K-report
 

Archiv do 13. září 2010  

Diskuse K-report » Archiv 2010 » Železnice » Tratě 120, 122, 124, 125 a 174 » Archiv do 13. září 2010 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Gabuliatko
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1151
Registrován: 12-2007
Odesláno Středa, 08. září 2010 - 20:47:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Použitelná železnice + použitelná MHD Kladno a s autobusy Kladno - Praha je téměř okamžitě ámen"
S tímto tvrzením se dovedu ztotožnit, ale má 2 ale.
Firma co provozuje MHD Kladno provozuje též busy Kladno Praha a nějak se nemá k tomu, aby si pod sebou řezala větev. Naopak zavádí bus Kladno Přítočno Praha a má bus Kladno Zličín, který je v ZDO.
Druhé ale je stav trati Praha Kladno a mě osobně je jasné, že v horizontu 10 let není šance. V okamžiku jakékoli rekonstrukce se stejně všichni vyženou do teď zatracovaných busů, takže bych je tak nezatracoval. Další mílník přijde s prodloužením metra a tím pádem vytlačením busů z kulaťáku a prodloužením jízdní doby.

"Zbytečné souběhy nevytížených autobusů nicméně existují třeba v oblasti Stochova a Strašecí. Kdyby se tam v sedlech a o víkendu zřídil přestupní systém (například mezi busy Rakovník-Praha a Stochov-Lány-Kladno), tak by tam bylo více muziky za méně peněz. Obdobně lze racionalizovat v oblasti Unhoště. Z ušetřených prostředků by se dalo obsloužit Přítočno, Pavlov a Jeneč. Čili není to otázka peněz, ale promyšleného IDS."
Doba za kterou projede autobus z Hradčanské na Bílou horu je generátor náhodných čísel od 7 minut po něco přes hodinu. (kupodivu nejhorší to je okolo 10 hodiny ranní, což je sedlo) Na tyto busy něco navazovat je holé šílenství. Jakákoli jiná návaznost je stejný problém, jako čekání tramvají na Hradčanské, lidi sedící v busu si stěžují na všechny strany, proč to nejede. Samotného, jako přistěhovalce mne překvapilo proč to, co na Benešovsku v pohodě funguje na Kladensku fungovat nemůže. Další problém je rivalita ČSAD Kladno a ČSAD Rakovník (odpoledne každou hodinu jedou 5 minut po sobě) a to, že linky Rakovník Praha ČSAD Rakovník nejsou v ZDO.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3483
Registrován: 10-2004
Odesláno Středa, 08. září 2010 - 21:23:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Borovička: Myslím si, že většina zdejších diskutéru tuší, že zrušení esek a nahrazení busy je fakticky nereálně.
Tahle úspora by mohla mít fatální důsledky a ve výsledku by mohla být dražší než ty vlaky oddotovat.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Marťa_rak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2675
Registrován: 6-2006

Odesláno Středa, 08. září 2010 - 21:31:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  


Nespouštěj oči z tratě!
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4322
Registrován: 9-2007
Odesláno Středa, 08. září 2010 - 21:38:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Doba za kterou projede autobus z Hradčanské na Bílou horu je generátor náhodných čísel od 7 minut po něco přes hodinu. (kupodivu nejhorší to je okolo 10 hodiny ranní, což je sedlo) Na tyto busy něco navazovat je holé šílenství."

Nehroťte to tolik. Řešíme tu v podstatě sci-fi. Za dva roky bude opět v provozu Patočkova. Co je důležitější, za další dva roky budou končit autobusy od Strašecího v Motole nad metrem, křižovatku Vypich minou. Jejich spolehlivost směrem od Prahy tedy bude +/- 5, v "běžném krajním případě" +10 minut. Takové linky už se vázat dají.

I kdyby se ošetřily jen nevytížené souběhy linek, co do Prahy nejezdí, tak by se taky ušetřilo dost.

"Další problém je rivalita ČSAD Kladno a ČSAD Rakovník (odpoledne každou hodinu jedou 5 minut po sobě) a to, že linky Rakovník Praha ČSAD Rakovník nejsou v ZDO."

To se dá řešit buď převzetím těchto linek do ZDO, nebo posílením těch linek co jsou v ZDO už dnes a vázáním pouze na ně.
Hlavní problém, jak všichni víme, je neochota kraje udělat cokoli koncepčního. Vše ostatní je řešitelné. Neexistuje jen jeden "dokonalý" model, dá se vymyslet víc variant, a z nich vybrat tu v dané situaci nejvhodnější.

"proč to, co na Benešovsku v pohodě funguje na Kladensku fungovat nemůže"

Někde to jde v celém kraji, protože organizátor IDS k tomu ty firmy přemluví, a když se jim nechce tak je donutí.
Například šprajcující se Osnado muselo přijít o část objednaných výkonů, aby jeho šéf pochopil, že kdo platí, ten poroučí.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4323
Registrován: 9-2007
Odesláno Středa, 08. září 2010 - 21:42:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Borovička: "Zrušíme všechna Eska a skoukromé busíky to přece rádi bez dotací vyjezdí."

Jste si jistý, že právě tohle měl Orky na mysli? Já jsem přesvědčený, že nic takového říct nechtěl.
Podobné emotivní výkřiky, jako tenhleten Váš, tu diskusi zbytečně degradují a trivializují.
Gabuliatko
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1153
Registrován: 12-2007
Odesláno Středa, 08. září 2010 - 21:48:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

já to nehrotím, v okamžiku uzavření tunelu stojí Patočkova, to je realita.

Až busy pojedou do Motola tak už možná na Stč. kraji budou mít rozum a bude jeden IDS (buď PID nebo SID) a bude nějaký integrátor. (jízdní doba na Hradčanskou vzroste o 10 minut)
Jinak S65 prý je trucpodnik ROPIDu vůči Stč. kraji, který v této (a myslím i v jiných oblastech) nedovoluje rozvoj PIDu. (to mám z doslechu z agentury JPP)

Jak chcete převzít linku do ZDO ?
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3484
Registrován: 10-2004
Odesláno Středa, 08. září 2010 - 22:05:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun:
Jste si jistý, že právě tohle měl Orky na mysli? Já jsem přesvědčený, že nic takového říct nechtěl.
Odhad správný.

Gabuliatko:
Až busy pojedou do Motola tak už možná na Stč. kraji budou mít rozum a bude jeden IDS (buď PID nebo SID) a bude nějaký integrátor.
Jedno je jisté, bude po krajských volbách a bude hodně záležet na tom, kdo bude u moci. Ale že by na kraji dostali rozum? Nevěřím.

Jinak S65 prý je trucpodnik ROPIDu vůči Stč. kraji, který v této (a myslím i v jiných oblastech) nedovoluje rozvoj PIDu. (to mám z doslechu z agentury JPP)
Nemyslím si. Rozvoj společného IDS by měl být spíše zájem Stč.kraje.
Jak chcete převzít linku do ZDO ? Co je na tom složitého?
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4324
Registrován: 9-2007
Odesláno Středa, 08. září 2010 - 22:43:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Co se týče vazby lokálních autobusů na Prahu, a z toho plynoucí úspory souběhů, mám ještě jeden nápad. Dejme tomu, že by na trati na 120 byly obětovány couráky i přímé vlaky na Rakovník ve prospěch pravidelné rychlé linky Kladno,Ostrovec-Praha,Masna. Pak by bylo možné na Kladně vázat autobusové linky od západu na spěšňák do Prahy v zastávce Kladno,město. Předpokládám, že by to bylo pomalejší, než přestup na autobus Rakovník-Praha. Nemám ale spočítané, jestli o trochu nebo o hodně.

"Jak chcete převzít linku do ZDO?"

Stejně, jako D97,98,99 (Příbram), nebo C19,40,41 (Beroun). Původně to byly soukromé linky.
Neříkám, že integrace linek Rakovník-Praha je otázka bytí či nebytí IDS. Pouze myslím, že by to budoucí organizátor IDS měl variantně rozpracovat, a v případě výhodnosti varianty integrace do IDS to dopravci (zde Anexii) navrhnout.
Švl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 314
Registrován: 6-2005

Odesláno Čtvrtek, 09. září 2010 - 00:45:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dnes (ve čtvrtek) kolem 14. hodiny prý bude přejíždět od Rudné přes most na Jenečku nějaká souprava na filmování do Zlonic.

Jinak v pracovní dny je potřeba se smířit s tím, že Praha - Kladno jsou ve špičce plné jak R5 (R+Sp), tak S5 (Os). O plnosti R5 snad nikdo nepochybuje (sedmivozový Sp 1883 apod.), pochybovačům o S5 bych doporučil se jimi někdy projet. Ono třeba při křižování v Ruzyni bývá poslední dobou obrat až 40 lidí... Ráno 5-7 je hlavní proud Kladno-Ruzyně, 7 a 8 Ruzyně-Mas.n., 8-10 Mas.n.-Ruzyně, odpoledne se to všechno mísí v rozmezí cca 13-18. S výstavbou nové budovy Státní rostlinolékařské správy v polích za přejezdem totiž docela posílil proud z/do Mas.n. Ona buštěhradka překvapivě není jen o dopravě kladeňáků (i když ta je samozřejmě dominantní).

Káemovy návrhy na návrat souprav s vozy 021 a 010 musíme brát jako neúmyslný žert, je trochu nostalgik a snílek Kupříkladu výše zmíněný proud Mas.n.-Ruzyně tvoří z většiny kravaťáci a dámy v kostýmech, ti by v koženkové 010 nebo létajícím 021 jeli jen jednou... O nízkopodlažnosti (kočárky, důchodci, kola) nemluvě.

K bus lince 218: při vedení od Divoké Šárky Vlastinou přímo na Dědinu a pak teprve k ruzyňským skladům by mohla končit v Brodecké, otáčela by se přes přejezd v Libocké a podjezdem zpět na Brodeckou, stačilo by jen ubrat kousek trávníku před zastávkou a vytvořit manipulační záliv. A jako bonus by jednou za hodinu mohly označené spoje zajíždět k nádraží v Ruzyni (otáčka a zastávka u billboardu před přejezdem), čímž by vzniklo bezkonkurenční spojení S5 z centra s návazným busem na sídliště - pěšky je to daleko a i za bílého dne ne moc lákavá cesta).
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2181
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 09. září 2010 - 07:17:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky. Já myslím, že poslední odstavec naprosto sedí. V reálné ekonomice určitě. Tak si zkuste představit, že ty vlaky neprovozuje ČD, ale třeba nějaký soukromý dopravce, který nebude mít polovinu nákladů režie přepočítávané podle vlkm.

Bručoun: Ty autobusy by samozřejmě "vyhnily" zcela samovolně. Samozřejmě uznávám, že by zůstalo cosi využívané východní částí Kladna a mezilehlými obcemi, čili zastávkové linky by jezdily i nadále. Nebyly by však páteří obsluhy. Jediné v čem by museli pomoci úředníci by bylo zcivilizování MHD Kladno tak, jak je tomu zvykem v každém civilizovaném městě. Tedy aby obsluha nádraží byla pořádně zajištěna z celého města.

Gabuliatko: S65 opravdu nemá nic společného s nějakými vztahy ROPID - Středočeský kraj. JPP v tomto případě nemá úplně přesné info.

Švl: Horší je, že ty rozhodující vlaky jsou plné. A do plného vlaku další lidi nedostaneme. Ale čím to posílit? Lze vyslat nostalgickou soupravu ála Káem 714 + mnohoBafík nebo mnohBiftek. To ovšem lid moc nepotěší a provozní koncept výrazně podraží. Při nasazení zamračené ani nemluvě. Teda ledaže by to byl třeba brejlovec s řídícím vozem, ale to je sci-fi. MnohoRegionov už je dost, ještě delší žlutozelený vláček, to už by byla šílenost. Možná zajímavá by byla - byť líná, ale komfortní - souprava 2x(854+054+954) s tím, že polovina by končila na Kladně (nejlépe jako přímý vůz do Ostrovce). Ale kde to vzít a nekrást? Ideální by zkrátka byly nějaké nové motorové jednotky, tak jak bylo kdysi uvažováno. Jaké, to nechť je předmětem výběrového řízení. Pak by se dala uplatnit původně myšlená vylepšení provozního konceptu, čili R dělit na přímé vozy Rakovník a Ostrovec (Os), Sp dělit na přímé vozy Ostrovec a Rakovník (Os). A zase za podmínky, že by se nejednalo o spřáhlo typu ešus a že by ve stanici Kladno někdo nenainstaloval nějaké "moderní zabezpečovací zařízení", tedy skutečnosti, které by proces spojování prodloužily na 10 minut....
Gabuliatko
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1154
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 09. září 2010 - 07:42:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nevím proč bus Rakovník Praha není v ZDO, ale vím že současné jízdné Anexie je nižší než SID jízdné.
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2182
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 09. září 2010 - 10:23:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak teď z jiného soudku. Nevím zda tu již padla zmínka o výluce Rudná - Jeneček ve dnech 13. - 15.9. Tedy vápenec bude veden odklonem přes Beroun. Plánovány jsou tyto trasy (využitý počet bude záležet na objemu nakládky):
.... - Beroun 7:10 - Nučice 7:45 (jede jen 14. a 15.9.)
Nučice 9:00 - Beroun 9:35
Beroun 10:40 - Nučice 11:15 (lok.)
Nučice 12:20 - Beroun 12:55
Beroun 13:50 - Nučice 14:34 (lok.)
Nučice 15:45 - Beroun 16:22 - .... (a dále přes Prahu a Ústí)
Johnnyc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 439
Registrován: 2-2009
Odesláno Čtvrtek, 09. září 2010 - 11:28:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Manemb - 750 096 stojí v areálu MTH
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8484
Registrován: 8-2005

Odesláno Čtvrtek, 09. září 2010 - 11:41:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Apollo17: Možná jo, pokud to takhle někdo spočítá, kapituluju (ale stejně mi přijde divné, že by spojená trojdílná a dvojdílná regionova byly výhodnější než lokomotiva s vozy).
-aa-, Švl: ty vlaky jsou opticky plné, protože mají malou kapacitu. Jinak se na Kladno žádnej přepravní zázrak nekoná, kdyby tam mohl pantograf, jezdilo by se v intervalu stejnym jako na kralupy a bylo by to opticky prázdný (btw. jakto že muj model "f" na kralupy jde a na kladno nejde?). Právě proto, že se to řeší připojováním a spojováním dalších a dalších regionov a přidáváním dalších a dalších divných posilových Sp, místo aby to jednou za hodinu odvezl "normální" vlak. Btw, když při výlukách ty divný odpolední Sp nebyly, taky se to odvezlo, že? Ok, vlak v sedle je "levnější" než ve špičce, ale šetřit se můžou i malé částky, ne?
Ta nízkopodlažnost, to je pravda, to je určitě přednost těch regin. No tak jo.
Bručoun: nezlobte se na mě, ale viděl jste někdy poměry u stanice Kladno - město? Párkrát jsem se tam pokoušel přestupovat na busy via Smečno a to máte jeden u nadjezdu, druhej u kostela, třetí u nemocnice. Příchod na ulici od stanice obludný. Tam nelze počítat s jakymkoliv přestupem na cokoliv, vyjma největšího zoufalství. Opravdu se na mě nezlobte, ale stanice Kladno město je použitelná pro místní obyvatelstvo, ale v žádnym případě ne pro jakýkoliv přespolní. A to jsem zkušenej šotouš a přesto mi ten bus nejmíň jednou ujel.
Páteřní linky a bagry = budoucnost MHD!
Tomášk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1314
Registrován: 4-2003
Odesláno Čtvrtek, 09. září 2010 - 13:05:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Káem:
Kladno má trochu jiný počet obyvatel než Kralupy, v Kralupech zůstala pracovní místa v průmyslu.

Ty divný odpolední Sp nebyly o prázdninách. Je pravda, že ani v běžném týdnu to není žádný zázrak, především pro tragickou jízdní dobu (křižování ve Vels, Host, ...) On je to jízdní dobou skoro osobák.

Jinak Tramky z kulaťáku na Hradčanskou ve stejné době taky nejezdily a taky se to odvezlo. V dubnu se týden nelétalo a svět se točit nepřestal :-)
Gabuliatko
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1155
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 09. září 2010 - 13:17:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Káem: v současnosti mají některé vlaky na Mas. n. obrat méně než 15 minut. Za tu dobu tam klasiku neotočíš. Leda že by měla 2 motory.
Na druhou stranu je pravda, že když jsou peníze na S65, AE, metro do rána, bus po JS a podobné věci tak by peníze na "něco rozumného" na 120 být mohly taky. Ale jak zde bylo napsáno, to by Stč. kraj musel chtít. A ten, jak se mi zdá, nechce.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8488
Registrován: 8-2005

Odesláno Čtvrtek, 09. září 2010 - 13:32:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tomášk: k nelétání: Ale Hlavní nádraží praskalo ve švech a posilovaly se rychlíky... Ty Sp nebyly při každý výluce kdy se končilo na Gymnazijní, tedy i přes rok. Ale to jsou detaily.
Gab: soupravu 2*854+3*053 jsem navrhoval taky. jinak při int.60 min by možná nemusely být tak ostré obraty. A nakonec jsem to tu již psal: to ať si řeší dopravce, který má lidi, kteří jsou za to placeni. Já radím jako hobby.
Páteřní linky a bagry = budoucnost MHD!
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3489
Registrován: 10-2004
Odesláno Čtvrtek, 09. září 2010 - 13:46:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Gabuliatko: Technická. S65, bus po JS a metro do rána hradí Praha, AE platí tuším ČD nebo letiště, ale trať 120 z většiny hradí kdo? Středočeský kraj.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Gabuliatko
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1156
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 09. září 2010 - 13:46:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Káem: hlavní nádraží praskalo ve švech díky jedné otevřené přepážce první noc.
Souprava 2*853 prostě není, to chápu i já. K dispozici je souprava 4*814.3 (i když o tom pochybuju, spíš je 6*814.2) ale do té se někomu nechce (ono by se asi přišlo na to, že s tím výrobce nepočítal).
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2183
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 09. září 2010 - 14:07:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Káem: Vy jste teda vůči cestujícím vysloveně dobrák. Trošku se hodíte do Polska. Tam to bývá obvyklé. Jednou za půl dne motorová mašina a čtyřdílná patrová souprava. I když už i Poláci přišli na to, že častěji jezdící motoráky jsou cesta vpřed. Zkrátka Vaše návrhy jsou návrat směr minulost.
Jen tak mimochodem, víte jaký má interval individuální automobilová doprava, která je např. přímou konkurencí vlaku (nejen) na trase Kladno - Praha?
A kde je Váš model na Kralupech? Tam je ve špičce Os 30 a R 60. Vy jste chtěl nepletu-li se Os 60 a R 60. V sedle na Kralupech Os 60, R 120, Vy jste chtěl Os 60. Nadto Kralupy ještě nejsou tak nějak dokončeny, kdyby sousední objednatel též podporoval veřejnou dopravu, tak jsou Kralupy celodenně a celotýdenně 30 už dávno (jako např. Český Brod, Řevnice či Strančice a v pracovní dny i Lysá).
A těch výluk na Gymnazijní zase až tolik nebylo. A Sp jely ze Smíchova (až na tu letošní prázdninovou, kdy Smíchov okupovala S65).

Gabuliatko, Orky: Ano, technická je naprosto oprávněná. Mícháte jablka s hruškama. Zkrátka jeden objednatel chce rozvíjet, druhý nikoli. Posílit 120 by možná možné bylo, ale jen do Ruzyně.... Což je zase celkem k ničemu.

Gabuliatko: Ty obraty jsou dokonce zpravidla pod 10 minut, takže nevratná souprava prodražuje systém celkem slušně.
Co je souprava 814.3? Jestli to dobře chápu, tak Vaše 814.2 = ve skutečnosti 814.0 (a 1), 814.3 = 814.2? Nicméně pokud je mi známo, lze z jednoho vozu řídit až šest motorových vozů = buď až šest dvouvozových nebo až tři třívozové. Popř. nějakou kombinaci typu 4 x dvouvozová + 1 x třívozová. Ale nějak moc se tohle v depu nechce užívat. Možná proto, že na obrazovku to diagnostikuje jen tři vozy a zbylé tři se musí nějak posouvat či co (nevejdou se). Nevím jestli je obava, že by si fíra nemusel díky tomu všimnout požáru pátého vozu či co nebo to jinak nefunguje. Možná víc by řekl někdo problematiky znalejší.
Tomášk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1315
Registrován: 4-2003
Odesláno Čtvrtek, 09. září 2010 - 14:12:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Káem: No při předchozích výlukách byly ty Spěšňáky otočené na Semmering. Což letos v létě tak nějak nešlo ...
Borovička
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3236
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 09. září 2010 - 14:15:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ale trať 120 z většiny hradí kdo? Středočeský kraj. - jasně z 31 kilometrů je v Praze jen 15 km.
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2184
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 09. září 2010 - 14:21:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Borovička: Ono by víceméně stačilo, kdyby v kraji byl třeba jen 1 km. Možná kdyby Kladno byla první obratová stanice za hranicí kraje a v Praze byla posledním bodem významná zastávka, dalo by se s tím něco dělat....
I když v případě trati 120 možná ani tak nejde o kilometry. Ale o odvahu ke kroku, k němuž nebyla odvaha nalezena ani v silně vytížených Vrapicích.... Osobně si ale myslím, že stávající model je asi vhodným kompromisem, který lze na této trati učinit.

A z jiného soudku - jako známý sledovač jednání Rady HMP jste nějak vypustil její úterní jednání?
122
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.180.199.186
Odesláno Čtvrtek, 09. září 2010 - 14:23:26    Odkaz na tento příspěvek  

Zajímalo by mne, jestli by bylo reálné udělat na 120 takt Sp/R 30 minut (křižování: Dejvice, Hostivice, Kladno)? Jde mi hlavně o reálnost udělat Hostivice - Dejvice se zastavením ve Veleslavíně pod 15 minut (i opačným směrem). Uvažuji soupravy 2x 814.0 nebo 814.0+814.2.
Jeneč
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 693
Registrován: 12-2006

Odesláno Čtvrtek, 09. září 2010 - 14:34:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

aa: Proč se tedy na Kralupech neudělá to, co je směr Kladno i směr Kralupy? Osobák by odjížděl v lichou z Kladna od rychlíku a sudou jako teď a na Ostrovci by počkal na příjezd Sp? Křižovalo by to v Dubí a grafikon by byl souměrný.

K trati 120 - myslím, že by se stačilo upravit soboty a neděle na Os po 120ti minutách, tak jako z Kladna do Kralup. Tím by se myslím dost ušetřilo a vlkm by se mohly použít jinde a jindy.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8490
Registrován: 8-2005

Odesláno Čtvrtek, 09. září 2010 - 14:37:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa- No já se tak jako starám, abysme jako v Polsku nedopadli celkově. Rychlíky z drtivé většiny do Kralup nejsou zaintegrovány, tak je snad ani moc nepočítejte, žejo. to bysme mohli započítat i vlaky Carga. Ty spěšńáky na semmeringu ale nikoho nevozily, nemýlím-li se? To snad potvrzovalo i zdepřítomné šotoušstvo (i když já doufal v opak). Taxe při dalších výlukách rovnou zrušily.
Btw. Paní Kolínská, tedy takykandidátka na pražskou protektorku, na TK dneska řekla, že její prioritou je "rozpohybování městské železnice" Tak už radši v předstihu dělejte na S6 na hlavák, na S35 a podobně. Mám jí volit?
Páteřní linky a bagry = budoucnost MHD!
Borovička
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3237
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 09. září 2010 - 15:04:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

aa: úterní RHMP bylo diskutováno u tramvají (a malinká zmínka tam je i k Semmeringu).

Na území Středočeského kraje má trať 120 mnohem jednodušší cestu k modernizaci než tunelovat se přes P6. Jen pro ty Hostivice (pro půristy tu Hostivici) by se asi musel nějaký tunel doprojektovat.
Gabuliatko
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1157
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 09. září 2010 - 15:52:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-: Možná proto, že na obrazovku to diagnostikuje jen tři vozy a zbylé tři se musí nějak posouvat či co (nevejdou se).
A byl by problém požádat výrobce o úpravu? Určitě by to vyšlo levněji než Desiro. Otázkou je, zda 3*814.2 stačí.
Hungry_bear
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 261
Registrován: 1-2006

Odesláno Čtvrtek, 09. září 2010 - 16:20:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

to Jeneč:

a vlkm by se mohly použít jinde a jindy.

Obávám se, že souprava odstavená o víkendu se nezhmotní do soupravy navíc ve všední den


to Gabuliatko:

Určitě by to vyšlo levněji než Desiro

Z hlediska okamžité nákupní ceny ano (z hlediska ceny rozpočítané na životnost už ne), ale na této trati je pro 814.cokoli smrtelný kopec z Buben do Veleslavína - smrtelný jak co do jízdní doby, tak co do dlouhodobé životnosti toho motoráku.
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2185
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 09. září 2010 - 19:07:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

122: Spíše ne. Když máme dnes Dejvice - Hostivice za čistých 15 min., tak zastavení ve Veleslavíně se tam na půlhodinu nenacpe. Dovedu si představit 30 min. Sp s průjezdem Velsu.

Jeneč: A čeho tím chcete dosáhnout? Příjezd do Kralup by byl cca 25, odjezd cca 35. Přestup na Prahu 15 min., no budiž, ale směr ÚL obousměrně těsný nepřípoj. Neratovice by byly však dobré.
Samozřejmě pobyt v Ostrovci by se asi dal odstranit, zkrátka by Sp jely jako Os až do Kralup, ve druhé hodině by jel do Kralup přípoj od R. A Os vlaky od Prahy by striktně končily v Ostrovci.
Něco takového bych si dovedl přestavit, avšak co ty Kralupy? Takhle by to vyhovovalo??? Osobně bych hlasoval spíš pro kříž v Otovicích (a ještě lépe tedy v Zákolanech, když už se nesmí nikde projíždět).

Káem: Hlasovat pro ni jistě můžete. Nevím jestli myslí tím rozpohybováním zrovna S35. Řekl bych, že ne. Nicméně hlavně aby Váš hlas nepopadl.

Borovička: Ovšem i o železnici se tam hovořilo.

Gabuliatko: Jak tak znám zdejší poměry, troufnu si říct, že byl.

Hungry bear: Přesně tak. Ale bylo už dost vynálezců, kteří navrhovali přesunout kilometry těch "prázdných" (dosaďte co chcete - vlaků, tramvají, atobusů...) ze sedla do špiček.

Bohužel tehdy nevyšla ta Desira (nebo něco podobného) původně uvažovaná aspoň na R. Tři kousky by tam udělaly dost práce. Škoda.
Gabuliatko
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1158
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 09. září 2010 - 19:49:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-: je možné zveřejnit proč Desira nevyšla, nebo jak blízké realitě bylo jejich nasazení ?
122
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.180.199.186
Odesláno Čtvrtek, 09. září 2010 - 20:09:46    Odkaz na tento příspěvek  

-aa-: Zastavování ve Veleslavíně (nebo lépe: střídavě Vels/Ruzyně) by umožnilo zrušení Os Masna-Hostivice. Os od Kladna by pak mohly jezdit (v jiných časových polohách, aby byl přestup na Sp v Hostivici) na Zličín. Jinak trať 093 bych viděl podobně jako Jeneč: Protáhnout Sp z Ostrovce až do Kralup a křižovat v Dubí. Čili příjezd do Kralup cca v X:55 nebo X:25, odjezd X:05 nebo X:35 (z hlediska přípojů v Kralupech je ale oboje špatné).
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2188
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 09. září 2010 - 20:20:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Gabuliatko: To se musíte zeptat ČD. JPP by řekla, že jim to jeden vlivný výrobce kolejových vozidel zakázal. Faktem je, že tehdy v dozorčí radě seděl bývalý ředitel výrobce (jistě pouze shodou náhod soused stávajícího ředitele výrobce), toho času ředitel nejmocnějšího sponzora státního rozpočtu. Ale věřte JPP....

122: To by Vám cestující do Ruzyně poděkovali... Přibývá jich, jak tu bylo před pár příspěvky uvedeno.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4326
Registrován: 9-2007
Odesláno Čtvrtek, 09. září 2010 - 20:20:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-: "Ty autobusy by samozřejmě "vyhnily" zcela samovolně. Samozřejmě uznávám, že by zůstalo cosi využívané východní částí Kladna a mezilehlými obcemi, čili zastávkové linky by jezdily i nadále."

Východní kladenská sídliště jsou větší než Beroun a Mělník dohromady. Nevím tedy proč uvažujete úplné samovolné vyhnití rychlých autobusů. Většinou se nesázím, ale tady bych klidně udělal vyjímku. Pokud negativně nezasáhnou úřady, tak i s velmi kvalitní "rychlodráhou" zde zůstane víc rychlých autobusů, než z jakéhokoli jiného města.

Káem: "viděl jste někdy poměry u stanice Kladno - město? Párkrát jsem se tam pokoušel přestupovat na busy via Smečno a to máte jeden u nadjezdu, druhej u kostela, třetí u nemocnice. Příchod na ulici od stanice obludný."

Viděl, dostkrát. Každá studie VHD v Kladně počítá s přestupním uzlem v této zastávce, protože na rozdíl od st.Kladno ty autobusy okolo jezdí. To znamená, že se výhledově počítá se zastavováním všech spojů všech linek přímo u železniční zastávky (zřejmě s vyjímkou přímých do Prahy). Čili žádné chození k nemocnici nebo k rozdělovskému kostelu. Zároveň se nepočítá s tím, že by u železniční zastávky nějaké autobusy končily, počítá se se stávajícím ukončením na autobusáku.
Dosavadní studie počítaly s tím, že bude dole pod mostem dvojkolejka. Můj nápad spočívá pouze v tom, že by se tento model dal při dostatečné hustotě rychlého spojení Kladno,město-Praha aplikovat i na jednokolejku.

Švl: "K bus lince 218: při vedení od Divoké Šárky Vlastinou přímo na Dědinu a pak teprve k ruzyňským skladům by mohla končit v Brodecké, otáčela by se přes přejezd v Libocké a podjezdem zpět na Brodeckou, stačilo by jen ubrat kousek trávníku před zastávkou a vytvořit manipulační záliv."

Technicky by to šlo, ale najezdilo by se o něco víc kilometrů, jedno kolo by trvalo o něco déle, při obratu by se často čekalo na šraňky. Čili by ke stejnému intervalu bylo třeba víc vozů.
Jednosměrný objezd by byl úspornější a ve směru špičky stejně výhodný. Vždy v jednom směru by ale nešlo linku použít k místním cestám. Dále, je těžké určit, který směr je vhodnější v sedle a o víkendu. Ne že bych to přímo vylučoval, ale bral bych to spíš jako nouzovku.
Možná nejlepší by bylo od nějaké nepříliš prosperující firmy (je-li taková) odkoupit kus pozemku na točnu. Rychlejší 218 by byla pro obyvatele Dědiny aspoň nějaká náplast na to, že tam v dohledné době nebude žádné metro.
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2189
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 09. září 2010 - 20:22:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: Obávám se, abysme se vůbec dožili řešení takové sázky....
Jeneč
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 694
Registrován: 12-2006

Odesláno Čtvrtek, 09. září 2010 - 21:43:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A co je to za přípoj v Kralupech teď? Od Kladna přijede v 06 a na Prahu odjíždí až ve 41. Na Prahu by se přípoje jednoznačně zlepšily. a kolik lidí jezdí od Kladna směrem na Roudnici, když opačným směrem přípoje stejně neexistují o 1 !! minutu?
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2190
Registrován: 12-2007
Odesláno Pátek, 10. září 2010 - 06:50:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jeneč: Ve špičce do Prahy i v 11. A směrem na Ústí jsem měl na mysli přípoj na R, ten by myslím využití našel. Nicméně neříkám, že stávající JŘ je nějaký ideál. To zdaleka není. Ovšem k jeho zcivilizování bych preferoval lepší cestu, kterou považuji za lepší. Příjezdy Kralupy cca 05, odj. Kralupy cca 50. Celé to počítá s tím, že výhledově na 30 min. Os Praha - Kralupy celodenně a celotýdenně stejně jednou dojde. Kromě toho tento systém také drží přípoj Rakovník - Kralupy na Kladně. Já vím, stále tam nefunguje Zličín - Švermov....
Švl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 315
Registrován: 6-2005

Odesláno Pátek, 10. září 2010 - 11:26:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

122: Podle poznatků ze současného provozu by Dejvice-Hostivice za 15 min šly, ale jen s 814.2 (2x 814.0 by to nestíhala). Dv-Vn 5 min + Vn-Rz 4 min + Rz-Ho 4 min = 13 min. Bez zastavení Vn či Rz by zbyla i drobounká vata na křižování v Ho. S jakýmkoliv zastavením by to ovšem bylo bez rezervy a např. při poruše přejezdů Dv-Vn by to bylo nevyjezditelné.
Hungry_bear
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 278
Registrován: 1-2006

Odesláno Pátek, 10. září 2010 - 11:31:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

a např. při poruše přejezdů Dv-Vn by to bylo nevyjezditelné.

Nevyjezditelnost spolehlivě zajistí i spadané listí na kolejnicích
Švl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 316
Registrován: 6-2005

Odesláno Pátek, 10. září 2010 - 16:18:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V úterý 14.9. pojede z Prahy (resp. Zvolena) do Lužné souprava T 478.3 + 477.0 + směs historických vozů (Da, Kez, ABa, Zae, Ztrc). Z Buben by to mělo jet před půl jedenáctou dopoledne a do Lužné dorazit v poledne.
Upozornění: Pěkné počasí není součástí nabídky.
122
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.180.199.186
Odesláno Pátek, 10. září 2010 - 19:08:36    Odkaz na tento příspěvek  

Ono jde hlavně o to, že v současné době je pro Kladeňáky cestující do Prahy použitelný jen jeden vlak za hodinu. Os jsou díky jízdní době nepoužitelné. Pro výrazný nárůst počtu cestujících je třeba vyřešit následující:
1. Všechny vlaky musí na Kladně zajíždět až na Ostrovec (rychlíky na Rakovník jsou pro polovinu Kladna z ruky a na přestup se vám každý vykašle).
2. Výhledově (to neznamená za padesát let) přímé vlaky Kladn-Ostrovec - Zličín s tím, že na Zličíně by zajížděly po vlečce až k metru.
3. Snížit interval Sp na 30 minut. (buď projíždět Vels, nebo hnát každý druhý Sp na Semmering) Bohužel by byly nadále nutné Os v úseku Masna - Hostivice, ale po zprovoznění metra by mohly klidně vyjíždět až z Velsu. Bohužel to má ještě jeden problém: Mezi Hostivicí a Kladnem by bylo možné vést Os pouze v intervalu 120 minut (víc tam neprocpete), což je ve špičce trochu málo...
Hopkirk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 64
Registrován: 5-2009

Odesláno Pátek, 10. září 2010 - 22:11:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mě chybí na 120 parkoviště pro auta cestujících a to nejen typu P+R. Např. v Berouně se už povedlo je vybudovat. Přitom místo u nádraží na jejich výstavbu by se jistě našlo, jen kdyby se chtělo.

Nevím čím si to 120 zasloužila ale vozidlový park tu zdaleka neodpovídá významu tratě. Na Sp uskákané a hlučné 814, na R ucourané a přetížené 854, plazící se do Velsu poloviční rychlostí než je povolena.

Postrádám absolutně jakoukoli snahu od SŽDC alespoň o malé zrychlení tratě, snaha je spíše opačná. SŽDC opravuje mosty na lokálkách jež čeká pro minimální provoz v blízké době ukončení provozu a v Praze se jezdí přes mosty 40 km/h z důvodu špatného stavu. Kvůli dvěma výměnám se jezdí přes celé Bubny 30 km/h.

Autobusy dostaly novou dálnici Pavlov - Praha a na starém úseku dálnice do Strašecí částečně nový povrch, to se pak těžko konkuruje.
122
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.180.199.186
Odesláno Sobota, 11. září 2010 - 07:48:41    Odkaz na tento příspěvek  

Hopkirk: Jenomže u nás ani žádná lepší vozidla nemáme (jedině tak nahradit 854 za 843, ale jinak fakt nevím).
Lukfi
Neregistrovaný host
Odeslán z: 80.188.88.247
Odesláno Sobota, 11. září 2010 - 10:03:13    Odkaz na tento příspěvek  

Ale já vím: RS1!
Vrbam
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2285
Registrován: 7-2003

Odesláno Sobota, 11. září 2010 - 10:17:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Postrádám absolutně jakoukoli snahu od SŽDC alespoň o malé zrychlení tratě, snaha je spíše opačná. SŽDC opravuje mosty na lokálkách jež čeká pro minimální provoz v blízké době ukončení provozu a v Praze se jezdí přes mosty 40 km/h z důvodu špatného stavu. Kvůli dvěma výměnám se jezdí přes celé Bubny 30 km/h.
Čeká se přeci 40 let na rychlodráhu!!!

Včerejší noční úlovek
Penguin01
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4
Registrován: 8-2008
Odesláno Sobota, 11. září 2010 - 21:32:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

KDS Kladno už včera odpoledne

Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8494
Registrován: 8-2005

Odesláno Neděle, 12. září 2010 - 08:15:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-: bez obav, myslím, že budu hlasovat pro vítěze
To o těch desirech je dobrá pohádka. Nebylo by jednodušší říct, že na ně prostě nebyly peníze? Jakou by prosím pěkně Desira udělala práci? Jezdila by spřažená po třech, přesně z téhož důvodu, co jezděj ty nešťastný reginy.
122: neřekl bych, že os nejsou použitelné. Neviděl bych tu hru o čtvrthodinu na vzdálenost, jaká je z Kladna tak dramaticky. On JŘ je něco a realita věc druhá a raději pomalu a spolehlivě jedoucí os, než nadupanej čas R, kterej pak z desítek provozních důvodů stejně přijede se sekyrou 15 minut.
Páteřní linky a bagry = budoucnost MHD!
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2221
Registrován: 4-2003
Odesláno Neděle, 12. září 2010 - 08:33:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Káem: Uvědom si, že čtvrthodina nehraje žádný rozdíl například u vlaků mezi Ostravou a Prahou, kdežto u vlaků mezi Kladnem a Prahou jde o rozdíl zásadní.

Kdybys konečně pochopil potřeby běžných cestujících (nikoliv jen o nich žvanil), tak bys tu tolik neblábolil. Ostatně na vlak v podobě zamračená + 5 x B, jedoucí každou hodinu a stavící na všech zastávkách se ti cestující vy.erou, na takový pořádný vlak totiž nejsou zvědaví.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8496
Registrován: 8-2005

Odesláno Neděle, 12. září 2010 - 08:53:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bram: To je samozřejmě tvůj názor, máš na něj plné právo a neberu ti jej, nicméně v porovnání se zdepřítomnými jsem stále ještě doslova esence běžného cestujícího. Pouhý pohled na os a R na 120 (a nejen na 120) jasně říká, že cestující na os určitě nese*ou. A vůbec si nejsem jist, že řvoucí motor pod podlahou dvounápravového(!) motoráku jedoucího ze všech sil v podobě poloprůchozí čtyřvozové soupravy je pro kaštany lepší než ticho a pohodlná jízda bez skákání a trhání v čtyřnápravové kožence.
Páteřní linky a bagry = budoucnost MHD!
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2222
Registrován: 4-2003
Odesláno Neděle, 12. září 2010 - 09:13:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Káem: Jenže daleko plnější jsou R a Sp. Os je jen taková z nouze ctnost, kdyby se to díky snížení počtu zastavení přeměnilo na Sp, cestující by byli daleko spokojenější a vlaky využívanější.

Jinak reginova je z pohledu běžného cestujícího celkem ujdoucí vozidlo, ač jsou skalní šotouši přesvědčeni o opaku. Samozřejmě srovnání s Desirem nesnese, ale oproti koženkovému B se zažranou špínou jde o pokrok.

Ano cestující mají opravdu radši vlaky, kde jedou čtyřnápravová vozidla a to jsou právě R a Sp, podtrženo navíc kratší jízdní dobou.
Fiqwert
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 142
Registrován: 5-2010
Odesláno Neděle, 12. září 2010 - 10:11:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ano, můžu potvrdit z vlastního pozorování, že cestující mají regionovy za pěkné vlaky.Osobní vlaky jsou využívané ve špičkách podle mě uspokojivě.Spojení z Prahy do Kladna je podle mě dobré, vlaky jsou docela využívané, a vy hledáte chyby tam kde nejsou.
Mono Stereo 2

FiQwert, ne Figwert!
122
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.180.199.186
Odesláno Neděle, 12. září 2010 - 10:46:41    Odkaz na tento příspěvek  

Fiqwert: Nejde o to, že by tu byly nějaké chyby. Jde o to, že tato trať má z hlediska počtu cestujích mnohem větší potenciál, než kolik lidí opravdu jezdí. Například autobus do Prahy jede de facto každou čtvrthodinu (ve špičkách i méně), vlak jede jen jednou (resp. dvakrát) za hodinu. To se pak nesmíte divit, čemu lidé dávají přednost... Samozřejmě byste to mohli odůvodnit i rozdílnou polohou stanic/zastávek, ale uznejte, že by vlakem mohlo/mělo jezdit daleko víc lidí.
Hungry_bear
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 282
Registrován: 1-2006

Odesláno Neděle, 12. září 2010 - 11:04:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nebylo by jednodušší říct, že na ně prostě nebyly peníze?

Copak, někdo mermomocí chce zapomenout na státní "dosyp" 12-ti miliard Kč určený právě na obnovu vozidel ?
(navrhuji minutu ticha na jejich památku ) /těch prožraných miliard, pochopitelně/


Jezdila by spřažená po třech, přesně z téhož důvodu, co jezděj ty nešťastný reginy

Ano, výhoda motorových/elektrických jednotek je přesně v možnosti dle potřeby "poskládat" soupravu s potřebnou kapacitou a opět podle potřeby jí "rozebrat", přičemž poměr výkonu ku hmotnosti (a tedy jízdní dynamika) se nezmění, v sedle není nutné tahat hmotnost naddimenzovaného motoru (a krmit jej) ani naddimenzované soupravy - to vše s jedním strojvedoucím a s rovnoměrným rozložením na kola přenášeného výkonu po celé soupravě (= menší náchylnost ke skluzům, neuváznutí na trati při poruše jednoho z motorů, ...).
K tomu možnost hvězdicové/větvové obsluhy s rychlým rozpojováním i spojováním v uzlech (tedy, pokud na to nějaký diletant neobjedná šroubovky, jako na RS1 pro ČD, ke přednost dostala možnost tahat s tím stávající šrotiště).

(Příspěvek byl editován uživatelem Hungry_Bear.)
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4344
Registrován: 9-2007
Odesláno Neděle, 12. září 2010 - 11:14:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Osobní vlaky jsou využívané ve špičkách podle mě uspokojivě. Spojení z Prahy do Kladna je podle mě dobré, vlaky jsou docela využívané, a vy hledáte chyby tam kde nejsou." ....

.... takže je vlastně "nepochopitelné", proč jezdí zrychlenými autobusy Kladno-Praha desetkrát tolik lidí ....

K rozsouzení sporu o to, zda je zastávkový osobní vlak oblíbeným dopravním prostředkem z Kladna do Prahy je třeba sčítat lidi v úseku Unhošť-Kladno, odečíst ty co ve směru od Kladna vystoupí v Unhošti, Pavlově, Jenči, a výsledky porovnat s vytížením R, Sp v úseku Hostivice-Kladno, jedoucího v přibližně stejný čas. Osobně mám celkem jasné tušení, že budou mezi vytížením Os a R v tomto úseku zřetelné rozdíly.

Pokud by železnice chtěla cílit na většinu cestujících v tomto směru, tak z toho jednoznačně vychází potřeba Sp Kladno,město-Praha,Masna každou půlhodinu.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8498
Registrován: 8-2005

Odesláno Neděle, 12. září 2010 - 17:42:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bram: Ale i já mám regionovy za celkem slušný vozidla. Ale ty pospojovaný konvoje, co otravujou život na 120 by mohly jako jednotlivý kousky výrazným způsobem zkvalitnit a pozvednout dopravu třeba na 172, která je pro regionovu jako stvořená tou úvratí, na 173 (kde by mohla lákat nový lidi místo 810) a podobně. Lidi co pospíchaj, použijou stejně bus (to je i pro Bručouna, všude bojujete za komplementárnost busů a vlaku a tady najednou chcete něco strhávat na stranu vlaku), boj o tyhle lidi je myslím jen vyhazováním peněz. Kdyby jezdily na os 854, to by byl ohlas a komfort a přibyli by lidi, co jim nezáleží na čtvrthodině, ale chtěji sedět pohodlně a bez drncání. Osobně mám pocit, že os jsou plnější, ale denně ty vlaky nevidím.
Hungry bear: Jo to jo, kdyby se to dělilo a spojovalo, to by byla jiná. Ale ono se s tím tak nezachází - prioritně proto, že je potřeba kapacitní vozidlo, sekundárně prý proto, že spojování a rozpojování prý reginám nesvědčí, což v 21. století nechápu, zejména když u ešusů v Poříčanech to jde a standardně...
-aa- ještě mě tak napadlo, že jsem to trochu nespecifikoval - reginy bych klidně nechal na večerních, nočních a nedělně ranních spojích, ty barči s koženkou bych dal na vlaky , kde ty lidi s tim jezděj do práce, takže musej a moc jinejch možností nemaj (že jsem lidumil, co? ) - na 120 je ten samý problém co na 200 se švejky - ráno, večer, pátek, svátek, zima, léto furt stejná souprava , protože se to dobře kreslí a dobře to obíhá, není-liž pravda?
Stejně je ta 120 exot, kde jinde (mimo 070) jsou všechny rychlíky zaintegrovány, he? Takže na jinejch tratích cestující PID si může o rychlíku jen zdát, a tady ho maj z jakýchsi důvodů jako NESYSTÉMOVOU samozřejmost. To mi taky vysvětlete.

(Příspěvek byl editován uživatelem Káem.)
Páteřní linky a bagry = budoucnost MHD!
Michal z Kladna
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.201.50.108
Odesláno Neděle, 12. září 2010 - 18:21:14    Odkaz na tento příspěvek  

Moje žena například jezdí vlakem z jediného důvodu a tou je cena. Kdyby autobusy Kladno - Praha všech těch dopravců byli nějak integrované, nebo kdyby na ně existovali měsíční jízdenky za srovnatelnou cenu tak jezdí busem. Takhle když na ty autobusy neexistuje jiná možnost než jezdit za 35kč/jízdu tak to poněkud leze do peněz.
Apollo_17
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1496
Registrován: 8-2007

Odesláno Neděle, 12. září 2010 - 18:30:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Káem: Kdyby jezdily na os 854, to by byl ohlas a komfort a přibyli by lidi

Myslíte ,že z Kladna do Prahy jezdí do práce tolik šotoušů,že si vybírají podle toho,zda jede 814,nebo 854 ?

reginy bych klidně nechal na večerních, nočních a nedělně ranních spojích

A v pracovních dnech přes den by stály v depu.

ty barči s koženkou bych dal na vlaky , kde ty lidi s tim jezděj do práce

A přes den v pracovní dny by stály v Praze,v noci a o sobotách a nedělích na Kladně a denně by ujely 60 kilometrů.

ráno, večer, pátek, svátek, zima, léto furt stejná souprava , protože se to dobře kreslí a dobře to obíhá

Důvodem je ekonomika.Aby se vozidlo zaplatilo a využilo,musí jezdit celý den,pátek i svátek,do práce i o víkendu.Proto jezdí někdy soupravy plné(ve špičce),i poloprázdné (v sedle).Vaše náměty se dají realizovat jen s naprosto odepsanými vozidly(viz různé prázdninové víkendové jízdy "Hurvínků,Dvěstědvaašedesátek a Singrovek "na Kozích,Švestkových ,nebo Doupovských dráhách.
Suri
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 354
Registrován: 4-2003
Odesláno Neděle, 12. září 2010 - 18:40:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Káem: na 173 když regionovu tak jen o víkendu; v pracovní dny by tak líné vozidlo jako 814 nestíhala stávající jízdní doby a tedy půlhodinový takt Smíchov-Nučice. Navíc by nepředstavovala až zas takové kvalitatvní zlepšení, protože se tam teď na drtivé většině vlaků vyskytuje 811 nebo humanizované 810. Koženková 810 s prkennou lavicí je spíše vzácností. Oproti 814 má 810/811 svižné rozjezdy, svižně to jede a hlavně v tom není ten strašný kravál. Chodové vlastnosti to má prakticky stejné, a jedinými plusy 814 tak snad zůstává částečná nízkopodlažnost a mírně pohodlnější sedačky. Tady by ideálním vozidlem kapacitně a trakčně byl takový RegioShuttle RS1, jenže takového zlepšení se asi v dohledné době nedočkáme. Nejlepším řešením z možného by bylo v pracovní dny nechat 810/811 a o víkendech nasadit 814, aby se mohlo zajíždět na hlavní nádraží.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8501
Registrován: 8-2005

Odesláno Neděle, 12. září 2010 - 19:03:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Apollo: Šotouši to tu tvrděj, tak se přizpůsobuju jejich argumentum.
To s tim co by kde stálo je bohužel otázka organizace práce dopravce, který na to jistě má placené lidi a nemůže chtít, aby mu to šotouš nebo objednatel řešili. Když objednatel řekne - v prac. den klasika a o víkendu motorák, a dopravce řekne že to neumí, v každém normálním tržním systému prostě nastoupí jiný dopravce. Podivejte se, Bmo taky jezdily v kladiva do Kralup a o víkendu do Čerčan, a nestály, tak ono to jde, když se chce. Možná že kdyby ty vlaky stály tak jak popisujete, stihla by se udělat údržba a možná by bylo třeba méně vozidel - odhaduji zálohy na dráze tak na 30-40 % skutečně potřebných vozidel, což je dost. Jezdit se dá s 10-15, že jo. Já nevim. Prostě popisuju představu zákazníka, klienta a toho, kdo to platí. No a za své peníze chci službu a ne být obtěžován interními problémy, že jo. Nebo ne?
Suri: Línost by mohla být důvodem. ale uvedl jsem 173 jen namátkou. Mohly by nahradit 842 na 200... Máme nadbytek čtyřnápravovejch motorů? A máme motory pro Kladno.
Michal z Kl.: ano i to je důvod. A je zdravé dělat rychlou dopravu jako bus za cenu jako vlak?
Páteřní linky a bagry = budoucnost MHD!
Apollo_17
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1497
Registrován: 8-2007

Odesláno Pondělí, 13. září 2010 - 07:52:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když objednatel řekne - v prac. den klasika a o víkendu motorák, a dopravce řekne že to neumí, v každém normálním tržním systému prostě nastoupí jiný dopravce.

Druhá otázka je,zda objednavatel touží po starých koženkách vysokopodlažních se starými záchody,místo kulturnějšího a modernějšího interieru v motorákách(i když občas více poskakujícího).Navíc Bardotka s pěti Bt by měla problémy stíhat jízdní doby Regionovy(absence nízkopodlažnosti a centrálního zavírání dveří) a velmi malý výkon.Při 5 vozech(hmotnost 225 tun) dosáhne podle tabulek na třídě sklonu XIII,která je z Dejvic do Veleslavína maximálně 40 km s topením,bez topení 45 km/h.Tam by ji ta Regionova ujížděla.Navíc po těchto létech již né každá Bardotka snáší bez problémů 8 stupeň,takže realita by byla ještě horší.Bardotka má dobrou tažnou sílu ,ale malý výkon,takže v osobní dopravě s větší zátěží by to bylo ještě horší,než rozjezdy 854+2x 054

(Příspěvek byl editován uživatelem Apollo 17.)