K-report
 

Archiv do 15. ledna 2010  

Diskuse K-report » Archiv 2010 » Železnice » Tratě a lokálky v okolí Prahy » Archiv do 15. ledna 2010 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Qěcy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2960
Registrován: 9-2005
Odesláno Středa, 13. ledna 2010 - 13:31:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun:
Kdybyste přemejšlel,tak zjistíte, proč co kdy nejezdí/má problémy. Takže:
1) silnice se po odklizení sněhu a posolení stanou mokrými až suchými a jsou tudíž úplně v pohodě, problém je vždy jen při sněžení, dešti. Nestíhá se to hned uklízet, i třícentimetrová vrstva sněhu způsobuje řidičům problém (nemaj/jsou líný nasadit řetězy). Ostatní problémy se týkají jen vozidel (vnikání sněhu na neptřičná místa, zamrzání sněhu ve dveřních mechanismech)
2) železnice kdyby měla zimní výhybky, jako třeba mají finové (tedy zadeklované tyče a závěry, ohřev stoliček, jazyků, tyčí a závěrů) tak problém nastane pouze při pádu kusu ledu mezi jazyk a opornici. Ostatní problémy se týkají jen vozidel (vnikání sněhu na neptřičná místa, zamrzání sněhu ve dveřních mechanismech)
A protože SŽDC ty výhybky má zastaralý a nikoli-zimní tak jakž takž to funguje jen tam, kde je aspoň ohřev jazyků. Zbytek, krom lokálek, kde jsou intervaly spočítány pro ruční házení výhybek, je katastrofa, pač na to SŽDC nemá zaměstnance aninasmlouvaný firmy. Na železnici se tedy výhybky zafoukávají sněhem i když nesněží, prašan se rozfouká jízdou vlaku.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2777
Registrován: 9-2007
Odesláno Středa, 13. ledna 2010 - 13:58:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Qěcy: proč tak útočně? V podstatě nadáváte zrcadlu.

"třícentimetrová vrstva sněhu způsobuje řidičům problém"

Promiňte, ale takto obecně je to naprostý nesmysl. Na mnohých silnicích je daleko větší vrstva uježděného sněhu, a jezdí se celkem v klidu. Sjízdnost či nesjízdnost silnic má mnohé nuance (ledovka, kamióny, posyp, vítr, hustota provozu, atd.), o kterých by se daly napsat dlouhé odstavce se spoustou příkladů z nedávné doby.

V reálné praxi je nejdůležitější skutečná doba, po kterou jsou na silnici a na železnici významná zpoždění v řádu desítek minut. A v té silnice v průměru jasně vyhrávají.

"Zbytek, krom lokálek, kde jsou intervaly spočítány pro ruční házení výhybek, je katastrofa, pač na to SŽDC nemá zaměstnance aninasmlouvaný firmy"

Souhlasím. S praktickým provozem na zasněžené železnici evidentně máte daleko větší zkušenosti, než se zasněženou silnicí. V praxi je to ovšem prd platné, protože silnice až na vyjímky fungují, zatímco železnice moc ne.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2778
Registrován: 9-2007
Odesláno Středa, 13. ledna 2010 - 14:07:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"kolejová doprava nejen že selhala, ale ještě se vzpamatovává mimořádně dlouho. To je ošklivá skvrna na pověsti a asi by se měli pojmenovat viníci a nějaké hodnocení jim odebrat. protože nesplnili své povinnosti."

Souhlasím.
Tomášk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1244
Registrován: 4-2003
Odesláno Středa, 13. ledna 2010 - 14:36:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jednou se rozhodlo, že se bude na dráze šetřit, tak se šetří.
Doba, kdy byl v každém zapadákově výpravčí, 2 signalisti, staniční dělník a pokladník, kteří v případě potřeby dostali košťata a šli vymetat výhybky, je pryč.
Nasmlouvat ty lidi k zásahu ad hoc nebude asi žádná legrace, těch volných lidí není nekonečně mnoho a zájem je obrovský, navíc zákon o drahách neumožňuje vymetat výhybky jen tak každému, kdo má dvě ruce, dvě nohy a IQ aspoň na úrovni toho koštěte.
Těžko říct, zda je lepší 350 dní v roce živit lidi navíc, nebo 15 dní v roce jezdit podle plotu.
Qěcy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2961
Registrován: 9-2005
Odesláno Středa, 13. ledna 2010 - 14:41:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoune, já nerozhoduji a ani nikdy nerozhodoval o tom, kde bude ohřev výhybek, jaký typ, co se bude ve výhybkách zadeklovávat. A rovněž ani o obsazení pohotovosti. Takže žádný zrcadlo. Odpovědnost má SŽDC (jejímž nejsem zaměstnancem).
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Poborskiii
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 12332
Registrován: 6-2003
Odesláno Středa, 13. ledna 2010 - 14:47:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Příměstská doprava kolem Prahy selhává odhadem každé dva roky až pět let, a to když napadne prašan, což obvykle trvá tak týden, než se oteplí a prašan ztuhne (udělá se na něm ledová krusta). To je záležitost, která trvá už desítky let. U panťáků jde víceméně o dvě konstrukční závady, kdy se voda z prachového sněhu nafoukaného do podvozků dostane do trakčních motorů a kdy se prachový sníh nafoukaný do dutiny v bočnici (do které se zasouvají dveře) či i jiný sníh (kteří si lidé očistí z bot o spodní lištu dveří) natlačený tam přímo dveřmi, začne měnit na led. To jsou dva hlavní viníci u panťáků, tak je schválně zkuste potrestat nebo jim třeba odebrat hodnocení.
http://poborskiii.kvalitne.cz/ http://4koridor.kvalitne.cz/ Jabber ID: poborskiii@jabbim.cx(=cz)
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2781
Registrován: 9-2007
Odesláno Středa, 13. ledna 2010 - 14:54:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"To jsou dva hlavní viníci u panťáků, tak je schválně zkuste potrestat nebo jim třeba odebrat hodnocení"

Solidní dopravce by vytáhl nějaké "peršingové panťáky", sestavené z kopřiváků. Třeba z pater, která ve všední den stojí.
Připadám si jak v reálném socialismu, kde se taky všichni pořád vymlouvali na "objektivní potíže".

Ať mi nikdo neříká, že by se při troše chtění nedaly operativně předělat směny tak, aby se vyškrábnul dostatek lidí. Jenže co se dá čekat od státního molocha, ve kterém se bez odborů nikdo ani neuprdne.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7126
Registrován: 8-2005

Odesláno Středa, 13. ledna 2010 - 15:09:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tomášk: Jistě že takových lidí je realtivně méně. Ale nevěřim, že by se do každé takové potřebné stanice dva nenašli.
Poborskii Tak už to víme, vaši informaci v podstatě ČD potvrdily:
CITACE z veřejného zdroje:
Sníh způsobuje problémy elektrickým vlakům, zkratuje je. V Praze je kvůli závadám odstaveno 19 celkem z 49 elektrických vlaků. Kvůli poruchám byly dnes odřeknuty některé osobní vlaky mezi Prahou a Českým Brodem. Místo nich zastavují v Českém Brodě mimořádně některé rychlíky.
"V současném počasí mají elektrické vlaky problém z důvodu jemného sněhu, který zalétává do vysokonapěťových součástí, takzvané vysokonapěťové kopky, která obsahuje například tlumivky nebo transformátory," uvedl Šťáhlavský. Sníh se podle mluvčího dovnitř dostane i přes filtry a potom v části, kde je vysoké napětí, roztaje a způsobí zkrat. Poškozená část se musí vyměnit.
Stejnými problémy podle mluvčího trpí také vysokorychlostní vlaky mezi Paříží, Bruselem a Londýnem. Ty se před Vánoci kvůli mrazivému počasí porouchaly v tunelu pod kanálem La Manche.
V Praze je v současné době podle mluvčího 49 vlaků. Z toho 19 souprav je odstaveno a opravuje se. "Na odstranění poruch a výměně poškozených součástí se v depu pracuje ve vícesměnném provozu. Jsme v kontaktu také s výrobcem a do zprovoznění vlaků je zapojen i jeho servis," sdělil Šťáhlavský.
Určitě by se vlak dal reklamovat u výrobce a potažmo u konstruktéra že vymysleli vlak nevhodný do českých podmínek. Určitě by se dalo zkoumat, je-li v depu udržován tak jak byl vyroben, pokud výrobce sněhuvzdornost zaručil. Určitě se viník najít dá. Ono samo se děje máloco.

(Příspěvek byl editován uživatelem Káem.)
Páteřní linky a bagry = budoucnost MHD!
ŠOTOSRAZ pražské tramsekce K-r v pátek 22/1/2010! Na Mělníku - dole (tzv.Plzeňka)
ul.Heřmanova x Fr.Křížka (u kina OKO, u Strossu,P7)
Tomášk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1245
Registrován: 4-2003
Odesláno Středa, 13. ledna 2010 - 15:12:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Solidní dopravce by vytáhl nějaké "peršingové panťáky", sestavené z kopřiváků. Třeba z pater, která ve všední den stojí.
Připadám si jak v reálném socialismu, kde se taky všichni pořád vymlouvali na "objektivní potíže".


A kde vezme solidní dopravce mašinu a strojvedoucího navíc? Taky to znamená potřebu objíždět, což je v příměstské čím dál větší problém samo o sobě a především pak v situaci, kdy je málo času a je problém s házením výměn. A nakonec modrými patry jsem nějaký pátek dojížděl a problém s dveřmi tam byl vždy, takže si nedělám iluze, že zrovna za mrazu a sněžení by tyto vozy byly nějaké terno.

Trochu mi to připomíná Boblicka, kterému nečiní problém NAD Úvaly - Černý most v plném rozsahu do 30 minut od zavolání. Mimochodem, kde je mu konec? Problémy na 171 by měly být vodou na jeho mlýn ....
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2783
Registrován: 9-2007
Odesláno Středa, 13. ledna 2010 - 15:20:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"kde vezme solidní dopravce .... strojvedoucího navíc? Taky to znamená potřebu objíždět"

Určitě nepotřebuje obojí zároveň.

Už vůbec nevěřím tomu, že by se nenašlo pár volných mašin. Pár elektrických, jedna dvě zamračené ...
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2784
Registrován: 9-2007
Odesláno Středa, 13. ledna 2010 - 15:22:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"modrými patry jsem nějaký pátek dojížděl a problém s dveřmi tam byl vždy, takže si nedělám iluze, že zrovna za mrazu a sněžení by tyto vozy byly nějaké terno."

Terno ne. Nicméně ty, co jsem o víkendu na Pacifiku viděl, fungovaly plusmínus bez potíží. Lepší něco, než nic.
Poborskiii
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 12335
Registrován: 6-2003
Odesláno Středa, 13. ledna 2010 - 15:22:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Káem: já ale psal o panťácích 451/2, ta zpráva ČTK je pouze o ešusech 471
http://poborskiii.kvalitne.cz/ http://4koridor.kvalitne.cz/ Jabber ID: poborskiii@jabbim.cx(=cz)
Tomášk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1246
Registrován: 4-2003
Odesláno Středa, 13. ledna 2010 - 15:26:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Káem: K čemu je hledání viníka mezi konstruktéry žabích tlam? Reklamovat ešusy možná půjde (i když Ešus I. už jezdí nějakých 10 - 11 let ...), ale aktuální provozní situaci to neřeší ...

Jinak s ohledem na to, že se třeba v pondělí nenašli lidé na čištění výhybek na křižovatce Anděl a Palackého náměstí nevěřím, že by se ti lidé našli pro čištění železničních výhybek.
Tomášk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1247
Registrován: 4-2003
Odesláno Středa, 13. ledna 2010 - 15:34:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: Tak jeden strojvedoucí je v neschopném pantografu, takže do mašiny k patrům potřebuji jiného. A pokud nechci, aby se mi hromadily mašiny a patra na jednom konci ramene, je třeba objíždět, nebo šíbovat ... Pokud jste to myslel tak, že by patra měla mašinu na obou koncích, pak by asi bylo zapotřebí fíru i na druhou mašinu, neb v zimě kvůlivá vyfoukávání sněhu z motorů nelze mašinu tahat vypnutou.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7127
Registrován: 8-2005

Odesláno Středa, 13. ledna 2010 - 15:34:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Poborskii: No ale právě ešusum jsem myslel že by se to stávat nemělo...
Tomášk: No provozní situaci to neřeší, ale pro příště... provozní situaci by řešilo to, co jsem napsal nejdřív: Potrestat ty, co se dva dny na kalamitu nepřipravovali, protože ta nepřišla náhle, ale byla dva dny dopředu avizována (Přiznávám, že sám bych byl mezi potrestanými, protože když se v diskusi psalo, že přijde sníh, napsal jsem: Není to šíření poplašné zprávy? - no, nebylo. )
Páteřní linky a bagry = budoucnost MHD!
ŠOTOSRAZ pražské tramsekce K-r v pátek 22/1/2010! Na Mělníku - dole (tzv.Plzeňka)
ul.Heřmanova x Fr.Křížka (u kina OKO, u Strossu,P7)
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2785
Registrován: 9-2007
Odesláno Středa, 13. ledna 2010 - 15:39:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"jeden strojvedoucí je v neschopném pantografu, takže do mašiny k patrům potřebuji jiného"

Většina chcíplých pantů je už dávno v depu. Fíra, co měl být v pantu, mohl být v mašině. Případný druhý fíra, pokud by se našel, by mohl do druhé mašiny.
Tomášk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1248
Registrován: 4-2003
Odesláno Středa, 13. ledna 2010 - 15:57:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Potrestání viníka provozní situaci samozřejmě neřeší, je to taky "jen" pro příště ... Nebo by pokrácení prémií nějakému náměstkovi na SŽDC a přednostovi na ONJ vyčistilo výhybky a vysušilo elektriku na ešusech?

Příprava dva dny dopředu - no já mám pocit, že příprava se konala, resp. třeba tam co jezdím se zpoždění drží do 15 minut, což zase není taková hrůza. Pokud jde o vozidla tak těžko říct, jak se připravit na to, že zamrznou dveře, nebo se dostane sníh do elektroniky ... Stalo se již někdy, že by tolik ešusů najednou "padlo" na sníh ve vysokém napětí?

Bručoun: jestli stojí 19 ešusů, tak 19 náhradních souprav, 38 mašin a 38 lidí nedá dohromady asi nikdo. A pokud se dají dohromady 2 - 3 náhradní soupravy, tak to bude sice prima, ale v provozu to půjde stěží poznat.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2788
Registrován: 9-2007
Odesláno Středa, 13. ledna 2010 - 16:04:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tomášk: Vy to schválně dramatizujete. Samozřejmě, že by nešlo nehradit úplně všechno, ale těch odřeknutých vlaků a krácených souprav je příliš mnoho. Když se nikdo nesnaží, tak pochopitelně nejde nic.
Tomášk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1249
Registrován: 4-2003
Odesláno Středa, 13. ledna 2010 - 16:18:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A jak se pozná, že se nikdo nesnaží? Kolik těch volných vozů a mašin v Praze je?

Za trať 120 mi přijde, že snaha je a zatím jsem nedojel s více než 15 minutovým zpožděním, včetně včerejší lapálie se stromem na kolejích.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2792
Registrován: 9-2007
Odesláno Středa, 13. ledna 2010 - 16:26:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Za trať 120 mi přijde, že snaha je"

Jo, ale to je převážně depo Rakovník, a jen minimálně Praha.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)
Zapa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3739
Registrován: 10-2003

Odesláno Středa, 13. ledna 2010 - 20:39:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: Také jsou především problémy s elektrickými jednotkami, což zrovna Rakovník nevlastní. Až budou holomrazy kolem -20, tak bude zase v především ten Rakovník.
Vzťák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1
Registrován: 6-2009
Odesláno Středa, 13. ledna 2010 - 21:20:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Něco na ohřátí.
Karlshaus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 112
Registrován: 12-2009
Odesláno Středa, 13. ledna 2010 - 23:07:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ten problém kdysi nakousl Bručoun. A teď se projevil v plné nahotě. Pokud se podělá 171, tak VHD od Karštejna po Radotín neexistuje. Pokud by ovšem existovala souběžná ROPIDí (a tam bude Bručoun asi prskat) bus linka na Smíchov, pak by šlo převést cestující na souběžný bus. Zase ale když jediný strategický přejezd je uzavřen od 12 so 19h, tak je zase vše v . Objízdná trasa ale existuje a vše je řešitelné. Spoléháním na vlak však určitě NE!
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1739
Registrován: 4-2003
Odesláno Čtvrtek, 14. ledna 2010 - 06:16:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ale jdi ty brepto.............

Pokud bys chtěl opravdu nahradit trať 171 souběžnou autobusovou linkou, tak by musely jezdit autobusy zhruba ve dvouminutovém intervalu a ještě by to bylo pěkné sado maso. Navíc není souběžná silnice takových parametrů, aby takový provoz zvládla, protože do autobusů by přešla jen část lidí a zbylí by volili IAD. No a silnici by samozřejmě tímto ucpali.

Trať 171 holt není lokálka s provozem samotné osmsetdestítky jedoucí ve špičce jednou za hodinu...........
Tomáš_hradecký
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 264
Registrován: 6-2003
Odesláno Čtvrtek, 14. ledna 2010 - 07:06:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ten problém kdysi nakousl Bručoun. Pokud by ovšem existovala souběžná bus linka na Smíchov

No jo, ale Bručounovi nešlo o náhradu vlaku na trati 171 autobusem, ale o lepší obsluhu mezilehlých zastávek. Páteř by měla zůstat vlaková.
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1740
Registrován: 4-2003
Odesláno Čtvrtek, 14. ledna 2010 - 08:48:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A zajímavé je i to, že se pan Karlshaus pod starým jménem této diskuse účastnil. Asi má hodně krátkou paměť. Navíc většina diskutérů, samozřejmě krom lidí jako je -aa- a pod., se na potřebě i rozsahu provozu této linky shodla......
Pinec
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 76
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 14. ledna 2010 - 09:53:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Naprosto souhlasím s panem Bručounem, že ač jsem si ze začátku myslel opak, kalamita na železnici nebyla zvládnutá. Zpoždění jsem chápal v sobotu a v neděli, ale ne ve středu, třetí den bez sněžení.

Jak se moc kdo snaží si lze vždycky velmi názorně prohlédnout na Masařce. Přijedou dvě zpožděné jednotky od Kolína, fíra si v klidu sbalí svoji kabelku a pokecá s průvodčím, lidé nastoupí do obou, po 5-ti minutách jsou z jedné vyhnání, pak 5 minut rozpojují soupravu, pak se čeká až zahřmí a pak se jede na Kolín. Zpoždění min. 15 minut. Při včasném dispečerském rozhodnutí a situaci odpovídajícím hýbnutím zůčastněných zaměstnanců se mohlo jet "punktlich".

Situace druhá: stojím v jedné příhraniční stanici a čekám na vlak. Vím, že bude mít 15 minut zpoždění (z babitronu). Sleduji výpravčího v přes okno v dopravní kanceláři. Myslíte, že informuje cestující? Nedej bože o situaci dále, přípojích v dalších stanicích apod? Ne, kouká na mobil, popíjí kafíčko, pohoda, klídek... Přitom právě informovanost a možnost rozhodnout se, co dál, je pro cestujícíc v takových chvílích nejdůležitější.

Myslím, že zaměstnanců SŽDC není až tak málo, aby nebyly schopni v mimořádných směnách zprovozuschopnit alesopň ty výhybky, které jsou nutně potřeba k provozu a situaci zklidnit co nejrychleji. Nebo opravdu byli v neděli v práci všichni? Asi ne...

Až bude kalamita příště, pojedu jednoznačně autobusem. Nemám čas trávit věčnost na kolejích ani nervy na sledování něčí neschopnosti.
Pinec
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 77
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 14. ledna 2010 - 09:56:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jo, a třešinkou na dortu byli zpoždění typu 25, 55 nebo 115 minut apod. Když jede někdo skoro o hodinu později, tak alespoň těsně ujeďme těm, co přišli na další vlak, ať si taky užijí...
Tomášk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1250
Registrován: 4-2003
Odesláno Čtvrtek, 14. ledna 2010 - 10:16:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jak padnul u Stochova strom na koleje, tak nechali Sp Ostrovec - Praha (odj. Kladno 6:39) jet v časové poloze následujícího osobáku (odj. Kladno 6:46), neb souprava pro předmětný osobák zůstala stát za tím stromem.
Podle mě logické a rozumné řešení (dokonce počkal přípoj z Hostivic do Zličína, což bylo ještě před rokem nemyslitelné).
Ale měli jste slyšet těch hemzů od lidí, kteří museli "celých 7 minut" čekat ve vlaku a následně stavět jako osobák. A pak se zavděčte všem ...
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7134
Registrován: 8-2005

Odesláno Čtvrtek, 14. ledna 2010 - 13:21:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tomášk: Vysvětlil to někdo lidem, nebo zjistili že jedou v poloze Os až když zastavili v Unhošti?
Páteřní linky a bagry = budoucnost MHD!
ŠOTOSRAZ pražské tramsekce K-r v pátek 22/1/2010! Na Mělníku - dole (tzv.Plzeňka)
ul.Heřmanova x Fr.Křížka (u kina OKO, u Strossu,P7)
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2797
Registrován: 9-2007
Odesláno Čtvrtek, 14. ledna 2010 - 15:30:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Bručounovi nešlo o náhradu vlaku na trati 171 autobusem, ale o lepší obsluhu mezilehlých zastávek. Páteř by měla zůstat vlaková."

Ano, tak jsem to myslel.
Qěcy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2964
Registrován: 9-2005
Odesláno Čtvrtek, 14. ledna 2010 - 17:17:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Krize je slušná, bo už údolí Berounky brousí peršingovo-patrákovej pantograf.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Zapa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3741
Registrován: 10-2003

Odesláno Čtvrtek, 14. ledna 2010 - 17:40:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Qěcy: Psal jsem to už do "aktuálního", ale ráno byly dokonce dvě soupravy. Co všechno odjezdily ale nevím. Jen doufám, že je nebudu mít zítra místo ešusů, protože trávit na tom celý den, když si vzpomenu na ty dveře, by bylo fakt za trest. Ale zase se jezdí, to je fakt.
Anonym
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 631
Registrován: 11-2008
Odesláno Čtvrtek, 14. ledna 2010 - 18:14:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Je pravdou, že od první změny gvd budou na trati 074 posíleny vlaky 19402 a 19423 o BTAX?? Včera jsem měl tu možnost ject těmito vlaky a 19402
Na Zápské výstup 12 lidí ve vlaku na ,,hlavní" 52 cestujících z hlavního do Nera 50 cestujících a z Kostelce 54 ( BTAX bych klidně nechal doject až do Neratovic)
19423: obsazenost z Lobkovic 62 cestujících, v Kostelci po výstupu 50 cestujících až do Brandýsa
z hlavního 50 cestujících s tím, že člověk kterýho sem pověřil aby sčítal dál tak na Zápské nástup dalších 16 kousků).

Protože v obou vlacích jel revizor, který také kromě mě sčítal tak si myslím, že oficiální údaje budou sedět a někdo ze zdejších by to mohl potvrdit.

Plníte slib pane Pevo, takže patří vám velký dík, že se doopravdy snažíte.
19421 byl taky dobrý tah, dnes v tomto vlaku jelo 25 cestujících, přičemž min. 2/3 nebyli studenti, ale starší lidé a matky s dětmi a to si ještě myslím, že ten vlak je v záběhu a někdy v dubnu budeme u tohoto vlaku sledovat stavy okolo 30. cestujících.
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1425
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 14. ledna 2010 - 19:06:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Káem: Ta zpráva v tisku, to bylo takové mediální pošťouchnutí molochů, aby zvýšily své obrátky. Na SŽDC se totiž začali plácat po ramenou, jak tu kalamitu skvěle zvládli. V depu se po ramenou neplácali, tam už v neděli tušili, že brzo bude zle, nicméně jediný povolený výrobce pro česká státní železniční vozidla je jistě s jejich zimními vlastnostmi spokojen....

Poborskiii: Bohužel problém je, že sněžná závada se letos týká i ešusů. Na žabotlamí zimní závady již jsme zvyklí a nikdo už to nechce řešit (vozidla jsou na půli cesty do plechovek, do by do toho investoval), ale u ešusů je to vysloveně pobuřující. Když k tomu připočteme ten zákaz ježdění dlouhým tunelem pro třetinu ešusů (a další nově dodané), tak se asi strojírenská filálka energetického giganta bude muset trošku zamyslet.

Bručoun: Ono je potřeba vědět komplexně. Tak třeba v úterý, když byly 451+471 -10 pod turnus, tak byly elektriky +2 nad turnus. Čili by se našla jedna náhradní souprava. Pak je tady druhý aspekt, a to proč vlastně vlaky byly odřeknuty. Ono totiž i těch -10 pod turnus znamená jen zkrácení kapacity a není třeba odříkat. Ovšem část vlaků nejela, protože to lehlo na výkonu (než náhradu sestavíte a dopravíte na místo, tak je konec špičky). Část vlaků nejela, protože nebyly vykopané veksle (typicky případ Radotínů, typicky příklad mnoha vlaků na S1 i S2), tam žádná náhradní souprava nepomůže, protože ta veksle neodmrazí. A v neposlední řadě je třeba vzít v úvahu i to, že vlaky byly odříkány aby se to v složitějších podmínkách bez některých výhybek a celých zhlaví nějak vyjezdilo. Čili kdyby jelo opravdu všechno, tak by to vlastně všechno ještě víc postávalo. Konec konců jak tu naznačoval (možná to bylo v aktualitách z provozu) Tomáš Záruba. Chybí tady krizový plán, který by bral v úvahu, že při sněhu a ledu vše déle trvá (prostě jen proto, že je ztížený pohyb techniky i lidí - zaměstnanců i cestujících) a předem stanovil, který vlak při vyhlášení kalamity pojede a který nepojede. Problém je, že se tohoto plánu jen těžko dočkáme, když se jízdní řád mění v prosinci. V poslední době se díky politickým zásahům last moment stěží dočkáme vytištění jízdního řádu jako takového a pravděpodobnost, že by do zimy ještě někdo stihl připravit krizovou variantu konverguje k zázraku. Nadto na to nejsou lidi. Jó, takový krizový plán by se možná mohl stihnout na kalamity od začátku zimy do změny GVD....

Bram: Pozor, já tu souběžnou linku zase až tak též nepopírám, ovšem myslím si, že by měla končit v Černošicích. Dále nemá smysl. Obsluha levého břehu Berounky opravdu není zcela ideální. Ovšem berte to jako názor soukromé osoby -aa-, aby zase nedošlo k nějaké špatné interpretaci.

Pinec: Vidíme to podobně. Já si sledoval výhradně okolí Prahy. Sobota + neděle téměř celkem zvládnutá (školní stupnicí tak na dvojku). A to to ještě nejvíc rozhazovaly vzdálené stanice typu Pardubice. V pondělí kolaps, řekněme pochopitelný, protože ještě stále sněžilo. Úterý ... se skřípěním zubů budiž. Ovšem středa, to už bylo moc. Doba hájení skončila, proto i ta reakce v tisku. Že někdo není schopen 48 hodin po konci sněžení vykopat výhybky ve stanici, kde se pravidelně křižují vlaky osobní dopravy, nebo ve stanici, kde pravidelně začínají/končí vlaky osobní dopravy, to mi hlava nebere. Vina v tomto případě jednoznačně spadá na hlavu SŽDC a jejích dodavatelských firem.

Dispečery bych z problému nevinil. Vezmi si, že dva lidi ve směně mají na starosti pět poměrně rozlehlých krajů, z nichž 4 byly současně zasaženy silným sněžením. Já si to fakt vyzkoušel. Celou sobotu a neděli jsem seděl u Babitronu a snažil si dělat aspoň přehled jak to jezdí/nejezdí. A to jen v rámci dvou krajů (pravda, občas jsem po očku pomrkával kousek vpravo od nich). A tak tak jsem to stíhal. Představa, že ještě někam volám, zařizuju, to fakt nejde. Ono je to těžký. Má být ve směně 10 dispečerů, kteří po dobu mimo kalamitu budou nevytížení? Jasně, možná by mohli být nějací dispečeři, kteří nastoupí jen na krizové momenty. Jenže co takový "dispečer" bude umět? Jaké budou jeho zkušenosti?

A ohledně informovanosti? To je taky někdy těžký. Těžko určíš, jestli "úkáčko" najaté SŽDC vymete veksli za 10 minut, 50 minut nebo vůbec. O těchto borcích jdou na železnici šílené zkazky. Jak jdou vymetat jinou veksli, než kam je výpravčí pošle (třeba na druhé zhlaví), jak metou sníh z jedné veksle a házejí ho do druhé vymetené předtím, nebo jak vymetají veksli všude kromě pohyblivých částí té veksle, protože se těchto částí bojí....
Máš pravdu s těmi 55 minutami. Jenže ono vysvětluj lidu. Počkáte si místo 50 minut ještě 10, abyste jeli v čase toho dalšího vlaku. Jenže máme sníh a ono to o dvě stanice dál už nebude +60, ale +70, o pět stanic dál +80 a najednou se to zase zastaví a výpravčí řekne. Vážení, čekáte 10 minut do času dalšího vlaku, aby to bylo +90. A průvodčí bude zbit a vyhoštěn z vlaku. Zkrátka v situaci, kdy všechny vlaky šustrují, jsou takovéhle rady takové trošku hraběcí. Samozřejmě něco jiného to je za normální situace, kde je zřejmé, že vlak pojede dle svých jízdních dob. A zase se musím vrátit k těm dispečerům. Mají dva lidi na pět krajů šanci tohle uhlídat? Výpravčí mají nařízeno předpisem krátit zpoždění vlaku, nikoli čekat do času jiného vlaku.... Provozovatel dráhy musí nejdříve dostat pokyn od dopravce. Jinak by mohl být dopravcem popotahován.

Zapa: Dnes udávány 451+471 při ranním výjezdu mínus 4 kusy vůči turnusu.

Anonym: Prosakuje zprávička, že za pár dní přijede do uhelného dolu Toušeň první souprava uhláků.... Čímž plním zadaný úkol, ale konkretizace až později, bo mi bylo řečeno kdy, ale plus mínus jeden den
Anonym
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 632
Registrován: 11-2008
Odesláno Čtvrtek, 14. ledna 2010 - 19:22:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

aa: Dík za zprávu,
(pozn. tohle pondělí se tam měli dělat zámky) Jinak má ještě přijít zaváděcí depeše.Prý to, ale pojede od Zawidova takže přes Nera ( já sám nevím, zprávička od zaměstnance drah...) Kdo a co to potáhne OKD, nebo naši cargonauti??
dík za info.
Ale jeden provozní problém na trati 074 max délka nákladního vlaku 200m
Anonym
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 633
Registrován: 11-2008
Odesláno Čtvrtek, 14. ledna 2010 - 19:25:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jo jinak sem zapoměl: aa: Viděl jsem dělat zemní úpravy v Prefě a ne v cukrovaru, tam mi to příde že se vůbec nic neděje. Je možné že by to mohlo být až v prefě, kde není široko daleko(kromě ukrajinské ubytovny ani živáčka?? dík za odpověď.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2799
Registrován: 9-2007
Odesláno Čtvrtek, 14. ledna 2010 - 19:36:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Ono je potřeba vědět komplexně..... při sněhu a ledu vše déle trvá (prostě jen proto, že je ztížený pohyb techniky i lidí - zaměstnanců i cestujících)"

V okolí Prahy přestalo sněžit v pondělí před polednem. Od té doby pokud vím nespadla ani vločka. Dnes je čtvrtek.
Nikdo mi tedy nenakuká, že to co se na SŽDC a v ČD dělo a děje je maximum možného železničního výkonu. Kdyby tomu tak bylo, tak by bylo lepší koleje zaasfaltovat, a nechat v těchto trasách jezdit autobusy. Správci silnic a silniční dopravci si totiž se sněhem poradili podstatně lépe a dříve než SŽDC a ČD.
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1426
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 14. ledna 2010 - 19:53:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Anonym: Uvidíme, možná je i ta Prefa. Já to beru jako jednu vlečku a je mi celkem jedno kde ta hromada konkrétně vznikne.

Bručoun: Jasně, sněžit přestalo skutečně v pondělí dopoledne. Ovšem sníh z kolejiště překvapivě nezmizel. A ten to zdržuje (brodí se jak cestující (nadto si slušný cestující oklepe při nástupu nohy, čímž se nástup protahuje - vteřinka ke vteřince a je z toho pět minut....), tak personál, dveře přimrzají, občas chvíli trvá, než se něco podaří přestavit. Prostě opravdu GVD není opravdu v okolí stavěn na to, že v kolejišti leží 30 cm sněhu. Doufám, že mi nechcete teď argumentovat, že se dal všechen odvézt. Doporučuji provést exkurzi na pražskou pěší zónu, kde dosud byly uklizeny pouze chodníky po stranách, ale chcete-li z jedné strany na druhou, trvá to asi tak třikrát déle, než při bezsněžném stavu. Ostatně moje cesta z nádraží na pracoviště i z domova na nádraží díky sněhu trvá o několik minut déle, než obvykle. Přitom je lhostejno, zda se jedná o hlavní město Prahu nebo lázeňské město Poděbrady....

Nicméně souhlas, myslím si též že maximum možného se ze strany SŽDC nekoná. Nicméně aspoň jsme si v praxi mohli vyzkoušet výhody outsoursingu. A další se na nás hrnou.... U druhého průšviháře (byť otázka čí vinou, protože tato výkonná jednotka si jaksi nerozhoduje o tom, jaké vozidlo koupí), tj. v depu vidím aspoň snahu něco se situací dělat.
Karlshaus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 121
Registrován: 12-2009
Odesláno Čtvrtek, 14. ledna 2010 - 20:40:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad -aa-:

Pokud se podílíte na tvorbě vlakových jř na ROPIDu, pak se divím, že redukční jř nemáte připraven již s pravidelným - už jen kvůli výlukám.
Sníh stačilo pokropit v pondělí odpoledne obyčejnou vodou - a železnice by měla po problému, protože pěkně mrzlo.

Když píšu, že hlavním viníkem současného bordelu na 171 je ROPID, tak na to mám argumenty:
1) není vytvořena souběžná bus linka ze Srbska, či alespoň ze Řevnic na Smíchovské nádraží (nejbližší metro), která by za normálních podmínek sloužila jako návozná a doplňková. Ve chvíli krize jí použít jako páteř. Jde to - o stávce stačilo točit 11 busů a odvezlo se vše, jen se prostě zahustil jř.
2) není snaha při kalamitě řešit priority - už v sobotu bylo jasné, že od pondělí bude průšvih. Nastoupil snad nějaký konstruktér jř do práce, aby zpracoval krizový jř?
3) ROPID jako objednatel přepravy vůbec nezasáhl proti šlendriánu SŽDC - on ani neposlal nějakého toho pracovníka na kontrolu - nebo snad ano?

Na busech jsme věděli už v pátek odpoledne, že bude krize. Do práce šli v sobotu majitelé i externisté s tím, že když to nepůjde po trase linky, tak se problémové úseky objedou. Na skutečně problémové linky dostal řidič navíc k sobě kancelářského, aby mu v nejhorším pomohl buď ukázat nebo třeba podsypat. Do vozů se totiž přidaly kbelíky s pískem. Udělalo se něco podobného v depech?
Sipi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 632
Registrován: 5-2006
Odesláno Čtvrtek, 14. ledna 2010 - 20:51:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ano každý fíra dostal povinně kyblík s pískem a každých 5 minut zastavil, vypnul předpisově soupravu a šel si posypat cestu
Zapa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3744
Registrován: 10-2003

Odesláno Čtvrtek, 14. ledna 2010 - 21:04:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Karlshaus: Do práce šli v sobotu majitelé i externisté s tím, že když to nepůjde po trase linky, tak se problémové úseky objedou. Na skutečně problémové linky dostal řidič navíc k sobě kancelářského, aby mu v nejhorším pomohl buď ukázat nebo třeba podsypat. Do vozů se totiž přidaly kbelíky s pískem. Udělalo se něco podobného v depech?


U nás majitelé tedy asi nešli, nicméně i tak bylo rozhodnuto, že když to nepůjde po trase, tak to zkrátka jinudy nepůjde. Nevím proč, když je tak jednoduché zatočit "volantem" na mašině a objet to jinudy.
Co měli dělat ti kancelářský z dep? Jezdit s fýrou a kyblíkem s pískem?
Jediné co se mělo v depu udělat a dělalo se asi pozdě (můj odhad), bylo "nalihování" vzduchových okruhů u žabotlamů. Dneska už to bylo i cítit při zavírání dveří. Když odfukovaly, tak jsem si připadal jak v lihovaru, ale je pravdou, že zase chodily.
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1427
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 14. ledna 2010 - 21:07:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ouha pozor! Objednatel nekonstruuje jízdní řád! To dělá provozovatel. Regionální objednatel přece nemůže hovořit do vlaků objednatele dálkové dopravy, do vlaků ostatních dopravců, včetně nákladní dopravy. Provozovatel dráhy je jediný, kdo je schopen posoudit kolik vlaků projede při určitém omezení kapacity infrastruktury a řešit co je třeba omezit. Teprve pak přichází role objednatele, který si musí vybrat kterých třeba 30% vlaků v úseku s omezenou kapacitou zrušit.

1) Proč by měla ta linka jezdit až na Smíchovské nádraží? To není nutné. Nechť jezdí, ale pouze k nejbližší lince kapacitní kolejové dopravy. Ta disponuje navíc již nyní dostatečným intervalem, aby dokázala zajistit návaznost od všech spojů této autobusové linky. Z těch 11 busů by zbylo kolik? Na 171 stejně dochází a ještě dojde ke zvýšení kapacity (přechodem z šestivozových 451 na 2x471), takže rezerva ve vlacích bude (ten jeden autobus na vlak vstřebají). Nejsem busista, takže odhadnu, že místo 11 autobusů bych to odjezdil se šesti a se stejným počtem vlaků, což znamená, že mě to bude stát o polovinu méně peněz. Což jistě plátci té linky (kraj a obce) jedině přivítají. Nadto se zlepší ekonomika železniční linky S7

2) Obávám se, že provozovatel dráhy k tomuto není legislativně povinen. Nehledě na to, že Vy si to zpracování krizového jízdního řádu asi představujete trošku jako hurvajs válku. Příteli Boblicku, tohle není autobus, kde to změníte den ze dne. Řidič si svůj autobusík může řídit jak chce. Může jet kdy chce, jak chce a kudy chce. Na železnici se na řízení jízdy vlaku podílí desítky až stovky lidí. A všichni musí dostatečně předem pořádně vědět co mají dělat. Protože jinak crash boom beng a game over.

3) Nebojte se, kontrola probíhá průběžně pořád. Situaci má pražský objednatel velmi přesně zmapovanou (a to nejen na svém území, ale i na území několika sousedních objednatelů). Velmi dobře víme, které stanice měly problémy. Velmi dobře víme, které vlaky nejely a které jely s omezenou kapacitou. Bohužel ale objednatelé nemají se SŽDC žádný smluvní vztah, tudíž SŽDC sankce udělit nemůžou. A dopravce to uhraje že zpoždění nebylo z jeho viny. Ostatně Vy byste podepsal smlouvu, kde byste platil sankce, když správce silnic neuklidí sníh a Vaše autobusy nevyjedou (v půlmetrové závěji o délce několik kilometrů Vám je sekretářka s kyblíčkem písečku na sedadle vedle řidiče celkem k ničemu)? Vsadím se, že ne.

České dráhy se též chystaly. Bohužel podsypávat kola u mašinky jaksi nestačí. Navíc mašinka tohle narozdíl od autobusu umí sama a nepotřebuje k tomu kancelářskýho. Čili z tohoto pohledu bylo depo jako tradičně připraveno velmi dobře. Pískovače prázdné opravdu nebyly.... (pokud se Vám moje odpověď zdá jaksi o něčem jiném, než jste si představoval, pak vězte, že existuje úsloví "na blbou otázku blbá odpověď").
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1428
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 14. ledna 2010 - 21:12:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zapa: Naopak, ta myšlenka se mi velmi líbí! Navrhuji, aby každý majitel ČD a SŽDC šel vykopávat sníh z výhybek. Protože obě firmy vlastní stát a tedy všichni občané této republiky, poctěn první směnou byl kolega Boblick. Jako duchovní otec tohoto geniálního nápadu nám všem ostatním ukáže, jak se to má správně dělat a následně provede zaškolení dalších obyvatel vylosovaných z evidence obyvatelstva náhodným generátorem rodných čísel. Jako průkopník si může vybrat i stanici, kde dojde k prvnímu slavnostnímu vykopání zamrzlé výhybky prvním majitelem společnosti
Stepanh
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8
Registrován: 9-2003
Odesláno Čtvrtek, 14. ledna 2010 - 21:19:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad aa - pohled užovatele tratě 171 v úseku Radotín - hlavní nádraží:
neděle - skutečně vše Ok
pondělí ráno - když po 45 minutách nebylo jasné, zda to vůbec pojede, šel jsem na autobus, příchod do práce o hodinu a půl později
pondělí odpoledne - cesta domů o 40 minut delší, na Smíchov rychlíkem a pak panťákem, z celé soupravy funkční asi 3 poloviny dveří
úterý ráno - cesta delší o půl hodiny (čekání v Radotíně asi 15 minut, zbytek cestou)
úterý večer - 25 minut zpoždění
středa ráno - jakžtažk OK
středa večer - každý druhý vlak odřeknut
Za celou dobu jsem viděl průvodčího bavit se s cestujícími pouze v pondělí ráno, v ostatních případech průvodčí zřejmě někde schovaný

Doufám, že to při příští sněhové nadílce bude lepší. Nebo mám jít v takovém případě rovnou na autobus?
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2801
Registrován: 9-2007
Odesláno Čtvrtek, 14. ledna 2010 - 21:21:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Drobný rozdíl je v tom, že na autobusové firmě její majitel vydělává, zatímco na ČD a SŽDC jejich "spolumajitelé" krutě prodělávají.
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1429
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 14. ledna 2010 - 21:30:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Stepanh: Vím, situaci mám zmapovánu velmi podrobně. Jednak vlastním sledováním (pravda, spíše v ranní špičce, protože v odpolední mám tento týden úplně jiné starosti), jednak objednatel má k dispozici přehledy výpadků od dopravce včetně zdůvodnění.
Důvody? Až minimálně do dnešního rána správce infrastruktury nepovažoval za důležité zprovoznit výhybky v Radotíně. V Po všeobecný problém se sněhem (to byla skutečně kalamita všude), v Út ráno zapadané veksle na Smíchově (vlaky se pak naštosovaly až někam do Třebaně), v Út odpoledne a ve St ráno (kdy jste měl zřejmě OK kliku, protože v tu dobu na 171 jezdila jen třetina vlaků) technická závada v krizovém dlouhém úseku Radotín - Dobřichovice. A jelikož nebyly vykopané ty veksle, tak se nedalo jezdit ani v úseku hl.n. - Radotín.... Co s tím může dispečerský aparát dopravce a dopravce vůbec dělat? Leda poslat protestní nótu provozovateli.... Ten je monopolní, tudíž ve smlouvě s dopravcem má jen ty sankce, které tam sám mít chce.
Stepanh
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9
Registrován: 9-2003
Odesláno Čtvrtek, 14. ledna 2010 - 21:41:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

aa: Děkuji za odpověď (a vlastně i za to, že zde ochotně diskutujete) Jen bohužel nevím, co s tím mám udělat já? Napsat dotaz/stížnost ČD? SŽDC? na ROPID? na magistrát?....
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1633
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 14. ledna 2010 - 21:59:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-: Bohužel ale objednatelé nemají se SŽDC žádný smluvní vztah, tudíž SŽDC sankce udělit nemůžou. A dopravce to uhraje že zpoždění nebylo z jeho viny.

Zákon padajícího hovna se ještě nikomu nepodařilo implementovat do českého železničního prostředí? Nebo se jenom nechtělo?
parodie na moderní nízkopodlažní tramvaje

Trojčata a housenky: optimální využití tramvají se skříní VarCB3
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1430
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 14. ledna 2010 - 22:31:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Stepanh: Ze znalosti věci myslím, že v tomto případě nemá cenu psát nikam. Tady nepomůže dopis cestujícího, tady je otázka, zda se podaří poslat někam dopis někoho úplně jiného. Takový dopis totiž zpravidla doputuje k člověku, který se čtením dopisů cestujících nezabývá.
A možná ani netřeba dopisu. Jen je třeba najít tu správnou příležitost. To byste se divil jak rychle se zvýšil provozní stav nejmenované řady vozidel nejmenovaného dopravce poté, co nejmenovaný politický představitel odpovídající za resort dopravy při neformálním obědě s nejmenovaným ředitelem nejmenované firmy vlastnící onu řadu vozidel zasvěceně hovořil o tom, proč vozidla nejezdí a vyjádřil podiv nad tak špatným stavem, zatímco pan ředitel o tom nevěděl skoro nic

David jaša: Podívejte, on není zas takový problém dopravci dát sankci. Jenže dopravce je v tomto případě odkázán na monopolního provozovatele. Ten si takovou sankci do smlouvy nedá a dopravci nezbývá, než používat shodného provozovatele. Úplně stejný problém by měl jakýkoli dopravce. Ať je to firma ĎE nebo SU nebo PLE. Někteří zde diskutující pracovníci jiných dopravců, popř. příznivci tzv. soukromých dopravců se domnívají, že se na takové případy vztahují běžné zákony obchodního práva. To asi mají pravdu. Takže k čemu dojde? Dopravce dá žalobu k soudu, ten bude zasedat za pět let a pak se zjistí, že tehdy byla vlastně kalamita, to je vyšší moc a soudce už nebude řešit jestli se výhybky daly vykopat o den, dva, tři, týden dříve nebo ne. Nu, pokud náhodou bude soudce znalý a bude to chtít provozovateli natřít, tak teda napálí provozovateli nějakou tu sankci. Ať to dopadne tak či tak, strana co prohraje se odvolá, soud se potáhne a potáhne. A potáhne se tím víc, čím víc žalob padne. Já osobně se domnívám, že tu dy cesta opravdu nevede. Mnohem účinnější by bylo prolobovat do příslušné legislativy určité povinnosti provozovatele vázané třeba na výběr poplatku za DC, včetně určité zainteresovanosti vedení provozovatele na výši jejich výběru. A to je běh na dlouhou trať, který navíc je ještě ve stavu, kdy se ultramaratónci pomalu chystají na startovní výstřel. Ale bylo by pěkné, kdyby dopravci platili poplatek za DC v závislosti na její kvalitě včetně příslušných sankcí za její nedodržení. A na výši výběru by byly vázány odměny vedení provozovatele i všech jeho zaměstnanců. Vsadím se, že pak by vše probíhalo úplně jinak. Takhle je provozovateli vlastně úplně jedno, jestli ten sníh uklidí nebo ne. Jó tak pár vlaků nepojede a provozovatel nevybere část poplatků za DC. Ovšem to nikomu vadit nebude, protože na tom výsledek firmy závislý evidentně není. Natož odměny jejího vedení.

(Příspěvek byl editován uživatelem -aa-.)
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1320
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 15. ledna 2010 - 00:15:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-: Krizorvý plán by se mohl udělat jednou, a mohl by mít podobu zcela svébytného "minimalistického GVD" pro různé situace, který dodržuje nějaké základní zásady typu "hlavně co nejvíc po rovnejch a minimum obratovejch míst." V krizovém stavu by se na něj prostě najelo bez ohledu na aktuálně platný GVD. V průběhu (více) let by pouze bylo třeba předefinovat, jestli na 173 stačí jako krizovka dvouhodina nebo ne, jestli na 221 pojedeme v půlhodině "ať se děje co se děje" nebo jen R zastaví ČeMniStráŘí (nebo něco jiného) a tak.

Ale to já jen tak, mě si nevšímejte...
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1431
Registrován: 12-2007
Odesláno Pátek, 15. ledna 2010 - 06:46:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

TZ: Já si nemyslím, že je to tak jednoduchý. Sice by to jezdilo, ale míň a přípoje by stejně nefungovaly.... Tedy zlepšení oproti chaosu na počátku týdne nevelké. Myslím že se to dá udělat mnohem líp.

Jinak pokud myslíš krizový plán v této podobě, tak ten tu myslím existuje (byť není nikde napsaný) a byl i uplatňován (alespoň v regionální dopravě, v dálkové nikoli). Jen jaksi neuměl počítat s takovými problémy jako že stanice X nebude 1,5 hodiny propouštět žádné vlaky. A to by neuměl řešit žádný plán.... Jinak vymyslet takto pojatý plán je otázka spíš pár minut. Priority objednatele v regionální dopravě jsou známy, dispečerský aparát ČD (myšleno osobní dopravy) to myslím chápe stejně, ale k čemu to je dobré, když se to každou chvíli složí na neprůjezdnost ve stanici, která není obratová, ale jen po rovných se tu jezdit prostě nedá?

To je možná ten problém. Sebelepší plán nepomůže v okamžiku, kdy jej neumíme uplatnit. A my jsme bohužel v tom stádiu, že to neumíme.
Anonym
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 637
Registrován: 11-2008
Odesláno Pátek, 15. ledna 2010 - 08:46:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

aa jinak vás prosím abyste podrobnosti o uhlácích na 074 zveřejnil abych se mohl připravit. díky moc
Jeffer
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 389
Registrován: 1-2005

Odesláno Pátek, 15. ledna 2010 - 09:33:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa- 1430 Nj. tam je pes zakopaný. Ale je aj chybou ČD (a ostatných dopravcov), že raz nepotiahnu za jeden povraz a nevyhlásia, že kým im SŽDC nedá férové podmienky a garancie do zmluvy, nepohne sa ani koleso. (A ono by si SŽDC inkasovalo poplatky za koľaje obsadené odstavenými vozidlami a bolo spokojné, že má kľud a žiadnu prácu a nikto mu nebrúsi koľaje.)

Lenže to by sa dialo, až keď by kraje vyhlásili, že dopravu u ČD (po železnici obecne) neobjednejú, keď im ČD neposkytnú záruky. Kraj predsa nemusí zaujímať zmluvný vzťah ČD - SŽDC. Na čo snaď konečne dôjde, aj keď podľa vašich náznakov tuším, že okľukou cez senát. ČD napokon dostanú niečo, o čo zatiaľ neprejavujú vôbec záujem?
Grrrrrr... Gorrrrr... Gorila! (14.2.2003 v Košiciach na stanici na R604 Dargov do Bratislavy)
Peva
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1084
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 15. ledna 2010 - 09:56:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Anonym: Uhláky pojedou, ale i když bylo určeno datum první jízdy, dopravce uvádí toleranci +- jeden den, až budeme vědět přesně, tak napíšeme
PEVA
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1432
Registrován: 12-2007
Odesláno Pátek, 15. ledna 2010 - 10:25:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Anonym: Když se je dozvím, tak klidně. Očekávajte cca konec příštího týdne pokud nedojde k nějaké změně.

Jeffer: To máte strašně těžký. Vezměte si, že obě firmy mají jednoho "majitele". Jsou tam tisíce různých politicko - obchodních zájmů. To máte jako s těmi ešusy. Který kraj si může dovolit křičet? Znalí vědí, pro ostatní jako nápověda pár klíčových slov, která je třeba správně seřadit a máte výsledek (některá slova v řetězci se objevují víckrát a řetězec má i své větve a nelze vyloučit, že může někde dojít k zacyklení): cena, ČD, ČEZ, ČSSD, dividenda, ešus, hejtman, majitel, ministr dopravy, lobbing, skutečné výrobní náklady, sponzoring, objednatel, ODS, Škoda, vláda. Kdo to správně seřadí, ten možná odhalí důvod, proč si těžko někdo dovolí stěžovat.

(Příspěvek byl editován uživatelem -aa-.)

(Příspěvek byl editován uživatelem -aa-.)
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7145
Registrován: 8-2005

Odesláno Pátek, 15. ledna 2010 - 11:00:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-. není to nic divného a je to obvyklé všude a v mikro měřítcích máme své vazby každý z nás. Ale právě proto je nezastupitelný tlak médií a aktivní přístup veřejnosti. Stížnosti, stížnosti, stížnosti a dopisy do médií. Strach z medializace je větší než strach z naštvanosti ministra, sponzora a monopolisty.
Páteřní linky a bagry = budoucnost MHD!
ŠOTOSRAZ pražské tramsekce K-r v pátek 22/1/2010! Na Mělníku - dole (tzv.Plzeňka)
ul.Heřmanova x Fr.Křížka (u kina OKO, u Strossu,P7)
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1634
Registrován: 5-2004
Odesláno Pátek, 15. ledna 2010 - 11:41:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa- 1430: Mnohem účinnější by bylo prolobovat do příslušné legislativy určité povinnosti provozovatele vázané třeba na výběr poplatku za DC, včetně určité zainteresovanosti vedení provozovatele na výši jejich výběru. A to je běh na dlouhou trať, který navíc je ještě ve stavu, kdy se ultramaratónci pomalu chystají na startovní výstřel. Ale bylo by pěkné, kdyby dopravci platili poplatek za DC v závislosti na její kvalitě včetně příslušných sankcí za její nedodržení. A na výši výběru by byly vázány odměny vedení provozovatele i všech jeho zaměstnanců. Vsadím se, že pak by vše probíhalo úplně jinak. Takhle je provozovateli vlastně úplně jedno, jestli ten sníh uklidí nebo ne. Jó tak pár vlaků nepojede a provozovatel nevybere část poplatků za DC. Ovšem to nikomu vadit nebude, protože na tom výsledek firmy závislý evidentně není. Natož odměny jejího vedení.

Přesně tím směrem jsem mířil. Takže nechtělo.
parodie na moderní nízkopodlažní tramvaje

Trojčata a housenky: optimální využití tramvají se skříní VarCB3
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1322
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 15. ledna 2010 - 12:16:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa- OK, to je asi fakt. Pak tedy mnou popsaný "plán" považuj spíše za "strategické zásady tvorby taktických plánů," a tyto pak by měly projít kolečkem schvalování objednatelů, dopravců, provozovatele, a být u dispečeů uloženy a případně i dokonce na nějaké simulaci procvičovány (a pak jsem se probudil). Nicméně nesouhlasím, že se nelze připravit na různé varianty. Tím spíš, že na většině sítě se buď jezdí nebo nejezdí a hotovo. "Pohrát si" má smysl na několika hlavních tratích (řekněme kde jezdí R + něco málo navíc). No a tam se holt půjde po variantách, vznikne pro každé rameno nějaký tlustospis, a v něm se během pár sekund najde řešení.
Přípoje: To je v podobné situaci asi ten poslední problém...

Malinká návnada:
Karlshaus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 125
Registrován: 12-2009
Odesláno Pátek, 15. ledna 2010 - 15:06:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V době počítačů není potřeba žádná kniha, ale počítač se vsuvkami do programu. Jak napsal sám -aa-: priority jsou známy.

Zadal bych to kindrmafii do simulací na Káčku a to by jste viděli verzí.