K-report
 

Archiv do 12. dubna 2010  

Diskuse K-report » Archiv 2010 » Železnice » GVD platný a připravovaný » Archiv do 12. dubna 2010 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Urpín
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 192
Registrován: 2-2010

Odesláno Neděle, 11. dubna 2010 - 16:55:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch: Já zde někde zmínil lokálku MT-VO? Všude v mém textu se objevuje pouze MT-ČT. S tím úsekem dále za MT máš pravdu, ale o něm zde z mé strany skutečně řeč nepadla.

Nádražák: Zrovna ty mne budeš říkat něco o češtině. Podívej na ty tvoje překlepy. Navíc tím jen potvrzuješ to, že nemáš argumenty.

A hodnotit z pozice cestujícího v jednom vlaku a jednom kupé použití jízdenek, jejich druh a relaci ve všech vlacích v daném úseku to zasluhuje hlubokou poklonu a skutečné uznání.

Počet cestujících MT-Brno přes ČT: Podle dnu a vlaku cca 10-30%. V neděli u večerních vlaků je to ještě více. Nejčastěji na KMB.
Poličská lokálka
www.policska-lokalka.estranky.cz
Web o místní dráze Svitavy - Polička - Žďárec u Skutče, o lidech a kraji kolem ní a o cestování vlakem, který tvoříme pro Vás
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2716
Registrován: 10-2004
Odesláno Neděle, 11. dubna 2010 - 17:02:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vlaky, obzvláště vedenými klasickými soupravami, nerozpojovat a nespojovat! Zabere to dost času - příjezd vlaku, rozpojení, odjezd první části, najetí lokomotivy, spojení ze soupravou, zkouška brzdy, odjezd. Alespoň 10 minut, ne-li víc. A opačně ještě horší! Tam to znamená ještě manipulaci 1. části vlaku na 2. část. Já doufám, že tohle je snad už minulostí.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Karlshaus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 558
Registrován: 12-2009
Odesláno Neděle, 11. dubna 2010 - 17:05:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Řešíte kraviny, protože máte na VHD šotopohled. Jakýkoliv dopravní prostředek má zastavit tam, kde jsou potencionální cestující, bez ohledu na to, jak to grafikonistům vychází. Současný idiotský systém jen vyhání lidi z VHD do . Co brání udělat u některých stanic třeba poznámku (např.: zastavuje jen v Ne)?
Samozřejmě, že vím. Přiblbla, prosazující bezduchý takt, protože je jim jedno, kolik se utrží - stát vždy dosype - pak je skutečně nejvýhodnější jezdit z výchozí stanice do konečné bez zastavení. Pak by se ten ani nemusel uklízet, byť by těch pár lidí nepořádek určitě nenadělalo. A všechny R, Ex, EC, IC by mohly jezdit podle vzoru Švejků: + 1,5 vozu !

Vskutku debilnější hádku jsem již ani tady dlouho nečetl.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5862
Registrován: 12-2007

Odesláno Neděle, 11. dubna 2010 - 17:14:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě k uvažovanému IDS Pardubického kraje (celokrajskému a s plnou integrací, ne k tomu, co se pod tímto názvem ukrývá nyní) - taková drobná úvaha:

V žádném českém IDS nejsou integrovány vlaky EC, IC nebo Expresy.
Dá se čekat, že by v případě Pardubického kraje nastala změna a k zařazení těchto vlaků do IDS došlo?

Jestli ne, mohly by se zavedením toho IDS (kde by byly autobusy a regionální vlaky objednávané krajem logicky navázané na integrované rychlíky a nikoliv na neintegrovaná EC, mohl by vzrůst počet cestujících v rychlících, a naopak poklesnout počet cestujících ve vlacích EC (o ty lidi, kteří jedou v relaci Česká Třebová - Pardubice) a význam zastavení vlaků EC v ČT by mohl dále klesnout.
Nádražák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 793
Registrován: 3-2006
Odesláno Neděle, 11. dubna 2010 - 17:32:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zrovna ty mne budeš říkat něco o češtině. Podívej na ty tvoje překlepy. Navíc tím jen potvrzuješ to, že nemáš argumenty.
Ach jo ach jo. Překlepy a neznalost rodného jazyka jsou zcela dvě odlišné věci - takové věci se totiž učí už na základní škole. . Takže až se tohle naučíš, pak si řeknu, že má smysl se s tebou bavit. Dokud se ale budeš jen navážet do ostatních jen proto, že mají jiný názor než ty, je to asi zbytečný. Tohle přesně dělaj typy lidí, který nemaj argumenty. Stačí se podívat na politiky. Jinak já (ale NEJEN já) těch argumentů uvedl už mraky, ale někdo, komu se to nehodí, tak nevidí nebo nechce vidět.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2717
Registrován: 10-2004
Odesláno Neděle, 11. dubna 2010 - 17:37:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Karlshaus: Jeden příklad vyhánění cestujících do aut díky vytvoření bezduchého taktu:
http://railway.econ.muni.cz/system/files/Psenicka_2008.pdf

Od roku 2002 do roku 2008 stoupl počet cestujcících Praha-Teplice o 369% Praha-Ústí nad Labem o 325%. Jen si rejpejte, když Vás to baví. Ale pak se nedivte, že už Vás tady nikdo nebere vážně. Skoro celá Evropa už pochopila, jak se má páteřní doprava projektovat. Ale vy asi pořád ještě žijete ve východních manýrech.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Klavirista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 419
Registrován: 5-2009
Odesláno Neděle, 11. dubna 2010 - 17:52:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zase řešíte staré téma. Pokud EC staví v Třebové, ať staví taky ve Svitavách, Ústí nad Orlicí, Českém Brodě, Kralupech, Lovosicích, Blansku apod. Pokud tam nestaví, ať nestaví ani v Třebové. Není k tomu důvod. To obsluhované území může být luxusně obslouženo i bez EC. Stačí IC/IR co 2 hodiny na Brno a co 2 hod. na Olomouc. To máme spojení na Prahu co hodinu, takhle luxusní spojení nemá spousta měst stejného formátu.

Na druhou stranu co se týše Metropolu, tak tam jsem pro zastavení ve všech jmenovaných městech (možná Brod ne :D) vzhledem k absenci noční dopravy v ČR. (nestane se nic, stejně to stojí dlouho v Drážďanech a nepovažuji za nutné,a by to v noci jelo v EC taktu) Argumenty typu zastavování ruší spící nejsou opravdu vzhledem k vozům na Metropolu na místě :-)

Orky: No já bych řek, že v určitých relacích se to může hodit. Třeba spojit rameno Děčín - Budějovice (výhledově Dresden-Linz, že :-)) a v případě potřeby ubrat nebo přibrat vozy v Praze bych neviděl jako problém.

(např.: zastavuje jen v Ne) No, tak to je vážně geniální :D Takže bordel v zastavování ještě znepřehledníme :D a naštveme ještě víc lidí, protože by třeba taky chtěli jet v jiný den.
Klavirista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 420
Registrován: 5-2009
Odesláno Neděle, 11. dubna 2010 - 17:56:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky : To je ale účelová studie :-) srovnej to třeba s rokem 1998 - to je srovnatelné, v roce 2002 už se stavěl koridor a zpoždění byla taková, že všichni jsme jezdili busem.
Ale i tak určitě počet cestujících na těch relacích díky zavedení taktu (ale taky hlavně obrovskému posílení dopravy tam) stoupl...
Honzikauo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 34
Registrován: 2-2010
Odesláno Neděle, 11. dubna 2010 - 18:02:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Třebová je přestupním uzlem, nevidím sebemenší důvod proč by zde EC/IC nemělo zastavit. Důkazem je to že zde do těchto vlaků nastupuje hodně cestujících.
Pro celý okres Ústí nad Orlicí je to přestupní místo pro dálkové cesty.

(Příspěvek byl editován uživatelem honzikauo.)
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6577
Registrován: 8-2004

Odesláno Neděle, 11. dubna 2010 - 18:11:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky:
Karlshausovi i kdybste snesl modré z nebe, tak bude proti taktu (z principu), jasně to vyplynulo z nedávné debaty na toto téma, kdy některé argumenty prostě ignoroval (jako bude ignorovat ten Váš).

Klavirista:
Argumenty typu zastavování ruší spící nejsou opravdu vzhledem k vozům na Metropolu na místě
Vy těmi nočními vlaky (na dlouhé vzdálenosti, k nimž jsou určeny) jezíte nějak častěji, že si to dovolujete tvrdit?
Pak máte velké štěstí, že se nebudíte v každé stanici při dobrždění, nikdo Vás neokradl, nikdo Vám nepřistupoval do kupé ve dvě ráno (nebo naopak nevystupoval), takže jste se zajisté vždy krásně vyspal.
Ne každý má ale takové štěstí ...

Takže bordel v zastavování ještě znepřehledníme :D a naštveme ještě víc lidí, protože by třeba taky chtěli jet v jiný den.
Cílem je samozřejmě zastavovat ve výsledku vždy a všude, to jste nepochopil? (Nejlépe na znamení, jak Karlshaus před časem navrhoval.)
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Zdenek84
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 351
Registrován: 4-2007
Odesláno Neděle, 11. dubna 2010 - 18:12:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pokud EC staví v Třebové, ať staví taky ve Svitavách, Ústí nad Orlicí, Českém Brodě, Kralupech, Lovosicích, Blansku apod. Pokud tam nestaví, ať nestaví ani v Třebové.

co je to za blbost? svitavy, ústí nad orlicí, český brod... jsou uzlem dvou páteřních tratí? nechápu proč vám ty 3 minuty, o které se prodlouží jd díky zastavení v třebové vadí. ps: z české třebové skutečně nejsem
Klavirista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 421
Registrován: 5-2009
Odesláno Neděle, 11. dubna 2010 - 18:17:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Lovosice jsou přestupním uzlem, nevidím sebemenší důvod proč by zde EC/IC nemělo zastavit. Důkazem je to že by zde do těchto vlaků po zajištění návazností nastupovalo hodně cestujících.
Pro celý okres Litoměřice je to přestupní místo pro dálkové cesty.



R co hodinu prostě stačí. V Lovosicích zatím nemáme ani to, a to je spádová oblast podobně velká a blíž Praze. Nejde o sousedovic kozu. Jde o rozumné oddělení cestujících a naplnění vlaků rozumně za zachování rozumných cest.dob. Jet z ČT jakýmkoli směrem rychlíkem je zcela legitimní a postačující druh dopravy. Podívejte se, kolikrát a kde staví naše EC třeba mezi Berlínem a Drážďanami a kolik je tam mezi potenciálních cílů. Česká Třebová (ani Lovosice) prostě nejsou cílem mezinárodního formátu, a tak jim musí stačit rychlíky a osobáky vhodně na ty EC případně navázané.
Trombonista
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.86.162
Odesláno Neděle, 11. dubna 2010 - 18:25:12    Odkaz na tento příspěvek  

Nechcete si už udělat úpně novou republiku s úplně novými lidmi, kteří rovnoměrně jezdí pouze mezi třemi největšími městy po celý den, které budou ideálně daleko od sebe aby vycházel nádherný takt, a všichni ostatní s radosí budou jezdit auty a k radosti své i teoretiků na GVD nikdy vlakem komplikovaně a natož v noci nepojedou?

Druhá možnost je přestěhovat Českou Třebovou a Pardubice do Chocně a z Chocně postavit VRT do Brna.

Třetí možnost je těm stupidním flašinetářům už zatnout tipec.
Klavirista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 422
Registrován: 5-2009
Odesláno Neděle, 11. dubna 2010 - 18:29:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

jsou uzlem dvou páteřních tratí? To je šotokritérium. To dneska nikoho nezajímá, že se tam potkávaj dvě tratě, protože všechny ty vlaky stejně míří do Prahy. Jó, před 100 lety to hrálo roli, dneska už se vláčky v nevýznamných stanicích nerozpojují, není k tomu důvod a zdržuje to všechny, co cestují do metropolí. Co proboha chcete? Máte obrovsky nadstandardní spojení v ČT (i když z ní teda nejste :D) i bez EC, o kterém by si nejedno město v ČR mohlo nechat zdát.

Nejde o 3 minuty, jde alespoň o 30 minut. Není sebemenší důvod k tomu, aby EC, pokud staví v ČT, nestavěla ve všech podobně důležitých výše jmenovaných relacích... Prostě ČT je kvalitně a dostatečně obsloužena v poměru ke své velikosti i velikosti území, co obsluhuje - i bez EC.
Nádražák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 794
Registrován: 3-2006
Odesláno Neděle, 11. dubna 2010 - 18:29:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak už to pochopte! Nejde o to, že nikdo Třebové nepřeje žádný IC/EC jen z principu "všichnijsouprotitřebové", ale o to, že těch IC/EC tu staví zbytečně MOC na to, že to není žádný naduzel, jaký z něho pár jedinců dělá. Tohle je typicky Třebovskej syndrom - spojení 2vlaky/hodinu je pro Třebováky vrchol arogance vůči jejich městečku, zatímco podobně velkým uzlům se o něčem takovém ani nezdá a tohle už mě začíná pěkně .
Honzikauo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 35
Registrován: 2-2010
Odesláno Neděle, 11. dubna 2010 - 18:39:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Doplním: nejsem z Třebové ! Mám z toho takový dojem jako že mezi Prahou a jakýmkoliv jiným městem nad 100 000 cestují nějací nadlidé kteří se v Pardubicích rozjedou a do cíle jedou bez zastavení. Tak se taky někdy podívejte kolik lidí v té Třebové do těch vlaků přistupuje to nejsou nějací 3 režijkáři. Prostě za každou cenu dostat toho člověka z vlaku.

(Příspěvek byl editován uživatelem honzikauo.)
Nádražák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 795
Registrován: 3-2006
Odesláno Neděle, 11. dubna 2010 - 18:51:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Honzikauo: Právěže se díváme . Ono by stačilo občas si někam zajet a možná bys viděl, kolik lidí nastupuje/vystupuje jinde, možná by ti ta frekvence ve Třebová už nepřišla tak závratná. Je např. 50 lidí málo nebo hodně? Pokud to srovnáváš s lokálkou, tam se na takovýhle číslo nikdy nedostanem, tak to vypadá jako "opravdu hodně", ale podívej se na Kolín, Pardubice, Olomouc, Přerov,...Věci se musí dávat do těch správných souvislostí.

(Příspěvek byl editován uživatelem Nádražák.)
Zdenek84
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 352
Registrován: 4-2007
Odesláno Neděle, 11. dubna 2010 - 18:56:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nejde o to, že nikdo Třebové nepřeje žádný IC/EC jen z principu "všichnijsouprotitřebové", ale o to, že těch IC/EC tu staví zbytečně MOC

ale pokud chceme takt, tak tu musí stavět buď všechny nebo žádné
Klavirista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 423
Registrován: 5-2009
Odesláno Neděle, 11. dubna 2010 - 18:57:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Honzikauo: ČT stačí tyto vlaky : směr

Brno 1:17
7:57
9:57
11:57
13:57
15:57
17:57
19:57
22:18 (Ex)
směr Praha 1:46
4:13
4:48
5:03 v X
5:39 (Ex-denně kromě +)
6:11
7:11
8:03
9:11
10:03
11:11
12:03
13:11
14:03
15:11
16:03
17:11
18:03
19:11
20:03
21:11

směr Olomouc 2:16
6:48
8:48
10:48
12:48
14:48
16:48
18:48
20:48
23:03
23:42

Stálo by za úvahu přidat jeden pár R Praha-Brno (ráno do Brna, později večer zpět) a obsluha České Třebové je PRVOTŘÍDNÍ - i bez EC.
I tak bude mít Třebová zdaleka nejluxusnější spojení kolem-to je dáno tou polohou, to nikdo nezpochybňuje.
Nádražák : jim ale prostě tyhle vlaky, co jsem vypsal, nestačí, oni chtějí víc, víc a víc, aby měli víc než nejvíc :-)
Pajas2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 47
Registrován: 10-2009
Odesláno Neděle, 11. dubna 2010 - 18:58:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad výstup v ČT: Pokud bysme to brali takto, tak to by se muselo zrušit zastavování i v Kolíně, protože mockrát se mi stalo, že jsem vystupoval z rychlíku nebo EC na Prahu sám.
Nádražák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 796
Registrován: 3-2006
Odesláno Neděle, 11. dubna 2010 - 19:02:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Klavírista: souhlas, jen bych možná dal hodinovej takt na Moravu, ale víc ani Ň.

(Příspěvek byl editován uživatelem Nádražák.)
21272
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5789
Registrován: 9-2005

Odesláno Neděle, 11. dubna 2010 - 19:07:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jestli to nebude mj. tím, že na R jezdí kopřiváky a na EC (občas) i něco lepšího, třeba Bee, Bpee, Bmz a tak . Třeba, kdyby se EC a IC v Třebové nechaly a zrušilo se zastavování R, tak by jim to tolik nevadilo .

A když už jste u těch EC, tak bych se taky někdy rád dočkal přímého EC/IC Praha - Hradec .
WEB o MHD v HK (615 fotografií), WEB o železnici (461 fotografií)
WEB o veřejné dopravě

21272 = Hradečák
Nádražák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 797
Registrován: 3-2006
Odesláno Neděle, 11. dubna 2010 - 19:09:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zdenek84:ale pokud chceme takt, tak tu musí stavět buď všechny nebo žádné
To jako zásadní problém nevidím. Teďka v Zábřeze staví taky jen každé druhé EC a žádný větší problémy v taktu to nedělá. Taky bych mohl říct: stejně je ta JD Třebová - Olomouc u těchto EC natažená, takže to zastavení vZábřeze by ničemu nevadilo, ale prostě není potřeba. Ta dopravní obslužnost je dostatečná s těma EC co tam staví teď, takže ať ta vata co tam je radši slouží pro případné snižování zpoždění. Stejně tak tomu může být u Třebové.
Bradlo
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.30.243.134
Odesláno Neděle, 11. dubna 2010 - 19:19:29    Odkaz na tento příspěvek  

Nádražák: Každý druhý EC v Zábřehu nestaví proto, že je v Pardubicích předjížděno nad vlakem a do Olomouce by nestíhalo v taktu. A jinak, že není třeba bych taky netvrdil, ten patakt co je dneska v Zábřeze je hnus, taky od příštího grafikonu bude pravděpodobně změněn.
Bradlo
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.30.243.134
Odesláno Neděle, 11. dubna 2010 - 19:23:35    Odkaz na tento příspěvek  

Jinak ke Třebové: nechal bych tam stavět Olomoucký EC/Ex, protože Ostrava a Olomouc už jedno extra rychlé spojení, které projíždí Třebovou má (nadvlak).
Brňenský EC bych nechal projíždět za předpokladu, že by projížděli i Kolín a každou hodinu by jel R do Brna.
Klavirista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 424
Registrován: 5-2009
Odesláno Neděle, 11. dubna 2010 - 19:34:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

za předpokladu, že by projížděli i Kolín A to jako proč???

každou hodinu by jel R do Brna A to jako proč??? Chci z Lovosic každou hodinu spojení R do Karlových Varů... To je asi tak na podobný úrovni...

Nádražák: No tak ať tam staví Pendolino. To je v podstatě IC.
Klavirista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 425
Registrován: 5-2009
Odesláno Neděle, 11. dubna 2010 - 19:35:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

21272: Přesně tak :-D Ať s těma B milé ČD z celé ČR něco udělaj...
Nádražák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 798
Registrován: 3-2006
Odesláno Neděle, 11. dubna 2010 - 19:37:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bradlo: Jo to smaozřejmě souhlas, tenhle "rádobytakt" v současné době co v Zábřeze je, je opravdu k ničemu, taky na to nadávám kudy chudím, ale neměl jsem tu už odvahu vyslovit myšlenku, aby tam stavěly všechny EC (všechny 2/2 hodiny) byť výměnou za nezastovování současných pomalíků. To by mě kolega Urpín vynesl asi v zubech
Bradlo
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.30.243.134
Odesláno Neděle, 11. dubna 2010 - 19:41:46    Odkaz na tento příspěvek  

A to jako proč???
Protože je to uzel jen o málo větší než Třebová a pokud z toho chceme mít vlak spojující významná města (Drážďany, Praha, Vídeň), tak do toho výčtu zastavení nepatří stejně jako Třebová.
A to jako proč???
Mě je jedno co chcete z Lovisic. Ale lidi z Třebové a nejen z ní (ale i například ze Šumperka) do Brna jezdí a když tam to EC stavět nebude, tak by měl být rychlík.

Ale koukám že averze ke Třebové je silná. Ani rychlík si nezaslouží, protože Lovosice taky bla bla bla , ještě čekám kdy domě začne kopat i někdo ze Třebový za to že bych si dovolil projíždět Třebovou EC.
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1790
Registrován: 5-2004
Odesláno Neděle, 11. dubna 2010 - 19:52:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Klavirista:
každou hodinu by jel R do Brna
A to jako proč???


Třeba proto, že už nedaleké Svitavy mají na Brno celkem silnou vazbu a I/43 saje. Nicméně prakticky tam ta hodina na Brno už je, doplňují to spěšňáky. Viz JŘ R2 IDS JMK, Sp odjíždějí z MuNu v x:53, pomalíky x+1:57, aby se sjely v Letovicích a dál pokračovaly v přesné hodině.
parodie na moderní nízkopodlažní tramvaje

Trojčata a housenky: optimální využití tramvají se skříní VarCB3
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5866
Registrován: 12-2007

Odesláno Neděle, 11. dubna 2010 - 19:58:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bradlo:
Ale lidi z Třebové a nejen z ní (ale i například ze Šumperka) do Brna jezdí a když tam to EC stavět nebude, tak by měl být rychlík.
Však on už tam dávno je. Každé dvě hodiny plus několik posil ve špičce.

K možnému hodinovému intervalu (pomalých) rychlíků na 260 - myslíte, že je natolik velká poptávka po takovém spojení, že je zavedení celodenního hodinového intervalu ospravedlnitelné?
(Ale buď by to znamenalo další rychlíky na 010 (vešly by se tam?), anebo utnutí každého druhého R ve směru od Brna už v ČT)

Skutečně nějaká výraznější část cestujících ze Šumperka do Brna dávají před cestou přímým vlakem, byť delší časově i na vzdálenost, cestě se dvěma přestupy?
John
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1446
Registrován: 7-2005

Odesláno Neděle, 11. dubna 2010 - 20:25:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David: Souhlas, na 260 je hodinovej interval R naprostej luxus, který nemá opodstatnění. Už teď je 2 hodinový takt doplněn Sp, což bohatě dostačuje poptávce.

S tou volbou cesty Šumperáků je to teď již dá se říct vyřešený, díky 2 hodinovému taktu R Špk - Brno. Na druhou stranu lidí např. ze Zábřeha jezdí do Brna přes ČT poměrně dost, zejména študáků. Je to především rychlejší a z osobní zkušenosti vím, že u mnohých tento fakt hraje roli, protože "kodrcat" se přes jednokolejnou 301, potažmo 300, kde je samé křižování, se moc nechce.
http://danone39.blogspot.com/ - nejucelenější dennodenní informace o nasazení hnacích vozidel
POZOR! Hledáme dobrovolné spolupracovníky pro tratě 300 a 330. Bližší info na mailu pod nickem. Díky.

R 908 Praděd forever
Nádražák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 799
Registrován: 3-2006
Odesláno Neděle, 11. dubna 2010 - 20:37:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

John: Na druhou stranu je to otázka 2 přestupů navíc, včetně rizik ujetí přípojů
Bradlo
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.30.243.134
Odesláno Neděle, 11. dubna 2010 - 20:39:46    Odkaz na tento příspěvek  

Ok, ty Sp jsem opomenul, ono je to docela jedno jestli je to R nebo Sp, ale na tu hodinu to podle mě mezi Třebovou a Brnem je, nejen kvůli Třebové, ale i kvůli mezilehlým stanicím.

Co vím, tak všichni známí dávají přednost cestě ze Šumperka do Brna přes Třebovou, protože je to kratší jak časově, tak i kilometricky. Přímý rychlíky Špk - Brno nejezdí každý dvě hodiny, ale jenom tři nebo čtyři za den.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3629
Registrován: 9-2007
Odesláno Neděle, 11. dubna 2010 - 20:41:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

O jakém kolovrátku a jaké averzi to pořád všichni z okolí Třebové píšou? Třebová má vzhledem k svému významu velice nadstandardní spojení. Jestli někde vidím kolovrátek, tak v neustálém zveličování významu Třebové, pořád dokola.
Nebýt konexí, řevu a petic vlivné třebovské kliky, tak se tam už dávno staví s přiměřenou frekvencí.
Nádražák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 800
Registrován: 3-2006
Odesláno Neděle, 11. dubna 2010 - 20:45:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: Ale tohle jim asi nevysvětlíme, jinak
John
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1447
Registrován: 7-2005

Odesláno Neděle, 11. dubna 2010 - 20:49:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nádražák: Tak ze Zábru je to jeden přestup, což dost lidí, které znám "ignoruje". Pro ně je důležité dostat se rychle do Brna. Pak to taky vychází levněji.
Bradlo: Jj, celkově je otázka cesty Špk - Zb - Brno hodně individuální. Zde se asi nedá říct, že se víc jezdí přes Třebovou nebo OL.
http://danone39.blogspot.com/ - nejucelenější dennodenní informace o nasazení hnacích vozidel
POZOR! Hledáme dobrovolné spolupracovníky pro tratě 300 a 330. Bližší info na mailu pod nickem. Díky.

R 908 Praděd forever
Nádražák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 801
Registrován: 3-2006
Odesláno Neděle, 11. dubna 2010 - 21:00:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

John: Psal jsi o Šumperácích, proto jsem psal 2 přestupy (Zábřeh a Třebová)
John
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1448
Registrován: 7-2005

Odesláno Neděle, 11. dubna 2010 - 21:02:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nádražák: Ale o té cestě přes Třebovou jsem psal o lidech ze Zábřeha. Pro Šumperáky jsem deklaroval přímé spojení R.
http://danone39.blogspot.com/ - nejucelenější dennodenní informace o nasazení hnacích vozidel
POZOR! Hledáme dobrovolné spolupracovníky pro tratě 300 a 330. Bližší info na mailu pod nickem. Díky.

R 908 Praděd forever
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.113.45.4
Odesláno Neděle, 11. dubna 2010 - 21:10:52    Odkaz na tento příspěvek  

Bradlo: nic proti rychlíkům Žumperk-Brno přes Třebovou, ale problém je ve dvou úvratích. Dřív před elektrizací trati Šumperk-Zábřeh byla úvrať v Zábřeze výhodou (přepřah byl nutný tak jako tak), ale teď už není. Ledaže by jezdil vlak s mašinami na začátku i na konci, anebo motorová souprava. Proč ne, ale obávám se že jedno i druhé není moc reálné.
Bradlo
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.30.243.134
Odesláno Neděle, 11. dubna 2010 - 21:11:25    Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: Mám pocit, že ten příspěvek s averzí byl na mě, protože jsem poslední před vámi kdo to slovo použil tak bych si dovolil reagovat.
Ta averze nebyla myšlena obecně kvůli této debatě o EC v ČT, ale potom co jsem psal o nezastavování brněnských EC v ČT (ano já co podle vás mám pocit že všichni mají vůči ČT averzi) a místo toho R do Brna a Klavírista začal cosi o tom že rychlíky taky ne, protože Lovosice

Jinak jak já jsem psal, tak taky navrhuji částečně skrouhnout zastavování EC v ČT a následně by to vypadalo takto:
Praha: 1 EC/hod + 1 R/hod
Brno: 1 R/hod
Olomouc: 1/EC/hod,
což si myslím že je pro Třebovou slušná nabídka a není důvod na ni nadávat a Brno s Ostravou by měli rychlý vlak, který by Třebovou projížděl a cestující by nemuseli být obtěžování zastavením v Třebové. Podle mě rozumný kompromis, tak doufám že na tu Třebovou nejsem ani moc zlej ani moc velký Třebocentrista
Bradlo
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.30.243.134
Odesláno Neděle, 11. dubna 2010 - 21:13:30    Odkaz na tento příspěvek  

ZFJ: O žádné rychlíky ze Špk přes Třebovou nejde. Přímé rychlíky ze Špk do Brna jezdí přes Olomouc, kdo chce rychleji přes Třebovou musí hezky s přestupem.
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.113.45.4
Odesláno Neděle, 11. dubna 2010 - 21:13:33    Odkaz na tento příspěvek  

Bradlo - pokračování: spíš by přes Třebovou mohl jezdit jeden z rychlíků Jeseník-Brno, ten musí v Zábřeze přepřahat i teď.
Klavirista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 426
Registrován: 5-2009
Odesláno Neděle, 11. dubna 2010 - 21:44:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Klavírista začal cosi o tom že rychlíky taky ne, protože Lovosice Klavírista nic takového neříkal. Jen se domnívá, že souč.objem dopravy v ČT bez vlaků EC je NAPROSTO LUXUSNÍ.
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1493
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 11. dubna 2010 - 21:53:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bradlo a další: Relativně méně lidí v R-260 je s největší pravděpodobností do značné míry důsledek "vysátí" části lidí, přirozeně patřících do R, nevhodným zastavením EC.

Pokud jde o ta zastavení Ex/EC v MuN, tak jediný skutečně relevantní důvod může být přestup typu Svitavy - Ostrava. Tomu ale naprosto dostačuje frekvence jednou za 2 hodiny, čili dejme tomu dnešní "pomalejší" Ostrava. Na Prahu úúúplně stačí R (pokud by nebyly předjížděny).

A kvalita vozů resp. Vmax? Právě proto že jsou R humus (z Blanska jsem jel dnes a bylo to teda něco), je třeba aby tam nic jiného než AB a B nezastavovalo, pokud možno. Jedině tak se totiž reálně dočkáme kulturních vozů na rychlících. Pokud by vlivné třebovské osoby, chtějící si vozit zadky v Ampz, raději místo partikulárního východiska v zastavení EC vrhly tutéž energii do zabránění zmaření akce Bimz apod., už dávno ten problém neexistoval.
Klavirista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 427
Registrován: 5-2009
Odesláno Neděle, 11. dubna 2010 - 21:56:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

je třeba aby tam nic jiného než AB a B nezastavovalo, pokud možno. Jedině tak se totiž reálně dočkáme kulturních vozů na rychlících. Pokud by vlivné třebovské osoby, chtějící si vozit zadky v Ampz, raději místo partikulárního východiska v zastavení EC vrhly tutéž energii do zabránění zmaření akce Bimz apod., už dávno ten problém neexistoval. Sdílím totožný názor :-) Jinak podepsáno, ale ta Libeň nevím, jestli je nutná.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2719
Registrován: 10-2004
Odesláno Neděle, 11. dubna 2010 - 22:23:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Klavirista: Libeň? No pro cíle v severovýchodní a východní části Prahy může znamenat zastavení v Libni až půlhodinovou úsporu. V Libni bych asi stavěl, výstupy tam bývaly docela slušné.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Nádražák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 802
Registrován: 3-2006
Odesláno Neděle, 11. dubna 2010 - 22:31:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

TZ: Nenapsal bych to líp
Peno
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2169
Registrován: 8-2004

Odesláno Pondělí, 12. dubna 2010 - 03:04:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Souhlas. Můj nejběžnější cíl v Praze je v docházkové vzdálenosti od libeňského nádraží, přesto jsem byl několik let nucen jezdit přes hl.n nebo Holešovice. Teď tam (znovu) zastavují IC/EC od Ostravy, ale bohužel ne od Brna. Letos mi udělali hezký přípoj z Hodonína přes Brno do Prahy na půl desátou, ale co je mě platný, když tu cca. půlhodinu o kterou jsem tímto vlakem v Praze dříve, pak strávím v MHD cestou „zpět kolem trati“ a ještě utratím 26 Kč navíc (ne že by to byl takový problém, ale když už jsme při tom…) a tak holt dál pojedu přes Olomouc a budu přeplňovat už tak přeplněný Hutník. Zvlášť teď, v pondělí ráno, se na takovou cestu opravdu těším. O tom, že je to opět dražší (byť o méně, než těch 26 Kč za pražskou MHD), raději ani nemluvím.

Jinak, já osobně se netajím tím, že nejsem nijak nadšen ani ze zastavování EC/IC v Kolíně, Zábřehu a Hranicích, ale na rozdíl od ČT, zde je to zastavení ospravedlnitelné neexistencí jiných rozumných spojení do důležitých center (Praha, Brno, Olomouc, Ostrava), mimo spojení Kolína s Prahou, kde jsou ale EC/IC jaksi bonusem navíc k přímému spojení s Brnem, Olomoucí a Ostravou.
Pak je zde ale ještě jedna otázka, a to zda jsou Kolín, Česká Třebová, Zábřeh a Hranice natolik důležitými uzly, aby musely mít přímé spojení se všemi mnou zmíněnými centry.
Zákaz kouření není žádná sranda

Ares: To nejlepší z Irisbusu
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3463
Registrován: 6-2005

Odesláno Pondělí, 12. dubna 2010 - 09:46:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

K rozseknutí wroclawských přípojů by bylo nutné mít nějaká čísla ... a potom, jestli je důležitější Olomouc, anebo Brno).

Nestálo by za úvahu řešit spojení Moravy s Wroclaví přes Svinov, Bohumín, Chalupky a Ratiboř? Nejen, že by to mohlo být pro většinu Moravy rychlejší, ale mohlo by si to najít i nějaké přeshraniční cestující z ČR do do Ratiboře a zpět.

Debata o tom, zda to má být prodloužení vlaku od Břeclavi či Brna je myslím podružná.
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.84.129.10
Odesláno Pondělí, 12. dubna 2010 - 10:31:29    Odkaz na tento příspěvek  

Ad spojení Moravy s Wroclawí: pro Ostravu, Zlín či Břeclavsko je výhodnější trasa přes Bohumín a Ratiboř, obšem pro Brno a okolí je výhodnější trasa přes Třebovou a Lichkov. Takže to není jednoznačné.
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1796
Registrován: 11-2007
Odesláno Pondělí, 12. dubna 2010 - 11:05:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

http://www.rynek-kolejowy.pl/15296/Koleja_niemiecka_ze_Szczecina_ do_Pragi.htm

Koleją (niemiecką) ze Szczecina do Pragi.
Jesienią niemiecka kolej uruchomi pociąg ze Szczecina do Pragi. To po Berlinie i Amsterdamie będzie trzecia europejska stolica bezpośrednio skomunikowana z naszym miastem, nie licząc Warszawy - informuje "Gazeta Wyborcza".

Sprawa kolejowych połączeń między Polską a Niemcami jest od lutego omawiana na wspólnych spotkaniach ekspertów, które organizuje niemieckie Federalne Ministerstwo Transportu, Budownictwa i Rozwoju Miast. Po jednej z takich narad pojawiła się ciekawa wiadomość dla szczecinian. Jesienią tego roku Deutsche Bahn, czyli niemiecka kolej, zamierza uruchomić bezpośrednie połączenie Szczecina z Pragą! Informację tę przekazał nam Jurgen Murach, kierownik Grupy Ekspertów ds. Ruchu Dalekobieżnego, Polityki Transportowej w Administracji Senatu ds. Rozwoju Miasta Berlin - podaje "Gazeta Wyborcza".

Snad si to někdo dokáže přeloži. Uveřejněno 7/4/2010.
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.84.129.10
Odesláno Pondělí, 12. dubna 2010 - 12:45:57    Odkaz na tento příspěvek  

Rudolf 33: podle mě je to informace o plánovaném přetrasování EC Carl Maria von Weber do Štětína namísto Binze. Před cca 2 týdny se o tom na tomto fóru psalo, má to být od prosince t.r.
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1798
Registrován: 11-2007
Odesláno Pondělí, 12. dubna 2010 - 13:14:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ZFJ: Je to možné. Současnou jízdní dobu pro tuhle trasu ukazují DB se dvěma ostrými přestupy (mimo centrum Berlína v B.-Gesund.) za cca 7-8 hodin. Za tuhle dobu se z Prahy přes Lichkov dostanu někam mezi Wroclaw a Poznaň, do Štětína daleko...

Nevím, jak běhá spojení Štětín - Gdaňsk. Ale když to jedu po silnici, tak je to cca 200 km (jezdím po silnici Teplice - Gdaňsk, vždy po D8, a pak po německých dálnicích až kousek za Štětín, těch 200 km do Gdaňska už nějak vydržím po I.třídě - je to lepší než první třída přes celé Polsko). Ale mohlo by z toho německého nápadu vyjít dobré spojení pro významnou část polského pobřeží.....

A taky poučení: Berlin - Wien je časově mimo ČR shodné s trasou přes ČR. Budeme-li dostatečně dlouho blbnout s nápady typu, že přes Brno je to nejlepší 30 km/h (nádraží "v centru"), tak nakonec i ta Vindobona pojede jinudy.
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.84.129.10
Odesláno Pondělí, 12. dubna 2010 - 13:19:19    Odkaz na tento příspěvek  

Rudolf 33: co se týče relace Praha-Gdynia, tak upřímně řečeno, nejrychlejší by bylo jezdit po trase Praha-Olomouc-Ostrava-Katowice-Warszawa-Ilawa-Gdańsk-Gdynia. To by se stihlo za cca 12 hodin, což je přes Lichkov a Wroclaw problematické (byť je to kratší).
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3464
Registrován: 6-2005

Odesláno Pondělí, 12. dubna 2010 - 13:39:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

R_33:
Budeme-li dostatečně dlouho blbnout s nápady typu, že přes Brno je to nejlepší 30 km/h (nádraží "v centru"), tak nakonec i ta Vindobona pojede jinudy.

Na to je tu samostatná diskuse a jsou lepší odborníci než já, ale problém jízdní doby jistě nespočívá pouze v rychlostním limitu na nádraží v současné poloze v Brně. Obdobně jako nízká rychlost a segregace osobní dopravy od nákladní je i faktická výhoda z hlediska kapacity jak osobního nádraží (krátké ZV), tak průjezdu nákladní dopravy skrz Brno.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mibl.)
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 778
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 12. dubna 2010 - 13:48:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak problém Brna je v první řadě v tom, že SŽDC (dříve ČD/ČSD*) se upnula na nerealizovatelnou vizi nového nádraží v Komárově, a rezignovala na jakékoliv zlepšení stávajícího stavu. Můžeme se sázet, jestli je odsunování nádraží pustí dřív, než se stávající kolejiště úplně rozpadne

* je zajímavé, že stávající ČD už se na akci, kterou původně samy chystaly, dnes netváří příliš nadšeně. Možná jim došlo, že prchat před zákazníky není ta pravá obchodní strategie ...
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1799
Registrován: 11-2007
Odesláno Pondělí, 12. dubna 2010 - 13:57:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mibl, nejsme vepři. Problém je jinde: Objevují se trasy, dříve nepředpokládané. Vznikem Schengenského systému můžeme na řadu tradičních tras zapomenout. Podaří-li se přestavět koridor Praha - Budějovice na 160 km/h, pak možná bude výhodnější jezdit do Vídně - ale i Budapešti a dále - přes Velenice. A třeba i jen do Blavy.
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1800
Registrován: 11-2007
Odesláno Pondělí, 12. dubna 2010 - 14:10:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Racek. "Tak problém Brna je v první řadě v tom, že SŽDC (dříve ČD/ČSD*) se upnula na nerealizovatelnou vizi nového nádraží v Komárově"

Pročpak by byla nerealizovatelná? Proto, že někteří si to nepřejí? Mimochodem, představili odpůrci řešení pro průjezd Brnem, event. příjezd/zastavení/odjezd s rychlostí příjezdu/odjezdu na 160 km/h? Nikdy. A těch 160 je do budoucna minimum...

Prostě klasický problém výroby špuntů - zabráníme čemukoli - ale to není nic nového. V Kutné Hoře si to taky mysleli, nakonec stavěli lokálku a z druhého nejvýznamnějšího města královsví spadli na obec s rozšířenou působností...
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3465
Registrován: 6-2005

Odesláno Pondělí, 12. dubna 2010 - 14:24:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V souvislosti s úvahami o tom, zda jezdit v uzlu 160 km/hod za cenu toho, že nezbude kapacita pro nákladní dopravu, ve při jednozančně jsme.

Líbila by se mi velmi rychlá KFJB, ale k tomu aby to bylo rychlejší i do Blavy přes Vídeň by snad mohlo pomoci pouze homogenních aspoň 160 km/hod na rakouské FJB a to by šlo snad jedině díky naklápění. Rakušák má trať relativně v cajku (ve vlaku to při jízde moc nedrncá ), tak je otázkou, jak velkým problémem by byla její verifikace pro pendolína. Chybějící dráty Blava - Vídeň pro jednoduchost zanedbejme. :-)

Jinak ohledně nových cest díky Schengenu, ale souhlas.
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!