K-report
 

Archiv diskuse Tykadláci v Plzni do 08. 11. 2011  

Diskuse K-report » Archiv 2011 » Autobusy a trolejbusy » Tykadláci v Plzni » Archiv diskuse Tykadláci v Plzni do 08. 11. 2011 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Trollino_15
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3880
Registrován: 2-2005

Odesláno Sobota, 05. listopadu 2011 - 18:11:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Za pískajícím busem projde leda sebevrah a z kokpitu je krásný výhled (velká zrcadla)

Za pískající dodávkou by taky prošel leda sebevrah. Problém nastává v okamžiku, kdy tam ten sebevrah projde...vyšetřujícím policistům se pak vysvětluje hodně špatně (= nedá se jim vysvětlit), že to byl sebevrah.
MHD je pro lidi ! ! !
Škoda 27Tr Solaris...perla Plzně
ICQ: 260 116 510
Martinmarilynmanson
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6769
Registrován: 12-2007

Odesláno Sobota, 05. listopadu 2011 - 19:14:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

6ti supňová automatická převodovka
Minimálně to šetří palivo, a motor to spíš drží v nižších otáčkách. Stačilo mi jet dvoukvaltovou B731, kde to třeba na lince 35 je ve vysokejch otáčkách pořád. Varskej Citelis Line má pětikvalt a řidiči si to chválí.
Fotky na MHDFOTO iDnes.cz můj BLOG
Říkejte mi MMM
Swing it high, swing it low, swing it everywhere you go!
Kanix
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 31
Registrován: 2-2011

Odesláno Sobota, 05. listopadu 2011 - 19:40:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Slabinou pro Iveco/Karosa/Citelis/Citybus/Agora jsou rachotící plasty.
Ono i ty novy sorky v plzni jsou jak hraci skrinky, vrze a praska... hruza
Martin_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 14052
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 05. listopadu 2011 - 19:47:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ovšem chtělo by to, aby se taky takovéhle JŘ vyvěšovaly na tabule, tedy aby cestující věděl, že v místě x může přestoupit na vlak, a ten mu neujede, což se v ústeckém kraji jaksi neděje

Což by tady jít mělo, ale osobně jsme to už řešili.

Flori3308: http://m.j.cz/temp/jezevcik.zip Myslím, že shánáš spíš tohle, ne? Má to něco přes 60 MB a ještě jednoho jezevčíka mám ve foťáku. Nech sa páči!

když řidič couvá, automaticky se zapne kamera, umístěná na konci vozidla - je to opravdu nutné? Za pískajícím busem projde leda sebevrah a z kokpitu je krásný výhled (velká zrcadla), při couvání beztak koukám do L/P zrcátka abych se trefil a né do středového

Ehm... Sebevrazi bohužel dosud nevyhynuli, ač se o to někteří budou snažit až do smrti. A ...



...když pak třeba parkuješ SORku ve vozovně tam v těch místech, jak je přesuvna (autobusy tam stojí dva za sebou), tak věř, že ten citelis, který už tam postavil někdo před tebou, si z pískání nic nedělá a stojí tam bez hnutí dál, neuhne před tebou a dokonce ani nezatroubí, když se k němu přiblížíš moc blízko.

To samé, otáčíš se se SORkou na Košutce na konečné 4A, chceš jí postavit sem...



...takže najedeš do křižovatky, jako by ses chtěl odbočit, zařadíš zpátečku a najednou na displeji uvidíš, že za tebou stojí auto, které chce odbočit k tomu autosalonu a čeká, než mu uhneš. V zrcátkách vidět není.

ano, řidič nemá nic lepšího na práci než přepínat TV kanály a koukat co, kde zrovna dávají...

Je tam jen jeden kanál a dávají tam nějakou podivnou reality show bez děje.


Jízda načerno je nedůstojná chování občana socialistické společnosti!
Cestující bez platné jízdenky bude kromě přirážky 100,- Kčs oznámen škole, učilišti, zaměstnavateli nebo MNV v bydlišti. Totožnost se ověřuje na náklady cestujícího na oddělení VB.
Martinmarilynmanson
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6770
Registrován: 12-2007

Odesláno Sobota, 05. listopadu 2011 - 19:52:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tady je zadní prolejzačka Volva 7700 Hybrid:

Jenže na rozdíl od dalších busů je zbytek interiéru opravdu bez podest.
Fotky na MHDFOTO iDnes.cz můj BLOG
Říkejte mi MMM
Swing it high, swing it low, swing it everywhere you go!
Vladimír_b
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1745
Registrován: 6-2008

Odesláno Sobota, 05. listopadu 2011 - 20:03:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Problém nastává v okamžiku, kdy tam ten sebevrah projde... busy MHD většinou couvají jen v uzavřeném areálu dp, kde by mělo být riziko menší. Ano, je to šikovný pomocník, ale ne všespásný.
Minimálně to šetří palivo, a motor to spíš drží v nižších otáčkách. - nevím co zrovna diesel, ale benzín je úspornější při vysokých otáčkách (Felicia konkrétně )
ve vysokejch otáčkách pořád - není to spíš problém v seřízení převodovky? Mám obdobné zkušenosti, točí, točí, točí a né a né přeřadit.
Varskej Citelis Line má pětikvalt a řidiči si to chválí. nevím kolik kvaltů mají plzeňské Citelisy, ale bez tak víc jak 4 nevyužijete v městském provozu (pokud nechcete tedy bodovat). Na dosáhnutí 50 vám stačí tři kvalty, u starších automatů dokonce dva všechno je to o seřízení, aby to dobře řadilo.
Mě šlo spíš o poukázání na nadstandard než o nějaké pře.

M.J. řidiči mívají většinou dobrý odhad. Což ti nemusím vysvětlovat. Na té Košutce bys tam takhle nezaparkoval (viz. mapy).

MMM: a jak to mají vyřešené nad koly? Tam by ani dvoumetrový nedosáhl nohama na lino...
pozvánka: Výstava KŽM Plzeň 28.10.-20.11.2011
Martinmarilynmanson
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6771
Registrován: 12-2007

Odesláno Sobota, 05. listopadu 2011 - 20:10:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

není to spíš problém v seřízení převodovky? Mám obdobné zkušenosti, točí, točí, točí a né a né přeřadit.
Ne, ale když ten bus jede mimo vesnici, a jede třeba 65, tak ty dva jsou opravdu hodně málo. Navíc motor není tak pružnej.

nevím kolik kvaltů mají plzeňské Citelisy, ale bez tak víc jak 4 nevyužijete v městském provozu
No jo, ale pokud bus jede někam za město, tak se těch kvaltů hodí víc. Motor nemusí pracovat ve vysokejch otáčkách a je ho hospodárnější.

Tady je ještě jedna fotka, co mám:

Fotky na MHDFOTO iDnes.cz můj BLOG
Říkejte mi MMM
Swing it high, swing it low, swing it everywhere you go!
technik z DP
Neregistrovaný host
Odeslán z: 109.80.204.75
Odesláno Sobota, 05. listopadu 2011 - 20:55:30    Odkaz na tento příspěvek  

Plzák: Aha, bohužel podobnou peachovinu teď udělala Plzeň s nákupem 45 kusů 12 metrových autobusů, které zadala firmě SOR s těma sráčema se nedá jezdit včas a hlavně sedět v zadních řadách, protože to je na proražení stropu hlavou
Chlape (kluku), jak tady poslední dobou čtu Tvoje příspěvky, příjdou mi na úrovni malého kluka, který nerozumí vůbec ničemu... Na dílně BN 12ky nemáme skoro vůbec, protože jsou poslední dobou (narozdíl od Prahy) skoro bezporuchové. Na to, že mají motor pouze kolem 190 kW, což je totožné skoro jako Citehnisy, táhnou asi 5x víc. Pokud máš problémy s výškou, zajdi si včas k doktoru, než bude pozdě. Já se svými 193 cm se hold nepos**u a chvíli si jako běžný cestující postojím, chudáčku... Samozřejmě bych byl raději za Solarisy, ale lepší SORky, než extrémně vyklepané Citehnisy, které máme na dílně více, než BN 12ky... Technik.
Pavel2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9321
Registrován: 8-2002

Odesláno Sobota, 05. listopadu 2011 - 20:57:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

oponent_vladimír:
když řidič couvá, automaticky se zapne kamera, umístěná na konci vozidla - je to opravdu nutné? Za pískajícím busem projde leda sebevrah a z kokpitu je krásný výhled (velká zrcadla), při couvání beztak koukám do L/P zrcátka abych se trefil a né do středového

když jsem byl cca v roce 93 nebo 94 na civilce ve FN, dost často jsem tam potkával řidiče sanitek. byli to mladý kluci, tátové od rodin i starší pánové. etalonem soukromý převozový sanitky pro ně už tenkrát byl VW T4 s motorem 2.5 TDI. auto s krátkým nebo delším rozvorem, s nízkou střechou, prosklený jak sanitky obvykle bývají a vzadu s jednodílným výklopným čelem.

jednomu z těch kluků, co měli NDZS, tedy nestátní dopravní zdravotnickou službu a svou T4ku, se povedlo před borským pavilonem 22 při couvání porazit nějakou starou bábu a bylo z toho minimálně nějaký nepěkný zranění. byl soud, on přišel o papíry, ale lízačku na zánovní auto musel platit dál. takže si stáhnul jednoho kluka od FN a ten mu dělal řidiče za 8.000 měsíčně, což bylo o něco víc, než dostával na Š 1203 ve FN. jemu majiteli auta bez řidičáku, ale zato se splátkovým kalendářem nezbylo, než kolegovi dělat závozníka. takže rázem byl na míň než polovině dřívějších příjmů...

ony třeba ty hluchý a poloslepý báby často trpí nedostatkem pudu sebezáchovy, víc než zbytek obyvatelstva... v ideálním případě si ti bába stoupne metr za auto a doprostřed vozu a začne si upravovat hole/lovit v tašce/čistit brejle atd. atp.

z vlastní praxe s nízkou krátkou zaplechovanou dodávkou bez vnitřího zrcadla vím, že dáš zpátečku, zatroubíš, ale lidi to stejně neodradí, neustále ti lezou za prdelí a paxe strašně diví, v lepším případě si tě pak dotčeně prohlížejí. couvací kamera je dobrej pomocník.
dědkovo Á.Á.čko, prehistorická verse :-)) stav k 27.10.2007
tabulka P-rekordů, průběžně aktualizovaná
9_tr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3626
Registrován: 6-2005

Odesláno Sobota, 05. listopadu 2011 - 21:48:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vladimír: Praga 2M70 měla de-facto rychlosti 3-4. Oba převody měly ještě možnost blokování měniče, což zajistilo jisté zvýšení rychlosti. Co jsem viděl charakteristiku rychlostí, tak to spíš mělo 1.°, 2.° a 4.° Mezi 2 a 2B je "hluché" místo.
To, že má více rychlostí, neznamená že musí jet zákonitě rychleji, než ten s menším počtem. Díky zpřevodování na více rychlostí se vozidlo stává dynamičtějším na rozjezd a není tak líné.
Projeď si linku s B 732 a LC 735, ideálně kopcovitou, pochopíš.

Sedmistovka má výrobcem udané ideální otáčky 1300-1700. Čím nižší, tím míň to žere (za dodržení jistých zákonitostí, samozřejmě)

Odhad je jedna věc, ale pokud se za zadek nalepí osobák, tak ani v noci (ve městě), kdy svítí a máš teoretickou možnost aspoň vidět světlo, si nejsem kolikrát jist, jestli už odbočil, nebo jede stále za mnou... Mimo obec za úplné tmy je to jasné, světlo vidět je.

A lidé NEMAJÍ pud sebezáchovy. Kolikrát dojíždím k druhému vozu v zastávce a oni se nobjí lézt MEZI nás. Já jedu už krokem- dojíždím a oni slepě důvěřují, že to opravdu zastaví...

Takže ten "nadstandard" je spíše věc, která v dnešní době už má opodstatnění. V dobách RTO a ŠM by to byl nadstandard. I na lokomotivy se dnes už dávají kamery. A strojvedoucí má také odhah, dokonce má i posunovače...
I na lince se musí čas od času couvat.

Udělej si Déčko, začni jezdit denně 10 hodin, tím si to zkusíš a pak zkus znovu poukazovat, co je možná nadstandard.
Makrelu neumeješ.
M_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3215
Registrován: 9-2005

Odesláno Sobota, 05. listopadu 2011 - 22:26:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To nebylo myšleno nijak zle, jen jsem chtěl říct, že některý DP kupojí vozidla stylem je to levný, koupíme toho hodně, a je to... Takže to možná je podobný i u ČSAD

Ono je to v praxi poněkud složitější i u toho ČSAD. ČSAD si samo o sobě nenasadí do rajónu vozy, které nikdo v okolí (rozuměj Bonavie) neumí servisovat a dodávat náhradní díly. A pak je tu ještě Zemek efekt - to je když si náš pan majitel ve Vsetíně vzpomene, že bude dělat kšefty s XY, tak se i ČSAD na druhé straně republiky musí občas přizpůsobit. Podrobnosti o tom si raději ponechán pro sebe.
Bezdružická lokálka
Petr_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7292
Registrován: 4-2003

Odesláno Sobota, 05. listopadu 2011 - 23:08:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

některý DP kupojí vozidla stylem je to levný, koupíme toho hodně, a je to...

Mám zjištěno, že krosvej LE v holý městský verzi je dostatečně zajímavě levnější, než NB trabant... takže prosím tupě neopakovat zavedený šotomýtus.

(Příspěvek byl editován uživatelem petr_k.)
T minus ten... nine... eight... seven... six... five, all engines up and burning... two... one... zero and lift off!
M_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3216
Registrován: 9-2005

Odesláno Sobota, 05. listopadu 2011 - 23:22:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

odkaz

....chudinka,je jí 16 let, myslela na večerní diskotéku a zapomněla doma doklady. A zlý revizor ji odvedl na služebnu!!! Takové životní trauma jí potkalo.
Bezdružická lokálka
Trollino_15
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3881
Registrován: 2-2005

Odesláno Sobota, 05. listopadu 2011 - 23:51:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Couvá se i na lince, namátkou mě napadá manipulace s vozy na Košutce.

Pavel2 má pravdu, couvací kamera je neocenitelný pomocník. Zejména, když uvážíme, že nehody při couvání jdou prakticky automaticky na vrub řidiče, pač má mít podle zákona zabezpečené couvání. A soud nezajímá ani že jsi troubil, ani, že byly zapnuté výstražné a ani, že sražený pán byl první osoba, která tam šla (nebylo tedy koho požádat o zabezpečení couvání).

Pavel2: to dopadl blbě, ale naprosto očekávaně, nicméně na Ostravsku se to většinou ukecalo na podmínku...ale jeden podobný, jak popisuješ, jezdil u konkurence. Řidiče mu dělala žena a říkal, že větší závada a zkrachoval by, neb by neměl na opravu.

Lidi pud sebezáchovy nemají.
MHD je pro lidi ! ! !
Škoda 27Tr Solaris...perla Plzně
ICQ: 260 116 510
Martin_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 14053
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 06. listopadu 2011 - 00:14:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Už jsem to sem určitě kdysi psal... Jednou jsem jezdil výluku ze Žďárce u Skutče do Hlinska a zajížděli jsme mimo jiné Vojtěchova. To se dělalo tak, že jsem přijel po té silnici zleva před obecní úřad, zacouval do té ulice nahoru, otevřel dveře, naložil lidi a vyjel zpět doleva. Když jsem přijížděl, lidi stáli nalevo od ulice na rohu za křižovatkou. Já projel kolem křižovatky, začal couvat do vedlejší ulice a celé tupé nemyslící stádo začalo houfně přebíhat za autobusem, aby se dostali na tu stranu, kde jsou dveře, co kdybych jim náhodou ujel a nebo co kdyby se před ně nacpala babička Kropáčková a zasedla jim jejich oblíbené místo? No a tak jsem zastavil, počkal, než stádo přeběhne, vylezl jsem ven, seřval stádo na tři doby, naložil stádo a odvezl. Výluka trvala týden a ani to nestačilo některým členům stáda, aby pochopili.
Jízda načerno je nedůstojná chování občana socialistické společnosti!
Cestující bez platné jízdenky bude kromě přirážky 100,- Kčs oznámen škole, učilišti, zaměstnavateli nebo MNV v bydlišti. Totožnost se ověřuje na náklady cestujícího na oddělení VB.
H_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4512
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 06. listopadu 2011 - 00:32:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

....chudinka,je jí 16 let, myslela na večerní diskotéku a zapomněla doma doklady. A zlý revizor ji odvedl na služebnu!!! Takové životní trauma jí potkalo.

Nepoukazoval jsi zrovna ty často na to, jak se mnohdy liší novinové články od reality? Bez znalosti toho co se jí stalo doopravdy bych se jí rozhodně nesmál, myslím že je to hloupý.

Mimochodem, jak jsem tu psal o nějakých revizorských podvodech, už je na to svědek v přídadě někde v Praze, normální duplikace záznamů, podpis třeba tiskace, stejně to nikoho nezajímalo a bum - nezaplacených 16 pokut... To jenom spíš tady pro všechny, až se vám to třeba stane - mě se to přihodilo 2 známým, ale myslí si že nemají šanci cokoliv vyhrát a tupě platí...
Wlasta
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1291
Registrován: 5-2006
Odesláno Neděle, 06. listopadu 2011 - 00:35:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Plzák:
s těma sráčema se nedá jezdit včas ... ale já je hodnotím jako cestující, nikoli jako řidič!
Hm zvláštní, jak dokáže cestující posoudit, jak se s kterým vozem DÁ JEZDIT...

protože "lednička" kam ani nestrčíš 1,5l flašku minerálky
Naštěstí už se dnes běžně vyrábí flašky o objemu 0,75, resp. 1 litr. Taky se dělají lednice, kam dáš klidně tři flašky á 1,5 l. A můžete třikrát hádat, kterej sráč je vozí :-P

...byla horolezecká dráha po celém interiéru
Stále mi ještě nikdo nevysvětlil, v čem spočívají nevýhody "hrbatého" autobusu, tedy NP předek k prostředním dveřím a schody vzadu, aby tam nebyla vopičí dráha a bylo kam dát pohon.
Zatím jsem slyšel jen argumenty, že 100% NP by měl být standard (proč, proboha? Komu to pomůže?), případně že to vypadá blbě

Vladimír_b: kamery... opět u 12metru tuze potřebná věc, 12 metr je jakž takž přehledný
Přijď někdy na CAN, já tě nechám posadit se na místo řidiče, abys viděl, co vidíš v městským 12timetru v prostoru zadních dveří. Vážně.

je to opravdu nutné? Za pískajícím busem projde leda sebevrah
To by ses divil. Zrovna před týdnem jsem tamodtud šel vykopat chlapa, který tam začal opravovat jízdní kolo. A o dva dny později jsem udělal zářez na nárazníku o trubku trčící ve výšce 40 cm nad zemí.

...vyšetřujícím policistům se pak vysvětluje hodně špatně...
Zákon o provozu na pozemních komunikacích hovoří jasně: řidič je povinen zajistit prostřednicvím poučené a způsobilé osoby...

Mám zjištěno, že krosvej LE v holý městský verzi...
Zajdi si na Doubravku a zkus nadhodit téma Crossway. V následném řevu pak možná zaslechneš výrazy jako sráče italský / víc stojí než jezdí / nedá se to opravit / oprava stála to, co máme na měsíc pro všechny vozy / radši zpátky sedmičku a v neposlední řadě už ani jeden
A věř, že nic z toho není pohled neinformaného cestujícího

a celé tupé nemyslící stádo začalo houfně přebíhat za autobusem
Netřeba jezdit do Vojtěchova. Stačí před plzeňské hlavní nádraží. Běžným obrázkem jsou autobusy otáčející se ve středu parkoviště na ploše cca 15 x 20 metrů (upozorňuju, že se tam musí nejen otočit, ale i poskládat jeden vedle druhého), přičemž mezi nima v průběhu otáčení pobíhají cestující, kteří se snaží zabrat si místo u dveří nejkrásnějšího autobusu. Tomu všemu se zájmem přihlíží odpovědný pracovník ČD, který ty cestující drží na chodníku až do okamžiku, kdy první autobus vjede na plochu.

(Příspěvek byl editován uživatelem Wlasta.)
Martin_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 14055
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 06. listopadu 2011 - 01:38:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nepoukazoval jsi zrovna ty často na to, jak se mnohdy liší novinové články od reality?

Jelikož a protože mám s podobnými událostmi osobní zkušenost, viděl bych to tak, že článek je napsán podle pravdy, že revizoři postupovali přesně tak, jak měli a že pouze autorka článku hledá problém tam, kde problém není. A jestli revizor byl nebo nebyl ke slečně hrubý... Můžu tě ujistit, že leckterá patnáctka se rozbrečí hned poté, co jí s milým úsměvem oznámíš, že to má za pětset na místě a jinak za tisíc. Ani zvyšovat hlas na ní nemusíš.
Jízda načerno je nedůstojná chování občana socialistické společnosti!
Cestující bez platné jízdenky bude kromě přirážky 100,- Kčs oznámen škole, učilišti, zaměstnavateli nebo MNV v bydlišti. Totožnost se ověřuje na náklady cestujícího na oddělení VB.
Martin_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 14056
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 06. listopadu 2011 - 01:43:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ilustrační příklad, jedno hlášení z nejmenovaného okresního města s MHD zajišťovanou pouze autobusy a s nástupem předními dveřmi, stalo se to v červnu 2010 (= to datum je důležité):

Do autobusu jsem nastoupil na zastávce Autobusové nádraží.

Přepravní kontrolou bylo zjištěno:

V zadní části autobusu seděla slečna věku +/- 15 let, která se prokázala poloviční jízdenkou číslo 146389 a uvedla, že žádný doklad o věku nemá. Zeptal jsem se jí tedy na datum narození. Po chvilce přemýšlení uvedla srpen 1995. To bylo podezřelé, běžný člověk zná své datum narození nazpaměť a dokáže ho říct bez přemýšlení. Stejně tak není obvyklé, když někdo nemá s sebou skutečně žádný doklad s datem narození. Požádal jsem jí tedy, zda by nemohla prohledat batoh a podívat se, jestli tam přeci jen nějaký doklad nemá. Ve vnější kapse měla kabelku, ukázala mi, že je prázdná, ve vnitřní kapse měla hromadu textilií – prý se právě vrací z nějakého víkendového pobytu. Nabídla mi, že mi tyto textilie může také ukázat, má tam prý i poměrně hezké kousky spodního prádla, které by se mi určitě líbily, to jsem s díky odmítl. V batohu však také byla jízdenka na vlak z tratě X – Y za plné jízdné, o níž slečna uvedla, že je její. To posílilo mé podezření, a tak jsme po domluvě s řidičem na konečné slečnu zadrželi v autobuse a zavolali policii kvůli určení totožnosti.
Slečna mezitím zavolala mobilním telefonem matku a se slzami v očích jí požádala, ať s sebou přinese peníze. (Na zaplacení pokuty?)

Matka dorazila za pár minut. Když jsme se jí zeptali na věk její dcery, uvedla bez přemýšlení, že 15 let. Nejprve vynadala dceři za to, že jezdí za poloviční jízdné, pak vynadala řidiči za to, že za polovic jezdí půlka města a nikoho to nezajímá, pak vynadala mě za to, že chodím na kontroly v neděli, když nejvíc se jezdí za polovic v pracovní dny, pak vynadala právě dorazivším policistům za to, že když jezdí za polovic půlka města, nechápe, proč by měla platit pokutu právě její dcera, obzvlášť když příslušníkům jistého etnika si prý nikdo pokutu dát neodváží.

Policisté poté zjistili a ověřili totožnost slečny (Klára F., narozena 25.5.1995), byl sepsán zápis o provedené přepravní kontrole číslo 012345, který slečna podepsala a převzala kopii.

Její matka nás poté ujistila, že pokutu nezaplatí, že od teď bude při cestách autobusy MHD sama hlídat, aby nikdo dospělý nejezdil za polovic a protože k tomu nebylo z mé strany co dodat, vzápětí společně s dcerou odešla. Autobus poté pokračoval se značným zpožděním zpět do města.

Ze zjištěného nedostatku v žádném případě nelze vinit řidiče, on sám uvádí, že se snaží na zneužívání polovičních jízdenek dohlížet, ale nemá možnost požadovat od cestujících doklad prokazující věk.

Po dobu kontroly se cestující chovala nejprve drze až vyzývavě, po příchodu své matky se už nedostala ke slovu.

Závěrem bych rád ocenil příkladnou ochotu a spolupráci řidiče.



No a teď si představte, co by o tomhle dokázal napsat novinář, který by byl jasně na straně postižené cestující.
Jízda načerno je nedůstojná chování občana socialistické společnosti!
Cestující bez platné jízdenky bude kromě přirážky 100,- Kčs oznámen škole, učilišti, zaměstnavateli nebo MNV v bydlišti. Totožnost se ověřuje na náklady cestujícího na oddělení VB.
Wlasta
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1293
Registrován: 5-2006
Odesláno Neděle, 06. listopadu 2011 - 01:52:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

patnáctka se rozbrečí hned poté, co jí s milým úsměvem oznámíš, že to má za pětset na místě a jinak za tisíc
Blázníš? Nebude mít v sobotu za co chlastat ... chápeš to??
Pavel2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9322
Registrován: 8-2002

Odesláno Neděle, 06. listopadu 2011 - 03:18:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

20 minut čekat na policejní služebně? no to je šílenost!

nechal bych tam tu káču klidně i s vřeštící matkou-učitelkou ze zvláštní školy vykvasit aspoň dvě hodiny

kdo už někdy podával vysvětlení na PČR, ten se tomu akorát usměje a řekne, že byli cajti bleskově rychlí.
dědkovo Á.Á.čko, prehistorická verse :-)) stav k 27.10.2007
tabulka P-rekordů, průběžně aktualizovaná
Martin_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 14057
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 06. listopadu 2011 - 08:43:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Wlasta: Ano, byl zaznamenán i případ, kdy jel autobusem syn s matkou, syn měl takovou nějakou neplatnou studentskou průkazku. Matka za něj na místě bez řečí zaplatila pětistovku a synovi udělila trest odebrání kapesného, domácí vězení a nucené práce v domácnosti.

Pavel: Policajtů je málo a když třeba ve výše uvedeném okresním městě zajdeš v devět večer na služebnu, může se ti stát, že všichni policajti jsou v terénu a na stanici je jen kulhavý vrátný s hůlkou, který má v popisu práce otevírat dveře a přivolat motorizovanou hlídku v případě, že si někdo žádá její přítomnost.

Opět jedno hlášení (srpen 2010):

Do autobusu jsem nastoupil na zastávce Jednota

Přepravní kontrolou bylo zjištěno:

Na sedadle u předních dveří seděl asi 15-letý chlapec, který se prokázal poloviční jízdenkou 158047 ze zastávky Sídliště. Při dotazu na věk sice uvedl 14 let, ale nabyl jsem podezření, že nemluví pravdu, což dotyčný nakonec přiznal. Protože s sebou neměl žádné doklady, zavolal jsem policii kvůli zjištění totožnosti a projednal jsem s řidičem setrvání autobusu v zastávce u aut. nádr. do příjezdu policie. Po jejím příjezdu jsme já i cestující vystoupili a autobus pokračoval v jízdě.

Policií byly zjištěny následující osobní údaje: Jan G., narozen 12.6.1995. S cestujícím byl sepsán zápis o provedené PK číslo 0123456.

Čekáním na policii došlo ke zpoždění autobusu ve výši cca. 5 minut, ostatní cestující ve voze byli s důvodem čekání seznámeni a tuto skutečnost přijali s pochopením.

Během kontroly se cestující choval slušně a za udělenou pokutu zdvořile poděkoval se smutným konstatováním, že jej za to matka zabije. Byl ujištěn, že v tom případě mu bude pokuta odpuštěna.

Jízda načerno je nedůstojná chování občana socialistické společnosti!
Cestující bez platné jízdenky bude kromě přirážky 100,- Kčs oznámen škole, učilišti, zaměstnavateli nebo MNV v bydlišti. Totožnost se ověřuje na náklady cestujícího na oddělení VB.
M_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3217
Registrován: 9-2005

Odesláno Neděle, 06. listopadu 2011 - 10:24:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

H_k: Nepoukazoval jsi zrovna ty často na to, jak se mnohdy liší novinové články od reality?

Poukazoval, ale protože mám také jisté zkušenosti s podobnými případy, tomuto věřím bez připomínek. Ostatně, podstatou článku není ani zkoumání zda-li slečna porušila přepravní podmínky, to se tam jaksi mimoděk přiznává že ano. Mě jen pobavilo jak se z h.... dělá kauza.

P.S.: Ve svém okolí mám několik slečen, které touží být psycholožkami, babrat se v cizích lidech a "pomáhat" jim. Nemůžu se však ubránit dojmu, že jsou to vesměs případy, které nejsou kompetentní ani účinně pomoci sobě!
(např. legendární Éééévička - někteří zde měli možnost ji poznat )
Bezdružická lokálka
Adalbertinum
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1796
Registrován: 1-2010

Odesláno Neděle, 06. listopadu 2011 - 10:51:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr_k: Hele já jen řekl, to, co vidím, že Praha nakoupí SORky, a to má mnohem větší rozpočet než HK, kterej kupuje Citelisy.. Tohle jsem tím chtěl říct...

Btw, Ta CVR Hypoteční Banka jezdí stabilně na lince 30, nebo ji lze potkat jinde?
H_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4514
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 06. listopadu 2011 - 11:04:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Poukazoval, ale protože mám také jisté zkušenosti s podobnými případy, tomuto věřím bez připomínek.

Já si právě tak úplně nemyslím, že by se to dostalo do novin, kdyby všechno proběhlo v pohodě a revizor jí situaci i povinnosti slušně vysvětlil, nevím, nezdá se mi to. A že se nechovají košer je prokázané, i v Plzni - jasně, ne všichni, ale někteří zcela jistě.

Mimochodem - ona měla zaplaceno, jen si doma zapomněla čipovou kartu - proč to nejde v roce 2011 doprčic zkontrolovat online ? Klidně za těch samých 40 korun, co jí to stálo takhle, ale proč musí někam courat? Vždyť je to neefektivní i pro toho revizora. Zabezpečeným přístupem do databáze, kde by revizor viděl fotku a info zaplaceno / nezaplaceno - víc na čipovce taky nevidí, takže by na dálku dostal tu samou informaci a těch 40 korun za nepředložení karty může zůstat, to jsou drobné, ta hodina práce revizora promrhaná dotažením dotyčné na služebnu a čekáním na ověření stojí podstatně víc. Zvládl by to průměrný telefon s Androidem.

Příště uvidí strážníky nebo revizory jak uctivě obcházejí bezdomovce a všichni se budeme strašně divit, že touha mladých je jezdit autem od 18ti i po Plzni, případně mít plnohodnotný řidičák ještě dříve.



Samozřejmě bych moc rád věřil, že je všechno v nejlepším pořádku, ale žijeme v době kdy člověk v 18ti může zjistit, že dluží 15 nezaplacených pokut za MHD a je na něj x exekucí - resp. mému známému takhle něco strhávají už v 16ti, i když těch údajných pokut bylo méně, ovšem z doby kdy chodil do školy pár bloků pěšky... Takže jde do života s půl mega dluhem, kdežto když podobně mladý člověk někoho okrade, přepadne, nestane se téměř nic.

Nevím, ale mě za této situace nepřijde cajk říkat je to v pohodě, duste ty mladý ještě víc, až si zvyknou. Akorát všichni schopný emigrujou a to co tu zbyde, za to nikdo nebudeme rádi.
Petr_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7293
Registrován: 4-2003

Odesláno Neděle, 06. listopadu 2011 - 11:10:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Wlasta - Zajdi si na Doubravku a zkus nadhodit téma Crossway.

Samozřejmě tenhle postoj znám a po několika případech, který se mě taky nějakým způsobem dotkly, ho chápu a schvaluju. Nicméně komunálního poblitika většinou tahle stránka věci nezajímá, protože ta částka na papíře v kolonce pořizovací cena je o x set tisíc peněz nižší. Že o řád víc peněz následně nacpe do udržení pojízdnosti, to je přece věc odpovědných osob provozovatele... \clipart{ironický_škleb}

H_k - říká ti něco ochrana osobních údajů ve smyslu jejího (ne)praktickýho úředního pojetí, nikoli teoretický aplikovatelnosti?
T minus ten... nine... eight... seven... six... five, all engines up and burning... two... one... zero and lift off!
H_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4515
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 06. listopadu 2011 - 11:10:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

P.S.: Ve svém okolí mám několik slečen, které touží být psycholožkami, babrat se v cizích lidech a "pomáhat" jim. Nemůžu se však ubránit dojmu, že jsou to vesměs případy, které nejsou kompetentní ani účinně pomoci sobě!

Já jsem taky chtěl bejt pilotem a zároveň měl závratě, mě přijde normální že mladý lidi sní o všem možným. :-) Samozřejmě ty jsi byl určitě vyjímka :-) - ale nežijem v dokonalým světě plným dokonalých lidí. Nicméně máme tu takový stupeň techniky, že bysme se vzájemně nemuseli buzerovat kvůli kravinám víc než je nutné, a ušetřený čas věnovat skutečným problémům, nikoliv byrokracii.
H_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4516
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 06. listopadu 2011 - 11:16:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

H_k - říká ti něco ochrana osobních údajů ve smyslu jejího (ne)praktickýho úředního pojetí, nikoli teoretický aplikovatelnosti?

Říká ti něco formulář na čipovku? :-) Tam si zaškrtneš souhlas s uchováním fotografie v elektronické podobě. Takže s tím souhlasíš, a druhá informace z toho serveru bude zaplaceno / nezaplaceno. Tečka.

Kdo bude paranoik a nebude s tím souhlasit, pro toho se nic nezmění a služba bude fungovat jako doposud, žádná změna.

Ten revizor v praxi taky nevidí víc - čipovku s fotku, a info OK / NOK. Žádný rodný čísla a podobně, to se vůbec neřeší, předpokládám že to revizor při standartním postupu ani nemůže kontrolovat, jemu musí stačit ta vizuální shoda a zaplaceno / nezaplaceno, tím to pro něj končí. (Teď řeším většinovou situaci a vozidla PMDP, nikoliv speciality žákovského / ZTP a pod)
M_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3218
Registrován: 9-2005

Odesláno Neděle, 06. listopadu 2011 - 11:32:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nevím, ale mě za této situace nepřijde cajk říkat je to v pohodě, duste ty mladý ještě víc, až si zvyknou. Akorát všichni schopný emigrujou a to co tu zbyde, za to nikdo nebudeme rádi.

To zní sice hezky, ale v praxi je problém. Co bys na místě těch revizorů dělal ty?? Můžu tě ujistit, že oni dennodenně i od slušně vypadajících ctihodných občanů slyší tolik zkazek a občas vulgarit, že by ses i divil.

Sám jsem kdysi pokutu od revizora v Plzni dostal za to, že jsem 4. ledna neměl ještě koupený nový kupon, protože jsem prostě nestíhal si ho pořídit. Měl jsem to brát jako buzeraci PMDP?
V případě řidiče, který jede po dálnici bez známky a bez dokladů, jde také o buzeraci policie, že ho prolustruje??

Nápad s tím on-line registrem je určitě zajímavý a stál by za zvážení. Na druhou stranu občan starší 15 let má ze zákona povinnost mít s sebou občanský průkaz. Pokud jej nemá, samo o sobě mu hrozí za to pokuta. PMDP by tím registrem (opatřením) vlastně jen řešil důsledek lajdáctví někoho jiného.

(Příspěvek byl editován uživatelem M_k.)
Bezdružická lokálka
Martin_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 14059
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 06. listopadu 2011 - 13:24:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Btw, Ta CVR Hypoteční Banka jezdí stabilně na lince 30, nebo ji lze potkat jinde?

I jinde.

Já si právě tak úplně nemyslím, že by se to dostalo do novin, kdyby všechno proběhlo v pohodě a revizor jí situaci i povinnosti slušně vysvětlil, nevím, nezdá se mi to.

Omyl. Někteří lidé dělají problém i z toho, kde žádný problém není a někteří novináři píšou články o naprostých blbostech, jen aby neodevzdali do tiskárny prázdnou stránku. Experti na to jsou třeba v Rokycanském deníku, v těchhle novinách jsem se jednou ráno dočetl i o tom, že jdu v jedenáct někam na jednání - a to je podle mě informace, která byla zajímavá tak akorát pro těch šest účastníků jednání.

Mimochodem - ona měla zaplaceno, jen si doma zapomněla čipovou kartu - proč to nejde v roce 2011 doprčic zkontrolovat online ?

A jak bys to chtěl zkontrolovat? Slečna číslo karty nazpaměť znát nebude a protože nemá občanku, nemůže ani doložit, jak se jmenuje, takže revizor nemá podle čeho dohledat správnost údajů, které slečna uvádí. Pokud by slečna měla občanku, nikam chodit nemusela, v tom byl ten hlavní problém. Revizor prostě nemá žádnou možnost, jak si slečnu prověřit, nemá důvod jí věřit, takže buď musí na slečnu volat policii a nebo tam slečnu musí odvést.

A identifikovat slečnu podle fotky? Dovol, abych se zasmál - stačí, když se jinak učeše, namaluje, obarví vlasy a nepoznáš nic. A já měl třeba do patnácti na legitimaci fotku ze třetí třídy a nikomu to nevadilo.

(Příspěvek byl editován uživatelem martin_j.)
Jízda načerno je nedůstojná chování občana socialistické společnosti!
Cestující bez platné jízdenky bude kromě přirážky 100,- Kčs oznámen škole, učilišti, zaměstnavateli nebo MNV v bydlišti. Totožnost se ověřuje na náklady cestujícího na oddělení VB.
Pavel2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9323
Registrován: 8-2002

Odesláno Neděle, 06. listopadu 2011 - 13:45:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

pravda je jako obvykle kdesi uprostřed....

lustrovat náctiletýho provinilce bez zaplacenýho jizdnýho na PČR je pochopitelně útok kanónem na vrabce a zbytečný obtěžování cajtů totálníma kravinama.

druhá strana mince praví, že občan má s sebou nosit občanský průkaz. chápe to 98% lidí, proč by nemohla i ona 16letá slepice?

pokud kvůli tomu pak následně dělá vlny i její matka, měla by se asi vrátit do základní školy do hodin občanský nauky (nebojaxetoteďjmenuje).

revizoři jsou občas slušní, občas neurvalí - většinou ale na ty hříšníky, kterým něco chybí.

na mě jsou taky kolikrát zástupci odběratele našeho zboží nepříjemný, ale já za to přece nemůžu, že jim akorát v jejich pracovní době dovezu to, co si objednali. že oni s tím budou mít třeba 2 hodiny práce navíc není moje věc. btw i já jsem musel pořešit situaci, kdy jsem měl sklad zarvanej krabicema a potřeboval tam místo na jiný zboží/činnosti.

v podobných případech vždycky platilo, platí a platit bude dál, že je to o lidech.

nápad s dálkovým zpřístupněním db čipovek pro revizory ok, ale absenci jebačky přes PČR bych dával jen jako bonus těm slušným
dědkovo Á.Á.čko, prehistorická verse :-)) stav k 27.10.2007
tabulka P-rekordů, průběžně aktualizovaná
H_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4517
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 06. listopadu 2011 - 13:56:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To zní sice hezky, ale v praxi je problém. Co bys na místě těch revizorů dělal ty??

Já hlavně nevím, co se dělo tam. :-) Proč třeba nešlo zavolat rodičům, aby doklady přivezli, protože to by bylo nejspíš rychlejší než cesta na služebnu (na té služebce obvykle nemusíš být první na řadě), to nejde takhle soudit. Proto ale nechci odsuzovat ani jednu stranu sporu - ani tu slečnu. Nemyslím si, že to bylo všechno super, a proto je to v novinách jako strašná křivda, nevím, ale nezdá se mi to pravděpodobné.


Sám jsem kdysi pokutu od revizora v Plzni dostal za to, že jsem 4. ledna neměl ještě koupený nový kupon, protože jsem prostě nestíhal si ho pořídit. Měl jsem to brát jako buzeraci PMDP?


Nepsal jsi někde, že slušného člověka nikdy nezkasírujou?

Pocaď je to cajk, no, a teď si představ že ti 2,5 roku po události přijde platební příkaz od soudu, že máš zaplatit 3x 1000 za černou jízdu a 3x8500 za vymáhání, například. :-) To se bohužel občas děje... Podrobnosti už jsem tu psal, líp to můžem rozebrat osobně, ale co s tím, to nevím. Samozřejmě, ty nejsi ovce, tak se třeba budeš bránit a i to vyhraješ, ale - spousta lidí to prostě vzdá, nemá takové vzdělání, právní povědomí...


PMDP by tím registrem (opatřením) vlastně jen řešil důsledek lajdáctví někoho jiného.

Nene - PMDP by si tím šetřila čas, protože PMDP nechce platit revizora za anabázi s jedním člověkem, když se navíc třeba ukáže že zaplaceno má. Revizoři nejsou PČR, aby kontrolovali že mají občané v kapse platné doklady, revizoři jsou kvůli výběru jízdného. :-) Navíc často je to jenom výmluva - nemám doklady, všechny jsem je zapomněl - když by šlo online zjistit, že to není pravda, mnohé by se zjednodušilo. A stále říkám, že i kdyby dotyčný měl zaplaceno, zůstalo by tam těch 40 korun, jako nyní, nic proti tomu.
H_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4518
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 06. listopadu 2011 - 14:08:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Slečna číslo karty nazpaměť znát nebude a protože nemá občanku, nemůže ani doložit, jak se jmenuje, takže revizor nemá podle čeho dohledat správnost údajů, které slečna uvádí.

Slečná zná své jméno, případně třeba poslední dvě čísla RČ (často užívané, aby to ještě nebyl citlivý údaj, a zároveň to redukovalo jmenovce), a fotka vypadne ze stroje. Když to bude někdo úplně jinej, tak je jasný že lže a jde se na služebnu, o tom žádná.

A identifikovat slečnu podle fotky? Dovol, abych se zasmál - stačí, když se jinak učeše, namaluje, obarví vlasy a nepoznáš nic.

Hele, Martine, uvědomuješ si že to je základní princip kontroly jízdních dokladů v Plzni? :-) Nějaká fotka, nějaká zpráva z čipu a šlus? Ano, má to chyby - ale to se zvolilo jako současné řešení, ještě navíc docela drahé, a změna se neplánuje. To je úplně jedno, jestli je ta fotka na plastový kartičce, nebo obrázek z databáze zobrazený na mobilu - ten mimochodem aspoň nebude poškrábaný a půjde zvětšit, třeba. Identifikace podle fotky je základ na kterém to celé stojí. :-)

Ano, mohlo se udělat třeba jízdné na občanku, revizor by načetl číslo OP a z databáze by mu vypadlo - zaplatil / nezaplatil - vůbec žádné čipovky by nemusely existovat a OP má řádově víc ochraných prvků. Ale máme čipovky se jménem a fotkou, no. A mezi náma, většina revizorů se v plné tramvaji na fotky vůbec nekouká, kdyby si měl ten člověk u každýho prohlížet fotku a pak mu zkoumat obličej, třeba v zimě, tak by nezkontroloval nic. Ostatně když jedou dva lidi spolu a jeden má časovku a druhej prd, tak je nejsnažší únik se prokázat čipovkou toho druhého, ten první mezitím panikaří, "hledá" jízdenku, nechá si to vypsat, zaplatí 40 korun potom pozdějš a je hotovo... A popravdě, mě nenapadl zatím systém jak to dělat líp, pořádně, perfektně, v provozu jako je MHD Plzeň. (Ano, nějaký vymeták ČSAD, tam má člověk času, ale tady?) Ale ten mobil s internetem a přístupem do DB by mohl v řadě situací ušetřit strašně času, aby ho revizorům víc zbylo na práci a míň na byrokracii a komplikace kvůli dokladům.
H_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4519
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 06. listopadu 2011 - 14:11:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ale absenci jebačky přes PČR bych dával jen jako bonus těm slušným

No to by bylo asi i nezbytně nutné, jak jinak ho potom honit s těma 600. :-) Na druhou stranu, když si někdo zaplatil, a nechal si doma omylem peněženku, tak myslím že má i tak starostí dost, a netřeba ho ještě buzerovat přes PČR - pokud lze zjistit na dálku zcela jasně, že má zaplaceno. :-) A platit revizora za to že se hodinu s někým tahá po městě, když ten někdo přitom stejně má předplatné. :-)
Martin_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 14060
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 06. listopadu 2011 - 14:36:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

lustrovat náctiletýho provinilce bez zaplacenýho jizdnýho na PČR je pochopitelně útok kanónem na vrabce a zbytečný obtěžování cajtů totálníma kravinama.

A jak bys to řešil jinak, lépe a efektivněji?

druhá strana mince praví, že občan má s sebou nosit občanský průkaz. chápe to 98% lidí, proč by nemohla i ona 16letá slepice?

Jednoduše. "Janičko, nech ten občanský průkaz doma, ještě ho někde ztratíš a budou s tím problémy," praví maminka a Janička jako poslušná holčička poslechne.

pokud kvůli tomu pak následně dělá vlny i její matka

Někteří rodiče tohle vidí střízlivě, jiní se svých potomků až nekriticky zastávají. Zrovna v pátek jsem se na tohle téma bavil s bývalou spolužačkou ze ZŠ, která teď učí na prvním stupni někde na Borech a v tomhle jsme se celkem shodli, každý ze svého úhlu pohledu.

Proč třeba nešlo zavolat rodičům, aby doklady přivezli,

Tak třeba byli rodiče zrovna v práci a nebo bylo rychlejší zajít na policii, než čekat na dovoz dokladů, protože jel autobus zrovna kolem služebny. A proč by měl revizor riskovat, že místo vystrašené 16leté slečny bude mít co do činění s agresivním 40letým tatínkem, který mu přijde rozbít ústa?

na té služebce obvykle nemusíš být první na řadě

Na policejní služebny chodím rozhodně častěji, než ty a páni policisté si na mě pokaždé našli čas hned. Pokud máš jiné zkušenosti, tak jsi měl prostě jednou smůlu a nebo chodíš na jiné služebny k jiné policii, než já.

Nemyslím si, že to bylo všechno super, a proto je to v novinách jako strašná křivda, nevím, ale nezdá se mi to pravděpodobné.

Opět - s podobnými případy mám mnohem víc zkušeností, než většina diskutujících na K-Reportu dohromady a tvrdím, že článek v novinách popisuje naprosto běžný postup revizorů, který je po všech stránkách v pořádku a není mu co vytknout.

protože PMDP nechce platit revizora za anabázi s jedním člověkem, když se navíc třeba ukáže že zaplaceno má

Podle čeho chceš hodnotit, že revizor pracuje efektivně? Podle počtu zkontrolovaných vozidel, podle počtu chycených černých pasažérů, podle toho, kolik z nich zaplatí ihned a bez řečí? To k téhle práci prostě patří - někdy zkontroluješ každých pět minut jeden autobus a jindy zase zabiješ hodinu tím, že zatkneš půlku autobusu jedoucí načerno a pak to řešíš na policejní služebně. Všechno je věc náhody, záleží na tom, na jaké lidi ten den narazíš.
Pokud bys chtěl, aby revizoři zkontrolovali co nejvíc autobusů, docílíš jen toho, že revizor se bude chovat stylem "nevidím, neslyším, všichni mají lístky v pořádku, už abych to měl zkontrolované a mohl z autobusu pryč", pokud ti jde o to, aby revizoři hledali problémy a řešili je, musíš prostě zkousnout, že revizor tu a tam stráví nějaký ten čas na policejní služebně. A prolustrovat hříšníka trvá obvykle tak do čtvrt hodiny, tedy stejně, jako když vystoupíš v Radčicích z autobusu a čekáš na další.

Slečná zná své jméno, případně třeba poslední dvě čísla RČ

Idealisto! Někteří náctiletí ani nevědí, kde vlastně mají papírově trvalé bydliště. Natož aby znali nějaké rodné číslo...

Hele, Martine, uvědomuješ si že to je základní princip kontroly jízdních dokladů v Plzni?

Nejen v Plzni. Ale ty zase pochop, že tím se prostě řídit nemůžeš. Pokud ti paní ukáže čipovou kartu s fotkou manžela, je to jasné, ale pokud bys měl lustrovat každého, jehož fotka se ti nějak nezdá, strávíš v tom autobuse mládí a na konečné tě lidé vynesou v zubech a hodí do nejbližší řeky.

A platit revizora za to že se hodinu s někým tahá po městě

Proč hodinu? Opět přeháníš. Tohle se zvládá za 15 minut.

...a nezlob se na mě, ale o práci revizorů toho opravdu vím víc, než ty
Jízda načerno je nedůstojná chování občana socialistické společnosti!
Cestující bez platné jízdenky bude kromě přirážky 100,- Kčs oznámen škole, učilišti, zaměstnavateli nebo MNV v bydlišti. Totožnost se ověřuje na náklady cestujícího na oddělení VB.
M_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3220
Registrován: 9-2005

Odesláno Neděle, 06. listopadu 2011 - 15:06:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Proč třeba nešlo zavolat rodičům, aby doklady přivezli,

Proč by měl revizor volat někomu cizímu?? Od toho je Policie. Jak píše Martin, spíše bych věřil, že bude rychlejší varianta přes Policii, než někde shánět něčí rodiče. Pokud ovšem z dítka nevypadne, že bydlí někde za rohem a maminka je určitě doma.

Idealisto! Někteří náctiletí ani nevědí, kde vlastně mají papírově trvalé bydliště. Natož aby znali nějaké rodné číslo...

Na tom nápadu H_k něco je. K vyvolání potřebných údajů z databáze ti stačí jméno a příjmení, případně doplněné datem narození. To si snad každý pamatuje, ne?
Bezdružická lokálka
Martinmarilynmanson
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6773
Registrován: 12-2007

Odesláno Neděle, 06. listopadu 2011 - 17:52:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

měla by se asi vrátit do základní školy do hodin občanský nauky (nebojaxetoteďjmenuje).
Občanská nauka, ale tohle nás tam nikdy neučili
Fotky na MHDFOTO iDnes.cz můj BLOG
Říkejte mi MMM
Swing it high, swing it low, swing it everywhere you go!
M_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3221
Registrován: 9-2005

Odesláno Neděle, 06. listopadu 2011 - 18:02:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Občanská nauka, ale tohle nás tam nikdy neučili

No jeden známej měl kdysi snahu, aby ve školách učitelé dětem tyhle věci vyložili (povinnosti a práva cestujících ve VHD). Ovšem narazil. Prý tyhle věci mají dětem vysvětlit rodiče.
Bezdružická lokálka
Martinmarilynmanson
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6774
Registrován: 12-2007

Odesláno Neděle, 06. listopadu 2011 - 18:20:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Prý tyhle věci mají dětem vysvětlit rodiče
To vysvětluje, proč se spousta dětí chová ve VHD idiotsky...
Fotky na MHDFOTO iDnes.cz můj BLOG
Říkejte mi MMM
Swing it high, swing it low, swing it everywhere you go!
Ú.Di.Š.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.22.62
Odesláno Neděle, 06. listopadu 2011 - 20:12:48    Odkaz na tento příspěvek  

Míro, ty slečny, to jsou ty, které jsi vzal do Bézdružic a které se skoro poprali o Pepu 103?

(Ne)vědel by někdo kam se ztratila odtahová Liazka PMDP? Díky
2038
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.136.176.241
Odesláno Neděle, 06. listopadu 2011 - 20:38:58    Odkaz na tento příspěvek  

V pátek byla na L13 nablýskaná 453 po VP. Po další SP je taky 24Tr 502.
Vlastimil_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1338
Registrován: 12-2006
Odesláno Neděle, 06. listopadu 2011 - 20:55:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na policejní služebny chodím rozhodně častěji, než ty a páni policisté si na mě pokaždé našli čas hned. Pokud máš jiné zkušenosti, tak jsi měl prostě jednou smůlu a nebo chodíš na jiné služebny k jiné policii, než já.

Jestli ta rychlost pánů policistů nesouvisí s tím, žes jim začal opisovat VIN kódy ze služebních aut a oni tě potřebovali rychle vypakovat.
H_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4521
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 06. listopadu 2011 - 21:22:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Proč hodinu? Opět přeháníš. Tohle se zvládá za 15 minut.

Když je do 15 minut vůbec nějaká služebna, tak jo, no. :-) Ale proč to má trvat 15 minut, když to dnešní technika umí za minutu? To je ta podstata. Pokud osoba souhlasí se zkrácenou verzí lustrace, revizor jí - například - vyfotí telefonem. Zatímco osoba ze sebe vysouká jméno, příjmení a datum narození, revizorovi z telefonu vypadne totéž. Nic nikam nezadává, fotka se odešle na server, služba typu face.com (do 5000 požadavků za hodinu zdarma - tolik lustrací cestujících bez dokladů snad není :-), nebo na serveru přímo PMDP může být něco jako http://www.pittpatt.com/, libface, cokoliv ) - vrátí info, z DB PMDP se k tomu připojí zaplaceno / nezaplaceno. Konec, není co řešit. Když není zaplaceno, jde se tam úplně stejně, když je, tak se platí 40 korun za zapomenutou tramvajenku. Bez jakéhokoliv courání na policii, jakkoliv tam mají revizoři asi přednost. :-) Mě se teda stalo, že jsem tam něco potřeboval, ale prostě jsem tam nebyl v ten moment první, ale revizoři maj asi přednost, budiž. Stejně je to zbytečné, máme techniku na to aby to nemuselo být, tak co řešit. Přece tady nebudeme rozbíjet stroje...

...a nezlob se na mě, ale o práci revizorů toho opravdu vím víc, než ty :-)

Já zase o programování, každý máme něco. :-)

Podle čeho chceš hodnotit, že revizor pracuje efektivně?

Podle toho že dělá revizi jízdenek, místo procházky na služebnu, čekání na služebně (já vím, oni nečekají), cestě ze služebny zpátky? To není jeho náplň práce, pokud si někdo zapomněl doklady, ale jde ověřit online, proč někam chodit, k čemu? }
Martin_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 14062
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 07. listopadu 2011 - 00:15:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když je do 15 minut vůbec nějaká služebna, tak jo, no.

A proč by měl revizor vodit černé pasažéry na služebnu? Když není žádná poblíž, tak si policii prostě zavolá a oni přijedou a vyřeší to na místě, které určí revizor. Revizor má plně v kompetenci rozhodnout, jestli černého pasažéra dovede na policii nebo jestli policii dovede za černým pasažérem, podle toho, co je pro něj výhodnější, jak časově, tak i z hlediska nebezpečí útěku černého pasažéra nebo z hlediska napadení revizora černým pasažérem.

A minuta je zase docela málo, je vidět, že tomu fakt ani trochu nerozumíš a že jsi nikdy nebyl u toho, když policie zjišťovala něčí totožnost. Chvilku to zkrátka trvá, aby PČR měla jistotu, že ten člověk je skutečně tím, za koho se vydává. Za minutu stihnou tak akorát zjistit, že člověk toho jména existuje, což je dost málo na to, aby mohli zodpovědně prohlásit, že dotyčný je ten, koho mají před sebou. Řekněme, že pokud jde vše bez problémů, stačí pět minut, aby byl černý pasažér prolustrován a aby si ho revizor v klidu a pohodě zapsal.

Mě se teda stalo, že jsem tam něco potřeboval, ale prostě jsem tam nebyl v ten moment první, ale revizoři maj asi přednost, budiž.

Tos měl opravdu smůlu, já byl na policii vždy první a jediný zákazník.

Podle toho že dělá revizi jízdenek, místo procházky na služebnu, čekání na služebně (já vím, oni nečekají), cestě ze služebny zpátky? To není jeho náplň práce, pokud si někdo zapomněl doklady, ale jde ověřit online, proč někam chodit, k čemu?

Zapomínáš na to, že jsou případy (a je jich určitě mnohem víc), kdy cestující prostě žádnou zapomenutou jízdenku nemá, takže není co ověřovat a veškeré ty tvoje teorie o moderní technice jsou úplně bezpředmětné a stejně skončíš u toho, že si cestujícího musíš nechat policejně prověřit. A drze ti budu tvrdit, že revizor má v popisu práce hledat problémy a když problém najde, tak ho řešit, ať to stojí co to stojí. I tak na sebe revizor v MHD v pohodě vydělá (na rozdíl od revizora v linkovém autobuse ČSAD), takže řešit jeho efektivitu je bezpředmětné.

A ještě mi vysvětli jednu věc... Když tu tak popisuješ, jak jde všechno s využitím moderní techniky vyřešit snadno a rychle a bez problémů... proč jsou ve všech českých dopravních podnicích tak nemožní a neschopní, že na to ještě nepřišli sami a musí přijít nějaký H_k, aby jim vysvětlil, jak to mají dělat? Už jsi třeba zkusil napsat mail dopravnímu podniku s dotazem, proč to tak nedělají, když je to přece tak skvělé a jednoduché a geniální?
Jízda načerno je nedůstojná chování občana socialistické společnosti!
Cestující bez platné jízdenky bude kromě přirážky 100,- Kčs oznámen škole, učilišti, zaměstnavateli nebo MNV v bydlišti. Totožnost se ověřuje na náklady cestujícího na oddělení VB.
Pavel2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9324
Registrován: 8-2002

Odesláno Pondělí, 07. listopadu 2011 - 04:24:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

MJ #14060:
> zbytečný obtěžování cajtů totálníma kravinama.
A jak bys to řešil jinak, lépe a efektivněji?


viz h_k - přístup do db přes mobilní zařízení. ostatně si myslím, že už něco takovýho MAJÍ!

"Janičko, nech ten občanský průkaz doma, ještě ho někde ztratíš a budou s tím problémy," praví maminka a Janička jako poslušná holčička poslechne.

tak to pardon, ale v tom případě jsou krávy obě, dcera i (hlavně) matka. a děti často bývají nositeli toho, co je naučili právě doma...

Idealisto! Někteří náctiletí ani nevědí, kde vlastně mají papírově trvalé bydliště. Natož aby znali nějaké rodné číslo...

martine, nezlob se na mě, ale pokud někdo není schopen odrecitovat svý RČ probuzen v půl třetí v noci, tak si myslím, že není úplně normální. RČ je základní osobní identifikátor a používá se tak často, až to není hezký. pokud ho někdo nezná, tak je to trotl

MJ #14062:
Už jsi třeba zkusil napsat mail dopravnímu podniku s dotazem, proč to tak nedělají, když je to přece tak skvělé a jednoduché a geniální?

až si bude h_k vydělávat na svý vlastní IČO, tak to určitě udělá
DP musí řešit zabezpečení přenosu dat, ochranu osobních údajů atd. atp., ono to není tak úplně easy jaxe může na úplně první pohled zdát. každý řešení stojí čas + práci a to jsou samozřejmě peníze, o jejichž utracení musí někdo rozhodnout.
dědkovo Á.Á.čko, prehistorická verse :-)) stav k 27.10.2007
tabulka P-rekordů, průběžně aktualizovaná
H_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4523
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 07. listopadu 2011 - 10:05:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

až si bude h_k vydělávat na svý vlastní IČO, tak to určitě udělá

Rád dodám.

DP musí řešit zabezpečení přenosu dat, ochranu osobních údajů atd. atp., ono to není tak úplně easy jaxe může na úplně první pohled zdát. každý řešení stojí čas + práci a to jsou samozřejmě peníze, o jejichž utracení musí někdo rozhodnout.

Za nejdelší proces bych prohlásil rozhodování, specifikaci, schválení. Schopnej programátor, 1 ks, to bude mít hotovo za měsíc včetně odladění. Opravdu to není velká věc, a zabezpečnené přenosy ap. člověk řeší s mnohem větším potenciálem průseru u bankovnictví ap., tohle jsou drobný. :-) Samozřejmě někam by se logovaly přístupy a dle statistiky by to nepovolovalo větší počet přístupů než nějaké dané reálně hrozící x, každej přístup by musel být spárovaný s platbou těch 40 kč a tak.


MJ: proč to tak nedělají, když je to přece tak skvělé a jednoduché a geniální?

Rozeznávání obličejů dává dobré výsledky a je ve více použitelných variantách k dispozici tak rok, déle ne. Plzeň byla vždy pokroková - viz čipovky - tak pevně věřím, že někdy se ten systém zavede, protože se na ušetřeném čase vrátí náklady na investici vrátí. :-) Jednoduché, prosté. Že něco, co je sotva rok dobře funkční, nefunguje v řadě dopravních podniků - mi přijde normální, nikoliv divné. :-)
H_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4524
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 07. listopadu 2011 - 10:07:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zapomínáš na to, že jsou případy (a je jich určitě mnohem víc), kdy cestující prostě žádnou zapomenutou jízdenku nemá, takže není co ověřovat a veškeré ty tvoje teorie o moderní technice jsou úplně bezpředmětné a stejně skončíš u toho, že si cestujícího musíš nechat policejně prověřit.

Já tu psal několikrát, že je to systém na ochranu těch slušných, nikoliv těch špatných. Naopak si umím představit, že kdyby mi vypadlo z databáze - pane, vy se nejmenujete xy, ale yz a zaplaceno nemáte - tak ten člověk ty doklady možná zázračně najde.
Martin_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4534
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 07. listopadu 2011 - 10:32:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pavel2: pokud někdo není schopen odrecitovat svý RČ probuzen v půl třetí v noci, tak si myslím, že není úplně normální. RČ je základní osobní identifikátor a používá se tak často, až to není hezký.

Neznáš lidi a posuzuješ to podle sebe. Já jsem ti schopen odrecitovat kdykoliv rodné číslo, číslo nové i staré občanky a třeba i sedmnáctiznakový VIN od svého auta. Ale jsem v tomto směru velká výjimka. Drtivá většina lidí si tahle čísla vůbec nepamatuje.
RegioMap Plzeňského kraje
SPZ - Sdružení přátel značek
Západočeská univerzita v Plzni
kanálový teknik
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.22.62
Odesláno Pondělí, 07. listopadu 2011 - 21:02:33    Odkaz na tento příspěvek  

2038: čtyřiadvacítky prochází VP, budou další naleštěný čtrnácky (vy pedofilové ), Líza má novou korbičku a vystrojují se nové variační podvozky (341/342?) - podvozky na T3 měly přednost...
Martin_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 14063
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 07. listopadu 2011 - 21:43:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

martine, nezlob se na mě, ale pokud někdo není schopen odrecitovat svý RČ probuzen v půl třetí v noci, tak si myslím, že není úplně normální

Věř, že takovéhle nenormální lidi potkáš častěji, než by tě napadlo. Opakuju - někteří náctiletí ani neumějí říct, na jaké adrese jsou trvale hlášení k pobytu. A náctiletý zas nemá tolik příležitostí, kde rodné číslo použít. Ve škole ho po něm nechtějí a kdyby jo, koukne do žákovské nebo do občanky.
Jízda načerno je nedůstojná chování občana socialistické společnosti!
Cestující bez platné jízdenky bude kromě přirážky 100,- Kčs oznámen škole, učilišti, zaměstnavateli nebo MNV v bydlišti. Totožnost se ověřuje na náklady cestujícího na oddělení VB.
cukrovarská
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.103.113.175
Odesláno Úterý, 08. listopadu 2011 - 11:37:16    Odkaz na tento příspěvek  

už čeká :-)

Martinmarilynmanson
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6775
Registrován: 12-2007

Odesláno Úterý, 08. listopadu 2011 - 11:40:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

martine, nezlob se na mě, ale pokud někdo není schopen odrecitovat svý RČ probuzen v půl třetí v noci, tak si myslím, že není úplně normální
Když jsem nastupoval v létě do jedné firmy spolu s dalšími asi 12 lidmi, tak při žádosti o RČ 3/4 lidí vytáhlo občanku, přičemž více jak polovina si nepamatovala PSČ. Dneska jsou lidi zvyklí mít všechno v mobilech nebo různě napsané, případně spoléhají na internet, takže si pamatují jen to, co opravdu musí. A někdy ani to ne.
Fotky na MHDFOTO iDnes.cz můj BLOG
Říkejte mi MMM
Swing it high, swing it low, swing it everywhere you go!
klouby
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.97.168
Odesláno Úterý, 08. listopadu 2011 - 12:59:15    Odkaz na tento příspěvek  

cukrovarská: Kolik prosím bude těch kloubů? Že by až 8 podle toho čísla?
Pavel2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9326
Registrován: 8-2002

Odesláno Úterý, 08. listopadu 2011 - 13:06:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

a budou se vyřazovat další kb|krychle tuším 464 - 478?
dědkovo Á.Á.čko, prehistorická verse :-)) stav k 27.10.2007
tabulka P-rekordů, průběžně aktualizovaná
Technik dp
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.70.182.141
Odesláno Úterý, 08. listopadu 2011 - 13:11:54    Odkaz na tento příspěvek  

Na vyřazení budou odstaveny zatím vozy č.407,464,465,468,472,476 a 478
yhost
Neregistrovaný host
Odeslán z: 80.250.29.116
Odesláno Úterý, 08. listopadu 2011 - 13:52:07    Odkaz na tento příspěvek  

prý má proběhnout odprodej dvou vozů, nevíte o tom něco?
M_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3222
Registrován: 9-2005

Odesláno Úterý, 08. listopadu 2011 - 13:59:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jak je to s vozy B 732? Kdy asi skončí?
Bezdružická lokálka
Pepa_103
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4333
Registrován: 3-2005

Odesláno Úterý, 08. listopadu 2011 - 14:13:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

M_k: do roku 2014.
Údajně byly vybrány na případný odprodej vozy č.400,401,419 a 426. Pokud by byl zájemce, byly by okamžitě staženy a odprodány, zatím ale jezdí, takže je nikdo nechce
Martin_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 14065
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 08. listopadu 2011 - 15:09:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Že bych si koupil tu 419? Dobře se v ní spí
Jízda načerno je nedůstojná chování občana socialistické společnosti!
Cestující bez platné jízdenky bude kromě přirážky 100,- Kčs oznámen škole, učilišti, zaměstnavateli nebo MNV v bydlišti. Totožnost se ověřuje na náklady cestujícího na oddělení VB.
Staré vozy
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.247.126
Odesláno Úterý, 08. listopadu 2011 - 16:39:11    Odkaz na tento příspěvek  

Trolejbus 15 Tr č. 464 odstaven údajně minulý týden, vůz 465 zatím jezdí.
Autobus 419 jsem viděl včera po delší době v provozu - na lince 35.
Vypadá opravdu stylově.