K-report
 

Archiv do 22. listopadu 2010  

Diskuse K-report » Archiv 2010 » Železnice » Železnice bývalého SSSR » Archiv do 22. listopadu 2010 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1339
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 10. září 2010 - 12:45:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

zpravidla musel žádat o povolení třeba i k návštěvě příbuzných v jiné oblasti Přesně na tohle jsem se Rusů ptal, a prý to není a nikdy nebyla pravda. Naopak jsem potkal Kavkazana, který prý za Brežněva dojel od nich z karačajevska do Moskvy a zpět bez občanky - dnes by se mu to nepovedlo.

Po Rusku jsem už něco vlakem najezdil a místní dráhy mi připadají tak na úrovni třeba jako Kolín - Havlobrod - Brno. Koridor to není, ale takové muzeum, jako třeba 171 nebo 220 před koridorizací, to taky ne. Stav tratí jak kde, ale v průměru bych řekl, že je o něco lepší, než u nás. Zabzař: je standardem autoblok a dálkovina. Teda kromě těch závor. Ono to není tak, že by tam bába točila klikou, ale je tam spíše jako dozor. Stejně jako je dozor u mostů a tunelů.
Podle jednoho bývalého železničáře, s nímž jsem se bavil, je dráha tak asi to jediné, co v Rusku funguje bez problémů (a pak zásobování elektřinou s určitými problémy).

Taky pozor na to, že článek, který rozpoutal tuhle diskuzi, je ze Spiegelu. On se sice rád prezentuje jako seriózní časopis, ale Němci si o něm říkají své, a mně se zdá, že mají pravdu. Oni ve Spiegelu rádi přehání, obzvláště když mohou něco zkritizovat, tak to očerní dokonale. Taky rádi ukazují, jak jsou ti na východ od nich vlastně takové vyvinutější opice. Jednou jsem si tam četl článek o Praze - no skoro jsem se pak bál vylézt na ulici, jaké je to podle nich hrůzné město. Třeba tam zcela vážně psali, že si revizoři u Muzea zablokují zutomaty na jízdenky, aby si nebozí turisté, především z Německa, nemohli koupit jízdenku, a pak je pokutují, a podobné blbosti. Takže jestli byl článek o Sapsanu psán v tomto duchu (a jak říkám, zdá se mi to být Spieglovskou normou), tak si všechna "fakta" radši vydělte padesáti.
Tornádo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 63
Registrován: 11-2006

Odesláno Pátek, 10. září 2010 - 13:56:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Xaviernaidoo: opravdu nelze než doporučit, aby ses tam jel podívat osobně. Při nedávném průjezdu Transsibu jsem byl velmi překvapen, jak jsou v některých věcech daleko.
K Láďovi2 ještě doplním pravidelné každodenní luxování/vytírání v plackartě (nejnižší kategorie spacího místa), a to jsme nejeli žádným nóbl vlakem.
A co se týče KLUBu, tak jeho mobilní část jsme tam viděli na kdejakém panťáku. Pro srovnání - u nás je mobilka ETCS na tolika vozidlech, že bys to spočítal na prstech (a možná by k tomu stačila jen jedna ruka). A nevypadá, že by se to v dohledné době mělo změnit.
ad opilci motající se v kolejích - za celou cestu jsme viděli snad dva, tři viditelně opilé. Na nádraží není tvrdý alkohol k sehnání, možná se tam ani prodávat nesmí, ale to nevím. Každopádně po 22. či 23. hodině je tam zakázáno prodávat silné alkoholické nápoje a byl jsem svědkem toho, že prodavačka tento zákaz respektuje.
Ad Glagol: uvědomuješ si, že tvůj příspěk je asi tak někde na úrovni údajného citátu z tvého podpisu? Nevím, kde pracuješ, ale já jakožto zaměstnanec železnice musím říct, že snad všichni u dráhy by uvítali zvýšení bezpečnosti na přejezdech (a nejen tam). Dokážeš si představit, jak to bude vypadat, až se "nejlépe" pendolino s plně obsazeným prvním vozem trefí do nějaké tatry se štěrkem? A je to jen otázka času...
Jo a ještě zajímavost - posprejovaný vlak jsme tam neviděli ani jeden. A to včetně moskevského, jekatěrinburského a novosibirského metra. Že by umělá zaměstnanost?
I poté co jednou zemřeme
Tornáda budou stále hit.
Leč jen dokud žijem můžeme
tu pakáž sprejerskou vymýtit

návod na vymýcení pakáže - seriál ČT Poslední sezóna (jen ho přivázat o jednu kolej vedle )
Mikulda
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1200
Registrován: 3-2006

Odesláno Pátek, 10. září 2010 - 17:23:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Naopak jsem potkal Kavkazana, který prý za Brežněva dojel od nich z karačajevska do Moskvy a zpět bez občanky - dnes by se mu to nepovedlo.

A nebude to tím, že dneska už tu občanku normálně mají?
Upozornění: Příspěvek může obsahovat stopy ironie, cynismu a černého humoru.
Vyrobeno v závodě, který zpracovává vzdálené vize, bláznivé sny a šílené nápady.
Jurek_fm
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 949
Registrován: 8-2009

Odesláno Pátek, 10. září 2010 - 19:32:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak ať tu neřešíte politiku, hodím téma k diskuzi. V dohledné době bych se měl pracovně vydat do Rigy, tak jsem se chtěl poptat jak to tam chodí s železnicí, nějaká MHD a možná i tip na něco k vidění či prožití. (Co vím od chlapů kteří tam byli předtím, tak času bylo dost, slyšeli vsjo búdět, závtra tak takový čas je potom třeba nějak využít
Život je hořký. Bohudík !
Bobo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9737
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 11. září 2010 - 15:08:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

šašliky byly a pivo též ucházející....
scepky už asi
kolisti = piráti chodníků
neosvětlený cyklista = žádný cyklista
jsem nucen používat automobil. na chodníku díky kolistům není bezpečno
http://www.stopkoureni.cz/
T.H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.237.199
Odesláno Sobota, 11. září 2010 - 18:22:53    Odkaz na tento příspěvek  

Scepky už určitě ne, ty nebyly už v roce 2004. A Tr9 tuplem ne, ty leda v Kaunasu a to kdoví jestli. Ale T3 s kladkou taky dobrý :-)
Zghk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 316
Registrován: 7-2002
Odesláno Neděle, 12. září 2010 - 17:02:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No a hlavně 15T, v červenci mi mrcha ujela před nosem, do vozovny
Jurek_fm
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 959
Registrován: 8-2009

Odesláno Neděle, 12. září 2010 - 19:26:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No to je všechno pěkný ale já měl hlavně na mysli jakým způsobem tam ta doprava funguje, konkrétní stroje (MHD) mě osobně až tak neberou. Podle předběžných informací by jsme měli být ubytovaní v Jurmale u Rigy.
Život je hořký. Bohudík !
T.H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.237.199
Odesláno Neděle, 12. září 2010 - 19:54:35    Odkaz na tento příspěvek  

Zghk: 15T ale už mají pantograf, ne? (Jak to tam vlastně hodlají řešit, když tam jsou místa, kde trolej vede mimo dosah pantografu?)
Jurek_fm: No funguje tam normálně, vlaky jezdí po kolejích, tramvaje taky, a trolejbusy zas pod dvěma drátama... Heleďte se, Lotyšsko je civilizovaná země, doprava tam funguje úplně standardně - příměstský vlak (elektrická exSSSR jednotka ER2, mimochodem výrobek místní vagonky) projíždí tou "Jurmalou" (což je označení spíš pro "resort", je to asi deset městeček při pobřeží, my jsme bydleli ve Vaivari) a doveze vás do centra města. Odtud vás zas městská doprava (vozidla zejména české provenience) rozveze po městě. Prostě nic výrazně vybočujícího z normálu, Riga je Evropa (to takový Dvinsk už je zajímavější :-) ). Jízdenky se kupují za peníze, v MHD existuje dokonce nějaká celodenní, jediné čím tamní železniční provoz vybočoval byly dva ceníky podle trakce - dieselové vlaky byly dražší :-)
Jurek_fm
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 963
Registrován: 8-2009

Odesláno Neděle, 12. září 2010 - 20:36:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

T.H. No něco podobného jsem měl na mysli, třeba ty jízdenky, kupují se přímo ve vlaku nebo nějaký předprodej? No ce se týče té trati tak jak jsem koukal na místní mapu, tak tam (v Jurmale) jsou jen zastávky ale mě spíše láká ta Riga snad nějaký nákladní terminál v přístavu případně nějaké hlavní nádraží? A co třeba focení, nejsou tam problémy?
P.S. Skupinka se kterou pojedu (2 už tam i byli)evidentně mé zájmy nesdílí, takže si budu muset vystačit sám, takže už se pídím po nějakých info.
Musím oprášit ruštinu i když ji prej nemají rádi tak u turistů to prý chápou, moje AJ + NJ je tak na úrovni 2 třídy ZŠ.
Život je hořký. Bohudík !
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1340
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 12. září 2010 - 20:51:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mikulda: měl jsem to napsat takto: dřív se mu podařilo se jakýmkoliv kontrolám vyhnout, dnes by to nešlo. Na silnicích, obzvláště na Kavkaze, jsou na hranicích autonomních republik de facto normální "pohraniční" kontroly všech cestujících v autobusech, doklady ve vlacích kontrolují děžurné.
Statistik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2923
Registrován: 6-2004

Odesláno Neděle, 12. září 2010 - 20:52:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Problémy s focením dělají teď hlavně v Litvě, ale zejména kolem velkých uzlů, případně v depech (ve Vilniusu prakticky nemožné). Bohužel je pravdou, že to mají na svědomí částečně i čeští fotografové.
Jinak já si ze svého focení v Pobaltí na nějaké výrazné problémy s focením nepamatuju, snad jen na lehčí incidenty z Estonska v určitých průmyslových oblastech, kde se to dalo čekat. Ale to už je pár let zpátky. Chce to asi na sebe zbytečně neupozorňovat. Třeba kolem tratí jezděj hlídky v gazikách, tak je vhodné se před nimi aspoň nevystavovat jak na orloji a pokud tam jsem autem, tak ho neparkovat hned vedle trati.
V Lotyšsku se nás akorát děžurné ptaly, od koho máme povoleno fotit, jinak nic. Stačilo jim říct, že ani nevíme, že se tam fotit nesmí, což byla koneckonců pravda.

Jinak ale strojvedoucí jsou údajně i nadále instruováni, aby zpozorované fotografy okamžitě nabonzovali.

Spíš je o držku vstupovat do kolejiště, zejména ve stanicích, ale to je o hubu severně od našich hranic snad všude.
S200
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1673
Registrován: 4-2006
Odesláno Neděle, 12. září 2010 - 22:44:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Statistik: Existuje takový obecný problém, že jsou čeští fotiči z ČR zvyklí, že se může "všechno". Jenže "všechno" se může opravdu asi jen v ČR.
Statistik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2924
Registrován: 6-2004

Odesláno Neděle, 12. září 2010 - 23:10:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

S200: asi tak.
Asi bych doporučoval vyvarovat se takovému trochu světáckému přístupu a nepodceňoval místní poměry a obyvatele. Na stromech tam opravdu nežijou. A když se budete chovat slušně a přátelsky k nim, vrátí Vám to stejnou a navíc vrchovatou měrou, až se budete divit. Jinak s angličtinou jsme tam moc nepochodili (jeden mladý estonský asi posunovač měl sice snahu, ale brzy jsme stejně "přeladili na Moskvu"). Lámanou němčinu jsem zkoušel v Estonsku na jednu řidičku, která nechápala, proč běháme kolem trati s foťákama (S200 si možná matně vzpomene), jinak to nemělo cenu. V určitých enklávách v Lotyšsku lze užít i polštinu. Ruština samozřejmě v pohodě (pokud ji umíte ), ale v praxi jsme s běžným lidem vždy navazovali kontakt výhradně angličtinou. Ukážete tím hned z kraje, že nejste Rusáci. Doporučuji zejména v silně nacionalistické Litvě. Jinak úřední jazyk na dráze při naší návštěvě byla ruština - v Litvě, Lotyšsku i Estonsku. Nevím, ale, jak dnes, protože minimálně v Litvě probíhá jakési "národní obrození" s cílem definitivního vymýcení rudého satana.

No a při výkonu povolání železničního šotouše bych trochu přibrzdil. Nejen auto, ale hlavně sebe. Takže krom bezhlavého běhání kolejištěm třeba bacha na kamery, visící např. na trakčních stožárech i daleko za zhlavími velkých stanic (ale to platí hlavně pro Litvu), až tam po nich třeba budete mít zálusk lézt nebo kolem nich budete běhat a načumovat do kolejí, jestli už něco jede...
Jurek_fm
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 967
Registrován: 8-2009

Odesláno Pondělí, 13. září 2010 - 05:04:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zatím díky. No autem se tam přemisťovat zřejmě nebudu, proto by asi šéf neměl pochopení. Já ani u nás nelezu do kolejiště takže s tím bych problém mít neměl. Uvidíme zatím se celkem těším ale moc to nebudu přehánět aby to náhodou nekrachlo už před odjezdem. (Při mé smůle celkem běžný jev za poslední rok)
P.S. Co se ruštiny týče patřím ještě do generace která měla povinných 8 let výuky i když už to je nějaký pátek tak to oprášíme dokonce jsme měli i odbornou žel. terminologii.
Život je hořký. Bohudík !
S200
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1674
Registrován: 4-2006
Odesláno Pondělí, 13. září 2010 - 07:16:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V určitých enklávách v Lotyšsku lze užít i polštinu.
To spíš v Litvě. Tam jsou celé polské vesnice, poněkud překvapivě jsme na takovou nenarazili u hranice s Polskem, ale s Běloruskem.
Etienne_de_berry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 20
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 13. září 2010 - 07:26:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Lotyšsko: z Jurmaly jezdí do Rigy ve velmi hustém sledu električky, jízdenky se kupují vždy v pokladně. V Jurmale je pekelně draho, je to turistické letovisko pro boháče, v Rize nakoupíte mnohem levněji. Rižská MHD - funguje na čipové karty, jednorázový lístek 0,5 Latu, pro denní lístek je potřeba si koupit nevratnou kartu za 2 Laty. Lze koupit v kioscích firmy Narvesen. Rozhodně nedoporučuji jezdit na černo, kontroly se dělají "v poli", tramvaj obklopená policisty a kvůli korupci odvoz a zkasírování. Vřele doporučuji návštěvu Akademie věd - stalinský mrakodrap za nádražím na druhé straně od města, možno za poplatek vyjet do 15. patra. Dole mají velmi levnou kafejnicu (=restauraci). Vedle můžete navštívit věhlasnou a velmi kulturní tržnici. Jako jinde v pobaltí, i tady se hodí jíst pouze přes poledne, kdy se nabízejí menu, jinak jsou restaurace drahé. A taky doporučuji návštěvu železničního muzea v Rize.
Etienne_de_berry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 21
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 13. září 2010 - 07:28:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Lotyšsko a jazyky: jinak než lotyšsky nebo rusky to moc nejde (kromě turistického a předraženého centra Rigy). Takže ruština...
Etienne_de_berry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 22
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 13. září 2010 - 07:28:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

S polštinou uspějete hlavně v litevském Vilniusu, v Lotyšsku nikoliv.
Etienne_de_berry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 23
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 13. září 2010 - 07:50:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Litva+Lotyšsko a fotografování: pokud fotíte normálnní stanicovky (a nelezete do kolejiště), problémy nejsou, s výjimkou Vilniusu - platí přísný zákaz fotografování, což je i všude vyznačeno. Je to kvůli tranzitním vlakům do Kaliningradu, Putin zakázal, jakmile bude na jediné fotce jen kousek ruského vlaku, taááák Obdobně Kaunas, byť tam moc náčalniků neběhalo
Etienne_de_berry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 24
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 13. září 2010 - 07:53:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V Litvě dělají na dráze samí Rusáci, proto je tam téměř "úřední" ruština. Řada nádražáků neumí ani řádně litevsky.
Jef
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2604
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 13. září 2010 - 08:33:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tam jsou celé polské vesnice, poněkud překvapivě jsme na takovou nenarazili u hranice s Polskem, ale s Běloruskem.

Jestli to nebude tím, že značná část dnešního polského pohraničí s Litvou byla ještě před válkou Východním Pruskem (kde žili Němci), kdežto předválečné Polsko sahalo hluboko do dnešního Běloruska i Litvy (a taky Ukrajiny - Lvov byl jedním z největších polských měst).

Ale v litevsko-polském pohraničí na jih od Vilniusu by nějací Poláci pořád žít měli. I sám Vilnius byl několik staletí městem, kde zněla hlavně polština a jidiš, případně němčina. Litevců tam moc nebylo a hlavním městem meziválečné Litvy byl Kaunas...(ale to by bylo zase k politice)
Jef
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2605
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 13. září 2010 - 08:44:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V Litvě dělají na dráze samí Rusáci, proto je tam téměř "úřední" ruština.

Já ty země projel vlakem v roce 1996 (tehdy to ještě šlo tam a zpět ze Suwalek až do Tallinnu, resp. do pobřežního města Paldiski a na rusko-estonské hranice do dvojměstí Narva-Ivangorod) a rusky mluvící personál byl na dráze ve všech třech zemích. Ale jinak se spousta lidí snažila s námi domluvit anglicky a konkrétně v Estonsku jim to velmi často i šlo.

Litva tehdy byla na pohled nejvíc "postsovětská", takové tržiště v Kaunasu působilo hodně "východně". To se asi od té doby změnilo... tehdy mi při cestování směrem na sever připadalo, jako bychom jeli i "na západ", úplně nahoře byl čisťounký, na turisty připravený a poměrně drahý Tallinn.
Litva byla levnější a taková poněkud špinavější a zanedbanější. Na druhé straně právě u Litevců jsme se opakovaně setkávali s vřelostí vůči Čechům a dokonce i s určitým obdivem vůči naší republice (opět nevím jak dnes...) Dál na sever už bylo čím dál tím víc orientace na severoevropské země a přišlo mi, že je nějací Češi zajímají míň (byť českých výrobků bylo všude vidět spousta, s tím jsem se při žádné jiné zahraniční cestě nesetkal).
2m62u
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 378
Registrován: 12-2006
Odesláno Pondělí, 13. září 2010 - 09:18:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A v Litvě se dost chlastá, tak bacha na případné aktivní opilce kolem trati
Etienne_de_berry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 25
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 13. září 2010 - 11:07:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jef: v Estonsku jsem nebyl, ale Litva působí velice upraveně a čistě - tak úhledná nádraží u nás abys pohledal, co se týče cestovního komfortu a počtu vlaků, Litva jednoznačně v Pobaltí vítězí. Ono je to o tom, kde žije hodně Rusů=bordel, proto Litva je velmi čistá, Lotyšsko taky, ale jsou tam oblasti, kde je to horší (Daugavpils s ruskou většinou, některá sídliště v Rize).
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1341
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 13. září 2010 - 11:14:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já jsem v Estonsku strávil deset měsíců, volný čas jsem mimo jiné vyplňoval i dost intenzivním šocením všude možně. Fotek mám mraky, ale nikdy a nikde jsem nezaznamenal nějaké problémy. A to ani třeba na nákladovém nádraží v Maardu, což je vlastně brána k tallinskému přístavu. A strojvedoucí a asi i jiný personál o mě věděli. Ale nikdy jsem nedělal nic zakázaného, jako lezení do kolejiště, visení na sloupech a tak.
Rusky mluvící personál je na dráze početný a ani Estonci sami nemají s ruštinou problém. S angličtinou jsem to zkusil párkrát, ale většinou to skončilo na tom, že jsme začali mluvit rusky.
Estonsko mi připadalo nejbohatší a nejupravenější, ale taky nejvíce nacionalistické (skoro bych řekl, že jejich tehdy vládnoucí strana by snesla srovnání s našimi Sládkovci). Taky jejich mentalita mi připadala taková... divná. Oni o sobě tvrdí, že jsou seversky uzavření, ale to Finové taky, a přitom jsem se ve Finsku cítil mnohem líp.
V Estonsku se chlastá taky fest, a to i přes zákaz prodeje alkoholu včetně piva po osmé večer - tehdy sice jen v Tallinnu, ale chtěli to rozšířit po celém území.
Co se mi ale líbilo - zákaz pití piva i jiného alkoholu ve vlaku. Jednou jsem byl svědkem toho, jak si ráno dva mladíci koupili na cestu do kelímku pivo - a jakmile to spatřila průvodčí, donutila je vystoupit a vypít pivo venku. Ještě, že to bylo asi deset minut před odjezdem vlaku z výchozí stanice. V autobusech platí zákaz pití piva taky.
Jurek_fm
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 968
Registrován: 8-2009

Odesláno Pondělí, 13. září 2010 - 19:59:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Takže pánové děkuji všem za užitečné informace, snad je využiji. Co se týče té Jurmaly tak chlapi si na drahotu nestěžovali, byly slušné diety ikdyž pravda pro místní to tam zřejmě není.
Život je hořký. Bohudík !
Láďa_2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 642
Registrován: 4-2003

Odesláno Úterý, 14. září 2010 - 12:39:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

no když slyším jak tu řešíte zákaz focení v údajně svobodném a evropském pobaltí tak docela zírám.

páč v údajně nesvobodném rusku nebyl jedinej problém. Je pravda že jsme se většinou vedle policajta s foťákem nepostavili (jen v moskvě běloruském nádr). V brestu nám policajt dokonce řek, že můžeme fotit všechno, jen ať nechodíme po kolejích.
Jo a v rusku se po kolejích chodí běžně (např od vlaku), jen jednou nás nějaká policajtka kontrolovala za přecházení kolejí ve stanici, ale focení při tom nezmínila...
Jct
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 369
Registrován: 12-2007

Odesláno Úterý, 14. září 2010 - 13:06:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Tornádo: opravdu nelze než doporučit, aby ses tam jel podívat osobně. Při nedávném průjezdu Transsibu jsem byl velmi překvapen, jak jsou v některých věcech daleko.

Zato některá města a vesnice okolo trati vypadaly tuze uboze ...

Ad Brr:Co se mi ale líbilo - zákaz pití piva i jiného alkoholu ve vlaku.

Zákaz konzumace vlastního alkoholu je zcela běžný např. v Kanadě nebo Austrálii, navíc pod hrozbou vyexpedování z vlaku.

Jinak když jsme u toho pití na veřejnosti, tak v létě 2008 byly v Moskvě povoleny pouze tzv. "soft drinks". Do této kategorie ovšem spadá pivo, takže občas bylo možné vidět hezky oblečený pár evidentně bohatších lidí vykračujících si pyšně s lahváčem v ruce

(Příspěvek byl editován uživatelem jct..)
Tepich
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 38
Registrován: 1-2006
Odesláno Úterý, 14. září 2010 - 13:08:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jurek_fm: Jestli by se Vám hodila mapa železnic Pobaltí, tak přikládám scan z atlasu železnic Ruska a bývalých států SSSR. (pdf v zipu na 2 části)
application/octet-stream1. cast
pobalti.z01 (512.0 k)
Tepich
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 39
Registrován: 1-2006
Odesláno Úterý, 14. září 2010 - 13:09:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A druhá část
application/zip2. cast
pobalti.zip (378.9 k)
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1342
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 14. září 2010 - 13:20:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já jsem v Rusku taky neměl nikdy problém. A když si uvědomíte, jaká jsou kvanta fotek na parovoz.com, tak je jasné, že to s těmi zákazy focení nebude tak žhavé. To platí i pro Pobaltí.
Zato mi policajt vloni zakázal focení u BNSF.
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.94.242
Odesláno Úterý, 14. září 2010 - 13:36:20    Odkaz na tento příspěvek  

Popotahování šotičů v USA a "špecifiká" BNSF - zmíněno i tady: http://en.wikipedia.org/wiki/Railfan
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2969
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 14. září 2010 - 14:50:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jef 2605 - můj dojem před ca. 10 lety byl stejný. Od Polska na východ jsem jel na západ. tehdy jsem to taky projel vlakmo až do Tallinu, leč už to šlo jen v pátek a neděli (tu jsem trefil) a z Lugaži do Valgy se jelo antabusem, který kupodivu jel hned od i nedělního ranního vlaku z Rigy. Hezkej zážitek když se jakýsi "kořistní" nízkopodlažák proplejtal dřevěnejma vesničkama po válcovanejch písečnejch cestách...

Jinak na dotaz "Engliš ili po russki" to bylo s jedinou výjimkou slečny na antabusáku v kanclu Eurolajns v Tallinu po russki. Dokonce při zpáteční cestě když jsem kupoval suvenýrokořalku v Rize v podchodu u nádra tamní dvě dámy si říkaly že takhle by se měly naučit rusky jejich děti a já si vzpomněl na nejfrekventovanější školní větu "saditěs, pjaťorka".

Jinak já jef služebně si koupil až do Rigy (dál to nešlo) lístky od DB z jejich terminálu. A protože dáma v kase v Kaunasu toto zjevně viděla prvně tak mi lehátko do Rigy po dohodě se "starší kasjerkou" toto prodala zadarmo.

V Rize je též velmi poučná místní úzká "pionýrská". Pokud teda ještě z ní něco zbylo - tehdá to bylo těleso zarostlé do jungle jakéhosi parku s prostřílenou a vypálenopu výpravní budovou....

V Litvě se motalo docela solidní množství nejrůznějších busů od starejch ruskejch "buchalek" až po třeba naší městskou karosu 731/2 se zadělanejma středníma dveřma a vysokejma sedačkama. Dálkáče a mezinárodka byly vesměs nějaký "lepší sekundhendy". Jízda patrákem z parnu do Rigy mi nahoře na tý od kamionů rozježděný cestě připomínala trochu koráb v bouři.
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.94.242
Odesláno Úterý, 14. září 2010 - 15:03:00    Odkaz na tento příspěvek  

Pionýrská železnice v Rize je už minulostí: http://www.dzd-ussr.ru/towns/riga/index.html
Tornádo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 64
Registrován: 11-2006

Odesláno Pátek, 17. září 2010 - 13:16:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jct: je třeba se dívat pozorně. Dřevěné stavení ještě podle mě nemusí znamenat ubohost. V leckteré díře na napohled ubohých dřevěnicích jsou plastová okna a satelitní anténa. Totéž např. platí o náhodně vybraném a navštíveném sídlišti ve Vladivostoku - paneláky o hodně olezlejší, než u nás, ale většinou s plastovými okny.
Jináč barabizny a polozbořeniny tam samozřejmě jsou k vidění taky, ale kde nejsou... A že by byly v nějakém velmi hojném počtu, to se mi nezdálo.
Ale zdá se mi, že poněkud odbočujeme z rámce této diskuze. Na závěr dodám, že veřejné budovy se podle mě většinou vyskytovaly v lepším stavu, než u nás. A pokud bylo vidět např. nádražní budovu, nebo zastávkový přístřešek v horším stavu, bylo to většinou jeho stářím. U nás vypadaly "olezle" mosty na Sluncové (Praha - Nové spojení) po půl roce od otevření díky vandalizmu.
I poté co jednou zemřeme
Tornáda budou stále hit.
Leč jen dokud žijem můžeme
tu pakáž sprejerskou vymýtit

návod na vymýcení pakáže - seriál ČT Poslední sezóna (jen ho přivázat o jednu kolej vedle )
Etienne_de_berry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 26
Registrován: 12-2007
Odesláno Pátek, 17. září 2010 - 14:17:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V Litvě už nenajdete jediný sovětský autobus i auto, všechno second hand většinou ze Skandinávie. V Lotyšsku se sem tam ještě nějaká Lada mihne.
Jena
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7738
Registrován: 11-2002
Odesláno Sobota, 18. září 2010 - 14:49:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr_vlček: já si vzpomněl na nejfrekventovanější školní větu "saditěs, pjaťorka". - mě se vždy vybaví "Tavářiš učítělnica, izvinitě měňa patamu, što ja zabyl ....." (vždycky se něco našlo)
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1007
Registrován: 7-2008
Odesláno Pondělí, 20. září 2010 - 23:23:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jef: Vidím, napsal jste to za mně. Vilno bylo historicky spíš polské město, k Litvě připojeno 1939.

Co se týče Poláků v Lotyšsku a Estonsku, skutečně tam žijí, většinou však mají kořeny mimo dnešní hranice Polska. Stalin je tam přesídlil, aby oslabil domácí národy v těchto zemích. Rusové se tam dostávali až později. Po celé období cca 1950-1990 tam byla vyšší životní úroveň, než ve vlastním Rusku, takže to byla chtěná destinace.

Co se týče zákazu focení, problém je možná právě v tom, že jde o místo, kde se střetávají zájmy Ruska a Západu. Vlaky mezi Královcem a Ruskem jsou de facto vyňaty z jurisdikce EU (pokud nestaví na litevském území), kdyby se tam stala vražda, vyšetřovaly by ji ruské policejní orgány. Pak se není čemu divit, že se nesmí fotit.

Spíš by mne zajímalo, jak je to s Královcem, a zda má spojení vlaky osobní přepravy s Polskem?
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.102.209.111
Odesláno Pondělí, 20. září 2010 - 23:52:53    Odkaz na tento příspěvek  

Čekal bych, že do Královce - Königsbergu - Kaliningradu spíše jezdí turisti z Německa, než z Polska. Informace jinak viz např. www.ostbahn.eu
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.102.209.111
Odesláno Pondělí, 20. září 2010 - 23:57:32    Odkaz na tento příspěvek  

Leccos, zejména z historie, je i tady: http://de.wikipedia.org/wiki/Preu%C3%9Fische_Ostbahn
pd
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.240.62.230
Odesláno Úterý, 21. září 2010 - 15:40:07    Odkaz na tento příspěvek  

Všd: všechny osobní vlaky mezi Kaliningradem a Ruskem zastavují minimálně ve Vilniusu a některé i v Kaunasu. Ve Vilniusu je pro tyto vlaky vyhrazené poslední nástupiště, které je oplocené a uzavřené, v podchodu se pak musí projít kolem budky s celní/pasovou kontrolou. Jinak s focením ani ruských vlaků jsem tam žádné problémy neměl.

Z Kaliningradu do Polska existuje jenom jeden přímý vlak, letos jezdí jen do 4.10.
http://www.vagonweb.cz/razeni/vlak.php?zeme=RZD&cislo=8&rok=2010
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.102.209.111
Odesláno Úterý, 21. září 2010 - 18:46:53    Odkaz na tento příspěvek  

Ještě 2 odkazy - heslo z Wikipedie: http://de.wikipedia.org/wiki/Kaliningrad
a zajímavé srovnání: http://englishrussia.com/index.php/2007/05/02/kaliningrad-before- and-after/
Dispečer_o11
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 876
Registrován: 5-2009

Odesláno Úterý, 28. září 2010 - 05:30:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tomu říkám pořádný expres:-)
http://www.youtube.com/watch?v=J-sAwYkz1os&feature=related
juriki
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.113.124.136
Odesláno Úterý, 28. září 2010 - 09:51:24    Odkaz na tento příspěvek  

Moskva - Petrohrad, to se nedivim, to byva vyprodano na tydny dopredu.
Rzd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2
Registrován: 8-2010
Odesláno Pondělí, 08. listopadu 2010 - 16:50:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

video ze stavby železniční (a silniční) infrastruktury k ZOH v Soči 2014
http://www.skmost2014.ru/video/viewvideo/58
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 86.49.85.38
Odesláno Úterý, 09. listopadu 2010 - 11:12:22    Odkaz na tento příspěvek  

To mi žádný velkoruský propagandista nenamluví, že ty velkorysé komunikace v blízkosti citlivé hranice s Abcházií (resp. Gruzií) se staví "jen" kvůli olympiádě. Fungl nový pravoslavný klášterní komplex u nové železnice, to je taky pěkná demonstrace ruského imperialismu.
Až se na tu zimní olympiádu budou chtít přijet podívat domorodci z nedaleké Abcházie či Rusku nepřátelské Gruzie, to bude ještě "veselo", buzerace na hranicích atd.
Nějaká další (letní) olympiáda by se mohla konat třeba na Kurilských ostrovech.
Jurek_fm
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1390
Registrován: 8-2009

Odesláno Úterý, 09. listopadu 2010 - 11:37:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dva moje postřehy z Rigy. Nádraží St. Riga-Krasta je v podstatě přístavní nádraží bez osobní dopravy a bohužel obehnáno betonouvou zdí, takže mám pouze dokumentační snímek vjezdového stavědla
. Odstavné nákladové nádraží St. Riga-Krasta Ganibu parks už existuje jen na mapě a v tomto prostoru ještě stojí několik budov nákladišť a u cesty je bilboard hlásající výstavbu nějakého obchodního centra New Hansa. Na denní výlety zatím nebyl čas, snad příště.
Život je hořký. Bohudík !
oběhy Bohumínských brejlovců
Rzd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3
Registrován: 8-2010
Odesláno Úterý, 09. listopadu 2010 - 13:48:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nevím co je imperialistické na tom, když si staví moderní infrastrukturu na svém VLASTNÍM území - mimochodem takovou samozřejmou věc jako je např. silniční obchvat města a trať do turistického střediska v horách a k letišti. Tady je někdo poněkud paranoidní.
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 86.49.85.38
Odesláno Úterý, 09. listopadu 2010 - 16:53:06    Odkaz na tento příspěvek  

Pocházím z Prahy. Těsně po 21.8.1968 mi bylo 6 let a šel jsem do 1. třídy ZDŠ. Následkem prožitého traumatu z dětství se u mne (i přes veškerou následnou snahu komunistické propagandy) láska k "velkému slovanskému bratrovi" (tehdejšímu SSSR a následně Rusku) jaksi nevyvinula. Nemohu za to. Neměli sem tenkrát vpadnout s tankama.
Statistik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3009
Registrován: 6-2004

Odesláno Úterý, 09. listopadu 2010 - 20:42:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jurek_fm: na Krastu si za dne zajeďte, pokud na to najdete čas. Stojí to za to. Takové mrtvo, jako je na Vaší noční fotce onoho stavědla, to tam opravdu nezažijete. Jinak seřaďák je sice obehnaný betonovým plotem, ale jižní šturcové zhlaví i toto severní jsou přístupná. Do kolejiště seřaďáku bych raději nevstupoval a za ploty přístavu taky ne. Např. jednotlivé vlečkové koleje mají v branách vestavěná pohybová čidla, dále všudypřítomné kamery... Jinak volný pohyb ale v naprosté pohodě.

Na posunu trvale čtveřice ČME3, občas zajede na výpomoc staniční záloha ze Zemítáni (ČME3-6199). Souprava přivezená (dvojsergejem) ze Škirotavy je nejprve rozdělena na kratší (manipuluje s tím dvojice ČME3, každá loko na jednom konci), poté je souprava nasunuta do příslušné části areálu přístavu. V areálu přístavu slouží minimálně jedna TEM18 a dál je tam min. jedna neprovozní TGM4.
Statistik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3010
Registrován: 6-2004

Odesláno Úterý, 09. listopadu 2010 - 21:04:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Totéž obrazem.

Statistik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3011
Registrován: 6-2004

Odesláno Úterý, 09. listopadu 2010 - 21:11:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nějak se mi neaktualizovaly popisky... Na té páté fotce je zachycena výše popsaná manipulace s přivezenou soupravou dvěma čmeláky. ČME3-4134 je na zadním konci soupravy a sune, v čele vlaku byla 3672. Vozy jsem nepočítal, ale v záběru je tak třetina vlaku.

Byla tam k vidění i souprava s kontejnery Trans-container (nevím, zda ty stejné, jako jezděj do Škodovky). Narozdíl od našich přeprav (většinou 1 bedna / 1 vůz) byly bedny naložené po čtyřech na jednom jednodílném čtyřnápravovém plošinovém voze.
Jurek_fm
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1393
Registrován: 8-2009

Odesláno Úterý, 09. listopadu 2010 - 21:19:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Statistik. Díky za info. Snad najdu čas. Opuštěné jižní zhlaví mám šotnuto taky, dokonce nějaký náznak přes tu betonovou zeď kde je vidět souprava vozů něco na způsob našich Easů a pak souprava kontejnerů ale nemyslím že jsou to snímky vhodné pro zveřejňování tak to sem necpu. Některým lidem jsem posílal na mejla takovou malou reportáž kde je spousta věcí mnohé osvětlující ale které tady nepatří. Pokud by měl ještě někdo zájem tak na mejla.
Život je hořký. Bohudík !
oběhy Bohumínských brejlovců
Statistik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3012
Registrován: 6-2004

Odesláno Úterý, 09. listopadu 2010 - 21:22:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A co je na těch fotkách tak nevhodného ke zveřejňování?
Jurek_fm
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1394
Registrován: 8-2009

Odesláno Úterý, 09. listopadu 2010 - 21:29:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bez nějakého povídání kolem bych to nezveřejňoval páč nemají tu správnou kvalitu ani podle mého nešotoušského názoru a nechci tady plevelit svými průpovídkami vše osvětlujícími. Pokud je problém s vlastním mejlem (což docela i chápu) tak přes nějakou dobrou duši přepošlem
Život je hořký. Bohudík !
oběhy Bohumínských brejlovců
Statistik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3013
Registrován: 6-2004

Odesláno Úterý, 09. listopadu 2010 - 21:34:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tomu sice stále nerozumím, ale kdyžtak tedy na stat@email.cz.
Rzd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4
Registrován: 8-2010
Odesláno Neděle, 21. listopadu 2010 - 12:56:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ve výrobním závodě UZŽM ve městě Věrchňaja Pyšma nedaleko Jekatěrinburgu byl dokončen prototyp stejnosměrné elektrické lokomotivy s asynchronními trakčními motory 2ES10-001, která je určena pro vozbu nákladních vlaků. Lokomotiva je společným produktem firem Sinara a Siemens, výkon 8800 kW, objednávka je zatím podepsána na 221 ks (ukončení dodávek 2016), v roce 2011 by mělo být zhotoveno 11 lokomotiv.
obr. viz.
http://www.train-photo.ru/details.php?image_id=95473
Statistik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3040
Registrován: 6-2004

Odesláno Neděle, 21. listopadu 2010 - 21:21:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad 2ES10: vím, že to podstatné se ukrývá uvnitř, ale nedá mi to, abych si nepostesknul, že to zase vypadá jak ten proslulej dlabanej ingot...
Multi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 71
Registrován: 4-2010
Odesláno Pondělí, 22. listopadu 2010 - 13:01:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

O téhle lokomotivě bych dokonce řekl, že nemá žádný design, prostě ten pajšl jen obalili plechem...