). Jediné, co jsem ochotný uznat, je to, že v posledních letech šly poněkud do háje některé regiony mimo větší města. Typicky v "Sudetech", ale i mnohé dříve průmyslové oblasti, prostě hlavně oblasti bez delší kontinuity obyvatelstva, které byly za socialismu hodně dotované a aspoň na pohled tam leccos fungovalo líp než dnes.


Příspěvek od té nedávno registrované "Kotvy" s červenobílou orlicí nekomentuji, to musí být jen tupá provokace.
Jef
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3146
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 24. června 2011 - 13:02:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kubrt: Souhlas. Znárodnění malých podniků byla nejen jednoznačná zlodějina, ale znamenalo taky rozvrat těch živností a postupně rostoucí nefunkčnost např. většiny služeb.
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.49.12
Odesláno Pátek, 24. června 2011 - 13:04:44    Odkaz na tento příspěvek  

Dneska může samozřejmě pro leckoho vyhazov znamenat těžkosti s hledáním jiné práce, ale nezavírá to automaticky spoustu možností jiného uplatnění nebo zařízení si života.
Jeden celkem ještě aktuální příklad ze "Sudet". Jeden ing. hledal lepší práci (v oboru). První co spatřil při pohovoru byl výpis jeho příspěvků z K-reportu a žádost o vysvětlení. Poté byl pochopitelně odejit (pro jiný názor než middle management jisté firmy). Pochopitelně se chytil jinde, nicméně o svobodě názorů to svým způsobem také vypovídá.
(p.s. já to nebyl! :-)
BmbČ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3861
Registrován: 1-2007

Odesláno Pátek, 24. června 2011 - 14:21:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

za komunistů byste svůj názor v práci neřekl vůbec
Před 10 lety, při rozhovoru s několika staršími dělníky u nejmenovaného podniku se všichni shodli na tom, že "tenkrát" si dovolili říci svůj názor na situaci v podniku (co se jim nelíbí na pracovišti a tak) svobodněji, než dnes. Strach ze ztráty zaměstnání byl už před deseti lety mocný čaroděj. A cožpak dnes, zvlášť u starších lidí s nižším vzděláním. Ti jsou rádi, že jsou rádi. Vše záleží na "aktivitě" nadřízených jako tenkrát.
Buď teplej bonz, nebo tě vyslyšíme.
V prezentování politických názorů je svoboda neoddiskutovatelná.
Skutkové předkův buďtež chloubou i výstrahou potomkům!
Kotva_trakčního_motoru
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 44
Registrován: 5-2011

Odesláno Pátek, 24. června 2011 - 15:34:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kubrt a spol.: měl jsem na mysli rozkrádání peněz vybraných na daních. Zločiny komunismu jsou na jinou debatu.
Jef
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3148
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 24. června 2011 - 15:42:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A no tak výběr daní holt tehdy byl něco úplně jiného než dnes- skoro všechno patřilo státu a v podstatě všichni byli, byť nepřímo, zaměstnanci státu. Takže "odvádění peněz státu" mohlo probíhat úplně jinak - stát si to přeléval z jedné kasičky do druhé a peníze putovaly tam anebo tam podle politických rozhodnutí.
Kubrt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2613
Registrován: 9-2004

Odesláno Pátek, 24. června 2011 - 16:00:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jef mě předběhl, jen bych doplnil, že ty penězotoky (resp. toky zboží) probíhaly i na mezinárodní úrovni, kde se v rámci RVHP a spřátelených rozvojových zemí rozhodně nejednalo o tržní vztahy, ale o politická rozhodnutí a vztahy. Aby mě zas někdo nechytal za slovo; i dnes uplatňují třeba USA podobné netržní praktiky, ale jejich podíl na mezinárodním obchodu je nižší, než tomu bylo v plánovaném hospodářství.
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1474
Registrován: 7-2008
Odesláno Sobota, 25. června 2011 - 01:06:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jef: Ono je to celé složitější. Dnes je ve veřejném sektoru držení úst a kroku srovnatelné s minulým režimem. Na malých městech to je často tak, že člověk musí držet ústa a krok srovnatelně s minulým režimem, pokud nehodlá dojíždět XXL kilometrů do práce. (Pokud hodlá, není problém koupit auto, v poměru k platům jsou levná.)

Další věc je, že se sice rozkrádá srovnatelně ve věřejném sektoru a podstatně méně v soukromém, ale legální příjmy lidí v top managementu jsou podstatně vyšší, než na srovnatelných postech za minulého režimu, v některých případech může jít o více než 20-násobky průměrného platu ve firmě, tehdy to byly cca 5-násobky. Nehodnotím, zda je to tak správně, ale nelze popřít, že to tak je.

Naprosto souhlasím s tím, že největším zlem současné doby je rozvrat regionů. Ještě bych dodal, že zatímco do roku cca 2002 šlo hlavně o regiony pohraniční a spojené s těžbou, dnes jde stále více o venkovské oblasti ve vnitrozemí, nechvalně proslulé jsou dnes např. Nový Bydžov a Vysoké Veselí, což by ještě před pár lety nikoho nenapadlo.
Lukfi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 477
Registrován: 10-2010
Odesláno Sobota, 25. června 2011 - 11:02:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Otázkou je, co bys s tím rozvratem regionů dělal. V Novém Bydžově se přemnožili cikáni a ti jsou státem chránění.
„Nu, tedy dobrá. Dostali jsme rozkaz zlikvidovat diverzanta, muže bez povolení ke vstupu do kolejiště. Zaujali jsme pozice na sedmém nástupišti a skryli jsme za služební budkou. No to mohlo bejt tak kolem půl třetí, přichází k nám muž s batohem…“ – „Jistě. Byl to narušitel a nejspíš vrah. A s takovými se musí jednat bez milosti. To není jako práce s buzolou, děti.“
Radeček
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.98.217
Odesláno Sobota, 25. června 2011 - 12:38:24    Odkaz na tento příspěvek  

3xšašek a jemu podobní:
On ten komunismus byl vůbec taková jedna velká idylka a nikdo se nemusel bát říct svůj názor...
Dlouhá_trakce
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 357
Registrován: 1-2009

Odesláno Sobota, 25. června 2011 - 17:48:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

jen pro příklad co tu bylo a vše krachlo. A pak premiér Nečas pracoval v Tesle



MHD a vlaky fotoweb: http://doprava-cr.webnode.cz/
Lukfi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 479
Registrován: 10-2010
Odesláno Sobota, 25. června 2011 - 18:02:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Snad nejste tak naivní a nemyslíte si, že by se tady mohla udržet výroba jemné elektroniky nebo dokonce polovodičů. Druhá věc je, že podnik může být v likvidaci, ale jeho činnost reálně přebere jiný subjekt.
„Nu, tedy dobrá. Dostali jsme rozkaz zlikvidovat diverzanta, muže bez povolení ke vstupu do kolejiště. Zaujali jsme pozice na sedmém nástupišti a skryli jsme za služební budkou. No to mohlo bejt tak kolem půl třetí, přichází k nám muž s batohem…“ – „Jistě. Byl to narušitel a nejspíš vrah. A s takovými se musí jednat bez milosti. To není jako práce s buzolou, děti.“
Jáchym_a_stroj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 416
Registrován: 2-2006

Odesláno Sobota, 25. června 2011 - 21:31:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

d.trakce: A to sem dáváte jako příklad čeho?
Zrovna tyto podniky moc konkurenceschopné nebyly.
Wodě vale!
Kubrt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2615
Registrován: 9-2004

Odesláno Sobota, 25. června 2011 - 21:40:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ty seznamy od dlouhé trakce jsou úplně o ničem. Třeba zrovna ČKD Blansko funguje, Polovodiče taky fungují, jen pod jinou vlajkou, z některých Tesel jsou dne jiné firmy, z některých nic.
Dlouhá_trakce
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 359
Registrován: 1-2009

Odesláno Sobota, 25. června 2011 - 22:36:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Drobná elektronika se neudrží to je samozřejmé, ale např. kvalitní žárovky a zářivky Tesla se mohli vyrábět tak do roku 2002 myslím ale Tesla ČR. 100% Teďka už žárovky nahrazují úsporky a ledky. Ty žárovky pod hlavičkou Tesla co vyráběli poté made in Ukraine či France nevydrží svítit v kuse asi 700 hodin. na tož 1000 jako vydrželi staré teslovky. Na slovensku se Tesla NZ vydržela déle po té ji koupil Osram
MHD a vlaky fotoweb: http://doprava-cr.webnode.cz/
Jáchym_a_stroj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 417
Registrován: 2-2006

Odesláno Sobota, 25. června 2011 - 23:49:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Viděl jste někdy, na jakém zařízení a v jakém prostředí se járovky v Tesle Holešovice vyráběly?
Většina zařízení pocházela ještě z dob první republiky.
Já osobně se divím, že výroba přetrvala tak dlouho.
Wodě vale!
22Michal
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.13.123.3
Odesláno Neděle, 26. června 2011 - 00:57:06    Odkaz na tento příspěvek  

Jáchym a stroj- a proč donedávna ve Švýcarsku a Rakousku jezdily lokomotivy z první polovony minulého století?
Proč jsem potkal ve výrobě soustruh (v době, kdy jsem ještě těmto strojům vládnul) z roku 1940 a vyráběl na něm to nejpřesnější, co se dalo?
Proč kondenzátory z Tesly (samozřejmě ne všechny, záleží na serii) dodnes netrpí zvýšeným vnitřním odpore, ač jsou provozovány kolikrát s napětím vyšším, než je nominální?
Proč mi pořád jezdí můj stroj s motorem Jawa, i když mu je už přes 40 let?
Snažíte se všechno jaksi rozškatulkovat, já myslím, že jádro pudla je někde jinde- všechno je to o vývoji, údržbe a až v první řadě o penězích. Jen v naší "rádoby" republice se všechno posledních 20 let řešilo stylem "honem a za málo peněz, bůhví co bude za týden". A podle toho to tu vypadá.
Mám na vás ta trochu hypotetický dotaz_ myslíte že jsme tu všichni debilové, že kdyby se tu všechno v rámci "privatizace" nerozdrbalo, tak že bychom ty výrobky nějak neinovovali? Já osobně zažil dost zhýralostí v oboru, kde se pohybuji, hodněkrát to zachraňoval výrobce jen díky své značce. A to byl skandinávský výrobce...
Proč se snažíte (hlavně s ohledem na mladší ročníky) všechno vidět jen monochromaticky?
Jáchym_a_stroj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 418
Registrován: 2-2006

Odesláno Neděle, 26. června 2011 - 01:36:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

a proč donedávna ve Švýcarsku a Rakousku jezdily lokomotivy z první polovony minulého století? A proč by nejezdily, když byly spolehlivé a provozovateli se jejich provoz zaplatil? Mmch. kolit takových loko jezdí dodnes v ČR ?
Proč jsem potkal ve výrobě soustruh (v době, kdy jsem ještě těmto strojům vládnul) z roku 1940 a vyráběl na něm to nejpřesnější, co se dalo?Mluvíte li o soustruhu Vollman, proč jsme tak přesné soustruhy nedokázali v TOSu vyrábět taky od druhé poloviny 70. let min. století?
Proč poslední solidní JAWA byla 350 kejvačka, která tehdy ve světě neměla konkurenci a to co přišlo po ní, stálo za vyliž ?
Takových "proč?" by se dalo vznést mraky, ve všech oborech.
Já netvrdím, že jsme tu všichni debilové, naopak. Ale pozoroval jsem v praxi, že od poloviny 70. let min. století vývoj v našem státě víceméně ustrnul. Vidím pro to dva důvody: a)odešli machři, kteří své vědomosti a znalosti získali ještě před nástupem komárů a jimž ještě něco říkal pojem "profesní čest"
b) byli odejiti jimi vychovaní nástupci, a to zejména ti, kterým stále ještě onen pojem něco říkal.
Od té doby "ekonomika" jela víceméně setrvačností a hlavně žila z podstaty. A těch více než 20 let ustrnutí ve vývoji a zavádění nových technologií se těžko dohání. Obzvlášť, když není z čeho to zafinancovat.
Já si nemyslím, že vidím všechno dnešní dění černobíle, naopak, je spousta věcí, které mi vadí. Ale tvrdím, že se máme nejlíp v moderních dějinách, a nebýt nástupu komárů, mohli jsme být nejsilnější ekonomikou Evropy.
Wodě vale!
3xhonzík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 789
Registrován: 4-2010
Odesláno Neděle, 26. června 2011 - 02:24:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Lukfi je vidět, že jsi pěknej fašoun a možná už i nácek. Takže cikáni se přemnožili. Takhle o nich psali náckové s Hitlerem na čele. Cikáni jsou jako nějaká škodná, jo? Měli by se střílet jo? Měli by se likvidovat v plynu jo? nebo, co měla znamenat ta věta, že se cikáni přemnožili? To je nějaký druh přemnožených zvířat jako potkani nebo krysy, který moudrý vládce tvorstva ještě nestačil moudře zlikvidovat a vyhubit?
Tak pánové tady vidíte, co naše vysoké školy produkují za primitivní odpad. Já myslím, že věta: "V Novém Bydžově se PŘEMNOŽILI cikání" hovoří za vše. Tato věta od vysokoškoláka je skutečně kauf. Koukám, že hnědá síla neusíná.
Lukfi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 484
Registrován: 10-2010
Odesláno Neděle, 26. června 2011 - 09:33:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

22Michal: myslíte že jsme tu všichni debilové, že kdyby se tu všechno v rámci "privatizace" nerozdrbalo, tak že bychom ty výrobky nějak neinovovali?
Dohnat těch zanedbaných pár desetiletí by nebyla levná záležitost, ty podniky na to samy neměly. Měl by na to možná nějaký zahraniční investor, ale to leda v případě, že by tu fabriku dostal zadarmo, aby se mu to vůbec mohlo vyplatit.
„Nu, tedy dobrá. Dostali jsme rozkaz zlikvidovat diverzanta, muže bez povolení ke vstupu do kolejiště. Zaujali jsme pozice na sedmém nástupišti a skryli jsme za služební budkou. No to mohlo bejt tak kolem půl třetí, přichází k nám muž s batohem…“ – „Jistě. Byl to narušitel a nejspíš vrah. A s takovými se musí jednat bez milosti. To není jako práce s buzolou, děti.“
Johnson
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 962
Registrován: 5-2007
Odesláno Neděle, 26. června 2011 - 10:31:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

3xhonzík: To se asi budete muset smířit s tím že polovinu ČR tvoří náckové.......
Lukfi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 485
Registrován: 10-2010
Odesláno Neděle, 26. června 2011 - 11:08:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Lidem, kteří nerozlišují mezi rasisty, skinheady, xenofoby, nacionalisty, fašisty a nacisty, nemá smysl nic takového vysvětlovat...
„Nu, tedy dobrá. Dostali jsme rozkaz zlikvidovat diverzanta, muže bez povolení ke vstupu do kolejiště. Zaujali jsme pozice na sedmém nástupišti a skryli jsme za služební budkou. No to mohlo bejt tak kolem půl třetí, přichází k nám muž s batohem…“ – „Jistě. Byl to narušitel a nejspíš vrah. A s takovými se musí jednat bez milosti. To není jako práce s buzolou, děti.“
BmbČ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3868
Registrován: 1-2007

Odesláno Neděle, 26. června 2011 - 13:13:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Velmi zajímavé je pojednání Ing. Alexeje Bálka, CSc, místopředsedy Rady TAP ÚV KSČM
"Proč ztroskotal socialismus v Československu"
Píše mimo jiné:
V počátcích budování socialismu v Československu existovala motivace lidí pro angažované postoje ve všech oblastech života. Projevovalo se to např. v tom, že jsme začali s pravidelným vysíláním televize v roce 1953, tj. ve stejné době jako Japonsko. V roce 1954 dostali 3 naši výzkumníci státní cenu za vývoj germaniových slitinových transistorů, byly výsledky v oblasti počítačů atd. Tato zainteresovanost však dostala postupně formální charakter. Srovnání oblasti patentů a vynálezů mezi socialistickými a kapitalistickými zeměmi bylo pro socialismus velmi nepříznivé (snad s výjimkou zbrojní a kosmické výroby.
Tehdy, jakož i dnes, mělo rozložení lidí podle schopností, formu Gaussova rozdělení. Těch nejschopnějších bylo tedy relativně málo a ještě nebyli pro socialismus dostatečně zainteresováni.
Socialismu se nepodařilo, na rozdíl od kapitalismu, zachytit a rozvinout pokroky ve vědě a techniky, materializovat je ve všech odvětvích národního hospodářství a ve společnosti. Příčinou zřejmě byla ideologická hlediska, která byla hlavní bariérou k hledání cest k překonání slabosti socialismu.
Vládu ve společnosti převzaly náhradní typy motivací, často cizí a neslučitelné s celkovým pojetím společenské formace. Tyto motivace nemohly soutěžit s jedinou a vyzkoušenou motivací kapitalizmu – ziskem.
V SSSR rostl výrazně počet osob s vysokoškolským vzděláním, ale motivace pro kvalitativní rozvoj byly nedostatečné s několika málo výjimkami. U nás můžeme pozorovat, zvláště po roce 1970, že stále rostly vstupy do výroby, ale proud výstupů stál...

Skutkové předkův buďtež chloubou i výstrahou potomkům!
Dlouhá_trakce
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 360
Registrován: 1-2009

Odesláno Neděle, 26. června 2011 - 14:01:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nejhorší je, že ve vládě jsou lidi co některým věcem vůbec nerozumí např. pan Bárta se teprve po nástupu do funkce ministra dopravy seznamoval a co vlastně jde a napáchal víc škody než užitku. Např. ty cedule u dálnic "toto stavěla sk." Takovou zhovadilost. A tím že pozastavil stavby a jako, že donutí aby nebyly předražené to byl taky nápad roku. Aby zde nebyly předražené zakázky a vymýtila se korupce, to by museli dělat opatření ne lidi z politiky co jsou korumpovaní až na půdu. a vše by muselo být veřejné. Všechny jednání.
MHD a vlaky fotoweb: http://doprava-cr.webnode.cz/
Jáchym_a_stroj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 419
Registrován: 2-2006

Odesláno Neděle, 26. června 2011 - 14:21:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

a vše by muselo být veřejné. Všechny jednání.

To jako že by se k výběrku na dodavatele čehokoli mohl vyjadřovat kdo má do díru? Nebo jak to mám chápat?
Já souhlasím se zveřejňováním výběrových řízení a jejich průběhu. Ovšem jádro pudla vidím hlavně v zadávacích podmínkách výběrových řízení a jejich hodnotících kriteriích (vše made by EU), kdy je ve většině případů řízení značně komplikované, kriteria nerelevantní nebo nejednoznačná a právě tady vzniká prostor pro předražování a korupci.
Wodě vale!
Lukfi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 488
Registrován: 10-2010
Odesláno Neděle, 26. června 2011 - 15:01:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Právě. Když se nastaví zdánlivě neškodné podmínky, které diskvalifikují většinu potenciálních dodavatelů, jak takový ÚOHS posoudí, zdali ty podmínky byly opodstatněné, nebo ne?
„Nu, tedy dobrá. Dostali jsme rozkaz zlikvidovat diverzanta, muže bez povolení ke vstupu do kolejiště. Zaujali jsme pozice na sedmém nástupišti a skryli jsme za služební budkou. No to mohlo bejt tak kolem půl třetí, přichází k nám muž s batohem…“ – „Jistě. Byl to narušitel a nejspíš vrah. A s takovými se musí jednat bez milosti. To není jako práce s buzolou, děti.“
Turista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 135
Registrován: 12-2003
Odesláno Neděle, 26. června 2011 - 15:06:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

a vše by muselo být veřejné. Všechny jednání.

To jako že by se k výběrku na dodavatele čehokoli mohl vyjadřovat kdo má do díru? Nebo jak to mám chápat?

Pro začátek by stačilo by, aby veřejné nebylo jen zadání VŘ, ale i všechny došlé nabídky a následně uzavřená smouva. A všechna jednání zastupitelstev i rad měst a krajů veřejná a záznam na internetu.

Všechny orgány veřejné správy transparentní účet, atd.
Pershink
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 556
Registrován: 1-2007
Odesláno Neděle, 26. června 2011 - 15:36:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dlouhá_trakce:

Tak v banánových republikách typu Velká Británie není nic neobvyklého, že nějaké ministerstvo řídí člověk, který tomu rozumí jako koza petrželi (a občas i vystřídají víc i dost rozdílných rezortů). Ostatně od toho tam má mít lidi, který tomu rozumí a poradí mu co a jak. Ministr je tam pak manažer, který dělá zásadní rozhodnutí. Pokud si tam ale dosadí hlavně známé a patolízaly z ABL, tak to podle toho také vypadá. Taky podle mého Generální ředitel ČD nemusí být někdo, kdo se tam vyšplhal od vyhypkáře, přes signalistu, , přednostu a náměstka Generálního. Prostě musí mít lidi, kteří tomu rozumějí a pak zase jen dělá rozhodnutí. A proti korupci pomůže maximální transparentnost. To, co dělá VV(ABL), je hodně naivně-pitomý pokus nahradit původní hnilobné teplíčko vlastní strukturou.

Ještě bych dodal, že podle policejních zdrojů 95% majoritní populace vyjadřuje větší či menší známky rasismu proti jisté menšině. Takže podle některých je tu 95% všech gádžů náckové
Jáchym_a_stroj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 420
Registrován: 2-2006

Odesláno Neděle, 26. června 2011 - 19:54:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Turista: tak s tím bych víceméně souhlasil, s výhradou, že by to stejně nevyřešilo všechny možnosti pro korupci. Za prokázané zneužití veřejných prostředků by měly následovat exemplární tresty, včetně zabavení majetku a třeba i ztráty některých občanských práv.
Wodě vale!
Mkunt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 745
Registrován: 10-2009
Odesláno Neděle, 26. června 2011 - 23:12:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dlouhá trakce, Pershink: pan Bárta a jeho veverčí ministerstvo zde bylo již probíráno, zejména podnětné jsou příspěvky uživatele Hrb. Nemá cenu kopat do mrtvol.
Turista: přesně tak, zveřejňování je jediná rozumná cesta. ÚHOS není a nebude schopen všechno kontrolovat.
Ale za naprotosto katastrofální považuji odezdikezdismus, kdy je ze strany Finanzministeria požadováno 60% hodnocení cena - jako jediný (prý objektivní) ukazatel. Tak to nefunguje. Vrcholem je, že se vůbec nepočítá s provozními náklady (hlavně, když je cena plnění nejnižší). Každý hajzlík, který podstřelí cenu, vyhraje - a nikoho nezajímá, že dodávku fakticky nedokáže realizovat. Smysl by měly možná vysoké kauce na garanci vysoutěžené ceny.
3xhonzík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 790
Registrován: 4-2010
Odesláno Pondělí, 27. června 2011 - 03:04:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Chápu, že takovýto podnázor bude mít někdo u piva hospody 4té kategorie, ale od VŠ studenta něco takového zaznít nesmí. Ale od VŠE studenta to asi je něco jiného.
Ad. Češi o Češích si iluze nedělám. Jen bych tu chtěl říci o zkušenostech našich cestovatelů v Jižní Americe, kde se dost často radši hlásili k Rakušanům či Evropanům a to proto, protože clovo Čech mělo v americké španělštině a portugalštině význam otrhaný tulák. Tedy někdo, kdo smrdí a je nebezpečný. A protože běžní lidé netušili, že nějaké Čechy či Čechové vůbec existují, tak okamžitě, když se dotyčný hlásil k Čechovi, tak měli výraz zděšení a raději zavírali své domovy, než by podali turistovi ibytování. A to proto, protože se báli o svůj majetek o své dcery a domnívali se, že je to jedinec, kterého usilovně hledá policajt.
Quex
Administrátor

Číslo příspěvku: 6407
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 27. června 2011 - 09:11:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ale za naprotosto katastrofální považuji odezdikezdismus, kdy je ze strany Finanzministeria požadováno 60% hodnocení cena - jako jediný (prý objektivní) ukazatel. Tak to nefunguje.

Tady si dovoluji zásadně nesouhlasit. Naopak kritéria typu výše smluvních pokut (které může vždy soud snížit, pokud jsou nepřiměřené), výše bankovních garancí za dobré provedení díla, novost technického řešení apod. umožňují těmito (z hlediska výsledku nezajímavými instituty) ovlivnit výsledek správným směrem.

Každý hajzlík, který podstřelí cenu, vyhraje - a nikoho nezajímá, že dodávku fakticky nedokáže realizovat.

Od toho slouží v zákoně ustanovení o nepřiměřeně nízké nabídkové ceně - takovou nabídku musí zadavatel vyloučit ze soutěže.

Pro začátek by stačilo by, aby veřejné nebylo jen zadání VŘ, ale i všechny došlé nabídky a následně uzavřená smouva.

V tom případě by asi do těch zakázek málokdo šel, protože tím by zvěřejnil svojí konkurenci svoje obchodní tajemství, včetně způsoby tvorby ceny, marže, know-how apod.

Podle mě je cesta ve zřízení centrálního úřadu (něco jako na Slovensku), který by pro všechny veřejné zadavatele zakázky sám organizoval a zadával. Ten by se skládal z dobře zaplacených odborníků, kteří by po právní i faktické stránce připravovali objektivní a kvalitní zadávací dokumentaci.
"Doba střelců neminula. Přesvědčím Vás o tom. A nejen Vás!"
Lukfi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 493
Registrován: 10-2010
Odesláno Pondělí, 27. června 2011 - 15:05:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Quex: Tady si dovoluji zásadně nesouhlasit. Naopak kritéria typu výše smluvních pokut (které může vždy soud snížit, pokud jsou nepřiměřené), výše bankovních garancí za dobré provedení díla, novost technického řešení apod. umožňují těmito (z hlediska výsledku nezajímavými instituty) ovlivnit výsledek správným směrem.
Jo, to je taky věc. Škodovka takhle někde prohrála výběrko na tramvaje. Za technické řešení všude 100, prostě tramvaj suprová, ale hodnocení designu zvrátilo celé řízení ve prospěch jiného výrobce (a to myslím Škoda nabízela 15T a ne škaredou 14T). Jak už jsem psal - neexistuje metrika, podle které by se dalo posoudit, je-li zakázka předražená. Až někdo něco takového vymyslí, to bude na nobelovku.

Co se týče podstřelování ceny a dál: když to tady čtu, tak se mi vybavují stavební zakázky a jejich prodražení o vícepráce. Taky by šlo říct: smlouva je smlouva, vy to postavte a my vám dáme tolik, a maximálně o 10 % navíc. Jenže když se zjistí, že je špatný projekt a tudíž kalkulace ceny je k ničemu, kdo to má zaplatit? Vždycky to odnese veřejný rozpočet.

Další věc jsou ty projekty staveb samy o sobě. Tady je zvykem, že čím dražší se ta stavba naprojektuje, tím víc peněz má ten projektant, a to je přece úplně špatně...
„Nu, tedy dobrá. Dostali jsme rozkaz zlikvidovat diverzanta, muže bez povolení ke vstupu do kolejiště. Zaujali jsme pozice na sedmém nástupišti a skryli jsme za služební budkou. No to mohlo bejt tak kolem půl třetí, přichází k nám muž s batohem…“ – „Jistě. Byl to narušitel a nejspíš vrah. A s takovými se musí jednat bez milosti. To není jako práce s buzolou, děti.“
Quex
Administrátor

Číslo příspěvku: 6408
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 27. června 2011 - 16:01:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Taky by šlo říct: smlouva je smlouva, vy to postavte a my vám dáme tolik, a maximálně o 10 % navíc.

Ale ono to taky tak v soukromém sektoru běžně funguje, to je jen otázka normální přípravy smlouvy - viz ustanovení obchodního zákoníku ohledně ceny podle závazného rozpočtu.

Jenže když se zjistí, že je špatný projekt a tudíž kalkulace ceny je k ničemu, kdo to má zaplatit?

Zhotovitel si má předaný projekt překontrolovat a potvrdit, že je správný, jinak nemá nárok na zvýšení ceny - zcela normální věc v soukromém sektoru.
"Doba střelců neminula. Přesvědčím Vás o tom. A nejen Vás!"
Lukfi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 496
Registrován: 10-2010
Odesláno Pondělí, 27. června 2011 - 17:18:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No jo, jenže ono se pak spousta věcí svede na "neočekávané skutečnosti", např. u ražby tunelů zcela oprávněně...
„Nu, tedy dobrá. Dostali jsme rozkaz zlikvidovat diverzanta, muže bez povolení ke vstupu do kolejiště. Zaujali jsme pozice na sedmém nástupišti a skryli jsme za služební budkou. No to mohlo bejt tak kolem půl třetí, přichází k nám muž s batohem…“ – „Jistě. Byl to narušitel a nejspíš vrah. A s takovými se musí jednat bez milosti. To není jako práce s buzolou, děti.“
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1475
Registrován: 7-2008
Odesláno Pondělí, 27. června 2011 - 20:35:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Lukfi: V Novém Bydžově se cikáni nepřemnožili biologicky, nýbrž tam byli přestěhováni z jiných lokalit. Důvodem je skutečnost, že pronájem bydlení "sociálně slabým" je v ČR výhodným podnikáním. U lidí, kteří jsou dlouhodobě závislí na příspěvku na bydlení má pronajímatel jistý příjem.

U lidí, kteří se do lokality přestěhovali za prací a hrozí, že např. dostanou padáka a vystěhují se, to tak jisté není. Stejně jako hrozí, že půjde za lepší do Prahy nebo do ciziny, nebo naopak, že si najde bydlení blíže své rodině.

Dále, pokud jsou byty ve špatném stavu, je opět těžké je pronajmout lidem, co si mohou vybírat. Tak se je pronajme "sociálně slabým" a je zajištěný příjem na hodně dlouho přímo od státu.

Jistě se nabízí řešení, tyto příspěvky zrušit. Problém je v tom, že v takovém případě by se z dospělých stali bezdomovci a z dětí chovanci dětského domova či výchovného ústavu. A celé by to pro stát bylo třikrát tak drahé. Ještě dražší je potom dospělé uvěznit.
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1476
Registrován: 7-2008
Odesláno Pondělí, 27. června 2011 - 20:37:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Radeček: Seznam popravených z Guatemaly, Panamy či Haiti za Duvaliera asi k dispozici nemáte.

A to to byly PROAMERICKÉ a antikomunistické diktatury.
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1477
Registrován: 7-2008
Odesláno Pondělí, 27. června 2011 - 20:49:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

3xhonzík: Můžete mi sdělit, jaké máte Vy sám vzdělání a na základě čeho soudíte, že "od VŠ studenta něco takového zaznít nesmí".

Dále to, že slovo "Čech" znamená ve španělštině a portugalštině něco nehezkého, také není důkazem, že by Češi měli být nějakými podlidmi.

Pokud jde o rasismus a nacismus v latinské Americe, říká Vám něco jméno Stroessner? A říká Vám něco místní název Neu Braunau?

A pokud jde o postoje vůči Romům, myslíte si, že Slováci a Maďaři je mají vstřícnější?
Lukfi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 497
Registrován: 10-2010
Odesláno Pondělí, 27. června 2011 - 21:27:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Všd: Jistě se nabízí řešení, tyto příspěvky zrušit. Problém je v tom, že v takovém případě by se z dospělých stali bezdomovci a z dětí chovanci dětského domova či výchovného ústavu. A celé by to pro stát bylo třikrát tak drahé. Ještě dražší je potom dospělé uvěznit.
Otázkou je, jestli ta ústavní péče o děti není nakonec lepší. Jistě, je to drahé, ale je zde alespoň nějaká malá šance, že se z cikánů podaří vychovat slušné pracovité lidi a ne opět další generaci sociálně slabých a dlouhodobě nezaměstnaných.

Tím ale neříkám, že by měly sociální dávky zrušit a cikáňata hromadně odebírat rodičům. Jistě musí existovat lepší způsob, bohužel současné "integrační" programy (mimochodem další taková věc, která tiše sosá z veřejných rozpočtů, kde pak chybí na ty důležité věci) se vůbec ani nepřiblížily podstatě toho, co by se mělo dělat. A co by se mělo dělat? Prvně zajistit, aby přínosy té činnosti byly nějak měřitelné. Stejně jako u předražování veřejných zakázek chybí metrika.

Bez metriky nelze poznat, jestli to, co děláš, má nějaký efekt, nebo nemá. V USA mají statistiky, kolik černochů mají na vysokých školách, kolik černochů mají ve vězení, možná i kolik černochů je nezaměstnaných. Ale tady, protože jsou všichni Češi, žádná taková data nevedeme. Tudíž nevíme, jak se nám vyvíjí nezaměstnanost nebo negramotnost v populaci cikánů.

V momentě, kdy je tu zákon, který říká "ty, ty a ty jsi menšina a máš právo požívat zvláštní zákonnou ochranu", tak to dává cikánům skvělou výmluvu. Mladý bílý muž podle zákona nikdy nemůže být diskriminován. Pokud mladého bílého muže nevezmou do práce, nemá se na co vymlouvat. Pokud cikána nevezmou do práce "gádžové mu nechcou dát prácu". Motivace se sebou něco dělat = veškerá žádná.

A to to byly PROAMERICKÉ a antikomunistické diktatury.
Klíčové slovo je diktatury.
„Nu, tedy dobrá. Dostali jsme rozkaz zlikvidovat diverzanta, muže bez povolení ke vstupu do kolejiště. Zaujali jsme pozice na sedmém nástupišti a skryli jsme za služební budkou. No to mohlo bejt tak kolem půl třetí, přichází k nám muž s batohem…“ – „Jistě. Byl to narušitel a nejspíš vrah. A s takovými se musí jednat bez milosti. To není jako práce s buzolou, děti.“
3xhonzík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 791
Registrován: 4-2010
Odesláno Úterý, 28. června 2011 - 00:03:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Lukfi ty snad výš, že tam mají rasové rozdělení v těch statistickách. Ale Oni jaksi cikáni nejsou rasou ale jen národem a jsou to běloši. A paradoxem je, že jsou to árištější běloši než češi.
3xhonzík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 792
Registrován: 4-2010
Odesláno Úterý, 28. června 2011 - 00:26:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

VŠ student by měl být někdo kvalitnější, proto je snad na VŠ. A od něj by paušalizace zaznít neměli. Etniské problémy nejde míchat s třídními a sociálními problémy. Kultura chudoby asi nikomu nic neříká. Zoufalost.
Ad má osoba. Pořád nechápu, co je zrovna vám do toho, co dělám, kde dělám, kde bydlím, jaké mám vzdělání atp. Nikdy spolu nic mít nebudeme, takže to jsou bezpřednětné otázky. Problém kultury chudoby v izolovaných komunitách, kde je vysoké procento romské populace nemá s mojí osobou nic společného. Existují města s vysokým podílem romského národa, kde se tento fenomén nevyskytuje. To je důkaz nesmyslného vztahování na etnický problém a kulturní podmíněnost špatného chování. Pokud se do této skupiny dostane kdedko jiný, tak spadne do problémů a podoby chování jako má komunita. Je nutné si uvědomit, že i těch 10%, 5%, 20% či jiná procenta Neromů má v těchto izolovaných slamech stejné návyky chování a problémy. Je to podobné jako v Latinské Americe, kam spadli do chudoby Indiáni, ale později se do těchto sociálně vyloučených indiánských komunit propadli chudí mestici a dokonce i chudí běloši. Je nutné si uvědomit, že ta sociální hranice velmi často kopírovala rasovou či etnickou hranici. Proto ta % černochů v USA. Minulost v otroctví, minulost v sociálně znevýhodňovaných postavení a to až do druhé poloviny 20. století samozřejmě následky zanechalo a zanechá. A vyrovná se to za dlouhou dobu. Díky pozitivní politice posledních let se ty rozdíly srovnávají, ale u nás zůstává hluboký rasismus zakořeněný a cesta ven není. Ta komunita je stále zaháněna do kouta. Romové tu skutečně nemají šanci získat jakoukoliv práci vyjma státní v sociální pomoci či u romských podnikatelů.
8 z 8mi lidí, kteří přijímali zaměstnance mi přiznalo, že by nikdy v životě žádného cikána nezaměstnali. 8 z 8mi. To je 100%. Děsivé číslo. A další příklad personalistek, které na tvrdo romskému uchazeči sdělili, že jako cikán nemá právo na tuto pracovní pozici a co tam vůbec dělá. A co vadí lidem? Krádeže, které jsou vynucené z nacistického tlaku společnosti. Takže zločincem je cikánka, co ukradne máslo v obchodě. Kdežto otec tunelářů kleptoman Kikina je národem milován a posazen na trůn Pražského Hradu.
Ad. Americká šp. a port. Ten výraz čech se takto užíval tam zřejmě z negativní ztkušenosti a paušalizací se to rozšířilo tímto směrem. Někde říkají "krade jako cikán" jinde říkají "krade jako čech". K tomu se často přidává "smrdí jako čech". Proto asi ten výraz čech=tulák. Jestli to někomu vadí a uráží to, tak ať se tím řídí i v jiných případech.
Lukfi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 500
Registrován: 10-2010
Odesláno Úterý, 28. června 2011 - 08:30:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Lukfi ty snad výš, že tam mají rasové rozdělení v těch statistickách. Ale Oni jaksi cikáni nejsou rasou ale jen národem a jsou to běloši. A paradoxem je, že jsou to árištější běloši než češi.
Přiznám se, že nevím, jestli se úplně všude vede, kdo je jaké rasy. Ale určitě někde se alespoň nějaké statistiky, byť třeba udělané jen ze vzorku obyvatelstva, vedou. A možná nejen o černoších, ale i o "latinos", tedy španělsky mluvících obyvatelích.

Vůbec nejde o to, jestli sledovaná skupina je jiná rasa nebo ne. Pro orgány státu mají prostě všichni americké občanství a tím to hasne. Stejně jako cikáni mají úředně české občanství a nic víc se nesleduje, přestože by se to sledovat dalo.

VŠ student by měl být někdo kvalitnější
Aneb někdo s těmi správnými názory, kdo souhlasí se sovětskou okupací a je ve Straně, někdo s tím správným účesem (tedy žádná mánička nebo snad mohawk), někdo s tím správným sociálním původem (ideálně dělnickým nebo rolnickým) a tak celkově dobrý soudruh
„Nu, tedy dobrá. Dostali jsme rozkaz zlikvidovat diverzanta, muže bez povolení ke vstupu do kolejiště. Zaujali jsme pozice na sedmém nástupišti a skryli jsme za služební budkou. No to mohlo bejt tak kolem půl třetí, přichází k nám muž s batohem…“ – „Jistě. Byl to narušitel a nejspíš vrah. A s takovými se musí jednat bez milosti. To není jako práce s buzolou, děti.“
Lukfi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 501
Registrován: 10-2010
Odesláno Úterý, 28. června 2011 - 08:39:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě doplním. Rasismus tady opravdu existuje, ačkoliv těch 8 z 8 je děsivé číslo spíš v tom smyslu, z jak malého statistického vzorku jste schopni vyvozovat závěry :-)

Jenže tohle prostě 100% změnit nejde. Experimentálně je prokázáno, že každý člověk je alespoň trochu rasista, i když si to třeba nepřipouští. To je jedna věc.

Druhá věc: vyjma takových případů, jako že někomu řeknou, že cikán nemá na pracovní pozici nárok, není možné někomu přišít diskriminaci na základě toho, že někoho nevezmou do práce a vezmou místo něj někoho jinýho. S pozitivně diskriminačními zákony si zase koledujeme o to, co se děje v USA (protože tam takové zákony jsou). Přišla krize, firmy musely propouštět. Tak vedoucí vytipovali pracovní pozice, které zaniknou. Jenže pokud tam seděl černoch, museli vyhodit někoho jinýho, někoho bílýho. Černoch by je totiž mohl zažalovat za diskriminaci. Sem bych se dostal fakt nerad.
„Nu, tedy dobrá. Dostali jsme rozkaz zlikvidovat diverzanta, muže bez povolení ke vstupu do kolejiště. Zaujali jsme pozice na sedmém nástupišti a skryli jsme za služební budkou. No to mohlo bejt tak kolem půl třetí, přichází k nám muž s batohem…“ – „Jistě. Byl to narušitel a nejspíš vrah. A s takovými se musí jednat bez milosti. To není jako práce s buzolou, děti.“
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2200
Registrován: 3-2007
Odesláno Úterý, 28. června 2011 - 09:27:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Lukfi: Jj,Amerika se stala nemocnou zemí právě mj. těmito "antidiskriminačními" zákony.
Ale mám obavu,že diskutovat to zrovna s trojhonzíkem je házení luštěniny.
Pro něj jsou USA říší zla a basta.A doporučil bych mu se nějakou dobu pohybovat pracovně poblíž třeba našich "diskriminovaných" romských menšin,mít je za sousedy,muset s nimi jednat.
Tam zabírá jediné-sebrat rodičům dávky,když děti nechodí do školy. Tím se tatík postará,aby potomci do ní chodili a naučili se základním civilizačním návykům,když už je to nenaučí doma.
Vzdělání je základ.Pak se na tom dá stavět dál.

Prostě jsou většinově bez jakýchkoli skrupulí a my se furt jen divíme,co jsme si dáváním peněz za nic vychovali..
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2201
Registrován: 3-2007
Odesláno Úterý, 28. června 2011 - 09:44:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Anebo jinak,určitě se shodnu s většinou zde,že problém menšin není jednoduchá záležitost-jak to v ČR konkrétně navrhuje řešit trojhonzík ?
3xhonzík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 794
Registrován: 4-2010
Odesláno Úterý, 28. června 2011 - 11:01:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Černoši ještě v 60. letech trpěli rasistickou diskriminací a apartheidem. Dodnes ještě žijí lidé, kteří si užívali života jako Izraelité v Německu po nástupu Hitlera než začala genocida. Takže jinak než takto to prostě nejde. A co se týče pozitivní diksriminace Romů, tak zas tak šílené by to nebylo, neb jejich podíl je na úrovni statistické chyby. Jenže u nás žádné pozitivní diskriminace nejsou. u nás jsou stále šílené negativní diskriminace. Holohlaví náckové se tu beztrestně pohybují, mlátí a zabíjí a nikomu to nevadí. Nikomu nevadí, že otevřeně propagují genocidu Romů a neustále jejich chování někdo hájí. V tak nenávistném prostředí je tento národ tlačen do partyzánské pozici vůči většinové společnosti. Dodnes se jedinci tohoto národa nemůžou cítit bezpečně z důvodu svého původu. Takže, co chcete změnit?
Lukfi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 505
Registrován: 10-2010
Odesláno Úterý, 28. června 2011 - 11:33:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vy byste nic neměnili? Vám ten stav, který považujete za diskriminační, připadá vyhovující?
„Nu, tedy dobrá. Dostali jsme rozkaz zlikvidovat diverzanta, muže bez povolení ke vstupu do kolejiště. Zaujali jsme pozice na sedmém nástupišti a skryli jsme za služební budkou. No to mohlo bejt tak kolem půl třetí, přichází k nám muž s batohem…“ – „Jistě. Byl to narušitel a nejspíš vrah. A s takovými se musí jednat bez milosti. To není jako práce s buzolou, děti.“
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.94.242
Odesláno Úterý, 28. června 2011 - 13:07:12    Odkaz na tento příspěvek  

V Maďarsku je tento problém již asi palčivější, než u nás. Nevím ale, jestli toto je správný způsob jeho řešení: http://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/237504-orban-chce-pro-nez amestnane-vybudovat-pracovni-tabory.html
Lukfi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 506
Registrován: 10-2010
Odesláno Úterý, 28. června 2011 - 13:29:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nesmíš číst jenom nadpis. Ty pracovní tábory nebudou žádné gulagy a není to řešení týkající se cikánů, ale nezaměstnanosti. Prostě budou nezaměstnaní přebývat tam, kde bude zrovna pro ně nějaká práce. Není to nic jiného, že Rooseveltův New Deal. Dneska je ale problém najít takovou činnost, kde by se uplatnilo mnoho nekvalifikovaných lidí. Třeba stavba silnic nebo železnic je dneska už velice závislá na mechanizaci. Něco by se možná dalo dělat i ručně, ale otázkou je, jak výhodné by to nakonec bylo.
„Nu, tedy dobrá. Dostali jsme rozkaz zlikvidovat diverzanta, muže bez povolení ke vstupu do kolejiště. Zaujali jsme pozice na sedmém nástupišti a skryli jsme za služební budkou. No to mohlo bejt tak kolem půl třetí, přichází k nám muž s batohem…“ – „Jistě. Byl to narušitel a nejspíš vrah. A s takovými se musí jednat bez milosti. To není jako práce s buzolou, děti.“
Wałbrzych
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 654
Registrován: 4-2004
Odesláno Úterý, 28. června 2011 - 14:02:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Lukfi 497: Neprotiřečí si Váš 3. a 4. odstavec? Ve 3. píšete o absenci údajů, ve 4. o zákoně, který by přece byl jejich zdrojem.

K těm americký statistikám: otázkou je, jestli už to něčemu pomohlo. Já na ně narazil většinou v nějakých demagogických textech typu "kriminalita černochů je n-krát větší než nás bílých, tak jim musíme zatnout tipec". Vztah etnicity a kriminality nemá smysl příliš sledovat, protože etnicitu nezměníte. Změnit můžete sociální situaci. Problémem není kriminalita/nezaměstnanost té nebo oné etnické skupiny, ale kriminalita/nezaměstnanost dejme tomu "sociálně vyloučených" (nemenším ovšem majetková kriminalita na druhé straně soc. spektra). Neznamená to, že se nemají trestat za zločin nebo zaměstnávat vždy přednostně, ale že pozornost se má zaměřit jinam, než kam ji zaměřoval Orlík nebo teď Vandas.

Maďarsko: no sice zatím nejde o koncentráky, ale přituhuje hodně. Snad to znemožní legislativa EU. Jinak shromáždit sociálně slabé do táborů je hodně špatná cesta. Ale 3Honzíci by v tom mohli vidět příležitost pro vznik revoluční třídy ponížených, která ten maďarský protofašismus svrhne.