K-report
 

Archiv diskuse Tarif (jízdné, tarifní politika ... do 06. 06. 2011  

Diskuse K-report » Archiv 2011 » Železnice » Tarif (jízdné, tarifní politika ČD, slevy, konkurence, budoucnost...) » Archiv diskuse Tarif (jízdné, tarifní politika ... do 06. 06. 2011 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Milloss
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 116
Registrován: 9-2008
Odesláno Neděle, 29. května 2011 - 15:12:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

sprievodcovia sa striedaju v Marcheggu, Marchegg - Bratislava hl.st. - Marchegg ide slovensky sprievodca
Louis_de_mydlaque
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1269
Registrován: 9-2007

Odesláno Neděle, 29. května 2011 - 15:28:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mouka: Chápeš to blbě, ten Somrák platí pouze do bodu hranice, který v kursbuchu vyznačen není.Dál, pokud se čety střídají v Marcheggu, jak píše Milloss, Tě zkasíruje slovenský sprievodca dle tarifu ŽSSK.
Viribus unitis

ICQ: 338-873-999
Miroslav Zikmund
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.2
Odesláno Neděle, 29. května 2011 - 20:53:15    Odkaz na tento příspěvek  

Louis_de_mydlaque : jak správně píšete, vídeňští hófráti měli zájem aplikovat "západoevropské" standardy, jenže "pracovníci železničních správ bývalých zemí Varšavské smlouvy" by přišli o hračku "přirážka k jízdnému z tarifního bodu Granze", která se ovšem v západní Evropě nekasíruje ...
Tak tento problém vyřešil rakouský personál po svém ...

Nicméně podle údaje v českém úředním jízdním řádu je vnitrostátní kilometráž až do sousední pohraniční stanice, včetně údaje o tom, že provozovatelem dráhy je SŽDC s.o. (případně někdo jiný), takže by tam měl platit vnitrostátní tarif ... O tom, že jedete do zahraničí se z kursbuchové tabulky nedozvíte ...
Mouka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2783
Registrován: 1-2007
Odesláno Neděle, 29. května 2011 - 22:17:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Díky za vysvětlení. Tzn. v západní Evropě - tj. Itálie, Německo, Švýcarsko můžu do stanice s domečkem, ale u nás, na Slovensko, do Maďarska a na Slovinsko jen na grenze? S tím, že do Břeclavi, Velenic a na Petržalku jezdí Rakušák, kterej mi to uzná až tam.
Čsad_zastávka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1034
Registrován: 9-2006
Odesláno Pondělí, 30. května 2011 - 00:19:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mouka:
Podle rakouského tarifu je hranicí směrem na Slovensko i do ČR tarifní bod Grenze, nikoliv nádraží v Bratislavě, Břeclavi ani Českých Velenicích. Pokud nemáte jízdenku z pohraničního bodu dál, jste prostě černý pasažér. Rakouský průvodčí vám nemůže uznat jízdenku pro úsek, ve kterém neplatí.
Miropiro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 67
Registrován: 5-2010
Odesláno Pondělí, 30. května 2011 - 08:35:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Čsad_zastávka: ale jestli to chápu dobře, rakouskému průvodčímu je to stejně putna, což je rozumné. Viz příspěvek Miroslava Zikmunda
Čsad_zastávka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1035
Registrován: 9-2006
Odesláno Úterý, 31. května 2011 - 00:02:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Miropiro:
rakouskému průvodčímu je to stejně putna

Psal jsem o tom, jak je to správně podle rakouského tarifu. Hru na to, u kterého průvodčího se dá jet na černo, hrát nechci a nebudu, snad to pochopíte.
Vandr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 29
Registrován: 8-2010
Odesláno Úterý, 31. května 2011 - 11:08:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nutno připomenout, že tato zásada do ciziny je využívána též u dopravce VIAMONT-Regio na tratích
043 a 036 do Polska, 145 do Německa a opačně.
Proč to nejde u ČD.
Miroslav Zikmund
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.3
Odesláno Úterý, 31. května 2011 - 19:40:43    Odkaz na tento příspěvek  

Čsad_zastávka : a myslíte si, že rakouský konduktér jedoucí do Břeclavi nebo Český Velenic vám umí vydat jízdenku z tarifního bodu Grenze byť jen do té Břeclavi nebo Velenic ?
I kdyby náhodou rakouští hófráti rozhodli investovat do změny software rakouské POP (jaká by byla asi návratnost), tak by jízdenka musela znít i na českou měnu a konduktér by musel mít možnost vrátit cestujícímu i české koruny ... (představte si, že mu tu částku zaplatíte samými korunami - tak je bude muset utratit a ekvivalent odvádět v EURO nebo na něj vytáhnete tícku ...
Takže ten rakouský průvodčí na to dlabat musí z podstaty věci ... protože jeho nadřízení nebudou vymýšlet řešení těchto skutečností.
Čili když ČD nechtěji, aby se z Grenze jezdilo za tarif "dopravce ÖBB" zajišťujícího provoz, tak se prostě bude jezdit bez jízdenky ...


Na okraj : svého času jsem jel z Chalupek PKP do Bohumína. "Poctivě" jsem po odjezdu z Chalupek požádal vlakvedoucího o vydání jízdenky za 15 CZK, příčemž jsem byl poslán k čertu se slovy, že za to si nekoupí ani pivo ...

Vandr : už jste poslal tento dotaz ombudsmanu panu Fejkovi ... tohle je pro něj jako na míru ušitý problém ...
Čsad_zastávka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1037
Registrován: 9-2006
Odesláno Úterý, 31. května 2011 - 21:08:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Miroslav Zikmund:

Dal jste dohromady pěkný seznam důvodů, proč to nejde...
nebo na něj vytáhnete tícku
Tohle jsou okrajové věci s jednoduchým řešením i na ČD - třeba dostanete dobropis, který vám v pokladně ÖBB přepočítají na eura a proplatí.

jeho nadřízení nebudou vymýšlet řešení
ÖBB svoje peníze dostane, tak jsou nadřízení nejspíš v klidu. Zajímalo by mě, jestli existuje nějaká dohoda s ČD, ŽSSK apod., jak má rakouský průvodčí postupovat. Průvodčí ČD jsou také schopni prodat např. jízdenku Bad Schandau - Schöna.
Louis_de_mydlaque
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1270
Registrován: 9-2007

Odesláno Úterý, 31. května 2011 - 21:54:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

a myslíte si, že rakouský konduktér jedoucí do Břeclavi nebo Český Velenic vám umí vydat jízdenku z tarifního bodu Grenze byť jen do té Břeclavi nebo Velenic ?

A proč by měl? V jízdních řádech se píše, že jde o SB = Selbstbedienungsstrecke, takžesamoobslužnou trat. Takže cestující je povinen si zakoupit jízdenku v předprodeji, jinak by měl automaticky dostat pokutičku.
Viribus unitis

ICQ: 338-873-999
Arakain
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 675
Registrován: 8-2003
Odesláno Středa, 01. června 2011 - 07:02:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Chlapci
1 Mírův příspěvek popisuje u Oebb někoho rozumného, i když je Rakousko normálně daleko víc zkostnatělé. Náklady na řešení toho jízdného, včetně těch Vašich dobropisů jsou totiž takové, že na vybrané Euro je potřeba úprav software a zbytečného času personálu v rozsahu odhadem 50-100x víc na vybrané Euro.

2.Ještě jste převážně mládeži nezjistili, že sice nemáne v ČR nejvyšší daně (jo tyto sazby už jsem ochoten z vlastních firem platit a platím je), ale že máme skoro nejvyšší povinné daně za odvody A neuvěřitelnou byrokracii k těm jednotlivým daním? Že jen stát dá skoro 25% z vybraných daní na mzdy a 20% na chod lidí kteří je vybírají? U daně z nemovitosti, která je na západě ta skoro nejvýnosnější, jsme v ČR v mínusu, tj že vybereme méně, než stojí papírování a úřednictvo? Že mě jako danový subjekt stojí veškeré to papírování okolo skoro 5x víc, než tomu státu pošlu a to mu neposílám málo?

A Vy všichni se tomu divíte, když tady většina příspěvků má český nádech chcípla mě koza, ať sousedovi chcípne taky?

3. To je ta cesta do pekel, z které pak vzniká byrokratická kravina, že cesta do Drážďan je z Ústí či z Prahy 2x dražší, než auto a přitom to oba státy dotují jak vzteklí. Vznikají nesmyslné vlaky Bad Schandau - Děčín a tak. A přitom už před dávně lety šlo tento úsek jet na příhraniční lístek ECčkem a žádný problém.Od té doby jsme zdražili o 100 kč volný ticket do Německa (pozor, ono už je to 4,2 EUR, za to si často koupíte levnější lístek v Německu), dramaticky vše zkomplikovali a s kvalitou šli dramaticky dolů. Teď se průvodčí těší na 400 kč příplatky, vždyť to je 18,5 EUR. Za 19 EUR je spousta akčních jízdenek po Evropě. To si myslíte, že si to Ti turisti neřeknou a příště se na nás vyserou? Že nás díky tomu pořád považují za Balkán? A to jako jste všichni názoru, že nás ty debilní cyklostesky za šílené prachy z EU po vinohradech zachrání?
Do ČR se jezdí do Prahy, pak dlouho dlouho nic, pak na Karlštejn, Kutnou Horu a ČESKÝ Krumlov, možná ještě Olomouc.
Kam a jaké vlaky jezdí, aby jsme Ty prachy ze světa přivezli a zkasírovali? A s jakým servisem? Pokuta na hranicích? Klimatizace či zásuvky někdy? 40 let staré vagóny 2x rekonstuované za cenu nových Bmz a s kvalitou 30 let zpět?
Jídelní vozy s cenou jak 2 chodový business lunch v Alcronu a kvalitou blížící se fast foodu (to rychloobčerstvení je lepší, myšleno). To je takový problém v rámci stávky ty kretény, co pořád na Ministerstvech vymýšlejí za ty neskutečné prachy tyto blbosti konečně vyházet, jinak se nehneme? Už to trvá 22 let od revoluce.

4. Teď se hodne z Vás chystá na západ ven, tak se mrkněte jak to v tom Švýcarsku, Německu, Rakousku či jinde funguje, poznačte si do notýsků všechny rozdíly, které Vás na první pohled trkly a to potom hromadně proberme a pošleme ombucmanovi. Když z toho prosadíme 20%, myslím, že polovina lidí se přestane dívat na železnici skrz prsty.
Miropiro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 68
Registrován: 5-2010
Odesláno Středa, 01. června 2011 - 08:59:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Arakain: plně souhlasím, chce to zatlačit na Fejka. A klidně nějakým hromadným e-mailem.

ÖBB svoje peníze dostane, tak jsou nadřízení nejspíš v klidu.
Na těch pár korun či několik desítek centů bych fakt nehrál, to ÖBB nespasí. Je to sice ztráta, to jo, ale náklady na řešení této ztráty by mohly být vyšší než užitek.

Mimochodem, jak se dělí DB a ČD v případě Europa Spezial Tschechien? V únoru jsem cvakal 39 € za cestu z Brna do Saarbrückenu (druhý konec Německa, až u Francie), tak kolik z toho dostaly ČD? Odhaduji za sebe tak 19 €.
Oto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 403
Registrován: 6-2007
Odesláno Středa, 01. června 2011 - 09:12:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Teď se průvodčí těší na 400 kč příplatky, vždyť to je 18,5 EUR ... Pokuta na hranicích?

Oni zase zavedou 400 Kč za nákup jízdenky z hraničního bodu ve vlaku? Už nějakou dobu se platí jen cca 40 Kč.
Nechic
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 163
Registrován: 4-2010
Odesláno Středa, 01. června 2011 - 15:25:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mohu se zeptat jak Europa Spezial funguje? Dá se někde najít tabulka slev? Nebo musim vyhledat spojení a doufat? Nějaké fígle nejsou? :-)
Oto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 404
Registrován: 6-2007
Odesláno Středa, 01. června 2011 - 15:37:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Právě jeden konec cesty musí být v Německu. Pak jsou nějaká (nezveřejněná) pásma, jak na německé, tak na cizí straně hranice. Na těch závisí minimální cena. A cena dále roste podle obsazení vlaku.

Fígle samozřejmě jsou. Regionální vlaky např. nemají kontingent, takže v nich ta sleva nikdy nedojde. Ovšem alespoň jeden spoj na cestě musí být dálkový ...
Miropiro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 70
Registrován: 5-2010
Odesláno Středa, 01. června 2011 - 16:11:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nechic: jako výchozí bod z ČR nebo z jiného sousedního státu (+Slovenska) doporučuji nějaké větší město, v ČR nejlépe takové, odkud jezdí nějaké EC či IC. V mém případě to v únoru bylo Brno, protože v Brně bydlím. Cena se různí podle obsazenosti a dle užitého dopravního prostředku. Z ČR vychází někd\ levněji cesta autobusem DB do Norimberku. V létě je samozřejmě problém splašit z ČR variantu za 29 či 39 €, leda s předstihem.

Jízdenku nutno zaplatit kreditní kartou, kterou je třeba si vzít s sebou do vlaku. Pokud se Vám náhodou nechce tahat kreditku s sebou (nebo jede někdo jiný místo vás, ale vy mu jízdenku zaplatíte), doporučuji si u DB vytvořit účet (ten je třeba mít tak jako tak) a požádat si o bezplatnou bahn.bonus.Card. Ta se ale dá zaslat jen do Německa, lze to ošmelit tak, že si ji necháte poslat na německou adresu někoho, ale dočasně v adrese uvedete "vaše jméno" - "c/o xy (jméno vašeho kamaráda v Německu)". Jízdenky je nutno si nechat zaslat pro cestu z ČR poštou, protože český průvodčí by nepoznal, o co jde (tak jako Němec nezkontroluje eTiket), nazpět si jízdenku vytisknete sami. Při cestě, která začíná jízdou v buse z Prahy, si jízdenku vytisknete sám, obsluha autobusu (v únoru mne nazpět obsluhoval Čech) už jízdenku rozšifruje ;-)
Čsad_zastávka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1038
Registrován: 9-2006
Odesláno Středa, 01. června 2011 - 18:44:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Arakain:
zbytečného času personálu

Ten personál je tam v práci. Pokud bude někde sedět a nic nedělat, náklady ÖBB budou naprosto stejné.

Nechic:
musim vyhledat spojení

Ano, musíte si přesně najít spojení. Jsou to svým způsobem loterijní jízdenky.

Jízdenky lze v ČR zakoupit např. v cestovní kanceláři Českých drah v Praze hl.n.
Oto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 405
Registrován: 6-2007
Odesláno Středa, 01. června 2011 - 19:03:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ten personál je tam v práci. Pokud bude někde sedět a nic nedělat, náklady ÖBB budou naprosto stejné.

Někdo se musí zabývat implementací IS. Vyúčtováním tržeb v cizí měně s ČD. A psaním předpisů a dohod s ČD. Pro tržby v desítkách Kč?
Čsad_zastávka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1039
Registrován: 9-2006
Odesláno Středa, 01. června 2011 - 19:57:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Německu, Rakousku či jinde funguje, poznačte si do notýsků všechny rozdíly

Správně. Takže okamžitě požadujeme:

1) zrušení všech pokladen kromě těch ve velkých městech. Všude budou automaty, které nebudou brát velké bankovky.
2) omezení otevírací doby pokladen ve velkých městech
3) okamžité zvýšení jízdného na úroveň cca 10 km = 1 litr benzínu
4) zrušení síťových jízdenek ČDnet a SONE+
5) zrušení možnosti koupit SporoTiket Česko 3 a méně dnů před odjezdem a jeho navázání na konkrétní spoj
6) zavedení příplatku za jízdenky koupené u přepážky
7) zdražení místenek v 1. třídě
8) přejmenování rychlíků (kromě nočních) na InterCity a průvodčích na "cestovní pečovatele".

Oto:
Pro tržby v desítkách Kč?

No nevím, ale v Rakousku také mají jízdenky EURegio, kde místa jako České Velenice nebo Bratislava jsou, takže vše je možná daleko jednodušší a levnější, než si myslíme.
Mouka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2785
Registrován: 1-2007
Odesláno Středa, 01. června 2011 - 20:42:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Informace o Sommerticketu
Síťové jízdenky Slovak
Arakain
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 676
Registrován: 8-2003
Odesláno Středa, 01. června 2011 - 20:44:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

1 - proč plošně. Stačí první filtr, místa, kde se loni prodalo jízdenek pod 69 tis ročně = Zrušit okamžitě. Protože i kdyby to bylo místo, které je jen částečně zaplněno (poloviční úvazek za minnimální mzdu stojí ročně skoro 69 tis a za min mzdu u ČD asi nikdo nemaká)
A ty automaty jsou pořád trošku otázka o návratnosti.

3) no a o kolik jsme s normálním tarifem levnější? 10 km Kyjov - Vracov stojí 20 Kč. 1 pozor, už to není 1 DM, ale 0,8 EUR (neboli 1,6DM)

4) Bayern ticket 22 EUR nebo 29 EUR pro víc lidí platí až do Plzně, ten region je "skoro" stejně velký jak ČR 29 EUR je dnes pouhých 710 Kč. Když k té ČD jízdence dáte přesah do Německa, je levnější o 50-100 Kč. Jéžiš, pokud stačí připlatit 100 kč a mít německý standart vlaků (stačí mi i rakouský), tak nemám problém. Dieselová klopidla jezdící 140 místo zadýchaných 810tek...

5) to venku seženeš taky. Paradox X. Lístek FS z letiště do Milána 7,5 EUR. Běžná turistická jízdenka, kterou si koupí 95% turistů jedoucích vlakem 11 EUR. Akční sleva Miláno - Zurich 19 EUR včetně kochání Gotthardem.

6) nezavedlo něco podobného SA už dávno (a se slevou za online odbavení, předplacenku atd). Dokud stála Kilometrovnická banka 1100-1400 Kč, kolik lidí to dávalo průvodčím? A dnes při ceně 1kč = 1 km a to je prakticky víc, než s INkartou, skupinovou slevou, zpáteční slevou či čímkoliv obyčejným pro méně pravidelné cestující... A o kolik méně dostanou ČD z banky za 1400, která je limitovaná 1/2 rokem na projetí (takže Vás donutí víc cestovat vlakem) než za jednotlivé nákupy jízdenek, kdy si nakonec tu a tam seženu Sporoticket, tu a tam mám skupinovku či zpáteční a tu a tam mě nabídne konkurence lepší spojení nebo jedu autem? To je pokles tržeb jak fík, o tom, kolik víc to stojí na pokladnách nemluvě.

7 I u DB v ICE v 1 třídě nastávají situace, kdy člověk stojí před měsícem kámoška toto takto absolvovala)

8) a v čem je problém? Lístek stojí stejně, vlak je bohužel lepší, ale v dané lokalitě jezdí jen B

A pak ty konstruktivní, EURegio, to jsi trefil hřebík na hlavičku. Elbe - Labe je jen předvýstřel. V kombinaci místo za 200 tak za 300 -350 s platností od kolem Prahy do okolí Dresdern není co řešit. Reálně, je to 150 km, tam vyšší cena je smrt. Ideálně s platností i na MHD v obou aglomeracích (+ Ústí a Děčín, popř jinde) Ono moc to zneužít nepůjde, když to platí den a osobu. Naopak to přiláká zjednodušením, protože když lidi budou vědět, že si koupí lístek za 8,5 EUR či za navrhovaných 14 EUR od domu do cíle a zpět, s tím že nemusím přemýšlet, který lístek na co, kde parkovat atd... To je správný přeshraniční lístek. A koupit online přes net bez registrace, zaplatit kartou a vytisknout na laserovce doma...

Proto s drobným příplatkem platí nejen EURegio lístky na kompletní MHD ve Vídni a to tam mají víc linek metra, vlak na letiště atd...

Další konstruktivní nápady na ježdění po Evropě za pár drobných sem!!!
Mouka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2786
Registrován: 1-2007
Odesláno Středa, 01. června 2011 - 21:12:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Arakain: Ještě možná Libnet, Egronet, případně už mnou zmíněný Sommerticket.
Arakain
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 678
Registrován: 8-2003
Odesláno Čtvrtek, 02. června 2011 - 08:10:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Najde se něco i na věkovou kategorii 26-59? Moje rodina už má do 26 smolíka
Honny
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 19
Registrován: 1-2010

Odesláno Čtvrtek, 02. června 2011 - 10:36:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pánové, a do Znojma jezdí v lasičkách taky rakušané, nebo češi? Tipl bych si to druhé, když tam je ještě pár IDSJMK zastávek. Díky.
PeM
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.186.88
Odesláno Čtvrtek, 02. června 2011 - 11:45:11    Odkaz na tento příspěvek  

Tohle bejvala věcička, kde je tomu dnes konec

http://www.vojtahruby.eu/images/foto-066b.jpg
Miropiro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 72
Registrován: 5-2010
Odesláno Čtvrtek, 02. června 2011 - 13:27:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Honny: český průvodčí a český fíra jezdí v úseku Retz - Znojmo. A jinak v Šatově je hlášení i v němčině.
22Michal
Neregistrovaný host
Odeslán z: 212.96.166.134
Odesláno Čtvrtek, 02. června 2011 - 16:35:59    Odkaz na tento příspěvek  

Prosba: https://www.k-report.net/presmerovani/?prispevek=2161951
Díky
Oto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 407
Registrován: 6-2007
Odesláno Čtvrtek, 02. června 2011 - 16:51:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jízdenky: SporoTiket 2x 2x 180 Kč = 720 Kč. Pro tuto cenu je třeba je koupit, nejlépe po internetu, ještě dnes.

Jak je vlak plný nevím. Ovšem místenky stojí 70 Kč každá.
Miropiro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 73
Registrován: 5-2010
Odesláno Čtvrtek, 02. června 2011 - 18:41:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

22Michal: tak jak říká Oto. Co se týče místenky, tak vzhledem k časové poloze obou vlaků bych místenky nekupoval (nejde ani o ranní vlak do Prahy ani nějaký poslední spoj z Prahy do Brna).
Miroslav Zikmund
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.2
Odesláno Čtvrtek, 02. června 2011 - 20:34:18    Odkaz na tento příspěvek  

Čsad_zastávka : jednou jsem se lámanou němčinou ptal rakušáka, kolik by inkasoval za úsek Břeclav - Grenze a bylo to nějakých 70 centů. Skutečně velká ekonomická inspirace pro vídeňské hófráty z hlediska přeúčtování. Než vlak dojede do první rakouské zastávky, tak se „zkásne" jeden cestující.
Předpokládám, že podle názoru příslušného referenta ČD a.s. - má být rakouský průvodčí nekompromisní a tvrdě má postihovat cestujícího, který nemá jízdenku na 5 km po síti ČD ...

(Prostě „my ČD" nechceme přistoupit na rakouský návrh přejít na „západoevropský" tarifní standard, ale „my ČD" chceme, aby rakouský personál postupoval podle našich představ, jak zacházet s cestujícími, kteří si za úsek mezi státní hranici a pohraniční stanicí nekoupí jízdenku ... )

Otázka je, zda je ten rakouský konduktér natolik fundovaný z jízdenek ČD / IDS JMK, že se nedá oblbnout třeba jízdenkou IDS JMK ... nebo ví, jak vypadá IN100 apod.

Louis_de_mydlaque : zkoušel jste si v rakouském automatu koupit jízdenku do Břeclavi nebo Českých Velenic ? Automat umí prodávat jízdenky pouze do tarifního bodu „Grenze" ...Takže těžko po vás může chtít někdo pokutičku, tím spíše, že podle rakouského tarifu se za nákup jízdenky z „pohraničního" bodu ve vlaku „štráf" neinkasuje ...

Konec konců, když nechcete škodit ČD, tak vám nic nebrání v tom, abyste si koupil jízdenku za vnitro na "Grenze" v pokladně.
Čsad_zastávka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1040
Registrován: 9-2006
Odesláno Čtvrtek, 02. června 2011 - 21:08:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Arakain:
Myslím si, že to u ČD není tak špatné. Vyjmenoval jsem věci, které u DB nebo ÖBB běžně fungují, ale asi bychom je nechtěli u nás. A celé je to prostě o penězích - když bude jízdné jako u DB nebo ÖBB, tak můžou být i takové vlaky. Ale jste připraven za cestu Praha - Brno platit 1000 Kč? A teda při koupi 3 měsíce dopředu na konkrétní spoj 709 Kč (Sparpreis za 29 EUR)?

Miroslav Zikmund:
zda je ten rakouský konduktér natolik fundovaný z jízdenek ČD / IDS JMK
Ale je to jeho práce, aby je znal. Já se například v Polsku řidičům autobusů prokazoval několikrát LIBNetem z pokladny ČD a vždy ho znali.

přejít na „západoevropský" tarifní standard
No jo, ale proč? V čem je lepší?
Tobik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 22
Registrován: 10-2010
Odesláno Čtvrtek, 02. června 2011 - 21:35:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ke změně JŘ končí činnost pokladny v Ohníči (trať 131).Tato stanice není vybavena UNIPOKem, jízdenky se vydávají na tiskopis "Zjednodušená psaná jízdenka"(nástupní stanice Ohníč, tarifní vzdálenost do 50 km) a "Psaná jízdenka".

Přepážka je otevřena
v pracovní dny 4:15 - 21:20
v SO a NE 8:20 - 19:20.

Ovšem v posledních dnech provozu je doba upravená a to následovně :
ZAVŘENO 5:40 - 17:00 dne 4.6. a 9.6.
ZAVŘENO 16:50 - 5:50 v nocích 5.6./6.6. a 10.6./11.6.



A co bych pro to sběratelství neudělal ... (Navštívil jsem aspoň v Cieszyně Slezskou muzejní noc; a koupil si tam místní pivo Brackie, které sice patří pod Heineken, ale přesto si prý drží jistou úroveň.
Miroslav Zikmund
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.2
Odesláno Pátek, 03. června 2011 - 22:26:38    Odkaz na tento příspěvek  

Čsad_zastávka : vtip je v tom, že podle mapky IDS JMK není úsek Břeclav - Grenze zakreslen, jako by tam měla jízdenka platit ... Jenže to ten průvodčí neví, jelikož v Rakousku jízdenka dopravního svazu platí až do Grenze, tak proč by neměla platit i v Česku ...
O to, aby se rakouský průvodčí dozvěděl, jaká jízdenka v úseku ke Grenze platí by se měly postarat ČD, které by v rámci pravidelného školení zaměstnanců ÖBB prováděly jejich školení, samozřejmě v německém jazyce, se schopností odpovídat na dotazy ... Mám pochybnost, že tohle lze ze strany ČD zajistit a taky je otázka, zda by byly ÖBB ochotny něco takového svým zaměstnancúm platit, jestliže zde existuje mnohem jednodušší řešení ... které ovšem ČD nechtějí ...

V čem je lepší - je přátelštější k cestujícím, protože odpadá šikana cestujícího tarifním bodem Grenze. Proč by to asi ty západoevropské železnice udělaly.
Protože zřejmě zjistily, že náklady na vzájemné vyučtování jízdného za jízdu příhraničním úsekem stojí víc než kolik činí vlastní tržba a výše těch tržeb není taková, aby výrazně ovlivnily ekonomiku celého podniku ... a v principu se to vykompenzuje ... Zejména tam, kde se jezdí denně přes hranice pravidelně do práce.
Arakain
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 681
Registrován: 8-2003
Odesláno Pátek, 03. června 2011 - 22:50:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad ČSAD. No ono to jízdné až tak rozdílné už není !!! Za taxu, která je v přepočtu 4kč za 1 km jezdí málokdo. V Německu jsou právě Bahn card na slevu hodně rozšíření, regionální jízdenky taky. A jak mi teta, která bydlí 40 km nad Mnichovem a obden jezdí vlakem do města vysvětlila, je to levnější zaparkovat u nádraží (zadarmo + řešen problém poslední míle) a jet vlakem, než autem do města, kolony, parkování atd. Já upozorňval na to, že všichni předrevoluční i porevoluční máme v hlavě vpáleno 18,popř 20 Kč za 1 DM. A ono je to dnes, 12, bereme 10x tolik a jediné co chybí je ta kvalita, komfort, ceny už se srovnávají. A závistivý přístup ještě zůstal. Jo teta je původně z moravské vesničky a u Mnichova bydlí 5 let.
Čsad_zastávka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1041
Registrován: 9-2006
Odesláno Pátek, 03. června 2011 - 23:33:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Miroslav Zikmund:
zde existuje mnohem jednodušší řešení

Z pohledu ÖBB jistě, protože jejich personál většinou zajíždí k nám.

Arakain:

Ceny jízdenek jsou u nás pořád mnohem nižší než v Německu, Rakousku, nemluvě o Švýcarsku. Například Bad Schandau - Berlín stojí 41 EUR (asi 1000 Kč) a je to kolem 200 km. Směrem do ČR to odpovídá cca trase Děčín - Přelouč, která stojí 286 Kč. Kromě toho, Bahncard není zadarmo, ale nejlevnější stojí ročně 1400 Kč, srovnatelná IN 25 je za 330 Kč.
Jspetrak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 420
Registrován: 5-2006
Odesláno Pátek, 03. června 2011 - 23:37:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

IN 25 je za 990 Kč, ale to je drobný detail, za 330 ji mají jen do 26 let.
Oto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 408
Registrován: 6-2007
Odesláno Pátek, 03. června 2011 - 23:43:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mluví se o roční ceně za IN25/BC.

Pokud nevyužijete nějaký bargain typu SWT v pěti lidech nebo SparPreis za 29 EUR před celé Německo, tak mně nějak nenapadá, jak může někomu připadat jejich jízdné levné.

(Příspěvek byl editován uživatelem oto.)
Nechic
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 167
Registrován: 4-2010
Odesláno Sobota, 04. června 2011 - 11:42:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rozhodně tu nějaké DB ceny a nabídky nechci. Jestli si tu už teď lidi stěžují na nepřehlednost slev, tak teď by byli v koncích úplně. Tam se bez neskutečné tarifní alchymie nedá tím vlakem ani normálně jet. Přijít na nádraží a říct si o obyčejnou jízdenku znamená nechat tam celé jmění. Jediná věc co se mi u nich líbí jsou ty Landkarty, protože platí pro 5 lidí a dokonce i v pracovní dny po omezenou dobu, byť jen v regionálních vlacích. Že tu lidi raději nebojují za polské Bilety Turistyczne, skupinovky, kde druhý platí jen třetinu ceny, výraznou slevu na regionální vlaky, pásmové jízdné atd.
Oto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 409
Registrován: 6-2007
Odesláno Sobota, 04. června 2011 - 15:44:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nechic: skupinovky, kde druhý platí třetinu? To jste někde viděl? V tom Polsku (PR) má druhý slevu jen cca 33%.

Jinak jsem samozřejmě pro. Je třeba konkurovat IAD, kde druhý neplatí nic.
Dimi
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.114.200.34
Odesláno Sobota, 04. června 2011 - 16:19:21    Odkaz na tento příspěvek  

Dobry vecer

Potrebuju poradit.Chystam se na tydenni jezdeni o Polsku a nasel jsem tydenni listek za 404zlotych co by mel platit jak pro PKP IC tak PKP PR.Muzete mi to nekdo potvrdit a dale jak je to s priplatkama do vlaku a s rezervacemi.Musim neco jeste priplacet nebo ne.Odkaz na ten listek je tady http://www.intercity.pl/pubfile/Cennik/Cennik%20PKP%20Intercity%2 0SA%20wazny%20od%2001_06_2011.pdf.Dale by me zajimalo zda je mozno tento listek koupit i ve stanicich kde jsou jen pokladny PKP PR protoze planuji vyjet z polskeho tesina.Dekuji za odpoved.
Miroslav Zikmund
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.3
Odesláno Neděle, 05. června 2011 - 10:59:05    Odkaz na tento příspěvek  

Čsad_zastávka : Z pohledu ÖBB jistě, protože jejich personál většinou zajíždí k nám.

Nikoli, výhodné i z pohledu ČD ... Většinou k nám ÖBB nejezdí, protože z poměru 1:3 se stal poměr 2:2 > ÖBB jezdily jen do BV, na ostatních třech přechodech personál ČD, nyní jezdí ÖBB i do Velenic.
Z hlediska ČD výhodné proto, že se nemusí vymýšlet "výhodné" mezistátní příhraniční jízdenky ... Dále výhodné pro ČD proto, že cestující nejsou otravováni hloupostmi, prostě mají jízdenku toho, kdo jezdí.
Chápu, že se dá vymyslet problém "Bad Schandau", protože něktrých vlacích jezdí personál ČD do Bad Schandau, u jiných vlaků německý personál do Děčína.
I tohle lze řešit ... cestující bude mít buď českou jízdenku do tarifního bodu Bad schandau za tuzemský tarif nebo německý cestující za německý tarif do stanice Děčín.
Pro osobní (regionální) vlaky by se dala trasa z Děčína do Ústí nad Labem tarifovat jako další pásno dopravního svazu OBERELBE, takže cestující by si kupoval jízdenku na příslušný počet projetých tarifních pásem ...

On se problém "Bad Schadau" projeví v okamihu, kdy by se splnil sen generací a obnovily koleje od sídla dolního poustevníka do Sebnice. Tam je dopravní idea ve vlacích jedoucích z Rumbuka přes Šandavu do Děčína ... Za jaké jízdné se pojede přes německé území, zejména pokud by tam české vlaky zastavovaly pro frekvenci ... nedovedu si představit, že by se to projíždělo (no pro jiné bude nepředstaviltelné zastavování, protože tam by byl problém s jízdným ... )
Vantju
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1086
Registrován: 9-2007

Odesláno Neděle, 05. června 2011 - 11:13:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zdravím

Prosím poraďte. O prázdninách se opět chystám na cestu do Dánska, a protože jsem si to chtěl užít, mám v plánu jet vlaky: EC 178 Praha - Bln Hbf + ICE 35 Bln Hbf - Hoeje Taastrup (trajektem) + LYN 63 Hoeje Taastrup - Vejle (jede na mostě přes moře) + LYN 767 Vejle - Give. Jel bych na Etiket z Prahy do Kodaně (a vystoupil bych v Hoeje Taastrup), a z Hoeje Taastrup normální jízdenku (poloviční) do Give. Ovšem je to prý podle kamaráda, co pojede se mnou, je to moc drahé. Tak by mě zajímalo, dá se to pořídit ještě nějak levněj? Etiket mě stojí 1475 a jízdné Hoeje Taastrup - Give mě stojí 560 kč. Děkuji za rady
vagonWEB

ICQ 418733638
Čsad_zastávka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1043
Registrován: 9-2006
Odesláno Neděle, 05. června 2011 - 11:44:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vantju:
prý podle kamaráda, co pojede se mnou, je to moc drahé...Prosím poraďte

Najděte si solventnějšího kamaráda. Loni jsem pro cestu do Dánska využil Sparpreis DB, tak to zkuste ověřit, jakou cenu na vaše spojení dostanete. Nebo zkuste cestu přes Polsko a trajektem Świnoujście - Kodaň.

Miroslav Zikmund:
Pokud bude překryv tarifů z obou stran hranice, tak takové řešení bych bral. Alespoň by se podpořilo využívání vlaku i na krátké vzdálenosti - trasu Děčín-Bad Schandau dnes za rozumný peníz nepořídíte.

Dolní Poustevna - Děčín přes Německo lze vyřešit třeba pomocí uzavřených vozů, pro výstup a nástup v Německu bude sloužit jen část soupravy. Projíždět by byla škoda.

(Příspěvek byl editován uživatelem ČSAD_zastávka.)
Miropiro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 75
Registrován: 5-2010
Odesláno Neděle, 05. června 2011 - 12:21:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Že tu lidi raději nebojují za polské Bilety Turistyczne
Už jsem jednou na ČD psal, že celovíkendová jízdenka by mohla být zajímavá, případě jízdenka, která by mne opravňovala cestovat jen v jednom typu vlaků (třeba rychlík). Odpověděli, že to možná nějak implementují do nabídek.
Mouka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2788
Registrován: 1-2007
Odesláno Neděle, 05. června 2011 - 13:19:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dimi: V Polském Těšíně (Cieszyn) už není žádná pokladna.
dimi
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.114.200.34
Odesláno Neděle, 05. června 2011 - 13:54:45    Odkaz na tento příspěvek  

To Mouka

A kdyz si budu chtit koupit listek z Polskeho Tesina do Czechowice dziedzice kde stavi vlaky PKP IC a bude jistota si ten sitovej listek koupit proda me to pruvodci bez priplatku?
Nechic
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 172
Registrován: 4-2010
Odesláno Neděle, 05. června 2011 - 18:25:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Oto: Omlouvám se, byla to sleva 33%, špatně jsem ten jejich tarif pochopil. Navíc v PL REGIO tarifu stojí i obyčejné jízdenka doslova hubičku (druhá strana mince je, že za ni většinou dostane jízdu kibelkem průměrnou rychlostí 30km/h)
Varada
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 50
Registrován: 3-2010
Odesláno Neděle, 05. června 2011 - 18:38:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Můžete mi poradit jakou jízdenku zvolit? 2 dospělé osoby bez In-karet z Veselí nad Mor. do Čadce a ten samý den zpět v pondělí 27.6 Díky
Vantju
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1093
Registrován: 9-2007

Odesláno Neděle, 05. června 2011 - 18:46:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Varada: Doporučuji CityStar, ovšem nevím jak ostatní

Ta Sparepresi, dá se to koupit na tu cestu těmi vlaky? (EC 178 + ICE 35 + LYN 63 + LYN 767)
vagonWEB

ICQ 418733638
Čsad_zastávka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1044
Registrován: 9-2006
Odesláno Neděle, 05. června 2011 - 19:07:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vantju:
Jeden konec cesty musí být v Německu, takže jako jedna jízdenka určitě ne. Musíte to vyzkoušet pro vaši trasu a den. Ale podle svých zkušeností bych řekl, že se na lepší cenu, než jste uváděl, takhle nedostanete.
Zilin
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.31.8.11
Odesláno Neděle, 05. června 2011 - 21:54:53    Odkaz na tento příspěvek  

Zdravím ;-)

Mám v plánu jet v úterý 7.6. trasu Olomouc hl.n. -> Kroměříž, Kroměříž -> Zlín-Malenovice zastávka, Zlín-Malenovice zastávka -> Zlín střed, Zlín střed -> Olomouc hl.n.

Mám InKartu IN25, z OL do PR bych mohl využít studentské jízdné.

Chtěl jsem se zeptat, jestli Vás napadá nějaká rozumnější (levnější) varianta než RegioNet Zlínský (s přesahem až do Přerova) za 150,- + zpáteční studentská Olomouc-Přerov za 36,- ?
Oto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 410
Registrován: 6-2007
Odesláno Neděle, 05. června 2011 - 22:12:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Varada: pro cestu bez zajížďky do Olomouce, tedy např. takto:

06:36 Veselí n.Moravou
07:45 Přerov

08:15 Přerov
09:14 Bohumín

09:43 Bohumín
11:17 Čadca

16:44 Čadca
18:14 Bohumín

18:46 Bohumín
20:15 Staré Město u Uh.Hrad.

20:18 Staré Město u Uh.Hrad.
20:59 Veselí n.Moravou

je nejlevnější tato kombinace za 755 Kč:
292 Kč 2x ČDNet Zlínský kraj po internetu
388 Kč 2x ČDNet Moravskoslezský kraj po internetu
  75 Kč CityStar 2 osoby Čadca(Gr)-Čadca v mezinárodní pokladně někde po cestě
Oto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 411
Registrován: 6-2007
Odesláno Neděle, 05. června 2011 - 23:17:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vantju: záleží na termínu, na některé dny a časy lze nalézt Europa-Spezial Dänemark za tu nejnižší cenu (39 EUR). A lze za to jet i po trase Bad Schandau - Berlin Hbf - Hoeje Taastrup - Vejle. Pozor na ostrý přestup v Berlíně a Hoeje Taastrup.

Do Bad Schandau se dostanete se SporoTiketem, skupinovkou a NRT za 218 Kč (s InKartou 168 Kč).

Na 30 km úsek Vejle - Give pak dánskou jízdenku za cca 100 Kč.

Pak byste se dostal na celkovou cenu cca 1250-1300 Kč na osobu.
Oto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 412
Registrován: 6-2007
Odesláno Neděle, 05. června 2011 - 23:29:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zilin: mě nic levnějšího nenapadá. Jedině koupit ty jízdenky v automatu a ušetřit tak 11 Kč.
Zilin
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.31.8.11
Odesláno Pondělí, 06. června 2011 - 01:01:04    Odkaz na tento příspěvek  

Oto: To mám taky pochopitelně v plánu, buď automatu nebo na internetu. Šlo mi o to zjistit, jestli si sám umím najít tu nejlepší nabídku ;-)

A když už se ptám, tak ještě druhá otázka...

Pravděpodobně v pátek 10.6. Olomouc hl.n. - Praha hl.n. z odjezdem v 7:05, zpět ta samá trasa, akorát v neděli 12.6., čas operativní. Problém je v tom, že to taky nemusí vůbec klapnout, proto budu lístky kupovat max. den předem.

Napadl mě akorát SporoTiket OL-PHA a PHA-OL koupený v automatu nebo na e-shopu den před nebo v den odjezdu. Je i něco výhodnějšího?}
Oto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 413
Registrován: 6-2007
Odesláno Pondělí, 06. června 2011 - 01:16:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Klidně si kup 2x SporoTiket po internetu tři dny předem (týden předem už je pozdě). V případě nevyzvednutí je srážka 2x 35 Kč.

Samozřejmě záleží na tom, jaká je pravděpodobnost uskutečnění cesty. Pokud je vyšší než cca 64%, tak se to vyplatí :-)
Mouka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2789
Registrován: 1-2007
Odesláno Pondělí, 06. června 2011 - 16:33:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dimi: To netuším, v polském tarifu se neorientuju. Jenom jsem si Tě dovolil upozornit, že je tam pokladna už dávno zavřená.
cyp
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.194.214.128
Odesláno Pondělí, 06. června 2011 - 22:15:26    Odkaz na tento příspěvek  

Oto 410: Proč si musí kupovat CityStar až někde po cestě?
Oto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 414
Registrován: 6-2007
Odesláno Pondělí, 06. června 2011 - 22:37:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mohou samozřejmě i před cestou (ve Veselí mezinárodní pokladna je).
Ale v Přerově i Bohumíně bude času dost a netřeba kvůli frontě u pokladen chodit na nádraží dřív. ČDNety mohou mít z domova.