K-report
 

Archiv do 2. prosince 2010  

Diskuse K-report » Archiv 2010 » Automobily, lodě a letadla » Auta - vše okolo nich, historky, zážitky, postřehy, fotky atd. » Archiv do 2. prosince 2010 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Pvvs
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4439
Registrován: 7-2003

Odesláno Neděle, 28. listopadu 2010 - 20:48:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bohuzel, kdyz dosel kominik na kazdorocni kontrolu, tak nasi byli asi jedini z cely vesnice , kdo si nechali komin vycistit a zkontrolovat. A topi kotlem snad kazdej...
Koupím otáčkoměr, pořádám soutěž ve vytáčení kindermafie.
Mauricio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5466
Registrován: 4-2005
Odesláno Neděle, 28. listopadu 2010 - 20:59:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ono se to nezdá, my třeba topíme dřevem a jen v zimě, ale i tak se tam toho bordelu nahromadí dost.
Risan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 198
Registrován: 10-2007
Odesláno Neděle, 28. listopadu 2010 - 21:50:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sorry za OT s komíny. Jen to byla reakce na povinnou školu smyků v autoškole. Prostě si nemyslím, že zavádění dalších a dalších povinností v současné době něco vyřeší. Za chvíli bude pod zaklínadlem "bezpečnost" nařízeno a kontrolováno úplně všechno. Takže všichni si budeme navzájem dávat (za tučné obnosy) potvrzení kulatými razítky, kdokoliv bude stíhatelný za porušení nějaké povinnosti (protože nebude v lidských silách všechny povinné věci mít v pořádku, stejně jako už dnes není v lidských silách znát aktuální obsah všech zákonů, vyhlášek a nařízení na státní i obecní úrovni), budeme skladovat tuny všelijakých revizních zpráv, průkazů a osvědčení, kterým bude neustále propadat platnost. A samozřejmě se vynalezne sto a jeden způsob, jak to všechno obejít, udělat levněji. Zvedne se hladina korupce (za litr Ti dám potvrzení, že jsi absolvoval školu smyku, která by Tě v reálu stála tři litry). Kdopak ještě bude chtít zákonem garantovaný byznys?

Že to trochu přeháním? Že požadujete, aby stát vyžadoval a kontroloval jen důležité věci? No ano. Jenže kde je hranice důležitosti? Cesta do pekel je vždy dlážděna dobrými úmysly.
Verusha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4328
Registrován: 5-2005

Odesláno Neděle, 28. listopadu 2010 - 22:14:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

stejně jako už dnes není v lidských silách znát aktuální obsah všech zákonů, vyhlášek a nařízení na státní i obecní úrovni

Naprostý souhlas. týká se všech oblastí, do nichž zasahuje život běžného slušného jedince.
Hynek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 603
Registrován: 11-2007
Odesláno Neděle, 28. listopadu 2010 - 23:22:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Risan: V podstatě s Tebou souhlasím, byrokacie nás jednou zabije - když ještě zareaguju na ty komíny - naše babičky si každý rok ten komín vymést nechaly a přišlo jim to normální, zatímco dnes na to každý kašle a pak se diví, což má odstranit ta povinnost, čímž ji neobhajuji, ale je to o disciplinovanosti každého z nás, která je tragická a proto je dnes na každé "uprdnutí" papír...

Osobně každoročně krom profesního osvědčení řidiče sk.C a CE obnovuji papíry na motorovou pilu, vysokozdvižný vozík, obsluhu hasičské výškové techniky (na cca 10 typů), jeřábníka, vazače, tzv."50" na obsluhu elektrocentrál, dále velitelské papíry velitele jednotek SDH, a jednou za pět let odbornou způsobilost řidiče-strojníka HZS. Navíc každou směnu nejrůznější opakovací školení, několikrát do roka praktický výcvik kvůli vůdci malého plavidla nad 100 kW výkonu a tak by se dalo pokračovat. Jsem na to už celkem zvyklý, takže mě nové povinnosti a lejstra už moc nepřekvapí... V případě pořízení nové nebo převedení odlišné techniky na naší stanici pak samozřejmě ještě přezkoušení na daný typ hlavním směnovým garážmistrem... A to jsem ještě pořád ani nevyjel z garáže Jenom nesmyslný nástupní výcvik hasiče - nováčka trvá dnes půl roku, za mého nástupu k HZS (před sedmi lety) to byly dva měsíce a před dalšími lety to byly tři týdny. Dodnes v tom kurzu z hasičiny nenaučí oproti tomu třítýdennímu nic navíc, pouze přibyla (dlužno dodat, že zbytečně) evropská a další legislativa, kterou po zkouškách okamžitě každý zapomene
Tr_man
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2476
Registrován: 1-2005

Odesláno Pondělí, 29. listopadu 2010 - 12:00:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Risan: Nebo se ty povinnosti časem zruší, stejně jako to bylo s údržbou chodníků. Dokud měli povinnost uklízet to obyvatelé domů, tak každý měl strach, aby si někdo před jeho barákem nerozbil hubu, tak to uklízel. Málokdo si dovolil nechat chodník neodklizený nebo aspoň neposypat popelem nebo pískem.

Realita loňské zimy byla taková, že u rodinných domků u nás většinou bylo uklizeno, ale u činžáků vytvořily sníh, led a laviny ze střechy takovou pokrývku, na kterou by si ani zdravý horolezec netroufl vylézt bez svého vybavení, natož pak aby po tom chodila babka s holí. Úklid má zajišťovat město, ale Pardubice zvyklé na dva centimetry sněhu každou zimu byly po měsíci bez peněz na zimní údržbu.

Přijde ti tohle lepší než nechávat nějaké povinnosti na lidech (ať už se jedná o tohle, o komíny nebo o něco jiného)?

Kdyby byli lidé rozumní, tak by nemusely vůbec existovat zákony a vyhlášky. Na silnicích by nemusela být omezená rychlost, člověk by neměl hromadu povinností (o kterých většinou ani neví) a striktně by se nedožadoval svých práv, když nedodržuje povinnosti. Jenže realita je trochu jinde...

Hynek: Člověče, chodíš ty vůbec někdy do práce, nebo se celý rok jen školíš, abys tam mohl chodit?

(Příspěvek byl editován uživatelem tr_man.)
http://pardubickamhd.cz - fotogalerie a informace z MHD v Pardubicích
http://zeleznice.pardubickamhd.cz - železniční fotografie
http://modely.pardubickamhd.cz - papírové modely autobusů a trolejbusů
Hynek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 604
Registrován: 11-2007
Odesláno Pondělí, 29. listopadu 2010 - 12:51:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tr_man: Spousta toho se dělá přímo ve směně a na školení řidičů, výškové techniky apod. chodíme po skončení směny (sloužíme 24/48).
Risan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 199
Registrován: 10-2007
Odesláno Pondělí, 29. listopadu 2010 - 12:51:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tr_man: Spojit uklízení chodníků a vymetání komínů mě teda nenapadlo, protože na uklizený chodník nemusela být povinná periodická revize. Jestli jsi si na zametení někoho najal nebo to udělal sám, to stát nezajímalo. Ale u komínů musíš mít teď povinně bumážku s kulatým razítkem, kterou si sám nedáš, takže si musíš zaplatit experta + jeho cestu, i kdybys si komín sám zevnitř leštil denně.

Ale v podstatě jsi mi hezky nahrál na smeč: myslíš, že situace, kdy lidi kašlou na všecko (že má město před jejich domem neschůdný chodník, že mají zanesený vlastní komín, že neumí ovádat svoje auto a tisíc dalších věcí) se dá vyřešit tím, že stát vydá další zákon, kterým uloží lidem novou povinnost? Dnes a denně vidíme, že to nic neřeší. Výsledkem je pouze další povinnost platit někomu za to, že kontroluje, jestli na něco nekašlu. Motivace strachem z postihu prostě u lidí dlouhodobě nefunguje.

Správně píšeš "kdyby byli lidé rozumní". Přispívá tedy zákon, ukládající povinné vymetání komínů + revize k tomu, aby byli lidé rozumnější? Podle mně nikoliv. Automaticky se předpokládá, že lidi budou čistit komíny ne proto, aby je měli čisté, ale proto, že musí a bojí se postihu. A za chvíli se zase bude někdo divit, že to nefunguje. A co vymyslí? Další represi? Budu povinnen dát hasičům klíč od domu, aby se mohli kdykoliv přijít podívat, jestli nemám špinavý komín?

A konec komínů prosím. Slabší povahy by mohly začít poukazovat na to, že v této diskusi se má říkat "výfuk" a ne "komín".

Když jsi nakousl tu omeznou rychlost, tak já vždycky žasnu, jak je možné, že kolem německých dálnic se nevrší hromady mrtvol, když lidé jsou tak nerozumní a bez omezení by jezdili víc, než zvládnou.
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1088
Registrován: 2-2005

Odesláno Pondělí, 29. listopadu 2010 - 14:12:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

...no ono donutit lidi být rozumnějšími je jedna věc, druhá je právní dopad...tak jak už tady padlo, když někomu shoří barák od komína a nebude mít prohlídku, pojišťovna se mu vysměje...a třetí důvod je samozřejmě lobbing určité profesní skupiny, kterým tohle všechno zajišťuje byznys...Komíny (možná), školy smyků v Mostě, STK, autolékárničky, školení řidičů...
George
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 840
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 29. listopadu 2010 - 18:28:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hynek; 603:alespoň Ti to platí...Já jsem udělal vyhlášku 50 na jistém nejmenovaném úřadě(bylo to na MUP12 :-)) abych se mohl hrabat v elektrice(což jsem měl v náplni práce) .A teprve když jsem odcházel tak jsem zjistil, že je na tom úřadě neplatná bo tam chybí podpis nadřízené osoby.Éto parabajkaly.
Risan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 200
Registrován: 10-2007
Odesláno Pondělí, 29. listopadu 2010 - 20:27:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Slim: proti normální smlouvě mezi dvěma subjekty (majitel nemovitosti x pojišťovna), ve které si ujednají podmínky (třeba neplnění v případě neplatné revize), v zásadě nic nemám. Ale co u toho dělá stát?
Mirous
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 458
Registrován: 11-2006

Odesláno Pondělí, 29. listopadu 2010 - 20:36:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hynek: to musíte mít i papír na motorovou pilu? To bych řekl, že snad musí umět každej hasič jako jeden ze základních prvků..

Korupce je problém, je všude kolem nás. Stačí se podívat na autolékarničky. Kolikátou už to doma mám? Je to hnus ale to nemá moc cenu rozebírat, to bychom se o tom mohli bavit hodiny a hodiny a během těch hodin se dalších desítky a desítky lidí nechá podplatit jako by nic...občas mě příjde jako by tu platilo: ,,koukejte, nechal jsem se uplatit XY částkou, kdo mě trumfne?" Taková kauza VŠ v Plzni se taky zametla pod koberec pokud se nepletu..

A jak vás zaskočila ,,kalamita"?
Pobavila mě TV Noha, tam z toho dělaj konec světa..
,,Tam kde ostatní končí, Tatra začíná..."
Karosa_b731
Moderátor

Číslo příspěvku: 3142
Registrován: 2-2007

Odesláno Pondělí, 29. listopadu 2010 - 21:35:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vždyť napadlo trochu sněhu a odjel jsem si, co jsem potřeboval. Sníh - nesníh. Ale silničáři nic moc. A o technickejch službách v Rybitví ani nemluvě.
Bus-mafiaDance radiorádio BeatKiss Delta
Nemusim tu mít nic. :-)
Vodis
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 793
Registrován: 12-2006

Odesláno Pondělí, 29. listopadu 2010 - 21:37:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mirous: Kalamita mě nezaskočila, jen opět nezklamal systém údržby komunikací. Jel jsem ráno v 6 z práce z Berouna domů do Rakovníka. Těch 45 kilometrů mi trvalo 2 a půl hodiny. Až do Roztok u Křivoklátu cesta v pohodě, rozježděná vrstva sněhu. V Roztokách a Městečku katastrofa, auta ve škarpě díky tomu, že troktorové pluhy utahly cestu do hladka a bylo z toho jedno kluziště. V Městečku do sebe dokonce najely dvě za sebou jedoucí offroudy, klouzalo to tam hezky. Takže 4x zastavení, hledání odvahy a místa vhodného objetí aut. Po posypu ani památky. Pro vysvětlení, je tam CHKO, takže se nesolí, ale sype písek a štěrk. No prostě zážitek jako hrom.
bylo: Trabant sedí na silnici výborně a jeho akcelerace je bezvadná. To však nesmí svádět k lehkomyslnosti. (návod - Trabant)
je: VAZ-2108 je pětimístný, komfortní, rychlý, maloobjemový automobil nejmodernější koncepce určený pro provoz na jakýchkoliv vozovkách s vyjímkou cest s nezpevněným povrchem s hlubokou stopou, při vnějších teplotách od -40 do +45 °C. (návod - Lada)
Verusha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4330
Registrován: 5-2005

Odesláno Pondělí, 29. listopadu 2010 - 21:39:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mirous ad kalamita: Mě kalamita zaskočila zcela nečekaně. Je listopad a vono začlo sněžit. Prostě úplně jako blesk z čistýho nebe , až to letoška bylo dycky v listopadu 20 stupňů a rašily hrušky .

Mě to zastihlo tak, že Camaro jsem počínaje prvním sněhem umyl, postavil do fabriky na parkoviště, změřil teplotní odolnost fridexu a vytáhl baterku. A až sem tam bude nějaký vymrzlý suchý počasí, pojedu to "protáhnout", aby nestálo celou zimu bez pohybu.
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1089
Registrován: 2-2005

Odesláno Pondělí, 29. listopadu 2010 - 21:41:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Risan: Já taky neříkám, že to je správně, aby do toho stát mluvil, to je ten lobbing a korupce. Nicméně pokud pojišťovna neplní za požár při nezkontrolovaném komíně, obávám se, že to je přesně ten případ, o kterém mluvíte Vy. To zákon neřeší, to je vztah mezi pojišťovnou a pojištěným. Každá pojišťovna dělá všechno pro to, aby plnit nemusela...
Když odhlédneme od lobbingu a korpuce, takl teoretická role státu v tom případě je ta, že stát platí ty hasiče, kteří ten nezrevidovaný komín přijedou hasit...
Risan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 201
Registrován: 10-2007
Odesláno Úterý, 30. listopadu 2010 - 09:57:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Slim: stát platí ty hasiče z peněz daňových poplatníků. Logický postup by pak byl, že když budou mít všichni revize, nebude tolik požárů, ušetří se na hasičích, můžou se snížit daně a o co se sníží ty daně, to lidi dají za revize. Tedy organizační změna kvůli větší efektivitě. Jenže takhle to nezafungovalo. Lidi jen dostali povinnost koupit si za svoje další bumážku.

Ale fakt jsem nechtěl pitvat tento konkrétní problém. Podstatné je, že hezkými slovy se dá zdůvodnit úplně každá povinnost. A každá povinnost přinese další náklady, další korupci. Jsou zde na fóru lidi, kteří další takové věci navrhují, volají po dalších povinnostech pro všechny, které budou řešit nějaké problémy. Kdy se ta péče státu o naši bezpečnost za naše peníze zastaví? Někdy mám pocit, že volání lidu po další povinnosti a regulaci od státu je jako to pozvání vojsk armád Varšavské smlouvy od spravedlivě rozhořčených pragováků.
Hynek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 605
Registrován: 11-2007
Odesláno Úterý, 30. listopadu 2010 - 12:46:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Konec komínů, stejně s tím nic nenaděláme, můžeme jen očekávat, co přijde příště. Mimochodem jak se díváte na návrh povinnosti, aby pojišťovny odváděly peníze z povinného ručení viníka za zásah hasičů u DN - to v této sekci navíc není OT. V podstatě se chce, aby se zaplatily náklady (nafta, použitý sorbent.práce hasičů). V porovnání s výší škody na vozech by to byla hléřová položka. Jen podotknu, že peníze v hasičském rozpočtu citelně chybí (stát šetří na tom pravém místě), už nám letos došly prachy na naftu, jedeme na dluh z peněz na příští rok, příští rok pak budeme mít až o 60% méně peněz na provoz - počítám, že na naftu nebude už v červnu Na Slovensku tento systém funguje již několik let a díky němu se podařilo obnovit v celé zemi techniku pro zásahy u DN (vyprošťovací zařízení, prvovýjezdové CASky - vozí taky stříhání, vozy RZA a TA a autojeřáby)...

Mirous: Umět to sice musí každý hasič, ale nezbavuje nás to povinnosti mít na to příslušné oprávnění a každoročně ho obnovovat - jinak by nás IBP rozcupoval, kdyby se někomu něco stalo a pojišťovna by nic nezaplatila...
Martin_zlivský
Administrátor

Číslo příspěvku: 58435
Registrován: 4-2003

Odesláno Úterý, 30. listopadu 2010 - 15:42:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

jak se díváte na návrh povinnosti, aby pojišťovny odváděly peníze z povinného ručení viníka za zásah hasičů u DN

Klidně nejen za zásah hasičů. Ostatně proč by to měl platit někdo (nejlépe "nikdo", tedy všichni), když viník bývá stanoven celkem konkrétně?
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Risan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 202
Registrován: 10-2007
Odesláno Úterý, 30. listopadu 2010 - 16:34:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Asi je to posun správným směrem. Protože teď se na náklady zásahu skládají všichni daňoví poplatníci (i ti, co na ně není napsané žádné auto), zatímco nově by se na náklady zásahu skládali všichni majitelé aut. Pojišťovny si samozřejmě zvednou sazbu, aby to bylo z čeho platit.

Hasiči předpokládám budou muset zkomplikovat papírování, aby pojišťovnám dokázaly dobře dokládat ty náklady. Stejně tak pojišťovnám se zkomplikuje papírování.
Jef
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2706
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 30. listopadu 2010 - 17:56:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mně by obecně vůbec nevadilo, kdyby (třeba ty pojišťovny) co nejvíc zkasírovali viníka - kdyby hradili všechny náklady, co způsobili, tak by si snad aspoň někteří dávali trochu víc pozor a přišlo by jim méně chlapácké se občas trochu vymlátit...
Karosa_b731
Moderátor

Číslo příspěvku: 3144
Registrován: 2-2007

Odesláno Úterý, 30. listopadu 2010 - 22:07:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak už mám nový auto.

Bus-mafiaDance radiorádio BeatKiss Delta
Nemusim tu mít nic. :-)
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1090
Registrován: 2-2005

Odesláno Úterý, 30. listopadu 2010 - 23:37:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já tedy sice naprosto souhlasím s Hynkem, že finanční situace hasičů je neradostná (a nejen hasičů), ale s tím návrhem z principu nesouhlasím. Uvědomte si totiž jednu jedinou věc: Pokud máte nehodu, stojí Vás jako viníka plnění pojišťovny maximálně ztrátu bonusu.Troufám si od boku tvrdit, že to výdaj pojišťovny na zásah hasičů nepokryje ani zlomkem, nehledě na to, že ne všichni vůbec bonus mají. Ty, co ho nemají, pak plnění pojišťovny nepostihne vůbec. Ergo to znamneá, že náklady na zásah hasičů budou platit místo státu pojišťovny, ty samozřejmě nejsou padlé na hlavu, aby se připravily o svůj dnešní profit, takže udělají co? Zdraží povinné ručení...hezky všem...takže ve finále ty zásahy zaplatíme všichni zase, respektive všichni majitelé aut...A vymáhání plnění na viních pojišťovnou? nenechte se vysmát...přece kvůli tomu se pojišťujete, aby za Vás platila pojišťovna, když něco provedete...

Když tuhle tezi (ať platí viník nebo ten, kdo používá nějakou službu - hasiči, policie atd.) trochu zobecníme, můžeme zrušit daně a každý si bude ze svého platit naplno to, co bude potřebovat...zrušíme zdravotní pojištění a každý si zaplatí plnou pálku sám, protože ten,kdo zrovna nemarodí, na něj přece nebude doplácet? Zrušíme dotace dopravním podnikům a každý cestující si zaplatí kompletní náklady na to, že někdo vybudoval tratě, zastávky a dílny, koupil vozidla a najal lidi..?Dopadený vrah zaplatí náklady na práci policie a soudů na jeho dopadení? Tohle všechno je přesně v duchu toho, o čem se uvažuje u plateb nákladů za výjezd hasičů...Pomíjím vymahatelnost té úhrady a megaadministrativu s tím spojenou. Ostatně - proč když bude viník platit náklady na naftu, mzdu a sorbent, jak píše Hynek, by neměl platit i příslušnou část fixních nákladů na provoz hasičského sboru? I to by bylo v duchu té logiky.

Ten návrh není nic jiného než vytažení peněz do státní sféry od pojišťoven, které si tytéž prachy (nebo spíš pro jistotu víc) vezmou od nás. Neboli skryté zvýšení daní...Jenže problém je někde jinde. Hasiče, policii, armádu, správu silnic a podobné subjekty vytvořil stát proto, aby zajišťovali pro všechny jeho obyvatele určité služby nebo udržovali určitý stav. Na tohle od nás stát vybírá daně, ze kterých to platí. Aktuálně stát nemá na to, aby to financoval v rozsahu, který si představuje, a hledá cesty, jak ty peníze vzít jinde. Nemám mu to úplně za zlé v současné situaci, rozhodně si nemyslím (protože počítám, že v reakcích mě z toho někdo obviní), že hasiči by si nezasloužili daleko víc peněz, nemyslím si, že když někdo vlastní nedbalostí nebo úmyslem způsobí škodu nebo zranění a tyhle služby využije, neměl by se na tom finančně podílet, aby si to příště rozmyslel, ale tohle opravdu cesta není.

A konkrétně - umíte si představit, že způsobíte nehodu, někdo zavolá hasiče, ti přijedou, zjistí, že nemusejí nikoho vystříhávat, z aut nic neteče, nemusejí nic vyprošťovat a můžou jet domů. A Vy to zaplatíte? Když jste si nic neobjednali a nevyužili? A opačně - když to naperete do sloupu nad řekou a z auta poteče olej a nafta, zavoláte v tichosti kamaráda s lanem, auto uklidíte a řeka ať se pos....přece nebudete platit hasiče...
Hynek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 606
Registrován: 11-2007
Odesláno Úterý, 30. listopadu 2010 - 23:45:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Risan: Papírování na naší straně je už téměř dotažené k dokonalosti - víc už se toho kolem každého zásahu asi ani vyplňovat nedá U každého výjezdu se ve Zprávě o zísahu píše jaká technika na místo vyjela, jména posádek, dojezdová vzdálenost, množství spotřebovaného sorbentu, provedené práce na místě atd... V podstatě to jen přicvaknout jako přílohu k faktuře... Jsem rád, že jsou tu pozitivní reakce, jinde jsem se setkal s tvrdým odporem, nicméně naši úžasní zákonodárci to stejně pravděpodobně pošesté za posledních pět let smetou ze stolu Kdyby šlo o nějakou velkou sumu, ale náklady jsou (čísla nejsou úplně přesná, pouze přibližná) následující: pytel sorbentu (10 kg) vyjde cca na 450,- Kč, výjezd jednoho auta na max.5000,- (to je za speciální techniku), v hodinovce děláme levněji než UK - 120 Kč/hod práce jednoho hasiče, zásah u DN je průměrně kolem půl hodiny délky...

Slim: V takovém případě nic platit nebudeš a naše operační středisko si zpravidla ověřuje, zda jsme na místě potřeba, než nás vyšle. Navíc co vím, tak v návrhu je to postaveno tak, že tyto náklady by snad mohla pojišťovna dokonce po svém pojistníkovi vymáhat (pravděpodonbně v některých případech).

Ještě upřesnění, platit by se neměly záchranné, ale pouze tzv.likvidační práce, což je právě úklid po DN - nákup a likvidace sorbentu (kterou takhle platíme sami), pomoc odtahovce s odklízením vraků a podobně. Tady jsme si trochu nerozumněli, respektive já jsem to nezdůraznil. Záchranné práce jako vyproštění osob a zamezení ekologické havárii (čímž se myslí zastavení úniku a ohrazení uniklé látky, nikoli její sběr) by se samozřejmě nadále neplatily, to není vůbec předmětem návrhu. Jde pouze o práce, které de iure dělat nemusíme, ale stejně je nutné je na místě provést...

EDIT: reakce na Slima, se kterým jsme psali prakticky současně...

(Příspěvek byl editován uživatelem Hynek.)
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1091
Registrován: 2-2005

Odesláno Středa, 01. prosince 2010 - 00:17:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hynek: To mě celkem překvapuje, to jsou velmi malé peníze....nicméně - střelím od boku odhad (omlouvám se za případné chyby v předpokladu,jsem v tomhle amatér), ale to znamená, že jedna nehoda je 5 000 výjezd, 450 za sorbet a cca 300 za půl hodiny práce pěti hasičů? Odhadem ted se zaokrouhlením 6 000. Ze statistiky jsem vyčetl, že v loňském roce policie šetřila cca 74 000 nehod, pokud budu předpokládat, že to jsou ty, kde byli hasiči (což určitě nejsou, viz šťouchance, kde policie je jen kvůli tomu, že auto je firemní apod.) vychází to ročně na cca 444 milionů Kč. Podle jiné statistiky vyplatily pojišťovny na plnění z povinného ručení loni 14,2 miliardy, tj. nárůst by činil cca 3,1%. Při 4,28 milionech registrovaných aut to znamená průměrné zvýšení povinného ručení cca o stovku na auto a rok. V absolutní částce nepochybně snesitelné a asi bychom to přešli mávnutím ruky. Jenže uvědomte si, že takto nenápadně z nás stát vytáhne půl miliardy!!! Když tohle podobně udělá ještě desetkrát(naúčtuje si policii, odmetení sněhu, obnovení vodorovného značení, navýší cenu dálniční známky, zavede poplatek za nátrubek k alkoholtesteru, složíme se na radary u silnic....), má pět miliard...Já vím, zní to na první poslech absurdně, ale tady jde o princip, jakým z nás stát tahá peníze, když je potřebuje... protože kdyby někdo nahlas řekl, že chce vybrat o 444 milionů víc na daních, aby utáhl financování hasičů, reakce by byly úplně jiné...A to ještě hasiče mají lidi rádi a každý uzná, že jsou potřeba...ale v principu by se to dalo (a i mělo) použít i na policii, to je z pohledu statutu a financování úplně totéž, ale cítíte sami ten rozdíl, kdybyste měli platit tohle?

(Příspěvek byl editován uživatelem Slim.)
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1092
Registrován: 2-2005

Odesláno Středa, 01. prosince 2010 - 00:24:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

..koukám, že píšeme současně stále..;-) Já samozřejmě nemám přehled o tom, které práce děláte proto, že je máte v popisu práce a které děláte navíc, nicméně přišlo by mi logické, že by v tom měly (mluvím o dopravních nehodách) teoretcly býát všechny úkony nutné k odstranění následků nehody. Přišlo by mi trochu absurdní, kdyby v popisu bylo zastavení úniku a ohrazení ropné látky, ale už ne její sběr, nebo nakonec i ta pomoc při naložení vraku, protože kdo by to měl dělat? Viník je třeba v sanitce nebo v rakvi a nevidím jinou složku, která by tohle měla v popisu práce...Jiná věc je, že by to v nákladech a úhradách od státu mělo všechno být popsáno a zavedeno. Ale rozhodně nechci, aby to vyznělo jako jakékoli zpochybňování hasičů a jejich práce a potřeby financování, jen si myslím, že ten návrh na financování je založen na špatném principu z důvodů výše popsaných.
Hynek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 607
Registrován: 11-2007
Odesláno Středa, 01. prosince 2010 - 00:46:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Slim: Právě že v popisu naší práce jsou záchranné práce, ty likvidační už nám nikdo nařídit nemůže, je to pouze na zvážení velitele zásahu... Od likvidace uniklé ropné látky (my ji opravdu máme pouze zamezit v dalším úniku a šíření) je správa silnic coby její správce a za odtažení vraku je zase tučně účtováno odtahovkou - jenže ten přijede sám a nám nezbývá, než mu jít pomoct. Takhle provádíme spoustu činností, které nemusíme a vypadá to v danou chvíli tak, to už prostě nebudeme dělat (vzhledem k nedostatku financí na nákup sorbentu už jsme to již byli nuceni letos omezit) a policie bude na místě po našem odjezdu stát a odklánět dopravu až do chvíle, než přijede třeba TSK (potažmo správa silnic) nebo odtahovka... Poslední dobou dochází v našem radioprovozu k doslova úsměvným (nebo smutným??) relacím, kdy operační doporučuje omezit únik 500 l nafty z nádrže nabouraného kamionu maximálně třemi pytli sorbentu (to stačí tak na 50 l) s tím, že nejsou peníze... Náš "džon" to totiž vzal za úplně špatný konec a seškrtal provozní výdaje, které ale de facto reálně nelze omezit... Na příští rok budeme mít ještě míň. Novou techniku neuvidíme mnoho let a ta starší prostě nebude za co udržovat. Nemluvě o vyprošťovacím zařízení, které na nové vozy prostě nebude stačit (už teď máme na supermoderních kastlích občas problémy) a nová sada stojí skoro milion... Jen u nás v Praze je těch sad dvanáct... A právě obnova techniky a vybavení na nehody by měla být financována z výnosů tohoto opatření... Jak jsem púsal někde výše - slovenští hasiči takhle již tu techniku obnovili a žádné zvýšení pojistného to u nich - světe div se - ssebou nepřineslo.
Verusha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4334
Registrován: 5-2005

Odesláno Středa, 01. prosince 2010 - 01:06:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Přátelé, nebudu ses tím tajit, ale nesnáším zimu. Krom jiných neduhů jsem ji dnes pocítil na svém vozidle. I když jsem ho už zazimoval, stejně jsem ho dnes potřeboval na chvíli "odzimovat", což se ukázalo jako obrovský problém. O víkendu jsem totiž camáro umyl, jenže to bylo nad nulou. Načež jsem ho postavil ven, ono zčásti uschlo, ale zčásti ne a v noci kompletně zamrzlo a až dodnes nepovolilo. Do levých dveří nešel klíč vůbec strčit, do pravých jo, ale nešlo s ním otočit. Když jsem vzal za kliku, ani se nevrátila. Jedinou naději skýtal kufr, kde sice šlo odcvaknout zámek, ale těsnění kompletně přimrzlo, takže jsem kufr otevřel asi po pěti minutách různého viklání a snažení a postupného "odlepování". Pak už jsem dostal dovnitř, ale nešly odjistit pojistky (jsou takový posuvný v tapecu dveří). Takže po chvíli lomcování šla levá, načež jsem dveře musel "odlomit", no zkrátka vykopnout. Mezitím jsem se pokoušel dostat pod kapotu (auto bylo od víkendu bez baterky) a to taky nešlo úplně dokonale. Nicméně po instalaci baterie a dlouhém startovacím procesu to chytlo. Ovšem zase nešly dveře zavřít, protože všechno zůstalo v poloze "otevřeno". Takže stejně jsem musel s autem (naslepo, čuměl jsem ven těma otevřenýma dveřma, protože čelní sklo bylo zamrzlý zvenku i zevnitř) zajet dovnitř do haly vozovny a tam asi hodinu čekat, než to všechno povolilo a rozmrzlo. Po této hodině konečně všechno začlo fungovat, povolily i pravé dveře.
Zkrátka jsem si dnes večer připadal jako řidič, kterej na Sibiři přišel k ZILu a po dvou hodinách oživování v mrazu mohl odjet.
Co z toho plyne - umývat auto jenom s jistotou, že nebude druhej den mrznout.
Mauricio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5470
Registrován: 4-2005
Odesláno Středa, 01. prosince 2010 - 09:30:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Přátelé, nebudu ses tím tajit, ale nesnáším zimu.

Já jak v čem. Výhoda je ta, že různí takyumělci raději nejezdí. Ale samozřejmě, vyjet ráno na zasněženou neprosolenou silnici není zrovna příjemné... Nemluvě o tom, že mě neskutečně štve, když ráno přijdu ke garáži a ta nejde otevřít, protože je přimrzlá

P.S.: Nevím, zda se to tu neřešilo, v záplavě odboerné diskuze, ale slyšel jsem, že údajně silničáři chějí sypat cukrem? To je fakt nebo jen výmysl? Případně, nějaké zkušenosti a tak - nedokážu si to moc představit...
Pvvs
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4442
Registrován: 7-2003

Odesláno Středa, 01. prosince 2010 - 10:13:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mauricio: zaved studeny odchov na ulici :-)). A nepletes si posyp silnice s posypem zmrzliny ? :-))
Koupím otáčkoměr, pořádám soutěž ve vytáčení kindermafie.
Bobek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 476
Registrován: 2-2006

Odesláno Středa, 01. prosince 2010 - 10:19:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A to by mělo fungovat jak? Vzhledem k tomu, že molekuly cukru se ve vodě nerozkládají, nýbrž pouze rozptylují.
Já bych všechny ty internety a počítače zakázala.
Mirous
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 459
Registrován: 11-2006

Odesláno Středa, 01. prosince 2010 - 12:43:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Alespoň budeme mít auta sladká, a ne rozežraná od soli..:D

Sůl nesnášim, kromě dálnic bych byl radši kdyby se silnice nesolili..kolirát je to pak ještě horší. A další zrůdnost jsou pluhy za traktorem, to pak je parádní kluziště..
Včera jsem zapadl s prázdným Ivecem, po půl hodině jsem se dostal pohý metr k silnici a dál už to fakt nešlo a najednou z ničeho nic se tam objevilo 20 slečen, fakt krásný holky, snad nějaký modelky a že mě pomůžou, nakonec sme auto ven dostali..ale nikdy bych si nepředstavil, že mě bude vytlačovat 20 krásnejch holek, že bych je ale potkal někde v baru, to ne :D
,,Tam kde ostatní končí, Tatra začíná..."
Martin_zlivský
Administrátor

Číslo příspěvku: 58452
Registrován: 4-2003

Odesláno Středa, 01. prosince 2010 - 12:43:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Slim:
Obecně o tom tahání peněz od lidí jinudy je to rozhodně správná myšlenka. Ale neviděl bych jako úplně závadné, když se z konkrétních lidí tahají peníze za náklady, které vznikly jejich vinou a vzniknout nemusely. Prostě příplatek za něco navíc. V takovém případě si myslím, že je to správné, když bude dobře nastaveno, co je ono navíc, a když to stejně ve výsledku nezaplatí všichni.


Mauricio:
vyjet ráno na zasněženou neprosolenou silnici není zrovna příjemné

Osobně mám radši tu neprosolenou než ty prosolený sračky, který pak často ještě neforemně zamrznou... :-)
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Mauricio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5472
Registrován: 4-2005
Odesláno Středa, 01. prosince 2010 - 13:49:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad cukr
Jen jsem to v televizi zaslechl, víc nevím...

MZ
Ano, jenže když takhle vyjedeš ráno a je tolik sněhu, že nevíš, kde za cesta vůbec je, to se pak blbě jede :-)
George
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 841
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 01. prosince 2010 - 17:00:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Verusha:hmmm já chytil za kliku na dveřích u spolujezdce, párkrát jsem zalomcoval a klika mi zůstala v ruce. DOPRDELE PRÁCE.A to jsem to auto nemyl.Ještě že vedle stálo auto o které jsem se zarazil.
3260
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6651
Registrován: 10-2003

Odesláno Středa, 01. prosince 2010 - 18:03:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  


Osobně mám radši tu neprosolenou než ty prosolený sračky, který pak často ještě neforemně zamrznou...


Dnes jsem jel domů dík sněhové nadílce v čerstvém sněhu a taky mě to přijde lepší než v těch sračkách. Všichni jeli dnes opatrně a pomalu - zkrátka cesta bez problémů. Bílé dodávky byly už v depech, kamiony nejspíš někde jinde v kopcích.
České registrační značky

říjen 2010 – 7 let na K-reportu
Martinmarilynmanson
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5294
Registrován: 12-2007

Odesláno Středa, 01. prosince 2010 - 18:14:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Osobně mám radši tu neprosolenou než ty prosolený sračky, který pak často ještě neforemně zamrznou...
Pod to se klidně podepíšu, je to vážně lepší.
Jinak teď nám krásně sněží (tady ve Varech celý den a do toho vítr) a poprvé pociťuji, že silničáři nestíhají. Přes celý Vary jsem neviděl jedinej sypač a silnice jsou netknutý (ty sr*čky se mísí s čerstvym sněhem), mnohde to busům pěkně klouzalo. Ale chápu, že toho mají teď až nad hlavu.
fotky na MHDFOTO Moje fotogalerie 19.9. nové fotky DPÚK!
Říkejte mi MMM
Martin_zlivský
Administrátor

Číslo příspěvku: 58467
Registrován: 4-2003

Odesláno Středa, 01. prosince 2010 - 18:38:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Neříkal bych, že nestíhají, spíš je tak nastaven systém. Každá silnice má určitou prioritu a nemusím snad psát, jak to vypadá, když se nějaký úsek má být uklizen po 8 hodinách.
Pokud se to někomu nelíbí, může se s tím buď smířit, nebo na zimní údržbu zajistit výrazně více peněz.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


3260
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6652
Registrován: 10-2003

Odesláno Středa, 01. prosince 2010 - 19:23:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mě třeba vytáčí hlášky kamioňáků do televize: „Klouže to a sypači nikde.“

Já se spíš sypačů zastávám, protože si stačí spočítat kilometry silnic a počty vozidel. A to ani neberu v potaz všechny možný ulice a uličky ve městech. Já sám jsem jel z práce 10 km skoro třičtvrtě hodiny. Sypače jsem taky nepotkal a ani jsem ho po pravdě neočekával.

Když holt půl dne padá sníh tak nemůžu čekat suchou a odhrnutou silnici. Spíš můžu děkovat Bohu, že jsem se dostal ve zdraví dom.
České registrační značky

říjen 2010 – 7 let na K-reportu
Mirous
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 460
Registrován: 11-2006

Odesláno Čtvrtek, 02. prosince 2010 - 01:48:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mě třeba vytáčí hlášky kamioňáků do televize: „Klouže to a sypači nikde.“

Taky nesnášim tyhle řeči. Zvlášť když zablokují kopce a pluh se tam nedostane. A také bych dneska chápal, že při takovém větru je to nemožný stíhat. Ale jel jsem z Hradce po D11, dálnice katastrofa. A potkal jsem pluhy tři, bohužel ale odhrnovaly sníh na parkovišti u Mekáče..kamaráda napadlo že třeba pro kamiony na odstavení ale tam jede jeden kamion za hodinu..dokonce myslím, že tam ani nesmějí..tak sem se trošku zarazil jak je to možné..ale dojel jsem a nutno říci, že až na polské řidiče dnes všichni jeli bezpečně..
,,Tam kde ostatní končí, Tatra začíná..."
3260
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6654
Registrován: 10-2003

Odesláno Čtvrtek, 02. prosince 2010 - 08:21:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

že až na polské řidiče dnes všichni jeli bezpečně..

Mám podobnou zkušenost, těch pár posledních zim a sněhových nadílek asi způsobuje větší opatrnost, obezřetnost a mnohem častější užívání zimních pneumatik.

Dnes ráno silnice Kuřim-Česká - ujetý sníh, R43 do Brna taktéž. Lelekovice-Vranov rovněž podobné - na silnici vrstva sněhu. Vranov-Brno - odsoleno - tady je vidět priorita - komplikovaný úsek pro brněnskou MHD = suprově ošetřen. Královo Pole - rozbředlé sračky.

Mimochodem takovou nadílku začátkem prosince v okolí Brna dlouho nepamatuju. Škoda, že se má za týden oteplit.
České registrační značky

říjen 2010 – 7 let na K-reportu
Hynek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 608
Registrován: 11-2007
Odesláno Čtvrtek, 02. prosince 2010 - 08:40:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Včera bych střílel maďary - maďarské kamiony ve snaze objet stojící Kbelskou jely skrz centrum a na výjezdu z Václaváku se na tom sněhu samozřejmě zlámaly... Kolona kvůli tomu na 3/4 hodiny, stál jsem to dvakrát, vozili jsme z centrální stanice na Sokolské kontejnerovým Axorem sníh. Situaci vyřešili až měšťáci - zapřáhli postupně oba ovízlé naložené kamiony za Hummera a k údivu všech okolostojících je vytáhli až za ípák Akorát jim trošku smrděla spojka Nicméně situaci na místě zachránili, tahali tam i uvízlé osobáky na letních pneu (i ty na zimních, ale s neschopnými řidiči). Na prázdném (10 t) ani plném (18 t) Axoru 4x2 jsem celou noc absolutně neměl problém s rozjezdem, jen jednou jsem si musel zapnout uzávěrku, netuším, co ti šoféři osobáků dělají, že se neumí rozjet Podotýkám, že na tom nemáme žádné zimní pneu ani hrubý vzorek, na to u nás jaksi nejsou prašule...
Mauricio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5475
Registrován: 4-2005
Odesláno Čtvrtek, 02. prosince 2010 - 09:05:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já jsem nikdy nepochopil, proč mají i v zimě někteří řidiči letní pneumatiky, případně na hnané nápravě zimní a na nehnané letní. Někdo říká, že letní jsou mnohdy na zimu lepší, nevím, nemám s tím zkušenosti. Ale spíše si myslím, že jde o šetření typu: "Za zimu vyjedu třikrát, co bych utrácel za zimní obutí." A pak to vypadá tak, že nám tady tak ukloužou kopec, že to nevyjedu ani já s 4x4 a zimním obutím. A dokonce to nevyjel ani kolega s Š120, a to se říká, že ty vyjedou v zimě vše
Já nevím, ale zimní pneumatiky snad nejsou tak velká investice, ne? Tedy na běžná auta. Vdyť pro takové řidiče stačí nějaký levný, nemusí to být zrovna Michelinky za 5tis jedna... Jediné, co jsem ochoten pochopit, a mám to taky tak, že rezerva je letní.

(Příspěvek byl editován uživatelem mauricio.)
Martinmarilynmanson
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5301
Registrován: 12-2007

Odesláno Čtvrtek, 02. prosince 2010 - 09:15:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jenže oni ty levný čínský šunty jsou skoro stejně hrozný jako letní pneu. Spousta řidičů taky řiká, já zimní nepotřebuju, jezdím opatrně. To je stejná kravina.
fotky na MHDFOTO Moje fotogalerie 19.9. nové fotky DPÚK!
Říkejte mi MMM
Hřib
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 98
Registrován: 4-2007
Odesláno Čtvrtek, 02. prosince 2010 - 09:30:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

MMM: á, pán má odježděno tisíce km na značkových i levných gumách, že porovnává... I ta nejlevnější čína je furt lepší než nová letní v tomto počasí. Jak dlouho máš řidičák a kolik zim jsi odjezdil? Tvá první věta je ta samá kravina jako to co popisuješ v té druhé. Tak prosím nepiš kraviny. Dík.
Martinmarilynmanson
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5302
Registrován: 12-2007

Odesláno Čtvrtek, 02. prosince 2010 - 09:40:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hřib - ne, nemám odježděno tisíce km na značkových a levných gumách, ale co čtu testy zimních i letních gum, tak vždycky patří levné čínské gumy k těm nejhorším. Pravda, jsou o něco lepší než letní. A to jsem tam i psal (skoro stejně hrozné). A co se týče druhé věty, tak tohle spousta řidičů opravdu řiká (což je samozřejmě kravina)

Edit: A co se týče těch opravdu levných gum, nikdy bych si je nekoupil na auto, to radši nebudu jezdit.

(Příspěvek byl editován uživatelem martin.marilyn.manson.)
fotky na MHDFOTO Moje fotogalerie 19.9. nové fotky DPÚK!
Říkejte mi MMM
Jef
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2708
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 02. prosince 2010 - 09:47:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

zapřáhli postupně oba ovízlé naložené kamiony za Hummera a k údivu všech okolostojících je vytáhli až za ípák

Aha.
Něčím takovým jako že vytáhli kamion ze závěje argumentovali Městský už loni v nějakým radničním propagandistickým plátku jako reakce na tehdy časté kritiky, proč Městská policie pro jízdu po Praze nakoupila široké neobratné kraksny "podle vkusu výběrčích výpalného", nebo jak jsem to tehdy četl v nějakém sloupku.
Takže letos se Hummer zase hodil... no aspoň jednou za rok, že. Taky s tím honem vyjeli pomáhat do Jizerek po povodních, aby to využití hummerů nějak odůvodnili, ale stejně mi ty důvody přijdou hodně slabý.
Hynek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 609
Registrován: 11-2007
Odesláno Čtvrtek, 02. prosince 2010 - 09:47:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hřib: Čína je životu nebezpečná, o tom vůbec nemá cenu diskutovat. Cosi jsem na tom odjezdil na veldejšku, kam se to na referentská auta jeden čas kupovalo (naštěstí to po roce vzdali a vrátilise ka Barumkám). Vlastnosti na sněhu skoro stejné, jako letní gumy, životnost jednu sezónu, dokonce nám dvakrát praskly za jízdy bez zjevného poškození cizím předmětem. Prostě sračky, v životě bych si to nekoupil. Jen pro tvou představu, když už jsi to dost agresivním způsobem vmetl MMM do tváře - řidičák mám dvanáct let - B, C, CE, T, jsem řidič z povolání (u HZS a na vedlák na kamionu) a mám naježděny řekněme tak tři-čtyři stovky tisíc kilometrů s mnoha typy osobních, nákladních i historických vozidel...

Jef: Podle mě to odůvodněné je - jsou to offroady, které měšťáci tak jako tak potřebují (vždy je měli - Patroly, Defender, Santanu) kvůli lesům a lesoparkům a byly za míň peněz, než jakékoli jiné auto 4x4 (myslím opravdové 4x4, ne kraksny typu SUV). Jezdí s tím vyprošťovat a tahat sanitky a to nejen v zimě, ale i když zajedou pro pacoše někam do bahna nebo sklouznou do příkopu. Navíc mají celkem úsporný provoz, neb jsou v plynu. Je zažitým klišé, že v Praze není potřeba terénní auto - opak je pravdou... Daleko větší zbytečnost je podle mě ta tříkolka... Mimochodem - pro pražskou záchranku se aktuálně staví Unimog...

(Příspěvek byl editován uživatelem Hynek.)
Hřib
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 99
Registrován: 4-2007
Odesláno Čtvrtek, 02. prosince 2010 - 10:24:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hynek: promiň, že jsem "dost agresivním způsobem vmetl MMM do tváře", od tebe to beru jako názor člověka, který číny okusil, ale radši potkám dědu s favoritem při cestě do Kauflandu na číně, než na Brillantisech nebo OR37.
Ono je jednoduché něco generálně odsoudit, ale kolik tkm to referentské auto za sezónu najezdilo, za jakých okolností ty dvě praskly a jak se k nim "referenti" - k autům chovali?

MMM: "co čtu testy zimních i letních gum, tak vždycky patří levné čínské gumy k těm nejhorším"
- ono je to vždycky o tom, kdo ty testy "sponzoruje", nebo mi chceš tvrdit, že Barum je hned po Continentalech druhá nejlepší guma v Evropě a Good Year, Dunlop, Bridgestone,a jiné jsou sračky, protože v tom testu čistě náhodou nebyly? Zato tam byl Uniroyal, Semperit, prostě celý koncern Conti a jako zástupci sraček Debica a číny, což Debica Frigo2 je vzorek GoodYear UG5 a později Fuldy Kristall Gravito a nejednou jako Debica nefunguje a je nebezpečný.
Zpravidla ve většině testů jsou protěžované pneu určitého koncernu a jako protiváha nějaké sračky, takže podle testů bych pneu nekupoval a ani neodsuzoval, ono je taky čína a čína co se kvality týče, největší gól je, když do testu jako zimní dají jako zástupce cizího koncernu celoroční pneumatiku, to je pak i Polaris2 lepší.
Karlos
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 650
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 02. prosince 2010 - 10:24:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Š1203 prototyp
Mauricio: a vědělo by se o tom kde? Tady na K-reportu?
Hynek: samozřejmě, že to je ten prototyp, ale mě jde o to, jestli se vozidlo opravdu zachovalo do současnosti. I samotný fotky jsou už dost letitý a ani autor fotek už to auto nikdy neviděl. Ale bylo by to super, kdyby vozidlo existovalo...
Čus bus Karlos
Mauricio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5476
Registrován: 4-2005
Odesláno Čtvrtek, 02. prosince 2010 - 10:32:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

a vědělo by se o tom kde? Tady na K-reportu?

Spíše jsem měl na mysli různé stránky zaměřené jen na vozidla této značky, kde se slézají lidi, kteří o tom něco ví, nebojí se prozkoumat každou garáž na vesnici a mají kontakty na lidi, co mají doma kupříkladu MBX v polorozloženém stavu, kterou 10 let nikdo neviděl.
Hynek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 610
Registrován: 11-2007
Odesláno Čtvrtek, 02. prosince 2010 - 10:43:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Karlos: To vozidlo dle mých informací stále existuje.

Hřib: V poho, jen mi ten tó přišel takový až moc konfrontační Osobně jsem měl na svojí Oktávce od koupě Dunlopy Wintersport, byla to paráda, nicméně dosloužily a vzhledem ke svým finančním možnostem jsem si pořídil Polarisy 2 a jsem při měsíčím nájezdu se svojí ochcávkou cca 1500 - 2000 km spokojený... I teď na sněhu a ledu se na nich auto chová velmi slušně. Co se týká těch čín u nás - po bližším zkoumání ruply zjevně proto, že neměly rovnoměrně rozmístěnou kostru - kord. Po rozřezání pneumatiky jsme se divili, že se na tom vůbec dalo jezdit - rozřezali jsme tehdy i jetou Polarisku a rozdíl byl markantní - kord barumky rovnoměrný a mnohem masivnější, než na číně. Měl jsem to i nafocené, ale vše ssebou bohužel vzal na věčnost umrlý externí disk
3260
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6655
Registrován: 10-2003

Odesláno Čtvrtek, 02. prosince 2010 - 12:37:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když jsme u těch pneumatik. Na Fabii jsem dostal zimní Fulda Krysstal Supremo. Za sucha se mi jeví v pohodě (vč. hlučnosti), na mokru mě přijdou nejistý, jakobych měl pocit, že mě auto při zatáčení ujíždí, naproti tomu včera na sněhu mě příjemně překvapily. Lepší než Polarisy co jsem měl na Felicii.

A i když to není aktuální: Co byste doporučili na léto? Na rezervě mám Bridgestone Turanza. Chtěl bych nějaou zlatou střední cestu s dobrým poměrem cena/výkon.
České registrační značky

říjen 2010 – 7 let na K-reportu
Magiq
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8232
Registrován: 3-2005

Odesláno Čtvrtek, 02. prosince 2010 - 14:49:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Osobně mám na svém autě opět Polarisy 2, zdají se mi jako velmi výhodný kompromis cena/výkon. V práci na Octavii Jsou Continentaly. Jsou velmi slušné, ale ve většině podmínek nejsou v žádném parametru o třídu jinde.
Tomino
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2419
Registrován: 3-2007

Odesláno Čtvrtek, 02. prosince 2010 - 15:08:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dunlop WSport 3D :-)
Škoda Yeti 2.0TDi 81kW Advantage - čierny
Lions_coach
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 661
Registrován: 8-2009

Odesláno Čtvrtek, 02. prosince 2010 - 15:50:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

3260, Magiq: Na Fábii Combi 2 máme taky Polarisy 2 už druhým rokem, a dle mě, jako cestujícího jsou velmi dobré, dle řidiče taky. Na léto máme myslím ty Turanzy.
RAJČE 17.11.2010 aktualizace.
mata
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.112.47.125
Odesláno Čtvrtek, 02. prosince 2010 - 16:17:40    Odkaz na tento příspěvek  

ad Š 1203 prototyp
Na snímcích od Karlose je podle mě 3.prototyp,který už asi neexistuje.Dochovaný je 5 a poslední prototyp vozu Trambus.Fotografie naleznete zde:http://www.skoda1203.estranky.cz/fotoalbum/skoda-prototypy/skoda- 1203-prototyp/
Stanley
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4809
Registrován: 2-2005

Odesláno Čtvrtek, 02. prosince 2010 - 16:22:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jako letní pneumatiky mám už třetí Continentaly (1 x EcoContact, 1 x Premium Contact a teď Premium Contact 2), jako první zimáky jsem měl Matadory MP55 (výhodná koupě) a teď mám už druhé Polarisy 2 a jak píše výše Magiq, pro svoje použití je považuji za rozumný kompromis a nemám důvod si stěžovat.
Je to Rebel!!! Při zatýkání tři vojáky těžce zranil, dva zhmoždil a jednoho zesměšnil!!!
Karosa_b731
Moderátor

Číslo příspěvku: 3146
Registrován: 2-2007

Odesláno Čtvrtek, 02. prosince 2010 - 17:04:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

a jako zástupci sraček Debica a číny

A já mám Debici jako letní (mám na nich naježděno pár tis km) a vůbec mi to jako špatný pneumatiky nepříjde. Jedinej problém byl vraženej hřebík. Jízdní vlastnosti vyhovující, ve štychu mě nenechaly. Totéž platí pro ZeeTex (či nevim jak přesně), což mám jako zimáky.
Bus-mafiaDance radiorádio BeatKiss Delta
Nemusim tu mít nic. :-)
Soooc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 162
Registrován: 7-2009
Odesláno Čtvrtek, 02. prosince 2010 - 19:59:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mám na autě zimní Debica Frigo - ono v rozměru 135/80/R12 moc velký vývěr teda není - a jsou úplně v pohodě :-)