K-report
 

Archiv do 24. ledna 2010  

Diskuse K-report » Archiv 2010 » » Tykadláci v Plzni » Archiv do 24. ledna 2010 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Pavel2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7258
Registrován: 8-2002

Odesláno Pátek, 22. ledna 2010 - 18:31:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

h_k:
co je pro tebe věcnej argument? že na CANu jsou (třeba) hnusný a smradlavý hajzly a čéesáďáci na řidiče dp koukají jako na škodnou když se jdou vyvenčit na JEJICH (čsad) wc?

kde a co si na CANu koupíš za svačinu? za 30 minut? a co na hřbitově? přemejšlej trochu!
dědkovo Á.Á.čko, prehistorická verse :-)) stav k 27.10.2007
tabulka P-rekordů, průběžně aktualizovaná
Dolda
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 312
Registrován: 4-2003
Odesláno Pátek, 22. ledna 2010 - 18:36:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Karosa 419 má vzadu zajímavou nálepku! Dneska na 30.

381 na 33
392 na 30
393 na 33
Libor_hh
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1196
Registrován: 2-2005
Odesláno Pátek, 22. ledna 2010 - 19:35:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad H_K:
Dobře, budu v tomto příspěvku trpělivý:

P2: Věcný argumenty nejsou, ale sprostejch slov hromada - ale já jsem ten špatnej, vlastní názor je asi dneska zločin, ne? A když je to fórum DISKUZNÍ, tak sem budeme dávat asi fotky s komentářem, že 521 jela na 16, diskuze jako řemen

Ano, toto je diskusní forum, ano, já říkám, ty jsi ten špatný.Co týče tvých názorů, tak jsi pro mne nedefinovatelné zlo.A mysli si o tom co chceš.

Čůrání na CANu místo u hřibota tyto podmínky splňuje.:-)

Ano, já říkám, ty jsi ten špatný,protože opět tvůj názor v tomto diskusní foru se nezakládá na pravdě. Nevíš, oč tu běží. Pro mne za mne, já se půjdu klidně vymočit k tobě do kanceláře, pokud jí tam budeš mít, když jsem onehdá potřeboval na onu místnost, zazvonil jsem v noci na kiss rádio.

(Jenom nevím, jestli se nad tím bude donekonečna usmívat vedení DP, které tady vulgární příspěvky včetně jména autora čte. Já tohle číst od svých, tak už by to měli na hraně, samozřejmě po přátelském upozornění. )

a kdo je tady kdo, jak víš, že pod nickem Libor hh není třeba Valentýn Makovička?
A znovu tě vyzívám, kde máš ten bar,teda jestli vůbec něco máš, zcela určitě šoféři přijedou na kafe a budou připraveni k plodné diskusi , vono se po deseti pivech dá debatovat o čemkoliv.
Jenže asi na to nemáš dost odvahy pod rouškou anonymity zdejšího diskusního fora se snažíš vnucovat jiným lidem názory, které jsou realitě na hony vzdálené.
Takže přeji hezký večer a zamysli se nad sebou, já si večer sednu a začnu analyzovat dnešní den a v pozdních večerních hodinách budu vědět, jak na tom jsem.
Jen doufám, že nebudeš mít sen o lince 11, jak tě vyveze do nástupní zastávky.

Dále touto cestou děkuji Pavlovi_2, který to vystihl naprosto přesně.

(Příspěvek byl editován uživatelem libor hh.)
Tak víš kam jeď? jeď do Pelhřimova, prohlídni si krematorium, ať víš, do čeho jdeš. další.......
Martin_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 12494
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 22. ledna 2010 - 19:51:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na lince č.11 projížděné v jednom sledu asi nebude problém s povinnou přestávkou. Teoreticky vychází na 18 minut vcelku, každou hodinu na konečné CAN (při jízdní době 42 minut tam a zpět).

No a tím se dostáváme k tomu, že do konce ledna je u CANu přestávka asi 18 minut a u hřbitova minuta, což slovy kohosi z DP nestačí úplně vůbec na nic. No a nově to bude tak, že u CANu budou tři minuty a u hřbitova 16. A svačiny budou tak, že se trolejbusy navzájem předjedou, jeden bude mít pauzu 31, druhý minutu a další kolo naopak.

Ale polostátní dopravní firmy s odborovými organizacemi fungují poněkud v jiném režimu.

Jistý dopravní podnik funguje tak, že je jídelna v administrativní budově a čas strávený na obědě ti nikdo nepočítá. Prostě jdeš, když máš hlad a až to sníš, tak se vrátíš. A na nejmenovaném úřadě jdeš, kdy chceš, na vrátnici napíšeš do sešitu odchod na oběd, příchod z oběda a pokud povolenou půlhodinu přetáhneš, nic se neděje, jen se ti to nepočítá do odpracovaných hodin.

H_k & Libor H. & a další: Tady je nutné uvědomit si jednu věc. Je rozdíl mezi tím, když potřebuješ sehnat nekvalifikovaného zahraničního pracovníka, který se postaví k pásu a bude montovat televize, klimatizace nebo mobily stylem "cvičená opice" a když potřebuješ dobrého a spolehlivého řidiče.

V tuhle chvíli máš úřad práce plné kvalitních, schopných a zkušených řidičů, kteří jezdili na kamionech a teď pro ně není práce, takže dopravní firmy nemají zapotřebí svým zaměstnancům vycházet nijak vstříc, protože vědí, že oni neutečou. V nejmenovaném DP odešli za poslendní půlrok asi 4 lidi z 200. Z těch čtyř, co odešli, šli dva do důchodu, jeden s nějakým tím alkoholem v krvi a jednoho si odvedli pánové z Pomocných a ochranných sborů, aby s ním projednali neplacení alimentů.
V tomhle DP se třeba letos nezvyšovaly mzdy, to jsem tam ještě nikdy nezažil, krom toho tam přistoupili k různým dalším úsporám na personálu, ale to by bylo na delší povídání.

Byla před rokem, před dvěma, doba, kdy z podniku odcházeli "za lepším" tři až pět lidí měsíčně, podnik nestíhal doplňovat ztráty (nabírání nových zaměstnanců a jejich výcvik v trolejbusoškole = zbytečné náklady navíc), přijímali každého, kdo měl ruce a nohy a podle toho to pak vypadalo. Jistému panu V. se podařilo mediálně proslavit celý dopravní podnik a dostat ho do hlavních večerních zpráv v televizi, a to tak, že strhnul troleje na křižovatce, kterou projíždí až na dvě výjimky úplně všechny trolejbusové a autobusové linky, takže dokázal na tři hodiny zneškodnit veškerou městskou dopravu v celém velkém stotisícovém městě. Nepoučil se, půl roku poté zkoušel vjet do míst, kde už asi dva měsíce byly odpojené troleje kvůli rekonstrukci ulice.
Jiná řidička (věk cca. 50, původně prodavačka z Kauflandu) si zas po měsíci vysloužila pověst "každý týden jedna nehoda", podle toho, co mi říkal její parťák, je to prý zcela po zásluze.

Takže si polož otázku, jestli je lepší vyjít řidičům vstříc a udržet si své zaměstnance - a nebo s nimi zacházet jak s kusem hadru i za tu cenu, že u tebe vydrží chvíli a pak zas půjdou o dům dál a ty pak budeš muset brát kdejakou neschopnou existenci, abys vůbec udržel provoz. Jistý nejmenovaný dopravce by ti o zacházení se zaměstnanci určitě řekl svoje.

Jen pro tvojí představu, v tom nejmenovaném DP se za posledních šest let obměnila půlka řidičů.
Umění žít spočívá z devadesáti procent ve schopnosti vyjít s lidmi, s nimiž nelze vyjít.
H_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3000
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 22. ledna 2010 - 20:18:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

odzadu - M_J: Jak píšeš, teď o řidiče není nouze a neodcházejí - a nejen o řidiče, je to tak teď asi všude. Navíc já je nechci vyhánět - jenom taky nechci vyhánět zákazníky - bez nich nebudou mít práci ani řidiči, k TESCU bude jezdit po 15ti minutách ČSAD, a jaký potom budou mzdy, a jak se bude svačit a vůbec se o řidiče starat?


L_H: Bar se určitě jmenuje "U pětiminutové pauzy a nulového obratu", a nejspíš jsi jel okolo mnohokrát s trolejbusem. :-) Někdo ti určitě naznačí, a jsi vítán, akorát mam jenom lahvový, jsme spíš na kafe a denní provoz, alkohol je nám cizí...


P2: kde a co si na CANu koupíš za svačinu? za 30 minut? a co na hřbitově? přemejšlej trochu!

No jako zlo mi vychází obojí - a když už, tak se nažeru spíš na CANu. Než bych na hřibově došel do dementního TESCA.... Nicméně jestli bych musel stejně s tykadlem popojíždět, tak to v podstatě neni pauza, ve smyslu přerušení činnosti a odpočinku... Vidím trolejbusáky buď spát na volantě, nebo sedět v salonu s novinama, nebo se tam nějak pokrouceně natáhnout na sedačky - to mi jako odpočinek nepřijde. Osobně nechápu, že za tohle odbory dopravní podnik nesežerou - hlavně že sou poukázky do TESCA, na co se starat o pracovní podmínky, že jo... Jak na dráze, tam taky provoz odboráře nezajímá, hlavně že jsou kolekce a stávky a politika...
H_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3001
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 22. ledna 2010 - 20:23:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Takže si polož otázku, jestli je lepší vyjít řidičům vstříc a udržet si své zaměstnance - a nebo s nimi zacházet jak s kusem hadru

Asi mi něco uniklo - bavíme pořád se o polookružní lince a pauzách na CANu (jak teď fungovala a ještě funguje) či variantně střídačích, jako jsou na tramvajích? Kde je ten kus hadru?
Libor_hh
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1197
Registrován: 2-2005
Odesláno Pátek, 22. ledna 2010 - 20:52:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

já už k výše uvedenému mlčím jako ryba,ostatní mluví za mne.

ad H_K: na lahváče se zastavím
Tak víš kam jeď? jeď do Pelhřimova, prohlídni si krematorium, ať víš, do čeho jdeš. další.......
Martin_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 12495
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 22. ledna 2010 - 20:56:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No jako zlo mi vychází obojí - a když už, tak se nažeru spíš na CANu. Než bych na hřibově došel do dementního TESCA....

Já si myslím totéž, ale řidiči jsou evidentně jiného názoru. A když v tom není žádný problém, proč jim nevyhovět? Naopak, jedenáctky nebudou překážet u CANu a bude tam místo na desítku a případně i další trolejbusy a to se ještě bude hodit.

Vidím trolejbusáky buď spát na volantě, nebo sedět v salonu s novinama, nebo se tam nějak pokrouceně natáhnout na sedačky - to mi jako odpočinek nepřijde.

A jak si ten odpočinek představuješ ty?
Umění žít spočívá z devadesáti procent ve schopnosti vyjít s lidmi, s nimiž nelze vyjít.
H_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3002
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 22. ledna 2010 - 21:05:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V nejbližším baráku bych jim pronajmul místnost, kde by měli já nevim - gauč, televizi, ledničku. A samozřejmě normální WC. Podnik velikost DP na to peníze má, pokud by to navíc na některé lince ušetřilo bus v oběhu, tak by se to bohatě vyplatilo. Kde se tobě odpočívá líp - za volantem, ještě když třeba musíš popojíždět? Vsadím se, že i na takové Teslovce by to s tím hotelem šlo domluvit, beztak mít plno nebudou ani náhodou. Bavím se samozřejmě o velké pauze, ne o 10 minutách, i když lecke by to i takhle asi bylo blíž. V pustině lze samozřejmě použít kontejner, ale barák je barák, a moc významných konečných bez zástavby tady nemáme.

(Příspěvek byl editován uživatelem H K.)
H_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3003
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 22. ledna 2010 - 21:10:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A když v tom není žádný problém, proč jim nevyhovět?

Je v tom problém - nemůžeš bez jakýchkoliv vícenákladů vozit cestující o zastávku dál. Tebe opravdu nezajímá, kam se zákazníci chtějí dopravit? Pro ně tu dopravu neděláme?
Pavel2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7263
Registrován: 8-2002

Odesláno Pátek, 22. ledna 2010 - 22:12:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

kde se dá na canu koupit něco rychlýho k jídlu? párek v rohlíku, hamburger, pizza, salám, rohlík atp.?

bejvával tam bufet, to jo, ale když jsem se tam stavěl asi tak před rokem-dvěma, byla to strašná tragédie. na první pohled hnus, lehkej divnej zápach, vesměs neochotný babizny za pultem, jídlo na první pohled divný, na jazyku ještě divnější. poslat jim tam hygienu, tak by ses možná dost divil. takže suma sumárum hnus i na druhej a všechny další pohledy. podnik, kam vlezeš jednou a pak už tě tam do totální rekonstrukce nikdo neuvidí.

abych byl objektivní, teď po novým roce se v objektu canu "na fasádě" do husovky objevilo nějaký rychlý občerstvení přes okýnko, ale nestudoval jsem to, fotil jsem autobusy :-)

v minulosti mezi výlezama z podchodu naproti budově v husovce, jaxe odstavujou v zálivu autobusy, byl taky stánek, bejvalá trafika, u který se slejzali místní ochmelkové, bezďáci a občané tmavšího designu. mňamózní místo. zaplaťbůh tuten stánek už nefunguje.
dědkovo Á.Á.čko, prehistorická verse :-)) stav k 27.10.2007
tabulka P-rekordů, průběžně aktualizovaná
Martin_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 12497
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 22. ledna 2010 - 22:22:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

kde se dá na canu koupit něco rychlýho k jídlu? párek v rohlíku, hamburger, pizza, salám, rohlík atp.?

Stánek na výstupní zastávce ČSAD, bufet podivné barvy, chuti a zápachu, pekařství Malinová a ještě nějaké rychlé obžerstvení u výstupní zastávky trolejbusů. Výběr dostatečný. Vyzkoušel jsem všechno a neotrávil jsem se nikde.

Zapomněl jsem něco?

Je v tom problém - nemůžeš bez jakýchkoliv vícenákladů vozit cestující o zastávku dál. Tebe opravdu nezajímá, kam se zákazníci chtějí dopravit? Pro ně tu dopravu neděláme?

A ty víš v tuhle chvíli s jistotou, že kdybys ty pauzy jedenáctek vrátil zpět k CANu, že tam ty jedenácky nebudou překážet? Já se přiznám, že já to nevím.
Umění žít spočívá z devadesáti procent ve schopnosti vyjít s lidmi, s nimiž nelze vyjít.
Martin_100
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3249
Registrován: 12-2005

Odesláno Pátek, 22. ledna 2010 - 22:31:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jo v tom zaplivanym stánku jsem si jendou dal hranolky ... ó jak hrubé chyby jsem se dopustil. Za dvacetikorunu jsem dopstal jakýsi ušmudlaný kelímek naplnění mastným uhelnatým nákypem který byl zalitý vyjetým olejem z poblíž stojící karosy.

Nepřeháním nepříliš čistotně vypadající pán dal na elektrický spirálový vařič umaštěný rendlík plný již velmi opotřebovaného oleje do toho nasypal zmrzlé hranolky a si 15 minut to dusil na plný výkon.

Když mi to pak špinavou rukou podával tak můj protest nad kvalitou okomentoval slovy "když se ti to nelíbí tak si běž jinam a tu dvacku už ti stejně nevrátim". Kelímek postavil na pultík v okně a jal se bavit s místní "smetánkou".
Pavel2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7265
Registrován: 8-2002

Odesláno Sobota, 23. ledna 2010 - 02:22:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

m_100:
říkáš, že ti chutnaly čerstvý hranolky smažený ve vyjeťáku
někdy je lepší takovýmu dobrákovi hranolkama ozdobit pult než si zkazit žaludek

tenhle stánek ale bývala zelenina, ne?
dědkovo Á.Á.čko, prehistorická verse :-)) stav k 27.10.2007
tabulka P-rekordů, průběžně aktualizovaná
Caracas
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.7.50
Odesláno Sobota, 23. ledna 2010 - 07:58:15    Odkaz na tento příspěvek  

Nechci přilívat olej do ohně, ale po přečtení včerejší diskuse nemohu nereagovat. Podotýkám, že si velmi vážím řidičů vozidel městské hromadné dopravy! Dámy a pánové, klobouk dolů! Máte velmi těžkou, zodpovědnou a bohužel nevděčnou práci! Řidič bezpochyb musí mít odpočinek a zaslouží si, aby ho mohl mít ve vyhovujících podmínkách. V kolotoči zvaném MHD ale není hlavní postavou. Hlavní postavou je přece cestující. Je nepochybné, že na lince 11 je mnoho cestujících, kteří se chtějí dostat co nejblíže k Tescu. V určitých časech je to většina cestujících této linky. Jestliže je možné jim bez jakýchkoliv dodatečných nákladů vyhovět, bylo by velmi nešťastné to neudělat. Bez cestujících nebude poptávka po službě ze strany města (a tedy ani penízky), nebudou spoje, bude méně řidičů. Velmi se divím, že je po tak dlouhou dobu možné nevozit cestující tam, kam chtějí. Ani konkurence ČSAD nikoho neděsí. O ledačem to svědčí, ale to už by bylo jiné psaní.
A jestli se "odpočívající" 11ky vejdou k CAN? Pokud by se "odpočívající" busy odklidily na zdaleka ne plný CAN tak podle mne bez problémů.
Milanm
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1464
Registrován: 9-2005
Odesláno Sobota, 23. ledna 2010 - 10:12:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jenom si tak říkám, jestli řidiči nechtějí mít půlhodinové pauzy na konečné u hřbitova ani tak ne kvůli blízkosti Tesca, ale že tam mají více klidu a nikdo je tam třeba nesleduje, jestli mají nohy na volantu nebo co dělají.
H_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3005
Registrován: 5-2002
Odesláno Sobota, 23. ledna 2010 - 10:12:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A ty víš v tuhle chvíli s jistotou, že kdybys ty pauzy jedenáctek vrátil zpět k CANu, že tam ty jedenácky nebudou překážet? Já se přiznám, že já to nevím.

No moment - teď tam jsou. :-) Překáží snad? A jak tam nebudou busy z 41, tak není co řešit, to aby to spíš někdo hlídal, by z toho nebylo parkoviště.
Martin_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 12498
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 23. ledna 2010 - 13:10:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No moment - teď tam jsou. :-) Překáží snad?

Podle tvrzení DP ano. Pokud ti dneska v tom zálivu stojí Tescobus a tři trolejbusy, což se v běžném provozu stává x-krát denně, už se tam další linka nevejde. Navíc, co je to za přestávku, když musíš každých pár minut popojet, protože před tebou odjel jeden trolejbus a za tebe se cpe další? To se ani nevyspíš a ani nemáš šanci v klidu odejít něco si koupit.

Pokud se ty trolejbusy přestěhují ke hřbitovu (11) a na Teslovu (15), máš tam místa dost.

Dneska ty trolejbusy taky překáží zavedení linky 10 z CANu do Čechurova (...už mohla jezdit od listopadu) a případně i dalších linkám, které by se tam teoreticky mohly od července objevit a o kterých s dovolením zatím budu mlčet.

Jenom si tak říkám, jestli řidiči nechtějí mít půlhodinové pauzy na konečné u hřbitova ani tak ne kvůli blízkosti Tesca, ale že tam mají více klidu a nikdo je tam třeba nesleduje, jestli mají nohy na volantu nebo co dělají.

K tomuhle by se měl vyjádřit nejmenovaný zástupce řidičů, který taky navštěvuje tuhle diskuzi.

A jestli se "odpočívající" 11ky vejdou k CAN? Pokud by se "odpočívající" busy odklidily na zdaleka ne plný CAN tak podle mne bez problémů.

Odpočívající busy stojí na opačné straně ulice, než po které vedou troleje. Tohle nic neřeší. Výjimkou je Tescobus, který tam stojí každou hodinu od :45 do :00.
Umění žít spočívá z devadesáti procent ve schopnosti vyjít s lidmi, s nimiž nelze vyjít.
H_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3006
Registrován: 5-2002
Odesláno Sobota, 23. ledna 2010 - 15:34:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ovšem Tescobus taky může čekat na opačné, vždyť to je detail. Dříve tam byly trolejbusy 10, 11, všechny 41, některé 28 a všechny 55 - to byl masakr... Teď je to pohodička...

Jestli z CANu vypadne 41, tak tam bude už naprostý pusto...

Každopádně tyhle organizační důvody nemůžou být nadřazeny zájmům cestujícím, to snad uznáš. I kdyby mělo TESCO parkovat uvnitř CANu - to je prostě detail, a licenci tomu beztak uděluje město. Doprava se snad dělá pro cestující.

Dneska ty trolejbusy taky překáží zavedení linky 10 z CANu do Čechurova (...už mohla jezdit od listopadu)

Prozatím by se mohla točit u Mraku nebo blokově přes hlavní nádraží - echt k CANu to zase nepřetéká cestujícími tolik, aby ta linka mohla jet jenom tam a nikam jinam, ne? V nouzi úplně nejvyšší, kvůli reko Goethovky, by to bylo taky podobně daleko na Sladkovskýho, a vlastně by to šlo točit ještě přes Šumavskou. Možností je.........
Martin_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 12499
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 23. ledna 2010 - 15:56:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Každopádně tyhle organizační důvody nemůžou být nadřazeny zájmům cestujícím, to snad uznáš. I kdyby mělo TESCO parkovat uvnitř CANu - to je prostě detail, a licenci tomu beztak uděluje město. Doprava se snad dělá pro cestující.

Je rozdíl mezi nadřazeností a kompromisem.

Prozatím by se mohla točit u Mraku nebo blokově přes hlavní nádraží

A tady je problém právě s těmi organizačními důvody. Na Čechurově není žádné slušné zázemí pro řidiče. (Možná snad nějaká toi toi, ale tomu neříkám slušné zázemí, to je jen nouzové řešení.) A druhý háček je v sestavě jízdního řádu, pokud chceš nějak koordinovat provoz dvou linek, z nichž jedna má blokovou smyčku a časová poloha spojů TAM a ZPĚT jsou tím k sobě svázané, musí se tomu podřizovat druhá linka. Neříkám, že je to vždy takový problém, ale dost ti to svazuje ruce.
Umění žít spočívá z devadesáti procent ve schopnosti vyjít s lidmi, s nimiž nelze vyjít.
Malý_fotograf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3369
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 23. ledna 2010 - 15:58:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Prozatím by se mohla točit u Mraku nebo blokově přes hlavní nádraží

Ta linka se plánuje kvůli spojení Zimního stadionu, Čechurova, Černic s linkou 4. Otáčení tam kde píšeš by asi nesplnilo její poslání.
Každý je šotouš, ale v jiné věci...

poštu posílejte na: stepan.esterle(a)dopravni.net
Michal18
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 67
Registrován: 12-2008
Odesláno Sobota, 23. ledna 2010 - 16:09:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Přesně...To by se potom minula účinkem...
Linka 10 z Čechurova na CAN by myšlena tak, pokud se nepletu, že právě cestou na CAN umožní přestup U Práce s 4kou a U Mráčku s dalšíma linkama (hrana x hrana)

2 trolejbusové linky v "naprosto" stejné trase postrádají smysl :-)
Malý_fotograf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3370
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 23. ledna 2010 - 16:14:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Michal18: No tam ty dvě linky jakýsi smysl mají. Přecijen U Mrakodrapu se láme frekvence cestujících a přes nábřeží na Doubravku již trolejbus zdaleka nebývá tak plný. Otočením trolejbusu přes Nárdaží by se také získalo zpět tolik vytoužené přímé spojení k nádraží, když tam 13 asi nevrátí :-(
Každý je šotouš, ale v jiné věci...

poštu posílejte na: stepan.esterle(a)dopravni.net
Pavel2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7270
Registrován: 8-2002

Odesláno Sobota, 23. ledna 2010 - 16:28:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

h_k taky zapomíná, že z území vlastního CANu je výjezd na závoru. z čehož se nechá odvodit, že to je majetek někoho, kterej tam nehodlá pouštět každýho. takže předpokládám, že si ČSAD za vjezd na CAN nechává od cizích dopravců/vozů platit. což je logický, když je to jejich pozemek.
dědkovo Á.Á.čko, prehistorická verse :-)) stav k 27.10.2007
tabulka P-rekordů, průběžně aktualizovaná
H_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3007
Registrován: 5-2002
Odesláno Sobota, 23. ledna 2010 - 16:46:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ČSAD ovšem provozuje jak CAN samotný, tak TESCO-bus. Samo sobě ať si platí co chce. :-) Ostatně když se chtělo, tak se i 55 poslala na CAN.

M_J: U soudu by dokonce mohla čekat. :-) Samozřejmě provizorně kvůli Goethovce, jinak třeba u Muzea.

M18: No ale zase spojní s vlakovým nádražím by taky nebylo k zahození, to cestujícím taky chybí.:-) Ne, jenom prostě narážím na to, že nevěřím, že by listopadovému zavedení té linky bránil nějaký přecpaný CAN, když jsou 3 možné alternativy, do doby zprovoznění té borskopolské větve.

(Příspěvek byl editován uživatelem H K.)
Martin_100
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3253
Registrován: 12-2005

Odesláno Sobota, 23. ledna 2010 - 18:13:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Promiň H_k ale vymejšlíš děsný kokotiny jen kvůli tomu aby sis nevošoupal boty když jedeš do teska pro levnější rohliky.
Když se ti nelíbí že tě trolejbus nedoveze až k regálu se zbožim tak jezdi autem.

A jo já zapoměl že vy lakomý důchodci tam jezdíte kvůli úspoře 5 korun na celym nákupu a to by se autem nevyplatilo.
James_bond
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 226
Registrován: 1-2009

Odesláno Sobota, 23. ledna 2010 - 18:38:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Svačiny: V Jeseníku na autobusáku (který je zmenšenou kopií toho plzeňského) se řidiči mohli najíst dobře, v krátké docházkové vzdálenosti byla i sámoška s pekařstvím. Kvalitu stánků radši nekomentuji, to už je lepší si vzít obložený chleba z domova, tatranku a vodu v pet flašce. Dokud někdo kvůli mizerné kvalitě párku a obsluhy neudělá rambajs, tak se to nebude řešit. Protože náš národ se příliš nevzbouří, tak v německém kauflandu je kvalitnější zboží než v našem. Ještě když byl carrefour, tak tam měli půlku jablek tak plesnivých, že kdybych nějaké nacpal manažerovi do chřtánu, tak mě obviní z pokusu travičství.
H_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3008
Registrován: 5-2002
Odesláno Sobota, 23. ledna 2010 - 18:44:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

M_100: Máš pravdu předsedo. :-) MHD tu není kvůli lidem. :-)
Denis_novák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 145
Registrován: 10-2008
Odesláno Sobota, 23. ledna 2010 - 19:32:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin_100:
Jasně, MHD tady není kvůli tomu, aby zajišťovala dopravu občanů dle jejich potřeb .
Specielně Plzeň je proslulá tím, že není schopna zajistit řádnou dopravu cestujícím do obchodních center. Žádné ze současných OC nemá zajištěnu adekvátní dopravu MHD tak, aby nakupující nemuseli tahat nákupy 200 i více metrů na nejbližší zastávku slavné MHD a doufali, že něco do půl hodiny pojede.....
Ani dnes každý nemá auto, aby do OC přijel na parking a nákup si odvezl. Hodně jsem si to uvědomil, když mne auto nabourali a já musel jednu dobu využívat MHD. Ono táhnout nákup z TESCA jak na Borských polích, tak nahoře na Rokycanské, to je fakt lahůdka. Přál bych to každýmu, kdo tady píše,že jsou lidé zhýčkaní a diktují si, kam má MHD jezdit.

(Příspěvek byl editován uživatelem denis_novák.)
T_m
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2100
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 23. ledna 2010 - 19:55:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Denis_novák: ano, musím vám dát za pravdu, tak to je. Bohužel je zde takto nastavený systém.
Vemte si příklad:
10 pravidelných cestujících linky 11 má problém, aby se dostali včas do práce, museli by jezdit o 15 minut dříve.
Desítky pravidelných cestujících linky 13 má problém, musí jezdit o 15 minut dříve, aby se dostali včas ke svému cíli. Je to i patrné na obsazenosti spojů pokračujících přes Doudlevce a zejména v místě nikoho na nábřeží.
Řešení:
U linky 11 se posunou odjezdy, vyřešeno
U linky 13 se stížnosti ignorují a hledají se důvody proč to nejde. Že jsme tím vyhnali pár desíte lidí z MHD, to nikoho nezajímá, protože "tak je to spravne, tak to ma byť".

Otázka odpočinku řidičů je věc vážná a neradno ji podceňovat, ani ignorovat. Na druhou stranu je pravda, že různé šoférské boudičky vznikly v době, kde zde fungoval určitý systém, který dnes už z nějakého důvodu nevyhovuje. Myslím si, že by neměl být takový problém, aby se v rozpočtu města našla nějaká koruna, která by tato zařízení přizpůsobila aktuálním potřebám.

Bohužel Plzni moc vadí jedna věc a tou je umění si sednout k jednomu stolu a bez emocí najít řešení. Já osobně současné řešení u Tesca vidím jako velice špatné, avšak daleko horší případ vidím v trvání na trasování linky 13 po nábřeží, jednak z důvodu odklonu cestujících od MHD, což je bohužel již patrné, jednak z důvodu "facky" lidem, protože když se snažili učinit "právní krok" a dali podnět radnici, že něco není v pořádku, tak se takovým lidem má vyhovět a ne trvat na svém. Příště již takový člověk nic nenapíše, nepůjde k volbám a podobně, protože prohlásí, že to stejně nemá cenu.
Dopravní web ® informace a publicistika z oboru dopravy, se zvláštním zřetelem na dopravu veřejnou
To se pak sevře v krku, když ukáže třeba na Tebe... A pak "Chraňte naše duše!", často zaznívá do nebe... - Daniel Landa
Nejdřív přicházejí úsměvy, potom lži. Poslední je střelba. – Roland Deschain z Gileadu
Wlasta
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 900
Registrován: 5-2006
Odesláno Sobota, 23. ledna 2010 - 20:29:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tescobus taky může čekat na opačné
To není tak úplně jednoduchý, Martin_j mluvil o lince C, která odjíždí od nástupiště na téhle straně. Navíc, z vlastní zkušenosti, na té opačné bývá v některou denní dobu docela plno. Přesunutí na druhou stranu by znamenalo změnu trasy, tudíž licence, což by musel Tescu a ČSAD někdo nařídit (proč by to dělali dobrovolně?). Ani to zajíždění do CANu není úplně v poho, protože povinné přestávky. Teď je tam 15 minut na kolo (bez zpoždění), ale k tomu + objet budovu, závora, najít volné místo na zaparkování (zkuste se tam podívat dopoledne), vyjet z CANu, další závora, dojet na odjezdové stání ... min. 5 minut navíc. A jsme na zákonném minimu, rezerva = 0
Tím nechci říct, že by to v nouzi nebyla cesta, otázka ovšem je, jestli se tolik štráchů vyplatí kvůli jednomu místu po dobu 15 minut z hodiny.
Ono při pohledu "zvenku" se to mudruje (něco o tom vím, nejsem jinej :-P )

A ještě k zázemí ... chápu řidiče, že se jim nelíbí zázemí v podobě toitoiky na Čechurově, ale srovnejte s tím, co mají ČSAĎáci nahoře u Tesca ... Na CANu pauza 0, nahoře 15 minut 600 metrů od krámu. Toitoika tam není s odůvodněním, že je to na výdrholci, kde by byla věčně rozlámaná a přespávali tam bezdomáči(!) Chudáci holky musí mít docela drsnou náturu, že neřvou...
Martin_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3407
Registrován: 5-2004
Odesláno Sobota, 23. ledna 2010 - 21:10:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Denis_novák: Specielně Plzeň je proslulá tím, že není schopna zajistit řádnou dopravu cestujícím do obchodních center. Žádné ze současných OC nemá zajištěnu adekvátní dopravu MHD tak, aby nakupující nemuseli tahat nákupy 200 i více metrů na nejbližší zastávku slavné MHD a doufali, že něco do půl hodiny pojede.....

A víte, co je na tom nejzajímavější? Že i přesto jsou ta obchodní centra nacpaná lidmi a vydělávají.
RegioMap Plzeňského kraje
SPZ - Sdružení přátel značek
Západočeská univerzita v Plzni
M.Mar
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.134.247
Odesláno Sobota, 23. ledna 2010 - 22:15:00    Odkaz na tento příspěvek  

pro H.K. Linka 11.jezdila odjakživa na hřbitov a když chceš blíže k regálu tak jed teskem.
přál bych tě ,aby na tebe přišla horká chvilka a ty si nemohl na záchod,protože by ti někdo nařídil vyvézt lidi o 100 metrů dál a jet na otočku a uvědom si,že si z města často přivezeš nějakou tu minutu zpoždění a když to nemůžeš vyrovnat vyrovnávacím časem, v současnosti 1 minuta tak už odjíždíš z konečný pozdě a takový trubky jako ty čumý furt na hodinky a nadávají.
Z toho vyplívá,že čas na konečnej neni jen jako bezpečnostní přestávka,ale i čas vyrovnávací.
nevim,zda to pochopíš.
omlouvam se za chyby jsem ze školy už 30.let venku.
H_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3009
Registrován: 5-2002
Odesláno Sobota, 23. ledna 2010 - 22:28:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

M.Mar - Nevadí gramatický chyby, vadí nesmysly - prostě bude pauza na CANu, 45 minut vydržím - to musím v každý profesi. My se jenom bavíme o čůrání na jiném místě, ne o jeho zákazu, OK?

A víte, co je na tom nejzajímavější? Že i přesto jsou ta obchodní centra nacpaná lidmi a vydělávají.

V tomhle kontextu nechápu, proč Olympie posiluje 13, když by jí vlastně mohla zrušit, asi mi něco uniklo...

A jinak se bavíme o tom, jak vozit lidi dál s nulovými náklady - samozřejmě by šlo jezdit až před vchod, to ano - ale to už by pár korun stálo a o tom se tady nebavíme.
Martin_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 12500
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 23. ledna 2010 - 22:39:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Michal18: No tam ty dvě linky jakýsi smysl mají. Přecijen U Mrakodrapu se láme frekvence cestujících

A je dobrý nápad učit lidi používat nějakou linku, když víš, že za půl roku to bude zas všechno jinak?

10 pravidelných cestujících linky 11 má problém, aby se dostali včas do práce, museli by jezdit o 15 minut dříve.

Ti cestující přijíždějí vlakem, který jezdí jednou do hodiny.

Myslím si, že by neměl být takový problém, aby se v rozpočtu města našla nějaká koruna, která by tato zařízení přizpůsobila aktuálním potřebám.

Problém obecně to není, ale je třeba plánovat s rozmyslem, aby se stavělo tam, kde bude třeba.
Umění žít spočívá z devadesáti procent ve schopnosti vyjít s lidmi, s nimiž nelze vyjít.
Pavel2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7277
Registrován: 8-2002

Odesláno Sobota, 23. ledna 2010 - 23:16:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

pro h_k speciálně:
chcaní je celkem sranda, pokud nemáš nějaký zdravotní potíže. myslím, že už všichni kromě tebe pochopili, že je řeč o velký straně, když třeba v tomhle ohledu nemáš svůj den.

nebo rozdáš řidičům plastový gramofóny?
dědkovo Á.Á.čko, prehistorická verse :-)) stav k 27.10.2007
tabulka P-rekordů, průběžně aktualizovaná
Pavel2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7278
Registrován: 8-2002

Odesláno Sobota, 23. ledna 2010 - 23:31:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

jinak pro vás ekonomy, který si hrajou na vládce dnešního světa...

je třeba si uvědomit, že člověk není stroj, někdy se unaví, má nějaký svoje potřeby, často hraje roli psychika, občas dělá chyby. strojům můžeš naplánovat práci 24x7, 365 dní v roce. lidem těžko.

optikou kanclu a pracovní doby PO-PÁ 8-16 hodin vypadá sezení za volantem vozu MHD jako naprostá brnkačka. nemyslím si, že je to tak úplně pravda.

taky jsem jeden čas pracoval v malým Tescu na Americký, přímo na krámě. neskutečně mi vadily fixně daný přestávky v určitou dobu, který se nesměly překročit ani o minutu. nadiktujou ti kdy máš mít hlad a kdy se ti má chtít na WC, bomba. dál směny a jejich střídání (krátkej a dlouhej tejden) a hmotná zodpovědnost za kasu - když ti stovka přebejvala, musels jí odevzdat, když ti naopak litr chyběl, nezbývalo ti než to zacálovat z vlastního. k tomu fantastickej plat nevysoko nad úrovní minimální mzdy. pracovní prostředí vypadalo z pohledu zákazníka na krámě ok až hogo-fogo (po nedávný rekonstrukci), když jsi vlezl dozadu, našels původní barák asi tak z roku 1965-70 opotřebovanej třicetiletým používáním, kde se dělala jen ta úplně nejnutnější údržba.

už to řekl wlasta a já se pod to podepíšu: ono zvenku se to radí strašně snadno.
dědkovo Á.Á.čko, prehistorická verse :-)) stav k 27.10.2007
tabulka P-rekordů, průběžně aktualizovaná
Vlastimil_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 829
Registrován: 12-2006
Odesláno Neděle, 24. ledna 2010 - 02:29:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad T_m: V Plzni se neumíme sejít u jednoho stolu a najít řešení bez emocí? Ve čtvrtek nabízím setkání v Sokolovně, můžeš se stavět a můžeme se pobavit o čemkoliv. Jsem zvědavý, jestli Tě uvidíme.
To samé schůzky TBC, tam se také můžeme potkat.
Martin_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3408
Registrován: 5-2004
Odesláno Neděle, 24. ledna 2010 - 10:37:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

H_k: V tomhle kontextu nechápu, proč Olympie posiluje 13, když by jí vlastně mohla zrušit, asi mi něco uniklo...

Jistěže mohla a zcela určitě by nezkrachovala. Ale neudělá to, protože spojení veřejnou dopravou je chápáno jako určité doplnění systému pro ty, kteří tam autem jet nemohou, obchodní centrum se tedy tváří vstřícně. Bezpochyby ale platí, že vynaložené náklady na jednoho zákazníka přivezeného trolejbusem a jím generovaný zisk jsou v nepoměru vůči nákladům a výnosům z jednoho zákazníka, který přijel autem. Obsluha MHD je tedy jakýmsi bonusem navíc, princip je podobný, jako když v restauraci nabízejí v jídelním lístku lízátka. Tato položka je tam čistě proto, aby provozovatel nabízel komplexní služby, ale nevydělává na ni.

Ale ptám se znovu a čekám, kdo bude schopen odpovědět: Jak je možné, že jsou všechna obchodní centra s mizernou obsluhou MHD zisková a přetékají zákazníky?
RegioMap Plzeňského kraje
SPZ - Sdružení přátel značek
Západočeská univerzita v Plzni
Wlasta
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 901
Registrován: 5-2006
Odesláno Neděle, 24. ledna 2010 - 11:03:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin_l:
Že na tom nevydělávají, to bych se hádal. Připomíná mi to známou otázku pro ekonomy:
Pokud si dobrý ekonom bude mít vybrat mezi velkým ziskem a malým ziskem, který si vybere?
Odpověď: oba dva
H_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3010
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 24. ledna 2010 - 11:17:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vzhledem k tomu, že třeba v tom krámu s nábytkem - KIKA - se čeká na zapůjčení jedné ze čtyř dodávek na vlastní odvoz zboží třeba půl dne, tak nevím, nevím, jak ty MHD-lidi neutrácej... Stejně tak jako jedou lidi to velkýho TESCA autem do pro cheese do mekáče nebo jen tak na kafe; já bych byl s tím hodnocením hodně opatrnej. To že v trolejbuse nestojí maník s plazmou na místě pro kočárek ještě neznamená, že mu jí třeba z DATARTu nepřivezou...:-) I TESCO zdarma rozváží třeba nábytek, co mají na krámě, známá si tam koupila nějakou skříňku, co měli skladem, ale čas na rozvoz měli až za tři dny... Akorát to není vidět na první pohled, no. :-)


P2 úplně super extra speciálně - kde komukoliv zakazuju jakýkoliv vyměšování, doprčic? Himl-hergot-donrvetr-krumcajs-element, Kuba, Anče, Hajnej, naučte se číst, a odměna 1000 korun pro toho, kdo v mým jakýmkoliv příspěvku najde zákaz velké nebo malé potřeby pro trolejbusáky. Šup hledat!

P2#7278: Ano, práce všech je těžká. Pozveme na besídku ještě strojvedoucí, jak se jim odskakuje na záchod na trase Praha - Ostrava, co by nám řekli na zdejší debatu?
Martin_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3409
Registrován: 5-2004
Odesláno Neděle, 24. ledna 2010 - 11:54:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Wlasta: Že na tom nevydělávají, to bych se hádal.

Netvrdím, že zákazníci, kteří přijedou do obchodního centra trolejbusem mu nevydělávají. Ale jsem si jist, že kdyby tam ten trolejbus nejezdil vůbec, tak nezačnou prodělávat.

H_k: Vzhledem k tomu, že třeba v tom krámu s nábytkem - KIKA - se čeká na zapůjčení jedné ze čtyř dodávek na vlastní odvoz zboží třeba půl dne, tak nevím, nevím, jak ty MHD-lidi neutrácej...

Platí, co jsem napsal výše. Samozřejmě, že MHD-zákazníci přinášejí zisk, ale náklady na přivezení jednoho takového zákazníka jsou vyšší, než na jednoho zákazníka v autě a navíc takovýto ještě utratí míň, protože je schopen si odnést menší nákup.

Příklad s Kikou pokulhává. Jednak je to specializovaný obchod, do kterého se jezdí cíleně (jako se třeba jezdí do pražské Ikey) a jednak si jejich dodávku zapůjčují i ti, kteří přijeli autem, což znám z vlastní zkušenosti.

I TESCO zdarma rozváží třeba nábytek, co mají na krámě, známá si tam koupila nějakou skříňku, co měli skladem, ale čas na rozvoz měli až za tři dny...

Ale to je pořád to samé. Rozvoz nábytku domů je ze stejné kategorie, jako zaplacené spoje. Kdyby Tesco nábytek zdarma nerozváželo, tak mu tržby neklesnou na minimum, "pouze" přijde o pár zákazníků a to ho nepoloží. Ale protože o ně nechce přijít, tak dotuje tuto službu a vytváří si dobré jméno mezi lidmi.

Zeptám se tedy znovu: Jak je možné, že jsou všechna obchodní centra s mizernou obsluhou MHD zisková a přetékají zákazníky?
RegioMap Plzeňského kraje
SPZ - Sdružení přátel značek
Západočeská univerzita v Plzni
T_m
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2101
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 24. ledna 2010 - 12:09:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vlastimil_l: Nepochopeno ... Rozhodně nejde o mne, jde o ty, kteří mají s MHD společného více, než jen šoto ... (město, provozovatel, uživatelé, ...). Ono by se třeba pak zjistilo, že třeba "kauza 13" mé osobně nevadí, ale že desítkám lidí z různých částí města vadí. Nicméně tady je asi všem příjemnější se před veřejností schovat a jen vypustit do tisku zprávu, když jsem jednou řek, že to tak bude, tak to tak bude. Přitom mýliti se je lidské.

Martin_l: být vámi, byl bych velmi opatrný ve vašem tvrzení, jak všechna OC jsou zisková a jak všechna přetékají zákazníky. Tuším, že jste ekonomické hodnocení provozu OC neviděl, stejně tak jako většina z nás a jsem přesvědčen, že tato čísla jsou s ohledem na obří konkurenci těžce důvěrná ...
Ale jen malý výpočet: 1 auto = 1 zákazník (možná s dvojnásobným nákupem), 1 bus = cca 30 zákazníků. Cílová skupina teenageři & důchodci nakupuje vše páč je to in nebo ve slevě a ti jezdí zpravidla MHD. Většina lidí v produktivním věku i přesto, že přijede autem zpravidla váží každé koruny a nakupuje většinou jen to, co potřebuje. Navíc důchodci jezdí "rohlík tour" denně, pracující max 1x týdně.
Dopravní web ® informace a publicistika z oboru dopravy, se zvláštním zřetelem na dopravu veřejnou
To se pak sevře v krku, když ukáže třeba na Tebe... A pak "Chraňte naše duše!", často zaznívá do nebe... - Daniel Landa
Nejdřív přicházejí úsměvy, potom lži. Poslední je střelba. – Roland Deschain z Gileadu
Martin_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 12501
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 24. ledna 2010 - 12:11:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

P2#7278: Ano, práce všech je těžká. Pozveme na besídku ještě strojvedoucí, jak se jim odskakuje na záchod na trase Praha - Ostrava, co by nám řekli na zdejší debatu?

Jednoduše. Vozí si s sebou prázdnou petflašku a v případě potřeby použijou. No a nebo kalíšek a ten vylejou z okna.

Zdroj: DKV Praha
Umění žít spočívá z devadesáti procent ve schopnosti vyjít s lidmi, s nimiž nelze vyjít.
Wlasta
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 902
Registrován: 5-2006
Odesláno Neděle, 24. ledna 2010 - 13:00:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Netvrdím, že zákazníci, kteří přijedou do obchodního centra trolejbusem mu nevydělávají.

A o tom to je. Kdybych byl akcionářem a trolejbus tam nejezdil, ptal bych se managementu, proč vydělávají méně než je možné (byť ne o mnoho).
Denis_novák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 147
Registrován: 10-2008
Odesláno Neděle, 24. ledna 2010 - 13:03:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin l:
A víte, co je na tom nejzajímavější? Že i přesto jsou ta obchodní centra nacpaná lidmi a vydělávají.
Vzhledem k tomu, že lidem nic jiného nezbývá, tak tuhle prapodivnou MHD použijí a tahají tašky neskutečně daleko. Když si pár chytráků ze ZČU napíše, že jim vadí, že 2 spoje linky č.30 ráno v 6 hodin končí na Borech a oni musí z takového autobusu vystoupit a počkat na další spoj, co jede až k ZČU, tak se jim tam ty dva spoje prodlouží. Obyčejným cestujícím, kteří nemají chuť či sílu si stěžovat, protože ví, že je to zbytečné, by se doporučilo, aby 1.) počkali na Borech na další spoj, protože ten jede za cca 5 minut nebo 2.) nastupovali do takového spoje, který jede až k ZČU.
Neochota PMDP a majitele, tj. města Plzně, řešit tuto situaci, je přece známá. Pan primátor Rodl slíbil, že do konce roku 2006 bude trolejbus č.11 jezdit až před Tesco na Rokycanské. Je leden 2010 a situace je od otevření TESCA před cca 8 lety stále stejná, docházková vzdálenost přes v zimě neudržované parkoviště do Tesca je cca 10 minut. Cestující je tady od toho, aby držel hubu a jezdil tak, jak mu to vedení PMDP a respektivě města Plzně přikáže.
Petr_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5048
Registrován: 4-2003

Odesláno Neděle, 24. ledna 2010 - 13:47:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

kde komukoliv zakazuju jakýkoliv vyměšování, doprčic?

Třeba tam, kde mu dáš na "konečný" jenom průlet, místo toho, aby tam měl šanci srovnat čas a ulevit si. Nebo se taky můžeš dočkat řešení, že si vodič, když na něj potřeba přijde, zastaví na trase a půjde označkovat nějakej blízkej keřík či strom.
Sebenesmyslnější údaj, je-li zadán v příslušné tabulce, nemůže být nesmyslem, protože slouží k manažerskému rozhodnutí.
Martin_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3410
Registrován: 5-2004
Odesláno Neděle, 24. ledna 2010 - 14:29:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Denis_novák: Vzhledem k tomu, že lidem nic jiného nezbývá, tak tuhle prapodivnou MHD použijí a tahají tašky neskutečně daleko.

Nic jiného nezbývá? To myslíte vážně? Opravdu lidem nezbývá jiná možnost, než jet na okraj města, případně ještě pár kilometrů za něj na nákup? A co takhle navštívit nejbližší supermarket, v každé čtvrti je jich několik. Drobné živnostníky za rohem nepočítaje...

Když si pár chytráků ze ZČU napíše, že jim vadí, že 2 spoje linky č.30 ráno v 6 hodin končí na Borech a oni musí z takového autobusu vystoupit a počkat na další spoj, co jede až k ZČU, tak se jim tam ty dva spoje prodlouží. Obyčejným cestujícím, kteří nemají chuť či sílu si stěžovat, protože ví, že je to zbytečné, by se doporučilo, aby 1.) počkali na Borech na další spoj, protože ten jede za cca 5 minut nebo 2.) nastupovali do takového spoje, který jede až k ZČU.

Zásadní rozdíl je v tom, že univerzita není na každém rohu. Veřejné instituce jsou většinou ve městě jen jedny, tudíž musí být rozumně dosažitelné pro každého obyvatele města. O "chuti" či "síle" si stěžovat asi toto: Pokud někomu na něčem opravdu záleží, tak si chuť i sílu najde. Jak vidno, asi to tedy tak podstatné nebude, když chuť i síla chybí...

K tomu, že máte nějakou zjevnou antipatii k ZČU, se vyjadřovat nebudu.

T_m: být vámi, byl bych velmi opatrný ve vašem tvrzení, jak všechna OC jsou zisková a jak všechna přetékají zákazníky. Tuším, že jste ekonomické hodnocení provozu OC neviděl, stejně tak jako většina z nás a jsem přesvědčen, že tato čísla jsou s ohledem na obří konkurenci těžce důvěrná ...

V tržní ekonomice existuje jednoduché pravidlo, že ztrátové provozy dříve nebo později skončí. V maloobchodě to platí téměř výlučně. Pokud tedy všechna obchodní centra s tak otřesnou dopravní obslužností fungují roky, tak zisková budou. Baumax v Lochotínské nebo Delvita na Studentské asi ziskové nebyly, když už nejsou. O přetékání zákazníky se může přesvědčit každý na vlastní oči.

Cílová skupina teenageři & důchodci nakupuje vše páč je to in nebo ve slevě a ti jezdí zpravidla MHD.

Jenže obě tyto skupiny nejezdí nakupovat do OC proto, aby pokrývaly základní potřeby, ale proto, že je to baví a je to pro ně způsob trávení volného času. A z tohoto titulu jsou ochotni jet hromadnou dopravou, která je zdlouhavá.

Většina lidí v produktivním věku i přesto, že přijede autem zpravidla váží každé koruny a nakupuje většinou jen to, co potřebuje.

Nemyslím si, že lidé v Česku v produktivním věku váží každou korunu. Ale pravda je, že nakupují jen to, co potřebují. A protože nechtějí ztrácet čas, tak buďto jedou autem anebo navštíví nejbližší prodejnu v okolí svého bydliště či pracoviště.

Wlasta: Kdybych byl akcionářem a trolejbus tam nejezdil, ptal bych se managementu, proč vydělávají méně než je možné (byť ne o mnoho).

Pochopitelně. Stejně tak se manažer ptá, jestli je tam třeba dětský koutek. Trolejbus patří, ať chceme nebo ne, do stejné kategorie.

T_m: Rozhodně nejde o mne, jde o ty, kteří mají s MHD společného více, než jen šoto ... (město, provozovatel, uživatelé, ...).

Pokud má člověk zájem diskutovat věcně a bez emocí, tak to nesouvisí se skupinou lidí, se kterou tak má činit. Tedy když někdo není schopen a ochoten usednout k jednomu stolu se šotouši, těžko toho bude schopen s lidmi, kteří mají nějaké rozhodovací pravomoci.

RegioMap Plzeňského kraje
SPZ - Sdružení přátel značek
Západočeská univerzita v Plzni
Libor_hh
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1198
Registrován: 2-2005
Odesláno Neděle, 24. ledna 2010 - 14:39:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad T_M:
Ono by se třeba pak zjistilo, že třeba "kauza 13" mé osobně nevadí, ale že desítkám lidí z různých částí města vadí. Nicméně tady je asi všem příjemnější se před veřejností schovat a jen vypustit do tisku zprávu, když jsem jednou řek, že to tak bude, tak to tak bude. Přitom mýliti se je lidské

No, že Vám to nevadí, o tom bych pochyboval , ale vážený pane, uvědomte si, že je také sorta lidi, kterým 13 naprosto vyhovuje, jen jsme postiženi deformační úchylkou, že nepotřebujeme lézt a šmejdit do prioru.

ad Denis Novák, Honza_K a další:


Neochota PMDP a majitele, tj. města Plzně, řešit tuto situaci, je přece známá. Pan primátor Rodl slíbil, že do konce roku 2006 bude trolejbus č.11 jezdit až před Tesco na Rokycanské. Je leden 2010 a situace je od otevření TESCA před cca 8 lety stále stejná, docházková vzdálenost přes v zimě neudržované parkoviště do Tesca je cca 10 minut. Cestující je tady od toho, aby držel hubu a jezdil tak, jak mu to vedení PMDP a respektivě města Plzně přikáže.


pomalu se touto plodnou diskusí prokousáváme k jádru pudla

Jak dlouho je postavená nová točka na tescu a je osazená trolejovými sloupy?Nemluvě o tom, že by se mi tam líbila nová plastová buňka se splachovací toaletou, v létě funkční klimatizací a na zimu vybavená funkčním topením. A proč tam nejezdí trolejbusy a nechá čsad fušovat do městské dopravy??? Jo,jo, chlapci, to by jsme museli příslušné instituce vykouřit napalmem a potom by to asi šlo.V tomto případě je v tom PMDP nevinně, o všem rozhoduje magistrát. Malilinko si píchnu do trolejbusové trati na BP. Vše se staví s křížkem po funusu, za pár let z průmyslové zony je bude zona duchů a vesele se drátuje, místo toho, aby se zatrolejovaly Vinice a Košutka, toť můj názor.
Občas se zastavím v Brně ve futuru centru ( asi něco jako olympia) a docela nechápu, jak přímo před hlavním vchodem staví autobusy městské dopravy, oproti Plzni mi to přijde jako úkaz z jiné planety. Mám za to, že na takovéto věci se mé myslet už při projektování a požití zdravého selského rozumu, s čímž jsme v Plzni tak na úrovni 18 století.
Řeknu na rovinu, že nakupovat jezdíme zásadně autem, nedokážu si představit táhnout 10 igelitek + basu piva z Tesca domů trolejbusem nebo autobusem.

sumasumárum, je to prostě těžké.
Tak víš kam jeď? jeď do Pelhřimova, prohlídni si krematorium, ať víš, do čeho jdeš. další.......
Denis_novák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 151
Registrován: 10-2008
Odesláno Neděle, 24. ledna 2010 - 15:09:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin I:
Nic jiného nezbývá? To myslíte vážně? Opravdu lidem nezbývá jiná možnost, než jet na okraj města, případně ještě pár kilometrů za něj na nákup? A co takhle navštívit nejbližší supermarket, v každé čtvrti je jich několik. Drobné živnostníky za rohem nepočítaje...
A srovnal jste si někdy ceny v hypermarketu a u drobného živnostníka????? Když se podíváte, jak vysoké důchody jsou u těch, kteří celý život normálně pracovali a teď jsou odkázáni na tento příjem, tak je mi někdy fakt smutno. Těmto lidem se nedivím, že šetří každou korunu a raději jedou půl hodiny nebo i déle na nákup do OC, aby ušetřili na nákupu třeba 20,-Kč. Protože těch 20,-Kč je pro ně hodně a dívají se na každou korunu.
K tomu, že máte nějakou zjevnou antipatii k ZČU, se vyjadřovat nebudu.
Už jste se vyjádřil... Jen mi jde o to, aby se každému měřilo stejným metrem, takový důchodce si těžko bude stěžovat ve stylu zaměstnance ZČU. Důchodci vadí, že musí ten nákup tahat a sám na nohy nemůže, ale nic s tím neudělá. Myslí si totiž , že ten, kdo to má na starosti, tak o tomhle problému ví.
Kdybyste se vžil do situace těchto lidí, tak by Vám možná došlo, o co tady jde. Ten, kdo má auťák před barákem a dojede si pro nákup kamkoliv anebo nakoupí kdekoliv i za přemrštěné ceny, tomu jsou problémy lidí bez aut (což jsou ti, co většinou využívají MHD, pane!) totálně jedno. A že to nezajímá město, to je už věc další
Libor hh:
Přesně tak, Brno je příkladem toho, že i nové OC může mít MHD až před vchodem.}
Martin_100
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3256
Registrován: 12-2005

Odesláno Neděle, 24. ledna 2010 - 15:36:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

nedokážu si představit táhnout 10 igelitek + basu piva z Tesca domů trolejbusem nebo autobusem.


Ano přesně tak .. jelikož mamina neměla auto tak jsem coby malý špunt zažíval každej týden trama zvané "nákup ve smalltescu"
Vzali jsme s maminou batohy a jeli na týdennáí nákup a pak ty sakypaky tahli domů narvany trolejbusem. Brrr fuj těžký to bylo jako kráva, lidí jako *raček prostě humus. Od tý doby co mam noty pokud mam koupit něco níc nž 5 rohliků a 20 deka salámu tak jedu autem.


A pokud by OC/NC měli zájem na přistavení vozidel MHD až ke vchodu tak by si to objenali a zalaptili.
Tudíž nenadávejme na DP ale na managory center.
Libor_hh
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1199
Registrován: 2-2005
Odesláno Neděle, 24. ledna 2010 - 15:41:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

pádím na hokej, to jsem zvědavej, co tu bude za reakce
Tak víš kam jeď? jeď do Pelhřimova, prohlídni si krematorium, ať víš, do čeho jdeš. další.......
Martin_100
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3257
Registrován: 12-2005

Odesláno Neděle, 24. ledna 2010 - 15:44:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dennisi_nováku - ano důchody nejsou nic moc ale co tak znam důchodce ve svym okolí (a z pracovní praxe) tak vím že větsina jich na tom neni nejhlůře.
Většina má úspory kterýma si vylepšuje důchod.
Ano za ty roky co jsem běhal po domácnostech kvůli montážím jsem na pár důchodců (většinou již ovdovělých) kteří měli důchod tak akorát na vyžití potkal. Ale to bylo opravdu minimum.

Nehledě na to že důchodci už vesměs vše co k životu potřebujou mají a tak chodí kupovat akorát poraviny a něco málo spotřebního zboží. A co si budemem povídat ve většině čtvrtí je lild nebo penny kde maj "ten rohlik" za stejný ceny jako OC/NC na okraji města.

BTW kdyby na tom byla vtšina důchodců tak zle tak bysme asi neslyšeli z médií jak důchodce podvodníci okráddají o deseti a statisíce. Rovněž by asi neživili psy který krom pravidelný stravy potřebujou ne zrovna levnou péči veterinářů...
Martin_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3411
Registrován: 5-2004
Odesláno Neděle, 24. ledna 2010 - 16:04:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Denis_novák: A srovnal jste si někdy ceny v hypermarketu a u drobného živnostníka?

Samozřejmě a to srovnání si může udělat každý. A pokud se vám příčí nakupovat u živnostníků, tak i diskonty jako Lidl nebo Penny Market, které jsou orientované na cenu, jsou téměř v každé čtvrti.

Když se podíváte, jak vysoké důchody jsou u těch, kteří celý život normálně pracovali a teď jsou odkázáni na tento příjem, tak je mi někdy fakt smutno.

Vězte, že výši důchodů znám naprosto přesně. Takže můžu zodpovědně tvdrit, že důchodci, kteří normálně celý život pracovali si dokážou přinejmenším udržet slušný životní standart, většina z nich značnou část důchodu dokáže ušetřit.

Těmto lidem se nedivím, že šetří každou korunu a raději jedou půl hodiny nebo i déle na nákup do OC, aby ušetřili na nákupu třeba 20,-Kč. Protože těch 20,-Kč je pro ně hodně a dívají se na každou korunu.

V kontextu toho, co jsem napsal výše: Lidí, kteří musejí (rozlišujme od "chtějí") šetřit každou korunu, není většina. Pro tuto skupinu obyvatelstva je dopravní obslužnost obchodních center dostatečná.

Jen mi jde o to, aby se každému měřilo stejným metrem, takový důchodce si těžko bude stěžovat ve stylu zaměstnance ZČU.

Každý, kdo v nějaké instituci někdy vyřizoval stížnosti, tak vám potvrdí, z jaké sociální skupiny jich přichází nejvíce. Ano, jsou to zcela překvapivě lidé v postproduktivním věku, kteří na to mají čas a energii.

Kdybyste se vžil do situace těchto lidí, tak by Vám možná došlo, o co tady jde.

Jde o to, že je zcela nesmyslně zveličován význam zcela marginálního problému. Kdyby byla dostupnost hypermarketů hromadnou dopravou opravdu podstatnou záležitostí, tak už dávno jezdí autobusy až k pokladnám.

tomu jsou problémy lidí bez aut (což jsou ti, co většinou využívají MHD, pane!) totálně jedno

Tak znovu: Kvalitní obsluhu MHD mají mít nemocnice, úřady, školy... O to se má zajímat město a do toho investovat peníze. Jak navozit lidi do obchodních center je primárně věcí jejich provozovatelů a od nich musí přijít iniciativa.

Přesně tak, Brno je příkladem toho, že i nové OC může mít MHD až před vchodem.

Co se týče brněnského OC Futurum, nebyly tam zastávky ještě před tím, než se nějaké obchodní centrum postavilo? Plzeňský Albert v Gerské má taky zastávku tramvaje před vchodem...
RegioMap Plzeňského kraje
SPZ - Sdružení přátel značek
Západočeská univerzita v Plzni
Solur18
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 15
Registrován: 12-2009

Odesláno Neděle, 24. ledna 2010 - 16:08:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

H_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3011
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 24. ledna 2010 - 16:14:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Třeba tam, kde mu dáš na "konečný" jenom průlet, místo toho, aby tam měl šanci srovnat čas a ulevit si. Nebo se taky můžeš dočkat řešení, že si vodič, když na něj potřeba přijde, zastaví na trase a půjde označkovat nějakej blízkej keřík či strom.

Ve kterým příspěvku jsem přesně psal, že by nebyla vůbec žádná pauza?
Jenom bych jí dal jinam, a naprosto souhlasím s tím, že DP by měl zařídit normální WC a normální prostor pro odpočinek. Na všech linkách, nejenom tady.
H_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3012
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 24. ledna 2010 - 16:23:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Cílová skupina teenageři & důchodci nakupuje vše páč je to in nebo ve slevě a ti jezdí zpravidla MHD.

Jsem byl zrovna v Olympii na poště a že by tam jelo 30 teenagerů a důchodců, to mi nějak nepřišlo, asi je někde chyba... :-)

Prostě s pomocí MHD řeší denní nákupy kvantum lidí, který auto nemaj cíleně. Protože někde dělaj normální práci třeba za 15 hrubýho a auto by mít mohli - s tim, že by pro změnu třeba něměli na nějakou hodnotnou dovolenou, bo jenom na pojistkách a nějaký základní údržbě to těch 30 ročně sežere jak nic. A pak si někdo myslí, co maj prachů, že byly 3 týdny na Srí-Lance, a přitom jenom rok zapomněli na pohodlí vlastního zadku a dokázali na to ušetřit i z docela normálního platu - prostě jejich volba, no... Jsou země, kde MHD v podstatě není - tam už by si to vybrat nemohli. :-) Ale lidem se těžko připouští, že si v lecčemž žijem líp než na západě. :-)
James_bond
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 227
Registrován: 1-2009

Odesláno Neděle, 24. ledna 2010 - 18:16:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zapomíná se na jedinou věc. Jsou lidé, kteří ze zdravotních důvodů musí držet speciální diety (a tím nemyslím je diabetiky či odtučňovací dietu) a jejich speciální potraviny jsou drahé (protože malosériová výroba) a k dostání jen na pár místech ve městě. Dám příklad. Mám alergii na med. Obyčejný med jako jíte vy, nesmím. Musím si kupovat náhražky medu, dneska už jsou v chuti údajně k nerozeznání od normálního medu (nemůžu posoudit, normální med jsem měl v ústech naposledy v minulém životě). V Plzni jsou k dispozici jen na dvou místech ve městě, konkrétně ve středu. Pokud ho chci, musím pro něj jet přes půlku města MHD. Autem bych tam ani nemusel zaparkovat.
Bilas
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 169
Registrován: 11-2006

Odesláno Neděle, 24. ledna 2010 - 18:20:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Neochota PMDP a majitele, tj. města Plzně, řešit tuto situaci, je přece známá. Pan primátor Rodl slíbil, že do konce roku 2006 bude trolejbus č.11 jezdit až před Tesco na Rokycanské. Je leden 2010 a situace je od otevření TESCA před cca 8 lety stále stejná, docházková vzdálenost přes v zimě neudržované parkoviště do Tesca je cca 10 minut.

Zrovna u Tesca na rokycanské bych zas takový problém s docházkovou vzdáleností neviděl. Ze zstávky Tesco busu to je ke vchodu nějakých 180m, ze zastávky 11 je to do podzemních garáží těch 180 metrů taky a pak možná dalších 50 metrů ke vstupu, takže rozdíl je cca půl minuty chůze zdravého jedince. To že by investor mohl chtít zastávku přímo před vchodem je věc druhá...
A neodpustím si, těch vašich 10 minut je i s pauzou na cigaretu ne? :-)
Bilas
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 170
Registrován: 11-2006

Odesláno Neděle, 24. ledna 2010 - 18:27:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

James_bond: A to má vést před každej vchod do krámu linka MHD? Nebo co jste tím chtěl naznačit, tedy kromě toho, že jste ochotnej jezdit kvůli medu přes půl města.