K-report
 

Archiv diskuse Doprava ve středních Čechách do 01. 03. 2011  

Diskuse K-report » Archiv 2011 » Autobusy a trolejbusy » Doprava ve středních Čechách » Archiv diskuse Doprava ve středních Čechách do 01. 03. 2011 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Zea
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2
Registrován: 2-2011
Odesláno Středa, 09. února 2011 - 20:50:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoune Vy asi jezdíte jen autem. Zkuste si přečíst tarif PID, doplňkové kupony PID BUS + VLAK se dají koupit v "balíčku s pásmem 0" - to je ten kus linky po Praze nebo jen vnější pásma a pražskou tramvajenku. A pokud jde o integraci do Mělníka, bude do toho házet vidle Středočeský kraj - má totiž v plánu Mělník zapojit do SID (viz stránky kraje). Naproti tomu modro - oranžová koalice v Praze má v programovém prohlášení rozvoj PID, možná právě proto, jak tady rozumně píše pár lidí, aby nejely vedle sebe autobusy SID a MHD nebo autobusy mimo integrované systémy a MHD. Ono s dopravní koordinací to stojí ve finále méně peněz. A když kraj nemá prachy tak by měl do PID vše valit pod tlakem, hlavně to co jezdí do Prahy a plazit se na radnici, aby Praha zaplatila ty pražské úseky. Místo toho se chová jak se chová. Kraj na těch úsecích mimo PID musí v Praze podle mých odhadů hradit ztrátu nejméně 25 mil. ročně (Příbram,Kladno,Mělník atd.)

A šotolince 380 do Berouna háže klacky pod nohy kraj, jinak by ji už dávno pustili např. v Berouně na buď k Černýmu koni nebo až na AN. On totiž byl PID v této oblasti podstatně dřív než si kraj vymyslel pseudointegrovaný systém SID bez železnice a jádrového města.

Iaya prosím můžete upřesnit poznámku o provázanosti Mělníka a dopravce? Docela mě to zajímá. Integrace končící před Mělníkem je samozřejmě dopravní i tarifní blud, který doufám zdravý rozum nedopustí.

K integraci Mělníka:
Např. na Mníšek jsou zrychlené spoje také. A pokud by byla integrace Mělníka do PID, Praha zaplatila pražský úsek (buď na Ládví - otázka je zda se na Ládví vše vejde kapacitně nebo do Holešovic - roztrhat na obě konečné je nesmysl) a venku se zavedly předplatní jízdenky tak se ten výpadek tržeb srovná tím, že stávajících dotací na mělnických linkách bude platit méně km a pokud by to bylo šikovně provázané s Neratovicemi (VTP a ČSAD StČ)tak se také dá optimalizovat JŘ.

Hezký den přátelé.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4406
Registrován: 10-2004
Odesláno Středa, 09. února 2011 - 21:19:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zea: Jenom k Ládví. Tady je problém ten, že převedení linek od Mělníka z Holešovic na Ládví by pravděpodobně znamenalo prodloužení jízdní doby pro lidi z Mělníka do Prahy.
A k Mníšku: Tam je otázka, zda Praha skutečně platí zrychlené linky jako 320 stavící jen na Lihovaru a na Smíchově. Já jako Praha bych na takovou linku nedal ani korunu, protože je by mi byla k ničemu. Na druhou stranu si myslím, že zrovna 320 žádnou dotaci nepotřebuje, protože by taková linka měly být v zisku, nebo by ztráta měla být velmi malá.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
4021
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 453
Registrován: 9-2006

Odesláno Středa, 09. února 2011 - 21:36:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jedna z hk: spousta třístovek má podstatnou část trasy na území Prahy a nebo většina jejích spojů je v kratší verzi že za hranici Prahy moc daleko nejede. Díky tomu ten poměr je takový, že Praha platí velkou část výkonů na třístovkách. Není směrodatný počet linek nebo tak něco, ale výkony (najeté kilometry), a těch prostě najezdí třístovky po Praze hodně. Dost možná ale existují takové prazvláštní případy kdy Praha platí něco za svými hranicemi, do podrobností já nevidím. Ale třeba nový posilový spoj co je teď na 361 z DAvle do Prahy ráno tak celý ho platí Praha. To je jen příklad, tento spoj opravdu tyto čísla nijak neovlivňuje :-). Nebo další zajímavostí je třeba, že linku 302 za hranicí Prahy platí 100% obec Přezletice, na tu kraj nedává ani korun. Podle kraje jsou asi základní dopravní obslužností Přezletic autobusové linky v zastávce vinořský hřbitov. A takových to anomálií je určitě více, jen nevím o žádných jiných konkrétně.

A Rath si opravdu zadělává na problémy, protože kdyžby se stalo něco ve smyslu konec PIDu, tak Praha by neměla problém obnovit a zafinancovat svoje okrajové části, ale kraj by měl velkej problém platit provoz třístovek po Praze, takže aby zůstaly jezdit někam k metru a neskončily na hranicích Prahy, tak by došlo k výraznému omezení.
Mazda_6
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 745
Registrován: 5-2007

Odesláno Středa, 09. února 2011 - 21:49:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jenda z HK: ahoj, zdravím tě po dlouhé době.
Podle mého názoru platí Praha vyšší podíl z důvodu širšího spektra tarifních slev v pásmech P,O,B , a toto spektrum má být od léta ještě rozšířeno o bezplatnou přepravu důchodců 65+ a dětí 6-15 právě na území hl.m.Prahy (podle koaliční smlouvy na Magistrátu).

Ve vnějších pásmech tolik slev neplatí, a proto se (myslím) prostý přepočet přes ujeté kilometry jeví jako nespravedlivý, i když to tak nespravedlivé (asi) není.
Martinmarilynmanson
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5700
Registrován: 12-2007

Odesláno Středa, 09. února 2011 - 22:51:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V Kladně zbili řidiče autobusu, který srazil čtrnáctiletého
fotky na MHDFOTO Moje fotogalerie 19.9. nové fotky DPÚK!
Říkejte mi MMM Za rok 2010 celkem 166 jízd meziměstskými a dálkovými linkami!
Jenda_z_hk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3270
Registrován: 4-2003

Odesláno Čtvrtek, 10. února 2011 - 01:00:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mazda_6: Taky Tě zdravím! S těmi slevami to je fakt, ale i přesto mi přijde, že nízká vytíženost mimopražských koncových úseků linek třístovkové řady + všech 400vek musí produkovat daleko větší ztrátu. On možná bude zakopaný pes v tom, že tržby za jízdné z pražských úseků třístovek se nedají dostatečně přesně určit, což dává Ropidu možnost si tato čísla upravovat k obrazu svému... A to, aby podíl Prahy byl dominantní, je pochopitelně pro Ropid důležité, protože právě tyhlety prachy jsou jeho hlavním trumfem ve vztahu ke StČ kraji.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5360
Registrován: 9-2007
Odesláno Čtvrtek, 10. února 2011 - 07:46:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zea: "doplňkové kupony PID BUS + VLAK se dají koupit v "balíčku s pásmem 0" - to je ten kus linky po Praze nebo jen vnější pásma a pražskou tramvajenku" ....
.... přičemž většina lidí si samozřejmě koupí tramvajenku plus vnější pásma. Čili tržba pražského úseku příměstské linky nula nula nic.

Taky by mně zajímalo, kde chcete v Berouně u koně točit autobus, jak jste přišla že 380 nejezdí na AN, a hlavně proč by s ní někdo měl jezdit do Prahy. Na Závodí taky bydlí lidi, přesto s 380 nejezdí.

Gabuliatko: "PID linka netuší kolik veze lidí. Z toho důvodu je úplně jedno, zda si na sebe spoj vydělá, nebo nevydělá. Na území Prahy musí jeho jízdu někdo zaplatit."

To sice je hezké, ale zkuste to domyslet pořádně. Dokáže pražský městský zaměstnanec pochopit, že PID je ekonomický průšvih a proč to tak je?
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5361
Registrován: 9-2007
Odesláno Čtvrtek, 10. února 2011 - 07:50:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jenda z HK, Mazda 6: Při kombinaci pražské tramvajenky a kuponu na vnější pásma je tržba pražského úseku příměstské linky rovna nule.

Podle IDOSu jsou výkony tyto:
Linky 3xx+6xx ujedou na území Prahy cca 7,5 mil.km ročně.
Linky 3xx+4xx+6xx na území Stk ujedou 17 mil.km ročně.
Linky PID 3xx,4xx,6xx ujedou celkem cca 24,5 mil.km ročně.
Jenda_z_hk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3271
Registrován: 4-2003

Odesláno Čtvrtek, 10. února 2011 - 13:37:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: Při kombinaci pražské tramvajenky a kuponu na vnější pásma je tržba pražského úseku příměstské linky rovna nule.
Pokud se to takhle počítá, tak je jasné, že se tím ta ztrátovost uměle zvyšuje... Aby se tržby určily skutečně spravedlivě, musely by i příměstské linky dostávat určitý podíl výnosů z tramvajenek a "pražských" jednotlivých jízdenek - nejspíše dle osobokm.

Ty počty ujetých km přibližně odpovídají tomu, co jsem si myslel - km na území Prahy jsou ve výrazné menšině, takže skutečně je dotace na ujetý km příměstské linky v Praze výrazně větší než na ujetý km téhož autobusu v Stč kraji. A pochybuji, že ten autobus je ztrátovější, když jede dobře obsazený po Praze (byť dost lidí využívá slevy), než když někde na mimopražském konci linky objíždí vesnice s pár lidmi na palubě. Ono sice protarifovací ztráta v Praze je v průměru vysoká, ale na příměstských linkách to až taková tragédie nebude, protože tam je relativně velký podíl jednorázových jízdenek.

Já v zásadě proti PIDu nic nemám - Středočeský kraj plnohodnotný IDS potřebuje a rozhodně nejsem příznivcem systémů, které bazírují v takové míře na čipovkách jako SID. Ale když v nějakém systému neexistuje přesná evidence cestujících, je prostě potřeba dělat dostatečně často průzkumy vytíženosti, aby bylo o co se opřít mj. právě při rozdělování tržeb. Pokud Ropid tyto podklady v dostatečné kvalitě nemá a hřeší na to v případech, kdy se hodí si nějaký údaj "přikrášlit", tak je to samozřejmě špatně. Jestli to tak opravdu je, tak si Ropiďáci koledují o pořádný průšvih...
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4414
Registrován: 10-2004
Odesláno Čtvrtek, 10. února 2011 - 14:22:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jenda_z_hk:
Zjišťování počtu lidí v autobusech samozřejmě řešitelné je, ovšem následkem by bylo zřejmě vydávání kontrolních lístků k tramvajenkám za 0 kč. Co by to způsobilo, je jasné - prodloužení dobu odbavování a tím prodloužení jízdních dob. To by samozřejmě lidem nelíbilo. A co jsem slyšel, tak o tom se orý skutečně reálně uvažuje (uvažovalo).
Druhou možností jsou samozřejmě časté průzkumy, ale to leze dost do peněz.
A třetí možností a já si myslím, že v konečném důsledku pro objednavatele nejlevnější, by bylo financování takové, že dopravce dostane zaplaceno stejně za prázdný i plný spoj (vysoutěžená nákladová cena za vozokm včetně přiměřeného zisku) a celé jízdné by šlo objednavateli, který by platil příslušné dotace. Pokud by šlo o linku ziskovou, mohl by dopravce dostat nějaký podíl na zisku. Tento systém může fungovat bez průzkumů a doplňkových lístků.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Jenda_z_hk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3274
Registrován: 4-2003

Odesláno Čtvrtek, 10. února 2011 - 14:48:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Ano, systém, kdy veškeré jízdné inkasuje objednavatel a dopravce dostává paušální úhradu podle ujetých km, je samozřejmě dobrý, byť klade vyšší nároky na kontrolu dopravců. Jenže kdo je ten objednavatel v případě PIDu? Ropid? Hl.m.Praha? StČ kraj? Obce? Odpovím si sám - asi by to byl Ropid, který by ty zbylé subjekty zastupoval. Jenže i pak by se tržby musely přidělovat na konkrétní spoje, aby se určilo, který subjekt bude platit jaké dotace...

Btw. ty kontrolní lístky bych si dokázal představit i tak, že se nebudou fyzicky tisknout, ale při nástupu takového cestujícího řidič prostě jen "ťukne" do USVčka a tím se zaeviduje, že tam cestující s tramvajenkou je. Totéž v případě cestujícího s jednotlivou jízdenkou vydanou nebo označenou v jiném spoji. Ke zpomalení odbavení by prakticky nedošlo a určitá data by k dispozici byla... V dnešní době je už beztak většina tramvajenek na Opencard, takže tam by to bylo ještě jednodušší. Sice jsem slyšel, že ohledně Opencard je nějaké idiotské opatření o ochraně osobních údajů, které nedovoluje uchovávat vůbec žádné, ani anonymní informace o nástupu cestujícího s OC, ale to by se snad dalo změnit...

(Příspěvek byl editován uživatelem jenda z hk.)
Gabuliatko
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1552
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 10. února 2011 - 15:14:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

v PID budes se stejne ZC OC priklada, takze na co listky, staci je dodat automaty co umi cist OC i do vozu a muze si cestujici pipat i DC. V Barcelone to tak funguje a nezdrzuje to vubec.
Osobne jsem za Orkyho reseni bez buzerace, protoze vyndavani cehokoli nahrava spoluobcanum. Pokud by to bylo jen na PID linkach, tak by to bylo prijatelne (tam jich tolik nejezdi).
Mazda_6
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 746
Registrován: 5-2007

Odesláno Čtvrtek, 10. února 2011 - 15:22:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Zjišťování počtu lidí v autobusech samozřejmě řešitelné je, ovšem následkem by bylo zřejmě vydávání kontrolních lístků k tramvajenkám za 0 kč. Co by to způsobilo, je jasné - prodloužení dobu odbavování

Nebylo by to nijak dramatické. Tato akce s evidencí osob, které již nastupují s jinde zakoupenou jízdenkou nebo jsou dle tarifu přepravovány zdarma, již v minulosti probíhala, a její výsledky byly vcelku seriózní
.
Fungovalo to tak, že řidiči v linkách 3xx a 4xx mačkali tlačítko na strojku, pod nímž byla nastavena tzv.evidenční jízdenka, která se však netiskla na papír, ale ve strojku zůstával jen uložený údaj, že v této zastávce nastoupilo X osob, které již při nástupu měly platnou jízdenku.
Cestující neměli ani šajn o tom, že je evidence prováděna, a ROPID měl přehled o přepravených osobách. Chybovost tohoto výkazu mohl ovlivnit jen řidič, na jehož zodpovědnosti bylo ovládání evidenčního tlačítka. Řidiči však pracovali poměrně zodpovědně, jelikož při delším sledování jednotlivých linek docházelo pouze ke staistické chybě.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4415
Registrován: 10-2004
Odesláno Čtvrtek, 10. února 2011 - 15:53:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mazda_6: No právě, chybovost a řidič. Na mnohých spojích jezdí taková individua, jejichž výsledkům bych rozhodně nevěřil. Hlavně toto mačkání nic neříká o tom, kam cestující jede, což je při rozdělování dotací docela podstatné. Tohle moje "třetí možnost" eliminuje. Žádné mačkání, žádná porovnávání dat, žádné náklady na časté průzkumy... Jen se změní pohyb peněz.

Jenda_z_hk: V případě PIDu by takové peníze tekly pochopitelně přes ROPID, který všechny objednavatele zastupuje.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Mazda_6
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 747
Registrován: 5-2007

Odesláno Čtvrtek, 10. února 2011 - 21:26:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jenda z HK: Sice jsem slyšel, že ohledně Opencard je nějaké idiotské opatření o ochraně osobních údajů, které nedovoluje uchovávat vůbec žádné, ani anonymní informace o nástupu cestujícího s OC, ale to by se snad dalo změnit...

Jendo, přes toto rozhodnutí Úřadu na ochranu osobních údajů "nejede vlak". Je to zákaz na úrovni Osudů dobrého vojáka Švejka, a snad i proto v naší mentalitě našel živnou půdu.

Před časem vystoupila v televizi nějaká aktivistka, která národu sdělila, že si nepřeje, aby každý autobusák, se kterým pojede, si uložil do počítadla její kompletní osobní údaje, a pak je někde prodával, nebo co. To teda ne! ÚOOÚ se toho názoru chytil, a máme to.
Nevím, jestli někoho zajímalo, že je všechno úplně jinak technicky opatřeno. Prostě se vydal zákaz a fertig.

Orky : Hlavně toto mačkání nic neříká o tom, kam cestující jede, což je při rozdělování dotací docela podstatné.

Mýlíš se. Když porovnáš výstupy ze strojků za celý den, zjistíš, že kolik lidí nastoupilo ráno v jednom směru na konkrétních zastávkách, tak odpoledne se právě tolik lidí vrátilo ze svých cílových zastávek (opět s drobnou statistickou chybou).

Žádné mačkání, žádná porovnávání dat, žádné náklady na časté průzkumy... Jen se změní pohyb peněz.

A budeme přesně tam, kde jsme - nevíme kolik lidí vezeme. A o ty počty nám přece jde ... Ale Mlho, vždyť o tom tady od začátku mluvímeee
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4417
Registrován: 10-2004
Odesláno Čtvrtek, 10. února 2011 - 21:53:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mazda_6: Opět teorie, která může mít značnou chybu. Tlačítka zjistí nástupní stanici, ale ne výstupní stanici. V Praze je na mnohých linkách dost zastávek, ve kterých probíhají dost velké obraty cestujících. Navíc je nelze používat v Praze, protože ve směru do Prahy se používají všechny dveře. Jako doplněk možná použitelné, ale jako klíč k rozdělení peněz bych se to bál použít. Na linkách od Mníšku nebo Brandýsa by to možná použitelné bylo. Ale různé 331/3, 351, 365, takové ty různé 366 a linky, které jsou spíš MHD s pár zastávkami za Prahou je to stěží použitelné. Mačkáním zjistím počty nastupujících předními dveřmi. To může fungovat u linek s minimálními výstupy cestou. Je-li jich víc, je to v háji.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Lc937gt11
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 608
Registrován: 1-2009

Odesláno Čtvrtek, 10. února 2011 - 22:09:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hele Jirko,já už to tady jen pozoruju...

a poradím Ti...radši kušuj a neodporuj slovům chlebodárce,který samozřejmě ví vše nejlépe,že
hlavně mne baví ty keci o středočeské dopravě,když pár diskutující zde za Stč.kraj považuje hranici kolem PID3 a dál je to již - "zde jsou lvi"

Apropo,dle nejnovějších zákulisních politických informacích můžeš chystat na Vašich spojích zasahujících do oblasti Praha-Východ intergraci odbavovacích systemů IDS JMK,bo tento okres jako jak bylo zjištěno posledním průzkumem je stejně jen předměstí moravy a z politického hlediska se čeká na dokončení sčítání lidu 2011
Mazda_6
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 748
Registrován: 5-2007

Odesláno Čtvrtek, 10. února 2011 - 22:50:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky 4417: S názorem, že na linkách s většinou zastávek na území Prahy je mnou preferovaný způsob sčítání nevhodný, souhlasím.
Já měl na mysli linky 3xx s dvoudveřovými autobusy, které mají na území Prahy minimum zastávek, a do nich nastupující osoby zadními dveřmi snadno řidič spočte pohledem, a zaznamená do strojku.

Lc 937: ahoj, pořád si ještě myslím, že o některé zkušenosti by mohl být zájem, i když patent na rozum jistě nemám. No, občas prohrávám, to přiznávám.

Na východ od Prahy žádné aktivity nemám, ale přiblížení systému IDS JMK bych se nebránil. Jenže já jsem zastánce čipových karet, která zase na té Moravě ještě nemají. Tam vítězí papír na celé čáře !

Účast v KV 23.2. neslibuji, ale když to jen trochu půjde, rád se dostavím. Je tam dobrá parta.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4419
Registrován: 10-2004
Odesláno Pátek, 11. února 2011 - 08:54:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mazda_6: Jenže linek, které mají v Praze zastávek málo, je až překvapivě mámo. Problém může být i u linek, které mají po cestě významné sídlo, ve kterém se ve směru do Prahy výzmaně vystupuje. Ano, ten výstup lze do jisté míry odhadnout v opačném směru namačkáním nástupů, ale tím se pro druhý směr získá přibližný celkový počet cestujících za den, ne na spoj. Když to shrnu, tak mačkací způsob je vhodný pouze pro situaci, kdy autobus nabere lidi a vysype je u metra, výstup na mezilehlých zastávkách musí být zanedbatelný.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Gabuliatko
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1553
Registrován: 12-2007
Odesláno Pátek, 11. února 2011 - 09:18:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Osobně u řidičů, kteří se nerozpakují točit si do kapsy, neočekávám reálné výstupy z nějakého mačkání.
9_tr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3501
Registrován: 6-2005

Odesláno Pátek, 11. února 2011 - 09:47:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ač nejsem místní, dovolil bych si lehce reagovat na OC.
Jsem z Jihlavy a minulý rok nám zavedli čipové karty, něco na způsob OC.
Aby lidi motivovali (rozuměj donutili) používat čipové karty nastavilo se jízdné dle počtu projetých zastávkových úseků (zú).
Do 3 zú je to s papírovou jízdenkou 10Kč, nad 4 zú 16Kč. Jízdenka nepřestupní. U řidiče +5Kč, řidič jízdenky tiskne, ale jednodenní natisknout nemůže...
Kdo má BČK platí následovně
do 3 zú- 8 Kč, 4-8 zú 10Kč, nad 9 14 Kč.
přestup do 30 min- 70% sleva, takže max. 4,20Kč se platí. Počet přestupů v tomto čase je neomezen.

Kdo má předplatní jízdenky, pouze na BČK, tak je nějaká cena dle tarifu. Tato cena byla s přechodem na BČK zvýšena a to z tohot důvodu.
Pokud nastoupím s BČK a jen jedu neděje se nic.
Pokud ale označuji ve vozidle nástup a výstup, sbírám body. Cena jednoho bodu je asi 50h. Při nákupu následného kuponu mohu získat 10% slevy z ceny nového kuponu, ale jen, jestliže je stejný, nebo levnější. 10% slevy= stará cena před zdražením...
Příklad. První měsíc mne měsíční stojí 390Kč, pokud označuji svoji přítomnost ve vozidle, tak následující měsíc při nabírání 78 bodů (ti co přestupují mají výhodu, že jich dosáhnou dříve) mám slevu 39Kč na další měsíční, nebo 10% z levnější varianty, kterou právě kupuji.
Zde info o kartě
Jihlavská karta

Závěr: DP má dokonalý přehled o tom, kde, v kolik mu jelo cestujících, krásné, ale ví taky, kdo byli ti cestující.
To, že cca 10 let fungovali BČK na Moravě a jinde nikomu nevadilo, jak se zavedli do Prahy, tak hned město dostalo cenu Big Brothera a ausgerechne se to nějaké paní nelíbí...

Kdo znáte Vysočinu, víte, že zde se absurdní a nemožné stává skutečností, ale nevím, tohle je velká konkurence (s úřadem na ochr. os. údajů).
Pro příklad, nákup 10 ks vysokopodlažních Intour s výsuvnou plošinou pro ICOM byl všude předkládán jako nízkopodlažní autobus....
Makrelu neumeješ.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3468
Registrován: 5-2004
Odesláno Pátek, 11. února 2011 - 10:14:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Jenže já jsem zastánce čipových karet, která zase na té Moravě ještě nemají. Tam vítězí papír na celé čáře !"

A jistě jen shodou náhod je to nejlépe fungující IDS v republice.
6120
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2523
Registrován: 4-2005

Odesláno Pátek, 11. února 2011 - 10:18:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Osobně u řidičů, kteří se nerozpakují točit si do kapsy, neočekávám reálné výstupy z nějakého mačkání.

tim tady naznačuješ že řidiči od bosák bus si točí do kapsy nebo jak?
AV 15-30
Magiq
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8405
Registrován: 3-2005

Odesláno Pátek, 11. února 2011 - 10:18:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Čipové karty v IDSJMK se pomalu, ale velmi jistě už také dostávají na pořad dne.
Martinmarilynmanson
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5715
Registrován: 12-2007

Odesláno Pátek, 11. února 2011 - 10:47:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Příbram chce vystoupit ze SID, jestliže kraj opět zvedne jízdné zajímavé :-)
fotky na MHDFOTO Moje fotogalerie 19.9. nové fotky DPÚK!
Říkejte mi MMM Za rok 2010 celkem 166 jízd meziměstskými a dálkovými linkami!
Gabuliatko
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1554
Registrován: 12-2007
Odesláno Pátek, 11. února 2011 - 11:14:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

6120: myslel jsem to obecně, nejen Bosák jezdí v PIDu, pokud se Tě to dotklo, tak se Bosák bus omlouvám
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4442
Registrován: 10-2004
Odesláno Neděle, 13. února 2011 - 14:39:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Autobusy v jednom kole
10.02.2011
"Od začátku února mělo dojít podle návrhu Středočeského kraje k výraznému omezení spojů. Na základě odporu starostek a starostů obcí se změna v plánovaném rozsahu nakonec neuskutečnila. Podařilo se získat čas na další jednání. Cílem je dosáhnout takových změn, které dopravu neohrozí, ale mohou ji do budoucna naopak zkvalitnit. „Možnosti úspor leží především v lepší organizaci dopravy a v integraci dalších středočeských linek do Pražské integrované dopravy. Přáli bychom si, aby v dohledné době bylo možné pro dopravu v Praze i ve středních Čechách používat jednu elektronickou peněženku," vysvětluje starosta obce Líbeznice Martin Kupka. Právě o těchto změnách chtějí v únorových dnech jednat starostové obcí a měst s vedením regionu. Ten další změny avizoval právě na březen.

Středočeský kraj oznámil na samém konci loňského roku razantní škrty v autobusových spojích a dal obcím necelé dva týdny na to, aby reagovaly. Obec Líbeznice byla jedna z nejaktivnějších a ozvala se se svými námitkami obecnými i konkrétními okamžitě.

Z iniciativy krajských zastupitelů ODS proběhlo dokonce mimořádném jednání zastupitelstva. Sociální demokraté a komunisté ale zabránili schválení programu. Na diskusi o krajském návrhu na omezení veřejné dopravy tak nakonec nedošlo. Na jednání přitom kromě zastupitelů dorazila téměř stovka starostů středočeských obcí a měst.

"Je to výraz arogance a absolutního pohrdání. David Rath bohužel během jednání neodpověděl na žádný konkrétní dotaz. Všechno sváděl na vládní škrty. Omezení dopravy je ale výhradním rozhodnutím kraje. Jsou to krajské škrty. Nedozvěděli jsme se, jaké jsou k nim skutečné důvody. Ani kraj neví, kolik jimi vlastně ušetří. Jízdné se přitom zdražilo a podle některých dopravců by zdražení mělo pokrýt vyšší náklady. Nežijeme ve vzduchoprázdnu. V žádném jiném kraji se podobně masivní škrty v dopravě nedělají. David Rath se vyhýbá odpovědím a odpovědnosti," reagoval na předčasně ukončené jednání středočeského zastupitelstva starosta Líbeznic Martin Kupka."

Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Gabuliatko
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1555
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 14. února 2011 - 21:01:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

tušíte někdo co se stane začátkem března v PIDu ?
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4448
Registrován: 10-2004
Odesláno Pondělí, 14. února 2011 - 21:21:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Gabuliatko: Nějak vše utichlo, krajské stránky mlčí, stránky obcí taky. Myslím si, že pokud by to bylo jenom na ROPIDu, tak nebude nic, protože k tomu není důvod. Peněz na zajištění PIDu je i po omezení dotací dost.

A další zajímavý odkaz, ukazující "nadšení" obce Káraný s péče kraje o dopravní obslužnost: http://www.karany.cz/informace/z-dosle-posty/dopravni-obsluznost/
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Repelend
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3655
Registrován: 10-2004

Odesláno Středa, 16. února 2011 - 19:14:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Není to výprodej od Proba?
Irizar
BOVA
Axer

(Příspěvek byl editován uživatelem repelend.)
ICQ: 364517937 Skype: Mirek_Zika
Co já? :-)
http://110.rajce.idnes.cz/
Jenda_z_hk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3282
Registrován: 4-2003

Odesláno Středa, 16. února 2011 - 19:22:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Repelend: Zcela určitě ano. Ta Scanie je nejstarší kousek z Probotransí flotily tříosáků. Tuším, že to byla ex-předváděčka.

(Příspěvek byl editován uživatelem jenda z hk.)
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5423
Registrován: 9-2007
Odesláno Pátek, 18. února 2011 - 10:05:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Čirou náhodou jsem objevil rok starý článek a koukal jsem na něj jak puk. Zejména ve světle toho, co se děje dnes.

Dopravní podnik plánuje vyslat pražské autobusy do středních Čech

No jestli měly Ropid a DP takovéhle expanzívní plány, a myslely je vážně, tak je otázka jestli toho diktátora Ratha náhodou nevyprovokovaly.
4021
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 455
Registrován: 9-2006

Odesláno Pátek, 18. února 2011 - 13:44:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To byl jen výkřik DP jako že chce podnikat, vydělávat a rozvíjet se, jenomže to DP vůbec neumí, to jim asi nedošlo :D. To s Ropidem nemělo nic společného. Si něco někdo jen maloval a vykřikl do médií... nerealizovatelná blbost.
6120
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2541
Registrován: 4-2005

Odesláno Pátek, 18. února 2011 - 16:54:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

4021: osobně bych řekl že DP by se to moc líbilo zvýšit počet vozokilometru v budoucnu po otevření trasy D a nových tramvojových tratí.Že na to nemaj ani vhodné autobusy a momentálně ani zázemí jim opravdu vubec nedošlo.
AV 15-30
Martinmarilynmanson
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5761
Registrován: 12-2007

Odesláno Sobota, 19. února 2011 - 17:58:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Z okolí Prahy budou od začátku března mizet nevytížené spoje
fotky na MHDFOTO Moje fotogalerie 19.9. nové fotky DPÚK!
Říkejte mi MMM
B932E
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.186.198
Odesláno Neděle, 20. února 2011 - 01:10:03    Odkaz na tento příspěvek  

Jen tak na okraj, chybějící peníze ve středočeský kase nehledejte jen v poplatcích a jízdném pro haranty, zrovna včera sem koukal na diskuzi v tv kde se mluvilo o tom že revitalizace kladenské nemocnice byla údajně předražena až o 180 %, takže jen na přístrojovém vybavení uplavalo bokem něco kolem miliardy
(a to je pravděpodobně jen špička ledovce veškerého hospodaření ve StČ...)
Suri
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 509
Registrován: 4-2003
Odesláno Pondělí, 21. února 2011 - 12:49:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Povšík přestává držet hubu a krok viz idnes

Říci si "pozdě, ale přece" bohužel nic neřeší, protože ve výsledku je úplně jedno jestli o veřejnou dopravu a její rozvoj "pečuje" Povšík nebo odborníci z odboru dopravy. Od voleb už je tam Povšík dost dlouho na to, aby se to rozhejbalo, ale výsledkem je ještě větší zakonzervování dosavadního bezútěšného stavu.


...už se rýsujou nějaký konkrétní škrty v PID nebo se změny budou zveřejňovat až zase den před změnou 6. března?
Mazda_6
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 751
Registrován: 5-2007

Odesláno Čtvrtek, 24. února 2011 - 21:33:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Připravený dopravce vytasil na zlého hejtmana novou zbraň pro případ rušení spojů v PID - obstarožní kloubici v novém dresu:
Martinmarilynmanson
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5788
Registrován: 12-2007

Odesláno Čtvrtek, 24. února 2011 - 21:37:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mazda6: A komu patřil ten kloubák před OSNADEM? Jinak vypadá pěkně.
fotky na MHDFOTO Moje fotogalerie 19.9. nové fotky DPÚK!
Říkejte mi MMM
6120
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2548
Registrován: 4-2005

Odesláno Čtvrtek, 24. února 2011 - 22:09:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

MMM:je to r.v. 2000 takže Osnado = první majitel.Evokuje to C 943 ale je to přebastlený městský béčko.
AV 15-30
Mazda_6
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 752
Registrován: 5-2007

Odesláno Čtvrtek, 24. února 2011 - 22:35:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

MMM. vypadá pěkně, ale na rozostřené fotce, a z dálky. Jinak odpovídá době používání.
Martinmarilynmanson
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5789
Registrován: 12-2007

Odesláno Pátek, 25. února 2011 - 07:33:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

6120, Mazda6: Díky oběma.
fotky na MHDFOTO Moje fotogalerie 19.9. nové fotky DPÚK!
Říkejte mi MMM
Fanoušek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 57
Registrován: 8-2008

Odesláno Pátek, 25. února 2011 - 20:03:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak se na stránkách TRANSCENTRUM bus objevily zrušené spoje od 1.3.2011. Opravdu skvělé, děkujeme pěkně, pane hejtmane . O víkendu toho bude opravdu hodně jezdit . Byl jsem zvyklý, že z Benátek n.J. bylo možné jet do Ml. Boleslavi nebo do Prahy cca každé dvě hodiny. Teď to prostě bez auta nepůjde
Suri
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 512
Registrován: 4-2003
Odesláno Pátek, 25. února 2011 - 23:46:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Fanoušek: o víkendu se přece nejezdí do škol, na úřady, k lékaři a většinou ani do práce, tak co byste ještě chtěl. Všechny ty spoje určitě jezdily prázdné nebo vozily jednoho dva lidi. Kraj to jistě poctivě zanalyzoval. Jestliže ta únorová změna byla neprojednaná a trochu narychlo, tak nyní měl kraj dost času, který jistě využil na projednání s dotčenými obcemi. Od března tedy bude na Vámi uvedených linkách optimalizovaný jízdní řád, který lépe bude vyhovovat potřebám cestujících. Je vidět, že odbor dopravy konečně začíná fungovat tak jak má
Fanoušek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 58
Registrován: 8-2008

Odesláno Sobota, 26. února 2011 - 12:51:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Suri: jenže je potřeba si všimnout,že se nejedná jen o víkendy, ale i o pracovní dny.
Martinmarilynmanson
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5796
Registrován: 12-2007

Odesláno Sobota, 26. února 2011 - 12:53:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jistě, přece nejlepší způsob je vyhnat lidi do aut, aby se následně mohli zrušit další spoje - tak se vlastně ušetří
fotky na MHDFOTO Moje fotogalerie 19.9. nové fotky DPÚK!
Říkejte mi MMM
Suri
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 513
Registrován: 4-2003
Odesláno Neděle, 27. února 2011 - 10:55:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

na portálu PID už jsou už nové jízdní řády některých linek 3xx a 4xx platné od 6.3. Vesměs u těch vybraných linek nedochází k žádné redukci, ale většinou se nově nasazují na některé spoje bezbariérová vozidla nebo se mění charakter některých zastávek nebo dochází drobným časovým posuvům. U těch linek, kde k redukci dojde se asi ještě jedná, takže nové jízdní řády asi ještě nemají definitivní podobu.
Špáňa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3922
Registrován: 9-2007

Odesláno Neděle, 27. února 2011 - 14:13:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Koukám, že D41 má o víkendech úplné omezení v úseku Solenice-Klučenice dyť tim jezdilo lidí celkem dost a to nemluvim o létu kdy to jezdilo i na stojáka - kempy Popelíky,Trhovky, přestup na hydrobus na orlické přehradě, chatové oblasti... To se zase jednou někomu něco povedlo
> youtube.com/user/Brejlovec754049#g/u
754 049-5 perla motorové trakce v ČR
Z autobusů jedině atmosférické Karosy s Rábou
Mirbusak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1521
Registrován: 5-2005

Odesláno Pondělí, 28. února 2011 - 17:32:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Docela masakr mezi Ml.Vožicí-Miličínem a Voticema.
390720; 390770.
Předpokládám, že to znamená mínus jeden autobus v provozu....
Tak to je ta ČSAutobusováDoprava národní podnik...
Gabuliatko
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1560
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 28. února 2011 - 19:13:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

tušíte, jak dlouho vydrží ?
http://www.portal.idos.cz/Data/pdf/L481101_110306_101970.pdf
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5441
Registrován: 9-2007
Odesláno Pondělí, 28. února 2011 - 19:31:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Stochov-Zličín za 45-50 minut, to docela jde. Nejrychlejší dosavadní linka B85 jezdí jen občas, a není rychlejší.
Rozdělov-Zličín za 30-35 minut to je vyloženě trhák, dosavadní A24 to dá za 50 minut.
Bude-li dopravce schopen jezdit spolehlivě se slušnými busy a dokáže-li ustát počáteční nízké tržby, tak přeju úspěch v boji s dotovanými pomalíky.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5443
Registrován: 9-2007
Odesláno Pondělí, 28. února 2011 - 19:40:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mibusak: Očekával bych, že se objeví nové spoje ICOMu (ČSAD BN). To si snad nemůže dovolit ani hovado Rath zrušit školní spoje.
Hádám, že v reálu půjde o převod spojů z nespřáteleného dopravce na spřáteleného.
Gabuliatko
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1561
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 28. února 2011 - 20:08:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Maj to ráno na Kladně krásně proložený s A24, ale vyrovnávací časy oběhů mě dost děsí. Protože přímo ohrožuje mnou používanou B85 tak jsem docela zvědav.
Ale co naprosto nechápu, tak odpolední spoje, Hradčanská - Zličín - Kladno a značku $ na spoji 36 ze Zličína, pokud to není překlep, tak netuším, proč tam vůbec zajíždí.

(Příspěvek byl editován uživatelem gabuliatko.)
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5446
Registrován: 9-2007
Odesláno Pondělí, 28. února 2011 - 20:21:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Gabuliatko: Proč by měla nová linka ohrožovat 6 párů spojů na dotované B85? Z Rakovníka přes Strašecí do Prahy jezdí zhruba 25 párů rychlých spojů na riziko dopravce (310260, 310612, 310700) a uživí se. Podle mě je ostuda, že kraj ani ČSAD Kladno ještě nepřišly na to, že ze Stochova do Prahy by se mohlo jezdit častěji. Poptávka by hádám byla. V každém případě považuju za zajímavý nápad spojit Stochov-Praha a Kladno-Zličín do jedné linky.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5447
Registrován: 9-2007
Odesláno Pondělí, 28. února 2011 - 20:27:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hradčanská může mít ten význam, že jde o stejnou nástupní zastávku, jako má B82. Bez zajímavosti není ani Nemocnice Motol, půjde o jediné přímé spojení z Kladna. Nápad je to rozhodně zajímavý a spojení potřebné. Nechme se ale překvapit praktickým provedením, to nejspíš rozhodne.
Gabuliatko
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1562
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 28. února 2011 - 20:51:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

B85 dle mých info není dotovaná
LC936XE
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.161.196.2
Odesláno Pondělí, 28. února 2011 - 21:16:56    Odkaz na tento příspěvek  

Jen pro pořádek, Nimbus je Boblickovec a dotovanej není
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5448
Registrován: 9-2007
Odesláno Pondělí, 28. února 2011 - 21:38:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"B85 dle mých info není dotovaná"

Jak jste na to přišel?
Až do letošního roku nebylo možné, aby v SID byla nedotovaná linka. B85 už nějakou dobu jezdí.
Lc937gt11
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 642
Registrován: 1-2009

Odesláno Pondělí, 28. února 2011 - 22:44:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No pokud nadšení,síly a finance Nimbusu vydržej a zavede se jako spolehlivý dopravce,pak jim držím palce! A ať je to třeba boblikovec nebo ne...

Jak je zatím vidět třeba na Vlašimi, tak se jim (boblikovcům) docela daří. A jako kaštan držím palce..jen houšť a víc

Aby pak díky přístupu "doktora" nebyli soukromníci těmi jedinými kdo bude jezdit.
Jon_pimmon
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 123
Registrován: 12-2007

Odesláno Úterý, 01. března 2011 - 12:01:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jak koukám na tu novou linku, tak tam jsou dva páry nočních spojů. To je novinka nebo už dnes během noci něco mezi Prahou a Kladnem jezdí?
PAPÍROVÉ MODELY (NEJEN) AUTOBUSŮ KE STAŽENÍ