K-report
 

Archiv do 9. září 2010  

Diskuse K-report » Archiv 2010 » Železnice » Tarif (jízdné, tarifní politika ČD, slevy, konkurence, budoucnost....) » Archiv do 9. září 2010 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Chio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 497
Registrován: 12-2008

Odesláno Pátek, 27. srpna 2010 - 15:59:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Madusan: možná by bylo nejlepší zavést povinnou průkazku od 6 let. Stejně neznám jinou slevu, kde by byla povinnost mít průkazku limitována věkem.
Říkají o mně, že jsem pesimista. Já se obávám, že jsem spíš realista.
Babilon
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 588
Registrován: 12-2007
Odesláno Pátek, 27. srpna 2010 - 21:42:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pár poznámek:
1) Teď už asi nedá mnoho dělat (pokud ještě není zaplaceno, pak je to obrovský průšvih), možná nějakého ombudsmana nebo TV, ale chtělo to udělat hned.
2) V případě problémů je lepší požadovaný doplatek zaplatit a podat zpětně reklamaci. Snad kromě případu, kdy jste si jist, že máte pravdu a máte chuť se soudit.
3) Příště říkejte, že dítěti je 9. :-)
4) Nejezděte vlakem, když tomu nerozumíte. :-(

Zažil jsem před pár lety podobnou situaci. Taky vůči dítěti, i když staršímu (15+), naštěstí jelo s rodiči. Šlo o nějakou tarifní "perličku", která se před pár dny zrovna změnila a ani já jsem netušil, na čí straně je pravda (týkalo se to žákovského jízdného, kterému moc nerozumím). Průvodčí se sice choval velice korektně, mimo jiné přesně popsal, co se stane, když nezaplatí (popsal přesně to, co se stalo ve výše uvedeném případě), ale přišlo mi to hodně nechutné. Něco ve stylu: právě jsme změnili tarif, jste moje první/další oběť a já si vás pěkně vychutnám.
(Mimochodem, přijde mi, že nejtolerantnější jsou průvodčí SC, že by měli speciální školení?)
Žmz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1772
Registrován: 9-2007

Odesláno Pátek, 27. srpna 2010 - 22:08:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hezky tu někteří melou z cesty o lidském přístupu a opět flušou na dopravce, tak tedy:
Průkaz pro děti 10 až 15 let upravuje Přepravní řád vydaný, v souladu se zákonem, MD ČR. Do TR 10 je pouze převzat, jak je zvykem písařky vše opisovat a nabalovat, aby to zaměstnanci měli vše v jednom a ona byla oblíbena. Vychází se ze zákona o cenách a výměru MF ČR, který upravuje zvláštní jízdné pro děti. Každý dopravce je povinen pod sankcí se přepravním řádem a výměrem řídit. Vzor průkazu je veřejně vyhlášen opět MD ČR. Takže, stejně jako když jedu bez řidičáku, prostě smůla. To by nám v bytech za chvíli lítali nepřizpůsobiví s námitkou, že netušili, jak se do cizího bytu legálně chodí. Ale to bych i mohl nevědět, že mám mít u sebe řidičák, páč se nemám koho zeptat před jízdou. Uvedený zákazník si ovšem o slevu jistě řekl, tak asi věděl, že existuje. Škoda lenosti si nezjistit i to, za jakých podmínek platí. Aby bylo ale jasno, u tarifních nabídek dopravce, je to něco jiného a tolerance je na místě
P.S. Ubezpečuji Vás, že jsem kontrolu zaměřenou tímto směrem od finančního ředitelství zažil a jsem si zcela jist, že kdyby tehdy došlo k pokutě pro ČD, tak ten sociálně citlivý a komunikativní palubní doprovod letěl na hodinu, navíc s náhradou škody dle ZP. To jen, abyste nenasazovali psí hlavu bez rozmyslu
ZMZLONICE - VIDEO ZMZLONICE - AKTUALITY
Žmz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1773
Registrován: 9-2007

Odesláno Pátek, 27. srpna 2010 - 22:20:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Stejně neznám jinou slevu, kde by byla povinnost mít průkazku limitována věkem

Zvláštní jízdné pro důchodce, který je mladší 70 let
ZMZLONICE - VIDEO ZMZLONICE - AKTUALITY
Pavlík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1197
Registrován: 5-2005

Odesláno Sobota, 28. srpna 2010 - 09:22:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jak vůbec může někdo jet někam bez občanky
Sbohem Morkovičko...
fydel3
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.24.6.103
Odesláno Sobota, 28. srpna 2010 - 13:10:59    Odkaz na tento příspěvek  

Já bych to udělal jako v mezinárodní přepravě, tam se věk dítěte neprokazuje vůbec a je klid.
Chlap
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 23
Registrován: 12-2009
Odesláno Sobota, 28. srpna 2010 - 20:56:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jaknato - Odesláno Čtvrtek, 26. srpna 2010 - 12:05:15

1) Proč je doplatek Nýrsko - Petrovice n.Úhlavou 6 kč, neměl být jen 5 Kč, protože to jsou jen tři kilometry?
https://www.k-report.net/ukazobrazek.php?soubor=471715.jpg

2) Proč je účtována přirážka 800 Kč pro úsek Nýrsko - Točník 5krát (4000Kč), ale pro úsek Točník - Plzeň hl.n. jen jednou?
V úseku Točník - Plzeň hl.n. je přeci taky 12 zastávek. Neměl být příplatek 800 Kč jen jednou, za úsek Nýrsko - Plzeň hl.n.?

3) Je zajímavé, že dráhy vyčíslily doplatek na celkem 61Kč (5x6kč+31kč) a že doplatek k jízdence č.YZ754749 do celé by měl být také 61 Kč (61kč je ale za úsek Železná Ruda město - Plzeň hl.n.= dle jízdenky).
Žmz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1774
Registrován: 9-2007

Odesláno Sobota, 28. srpna 2010 - 21:44:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Chlap ad 2: Jo, to je mi taky záhada. Podle mého (obecně) není důvod 800 účtovat častěji, než maximálně jednou "za každý nástup do vlaku" a doplatek vypočítat vcelku nejméně do té, kde opravdu vystoupí. Hrát si na to, že měl vystoupit ale nevystoupil na každé zastávce, to je vcelku ujeté předvádění moci, těžko říct, zda v dané chvíli k něčemu dobré a zda vůbec košér
Není mi moc jasné, o co to ČD chtějí opřít zejména z těch neobsazených zastávek, ale nemám moc času a nerozumím tomu, páč na to nejsem odborník, tak zkusím hádat. Byly vyloučeni a neodešli, doprovod se choval:
a/ Jako že nevystoupili a pokračovali v jízdě dle původního dokladu, ke kterému měli doplatit, páč neměli průkaz? Pak je 800 z každé nácestné zastávky čirou šikanou a ČD to neustojí;
b/ Jako by odešli a nastoupili neoprávněně znovu? Vyhláška MD ČR to ale v takovém případě považuje za co? Jednoznačně za nový nástup z NEOBSAZENÉ zastávky s neplatným dokladem nebo bez dokladu. Ta původní jízdenka je do 100 km, tedy k novému nástupu není platná vůbec, páč přerušení jízdy není povoleno. Takže je to vypočítáno jednoznačně blbě. Tomu dítěti by musel dát palubní borec jednoznačně obyčejné jízdné (100%), páč přece nepředložilo ten průkaz.
No, nedělám to, nejsem na to dostatečným odborníkem, ale je to dle mého celé blbě. Zpoždění, 800 a doplatek rozdílu ceny. Nic jiného mě nenapadá. Ačkoli napadá, ale to je pro silnější nátury a dám to samostatně
ZMZLONICE - VIDEO ZMZLONICE - AKTUALITY
Žmz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1775
Registrován: 9-2007

Odesláno Sobota, 28. srpna 2010 - 22:13:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak a teď ten "pavědecký" výklad, který asi fakt každý cestující nemá chuť takto důkladně řešit, ale je myslím zajímavý:
1/ Nejprve pro běžného cestujícího: Je nejlépe, když už tedy máte 2 jízdenky samostatně, prohlásit to dítě za cizí, resp. cestující bez doprovodu. To vyloučit z přepravy vcelku nejde;
2/ Tak teď pro odborníky: U případného soudu bych s ledovým klidem vypověděl, že mne ČD uvedly v omyl, když jsem si kontroloval převzatou jízdenku, protože jsem z ní nevytušil, že se jedná o zvláštní jízdné pro dítě, dle výměru MF ČR přesně pojmenované „ZVLÁŠTNÍ JÍZDNÉ“ (to je to co vyžaduje předmětný průkaz MD ČR a nejmenuje se to v žádném případě sleva pro děti, ale zvláštní jízdné pro děti), kterýžto pojem dopravce vůbec na přepravním dokladu neuvádí. Naopak je na dokladu napsáno „Obyčejná jednoduchá“ (upozorňuji pozorné čtenáře, že tam nikde slovo „jízdenka“ není) a tedy jsem se domníval, že žádný průkaz nepotřebuji, neboť výměr MF ČR pojem „OBYČEJNÉ JÍZDNÉ“ používá pro jízdné bez jakéhokoli průkazu a též TR 10 ČD používá tento pojem stejným způsobem. Tedy zjednodušeně, ČD vydávají přepravní doklady pro zvláštní jízdné označené zavádějícím způsobem, který odporuje výměru ministra financí (tuším 1/2010 – musel bych to hledat) v platném znění a mohou je tedy kdykoli prohlásit za neplatné, neb není tarifem ani SPPO dříve zde popsané označení přepravního dokladu upraveno. Veškeré obdobné doklady evokují dojem, že se jedná o jízdné OBYČEJNÉ a ani vyznačená sleva není smysluplná (už jsem popsal, že se to nejmenuje sleva), neb tato pouze konstatuje „dítě“ a dokonce není ani vyjádřena žádnou hodnotou (tedy nic jiného než 0% mě ani nenapadá), tedy se lze oprávněně domnívat, že se jedná o administrativní záznam (například pro průzkum využití vlaků jednotlivými věkovými skupinami). Když je výše slevy neuvedena, oprávněně se lze taktéž domnívat, že se jedná o cenu plnou (opět zdůrazňuji pojem "obyčejná") a prokazovat na tuto nárok se jeví irelevantním. Tedy cestujícímu, který chce v souladu se zákonem využít zvláštní jízdné garantované Českou republikou cestou pana ministra financí, nezbývá než tuto skutečnost ignorovat, nebo služeb ČD, fiancovaných z veřejných rozpočtů, nevyužít.
Prosím jakéhokoli odborníka o VĚCNÉ napadení výkladu dle bodu č. 2. Myslím to vážně a děkuji předem

(Příspěvek byl editován uživatelem Žmz.)
ZMZLONICE - VIDEO ZMZLONICE - AKTUALITY
cestujici amater
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.102.201.120
Odesláno Sobota, 28. srpna 2010 - 22:35:12    Odkaz na tento příspěvek  

Ono je to celé nějaké zmatené. Každý cestující měl jízdenku, jen jednomu (dítěti) nebyla sleva uznána. Dospělý cestující měl platnou jízdenku, tak nebyl důvod zjišťovat jeho totožnost. Zlevněnou jízdenku mělo dítě, ale nemělo průkaz na slevu. Dospělý nemohl za dítě doplatit nebo nechtěl (otázka je proč nechtěl, když předtím jízdenku koupit chtěl, dokonce již v Plzni!). Vyloučeno z přepravy mělo tedy být dítě, protože dětská jízdenka je ten problém. A nakonec, dospělý cestující asi totožnost nakonec prokázal, proto zůstal ve vlaku.

-------------
Jako doplnění, co nám říká Předpis ČD KC 1 - Účinnost od 14. 12. 2008 (je to starší verze, možná to je dnes jinak)

ČD KC 1 - Kapitola III - Prokazování osobních údajů a vyloučení cestujícího z přepravy

Postup při vyloučení cestujícího z přepravy při ukončení přepravní smlouvy pro porušení Přepravního řádu (cestující má jízdní doklad):
- v případě, že cestující předloží jízdenku se slevou, u které nemůže prokázat nárok na slevu a nechce (nemůže) doplatit jízdné, vypočte průvodčí z nástupní stanice do stanice vyloučení z přepravy jízdné, na které cestující prokáže nárok. Od vypočtené ceny odečte cenu původní jízdenky a doplatek předepíše cestujícímu k úhradě na hlášenku; pokud je výsledná cena 0 a méně na hlášenku předepíše v kolonce jízdné 0 Kč. K této výsledné ceně připočte přirážku k jízdnému dle SPPO

- Jízdenku se záznamem o vyloučení cestujícímu průvodčí vrátí. Jestliže cestující po oznámení vyloučení z vlaku nevystoupí, platí postup dle ostatních ustanovení

- Postup při vyloučení z přepravy cestujícího, který odmítl prokázat osobní údaje přivolá si do nejbližší vhodné stanice Policii ČR mobilním telefonem se žádostí o pomoc při zjištění osobních údajů cestujícího.

- v případě, že cestující nemůže předložit svůj osobní průkaz, je povinností Policie ČR takového cestujícího předvést ke zjištění totožnosti.

- V případě, že cestující po vyloučení z přepravy nadále setrvá ve vlaku, nebo do něj znovu nastoupí, jedná se vždy o nový případ s novou nástupní stanicí. Je nepřípustné, aby byla sepsána pouze jedna hlášenka, v ní uvedeno jízdné a několikanásobná přirážka k jízdnému dle SPPO (např. jízdné úsek Olomouc hl. n. – Pardubice hl. n a 4 x 800,- Kč);

- Při vyloučení dítěte mladšího 15 let v neobsazené stanici obsazené zaměstnancem provozovatele dráhy, je průvodčí povinen o tomto informovat Policii ČR (popřípadě po dohodě informovat zaměstnance provozovatele dráhy) a nezletilého předat osobně Policii ČR nebo případně zaměstnanci provozovatele dráhy.
Žmz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1776
Registrován: 9-2007

Odesláno Sobota, 28. srpna 2010 - 22:42:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

cestujici amater: Nepřímo jste přesně vystihl ten problém. KC 1 je panflet na řešení paracovněprávního vztahu uvnitř ČD. S cestujícím (přepravní smlouvou) to nemá co společného, ale nesmrtelným písařkám GŘ ČD to těžko vysvětlovat. Navíc, i tak je jakýkoli interní předpis neplatný, je-li v rozporu s obecně platnou vyhláškou. Jenže, běžte jako průvodčí říct zaměstnavateli, že vybraná ustanovení nebudete dodržovat
P.S. Nezastávám se cestujícího - ani náhodou. Měl doplatit (nebo rovnou koupit lístek za obyčejné) a bylo by bez problému.

(Příspěvek byl editován uživatelem Žmz.)
ZMZLONICE - VIDEO ZMZLONICE - AKTUALITY
Žmz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1777
Registrován: 9-2007

Odesláno Sobota, 28. srpna 2010 - 23:35:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Myslel jsem, že už nikdy, že už jsem si užil dost v minulosti. Ale nikdy neříkej nikdy

175/2000 Sb. o přepravním řádu pro veřejnou drážní a silniční osobní dopravu:
§ 5 Náležitosti jízdního dokladu
(1) Jízdenka pro jednotlivou jízdu obsahuje
c) výši jízdného, druh jízdného, případně výši slevy;
To je na předmětném dokladu buď jasně definováno: „Obyčejná, jednoduchá“, nebo to tam není. Výše slevy je jednoznačně 0 % o "druhu" cetujícího (dítě) vyhláška nehovoří

§ 6 Posuzování platnosti jízdních dokladů
(2) Jízdenka pro jednotlivou jízdu nebo jízdenka časová, kterou lze podle tarifu použít jen ve spojení s dokladem, na jehož základě byla vydána, je neplatná, jestliže se cestující tímto dokladem současně neprokáže.
Tak ukazovalo to u té kasy? Neukazovalo

§ 15 Porušením přepravních podmínek z hlediska bezpečnosti cestujícího, bezpečnosti jiných osob a ochrany zdraví, bezpečnosti a plynulosti veřejné osobní dopravy a z hlediska zajištění řádné, klidné a pohodlné přepravy je, jestliže cestující při přepravě
b) nemůže se prokázat platným jízdním dokladem, odmítne zaplatit jízdné a přirážku k jízdnému na místě;
Předpokládám, že všichni cítí, že dospělý měl platný doklad, tedy se ho to netýká, protože o navádění dítěte nebo předkládání jeho dokladu zletilým se nehovoří

A ještě tedy Zákon č. 266/1994 Sb., o dráhách, ve znění pozdějších předpisů (našel jsem 2006, ale nečekal bych divy):
(5) Cestující je povinen při nástupu do drážního vozidla, pobytu v něm a při výstupu z drážního vozidla chovat se tak, aby neohrozil svou bezpečnost, bezpečnost jiných osob, bezpečnost a plynulost drážní dopravy, a dbát přiměřené opatrnosti dané povahou drážní dopravy. Cestující je dále povinen
b) na výzvu pověřené osoby se prokázat platným jízdním dokladem; neprokáže-li se platným jízdním dokladem z příčin na své straně, zaplatit jízdné z nástupní do cílové stanice nebo, nelze-li bezpečně zjistit stanici, kde cestující nastoupil, z výchozí stanice vlaku a přirážku k jízdnému nebo se prokázat osobními údaji potřebnými na vymáhání zaplacení jízdného a přirážky k jízdnému, pokud cestující nezaplatí na místě,
c) na výzvu pověřené osoby zaplatit přirážku za nedodržování přepravního řádu.
(6) Výši přirážky stanoví dopravce v přepravních podmínkách. Výše přirážky nesmí přesáhnout částku 1 000 Kč. Přirážka za porušení podmínek stanovených přepravním řádem činí nejvýše 1 000 Kč.
Tak já nevím, nejsem právník, ale nedodržování mi přijde spíš za nějakou celou kauzu. U každé zastávky bez změny stavu (furt sedím v tom vlaku) bych napsal nedodržení. Ale to je fakt u jiných odborníků. A samozřejmě opět platí, že se to týká výhradně toho cestujícího, který to učiní = jednoznačně to dítě, protože využité lístky na vlak jsou dvě zcela samostatné přepravní smlouvy

(Příspěvek byl editován uživatelem Žmz.)
ZMZLONICE - VIDEO ZMZLONICE - AKTUALITY
Chlap
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 24
Registrován: 12-2009
Odesláno Sobota, 28. srpna 2010 - 23:52:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nesouhlasím s tím,že měl rovnou koupit jízdenku pro dospělého. Proč chcete vše komplikovat.. Nevím o koho jde, zda o muže či ženu. Ale podle mne nešlo o podvodníka, když už v Plzni koupil pro dítě jízdenku na jízdu z Žel. Rudy do Plzně.https://www.k-report.net/ukazobrazek.php?soubor=471726.jpg


Podle mne u pokladny řekl, že chce jednou Plzeň-Ž.Ruda zpáteční pro mne a jednou dítě Ruda-Plzeň. A pokladní mu dala Regionet a jednosměrnou pro dítě. Obecně, on ten cestující ani nemusí být příbuzný dítěte, pro které jede. A 10leté dítě asi nejde zaměnit za dospělou osobu. Proto to dítě asi neodvedla ani policie, jako 15letou osobu by dítě policie měla předvézt k prokázání totožnosti, když podvádí ČD a jezdí na slevu a nemá občanku :-)

A také nějak zanikají zjevné chyby. I to co napsal Cestujici amater je rozporu s dopisy. Přepravní smlouva byla vyloučením z přepravy ukončena (účtují přece opakovaně 800kč a na jízdence je to napsáno), tak jak to že účtují 4x doplatek do jízdného za úsek Nýrsko - Klatovy, vlak 7553? Místo celé obyčejné jízdné+800kč poplatku. To by bylo v souladu s paskvilem KC1.
https://www.k-report.net/ukazobrazek.php?soubor=471715.jpg
https://www.k-report.net/ukazobrazek.php?soubor=471716.jpg
https://www.k-report.net/ukazobrazek.php?soubor=471717.jpg
https://www.k-report.net/ukazobrazek.php?soubor=471718.jpg

A co vlak 7529? Zde již dítě nemá žádnou jízdenku, bylo přece vyloučeno z přepravy? Nebo nebylo, když se dle dopisu prokázalo i v 7529 platným jízdním dokladem?
https://www.k-report.net/ukazobrazek.php?soubor=471724.jpg
https://www.k-report.net/ukazobrazek.php?soubor=471725.jpg


Je v tomto případě spousta chyb ze strany ČD.Jak se ukazuje.

(Příspěvek byl editován uživatelem chlap.)
Žmz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1778
Registrován: 9-2007

Odesláno Neděle, 29. srpna 2010 - 00:01:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nesouhlasím s tím,že měl rovnou koupit jízdenku pro dospělého
Nevím proč, když ten průkaz neměl;

Je to v rozporu s tím, co říká KC1
Co je v KC1 je pro cestujícího dočista nezajímavé a čistě o jeho situaci se bavím. Za školení vlakového doprovodu bere prachy DVI, tak to neřeším

Proč chcete vše komplikovat
Si snad děláte srandu. Snad je lepší ten bordel dát do souladu se zákonem, než řešit každého jednotlivce a bordel vždy hodit na někoho dole Tak mi tedy vysvětlete, proč nejsou na jízdence data daná vyhláškou a proč ČD takovou jízdenku považují v rozporu s vyhláškou za vydanou s průkazem, který při nákupu nikdo ve skutečnosti neukazoval

EDIT: Co je to pro Boha celé obyčejné???

(Příspěvek byl editován uživatelem Žmz.)
ZMZLONICE - VIDEO ZMZLONICE - AKTUALITY
Chlap
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 25
Registrován: 12-2009
Odesláno Neděle, 29. srpna 2010 - 00:50:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Co je to pro Boha celé obyčejné???
Vy musíte být právník :-(, i když tvrdíte opak. celé obyčejné - to není nic

Celé je samostatné slovo, jako důraz, že se nejedná o část nějak spočítanou. Že se nejedná o doplatek. A obyčejné jízdné, aby byl uveden druh jízdného, viz ceník 1 ČD Tr10.
Žmz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1779
Registrován: 9-2007

Odesláno Neděle, 29. srpna 2010 - 01:02:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Chlap: Neberte to osobně Já jen vím přesně, jak jsem chtěl onehdá realizovat záměr zásadního zjednodušení tarifu cestou přesunutí všeho nadbytečného (již zveřejněného jinde) do zaměstnaneckých manuálů KC1 a KC2 (z bývalého společného KC1), aby se v tarifu neopakovaly věty ze zákona, vyhlášky, SPPO. Ono totiž v tomto případě je opakování (stejné věci jiným spisovatelem) matkou chyby.
Bylo to přiděleno dvěma novým zaměstnancům: Jedna pokladní, jeden vlakvedoucí. Okolí to ovšem pojalo jako prosté dělení předpisu a tak se to i vyvíjelo. Nejprve personání audit (umyj druhým, ať zachráníš sebe) sestřeli v půlce práce toho chlapa (byl tam několik málo měsíců), pak další organizační změna to děvče. A tak se oklikou vše dostalo do starých kolejí k původnímu personálu nominovanému v polovině devadesátých let minulého století a dopadlo to jak to dopadlo
P.S. Nejsem právník. Jen nevím, proč tomu furt někdo říká sleva (poloviční obyčejné), když je to státem nařízené jízdné určené pro určité sociální skupiny a je pouze maximálním procentem vydefinováno

(Příspěvek byl editován uživatelem Žmz.)
ZMZLONICE - VIDEO ZMZLONICE - AKTUALITY
Pernion
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4
Registrován: 8-2010
Odesláno Neděle, 29. srpna 2010 - 10:57:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Výše uvedený postup proti neplatičům je tvrdý, ale správný. Ale chtělo by to osvětu mezi cestujícími, kteří se rozhodnout jakýkoliv doplatek nezaplatit. Aby prostě věděli, kam to až může zajít.Ale i s neplatičem by mělo být nakládáno slušně, neboť to bude on, na kom dráhy vyždímají tisíce. Jako jsou na nádražích různé letáčky na propagaci slev, tak by tam měl být letáček i na postup proti cestujícím, kteří odmítnou zaplatit. Takový letáček by měl dát dotyčnému cestujícímu i průvodčí ve vlaku. Ať napíše někdo znalý, jak by se v takovém případě postupovalo v Německu nebo v Rakousku. Dilema je: pořádek versus liknavost.
Pernion
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5
Registrován: 8-2010
Odesláno Neděle, 29. srpna 2010 - 11:29:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Každopádně X x 800 Kč pokuty za každý projetý úsek je hloupost. Pokuta by se měla dát 800 Kč za každý použitý vlak plus nedoplacené jízdné. Pokud to nevyplývá z KC1, bylo by dobré ho upravit do této podoby.
Žmz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1781
Registrován: 9-2007

Odesláno Neděle, 29. srpna 2010 - 16:25:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pernion: To je fakt neštěstí s tou lidovou uměleckou tvořivostí. KC1 přece musí jen a jen popisovat, jak má personál pracovat ve smysmu zákona, vyhlášky, výměru, SPPO a tarifů (může v něm být i další úprava výkonu práce, zmiňuji jen relevantní věci pro řešený případ). Nemůže je nikterak doplňovat ani upravovat a ony si jsou ve sporných případech vzájemně nadřazené přesně v té řadě, jak jsou napsány za sebou
P.S. Jak je tedy předpisy řešen případ, že budu při nákupu chtít na jízdence mít vytisknuté to, co je povinné a jinou prostě nepřevezmu, protože jsem povinen si ji zkontrolovat? Nebudu v rozporu se zákonem přepraven, nebo mi to vydají v souladu s výhláškou MD? A jak je to tedy s tím zvláštním jízdným? Doplatit mám v případě, že mi to bylo vydáno na základě průkazu, který jsem následně s jízdenkou nepředložil při kontrole! Nemusí se pokladní náhodou zeptat, zda mám průkaz, když neřeknu sám, že chci jízdenku vydat "na záladě průkazu pro dítě"? Třeba nemusí, ale pak nelze nic vymáhat, protože jízdenka NEBYLA vydána na základě průkazu.

Ano, na ty, kteří porušují cokoli obecně platné, musí být přísnost. A to jednoznačně bez rozdílu, zda se jedná o státního dopravce nebo "obyčejného" občana. Kdyby zákony mohly upravovat akciové společnosti svými předpisy, daleko bychom nedošli
ZMZLONICE - VIDEO ZMZLONICE - AKTUALITY
Pekarekjiri
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 698
Registrován: 10-2009

Odesláno Neděle, 29. srpna 2010 - 22:30:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Co k tomu dodat! Nechápu, proč to nedoplatil, nebo si alespoň z neobsazené zastávky (Petrovic, Bezděkova) nekoupil jízdenku dál...
Ale budiž. Měl smůlu, že narazil na jednoho z v*lů mezi Klatovskými průvodčími. Ty jsou asi jen 3 nebo 4. Někteří to jen tak přejdou, případně upozorní, že dítě má mít průkazku. Ale zase jsou tací (dělal to i jeden Janovický výpravčí), kteří dětem vydávají jízdenky, kde je napsáno v dolním řádku: "Sleva 1x Druh: Důchodce" ...
Známé pořekadlo "Nejhorší srážka je srážka s blbem" zde platí dvojnásob !!

No a když se tu furt mluví o KC1: Ne každý ví, kde tento předpis najde. Strejda google vám toho moc nepoví, takže alespoň takhle (se všemi přílohami):

application/x-zip-compressedPředpis pro přepravu cestujících - ČD KC1
KC1.zip (384.9 k)

Život je boj, sebevrah je ulejvák !!
21272
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6235
Registrován: 9-2005

Odesláno Neděle, 29. srpna 2010 - 23:45:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

(se všemi přílohami)

Nevidím Přílohu se vzorníkem jízdenek...
Web o veřejné dopravě.
Nelíbí se mi SOR série NB.
R.Š.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.101.242.204
Odesláno Neděle, 29. srpna 2010 - 23:52:07    Odkaz na tento příspěvek  

Ono je to těžké. My jeli před dvěma týdny vlakem do Londýna, trochu komplikovaně přes Železnou Rudu. Jeli jsme po ČR na SONE+ 2 dospělí a děti 10 a 7 let. Průvodčí ve spěšňáku z Plzně se ptal jestli má dcera nějakou průkazku, kvůli prokázání věku. Je jí 10 a na ten věk i vypadá, takže ji za 15tiletou nikdo považovat nemůže. Kdybychom neměli s sebou pas,tak jsme mohli mít problém. Průvodčí říkal, hlavně jestli něco máme, kdyby šel náhodou revizor, že on to vidět nepotřebuje. No jestli se po průvodčích vozí revizoři kvůli takovým p..ovinám pak se člověk ani nediví tomu, co se tu probíralo.
rejpal obecný
Neregistrovaný host
Odeslán z: 79.127.179.163
Odesláno Pondělí, 30. srpna 2010 - 13:11:06    Odkaz na tento příspěvek  

Pekarekjiri: zveřejnění předpisu KC1 může být zaměstnavatelem posuzováno jako hrubé porušení pracovní kázně. Příloha se vzorníkem nebyly elektronicky publikována.
Mettys
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 161
Registrován: 2-2009

Odesláno Pondělí, 30. srpna 2010 - 14:46:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nevím jestli to sem někdo psal, nechce se mi to projíždět, četl jsem pouze začátek.
Cestovní doklad měli, takže na "černo" nejeli. Podle mě to měli řešit tak že by prodali novou jízdenku popř. doplatili část do plné + manipulační poplatek 30 kč.
Brno Kometa Brno KOMETA
Nejoblíbenější vlak? EC 78/79 Gustav Klimt. Jezdíme dle OeBB standardu! RailJet? NÁDHERA
Taurus? Eso? Dáša&Máša? To jsou aspoň stroje!!! :-)

Fiqwert
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 123
Registrován: 5-2010
Odesláno Pondělí, 30. srpna 2010 - 19:19:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jak nejlevněji se dostat z Phy do Berlina? Mám IN kartu/Rail Plus, a chci jet ve všední den ráno tam, večer zpět.
Mono Stereo 2

FiQwert, ne Figwert!
Pekarekjiri
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 714
Registrován: 10-2009

Odesláno Pondělí, 30. srpna 2010 - 21:05:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

rejpal obecný: Zajímavé. A že na internetu existuje stránka, kde jsou skoro všechny předpisy Vám nevadí? Adresu zde publikovat nebudu ...


R.Š.: No, nevím. Ale za nekontrolování In-Karet mají prý -500 Kč /ks. Navíc tady na Klatovsku jezdí opravdu jeden v*l s V a frňákem snad až do nebes - bývalý důstojník ...
Jednou se staral o to, že ve služebním oddíle motor. vozu ř. 842 nesedí u kola jeho majitel. Přitom v oddíle sedělo asi jenom 10 lidí. Pár měsíců před tím ale nadával, že cestující jedou ve služebním oddíle (vlak byl narvaný k prasknutí - k tomuto možná nebylo daleko). Ono si člověk nevybere ...

(Příspěvek byl editován uživatelem pekarekjiri.)
Život je boj, sebevrah je ulejvák !!
Jgcp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3157
Registrován: 6-2006

Odesláno Pondělí, 30. srpna 2010 - 22:03:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pekarekjiri:
Váhal jsem, jestli se k tomu mám vyjadřovat. Jako subjekt mimo si můžeš dovolit daleko víc. Nesouhlasím se zveřejněním interního předpisu pro vlakové čety, ale protože je to z roku 2007 a za tu dobu byly nejméně dvě změny za rok, tak to znění odpovídá jen v některých bodech. Lze si z toho samozřejmě leccos odvodit, ale to nejpodstatnější tu vypsal kolega Žmz. Je to manuál, který má doplnit veřejné TR10 a SPPO a částečně vymezit postup při jejich porušení.

K tomu příspěvku, který to vlastně celé zavinil (Jak na to):
Každý člen vlakového doprovodu by jistě postupoval jinak. Někdo by to řešil domluvou, někdo takto, někdo by nejspíše nejdříve informoval zákazníka, co se vlastně mělo udělat jinak. Chápu obavu ze zákroku VLR, ale pokud to bylo ve vlacích po 19 hod., tak si myslím, že asi zbytečná obava. V tu dobu jsem nikoho takového na vlaku nikdy neviděl (ale neznamená, že by nemohli). Otázkou zůstává, proč nechtěli doplácet jízdné.. třeba jim to špatně vysvětlil.
Pokud bych byl na jejich místě doplatil bych požadovanou částku a poté ji reklamoval. Věřím, že do měsíce by přišel omluvný dopis.
http://zelfoto.webovastranka.cz/
ICQ : 297-774-273
.... a další stroje slavné doby odlétají na jih..
Pekarekjiri
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 719
Registrován: 10-2009

Odesláno Pondělí, 30. srpna 2010 - 22:25:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dobrá. Mohl bych tedy poprosit někoho z adminů, aby tu část pod mezerou smazal a nechal tam jen tu horní část? Děkuji...
Život je boj, sebevrah je ulejvák !!
R.Š.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.101.242.204
Odesláno Pondělí, 30. srpna 2010 - 22:37:42    Odkaz na tento příspěvek  

Fiqwert: Zkuste do toho Berlína e-ticket na portálu ČD. Pokud se Vám podaří stihnout zpět poslední EC v 16:36 z Berlína tak to máte za cca 1480 Kč. Nastudujte si ale podmínky použití. Pokud chcete jet zpět až Metropolem s odjezdem z Berlína v 19:25 tak e-ticket na tento vlak použít nelze. V tomto případě asi využít slevu IN - karta Rail plus za 1080 jedním směrem. Musíte ale mít i místenku bo minimálně mezi Berlínem a Drážďanami je to povinně místenkové. Pokud se rozhodnete o cestě na poslední chvíli a nebudete se chtít zabývat kupováním jízdenky na netu, tak nejvýhodnější je zpáteční vnitro jízdenka Praha - Schoena Gr za 243 Kč a zpáteční Rail plus Schoena Gr. - Berlin za 1791 Kč. Celkem 2034 Kč. Využít lze i e-shop na www.bahn.de nabídku Europa Spezial Tchechien. Na tu lze koupit i jízdenku na Metropola, ale až do Brna ne do Prahy. A je k mání od 39 E. Vystoupit z vlaku v Praze vám ale nikdo snad nebude bránit:-).
Želva
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.207.196.26
Odesláno Pondělí, 30. srpna 2010 - 22:42:08    Odkaz na tento příspěvek  

Vážení kolegové,
Rád bych se optal místních odborníků přes mezinárodní tarif na jednu otázečku. Týká se to konkrétně tedy Rakouského tarifu a nabídky SommerTicket. Jak možná víte, tuhle velevýhodnou nabídku pro mladé letos ÖBB dokonce na poslední měsíc platnosti zlevnili, takže ji teď od půlky srpna nabízí za 19/49 €, viz nabídka. Problém ovšem nastává s tím, že zatímco ČD (na základě vlastnictví In-karty/Railplus) prodávají stále jen varintu na celé prázdniny za plnou cenu, ÖBB váže prodej SommerTicketu na jejich Vorteilscard <26.
Exituje tedy prosím nějaká možnost, jak může držitel zákaznické In-Karty/Railplus od ČD pořídit SommerTicket za tuhle výhodnou cenu? Rád bych jej totiž koupil kamarádovi, aby se na nějakou výpravu po Rakousku ještě připojil.
Děkuji za radu.
Oto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 94
Registrován: 6-2007
Odesláno Pondělí, 30. srpna 2010 - 22:51:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Fiqwert: Jak nejlevněji se dostat z Phy do Berlina? Mám IN kartu/Rail Plus, a chci jet ve všední den ráno tam, večer zpět.

V zásadě platí to, co napsal R.Š.

Jinak vlakem.net nalezne složitější kombinaci s německým Sparpreis ještě asi o 100 Kč levnější, rovněž místo TCV Berlín-Praha lze zakoupit v německé pokladně jízdenku Berlín-Schoena(Gr). Měli by na to dát slevu Railplus a je to o trošku levnější než TCV.

http://vlakem.net/praha-berlin-1-vsedniden-navrat-ten-samy-den-in karta-1
(informace o povinné místence v systému bohužel není)
Fiqwert
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 124
Registrován: 5-2010
Odesláno Úterý, 31. srpna 2010 - 08:37:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

R.Š.,OTO: Díky moc.
Mono Stereo 2

FiQwert, ne Figwert!
johniiik
Neregistrovaný host
Odeslán z: 217.197.36.70
Odesláno Středa, 01. září 2010 - 20:27:29    Odkaz na tento příspěvek  

Zdravím,
chtěl bych se zeptat, jestli mohu na jízdenku Sone+ Os+Sp cestovat rychlíkem v úseku, kde "jsou cestující odbaveni jako ve spěšném vlaku", nebo pro toto existuje nějaká výjimka? Příklad budiž Nezamyslice - Brno R 936
Děkuji :-)
Oto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 95
Registrován: 6-2007
Odesláno Středa, 01. září 2010 - 20:34:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Můžete
Negrelli
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 140
Registrován: 9-2007
Odesláno Čtvrtek, 02. září 2010 - 14:22:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Právě řeším co nejlevnější dopravu vlakem do Vídně. Čtvrtek tam, pondělí v noci zpět. V ČR mám IN-G. Existuje nějaká levnější kombinace než za 17,4 € přes Bratislavu?
Oto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 96
Registrován: 6-2007
Odesláno Čtvrtek, 02. září 2010 - 14:42:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Levněji to asi nejde. Ale za 2x10 € máte 2 zpáteční jízdenky Wien Spezial Břeclav-Wien se slevou na Inkartu, což je jen o cca 60 Kč víc a bez přestupu.
Michal_Šimek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 660
Registrován: 1-2009

Odesláno Pátek, 03. září 2010 - 21:41:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

od sousedů z VVS


80 000 km vlakem za rok (z toho 1/4 v zahraničí)
www.michalsimek.borec.cz
Garfield
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8093
Registrován: 10-2004

Odesláno Neděle, 05. září 2010 - 00:14:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

12.8. sem tady psal o problému při pokusu o vrácení nevyužité jízdenky. Napsal sem stížnost a výsledek je takový, že mi bylo dáno za pravdu a jízdenka mi bude proplacena. Pokladní byla znovu poučena, proškolena a pochybení ji bylo důrazně vytknuto.

Každopádně děkuju těm, kteří tehdy reagovali a utvrdili mě v tom, že mám pravdu .
Špáňa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3663
Registrován: 9-2007

Odesláno Neděle, 05. září 2010 - 00:40:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zajímalo by mě proč Idos nenabízí zakoupení jízdenky pro celé spojení, ale pro každý vlak extra, opravdu praktické


> http://www.youtube.com/user/Brejlovec754049#g/u <
petr_z_Opocna
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.70.248.234
Odesláno Neděle, 05. září 2010 - 00:43:36    Odkaz na tento příspěvek  

Dobrý večer, chtěl bych se zeptat, jestli je možné se nějak rozumně dá z Opočna dostat do Liberce(1x za týden do školy) a nebo mám startovat automobil BMW 5 3.0 Diesel(2009)(podmínka je být za 2-2,5 hodiny v Liberci, což IDOS nenajde) a dále, pokud by i něco jelo déle, zda je tam možné doplatit první třídu nebo jet nějak rozumně,abych nejel v přeplněném vlaku.
Martin_zlivský
Administrátor

Číslo příspěvku: 57115
Registrován: 4-2003

Odesláno Neděle, 05. září 2010 - 09:14:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Špáňa:
Co třeba kvůli možnosti využití SC (obecně vlaku s abnormální cenou), případně různých tras s rozdílnou kilometráží? :-)
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Michal_Šimek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 661
Registrován: 1-2009

Odesláno Neděle, 05. září 2010 - 11:14:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

petr_z_Opocna: Jsou to necelé čtyři hodiny s dvěma přestupy (do Jaroměře se musí přes Týniště a Hradec). Pokud by tě někdo hodil do Jaroměře (18 km)tak je to z ní dvě a čtvrt hodiny přímým rychlíkem, který jezdí každé dvě hodiny. Všechny rychlíky jsou sestaveny z nejnovějších motorových a přípojných vozů ČD, které jsou pohodlné (http://www.zelpage.cz/razeni/10/vlaky/cd-986).
První třída v těchto vlacích není, je zde ale možnost zakoupení místenky za 35 kč (s in-kartou, která je za 110 ročně do 26 let).
Nejezdím těmito vlaky pravidelně, ale když jsem s nimi jel byly zaplněné na 40-75% a nikdy nebyly vyloženě přeplněné (v pátky a neděle jsou některé spoje posíleny o dva vozy).
80 000 km vlakem za rok (z toho 1/4 v zahraničí)
www.michalsimek.borec.cz
petr_z_Opocna
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.70.248.234
Odesláno Neděle, 05. září 2010 - 14:01:11    Odkaz na tento příspěvek  

Michal_Šimek:Mluvil jsem o tom s kamarádem, co tomu trochu rozumí a říkal, že to jsou tak 10-15 roků staré vozy s vysokou úrovní hluku v interiéru sice s látkovým potahem sedadla, ale tvrdé a bez klimatizace. To je prosím pravda? Omlouvám se, že zde plevelím diskuzi ,ale vlakem v ČR jsem tak 10 roků nejel. Děkuji za odpověď.
Fiqwert
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 134
Registrován: 5-2010
Odesláno Neděle, 05. září 2010 - 15:02:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Doporučuji Vám nastartovat svého bavoráka x5, a vyrazit s ním, pohodlí ani výraznou časovou úsporu na této relaci nehledejte.
Mono Stereo 2

FiQwert, ne Figwert!
Michal_Šimek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 662
Registrován: 1-2009

Odesláno Neděle, 05. září 2010 - 16:52:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

petr_z_Opocna: Stáří je něco přes 10 let (ale vlak má životnost 40 a po rekonstrukci až 60 let, což je oproti autu životnost násobná) první vůz v soupravě (s motory) je relativně hlučný, ale dva za ním (bez motorů) jsou tiché. Sedadla normální látková na úrovni regionálních vlaků 21. století (oproti např. německému Regiosprinteru mnohem měkčí). Klimatizace zde není, takže se v létě větrá okny a teplota není nijak závratná a na zimu to má klasické topení.

když to shrnu tak:
vlak: + je 10x levnější (0,5 žákovské jízdné X min. 5 kč/km u tohoto auta, mám čas dělal v průběhu jízdy co chci, nemusím sedět v jedné poloze
auto: + je o asi 45 minut rychlejší, mohu jet kdykoliv (vlak jede každé 2 hodiny)

rada: 2x to zkusit vlakem (Jaroměř-Liberec), 2x autem a uvidím co bude vyhovovat zrovna mě, káždý jsme jiný.
80 000 km vlakem za rok (z toho 1/4 v zahraničí)
www.michalsimek.borec.cz
Nechic
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 74
Registrován: 4-2010
Odesláno Neděle, 05. září 2010 - 23:06:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

nový způsob registrace na eshop.cd.cz slouží opravdu k odstrašování zákazníků. Nutilo nám to slučování účtu, přestože to byl účet nového zákazníka. Až náhodou jsme zjistili, že stačí dole kliknout na vytvořit nový účet, přestože se zdálo, že se musí vyplnit údaje o in-kartě (kterou ten dotyčný nevlastní).
LLLL
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.212.10.20
Odesláno Pondělí, 06. září 2010 - 09:15:23    Odkaz na tento příspěvek  

Dobrý den,
známá si vyměnila tuto poukázku ČD net http://www.hlinsko.cz/mesto/informacni-centrum/poukazy-na-preprav u-cd
za jízdenku ČD u pokladní přepážky. Měla na ní uvedeno Úvěr 450,-. ČD Net síťová zák.
Cena ČD net je ale za 600, 450 pouze pro in-karta/zákaznická sleva. Ve vlacích však po ní nikdo předložit in kartu nechtěl.

Vydala pokladní správnou jízdenku, nemělo na ní být ČD Net 600,- ? (na poukázce se o ceně nepíše)

Neměli průvodčí chtít při předložení jízdenky také průkaz na zákaznickou slevu (inkarta)?

Nebo platí poukázka pouze s in-kartou/zákaznickou slevou? (na poukázce ani na web stránkách prodejce se o tom nic nepíše - píší cenu 600)
Babilon
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 591
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 06. září 2010 - 09:57:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

LLLL: Na úvěrových jízdenkách je vždycky uvedena zákaznická sleva a žádný průkaz se nevyžaduje. Pokladní i průvodčí se chovali zcela správně.
21272
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6269
Registrován: 9-2005

Odesláno Pondělí, 06. září 2010 - 10:04:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já jen dodám tak pro zajímavost - měnil jsem dvě poukázky ze "slona", na té jedné, kterou jsem měnil v HK, hl.n. je napsáno "SONE+ Síťová jízdenka a na té, co jsem měnil Pardubicích hl.n. je napsáno "SONE+ sítová - úvěrová poukázka. V obou případech je nad cenou uvedeno Úvěr. :-)
Web o veřejné dopravě.
Nelíbí se mi SOR série NB.
Fiqwert
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 136
Registrován: 5-2010
Odesláno Pondělí, 06. září 2010 - 20:59:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Michal Šimek: (ale vlak má životnost 40 a po rekonstrukci až 60 let, což

Vlak má životnost max.25 let, při rozsáhlejší modernizaci + 15let maximálně.I když v Česku se najdou výjimky...
Mono Stereo 2

FiQwert, ne Figwert!
Michal_Šimek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 665
Registrován: 1-2009

Odesláno Pondělí, 06. září 2010 - 22:41:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Šmikwert(mono, stereo a ty další zabanovaný): To že by se lokomotivy vyřazovaly po 25 letech je jen tvůj šotosen a v celý evropě jezdí lokomotivy mnoho desetiletí. Koukni na Švýcarsko (např. řady 420 a 425 ze šedesátých let), Německo s lokomotivami 150 (zajíždí občas i do Linze) z konce padesátých let a téměř všechny německé motorové lokomotivy ze šedesátých let nebo rakouské 1042 z konce šedesátých let, které jezdí po celém Rakousku (o šrotojdních lokomotivách ne příměstský ve francii a mnoha dalších pomlčím).
A taky např. lokomotiva 380 ČD, která se právě dodává má předpokládanou životnost přes 40 let (www.skoda.cz/?func=download&module=uploads&fileId=545), ........
To jak se ty lokomotivy udržujou je věc jiná, ale měnit je po dvaceti letech je nehospodárnej luxus.
80 000 km vlakem za rok (z toho 1/4 v zahraničí)
www.michalsimek.borec.cz
Chio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 508
Registrován: 12-2008

Odesláno Úterý, 07. září 2010 - 08:15:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Michal_Šimek: Lokomotivy Baureihe 150 ještě jezdí? Podle Wiki byly zrušeny v roce 2003. Že předtím jezdily téměř 50 let je druhá věc.
Říkají o mně, že jsem pesimista. Já se obávám, že jsem spíš realista.
Fiqwert
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 138
Registrován: 5-2010
Odesláno Úterý, 07. září 2010 - 16:46:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Šmikwert(mono, stereo a ty další zabanovaný

Nevím, kde si na to přišel, moc rychle myslíš, a píšeš.

V tomto případě jsme se bavily o mot. voze 843, a přípojných vozů Btn z MSV.

Tyto vozy mají životnost tak 25 let, protože se nejedná o lokomotivy, ale o vozy, kde se přepravují cestující(opotřebování interiérů, apod..).Dokážete si představit, že by tady Béčka jezdila dalších 20 let v nezměněné podobě? Já tedy ne.U lokomotiv je to jinak, u vozů a jednotek je životnost taktéž jiná.např. jednotky 471 mají podle výrobců max.životnost 25-30 let, některé jednotky již mají deset let za sebou..
Mono Stereo 2

FiQwert, ne Figwert!
21272
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6274
Registrován: 9-2005

Odesláno Úterý, 07. září 2010 - 17:22:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dokážete si představit, že by tady Béčka jezdila dalších 20 let v nezměněné podobě? Já tedy ne.

Tak si to honem začni rychle představovat, protože to tak bude.
Web o veřejné dopravě.
Nelíbí se mi SOR série NB.
Michal_Šimek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 667
Registrován: 1-2009

Odesláno Úterý, 07. září 2010 - 18:20:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Chio: Na německé lokomotivy se necítím být zrovna odborníkem a na wiki píšou, že byla poslední 150 DB vyřazena 2003, což je možná pravda. Já viděl (rok max 2 nazpět) 150 soukromého dopravce v modrobílých barvách ve dvojčeti v Linzi. Po porostudování si německých lokomotiv, si ale nejsem jist, zdali to nebyla řada 151, která je téměř totožná a přímo navazovala na výrobu lokomotiv 150 (něco jako 121/122 u nás).

Šmikwert: Jde hlavně o ÚDRŽBU. Opotřebené díly měnit a interiér udržovat stále v perfektním stavu. Dobře je to vidět na 5047 Raaberbahn a OBB. Gysev má interiér od výroby viditelně netknutý, zatímco OBB v téměř bezvadném stavu a část motoráků je dokonce po "humanizaci" s přetřeným a přeplyšovaným interiérem.
S tím že by tu jezdily béčka třeba ještě 30 let nemám žádný problém. Dnes spějí těsně ke 40ti letům a myslím si, že po 35 letech by měli vypadat takto http://www.vagonweb.cz/fotogalerie/CZ/CD_B.php a poté by mělii dostat zásadnější rekonstrukci např. http://www.vagonweb.cz/fotogalerie/CZ/CD_Bee.php a nemám problém s tím, jesdit s nimi dalších 25 let.
Koukni se na Schlierenwageny http://de.wikipedia.org/wiki/Schlierenwagen výroba od 1965 a předpokládané používání minimálně do 2020.

80 000 km vlakem za rok (z toho 1/4 v zahraničí)
www.michalsimek.borec.cz
Chio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 511
Registrován: 12-2008

Odesláno Středa, 08. září 2010 - 09:59:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Další příklad. Třeba Silberlingy se vyrábějí od roku 1959 a do šrotu se ještě všechny nechystají.

Ale s humanizací typu ČD nesouhlasím. Modernizace po 35 letech, která spočívá v přetažení vyseděné lavice novým potahem a v kompletním umytí vozu, není modernizací, ale ostudou dopravce.
Říkají o mně, že jsem pesimista. Já se obávám, že jsem spíš realista.
Ic540
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 731
Registrován: 6-2008

Odesláno Čtvrtek, 09. září 2010 - 12:28:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Chtěl bych se zeptat jak to bude s jízdenkami ve vlacích SA Regio Jet. Prodej přes internet byl avizován již dříve. Ale bude možnost koupit jízdenku ve vlaku???
Na webu Pardubického kraje je již asi definitivní verze JŘ a na trati 270 jsou některé jejich IC vedeny až do stanice Návsí/Nawsie(bývalý Jablunkov). A tady se nabízí možnost využívat vlak i denně do práce např. v úseku Návsí-Ova Střed(zatím Stodolní do reko perónů na Středu a výstavby lávky z/do Karoliny včetně přístupu z ní na nástupiště). Tak že by jen net a skrz něj i třeba měsíčník/čtvrtletník??? A co náhodilí cestující???
Předem děkuji za odpovědi.
Tomáš_hradecký
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 325
Registrován: 6-2003
Odesláno Čtvrtek, 09. září 2010 - 12:39:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ale bude možnost koupit jízdenku ve vlaku???

Dopravce by byl hloupý, kdyby ve vlaku neumožnil cestujícímu, který mu chce zaplatit, koupit si jízdenku.

To, že České dráhy při nástupu cestujícího bez předem zakoupené jízdenky "trestají" přirážkou k jízdnému je jen jejich marketingová hloupost - chytrý obchodník by stanovil vyšší cenu základního jízdného, prodával by jízdenky ve vlaku bez přirážky a při nákupu u pokladny, u automatu nebo přes internet by dal slevu.
Žmz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1818
Registrován: 9-2007

Odesláno Čtvrtek, 09. září 2010 - 12:44:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tomáš_hradecký: že České dráhy při nástupu cestujícího bez předem zakoupené jízdenky "trestají" přirážkou k jízdnému je jen jejich marketingová hloupost

To je plnění přepravního řádu vydaného ministerskou vyhláškou. Jestli je někdo hloupej, tak leda Vy
ZMZLONICE - VIDEO ZMZLONICE - AKTUALITY
Tomáš_hradecký
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 326
Registrován: 6-2003
Odesláno Čtvrtek, 09. září 2010 - 13:35:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Žmz:
Jestli tím ustanovením vyhlášky o přepravním řádu myslíte tohle: Nezakoupil-li si cestující jízdenku před nástupem do vozidla, přestože mu to dopravce umožnil, smí nastoupit do vozidla bez jízdenky, jestliže dopravce zajišťuje ve vozidle prodej jízdenek a cestující si zakoupí jízdenku po nástupu do vozidla bezodkladně. V takovémto případě cestující zaplatí jízdné s přirážkou(4). Výši této přirážky stanoví dopravce ve smluvních přepravních podmínkách a uvede v tarifu. Dopravce ve smluvních přepravních podmínkách uvede linky nebo spoje, u kterých je možno po nástupu do vozidla zakoupit si jízdenku s přirážkou(4)

přičemž (4) je § 37 odst. 5 písm. c) zákona o dráhách, který říká Cestující je dále povinen na výzvu pověřené osoby zaplatit přirážku za nedodržování přepravního řádu

tak si poznámku o hlouposti vyprošuju. Nikde tam není nic o tom, že ta přirážka musí být zrovna 30 korun. Naopak, věta výši této přirážky stanoví dopravce ve smluvních přepravních podmínkách a uvede v tarifu. dává dopravci libovůli stanovit si výši této přirážky. Zákaznicky orientovaný dopravce by tuto přirážku stanovil jako nulovou. A pokud by byl kontrolující úředník blbec, tak korunovou.

To je můj názor, nechci se o něm dál hádat, jen schválně sledujte, zda bude názor Student Agency na manipulační přirážku bližší mému nebo Vašemu výkladu