K-report
 

Archiv do 11. října 2010  

Diskuse K-report » Archiv 2010 » » Autobusy v Brně » Archiv do 11. října 2010 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Zdeny6
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3
Registrován: 3-2010
Odesláno Neděle, 03. října 2010 - 15:35:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Odzkoušeno, dveře se otevírají i po rozjetí vozu.
Xhost
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 331
Registrován: 7-2009
Odesláno Pondělí, 04. října 2010 - 04:02:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ale to je celkem závažná vada, to už fakt nikdo neumí vyrobit takovéto věci bez fatálních základních chyb? Co testy při návrhu a během výroby? To je snad sprosté slovo, že?
Renesance kolejové dopravy přijde! (a přijde nás draho, čím později - tím dráž).
Trunking
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 172
Registrován: 10-2008

Odesláno Pondělí, 04. října 2010 - 08:20:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Přesně tak, dveře zůstávaly aktivní ještě cca 3-4 vteřiny po zrušení poptávky a rozjetí vozu. A to jak na tlačítka zvenčí, tak údajně i zevnitř. S automatem a tím krouťákem co tyhle Cursory mají se za 4 vteřiny dá vyvinout již celkem slušná rychlost.

nikdo neumí vyrobit takovéto věci bez fatálních základních chyb
problém je, že vše co Irisbus produkuje je prakticky skládačka, a dle objednávky jsou schopni sestavit téměř cokoliv (instalace palubního děla by nebyl problém)
A proto má spoustu subdodavatelů, kteří si odpovědnost za chyby ve svých produktech nesou sami. Tyto komponenty se při kompletaci již netestují
Karosa forever !!!
Co neubrzdíš - neukecáš !

ICQ: 197-812-113
Izidor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 175
Registrován: 12-2006

Odesláno Pondělí, 04. října 2010 - 09:44:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ale zodpovědnost za autobus, jako výrobek má snad Karosa, respektivě její překupník ne ?
Xhost
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 333
Registrován: 7-2009
Odesláno Pondělí, 04. října 2010 - 11:20:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Trunking: tak to mi vysvětlete, neb tohle nepochopím (jakože mám VŠ elektro a IT). Předpokládal bych, že DEV tlačítko bude aktivovat celkem jednoduchý obvod (něco jako klopný obvod R-S) pro dveře, který zaregistruje poptávku a skrze logické AND spustí signalizaci u řidiče (aby to registrovalo kterékoliv dveře), ale vlastní AKTIVACI otevírání přece musí potvrdit až řidič MANUÁLNĚ tlačítkem v kabině, což by teprve spustilo signál otevření dveří (a tam opět logické AND, aby se otevřely jen správné dveře) + vynulovat DEV (pochopitelně jen impulzem, aby se daly dootevřít další dveře během stání na zastávce).
Následně signál od řidiče na ZAVŘENÍ by měl shodit signál otevření dveří do neaktivního stavu, tím 100% spolehlivě zablokovat jejich další otevírání a zároveň nulovat požadavky DEV až do chvíle zavření všech dveří.

Celkem jednoduché schéma, které by se dalo i z diskrétních integrovaných obvodů sestavit doslova z pár švábů a netrpělo by těmito neduhy. Na vstupech signály tlačítek DEV, snímače stavu dveří (otevřeno/zavřeno) a tlačítka od řidiče (otevřít/zavřít)...

Fakt nechápu, jak může někdo zpackat takovou triviální logiku a ještě to může projít schválením, kontrolami a testy :-(
Renesance kolejové dopravy přijde! (a přijde nás draho, čím později - tím dráž).
Pvvs
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4397
Registrován: 7-2003

Odesláno Pondělí, 04. října 2010 - 12:16:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kdepak, dneska je dverni jednotka konstruovana v podobe prumyslovyho pocitace. Komunikace pres zbernicu, overovani taky. Ze vsech funci je fukce otevirani a zavirani dveri asi jenom jako doplnkova.
Koupím otáčkoměr, pořádám soutěž ve vytáčení kindermafie.
Trunking
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 173
Registrován: 10-2008

Odesláno Pondělí, 04. října 2010 - 12:18:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Xhost: Tak já nemám ani VŠ, ani elektro, ani IT, nevím co znamená klopný obvod a pojem RS si spojím maximálně se závodním motorem od Škodovky. Jen vím, že to dělá něco, co by to dělat nemělo a to něco je celkem život ohrožující, nehledě k tomu, že to samo zahamuje zastávkovou brzdou a nedržící se osazenstvo se rázem válí na LE podlaze. Nevím, jak je možné že to s touto vadou prošlo až do provozu, také nevím, proč nezůstali u osvědčeného systému city/cite-s tím nikdy tento problém nebyl. Nicméně DP vyřešil problém elegantně: přes DEV tlačítko je nálepka NEPOUŽÍVAT, a řekl bych že se tam ohřeje pěkně dlouho
Karosa forever !!!
Co neubrzdíš - neukecáš !

ICQ: 197-812-113
Rez
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 407
Registrován: 9-2008

Odesláno Pondělí, 04. října 2010 - 12:23:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kocourkov, přátelé, kocourkov...
Veškeré problémy vznikají vždy v prostoru mezi židlí a klávesnicí.
Verusha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4236
Registrován: 5-2005
Odesláno Pondělí, 04. října 2010 - 15:29:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak přátelé, vidím že jste přešli od focení těch nových nádher ke konstruktivnějším věcem. Tak v tom můžem hned pokračovat. Dneska jsem měl tu smůlu, že jsem tímto skvostem musel jet na lince 52 od Zoo na Kamechy. Je mi to strašně odporné říkat, ale hrbatej SOR už není tím nejhorším, s čím se v Brně můžu jako cestující v zadní části vozu setkat. Dnešní zážitek jsem bral jako špatný vtip. Kdo jel ve dvě linkou 52 přes Ečerovu, asi ví, jak to tam vypadá. Takže s prominutím, musím použít slovní spojení "tragická nepoužitelnost". Nevím, co je na osmilitrovým motoru a automatu tak velkýho, že podlaha je výš než v rumunským trolejbusu, blbec jsem si sedl až dozadu do levýho zadního rohu. Člověk sedí v okně, neví co s nohama, protože sedátko je hrozně blízko podlaze, připomnělo mi to sezení v Ikarusu za prvním dveřma; sedí se tam vysoko asi jako v zájezďáku, vlýzt tam musí po krkolomným zohýbání se a krčení se. Celá zadní část od druhých dveří je paskvil srovnatelný s prolízačkou pro děti na pískovišti a za tím si teda stojím, fakt nechápu, že tohle je jako autobus do města, byť na linky 41 (tam je taky ale někdy solidně natčískáno). Nehodí se to nikam, jediný, kde by se to dalo s přimhouřením oka použít, je meziměstká doprava v relaci Kokotín - Pičinkov - Horní Blbcov za předpokladu, že všichni lidi pojedou v NP části a dozadu se pohrnou jenom děti do cca 10 let věku.
Takže se plácejme zase v periodikách, co máme za super autobusy. Je to ne krok zpátky, je to přímo pád zpátky, čtyři schody a pátej na podestu nemá fakt ani ruskej náklaďák. Toto není autobus pro MHD!!!!!
Pak jsou tu takový marginální věci, který se´ztrácej v tom úděsným řešení LE. Zvenku se na to dá koukat, pomalé dveře se předpokládám dají časem doseřídit, budiž. Docela solidně to umí pádit, když to srovnám s tím, co umí předvýst objemově stejný motor v muzejní 21Ab, tak je to dost pokrok (ono by to bylo smutné kdyby nebyl). Jel jsem 7801, trochu mi vadil zvuk turba, oproti mému zděšení k opravdu zoufalému zadnímu interiéru to byl ale fakt detail.
Kdo by byl jiného názoru, a teď napíšu strašnou větu, ve které musím prohlásit, že i ten idiotskej Citybus je proti tomuhle mnohem lepší, tak nechť zahodí foťák nebo tužku s papírkem, přestane si psát kde ta nádhera jezdí a vleze do ní jinam, než k řidičovi, aby pochopil, o čem je můj rozčílený příspěvek. Doporučuji jakoukoliv linku, kde jede hodně lidí. Šťastnou cestu. Příště jedu jedničkou na Ečerku a přes kopec pěšky, i kdyby padaly z nebe klikový hřídele.
Verusha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4237
Registrován: 5-2005
Odesláno Pondělí, 04. října 2010 - 15:43:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Xhost - na logický signály se vykašli taky, chápej to tak, že u normálního vozu, rozuměj třeba 21Tr, je na motoru snímač otáček, kterej se v tachografu překope na signál pro tachometr a současně se v tachografu při poklesu rychlosti na nulu sepne blbý relátko, který pouští šťávu do vypínačů na dveře (první dveře, 2 + 3 dveře i poptávka). Jedeš = relé je rozeplý = dveře nefachčej.
Opačnej obvod je ještě jednodušší, například ve 14Tr jsou na dveřích koncáky, všechny ty koncáky jsou do série a nedělají nic jinýho, než že přes ně se spíná stykač jízdy. Pootevřený jedno křídlo dveří = rozeplej koncák = rozpojenej obvod = nesepnutej stykač = nejede. Samosebou že v modernějším podání, třeba 22Tr, už to nejsou koncáky, ale signál o "nejetí" jde analogově do regulátoru ze všech pěti dveřních jednotek IGE - které určují zavřený/otevřený stav jak? Vačkovýma spínačema . Z poslední doby si nepamatuju, že bych nějakej vůbec měnil, jednotky nám odešly za celou dobu provozu všelijak, ale nikdy tak, že by se vůz uměl rozjet s otevřenýma dveřma. Tento zázrak umí pouze zasběrnicovaný překombinovaný stavebnicový krámy.
Redblood
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 73
Registrován: 3-2007
Odesláno Pondělí, 04. října 2010 - 15:47:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kdopak to fotil v sobotu cca. kolem 15:10 v Bohunicích u kampusu?
E-mail:cermak.lubos@selfnet.cz
ICQ: 292 - 659 - 657
Verusha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4238
Registrován: 5-2005
Odesláno Pondělí, 04. října 2010 - 15:50:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Fakt nechápu, jak může někdo zpackat takovou triviální logiku a ještě to může projít schválením, kontrolami a testy :-(

Ještě když už sem v ráži, tak na tohle ti řeknu jenom asi takhle - sedni si do 25Tr, šlápni na brzdovej pedál a přes soustavu zrcátek, co máme na dílně (kontrola světel abych nemusel lítat dozadu) se dívej, jak a hlavně s jakou prodlevou se rozsvěcejí brzdová světla. V době, kdy se světoví výrobci snaží implantovat do kár LED světla, aby řidič, který za tímto autem jede, měl co nejkratší rakční dobu a případně stihl zabránit střetu nebo alespoň snížit následky, přišel Irisbus s trolejbusem, kde je prodleva asi půl vteřiny do rozsvícení spodních brzdovek a další desetiny vteřiny do rozsvícení horních brzdovek. Zkontrolováno, otestováno, schváleno, orazítkováno!!!!!
Mauricio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5172
Registrován: 4-2005
Odesláno Pondělí, 04. října 2010 - 18:07:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Toto není autobus pro MHD!!!!!

Ono je to na MHD, třeba tady v Kroměříži by po tom určitě hned skočili (ty Volva, to taky není žádná výhra, prolízačka je to taky dosti slušná, zejména v zadní části, i když je tedy pravda, že "chodbička" a prostor dveří jsou i vzadu NP), ale na provoz o velikosti Brna to opravdu není vhodné. A stejně - je pár dopravců, co to používají na příměstské linky (ano, i městskou verzi) - pro jistotu.
Xhost
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 334
Registrován: 7-2009
Odesláno Pondělí, 04. října 2010 - 19:36:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Verusha: asi se nelze divit ničemu co prochází přes ISO a řasu razítkovacích úředníků - hlavně když má blbec (co tomu navíc obvykle vůbec nerozumí) funkci.
Ale jako člověk s nějakou znalostí techniky fakt nechápu co se dá zpackat na tak jednoduché a pro tento výrobek (vůz MHD) zásadní věci. Jistě, i ta sériová sběrnice skrze vůz je možnost, ale jako člověk IT postižený se obávám, že nic nelze tak zašmodrchat tak, jako to jde s použitím počítače...
Renesance kolejové dopravy přijde! (a přijde nás draho, čím později - tím dráž).
3260
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6485
Registrován: 10-2003

Odesláno Pondělí, 04. října 2010 - 20:39:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

že i ten idiotskej Citybus je proti tomuhle mnohem lepší

No, vida už začínáte milovat Citybus.
Registrační značky Jihomoravského kraje - aktualizace každý měsíc!

Od 1.9.2010 web v novém hávu
Slimman
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 990
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 04. října 2010 - 21:26:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Verusha: No vidíš, já měl tebou zatracovanou verzi Crosse LE donedávna za jeden z nej busů. Mám (oproti tobě asi jen) 175 cm a pochvaluju si právě ten zadek od druhých dveří, kde je určitě více místa na nohy než v jakémkoliv np busu a klidně si sednu i úplně dozadu a rád. Píšu donedávna, protože pak jsem objevil MB Citaro LE. Mnohem více sedaček na np v přední části a méně členitý zadek.
Verusha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4239
Registrován: 5-2005
Odesláno Pondělí, 04. října 2010 - 21:43:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Xhost - v dobách minulých jsem si představoval výhodu sběrnice například v tom, že by převáděla signály přes kloub v článkovém vozidle - minimalizace kabeláže v choulostivém místě. Prostě jeden sčot na konci předku by to posílal přes pár drátů do druhýho sčotu na začátku zadku.
V čem má výhodu vůz plný sběrnic i v uzlrch, kde to je akorát ke zlosti, nevím. Jo, dá se k tomu připojit kompl, takže s tím člověk může machrovat. No, já osobně radši machruju s multimetrem a pár kusama vercajku a mám to spravený za hodinu, než celý dopoledne zjišťovat, která jednotka co kam kudy přes kterou linku posílá.

3260 - v mnou popisovaném případě bych Citybus napasoval spíš do role "menší zlo". Slovo "milovat" s dovolením nejsem schopen napasovat ani na třeba 21/22Tr, a to je mám hodně v oblibě.

Slimman - mám 177 cm = stejně jako ty. Hovoříme doufám oba o tom zprasku, kde pohodlně jede asi dvacet lidí vepředu a zbytek cestujících je nucen se navěšet jako paviáni do zadní části a cestovat u stropu nebo v případě té pětky sedátek s nohama mezi ušima?
Slimman
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 991
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 04. října 2010 - 21:49:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Verusha: Mluvil jsem o Crosswayi LE délky 12 m. Pravda ne v provedení pro DPMB, ale pochybuju, že se tato verze bude nějak lišit. Jediný výraznější zápor té zadní části je stísněnější vnitřek a úzké zadní dveře, takže na vytížené linky se to fakt nehodí. Jinak no problem.

(Příspěvek byl editován uživatelem slimman.)
Verusha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4241
Registrován: 5-2005
Odesláno Pondělí, 04. října 2010 - 22:25:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No právě - jinak možná no problem. "Akorát" ten stísněnej zadek a úzký dveře. On je to ale dost podstatnej detail, takže ne "výraznější" zápor, ale kruciálně důležitá věc. Všude bylo uváděno, že autobus je určen na linky, které zajíždějí mimo město. Pod tím bych si představoval spíš jeho určení na linky 100 a výš. Jestli to bylo chápáno tak, že na lince 52 je za Kamechama u mýho baráku cedule "konec Brno" a tímpádem už je to meziměsto, tak to byl grandiózní nápad. Ani ta 41/71 není nijak super, v relaci Semilasso - Žilkova to jezdí nacpaný velice solidně a reakce lidí na hrbatej SOR znám. Na tohle budou ještě horší.
Ale tak jo, holt to tady máme, zvykneme si. o cestujícího tady apriori vlastně nikdy nešlo. Já mám dojem, že vůbec tak nějak celkově se z nás stávají lidi, co si všechno musí nechat líbit a se vším se musí smířit. Autobus je prostě takovej, drž hubu a jeď, chleba je z půlky tvrdej, drž hubu a žer . V Šalině už to vychváleno bylo a zajisté ještě bude, a bude tam zajisté napsáno, jak je tato koncepce autobusu pro DP výhodná, no jistě, třeba tam nemusí být portálová náprava, protože to je strašně složitá speciální a nespolehlivá věc a mechanik se k ní musí ohnout.
Slimman
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 992
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 04. října 2010 - 22:44:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Čili shrnuto, problém je ve využití busu na linkách, kde není vhodný. V tom se shodneme. Neshodneme se v subjektivním názoru na sezení v zadní části. Toť celé.
3260
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6486
Registrován: 10-2003

Odesláno Úterý, 05. října 2010 - 09:50:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Verusha: buď rád za to co máte! A za to, že se kupují aspoň nějaké nové busy. Bude hůř
Registrační značky Jihomoravského kraje - aktualizace každý měsíc!

Od 1.9.2010 web v novém hávu
Rez
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 409
Registrován: 9-2008

Odesláno Úterý, 05. října 2010 - 12:36:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já bych jenom k Verušově slohové práci dodal:
Docela mi vadí to madlo pro vozíčkáře v np části u opěradla. Trošku čučí do uličky a lehce tam zavazí. Jel jsem s tím zázrakem minulou nedělu na a-67 z 28. října do IKEA a za tu dobu se na to madlo napíchli asi čtyři lidi a dvěma študákům tam zůstal viset batoh...
Horní palubu sem neměl možnost posoudit, neboť sme jeli s kočárem a nechtěl sem se tam drápat. Navíc mladá nedokáže pochopit můj zájem o DP, takže nebyl čas a chuť tam šmejdit...
BTW: když tak poslouchám nářky na nemožný busy, co ze současných typů NP považujete za nejpovedenější?
Veškeré problémy vznikají vždy v prostoru mezi židlí a klávesnicí.
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5003
Registrován: 9-2004

Odesláno Úterý, 05. října 2010 - 12:50:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rez - myslíš z těch, co jezdí v Brně...? To není moc z čeho vybírat.
Prakticky každý člověk, který jezdí na kole, je sportovec - i když jede pouze na nákup nebo do zaměstnání.
Rez
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 410
Registrován: 9-2008

Odesláno Úterý, 05. října 2010 - 12:56:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Myslím všechny současné výrobce. Nejen ty, co v Brně máme. Tam je to jednoduchý...
SOR, Mercedes, Tredos...
Jen tak mě napadá. Až bude (někdy) výběrko na kloubáky, tak to zase bude Iveco s City?
Veškeré problémy vznikají vždy v prostoru mezi židlí a klávesnicí.
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5004
Registrován: 9-2004

Odesláno Úterý, 05. října 2010 - 13:04:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rez - divil bych se, kdyby do Brna prorazila jiná značka než Karosa/Irisbus/Iveco, ale třeba se tak může stát u SORu.

Za povedený model považuju Mercedes Capacity.

(Příspěvek byl editován uživatelem janatak.)
Prakticky každý člověk, který jezdí na kole, je sportovec - i když jede pouze na nákup nebo do zaměstnání.
Will_turner
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 143
Registrován: 12-2009

Odesláno Úterý, 05. října 2010 - 14:20:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Janatak: No CapaCity by se nevytočil na 44 a 84 u Husitské, takže také mínus. Nevím jak to mají v Bratislavě. Spíše by byly dobré TEDOMy.
Email: williemturner@gmail.com
No jo, pravda někdy bolí.
Rt6n26
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 534
Registrován: 5-2009

Odesláno Úterý, 05. října 2010 - 14:32:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

WT: Capacity se ale vytočí všude, kde normální 18M Citaro
RT6N26 - aktuální provozní stadium RT6N1!
NFSU2 - nejlepší a dosud nepřekonaný díl série Need for speed s nejlepším soundtrackem...
Můj VDP zde. Železniční licence zde
Golf je hloupá hra, jejímž cílem je dopravit velmi malý míček do ještě menší jamky nástroji k tomu nevhodnými.
Verusha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4242
Registrován: 5-2005
Odesláno Úterý, 05. října 2010 - 14:58:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

3260 - nevím, jestli to není už nějaká historická tradice v českých zemích - "buďme rádi že máme aspoň tady ten šmejd". Ano, jsme bohatá země, můžeme si dovolit kupovat i to, co je nám ve finále úplně k ničemu nebo co má výrazně nízkou užitnou hodnotu. A můžeme si dovolit platit lidi, kteří o těchto nákupech rozhodují.
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5005
Registrován: 9-2004

Odesláno Úterý, 05. října 2010 - 15:20:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Veru -
Prakticky každý člověk, který jezdí na kole, je sportovec - i když jede pouze na nákup nebo do zaměstnání.
Dprm
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 13
Registrován: 7-2010
Odesláno Úterý, 05. října 2010 - 15:48:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No,já beru za nejpovedenější MB Capacity nebo také kloubový Tedom,ale myslím si,že si o těch autobusech můžu nechat v Brně jen zdát.A jaky mám nazor na autobusy Crossway?-tak to jen dodám,že mi tam vadí ten malý prostor vzadu a pomalé otevírání dveří(což bus pěkně zpomaluje).Jinak se mi ten autobus nezdá jako nejhorší.
ADPS -moje virtuální DP
3260
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6487
Registrován: 10-2003

Odesláno Úterý, 05. října 2010 - 17:26:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ano, jsme bohatá země, můžeme si dovolit kupovat i to, co je nám ve finále úplně k ničemu nebo co má výrazně nízkou užitnou hodnotu. A můžeme si dovolit platit lidi, kteří o těchto nákupech rozhodují.

Zdejší fórum by si našlo něco na všem. Když jste tak schopní tak se angažujte tam, kde můžete o nákupech rozhodovat sami.
Registrační značky Jihomoravského kraje - aktualizace každý měsíc!

Od 1.9.2010 web v novém hávu
Mauricio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5179
Registrován: 4-2005
Odesláno Úterý, 05. října 2010 - 17:58:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

co ze současných typů NP považujete za nejpovedenější?

Plynový SOR.
M__r
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4549
Registrován: 12-2004

Odesláno Úterý, 05. října 2010 - 20:09:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

pomalé otevírání dveří(což bus pěkně zpomaluje).
Stačí seřídit a chodí líp jak na Karose. Je to otázka pár minut.
No,já beru za nejpovedenější MB Capacity nebo také kloubový Tedom,
Kloubový Tedom už toho skutečně předvedl hodně, že jej lze považovat za nejpovedenější. Já nevím, já to teda z fotek prototypu, který má najeto pár metrů, neposoudím.
SOR BN 12 = parodie na městský nízkopodlažní autobus
Věřím své značce... Karosa
Xhost
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 338
Registrován: 7-2009
Odesláno Středa, 06. října 2010 - 13:56:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

M__r: a proč to nejde do provozu rovnou seřízené a nastavené, aby to nezpomalovalo cvrkot na zastávkách?
Renesance kolejové dopravy přijde! (a přijde nás draho, čím později - tím dráž).
M__r
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4550
Registrován: 12-2004

Odesláno Středa, 06. října 2010 - 14:38:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já nevím, já ty autobusy nevyrábím, pouze je příležitostně řídím. Ale ani pomalejší chod jsem nikdy nevnímal jako problém.
SOR BN 12 = parodie na městský nízkopodlažní autobus
Věřím své značce... Karosa
Soooc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 146
Registrován: 7-2009
Odesláno Středa, 06. října 2010 - 16:51:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Včera jsem potkal ten nový krám na x30 :-) Dovedete si představit, jak to v něm vypadalo :-)
Ms222
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 518
Registrován: 5-2007

Odesláno Středa, 06. října 2010 - 20:32:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Soooc: jezdíl i dneska na x30. Dva kousky byli spatřeny i na 41 a 43.

Jinak ve slatině už stojí 7820;7821;7822;7823;7824 a 7825.
DPMB

http://www.veselykrokodyl.cz
music production
4karlos4
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1173
Registrován: 12-2007

Odesláno Čtvrtek, 07. října 2010 - 17:23:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kdo by měl zájem, tak u hotelu BOBY centrum (zastávka Sportovní) je vystaven ostravský Elektrobus SOR ev.č. 5001

(Příspěvek byl editován uživatelem 4karlos4.)
www.idsjmk2009.galerie.cz - Fotogalerie regionálních autobusů IDSJMK
Videoprezentace autobusů SCANIA Irizar společnosti BORS Břeclav
Rem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 203
Registrován: 11-2008

Odesláno Čtvrtek, 07. října 2010 - 17:52:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To je rychlost. Ještě včera lítal v Praze na a-170. Nechystá se v Brně také pár dní zkušebního provozu?
Zajímavá videa nejen MHD
Tramvajové fotky z Česka i zahraničí
Rt6n26
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 536
Registrován: 5-2009

Odesláno Čtvrtek, 07. října 2010 - 21:00:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

doufám že ne
RT6N26 - aktuální provozní stadium RT6N1!
NFSU2 - nejlepší a dosud nepřekonaný díl série Need for speed s nejlepším soundtrackem...
Můj VDP zde. Železniční licence zde
Golf je hloupá hra, jejímž cílem je dopravit velmi malý míček do ještě menší jamky nástroji k tomu nevhodnými.
Manil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4244
Registrován: 4-2005

Odesláno Pátek, 08. října 2010 - 01:16:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V Brně zatím naštěstí k žádnému většímu úletu než k úvahám o CNG zatím nedošlo.
Agent_s_teplou_vodou
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 397
Registrován: 11-2006

Odesláno Pátek, 08. října 2010 - 13:37:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rez napsal: Docela mi vadí to madlo pro vozíčkáře v np části u opěradla. Trošku čučí do uličky a lehce tam zavazí.

Nečučí trošku, ale zavazí tam jako !
Ale uspořádání interiéru je volbou zákazníka, ne?
Stejně tak to, zda bude mít dveře výklopné ven, nebo otevírané dovnitř. Jen ty zadní dveře by se bez úprav v motorovém prostoru dovnitř otevírat nemohly. Pod tou bednou, co zasahuje do schodů je tlumič výfuku, který by konstruktér musel chtít vymyslet jinak. Mimochodem, když už do dveřních křídel vedou kabely k čidlům, tak proč na těch dveřích nejsou i poptávková tlačítka? A proč je tlačítko na nouzové otevírání dveří schované pod takovým tenkým plexisklem přichyceným dvěma šroubky v rozích? To nebude mít dlouhou životnost. Odhaduju do prvního sněhu a námrazy.
Nedávej si nohy na sedadlo, aby sis neušpinil boty. Nikdy nevíš, jaký prase tam sedělo.
Nikdy nepouštěj nikoho sednout na své místo. Odpočívej tak dlouho, jak jen to jde. Až budeš starý, tak si už nesedneš.
Když střílíš po revizorovi, dávej pozor, abys netrefil řidiče. Musel bys na své zastávce vyskakovat za jízdy.
M__r
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4558
Registrován: 12-2004

Odesláno Pátek, 08. října 2010 - 14:39:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To nebude mít dlouhou životnost. Odhaduju do prvního sněhu a námrazy.
Za ty skoro dva roky, co ty vozy máme, se žádné z nich neuštíplo.
SOR BN 12 = parodie na městský nízkopodlažní autobus
Věřím své značce... Karosa
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5016
Registrován: 9-2004

Odesláno Pátek, 08. října 2010 - 18:08:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Trochu vám tu debatu ohledně Crosswejů obrátím k fotkám dnes již pomalu se bortícího autobusového sedmistovkového pilíře v Brně :



Prakticky každý člověk, který jezdí na kole, je sportovec - i když jede pouze na nákup nebo do zaměstnání.
Focus 1976
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.161.59.64
Odesláno Pátek, 08. října 2010 - 18:16:41    Odkaz na tento příspěvek  

Ad Verusha: Nedivím se těmto konstruktivním námitkám. Já jsem myslel, že tento typ bude nasazován na "příměstské spoje", kde do té zvýšené části nalezou lidi, co vystupují "až na konečné", tzn. 41 (Královo Pole, nádraží -- Lelekovice). Že to bude na x30, to by mě v životě nenapadlo... :-(
Doprava Brno
Neregistrovaný host
Odeslán z: 195.113.164.162
Odesláno Pátek, 08. října 2010 - 18:41:05    Odkaz na tento příspěvek  

44,84 s Crosswayi o víkendu je taky perla.Jsou to autobusy opravdu jen pro 41,43,49,51,52,68,69,70,71,73,75,76 a 78.
Shaman
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 448
Registrován: 12-2006

Odesláno Pátek, 08. října 2010 - 18:43:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jak moc velký je rozdíl mezi motory třeba u B951E a tím slavným Crossem? Připadá mi divný, že roky vývoje tak znatelně zvýšily podlahu. Nejsem autobusomechanik, tak nevím jestli "něco" opravdu nepřemístitelnýho zasahuje u tý Karosy i před zadní nápravu. Nic kromě nádrže mě opravdu nenapadá a výška podlahy toho krámu asi nádrží nebude žejo...
Stavba modelu trolejbusu 15tr 1:13
trolejbus.kx.cz

Fandím //REGIOJET, protože ČD konkurenci potřebuje!
Verusha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4244
Registrován: 5-2005
Odesláno Pátek, 08. října 2010 - 21:38:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To nejsou autobusy ani pro tu 41/ 71 ani 52 ani vlastně vůbec pro nic. Všechno jsou to linky, kde dochází k cestování mezi zastávkami vzdálenými pár set metrů od sebe a "rozvozu lidí po sídlišti", na 41 jede hodně lidí ze Semilassa na Žilkovu, po trase je velká výměna velkého počtu lidí, to samé 52, to že tam je vhodný crossway snad nemůže nikdo myslet vážně. Znova opakuji, zkuste se do toho ve špičce vecpat třeba na Ečerově směr Kamechy!
123
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 179
Registrován: 6-2010
Odesláno Pátek, 08. října 2010 - 23:23:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Shaman: Už si nepamatuju jak vypadá motorový prostor 900, ale mám pocit že v 900 motor ležel nebo byl skloněný. V Crosswayi stojí.
Verusha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4245
Registrován: 5-2005
Odesláno Sobota, 09. října 2010 - 12:02:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V 21Ab taky stojí osmilitr a dá se tam normálně cestovat. Rozdíl bude snad v nápravě, třeba ji ten cross má obyčejnou "náklaďákovou", kdežto 21Ab portálovou. V roce 2010 ale není portálová náprava žádný hi-tech a rozdíl nákladů na údržbu a opravu obyč / portál nápravy je zcela zanedbatelný.
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5019
Registrován: 9-2004

Odesláno Sobota, 09. října 2010 - 12:21:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Aby bylo zase o čem diskutovat, tak jeden z Crosswayů - 7812 - dnes lítá x4:


Prakticky každý člověk, který jezdí na kole, je sportovec - i když jede pouze na nákup nebo do zaměstnání.
Wang
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2206
Registrován: 8-2007

Odesláno Sobota, 09. října 2010 - 16:45:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Opravdu ideální vůz pro náhradní dopravu za tramvaj... Ačkoliv o víkendu v dané relaci se to snad dá ještě přežít.
Msl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 399
Registrován: 2-2006

Odesláno Sobota, 09. října 2010 - 19:56:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hoši, zlatý devítikila(951, 961), já to říkám furt. Sice to není nízkopodlažní, ale...
Dprm
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 14
Registrován: 7-2010
Odesláno Sobota, 09. října 2010 - 20:28:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ale jsou to aspoň kvalitní busy.Ale zas třeba mám radši Cross než Cite/City,protože když v nich jedu připadám si jako v epicentru zemětřesení(za jízdy).
ADPS -moje virtuální DP
Jirikk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 263
Registrován: 11-2007

Odesláno Neděle, 10. října 2010 - 19:53:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dva dnešní Crossy:
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5022
Registrován: 9-2004

Odesláno Neděle, 10. října 2010 - 21:48:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

7813ku nabízím taky a sice z konečné v Chrlicích:


A jinak na Řípské stojí autoškolní sedmikilo, tedy podle slepených eviďáků bývalá 7269.


(Příspěvek byl editován uživatelem janatak.)
Prakticky každý člověk, který jezdí na kole, je sportovec - i když jede pouze na nákup nebo do zaměstnání.
Jirikk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 264
Registrován: 11-2007

Odesláno Neděle, 10. října 2010 - 22:35:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Janatak: Ta 7269 tam stojí už od konce července koukám. Já ji tam fotil ještě, když měla ev.č.
Wang
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2217
Registrován: 8-2007

Odesláno Neděle, 10. října 2010 - 22:39:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Janatak:
Já si nejdřív říkal, co myslíš těmi slepenými eviďáky a ono tam má být nejspíš sloupané místo slepené, což?
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5023
Registrován: 9-2004

Odesláno Neděle, 10. října 2010 - 22:48:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jirikk - no jo, koukal jsem do archivu na tvoje foto někdy z července. Že se to majitel nenamahá odtáhnout...
Jináč o tom busu celou tu dobu vůbec nevím a to bydlím za rohem, chjo.

Wang - no ano.
Prakticky každý člověk, který jezdí na kole, je sportovec - i když jede pouze na nákup nebo do zaměstnání.
Rem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 205
Registrován: 11-2008

Odesláno Pondělí, 11. října 2010 - 18:45:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jedna podzimní :-)

Zajímavá videa nejen MHD
Tramvajové fotky z Česka i zahraničí