K-report
 

Archiv diskuse Ostravsko do 16. 01. 2011  

Diskuse K-report » Archiv 2011 » Železnice » Ostravsko » Archiv diskuse Ostravsko do 16. 01. 2011 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
2m62u
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 410
Registrován: 12-2006
Odesláno Pondělí, 03. ledna 2011 - 18:48:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Několik krásných historických snímků z Vítkovické závodní dráhy:
http://zelam-vzd-historie.ic.cz/
Jan_Širc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1148
Registrován: 1-2005

Odesláno Středa, 05. ledna 2011 - 17:55:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ohl: zbytek ostravských ukončit tady
Proč si mnozí lidé myslí, že veřejné dopravě nejlépe pomůže, když znepříjemní cestování co největšímu počtu cestujících?
Magnetický rychlovlak Transrapid - http://jansirc.ic.cz/transrapid
Všechno jde, když se chce
Ohl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 781
Registrován: 12-2009
Odesláno Středa, 05. ledna 2011 - 20:55:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Potom je tedy znepříjemnění i přestup na vlaky od Ostravy. V tom případě není nutno v Havířově zastavovat s S,R od Ostravy, všechno odjezdí busy:-)
Ic540
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 858
Registrován: 6-2008

Odesláno Čtvrtek, 06. ledna 2011 - 01:50:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ohl: Nebuď tak zarytý ve svých názorech, já se také nehádám, když si nejsem 100% jist. V Havířově to bez jednoho přestupu na ten vlak určitě nepůjde pro většinu. Z té většiny by velká část ubyla po vybudování zastávky u nemocnice. Je to jako kdyby z Návsí jezdili všichni vlakem do Ovy, ale z Jabla nikdo, protože jim jede do Ovy přeci bus,.
Ohl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 782
Registrován: 12-2009
Odesláno Čtvrtek, 06. ledna 2011 - 11:13:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nerozumíš ironii?
Semolina
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2835
Registrován: 2-2006

Odesláno Čtvrtek, 06. ledna 2011 - 16:42:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ostrava 2011: nákupy ve Fóru, uzávěrka ve Svinově a čisto u hrochů

Stále ale není jasné, zda bude skutečně stát i slibovaná lávka od slavné architektky Evy Jiřičné. Měla by vést přes Místeckou ulici a propojit nové obchodní centrum se stávajícími obchody u ostravského autobusového nádraží.
Tak jsem zvědavý, jaká dostupnost nakonec bude od ÚANku.
Jan_Širc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1151
Registrován: 1-2005

Odesláno Čtvrtek, 06. ledna 2011 - 20:30:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Samozřejmě, že je to znepříjemnění. Pokud cestujícího odveze BUS od baráku do Ostravy bez přestupu a za stejný čas nebo rychleji jako vlak, tak je jasně tato cesta příjemnější, než pomalejší cesta s přestupem vlakem. Vlak je bezkonkurenční v cestách na Svinov, ale do centra nemá proti busu šanci. Ale vytvořit u busu nějaký zbytečný nucený přestup vlaku nepomůže a lidi akorát nasere a vyžene do aut. Není to přece boj VLAK x BUS, ale VHD x IAD.
Magnetický rychlovlak Transrapid - http://jansirc.ic.cz/transrapid
Všechno jde, když se chce
Žlutý_pes
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 134
Registrován: 10-2008
Odesláno Čtvrtek, 06. ledna 2011 - 20:44:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nemá někdo tušení pro koho (kterého dopravce) je tento nábor?:
odkaz
Padělaných bankovek se už bát nemusíte - www.stoppadelkum.webnode.cz
Ohl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 784
Registrován: 12-2009
Odesláno Čtvrtek, 06. ledna 2011 - 23:45:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

do centra nemá proti busu šanci
Oba mají do centra přibližně stejnou docházkovou vzdálenost, jen z jiné světové strany, vlak bude mít výhodu Karoliny a snad i dostupnost na DPO* bude kratší než teď, kdy je u některých linek lepší u busu.
*Doufejme, že to nebude jen přechodem přes koleje a pěšinou na zastávky a do toho, co tam roste.


Vše je otázka peněz. Pokud bude financování modelu AN u nádraží, větší využití stávající budovy, sice s přestupy u některých linek a vyšší využití místní MHD výhodnější, zvyknete si a za pár let to bude připadat normální.
MMCh- Ostrava v budoucnu plánuje ukončení busů kromě jiného na Hranečníku...
Ic540
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 864
Registrován: 6-2008

Odesláno Pátek, 07. ledna 2011 - 01:33:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Využít MHD nebude možné v případě AN u vlakáče. MHD naplněna na 98%. Takže se přidají spoje na MHD a situace v počtu busů v městě bude stejná, jen místo PHD pojede MHD a přibude jen přestup. V tom je Havířov specifický svojí polohou.

Ohl: Svatá pravda je v tom, že linka zvaná ÚAN rychlík po rudné bude zrušena. Jen se posílí trochu současná Gagarinka a ta bude ukončena na Hranečníku. Takže jet MHD, pak PHD a tramvají=2x přestup, tak zůstanou jen školou povinní, náhodní a podobně. Proto si ani ČSSD i přes silnou pozici nedovolí v Havířově likvidaci PHD A JEJÍ NÁSILNÉ UKONČENÍ V AN u vlakáče. V Karviné to sice končí vše u vlakáče, ale až po projetí skrz celé město, což v Hav. nějak není možné.

Může býti/nastati právě po výstavbě žel. zastávek v Havířově a Zábřehu skoro ideální stav pro Havířov. Hodně lidí z města získá docházkovou vzdálenost na nádraží(v krajských plánech se píše o počtu cca 8.tisíc bez použití MHD) a při výhledově plánovaném posílení vlakové dopravy směr Ova a složité situaci na přeplněných silnicích se rýsuje bezkonkurenční prostředí a co se času přepravy týče do jakékoholiv místa Ovy. Proto není potřeba v Havířově nesmyslnými výstřelky nic kazit a nechat běžet zaběhnutý systém za poslední léta i ustálený v počtu zastavení při projetí městem, včetně vybudování zázemí. A konec konců, že se nechám vždycky rozhodit/rozohnit, nehovoří se ani v tisku už o AN, ale přestupním terminálu, naštěstí. U vlakáče je potřeba jen konsolidovat a samozřejmě i zmodernizovat tento prostor. Takže su klidný...

Co se týče většího využití budovy, tak plány jsou velké, ale zatím jak jsem zjistil, tak zrušili k novému roku i poštu co tam byla od začátku fungování nové budovy. No měla by tam sídlit cestovka ČSAD Havířov a přibýt služby a nějaké obchody. V prostoru současného AN má zůstat jen rotunda a na již opuštěných bus stáních za benzínkou má stát menší obchodní zóna. Je možné jiné řešení vjezdu/odjezdu busů do/z AN a to již někde u benzínky, ta budova u rotundy půjde k zemi a prostor se tak výrazně změní. V tom případě bude asi zas nějaký natvrdlý přestupič a likvidátor detailista chtít změnit i název. Místo A. nádraží na stanoviště/obratiště/ukončiště a podobně...
Ic540
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 865
Registrován: 6-2008

Odesláno Pátek, 07. ledna 2011 - 01:53:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jan Širc: Bus do Ovy již není zdaleka nejrychlejší a to ani do centra. Kvůli situaci na přeplněné rudné či na druhé trase po staré cestě přes Šenov, Bartovice, Radvanice, Slezskou je třeba připočíst k JŘ 5.minut a většinou i více(zejména trasa po rudné). Takže spěšňákem do centra(Střed, Stodolní) i s přestupem z MHD to vychází i lépe. Pokud se nic na ČD/SŽDC nevysere tak je to i pohodovější, cestujících přibývá(a věřím že ještě přibude) a také co je hlavní pro denní dojíždění, no levnější a to podstatně!!!
Ohl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 785
Registrován: 12-2009
Odesláno Pátek, 07. ledna 2011 - 12:24:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

nechat běžet zaběhnutý systém

Jak jsem psal, vše se odvíjí od €.
Pokud platím hejnu busích dopravců za průjezd městem a zjistím, že levněji vyjde platit jen svému, kde mám navíc většinu v rozhodování o jeho hospodaření, budu se snažit uspořádat dopravu tak, abych ušetřil.
Navezením cestujících k vlaku na nový malý busák městskou dopravou.Přestávám platit km za suplování MHD PHDéčkem. Vlak platí kraj - další úspora města.
Prodání starého busáku ke komerčním účelům-další € rozpočtu + vývar za pronájem pozemků.
Kdybys nevěděl nějaký příklad takového uspořádání, zkus nagůglit Ostrava. + další hejna měst, kde se toto děje.
Trh, trh - je jedno, která strana to dělá.
Stranictví nastupuje až v okamžiku, kdy je nutno se podělit o vývar z transakcí

MMCh- P+R je taky znepříjemnění ježdění autařům. Přesto s úspěchem funguje na západ od nás i v některých případech u nás. Parkoviště u havířovského nádru- ?? Ne, když jsem to auto koupil, nepojedu přece sockou, že...
Martinostruszka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1368
Registrován: 12-2007

Odesláno Pátek, 07. ledna 2011 - 12:28:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zlatá slova, zrak mi plane. To je švagře zlatý důl.
Žampiony nadívané, máslo, žloutky a pak sůl.
[Zdroj: Ať žijí duchové]
Termín 4. těšínského mezinárodního neformálního setkání příznivců a milovníků železnic - sobota 22.1.2011 v 12 hod., Vinárna u Čecha (Winiarnia u Czecha), ulice Tří bratří (Trzech Braci) v polské části Těšína (Cieszyn).
Jan_Širc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1154
Registrován: 1-2005

Odesláno Pátek, 07. ledna 2011 - 14:37:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Co má být hlavním zdrojem financí pro veřejnou dopravu? Dotace nebo tržby z jízdného? Pokud dotace, tak máte pravdu. Ale pokud nám jde o tržby z jízdného (a to by asi mělo), tak se musíte dívat, co chce cestující. Pochybuju, že cestující chce zbytečně přesedat. Ten chce jet hlavně rychle, komfortně a pokud možno levně. A chce jet zrovna v době, kdy ho to napadne. Vlak je bezesporu komfortnější než bus. Ale nabídka nestojí za nic. Jednou za hodinu přímo a nebo 2x do hodiny s nezaručeným přestupem nemá šanci proti busu, který jezdí co 10 minut (nebo i častěji). A i kdyby byl ten bus o 5 minut pomalejší, tak při použití vlaku těch 5 minut stejně zabiju kvůli rezervě na přestup.
To že nyní cestujících přibývá(a věřím že ještě přibude) a také co je hlavní pro denní dojíždění, no levnější a to podstatně, ale proč? Bo vlak je v ODIS a bus ne. Až bude v ODIS i bus, tak vlakem zas nikdo nepojede.

Pokud mám někde trasu, kde mi jezdí plné busy co 10 minut, tak ji přece nebudu ničit, abych o ty cestující přišel. Bo přijdu o prachy. A žádná dotace tu ztrátu už nezpraví. Proto se mi vždycky vyplatí, abych plný bus odvezl až tam, kde ti cestující chcou. Pořád je lepší mít v centru města 10 busů navíc, než 400 aut.
Magnetický rychlovlak Transrapid - http://jansirc.ic.cz/transrapid
Všechno jde, když se chce
S200
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1805
Registrován: 4-2006
Odesláno Pátek, 07. ledna 2011 - 14:45:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jednou za hodinu přímo a nebo 2x do hodiny s nezaručeným přestupem
Ve skutečnosti je spojení Havířova s centrem Ostravy přímým vlakem jen jednou za hodinu (a to ještě jen cca mezi 6 a 18 h.) a ty nezaručené přestupy 2x za hodinu jsou jen v ranní a odpolední špičce. Takže nic moc.
Ohl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 786
Registrován: 12-2009
Odesláno Pátek, 07. ledna 2011 - 15:34:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

je lepší mít v centru města 10 busů navíc, než 400 aut.
Jako vybírač parkovného to vidím přesně naopak
Ohl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 787
Registrován: 12-2009
Odesláno Pátek, 07. ledna 2011 - 15:42:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

spojení Havířova s centrem Ostravy
je tedy celkem co půl hodiny ve špičce S,R + žlutéIC. Při pohledu do JŘ tam malou nabídku nevidím.
VláďaH
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.209.6.26
Odesláno Pátek, 07. ledna 2011 - 19:25:23    Odkaz na tento příspěvek  

OH:MMCh- Ostrava v budoucnu plánuje ukončení busů kromě jiného na Hranečníku...
Jo jistě, už jako studius jsem se před 15ti lety podílel na různých studiích provedení těchto přestupních terminálů. Z okresu Karviná navrhován Hranečník, z okresu Frýdek něco u Makra, od Opavy kdesi v pustině na Opavské a ze směru od Německa na Hlučínské. Báječný nápad, proč asi za 15 let nevzniklo nic? To by se za MHD mohlo ušetřit obrovské množství peněz - prakticky by mohla být zrušena ve vztahu k mimostravským cestujícím. Akorát by se v centru musel zbourat co druhý barák a zřídit na uvolněných místech parkoviště. Není nic horšího jak zhnusit cestujícím hromadnou dopravu zavést přestupy a kvalitu MHD na meziměstské linky.
Ic540
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 866
Registrován: 6-2008

Odesláno Pátek, 07. ledna 2011 - 20:23:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

O no se počítá jak píšu s výstavbou zastávky, která lidem přiblíží/odbourá cestování/přestup do Ovy. A počítá se s 20ti. minutovým intervalem ve špičku a vůbec posílením.
Zatím tomu tak však není i když už dnes nabídka není vůbec špatná. Současný stav je v rámci možností dobrý, jde spíš o to, že projekty které jsou naplánovány a které tady jsem již x krát popsal vylepší tuto stávající situaci a jen zmrdovský plán ČSSD to může narušit(naštěstí se hovoří už jen o přestupním terminálu s obratištěm/odstavištěm vozů pro posílení z/od nádru ve špičku atd.)

Ohl: To co jsi výše popsal se sice běžně děje. Nikoliv v městech rozložených jako Havířov. Žádné z cca 58 bývalých okresních měst to takhle nemá ani neplánuje. To že nádr. u vlakáče je správné, ale i té té Karviné, kterou uvádím jako příklad projede bus celičkým městem a ukončí na AN u vlakáče. I Opava má AN jinde a přestupní suprový terminál u vlakáče. Prostě všude je to správně, tak nechtěj zničit Havířov, kde již i socialisti() ustoupili.

A vůbec pořád hodně lidí co jede PHD do Ovy na ni z MHD přestupuje. Ne každý bydlí na Hlavní třídě. A v případě výstavby nové zastávky(ubyde hodně lidem přestup) a stále jednoho přestupu s možným výběrem či na Střed/Stodolní/Hlavní nebo Vítkovice/Zábřeh/Svinov se neskutečným a vlastně jednoduchým způsobem naskytnou možnosti výběru a samozřejmě zrychlení přepravy.

Ještě Ohl, kdyby jsi bydlel v Jablu ne v Návsí, tak bych Ti pomáhal s bojem za zřízení zastávky u toho přejezdu v Jablu. To abys nemusel přestupovat na bus(ještě jiného dopravce), když dorazíš z práce od Bohumína či Ovy(a má to dost hodně lidí v dostupné vzdálenosti). Prý bylo něco podobného v plánu, ale nevzpomínám si jestli jsem to probíral s Tebou nebo Martinem O.??? Bylo to celkem reálné, ale ztroskotalo na věcech, které jsi popisoval sám ve svém článku výše. Nebo li hledáním důvodu, proč něco, co by mohlo dobře sloužit a přinést cestující vlastně radši neuskutečnit.()...
Opavák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 305
Registrován: 12-2007
Odesláno Pátek, 07. ledna 2011 - 21:59:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

I Opava má AN jinde a přestupní suprový terminál u vlakáče.

Jestli AN znamená autobusové nádraží, tak to by mě teda zajímalo, kde ten autobusák máme?
Jurek_fm
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1589
Registrován: 8-2009

Odesláno Pátek, 07. ledna 2011 - 22:50:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Možná tím myslel zastávku dálkových linek u Tesca
Život je hořký. Bohudík !
oběhy Bohumínských brejlovců
Ic540
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 867
Registrován: 6-2008

Odesláno Pátek, 07. ledna 2011 - 23:20:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Toto byl autobusák???

Tak teď už tam zbyly jen zastávky dálkových linek??? HM...
Jurek_fm
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1590
Registrován: 8-2009

Odesláno Sobota, 08. ledna 2011 - 08:02:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ic540: No jo, to byl kdysi autibusák. Návaznost na železnici měl otřesnou, vzdálenost do města taky celkem velká. Myslím že současný stav byl jednoznačně přínosem ikdyž toho místa u nádraží je krapet málo.
Život je hořký. Bohudík !
oběhy Bohumínských brejlovců
Ohl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 788
Registrován: 12-2009
Odesláno Sobota, 08. ledna 2011 - 10:34:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

od Opavy kdesi v pustině na Opavské
Mám takové tušení, že to má být u svinovského nádru,ne? Což je ideální řešení s ohledem na přestupy mezi všemi dopr.prostředky kromě lodí.
za MHD mohlo ...mohla být zrušena ve vztahu k mimostravským cestujícím.??
Právě naopak, byly by více využita k těmto uzlům.
v centru musel zbourat co druhý barák a zřídit.. parkoviště.
Není třeba, dělá se vše pro auta už dnes. Každá nová stavba v centru má podzemní parkoviště.
Současný stav je v rámci možností dobrý

Jo, sochu Lenina a nic k dokonalosti nechybí:-)
Umím si tu představit parkoviště a kryté nástupiště busů, ne jako teď- příjezd do zapadlého ukrajinského města. Jen ty maršrutky tu chybějí...
Žádné z cca 58 bývalých okresních měst to takhle nemá ani neplánuje
Zkus vygůglit Frýdek, to je nejblíž.
I Opava má AN jinde Odkladiště busů může být kdekoliv, důležitý je přestupní uzel a nejpoužívanější zastávky.
Ka versus Ha- Obě města jsou stejná. Poloha daleko od nádru. Zatím co Karviná má přestupní uzel u nádru v civilizovaném stavu, v Ha...
Ovšem stav, který se ti v Karviné líbí, je pro přestupující na bus směr jih nesmyslný. Nejdřív ztráta času a peněz jízdou přes město, poté průjezd 200m kolem začáteční stanice.
A co, v Ha by to taky tak mohlo být - do Ostravy nejdřív do centra Havířova a poté zpět po rondlu mimo nádr.
samozřejmě zrychlení přepravy
Zrovna včera kolem páté večer jsem nad tím přemýšlel, když v Bartovicích a v Šenově bylo zbytečné mít ve vlaku dveře. 5 minut pro asi stovku lidí vystupujících z končícího vlaku v Ha k dobru...
zřízení zastávky u toho přejezdu v Jablu.
Sice zkrácení pěší chůze asi o 500m proti současnosti, ovšem nutná přestavba půlky města -bus se tam skoro nedostane:-) Možná kdyby to v minulosti udělali, vypadalo by to tam jinak. Dnes už nemožné.
Jan_Širc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1157
Registrován: 1-2005

Odesláno Sobota, 08. ledna 2011 - 12:00:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jenom 2 poznámky:
Mám takové tušení, že to má být u svinovského nádru,ne? Což je ideální řešení s ohledem na přestupy mezi všemi dopr.prostředky kromě lodí.
Ne, opravdu se mluví o pustině u Globusu.
Zkus vygůglit Frýdek, to je nejblíž.
To není zrovna dobrý příklad. Přesun AN ve Frýdku do pole u nádraží byla jedna z největších prasáren, co se mohla udělat. Na AN dnes už nejezdí ani páteřní linky MHD (bo tam nikdo jet nechce). Busy se tlačí do Místku na polikliniku, ale tam na ně není místo - jenže cestující tam potřebují jet.
Magnetický rychlovlak Transrapid - http://jansirc.ic.cz/transrapid
Všechno jde, když se chce
VláďaH
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.209.6.26
Odesláno Sobota, 08. ledna 2011 - 12:29:59    Odkaz na tento příspěvek  

OH:Právě naopak, byly by více využita k těmto uzlům.
A kdo by to využíval? Co je atraktivního na čekání na přestup kdesi v pustině? Co je atraktivního na cestě dopravním prostředkem jménem Holobus dopravce DPO, který nepovažuje za nutné v prostředcích topit, nepovažuje za nutné nabídnout cestujícím sedadlo, nepovažuje za nutné udržovat stav interieru vozidel, speciálně sedaček, v čistotě za nutné, a považuje korzování bezdomovců v prostředcích za zcela normální? Nevím co by mě mělo k takovému cestování přinutit.
Dennis
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2040
Registrován: 10-2007
Odesláno Sobota, 08. ledna 2011 - 17:20:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jedna dokumentačka ze středu


Ten nejlepší z nejhorších - www.dennishubsch.cz
tlama
Neregistrovaný host
Odeslán z: 212.71.147.34
Odesláno Sobota, 08. ledna 2011 - 20:41:50    Odkaz na tento příspěvek  

Dennis: to je teda tlama!
Žlutý_pes
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 135
Registrován: 10-2008
Odesláno Sobota, 08. ledna 2011 - 21:44:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Synci nechte bejt, Dennis je umělec a jeho fotky byly, jsou a věřme, že i do budoucna budou, bez jakékoliv ironie "okrasou" diskuze Ostravsko!
V polovině prosince jsem po 18. hodině po výstupu z vlaku na OV-střed, objevil na konci peronu "týpka" sedícího na bobku u foťáku na stativu, dal jsem se s ním do řeči, kromě jiného i o fotkách jistého Dennise na stránkách K-reportu a on se mi ("potvora") nepřiznal, že ten Dennis je právě on! Dennisi, příště se přiznej, rozhodně se nemáš za co stydět!
Padělaných bankovek se už bát nemusíte - www.stoppadelkum.webnode.cz
S200
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1807
Registrován: 4-2006
Odesláno Sobota, 08. ledna 2011 - 23:18:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dennisi, to není Ostrava střed, ale Vítkovice dolní nádraží.
Ic540
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 868
Registrován: 6-2008

Odesláno Neděle, 09. ledna 2011 - 00:25:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dennis: Jako vždy, takže hodně dobrý. Jsi hodně a nejen umělecky založený, tak doufám, že si avandgardu nebudeš schovávat jen pro ŽP a častěji uklidníš něčím hezkým i na Káčku, pohodovým ať tu furt jenom neglajzujeme/nebusujeme a ještě k tomu bez bab...Díky a jestli můžeš, přijeď do CIESZYNA na sraz. Zatím ahoj.

Jurek fm: Já na to úplně zapoměl, že už není. No v zápalu hledání/porovnávání jsem si to neuvědomil. Ale Havířov v tom případě nepotřebuje AN u nádr. jako tedy i Opava a asi mnoho dalších. Má přestupní terminál a nemá tedy jako část z 58 bývalých okresních měst AN. Takže se musím omluvit za částečnou změnu postoje. A pak že slovičkaření nic neznamená. Znamená a já se smiřuji díky tomu s tím, že Havířov nebude mít AN, ale asi AS(STANOVIŠTĚ), AO(otočiště/obratiště). Naštěstí to podstatu věci nemění a vše byť přejmenováno zůstává při starém...

Jan Širc: Vaši bojovnost a neskutečnou práci pro město FM sleduji a obdivuji. Právě před pár hodinami při diskuzi v boji za vylepšování MHD/PHD/a vlakové dopravy ve vztahu k možným a potřebným změnám k březnovému termínu v Havířově, jsme zmínili s kolegou Michalosp i Vás. Co by zakladatele nových jízdních pořádků ve FM a blízkém okolí...

Ohl: Buď rád příteli, že nemusíě nic podobného řešit. Jsem si po tom všem slovičkaření uvědomil, že v rámci trvalého bydliště to máš vlastně bez problému nejenom s glajzama, protože vlaky končí tak říkajíc u tebe v obýváku. No ale autobusy se Ti obracejí vlastně v předsíni nedaleko kuchyně, takže víc než ideální stav...
A proč by k teoretické zastávce vlaků v Jablu musely dojíždět busy, ty přece spádově patří k Návsí. Tam by postačila stání na taxi a kolo+několik míst P+R. Ostatní docházková vzdálenost...??? V jednoduchosti je krása.

Všechny srdečně zvu na pokec na setkání...
Ohl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 789
Registrován: 12-2009
Odesláno Neděle, 09. ledna 2011 - 07:39:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

o pustině u Globusu
Zatím jsem slyšel jen o Svinovu. Jestli by to byla pravda tak
AN ve Frýdku do pole u nádraží
Tam mi spíš vadí ani ne tak to pole, (spíš část pozemku depa)kde se plánuje další výstavba, ale to, že ho nepostavili na konci podchodu. Podle JŘ zas tam tak málo linek nejezdí.
Jinak málokteré město má dva busáky u nádraží. A na ten u dveří nádražní budovy jezdí MHD dost.

za nutné nabídnout cestujícím sedadlo, ...udržovat stav interieru vozidel, speciálně sedaček...korzování bezdomovců v prostředcích za zcela normální
Jestli to nevidíš moc černě Ostravské DPO je spíš to lepší v ČR.
Bezďáci- Tak už to v našem kocourkově chodí. Když zapomeneš doma kartu, je to na doživotí, pokutu a soudy, oni a utlačovaní to mají většinou bez následků, protože z nich nekouká vývar.
Čekání na Gagarinově je nějak kvalitativně odlišné od čekání na Hranečníku?
Prostě bych to nechal fungovat tak, jako např. busy do werku. Na šichtu a z ní jezdí po železárnách, zbytek dne ukončeny na AS.
Taky by se dalo místo parkoviště u xmarketů obnovit AN a jízdou ze všech směrů končit busy zde...

v Jablu musely dojíždět busy, ty přece spádově patří k Návsí.
Ostatní docházková vzdálenost...???

No to právě až tak ne. Docházková vzdálenost na náměstí sice jo, ale zbytek by se tak jako tak prošel daleko.
Spíš by byla lepší busí okružní linka od každého vlaku z Návsí, začínající ze zálivu u 1.nástupiště, více zastávek po městě (stejně tam zastavují na požádání, po známosti), na jednu jízdenku.
Ze současného nevyužitého busáku u nádraží udělat ze 3/4 parkoviště(stejně se tam přes zákaz parkuje), busy směr okolí ponechat jen v exponovaných dobách. Zbytek přestup na busy začínající (většinou už dnes) z busáku ve městě.
VláďaH
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.209.6.26
Odesláno Neděle, 09. ledna 2011 - 09:43:28    Odkaz na tento příspěvek  

OH:Ostravské DPO je spíš to lepší v ČR.
No to je samozřejmě možné, ovšem řešíme zde problém nuceného ukončení meziměstských linek kdesi v pustině a nahnání cestujících do chřtánu DPO bez jiných variant (tedy samozřejmě IGK je varianta konečná). Proto porovnávám kvality přepravy na meziměstských linkách (já konkrétně Connex a 3 ČSAD) a DPO - proto takové hodnocení. Bohužel kvalita u DPO co sleduji trvale upadá někdy od roku řekněme 2000, kdy byla MHD v Ostravě opravdu v rámci ČR výborná. Myšlenka že v roce 2010 není potřeba v dopravních prostředcích v zimě topit a následná realizace v praxi to celé ovšem staví do řekl bych rumunské reality (snad Rumunům moc nekřivdím). Naopak na meziměstských linkách je zjevný nárůst kvality značnou obnovou vozového parku, počtem spojů a hlavně snahou se třeba i vázat na jiné spoje (třeba vlakové). Nevidím žádnou atraktivitu v dopravní koncepci okrajových terminálů, navíc v případě pouze průjezdu městem se stává taková doprava prakticky nepoužitelnou (např. trasa Bruntál - Haviřov, s využitím MHD v trase např. Opavská - Hranečník na půl dne).

Čekání na Gagarinově je nějak kvalitativně odlišné od čekání na Hranečníku?
Nevím jestli tento dotaz myslíš zcela vážně, ale já ti vážně odpovím . Gagarinka je skoro ideální místo (kromě teda odstavení autobusu v rámci obratu) pro cestující, protože se tam nemusí čekat. 5 minut max. je centrum, kde lze čas čekání strávit podstatně kulturněji než na autobusové zastávce. Raději tedy projdu Lasem, něco nakoupím, okouknu, když je čas delší je možno nespočet kaváren, restaurací, Mc kváky a kuřata a podobné - čili na autobus chodím přesně a nepotřebuji ani plechovou boudu. Stejně tak ÚAN se proměnil po dostavbě centra Karolina v docela slušnou přestupní destinaci kde taky není potřeba 30 minut klepat kosu. A co Hranečník? Toš pustina kde se asi developeři moc nepohrnou. Dojedu tam MHD, zjistím že mi to jede na 40 minut a můžu jít pěšky do Radvanic nebo můžu meditovat nad nevyužitím Báňské dráhy pro kočkopsy. Máš ještě nějaký nápad?
Semolina
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2838
Registrován: 2-2006

Odesláno Neděle, 09. ledna 2011 - 11:24:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak něco ze stránek města o strategickém plánu rozvoje města Ostravy 2009 - 2015

Dílčí vize: Středoevropský dopravní uzel! Inteligentní dopravní systémy! Infrastruktura 21. století!

Ostrava dnes
Ostrava je významným dopravním uzlem, který představuje důležitou spojnici v rámci evropského multimodálního koridoru TEN.

Na současnou hustou silniční síť navazuje budovaná dálnice D47/D1. Předpokládá se, že do konce roku 2009 bude zprovozněna celá trasa Lipník n. Bečvou - státní hranice ČR/Polsko.

V Ostravě neustále vzrůstá intenzita dopravy na všech typech komunikací. Každoročně dochází k nárůstu počtu motorových vozidel. S jejich rostoucím počtem roste i požadavek na více parkovacích míst. V centru města se k regulaci parkování využívá tzv. parkovacích karet, nová parkovací stání vznikla při výstavbě komerčních budov, v provozu je i pět hromadných parkovacích objektů.

Hromadná doprava osob po Ostravě je z největší části zajišťována Dopravním podnikem města Ostravy. Délka provozní sítě je 476 km, k dispozici je 674 vozidel, z nichž přibližně pětina je nízkopodlažních. Nicméně postupně klesá počet přepravených osob.

Městská hromadná doprava i příměstská doprava je provozována v rámci integrovaného dopravního systému ODIS v regionu Moravskoslezského kraje, který zahrnuje osm dopravců a obsluhuje většinu území Ostravska, Opavska, Bruntálska a Krnovska.

V roce 2007 bylo v provozu cca 189 km cyklistických tras, z toho dvě třetiny po méně zatížených komunikacích a třetina jako samostatné komunikace. Ve větším počtu se začaly připravovat nebo realizovat pruhy na vozovkách.

Ostrava je významný železniční uzel. Je zde dálková i příměstská železniční doprava, a to jak osobní, tak nákladní. Město se rovněž nachází v blízkosti mezinárodního letiště Leoše Janáčka Ostrava v Mošnově, které zajišťuje vnitrostátní (Praha) i mezinárodní lety (Vídeň, Moskva). Současné spojení letiště s městem Ostravou je realizováno prostřednictvím autobusu nebo taxi.
Přímé železniční či jiné kapacitní napojení na veřejnou osobní dopravu, které by bylo schopno zvládat očekávané nárůsty cestujících a přispělo k atraktivitě tohoto letiště, dosud neexistuje.

Moravskoslezský kraj je jednou z mála průmyslových aglomerací, která nemá přístup k výkonné vodní dopravě.

Dlouhodobě je zamýšlen projekt kanálu Dunaj-Odra-Labe pro lodní dopravu, který by mohl pomoci řešit zejména nákladní dopravu.

V Ostravě je vybudována dostatečně hustá, kapacitní a v některých případech i předimenzovaná síť a zařízení technické infrastruktury. Funguje tu jednotná a oddílná kanalizační síť. Projekt „Dostavba plošné kanalizace“ (DPK) řeší odkanalizování lokalit stávající zástavby, ovšem část zástavby systematické odkanalizování a nakládání s odpadní vodou nemá dosud vyřešeno vůbec. Již v současné době se projevuje kapacitní nedostatek dodávek elektrické energie, který v některých případech zabraňuje rozvoji investičních projektů.

V kategorii velkých měst je Ostrava na předním místě ve využívání solární energie. Sluneční kolektory jsou na domovech důchodců a ve vodních areálech. Ostrava má jako jediné město České republiky už přes 2000 m2 kapalinových kolektorů.
Provoz telekomunikační sítě je kapacitně dostatečně zajištěn, síť je digitalizovaná, kvalita a rychlost spojení je na úrovni Prahy a Brna. Město je kvalitně pokryto i sítěmi mobilních operátorů. Ve velké části města jsou dostupné služby metropolitní sítě provozované společností OVANET.

Působí zde také několik alternativních telekomunikačních operátorů. Rychle se rozvíjí pokrytí vysokorychlostním připojením k internetu pomocí ADSL i bezdrátovým připojením.

Ostrava v roce 2015
Ostrava je dopravním uzlem středoevropského významu! Se zbytkem České republiky je spojena dálniční sítí, hlavní silniční komunikační uzly jsou efektivně propojeny a v jejich okolí vznikají příležitosti pro další rozvoj.

Integrovaný dopravní systém je rozšířen a využíván pro příměstskou dopravu zvyšujícím se počtem obyvatel města i okolí. Jsou vybudovány nebo rekonstruovány nové osobní přestupní terminály, které zefektivňují hromadnou dopravu ve městě a poskytují moderní služby cestujícím. Zvyšuje se podíl moderních, ekologických a bezbariérových vozidel.
Podíl osobní automobilové dopravy sice narůstá, ale je efektivně řízen novými automatizovanými systémy a telematickými aplikacemi, které řidičům umožňují včas reagovat na případné havárie, objezdy nebo si nalézt volná parkovací stání. Jsou k dispozici další záchytná parkoviště mimo centrum města, která jsou napojena na městskou hromadnou dopravu.

Na délku 300 km se rozrostla síť značených a upravených cyklistických stezek, které jsou vedeny v bezpečných trasách a umožňují také kvalitní vyžití in-line bruslařů.

Mezinárodní letiště zvyšuje podíl přepravených osob a zvyšuje se kvalita i intenzita veřejné dopravy z letiště do města.

Zbývající části Ostravy jsou napojeny na kanalizační síť a je vyřešeno čištění odpadních vod.

Na mnoha veřejných prostranstvích (náměstí, parky atd.) jsou dostupné hotspoty k připojení na internet.

Strategické cíle:
5.1 Posilovat systémy integrované dopravy osob včetně řešení bezbariérové dopravy
5.2 Zajistit podmínky pro rozvoj řídících inteligentních dopravních systémů, parkování a zklidňování dopravy
5.3 Vytvářet podmínky pro rozvoj letecké a vodní dopravy
5.4 Vytvářet podmínky pro další rozvoj kvalitní a kapacitně vyhovující technické infrastruktury

Cíl 5.1
Posilovat systémy integrované dopravy osob včetně řešení bezbariérové dopravy Ostrava a MS kraj jsou v rámci České republiky průkopníky v rozvoji integrovaných systémů dopravy. Veřejný sektor dobře chápe konkurenční charakter hromadné a individuální dopravy, včetně ekonomických souvislostí, a snaží se v tomto souboji neustále zlepšovat komfort pro uživatele integrované hromadné dopravy.

Opatření 5.1.1
Budování a rozvoj přestupních terminálů a přestupních vazeb na významných dopravních uzlech
Příklady klíčových aktivit a projektů:
- Terminál Hranečník
- Autobusové stanoviště Vítkovice
- Terminál Dubinka
- Rozšiřování a úpravy terminálu Svinov
- Posilování dopravního integrovaného systému

Opatření 5.1.2
Odstraňování přepravních bariér pro imobilní a hendikepované občany
Příklady klíčových aktivit a projektů:
- Zvyšování počtu bezbariérových dopravních prostředků
- Bezbariérová řešení nástupních míst

Cíl 5.2
Zajistit podmínky pro rozvoj řídících inteligentních dopravních systémů, parkování a zklidňování dopravy. Tzv. „zelená vlna“ je průkopníkem inteligentních dopravních systémů. Průchodnost, odlehčení, bezpečnost, „uložení“, alternativní dopravní prostředky, to jsou hlavní principy pro naplňování tohoto cíle.

Opatření 5.2.1
Automatizace systému řízení městského silničního provozu
Příklady klíčových aktivit a projektů:
- Zavádění telematických aplikací v dopravě
- Bezpečnostní opatření v místech vysoké nehodovosti

Opatření 5.2.2
Zlepšování podmínek pro parkování a odstavování vozidel
Příklady klíčových aktivit a projektů:
- Realizace záchytných parkovišť
- Výstavba parkovacích domů

Opatření 5.2.3
Rozvoj podmínek pro cyklistickou a další nemotorovou dopravu včetně doprovodné infrastruktury
Příklady klíčových aktivit a projektů:
- Rozvoj cyklistické dopravy s vazbou na regionální cyklistické trasy
- Budování místních cyklistických stezek
- Vytváření podmínek pro in-line bruslaře

Cíl 5.3
Vytvářet podmínky pro rozvoj letecké a vodní dopravy
Potenciál být středoevropským dopravním uzlem zahrnuje všechny 4 hlavní druhy dopravy, silniční, železniční, leteckou a vodní. Pro první dvě začínají být podmínky hodné metropole druhého hlavního rozvojového pólu České republiky. Letecká doprava má k tomuto tvrzení před sebou ještě dlouhou cestu, na kterou už se ale vydala. Vodní doprava je v tomto ohledu v nejsložitější pozici. O jejím rozvoji se mluví již tak dlouho, že skeptici jen mávnou rukou a zastánci se již téměř stydí za ni bojovat. Ostrava však má na tuto vodní cestu podmínky, uplatnění a tedy i nárok!

Opatření 5.3.1
Zlepšování veřejného dopravního spojení mezi městem a letištěm a zvyšování počtu mezinárodních leteckých linek
Příklady klíčových aktivit a projektů:
- Autobusová kyvadlová doprava
- Železniční napojení letiště
- Přilákání nízkonákladových (low-cost) leteckých společností

Opatření 5.3.2
Rozvoj vodní dopravy pro přepravu zboží
Příklady klíčových aktivit a projektů:
- Splavnění Odry a vybudování přístaviště (Ostrava, Bohumín...)

Cíl 5.4
Vytvářet podmínky pro další rozvoj kvalitní a kapacitně vyhovující technické infrastruktury
Technická infrastruktura pro 21. století je podmínkou udržitelného rozvoje města. Dostatek elektrické energie pro ostravskou aglomeraci s jejími 1.2 miliony obyvatel je úkol, který musí být plněn! Strategické priority nemůže oslabit necelých 400 km od centra rozhodování.

Opatření 5.4.1
Zajištění dostatečné kapacity v zásobování elektrickou energií
Příklady klíčových aktivit a projektů:
- Elektrocentrála a ústředna Nová Karolina
- Využívání alternativních zdrojů energie

Opatření 5.4.2
Dobudování a rekonstrukce kanalizačních, stokových a vodovodních sítí
Příklady klíčových aktivit a projektů:
- Dobudování jednotné kanalizační sítě
- Plošné kanalizace

Opatření 5.4.3
Budování bezdrátové datové sítě
Příklady klíčových aktivit a projektů:
- Budování hot spotů dostupných na veřejných prostranstvích


(Příspěvek byl editován uživatelem Semolina.)
Mitas24
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 507
Registrován: 11-2006
Odesláno Neděle, 09. ledna 2011 - 11:52:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Žlutý pes: pokud to už není někde záplavě předchozího textu - podle všeho akce "hosteska do každého vozu v pinďovi" jako kontra...
Ohl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 791
Registrován: 12-2009
Odesláno Neděle, 09. ledna 2011 - 11:52:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dojedu tam MHD, zjistím že mi to jede na 40 minut
Logicky předpokládám, že v případě takového terminálu tam takové přestupy nebudou, naopak právě jen do těch pár minut.
Gagarinka je skoro ideální místo
Právě, že jen skoro. Ideální je E99
Doufám, že o tom pokecáme v ojčyzně, měl bys se zdokonalovat v językach obcych, když máte být to ČPKP cargo:-)
Mitas24
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 508
Registrován: 11-2006
Odesláno Neděle, 09. ledna 2011 - 11:58:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Semolina - chlape, nechci rejpat, ale je ti známo, že logo města můžeš používat výhradně se svolením a v odůvodněných případech?...
Jan_Širc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1164
Registrován: 1-2005

Odesláno Neděle, 09. ledna 2011 - 12:33:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ohl:Podle JŘ zas tam tak málo linek nejezdí
Jezdí tam takřka všechno příměsto, ale s max. 5-ti cestujícími.
A na ten u dveří nádražní budovy jezdí MHD dost
To je schválně - lidi nepotřebují do pole, ale na nádraží.
Magnetický rychlovlak Transrapid - http://jansirc.ic.cz/transrapid
Všechno jde, když se chce
Ohl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 794
Registrován: 12-2009
Odesláno Neděle, 09. ledna 2011 - 23:50:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

s max. 5-ti cestujícími
Ale mohou vystoupit jinde ve městě, že?:-)
Vůbec, proč nebylo postaveno u podchodu? Co tam má být? Někde jsem viděl plány,něco jako nové centrum, ale ten Němec:-)
Ic540
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 870
Registrován: 6-2008

Odesláno Pondělí, 10. ledna 2011 - 00:24:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ohl: Samozřejmě ta zastávka v Jablu, nejsem tamnější, tak klavírovat do toho nebudu...
Já jen, že ne každá zastávka musí mít bus...
Také se domnívám, budou li vyjíždět busy z před nádru v Havířově a končit na Hranečníku, začnou se i učni schánět poa busy pojedou jen... třeba já a podobní, co se rádi staví právě v E99(pro neznalé club na Stodolní)...

Semolina: Škoda že tam není zmínka o nádr. Zábřeh, ale je možné, že jsem to přehlídl...
Ohl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 796
Registrován: 12-2009
Odesláno Pondělí, 10. ledna 2011 - 10:56:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

začnou se i učni schánět po
A co je pro HDP lepší? Dotace do VHD nebo vybírané daně z prodeje aut a benzínu, poplatků za parkování, daní z prodeje doplňků a služeb nemocnic, pohřebních ústavů, autoservisů ..., k to mu připočti, kolik se na automobilovém průmyslu živí lidí= zaměstnanost.
Tohle v takovém objemu VHD nenabízí, logicky je na vedlejší koleji
Ic540
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 872
Registrován: 6-2008

Odesláno Pondělí, 10. ledna 2011 - 11:19:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ohl: To je samozřejmě jasné, posal jsi to dokonale do detailu.
Ale naštěstí tomu tak úplně není a snad nikdy nebude, že by nastala situace alá AMERIKA. A to nejen ke vztahu k železnici či veřejné dopravě...

No a aby se časem ten náš Detroit pro zcela jedno směrnou orientaci průmyslu nezadrhnul a pak nedejbože nevzpomínali na časy, kdy byla co kousek zastávka a byla možnost se relativně pohodově dostat odkudkoliv-kamkoliv...
Jan_Širc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1165
Registrován: 1-2005

Odesláno Pondělí, 10. ledna 2011 - 18:38:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ohl: Ale mohou vystoupit jinde ve městě, že?:-) - Vždy v té části města, kterou projíždí.
Vůbec, proč nebylo postaveno u podchodu? - jdou řeči, že ten pozemek vlastní Říman (exministr) a bo vedení města je jiné politické orientace než on, tak jim to naschvál neprodal. Ale co mě spíš zaráží, proč to nepostavili na tom AS před nádražní budovou. Bylo by po problému.

A teď k situaci alá AMERIKA. Nechci kecat, ale ona dotace na linku Ostrava - Havířov nebude zrovna moc velká. Tipuji, že tak 75% nákladů se vybere na jízdném. Ve špičce budou zřejmě všechny spoje ziskové nebo alespoň na nule.
Magnetický rychlovlak Transrapid - http://jansirc.ic.cz/transrapid
Všechno jde, když se chce
Ohl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 797
Registrován: 12-2009
Odesláno Pondělí, 10. ledna 2011 - 20:59:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

proč to nepostavili na tom AS před nádražní budovou.
Protože by bylo přeplněné a nestíhalo MHD i příměsto. Zároveň problém s dvěma přejezdy a neprůjezdné ulice v okolí nádraží- šlo o zklidnění jak ulic ve Frýdku, tak prostor na bývalém AN a přilehlých ulic sloužících jako zastávky v Místku.
Kdyby bylo postavené na konci podchodu, byl by to ideální dopravní uzel.
Jestli je to pravda s tím rušičem drah, tak :-Q
Ic540
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 875
Registrován: 6-2008

Odesláno Úterý, 11. ledna 2011 - 10:12:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ale dotace se dá vytvořit. Ráno jede hodně busů na Ovu zpět pár kusů, ostatní svěsně zpět. A těch pár kusů vytíženo, to jest nula dotace. Tak nenechám jet svěsně zpět, ale tak jak ve špičku na Ovu, tak skoro tak i zpět. No a z nedotovaného spoje mám dva dotované. Ale ten trik jistě znáte. Koukněte kolik přibylo spojů mezi Ova-Havířov a na jednání jsme byli upozorněni, že v rámci nových jízdních řádů nula navíc, ale ani nula dolů. A výsledek, posílení Orlové(to bych ještě chápal, supluje tam MHD), ale tolik nových spojů z Ovy??? A přitom na MHD se šetřilo a nemuselo, teď jednáme o nápravě. A zbytečně. Nepolitikařilo by se li, mohl knižní JŘ platit beze změny až do prosince...

Ráno jsem dnes jel mimořádně busem z Vratimovské. Před nosem mi ujel bus s odjezdem v 7:20. S šoférem 5-6 lidí a v 7:30 jsme jeli tři a šofér. Takže...
Jan_Širc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1166
Registrován: 1-2005

Odesláno Úterý, 11. ledna 2011 - 11:56:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Protože by bylo přeplněné a nestíhalo MHD i příměsto.
Nemyslím si, s tím prostorem před nádražní budovou počítali už komunisté a tehdá byl mnohem větší autobusový provoz než dnes. Ono ani nové AN není příliš větší než žel.st. A hlavně žel.st. vyhovuje normám narozdíl od nového AN.
S tím, že jsou tam problematické přejezdy souhlasím.
neprůjezdné ulice v okolí nádraží- šlo o zklidnění jak ulic ve Frýdku
Jó ke zklidnění dojde už brzy - až se uzavře dolní část ulice TGM pro IAD, tak se situace zklidní jak nikdy...
Magnetický rychlovlak Transrapid - http://jansirc.ic.cz/transrapid
Všechno jde, když se chce
Banan151
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 100
Registrován: 6-2009
Odesláno Úterý, 11. ledna 2011 - 19:37:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jurek_fm
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1597
Registrován: 8-2009

Odesláno Úterý, 11. ledna 2011 - 19:38:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jan Širc: No při současných škrtech bych se ani nedivil kdyby opravu mostu na TGM odsunuli takže bych se tím momentálně až tak netrápil.
Život je hořký. Bohudík !
oběhy Bohumínských brejlovců
Jan_Širc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1167
Registrován: 1-2005

Odesláno Úterý, 11. ledna 2011 - 20:43:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jurek: EE, oprava mostu bude (platí to město ze svého). Začne to hned z jara. Spíš je otázka, kdy bude oprava estakády, kterou platí stát.
Magnetický rychlovlak Transrapid - http://jansirc.ic.cz/transrapid
Všechno jde, když se chce
Jurek_fm
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1598
Registrován: 8-2009

Odesláno Úterý, 11. ledna 2011 - 21:20:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No jo, ta estakáda už by to zasloužila, zejména v zimě mě pobavily ty výstražné nápisy Pozor padá beton (či jak to tam bylo napsáno). Když už se o tom bavíme, ve kterém roce byla uvedena do provozu, tipoval bych cca 1980? Nějak si to z dětských let neumím zadatovat a slídit se mi po tom nechce.
Život je hořký. Bohudík !
oběhy Bohumínských brejlovců
Semolina
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2849
Registrován: 2-2006
Odesláno Pátek, 14. ledna 2011 - 09:47:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak i čmelák AWT obdržel korporátní lak.
Garfield
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8346
Registrován: 10-2004

Odesláno Pátek, 14. ledna 2011 - 22:26:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak lávka od arch. Jiřičné nakonec v Ově nebude, místo ní se postaví jenom "obyčejná". Škoda...
Jena
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8031
Registrován: 11-2002
Odesláno Pátek, 14. ledna 2011 - 23:01:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hlavně by byla škoda, kdyby se projekt zrealizoval v původní podobě, kdy měla lávka vézt od Kaufu ke Karolíně, aniž se pamatovalo s napojením od nádraží. Takový plán ať si kdokoli strčí do .....

PS: celkem by mě zajímalo, zda bude nějaké provizorium po demolici současné lávky. Jinak někomu ty ticíce lidí, co tama denně chodí, MÓÓC "poděkují".
Ic540
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 878
Registrován: 6-2008

Odesláno Sobota, 15. ledna 2011 - 01:16:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jena: Plný souhlas. Už jsem to zde avizoval a dotazoval se dříve. Nemělo by to význam bez napojení nádraží. Ať si to odborníci, co se nezajímají o lidi strčí do.
A paní Jiřičná může věhlas zkoušet v NY(ňujork).
I když jsem byl ve své době/dříve informován(na zasedání ke GVD 2010, že je se spojením na nádr. počítáno), ukazuje se, že neměli adekvátní informace, nebo se jen domnívali atd. No smutné to je, navíc od pani Jiřičné nic neznám(moje neznalost zajisté), ale zároveň ji již ani nemám rád z důvodu, že záměrně chtěla většině lidí svým projektem uškodit. Neznalost prostředí, stejně jako zákona neomlouvá.

Nemám tedy i přes zájem o dílo přesnější informace, ale výtka kolegy Jeny výše, mě v tom plně utvrzuje. A to je...

Všichni Ti dnešní rádo by odborníci na železnici serou.. bóže to je fakt tragédie...

Takže škoda to v každém případě není!!!
Ohl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 803
Registrován: 12-2009
Odesláno Sobota, 15. ledna 2011 - 07:43:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

záměrně chtěla většině lidí svým projektem uškodit.
To bych neřekl. Prostě to vymyslela podle zadání, spojit dvě části města. Protože nikdo nepožadoval nějaké spojení na zastávky MHD a vlaků propojení, nakreslila krásný most odtamtud sem. Účelnost nezajímá, hlavně, že se vydělalo.
A důležítá věc. "Odborníci, architekti" o VHD nic netuší, maximálně mají povědomí, že něčím takovým jezdí socky do pracovních táborů, tedy nic pro normální lidi. Není tedy důvod se tím zaobírat, pokud nedostanou výslovné zadání.
Zato nikdy nezapomenou vyprojektovat podzemní parkoviště i v historických částech měst, kde se autem skoro nedá projet.
Dnešní projektanti zásadně při kreslení svých staveb se neohlíží na okolí. Tak vidíme dva chodníky vedle sebe, starý na jiném pozemku s novým, dva stožáry veř.osvětlení atd.
(Ano, někdo namítne, že normy. Jenže, jak to bývá, i zde se musí přemýšlet.)
Nicméně na té levnější variantě je vidět přístup ze stávajícího pahorku, kam se chodí dnes na busák a tramvaje. Tak jako tak bude většina chodit nejkratší cestou do centra-přes koleje blátivou pěšinkou...
Protože i to je vlastnost mysli architektů- chodci /cyklisté se chtějí podle nich zásadně přesouvat nejdelším cestou a pravoúhle.
Semolina
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2851
Registrován: 2-2006
Odesláno Sobota, 15. ledna 2011 - 11:03:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hlavně by byla škoda, kdyby se projekt zrealizoval v původní podobě, kdy měla lávka vézt od Kaufu ke Karolíně
Ono se někde v textu píše, že při realizaci jiné lávky bude spojení s nádražím? Nebo se má jednat pouze o nahrazení stávající lávky v současné poloze? Vizualizace nové lávky mi nepřijde jako zdařilá. Není zde zobrazena železnice. Co to je za komunikaci, kterou lávka překonává, je to Místecká ulice?

Díval jsem se na stránky Multi Development a jejich stránky prozatím o jiné lávce, než z dílny architektky Evy Jiřičné, mlčí. Zato je tam článek o jámě a koksovně Karolina, kde jsou také historické snímky. Na jejich stránkách se také nachází několik snímků současné výstavby 1. etapy Karoliny.
Jena
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8032
Registrován: 11-2002
Odesláno Sobota, 15. ledna 2011 - 11:09:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ic540: no, osobně bych paní architektku (o níž jsem sice nikdy neslyšel, ale to přičítám mé neznalosti) z ničeho nevinil. Ona v tom Ňújorku těžko může znát každé zákoutí Ovy, pokud zde (asi) moc nebývá.

Pokud dostala zadání "spojte bod A s budem B" a to splnila, není ji moc co vyčítat. Těžko říct, zda předem věděla, že v půlce té lávky je bod C, který je z hlediska frenkevce lidí asi ze všech nejdůležitější. Neb většina z nich půjde buď po trase A-C nebo B-C. Pokud ji tohle zadavatelé neřekli a ani při představení původního projektu nepřipomínkovali (nebo to vůbec nechtěli), pak to hovoří především o totální zabedněnosti a ignorantství místních zastupitelů. Snažil jsem najít, jak tomu má být podle "nejnovější varianty" (třeba tady), ale buď su blbý, nebo se na tom pro lidi zase tolik nezměnilo (bohužel)...
Ohl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 805
Registrován: 12-2009
Odesláno Sobota, 15. ledna 2011 - 12:06:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tady je docela pěkné vyobrazení té lávky. Koleje tam fakt nejsou, ale znalý ví, že tam plocha nádraží pod mostem znázorněna je. A mám takový dojem, že ta lávka zas není od původního návrhu hodně odlišná, stylově je stejná.
Tak jako tak tam není přímý vstup na nástupiště jak vlaků, tak budoucí zastávky DPO.
Ic540
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 880
Registrován: 6-2008

Odesláno Neděle, 16. ledna 2011 - 14:40:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No abych to zkrátil. U mě je každý z těch umělců normální c(y)p nebo pi.a!!!
Když něco dělám, tak se vším všudy ne???.
VláďaH
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.209.6.26
Odesláno Neděle, 16. ledna 2011 - 19:31:06    Odkaz na tento příspěvek  

No mě třeba ta změna projektu docela dost vadí, mít v Ostravě něco od architektky Jiřičné by byla pecka. Ovšem bohužel zarážející je třeba přístup Vítkovic pana Světlíka, pro kterého by tohle měla být akce u které se peníze nepočítají - ostatně je to ostravak s tvrdým O a tyhle peníze se dají určitě vydělat na jiných projektech třeba pro Peking, ale v Ostravě by to bylo ,,něco" na 100 let. Jsem zklamán.

OH:lávka zas není od původního návrhu hodně odlišná
Jasně, prase a Yorkshire teriér je taky v podstatě to stejné - 4 nohy a hlava . Ten nový návrh je tak dobrý na vedení plynovodu přes Odru.