K-report
 

Archiv diskuse Tarif (jízdné, tarifní politika ... do 20. 10. 2011  

Diskuse K-report » Archiv 2011 » Železnice » Tarif (jízdné, tarifní politika ČD, slevy, konkurence, budoucnost...) » Archiv diskuse Tarif (jízdné, tarifní politika ... do 20. 10. 2011 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Libcha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 831
Registrován: 11-2005

Odesláno Úterý, 11. října 2011 - 21:07:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nedohledal jsem v archivech, jak to je se žákovským jízdným pro Slováky. Trvalý pobyt v Bratislavě - chápu to dobře tak, že na oranžovou kartičku napíše "Bratislava" a smí si koupit jízdenku do Břeclavi/Lanžhota/pohraničního_bodu (a zpět) ??
Díky..
Bugear
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2361
Registrován: 8-2005

Odesláno Středa, 12. října 2011 - 00:02:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě lehce OT k tomu Slovinsku, zůstat by měly EC 150/151, 158/159 a ICS 18/19 by mělo být protažené do Spielefeldu.
»Online výpočet kontrolní číslice« »Výpočet kontrolky na mobilu (Java)«
Lekce češtiny pro diskutéry: píšeme výjimka, standard, ližina. Tipovat znamená odhadovat, typovat znamená psát či provádět typovou zkoušku.
shatterhand
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2
Registrován: 10-2011
Odesláno Středa, 12. října 2011 - 02:15:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Libcha: Možno sa to posledný rok zmenilo, ale predtým ČD písali, že oranžová kartička slúži na dochádzanie do miesta trvalého bydliska v ČR, takže teoreticky ju Slovák bez trvalého bydliska v ČR nemal mať. Na aktuálnych stránkach ČD nevidím zmienku o podmienke trvalého pobytu. Kto cestuje aj iné trasy, využil IN Junior alebo teraz IN 50, každopádne boli asi 2 roky, kedy sa IN Junior už nedal kúpiť (predvídaví predĺžili o 3 roky) a IN 50 ešte neexistoval. Pre študentov, ktorí cestujú len domov, je však takáto investícia príliš nákladná, preto si na vyplnenú kartičku vypísali napr. Břeclav alebo Horní Lideč. Na hlaváku sa príliš vyznali v tarife, preto si to nechali potvrdiť na inej nemenovanej pražskej stanici. Mimochodom, videl som aj oranžové kartičky vypísané do bodu Gr., ale na stránkach predsa píšu zo "stanice v ČR"...
Slovenské žiacke cestovné je pre žiakov slovenských univerzít na ISIC, tí, čo študujú v Česku si vybavia fialovú kartičku ako aj stredoškoláci. Podmienkou je trvalý pobyt na Slovensku. Výhodou je, že od roku 2007 platí na všetky trate na 50% zľavu.
Takže slovenský študent, ktorý nevlastnil IN Junior alebo IN50, si kúpil na oranžovú kartičku napr. Břeclav alebo H. Lideč (-45%) vnútroštátny. Potom pre istotu nezľavený vnútroštátny po hranicu, ale ten slovenskí sprievodcovia nepýtajú, takže kto chcel, ten to riskol. A od hranice polovičný. Česká kasa pozná zľavu študent SR 50%, ale iba na medzištátny lístok (mimochodom slovenské kasy české študentské nepoznajú). Preto je výhodnejšie, keď vie, kedy bude cestovať, kúpiť na slovenský úsek lístok na Slovensku ako polovičný vnútroštátny (Ale len v prípade, že nepoužije EC, iba R a Ex. EC je totiž s príplatkom na SK vnútroštátny ale bez príplatku na medzinárodný a bez príplatku v ČR). Prípadne polovičný medzištátny z hranice z českej kasy kúpiť len po 1. stanicu a ďalej polovičný vnútroštátny z internetu.
Na cestu SK - CZ zase polovičný na fialovú kartičku vnútro SK po hranicu. Lístok na oranžovú kartičku však na SK kase nekúpite, takže zase je ideálne mať lístok kúpený už v ČR. Inak IN 50 poznajú, ale neoplatí sa kupovať na SK kase na celú cestu, tú zľavu totiž asi počítajú z drahšieho medzištátneho. Takže napr. medzištátny z hranice do 1. českej stanice. Ďalší lístok z 1. stanice v ČR najvýhodnejšie po internete, prípadne ak je trochu času vystúpť a kúpiť (to nebýva) alebo od sprievodcu (vzhľadom na to, že chcete lístok z obsadenej stanice, prirážka 40 Kč).

Mám k tomu pár otázok: Som povinný mať lístok aspoň do 1. stanice za hranicou, alebo stačí do Gr. a ďalší zakúpiť od sprievodcu? Ak stačí Gr., český sprievodca mi lístok z Gr. vydáva s prirážkou 40 Kč, alebo tento bod považuje za neobsadenú stanicu? . Prečo na stránkach ČD a na stránkach ZSSK je možné kúpiť vnútroštáne lístky len do staníc, keď na kasách je možné vydať vnútroštátne lístky aj do bodov Gr? Zbytočne mi to komplikuje nákup, vnútroštátne lístky po internete nakúpim, ale kvôli krátkemu úseku medzi stanicou a bodom Gr. musím kupovať lístok ešte aj na kase.
Oto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 617
Registrován: 6-2007
Odesláno Středa, 12. října 2011 - 09:16:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Potom pre istotu nezľavený vnútroštátny po hranicu, ale ten slovenskí sprievodcovia nepýtajú, takže kto chcel, ten to riskol.

Tento trik se dá vylepšit tak, že bude člověk pro jistotu vozit tutéž jízdenku, ale mezinárodní. Je sice 2x dražší, ale lze ji takto vozit měsíc.

Som povinný mať lístok aspoň do 1. stanice za hranicou, alebo stačí do Gr. a ďalší zakúpiť od sprievodcu?

Nyní stačí do Gr. Do první stanice to bylo třeba před lety (to bývala přirážka z hranice 400 Kč, odjinud cca 30 Kč).

Ak stačí Gr., český sprievodca mi lístok z Gr. vydáva s prirážkou 40 Kč, alebo tento bod považuje za neobsadenú stanicu?

Platí se přirážka 40 Kč na osobu. V případě zakoupení skupinové jízdenky ovšem za plný počet osob (u SONE+ tedy 5 osob), i když jede jen jedna.

Prečo na stránkach ČD a na stránkach ZSSK je možné kúpiť vnútroštáne lístky len do staníc, keď na kasách je možné vydať vnútroštátne lístky aj do bodov Gr? Zbytočne mi to komplikuje nákup, vnútroštátne lístky po internete nakúpim, ale kvôli krátkemu úseku medzi stanicou a bodom Gr. musím kupovať lístok ešte aj na kase

Až na výjimky (Břeclav Gr. u ÖBB) lze i u ostatních železnic zakoupit vnitrostátní doklady do Gr. jen u pokladny, pokud vůbec. Důvod je jasný. Chtějí prodat dražší mezinárodní nabídky a nechat cestujícího si doma poskládat cestu z vnitrostátních jízdenek je (v jejich očích) "zneužívání" tarifu.

Takže u ČD lze od hranic koupit online jen síťové nabídky, např. SONE+ a ČDNet.

Nejdrsnější jsou ovšem v tomto Maďaři, jak jsme tu teď řešili. Ti maji jakoukoliv kombinaci maďarského vnitrotarifu s mezinárodním pro jistotu rovnou zakázanou, i kdyby jste si to koupil v pokladně a navázal v normální stanici.

(Příspěvek byl editován uživatelem oto.)
Honzasl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3426
Registrován: 3-2004
Odesláno Středa, 12. října 2011 - 09:42:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

i kdyby jste si to koupil v pokladně a navázal v normální stanici.

Tomu nerozumím - prostě mu ukážu pouze tu jízdenku, v daném úseku platnou ne?

Až na výjimky (Břeclav Gr. u ÖBB) lze i u ostatních železnic zakoupit vnitrostátní doklady do Gr. jen u pokladny, pokud vůbec. Důvod je jasný. Chtějí prodat dražší mezinárodní nabídky a nechat cestujícího si doma poskládat cestu z vnitrostátních jízdenek je (v jejich očích) "zneužívání" tarifu.

Futr přemýšlím, jeslti by se tohle dalo nějakým způsoben napadnout u europejských institucí. Podle mého názoru to odporuje volnému pohybu osob....
Oto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 618
Registrován: 6-2007
Odesláno Středa, 12. října 2011 - 10:05:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tomu nerozumím - prostě mu ukážu pouze tu jízdenku, v daném úseku platnou ne?

A on vám řekne, že vás už v tom vlaku viděl s mezinárodní jízdenkou a že chce pokutu. Nezažil jsem to, ale údajně se to opravdu děje. Jediným oficiálním řešením je ve stanici vystoupit a pokračovat dalším vlakem.

Kromě toho vám např. v Budapešti bába mezinárodní jízdenku Kelebia-Subotica bez mezinárodní jízdenky do Kelebie ani neprodá, dokud ji věrohodně neprokážete, že nepoužijete jeden vlak, ale že tam opravdu přestoupíte. Stalo se nám v roce 2003. Měli jsme tehdy vnitrostátní maďarskou jízdenku Györ-Kelebia.

Futr přemýšlím, jeslti by se tohle dalo nějakým způsoben napadnout u europejských institucí. Podle mého názoru to odporuje volnému pohybu osob....

To těžko. Jediné, čeho byste tímhle dosáhnul, bude zrušení bodů Gr. Myslím úplné zrušení bez náhrady, prostě by v EC v úseku mezi Děčínem a Bad Schandau žádný vnitrostátní tarif neplatil a kupoval byste si lomené NRT za 3.2+3.6 EUR.
Čsad_zastávka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1155
Registrován: 9-2006
Odesláno Středa, 12. října 2011 - 23:06:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Honzasl:
Tomu nerozumím - prostě mu ukážu pouze tu jízdenku, v daném úseku platnou ne?

My jsme to jednou zažili ve vlaku z Budapešti do Prahy, když jsme toto pravidlo ještě neznali. Měli jsme vnitro do Szobu, průvodčí řekl, že jízdenka neplatí, rozhodně se nenechal odbýt a museli jsme to doplatit.

Futr přemýšlím, jeslti by se tohle dalo nějakým způsoben napadnout

A co se tím změní? Na systému bodů Gr. nevidím nic špatného ani nepochopitelného. Nikdo přeci nikoho nenutí si kupovat jízdenky do bodů Gr., cestující má možnost si koupit jízdenku do normální zastávky.
Výp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 442
Registrován: 12-2009
Odesláno Čtvrtek, 13. října 2011 - 08:37:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dotaz:Lidl platí 28-29.10.Když se v sobotu koupí zpáteční a vrací se v neděli,to asi platit nebude,že?Předem díky za odpověď
Babilon
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 936
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 13. října 2011 - 08:52:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Výp: Za poukázku z Lidlu dostanete síťovou jízdenku ČDNet platnou od půlnoci do půlnoci - buďto 28.10. nebo 29.10.
Výp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 443
Registrován: 12-2009
Odesláno Čtvrtek, 13. října 2011 - 15:06:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Babilon: Dík,známá má smůlu,na výlet nepojede
Turista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 285
Registrován: 12-2003
Odesláno Čtvrtek, 13. října 2011 - 15:29:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Známá se rozhoduje o programu na víkend kvůli dvěma stovkám (nebo kolik by stál na její relaci SporoTiket)?

(Příspěvek byl editován uživatelem turista.)
Radek.saba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 31
Registrován: 9-2011
Odesláno Čtvrtek, 13. října 2011 - 17:41:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nevíte někdo co se děje, že ať zvolím jakýkoliv vlak Pendolino v cd.cz/eshop, klidně i spoj jedoucí příští měsíc, tak vždy má zcela vyprodaný první a sedmý vůz?
Byll
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.179.167.36
Odesláno Čtvrtek, 13. října 2011 - 18:27:10    Odkaz na tento příspěvek  

Radek: to bude možná souviset s místenkama zdarma, který by údajně měly furt bejt, jak jsem se tu dotazoval před pár dny. Ale nevím, zdá se mi, že poslední dobou maj v tarifu chaos i ČD samy :--).
Radek.saba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 32
Registrován: 9-2011
Odesláno Čtvrtek, 13. října 2011 - 18:28:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jo je to nějaké divné, protože všechny spoje SC od příštího týdne mají krajní vozy obsazené. Ale že by dávali místenky zdarma i do první třídy?
Pajas2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 155
Registrován: 10-2009
Odesláno Čtvrtek, 13. října 2011 - 19:07:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jen jestli je neskoupil úhlavní nepřítel ČD (viz diskuse RegioJet).
Turista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 286
Registrován: 12-2003
Odesláno Čtvrtek, 13. října 2011 - 19:14:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Proč by to dělal takhle hloupě do celých vozů a ne náhodně?

Napadlo mě, že tam budou technici za jízdy něco testovat či měřit (wifi) nebo natáčet filmaři. Ale ve všech vlacích?

(Příspěvek byl editován uživatelem turista.)
Radek.saba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 33
Registrován: 9-2011
Odesláno Čtvrtek, 13. října 2011 - 19:36:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Navíc se ke mě dostala informace, že prý místenky zdarma pro Pendolino zatím nepřipadají v úvahu. Takže je to hodně divný.
Asi jsem blázen, ale teď se dívám, a už to obsazené není. Ale ještě před pár hodinama bylo, přísahám :-/

(Příspěvek byl editován uživatelem Radek.saba.)
byll
Neregistrovaný host
Odeslán z: 93.99.5.34
Odesláno Čtvrtek, 13. října 2011 - 20:34:53    Odkaz na tento příspěvek  

Dotaz na OTU: z jizdenka.cz mi vychází levnější jízdné než uvádíte na vlakem.net

na stránkách máte pro cesty mezi schoena (gr) a Bad Schandau jako nejlevnější NRT za 80 (60 in) Kč. Když se ale dá Citystar inkarta, vychází to pro 4 lidi na 225 Kč. Nehledě na to, že to mohu využít i při cestě zpět. Paradoxně je to ale nejlevnější lístek i jen pro cestu tam :--).

A jinak ty stránky jsou naprosto super, díky za ně.
Oto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 621
Registrován: 6-2007
Odesláno Čtvrtek, 13. října 2011 - 21:03:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Neukáže to proto, že podle http://www.cd.cz/citystar je k City Star Německo třeba rezervace, která to prodraží.

Já sám jsem si tuhle jízdenku nikdy nekupoval, takže nevím, jestli to průvodčí opravdu vyžaduje.
Oto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 622
Registrován: 6-2007
Odesláno Čtvrtek, 13. října 2011 - 21:48:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nezaznělo tu, že se zlevněním SporoTiketů od 3.10. na některých relacích se svezlo i zdražení na relacích jiných.
Nemám teď čas parsovat to PDFko, abych zjistil, jak je to rozsáhlé, ale nejméně jedna existuje:

Praha-Příbram dříve: 65/60/55 resp. 55/50/45
Praha-Příbram nyní: 70/65/60 resp. 70/65/55 (takže IN sleva není)
application/octet-stream
sporotiket-2010-12-12.pdf (284.4 k)
application/octet-stream
sporotiket-2011-10-03.pdf (587.1 k)
Nádražák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1354
Registrován: 3-2006
Odesláno Čtvrtek, 13. října 2011 - 22:48:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Oto: Taky se na některých relacích zdražila II. cenová skupina na cenu skupiny III.
Oto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 623
Registrován: 6-2007
Odesláno Čtvrtek, 13. října 2011 - 23:51:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak jsem to přece jen analyzoval. Zdá se, že zdražení se týká jen 5 relací:

                                     OUT0  OUT3  OUT7   IN0   IN3   IN7
Brno hl.n.        Benešov u Prahy                       +10   +10   +20
Brno hl.n.        Rakovník                              +10   +10   +10
Hradec Králové h. Žďár n.Sázavou                        -25   -20   -15
Olomouc hl.n.     Havířov             -40   -30   -10   -20   -10      
Olomouc hl.n.     Hranice na Moravě   -20   -15    -5    -5            
Olomouc hl.n.     Ostrava hl.n.       -40   -30   -20   -20    -5      
Olomouc hl.n.     Pardubice hl.n.     -60   -40   -20   -30   -10      
Olomouc hl.n.     Praha hl.n.         -90   -60   -30   -30   -10      
Olomouc hl.n.     Ústí n.Orlicí       -35   -25   -15   -15    -5      
Olomouc hl.n.     Zlín střed          -15    -5                        
Ostrava hl.n.     Hranice na Moravě   -25   -15   -10    -5            
Ostrava hl.n.     Olomouc hl.n.       -40   -30   -20   -20    -5      
Ostrava hl.n.     Pardubice hl.n.     -90   -60   -30   -30   -10      
Ostrava hl.n.     Praha hl.n.        -160  -120   -80   -80   -40   -10
Ostrava hl.n.     Ústí n.Orlicí       -80   -50   -30   -30   -10      
Ostrava hl.n.     Zábřeh na Moravě    -50   -30   -20   -20   -10      
Pardubice hl.n.   Frýdek-Místek      -100   -60   -30   -40   -10      
Pardubice hl.n.   Havířov            -100   -70   -30   -40   -10      
Pardubice hl.n.   Hranice na Moravě   -70   -50   -20   -30   -10      
Pardubice hl.n.   Nový Jičín město    -80   -60   -30   -20            
Pardubice hl.n.   Olomouc hl.n.       -60   -40   -20   -30   -10      
Pardubice hl.n.   Ostrava hl.n.       -90   -60   -30   -30   -10      
Oto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 624
Registrován: 6-2007
Odesláno Čtvrtek, 13. října 2011 - 23:55:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

                                     OUT0  OUT3  OUT7   IN0   IN3   IN7
Pardubice hl.n.   Otrokovice          -40   -20         -20            
Pardubice hl.n.   Praha hl.n.         -40   -30   -20                  
Pardubice hl.n.   Zábřeh na Moravě    -40   -20   -10   -15    -5      
Pardubice hl.n.   Zlín střed          -50   -30         -20            
Pardubice hl.n.   Žďár n.Sázavou                         -5    -5    -5
Praha hl.n.       Frýdek-Místek      -140   -90   -40   -40   -10      
Praha hl.n.       Havířov            -130   -90   -40   -40   -20      
Praha hl.n.       Hranice na Moravě  -100   -70   -30   -30            
Praha hl.n.       Nový Jičín město   -120   -80   -30   -30            
Praha hl.n.       Olomouc hl.n.       -90   -60   -30   -30   -10      
Praha hl.n.       Ostrava hl.n.      -160  -120   -80   -80   -40   -10
Praha hl.n.       Otrokovice          -80   -50   -10   -30            
Praha hl.n.       Pardubice hl.n.     -30   -20   -10                  
Praha hl.n.       Příbram              +5    +5    +5   +15   +15   +10
Praha hl.n.       Rakovník             +5    +5    +5    +5    +5    +5
Praha hl.n.       Ústí n.Orlicí       -50   -30   -10   -10            
Praha hl.n.       Vlašim                                 +5    +5      
Praha hl.n.       Zábřeh na Moravě    -70   -40   -20   -20            
Praha hl.n.       Zlín střed          -80   -50   -20   -40   -10      
Zlín střed        Olomouc hl.n.       -15    -5          -5            
Zlín střed        Pardubice hl.n.     -50   -30         -20            
Zlín střed        Praha hl.n.         -80   -50   -20   -40   -10      
Zlín střed        Ústí n.Orlicí       -40   -20         -30   -10      
Zlín střed        Zábřeh na Moravě    -30   -10         -10            

Moc to nechápu. Jedná se o naprosto minoritní relace. Případný přínos na tržbách nestačí ani na prémie toho, co o tom rozhodnul.

Ke "zlevnění" HK-Žďár - tam byla totiž ve starém oficiálním ceníku anomálie, kdy IN stálo víc než OUT.
Babilon
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 937
Registrován: 12-2007
Odesláno Pátek, 14. října 2011 - 00:23:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Do háje. A já se s tím morduju taky.
Oto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 625
Registrován: 6-2007
Odesláno Pátek, 14. října 2011 - 00:56:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ani ten nový ceník není bez anomálií:

Pardubice-Praha: 90/90/90 resp. 90/80/70
Praha-Pardubice: 80/80/80 resp. 90/80/70


eShop to přitom počítá v obou směrech stejně.
Byll
Neregistrovaný host
Odeslán z: 93.99.5.34
Odesláno Pátek, 14. října 2011 - 11:18:41    Odkaz na tento příspěvek  

Oto: aha, ta povinná místenka mne nenapadla, přitom jsem si ji onehdá taky kupoval při cestě do berlína.

Je vidět, že to máte opravdu zmáknuté.

Ale ještě to na Vás zkusím :--):
dle jízdenka.cz je citystar schoena - dresden za 36.5, vy uvádíte 72,9 včetně místenek. Mně se ale nezdá, že by místenky (potřeba jen pro cestu tam) stály pro 4 lidi 35 EUR. Kde dělám chybu tentokrát?
guest007
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.45.220.119
Odesláno Pátek, 14. října 2011 - 13:35:13    Odkaz na tento příspěvek  

Měl bych dotaz na to jak se dostat nejlevněji v relaci Košice-Praha Slovakii v kategorii Double.Sparnight nabízí jen T3 a se standardním rozdělením muži/ženy. Což mě na cestu s manželkou neuchvacuje zvlášť stím, že by každý musel být v jiném oddíle:-). Zatím mě napadlo zakoupení 3x sparnighty za 2100. Je ještě jiná možnost?
Oto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 626
Registrován: 6-2007
Odesláno Pátek, 14. října 2011 - 13:48:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Byll: Rozdíl je v té slevě na InKartu. Počítám CityStar Schoena(Gr)-Dresden pro 4 lidi za 48.8 EUR, s InKartou 36.5 EUR. Plus 2*4*3=24 EUR za místenky. Ten deseticent je chyba, to mi tam nevychází zaokrouhlování při násobení ceny za CityStar.
Taky tam nepočítám to, že se někdy dají místenky sehnat levněji - za 70 Kč (resp. 35 Kč s Rail+).

guest007: jen jednosměrně Košice-Praha?

(Příspěvek byl editován uživatelem oto.)
guest007
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.45.220.119
Odesláno Pátek, 14. října 2011 - 13:58:53    Odkaz na tento příspěvek  

jj jen do Prahy a pokud bych mohl poprosit o nějaké speciality i na směr tam tak by to bylo Praha-Bratislava, následující den Bratislava-Košice (cesty přes den) a pak následuje tedy noční návrat Košice-Praha.
Ve směru jsem počítal se sporotiketem do Bratislavy a pak s jízdným Bratislava-Košice z webu z
Oto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 627
Registrován: 6-2007
Odesláno Pátek, 14. října 2011 - 14:04:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Teď se mi to nechce počítat, ale co Interrail na 3 dny? 1366 Kč (860 Kč do 26 let).
guest007
Neregistrovaný host
Odeslán z: 91.219.244.40
Odesláno Pátek, 14. října 2011 - 18:48:25    Odkaz na tento příspěvek  

Oto: tak jsem koukal na ten interrail asi to nebude to pravé
Oto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 628
Registrován: 6-2007
Odesláno Sobota, 15. října 2011 - 13:59:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Aktualizoval jsem podle toho PDF i ceníky SporoTiketů na mapách ( Brno, České Budějovice, Hradec Králové, Jihlava, Karlovy Vary, Liberec, Olomouc, Ostrava, Pardubice, Plzeň, Praha, Ústí nad Labem, Zlín) i tabulku v Excelu (sporotiket2011.xls).

Ceny Praha-Olomouc a Praha-Ostrava ve vlakem.net jsou taky aktualizovány. Zlevní to některé cesty do Polska a na Slovensko. Spoje RJ tam dám až od příštího GVD. Teď jsou stejně pro cesty do zahraničí téměř nepoužitelné.
Oto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 629
Registrován: 6-2007
Odesláno Sobota, 15. října 2011 - 15:34:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

guest007: rozdělením jízdenek na 2x ZSSK Košice-Čadca(Gr) + 2x ČD Čadca(Gr)-Ostrava + 2x ČD SporoTiket Ostrava-Praha + 2x příplatek T2 dosáhnete zhruba ceny jako ten 3x SparNight, rozdíl je pár korun.

Určité úspory by bylo teoreticky možné dosáhnout, kdyby šel CityStar z Prahy vystavit směrem tam přes Kúty, směrem zpět přes Čadcu a pokrýt tím celou cestu. Ale to nevím, jestli jde.
guest007
Neregistrovaný host
Odeslán z: 91.219.244.40
Odesláno Sobota, 15. října 2011 - 21:52:18    Odkaz na tento příspěvek  

Oto díky. Ještě mě napadlo 2*ZSSK na hranice + pak Sone neb budeme vyjíždět v pátek. Zde by to vyšlo taky stejně podobně jako 3 sparnighty jen je zde výhoda možnosti změnit plán, neb snad úplně vyprodaná lůžka na konci listopadu snad nebudou. Kdežto u možnost vyprodání sparnightu je asi veliká. Jen teda ještě jednu otázku odkud je možné využít sone+ jestli už z Čadce nebo až z mostů u jablunkova a jestli sone platí již od soboty třeba 0:01
Oto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 630
Registrován: 6-2007
Odesláno Sobota, 15. října 2011 - 21:59:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ano, o víkendu SONE+ vyjde levněji. Platí od půlnoci, z Čadca(Gr). Má to taky tu výhodu, že SONE+ koupíte po internetu i z toho Slovenska (narozdíl od SporoTiketu).
Čsad_zastávka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1163
Registrován: 9-2006
Odesláno Sobota, 15. října 2011 - 22:14:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Oto:
Platí od půlnoci, z Čadca(Gr).

Myslím si, že SONE+ platí z první stanice v ČR, kde vlak od půlnoci zastaví. Bod 21.3 SPPO: Časová jízdenka opravňuje cestujícího k neomezenému počtu jízd po konkrétní trati nebo ve vyhlášeném obvodu nebo v celé železniční síti. Jízdu lze nastoupit a ukončit v kterékoliv železniční stanici, ve které staví vlaky ČD.
Oto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 631
Registrován: 6-2007
Odesláno Sobota, 15. října 2011 - 22:49:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak tohle je diskutabilní. "lze nastoupit a ukončit" není totéž, jako by tam bylo "je nutno" nebo "lze nastoupit a ukončit pouze ve stanici".
Minimálně jednou jsem si ČDNet po přejetí hranic v Čadca (Gr) koupil a použil.

Ostatně i mapy rozsahu regionálních SONE+ ukazují úseky až na hranice a text na webu o SONE+
při vystavení jízdenky ve vlaku po nástupu v obsazené stanici (z pohraničního bodu) účtuje průvodčí manipulační přirážku nebo přirážku k jízdnému vždy za 5 cestujících bez ohledu na jejich skutečný počet
předpokládá tuto možnost.
Čsad_zastávka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1164
Registrován: 9-2006
Odesláno Sobota, 15. října 2011 - 23:54:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Oto:

Ano, je to diskutabilní. SPPO navzdory své objemnosti řeší spousty věcí jen povrchně. Ale pokud máte vyzkoušeno, že rigidní výklad tohoto ustanovení není praktikován, tak OK.

Dovolil bych si připomenout ještě jedno ustanovení, a sice 141: Za porušení přepravních podmínek se považuje, pokud cestující ... nastoupí ... do vlaku nebo vozu, ve kterém je vyloučena vnitrostátní přeprava bez jízdního dokladu pro mezinárodní přepravu. Tazatel guest007 hodlá použít EN 444, který tuto podmínku splňuje. Český průvodčí by tedy měl při předložení SONE+ vybrat přirážku a cestujícího vyloučit z přepravy v Bohumíně. Nebo je možné SONE+ považovat za "doklad pro mezinárodní přepravu"? Opět je to hodně nejasné, protože SONE+ lze použít v mezinárodní přepravě do Německa a v SPPO není výslovně stanoveno, že se musí předložit doklad pro konkrétní cestu daného cestujícícho.
Oto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 632
Registrován: 6-2007
Odesláno Neděle, 16. října 2011 - 00:16:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ony totiž SPPO nedefinují, co to je ten "jízdní doklad pro mezinárodní přepravu". To totiž vůbec nemusí být totéž, co "mezinárodní jízdenka". Co třeba držitelé IN100? To jez zhruba totéž co SONE, taky to platí jen v ČR - pak by tedy měli být z EN 444 vyhozeni také.

A pokud jde o tu přirážku, ta se podle TR 10 (ceník 6A bod 5) vybírá za použití vlaku či vozu, ve kterém je povolena pouze mezinárodní přeprava, k vnitrostátní přepravě. O jízdním dokladu ani slovo. A při jízdě ze SK se o mezinárodní přepravu evidentně jedná.

Myslím, že by SPPO i TR10 měl někdo rozumný kompletně přepsat a omezit tak ta desetinu ...
Čsad_zastávka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1165
Registrován: 9-2006
Odesláno Neděle, 16. října 2011 - 00:31:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Oto:
A při jízdě ze SK se o mezinárodní přepravu evidentně jedná.

Jenže každá jízdenka je jedna přepravní smlouva. Mezinárodní přeprava je podle CIV tehdy, leží-li výchozí a cílová stanice na území dvou různých členských států. A to u dělených jízdenek asi není. Tarif v tomhle není nápomocen, protože pohraniční bod definuje jako "tarifní bod na rozhraní", takže není jasné, jestli patří oběma železničním správám. Na druhou stranu na jizdenka.cz je u bodů Grenze možnost vybrat obě země...

Navrhuji, aby p. guest007 vyzkoušel použití SONE+ a pak nám tady poreferoval.
Bugear
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2372
Registrován: 8-2005

Odesláno Neděle, 16. října 2011 - 01:12:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

@Čsad_zastávka: Ono je to možná ještě kurióznější, podle mého výkladu čl. 5 SPPO nedochází přejetím hranic k uzavření přepravní smlouvy na základě SPPO. V takovém případě nastává ovšem zmatek.
»Online výpočet kontrolní číslice« »Výpočet kontrolky na mobilu (Java)«
Lekce češtiny pro diskutéry: píšeme výjimka, standard, ližina. Tipovat znamená odhadovat, typovat znamená psát či provádět typovou zkoušku.
guest007
Neregistrovaný host
Odeslán z: 91.219.244.40
Odesláno Neděle, 16. října 2011 - 11:43:51    Odkaz na tento příspěvek  

Koukám tedy slušný oříšek to je
čsad: no s tím zkoušením nevím, aby mě někdo v jednu ráno zbudil a vyhodil v Bohumíně se mi moc nechce
Čsad_zastávka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1166
Registrován: 9-2006
Odesláno Neděle, 16. října 2011 - 17:58:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

guest007:
Je to trochu problém, no. Můžete spoléhat na to, že to průvodčímu bude jedno a SONE+, Sporotiket apod. uzná. Pokud vám to časově nevadí, můžete jet pozdějším vlakem. Nebo v případě problémů říct, že vaše jízdenky jsou "doklad pro mezinárodní přepravu", protože SPPO nepožadují ve vlaku s vyloučenou vnitrostátní přepravou předložení "mezinárodní jízdenky" a podle úmluvy CIV může být pro mezinárodní přepravu vydáno více jízdních dokladů. Výběr je na vás.
Nebo si normálně kupte mezinárodní jízdenku, na přepravu ČR-Slovensko je docela velká sleva a jestli máte In-kartu, tak ještě větší.
Oto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 633
Registrován: 6-2007
Odesláno Neděle, 16. října 2011 - 19:45:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já bych se na tu SONE+ jet nabál. Ale jestli chcete jistotu, jeďte o hodinu později Šíravou. U té poznámka o zákazu vnitrostátní přepravy není, moderní lůžka má taky, a je dokonce o 20 minut rychlejší.

(Příspěvek byl editován uživatelem oto.)
H&K
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.42.185.35
Odesláno Neděle, 16. října 2011 - 21:09:20    Odkaz na tento příspěvek  

Nevíte někdo jestli je přípustné využít žákovskou slevu při nepřerušované cestě, která bude rozdělena na 2 jízdenky ? Konkrétně mi jde o to zda lze využít akční jízdenku s žákovskou slevou při cestě do Ostravy a dál pokračovat do místa bydliště s běžnou žákovskou jízdenkou na zbývající úsek.
Kotec
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 22
Registrován: 10-2011
Odesláno Neděle, 16. října 2011 - 21:13:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

H&K: Na 99% by to neměl být problém, protože standardně nikdo (při nákupu nebo při kontrole jízdenky míněno) nevyšetřuje, kterým dopravním prostředkem člověk v rámci žákovské jízdenky pokračuje dál (klidně tedy i vlakem), jen jde o to, aby zakoupená jízdenka byla ve směru platnosti průkazky. (Např. sestra běžně kupovala Stříbro - Praha a dál bus do Brna, nebo naopak Brno - Plzeň a dál ji někdo odvezl autem apod. Dokonce i přerušovala na dva dny v Praze jízdu a jela pak na dva lístky - jeden v pátek a druhý v neděli, které složila za sebe, což je v podstatě váš případ).

(Příspěvek byl editován uživatelem kotec.)
Babilon
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 944
Registrován: 12-2007
Odesláno Neděle, 16. října 2011 - 21:35:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

což je v podstatě váš případ
Není. H&K chce jet jedním vlakem se dvěma jízdenkami, tj. obě musí ukázat jednomu průvodčímu. Ne, že bych se v žákovském jízdném nějak zvlášť vyznal, ale nepřijde mi to jako problém.
Honzasl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3441
Registrován: 3-2004
Odesláno Pondělí, 17. října 2011 - 08:13:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

H&K
Nevidím problém.
Jezdíval jsem běžně Pardubice-Brno s jízdenkou Pce-Uno=In25 a UnO-Brno=žák, ani ve EC, které nestavěly nikde jsem neměl problém.

Jediný problém, který jsem kdy měl s žákovskou jízdenkou byli řidiči v autobusech, kteří pravidelně prudili o všelijakých jarních a podzimních prázdninách a měli problém pochopit, proč jezdím ze školy v např. v neděli v poledne a nemám ani batoh.
Byll
Neregistrovaný host
Odeslán z: 93.99.5.34
Odesláno Pondělí, 17. října 2011 - 20:05:46    Odkaz na tento příspěvek  

Oto: díky za všechny odpovědi, je vidět, že jste opravdu tarifní přeborník.
21272
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7747
Registrován: 9-2005

Odesláno Úterý, 18. října 2011 - 18:47:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tohle platí už dlouho? (SPPO):

14.1. Průkaz na slevu je cestující povinen předat ke kontrole pověřenému zaměstnanci ČD spolu s jízdenkou v době plnění přepravní smlouvy nebo vždy při zakoupení jízdenky ve vlaku a na výzvu pokladníka při zakoupení jízdenky u pokladní přepážky.
Web o veřejné dopravě - vše o dopravě - tisíce fotografií, videa, články, věci ke stažení, ...
MHD v Hradci Králové - výluky, aktuality, linkové vedení, ...

Většina lidí si většinu lidí plně zaslouží. (Shirley)
George_couser
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2416
Registrován: 9-2006

Odesláno Úterý, 18. října 2011 - 19:23:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jaký je rozdíl mezi IN 25 1/1 a IN 25 1/4? Jsem nějak zmatený, co mám v eshopu vůbec zaškrtnout...
21272
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7750
Registrován: 9-2005

Odesláno Úterý, 18. října 2011 - 19:46:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

IN 25 1/4 je ZTP, ne?
Web o veřejné dopravě - vše o dopravě - tisíce fotografií, videa, články, věci ke stažení, ...
MHD v Hradci Králové - výluky, aktuality, linkové vedení, ...

Většina lidí si většinu lidí plně zaslouží. (Shirley)
George_couser
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2417
Registrován: 9-2006

Odesláno Úterý, 18. října 2011 - 19:50:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jo, díky. To jsem si myslel, ale radši jsem se zeptal.
George_couser
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2418
Registrován: 9-2006

Odesláno Úterý, 18. října 2011 - 20:01:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

OK, díky.
Ex141detvan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 129
Registrován: 8-2007

Odesláno Úterý, 18. října 2011 - 20:11:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

EN 444 a SONE + :
Pánové, myslím, že při použítí SONE + a jiných síťovek ve Slovákii směrem ze Slovenska nebude žádný problém, protože při kontrole předložíte i jízdenku za slovenský úsek a to průvodčímu stačí,pochybuji, že by někdo dělal problémy. Jedná se tam o to, aby lidé nenastupovali na českém území a nezaplňovali to a toto si průvodčí hlídají.
Jiná věc by byla při cestě na Slovensko se SONE +, kdyby jste neměli navazující jízdenku a tvrdili by jste, že si to koupíte u průvodčího ZSSK. S tím by byl asi problém.
Klavirista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 814
Registrován: 5-2009
Odesláno Úterý, 18. října 2011 - 22:42:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

kdyby jste neměli navazující jízdenku a tvrdili by jste, že si to koupíte u průvodčího ZSSK Ale proc? Co je komu do toho? Pruvodci pokud vim jizdenky prodavaji..
projížděč NAD
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Čtvrtek, 20. října 2011 - 09:46:17    Odkaz na tento příspěvek  

Také (v ČR) možné řešení:
http://jablonecky.denik.cz/zpravy_region/cesta-vlakem-a-busem-bud e-drazsi-ale-jen-pro-c665.html
- když už i českým rádoby "politikům" (kdysi nadšeným z Klausovy "neviditelné ruky trhu" nekriticky rozšířené stylem "utržení z řetězu") začíná pomalu docházet užitečnost a potřebnost vytvoření "celostátního IDS", tak jsem zvědav, zda se jeho vytvoření ještě vůbec dožiji ...
Mařin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2872
Registrován: 11-2006

Odesláno Čtvrtek, 20. října 2011 - 10:55:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Měl bych dotaz k sporo ticketu:
Pojedu-li trasu Brno - Most musím jet po "normální" trase Br-Pha-UnL-Most, nebo mohu použít trasu Br-Pha-Kralupy-Louny-Most? tzn. použít kombinaci vlaků EN476/R718/Sp1712?
Díky
Na světě je zavedeno, že spousta hloupých si hraje na chytré. Z chytrých, kterých je na světě nedostatek, jen ti nejchytřejší si hrají na hloupé.
Mařin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2873
Registrován: 11-2006

Odesláno Čtvrtek, 20. října 2011 - 11:20:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

I když koukám že přes Louny je to kratší, takže by neměl být problém. V tom případě obracím dotaz na cestu Most - Ústí - Brno...
Na světě je zavedeno, že spousta hloupých si hraje na chytré. Z chytrých, kterých je na světě nedostatek, jen ti nejchytřejší si hrají na hloupé.
Babilon
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 957
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 20. října 2011 - 11:43:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mařín: Trasu SporoTiketu zjistíte, když ho dáte do košíku. Po trase kratší (nebo jiné stejně dlouhé) jet smíte, po trase delší ne.