K-report
 

Archiv do 5. srpna 2010  

Diskuse K-report » Archiv 2010 » Automobily, lodě a letadla » Dopravní značky a jiné úpravy » Archiv do 5. srpna 2010 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2038
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 16. června 2010 - 14:44:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

353: Křižovatka se musí vždycky řešit jako celek

Za takové křižovatky s nejednoznačným značením by zasloužili zodpovědní projektanti a hlavně schvalovatelé pověsit za kule do průvanu. Pokud v tomto případě po projetí značky "dej přednost v jízdě" mám přednost před některými auty a před některými ne, je takové značení blbě. ("Evropská" možnost dávat přednost, aniž by to nařizovala značka, taky věcem moc nepomáhá.)


Martin_L: Pokud pojedete po červené čáře v těchto odkazech, budete blikat doprava (jako při odbočení) anebo doleva (jako při přejíždění z pruhu do pruhu)?

Doleva, protože se prakticky připojuju do rovnoběžného pruhu - blinkr doprava bych dával, kdybych musel zastavit u kraje.

(Příspěvek byl editován uživatelem david_jaša.)
353
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3744
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 16. června 2010 - 17:09:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ale v křižovatce u Tesca (Palackého x K Polabinám nebo jak se ty ulice jmenujou) je na ostrůvku značka "hlavní silnice", přitom bys tam měl taky při odbočování doleva dávat přednost těm, co jedou z Palackého doprava.
Ano, to je na víc místech, ale vždy jen pokud bypass směřuje do vedlejší ulice. Totéž je třeba na křižovatce u Shellu na Dubině z města doprava. Ale je to celkem jedno jak a kde to je, základní pravidlo je totiž jezdit opatrně...

Mimochodem kolegové v sobotu na školení strašně řešili jedno místo v Pcích - kdo má přednost na výjezdu z točny - když vjezd do točny autobusů je mimo obytnou zónu, výjezd z ní je už do obytné zóny. Ovšem autobus mine pouze značku konec zóny, vjezd do ní není na točně umístěn - protože točna je místo ležící mimo pozemní komunikaci. I když jako komunikace vypadá. Byli se schopni pohádat do krve, zda má přednost autobus, protože má přednost zprava, nebo auto jedoucí zleva (protože autobus jede z místa ležícího mimo). Ve finále je to jedno, jezdí se tam krokem a kdo není úplný debil, ten tam problémy mít nebude.

www.trolejbus.cz * www.pshzd.cz * www.dpmp.cz * moskvich.cz * icq 269-400-981
Tr_man
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2349
Registrován: 1-2005

Odesláno Středa, 16. června 2010 - 17:34:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak jsem se byl dneska pro jistotu podívat na křižovatce na Drážce a výsledek je následující (při vypnutých semaforech):

Při jízdě z vedlejší silnice jsou značky "dej přednost v jízdě" umístěny vždy na semaforu, jedna ve směru rovně, druhá ve směru doprava. Při jízdě po hlavní silnici je značka umístěna ve větší vzdálenosti před křižovatkou a v samotné křižovatce už pak žádná další značka není. Akorát když se jede z kpt. Jaroše směrem na Dašice, tak tam je krátký připojovací pruh, takže žádné sporné situace nevzniknou, nebo mají jasné řešení.
http://pardubickamhd.cz - fotogalerie a informace z MHD v Pardubicích
http://zeleznice.pardubickamhd.cz - železniční fotografie
http://modely.pardubickamhd.cz - papírové modely autobusů a trolejbusů
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2039
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 17. června 2010 - 12:07:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

353: OZ je stejně jako smyčka místo ležící mimo PK, takže opět ta zrádná přednost zprava - teoreticky. V praxi bych při vyjíždění dával přednost autům na přímé.
Martin_zlivský
Administrátor

Číslo příspěvku: 56123
Registrován: 4-2003

Odesláno Čtvrtek, 17. června 2010 - 14:54:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

S tou Dašická vs. Rychlodráha jste mě docela dostali. Jezdím tudy obvykle pouze rovně, takže tím spíš si ji nevybavuji, ale jak tam jsou umístěny značky na hlavní (tedy např. u semaforu z Rychlodráhy na Dašickou)?
Nicméně pokdle mě je to celé jedna křižovatka (před připojením modrého odbočujícího na rovné Na Drážce pro zeleného už značka není - stále pro něj platí přednost a protijedoucí), takže např. pravou ruku aplikovat nelze a trojúhelník v tu chvíli platí stále jen vůči vozidlům z Rychlodráhy. Je nutné respektovat pravidlo o odbočení vlevo, kdy se protijedoucím musí dát přednost.

Pokud by byl troljúhleník na Dašický více před křižovatkou (ještě před rozdvojením) a pak už nic, dalo by se možná uvažovat i o přednosti zprava. To je ale spíš blbost, už vzhledem k definici křižovatky.
Třetí možnost je, že by byl trojúhelník u semaforu ramene a pak navíc hlavní za "kolmou částí křižovatky". Pak by zelený měl přednost před modrým.

Protože to tak není a jedná se o jednu jedinou křižovatku, jako modrý bych předpokládal, že mám od protijedoucího dostat přednost, ale asi bych s ní až tak úplně nepočítal.
Druhá věc je, že "zelených" na týhle křižovatce asi až tak moc nebude, většina spíš pojede jinudy, např. Husovkou.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


353
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3747
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 17. června 2010 - 22:13:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

MZ - jenže to samý v bleděmodrým je třeba Veselka, neboli křižovatka tř. Míru x Masarykovo nám. Tam je to taky zajímavé, protože při odbočení z hlavní od podjezdu na tř. Míru je tam najednou trojúhelník a od nádraží značka hlavní, při odbočení doprava z tř. Míru na Masarykáč se jedná o jízdu v pruzích, a další dva směry směry doprava jsou řešené normálně. Skoro pořád tam jdou semafory, ale když nejdou, dává hodně lidem odbočujícím od podjezdu vlevo k nádraží zabrat pochopit to, že auta z Masarykáče doprava mají přednost. Ale to u těhle ostrůvkových řešení je fakt běžné.

Přidám příklad bez pevných ostrůvků, a přitom jsem tam taky viděl kolizní situace, ovšem princip je tentýž. Křižovatka u Kostelíčka: auto jedoucí z centra na Okrouhlík - tedy vlastně vlevo - dá přednost autům v protisměru a vyrazí. A pak se náhodou objeví auto od nemocnice doprava a to samozřejmě má přednost. Tady je to i celkem jasně vidět a přesto to některým nedojde.

Obrázek pro nemístní: hlavní je ta "svislá" ulice, vedlejší ta doprava dolů. Auto jedoucí "zvrchu" směrem na vedlejší musí dávat přednost dvakrát - nejprve protijedoucím v bodě "1" a pak odbočujícím vpravo v bodě "2". Když si tu vedlejší narovnáte do pravého úhlu k hlavní, dostanete opět stejný ostrůvkový příklad jako se tady už řešil.

www.trolejbus.cz * www.pshzd.cz * www.dpmp.cz * moskvich.cz * icq 269-400-981
Rul
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4830
Registrován: 7-2006

Odesláno Čtvrtek, 17. června 2010 - 23:33:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Začátkem jara jsem zažil nepříjemnou situaci (skoro havárku) na jedné křižovatce v centru Zlína. Při rozjezdu na zelenou z vedlejší ulice jsem se zařadil do prostředního pruhu, do kterého se hned tlačilo auto, které stálo za mnou a rychle mě předjelo také do prostředního pruhu. Prosím o radu, do kterého pruhu jsem se měl správně zařadit, popř. jestli jsem udělal nějakou chybu, že jsem jel rovnou do středního (podotýkám, že celá hlavní ulice je jednosměrka o třech pruzích):

Regiomap Moravskoslezského kraje - update k 2.6.2010
Relativní rekordy Moravskoslezského kraje - update k 9.6.2010
Regiomap Zlínského kraje - update k 2.6.2010
Soooc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 112
Registrován: 7-2009
Odesláno Čtvrtek, 17. června 2010 - 23:58:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

U tehle nasi zlinske krizovatky je to tak trochu loterie :-) ale ja se vzdycky radim do toho krajniho.
Mihyl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 206
Registrován: 8-2008

Odesláno Pátek, 18. června 2010 - 21:41:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rul: v roce 2008 myslím udělali i to, že pokud jedeš v pravém pruhu tak můžeš odbočit souběžně s levým. Tedy levý pruh je pouze pro odbočení doleva směr Vsetín a pravý odbočení doleva a rovně k policajtům.

Bydlel jsem kousek od Zlína a každý den jsem přes tuto křizovatku jezdil... mno už 2 roky jsem tam nebyl.

(Příspěvek byl editován uživatelem mihyl.)
Martin_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3674
Registrován: 5-2004
Odesláno Pátek, 18. června 2010 - 22:24:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rul: Při rozjezdu na zelenou z vedlejší ulice jsem se zařadil do prostředního pruhu, do kterého se hned tlačilo auto, které stálo za mnou a rychle mě předjelo také do prostředního pruhu. Prosím o radu, do kterého pruhu jsem se měl správně zařadit, popř. jestli jsem udělal nějakou chybu, že jsem jel rovnou do středního

Pokud vidím dobře, tak odbočuje se pouze jedním pruhem, tedy všechna auta jedou za sebou. V tom případě je úplně jedno, do jakého pruhu se zařadíš, chybu udělal ten, kdo tě ještě v křižovatce předjel.
RegioMap Plzeňského kraje
SPZ - Sdružení přátel značek
Západočeská univerzita v Plzni
Mihyl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 207
Registrován: 8-2008

Odesláno Pátek, 18. června 2010 - 23:19:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martine, ta fotka je dost stará, protože tam není vidět ani jedna ze 2 staveb, které tam přibyly. Jednak budova UTB a druhak kulturní centrum. UTB se kolaudovalo v únoru 2008 a kulturní centrum se teď dodělává. Obě budovy spojuje podzemní parkoviště.
Rul
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4832
Registrován: 7-2006

Odesláno Sobota, 19. června 2010 - 00:06:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hoši, díky za rady, příště se raději budu cpát do levého nejkrajnějšího pruhu, alespoň se vyhnu blbům, kteří se cpou z prava do prostředního.

Jen by mě zajímalo, jak by to řešili policajti, kdyby k nehodě došlo, kdo by byl viníkem?

(Příspěvek byl editován uživatelem rul.)
Regiomap Moravskoslezského kraje - update k 2.6.2010
Relativní rekordy Moravskoslezského kraje - update k 9.6.2010
Regiomap Zlínského kraje - update k 2.6.2010
Martin_zlivský
Administrátor

Číslo příspěvku: 56170
Registrován: 4-2003

Odesláno Sobota, 19. června 2010 - 01:01:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

353:
S trojúhelníkem je to např. i v Budějcích na křižovatce Nádražní/Strakonické s Pražskou. I tam je při odbočení z hlavní trojúhelník (světla se obecně v ČB víceméně nevypínaj, aby mohly v noci zdržovat - základním stavem je červená vlna - zde se vypínají při jízdě vlečky).
V takovém případě si osobně myslím, že přednost by měli dát řidiči oba (v praxi ten odbočující doleva najede do levého pruhu a ten protijedoucí doprava do pravého - vodorovným značením to ale vyžadováno není) - jednomu to nařizuje značka, druhému pravidlo o odbočení doleva.

Tam je to ještě ozvláštněný přejezdem s PZZ (na fotce je vidět, jak řidiči zcela ignorujou zákaz zastavení na přejezdu...) a tím, že ze Strakonický na Pražskou dc je to už pár let bez světla.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Isoptin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 162
Registrován: 11-2005
Odesláno Sobota, 19. června 2010 - 09:13:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ja si myslim,ze znacka se pri provozu semaforu prece ignoruje.Pokud teda neni prenosna a dodatecne umistena - napr.pri nejake aktualni zmene provozu.Ale jinak jsou semafory prece nadrazene dopravnimu znaceni.Nebo se mylim? Viz treba ta nase krizovatka na Dasicke ul.
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2043
Registrován: 5-2004
Odesláno Sobota, 19. června 2010 - 09:52:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

353 3747: není to obdoba toho ostrůvkového případu, ten totiž nemá "zalomenou" hlavní.
Martin240025
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2661
Registrován: 1-2006

Odesláno Neděle, 20. června 2010 - 12:51:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Chtěl bych rozvést diskuzi, zda-li jsou lepší žluté podklady značek /jižní země/ a nebo naše bílé.
První podpis byl velice radiální. Nicméně nejsem spokojen, že na Šumavu jezdí nepohodlné motorové vozy místo klasických souprav

http://www.facebook.com/group.php?gid=126081024094098
Martin_zlivský
Administrátor

Číslo příspěvku: 56229
Registrován: 4-2003

Odesláno Pondělí, 21. června 2010 - 09:36:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Isoptin:
Šlo mi o ten poměrně vzácný stav, kdy nejsou semafory v provozu (např. při jízdě vlečky).
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Jef
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2486
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 21. června 2010 - 09:41:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jen by mě zajímalo, jak by to řešili policajti, kdyby k nehodě došlo, kdo by byl viníkem?

Podle mě jednoznačně ten, kdo jel vzadu a cpal se dopředu ještě v křižovatce. Vinu toho vpředu bych těžko hledal, ledaže by třeba v poslední chvíli měnil pruh, do kterého směřuje, a udělal nějaký manévr, který by už šlo vyložit jako změna jízdního pruhu přímo pod kola v něm jedoucího vozidla.

Pravdu má Martin_l - pokud je jeden odbočovací pruh do ulice, která má tři pruhy (třeba v oblasti pražské Legerovy a Sokolské to tak bude na několika místech, ale naštěstí ty křižovatky nejsou tak prostorné), tak se můžu řadit kamkoli a ten, co jede za mnou a chce se cpát dopředu, může dosáhnout svého zařazením se do jiného pruhu. Já osobně, pokud to někde neznám nebo se chci rozhlížet po okolí, tak bych se asi podle možností držel spíš k pravé straně (což ale pud sebezáchovy občas velí i v jiných případech než po odbočování).
21272
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6061
Registrován: 9-2005

Odesláno Pondělí, 21. června 2010 - 13:55:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin240025: Chtěl bych rozvést diskuzi, zda-li jsou lepší žluté podklady značek /jižní země/ a nebo naše bílé.

Pro mne osobně naše bílé. V Německu mi žlutý podklad dělal problém se čtením.
WEB o MHD v HK (700 fotografií), WEB o železnici (463 fotografií)
WEB o veřejné dopravě

21272 = Hradečák
že_by
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1588
Registrován: 6-2007
Odesláno Pondělí, 21. června 2010 - 14:56:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Martin240025:
Obecně je považována žluto-černá kombinace jako lépe čitelná pro osoby s poškozeným zrakem. Avšak hodně závisí také na zvyku - a takto razantní změna u dopravních značek v CZ by asi nenašla podporu.
Tab50
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 32
Registrován: 6-2010
Odesláno Středa, 23. června 2010 - 13:48:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Upozornění na veverky v Itálii :

Martinmarilynmanson
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4422
Registrován: 12-2007

Odesláno Pátek, 25. června 2010 - 16:21:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kde se stala chyba?

web o Mansonovi Moje fotogalerie 13.6.2010 nové fotky AKV a Lignety!!
Nostalgia
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3
Registrován: 6-2010
Odesláno Sobota, 26. června 2010 - 19:51:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tady:



Řešením chyby je odstranit jednu ze značek.

(Příspěvek byl editován uživatelem nostalgia.)
Martinmarilynmanson
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4437
Registrován: 12-2007

Odesláno Sobota, 26. června 2010 - 20:09:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tu vlevo, nyní už nemá opodstatnění.
web o Mansonovi Moje fotogalerie 26.6.2010 nové fotky Lignety!!
Ostravák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5571
Registrován: 5-2005

Odesláno Neděle, 27. června 2010 - 12:36:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nebo tu vpravo
MHD Ostrava
Martinmarilynmanson
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4441
Registrován: 12-2007

Odesláno Neděle, 27. června 2010 - 12:50:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ta je tam nyní kvůli tomu, protože policie měla výhrady kvůli výjezdu na hlavní, tak se to vyřešilo jednosměrkou
web o Mansonovi Moje fotogalerie 26.6.2010 nové fotky Lignety!!
Petr_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5562
Registrován: 4-2003

Odesláno Neděle, 27. června 2010 - 12:50:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

rozhodně tu vpravo, zjednosměrnění týhle zkratky mě naštvalo (i když tedy potkat tam s autobusem cokoliv v protisměru je o milimetry)
Až chcípneš, tak tě vykopu a obrátím ksichtem dolů.
JirikP.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.180.245.3
Odesláno Neděle, 27. června 2010 - 20:55:37    Odkaz na tento příspěvek  

Isoptin: stejná situace se může řešit i při semafory řízeném provozu, viz Ruská x Murmanská.
Martinmarilynmanson
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4509
Registrován: 12-2007

Odesláno Pondělí, 12. července 2010 - 11:38:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

pokus o zajímavou fotku:

a pořádné klesání:

web o Mansonovi Moje fotogalerie 26.6.2010 nové fotky Lignety!!
Intouro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 317
Registrován: 12-2007

Odesláno Úterý, 13. července 2010 - 23:26:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mnoho řidičů DPMJ a i ostatních bádá, jak se zachovat u nově zrekonstruované křižovatky u Jihlavského City parku

Pro přehled nákres (omlouvám se za kvalitu šipek, ale malování na W7 ještě moc neovládám )


Popíšu situaci asi takto - výjezd z křižovatky má dva pruhy, které se ovšem asi po deseti metrech stejně spojí v jeden. A, a to je důležité, vozidla jedoucí z vedlejší silnice (modrá) ihned najíždějí do prvního pruhu. Vozidla z protější strany (červená) tudíž musejí čekat, až chodci přejdou (a jelikož jdou do nákupního centra tak je jich sakra dost), auta odjedou, a potom až můžou projet. Jenže díky krátké červené a vysoké frekvenci trolejbusů není problém, když ze strany červené šipky do křižovatky najede jedno auto a trolejbus a další si musí počkat na opakování cyklu. Chtěl bych se zeptat znalejších - jak by správně měl probíhat průjezd a odjezd z této křižovatky ? Díky moc
Icq : 460-826-891
:: Blog o MHD v Jihlavě a Brně - neváhejte a navštivte ::
Škoda 21Tr ev. č. 50,51,52,53 - deset let spolu
(ale nesmíme opomenout deset let trati na Horní kosov, čímž odpojili točnu Staré hory ... ach jo ... )
že_by
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1659
Registrován: 6-2007
Odesláno Středa, 14. července 2010 - 11:22:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Intouro:
Jsou na křižovatce semafory? a na jaký signál jedou ti modří?

Jinak nejlepší je jet jinudy :-)
Intouro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 318
Registrován: 12-2007

Odesláno Středa, 14. července 2010 - 13:20:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Že by : Na křižovatce jsou semafory a modří jedou na jednotnou zelenou (pro celý směr) .... stejně tak i červení

Jestli by byl zájem, mám to kousek od domů, můžu něco nafotit
Icq : 460-826-891
:: Blog o MHD v Jihlavě a Brně - neváhejte a navštivte ::
Škoda 21Tr ev. č. 50,51,52,53 - deset let spolu
(ale nesmíme opomenout deset let trati na Horní kosov, čímž odpojili točnu Staré hory ... ach jo ... )
že_by
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1665
Registrován: 6-2007
Odesláno Středa, 14. července 2010 - 13:55:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Intouro:
No, to je blbé... Modří by měli vjet do pravého (připojovacího a pro ně průběžného) pruhu a následně při změně pruhu - přejezdu do levého by měli použít levou směrovku. Nevím, zda i v tomto případě platí pravidlo zipu, PŘEDPOKLÁDÁM že ano.
Červení dávají klasicky přednost autům jedoucím z "modrého" směru rovně + chodcům na přechodě, kteří jsou na zeleného trpajzlíka. Možná je křižovata zralá na úpravu signálního plánu: Modrým by měla zelená spadnout dříve než červeným. Poté, co už mají modří červenou a šmatlové jsou pryč z přechodu, by nějakou dobu měla svítit zelená jen pro červené doplněná o zelenou šipku - signál k uvolnění křižovatky (nebo jaxe jmenuje). To jsem se zase barevně rozhorlil :-)))

Úpravu signálního plánu může u magistrátu (pokud je správcem komunikace) iniciovat kdokoliv, nejlépe však někdo odpovědný z DPMJ, případně z územně příslušné komise místní části nebo z dopravní komise (poradního orgánu Rady města Jihlavy). V dopravní komisi bývají zástupci politických stran v zastupitelstvu + zástupci DP, Policie, záchranné služby, Technických služeb atd. Hledejte cestu a dejte vědět. Držím palce.
9_tr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3216
Registrován: 6-2005

Odesláno Středa, 14. července 2010 - 20:57:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

že by: ale pokud jedu jako modrý, tak zase mám přednost, tudíž se mohu zaředit do libovolného pruhu, neb ve městě se může jezdit v kterémkoliv pruhu (na více proudé silnici)
A nemají ti co jedou v průběžném pruhu přednost před těmi v připojovacím?

Něco podobného nastává ve chvíli, kdy modří odbočují doleva a dávají přednost červeným, je tam sice rozdíl, že oba jízdní pruhy se nikde nesbíhají, ale v podstatě ta samá situace a tam řidiči DP nemají problém, protože bus (červení) musí najet do levého, jinak nemají šanci, tak se řadí ihned v křižovatce. Je to sice občas k nelibosti modrých, ale mají holt smůlu, dávají přednost.
Makrelu neumeješ.
Jára 32
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.226.232.69
Odesláno Čtvrtek, 15. července 2010 - 11:25:42    Odkaz na tento příspěvek  

Pravidlo zipu platí pokud se tvori souvisle kolony vozydel. Kulaty signal by mel chodit na obou stranach zaroven a ne na jedny driv a na druhy dyl.Prujezdnost krizovatkou by mela ridit casova prodleva mezi cikly, ale tady je to marny.
Feudal
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1176
Registrován: 9-2006

Odesláno Čtvrtek, 15. července 2010 - 11:51:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  


S vůní páry a strojního oleje ... www.sentinel.cz
Vše, co jste dosud nenašli, najdete tady ... www.feudal.cz
Franta54
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 144
Registrován: 2-2010
Odesláno Čtvrtek, 15. července 2010 - 17:16:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pokud by doslo ke stretu, tak to ma na triku kdo odbocuje z M.Nam k City parku, protoze je povinen dat prednost v jizde protijedoucim vozidlum.Jelikoz ti protijedouci musi zastavit pro prechazejici chodce,tak se tam nacpes do leveho pruhu a defakto musi davat prednost tobe protoze prejizdi do tveho pruhu.Ale na to bych nespolehal.Poldove se drzi litery zakona a ne zvyklosti.Ja mel letos tukanecek pri prejizdeni z leveho pruhu do praveho abych mohl zastavit v zastavce. Jezdim tam patnact let, vzdy ti ridici pusti a jednou kapnes na magora,ktery te nepusti a skoro o stojici trolejbus si ulomil zrcatko a stalo me to petikilo na fleku.Policajty jen zajima, nedani prednosti pri prejizdeni do jineho pruhu.Kdybych tvrdil, ze jsem mu tam vjel schvalne abych odvratil nehodu, nebot je tam prechod pro chodce a on nema co na prechodu predjizdet, tak stejne nic nenadelam.Mozna bych odvratil smrtelne zraneni chodce, ale vinu, ze nabouram jine vozidlo me daji vzdy. Kdo zna Jihlavu, tak je to zastavka u Tesly smer nadrazi.
Tr_man
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2374
Registrován: 1-2005

Odesláno Čtvrtek, 15. července 2010 - 18:30:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Podle toho, co mě naučili v autoškole, mají prostě řidiči ve směru červené šipky smůlu. Po modré šipce můžou jet do kterého pruhu chtějí. Oba dva směry se rozjíždějí z jednoho pruhu do dvou a platí zde úplně normální pravidlo o přednosti v jízdě vozidel jedoucích přímo nebo odbočujících doprava... Pokud by se řidič ve směru modré šipky nacpal do levého pruhu a ve stejnou chvíli se tam natlačil i řidič podle červené šipky, měl by být viníkem ten červený...
http://pardubickamhd.cz - fotogalerie a informace z MHD v Pardubicích
http://zeleznice.pardubickamhd.cz - železniční fotografie
http://modely.pardubickamhd.cz - papírové modely autobusů a trolejbusů
Mauricio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5016
Registrován: 4-2005
Odesláno Čtvrtek, 15. července 2010 - 20:18:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

(..pro kroměřížáky je to odbočka z "Miličáku" kolem gymplu směr na kruháč..)

PROČ proboha, na tomto místě, všichni stojí jak trubky a nevjedou tam? Já bych řekl, že zde je zipovací pravidlo více než dobře použitelné. Nemluvě o tom, že někteří pro jistotu stojí ještě před křižovatkou...

Tedy, pokud se bavíme o této křižovatce?

3260
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6300
Registrován: 10-2003

Odesláno Pátek, 16. července 2010 - 07:22:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mauriciův příspěvek mi dal vzpomenout na situaci před Kuřimí. Je tam patrně něco, čemu se říká „Nájezd na odbočení“

viz obrázek


Popis je asi následující: jedete od Brna po čtyřproudé komunikaci, na jejímž konci se větví levý pruh na Svitavy, pravý do Kuřimi. Pokud jedete do Kuřimi rozšíří se v odbočení znovu na dva pruhy jedním směrem, poté se dva pruhy opět spojí a následně se připojíte na silnici 385 od České.

Problém je v pátečních kolonách, kdy 90 procent řidičů stojí v místech vyznačených žlutým šrafováním pouze v pravém průběžném pruhu. Tím kolona zašpuntuje i ty co jedou na Svitavy a mají relativně volněji. Těch 10 procent řidičů využívajících i levý pruh je v nemilosti těch ostatních neboť mají pocit, že předbíhají.

Jak je to ve skutečnosti? V pravidlech jsem takovou situaci nenašel...
Registrační značky Jihomoravského kraje - aktualizace každý měsíc!
3260
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6303
Registrován: 10-2003

Odesláno Pátek, 16. července 2010 - 10:14:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě k té situaci: ti co stojí v pravém pruhu (90 procent) často vida někoho jet v levém najedou do levého aby jej zablokovali. Ti v levém (10 procent) pak na ty blokaře troubí.

Když to pak přejde ve slovní konfrontaci, tak blokař argumentuje většinou takto: „To je nespravedlivé, my tady stojíme ve frontě a vy předjíždíte“ Předjížděč pak argumentuje: „Však jsou tu dva pruhy, můžete jet, v kterém chcete.“

Kdo má tedy pravdu?
Registrační značky Jihomoravského kraje - aktualizace každý měsíc!
huh
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.102.207.97
Odesláno Pátek, 16. července 2010 - 16:33:35    Odkaz na tento příspěvek  

No já si myslím, že by se mělo stát ve dvou pruzích a zip na konci. Ale já nejsem rozhodující :-)
že_by
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1673
Registrován: 6-2007
Odesláno Pátek, 16. července 2010 - 17:53:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad 3260 a huh:
Problém frontových bojovníků je zase jedno specifikum v tomhle státě. Znám více míst v CZ (ve více městech), kde se v místě zúžení ze dvou jízdních pruhů do jednoho tvoří kolony... Nic mimořádného. Ale ve všech případech se cca 95 % řidičů automaticky "štosuje" do fronty v pravém pruhu, aby se už hezky zařadili. Zbývajících 5 % řidičů pokračuje levým pruhem až ke zúžení a tam se vzorně (avšak k nelibosti "starých fronťáků") zazipují.
Předpokládám, že tento zvláštní manýr je dán:
a) stále přetrvávajícím zvykem "zavčas urvat místo ve frontě"
b) nesprávným výkladem pro ponechání místa pro průjezd sanitních vozidel.
Sám ten levý pruh využívám také, snad nedělám něco protiprávního, pokud ano, tak mi to, prosím, napište. Děkuji předem.
3260
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6307
Registrován: 10-2003

Odesláno Pátek, 16. července 2010 - 18:22:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

že_by
Myslím, že o vozidlech s právem přednosti jízdy přemýšlí málokdo. Spíš je pravda bod a) chování podle většiny. Přitom když se zacpe dálnice a je zůžení do jednoho pruhu, tak jedou dva pruhy až do místa zúžení.

Podobně se chovají řidiči v připojovacích pruzích. Místo aby připojovací pruh využili pro rozjezd na maximální rychlost, snaží se v pomalé rychlosti vtrhnout hned na dálnici. No a úplně nějhorší jsou ti co jedou celou dobu v připojovacím 50, to se pak těžko trefuje mezi auta letící stotřicítkou.
Registrační značky Jihomoravského kraje - aktualizace každý měsíc!
Goga
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1891
Registrován: 12-2007

Odesláno Pátek, 16. července 2010 - 18:31:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

3260 (6307): a) chování podle většiny

To přesně si myslím taky. Vždyť přece ten přede mnou to udělal taky tak, ba co víc, ten ještě před ním taky, tak se jako tupá ovečka zařadím za ně a budu přesvědčen, že to je to správné.

A pak ovci vysvětlujte že nechcete býti ovcí...
RegioMap trvale manipulačních registračních značek Jihomoravského kraje
Rozdělení trvale manipulačních registračních značek Jihomoravského kraje
9_tr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3220
Registrován: 6-2005

Odesláno Pátek, 16. července 2010 - 18:46:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nic proti, ale není náhodou levý jízdní pruh mimo město určen k předjíždění? Tzn. jsem mimo město, musím jet v pravém pruhu, pokud nechci předjíždět/odbočovat.
Pouze ve městě si mohu jet "kde chci"
Situaci neznám, ale nevypadá to jako uzavřená osada.
Makrelu neumeješ.
3260
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6309
Registrován: 10-2003

Odesláno Pátek, 16. července 2010 - 19:02:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nic proti, ale není náhodou levý jízdní pruh mimo město určen k předjíždění?

To samozřejmě ano. Ale když je kolona? Viz srovnání s D1, kdy také při zúžení do jednoho se šinou auta v obou pruzích až k místu zúžení, jinak by asi byla kolona z Brna až do Prahy.

Paragraf 12, odst. 3:
(3) Je-li na pozemní komunikaci o dvou nebo více jízdních pruzích v jednom směru jízdy taková hustota provozu, že se vytvoří souvislé proudy vozidel, v nichž řidič motorového vozidla může jet jen takovou rychlostí, která závisí na rychlosti vozidel jedoucích před ním, mohou jet motorová vozidla souběžně (dále jen "souběžná jízda"); přitom se nepovažuje za předjíždění, jedou-li vozidla v jednom z jízdních pruhů rychleji než vozidla v jiném jízdním pruhu.

a pak ještě toto:

(8) Pokud hustota provozu na dálnici a rychlostní silnici o dvou jízdních pruzích v jednom směru jízdy vyvolá vznik kolony stojících vozidel, jsou řidiči souběžně jedoucích vozidel povinni před zastavením vozidla vytvořit mezi sebou jeden průjezdný jízdní pruh široký
nejméně 3,0 m pro průjezd vozidel s právem přednostní jízdy; je-li v jednom směru jízdy tři a více jízdních pruhů, sníží vzájemný boční odstup řidiči vozidel v levém a středním jízdním pruhu nebo středních jízdních pruzích. Řidiči jedoucí v krajních jízdních pruzích v jednom směru jízdy mohou při vytváření průjezdného jízdního pruhu vjet na krajnici nebo na střední dělící pás. Řidičům ostatních vozidel je vjezd do pruhu pro průjezd vozidel s právem přednostní jízdy a jízda v tomto pruhu zakázána; toto neplatí pro vozidla vlastníka pozemní komunikace a vozidla technické pomoci.


Primárně tedy ten levý pruh v Nájezdu na odbočení není vyhrazen pro vozidla s právem přednosti v jízdě, neboť to upravuje právě bod 8 a boční odstup vozidel v levém a pravém pruhu.
Registrační značky Jihomoravského kraje - aktualizace každý měsíc!
3260
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6313
Registrován: 10-2003

Odesláno Pondělí, 19. července 2010 - 08:58:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pánové, řidiči, nikdo nic?
Registrační značky Jihomoravského kraje - aktualizace každý měsíc!
Martin_zlivský
Administrátor

Číslo příspěvku: 56571
Registrován: 4-2003

Odesláno Pondělí, 19. července 2010 - 16:09:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Osobně si myslím, že je to celkem jasný (pokud Tvůj dotaz správně chápu):
Pokud se to bude někde štosovat, můžeš (a v zájmu zachování plynulosti provozu bys asi měl) využít všech pruhů, co jsou k dispozici pro daný směr, přičemž se máš postavit (jet) tak, aby bylo možné tím směrem projet vozidlem s právem přednosti v jízdě.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


3260
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6314
Registrován: 10-2003

Odesláno Pondělí, 19. července 2010 - 16:28:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin_zlivský: díky za názor
Registrační značky Jihomoravského kraje - aktualizace každý měsíc!
3260
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6315
Registrován: 10-2003

Odesláno Pondělí, 19. července 2010 - 16:35:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Každopádně jsem si toto schéma překreslil a budu ho vozit v autě, až uvidím dopraváky, tak se na to zeptám a nechám si správné chování v koloně písemně podepsat
Registrační značky Jihomoravského kraje - aktualizace každý měsíc!
Martin_zlivský
Administrátor

Číslo příspěvku: 56627
Registrován: 4-2003

Odesláno Čtvrtek, 22. července 2010 - 10:05:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pražský okruh bude mít jako první v Česku liniové řízení dopravy
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Martinmarilynmanson
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4590
Registrován: 12-2007

Odesláno Čtvrtek, 22. července 2010 - 12:32:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Obce kvůli rychlým autům nenápadně posouvají značky do polí - takový Očihov má značku skoro 750 metrů od obce (směr Podbořany)
web o Mansonovi Moje fotogalerie 18.7.2010 nové fotky DPÚK, DPCHJ, ČSAD PLZEŇ A DPKV!!!
Freelander
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3361
Registrován: 9-2006

Odesláno Pátek, 30. července 2010 - 00:13:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Z dálky by se mohlo zdát, že informativní značka pod značkou obytné zóny neinformuje o ničem, ale když přijedete blíž, tak se musíte vrátit..

Obrázky uživatele Freelander
Msl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 386
Registrován: 2-2006

Odesláno Pátek, 30. července 2010 - 11:02:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pokud to ve zdejší diskuzi ještě nebylo...

Goga
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1933
Registrován: 12-2007

Odesláno Pátek, 30. července 2010 - 16:41:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Řidiči pozor! Chraňte naši zvěř.


RegioMap trvale manipulačních registračních značek Jihomoravského kraje
Rozdělení trvale manipulačních registračních značek Jihomoravského kraje
huh
Neregistrovaný host
Odeslán z: 147.231.139.37
Odesláno Čtvrtek, 05. srpna 2010 - 13:16:39    Odkaz na tento příspěvek  

Ahoj, v souvislosti se zpomalovacími prahy mě napadlo: nevíte kdy se používá http://www.dopravni-znacky.net/znacka/ip02/zpomalovaci-prah a kdy http://www.dopravni-znacky.net/znacka/a07b/pozor-zpomalovaci-prah ?
Pablo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4
Registrován: 7-2010
Odesláno Čtvrtek, 05. srpna 2010 - 13:52:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

huh: Nikde jsem o ničem nečetl, ale podle mého selského rozumu, se informativní značka nachází hned u prahu a výstražná by měla být několik desítek metrů před prahem, aby si stihl včas zpomalit. Možná se pletu... Někdo znalejší doplní.
Martinmarilynmanson
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4686
Registrován: 12-2007

Odesláno Čtvrtek, 05. srpna 2010 - 14:24:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

huh: Ta modrá informativní hned u zpomalovacího práhu a ta červená jistou vzdálenost před ním. Je to stejný jako s přechodem pro chodce
web o Mansonovi Moje fotogalerie 30.7.2010 nové fotky AD Podbořany, ČSAD PLZEŇ a DPÚK!!!
huh
Neregistrovaný host
Odeslán z: 147.231.139.37
Odesláno Čtvrtek, 05. srpna 2010 - 14:49:10    Odkaz na tento příspěvek  

Díky, to mě taky mohlo napadnout.