K-report
 

Archiv diskuse Tratě na Vysočině do 30. 09. 2011  

Diskuse K-report » Archiv 2011 » Železnice » Tratě na Vysočině » Archiv diskuse Tratě na Vysočině do 30. 09. 2011 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Hungry_bear
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 949
Registrován: 1-2006

Odesláno Čtvrtek, 22. září 2011 - 13:37:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A možné to je všude tam, kde vedou koleje.

Představte si, že to je možné i tam, kam žádné koleje nevedou - k existenci veřejné hromadné dopravy totiž opravdu, ale opravdu nejsou nezbytné.
Ba naopak, placení dražšího vlaku místo levnějšího autobusu (tam kde kapacitně stačí) znamená, že se takto utracené peníze nedostanou na zaplacení VHD na dalších místech, kde by byla potřeba.


A proč by si měli lidi (třeba Jemničtí) platit za to, že k nim ten vlak vůbec dojede?

Že by proto, že jim (nikoli všem, ale šotoušům co se za ně schovávají) nestačí kapacitně dostačující veřejná hromadná doprava (tedy i autobus) a chtějí just vlak a jen vlak - takže by bylo spravedlivé, aby si za svůj výběr její dražší formy zaplatili svými penězi a nikoli tím, že o potřebné peníze připraví někoho jiného (kterému se tím nedostane ani na zaplacení autobusu) ?


přece komunismus měl vypadat, že "...každému podle jeho potřeb"

Ano - ovšem nikoli potřeb o kterých by si dotyčný sám rozhodl, ale "potřeb" o kterých moudrá Strana rozhodne, že by je dotyčný měl mít a v jakém rozsahu - tedy přesně to, kam míříte i vy.
Martink
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 371
Registrován: 11-2004
Odesláno Čtvrtek, 22. září 2011 - 17:03:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hungry bear: Aha, tak takhe to tedy je!
Uz jsem si malem myslel, ze mam pravdu :-)

Ale ze si s temi sotousi nedate pokoj! Sice jsou schovani, ale furt zlobi, ze? :-) Chteji si hrat s vlacky a nam, odpovednym, uziraji ze spolecne misky! Jak tak pozoruju, musi vas to pekne stvat, kdyz se musite neustale otirat o lidi, kteri svet vidi trochu jinak.

Kazdy jsme neceho zastancem. Vy jste na strane, ktera momentalne taha za delsi konec. Ja stojim na te druhe, protoze na te s vasim koncem nejsem potreba. Tam to diky pokrivenym, avsak bohuzel momentalne platnym hodnotam zvladnou prachy - o ktere jde vzdy az na prvnim miste.
Treba se vam podari osobnim nasazenim prosadit zruseni nejake prebytecne trate tak, aby se usetrene penize se dostaly tam kde jsou skutecne treba a ne se projezdily treba v dotaci na jine soubezne autobusove linky.
Treba se mi osobnim nasazenim podari podporit zachranu nejake trate, tak, aby nebylo pochyb, ze tam vlaky jezdi smysluplne.
Kdo vi?
Pak si o tom muzeme pokecat - ted uz v tom ale nevidim smysl.
Nastesti se tyto veci odehravaji uplne jinde, nez v teto diskuzi. Tak vzhuru do reality - jeste se jiste oba budeme mnohokrat divit! :-D
Spolek pro veřejnou dopravu na jihozápadní Moravě
R 666 Satan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 95.82.168.20
Odesláno Čtvrtek, 22. září 2011 - 17:12:32    Odkaz na tento příspěvek  

K té Jemnici, že je opomíjená a Rakušák chce jezdit do Telče. Ono Čech taky jezdí do Splitu a přitom v Osijeku a Záhřebu je moc pěkně. Uměl bych si předstvit bus Jemnice - Drosendorf, ale mnohem lepší nápad je protažení linky 816 z Vratěnína do Drosendorfu, jak navrhuje tato studie Kordisu:
http://www.idsjmk.cz/kestazeni/11-08-23-Studie-JM-N%C3%96.pdf

Jsou lidé, a není jich málo, kteří naopak růst své životní úrovně vidí v tom, že nemusí sedat za volant, nemusí dávat statisíce do auta, tlačit se v zácpách, hledat, kde zaparkovat, strachovat se o zranění, či život, ale chtějí slušnou (pokud možno tu nejlepší) veřejnou dopravu. Je to legitimní požadavek člověka moderní doby.

Hmm? Tohle bych viděl na linku Dačice žel. st.-Jemnice-Moravské Budějovice-Třebíč terminál v hodinovém taktu se systémovou vazbou na linku Znojmo-Moravské Budějovice-Jihlava terminál ve stejných intencích. A samozřejmě na optimalizovanou 240, 225, 227...

Je to o infarkt, že?
Martink
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 372
Registrován: 11-2004
Odesláno Čtvrtek, 22. září 2011 - 17:34:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

R 666 Satan: Je! :-D
Spolek pro veřejnou dopravu na jihozápadní Moravě
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3719
Registrován: 9-2005

Odesláno Pátek, 23. září 2011 - 19:08:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ba naopak, placení dražšího vlaku místo levnějšího autobusu (tam kde kapacitně stačí) znamená, že se takto utracené peníze nedostanou na zaplacení VHD na dalších místech, kde by byla potřeba.
Bla bla bla. Laskavě se podívej, v které diskuzi se to nacházíš. A než tu začneš vykřikovat tyto hezká hesla, tak si zjisti realitu toho kraje. Realita je taková, že největší část autobusové dopravy je provozována v souběhu s tratěmi, jako přímá konkurence železničnímu spojení, tedy v hlavních tazích. Tedy to, co se primárně hodí autobusovým dopravcům a ne to, co se hodí lidem. Na obce mimo tratě a hlavní silnice se zvysoka kašle. V lepším případě se bába projde 3 kiláky na rozcestí k hlavní silnici, v horším sice autobus na návsi zastaví, ale v počtu 0,5 páru za den. A jestli si myslíš, že pokud kraj něco ušetří, že to vrazí do ZDO, tak si naivní. Na náhradě 243 ušetřil kraj cca 4 mega. Žádné busy do nějakých vesniček objednány nebyly a prachy se někde prošustrovaly.

Jo a k té busmánii. Autobusová doprava prožívá poměrně značný propad cestujících- narozdíl od vlaků, kde ten propad není tak markantní. Není jediný důvod cpát lidi do dopravního prostředku, o který stejně není zájem. Znám moc dobře situaci v busech třeba mezi Jihlavou a Třebíčí. V některých je problém najít víc jak dva lidi. Na spoji, kde dřív jezdila kloubová Sodomka nacpaná lidma po střechu s jízdní dobou 20 min, tak dnes jezdí v průměru 10-15 lidí supermoderním tureckým vehiklem s jízdní dobou 30 minut.
Novinky ze světa železnice na Vysočině: http://www.transverzala.ic.cz Souhrn všech aktualit, kompletní jízdní řády 2000- 2010, fotogalerie stanic a další.... Klikněte a uvidíte :-)
Prdík83
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 400
Registrován: 10-2009

Odesláno Sobota, 24. září 2011 - 20:42:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hungry bear: nechtěl jsem se míchat do vaší diskuze s Martink, ale nedá mi to. Vy asi budete odněkud, kde je skvělé spojení do každého směru v kteroukoliv dobu, jinak byste mluvil jinak nebo se aspoň snažil pochopit druhou stranu problému. Ale zkuste si představit, že jste třeba z Jemnice: vlaky dříve jezdily i o víkendu a mohlo se někam dojet. Dnes jezdí jen bus dopoledne sem, odpoledne zpět ale vy potřebujete jezdit třeba do práce, na návštěvy, ... . Přes týden je situace trochu lepší, bus jezdí i ráno a navečer, ale i tak vám to na dojíždění nevyhovuje, kdežto vlakem se to kdysi když jezdil dalo. To byste asi mluvil jinak, být v této situaci. A nemusí to být nutně jen Jemnice, takových případů by se určitě našlo víc. Váš názor mi přijde jako podle toho přísloví: "Sytý hladovému nevěří."
Kronika žst. Znojmo 1869-2011, pomozte s její kompletací.
Spolek pro veřejnou dopravu na jihozápadní Moravě o. s.
http://www.kubickaparabola.wz.cz/spolek/spolek.htm
Martink
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 373
Registrován: 11-2004
Odesláno Sobota, 24. září 2011 - 23:05:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Prdik83: Ale on neni syty, on je prece hladovy :-D
Klidne by mohl uverit, ale to nema v umyslu. On je v opozici a tim teto diskuzi i svym oponentum prokazuje sluzbu. Ani neni dulezite, jestli to vi, nebo ne.
Je to takova rozcvicka, ve ktere o nic nejde.
Kdyz mam cas, taky sem chodim radeji, nez do telocvicny :-)
Spolek pro veřejnou dopravu na jihozápadní Moravě
R 666 Satan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 95.82.168.20
Odesláno Neděle, 25. září 2011 - 10:20:13    Odkaz na tento příspěvek  

Pánové - a když se na Jemničce zastavoval provoz, proč jste nepřitlačili na takt autobusů? Přímá linka Jemnice - Třebíč (1h takt pracdny, 2h takt víkend) by představovala rozvoj veřejné dopravy v regionu. Jmenujete se Spolek pro VEŘEJNOU dopravu, nikoli lokálkovou. Já vím, je to škoda, ale takhle není lautr nic.
Prdík83
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 402
Registrován: 10-2009

Odesláno Neděle, 25. září 2011 - 11:35:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

R 666 Satan: když se zavírala jemnička, kraj sliboval náhradou za zrušené vlaky bus. Jenže žádné spoje navíc nebo úprava JŘ nebyla a když se podíváte na stránky našeho spolku, tak uvidíte, že spolek byl založen až v únoru, čili jako důsledek toho, že kraj neplní své sliby a je třeba se mu jako občanská iniciativa připomínat, aby jich dostál.
Kronika žst. Znojmo 1869-2011, pomozte s její kompletací.
Spolek pro veřejnou dopravu na jihozápadní Moravě o. s.
http://www.kubickaparabola.wz.cz/spolek/spolek.htm
Martink
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 374
Registrován: 11-2004
Odesláno Neděle, 25. září 2011 - 12:08:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

R 666 Satan: Není pravda, že se nevěnujeme CELÉ veřejné dopravě, ale jde nám o sladění těchto dvou způsobů tak, aby byla využita existující infrastruktura. Například v oblasti linek Znojmo - Šatov jsme navrhovali řešení, které by skloubilo fungování linkových autobusů v oblasti tak, aby došlo k jejich návaznostem na vlaky Znojmo - Retz. Úpravou by mělo dojít k několikasettisícové úspoře v nákladech ročně.

Pokud mluvíme o Jemničce, tak v našich materiálech zcela v souladu s tezí "tam, kde vedou koleje ve smysluplných docházkových vzdálenostech, má jezdit vlak" preferujeme obnovu osobní dopravy na této trati.
Obecně však kritizujeme špatné návaznosti spojů v MB na směry do Znojma i Jihlavy bez konkrétního požadavku, zda mají být návaznosti řešeny vlaky, či autobusy. Ve zřeteli máme např. vyřešení návaznosti posledního vlaku ze směru od Jihlavy, na který by v MB počkal autobusový přípoj do Znojmo (nyní odjíždí 10 minut před příjezdem vlaku od Okříšek)

Navrhovaný takt Jemnice - Třebíč je přemrštěný. Je vůbec velkou otázkou, zda taktový provoz ve venkovských oblastech není zbytečný, neboť výhoda netaktového provozu umožňuje účelněji využít znalosti místních špiček přepravních proudů často odvislých od existence směnného provozu, či vyučování.
Nebráníme se vedení dálkových autobusových linek (jako třeba Dačice - Jemnice - MB - Brno), ale v místní přepravě by měla být využita výhoda blízkosti autobusového a vlakového nádraží v MB jako přestupního uzlu.

(Příspěvek byl editován uživatelem martink.)
Spolek pro veřejnou dopravu na jihozápadní Moravě
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5676
Registrován: 10-2004
Odesláno Neděle, 25. září 2011 - 13:03:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martink: Eventuelní páteřní linka Třebíč-MB-Jemnice-(a třeba dál) jako spojnice významných měst by určitě na takt byla a minimálně o víkendu dvouhodina a ve špičkách hodina a možná i kratší. Myslím si, že pro systému krajské dopravy by to určitě prospělo. Domnívám se, že být Vysočina v JMK, tak taková linka už jezdí a Jemnička by pak byla mimo provoz delší dobu, než ji odstřelila Vysočina. Spojnice těchto měst je dost mizerná a vlak v tomto směru tuto dopravu příliš nezajistí, tedy krom vztahu Jemnice-MB, kde koleje jsou. Zejména vztah Moravské Budějovice-Třebič vlak zajistí dost blbě a trvá to dlouho.
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
R 666 Satan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 95.82.168.20
Odesláno Neděle, 25. září 2011 - 13:26:36    Odkaz na tento příspěvek  

Martink:

Máte pravdu, že Vysočina je venkovským regionem s druhou nejnižší hustotou obyvatelstva ze všech krajů. Nižší hustotu osídlení má jen Jihočeský kraj, kde však na rozsáhlých plochách nežije nikdo, a proto v osídlených oblastech je koncentrace obyvatelstva mnohem vyšší. Na Vysočině jsou podmínky pro VHD nejhorší v celé republice. Takt do každé obce tu vskutku není myslitelný, narozdíl od JMK.

Přesto si myslím, že na Vysočině je řada sídel kolem 5 tisíc obyvatel v docela krátkých vzájemných vzdálenostech, které by si zasloužily pěkné spojení do okresních měst: viz Dačice (8.000 obyv.) - Jemnice (4.300 obyv.) - Moravské Budějovice (7.800 obyv.) - Jaroměřice n. R. (4.100 obyv.) - Třebíč (38.700 obyv.). Že i zde by mohla být provozována základní páteřní síť v taktu. Uznávám, že úsek Dačice - Moravské Budějovice by byl trochu naddimenzovaný (spíš na 2h takt s vloženými "účelovými" spoji), ale z MB na Třebíč již zcela adekvátní.

Souhlasím s tím, že tato páteřní síť by měla být primárně železniční, ale tam, kde je to hodně kostrbaté (např. Jemnice - MB - Okříšky - Třebíč nebo Jemnice - MB - Okříšky - Jihlava) by bylo vhodné upřednostnit autobusovou dopravu (protože železnice zde uspokojuje beztak ryze místní vazby - neplní páteřní funkci).

ÖNWB bohužel v roce 1871 nepředpokládala, že v okolí Třebíče bude provozována jaderná elektrárna, v důsledku čehož se město stane významným regionálním centrem s téměř 50.000 obyvateli, a že rakouská monarchie se již za pár let rozpadne. Problém trati 243 se dle mého názoru primárně skrývá v nevyhovujícím trasování trati 241 z důvodu změny vnějších podmínek. Bohužel si myslím, že situaci by nevyřešily ani uvažované Sp - jedině jako přípoj k VRT:-) - jelikož Jihlava je stejně železničně zakopaná jako Znojmo.

V prostoru jihozápadní Moravy je nutno spíše věnovat pozornost tratím 227/225, 240, 246/244, aby se nám nerozpadly před očima a provoz na nich nebyl omezován neviditelnou salámovou metodou.
Martink
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 375
Registrován: 11-2004
Odesláno Neděle, 25. září 2011 - 15:07:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

R 666 Satan: Ano, vidím to podobně. Takt by měl zůstat hvězdicovitě se rozjíždějící na důležitá místa z centra (Třebíč - MB určitě). Pokud se nepodaří vrátit na Jemničku osobní dopravu, tak Jemnice by si skutečně zasloužila posílení hlavně autobusové víkendové dopravy třeba i v přímých linkách do Třebíče. Stačily by však na víkend klidně čtyři páry za den, ne takt.
Trochu je problém v tom, že dost nejemnických na rozdíl od jemnických chápe Jemničku jako výletní záležitost a není jisté, zda by k témuž použili autobus. Vlak k tomu prostě jako takový láká sám o sobě - a na to autobus mít asi nikdy nebude. I to je tedy jeden z důvodů, proč přednostně mluvíme o vlaku.

241 je na tom skutečně s trasováním špatně, ale ve Sp či R Pardubice - Jihlava - Znojmo však vidím význam snad ještě větší, než zachování osobních zastávkových vlaků v úseku Okříšky - MB. (I když je nyní v rozběhu stavba zastávky Bohušice). Tu alternativu k dálkové autobusové dopravě by prostě Znojmo i MB měly dostat.
Nechce se mi tu už opakovat všechny důvody - prostě viz výše.

Jasně, dobrá funkčnost vámi zmíněných tratí je jasným předpokladem pro mnou napsané.
Bez rozumného provozování dopravy na těchto tratích bychom mohli železnici v regionu odepsat úplně.
Spolek pro veřejnou dopravu na jihozápadní Moravě
R 666 Satan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 95.82.168.20
Odesláno Neděle, 25. září 2011 - 17:49:16    Odkaz na tento příspěvek  

Martink:

Je pravda, že uvažované R by zlepšily spojení v relacích Jihlava - Pardubice a zejména pak Jihlava - Znojmo, protože současné 3 hodiny s přestupem v Okříškách a často také v Moravských Budějovicích jsou opravdu tristní - a autobusů také moc nejede. Kdyby tyto R začaly od nového GVD jezdit, tak ani nemuknu a mnu si ruce. Ale bohužel, tak radši busy, ale pořádně.

Životaschopná trať musí plnit svou úlohu hlavně v nudném a rutinním provozu v pracovních dnech. Tratě, které mají pouze víkendový potenciál, bych viděl v obdobném režimu jako rakouský Reblaus-express, který rád uvádím jako příklad, protože je tak blízko. Nabídka víkendového vláčku Znojmo - Jemnice, s přípojným motoráčkem Okříšky - Znojmo, která by byla náležitě propagována a byly na ni navázány rozličné turistické aktivity (aby nešlo jen o šotouše - nemyslím hanlivě) by jistě byla ku prospěchu věci. Ale je zajímavé, že Jemnička jako jedna z mála tratí má směrem na Vídeň úvrať... Také uznávám, že autobus není tak vděčné "médium" pro výlety. Je zajímavé, že mnoho autobusových šotoušů ani není - a když, tak se houfují spíš u městských dopravních podniků, nikoli u linkových vozů.
Tomáš_fiala
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 237
Registrován: 6-2010

Odesláno Neděle, 25. září 2011 - 20:23:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dneska na Vysočině:

Os 4814: 742.100
R 665 Jakub Krčín: 750.710
Os 4815: 854.007 + Bdtn + ABfbrdtn (222)
R 668 Junák: 754.041 (z Jihlavy 242.267)
Os 24817: 814.067
Odstavena v Okříškách: 754.018
Os 8366: 242.216 + (asi) BDs + Bdmteeo (102)
Os 4817: 854.013
Os 8369: 242.274
Os 15969: 810.674
Os 5913: 363.108
R 684: 362.112
R 687: 362.170
Os 4915: 242.224
Os 14925: 814.220
Os 14920: 814.239
Bardotka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 171
Registrován: 12-2007

Odesláno Neděle, 25. září 2011 - 21:52:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tomáš_fiala - nevíš na čem se opět objeví 754 041?
Moje domácí trať - 240(Brno-Jihlava)
754 041-2-taky nám ji pošlete na 240,safra!
Krokoušům 3x ZDAR!!!
Martink
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 376
Registrován: 11-2004
Odesláno Pondělí, 26. září 2011 - 01:06:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Byt vysocina v JMK...
Mozna ze by fungovala linka Jemnice - MB - Znojmo. Vim, z vlastniho pozorovani,ze vlaky v teto relaci byly vyuzivany. Jiste, nebyly to desitky lidi v kazdem spoji, ale na primych vlacich ze Zn do Je cestujici v MB ve spojich zustavali sedet. Ted vetsina jezdi autem...

Kdyz jsme u IDS JMK, tak pro relaci z MB do Znojma je to pozehnani a doslova spasa pro zeleznici. Za plny tarif CD je to pro bezneho cestujiciho nezkousnutelne.
Spolek pro veřejnou dopravu na jihozápadní Moravě
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5682
Registrován: 10-2004
Odesláno Pondělí, 26. září 2011 - 08:07:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martink: To, že většina lidí jezdí autem, není dáno neexistencí železničních vazeb a přímých vlaků, ale neexistencí jakkékoliv aleterbativy VHD. VHD na Vysočině je katasrofa, autobusy jezdí v polohách 80. let a o víkendu skoro vůbec (krom dálkových linek). MB by měly být významným přestupním uzlem.
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
Martink
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 377
Registrován: 11-2004
Odesláno Pondělí, 26. září 2011 - 09:58:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Ano, máte pravdu, s VHD na Vysočině je to obecně hodně špatné, ať už se jedná o vlaky, či autobusy.
Postavit dobrou VHD na Vysočině kvůli rozptýlenému osídlení je oříšek. Je to bohužel jeden z krajů, který neměl být (pokud vůbec kraje měly být), neboť již od počátku bylo jasné, že ač uprostřed státu, bude mít značně omezené vnitřní zdroje a zvýšené veřejné výdaje (např. právě na VHD), pokud bude chtít udržet stejný životní standard svých obyvatel, jako ostatní kraje. Jistě si pamatujeme "erozní" snahy okrajových obcí Vysočiny se přičlenit ke svým historickým spádovým centrům. Ti, kterým se to povedlo (zejména k JMK), jednoznačně získali - třeba právě v té dopravě. IDS-JMK i když má drobné mouchy k doladění, je jednoznačný krok vpřed a Kordis zaslouží uznání. Přijet vlakem do Znojma a zbytek dojet do práce na tu samou jízdenku "městskou" je přesně to, jak by měla VHD vypadat.

Přímé spoje (pokud se dobře vystihnou přepravní proudy) však můžou být faktorem (i když ne primárním), který cestující k VHD přitáhne - nebo je tou poslední kapkou, která při přerušení přímého spojení cestující odradí. Vím, že si dost lidí (pokud zrovna nespěchají na určitý čas) raději čtvrt hodiny počká na přímý spoj, než aby přestupovali.
Naopak pro dopravce je delší rameno větší problém, zejména pokud je naplněna kapacita jen jedním směrem. Pak nezbývá, než jet zpět nevytížený, či čekat na zpáteční špičku. Při kratším rameni není ztráta tak velká, navíc je možné se na kratší vzdálenost otočit během špičky dvakrát (Třebíč - MB). Proto je myšlenka MB jako přestupního uzlu (a zároveň cílové destinace) nejspíš tím nejrozumějším kompromisem v dané situaci.

Co se týče Jemničky, měla by dostat šanci být jedním z ramen tohoto uzlu v nově nastavených podmínkách "privatizované" trati. Ideální by bylo, aby se to odehrálo na pozadí makroekonomicky vyrovnané nákladovosti na silniční a železniční dopravu (např. formou silniční daně). To však nelze v dohledné době bohužel čekat. Reálně by však věci prospělo alespoň zavedení IDS-Vysočiny. Studie na to je sice zpracovaná (viz web kraje), ale...
Spolek pro veřejnou dopravu na jihozápadní Moravě
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5686
Registrován: 10-2004
Odesláno Pondělí, 26. září 2011 - 10:13:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martink: Přesto i na Vysočině je reálné vytvořitelný použitelný systém. Ano, pravděpodobně by znamenal v některých menších relacích vznik přestupů, protože úspory jsou především v těch soubězích, kdy jede mnoho spojů za sebou ve jménu přímého spoje.
Pokud má být na Vysočině systém s rozumnou nabídkou spojů i o víkendech, musí takovéto věci zmizet (časy po 14:30):

application/force-download
Odjezdy-Trebic_-_Starec.pdf (119.8 k)


(Příspěvek byl editován uživatelem orky.)
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
Hanz_11
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 273
Registrován: 5-2007
Odesláno Pondělí, 26. září 2011 - 10:25:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Jestli myslíte vozit lidi z Třebíče do Starče na vlak (na přestup) - to zde bylo již x-krát diskutováno. Myslím, že nejlepší by bylo, to tak na půl roku zkusit a případnou ztrátu nechat uhradit aktivisty přestupu ve Starči :-)
Martink
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 378
Registrován: 11-2004
Odesláno Pondělí, 26. září 2011 - 10:42:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hanz 11: O nutnosti návozů lidí do Starče přece nikdo nemluví! Naopak!
Je třeba pořádně číst... :-)
Spolek pro veřejnou dopravu na jihozápadní Moravě
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5687
Registrován: 10-2004
Odesláno Pondělí, 26. září 2011 - 10:46:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hanz_11: Ne. Myslím udělat z 10 spojů Třebíč-Stařeč v rozmězí 14:40 až 14:55 vhodnou optimalizací 5. A místo toho koupit třeba 3 víkendové páry Třebíč-Želetava.
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
M_g
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 317
Registrován: 6-2006
Odesláno Pondělí, 26. září 2011 - 11:08:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Stařeč a Stařeč,,Červená hospoda jedno jest?
No toto.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5688
Registrován: 10-2004
Odesláno Pondělí, 26. září 2011 - 11:42:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

M_g: Není, proto říkám 5 spojů, právě kvůli větvení do ostatních směrů. Pokud vemu Stařeč a Červenou Hospodu, tak vidím 5 směrů: Petrovice, Hvězdoňovice, Markvartice, Rokytnice, Mastník. Tím by byla pokryta valná většina směrů a přímo.
Ale nazabíhejme do podrobností, jsme v železničním vlákně. Chtěl jsem jenom ukázat jedno z úskalí a nesmyslnosti koncepce dopravy na Vysočině.
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
Tomáš_fiala
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 239
Registrován: 6-2010

Odesláno Pondělí, 26. září 2011 - 14:39:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bardotka: Tak to netuším. Podle sledovačky dnes 754.041 na 240 nevyrazil, z Brejlovců by se měla objevit tato zajímavá čísla: 754.009, 754.025 a 754.044 (vím, že každý má rád jiné stroje, já píšu ty, které jsou zajímavé pro mě). Já si jich bohužel neužiji, protože jsem v Novém Městě na Moravě a musím se spokojit s řadou 814.2
Pepík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2679
Registrován: 4-2005

Odesláno Pondělí, 26. září 2011 - 16:28:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bardotka : jedenačtyřicátá čtyřka se aktuálně vyhřívá na sluníčku na desáté koleji v Tišnově.

Bardotka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 172
Registrován: 12-2007

Odesláno Pondělí, 26. září 2011 - 18:51:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pepík - a že se dneska bylo na čem vyhřívat,díky za foto
Moje domácí trať - 240(Brno-Jihlava)
754 041-2-taky nám ji pošlete na 240,safra!
Krokoušům 3x ZDAR!!!
Pepík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2680
Registrován: 4-2005

Odesláno Úterý, 27. září 2011 - 06:42:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bardotka : Není zač, přidávám ještě jednu náladovku na téma 4.041

Belinea
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 753
Registrován: 2-2005

Odesláno Úterý, 27. září 2011 - 09:30:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dneska 4041 líce totéž co včera, spolu s 4016 myslím. Postrky do kopce k Říkonínu a zpět. Nevím jak zítra, ale ve čtvrtek a v pátek by to mělo být taky, tak foťte
Pepík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2683
Registrován: 4-2005

Odesláno Úterý, 27. září 2011 - 14:18:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Belinea : potvrzuji, jízdy dnes byly následující :

754.016 - R 679 / R 676
754.041 - R 677 / R 674 / Os 4908 / R 678 / Os 4909
R 666 Satan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 95.82.168.20
Odesláno Úterý, 27. září 2011 - 15:27:58    Odkaz na tento příspěvek  

Martink:

Ad Bohušice. Rozmístění zastávek na 241 je věc druhá. Je otázka, jestli by pomohlo zřízení zastávek Čechočovice (278 obyv.); přesunutí zastávky Kojetice na Moravě; Horní Újezd (254 obyv.), Lesůňky (88 obyv.), Lukov (370 obyv.). Žádná sláva - a Bohušice také ne (95 obyv.).

Každopádně 2xRS1 Jihlava - Okříšky - Třebíč/Znojmo by byla představa pěkná...:-)
Tomáš_fiala
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 252
Registrován: 6-2010

Odesláno Úterý, 27. září 2011 - 17:06:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Neví někdo, jak je to s náhradní soupravou na R 663 Vajgar? (řazení vlaku, případně jak se to dotkne oběhů)
Lukyy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1096
Registrován: 12-2007

Odesláno Úterý, 27. září 2011 - 18:03:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pokud vím tak R 663 jel v normálním řazení. Ale teď mi tu projel R 661 a to byla nějaká směska vozů, padalo to asi takhle: 242.244 + B + něco + něco + Bds nebo BDhmsee + B . viděl sem to jen z okna, takže to řazení asi úplně sedět nebude..
Tomáš_fiala
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 254
Registrován: 6-2010

Odesláno Úterý, 27. září 2011 - 18:15:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Lidé, kteří jeli R 663 dříve než z Českých Budějovic, patrně museli využít R 661 Rožmberk, protože původní souprava R 663 skončila v Budějovicích. Takže na trati 240 žádná změna v obězích Brejlovců nebude... (právě o ni mi hlavně šlo)
Tomáš_fiala
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 255
Registrován: 6-2010

Odesláno Středa, 28. září 2011 - 09:33:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dal by se dnes ve Žďáru mezi 11 - 16 hodinou zastihnout nějaký nákladní vlak? Předpokládám, že na státní svátek toho asi moc nepojede...

(Příspěvek byl editován uživatelem Tomáš_fiala.)
Tomáš_fiala
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 260
Registrován: 6-2010

Odesláno Středa, 28. září 2011 - 15:49:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Os 14911: 814.218
Os 14906: 814.219
R 676: 362.111
Os 4908 (zpožděný): 242 229-3 (vůz Ds byl 008)
Os 5905: 363 056-3 + BDsee (258) + Bdmteeo (117)
R 679: 362 109-1
Os 4910: 242 221-0
R 678: 362 019-2
Os 14908: 814 230-9
Os 363 033-2
Lukyy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1097
Registrován: 12-2007

Odesláno Středa, 28. září 2011 - 17:22:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak to řazení včerejšího R 661 bylo B+Bdt+BDhmsee+B, dnes ráno to jelo zpět na R 660
Belinea
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 754
Registrován: 2-2005

Odesláno Středa, 28. září 2011 - 17:30:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tomáš_fiala :
Píšu pozdě, ale pokud jsi fotil, tak jsi snad neprohloupil. Jezdilo to nahoru i dolů, pěkná byla hlavně ucelenka s autama, krátce po půl třetí Tišnovem směr Praha...
Tomáš_fiala
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 264
Registrován: 6-2010

Odesláno Středa, 28. září 2011 - 17:32:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Lukyy: Zajímavé, bez 1. třídy... Mám ovšem pocit, že 1. třída až tak využívaná u těchto rychlíků není, tak se snad až tolik lidí nerozčilovalo.

Belinea: Já chytil pouze dva vlaky od HB, které jely po dvanácté hodině. Ve dvě jsem už focení vzdal.

PS: U mého předchozího příspěvku v posledním řádku má být R 681: 363 033-2.
Lukyy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1099
Registrován: 12-2007

Odesláno Středa, 28. září 2011 - 18:14:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Lukyy: Noo..jak kdy a jak u kterýho vlaku..někdy je úplně prázdná a někdy je zase vcelku plná(jeden člověk v každém kupé)..
Martin_zlivský
Administrátor

Číslo příspěvku: 62733
Registrován: 4-2003

Odesláno Středa, 28. září 2011 - 18:24:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na R 663 jela z ČB sv, co ještě ve dvě byla psaná pro R 662 (místo něj byla z ČB NAD). Sv od bouraného 663 pak zřejmě točila na 925 z ČB.
Náhradní sv se do ČB asi vrátí na 923 nebo 921. Dva plzeňské vozy (AB+BDhmsee) se vracely z ČB do Plzně na 924.

Edit:
Tak ta sv pro 925 byla spíš od 664, Sv do 661 dojela do ČB až v 17:20.


Edit2:
Jednička se v ČB na náhrady neřadí zcela pravidelně, a to i přesto, že dle smlouvy s MD tam být má (=v ČB má ta pohotovostní sv stát připravená, a to nepřetržitě, ne že se slepuje na poslední chvíli, když se něco stane).
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Jirkac
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 131
Registrován: 1-2009

Odesláno Středa, 28. září 2011 - 22:42:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě zpátky k úloze trati 241 do budoucna:
Když se rekonstruoval úsek Retz-Znojmo, nebylo to jen kvůli spojení Znojma a Vídně. Myslím, že dalším argumentem byla návaznost na 241 a Jihlavu a Havl Brod. Severozápadní dráha nebyla od počátku zamýšlena jako zastávková, nýbrž jako tranzitní, a proto bychom tak k ní měli i dnes, kdy jsme zase bez hranic v Schengenu, přistupovat. Jízdní doby po rekonstrukci nejsou vůbec špatné(Znojmo-Jihlava za hodinu a čtvrt). Vysočina by získala rychlé napojení na rakouské dráhy. Ale to jsme zde už taky diskutovali.
No a argumenty o tom, že zde jezdilo před zrušením Sp a R na 241 málo lidí, nutno tuto věc vidět v kontextu posledních jízdních řádů před zrušením, kdy byly úmyslně odstraňovány přestupové vazby a uměle natahovány jízdní doby. A ono se pak velmi snadno řekne - "nikdo tím nejezdil"...
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5710
Registrován: 10-2004
Odesláno Středa, 28. září 2011 - 23:05:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jirkac: Znojmo-Jihlava za hodinu a čtvrt
Tak to se mi nezdá. Vždyť jenom mezi Jihlavou a Okříškami je to podle JŘ 27 minut, co teprvě Okříšky-Znojmo? To je s odřenýma ušima hodina, a to by se muselo zastavit snad jenom v Moravských Budějovicích.
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
Jirkac
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 132
Registrován: 1-2009

Odesláno Čtvrtek, 29. září 2011 - 08:15:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mínil jsem jízdní dobu po rekonstrukci kolejí dle existující studie. Bez rekonstrukce je to kolem 1:30.
Jirkac
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 133
Registrován: 1-2009

Odesláno Čtvrtek, 29. září 2011 - 08:27:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A k té Starči:
Věřím, že pokud by spěšný/rychlíkový spoj na relaci Znojmo-Pardubice byl dostatečně rychlý/atraktivní se solidními přestupními návaznostmi, stálo by za to vyzkoušet zavedení rychlé MAD z centra Třebíče na Stařeč. Ale to jsme tady už diskutovali - včetně výpočtu výsledné celkové jízdní doby např. pro relaci Znojmo-Třebíč. Napadá mne příměr ke Zlínu, odkud také musí "dojíždět" do Otrokovic, aby dosáhli hlavní tratě, nebo např. Kutná Hora či Jihlava, jejichž hlavní nádraží jsou také daleko od centra města. Vím ale, že je to složitá otázka, která by si zasloužila detailnější průzkum poptávky v samotné Třebíči.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5713
Registrován: 10-2004
Odesláno Čtvrtek, 29. září 2011 - 09:23:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jirkac: Aha, tak to jo. Ovšem to je stejně hudna daleké budoucnosti, pokud vůbec nějaké významnější zvýšení nastane. Stejně tak nějaké zavedení takových spěšňáků. MD dopravy ruší rychlíky 121x a krajské úřady by nějaký takový rychlík (Znojmo-Jihlava) i přívítaly, ale platit ho nechtějí. Dokonce jsem četl i nějakou výmluvi typu, že takovou dopravu má hradit stát.
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
cestovatel 33
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.177.128.44
Odesláno Čtvrtek, 29. září 2011 - 18:46:10    Odkaz na tento příspěvek  

V úterý jsem byl v H. Brodě. Viděl jsem 2 páry rychlíků Praha - Brno a obráceně prakticky prázdných. Bodejť ne, když z Brna každý jede na Č. Třebovou. Vhodné by tedy bylo přesměrovat 2 páry z Brna přes Třebíč a 2 páry ze Znojma. Je jasné že Třebíč a Jihlava nebo Jihlava a Znojmo mají víc obyvatel než Žďár.
Hyvrysák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2435
Registrován: 3-2007

Odesláno Čtvrtek, 29. září 2011 - 19:22:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

cestovatel: a díval jsi se pořádně? . Asi holt koukám na jiné vlaky. A ještě raději definuj pojem "prakticky prázdné". Děkuji
R 666 Satan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 95.82.168.20
Odesláno Čtvrtek, 29. září 2011 - 19:24:51    Odkaz na tento příspěvek  

K čemu by R-241 byly, kdyby se omezily R-230? Navíc 35 tisíc lidí ve Žďáru a Novém Městě je relativně víc než jihlavských 50 tisíc, a to kvůli vztahu k relativně rychlé 250 vs. D1 v Jihlavě, bohužel.
Hyvrysák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2436
Registrován: 3-2007

Odesláno Čtvrtek, 29. září 2011 - 19:59:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No asi takhle - co kdyby dva páry jely do Humpolce a dva do Polné . To, že nemá Znojmo pořádné spojení fakt není problém rychlíků jedoucích po trati 250. Já osobně vidím jejich obsazenost jako velmi slušnou, samozřejmě se najdou i trošku prázdnější. Ale takové vídám i na trati 240. Tyhle rychlíky fakt neživí frekvence Brno - Praha, to je hodně naivní myšlenka...Tudy cesta asi nevede .
Hanz_11
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 274
Registrován: 5-2007
Odesláno Čtvrtek, 29. září 2011 - 20:04:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

R 666 Satan: HB, Žďár a Novém Město vs Třebíč, Okříšky, Jihlava nebo HB, Žďár a Novém Město vs Znojmo, Okříšky a Jihlava. Tak jsou správně rovnice. Kde je větší potenciál cestujících?
Milan11111
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 326
Registrován: 5-2006
Odesláno Čtvrtek, 29. září 2011 - 21:31:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To Hanz: Dovolím si přidat ještě Moravské Budějovice+Jemnici a Náměšť n/O
R 666 Satan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 95.82.168.20
Odesláno Čtvrtek, 29. září 2011 - 22:06:38    Odkaz na tento příspěvek  

Dokud spojení Jihlavy s Prahou bude trvat 2:20, jsou jižně od D1 šance dráhy ve spojení na Prahu mizivé, a to i v takto velkých městech, bohužel. Omlouvám se, že jsem pesimista. Severně je to lepší kvůli efektu relativně rychlé 250 a téměř hodinovému taktu 230. Tím však rozhodně nechci znevažovat spojení Znojmo - Jihlava - Pardubice, ale na úkor 250 to rozhodně není řešení. Žďár a Nové Město vynásobte dvěma, protože stejný R zajišťuje kromě Prahy možná ještě v této oblasti spádovější Brno, narozdíl od R-241. A co R-225? Rozhodně bych nechtěl, aby po každé trati jely jen 2 - 4 páry rychlíků, každý jinam.
Jirkac
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 134
Registrován: 1-2009

Odesláno Pátek, 30. září 2011 - 10:34:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ví tu někdo, jakou časovou úsporu na jízdní době by přinesla případná budoucí rekonstrukce Severozápadní dráhy z HavlBrodu do Kolína?
Ptám se proto, že vidím výstavbu VRT v Česku jako utopii (výkupy pozemků, odvolání, finance atd.) Optimalizace stávající sítě mi přijde schůdnější, ale musí se to dělat s prioritním cílem o co největší zvýšení rychlosti, ne jako např. v poslední době reko tratě z Č. Velenic do Budějovic, kde se vlastně na koleje nesáhlo.
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3734
Registrován: 9-2005

Odesláno Pátek, 30. září 2011 - 11:20:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ví tu někdo, jakou časovou úsporu na jízdní době by přinesla případná budoucí rekonstrukce Severozápadní dráhy z HavlBrodu do Kolína?
Prakticky velmi malou. Ta trať je na hranici rychlosti a další velmi význammné zrychlení této trati ve stávající stopě je nemožné. Takže by se musely postavit přeložky, což by vyšlo dost možná dráž než stavba tratě nové (VRT).
Novinky ze světa železnice na Vysočině: http://www.transverzala.ic.cz Souhrn všech aktualit, kompletní jízdní řády 2000- 2010, fotogalerie stanic a další.... Klikněte a uvidíte :-)
Jirkac
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 135
Registrován: 1-2009

Odesláno Pátek, 30. září 2011 - 11:44:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Happy: Díky za rekaci. Existuje nějaká studie? Připadne mi pohledem na průběh trati, že minimálně v úseku Kolín-Golčův Jeníkov by ta časová úspora mohla být poměrně velká.
Kubam
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1059
Registrován: 12-2007
Odesláno Pátek, 30. září 2011 - 11:59:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jirkac: Bohužel nemůžu souhlasit s tím, že by bylo dobrý udělat znovu chybu jako před cca 20 lety a "jenom" rekonstruovat trať v ose stávající. Prostě se do toho musí šlápnout a udělat tu nová trať s parametry na vysoký rychlosti (200 a víc), jinak se přes ČR za chvíli nebude jezdit a bude se nás objíždět všude dokola. Na tyto tratě pak napojit ostatní, tak jak to nedávno proběhlo v různým médiích. To je pro nás jediná šance ;-)
Spolek pro veřejnou dopravu na jihozápadní Moravě o.s.
http://www.kubickaparabola.wz.cz/spolek/spolek.htm
D-laik
Neregistrovaný host
Odeslán z: 109.73.212.207
Odesláno Pátek, 30. září 2011 - 16:04:01    Odkaz na tento příspěvek  

Jirkac: Na 230 je kritický úsek mez GJ a SnS ("lokálka" mezi kopci a od Leštiny údolím Sázavky). Tam by pomohly jen tunely, nebo raději úplné přesměrování tratě. Mezi Ko a GJ a zároveň mezi SnS a HB se tím také ve stávající trase nedá moc dělat, ale s rychlostí to zase není tak špatné.
Mustang90
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 442
Registrován: 1-2009

Odesláno Pátek, 30. září 2011 - 16:24:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kdy byl naposledy rekonstruovaný úsek Brno - Ždár nad Sázavou???