K-report
 

Archiv do 13. dubna 2010  

Diskuse K-report » Archiv 2010 » Železnice » BRNO přestavba žel. uzlu a nové nádraží » Archiv do 13. dubna 2010 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
cajzl
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Pondělí, 22. března 2010 - 11:20:58    Odkaz na tento příspěvek  

"jk bez registrace":
Neznám - některé programy vědomě "vypouštím ze sledování". Ale podobný přístup znám = jako (bohužel) jediný možný pro efektivní tvorbu jízdních řádů, protože jsou záležitosti, v nichž ke konsenzu dojít nelze, a utápět čas v diskusi o nich by znamenalo nemít pak už čas na smysluplnou práci. To je ovšem něco trochu jiného, než co jsem měl na mysli já, protože existuje i druhý extrém, jímž jsou věci, které jsou od samého počátku takovými hovadinami, že je třeba "sprovodit se se světa" bez jakékoli debaty o nich, a já se snažím bránit právě tomu, co se tomuto druhému extrému blíží, ale nebylo to a priori odmítnuto, a přitom to (naštěstí, byť obvykle asi spíše nechtěně) uniklo mimo "uzavřená jednání", což diskusi o tom a projevy odporu proti tomu nakonec přece umožnilo.
Ad "- tramvaj + autobusy MHD přivést až těsně ke vstupu do (stávající) staniční budovy": musíte to brát trochu s nadhledem - to "těsně" samozřejmě znamená vlastně de facto "co nejblíže tak, jak jen je to technicky a technologicky možné", aby to bylo pohodlné pro uživatele a přitom funkční technologicky: současný stav, kdy je zastávka tramvají nepatřičně daleko od budovy nádraží, rozhodně nepovažuji za hodný zachování a měl by být zlepšen právě přiblížením tramvajových kolejí až (co nejblíže) k budově nádraží (i na úkor parkoviště IAD, které může být jinde, protože není určeno primárně pro uživatele železnice); domníval jsem se, že to moje možná až příliš zestručněné vyjádření snad přesto k pochopení mého stanoviska postačí ...
Kolemjdoucí Rob
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.245.114.115
Odesláno Pondělí, 22. března 2010 - 11:33:33    Odkaz na tento příspěvek  

No , muhehe.

jk: Je logické, že ve studii proveditelnosti, jejímž zadavatelem je MČ, je odmítnuta varianta, která pro zadavatele NIC neřeší. Ani přestupní uzel MHD, ani parkovací místa, ani spojení Myslínovy nadchodem, ani urbanisticky hodnotné zakončení Kosmovy. MČ řeší prioritně tyto potřeby a ne co nejpohodlnější cestování mimobrněnských. To ať si za svoje ovečky lobbuje kraj a ČD. Navíc to, co tady u Vás budí vášně - "sféra veřejných rozpočtů" - se může týkát max. těch cca 170 mil. Kč z městských peněz / ROP na samotnou hlavu vážky (srovnejte si tuto cenu s jinými investicemi podobného charakteru). Všechny ostatní náklady ("předprostor nádraží a tramvajová smyčka" - 110M - DPMB; "konverze výpravní budovy" - 120M - ČD, "rekonstrukce nástupišť a kolejiště" - 140M - SŽDC; "nadchod" - 130M - SŽDC (stejně se musí řešit spojení s Kosmovou a ten "podchodu přes Ponáffku"... nevím nevím, "parkoviště a parková úprava" - 40M - Brno) jsou výhledově stejně nutné.
Kolemjdoucí Rob
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.245.114.115
Odesláno Pondělí, 22. března 2010 - 11:40:43    Odkaz na tento příspěvek  

pardon, spojení s Myslínovou pochopitelně..
jk bez registrace
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.85.172.38
Odesláno Pondělí, 22. března 2010 - 14:31:29    Odkaz na tento příspěvek  

Rob: Opakuji - přestupní vazby MHD/vlak v současném "terminálu" KrPole nejsou co se vzdáleností týče tak tragické, jak se studie snaží prezentovat. Žádné nové řešení nemůže být nijak dramaticky lepší než stávající.
Spojení Myslínovy se zbytkem světa lze řešit prodloužením stávajícího podchodu pod (stávající)nádražní budovou. Neexistence NADCHODU NENÍ problém, jak se studie snaží vnutit.
Studie na mě dělá dojem, že nejdřív bylo řešení a pak se dodatečně vymyslely nebo nafoukly problémy, které má "řešit".
Technická - DPMB, ČD, SŽDC a město Brno si peníze tisknou sami, získávají peníze z podnikatelské činnosti nebo hospodaří s veřejnými prostředky?
Kolemjdoucí Rob
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.245.114.115
Odesláno Pondělí, 22. března 2010 - 15:55:36    Odkaz na tento příspěvek  

Vaše tvrzení, co je a není problém, příp. co a jak lze či nelze řešit, pochopitelně můžu respektovat jako Váš názor, ale asi sám nečekáte, že to budu pokládat neotřesitelnou pravdu.
A Vaše technická má, probůh, být co? Zkrátka všechny ty ostatní stavby jsou čistě veřejného charakteru a nedá se předpokládat jejich financování ze soukromých prostředků.
jk bez registrace
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.85.172.38
Odesláno Úterý, 23. března 2010 - 07:46:08    Odkaz na tento příspěvek  

Rob: - Problémem je neexistence civilizovaného spojení oblasti za a před nádražím. Z Vašeho příspěvku vyplynulo, že problémem je neexistence nadchodu, já tvrdím, že toto spojení není nutné realizovat nadchodem, ale podstatně levněji protažením stávajícího podchodu a ještě zbyde na jeho rekonstrukci.
K té technické, cituji: " Navíc to, co tady u Vás budí vášně - "sféra veřejných rozpočtů" - se může týkát max. těch cca 170 mil. Kč z městských peněz / ROP na samotnou hlavu vážky" - a investice ČD, DPMB, SŽDC a Brna se veřejných rozpočtů netýkají? Jistě, ty prostředky by se musely vydat i v případě rekonstrukce, ale bez těch 170 mega města na Vážku a 140 mega SŽDC na nadchod do Vážky, to už je 310 milionů dle rozpočtu, což v českomoravské realitě může představovat klidně půl miliardy i víc (cf. Justiční palác, Česká pošta, ať nechodíme daleko).
O účelnosti obří investice (dle Vás 110 mega) od DPMB na totální překopání terminálu MHD nejsem přesvědčen, jak už jsem psal výše.
Investici ČD 120 mega do "konverze" výpravní budovy nerozumím - mám pocit, že do budoucna tam ČD budou potřebovat max. dvě pokladny s dvěma pokladními ve špičce a nástěnku s jízdním řádem.
cajzl
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Úterý, 23. března 2010 - 10:36:55    Odkaz na tento příspěvek  

"jk bez registrace":
Obdivuji Vaši výdrž a optimizmus, s nímž se snažíte vyvíjet osvětovou činnost - to Vám ovšem naprosto nezaručuje, že nakonec nebudete za blba, jako třeba já ... Přeji pevné nervy!
Kolemjdoucí Rob
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.245.114.115
Odesláno Úterý, 23. března 2010 - 12:51:50    Odkaz na tento příspěvek  

jk: Váš poslední příspěvek byl skutečně nadbytečný. Vaše argumenty znám a chápu je a zrovna tak věřím, že pro člověka, který chce přemýšlet a ví, že svět není černobílý, není těžké pochopit, co jsem svými příspěvky chtěl vyjádřit já. Dále to opravdu nejsem já, kdo by s tímto projektem měl problém, proto jistě pochopíte, že nemám - už z časových důvodů - potřebu zde dále rozvíjet tuto diskusi. Všechny argumenty už padly.

A pro jistého pána od Svitav, kterému zjevně bylo šlápnuto na bolístku, snad jen drobná "rada". Klábosením na internetu jeho "morální povinnost" stěží dojde naplnění - tj. "zásahu" do černého.

Jinak přeji všem krásné jaro .
jk bez registrace
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.85.172.38
Odesláno Úterý, 23. března 2010 - 13:38:05    Odkaz na tento příspěvek  

Rob: Ok, nechme toho. Nechme ostatní ať zhodnotí, čí argumenty mají hlavu a patu. V archivu je jich hromada.
Přiznám se, že Vašim stále moc nerozumím.
Kolemjdoucí Rob
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.245.114.115
Odesláno Úterý, 23. března 2010 - 13:58:38    Odkaz na tento příspěvek  

Problém je dle mě spíše v tom, že jim rozumět nechcete a upravujete si situaci podle potřeby. Kupř. se v posledním příspěvku divíte "konverzi", přitom o pár př. výše počítáte s rekonstrukcí a dokonce s "komerčním vyřáděním". To se jaksi zadarmo neudělá a znovu připomínám, že soukromého investora dráhy pro to zapadlé nádraží stěží seženou. Pokud potom budou chtít nabídnout dostatečný komfort pro cestující a nějaké základní komerční služby, půjdou investiční náklady z jejich kapsy. To jen pro příklad. Jinak už opravdu končím.
Kolemjdoucí Rob
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.245.114.115
Odesláno Úterý, 23. března 2010 - 14:07:49    Odkaz na tento příspěvek  

... teď mě ještě napadlo, že jste možná nepochopil, že v případě projektu vážky je tou konverzí myšleno vybudování parkovacího domu...
jk bez registrace
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.85.172.38
Odesláno Úterý, 23. března 2010 - 14:47:06    Odkaz na tento příspěvek  

KrPole - zapadlé nádraží? Hm...
Psal jsem jasně, že právě té konverzi nerozumím - nic jsem si neupravil.
Konverze stávající budovy na komerční prostory - nejsem vůbec proti, aby bylo jasno. Jen těch 120M od ČD mi v případě objektu, pro který Dráhy budou mít jen nepatrné využití přijde moc. Pokud však jiná cesta nebude...
3xhonzík
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.208.4.170
Odesláno Středa, 24. března 2010 - 00:35:45    Odkaz na tento příspěvek  

Haha. Tak to jsou ti Moraváci už dost ubozí, když už sami sebe nazývají cajzlama. Pán je ze Svitav a označuje se za cajzla? Hm. Pán asi neví, že Svitavy do Cajzlstánu ještě nepatří a neleží v Čechách, ale na Moravě a moravské církevní provincii a že jeho představitelem je Graubner z Olomouce a nikoliv Vlk z Prahy nebo Duka z Hradce co jde do Prahy. A jak koukám, tak Většina Brňáků těm nenáviděným cajzlům dává dobrovolně další své území. Musím se smát. Ostatně již dnes je Jihlava vnímaná jako česká a podle TV Nova leží v Čechách už celý kraj Vysočina. No Morava se nám zmenšuje a její mentální hranice se posouvá dál na východ hald hranice Moravy jsou dneska již vnímány u Tišnova. Gratuluji pánové, třeba se i dožiju, že Zlíňané na cajzly pasují i Brňáky. Už asi nechybí hodně let k tomu, aby se Brno z Moravy posunulo do Východních Čech. Musím se smát, když si Moraváci sami sobě nadávají do cajzlů a říkají, že jsou z Východních či Jižních Čech. Ale nechápu, proč tak nesnáší Prahu a Čechy, když ji sami z vlastní vůle cpou další a další moravská města a vesnice?
cajzl
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Středa, 24. března 2010 - 11:56:30    Odkaz na tento příspěvek  

"3xhonzík":
Díky za vtipnou úvahu - "cajzl" samozřejmě ví, co znamená termín "cajzl", a proto se tak i označil: že to neví "Kolemjdoucí Rob" (který asi dál než do Svitav nikdy nedošel), za to "cajzl" nemůže - ale nechal jej přitom, a o to víc se tím baví!
Jen tak přitom ovšem celou dobu uvažuji, jak by se ta předchozí debata s "Kolemjdoucím Robem" byla vyvíjela, kdyby mu bylo včas došlo, že "cajzl" je skutečně "cajzl", a nikoli "pán odněkud od Svitav" ...
A propos - po svých mnohaletých zkušenostech s Brňáky jako "cajzl" už móóóc dávno vím, že jsou (až na světlé výjimky) jak prvničky: nevědí, co chtějí, ale nedají pokoj, dokud to nedostanou ...
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5776
Registrován: 12-2007

Odesláno Čtvrtek, 25. března 2010 - 10:52:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad 3xHonzík:
Ostatně již dnes je Jihlava vnímaná jako česká a podle TV Nova leží v Čechách už celý kraj Vysočina.

Možná nejen podle TV Nova.
Když byl zapsán do české knihy rekordů nejmenší hřbitov, který leží v obci Hluboké (poslední vesnice v okrese Třebíč a tedy i kraji Vysočina, kousek za vsí už začíná okres Brno venkov a JM kraj; vesnice byla též vyhlášena Vesnicí kraje Vysočina pro rok 2009; minimálně v posledních cca 12 letech je spojení veřejnou dopravou z této obce směrem do Náměště (tedy směrem "do kraje Vysočina") v rozsahu pouhých tří spojů v pracovní dny, zatímco směrem na východ je spojení četnější); tak reportáž z této obce o hřbitůvku a jeho zapsání do knihy rekordů byla Českou televizí vysílána jen v tehdejším "Večerníku z Čech"; ale v souběžně vysílaném Jihomoravském večerníku nikoliv.

K původnímu tématu - několik obrázků z jednoho nepůvabného brněnského nádraží (z konce února 2010):

Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1766
Registrován: 11-2007
Odesláno Čtvrtek, 25. března 2010 - 21:42:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tedy pánové, diskuzi na téma, zda Brno je vzdálenějším předměstím Vídně, druhým největším českým městem a nebo hlavním městem Moravy považuji za dosti směšnou. Ale budiž, všichni tři Honzíci si potřebují popovídat..

Horší je tohle:" to, co tady u Vás budí vášně - "sféra veřejných rozpočtů" - se může týkát max. těch cca 170 mil. Kč z městských peněz / ROP na samotnou hlavu vážky (srovnejte si tuto cenu s jinými investicemi podobného charakteru). Všechny ostatní náklady ("předprostor nádraží a tramvajová smyčka" - 110M - DPMB; "konverze výpravní budovy" - 120M - ČD, "rekonstrukce nástupišť a kolejiště" - 140M - SŽDC; "nadchod" - 130M - SŽDC (stejně se musí řešit spojení s Kosmovou a ten "podchodu přes Ponáffku"... nevím nevím, "parkoviště a parková úprava" - 40M - Brno)" -to je zlé.

170 melounů na hlavu vážky - má je Brno?
110 melounů na předprostor nádraží a tram smyčku- DPMB (tedy vlastně opět město, neboť je vlastníkem DPMB), parková úprava (jasně města,40 melounů) = 320 melounů z městského rozpočtu?? Zdroje jsou?

Jak dotlačit SŽDC do stavby nadchodu, když tam má fungující podchod, to teda nevím. Možná by SŽDC souhlasila s tím, že se v jejích pozemcích (ale ne na její náklady, proč?) prodlouží podchod, takže další peníze za městem..

120 melounů ČD do "konverze" baráku, který má tržní cenu snad šest? K čemu ho konvertovat? Kdy se taková "konverze" ekonomicky vrátí? Že by byl nějaký ekonomický propočet?

Nějak mě to připomíná úvahy o žst Praha - Vršovice os. Taky tam nějak není vyřešen přístup do Nuslí (podle kterých se stanice původně jmenovala), ale do baráku se alespoň nastěhovaly nějaké drážní úřady (pravda, 120 melounů to nestálo). Ale co chcete nastěhovat do za 120 melounů "konvertované" budovy Krpole? Biograf??

Račte si uvědomit, že v letošním rozpočtu chybí cca 160 miliard k tomu, aby byl jen fiktivně vyrovnaný. Město žije z dotací, SŽDC v podstatě rovněž a ČD snad dosáhne vyrovnaného rozpočtu tím, že rozprodá další část majetku, který do ní byl zadarmo vložen. A nějaké další investory máte? Program "Živá nádraží" jak známo zkrachoval.
cajzl
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Pátek, 26. března 2010 - 09:02:47    Odkaz na tento příspěvek  

"Rudolf_33" = 1766:
Jistě - to je další z rozumných názorů. Ale jen pro připomenutí dodávám, že podstata této debaty není jen ve vysokých nákladech uvažovaného řešení (s těmi je třeba počítat u každé "rozměrnější" akce), ale především v tom, že za ty neskutečné sumy se má pořídit nechutná děsivá "broskvovina" zhoršující "přívětivost" těch dosud jakž-takž funkčních zařízení pro jejich "hlavní konečné uživatele", tedy pro cestující VHD, jež navíc bude i provozně zbytečně drahá a náročná na údržbu (výtahy, eskalátory, atd.) - a bude sice možná esteticky efektní (jako jsou třeba i některé Ko/ko/tasovy objekty zastávky pražské MHD), ale o to hůře i třeba jen udržitelná v čistotě ...
Zghk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 303
Registrován: 7-2002
Odesláno Pátek, 26. března 2010 - 18:08:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jen drobná připomínka, z ROPu a s největší pravděpodobností ani z jiných dotačních peněz na stavbu terminálu v KrPoli nepůjde ani eurocent. Už zkrátka nejsou...
Xhost
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 237
Registrován: 7-2009
Odesláno Sobota, 27. března 2010 - 21:11:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A tím pádem (naštěstí) zůstane tahle utopie jen v říších snů, byť na to starosta Kopečný vyhodil z kasy MČ minimálně 2M za tu studii a pár vizualizacemi :-(
Renesance kolejové dopravy přijde! (a přijde nás draho, čím později - tím více).
cajzl
Neregistrovaný host
Odeslán z: 80.239.242.94
Odesláno Středa, 31. března 2010 - 11:10:02    Odkaz na tento příspěvek  

(nejen) "David" = 5776 a "Xhost" = 237:
Nádraží v "Kénigu" je sice v současnosti skutečně "nepůvabné", ale lze je samozřejmě vylepšit i podstatně levněji, než jak bombasticky požaduje MČ: je přitom ovšem třeba hledat řešení výhodné především pro uživatele VHD, ne pro privátní firmy a jejich "postrkovatele" v různých zastupitelstvech ...
Měl jsem shodou okolností cestu do Brna, tak jsem se byl podívat i v předmětné lokalitě, abych si oživil "seznání" podle aktuálního stavu: jsem přesvědčen, že i přivedení tramvajové trati blíže k budově nádraží je realizovatelné, byť za cenu dost rozsáhlých (i nákladnějších) úprav celého přednádražního prostoru - pokud by však na něco měly být vynaloženy finanční prostředky, pak rozhodně spíše na zkrácení přestupních vzdáleností, než na nějakou (vzhledově sice jistě hodnotnou, ale pro cestující nikoli opravdu potřebnou či dokonce nezbytnou) "vážku".
Goldfinger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 570
Registrován: 9-2005
Odesláno Středa, 31. března 2010 - 19:52:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Možná inspirace by se dala najít v Olomouci, kde právě dokončují reko přednádražního prostoru. Koneckonců taková inspirace by se mohla vztahovat i na přednádražní prostor u současného HBf. Na jeho řešení bych vypsal architektonickou soutěž.
Bardotka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 55
Registrován: 12-2007

Odesláno Středa, 31. března 2010 - 23:03:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David- taky jsem to na TV Noha zaslechla(to byl stejný hlod jako nazývání serveru youtube jako jůťub)zachvíli nám Třebíč-Borovinu přesunou do Čech když má k ty Jihlavě cca 40km a Třebíč město na JM.
Jedině trať ..240.. (Brno-Jihlava)
Ať žije Bondovka-854 007-2:o)
Ale na 754 041-2 B-)nedám dopustit...
Krokoušům ZDAR!!!
Xhost
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 240
Registrován: 7-2009
Odesláno Úterý, 06. dubna 2010 - 18:41:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

cajzl: oni v tady v Brně asi dost uhodili na hlavičku (resp. snaží se závazně otevřít co nejvíce projektů, aby z nich byly buď prachy za realizaci a nebo ještě lépe kompenzace za NErealizaci)...
http://brno.idnes.cz/brno-ma-velke-stavitelske-ambice-za-deset-le t-muze-byt-k-nepoznani-p9u-/brno-zpravy.asp?c=A100405_223134_brno -zpravy_zma
Renesance kolejové dopravy přijde! (a přijde nás draho, čím později - tím více).
jk bez registrace
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.85.172.38
Odesláno Středa, 07. dubna 2010 - 08:18:01    Odkaz na tento příspěvek  

Xhost - ále, Vy berete vážně PR článek páně Onderky? Je před volbami...
Ještě tam chybí "rychlodráha" Blažovice-Nezamyslice. Známý ze Sudopu říkal, že po volbách nastanou v zásadě dvě možné situace - stát začně šetřit a projekt bude odložen na neurčito. Stát začně (resp. bude pokračovat) rozhazovat, projekt se začne realizovat, načež dojdou peníze a máme zde "Hitlerovu dálnici" verze 2010.
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 766
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 07. dubna 2010 - 08:38:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

jk bez registrace: no ještě je třetí možnost - pokud český stát konečně pochopí, že některá zvěrstva typu Europoint nebo D8 mu v Bruselu fakt neprojdou, tak nastane hektická snaha urychlit nějaké relativně bezproblémové projekty, aby se v nich do roku 2015 daly utratit peníze z Operačního programu Doprava
Goldfinger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 573
Registrován: 9-2005
Odesláno Středa, 07. dubna 2010 - 09:17:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

D8 bych do zvěrstev netahal, teď se jedná o posledních pouhých 16km.Bezproblémový projekt - ale kde ho vzít a nekrást?! Když zůstanu u železnice, tak možná SJKD, ale kolik času by zabrala příprava? Nic jiného mne aspoň na JM nenapadá, snad kromě zřízení vlakové zastávky na letišti.
jk bez registrace
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.85.172.38
Odesláno Středa, 07. dubna 2010 - 09:52:16    Odkaz na tento příspěvek  

Racek: Jenže je ten projekt tratě s vmax 200 s několika tunely* vedený de facto v nové stopě skutečně bezproblémový? Momentálně se teprve řeší pozemky...
*) v relativně rovinaté Hané.
Goldfinger: Ta zastávka na letišti je ve stadiu zbožného přání nebo existuje něco víc?
Xhost
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 242
Registrován: 7-2009
Odesláno Středa, 07. dubna 2010 - 11:12:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Goldfinger: jo, kdyby to tak šlo šimický triangl, 2 kolejná komárovská spojka a z3-kolejnění Černovice-Slatina-Letištěs přestupním terminálem + nákladní vlečkou (včetně zapojení do CTP Šlapanice)...
Jenže to je moc peněz a předpokládaná návratnost s otazníkem. Vždyť busy a tir jsou levnější.

Polemizovat by se dalo pochopitelně i o trati na Jihlavu (případné 2-kolejnění a elektrifikace).

No a co se dálniční sítě týče, tak otočit u Pohořelic na Znojmo (zároveň tak vyřešit problém u Lechovic apod.) a nemluvě o R43 - za to už by si kompetentní impotenti zasloužili rovnou odstřelit (pochopitelně v souběhu dokončení Pardubice-Zábřeh n.M.)

Prostě penězi se mrhá na kraviny a důležité věci leží :-(
Renesance kolejové dopravy přijde! (a přijde nás draho, čím později - tím více).
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 767
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 07. dubna 2010 - 11:14:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Do debaty o D8 bych nerad zabředl, ale dala by se na tom udělat hezká případová studie, jak by se to rozhodně dělat nemělo - od celkové koncepce trasy, přes dílčí technická řešení, až po kácení chráněných stromů bez povolení "neznámým pachatelem". Je vcelku jasné, že dnes už není jiná cesta, než ten poslední kousek dostavět, ale dokud se tak děje bez ohledu na zákony, tak se nelze divit Komisi, že se na tom odmítá podílet.

Bezproblémovým projektem rozhodně není SJKD, protože to, co je naprojektované jako nultá etapa pod odsunutým nádražím a Opuštěnou, vypadá jako promyšlený pokus celou myšlenku SJKD spolehlivě zabít

Zastávka na letišti je sice dobrý nápad, jenže trať přes letiště je součástí přestavby ŽUB s nádražím v centru, současná "Europoint" varianta zachovává vyhlídkovou jízdu přes Slatinu a Šlapanice, čili letiště míjí. Zastávka by byla buď kilometr od letiště, nebo na vlečce (co by tam jezdilo - 6x denně S1?)

Z větších železničních akcí v JMK mne vedle Blažovice - Nezamyslice napadá ještě Brno - Zastávka a nebo dokončení Břeclavi, i když ani u jedné z nich nevím, jak moc reálné by bylo stihnout to (resp. nějakou ucelenou část) do roku 2015. Ale rozhodně se to nedá stihnout s ničím jiným ...
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 768
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 07. dubna 2010 - 11:30:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

šimický triangl, 2 kolejná komárovská spojka a z3-kolejnění Černovice-Slatina-Letištěs přestupním terminálem + nákladní vlečkou
To je vážně úlet, je nesmysl jezdit z Komárova na letiště přes Slatinu, když to jde přímo. Samozřejmě ne kvůli letišti, ale primárně kvůli podstatnému zrychlení na Ostravu oproti vyhlídkové jízdě přes Slatinu a Šlapanice.
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1766
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 07. dubna 2010 - 12:30:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

JK: Haná od Nezamyslic na západ (Vyškovská brána) zrovna moc rovinatá není, je mírně zvlněná s výškovými rozdíly do 50 m - ideální terén pro francouzský styl oddělení pomalé křivolaké a skorovodorovné tratě pro náklady a rychlé přímé kopcovité tratě pro osobku (srovnání podélňáků, obrázky 1, 2, 3). Díky absenci tunelů by tak obě tratě mohly mít lepší parametry pro své druhy dopravy (větší Vmax pro rychlou osobku a menší sklon pro náklady) při stejné nebo menší celkové ceně. Ovšem aby se to využilo, musel by taky JMK vyžadovat pro svůj IDS patřičná vozidla.
parodie na moderní nízkopodlažní tramvaje

Trojčata a housenky: optimální využití tramvají se skříní VarCB3
Xhost
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 243
Registrován: 7-2009
Odesláno Středa, 07. dubna 2010 - 13:03:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Racek: kdepak, triangl a spojka proto, aby se dalo jezdit ze severního i jižního zhlaví prakticky na libovolnou trať (už jen kvůli kapacitě propustnosti a také řešení krizových stavů, kdy se jedna či druhá strana zasekne)...

Letiště je podružné (bohužel nějaký nákladní terminál tam nebude a dnes se preferuje JIT strategie na kterou dráha nemá dostatečnou flexibilitu a kamiony vítězí - dovezou od rampy firmy A až k rampě firmy B)
Renesance kolejové dopravy přijde! (a přijde nás draho, čím později - tím více).
Xhost
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 244
Registrován: 7-2009
Odesláno Středa, 07. dubna 2010 - 13:05:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kdybych chtěl fantazírovat, tak by bylo (technicky) možné spojit chrlickou trať se šlapanickou právě kolem letiště. Ale opět peníze a pochopitelně i případný odpor lidí/firem v takové trase (byť by to asi muselo vést větší část v záhrabu či tunelu...)
Renesance kolejové dopravy přijde! (a přijde nás draho, čím později - tím více).
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 769
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 07. dubna 2010 - 13:09:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Xhost: k čemu by to bylo, jezdit z Chrlic do Šlapanic? Smysl by mělo právě napřímení blažovické trati mezi Komárovem, letištěm a Ponětovicemi:
jk bez registrace
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.85.172.38
Odesláno Středa, 07. dubna 2010 - 13:09:59    Odkaz na tento příspěvek  

D.jaša: Jasné...Nechal jsem se trochu unést, ale tak nějak pocitově mi v tomto typu krajiny přijdou 4 tunely (půl až jeden kilometr dlouhé) a jeden obří zářez trochu luxus. Vím, vmax 200 a relativně husté osídlení...
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1768
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 07. dubna 2010 - 13:35:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Racek: tranzitní nákladní doprava na StEGu je nesmysl kvůli zbytečným kopcům a obloukům, chtělo by to dvoukolejku na ferdinandce (a spojku na posvitavskou trať a MÚK v Šimicích ), kde je těch promilí jenom devět a souvislých 90 km/h.

JK: osobně bych rád na Brno-Ostrava viděl Vmax = 250 km/h a bez PJ typu 90 km/h za Vyškovem, aby se dalo jezdit Brno-Ostrava spolehlivě pod hodinu.
parodie na moderní nízkopodlažní tramvaje

Trojčata a housenky: optimální využití tramvají se skříní VarCB3
jk bez registrace
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.85.172.38
Odesláno Středa, 07. dubna 2010 - 13:37:39    Odkaz na tento příspěvek  

Racek - to je nějaký oficiální materiál? Ta poznámka "jen nákladní doprava" u staré tratě mi přijde trochu nešťastná, přeci IDS (vlak) v tomto úseku není úplně zbytečná. Co posunout nádraží ve Šlapanicích blíž centra?
A ještě dotaz - v případě odsunu Hbf by vlaky od Vyškova stále jezdily přes jižní zhlaví? Měl jsem za to, že přes severní a v tom případě by spojka Komárov - Ponětovice stejně ztratila smysl, ne?
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 770
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 07. dubna 2010 - 14:33:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

tranzitní nákladní doprava na StEGu je nesmysl kvůli zbytečným kopcům a obloukům
Souhlas, jenže takový detail bude nepochybně obětován "vyšším zájmům" při řešení uzlu Brno. A upřímně se tomu až tak nedivím, protože jaký významný tranzit by se tudy měl vozit? Uhlí do Lince by bylo mnohem efektivnější vozit přes Vídeň.

osobně bych rád na Brno-Ostrava viděl Vmax = 250 km/h
Já taky, ale na druhou stranu pokud se počítá se smíšeným provozem (ať už to bude ve výsledku znamenat cokoliv ), tak by ta vyšší rychlost byla omezeně využitelná. Navazující úsek z plusmínus Přerova do Ostravy už bude jistě segregovaný, protože tamní intenzita provozu je o poznání vyšší a dvě souběžné dvojkolejky tam mají smysl, takže tam má smysl taky vyšší rychlost (300+)

jk: byl to jeden z oficiálních podkladů pro srovnávací analýzu - varianta B (nádraží v centru). Význam IDS vlaku ve Šlapanicích a Slatině je mizivý, a od Slatiny se na hlavní nádraží (v centru) nedá kloudně dostat. Technicky by bylo možné nechat trať pro Os přes Slatinu a Černovice, a přes letiště vést jenom dálkovou, ale znamenalo by to zbytečně zpomalit osobáky do Vyškova závlekem do nevýznamných destinací.
V případě odsunu hlavního by se do něj samozřejmě vjíždělo od severu jak od Slatiny, tak i od Chrlic, takže ta spojka přes letiště by neměla smysl - právě proto jsem se podivoval té myšlence na "nekonfliktní" zastávku na letišti, když není jasné, kam a kudy se bude jezdit do uzlu.
jk bez registrace
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.85.172.38
Odesláno Středa, 07. dubna 2010 - 14:50:14    Odkaz na tento příspěvek  

Racek: Aha, dík.
Ta vlaková IDS Slatina a Šlapanice je fakt tak zoufalá? Když vezmu do úvahy (i plánované) průmyslové zóny ve S. i Š. tak mi jako nevýznamné destinace nepřipadnou.
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1769
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 07. dubna 2010 - 14:55:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Racek: kromě uhlí by tam měl jezdit minimálně ještě štěrk z Tovačova a současná nadvláda kamionů v dálkových přepravách taky nebude trvat věčně - klesající ropné zásoby a růst Číny a Indie se o to do nějakých 20 let spolehlivě postarají.

Právě ten smíšený provoz kritizuju, zbytečně to kurví trať - menší celková kapacita, omezená rychlost pro osobku a zbytečné sklony pro náklady, a to při stejné ceně, jako za dvě specializované tratě (kvůli umělým stavbám).
parodie na moderní nízkopodlažní tramvaje

Trojčata a housenky: optimální využití tramvají se skříní VarCB3
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1770
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 07. dubna 2010 - 15:20:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A ještě dodatek: na VRTce pro smíšený provoz jsou potřeba taky větší poloměry, než na specializované, například 5100 m na Hannover-Würzburg dnes umí 280 km/h, kdyby se vykašlali na náklady a šli až na maximální parametry (D = 150 mm, I = 130 mm), mohli by zvednout rychlost až na 345 km/h.

Edit: Japončíkům nestačilo ani to, tak si JR Central vyvinuli N700 s aktivním vypružením, takže na 2500m poloměru jezdí 270 km/h díky I = 200 mm (při D zhruba 145-150 mm, tohle nevím přesně).

(Příspěvek byl editován uživatelem David_Jaša.)
parodie na moderní nízkopodlažní tramvaje

Trojčata a housenky: optimální využití tramvají se skříní VarCB3
Parmezano
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 513
Registrován: 5-2008
Odesláno Čtvrtek, 08. dubna 2010 - 09:32:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

racek: Pro uhlí do Summerau si jezdí odběratel sám jako Log.serv. má tam blíž
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 773
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 08. dubna 2010 - 10:09:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Parmezano: až si LogServ / CargoServ vyřídí licenci pro ČR, a bude si pro to uhlí jezdit sám do Ostravy, tak to bude podle vás vozit kudy?
Petr-Petr
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.71.143.56
Odesláno Čtvrtek, 08. dubna 2010 - 12:13:27    Odkaz na tento příspěvek  

Ale vždyť modernizovaná trať z Brna do Přerova má v případě odsunu nádraží začínat někde na konci stanice Slatina a přeložkou(mírnějším obloukem a pokračováním mezi letištěm a Šlapanicemi) jít dál zprava kolem Poňetovic dál na Blažovice. V nejbližším místě k letišti se právě plánuje nová zastávka(škoda téhle polohy nevyužít).
jk bez registrace
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.85.172.38
Odesláno Čtvrtek, 08. dubna 2010 - 12:15:00    Odkaz na tento příspěvek  

Racek (příspěvek č. 770), David Jaša (č.1768): Vmax navrhovaná 200, D.J. by chtěl 250, Racek i 300 v navazujícím úseku...
Bohužel, můj příspěvek z 7.4. 18:18 byl v tom smyslu, že na trase Brno - Přerov (-Polsko) je dnes* nejreálnější variantou zachování stávajícího stavu s průběžným odstraňováním stavů havarijních, v nejoptimističtější variantě snad s přepracováním a snad realizací projektu podstatně skromějšího (zdvojkolejnění a vmax 160).
To první je dnes již patrně jisté, to druhé je ve hvězdách, pouze na základě úvahy.
*) v horizontu příštích 5-10 let.
Parmezano
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 514
Registrován: 5-2008
Odesláno Čtvrtek, 08. dubna 2010 - 12:19:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

racek: to já nevím, já jenom vím , že RCA to chtěl přes Víděň a chvílu to tak jezdilo a železárnám se to asi nelíbilo tak si pro to začalo jezdit samo do Summerau
Parmezano
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 515
Registrován: 5-2008
Odesláno Čtvrtek, 08. dubna 2010 - 12:22:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

jkbez registrace: jels tam někdy ? tří hodinová dispozice pro nadměrečné vlak žádné problém
Petr-Petr
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.71.143.56
Odesláno Čtvrtek, 08. dubna 2010 - 12:25:01    Odkaz na tento příspěvek  

Ano,již nějakou dobu se projektuje úsek Blažovice-Nezamyslice pro Vmax=200Km/h a samozřejmě zdvoukolejnění.Směrové vedení(tunely a zářezy) by totiž bylo stejné i pro rychlost 160 km/h.V tomhle období se mění územní plány obcí,kudy trasa vede a má vést a počítá se s mimoúrovňovým křížením všude.Víc se dá dočíst na stránkách EIA.
jk bez registrace
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.85.172.38
Odesláno Čtvrtek, 08. dubna 2010 - 12:55:29    Odkaz na tento příspěvek  

Parmezano: Jel (za studií dvakrát týdně 5 let), ale nechápu, co to má společného s tím co jsem napsal. Neobhajuju současný stav, jen konstatuju, že šance na změnu jsou při současném stavu státních financí nevelké. Přopomínám, že na celé Moravě už platí stop stav pro zahajování velkých silničních akcí a změna není na obzoru. Té druhé větě neroumím, sorry.
Petr-petr: Takže při vmax 160 by se projekt v zásadě od vmax 200 nezměnil a nezlevnil? Rozdíl jen v ZZ? Tím hůř... (Nevím, ptám se).
Změny ÚP jsou nepatrným krůčkem: kanál Dunaj-Odra-Labe je v územních plánech tuším taky nějakej ten pátek.
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 775
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 08. dubna 2010 - 13:23:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr-Petr 12:13:27: asi takto, co? To ta zastávka pořád vychází asi tak půl kilometru od letištní haly ...

jk bez .. 12:15:00: Brno - Přerov - ... je dnes asi tak maximální možná investiční priorita ma české železniční síti, s výjimkou některých detailů v uzlech. Je jasné, že přicházejí hubené časy, ale něco se s tou tratí každopádně udělat musí, a "šetřit" na ní způsobem, že by se za srovnatelné peníze pořídilo nějaké mnohem horší řešení rozhodně není na místě. Je to výhledově součást vysokorychlostního spojení, takže stavět to v parametrech, které v budoucnu nevyhověly požadavku na Praha - Ostrava pod 120 minut, by bylo vyhazováním peněz.

jk bez .. 12:55:29: jenže kanál je zbytečnost, zatímco udělat něco s tratí Brno - Přerov bylo před 10 lety pozdě ...
jk bez registrace
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.85.172.38
Odesláno Čtvrtek, 08. dubna 2010 - 14:07:54    Odkaz na tento příspěvek  

Racek: Souhlasím beze zbytku.
Jenže stejnou prioritou jsou v silniční síti na Moravě R52, R49, R43, "D11" (Hradec K.-Mohelnice). Vše v nedohlednu nebo oficiálně zastaveno. Asfinag možná stopne A5 k hranicím. Letos se měl začít budovat kratičký úsek budoucí R44 za Mohelnicí, zemědělci už pozemky ani neosívali - stopnuto, následně znovu oseto...
Znovu se vracím k původnímu příspěvku - ke dvěma špatným řešením - stavba nezahájena, stavba zahájena a stopnuta, můžeme přiřadit třetí špatné: projekt redukován. Žádná jiná varianta není na pořadu dne.
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 776
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 08. dubna 2010 - 14:26:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jenže stejnou prioritou jsou v silniční síti na Moravě R52, R49, R43, "D11" (Hradec K.-Mohelnice).

"D11" (R35) rozhodně ano, ostatní jsou spíš menší priority - zvlášť R49 od Fryštáku na východ nebude akutní ještě pár let.
jk bez registrace
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.85.172.38
Odesláno Čtvrtek, 08. dubna 2010 - 14:34:43    Odkaz na tento příspěvek  

A co vymýšlí mozky na MD a ŘSD jako náhradu za R35? Třetí pruh na D1 vzniklý zrušením pruhu odstavného a připojovacích....
Co vymyslí jako náhradu za trať Blažovice-Nezamyslice...
R49 sice úplně zásadní není, podobně jako R52 (ten kousek z Pohořelic na čáru se přežít dá), jenže stavba už měla, tuším, běžet...
Parmezano
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 516
Registrován: 5-2008
Odesláno Čtvrtek, 08. dubna 2010 - 15:01:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

jk bez registrace: jde o to , že je to přes den v určitou dobu naprosto neprůjezdný pro nákladní vlaky , který mají délku víc jak 400 m , dále pro nějaký dopravce co stěhují svoje mechanismy na údržbu a opravy tratí s rychlostí míň než50km/hod , cargu a těmto dopravcům vyjde na lepší někudy to objet
jk bez registrace
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.85.172.38
Odesláno Pátek, 09. dubna 2010 - 07:26:05    Odkaz na tento příspěvek  

Parmezano: A kde tvrdím něco jiného - při vší úctě, to vím.
Ještě jednou a zřetelně - stav je nevyhovující, ale reálně hrozí, že plánované zlepšení bude odloženo na neurčito.
Parmezano
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 517
Registrován: 5-2008
Odesláno Pátek, 09. dubna 2010 - 12:57:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

jk bez registrace : no nevím , u nás dou naprosto opačný zprávy , pokud máš jinší zprávy můžeš na mejlík?
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1780
Registrován: 5-2004
Odesláno Pátek, 09. dubna 2010 - 13:26:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když budete kecat po mailu, mohli byste mě přidat do cc?
parodie na moderní nízkopodlažní tramvaje

Trojčata a housenky: optimální využití tramvají se skříní VarCB3
jk bez registrace
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.85.172.38
Odesláno Pátek, 09. dubna 2010 - 16:01:59    Odkaz na tento příspěvek  

Nemůžu napsat nic víc, než co jsem napsal v původním příspěvku (7.4, 8:18).
Není to nic oficiálního, ale když si uvědomíte jak na tom stát je a co se děje s projekty srovnatelných silničních staveb...
Sám doufám, že maluju zbytečně čerta na zeď.
Peslg
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 180
Registrován: 3-2005
Odesláno Sobota, 10. dubna 2010 - 02:03:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  


... a dnes se preferuje JIT strategie na kterou dráha nemá dostatečnou flexibilitu a kamiony vítězí - dovezou od rampy firmy A až k rampě firmy B


JIT silniční dopravy je poměrně velký mýtus. JIT na silnici je založeno na obrovských vatách v dobách přepravy - kamióny čekají na vyložení u fabriky či hypermarketu, běžně se jedná o desítky hodin.

Ve Švýcarsku se i rychloobrátkové zboží vozí nočním skokem po železnici s překládkami a zjevně tam prázdné regály nemají. Není důvod, aby to železnice v ČR také neuměla (s příslušnými motivačně-restriktivními opatřeními na silnici).
Honzasl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2719
Registrován: 3-2004
Odesláno Úterý, 13. dubna 2010 - 07:01:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Peslg
JIT je v podstatě "podvod" - kromě skladování v kamionech se skladování hlavně přesunulu na dodavatele - ti ve svém vlastním zájmu skladují u sebe a automobilky(ty nejčastejji) "zázračně" ušetří...