K-report
 

Archiv do 11. srpna 2010  

Diskuse K-report » Archiv 2010 » Železnice » Rakousko » Archiv do 11. srpna 2010 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Hungry_bear
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 62
Registrován: 1-2006

Odesláno Pátek, 09. července 2010 - 15:57:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V Dolním Rakousku toho od ledna 2011 má přesedlat z vlaků do autobusů více:
- Schwarzenau - Zwettl
- Schwarzenau - Waidhofen/Thaya (plány na obnovu do Slavonic byly hozeny do koše)
- Gross Schweinbarth - Sulz-Nexing
- Scheibbs - Kienberg-Gaming
- Lilenfeld - Markt St.Aegyd
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.113.148.209
Odesláno Pátek, 09. července 2010 - 21:30:51    Odkaz na tento příspěvek  

Ještě k Ybbstalbahn: Věřím, že časem se potřebné peníze najdou a t.č. neprovozovaný úsek bude nákladně opraven - jako asfaltová cyklostezka. Vždyť proč by měli cykloturisté v malebném údolí řeky Ybbs jezdit po nebezpečné frekventované silnici, když budou moci použít souběžné těleso zrušené úzkorozchodné železnice.
Malý_hektor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 471
Registrován: 3-2005
Odesláno Sobota, 10. července 2010 - 11:10:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hungry bear: je to škoda těhle lokálek:-( Vždycky mě napadá, jestli vyjde levněji zastavit provoz na lokálce než nahradit busy některé spoje na hlavních tazích, kde kapacitní jednotka vozí vzduch. A taky, jestli se tenhle trend zastavování osobní dopravy někdy zastaví. Je to jen můj pocit nebo se tomu v Rakousku děje jen v této oblasti ( Dolní Rakousy ) ?

Minimálně v posledních dvou případech ( Kienberg - Gaming a Markt St.Aegyd ) se jedná o moc krásné lokálky, tak snad se najde nějaké jejich turistické využití...
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2112
Registrován: 4-2003
Odesláno Sobota, 10. července 2010 - 11:20:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Cogwheel: Snad jen to ne, to by byla velká škoda. I když v Rakousku se nad železnicí obecně nějak začínají stahovat mraky a to nemám na mysli zastavení osobní dopravy tam, kde se vozí vzduch.
Hungry_bear
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 63
Registrován: 1-2006

Odesláno Sobota, 10. července 2010 - 13:06:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

to: Malý hektor

Pokud kapacitní jednotka "veze vzduch" na obratu mezi vytíženými spoji, pak její náhradou autobusem moc neušetříš, spíš naopak.
Při "vožení vzduchu" na konci oběhového ramene zase úspora či neúspora závisí jak na tom, zda je vůbec provozně kde jí otočit dříve (volná kolej k odstavení, křížením směrů), tak i na tom, zda by kvůli jejímu jalovému čekání i s personálem o pár stanic dříve nemusel ten zbytek obsluhovat kromě potřeby stroje navíc i další člověk/lidé navíc (neboli plná cena busu za nahrazený úsek plus celý den versus úspora jen nespotřebované elektřiny a platby za neprojetou dopravní cestu).

Kdežto na "lokálce" stojí platba autobusu proti úspoře komplet celého motoráku i s jeho personálem a veškerými provozními náklady (a k tomu často ještě další úspora všech peněz na údržbu+opravy trati /která bez toho motoráku už není k ničemu potřebná/), což je sakra rozdíl.


to: Bram

nad železnicí jako celkem se v Rakousku mraky rozhodně nestahují, jen jednoduše nemají peníze na rozhazování a tak je soustřeďují na ty části železniční sítě, které jsou potřeba nejvíce a kde z nich bude největší efekt.
Rozmařilé "utrácení ze zvyku" na ty části sítě a provozu, které lze levněji nahradit bez kolejí, si prostě už nemůže dovolit žádný stát v Evropě.
Malý_hektor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 472
Registrován: 3-2005
Odesláno Sobota, 10. července 2010 - 13:33:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zrovna potřebu jízdního personálu bych v tomto případě moc neuváděl, ta bývá totiž v podobných případech stejná, tj, jeden.

Navíc, já nemluvil o obratových vlacích, ale o těch tratích, po kterých se převáží skoro neustále. Takových celostátních drah se u nás i v Rakousku najde dost.

Je to zajímavý obrat ve vnímání tohodle problému. V devadesátých letech jej široká veřejnost vnímala jako zlo, teď se zastavování osobní dopravy zastávají i někteří příznivci železnic,,
Hungry_bear
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 65
Registrován: 1-2006

Odesláno Sobota, 10. července 2010 - 13:55:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

to: Malý hektor

Pokud jeden fíra sedí v motoráku při obratovém čekání (než autobus dojede do nahrazeného konce a zase zpátky) a druhý řídí ten autobus, tak to jsou dva lidi místo jednoho. Plus autobus taky nevyrostl na stromě, ale někdo ho musel koupit a zaplatit.

Mohl bys dát pár příkladů celostátních tratí, kde se "vzduch" kapacitními jednotkami převáží skoro neustále ? Abysme se bavili konkrétně, a nikoli v rovině "já mám ten dojem".

Obrat ve vnímání problému to není - protože v oněch devadesátých letech při shánění "protestující veřejnosti" proti rušení tratí "sháněči" těm lidem jaksi "pozapomněli" prozradit, že provoz vyvzdorovaného skanzenu budou muset taky platit (a to nikoli jízdným).
Malý_hektor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 473
Registrován: 3-2005
Odesláno Sobota, 10. července 2010 - 14:18:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Abych se vyvlíkl z tématu, tak povím třeba Plzeň - Domažlice. Moc lidí osobákem do Domažlic nedojede a rychlíky do Německa tu hranici překračujou taky zbytečně ( snad krom léta ). Podobný pocit, jsem měl i na trati České Budějovice - Horní Dvořiště. Těch tratí je ale daleko více. Ale uznávám, je to jen pocit, nemám žádné oficiální čísla. Jen se mi prostě moc často nestává ( hlavně v oblasti Čech, v Rakousku mimo okolí velkých měst ), že bych viděl osobák a někde i rychlík, který by nezvládl autobus (a to při své práci vlakem cestuju opravdu často ).

Jinak, tím skanzenem myslíš vozový park na těch tratích nebo samotnou dráhu? V prvním případě to totiž není chyba oné lokálky, v druhém je to už otázka názoru. Já si myslím, že se jedná hlavně o technickou památku, kterých po Evropě už moc není, a které stojí za to zachovat.

(Příspěvek byl editován uživatelem Malý hektor.)
Malý_hektor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 474
Registrován: 3-2005
Odesláno Sobota, 10. července 2010 - 14:44:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pokud jeden fíra sedí v motoráku při obratovém čekání (než autobus dojede do nahrazeného konce a zase zpátky) a druhý řídí ten autobus, tak to jsou dva lidi místo jednoho. Plus autobus taky nevyrostl na stromě, ale někdo ho musel koupit a zaplatit...

No, když ale nahradím třeba úsek Schreibbs - Kinberg - Gaming busem, tak přesně k tomuto dojde. Kde pak je ta úspora?
Hungry_bear
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 66
Registrován: 1-2006

Odesláno Sobota, 10. července 2010 - 15:18:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ze Schreibbsu pochopitelně nebude pendlovat bus jen k "nádraží pod Gamingem", ale budou se tam sjíždět delší linky ze tří směrů, takže vlakuprostý úsek nahradí bus od Lunzu. A motorák zatím může dělat přípoje k hlavní trati v polovičním intervalu.

Ad skanzen - tím myslím jak vozidla, tak i infrastrukturu po které jezdí a způsob její obsluhy (drahý, pomalý, nepříliš bezpečný).
A je snad nějaký důvod, aby "technickou památkou" byl celý stát ? Nota bebne, za její existenci má platit kdo ? Nuceně veškeré jeho obyvatelstvo ?
Čímž samozřejmě nejsem proti, aby jako muzeum byl zachován sem-tam nějaký menší atraktivní kousek trati, ovšem v takovém případě nutně jen s turistickým provozem (neb pro provoz "veřejné obsluhy" platí všelijaké bezpečnostní normy pro části kde se pohybují cestující či kde se setkává se silniční dopravou, které tu infrastrukturu nuceně změní do prefabrikovaného vzhledu - viz. co se teď musí dělat na JHMD ) a taky jako muzeum financovaný.
Malý_hektor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 475
Registrován: 3-2005
Odesláno Sobota, 10. července 2010 - 15:42:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nemyslím, že by provoz lokálek v Rakousku byl pomalý a nepřílíš bezpečný v porovnání s busy.

Bylo by fajn kdyby se tyhle tratě podařilo zachovat nejen pro muzejní provoz, ale třeba pro případnou nákladní přepravu ( pokud je co ), a zároveň docházelo ke snaze přitáhnout na ni více cestujích, , kteří by měli zajem o pravidelnou osobní dopravu a kteří by jí dali další smysl. Vím, že to je dost obecné, ale jsme tady na železničních stránkách a měli bychom se snažit mluvit o rozvoji železnice ve všech jejich podobách, nikoliv " chápat " redukce, které na ní probíhají. Navíc, obyvatelstvo nuceně platí tolik opravdových zbytečností a v takovém rozsahu, že toto je jen spropitné, které kdybyste dal číšníkovi v restauraci, tak se urazí:-)
Hungry_bear
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 67
Registrován: 1-2006

Odesláno Sobota, 10. července 2010 - 15:57:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ale třeba pro případnou nákladní přepravu ( pokud je co ), a zároveň docházelo ke snaze přitáhnout na ni více cestujích, kteří by měli zajem o pravidelnou osobní dopravu a kteří by jí dali další smysl.

čímž se dostáváme do roviny obecných frází


ale jsme tady na železničních stránkách a měli bychom se snažit mluvit o rozvoji železnice ve všech jejich podobách, nikoliv " chápat " redukce, které na ní probíhají

Aha - takže bysme měli zavřít oči před realitou a lhát i sami sobě ?


Navíc, obyvatelstvo nuceně platí tolik opravdových zbytečností a v takovém rozsahu, že toto je jen spropitné, které kdybyste dal číšníkovi v restauraci, tak se urazí

Neboli budem si předstírat, že peníze rostou na stromě v neomezeném množství ?
Není to náhodou přesně naopak - totiž že když z existujících státem od obyvatel vybraných peněz někdo něco rozfrcává, tak jich na skutečně potřebné věci/činnosti zbývá o to méně a tedy že jakékoli jejich další rozfrcávání pro potěchu z nich ukrajuje o to větší poměrný díl ?
Malý_hektor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 476
Registrován: 3-2005
Odesláno Sobota, 10. července 2010 - 16:12:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-turistický provoz doplňovaný nákladními vlaky v Rakousku zas taková obecná fráze není.

-neříkám, že máme lhát sami sobě, ale že se máme snažit hledat cesty jak zachovat jednotlivé tratě.

-měli bychom se snažit zabraňovat rozfrcávání těch peněz, to mi přijde spravedlivější než " to nechat být " a hledat úspory jinde.
čenda
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.7.142
Odesláno Sobota, 10. července 2010 - 19:15:26    Odkaz na tento příspěvek  

ad Ybbstalbahn: Ono to údajné poškození povodněmi není vůbec hrozné. Spíš mi to připadá jako vhodná záminka ÖBB k zastavení (samozřejmě nerentabilní) dopravy. Pravda je, ža na trati bylo x kilometrů pomalé jízdy, ty povodně byla spíš jakási poslední kapka. Nejvíce poškozený úsek je mezi stanicemi Gstadt a Opponitz, kde je (2009) na třech místech trochu sesunutý násep, ale nic hrozného. Podle mého názoru by to nebyl problém opravit kdyby se chtělo. Poblíž stanice Grosshollenstein byla trať prozměnu zasypána kamením z přilehlého svahu, ale už minulý rok byl štěrk uklizen. Samozřejmě potom je ještě naplavený štěrk a hlína na ledajakém přejezdu-žádný problém. Ovšem trať vyžaduje nemalou investici, hlavně na odtranění pomalých jízd... Odhaduji, že se po trati (pokud vůbec...) už nesvezeme v řežiji ÖBB, takže můžeme zapomenout na fipky. Přál bych této krásné trati šťastný osud a ještě se po jejích kolejích někdy svezl...
Hungry_bear
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 68
Registrován: 1-2006

Odesláno Sobota, 10. července 2010 - 20:24:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ybbstalbahn má smůlu na obou větvích
- na větvi do Ybbsitz jí víckrát kříží novostavba silnice v novější (a tedy méně kroucené) stopě a místní úřady chtějí trať fyzicky odstranit jako snižující bezpečnost silničního provozu přejezdy - že na ní zároveň nechtějí objednávat a platit pomalejší a dražší "vláček" místo rychlejších, levnějších a flexibilnějších autobusů jedoucích i dál, než kde končí koleje, snad nepřekvapí.
- větev do Lunzu je zase trasována tak, že jí každých pár let zdevastují povodně (pomalé v roce 2009 jsou z oprav po devastaci povodní na podzim 2007 - po které nejdřív bylo avizováno zrušení tratě, ale nakonec si dřevaři prosadili její opravu a tak "konečnou" znamenaly až povodně v roce 2009, po kterých už i oni uznali, že bude lepší přejít na silnici) a při souběžně vedoucí silnici je náhrada autobusy opět levnější, rychlejší a flexibilnější - takže není důvod, proč do trati valit spousty peněz - prostě jakmile to dřevaři loni "vzdali", tak jednoznačný zájem všech zúčastněných (pryč s těmi kolejmi) nikdo nekazí.
Ostatně, své vědí i "muzejníci" z horního úseku, když je jako další "obecnému zájmu překážející" OBB nechtěly pustit ani do stanice Lunz a jejich požadavek na možnost jezdit po OBB nyní neprovozované trati až do Gostingu taky odmítli.
Taky letošní nabídku BOB (dceřiná firma Veolie) na převzetí tratě úřady odmítly jako "finančně absurdní a odporující zájmu regionu" (aneb dobře tuší, že by po nich BOB chtěly objednat a platit dopravu). Tam je prostě po letech snahy místních úřadů konečně definitivně rozhodnuto po jejich - takže k projetí ta trať ještě bude, ale už jen na kole (či předtím off-roadem).
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.47.158
Odesláno Sobota, 10. července 2010 - 20:29:53    Odkaz na tento příspěvek  

Trochu mimo, ale když je řeč o povodích - byla smetená z povrchu trať z vamy do Moldovici v délce několika set metrů kompletně (včetně spodku) a poškozená je i výletní úzkorozchodka tamtéž.
čenda
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.7.142
Odesláno Sobota, 10. července 2010 - 21:25:19    Odkaz na tento příspěvek  

Ještě dokumentační fota (konec srpna 2009):

Cilelis
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 81
Registrován: 12-2007

Odesláno Neděle, 11. července 2010 - 16:56:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zdravím pánové, tak jsme se konečně odhodlali vyrazit do Vídně vlakem. Je ve stanici Wien-Simmering nějaký stánek nebo automat kde bych sehnal celodení jízdenku na MHD za 5,70€ ? Předem díky za odpovědi
Tom754
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 65
Registrován: 6-2010

Odesláno Pondělí, 12. července 2010 - 10:25:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pár fotek z různých koutů Rakouska:

Hadersdorf a.d.Kamp(R do Horn)

Absdorf-Hippersdorf

EN do Říma

Bruck a.d.Mur

EN ve stanici Innsbruck Hbf

R (Villach hbf-Lienz)

Spielfeld Strass

mezistátní R(Innsbruck Hbf-San Candido-Linez),vlak jede po území Itálie a díky jednoho z mála vlaků,ve kterých lze otevřít okno se mi podařili i hezké krajinky


+ videa odjíždějících OBB vlaků na (během pondělí 12.7 dodám další)
http://www.youtube.com/user/MrTom754#p/a/u/0/PMH8fiPP5rY

PS:Pro ty co by nevěděli R=Regionalzug(os vlak)
754 pod Svatým Hostýnem!

moje foto galerie:http://www.flickr.com/photos/51447776@N06/
Valašská 433 002 obrazem: http://www.youtube.com/watch?v=L4KSqDqzYRM
Urpín
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 386
Registrován: 2-2010

Odesláno Pondělí, 12. července 2010 - 10:44:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Cilelis: Je. Automat. Stejně jako na každém jiném Vídeňském nádraží či zastávce.
Poličská lokálka
www.policska-lokalka.estranky.cz
Web o místní dráze Svitavy - Polička - Žďárec u Skutče, o lidech a kraji kolem ní a o cestování vlakem, který tvoříme pro Vás
Bugear
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1562
Registrován: 8-2005

Odesláno Pondělí, 12. července 2010 - 22:10:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

@Malý_hektor: To omezení platí na jednu kartu, takže s více kartami je možné koupit i více jízdenek. Přesný kontingent ale neznám. Jak dlouho předem se liší podle vlaku a dne, nejvíc jsou kupované na přímý v 8:03, potom na 12:03, zažil jsem i vyprodaný 14:30. Na méně využívané/slabší dny stačí tak 4 dny předem, na více využívané/silnější dny přibližně týden i víc. V případě využití ICS je potřeba zakoupit zvlášť místenku (nejde v eshopu), prodává se nicméně snad i ve vlaku bez písného, které jinak činí 3€.
»Online výpočet kontrolní číslice« »Výpočet kontrolky na mobilu (Java)«
Lekce češtiny pro diskutéry: píšeme výjimka, standard, ližina. Tipovat znamená odhadovat, typovat znamená psát či provádět typovou zkoušku.
Mkunt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 221
Registrován: 10-2009
Odesláno Pondělí, 12. července 2010 - 23:10:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hungry bear: ono se velmi snadno ruší a zdůvodňuje "daňovými poplatníky" (když za tím často stojí něčí zájmy - o tom se v případě Ybbstalbahn také psalo).
Tady to asi neproběhlo, ale v Rakousku toho byly před měsícem plné noviny - ÖBB prohrály na burze 1/4 miliardy EUR (vlastně se jednalo o tunel, kterému se říká "rizikové investování") a jejich šéf byl vyměněn. V této souvislosti působí Vaše "...jednoduše nemají peníze na rozhazování a tak je soustřeďují na ty části železniční sítě... velmi roztomile
Baron
Neregistrovaný host
Odeslán z: 95.103.95.222
Odesláno Úterý, 13. července 2010 - 19:17:23    Odkaz na tento příspěvek  

Tak som absolvoval trasu Wien - Udine (IT) a späť s EN 237/236 "Allegro Don Giovanni". V tom Salzburgu sme mohli fakt ísť radšej na zvážny pahorok, bolo by to preraďovanie vozňov asi rýchlejšie :D Na ceste späť, keď sme nastúpili v Udine, bolo naše kupé, kde sme mali 3 lístky na sedenie, upravené na lehátka. Keď sme sa sťažovali talianskemu sprievodcovi, tak nám povedal, že však si máme ľahnúť - ale lístok na lehátko stál predsa o 20€ viac - tak som tomu moc neporozumel. Z obavy, že rakúsky sprievodca by to bral prísnejšie, sme našu polovicu kupé upravili na sedenie. Zvyšná polovica ostala v lehátkovej úprave napriek tomu, že ďaľší spolucestujúci mali tiež lístky len na sedenie... A na záver musím povedať, že nás teda v 6-miestnom kupé nakoniec cestovalo 7 (3 sedeli a 4 ležali, batožina samozrejme medzi sedačkami) a žiadnemu sprievodcovi to nevadilo.
pd
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.240.62.230
Odesláno Středa, 14. července 2010 - 00:57:59    Odkaz na tento příspěvek  

Baron: klidně jste mohli zůstat ležet celou cestu, ty lehátka nejsou na stížnost, ale ty tam patří
Malý_hektor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 478
Registrován: 3-2005
Odesláno Čtvrtek, 15. července 2010 - 20:57:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bugear: tak my využili nakonec ten 8:03. A hned to vzali první třídou:-) Jen ty přípoje od vlaků z Rakouska jsou osobáky:-(
Tom754
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 98
Registrován: 6-2010

Odesláno Pondělí, 19. července 2010 - 10:31:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Railjet
http://www.youtube.com/user/MrTom754#p/a/u/1/lh-8NVLW98U

EN Wiener Walzer
http://www.youtube.com/user/MrTom754#p/a/u/0/kEPmguGkTqQ
754 pod Svatým Hostýnem!

FOTO GALERIE:http://www.flickr.com/photos/51447776@N06/
PARNÍ LOKOMOTIVA 433 002 : http://www.youtube.com/watch?v=L4KSqDqzYRM
Bugear
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1567
Registrován: 8-2005

Odesláno Úterý, 20. července 2010 - 01:07:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

@Malý_hektor: Aspoň si užijete akvárkových oken v Zýmencově podání.
A ať se vám tu líbí, já už v záři budu bohužel zpátky doma.
»Online výpočet kontrolní číslice« »Výpočet kontrolky na mobilu (Java)«
Lekce češtiny pro diskutéry: píšeme výjimka, standard, ližina. Tipovat znamená odhadovat, typovat znamená psát či provádět typovou zkoušku.
350.009
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.173.44.65
Odesláno Čtvrtek, 22. července 2010 - 15:49:48    Odkaz na tento příspěvek  

Na stránke railserbia.net som našiel info o odpredaji všetkých 17 ks. rady 1014 OeBB do Bosny. Končar Záhreb má urobiť na nich úpravy (odstránenie prvkov 15 kV...). Ich budúcim majiteľom budú Željeznice Republike Srpske (Republika Srpska - časť Bosny, nemýliť so Srbskom). Nevie niekto o tom čoci viac?
Miroslav Zikmund
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.3
Odesláno Sobota, 24. července 2010 - 17:25:42    Odkaz na tento příspěvek  

Pokud pojedete vlaky 246/247 Wien West - Bregenz, nenechte se zmást tím, že celá souprava může být sestavena z ubytovacích vozů. Dva lehátkové vozy jsou označeny na dveřích papírovými cedulemi SITZWAGEN 2. KLASSE. Pokud má vůz přihrádky pro rezervační štítky, tak jsou rezervovaná místa označena standardním způsobem, pokud rezervační přihrádky nejsou, tak se rezervační lístky položí na sedačky ... není nad dokonalost.
Pouze příležitostně jsou přidány klasická kupata nebo velkoprostor ...
Malý_hektor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 479
Registrován: 3-2005
Odesláno Neděle, 25. července 2010 - 15:25:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bugear:díky za přání:-) Ono když člověk v našich končinách poví, že k moři jede do Slovinka, je za vola, ale to už je na jinou debatu...
kraak
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.240.190.208
Odesláno Neděle, 25. července 2010 - 23:26:02    Odkaz na tento příspěvek  

Miroslav Zikmund:
Prosím, jak bývají vlaky 246/247 Wien West - Bregenz vytížené? Plánuji cestu s rodinou, mám si kupovat místenky, nebo se dá urvat místo? V těchto vozech prý není problém upravit si místo na ležení. Uvítám jakékoli informace.
Tom754
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 146
Registrován: 6-2010

Odesláno Pondělí, 26. července 2010 - 11:14:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

kraak: Tak když pojedeš EN 246 z Wien a budeš na nádraží kolem 21:45 tak si v klídku urveš celé kupé vozu 2.třídy(rep.lehátkového bez příplatku)http://www.vagonweb.cz/razeni/vlak.php?zeme=OeBB&cislo=246&rok=20 10
přistavení soupravy vlaku EN 246 je cca 21:30 z důvodu nakládky aut!

EN 247 z Bregenzu obsazenost ani ne,ale z Feldkirchu plné!Souprava do Bregenzu dojede jako Sv cca 21:20
754 pod Svatým Hostýnem!

FOTO GALERIE:http://www.flickr.com/photos/51447776@N06/
MOJE PRVNÍ SEZNÁMENÍ S VLAKY :http://www.youtube.com/watch?v=PVutqjnW4gc
Tom754
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 154
Registrován: 6-2010

Odesláno Pondělí, 26. července 2010 - 16:56:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

osobáček ve Feldkirchu

a německé ICE ve Vídni ve čtvrtek

754 pod Svatým Hostýnem!

FOTO GALERIE:http://www.flickr.com/photos/51447776@N06/
MOJE PRVNÍ SEZNÁMENÍ S VLAKY :http://www.youtube.com/watch?v=PVutqjnW4gc
Vbica
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 16
Registrován: 2-2010

Odesláno Úterý, 27. července 2010 - 01:26:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mohl bych se zeptat, jestli se někde na rakouském území projede Vindobona dvoustovkou anebo alespoň těch 160 km/h? Kdyžtak dík..
http://www.youtube.com/user/vbica
Country
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 805
Registrován: 7-2007

Odesláno Úterý, 27. července 2010 - 09:19:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vbica:
Mám za to , že ne . Na sever od Vídně je myslím Vmax = 140 km/h , Mezi Vídní a Gloggnitz jsou úseky s Vmax = 150 km/h.Dále do Villachu je to pomalejší .
Mik
Moderátor

Číslo příspěvku: 483
Registrován: 3-2006

Odesláno Úterý, 27. července 2010 - 09:43:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vbica,Country : V úseku Břeclav - Wien je Vmax=120km/h. Vmax=160km/h je v úseku Liesing - Wr.Neustadt, do Gloggnitz je pak 150km/h. Dál na jih je to pomalejší až na několik malých úseků ( Leoben - St.Michael, St.Veit - Klagenfurt ), kde se rychlost dostane zase až na 160km/h.
www.trainfoto.eu
Tom754
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 178
Registrován: 6-2010

Odesláno Středa, 28. července 2010 - 12:37:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

rychlost 200km/h dosahují vlaky v úseku kolem stanice Amstetten

754 pod Svatým Hostýnem!

FOTO GALERIE:http://www.flickr.com/photos/51447776@N06/
SEMMERING BAHN :http://www.youtube.com/user/MrTom754#p/a/u/0/ToNUmDU6pFA
Pal
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.72.120
Odesláno Čtvrtek, 29. července 2010 - 10:58:37    Odkaz na tento příspěvek  

Na zubačce v St. Wolfgangu se objevila zbrusu nová motorová lokomotiva. Bohužel jsem ji viděl už na odjezdu na Schafberg, takže nemám foto. Jedná se o dvounápravový lokotraktor, zřejmě s elektrickým přenosem výkonu ( na kabině měl odporníky EDB ). Lokomotiva je to dost mohutná, váží prý přes 18 tun. Jinak s ní jezdily 3 švýcarské páry, jedna byla studená v depu. V depu pak byly oba dva motorové vozy a 5 původních parních lokomotiv. Nemá někdo více informací o nové lokomotive na Schafbergbahn? L.P.
Barón
Neregistrovaný host
Odeslán z: 95.102.70.238
Odesláno Čtvrtek, 29. července 2010 - 20:20:49    Odkaz na tento příspěvek  

Kraak: Prosím, jak bývají vlaky 246/247 Wien West - Bregenz vytížené? Plánuji cestu s rodinou, mám si kupovat místenky, nebo se dá urvat místo? V těchto vozech prý není problém upravit si místo na ležení.

....to som bol aj ja prekvapený (ako som písal v mojom príspevku vyššie) keď sme nastúpili v Udine do EN 236 a kúpe na sedenie (kde sme mali lístky na sedenie) bolo upravené na lehátka a žiadny sprievodca proti tomu neprotestoval, pritom lehátkový lístok stál o 20€/osobu viac. Je to v rakúskych nočných vlakoch bežná prax ?}
Tom754
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 211
Registrován: 6-2010

Odesláno Čtvrtek, 29. července 2010 - 20:57:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Barón: Na vlaku EN 246/247 jezdí vozy lehátkové,které ve skutečnosti jsou jako vozy 2 třídy.http://www.vagonweb.cz/razeni/vlak.php?zeme=OeBB&cislo=246&rok=20 10 To znamená,že je můžeš využít s jízdenkou 2.třídy k sezení a nemusíš si kupovat lehátko.Také,ale ty vozy nejezdí každý den,někdy jsou normálně řazeny vozy Bmz,které se dají upravit také na ležení!
Ovšem nechápu,proč potom jsou ve vlaku řazeny lehátkové vozy za které se musí platit!
FOTO GALERIE:http://www.flickr.com/photos/51447776@N06/
SEMMERING BAHN :http://www.youtube.com/user/MrTom754#p/a/u/0/ToNUmDU6pFA
MATĚJ 433 002: http://www.youtube.com/user/MrTom754#p/u/18/L4KSqDqzYRM
Kraak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1
Registrován: 7-2010
Odesláno Pátek, 30. července 2010 - 08:08:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pánové všem díky za informace. Vyzkouším uvidím.
Hans
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 99
Registrován: 9-2003
Odesláno Pátek, 30. července 2010 - 21:08:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

@Tom754: Třeba proto, že ne každému vyhovuje spát v nepovlečené posteli.
Myslím si, že rakušáci mají dostatek Bcmz s velkou zůstatkovou hodnotou, a tak nežli je odstavit někde na předměstí společně se starými dobrými Schliereny a nechat je vybydlet arabáky a jugoši, raději je nechám jezdit na nočácích dál bez servisu. Navíc zatímco v nočácích je obsaditelnost kupé v Bmz max. třemi substráty, tak do Bcmz bez servisu se jich vleze i šest, a v noci tak odpadá tak pobíhání po vlaku a hledání nezalehlých míst, příp. handrkování se s ležáky.
http://www.flickr.com/photos/hansp73/
Kyslik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 111
Registrován: 1-2010

Odesláno Sobota, 31. července 2010 - 16:15:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kde se v Rakousku používají mechanické návěstidla na nějaké frekventovanější trati(větší stanici)? diky
Urpín
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 420
Registrován: 2-2010

Odesláno Sobota, 31. července 2010 - 18:59:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kyslik: Tuším, že nikde. Na lokálkách se dají sice ještě na pár místech objevit, ale i tam je to slabota.
Poličská lokálka
www.policska-lokalka.estranky.cz
Web o místní dráze Svitavy - Polička - Žďárec u Skutče, o lidech a kraji kolem ní a o cestování vlakem, který tvoříme pro Vás
Tom754
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 213
Registrován: 6-2010

Odesláno Neděle, 01. srpna 2010 - 20:10:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hans: To máš pravdu!Ovšem nyní v pátek na EN z Wien West.jeli sice lehátkové bez servisu,ale kdo si je upravil na ležení musel zaplatit příplatek!
Bez přípatku se mohlo ležet jen na horních místech.Dole upraveno k sezení,to znamená jedno kupé 8 cestujících!
FOTO GALERIE:http://www.flickr.com/photos/51447776@N06/
SEMMERING BAHN :http://www.youtube.com/user/MrTom754#p/a/u/0/ToNUmDU6pFA
MATĚJ 433 002: http://www.youtube.com/user/MrTom754#p/u/18/L4KSqDqzYRM
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.58.170
Odesláno Neděle, 01. srpna 2010 - 20:20:12    Odkaz na tento příspěvek  

Jak to bude v JŘ 2010/11 vypadat s vlaky přes přechod Villach(A)/Tarvisio(I) ? Bude to stejná slabota jako teď (akorát dva nočníky - jeden do Říma, druhý do Benátek), anebo konečně zase začnou jezdit denní vlaky Vídeň-Benátky ? A proč vlastně v této sezóně nejezdí ?
Malý_hektor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 485
Registrován: 3-2005
Odesláno Neděle, 01. srpna 2010 - 21:29:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kyslik: co se lokálek týče, jsou na na tratích pod St.Poelten
Tom754
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 222
Registrován: 6-2010

Odesláno Pondělí, 02. srpna 2010 - 10:04:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

dvě videa z OBB

http://www.youtube.com/user/MrTom754#p/a/u/0/oFKpH6_c-rM
http://www.youtube.com/user/MrTom754#p/a/u/1/Jc1ximoXGPg
FOTO GALERIE:http://www.flickr.com/photos/51447776@N06/
SEMMERING BAHN :http://www.youtube.com/user/MrTom754#p/a/u/0/ToNUmDU6pFA
MATĚJ 433 002: http://www.youtube.com/user/MrTom754#p/u/18/L4KSqDqzYRM
Tom754
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 227
Registrován: 6-2010

Odesláno Pondělí, 02. srpna 2010 - 12:01:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

+fotky z Jenbachu


(Příspěvek byl editován uživatelem tom754.)
FOTO GALERIE:http://www.flickr.com/photos/51447776@N06/
SEMMERING BAHN :http://www.youtube.com/user/MrTom754#p/a/u/0/ToNUmDU6pFA
MATĚJ 433 002: http://www.youtube.com/user/MrTom754#p/u/18/L4KSqDqzYRM
Fany
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4404
Registrován: 6-2004
Odesláno Pondělí, 02. srpna 2010 - 13:49:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tom754:
Tom754
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 240
Registrován: 6-2010

Odesláno Pondělí, 02. srpna 2010 - 17:43:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Fany: díky

ještě doplním posunovací lokomotivu a elektrickou jednotku,zajišťující běžný provoz(vlaky R a REX)

FOTO GALERIE:http://www.flickr.com/photos/51447776@N06/
SEMMERING BAHN :http://www.youtube.com/user/MrTom754#p/a/u/0/ToNUmDU6pFA
MATĚJ 433 002: http://www.youtube.com/user/MrTom754#p/u/18/L4KSqDqzYRM
Kyslik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 114
Registrován: 1-2010

Odesláno Čtvrtek, 05. srpna 2010 - 00:54:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Malý Hektore šlo by to trochu upřesnit?
Urpín
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 435
Registrován: 2-2010

Odesláno Čtvrtek, 05. srpna 2010 - 22:58:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kyslik: Podívej se do mapy ÖBB a uvidíš co jsou lokálky pod St. Pöltnem. Tak moc jich tam zase není. Jmenovitě ze stanic na nich např. Hainfeld.
Past
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1112
Registrován: 11-2005
Odesláno Sobota, 07. srpna 2010 - 12:03:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mechanika je v Rakousku například také na Mariazellerbahn ve stanici Ober Grafendorf.
Foto z roku 2005:


(Příspěvek byl editován uživatelem Past.)
Internetové stránky o železnici v České Třebové:
www.klubfoticu.estranky.cz
Urpín
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 437
Registrován: 2-2010

Odesláno Neděle, 08. srpna 2010 - 09:51:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rakouská mechanika přeonačená na německou Proč to proboha? I když i na těch lokálkách jsou německé.
Past
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1115
Registrován: 11-2005
Odesláno Neděle, 08. srpna 2010 - 10:15:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nevím proč to tak mají, nevzpomínám si, když jsem začal jezdit do Rakouska, že by tam někde ještě byla funkční "rakouská" mechanika. Co jsem kde viděl, všude překopané na německá ramena.
Internetové stránky o železnici v České Třebové:
www.klubfoticu.estranky.cz
Caracas
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.102.59.69
Odesláno Pondělí, 09. srpna 2010 - 08:14:33    Odkaz na tento příspěvek  

Prosím znalé o radu. Rádi bychom jeli (6 lidí) příští pondělí z Prahy do Vídně. Bývá ten jediný přímý sedačkový vůz do Vídně plný? A jezdí ty 2 sedačkové vozy ČD, které jsou v řazení vedeny z Prahy do Břeclavi "dle potřeby"? Předem dík.
Honnzok
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 160
Registrován: 12-2009

Odesláno Středa, 11. srpna 2010 - 09:46:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Poprosil bych zda by někdo z přítomných neměl plánky rakouských stanic, poprosil bych o tři Graz, Villach hbf a Wien Südbahnof
Homer
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 327
Registrován: 1-2009

Odesláno Středa, 11. srpna 2010 - 12:37:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

http://www.youtube.com/watch?v=y4K6vFLkaJo
Najbrt v reálu - kombinace hnědé
http://www.youtube.com/user/ichmid
Tom754
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 317
Registrován: 6-2010

Odesláno Středa, 11. srpna 2010 - 12:38:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Caracas: Ty máš v plánu jed vlakem EN 477 Metropol/přímý vůz na R407 Chopin?

Pokud ano, tak přímý vůz na R 407 Chopin bývá plný hodně.Ty vozy co jsou vedeny jen do Břeclavi podle potřeby, tak jsem zažil pouze 1 vůz B nikoli Bmee jak je uvedeno, ale tento vůz jezdí prázdný! Pak je možno v Břeclavi přestoupit do vozu, který dojede na R Chopin , ten bývá tak obsazen z poloviny!

Nic méně pro 6 lidí, pokud chcete sedět spolu doporučuji místenku!

(Příspěvek byl editován uživatelem tom754.)
FOTO GALERIE:http://www.flickr.com/photos/51447776@N06/

SEMMERING BAHN :http://www.youtube.com/user/MrTom754#p/a/u/0/ToNUmDU6pFA