K-report
 

Archiv do 16. listopadu 2010  

Diskuse K-report » Archiv 2010 » Železnice » 380 - nové třísystémové stroje ze Škody Plzeň » Archiv do 16. listopadu 2010 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2471
Registrován: 8-2005
Odesláno Neděle, 14. listopadu 2010 - 17:28:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nevím proč do toho cpát FS.
Je to hlavně o snaze všech (výrobce, investor i uživatel) se tím zabývat, když je pro někoho vrchol dokonalosti vánoční stromeček, tak je to těžké. Opět to přirovnám k lamině, když jsou v tahu všechny kontrolky zhaslé, tak je vše OK a není co řešit.
Martin
Drn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7642
Registrován: 4-2007

Odesláno Neděle, 14. listopadu 2010 - 17:51:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nevím proč do toho cpát FS.

Třeba aby tu zase nějaký ten úd nepořvával "Copak dělala Federace, že to takto dopadlo?!" Už to tu bylo x krát, tak ať se hošani trochu zapojí a hlavně ať to nepodělají, jako s regínou a stanovištěm 380.

(Příspěvek byl editován uživatelem Drn.)
Čahoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 771
Registrován: 4-2003

Odesláno Neděle, 14. listopadu 2010 - 18:10:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nereg - on by taky občas výrobce musel říct,co tam všechno hodlá nainstalovat.Např.umístění tlačítka na reset driverů na 471.Ty se prostě objevily.954,kdy hledím do čelního sloupku,to pozná i dítě školou povinné,že něco není v pořádku.
Oldcerry - dávat vybavování Mirellu kamkoliv jinam než na tlačítka,není zrovna ideální.Zejména na kódované trati ti to bude zbytečně vřískat a v některých situacích ho pak ani nestihneš vybavit.
Trainer
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 26
Registrován: 4-2010

Odesláno Neděle, 14. listopadu 2010 - 20:39:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

já bych přivítal tlačítka Mirelu na té klávesnici ARR .... prostě 3 tlačítka na kraji v pravo, hezky svisle nad sebou .... +, -, enter. A nemusím ze sedu, před každou třetí stanicí cvičit, když si přidávám do odbočky :-)
11162823
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 63
Registrován: 7-2010

Odesláno Neděle, 14. listopadu 2010 - 20:56:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nereg: Zkuste si pánové cvičně nakreslit na papír ten pult a přepínačema a s polohama...

To je jasný! Všichni si to doma cvičně nakreslíme. Stejně nemáme co dělat. Ještě vám napíšeme a seženeme vzorky obložení stěn, linolea a pošleme jeden sešiťák jako vzor, aby jste na ně nevyráběli tak blbý držáky. Když jsme u nich, dva si seberte na zkušebním okruhu a jeden leží u zastávky Dolany. Vlastnoručně jsem je tam vyhodil, když jsem je urval z toho super pultu.
Ve fabrice si zařiďte konstrukční kanceláře a psací stoly ve stylu 380 včetně toho kraválu a tak za měsíc nám napište, jak se vám v tom prostředí skvěle maká.
To je asi, jako kdyby řidiči nákladní dopravy psali petice a konstrukční doporučení třeba do továren Mercedes, DAF, MAN nebo FAUN a popisovali jim, jak mají vypadat silniční tahače. Víš, co by se stalo v Německu s takovou fabrikou, že ano? Přesně to, co se s vaší v Česku bohužel nestane...
Ten krám už mě stál několik stovek hodin volnýho času a získal jsem pocit, že "věcná diskuze" ve vašem pojetí je přesvědčování o "dokonalosti" těch nesmyslů a dělání si legrace z lidí. Spousta z nás jezdí na lokomotivách bohatě víc, jak polovinu svýho života a víme hovno. Vy jezdíte na lokomotivním trenažéru a víte všechno. Jenom že nepoznáte, kdy už ty vaše blbosti přesahujou slušný meze. Je to asi jako s tvrzením, že 380 ČD má stejný kompresor jako 1216 ÖBB. To tvrdila bez uzardění polovina fabriky bez toho, že by se někdo obtěžoval zvednout a šel se na toho Tauruse podívat. Ono koukat do Tauruse, to je přece pod úroveň! Tak že teď máme kompresor s o 1/5 menším výkonem, kterej navíc řve jako tygr.
A samozřejmě vám ty naše domácí úkoly osobně dovezeme a zůstaneme ve Škodovce na brigádě. Ukážeme vám ještě třeba, jak vypadá pravý úhel, pořádně zašroubovaný šrouby a ještě plno věcí. A nakonec celá skupina pojedeme na komplexní ozdravný pobyt do léčebny v Horních Beřkovicích...
Taurus: stark, schön und dynamisch...
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5616
Registrován: 8-2003

Odesláno Neděle, 14. listopadu 2010 - 21:35:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To je asi, jako kdyby řidiči nákladní dopravy psali petice a konstrukční doporučení třeba do továren Mercedes, DAF, MAN nebo FAUN a popisovali jim, jak mají vypadat silniční tahače.

Ponecháme-li stranou, že se to tak děje, tak podoba třeba toho pultu lokomotivy je na dohodě mezi výrobcem a odběratelem, což nikdo ze strojvedoucích ČD (Cargo) není.
Když jsem já byl tenkrát kluk svět na dlani jsem měl a v očích hejno sluk
i k nebi měl jsem blíž než hvězdář, nebo kněz co dneska, co ty víš jak tehdy voněl bez...
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4100
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 14. listopadu 2010 - 22:04:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

OC: Spínač omezení tahu taky.
A omezení výkonu uděláme čím? Dalším spínačem...?
Máte představu, na kolik přijde jeden drátový vstup...?

náhrada tlačítky zas nutí k čumění na obrazovku
Proboha proč...? Prostě ubírám tak dlouho, až to přestane klouzat. Kolik je to procent není pro tenhle účel vůbec podstatné.
Oni snad šoféři mají někde v autě ukazatel polohy plynu a koukají, jestli na něj nešlapou moc...?

hlavně tam necpat AVV
Kdyby byly před třiceti-čtyřiceti lety vyslyšeni Vám podobní, neměli bychom dnes ani to ARR a s největší pravděpodobností bychom se před AFB lámali v pase a nábožně šeptali "Ďjó, ÁeFBé, takovou věc u nás neumíme".

Tušíte vůbec, proč tam to AVV vlastně je...? Jednak proto, že je v něm ARR (a oproti samotnému ARR je dražší jen o tu o fous větší klávesnici a snímače pod břichem, takže to rozhodně není žádnej miliónovej vejvar, jak byste si snad mohl myslet).
A pak proto, že už dávno neplatí, že "elektrika v troleji prostě je", ale musí se kupovat za prachy (a vyrábět za svinstvo ve vzduchu). Škoda, že jste s námi nebyl před dvěma lety v Římě, tam byste viděl i jiné alternativy, když se Vám AVV nelíbí - třeba vehement, co Vám kecá do řízení (přesněji na něj musíte čumět), jak máte jet, a Vy ho de facto MUSÍTE poslouchat. A nebo Vás prostě do zblbnutí trénujou na úspornej způsob jízdy a ten pak zpětně kontrolujou (stačí, když si vzpomenu, jak jste ječel, když si Vám někdo dovolil říct, že na konťákách holt musíte za tu brzdu vzít trochu víc, než jen škrábnout). Jo a to vše s podporou Bruselu.

Trainer: já bych přivítal tlačítka Mirelu na té klávesnici ARR
Já ne. Znamenalo by to schvalovat Mirel dohromady s ARR (resp. ARR s Mirelem). A do toho já nejdu.
Nehledě na to, že Mirel je zase jen náhražka opravdového zabezpečovače a jakékoliv jeho došperkovávání jenom zpožďuje zavedení něčeho pořádného.
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4101
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 14. listopadu 2010 - 22:20:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

1116: získal jsem pocit, že "věcná diskuze" ve vašem pojetí je přesvědčování o "dokonalosti" těch nesmyslů a dělání si legrace z lidí
Vidíš, já zas podobné pocity získávám při diskusích se schvalovateli. A na rozdíl od Tebe jsme mezi nimi a vámi jako mezi mlýnskými kameny: jeden chce tohle a druhej zas říká, že to tak nejde.
Mimochodem, poměrně hodně z věcí, které doputovaly až ke mně, se udělalo - namátkou třeba režim "nevedoucí", odbrzdění a odstřádání při vyplém řízení...

Mmch to s tím "přiznáním chyby" u sušičky taky není zrovna fér formulace - nepřiznávat se dá něco, co vím a tajím, kdežto Škodovka byla zpočátku přesvědčena, že to má podle dodaných podkladů správně.
Já se třeba taky nadávno na "Matějovi" divil, proč mi padám do chyby "nízký mazací tlak", až se zjistilo, že jsem dostal nepřesné zadání, kde se "chodem kompresoru" myslelo nikoliv točení, ale tlačení. Naštěstí se nemuselo nic předrátovávat a stačilo hrábnout do SW, takže se to vyřešilo na místě a bez hrocení a ouřadování.
pje
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.86.149.38
Odesláno Neděle, 14. listopadu 2010 - 22:58:19    Odkaz na tento příspěvek  

No jak vidím tak je na železnici opravdu výkvět. Češi si navzájem nerozumí, asi každý mluví jiným jazykem ("V chodu" znamená kupodivu "spuštěno a běží", nikoli "pracuje"), výrobce nemá nikoho na ergonomii a zátěžové testy točivých mechanismů (hluk, vibrace...), panáčci v budce netuší, že bez schopnosti dialogu s inženýry zůstanou jen pro smích. A proč nekoupit osvědčené zahraniční stroje do české vozby? Je to stejné jako proč nekoupit pro české cestující a náklad jiného schopnějšího přepravce odjinud.
11162823
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 64
Registrován: 7-2010

Odesláno Neděle, 14. listopadu 2010 - 23:03:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hajnej: Vidíš, já zas podobné pocity získávám při diskusích se schvalovateli.

Tak to věřím. Když vidím co nakonec dokážou schválit, musí být taková diskuze fakt výživná. Je mi jasný, že ne všechny kraviny lezou z vás a ze Škodovky. Ale fabrika si v tom taky přihřívá polívčičku. A dost úspěšně. To mi nikdo nevymluví.

Ta poznámka o vysoušeči u kompresoru nevím, jestli byla k mojí osobě. Myslel jsem svým popisem hluk toho stroje za chodu. Jinak i Taurusy už tu ránu přestávají dělat. Alespoň 1216, já už jsem na 1116 dlouho nebyl...
Taurus: stark, schön und dynamisch...
Nereg
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.125.5
Odesláno Neděle, 14. listopadu 2010 - 23:47:26    Odkaz na tento příspěvek  

OC: Velice tomu fandím. Bohatě stačí, když se vás shodne 10 na stejném řešení. Nezapomeňte na ovládání dveří vlaku :-).
Marin2: Souhlas. Ta diskuse je nutná dlouhodobě. Bohužel se jí většina zůčastněných stran bojí jako čert kříže. (Příspěvky typu 1116 k nějaké diskusi také jaksi nemotivují). Dost blbý je ten stav, kdy je "někdo z dráhy (strojvedoucí)" pozván na skoro hotový výrobek a ukáže se mu to za hodinu a on se má vyjádřit. Všichni jsou při tom vyjukaný, protože se vidí prvně a bojí se, aby něco nepropálili a nebyl průšvih.
Víceméně to dopadne tak, že se zrealizuje nějaký nápad z výše popsaného setkání a obvykle jsou z toho nešťastný obě strany (konstruktér i strojvedoucí).
Pak se kolem toho vyjádření všichni točí, že už je to odsouhlasené a nedá se s tím nic dělat.

Čahoun: Fabrika (obecně) skutečně připomíná mateřskou školku, takže se není čemu divit.
Nereg
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.125.5
Odesláno Pondělí, 15. listopadu 2010 - 00:12:03    Odkaz na tento příspěvek  

PJE: Přesně tak.
1116: Ono s těmi mlýnskými kameny menusíme chodit až ke schvalovačům. Jeden tady volá proč se nikdo neptal strojvedoucích (a věřte, že ptal) a druhého ta věčná diskuse unavuje. Hrdinně strávil spoustu hodin (všechna čest), ale placené spolupráci se vysmívá. To holt je pak těžký. Zase jsme u tý mateřský školky, taky jste říklali "vím, ale nepovím".
K těm realizovaným věcem bych namátkou přidal i ten kompresor, kde se výkon zvýšil o 15%, sušička suší a neštěká, stanoviště se upravují, atd. Holt to ale není hop na krávu a je tele (časově to kupodivu také odpovídá hovězí graviditě :-)).
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4103
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 15. listopadu 2010 - 00:20:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

1116: Myslel jsem svým popisem hluk toho stroje za chodu.
Aha, já reagoval na "mokrý" vzduch. Nicméně na to pšoukání už prej taky něco vymysleli.

Mimochodem by mě zajímalo, jak byste reagovali na útroby 750.7 - tím, že se agregát prodloužil o topný altík, se okolo něj už nedá projít (jako na 753.7). Šoupat se s tím nedá, protože jednak není kam a druhak kvůli rozložení hmotnosti. No tak se přes něj nakonec udělal takový malý Ponte di Rialto...
11162823
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 65
Registrován: 7-2010

Odesláno Pondělí, 15. listopadu 2010 - 01:31:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nereg: (Příspěvky typu 1116 k nějaké diskusi také jaksi nemotivují).

Ale jdi? Vždyť vás ty moje příspěvky, které nešly přes K-Report docela motivovaly. Máte jich docela dost, ne? Myslím těch technických, když jste potřebovali něco zjistit...
Žádám, aby továrna Škoda vymohla v Cargu naprostý zákaz mé strojvůdcovské služby na lokomotivách 380, včetně zákazu tažení ve studeném stavu.

Teď to pro změnu nemotivuje mě a už pro vás nic nedělám!

P.S.: Doufám, že vše je jasné a že další veřejné komentáře zde nejsou vhodné...
Taurus: stark, schön und dynamisch...
Čahoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 773
Registrován: 4-2003

Odesláno Pondělí, 15. listopadu 2010 - 03:52:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

pje - a jiný schopnější přepravce si koupí jiné schopnější mašiny odjinud.
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2473
Registrován: 8-2005
Odesláno Pondělí, 15. listopadu 2010 - 09:10:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nemohu si pomoct, ale ona někdy stačí opravdu ptákovina. Je veden deník zkušebního provozu a tam píšeme svoje poznatky a stačilo by, aby když ho někdo čte, tak k tomu napsal vyjádření výrobce. Co si máme myslet o výrobci, kterému píšeme o potřebě možnosti regulace osvětlení přístrojů a kontrolek a ono se po ukončení zkušebního provozu reko 230 nic nezměnilo? Tak hol dáváme v noci na kontrolky uzávěry z lahví, aby nás tolik neoslňovaly.
Martin
Oldcerry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4115
Registrován: 7-2007

Odesláno Pondělí, 15. listopadu 2010 - 09:22:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hajnej:Jo když se sahne na něčí dítě, tak prská..
Motám dohromady 363,5 a ten "Soubor komponentů".
Takže o 363,5..
K čemu je v nákladní dopravě AVV? Vzhledem k jeho rozšíření, opravdu netuším....Tak mi to vysvětlete, rád se nechám poučit.
Máte představu, na kolik přijde jeden drátový vstup...? To opravdu nemám. V 70mil reko je to taková palba, že by mě to zlomilo?
Prostě ubírám tak dlouho, až to přestane klouzat. No to už taky nemusím jet vůbec... Jde o to že nemusím nikam zírat pod ruku ani na obrazovku. Prostě přecvakávám a cítím co to dělá. Je to stupňovité a opravdu jednoduší.
O ARR nemluvím, to je skvělé zařízení. Využitelné ve většině vozby.(11162823 polkne a nedá mi za uši, na ruku jezdit snad umím, ale proč kvedlat když nemusím.)
jak jste ječel, když si Vám někdo dovolil říct, že na konťákách holt musíte za tu brzdu vzít trochu víc, než jen škrábnout) Kecáte, předvším jsem ječel, protože nám nikdo o těch vozech nic neřekl. Nikdo nás neupozornil, že tyto vozy jsou opravdu přísně postavené na první stupeň o -0,4. A protože el. brzdič musí zavést vždy 1 br. stupeň o -0,4 Bar, tak ani škrábnutí nemělo dělat problém a ono jo...A už se mi to stalo i se "Souborem komponentů" nebo i v ARR. Takže asi úplně chyba v obsluze nebude...
Problém byl hlavně s BS2 a to skutečně bylo i z části našima rukama. Jenže do zavedení těchto špaget žádný problém nebyl. Většina jezdila jak byla naučena (škrábnout, aby se vlak natáhl a pak brzdit jak potřebuješ) A to už nejde, strojvedoucí prostě neví, jestli tato špageta je ve vlaku zařazena. Takže se začalo brzdit razantněji a více méně je pokoj. Celý problém vznikl jen neinformovaností (a hlavně škudlením na brzdě) Jiné špagety to nedělají, takže úplně jen námi to nebude což?
já bych přivítal tlačítka Mirelu na té klávesnici ARR když by to byl většinový názor, proč ne?
Já ne. Znamenalo by to schvalovat Mirel dohromady s ARR (resp. ARR s Mirelem). A do toho já nejdu. To je mimo moje smyslové vnímání, ale jen to potvrzuje = soubor komponentů.
Nehledě na to, že Mirel je zase jen náhražka opravdového zabezpečovače a jakékoliv jeho došperkovávání jenom zpožďuje zavedení něčeho pořádného. A copak bude..támhle ťukni, semhle máčkni, tohle podrž, tuhle zadej?
Nereg:Nezapomeňte na ovládání dveří vlaku jako že bychom vysypávaly uhláky za jízdy? Cargo má sice licenci na osobní dopravu, ale neveřejnou (např. vojenské transporty) a těm asi dveře zajišťovat a otvírat nebudem. Ono by na těch reko šmoulinách (230) a i na těhle Esech nemusely být věci kol topení vlaku. (Když se tedy musí šetřit.) Na tyto vyjímečné přepravy máme mašin dost.
Čahoun: Kolego jen jsem střelil od boku. Když mě ta idiotská funkce Mirelu ev sračky KBS, kdy strojvedoucí prokazuje, že je bdělý (manipulací) a přesto na něj ječí, že se netrefil do správného intervalu připadá docela pitomá a zbytečná. Rekošmoulina to na páce má a nevříská to. Ale dobře, nic proti, pokud většina bude mít jiný názor, polknu svoje telecí nápady....
A k 380. To stanoviště už zachránit nejde. Koncepce je špatná (dle mého osobního názoru, který pravděpodobně není většinový). Alespoň odstranit ty nejhorší věci (topení, osvit) Prostě si osobka musí zvyknout. Jenže zatím se s tím budem trápit my. (A nějak se proslýchá, že ještě dlouho. Drb???)
Martin2: Po dlouhé době jsem měl rekošmoulinu. Docela spokojenost. Jen ty manometry, kterej blb tohle vymyslel? A na můj vkus, moc ty kontrolky září (chtělo by to alespoň noc/den či reostat či jeho elektronický ekvivalent). A pro ostatní, strojvedoucí si poradí se vším. Víčka od Petflašek a je ztlumeno.
A to madlo, kruci to jste to nemohli připomínkovat? Láme to ruce a překáží při brzdění. Snížit a zaoblit i pravý konec a je po problému. Jinak bych řekl paráda, na historickou hodnotu, už docela vychytaná a zdařilá reko. Když pominu výše uvedené, termostat topení a odkalování jímek. Samozřejmě by se dalo vymačknout z toho více , ale myslím, že už tohle je krok dobrým směrem.
Jak nemá vypadat plánování dopravní stavby a jak likvidovat železniční dopravu jest zářným příkladem stavba 4.koridoru.
Nikdy tak mnoho nevděčí za takovouhle svízel, tak málu. Parafráze citátu W.Ch.
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2474
Registrován: 8-2005
Odesláno Pondělí, 15. listopadu 2010 - 09:54:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

O kontrolkách jsem už psal.
Ano manometry jsou taky povedené, člověk někdy vlastně neví co ukazují.
Mne osobně madlo tolik nevadí, ale někteří o tom mluvili. V knize zkušebního provozu o tom OC nebyla ani čárka nebo byla a neprovedlo se to?
Jen jestli třeba víš co máš dělat, když bude delší dobu trvat než sepne tlakáč mazání kompresoru:-).
Ano je to celkem slušná mašinka, ale na kolikátej pokus...? Když se na ní jednou za několik měsíců dostanu, tak to není špatná jízda.
Jsem zvědav, kdy se v depu odváží je spojit do dvojčete a nasadit do provozu, konec záruky se pomalu, ale jistě blíží.
Martin
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4104
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 15. listopadu 2010 - 10:53:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

OC: K čemu je v nákladní dopravě AVV? Vzhledem k jeho rozšíření, opravdu netuším....
S rozšířením traťové části nejsem v současné době spokojen ani já, ale jsou dvě možné cesty:
* rozšířit traťovou část, aby se AVV víc využilo
* sundat AVV, protože nemáme traťovou část
Toho, kdo preferuje druhou cestu, považuji za rohaté zvíře (jde samozřejmě o subjektivní hodnocení).

Prostě přecvakávám a cítím co to dělá. Je to stupňovité a opravdu jednoduší.
No a já prostě mačkám a cítím co to dělá. Stupňovité je to taky, tak v čem je rozdíl...?

V 70mil reko je to taková palba, že by mě to zlomilo?
No tak počítejte se mnou - k náhradě tlačítek P+/P- a F+/F- byste ty pakeťáky potřeboval dva, celkem tedy čtyři, vzhledem k počtu poloh celkem nějakých 2x8 binárních vstupů. Občas se stane, že se to na stávající moduly už nevejde a musí se přidat další, to jsou už desetitisíce. K tomu to vše tahat po komunikaci, udržovat na rozhraních - chápu, my programátorři se neumažeme a tak je naše práce zadarmo.

především jsem ječel, protože nám nikdo o těch vozech nic neřekl.
Brzda vyhovovala vyhláškám UIC, tak proč by Vám měl někdo něco říkat...?

jen to potvrzuje = soubor komponentů
Blahoslavení nepoznavší záludnosti schvalovacího procesu...
Pro ilustraci - je to asi něco takového, jako kdybyste chtěl protáhnout vyúčtování činže skrz mzdovku (účtárna jako účtárna, ne...?).
Drn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7644
Registrován: 4-2007

Odesláno Pondělí, 15. listopadu 2010 - 11:09:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

kterej navíc řve jako tygr.
A když se v noci, chvíli po dobouchání, "usere", lekneš se, až spadneš ze sesle.
Kilofok
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 240
Registrován: 7-2007

Odesláno Pondělí, 15. listopadu 2010 - 11:15:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hajnej
Měl bych dotaz ohledně AVV to že jeho součástí je ARR jsem se už dočetl.Zájímá mně ale tak jako spousta nás tupců od uhláků (Honza prominene za použití jeho výrazu) k čemu to lze ještě v nákladní přepravě využít.Možná kdyby někdo vysvětlil lidem k čemu se to hodí tak by lépe pochopili k čemu má cargo stroj snimače AVV.Neboť z mého poloodborného pohledu si myslím že stačí klavesnice plus řídící modul pro funkci ARR a ty snímače jsou tam k ničemu.A to je názor spousta kluků.Ty snímače působí opravdu jako rudý hadr na byka ale je to neznalosti věci a proto prosím za poučení.V opačném případě teda pokavaď využití není beru snimač pod cargo lok. ja nehospodárnost v zadání rekonstrukce.
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2475
Registrován: 8-2005
Odesláno Pondělí, 15. listopadu 2010 - 11:38:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kilofoku podle mého, také laického, náhledu je několik možností.

Předem je nutno podotknout, že vybavení tratě magnety je pakatel, myšleno doslova. Po smutné nehodě v Ústí, se možná hnou ledy a dojde k dohodě ČD a SŽDC, kdo bude platit instalaci magnetů, protože ty jsou zatím v majetku ČD. Když to vemem do důsledků, tak ČDC stejně AVV využívat asi nesmí, protože si magnety nezaplatilo. Tento můj názor vychází z rozdílných opatření u ČD a ČDC při nedostatku brzdicích procent.

První možnost, o které asi bude povídat Hajnej, je že časem začnou jezdit i nákladní vlaky dle JŘ na minutu přesně a pak se velice rychle díky úspoře energie zaplatí. Ano pro nás od Carga je to vtip roku, kór když se to nedaří u DB ani OBB, ale jistý smysl v tom je.

Druhá možnost, která je mi bližší, že to tak trochu bude suplovat VZtku, což umí dost dobře. Pak by u toho šel upravit algoritmus řízení tak, že i když pojedu o půl dne později, tak by se mohl zapnout optimalizátor jízdy a vycházelo by se z jízdních dob SJŘ. Pozor do tohoto moc nevidím, takže chytřejší mne třeba utřou.

Poslední možnost je, že se časem zase mašiny ČD a ČDC dají pod jednu střechu a pak najednou bude mít osobní doprava docela dost mašin s AVV.
Martin

(Příspěvek byl editován uživatelem martin2.)
Drn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7647
Registrován: 4-2007

Odesláno Pondělí, 15. listopadu 2010 - 11:56:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Poslední možnost je, že se časem zase mašiny ČD a ČDC dají pod jednu střechu

Bože, chraň...!! Radši ať už to zůstane, jak to je.
Oldcerry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4116
Registrován: 7-2007

Odesláno Pondělí, 15. listopadu 2010 - 12:04:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hajnej:Pořád jste mi neodpověděl i kdyby byla rozšířená traťová část, k čemu by bylo na nákladní dopravě AVV?
sundat AVV, protože nemáme traťovou část
Toho, kdo preferuje druhou cestu, považuji za rohaté zvíře (jde samozřejmě o subjektivní hodnocení).
Jen klidně, já nemluvím o sundavání, ale jeho zbytečné montáži.
Stupňovité je to taky, tak v čem je rozdíl...? Protože nemusím koukat pod ruku abych našel správné tlačítko, pak koukat kam jsem to vlastně nacvakal. Ono to není jen o mizerné adhezi (tam většinou jezdím na ručku) ale třeba i o malém napětí v troleji. Takže kuk na šťávu bez koukání jinam zmenším PT a jak zas napětí stoupne zas přidám atd. Ono je i ten pokles, zvýšení napětí slyšet/cítit (mašina prostě brumlá jinak). Takže když začne střečkovat, tak aniž bych se kamkoliv mimo před sebe koukal a vím, že je adhezní počasí, vystřelím ruku přesně do míst kde je otočný ovladač a jeho polohou vím naprosto přesně co mám nastaveno a začnu si hrát...Tohle se mizerně popisuje, je to prostě o citu a pocitu. A totéž v brzdě začne neadhezní počasí (nebo kol nuly, s hrozbou přimrzání), tak zas nikam nemusím čučet a hledat a rovnou si snížím PT (mašina více šahá do vzduchu, ale v případě potřeby si lehce bez koukání natočím 100% EB.
chápu, my programátorři se neumažeme a tak je naše práce zadarmo. Ale, o tomto jsem se někde zmiňoval? Jenže čím složitější je to na ovládání, tak tím méně se to bude používat. Výsledkem bude že buď to tam bude naprosto zbytečné a nebo se budou mašiny více trápit. "Než bych to hledal a kvedlal tak ať si poradí sama..." Ne každý je hračička, ne každý by za uhláky dejchal. Některým je naprosto jedno ce se s mašinou děje (menšina), někteří ani netuší že by mohly, někteří jsou líní atd...
Brzda vyhovovala vyhláškám UIC, tak proč by Vám měl někdo něco říkat...? Jenže do té doby všechny vozy vyhovovaly vyhlášce a nedělaly to. A vzhledem k tomu, že brzdiče mají fungovat a být seřízeny dle vyhlášky (manometry na stanovišti jsou jen přibližné ukazatele) nemohl nikdo vyčítat strojvedoucím, že brzdí jak byly naučeni. (S BS 2 je to trocha sporné) Ono by panákům ruka upadla, kdyby nás s tím seznámili jakmile se objevila tato "nesprávná technologie brzdění"...
Blahoslavení nepoznavší záludnosti schvalovacího procesu... No co je mi do toho? Když si koupíte sporák a přestane vám jít jedna plotýnka půjde to reklamovat k výrobci sporáku nebo snad plotýnky, anebo tam kde jste to koupil?
Já jsem odběratel a poroučím. Já od vás chci lokomotivu, která musí umět tohle a toto, takhle chci ovládání, tohle musí umět a vy se starejte jestli mi ji chcete dodat...Když to nedokážete, tak jdu jinam....(A neřikejte, že jsem naivka, to vím...)
Jak nemá vypadat plánování dopravní stavby a jak likvidovat železniční dopravu jest zářným příkladem stavba 4.koridoru.
Nikdy tak mnoho nevděčí za takovouhle svízel, tak málu. Parafráze citátu W.Ch.
Kilofok
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 241
Registrován: 7-2007

Odesláno Pondělí, 15. listopadu 2010 - 12:05:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Drn
Taky jsem pro ať to běží jak to zatím běží.Už žádné další experimenty a mrháni penězma už i tak to stálo majlant.
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2476
Registrován: 8-2005
Odesláno Pondělí, 15. listopadu 2010 - 12:13:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No neříkej Drne, že se ti ani trochu nestýská po Řečanech nebo Opatovicích. Dispečeři v Třebové jsou dost komunikativní a když se člověk včas ozve, tak se střídáním nebývá problém a dá se domluvit spousta věcí. Vlastně ani nevím, kdy jsem zamykal, protože jsem měl moc hodin...
To mne se občas po osobáčku nebo rychlíku zasteskne, přiznám se bez mučení.
Počkejme si a uvidíme co bude, každopádně jisté náznaky proběhly veřejností i médii.
Martin
Drn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7648
Registrován: 4-2007

Odesláno Pondělí, 15. listopadu 2010 - 12:14:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kilofok:

Nehledě na to, že by to sloučení asi totálně psychicky dodělalo jedince, kteří od osobky zdrhli do poklidu nákladky.
Drn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7649
Registrován: 4-2007

Odesláno Pondělí, 15. listopadu 2010 - 12:16:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin2:
Neříkám, jinak bych si (neúspěšně) nevyjednával na jaře vedlejšku u Carga.
Oldcerry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4117
Registrován: 7-2007

Odesláno Pondělí, 15. listopadu 2010 - 12:19:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin2:tak by se mohl zapnout optimalizátor jízdy a vycházelo by se z jízdních dob SJŘ.
Jo tam kde můžeš jet 90 bys jel 5O protože AVV? No to by byl přínos...Jízdní doby jsou údaje které si někdo snad střílí od boku, alespoň v nákladní dopravě.
ale jistý smysl v tom je. To byl i v automatických spřáhlech a jak to dopadlo. A to byl už i datum od kdy...
Drn: Nápodobně, jenže jinak se na "Soubor komponentů" jen tak nedostanete...
Jak nemá vypadat plánování dopravní stavby a jak likvidovat železniční dopravu jest zářným příkladem stavba 4.koridoru.
Nikdy tak mnoho nevděčí za takovouhle svízel, tak málu. Parafráze citátu W.Ch.
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2477
Registrován: 8-2005
Odesláno Pondělí, 15. listopadu 2010 - 12:45:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hele OC, zkus se někdy s Drnem svézt vlakem vedeným AVV ať ti ukáže co to všechno umí, takhle to je fakt o hovně. Nebo ti třeba Hajnej udělá nějaké praktické seznání. Nadávat a říkat, že je něco zbytečné o čem víš prd je strašně jednoduché.
Nejlépe bys udělal, kdyby ses svezl mezi Opavou a Svinovem, jak tam AVV funguje bez přenosu a pak si to zkusil představit mezi Bene a Dvořištěm či na jihlavské.

Já osobně jsem pro AVV, pokud na většině zadrátovaných tratích budou magnety. Může mne to zachránit od průšvihu, že třeba v mlze nebo sněhové vánici přehlédnu zhasnutou předvěst.

Každopádně to není chyba AVV, že jízdní doba je na 50 a ty tam můžeš jet 90. Předpokládám, že ani v jedné stanici nemáš plánovaný pobyt, pokud tam dle SJŘ je pobyt a ty je projíždíš, tak je jízdní doba správná.

Martin
Drn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7653
Registrován: 4-2007

Odesláno Pondělí, 15. listopadu 2010 - 13:20:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

jenže jinak se na "Soubor komponentů" jen tak nedostanete.

Mně stačí to, na čem jezdím, a 380 fakt neřeším. Zatím mi na ochmatání stačilo těch pár směn.
Oldcerry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4118
Registrován: 7-2007

Odesláno Pondělí, 15. listopadu 2010 - 13:24:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin2: Kolego, já se celou dobu ptám k čemu by to bylo/je na nákladní dopravě? Já nevím. Chápu, že to na osobáku umí lecos, na rychlíku nevím a na nákladu už vůbec netuším. Tak se ptám.
A jen jsem reagoval na tvoji optimalizaci jízdy dle jízdních dob. Jen naprosto jednoduchý příklad.
Rn 49501 v úseku Strančice -Čerčany, z kopce, max povolená 80km/h traťová je totéž a místy vyšší. Vlak projíždí, nic mu nebrání v jízdě (žádný osobák či rychlík) JD 12 min na 14 km = 70km/h
Pn 65803 70Km/h JD 14 min = 60Km/h
Pn 66891 75Km/h JD 18 min = 46 km/h
Asi poskakuje za os? A když pojedeš zpožděn/s náskokem v díře (v noci), tak bude optimální dodržovat JD?
Jak nemá vypadat plánování dopravní stavby a jak likvidovat železniční dopravu jest zářným příkladem stavba 4.koridoru.
Nikdy tak mnoho nevděčí za takovouhle svízel, tak málu. Parafráze citátu W.Ch.
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2479
Registrován: 8-2005
Odesláno Pondělí, 15. listopadu 2010 - 13:57:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Někdy to tu fakt nezní, že se ptáš, spíš mi to přijde, že je pro tebe AVV u Carga naprd, protože je s tím spojená velká klávesice.

Jeden konkrétní možný přínos i pro Cargo jsem napsal. Zda bude naplněn se časem pozná.

Jinak fakt nechápu proč mluvíš o jízdě z kopce, pro optimalizátor je podstatná jízda do kopce a nebo houpáky. Ano, ale hodí se to do krámu, že je kravina jezdit podle jízdních dob.
Každý kilometr vyšší rychlosti v tahu se trošku projevuje na celkové spotřebě. Počkej až budou na mašinách elektroměry, pak budem prostě nuceni jezdit do kopce podle jízdních dob, abychom neměli velkou spotřebu a bude jen na Cargu zda bude preferovat nižší rychlost a spotřebu nebo vyšší rychlost a spotřebu.

A třeba to co teď dělá PŠ ručně (že si po cestě kouká jak jednou jiné vlaky aby nejel zbytečně rychle nebo pomalu) bude za pár let dálkově dělat počítač a ládovat to do mašiny. Všechno je možné a 30 let je dlouhá doba.

Ano 66891 jede ve sledu za 2543.
Martin
P.S. podotýkám, že mám je trošičku zkušeností s AVV na osobácích. Na 380 má být program trochu upraven právě pro vedení i rychlíků, alespoň tak to kdysi psal Hajnej nebo A.L. Jeho vlastnosti neznám, takže třeba obhajuji něco co bude naprd, ale pro ohlídání neprojetí návěstidel to je naprosto dostatečné.

(Příspěvek byl editován uživatelem martin2.)
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4105
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 15. listopadu 2010 - 15:13:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

OC: Ono to není jen o mizerné adhezi (tam většinou jezdím na ručku) ale třeba i o malém napětí v troleji. Takže kuk na šťávu bez koukání jinam zmenším PT a jak zas napětí stoupne zas přidám atd.
Drobná maličkost - omezení PT na maximální Ft a na maximální příkon dává pokaždé jinou závislost PT na rychlosti (zjednodušeně řečeno jedno hrabe do PT při malé rychlosti a to druhé zas při velké). To ty dvě dvojice tlačítek jsou každá na to svoje.

vystřelím ruku přesně do míst kde je otočný ovladač
Přičemž vystřelit ruku přesně do míst, kde je tlačítko, je fyzikálně nemožné...? Nebo to prostě jen zatím neumíte...?

a jeho polohou vím naprosto přesně co mám nastaveno a začnu si hrát
No a to u toho tlačítka ani nemusíte aktuální polohu zkoumat a už první stisk Vám příslušné omezení sníží (takže nanejvejš si naběhnete, když je to t.č. omezeno tím druhým - třeba když je měkký napětí a začne to do toho ještě klouzat)...

A když pojedeš zpožděn/s náskokem v díře (v noci), tak bude optimální dodržovat JD?
Názorně předvádíte, že o tom sice nevíte vůbec nic, ale přesto zcela přesně víte, že je to -gh-.

Tak tedy: OJV se snaží dodržovat JŘ (nikoliv JD), přičemž se zajímá jen o ty časy, kde je mu to určeno (v současnosti tam, kde má zastavit). Čili při zpoždění to samo krátí ... a náskok to neudělá.
Pokud se to nehodí, dá se zadat jízda s náskokem/zpožděním, pro osobku zatím máme +/-10 minut (kteréžto meze nejsou žádné dogma a dají se rozšířit). Čistě teoreticky by bylo možné tu korekci zadávat i dálkově (jako třeba na metru, kde je to připraveno), ale dispečeři to zatím povětšinou neumí využívat (ani na tom metru) - oni vám to kolikrát ani neumějí říct hubou do vysílačky.

Až se dosmějete (nebojte, to že v nákladce je t.č. převážně JŘ slosovacího typu, vím taky), tak si zkuste představit, že (pokud nákladka nechcípne úplně) časem bude jezdit podle JŘ i čím dál víc nákladů. Ona totiž kapacita DC neroste na stromě.

Jo tam kde můžeš jet 90 bys jel 5O protože AVV? No to by byl přínos
Jo, byl - ten energetickej.
Nebo snad račte vycházet z presumpce blbosti, že ty dlouhé JD tam jsou namalovaný jen tak z plezíru, aby vás brzdily v rozletu...?
Tušíte vůbec, o kolik se sníží spotřeba, když se JD prodlouží o 5% oproti nejkratší...?

No a zbytek Vám tu už psal Martin2.
Aleš Liesk.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.19.47.93
Odesláno Pondělí, 15. listopadu 2010 - 15:27:41    Odkaz na tento příspěvek  

Mám tu pár zajímavých čísel o závislosti spotřeby na jízdní době.
Je to sice z metra z trasy A, ale zajímavé to je :-)

- jízda dle GVD: spotřeba 327 kWh, potenciál rekuperace 246 kWh
- prodloužení jízdní doby o 5 (PĚT) sekund v každém mezistaničním úseku: spotřeba 267 kWh (82% původní), potenciál rekuperace 185 kWh (75% původního)
- prodloužení jízdní doby o dalších 5 sekund v každém mezistaničním úseku: spotřeba 241 kWh (74 % původní), potenciál rekuperace 166 kWh (67% původního)

Takže malý krůček v čase, velký krok v energii
Honzasl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2921
Registrován: 3-2004
Odesláno Pondělí, 15. listopadu 2010 - 16:05:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A.L.
Co se míní potenciálem rekuperace? Kolik to vrátilo, nebo kolik mohlo?
Aleš Liesk.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.19.47.93
Odesláno Pondělí, 15. listopadu 2010 - 16:37:02    Odkaz na tento příspěvek  

Kolik mohlo.
Teoreticky, kdyby se umělo odrekuperovat vše až do zastavení se 100% účinností.
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Pondělí, 15. listopadu 2010 - 17:27:07    Odkaz na tento příspěvek  

No a kdyby se to umělo, tak to kupodivu vyjde téměř na stejno .. od 81 po 75 skutečně na jízdu propálených kWh, všehovšudy nějakých 8% rozdílu. Čili asi by to bylo líp počítat to na reálný možnosti rekuperace, pokud by to bylo výraznější.
Raspi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1468
Registrován: 8-2005

Odesláno Pondělí, 15. listopadu 2010 - 17:43:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A prakticky se tam rekuperuje s jakou účinností?
Co je vrchol mazlivosti? Malý bílý kocourek nalezený před dveřmi na rohožce :-)
Oldcerry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4119
Registrován: 7-2007

Odesláno Pondělí, 15. listopadu 2010 - 18:11:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hajnej: tak nevím, ale už mě začínáte štvát. Ano o AVV vím celkem kulové. Taky se jen ptám. Otazníky za větou nevidíte? Jen jsem Martinovi dával příklad, že jízda dle jízdních dob není vždy výhra. A vy se na to taky chytíte...z kopce budu více brzdit, abych optimalizoval spotřebu energie? (Na 363,5 je možnost rekuperace?)
Přičemž vystřelit ruku přesně do míst, kde je tlačítko, je fyzikálně nemožné...? Nebo to prostě jen zatím neumíte...? To i to. Těch shodných tlačítek je plná klávesnice, takže nevěřím, že bez pohledu se dá šáhnout přesně. Ano praxí se přibližně šáhne, ale přesně? No nevím.
A mohl byste mi už konečně říci k čemu na nákladní dopravě ve výhledu 10 - 20 let by to AVV mohlo být? Jaký je plán v rozšiřování traťové části a na jakých tratích?
363,5 pokud se bude kuplovat, tak budou jezdit na tratích kde AVV není a vsadil bych se, že ještě dlouho nebude.
časem bude jezdit podle JŘ i čím dál víc nákladů. Tak to je stejná vize jako tunel do Berouna či VRT do Brna....
Schválně jsem zvýraznil otazníky abyste pochopil že se ptám, nerýpu, neodsuzuji, nevím, ptám se....
Vám taky, ve srovnání s vaší vizí, připadá cyklovač stěračů přemrštěný požadavek? Opravdu prší častěji než se budují MiBy...
Jak nemá vypadat plánování dopravní stavby a jak likvidovat železniční dopravu jest zářným příkladem stavba 4.koridoru.
Nikdy tak mnoho nevděčí za takovouhle svízel, tak málu. Parafráze citátu W.Ch.
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4106
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 15. listopadu 2010 - 18:15:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Prag: aby se mohlo rekuperovat, tak se musí potkat rekuperace s odběrem, což je při poměrně vysokém počtu měníren docela problém, zejména pak v nočních hodinách.
A i když se vlaky potkají ve stejném napájecím úseku, tak ideální případ, kdy je od rozjezdu k brzdění právě půl intervalu, takže si vlaky s tou energií jakoby hrají pingpong, je poměrně vzácný. Navíc je příkon při rozjezdu rostoucí, kdežto rekuperovaný výkon klesající, takže i když se to sejde časově, tak se to stejně nevykreje.
Pomohla by jedině kondenzátorová baterie na měnírně, do čehož se metru zatím investovat nechce.

Raspi: U 81-71 s výrazně menší, než 100%, protože je v sérii kus odporníku, aby se dosáhlo potřebného výkonu brzdy (součin napětí v "troleji" a trvalého proudu je malý a jde se na nižší napětí). Dále pak krát "burzovní podmínka" - pravděpodobnost setkání rekuperace s odběrem - viz výše.
Navíc to A.L. počítá na sběračích a ne na svorkách měnírny, kde se nám dvakrát promítnou ztráty v přívodce a v kolejnicích (nezapomeňme, že při plném výkonu souprava bere 3000 A).
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4107
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 15. listopadu 2010 - 18:17:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

OC: Taky se jen ptám. Otazníky za větou nevidíte?
Kdybyste se jen ptal, tak byste nenapsal větu "hlavně tam necpat AVV". To otázka fakt není.
Oldcerry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4120
Registrován: 7-2007

Odesláno Pondělí, 15. listopadu 2010 - 18:29:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hajnej. hupsa...Tak to máte pravdu. Omlouvám se. Nebylo to myšleno ve zlém, ale jen jako srovnání tohle tam nacpem (bez valného využití) a běžnou věc (cyklovač) to nás nenapadne. A ta klávesnice je opravdu nepřehledná ( když i příznivec AVV kolega Drn ji taky zrovna nechválí, jsem měl pocit). A jsem zvědav, jak se prodloužením pultu změnilo pohodlí na stanovišti.
Budu vědět hodně brzo...
Jak nemá vypadat plánování dopravní stavby a jak likvidovat železniční dopravu jest zářným příkladem stavba 4.koridoru.
Nikdy tak mnoho nevděčí za takovouhle svízel, tak málu. Parafráze citátu W.Ch.
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4108
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 15. listopadu 2010 - 18:40:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

OC: Těch shodných tlačítek je plná klávesnice, takže nevěřím, že bez pohledu se dá šáhnout přesně.
Střední sloupec ano, protože má širší mezery. Ty se prostředníčkem a prsteníčkem nahmatat dají (když už trváte na kategorickém požadavku bez pohledu - s neosvětlenou klávesnicí na Esu zacházíte jak?) - a prostředníčkem snad narábať umíte, ne...?

A mohl byste mi už konečně říci k čemu na nákladní dopravě ve výhledu 10 - 20 let by to AVV mohlo být? ... 363,5 pokud se bude kuplovat, tak budou jezdit na tratích kde AVV není a vsadil bych se, že ještě dlouho nebude. No, k čemu... K tomu, k čemu je od počátku určený.
Když chcete takto dlouhý výhled a akcentujete - jak se zdá - nekoridorové jednokolejky, tak bych si s dovolením ponechal na odpověď čas do příštího roku, kdy něco chystáme na 750.7 a 842, které taky zrovna moc po koridorech jezdit nebudou. Pak Vám to klíďo ukážeme v reálu, což bude lepší, než kdybych teď smolil slohové cvičení.

Jaký je plán v rozšiřování traťové části a na jakých tratích?
To není můj plán, takže se necítím být oprávněn ho tu ventilovat.

Vám taky, ve srovnání s vaší vizí, připadá cyklovač stěračů přemrštěný požadavek
Ne, ale není to v mé kompetenci. Musíte plakat na jiném hrobě...
AVV stěrače neřeší, jediný výlet do této oblasti je automatické přepínání tlumené/dálkové na metru (kde si cviční prostě řekli, kde ještě je vhodné ztlumit, a my to obratem vtělili do mapy tratě).
Oldcerry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4121
Registrován: 7-2007

Odesláno Pondělí, 15. listopadu 2010 - 19:20:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hajnej: s neosvětlenou klávesnicí na Esu zacházíte jak?) Protože položenm ruky cítím okraje, tak je hmatová identifikace velmi jednoduchá. Bez pohledu navolím co je třeba. Omezení tahu, KPJ je jinde a hmatově lehce identifikovatelné. A na vaší se prostě musím podívat při zadávání +/- (celkem nepodstatné), KPJ, či F+/-, P+/-. (jen zcela můj soukromý názor!)
a prostředníčkem snad narábať umíte, ne...? No na oplzlá gesta si nepotrpím a pokud myslíte jistou činnost, tak těžko mohu posoudit já...
Ne, ale není to v mé kompetenci. Musíte plakat na jiném hrobě... Mluvíme o lokomotivě a to se na mě nezlobte, ale pro mě je ten celek pracovní nástroj. A jestli se skládá z částí od různých výrobců je mi ukradené a celkem mě nemusí zajímat. Hodnotím celek, hlavně pohodu, ovládání, přístupnost a ovladatelnost jednotlivých potřebných věcí.
Jaký je plán v rozšiřování traťové části a na jakých tratích?
To není můj plán, takže se necítím být oprávněn ho tu ventilovat.
Přesně takhle začal pseudoproblém se špagetama...tutláme, tutláme a pak se divíme...(Nebrat osobně prosím)
Jak nemá vypadat plánování dopravní stavby a jak likvidovat železniční dopravu jest zářným příkladem stavba 4.koridoru.
Nikdy tak mnoho nevděčí za takovouhle svízel, tak málu. Parafráze citátu W.Ch.
Nereg
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.84.154.56
Odesláno Pondělí, 15. listopadu 2010 - 19:38:04    Odkaz na tento příspěvek  

Já od vás chci lokomotivu, která musí umět tohle a toto, takhle chci ovládání, tohle musí umět a vy se starejte jestli mi ji chcete dodat...
OC: To je přesně ten ideální stav. Bohužel jsem ještě nikdy neviděl to: "takhle chci ovládání". Vždycky je to "udělete to jako XYZ a navíc ABC doplnit EFD a přípravou na IJK". To je bouhužel celý ten drobný problémek.

Ovladač dveří, přemostění ZB, osvětlení vlaku, sunutí pod nakladač, atd. Vy to možná nyní nepotřebujete, ale ani jeden netušíme jako jsou záměry těch ty mašiny objednávají. To co psal Martin2 asi úspěšně funguje např. v Rakousku.

Proč má BR189 ovládání dveří a nebo dokonce i ovládání ep-brzdy? Proč má 1x16 režim nakládky rudy? Ono to fakt není černobílý. Proto jsem, že když se vás shodne 10, bude to super.
jáseptámhrozněblbě
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.200.55.42
Odesláno Pondělí, 15. listopadu 2010 - 19:44:55    Odkaz na tento příspěvek  

Co je to AVV a ARR????
Janek_lemoch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1172
Registrován: 11-2007
Odesláno Pondělí, 15. listopadu 2010 - 19:47:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

AVV - Automatické Vedení Vlaku

ARR - Automatická Regulace Rychlosti
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2480
Registrován: 8-2005
Odesláno Pondělí, 15. listopadu 2010 - 20:11:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Začnu od konce, přesně to se mi Nereg líbí co všechno je na Taurech ošetřeno. Třeba spojení mašin do dvojčete a vlastně na tu jednu ani nemusim vlízt, pokud je dobře odstavená. Tedy aspoň tak jsem to pochopil z návodu. Nebo třeba zmenšená brzdná síla pro Rola atd...

Zkus mi OC rozumně odpověď k čemu je vlastně na mašinách ARR, vždyť to co dělá umí strojvedoucí, takže tam je vlastně zbytečné. Pokud odpovíš, že ti ulehčuje práci a máš více času se věnovat trati, tak sis zároveň odpověděl k čemu je mimo jiné dobré i AVV. Ještě víc ti proti ARR ulehčí práci a lépe můžeš sledovat trať.

Cestou od rodičů jsem na tvojí a Kilofokovou otázkou přemýšlel a uvědomil jsem si, že jsem úplně zapomněl na další dvě vlastnosti AVV.

Teď se budem bavit o aktuálním stavu, tedy jen o tratích, kde jsou MIBy. Na těchto tratích s AVV, pokud mačkáš to co vidíš na návěstidle, prostě neprojedeš stůj. Jezdím chvilku, ale o tom, že někdo projede stůj i na trati s kódem jsem slyšel. O případu, že by to projel vlak vedený AVV jsem neslyšel. Masaryčku s krakenem do toho netahejme. Zrovna v tom okamžiku bylo vypnuté či nezorientované (pokud mne stařecká paměť neklame) a fíra si myslel, že vlak vede AVV. Nevím kde všude jsou magnety v Kolíně, ale možná by mu zabránilo, kolik tam mělo Cargo škody? Pro detailisty: vím, že vlak nevedla 163 ani 363...

Příklad druhý, který sice aktuálně není využitelný (snad nejsou osazeny MIBy), ale provozně je ověřen praxí. O kolika nafouknutých trafech u 363 jsi slyšel za tu dobu co jsi u dráhy? Kolik může stát pak oprava?
Jistou dobu byla Kutná Hora osazena magnety a jedno eso mělo takové očesané AVV, které dokázalo vypnout hlavní vypínač, když vlak vjížděl do neutrálního pole. I tohle se ti furt zdá málo jako argument pro instalaci AVV do Cargo mašin?
Bohužel nevím, zda někdo z Holešovic požadoval po Škodě a výrobci AVV, příslušnou úpravu obvodu hlavního vypínače. Bohužel si nedělám iluze.
Martin
P.S. pokud se opravdu chceš o tom něco dozvědět, tak si zkus pročíst následujicí link http://www.volny.cz/avvcd/AVV/INDEX.HTM
případně ti můžu půjčit stařičký návod k AVV ještě z dob Krakena, novější bohužel nemám
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2481
Registrován: 8-2005
Odesláno Pondělí, 15. listopadu 2010 - 20:25:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Něco o problému nasazení MIBů jsem už dnes OC psal v příspěvku napsaném v 11:38. Holt jsme u dráhy a všechno něco stojí a taky to trvá. Jednání podle mých kusých informací probíhají nebo už jsou možná i ukončena.

Právě, že jsem ty otazníky OC někdy taky neviděl, proto se docela čílím. Fakt si někdy s 471 do Pardubek a zpět udělej výlet.

Takové dva dotazy na Hajného:
jak je upraveno AVV pro ryhlíkové a potažmo i nákladní mašiny? Osobní vlaky mají časy příjezdů a odjezdů, to vím, ale tím mé veškeré znalosti také končí...
a co ten náznak k motoráčkům a traktorů, šlo by ještě trochu více naznačit? Pěkně prosím.
Martin
P.s. pokud se ti OC nechce číst celý ten původní link, tak zde je mimo jiné i článek právě o AVV, třeba i to bude stačit.

(Příspěvek byl editován uživatelem martin2.)

(Příspěvek byl editován uživatelem martin2.)
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2482
Registrován: 8-2005
Odesláno Pondělí, 15. listopadu 2010 - 21:53:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já vím, že už jsem dost mimo téma, ale ta poznámka k 842 a reko 750 mi prostě vrtá hlavou. Že by nějaké zjednodušené provedení, kdy třeba není potřeba mít zpracovanou mapu tratě nebo nemusí být tolik magnetů? Že by se třeba zřídil magnet, který by říkal AVV, že za 1000m je návěstidlo? Nebo MIB, před předvěstí a před hlavním návěstidlem a před peronem? Funkčně něco podobného jako bylo na céčku s Ečskama?
Já vím, asi moc plácám.
Martin
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5617
Registrován: 8-2003

Odesláno Pondělí, 15. listopadu 2010 - 22:07:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Že by nějaké zjednodušené provedení, kdy třeba není potřeba mít zpracovanou mapu tratě nebo nemusí být tolik magnetů?

A nejsou třeba pro určení přesné polohy MIBy dneska už trochu překonané, třeba GPSkou?
Když jsem já byl tenkrát kluk svět na dlani jsem měl a v očích hejno sluk
i k nebi měl jsem blíž než hvězdář, nebo kněz co dneska, co ty víš jak tehdy voněl bez...
Tommasel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1816
Registrován: 10-2008
Odesláno Pondělí, 15. listopadu 2010 - 22:26:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Také by mě to zajímalo. Ale co se týče GPS, tak co jsem slyšel, přinejmenším papírově není až tak spolehlivá. Kromě toho, že to Američan kdykoliv může vypnout, nebo mu to pro nedostatek financí může spadnout, tak je tu problém s viditelností družic - les, zářez...
Chystám se žst. Strančice a kus trati 221 (22a) na Senohraby modelovat v TT. Budu vděčný za každé info (foto, zab.zař., rozměry a umístění budov, používané loko i vozy, i upozornění na materiály k prostudování...) použitelnou pro rekonstrukci místního stavu a provozu v 70. nebo i 80. letech
k-nimrod
Neregistrovaný host
Odeslán z: 117.121.241.3
Odesláno Pondělí, 15. listopadu 2010 - 23:33:01    Odkaz na tento příspěvek  

Hajnej: 4106
Pomohla by jedině kondenzátorová baterie na měnírně, do čehož se metru zatím investovat nechce.

Jak může "akademik" vypustit takovou hovadinu! Jediné schůdné řešení je rekuperační měnírna se střídačem, co to nahrne zpět do distribuční sítě.
Ovšem vzhledem k stávající legislativě je to ekonomická vražda, protože jako odběratel kupuji elektriku za pětpeněz, ale vrácením zpět za ni dostanu penězdvacet, protože stejné peníze za ni dostane kolektorový Ra dodavatel, tak proč ne rekuperant, který se chová ekologicky!
Aleš Liesk.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.19.47.93
Odesláno Úterý, 16. listopadu 2010 - 08:40:37    Odkaz na tento příspěvek  

Knimrod: no hlavně že jste nás poučil.
Když si svůj příspěvek přečtete ještě jednou a pomalu, tak zjistíte, že si odporuje.
Jak může být "jediné schůdné" řešení takové, které je ekonomicky sebevražedné?
(Může, pokud všechna ostatní řešení jsou sebevražedná bez přívlastku "ekonomicky". Což ale není tento případ.)
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4109
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 16. listopadu 2010 - 09:26:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

k-nimrod: Jediné schůdné řešení je rekuperační měnírna se střídačem, co to nahrne zpět do distribuční sítě.
No když ten střídač naučíš vyrovnávat odběrové špičky, tak proč ne...
Oni se totiž energetici potýkají i s průběhem zatížení, a zatímco střídač řeší jen obrácený chod energie, tak ty kondy řeší oboje.
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4110
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 16. listopadu 2010 - 09:33:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

M2: Masaryčku s krakenem do toho netahejme. Zrovna v tom okamžiku bylo vypnuté či nezorientované (pokud mne stařecká paměť neklame) a fíra si myslel, že vlak vede AVV
Neklame - byl to leťák a přepnul si to na ARR, protože nevěděl, jak se dostat okolo návěsti "40 a opakovaná výstraha", před kterou byl červený kód. No a pak na to zapomněl, protože to bylo poslední kolo šichty.
V podstatě jde o důsledek Klofandova šetření na "škole" - koneckonců to nevědění o chování jednorozváděčových kontišpaget může být mimo jiné i důsledkem podobného šetření.
H_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3735
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 16. listopadu 2010 - 09:38:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A když už je celé AVV tak daleko, tak přenášet třeba přes GSM-R návěstní znaky se vším všudy, tak by se to taky nemuselo stát... Njn...
Aleš Liesk.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.19.47.93
Odesláno Úterý, 16. listopadu 2010 - 10:23:17    Odkaz na tento příspěvek  

Přenos rychlostního profilu (proč se omezovat jen na návěstní znaky, že :-) pomocí GSMR do AVV už funguje, pokud mezi anténkou a AVV je taková malá bedýnka s nápisem "ETCS"
H_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3736
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 16. listopadu 2010 - 11:01:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No vono to všechno visí na jedný bedýnce! Nádražáci líný!!!

(Samo že chápu, že návěstidlo samo od sebe nepochopí že má začít něco vysílat a pro GSMR modul si neskočí do nejbližšího zabzař-supermarketu, nebo že tam reléovka nevyšle pár relátek na nákup téhož :-) )