K-report
 

Archiv do 27. srpna 2010  

Diskuse K-report » Archiv 2010 » Železnice » GVD platný a připravovaný » Archiv do 27. srpna 2010 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.84.129.10
Odesláno Pondělí, 23. srpna 2010 - 14:57:27    Odkaz na tento příspěvek  

Cogwheel: čtete mi myšlenky . Nebývá zvykem aby se napoleónek Bárta plazil před kýmkoli, tím méně před hejtmany, a prosil...
Franta z hor
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.84.129.10
Odesláno Pondělí, 23. srpna 2010 - 16:06:11    Odkaz na tento příspěvek  

Rozšíření toho článku na www.ceskenoviny.cz:

Jihomoravský kraj podle Haška už o ukončení provozu na málo využívaných tratích rozhodl a vlaky tam nahradily autobusy. Všechny spoje jsou součástí integrované dopravy, která podle hejtmana zajišťuje lidem solidní dopravní obslužnost. Ve všední den zajíždí do všech měst a obcí nejméně šest párů spojů, v sobotu a neděli tři páry.

BINGO ! A o tom to je. Totéž už provedly i některé další kraje, např. Ústecký. Bude-li MD rozumné, bude na tyto agrumenty slyšet. Ale protože si o Bártovi a spol. nedělám iluze, myslím že "uslyší" spíš na strach z prohraných voleb.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6500
Registrován: 12-2007

Odesláno Pondělí, 23. srpna 2010 - 16:20:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad článek:

Jihomoravský kraj podle Haška už o ukončení provozu na málo využívaných tratích rozhodl a vlaky tam nahradily autobusy.
To není docale tak pravda. Třeba vlaky v úseku Boskovice - Velké Opatovice rozhodně nepatří k "hodně využívaným", přesto dosud jezdí.
Možná by se našly i jiné příklady ("jižní" část 244?).

No jestli chce MD, aby kraje zrušily málo využívané vlaky, tak ať učiní to nejlogičtější řešení - ať stopne ten "dosyp" peněz.
Pak už mu to bude moci být vcelku jedno, co na kterých tratích kraje (ne)objednají. Hlavně když si to celé samy zaplatí.
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.84.129.10
Odesláno Pondělí, 23. srpna 2010 - 16:37:51    Odkaz na tento příspěvek  

David: no ono když se chce, tak se vždycky najde něco na zrušení. Otázkou je zda je to správně. Já si myslím že ne. Tím spíše v JM kraji, kde byla doprava optimalizována vcelku dobře.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3375
Registrován: 10-2004
Odesláno Pondělí, 23. srpna 2010 - 17:38:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Cogwheel: Nějaké volby jsou skoro každý rok. To by se nemohlo udělat nic.
Franta z hor: Přesně. IDS JMK je suveréně nejlepším IDS v ČR, pak dlouho nic a pak ten zbytek.
David: Z tvých příspěvků mám pocit, že jsi dlouhodobým odpůrcem dosypu. Jenže on ten dosyp je natolik velký, že by neořezal jen lehce nahraditelné lokálky, ale poměrně dost by zasáhl i do páteřních tratí, kde je potřeba ponechat častý provoz, jinak se konkurence VHD vůči IAD zhorší. Ten dosyp vznikl zejména proto, aby dorovnal skokový nárůst ceny za provozování drážní dopravy. Schválně, zkus si vzít menší kraj a navrhnout redukci drážní dopravy cca o třetinu a možná by bylo vhodné uvažovat i rozdílnou cenu za 810 vs. klasika na hlavních tratích. Myslím si, že bys dost pravděpodobně skončil u toho, co tu kdysi nastínil -aa- na příkladu středočeského kraje, a to, že by by zůstaly v provozu pouze dvoukolejné trati v okolí Prahy. Ten dosyp dost možná skončí, jak bylo uvedeno v článku, na který byl odkaz v karlovarském kraji. Tam se mluvilo o redukci asi 10%, ale to by znamenalo, že by kraj pravděpodobně musel na dotacích přitlačit.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6501
Registrován: 12-2007

Odesláno Pondělí, 23. srpna 2010 - 18:05:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky:

Jsem odpůrcem dosypu od MD minimálně v takové podobě, v jaké je. MD ty peníze nalilo do regionálky, aniž by kraje byly nuceny něco zlepšit.

Jestli vůbec mělo MD krajům něco dát, tak podle mě jen za podmínek, jako jsou:
- celková optimalizace dopravního systému v kraji
- navázání vlakových i autobusových linek na systém rychlíkových linek (tzn. spoje objednávané krajem přivezou cestující na spoje objednávané a dotované státem)
- směřování těchto dosypů zejména na nákup nových vozidel, nikoliv do provozních výdajů
- skutečně by to neodjezdil jiný dopravce, než jsou ČD, levněji?

Schválně, zkus si vzít menší kraj a navrhnout redukci drážní dopravy cca o třetinu a možná by bylo vhodné uvažovat i rozdílnou cenu za 810 vs. klasika na hlavních tratích.
Nad tématem regionální vlakové dopravy v jednom z menších krajů, kde by se to dalo hodně seškrtat právě i na těch klasických soupravách, jsem se tu v jisté době (kdy ještě žádný dosyp nebyl na obzoru, a hrozilo právě to seškrtání spojů o cca 1/3) poměrně dlouho "nahlas zamýšlel", a to možná až moc.

Tam kdyby se chtělo, tak by se to dalo seškrtat celkem dost.

Jinak k tomu IDS JMK - přestupní návaznosti, počet spojů, informační systémy v přestupních uzlech atd. jsou určitě fajn, ale - taky byly při integraci zrušeny nebo minimálně nezaintegrovány tradiční autobusové linky, nebo pro lidi z některých obcí došlo ke zvýšení počtu přestupů (opět - po zrušení přímých autobusových spojů), a to i v době přepravní špičky. V některých relacích zase došlo se vstupem do IDS ke skokovému zdražení.

Mmch. V jedné z autobusových diskusí jsem zrovna dnes viděl zmínku o tom, že i JMK uvažuje o redukci počtu spojů, jak vlakových, tak i autobusových.
Lucy
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.102.87.88
Odesláno Pondělí, 23. srpna 2010 - 18:35:38    Odkaz na tento příspěvek  

Ahoj, ahoj, chtěla bych se jenom zeptat, jestli někdo nemáte řazení 2011 a SJŘ 2011? Když byste to nechtěli dávat sem tak vypravadoneznama@seznam.cz - byla bych Vám moc vděčná kluci :-*
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3376
Registrován: 10-2004
Odesláno Pondělí, 23. srpna 2010 - 18:49:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David: "v jednom z menších krajů", "v jedné z autobusových diskusí"
Ty seš tajemnej ja hrad v Karpatech. :-) Je to snad tajné? To první je tuším Vysočina a to druhý je "IDS - Integrované dopravní systémy".

Zrovna splnit tvoje podmínky byl pro leckteré kraje problém, protože oni potřebují často vázat regionální linky na regionální, obzvlášť v místech, kde rychlíky nestaví, dosyp právě umožnil zvýšit nákup nových vozidel, protože dopravce dostal víc a do celkové optimalizace dopravy v kraji MD kecat moc nemůže. A to, že by to jiný dopravce odjezdil výrazně levněji, může být taky dost problematické, protože ono tomu tak nemusí být.
Myslím si, že v praxi by tvoje podmínky byly natolik tvrdé, že by na ně málokdo dosáhl.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Kubabe
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 385
Registrován: 7-2007

Odesláno Pondělí, 23. srpna 2010 - 19:22:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kdyby se našlo řazení pro Lucy našlo by se i pro mě? Děkuji
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6503
Registrován: 12-2007

Odesláno Pondělí, 23. srpna 2010 - 19:30:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky:

Ano, je to Vysočina, a diskuse "IDS".

Těch pár bodů jsem uvedl jako příklad, prostě aby to bylo "něco za něco" ("my, MD, vám přispějeme na regionální vlaky, ale vy, kraje, nám zase na oplátku pomůžete jinak"). Ale jinak:

- Zrovna třeba na té Vysočině by podle mě bylo daleko lepší vázat autobusové linky právě na rychlíky (samozřejmě tedy na těch tratích, kde rychlíky jezdí), kterým by se klidně mohlo přidat i několik málo zastávek navíc.
Ale to je samozřejmě jen teorie, cesta se bude ubírat jiným směrem - na osobních vlacích by měly jezdit RegioShuttly (např. i na trati č. 250 mezi HB a ZR, kde - ať to nikdo nebere osobně - si myslím, že zastávkové vlaky nemají smysl a že by byla lepší náhrada autobusy), u rychlíků teď dojde k nějakým drobným škrtům, a o návaznostech v rychlíkových i nerychlíkových stanicích si můžeme nechat - až na pár výjimek - zdát.

- K pořízení nových vozidel v některých krajích dojde po přispění od EU, ne vlivem dosypu od MD. V souvislosti s podmínkami přispění na vozidla od EU se psalo, že to je vázáno na dlouhodobé smlouvy dopravce s kraji, ale ne na dosyp.

- MD nemusí mluvit do způsobu optimalizace, ale mohlo si dát podmínku, že k nějaké optimalizaci (např. včetně tarifní i "fyzické" integrace) dojít musí.

P. S. Myslím, že právě JMK by tyto podmínky (tedy kromě toho možného vstupu dalších dopravců) splňoval (k optimalizaci dopravy došlo, např. na rychlíkovou linku Brno - Břeclav - Hodonín navazují busy v každé stanici, jen s tím dopravcem by to nebylo splněno), rozhodně nejde o nesplnitelné podmínky.

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
074
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 345
Registrován: 3-2010
Odesláno Pondělí, 23. srpna 2010 - 19:58:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

http://www.ct24.cz/doprava/zeleznicni/99234-resort-dopravy-tlaci- na-kraje-aby-rusily-nevytizene-vlaky/

Tak a je to tady....
:-)
Franta z hor
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.58.170
Odesláno Pondělí, 23. srpna 2010 - 20:09:38    Odkaz na tento příspěvek  

Pan/í 074 objevil Ameriku ... Vždyť o tom již drahný čas hovoříme Mlho ! A leccos bylo i doplněno, třeba že hejtman Hašek za JM kraj konstatovat, že co bylo zbytečné již zrušili dřív, atd.
074
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 346
Registrován: 3-2010
Odesláno Pondělí, 23. srpna 2010 - 20:27:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Franta z Hor: Sorry Mr.. Jinak pohlaví muž :D.

Zajímalo by mě co se bude dít v Stč. kraji.
:-)
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3377
Registrován: 10-2004
Odesláno Pondělí, 23. srpna 2010 - 20:37:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David: Těch pár bodů jsem uvedl jako příklad, prostě aby to bylo "něco za něco" ("my, MD, vám přispějeme na regionální vlaky, ale vy, kraje, nám zase na oplátku pomůžete jinak").
Já jsem to tak nějak pochopil, chtěl jsem jen upozornit na to, že ne vždy je to tak jednoduché a mnohdy podmínky MD by mohly být naopak pro kraj nevýhodné či určitým způsobem svazující.

Ani IDS JMK není bez chyb a jsou tam nějaké kiksy. Ale integraci zvládl dobře, snad jako jediný kraj se dokázal zaměřit na přestupní terminály a ne jako ROPID, který ve většině přestupních terminálů jen vyměnil sloupek za červený.

Třeba Vysočina je jedním z případů, kde by bylo vhodné současný stav vlakokm razantněji nesnižovat, spíš je z nevytížených tratí přemístit na posílení a zatraktivnění jiných vytíženějších relací.
Takové spojení Havlíčkův Brod - Jihlava by mělo v hodinovém taktu samozřejmé i o víkendu. Nebo kdyby jsi zrušil osobáky Žďár - Havlobrod, tak by bylo dobré minimálně ve špičkách doplnit rychlíky na hodinu nějakými spěšňáky nebo na 227 by se taky měl odpolední špička poněkud prodloužit. Pak tu máš třeba trať 224, kterou bych viděl dost na hraně, přesto si myslím, že při vhodném provázání s okolím a třeba špičkovými spěšňáky s dobře navázanou MHD v Pelhřimově by se mohla chytit, jenže by ji to znamenalo trošku rozjezdit, ale 30% redukci by spíš nepřežila.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.58.170
Odesláno Pondělí, 23. srpna 2010 - 20:43:15    Odkaz na tento příspěvek  

074: co se bude dít ve Středočeském kraji se asi dovíme úplně na závěr. Protože StČ kraj (podobně jako Vysočina) návrhy JŘ zásadně nezveřejňuje. A to jak průběžné, tak konečné.
Tommasel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1499
Registrován: 10-2008
Odesláno Pondělí, 23. srpna 2010 - 21:01:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Z F J:
Třeba už ani nemá co zveřejňovat
Chystám se žst. Strančice a kus trati 221 (22a) na Senohraby modelovat v TT. Budu vděčný za každé info (foto, zab.zař., rozměry a umístění budov, používané loko i vozy, i upozornění na materiály k prostudování...) použitelnou pro rekonstrukci místního stavu a provozu v 70. nebo i 80. letech
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.58.170
Odesláno Pondělí, 23. srpna 2010 - 21:12:23    Odkaz na tento příspěvek  

Tommasel: Tak zle snad nebude.
gocak
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.71.79.236
Odesláno Pondělí, 23. srpna 2010 - 21:19:23    Odkaz na tento příspěvek  

Z F J:

Každý rok se najde nějaká stránka, kde třeba s 3-denním zpoždění návrhy JŘ najdeš
Tommasel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1501
Registrován: 10-2008
Odesláno Pondělí, 23. srpna 2010 - 21:19:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Z F J:
Taky doufám. A zajímalo by mě, kdy konečně ŽJ "zadarmo" sejde smrtí.
Chystám se žst. Strančice a kus trati 221 (22a) na Senohraby modelovat v TT. Budu vděčný za každé info (foto, zab.zař., rozměry a umístění budov, používané loko i vozy, i upozornění na materiály k prostudování...) použitelnou pro rekonstrukci místního stavu a provozu v 70. nebo i 80. letech
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3378
Registrován: 10-2004
Odesláno Pondělí, 23. srpna 2010 - 21:25:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

gocak: A kde, prosím, můžu najít návrhy nePIDové části středočeského kraje a celé Vysočiny s více jak dvouměsíčním zpožděním? Já takovou stránku nenašel.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6900
Registrován: 8-2004

Odesláno Pondělí, 23. srpna 2010 - 21:35:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Souhlasím s Davidem. Zejména s body 1), 2) a 4) v příspěvku 6501.
Např. na tu Jihočeského kraje bych nedal, být MD, ani korunu. (Ideálně projíždět Švejkama Zliv a kraji snaž se! - to berte trošku s nadsázkou)
A našla by se i další místa, kde je optimalizace potřeba jak "prase drbání".
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6504
Registrován: 12-2007

Odesláno Pondělí, 23. srpna 2010 - 23:32:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky:

Využívaná spojení by se dala, zejména když tu je varianta "nedostatek peněz", posílit i autobusem. To platí třeba i pro spojení HB - Jihlava - proklad vlakové linky Jihlava - Dobronín - Šlapanov - HB s autobusovou linkou Jihlava - Štoky - HB.
Podobně tak by to mohlo platit i pro jiná spojení (například Jihlava - Třebíč střídavě vlak přes Luka a bus přes Brtnici, Jihlava - Moravské Budějovice (-Znojmo) střídavě vlak přes Okříšky a bus přes Želetavu, totéž např. spojení HB - Světlá - Ledeč nad Sázavou atd.)

Posilové rychlíkové spoje na 230/250 ve špičce jsou už dnes, možná by se tam ani nic přidávat nemuselo.

Nejvíc by se asi ušetřilo, kdyby se kraj + MD domluvily na společném postupu (ušetřit koneckonců chtějí oba), třeba i na společném financování uvažovaných Sp HB - Znojmo se současným zrušením zastávkových vlaků na 241 atd.

P. S. Toto téma 1. je stejně jen teoretické, protože realita se ubírá jiným směrem 2. patří do diskuse "GVD obecně" 3. bude lepší případně nechat na "dlouhé zimní večery" anebo třeba na dobu, kdy to bude aktuální; takže ze své strany je zde už raději rozvíjet nebudu.

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Poborskiii
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 13421
Registrován: 6-2003
Odesláno Úterý, 24. srpna 2010 - 00:02:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Poznámka k tomu RegioJetu, jak jsem se tu v neděli ptal, J.Paroubek v diskuzi "Soukromí dopravci v osobní dopravě" potvrdil, že to prý spletl novinář (6.3. za 3.6.) a nadále pro ty jejich vlaky zatím platí březnový termín (čili první změna JŘ) a tedy ne červen.
Chio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 495
Registrován: 12-2008

Odesláno Úterý, 24. srpna 2010 - 07:01:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pokud to má být od změny, tak s datumem 3.6. je menší technický problém - je to pátek a změny vždy začínají platit v neděli
Říkají o mně, že jsem pesimista. Já se obávám, že jsem spíš realista.
gocak
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.71.79.236
Odesláno Úterý, 24. srpna 2010 - 08:42:55    Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Je to www.engines.wu.cz/gvd2011.htm
Tom754
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 399
Registrován: 6-2010

Odesláno Úterý, 24. srpna 2010 - 08:55:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

aktuálnější podoba pro Zlínský kraj http://www.koved.cz/jizdni-rady/
FOTO GALERIE:http://www.flickr.com/photos/51447776@N06/

POSUN BEZTLUMIČOVÉ 751: http://www.youtube.com/user/MrTom754#p/a/u/0/tauz-3Y1NP0
Pes38
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4219
Registrován: 11-2005

Odesláno Úterý, 24. srpna 2010 - 09:05:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To opravdu padne Lužec?
Rozčilovat se znamená ničit si nervy pro blbost druhých.
Zvířata jednají pudově a proto po vás pudou...
Když chceš něco udělat pořádně, musíš to udělat sám.
ICQ 311-297-744
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.84.129.10
Odesláno Úterý, 24. srpna 2010 - 10:44:42    Odkaz na tento příspěvek  

Dnešní Právo. Moravskoslezský kraj:
Obce i kraj proti rušení tratí ČD
Návrhy ministerstva dopravy na zastavení či omezení provozu některých železničních tratí vyvolaly bouři nevole Až na devíti železničních tratích v Moravskoslezském kraji by mohlo ministerstvo dopravy (MD) z důvodu úspor zastavit provoz.

To je dobře že se kraje a města brání. Tím stoupá naděje že ty tratě nezaniknou.
Naroznej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 183
Registrován: 3-2009
Odesláno Úterý, 24. srpna 2010 - 11:49:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Regionální trať je přece problém kraje. Tak co do toho MD strká rypák.
MD ať se stará o své prázdné rychlíky.
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.84.129.10
Odesláno Úterý, 24. srpna 2010 - 11:56:01    Odkaz na tento příspěvek  

Naroznej: to jistě. Jenže MD dává krajům na základě memoranda dosyp necelé 3 miliardy. A ačkoli včera Pták Ptačinský neřekl že by to chtělo MD snížit, tak je jasné že by velmi rádo, kdyby hýtmani souhlasili se zrušením nějakých tratí či spojů (včera již MD hovořilo "jen" o spojích a ne celých tratích - viz debata výše), ale na tento špek mu hýtmani skočit nechtějí ...
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3379
Registrován: 10-2004
Odesláno Úterý, 24. srpna 2010 - 12:58:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

gocak: Není! Já chtěl odkaz na tratě jako 076,094 či 222. Ty zvěřejněny nebyly, a proto nejsou v tomto seznamu.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Franta z hor
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.84.129.10
Odesláno Úterý, 24. srpna 2010 - 13:59:36    Odkaz na tento příspěvek  

Orky: tak znova: středočeský kraj a Vysočina své návrhy zásadně nezveřejňuje. Můžeme se vztekat, ale to je asi tak všechno. :-(
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3380
Registrován: 10-2004
Odesláno Úterý, 24. srpna 2010 - 14:06:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Franta: To já právě vím. Ale gocak se nás tu snaží přesvědčovat o opaku. Tak jsem po něm chtěl vědět ty tratě, které zvěřejněny nebyly.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3316
Registrován: 9-2005

Odesláno Úterý, 24. srpna 2010 - 14:32:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Snížením peněz od MD na regionální dopravu pro kraje nejvíce uškodíte krajům, které mají propracovaný IDS. Popřípadně mají velmi hustou aglomerační dopravu. U krajů, kde je to bez organizace, tam by se toho zase tak moc nestalo. V případě snížení o 1/3 by nastalo:
Např.:
-Vysočina: Většina železničních spojů je dublována spoji autobusovými. Proškrtáním uškodíte jednotlivým obcím, celku ani moc ne.
-Jihomoravský: Zásadní úder na celý systém. Systém se hroutí, lidé se nikam nedostanou. Daleko větší odliv cestujících než v kraji Vysočina. Obrovské náklady na náhradní autobusovou dopravu místo vlaků.

Proto preferuji, aby objednavatel dopravní obslužnosti (železnice, silnice, popř. vodní cesta) byl jeden na území ČR. V tomto institutu by měl každý kraj jednoho odborného zástupce (žádnou politickou loutku), který by zoodpovídal za potřeby kraje.
+ jeden IDS v rámci ČR
+ návaznosti bez ohledu na hranice krajů
+ jednotnost a přehlednost pro pasažéry
Novinky ze světa železnice na Vysočině: http://www.transverzala.ic.cz Souhrn všech aktualit, kompletní jízdní řády 2000- 2010, fotogalerie stanic a další.... Klikněte a uvidíte :-)
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 824
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 24. srpna 2010 - 14:55:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Happy: neblázněte, pokud bude jeden objednatel pro celou ČR, tak to bude fungovat jako na Vysočině - dopravci ať se nějak domluví a objednateli přinesou výsledek. A protože to bude moc drahé, tak v tom pak bude objednatel nahodile škrtat. Na Vysočině to tak funguje pro neschopnost kraje, ale v rozměrech celé ČR prostě proto, že tak rozsáhlý systém se nedá z jednoho místa uřídit ... a už vůbec ne, pokud by to měli řídit odborníci bez politiků. V JMK to funguje díky tomu, že si politici uměli dupnout a prosadit systém proti vůli dopravců a cestujících (pro něž je každá změna k horšímu). Pokud by to zůstalo jen na odbornících bez politické podpory, tak IDS JMK dodnes existuje jen v Powerpointu (a možná na křídových papírech ;-)
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2101
Registrován: 11-2007
Odesláno Úterý, 24. srpna 2010 - 17:07:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Happy: "V tomto institutu by měl každý kraj jednoho odborného zástupce (žádnou politickou loutku), který by zoodpovídal za potřeby kraje"

Skromný dotaz. Kdo toho odborného zástupce vybere, kdo ho jmenuje a komu se bude ten zástupce odpovídat?
Škodovka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2
Registrován: 8-2010

Odesláno Úterý, 24. srpna 2010 - 20:05:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bude v řazení 2010/2011 nějaký zlom, nebo většinou vše při starém? Jak to vypadá s turnusem 749 pro nový GVD?
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6903
Registrován: 8-2004

Odesláno Úterý, 24. srpna 2010 - 21:09:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Racek:
Souhlasím. Před časem už přišel s podobným nápadem i s.Záruba.
Zatímco teď funguje veřejná doprava alespoň někde, obávám se, že po sloučení by nefungovala nikde.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
074
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 347
Registrován: 3-2010
Odesláno Středa, 25. srpna 2010 - 17:56:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A kde je konec pana ing. Záruby, už jsem ho dlouho neviděl na zdejším fóru..
:-)
Ferda20
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 201
Registrován: 11-2009

Odesláno Čtvrtek, 26. srpna 2010 - 18:40:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Karlovarský kraj se bojí, že přijde o čtvrtinu lokálek
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2104
Registrován: 11-2007
Odesláno Čtvrtek, 26. srpna 2010 - 19:14:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak si přečtěme podstatu zprávy: "Dokument nenašel velké pochopení na karlovarském krajském úřadu, vedení regionu se obává, že by takto mohl přijít až o čtvrtinu regionálních tratí. Podle železniční správy i ministerstva dopravy, pro které SŽDC seznam připravila, ale kraj pouze zbytečně panikaří"

A jaký názor má na panikaření kraje Ferda 20?

Neřekl. Proč tedy navěc upozorňuje? Nevím.
Ferdo, trochu to doplň!
074
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 349
Registrován: 3-2010
Odesláno Čtvrtek, 26. srpna 2010 - 19:35:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rudolf 33: Aby jste ho mohl dostatečně seřvat....

Zajímal by mne celkový seznam tratí na vodstřel??
:-)
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2105
Registrován: 11-2007
Odesláno Čtvrtek, 26. srpna 2010 - 19:41:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

074: No tak ho sepište!
074
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 351
Registrován: 3-2010
Odesláno Čtvrtek, 26. srpna 2010 - 19:51:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rudolf33: Ale já jsem ho nevytvořil, tak můžu jen spekulovat... Ale jedno vim: 132 tam bude, kterou tak máte rád...

Zkuste to vy
:-)
141.001
Neregistrovaný host
Odeslán z: 195.191.204.145
Odesláno Čtvrtek, 26. srpna 2010 - 20:58:55    Odkaz na tento příspěvek  

Zajímavý, že v seznamu není trať do Hranic v Čechách. Ten jeden vlak denně, to musí být terno.
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.58.170
Odesláno Čtvrtek, 26. srpna 2010 - 21:11:58    Odkaz na tento příspěvek  

No vida, kraje se ozvaly, a rušení tratí najednou jaksi není na pořadu dne, jen se zbytečně panikaří, atd. Navíc ten seznam je tak idiotský (je na něm trať KV-ML, není na něm trať Aš-Hranice, atd.), že ho asi nebere vážně už ani Bárta.

Ale opět je vidět jedna věc: je třeba zajišťovat "únik informací", a pak proti hovadinám bojovat. Pak se leccos podaří !
Zdenek84
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 434
Registrován: 4-2007
Odesláno Čtvrtek, 26. srpna 2010 - 21:34:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

a občas uniknout i informace, které neexistují a pak to teprv jede
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.58.170
Odesláno Čtvrtek, 26. srpna 2010 - 21:59:42    Odkaz na tento příspěvek  

Zdenek84: ono je lepší občas trochu "panikařit", než mlčet a pak najednou zjistit, že čtvrtina tratí je bez vlaků... Podobné "rušící zprávy" se objevují touto dobou každoročně, a pokud by kraje či města nebojovaly, tak by nemálo těch tratí skutečně zaniklo.
Petr_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5819
Registrován: 4-2003

Odesláno Čtvrtek, 26. srpna 2010 - 23:53:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

stejně je to celý jenom divadýlko pro konzumenty obrázků z TV obrazovek, maskující mnohem větší průsery...
Až chcípneš, tak tě vykopu a obrátím ksichtem dolů.
Poborskiii
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 13433
Registrován: 6-2003
Odesláno Pátek, 27. srpna 2010 - 10:13:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

z webu SŽDC:
Změna trasy vlaku 408-409 v zahraničí
27.8.2010 8:51:04
Podle sdělení zahraničních železnic dochází s platností od 31. VIII. 2010 k přetrasování vlaku 408/409 Vltava přes Varšavu.
Jízdní řád se mění takto:
408 Moskva - Terespol beze změn, Warszawa Wschodnia 17:36 - 17:53, Warszawa Centralna 18:00 - 18:10, Katowice 21:53 - 22:10, dále do Prahy v původní trase. 409 Praha - Bohumín beze změn, Katowice 4:57 - 5:12, Warszawa Centralna 9:50 - 9:55, Warszawa Wschodnia 10:02 - 10:47, Terespol 13:27 - 14:04, Brest Centralnyj 15:50 - 17:47, Baranoviči 19:55 - 19:58, Minsk Passažirskij 21:39 - 21:55, Orša Centralnaja 0:18 - 0:31, Smolensk 2:55 - 3:00, Vjazma 5:00 - 5:23, Moskva Belorusskaja 8:48.
Mzitka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1303
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 27. srpna 2010 - 11:20:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

O tlaku na rušení lokálních tratí se na KU v KV ví minimálně dva týdny a z prstu si to určitě nevycucali.... Samozřejmě seznam kde JE uvedena trať ML-KV a NENI třeba Bochov - Rakovník je samozřejmě paskvil nejtvrdšího kalibru, vypovídající o kvalitě lidí, kteří ho dělali.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3384
Registrován: 10-2004
Odesláno Pátek, 27. srpna 2010 - 12:22:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mzitka: Je otázkou, podle jaké metodiky ty tratě vybírali a jestli použili nějakou měrnou jednotku, podle které se dá srovnávat. Taky je je potřeba vzít v úvahu, že nákladní vlaky zaplatí několikanásobně více za dopravní cestu než vlaky osobní.
Já bych docela rád viděl ten ministerský seznam tratí. Jenže to je zase určitě strašně tajný dokument.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4220
Registrován: 9-2007
Odesláno Pátek, 27. srpna 2010 - 21:47:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"seznam kde JE uvedena trať ML-KV a NENI třeba Bochov - Rakovník je samozřejmě paskvil nejtvrdšího kalibru"

Vaše úvaha má hned dvě vady.
Z Rakovníka do Jesenice je relativně slušná osobní doprava (u některých ranních vlaků nestačí sólo motor, jezdí se s vlekem). Mimoto je tenhle úsek využitelný pro případné odklony.
Z Blatna směrem na Toužim je nějaká nákladní doprava. Diskutabilní samozřejmě je cancourek tratě z Toužimi do Bečova, a osobka z Blatna do Bečova. Pořád ale je spousta tratí kde jezdí lidí daleko méně.
Takže suma sumárum, nevím proč by zrovna 161 měla automaticky spadnout do každého "rušícího" balíku.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4221
Registrován: 9-2007
Odesláno Pátek, 27. srpna 2010 - 21:58:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"je lepší občas trochu "panikařit", než mlčet a pak najednou zjistit, že čtvrtina tratí je bez vlaků..." ....
.... a úplně nejlepší je udělat ve spolupráci s kraji chladnou analýzu, na nepotřebných úsecích osobní dopravu zastavit, a případné nepotřebné tratě po důkladném zvážení nemilosrdně zrušit. V opěvovaném Rakousku i Německu už to udělali dávno. Ve srovnání se západními sousedy jsme mistry v plýtvání a neefektivitě, nejen na železnici.

Když vezmu jen střední Čechy, tak je zde okolo 10 tratí, kde osobka jen zbytečně užírá peníze z železničního balíku. Víc než nějaká 3% z něj tyhle tratě sice neodčerpají, ale v absolutní hodnotě jde o obrovské každoroční částky.

edit: před časem zde někdo (tuším David?) sepsal precizní výčet tratí a úseků ve středních Čechách, kde vlak v určitých dnech či obdobích vozívá téměř vzduch, a kde by autobus udělal daleko lepší službu za daleko přiměřenější peníze.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6915
Registrován: 8-2004

Odesláno Pátek, 27. srpna 2010 - 22:06:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun:
Sice bych 161 Rakovník-Blatno asi nedával hned do prvního balíku osobky ke zrušení, ale pokud se tu mluví o plýtvání, tak si myslím, že osobní doprava na celé 161 je nahraditelná autobusem bez vážnějších potíží. Neříkám, že jí chci rušit, ale zrovna se 161 bych byl schopný se i smířit (narozdíl od KV-ML třeba).
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4222
Registrován: 9-2007
Odesláno Pátek, 27. srpna 2010 - 22:22:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch: "osobní doprava na celé 161 je nahraditelná autobusem bez vážnějších potíží"

To bezpochyby. Přesto bych asi dal přednost zachování osobní dopravy v úseku Rakovník-Blatno. Když by se trochu přeorganizovaly autobusy, tak by se stávající linky K.Vary-Bochov-Žlutice a Hořovičky-Rakovník mohly přetransformovat v "páteřní courák" K.Vary-Bochov-Žlutice-Lubenec-Hořesedly-Kolešovice-Chrášťany-Rako vník. Tím pádem by při cestě z větší dálky nepřibyl přestup a zachovaný cancourek by nebyl v souběhu s autobusem. (Na přímou linku Rakovník-Vary myslím že není dostatečná frekvence.)
Samozřejmě si umím představit i jiné varianty.
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.58.170
Odesláno Pátek, 27. srpna 2010 - 22:41:44    Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: jenže Němci, Rakušani i další teď rušení řady tratí litují. Takže neopakujme chyby. Zrušit lze trati jako Krásná Lípa-Panský či Zlonice-Straškov, ale rozhodně není namístě nějaké rozsáhlejší rušení. Doufám že to dopadne jako v minulých letech, kdy se pokaždé mluvilo o rušení, ale nakonec se (skoro) nic nerušilo.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4223
Registrován: 9-2007
Odesláno Pátek, 27. srpna 2010 - 22:52:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ZFJ: "Němci, Rakušani i další teď rušení řady tratí litují."

Němečtí občané nebo němečtí šotouši? Zrušených tratí, kterých je třeba litovat i z občanského pohledu, zas tak moc není. Vlak DB nebo autobus DB, v tom z pohledu občana není podstatný rozdíl.

Na rozdíl od Vás doufám, že bude co nejdříve zastaveno bezuzdné plýtvání, spočívající v pojíždění každého kousíčku kolejí železniční osobní dopravou. Jiný způsob, jak zachovat rozsah stávající dopravní obslužnosti, a současně ušetřit, patrně neexistuje.
Na samotné rušení tratí by se mělo vážit velmi zodpovědně, a při pochybách trať jako takovou nerušit.
141.001
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.246.127.19
Odesláno Pátek, 27. srpna 2010 - 23:15:31    Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun by si měl nastudovat fakta, pak by věděl, že i u nás byly zrušeny desítky tratí a na řadě dalších byla doprava zastavena. Jen to rušení bylo rozprostřeno do dlouhého období, takže to vypadá, že se nic moc nerušilo.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3385
Registrován: 10-2004
Odesláno Pátek, 27. srpna 2010 - 23:30:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ZFJ: I Němcům opět hrozí další zastavování provozu na některých tratích, např. Bad Schadau - Sebnitz, která měla začít sloužit i českým občanům po obnově hraničního přechodu Sebnitz - Dolní Poustevna.
Hroch: ML-KV je typická ukázka likvidovaného potenciálu. Asi před dvěma měsíci jsme se o tom bavili v karlovarském vlákně, kde jsem kritizoval zrušení snad nejdůležitějšího ranního vlaku při převodu na nového dopravce (VIAMONT). JŘ je postaven tak, aby se odjezdil s dvěma jednotkami a to, že se nedá před půl osmou dostat z obcí mezi Mariánskými Lázněmi a Bečovem do krajského města, je kraji evidentně jedno.
Se zastavením provozu na 149 taky nesouhlasím, ale nemyslím si, že by byl až takový problém ji autobusem nahradit. Vzhledem k intenzitě autobusové dopravy komerčních linek Plzeň-KV, existenci celkem časté linky Toužim-Bečov-KV by při vhodné koordinaci s novou linkou z Teplé ani nemusel znamenat příliš velký nárůst počtu autobusů.
Ale, jak jsem již psal v karlovarském vláknu, preferoval bych přidáním třetí jednotky prodloužit i špičkové vlaky až do Mariánských Lázní. Ta trať má potenciál, ale musí nabídnout rozumný interval, což špičková dvouhodina rozhodně není.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."