K-report
 

Archiv do 10. května 2010  

Diskuse K-report » Archiv 2010 » » Trolejbusy v Ústí nad Labem » Archiv do 10. května 2010 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Pepapol
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 287
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 27. dubna 2010 - 14:27:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rudolf_33: Ještě taky VanHool - jejich AG300T by se tady vyjímaly...

Jaké a s čím vším spojené jsou vůbec náklady na schválení typu v ČR? Pokud by se do těch řekněme 16 trolejbusů rozpočítaly a výběrové řízení by proběhlo BEZ ÚPLATKŮ, byly by pak opravdu dražší ve srovnatelné výbavě? Nevím o kolik se při nákupu vozy předražují, aby bylo do kapsičky stranou, ale takových minimálně půl miliónu na vůz to podle mě bude (sice o tom přímo nevím, ale když vidím, co se děje při nákupech jiných věcí, by mě to v žádném městě v ČR nepřekvapilo).

Další věc ale je, zda jsou ty zahraniční vozy skutečně spolehlivé. Jasně, můžeme si říkat, že Hessy jezdí Švýcaři a tak podobně, ale třeba já vůbec netuším, jestli s nimi náhodou nemají stejné problémy jako my v ÚL s 25Tr. Ty Pendolina jsou úplně přesný příklad. Hypoteticky by to asi chtělo, aby třeba jeden nebo dva pracovníci DP objeli několik měst, kde se uvažované typy provozují a důkladně se proptat na provozní specifika toho a toho vozu. Myslím, že v zájmu spolehlivého provozu se taková věc vyplatí. Každopádně něco takového je v naší zemičce asi totální sci-fi, stejně jako situace, kdy se na náš trh vpustí nějaký zahraniční výrobce, který by mohl hrozit tím, že výběrka vyhraje a představitelé měst náhodou nedostanou zaplaceno.
Jenki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3356
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 27. dubna 2010 - 14:44:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Schválení typu trolejbusu v ČR bude v řádech milionů Kč. Potíž je v tom, že ve spoustě zemí se trolejbus bere jako autobus (odpovídající obecným a mezistátně platným EU normám) a v něm nacpaná nějaká ta elektrika (taktéž odpovídající EU normám). Takže schválení v jedné EU zemi lze vcelku bez problému transformovat na schválení v jiné EU zemi. Viz situace na autobusovém trhu, kde je těch "hráčů" podstatně více.

V ČR trolejbus z hlediska norem to sice taky trošku autobus (kastle), ale zároveň to je tramvaj na gumových kolech (starší si možná vzpomenou, jak se na 21Tr doplňovaly nárazníky, protože to je drážní vozidlo, zatímco 21Ab je mít nemusel). Prostě se do toho motá národní legislativa, která např. vůbec není dostupná v jiném než českém jazyce, a schvaluje se to na Drážním úřadě, ketrý taky komunikuje jen v českém jazyce. Vědět jen tohle úplně stačí, aby si to případný dodavatel rozmyslel a ani moc nepátral kolik to bude stát.

Spolehlivost - problém výběrových řízení je paradoxně v tom, že do nich lze dát jen takové parametry, které lze vyjádřit číslem nebo zaškrtnutím políčka ANO/NE. Tudíž za informaci "ve Švajcu říkali, že od firmy A to jezdí fajn a od firmy B to stojí za prd" nelze ve VŘ použít, to by okamžitě někdo napadl. Samozřejmě lze do VŘ dát jako požadavek "poruchovost deklarovat maximálně X dní v roce", ale tam si můžou soutěžící napsat celkem cokoliv. Je problém odběratele, aby si tuto hodnotu potom dal do smlouvy i s nějakou sankcí, když to neudělá, má smůlu. Třeba v jednom městě na západ od nás si do VŘ toto dali a ve VŘ taky deklarovali, že to ve smlouvě bude a že za nedodržení a "odstáté" dny v poruše navíc budou těžké sankce v penězích + prodloužení záruční doby. To je ale u nás problém - DP mají hluboko do kapsy, a tak si něco takového do VŘ moc netroufají dát, protože to samozřejmě povede ke zvýšení ceny.

Jiný hezký příklad - u VŘ na tramvaje do USA se vždy vyžaduje přítomnost servisu + všechna možná školení + kontejner narvaný náhradními díly až po strop. U tramvajových VŘ v ČR se vyžaduje akorát aby to bylo nízkopodlažní a co nejlevnější (až na nepatrné výjimky), řešení servisu a náhradních dílů pokud vím zatím nechtěl nikdo (jestli se mýlím rád se nechám poučit).
Pepapol
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 288
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 27. dubna 2010 - 15:09:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jenki: Ten příklad z USA nebo s tím jedním městem na západ sice může být v prvotní fázi dražší, ale po započítání provozních nákladů nakonec může po dejme tomu 5 letech vyjít levněji - i to by mělo být zohledněno ve VŘ. U nás je síše hlavní problém typické, čecháčkovské náhlížení na věci, bez jakýchkoli souvislostí a koncepčnosti. A pak samozřejmě to, že pravidla pro VŘ jsou upravena k účelu, který s dobrým nákupem něčeho, co bude spolehlivě sloužit nemá nic společného. Vždyť ti samí lidé, co shrabávají peníze ze všech těhle sviňáren jsou zároveň ti, kteří si pro to ty zákony schvalují.
Jenki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3357
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 27. dubna 2010 - 15:31:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ten příklad z USA nebo s tím jedním městem na západ sice může být v prvotní fázi dražší, ale po započítání provozních nákladů nakonec může po dejme tomu 5 letech vyjít levněji.

To je pravda, ale tuzemské DP mají natvrdo rozdělené hromádky peněz "investice" a "provoz"; to, že přidání peněz teď hned na jednu hromádku mi v budoucnu přinese úsporu v jiné hromádce peněz je pro DP a hlavně pro jejich nadřízené orgány, tj. magistráty zcela mimo rozlišovací schopnost :-( Zvláště, když se úspora nebo zlepšení funkce projeví až po skončení aktuálního volebního období.

Co si budem namlouvat : účelem nákupu nových vozidel MHD není, aby spolehlivě sloužila dalších 20 let, ale to, aby se s nimi mohl aktuální ředitel DP a aktuální primátor vyfotit na titulní stranu příštího čísla městského zpravodaje :-(
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1838
Registrován: 11-2007
Odesláno Úterý, 27. dubna 2010 - 18:42:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jenki: "U tramvajových VŘ v ČR se vyžaduje akorát aby to bylo nízkopodlažní a co nejlevnější (až na nepatrné výjimky), řešení servisu a náhradních dílů pokud vím zatím nechtěl nikdo (jestli se mýlím rád se nechám poučit)"

No děje se tak třeba u 15T a u rekonstruovaných vozů metra. Což si ovšem vyžaduje outsorcovat údržbu mimo dotyčný Dopravní podnik, neboť nikdo nedá záruku na práci firmy, která může mít na mizerné práci údržby finanční zájem. Ovšem outsorcing je pro některé odboráře jako červený hadr na býka...(víme proč - snižuje se členská základna, která funkcionáře živí).

A to přesně platí i na Pepapola.
Míra_ul
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 35
Registrován: 9-2006
Odesláno Úterý, 27. dubna 2010 - 18:55:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pepapol: tak samozřejmě do současného linkového vedení se vozy 26Tr moc nehodí, je tu názorný příklad myslím 3/58 na které jezdí 14Tr a ty školáci se tam nevejdou, ale proč, protože jede snad dvě minuty před kloubovým trolejbusem, ať už to je ze Skalky, nebo Klíše. Stejně tak je blbost jezdit skoro prázdnými kloubovými vozy do Předlic.
Matrix007
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 126
Registrován: 9-2009
Odesláno Úterý, 27. dubna 2010 - 19:06:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

odkaz
Já teda taky doufám, že Ústí uspěje. Ted se klade otázka:
"Jaké??"

Ještě se asi nikdo nerozhodl..... Ale že vědí počet....Uvidí se podle VŘ

(Příspěvek byl editován uživatelem Matrix007.)
"kam se 542 na 544 hrabe.... je to jak porovnat alcatel s HTC"

*54, 601, 607*
Člověk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 158
Registrován: 1-2009
Odesláno Úterý, 27. dubna 2010 - 19:15:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak můj názor je koupit aspoň 30 kloubáků-dvoumotoráků + kombinace s GO 15 tr a pak se můžem dohadovat o tom jestli dál koupit 15ti metráky nebo jinou variantu.
Pepapol
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 289
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 27. dubna 2010 - 20:19:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rudolf_33: Já v principu ani tak proti outsorcování nejsem. Budu ale proti jakémukoli nekoncepčnímu řešení. Pokud firmy budou moct opravdu kvalitně(!!!) provést práce, které provádí DP, ale za nižších nákladů a v ideálním případě třeba převezmou i nějaké zaměstnance, tak proč ne. Plýtvat se prostě nemá, jen se musí ušetřit na těch správných místech. Ovšem outsourcing nesmí být využíván jako pračka na prachy, ale jako řešení, které povede ke zkvalitnění služeb a snížení nákladů, které se obratem dají nalít do něčeho, co je potřeba. Nevím, jak je to v zahraničí, ale předpokládám, že na západě je outsourcing využíván. Zádrhel je ale v tom, že tam to tak funguje už od začátku působení dopravních podniků, ale v ČR jsou po čtyřiceti letech, kdy se nic takového soukromě nedělo lidé vúči těmto řešením nedůvěřiví. A někteří si z toho dělají tiskárnu na bankovky. Vidím to stejně jako privatizaci - jsem jednoznačně pro, ale musí to být transparentní a výhodné!

Sorry za OT.
Jenki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3358
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 27. dubna 2010 - 20:43:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rudolf 33 : nulové řešení servisu je jeden extrém, outsourcing údržby je druhý extrém. Jsou i různé stupně "mezi", jak to jde ošetřit. Třeba v Seattle ani v Portlandu žádný outsourcing údržby do rukou Škody ani Inekonu neproběhl, aktuálně v Sofii taky ne, a přesto to fungovalo a funguje.
Váš názor nikdo nedá záruku na práci firmy, která může mít na mizerné práci údržby finanční zájem respektuji, ale otočím to klidně i na druhou stranu - outsourcing údržby umožňuje dodavateli bez problému "maskovat" různé průšvihy (pravda, ty velké nezamaskuje, když se nevyjede, ale ty drobné ano). Odboráři možná mohou být překážka, ale mi na něm spíš vadí to, že servisní zkušenosti nejsou u provozovatele, ale u externí firmy. Nebo z toho nepřímo vyplývá, že outsourcing bude muset být "nafurt"? To nemusí být finančně optimální - před pár lety jsem jednomu nejmenovanému DP navrhoval (mezi 4ma očima) opravu jistého vozu po nehodě za částku X a to jsem měl jistotu, že z toho X je půlka čistý zisk, protože pár měsiců před tím se nějaké podobné nehody dělaly a věděl jsem poměrně přesně kde a jak na to a kolik za to. Mezi 4ma očima mi bylo řečeno, že shora jsou tlačeni do opravy u někoho "lepšího" a "oficiálnějšího", za nabídku poděkovali a bylo to. Asi za rok jsem se mezi stejnýma 4ma očima dozvěděl, že oprava nakonec stála 5x víc než jsem navrhoval já... prostě chci říct, že když provozovatel má údržbu ve svých rukou tak se jeho lidé s vozy více sžijí, vědí, co stojí kolik peněz i hodin a to nejen u běžné a opakované údržby, ale i u různých nehod a jiných "mimořádek". Pokud proběhne úplný outsourcing nemá s tím provozovatel žádnou práci, akorát kontroluje, že je z čím vyjet a sleduje jak chodí faktury, ale nemá možnost si ověřit, že ho outsourcer "nenatáhnul" a když je zle a je nějaká nehoda nebo jiný podobný průšvih tak si neumí udělat obraz kolik to bude stát a může být "natáhnut" opravdu "fest".
Zbynďa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 490
Registrován: 12-2007

Odesláno Úterý, 27. dubna 2010 - 20:53:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Trochu odbočím od vašeho tématu údržby, ale u outsourcingu zůstanu, konkrétně v DPmÚL se to občas trochu přehání, viz. reklamka, mít na vrátnici cizí lidi je taky trochu divný a potencionálně nepraktický. Pomohlo to u čistící firmy, i když na první pokus to byla tragédie, teď už je to lepší, i když pořád platí, že co řidič v kabině nechá, to se ztratí, pokud je to aspoň trochu užitečné. Nesmí se ale zacházet do extrémů, jako třeba odprodat trakční vedení a tak, ale to už je snad zažehnáno. Primárním cílem outsourcingu je ušetření nákladů třeba na neefektivním zaměstnávání lidí, ale teď budu jen doplňovat Pepapol, tady se to předá cizí firmě, která vykonává přesně to samé, ale za vyšší náklady, vydělává na tom třetí osoba a dotyčný podnik je na tom akorát bit. Proto mi připadá, že předání záležitostí ohledně reklam firmě Bus Promotion ani outsourcing není, možná naoko. Vždyť se stará jen o DP, proč to tedy DP nemůže vzít sám? Pak by neexistovaly záležitosti typu obrazovky v busech, které vadí cestujícím i řidičům, špatně nalepené reklamy na nevhodné vozy, lepší výměna letáků ve vozech jako před pár lety atd... Ale to by se samozřejmě nemohly dít nekalé praktiky v pozadí, že. A oddělení reklamy by muselo být schopné a pružné, ne bez zájmu jako všechny ostatní.
Jinak musím vyjádřit velkou sympatii k názorům Jenkiho Škoda, že v praxi se tu takových řešení asi nedožijeme.
ICQ: 221-908-090
Škoda Electric a.s. - důvod, proč jít pěšky

Zbynďův fotoarchiv
Jenki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3359
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 27. dubna 2010 - 20:58:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zatímco jsem psal předchozí příspěvek tak tady ještě napsal svůj názor uživatel Pepapol a Zbynďa - k tomu si dovolím pár postřehů k outsourcingu jako takovému. Je docela vhodný u činností, které v mateřské firmě nejsou ty hlavní a specializované a je u nich dostatečná nabídka na trhu - typické činnosti v oblasti dopravy jsou třeba úklid nebo IT služby, kde je konkurence veliká a outsourcingem se dá opravdu docela dost šetřit. Samozřejmě to chce dobře si ošetřit smlouvy, ohlídat si kvalitu apod. U činností specializovaných to až tak časté není, ale - když se bavíme o MHD - kompletní dodávka servisu bývá součástí dodávky u nových systémů, kdy s tím nově vzniklý DP nemá vůbec žádné zkušenosti a začínal by "na zelené louce". K tomu se dá přiřadit i ten příklad Prahy s 15T - pokud byli vozovenští celý život zvyklí akorát dělat zrychlovače kladivem tak 15T pro ně asi bude něco z úplně jiného světa.

Nicméně outsourcing má i jednu nevýhodu, pro kterou už na západě není tak "in" jako býval - externí firma pro vás udělá všechno co má ve smlouvě a v perfektní kvalitě, ale ani ťuk navíc. Hezký příklad je s těmi uklízečkami - dáte je někam externě a pak zjistíte, že ony vám vlastně občas ve vozovně hrabaly posekanou trávu, natíraly zábradlí nebo pomáhaly dělat pořádek v součástkách ve skladě - a najednou není nikdo, kdo by to udělal. Respektive je, ale za prachy. Neříkám že je to tak dobře nebo špatně, ale je třeba s tím počítat.

(Příspěvek byl editován uživatelem Jenki.)
Vilda
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4
Registrován: 4-2010
Odesláno Úterý, 27. dubna 2010 - 21:19:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Někdy si říkám proč se při GO do 15Tr nedává koženka bez toho vroubkování.
Přikládám foto
Eugen
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2339
Registrován: 6-2005

Odesláno Úterý, 27. dubna 2010 - 21:59:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vilda: Se to líp meje. Mě tak napadá.
:::jihlavskymhd.ic.cz...MHD v Jihlavě
:::www.zhta.ic.cz...stránky o.s. Za záchranu historických trolejbusů a autobusů
Zbynďa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 491
Registrován: 12-2007

Odesláno Úterý, 27. dubna 2010 - 22:26:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vilda: Ty máš teda starosti. Se to prostě všude dělá jinak, ostatně jako všechno. Takže až si budeš příště říkat, proč jsou v generálkách oranžové tyče a ne žluté, tak tato odpověď platí univerzálně. Osobně si myslím, že ta pletýnka je praktičtější - v zimě tolik nestudí a v létě je šetrnější pro ty partie, které se rády zkapalňují.
ICQ: 221-908-090
Škoda Electric a.s. - důvod, proč jít pěšky

Zbynďův fotoarchiv
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1840
Registrován: 11-2007
Odesláno Středa, 28. dubna 2010 - 07:21:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jenki: "Pokud proběhne úplný outsourcing nemá s tím provozovatel žádnou práci, akorát kontroluje, že je z čím vyjet a sleduje jak chodí faktury, ale nemá možnost si ověřit, že ho outsourcer "nenatáhnul" a když je zle a je nějaká nehoda nebo jiný podobný průšvih tak si neumí udělat obraz kolik to bude stát a může být "natáhnut" opravdu "fest"."

Máte pravdu, ale jen vyjadřujete jinými slovy podstatu obchodního styku, která platí, co lidstvo a obchod existují: Smlouva musí být výhodná pro obě strany, jinak nemá cenu ji uzavírat. A uzavírá se s přihlédnutím ke statistickému průměru, případné náhodné odchylky většího rozsahu se řeší pojištěním (pojišťovna je specializována na to, aby takové případy řešila - mimochodem tam asi byly ty problémy, které jste zmiňoval s Vaším návrhem na opravy čehosi).

A mimochodem: takhle pracuje možná 80%nákladních automobilových dopravců. Vozidla dokonce vůbec nekupují ale pronajímají si je operativním leasingem. Pak ovšem vozidlo dostane řidič do ruky tak dokonale zapečetěné, že může jen točit kolečkem a dolévat naftu, nejvýše ještě sledovat, kdy se má dostavit do stanoveného servisu (vozidlo po dobu opravy dostane náhradní). A dopravní firma se stará jen o zakázky. Je zajímavé, že zpravidla vydělává.
Jenki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3360
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 28. dubna 2010 - 08:23:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rudolf 33 : z větší části souhlas, jen je tam jeden podstatný rozdíl mezi MHD (zejména drážní) a nákladní autodopravou : výměna outsourcera je v prvním případě velmi obtížná (vzniká tzv. přirozený monopol), zatímco v druhém případě stačí utrousit pár slov do mobilu a druhý den máte na stole 10 nabídek, jen si vybrat. To je dost podstatný rozdíl.

U té zmíněné opravy byl trošku jiný problém - ne že by ten "autorizovanější" opravář chtěl onen DP tolik "natáhnout", spíš namísto opravy ve stylu "laminát, epoxyd, nerez plech, přetmelit, přestříkat - vydrží na doživotí, v praxi mnohokrát vyzkoušeno" použil metodu navrženou teoretiky z kanclu "rozeber celou tramvaj a celý lehce pošramocený díl vyměň za nový a pak to zase slož dokupy".

Příslušný případ pojištěním moc řešit nešel - příčinou byla srážka vlastních vozidel, na to se pojištění nevztahuje. Samozřejmě to jde připojistit, ale pár různých DP to zkoušelo a ukázalo se, že se to nevyplatí.
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1843
Registrován: 11-2007
Odesláno Středa, 28. dubna 2010 - 12:16:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jenki, i v drážní dopravě existují různé "dispoloky" a "dispovozy", které si konkurují. Ví to p. Šimral, ví to i Jančura. Ostatně Škoda dnes dodává trolejbusy do Říma (kastle Breda Menarini) a taky se závazkem "full servisu". O tom, že je škodovka vlastníkem dvou dep pražského metra (včetně budov a zařízení) ani nemluvě.

A v Ústí stále nadávají, v jakém stavu vozidla mají....
Míra_ul
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 36
Registrován: 9-2006
Odesláno Středa, 28. dubna 2010 - 13:56:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Myslím, že řešíte neřešitelné. V MHD je trochu jiná situace, výdělečný DP nebude nikdy a snaha zrušit dílny v Předlicích tu možná byla, nebo ještě je, ale vlastník město stejně neušetří a řekl bych, že naopak.
Vilda
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5
Registrován: 4-2010
Odesláno Středa, 28. dubna 2010 - 20:54:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zbyňda:Já na těch sedačkách sedím od mala a zvykl jsem si na ně.


Dnes jsem se koukal na tvá videa z Pardubic.Na těch videích jsem i já.
Sliks
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 336
Registrován: 8-2009

Odesláno Středa, 28. dubna 2010 - 21:05:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  



Nedokážu si představit konec kloubových autobusů značky Karosa v pravidelném provozu.
Nezapomenutelných šest písmen: "KAROSA" !!!
Sliks
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 338
Registrován: 8-2009

Odesláno Čtvrtek, 29. dubna 2010 - 18:45:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  


Tedom na 19
Dokumentačně

Nedokážu si představit konec kloubových autobusů značky Karosa v pravidelném provozu.
Nezapomenutelných šest písmen: "KAROSA" !!!
Zbynďa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 492
Registrován: 12-2007

Odesláno Sobota, 01. května 2010 - 14:35:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jen taková sonda, jak testování Škody 28 Tr Solaris probíhá ve Zlíně... Daleko delší testování na daleko více linkách, no o vycházení vstříc příznivcům veřejné dopravy se snad ani nemusím zmiňovat.
Zlínský deník: Fandové MHD testovali nový trolejbus
ICQ: 221-908-090
Škoda Electric a.s. - důvod, proč jít pěšky

Zbynďův fotoarchiv
Sliks
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 339
Registrován: 8-2009

Odesláno Sobota, 01. května 2010 - 15:39:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

1/15 - 49
Vozovna plná 25 Tr
Nedokážu si představit konec kloubových autobusů značky Karosa v pravidelném provozu.
Nezapomenutelných šest písmen: "KAROSA" !!!
Sliks
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 340
Registrován: 8-2009

Odesláno Sobota, 01. května 2010 - 21:55:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  


Nedokážu si představit konec kloubových autobusů značky Karosa v pravidelném provozu.
Nezapomenutelných šest písmen: "KAROSA" !!!
Matrix007
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 127
Registrován: 9-2009
Odesláno Středa, 05. května 2010 - 08:24:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

530 má konkurenci. Vůz 541 má reklamu na ODS.....
"kam se 542 na 544 hrabe.... je to jak porovnat alcatel s HTC"

*54, 601, 607*
Matrix007
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 128
Registrován: 9-2009
Odesláno Středa, 05. května 2010 - 10:47:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A vypadá asi nějak takhle..... Jako reklama to zas tak hrozný neni, ta nápln je o něčem jinym. A ASPON TO MÁ NORMÁLNÍ ČÍSLA, nee jako 530 a 551....




Dnes ji lze zastihnout na 4/62.
"kam se 542 na 544 hrabe.... je to jak porovnat alcatel s HTC"

*54, 601, 607*
Sliks
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 342
Registrován: 8-2009

Odesláno Středa, 05. května 2010 - 13:56:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A zelenej bude kdy?
Nedokážu si představit konec kloubových autobusů značky Karosa v pravidelném provozu.
Nezapomenutelných šest písmen: "KAROSA" !!!
Zbynďa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 495
Registrován: 12-2007

Odesláno Středa, 05. května 2010 - 17:43:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sliks: Copak zelenej, ale co třeba rudej s hvězdičkama a třešničkama, nebo černej s orlicema, lebkama a haknkrajcem na čele...

541... No, aspoň oproti 530 ta reklama tolik neřve šílenejma heslama a nemá na sobě líbající se důchodce. Je sice vidět, že Bus promotion dělá pokroky, jejich reklama už se celkem vyrovnává starým lakovaným na pohled, už to není jak když to někdo nakreslí na papír, vokudlá nůžkama a přilepí herkulesem, ale některý kousky se jim zas povedly... Přelepený znak Škoda, Gandalf vypadá trošku jak z jiný planety díky liště přes ksicht, přelepovat okna na dveřích pár cm je taky úchylárna, ale na těch předních dveřích bych to teda sundal okamžitě, ty okna tam nejsou jen proto, že ve Škodě chtěli ušetřit za plech, ale aby přes ně řidič viděl. A to ev.č. na levé straně lepil asi někdo po pár lahvinkách, že se trefil jedničkou na spáru. No aspoň, že Gandalf nemá jezdící půlku hlavy jako paní na 506.

A staré dobré ev.č. v původním umístění: tady je vidět, jak nekoncepčnost DP v těchto věcech je často přínosem. Na 604 se to taky vyplatilo. No ostatně myslím, že místní osazenstvo bude za jistou nekoncepčnost již brzo velmi rádo, ale nesmím ani naznačovat. Však všichni poznáte, co tím myslím...
ICQ: 221-908-090
Škoda Electric a.s. - důvod, proč jít pěšky

Zbynďův fotoarchiv
Matrix007
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 129
Registrován: 9-2009
Odesláno Středa, 05. května 2010 - 18:53:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To evidenční číslo vypadá, že už bylo natištěno na reklamě a nová nikdo nelepil, proto je asi na tak blbém místě. Ale jinak souhlasim, není to tak špatné a rozhodně lepší než 530. A jsem vážně zvědav na autobusové provedení. Který vůz to "ods**e" tentokrát??
"kam se 542 na 544 hrabe.... je to jak porovnat alcatel s HTC"

*54, 601, 607*
Vilda
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6
Registrován: 4-2010
Odesláno Středa, 05. května 2010 - 20:49:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

541 jsem dnes ráno viděl z okna, jak jela po Masarykově ulici, asi z vozovny. Já totiž bydlím na křižovatce ulic Alešova a Beethovenova.
Matrix007
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 131
Registrován: 9-2009
Odesláno Čtvrtek, 06. května 2010 - 06:37:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

552 ma taky reklamu ODS.

Ve vozovne stoji cervenobila 567....
"kam se 542 na 544 hrabe.... je to jak porovnat alcatel s HTC"

*54, 601, 607*
Matrix007
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 132
Registrován: 9-2009
Odesláno Čtvrtek, 06. května 2010 - 07:25:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ta 552 dnes k zastizeni na 3/54 a misto pana Gandalovice je tam pan Kubata. Ta 567 je raba a zaplat panbuch je cervenobila.... Snad ta 542 byla jen pokus o vtip.
"kam se 542 na 544 hrabe.... je to jak porovnat alcatel s HTC"

*54, 601, 607*
Ústečák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1277
Registrován: 3-2004

Odesláno Čtvrtek, 06. května 2010 - 11:21:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad 567: Zliner či Szeged, ex z Prešova či Hradce? BUSE transparenty?

Jsem poměrně zvědav, vedle nákupu nových 27Tr je i tohle cesta, jak se s menšími náklady dostat k dobrým vozům. Lepší jak prapodivný experiment s 25Tr.
Slovan!
Matrix007
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 133
Registrován: 9-2009
Odesláno Čtvrtek, 06. května 2010 - 16:31:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

567:
Rába, BUSE, exhradecká a GO ve Zlineru. Takže 542 bude asi poslední kousek s "plechovejma tabulema".... Mě hlavně těší, že je červeno-bílá a nee bílá

Dva "ÓDÉESÁCI"
Najděte 10 rozdílů


Zrovna mi přijely obě do rány:


(Příspěvek byl editován uživatelem Matrix007.)
"kam se 542 na 544 hrabe.... je to jak porovnat alcatel s HTC"

*54, 601, 607*
Ústečák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1278
Registrován: 3-2004

Odesláno Čtvrtek, 06. května 2010 - 16:50:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No uvidíme, v jakym stavu z toho Zlineru přijde, 542 asi nebyla úplně ideální. Každopádně aspoň, že BUSE, na interiér si počkám a nátěr v městských barvách je taková sympatická třešnička. Na jízdu to vliv nemá, ale třeba mě osobně to opravdu těší.

Ještě mě napadá, ex jakej hradeckej vůz to je? 78?

A ty ODSáci, pěkný štěstí.
Slovan!
Vilda
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7
Registrován: 4-2010
Odesláno Čtvrtek, 06. května 2010 - 17:33:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ústečák:78 to nebude, protože jsem jí v neděli v HK.
Zbynďa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 496
Registrován: 12-2007

Odesláno Čtvrtek, 06. května 2010 - 17:41:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

78 určitě ne, ta je pořád v HK. Bude to s největší pravděpodobností jedna z 15 Tr03/6 - 80 nebo 81. Chtělo by to vidět výr. štítek...
ICQ: 221-908-090
Škoda Electric a.s. - důvod, proč jít pěšky

Zbynďův fotoarchiv
Ústečák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1279
Registrován: 3-2004

Odesláno Čtvrtek, 06. května 2010 - 17:49:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Taky už koukám, že tu plácám nesmysly. Štítek a nějaké to foto interiéru by mě taky zajímaly, nicméně určitě se brzo dočkáme.
Slovan!
Vilda
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8
Registrován: 4-2010
Odesláno Čtvrtek, 06. května 2010 - 20:55:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"78 to nebude, protože jsem jí v neděli v HK."

Promiňte, chtěl jsem napsat že jsem ji VIDĚL.

(Příspěvek byl editován uživatelem Vilda.)
Pepapol
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 291
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 06. května 2010 - 23:03:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad567: Jenom bacha na to, aby se nejednalo o hradecké podání BUSE, které tam bylo už předtím. Tedy vepředu pouze transparent s číslem linky. Na druhou stranu v Hradci měli nové sedačky, tak ty nám tam mohli nechat. Barva vozu mě velmi potěšila a doufám, že další vozy v ní budou pokračovat.
Zbynďa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 497
Registrován: 12-2007

Odesláno Čtvrtek, 06. května 2010 - 23:10:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pepapol: Ne, má nové přední čelo vč. červeného pásu mezi předními světly jako 544 a koženkové sedačky, je to totiž jedna ze dvou hradeckých 15 Tr03/6 - a ty byly bez GO, čili s koženkami.
ICQ: 221-908-090
Škoda Electric a.s. - důvod, proč jít pěšky

Zbynďův fotoarchiv
Pepapol
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 292
Registrován: 12-2007
Odesláno Pátek, 07. května 2010 - 00:19:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Aha, no tak je to lepší, než sekerou do ksichtu. Akorát jsem doufal, že se budou nakupovat nové trolejbusy + generálky 15Tr08 a výš v Szegedu. Shromažďovat Ráby aby nás obdařovaly svým líbezným zvukem nebyla moje představa.
Ústečák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1280
Registrován: 3-2004

Odesláno Pátek, 07. května 2010 - 00:35:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V týhle situaci, kdy je vozů málo a úspěch v získání evropských dotací v nedohlednu, se opravdu hodí každý kolo (403 je toho zářným důkazem). Obzvlášť takovej nadstandard, jako 567 vedle zbytku voz. parku bude.
Slovan!
Vratnej
Neregistrovaný host
Odeslán z: 160.218.160.162
Odesláno Sobota, 08. května 2010 - 14:31:42    Odkaz na tento příspěvek  

Vozidlo 567 zrejme vyjede uz pristi tyden.
Sliks
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 343
Registrován: 8-2009

Odesláno Sobota, 08. května 2010 - 15:28:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Včerejší výměna na lince 19.

Nedokážu si představit konec kloubových autobusů značky Karosa v pravidelném provozu.
Nezapomenutelných šest písmen: "KAROSA" !!!
Pepa_103
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3659
Registrován: 3-2005

Odesláno Neděle, 09. května 2010 - 01:50:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jezdí v Ústí ještě nějaké karosy B732?
www.olomouckadoprava.estranky.cz

ICQ: 479 144 459
vratnej
Neregistrovaný host
Odeslán z: 160.218.160.162
Odesláno Neděle, 09. května 2010 - 06:41:51    Odkaz na tento příspěvek  

pepa103 : ve stavu je stale jedna vedena, ale od konce listopadu nebyla videna.
Matrix007
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 134
Registrován: 9-2009
Odesláno Neděle, 09. května 2010 - 20:11:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dnes na 2/54 - 5 vozů (započítán: 608, 605, 601, autobus a 603). Jedním z nich byla i 601. Přidávám takovou dokumentační fotku, ale v horší kvalitě, jelikož to řidič zatáhl:



Musim tedy dát za pravdu, že garantované spoje se doposud neporušili ani v takto těžkých situacích.....
"kam se 542 na 544 hrabe.... je to jak porovnat alcatel s HTC"

*54, 601, 607*
Vilda
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9
Registrován: 4-2010
Odesláno Neděle, 09. května 2010 - 20:53:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Neví někdo kolik kolíčků bylo v ústeckých označovačích? Já jeden mám a j něm 6 kolíčků.
Já vím že většinou byly 3 nebo 4.
Ústečák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1282
Registrován: 3-2004

Odesláno Neděle, 09. května 2010 - 21:15:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Trolejbusy tři, autobusy čtyři.

Že se ta 601 ještě nerozpadla...
Slovan!
Vilda
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10
Registrován: 4-2010
Odesláno Neděle, 09. května 2010 - 21:44:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Děkuju.
Až se mi podaří zmenšit fotka označovače, pošlu jí sem.
Matrix007
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 135
Registrován: 9-2009
Odesláno Neděle, 09. května 2010 - 21:51:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ústečák:
To si říkám taky, ale dneska mě jízda překvapila. Že to je uskákaná koza se už ani tak moc říct nedá. Byla tam jen na dvě kola. Pak ji odstavili jen na závadu dveří..... Přeju ji at ji vyjde GO
"kam se 542 na 544 hrabe.... je to jak porovnat alcatel s HTC"

*54, 601, 607*
Vilda
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11
Registrován: 4-2010
Odesláno Neděle, 09. května 2010 - 21:52:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ústečák:To je on
Philip
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 424
Registrován: 11-2007

Odesláno Neděle, 09. května 2010 - 22:07:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak ten samej znehodnocovač je v HK dodnes v provozu, a trolejbusy mají 3, autobusy 4 kolíčky, takže stejný co bylo u vás.
Matrix007: hezký omalovánky na těch fotkách, kdybys to aspoň dal ke spodnímu rohu tý fotky vypadalo by to lepšíc.

Jsem zvědavej na tu 567ku, až vyjede...
SWISSTROLLEY - kvalitní ekologická doprava
Elektrická trakce pro čisté ovzduší
HESS musíš se s ním svést
Pepa_103
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3668
Registrován: 3-2005

Odesláno Pondělí, 10. května 2010 - 11:30:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

vratnej: díky za info.
www.olomouckadoprava.estranky.cz

ICQ: 479 144 459
Matrix007
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 136
Registrován: 9-2009
Odesláno Pondělí, 10. května 2010 - 14:14:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Philip, to má svůj účel..... ikdyž kvalita je mizerná, bylo by po několikáté, co by se moje fotka objevila někde na cizím webu. Vyříznout "copyright" z dolního rohu není problém, ale vyříznout ho u vozu by mohl být trochu větší problém......
"kam se 542 na 544 hrabe.... je to jak porovnat alcatel s HTC"

*54, 601, 607*
Matrix007
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 137
Registrován: 9-2009
Odesláno Pondělí, 10. května 2010 - 16:44:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Má už někdo 567 ??


"Tleskám 603.... a hlavně tomu kdo ji pokropil živou vodou :-)"

*54, 601, 607*
Zbynďa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 500
Registrován: 12-2007

Odesláno Pondělí, 10. května 2010 - 18:08:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak fotek 567 už je určitě dost, ale tak musí ti být jasné, že se nikdo nepřizná, že jí fotil v areálu vozovny či v dílně, při těch poměrech, které tady vůči civilistům i zaměstnancům, co projeví zájem o věc, panují... Dá se říct, že fotky z neveřejných prostor DP už jsou prakticky na úrovni fotosamizdatu.
ICQ: 221-908-090
Škoda Electric a.s. - důvod, proč jít pěšky

Zbynďův fotoarchiv
Vilda
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 12
Registrován: 4-2010
Odesláno Pondělí, 10. května 2010 - 20:59:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Philip:Já jsem je zase viděl v Plzni.