K-report
 

Archiv do 30. října 2010  

Diskuse K-report » Archiv 2010 » » Tykadláci v Plzni » Archiv do 30. října 2010 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Pepapol
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 392
Registrován: 12-2007
Odesláno Neděle, 24. října 2010 - 22:51:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad SOR: No nevím, na mě osobně působí líp Citelis. 24/25Tr mi nijak nevadí i když musím říct, že se 27Tr je lepší svezení. Za štěstí považuji, že k nám do Ústí potřebujeme dvoumotorové trolejbusy a ty zjevně jsou pouze v karoserii Solarisu. Nejlepší městský bus v ČR je podle mě Mercedes Citaro. Párkrát jsem jel těmi Ústeckými a prostornější autobus s lépe řešeným interiérem jsem neviděl. Jak je na tom Tedom, nevím.

Jinak nevím, proč se DP v České republice nesnaží nějak nalákat nové zákazníky. Klimatizované vozy se již stávají běžné v mnohem chudších zemích, než je ČR - např. Slovensko či Polsko. Nějak nechápu, proč nást tento trend jaksi jako jediné obchází. I když první vlaštovka v podobě Děčína se už objevila. Ostatní by mohli následovat
Martin_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3861
Registrován: 5-2004
Odesláno Neděle, 24. října 2010 - 23:04:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin_j: Ono když patříš mezi ty, kdo nemají rádi ranní vstávání, je každých 10 minut spánku navíc dobrých. Vlastní zkušenost.

Ano, já patřím k těm, kteří nemají rádi ranní vstávání, ale ještě méně rád mám dobíhání jakéhokoliv spoje veřejné dopravy. Takže ať si každý stanoví své vlastní priority, podle mě člověk, který v dopravní špičce dobíhá spoj si neumí organizovat čas (kromě zpoždění daného vyšší mocí).

Rezny: Dovolil bych si oponovat že lidem to teda jedno určitě není - to je přesně názor některých radních že cestující jsou pytel brambor kterým je jedno jestli pojedou na vlečce nebo v dodávce - a potom taky různá MHD podle toho vypadají - taky vám není jedno jestli budete jezdit v nové Fabii 1.2 nebo superbu 2.5 ne ???

Uvádějte, prosím, takové příklady, které budou dávat smysl. Rozdíl mezi Superbem 2,5 a Fabií 1,2 pozná každý, ale rozdíl mezi Fabií a Polem nebo Cliem je zanedbatelný. Takže srovnávejte srovnatelné. Stejně tak je cestujícímu jedno, jestli pojede novým, čistým a vytopeným SORem, nebo Solarisem či Citelisem se stejnými vlastnostmi. Včera jsem jel Citarem a můžu říct, že úroveň svezení v jakémkoli plzeňském autobuse srovnatelného roku výroby je zcela odpovídající. Sorky hodlám jako cestující hodnotit, až se jimi svezu. Z několika let sledování diskuzního fóra jsem nabyl dojmu, že jakákoliv nenávist či naopak zbožňování toho a toho typu vozidla je v drtivé většině případů pouze vykonstruovaná šotouši a odtržená od reality.

my co se furt hlásíme k západní evropě najednou kupujeme horší autobusy ???

Česko je geograficky střední Evropa a jestli bude tato země politicky a kulturně západoevropská záleží na lidech, kteří v ní žijí a ne na autobusech.

Pan Y: dost lidí využívalo přímé spojení k nákupům, protože na Vinicích zkrátka nic není.

Pod Rondelem je Kaufland (bez přestupu) a kvalitně dostat se dá i do Alberta v Gerské (1 přestup). Takže cesty za nákupy nejsou argument.

James Bond: Cenu na úrovni západní Evropy bych považoval za přijatelnou, kdyby měla většina národa (nikoliv jen manažeři, právníci a nejlepší lékaři apod.) západoevropské platy

A co že jsou vlastně ty "západoevropské platy"? Britské, německé, portugalské, nebo třeba řecké?
RegioMap Plzeňského kraje
SPZ - Sdružení přátel značek
Západočeská univerzita v Plzni
Pavel2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8313
Registrován: 8-2002

Odesláno Pondělí, 25. října 2010 - 02:39:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin_l #3861:
Pod Rondelem je Kaufland (bez přestupu) a kvalitně dostat se dá i do Alberta v Gerské (1 přestup). Takže cesty za nákupy nejsou argument.

panebože... cesta ke vchodu je krátká, rovná a vede parkem plným zelených stromů, není třeba přecházet frekventovaný silnice. pokud prší, je možný se skovat v nejbližším altánu
pojedu na nákup a během 2km cesty ještě budu přestupovat? fuj, to teda nechci. na přestupování mě nejvíc drtí neustálý (zbytečný) čekání.

jestě se někdo diví proč 75% lidí jezdí na nákupy autem???

pánové jak mnozí víte já jsem z doubravky. přes ulici billa, na druhý straně lidl. ale nejradši mám z blízkých kšeftů interspar. pěšky 10 - 15 minut, trolejbusem jedna zastávka. ovšem bez auta už ohrnuju nos, jelikož zajít tam pro chleba a pár blbostí zabere minimálně hodinu.

podle mýho doubravecky rozmazlenýho názoru jsou vinice průserová čtvrť a to v mnoha ohledech, bydlet tam a nemít před barákem auto by pro mě bylo za trest.

A co že jsou vlastně ty "západoevropské platy"? Britské, německé, portugalské, nebo třeba řecké?

západoevropskej plat = třeba (západo)německej. ať si koupím jakejkoliv kus elektroniky, cena je stejná v .cz i v .de. PHM jsou u nás skoro stejně drahý jak v .de. pokud se něco podělá na autě a nekoupím čínskej šmejd, platím západoevropskou cenu. podobně je to v mnoha jiných komoditách. jen to jídlo je u nás zatím zaplaťpánbu většinou levnější. problém je v tom, že já furt beru českej plat, takže na dražší věci musím šetřit, zatímco skopčák jde a prostě to koupí. pokud bych dostával třeba britskej plat, taky by mi to nebylo proti srsti :-)

new_autobusy:
kdy se mají objevit první SORky z toho VŘ?
dědkovo Á.Á.čko, prehistorická verse :-)) stav k 27.10.2007
tabulka P-rekordů, průběžně aktualizovaná
Wlasta
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1044
Registrován: 5-2006
Odesláno Pondělí, 25. října 2010 - 02:44:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

45 nových busů je dobrá zpráva a na SORy se jako cestující těším. Z pohledu řidiče je to příjemný živý vůz, proti kterému nemám větší výhrady. Mouchy se najdou, ale u jakého vozu ne.
Myslím, že nenávist k vozům této značky pochází z jejích počátků, najednou tady bylo auto, které vypadalo úplně jinak než všechno, co tu bylo předtím, a lidi holt neradi novoty. Navíc v té době těch "much" bylo fakt hodně, ale v Libchavách udělali od té doby velký kus práce, takže výše zmíněné už dávno neplatí.
Mimochodem, nákupní cena není jediným argumentem pro SOR. Automat BN12 jezdí v městském provozu za 30 až 33 l/100km, na příměstě v pohodě pod 30. Kolik si vezme Citelis?
Martin_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 13305
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 25. října 2010 - 06:34:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ta klimoška není výrazný náklad, pořizovací cena není tak strašná a co se týče provozních nákladů, tak ta klima reálně běží jen dva tři měsíce v roce, z těch pouze několik dní, z těch dní pouze několik hodin denně.

Navyšuje spotřebu cca. o jeden litr na 100 km. Zde nutno uvědomit si, že v linkovém autobuse se nevětrá každých 500 metrů otevřenými dveřmi, takže asi stačí nějaká slabší klimatizace, než by byla v městském buse. Pokud se pletu, opravte mě.

panebože... cesta ke vchodu je krátká, rovná a vede parkem plným zelených stromů, není třeba přecházet frekventovaný silnice. pokud prší, je možný se skovat v nejbližším altánu

Hlavně že u Tesca tomu tak je.

pojedu na nákup a během 2km cesty ještě budu přestupovat? fuj, to teda nechci. na přestupování mě nejvíc drtí neustálý (zbytečný) čekání.

V sobotu je čekání u lék. fak. 6 minut směrem na Košutku a minuta v protisměru.

ovšem bez auta už ohrnuju nos, jelikož zajít tam pro chleba a pár blbostí zabere minimálně hodinu.

Jestli tě to uklidní, i já jezdím do Globusu autem a nebo na kole Jen do té Hypernovy chodím pěšky.

Mimochodem, nákupní cena není jediným argumentem pro SOR. Automat BN12 jezdí v městském provozu za 30 až 33 l/100km, na příměstě v pohodě pod 30. Kolik si vezme Citelis?

Nemám tu normy, ale jen tak po paměti bych řekl, že na východě, kde je to jedna velká placka, byla norma asi 35 - 40. Za 30 - 33 tam jezdily karosy. Jo, taky tam kdysi vyšlo nařízení, že z ekonomických důvodů od teď do konce roku nasazovat na negarantované směny přednostně karosy a nízkopodlažní busy jsou dovolené, až zásoba karos dojde.
Optimista se učí anglicky, pesimista se učí rusky, realista se učí střílet.
H_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3686
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 25. října 2010 - 08:18:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No a takovej bus když třeba nalítá... 1800 km týdně... Dejme tomu... 52 týdnů v roce, ale v souhrnu jen měsíc jsou horké dny, tedy cca 4 týdny klimatizuje, z toho ale jen s bídou polovinu provozního času, rozhodně ne v pět ráno nebo po sedmé osmé večer, bez klimy dá v podstatě celou ranní špičku... Takže ročně dá 95 tisíc km, z toho, když to přeženu, 3600 se spotřebou zvýšenou o jeden litr.

Takže 95.000 x 30 = 2.850.000 l ročně bez klimy
Takže 95.000 x 30 + 3600 x 1 = 2.853.600 l ročně s klimou

Předpokládám že změna stylu jízdy, jízdního řádu nebo preference na křižovatkách bude mít řádově větší vliv na spotřebu, než provoz klimatizace. Protože tyto vlivy budou působit celodenně a celoročně.
Trollino_15
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3387
Registrován: 2-2005

Odesláno Pondělí, 25. října 2010 - 10:00:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin_L:Sorky hodlám jako cestující hodnotit, až se jimi svezu.

Já ti o nich někdy povyprávím

P2: Já na nákupy (kromě toho, že mám služební auto a bez ohledu na to, jak daleko od NC bydlím) jezdím autem zejména proto, že tahat minimálně čtyři tašky + 2kg žrádlo pro kočku + 5kg podestýlka se mi MHD vážně nechce. Předpokládám, že to je pravý důvod toho, proč většina lidí jezdí na nákupy autem.
Jinak PHM je v Německu levnější

H_k a jeho brečení nad klimatizací: Řekněme, že jsou tvoje počty správné...ale ještě rozdíl cen vynásob počtem autobusů, které mají (by měly) klimatizaci. Vyjde nám docela slušná pálka.
Pak ještě započtěme cenu za montáž.

Tím se nechci zastávat autobusů bez klimatizace. Samozřejmě, je to běs a štve mě to. Na druhou stranu jsou důvody, proč dosud pořizujeme vozy bez klimy docela pochopitelné.

Navíc se pak určitě v plném autobuse najde někdo, kdo si bude i ráno nebo v noci stěžovat, že mu je vedro, pošle na řidiče stížnost, že nepoužívá klimatizaci následkem čehož vzniknou na obranu řidičů normy (pravděpodobně podle teplot uvnitř i mimo vůz) na to, jak a kdy klimatizaci používat. Následkem čehož půjde o další vyšší čísla ve spotřebě, než které uvádíš.

Jako kdyby jste ten měsíc veder nemohli vydržet...podíváme-li se na to optikou H_k, tak je to jen měsíc a do práce jezdíme dvakrát (tam z zpět), z toho jen jednou v těch vedrech (na/z odpolední). Průměrná cesta trvá nějakou půlhodinku a to se dá vydržet :-)
MHD je pro lidi ! ! !
Škoda 27Tr Solaris...perla Plzně
ICQ: 260 116 510
M_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2386
Registrován: 9-2005

Odesláno Pondělí, 25. října 2010 - 10:20:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Trolíno: No já jezdím přes léto po městě na kole, tam to chladí dobře...
Lokálka z Pňovan do Bezdružic? Viz www.bezdruzickalokalka.cz
James_bond
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 308
Registrován: 1-2009

Odesláno Pondělí, 25. října 2010 - 10:36:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin L: Jestliže má česká učitelka v mateřské školce platit za MHD západní ceny, měla by mít stejný plat jako její francouzská kolegyně, a ne 12 500 Kč v hrubém.
Zastávka Papírenská: Dneska mě to teda dostalo. Zastávka byla zacpaná auty po ránu (kolem deváté), autobus musel stavět ve vozovce. K převeliké smůle po ránu byli na zastávce jen staříci ve věku 75 a více let, maminka s miminkem v kočárku a já berlochod (na tuto situaci jsem před časem upozorňoval, že se může stát. A ejhle, dneska se stala. Jaké to překvápko), a autobus byla vysoká karosa. Tak jsem jí pomohl s kočárkem, když tam nikdo vhodnější nebyl. Připadal jsem si jak vzpěrač, kočárek jsem zvedal do výši prsou a já i paní jsme toho po vynesení měli dost.
Mě tu fakt "fascinuje" přístup PMDP. O tom, že tato zastávka je problémová, ví i vrabci na střeše. Jen k vedení PMDP se to zjevně nedoneslo. Policie má taky svůj díl viny. Stačilo by sundat tu dodatkovou tabulku o povoleném zásobování na 15 minut a dát tam značku zákaz zastavení. Plus označit bílými pruhy zákaz parkování. Sprejem se to nakreslí za chvíli a grafiťáci by to rádi udělali i zadarmo.
Když se tohle stane, měl by být postup následující: 1) Vytáhnout MMS mobil, vyfotit auto jako důkaz.
2) Oznámit dispečerovi.
3) Dispečer zavolá policajty.
Proč se to neděje? Proč v takovém problémovém úseku nejsou dispečeři trvale? Proč to cruchoti nekontrolují?
Hlavně že se vesele kontrolovalo u nádraží (jako každý den) a na Lidické. V televizi policisté brečí, že mají tak málo peněz, že v noci na služebnách musí zhasínat půlku zářivek. Kdyby tito ubrečenci kontrolovali v zálivu a za zablokování zastávky každý platil pokutu 2 tisíce, tak máte tolik peněz, že můžete nejen rozsvítit všechny zářivky, ale i světlometem svítit do vesmíru.
Někdy mi připadá, že policisté mají chodit v určitých místech, a na zbytek se mají vybodnout. Jako roboti, bez příkazu si dojdou leda tak na WC a tím jejich kreativita končí.
Mrakys
Neregistrovaný host
Odeslán z: 195.210.29.3
Odesláno Pondělí, 25. října 2010 - 10:39:10    Odkaz na tento příspěvek  

Ahoj.Nemáte někdo informace ze škodovky o dodávce dalších 26Tr pro Jihlavu? Díkec
Chcíplá žába
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.246.127.1
Odesláno Pondělí, 25. října 2010 - 11:09:01    Odkaz na tento příspěvek  

Lesticka-flesticka-zrnicko: ultrakonzervativni kridlo SpVD se projevuje,neustale hledate duvody,proc to nejde.
Philip
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 547
Registrován: 11-2007

Odesláno Pondělí, 25. října 2010 - 12:00:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Chcíplá žábo: dělejte věci tak jak mají být, nehledejte důvody proč nejde tamto či ono, a konejte...
Pak nebude důvod aby vznikalo plno ultrakonzervativních a extremistických spolků.
To že se to tu takhle projevuje, je důsledek špatného systému.
Už věřím tomu že žijeme v banánové republice, a vším směřujeme na východ
SWISSTROLLEY - kvalitní ekologická doprava
HESS musíš se s ním svést
Dovolujeme pokroku aby diktoval našemu jednání...
M_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2387
Registrován: 9-2005

Odesláno Pondělí, 25. října 2010 - 12:04:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak v Kodani a obecně v Dánsku se městský či regionální autobus bez klimatizace prakticky nevidí. Drtivou většinu vozového parku tvoří třínápravové autobusy Scania, dvounápravová Volva, v menší míře patráky (v Kodani). Kloubáka jsme v pravidelném provozu neviděli ani jednoho.
Co je však zajímavé, tak to je v podstatě unifikace vozů pro městský a příměstský provoz. I vozy nasazované na městských linkách měly vysoké sedačky a větší rozestupy mezi sedadly. Což je pro osoby mého vzrůstu velmi sympatické. Po pravdě řečeno, pokud má průměrný Čech 180 cm, tak já mám pouze 8 cm nadlimit a delší sezení je pro mne v mnoha našich autobusech už na hraně (či za hranou) snesitelnosti - nízké či špatně tvarované opěrky, málo místa na nohy. Co jsem si osobně přeměřoval, v Dánsku mají běžné městské (!) a příměstské autobusy o 5 až 7 cm více místa na nohy než nová příměstská (a někdy i dálková) vozidla autobusových dopravců v ČR a výška opěrky hlavy je též o 10 až 15 cm vyšší. A pozor! Mnohé městské autobusy dokonce nabízejí WiFi připojení! Na druhou stranu, většina MHD linek v Kodani je pěkně dlouhých a návaly álá linka č. 30 tam nebývají asi běžné. Takže je možné také praktikovat nástup pouze předními dveřmi.






Lokálka z Pňovan do Bezdružic? Viz www.bezdruzickalokalka.cz
M_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2388
Registrován: 9-2005

Odesláno Pondělí, 25. října 2010 - 12:12:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak je to jasné a dle očekávání....

Motorkáři to přehnali s plynem

Havárie od počátku vyvolávala vášně. Může za tragédii vysoká rychlost motorkáře nebo chyba řidiče odbočujícího autobusu?
V internetových fórech se tenhle případ řešil týdny, obhájci motorkářů si v nich často nebrali servítky vůči lidem, kteří se zastávali řidiče autobusu.
Podle svědků jela dvojice motorkářů po Klatovské třídě více než stokilometrovou rychlostí. Sedmadvacetiletý mladík za řídítky zelené motorky narazil ve vysoké rychlosti do zadní části odbočujícího autobusu, který jel v té době na Borská pole, a zasáhl část mezi posledními dveřmi a zadním čelem autobusu. Byl na místě mrtvý.
Ručička na tachometru motorky se zasekla u čísla 140 kilometrů v hodině. To však nemusí být důkaz o skutečné rychlosti, ačkoli náraz motorku zcela zdemoloval.
Tragédie otřásla i třiašedesátiletým řidičem, který seděl za volantem autobusu. Ve voze nebyl nikdo zraněn. Podle dostupných informací měl po nehodě volno a dostal i nabídku na využití služeb psychologa. "S autobusy jezdí dál," potvrdil včera dopravně-provozní ředitel dopravních podniků Václav Zikmund.

Křižovatka se změní

Samotná křižovatka zanedlouho změní svoji podobu. Projektanti počítají se zbouráním brány a části zdi bývalých kasáren v Kaplířově ulici tak, aby se tahle silnice nově křížila s Klatovskou třídou přímo proti výjezdu z ulice U Borského parku. Navíc s výstavbou tramvajové tratě až k areálu Západočeské univerzity zmizí od téhle křižovatky současná konečná tramvají.

Za chyby zaplatili tvrdě

Za prvních devět měsíců letošního roku se na silnicích Plzeňského kraje zabili čtyři motorkáři, u všech nehod byli označeni jako viníci tragédií. Ve stejném období loňského roku byli tři mrtví.
"V Plzeňském kraji od ledna do konce září zavinili řidiči motocyklů 88 nehod, z toho tři jeli na mopedech, sedm na takzvaných malých motocyklech s motorem do 50 kubických centimetrů a u zbývajících 78 nehod jsou řidiči silných motocyklů," vyčetl policista z přehledu nehod. Všichni čtyři, kteří se letos zabili, jeli na silných motorkách. Celkem za prvních 9 měsíců policie vyjížděla v kraji k 2 087 haváriím, při kterých zemřelo 38 lidí. Ve srovnání s loňským rokem to je o 330 bouraček méně. Počet mrtvých je o sedm nižší.

4 motorkáři zemřeli od ledna do září v Plzeňském kraji. Všichni byli i viníky nehod.

Lokálka z Pňovan do Bezdružic? Viz www.bezdruzickalokalka.cz
H_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3687
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 25. října 2010 - 12:34:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Navíc se pak určitě v plném autobuse najde někdo, kdo si bude i ráno nebo v noci stěžovat, že mu je vedro, pošle na řidiče stížnost, že nepoužívá klimatizaci následkem čehož vzniknou na obranu řidičů normy (pravděpodobně podle teplot uvnitř i mimo vůz) na to, jak a kdy klimatizaci používat. Následkem čehož půjde o další vyšší čísla ve spotřebě, než které uvádíš.

To spíš vzniknou normy, aby se používala ještě míň. A je mi i jedno, že to uchladí "jenom" na 28, třeba, v rámci úspor, hlavně když tom krámu nebude 40...

Co se týče pořizovací ceny - viz ceny trajfů s klimou do Rumunska, pobaltí... A ani dlouhodobě všechny stroje jí mít nemusí, ty stroje co existují kvůli odpolední špičce v 06. a 10. měsíci by měly její využití tak mizivé, že tam by šla asi oželet. 07. a 08. měsíc je výrazně nižší rozsah provozu, takže trakce by to bralo spíš ještě míň než jsem psal.
Pavel_reiser
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1094
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 25. října 2010 - 19:21:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

M-k zajímavé by bylo i "statistické" srovnání toho, jak na tom jsou cyklisti a chodci. Já bych ty motorkáře zase tolik nedémonizoval...
V každé skupině se najde exces, ale hanět kvůli tomu celou grupu...
H_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3688
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 25. října 2010 - 20:05:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ale občas těch excesů je... Já se snažím jezdit na kole slušně... Zrovna jsem za 2 km trasu od papírny jednoho dalšího cyklistu málem sejmul, protože nesvítil (a jel po hlavní), dalšího předjel co nesvítil vpředu ani vzadu, ještě jednoho dalšího předjel co nesvítil vpředu ani vzadu.... Asi nějaká soutěž temných stínů nebo co, jet na tom jak mrtvola, prostředkem pruhu a nesvítit... Hlavně že v tý Zahradní by jim měl ještě navíc každý dávat přednost zprava.
Ares1
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6623
Registrován: 4-2006

Odesláno Pondělí, 25. října 2010 - 23:34:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Docela se mi líbí jak tady někteří mudrují nad klimou. Jo pěkný, ale rozhodně nepůjde 4 týdny v roce.
Jsou dvě základní možnosti.
Buď bude mít vůz i okna na otevření,ale to musíte před nástupem urazit cestujícím ruce.
Nebo je mít nebude, ale to zase jde klima často, protože něco musí vyměnit vzduch uvnitř vozu, jinak tam bude na padnutí.
A pak propočty vypadají uplně jinak.
A to pominu zásah do zdraví, klimatizace umí pěkně zatočit s člověkem.
Takže všeho s mírou.
pyrotechnik:uvidíte-li mě utíkat,snažte se me předběhnout....

www.mhdvmb.wz.cz doprava v severovýchodních Čechách a nejen tam
Wlasta
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1045
Registrován: 5-2006
Odesláno Úterý, 26. října 2010 - 08:23:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Souhlasím s Aresem. Pokud to nemá být o zdraví, musí být klima nastavena tak, aby bylo ve voze nanejevýš o 3°C méně než venku. Když vezmete v úvahu neustálé otvírání dveří a otvírací okna, tak ji v podstatě není možné nastavit tak, aby v celém voze fungovala správně. Klima patří do auta (míněno jakékoliv velikost, tedy i autobusu), který jede dlouhou dobu bez otvírání dveří, a navíc se s ní musí umět správně zacházet. Já takhle před pár lety přišel o výlet do Švýcarska na vláčky. Prostě jsem usnul v přechlazeném vlaku někde u Mnichova a probudil jsem se s angínou. A to jsem relativně mladej a zdravej. Co by to udělalo s kardiaky, radši nedomýšlet. Mimochodem, i za volantem používám klimu minimálně, dávám přednost otevřenému oknu a ventilátorům. Proudící vzduch totiž zmíněné 3°C bez problémů uchladí.
Zkrátka klima patří do dálkových autobusů a do města velký otvírací okna a ventilátory na střechu.

H_k: Pokud chceš poznat ráj neosvětlených cyklistů v tmavém oblečení, vydej se brzy ráno na silnici mezi Nýřany a Zbůch. Tady je přepis rozhovoru mezi řidičem busu a cestujícím na předním sedadle v 5 ráno.
C: Proboha, vy jste ho viděl? Já až když byl vedle nás.
Ř: Neviděl. Já věděl, že tu někde bude.


(Příspěvek byl editován uživatelem Wlasta.)
H_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3691
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 26. října 2010 - 08:37:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Klimu do busů i do MHD nakupují na západ od nás... Na východ... Na jih... Ale i na sever... Tak buď jsme naprosto geniálně přečůrali celý svět, anebo to takový nesmysl není. :-) Vzhledem k tomu co slyším o cestování v MHD v horkých letních dnech, tak si tím vítězstvím nad zbytkem světa nejsem tak jistý, no, ale mě je to egal, jestli někomu dělá radost vyhánět lidi z VHD a ještě si myslí že ušetřil balík peněz...

(Asi tak jako se ušetří za zrušení posledních dvou předprodejen MHD, to je podobně geniální... To taky "ušetří" rovnou i tržby)
M_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2389
Registrován: 9-2005

Odesláno Úterý, 26. října 2010 - 09:18:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

zajímavé by bylo i "statistické" srovnání toho, jak na tom jsou cyklisti a chodci. Já bych ty motorkáře zase tolik nedémonizoval...
V každé skupině se najde exces, ale hanět kvůli tomu celou grupu...


Jsem si nevšimnul, že bych motorkáře haněl. Jen nemalá část motorkářů se chová jako supermani a pak se děsně diví, že jim to nevyšlo. Jsem na toto téma měl několik hovorů s motorkáři, ti měli taky "jasno" - blbej byl ten autobusák a blbá je ta křižovatka....


Souhlasím, že někteří cyklisté by potřebovali taky pořádnej pohlavek za neosvětlená kola.
Lokálka z Pňovan do Bezdružic? Viz www.bezdruzickalokalka.cz
Pavel_reiser
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1095
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 26. října 2010 - 12:18:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

M_k : haněl. Viz poslední odstavec tvého článku.
Použití termínu "nemalá část" budí dojem velikosti ač opak může být pravdou. Podle mě to tak není. Myslím si že můžu oponovat :

Za první pololetí roku 2010 způsobili řidiči nemotorových vozidel, tedy především cyklisté, 1080 dopravních nehod, při nichž zahynulo 26 lidí. Vinou řidičů motorových vozidel zemřelo za stejnou dobu 143 osob. Těžko se lze domnívat, že mezi intenzitou šlapacího a motorizovaného provozu je šestinásobný nepoměr, jinak řečeno:
a) cyklisté jsou svým bezohledným chováním nebezpeční jíným a nikoli pouze sobě
b) míra jejich nebezpečnosti je vyšší než u jiných účastníků silniční dopravy

Cyklisté způsobili v roce 2010 (leden-červenec) o 12 smrtelných nehod více, než ve stejném období minulého roku. Počet smrtelných nehod zaviněných řidiči motorových vozidel oproti tomu meziročně klesl o 73, což je asi o 17%. Tzn. jsou nebezpeční čím dál více.

Letos zahynulo již 42 cyklistů. Na motocyklech se letos zabilo 58 lidí, včetně řidičů mopedů a malých motocyklů, a to přesto, že se motocykl zpravidla pohybuje rychlostí asi pětinásobnou než jízdní kolo a pro motocyklisty nebyla a není vytvořena separátní infrastruktura v podobě cyklostezek, kterou stejně mnoho nepoužívají a motají se v silničním provozu.

Například v Ústeckém kraji v červenci zahynulo na silnici 7 lidí. To jsou ty "hromady mrtvol", co o nich pořád hovoří zastánci protiautomobilistické masáže při jejich tažení proti řidičům. Z tohoto počtu bylo šest cyklistů a pět z toho vlastní vinou.

Zdrojem dat je Policie České republiky :
PČR

Jako motorista i chodec mohu prohlásit, že tuto skupinu účastníků dopravy nemám rád. Jsou celkově vzato nejvíce nezodpovědní k sobě a k ostatním. Podceňují své schopnosti (styl jízdy v provozu), přeceňují schopnosti ostatních (předvídavost, že to teď ohnu do leva, že ten za mnou ví, že se vyhnu tomu kanálu nepředvídatelným manévrem do půlky pruhu, že to ten osobák v pohodě ubrzdí, že se mi ten chodec v průchodu pod mosty hlavního nádraží vyhne, když na něj vyjuknu zpoza rohu...) při mizivé aktivní bezpečnosti nepoužívají téměř jakékoliv prvky bezpečnosti pasivní (ano, ty hloupé odrazky, nášivky o nadstandardu světla ani nemluvě).
H_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3693
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 26. října 2010 - 12:34:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

a pro motocyklisty nebyla a není vytvořena separátní infrastruktura v podobě cyklostezek

To už jsem někde četl, a popravdě, to co se tady vydává za cyklostezky, nelze zároveň prohlásit za separátní infrastrukturu - krom toho, že to obsahuje projektantských chyb že by člověk brečel a tohle fórum nestačilo, tak to pokrývá především naprosto zanedbatelný rozsah komunikační sítě. A pro cyklisty je to samozřejmě "vyhrazené" když pomineme poházené reklamní lavičky, venčící se psiska, zaparkovaný auta, chodce v různém stádiu vědomí...

Nicméně jinak souhlas. Přijde mi že třeba zvonek na kole mám asi jako jedinej ve městě. Zvonky asi ještě nevyrábí Author nebo Merida aspoň za 2 tisíce, tak asi nejsou in.



Dále ve statistice PČR mohou být také cyklo-smrťáky při cyklozávodech, protože těch jsou ročně desítky, jen třeba z NAC v Liberci jelo 7 sanitek a 2 vrtulníky, nicméně všechny tyto závody mají v propozicích že se odehrávají za plného provozu, všichni musí dodržovat pravidla silničního provozu, a že organizátor za nic nemůže a s ničím nesouvisí, a každý účastník to podepisuje, takže následující úraz může jít také do kolonky běžného provozu. Takže tak 10 smrtelných za rok tam může být z toho, cyklistům tam obecně zajímavým způsobem padají zbytky zábran, atmosféra tak trochu jak na tuningovým srazu... Ne všichni jsou takhle cáklí, no, ale tak 80% jo, nic co by si člověk rád uvědomoval...

(Příspěvek byl editován uživatelem H K.)
M_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2390
Registrován: 9-2005

Odesláno Úterý, 26. října 2010 - 12:49:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No když jsem haněl..tak haněl. Tak pohaním i vás pane motoristo....Míra vaší české motoristické bezohlednosti vůči cyklistům, je na rozdíl od vyspělých částí světa značně vysoká....A myslím, že můžu srovnávat. Nemám vás rád, na silnicích se bojím i když se snažím se jim co nejvíce vyhnout.

Ono srovnávat míru nehodovosti motocyklistů a cyklistů je obtížnější. Rozdílů je vícero:

Průměrný cyklista se pohybuje na silnici vůči ostatním účastníkům provozu podstatně nižší rychlostí, na rozdíl od motocyklistů. A z toho vyplývá výrazně více kolizních situací (např. problém najetí do levé části vozovky před odbočením doleva apod.)

Další věc - v tomto státě je dnes přes 2 milióny cyklistů (bohužel převážně rekreačních - příležitostných). Motocyklů je podstatně méně.

Jinak souhlas, přitroublých cyklistů je bohužel u nás hodně. Sám se občas nestačím divit.

Pokračování příště, prchám sčítat kaštany na l.33....
Lokálka z Pňovan do Bezdružic? Viz www.bezdruzickalokalka.cz
Martin_100
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4113
Registrován: 12-2005

Odesláno Úterý, 26. října 2010 - 15:44:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No ono to souvisí s tím že na kole může jezdit každej kdo má do díru.
Tudíž se nám po stejných slinicích pohybuje skupina lidí co nemaj páru o dopravních předpisech ale přesto můžou beztrestně jezdit a kolem nich se pohybuje početně daleko silnější skupina lidí který aby mohli jet museli prokázat svoje znalosti a dovednosti u zkoušek.
Jenže na silnici jsou si všichni rovni a tak většina účastníků provozu zejména na silinici přepokládá že stejně dopravní povědomí mají i ostatní a tudíž se podle toho chová. Ovšem zde je jádro pudla kámen úrazu a střet zájmů.
Jelikož cyklista netuší jak se má na silnici chovat taks e chová nepředvídatelně a pro své okolí nebezpečně proto všichni kolem se chovají víceméně dle pravidel a na cyklistické excesy nejsou zvyklí.
Pošťák se má za známky neplatí, hlavně když se s pytlem prachů někam neztratí.
Pošťák se má a když se neztratí, utopený sáně za pět roků zaplatí. (Hoptrop)
Wlasta
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1047
Registrován: 5-2006
Odesláno Úterý, 26. října 2010 - 16:40:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já bych to s tou vzdělaností řidičstva nepřeháněl. Oni sice museli ty znalosti prokázat, ale často před desítkami let. Když vynechám řidiče z povolání, jsem přesvědčen, že nadpoloviční většina řidičů by ty zkoušky z voleje nedala. A když pak potká cyklista, který zná předpisy, motoristu, co je nezná, hádejte, kdo to odnese.
Já byl za poslední tři roky účastníkem tří nehod, pokaždé bez vlastní viny a pokaždé bez zranění. Dvakrát jsem dostal ránu z boku, jednou zezadu. Ve všech případech platí, že kdybych byl na tom místě na kole, tak jsem skončil v lepším případě v nemocnici. Ona ta statistika o počtech zraněných nemusí vypovídat jen o chování cyklistů...
Petr_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6014
Registrován: 4-2003

Odesláno Úterý, 26. října 2010 - 16:45:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

wlasta+hk+ares - klima v městských busech za kopečkama ovšem v současnosti znamená faktickou totální nepřítomnost ventilaček v oknech (zkuste si prohrábnout bus-bild.de) a nezřídkakdy dvojitý zasklení, samozřejmostí je poptávkový otvírání dveří cestujícími s automatickým zavíráním bez zásahu řidiče. V městským provozu není oproti spotřebě bez klimatizování žádnej markantní rozdíl, motor si může o dlouhodobých optimálních otáčkách při jízdě přískokem vpřed tak maximálně nechat zdát.

Měl jsem k nahlédnutní manuál pro řidiče curyšskýho VBZ (fyzicky, už jsem ho poslal dál, takže nemám a nepůjčím), kde se ohledně Klimatisierung píše, že Klimagerät musí být nastaven na teplotu max. o 5 °C nižší, než venku a kromě případů po dlouhodobým stání vozidla na slunci nesmí funět příliš intezivně. Teplotu ve vozidlech monitorují revizoři (v terénu) a dispečeři (dálkově) a pokud se ozve někdo, kdo doloží cestu přechlazeným busem nebo Bahn a minimálně 3denní pracovní neschopnost z toho plynoucí, putuje Prämienanteil der Belohnung od Fahrera k betroffenem Reisenden.
Tento příspěvek může obsahovat politicky, rasově, genderově nebo jinak nekorektní výroky.
H_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3694
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 26. října 2010 - 18:04:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ona ta statistika o počtech zraněných nemusí vypovídat jen o chování cyklistů...

Když vynechám řidiče z povolání, jsem přesvědčen, že nadpoloviční většina řidičů by ty zkoušky z voleje nedala.

Oh yes, to mi ještě jednou připomíná Zahradní ulici a neskutečný logický oříšek v podobě přednosti zprava... Těch ťukanců auto - auto už tu něco bylo, těch aut co jede Zahradní rovně takovou rychlostí, že tu přednost zprava opravdu nemůžou stihnout dát, bych taky napočítal zatraceně dost. Proto znalejší místní čekají i při odbočení doprava, až ten co se řítí zleva aspoň viditelně začně brzdit - a že skutečně ne vždy začně...
M_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2391
Registrován: 9-2005

Odesláno Úterý, 26. října 2010 - 19:09:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A když pak potká cyklista, který zná předpisy, motoristu, co je nezná, hádejte, kdo to odnese.

Ano, velmi trefné. Nemám to rád, cítit za s sebou rozjetýho troubu a přemýšlet ....dá mi při odbočování přednost a nebo mi smete???
Lokálka z Pňovan do Bezdružic? Viz www.bezdruzickalokalka.cz
Veverka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 720
Registrován: 5-2004

Odesláno Úterý, 26. října 2010 - 20:11:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

separátní infrastruktura v podobě cyklostezek
Tak za tuhle separátní infrastrukturu mám téměř každodenní chuť střílet. Není nad to každých 100 metrů zastavovat a dávat přednost ze všech stran. To je opravdu tak pro někoho, kdo si vyjede párkrát za rok na výlet, nebo pro malé děti. I každý autíčkář se kouká co nejdřív dostat na hlavní, aby nemusel pořád zastavovat a dávat přednost, a to to samozřejmě nemusí pokaždé rozhýbávat vlastními silami. A ani nemluvím o tom, že chodci cyklopruhy totálně ignorují a když už je fakt není kudy objet a musím použít klakson, tak začnou reagovat ideálně při druhém zatroubení, obvykle při třetím Na zvonek, který mám na koloběžce z výroby, nereagujou vůbec. A to "zvukové znamení" používám jedině na vyhrazených cyklopruzích, na smíšených cestách ne.
Trollino_15
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3388
Registrován: 2-2005

Odesláno Úterý, 26. října 2010 - 21:11:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nic proti...ale já mám z proběhlé diskuze pocit, že statistika vypovídá o tom, že pravdu mají všichni :-)

Každopádně cyklista je nejméně krytý...a v zájmu jeho bezpečnosti (a v zájmu ŘP všech profíků) by měl vykonávat o to důraznější zkoušky. Že tu jede na kole babka s jednou taškou plnou jablek na řiditkách, že každý pátek a sobotu stěží najdete jediného střízlivého cyklistu, že nemají helmy (ano, jsou nepovinné, ale..), že neumí předvídat, že nemají ani základní bezpečností prvky dané zákonem (!) je samozřejmě chyba. Cyklo-škola by měla být povinná pro všechny na kole, jako autoškola.
Samozřejmě...řidičské schopnosti některých řidičů jsou taky nasnadě....Zejména šoféři škodovek s SPZ začínající PS mě děsí na kilometry daleko Ale co se týká mě...v ani jedné z autoškol, které jsem absolvoval, nikdy nijak nezmiňovali cyklisty a jejich chování. To je taky chyba.
(Jestli jsem se někoho z místních cyklistů dotknul, omlouvám se, ale dost podstatná část cyklistů takových je).

Co se toho cyklisty a busu týká, jak tu psal Wlasta...4.23, Těrlicko-Hradiště...neosvětlený chodec. Už při zácviku jsem byl upozorněn, že tam chodí. Nejtmavší úsek cesty, oslňující auta z protisměru...a panáček má dojem, že ho asi vidím.

Proto znalejší místní čekají i při odbočení doprava, až ten co se řítí zleva aspoň viditelně začně brzdit - a že skutečně ne vždy začně...

Já se ze zásady dívám na křižovatkách s předností zprava vždy a všude. Nejednou mě to zachránilo.
MHD je pro lidi ! ! !
Škoda 27Tr Solaris...perla Plzně
ICQ: 260 116 510
Ares1
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6625
Registrován: 4-2006

Odesláno Úterý, 26. října 2010 - 21:46:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Petr-k ano právě proto také své zamyšlení jsem vedl úmyslně.
Náklady na provoz klimy jsou podstatně větší než se nás zde někteří snaží přesvědčit.
Prostě vše něco stojí. A lidí kteří dají za jízdenku o 30% víc abych pohledal.
pyrotechnik:uvidíte-li mě utíkat,snažte se me předběhnout....

www.mhdvmb.wz.cz doprava v severovýchodních Čechách a nejen tam
H_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3696
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 26. října 2010 - 23:16:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Náklady na provoz klimy jsou podstatně větší než se nás zde někteří snaží přesvědčit.
Prostě vše něco stojí. A lidí kteří dají za jízdenku o 30% víc abych pohledal.


Já počítám, já se nesnažím vnutit názor pomocí nekonkrétních frází.

Tak bych prosil nějaká konkrétní čísla, která mi to vyvrátí.

(Strašáky o 30% za jídenku si můžeme nechat od cesty rovnou. )
Veverka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 721
Registrován: 5-2004

Odesláno Úterý, 26. října 2010 - 23:43:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Trollino: Ono je to ale opravdu hodně i o přístupu těch ostatních (viz to, co se vyprávělo v sokolovně o Kodani). Když se tu vytrubuje, co se udělalo pro cyklisty, ty nepoužitelné stavby za desítky milionů, tak člověk neví, jestli má dřív brečet nebo zvracet.
Já třeba jezdím s přilbou cca 14 let. A právě proto, že při srážce cyklisty s čímkoli jiným včetně chodce to nejvíc odskáče cyklista, tak je logické, že zodpovědnosti za své chování se musí učit hlavně ti druzí, čím větší vozidlo mají, tím víc mohou ublížit ostatním a tím víc jsou sami chráněni. A jak bys zkoušel předškolní děti? Nebo jim zakázat jezdit na kole? A co takhle zakázat chodcům chodit? Nebo je z toho zkoušet? Podle toho, co předvádějí na vyhrazených cyklostezkách, by to bylo víc než vhodné Stejně tak by bylo na místě kontrolovat a pokutovat opilé chodce na chodnících, když se můžou pokutovat podnapilí cyklisti na cyklostezkách. Vymýšlet řidičák na kolo je úlet, který by stejně těm nezodpovědným v ničem nezabránil. Tak jako se řidiči aut nepřipoutávají, řídí pod vlivem alkoholu, nedávají přednost, telefonují za jízdy, nedodržují rychlost ... i když dělali zkoušky.

Bohužel velká část národa cyklisty taky cpe všechny do jednoho pytle a má na ně asi podobný názor jako jediný autíčkář na našem pracovišti, který nás dva cyklisty, kteří oba jezdíme opatrně a dbáme na bezpečnost, stejně označuje jako cyklofašisty.
Pepapol
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 394
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 26. října 2010 - 23:59:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ares1: Já jsem již napsal, že za MHD v západoevropské kvalitě jsem ochoten zaplatit západoevropskou cenu.
M_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2392
Registrován: 9-2005

Odesláno Středa, 27. října 2010 - 06:41:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Pepapol: Pokud to bude podle té německé, daleko nám k ní nezbývá.
Lokálka z Pňovan do Bezdružic? Viz www.bezdruzickalokalka.cz
Trollino_15
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3390
Registrován: 2-2005

Odesláno Středa, 27. října 2010 - 08:30:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Veverka: Já ale celou dobu mluvil o silnicích, chodníky i cyklostezky mimo silnici mě tolik neštvou, tam se klidně pozabíjejte. Navíc kolik smrtelných nehod je na chodnících/cyklostezkách?

Mi šlo o to, že když mi zmíněná babka spadne pod auto...je to moje vina.
Když se cyklista rozhodne odbočovat vlevo (a znamení dá někde mezi středem a levou půlkou pruhu), aniž by se podíval za sebe...je to moje vina.
A na silnicích nemají děti bez doprovodu co dělat. To už zakázané je.

Chybí tady jakákoli osvěta cyklistů, oni neví, jak dlouho brzdí třeba naložený kamion nebo tramvaj, jak správně odbočovat vlevo atd atd atd.

Řidičák na kolo by cyklisty (na silnicích!) postavil na roveň ostatním řidičům (včetně patřičných postihů). Když dělám něco proti předpisům já, zaplatím si to.
Když udělá něco špatně cyklista, proč ne on? Řidičák na kolo samozřejmě není samospasitelný (ostatně to ani normální řidičák ne), ale získala by se tím páka na všechny paka, které na cestách dělají bordel.
MHD je pro lidi ! ! !
Škoda 27Tr Solaris...perla Plzně
ICQ: 260 116 510
M_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2393
Registrován: 9-2005

Odesláno Středa, 27. října 2010 - 09:21:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Trolino: V lecemž máš pravdu, ale pokud bychom zavedli cykličáky, asi bysme byli světově unikátní. Že na jízdní kolo není, má historické a praktické důvody. Na kolech se kdysi vesele jezdilo a i když jich mohlo být v ulici vícero, žádnej bezpečnostní problém nebyl. Ten nastal ve chvíli, kdy do ulic vtrhla auta.

cykličák...mají ho mít i děti třeba kolem 13,14 let? A jak to pak bude s jejich trestní odpovědností a to i v případech, kdy na ně "dozoroval" starší jedinec.

Páka na paka....asi jenom zase ta výchova. Já mám v plánu (pokud nebudu teď po volbách z komise cyklistiky vyšoupnut nějakým politicky a barevně vhodnějším kandidátem) zkusit udělat program spolupráce mezi městem a základními školami, který by vedl jednak k větší popularizaci dopravní cyklistiky mezi dětmi, ke zlepšení podmínek pro dojíždění do škol na kole a v neposlední řadě také k lepší znalosti dopravních předpisů mezi dětmi. Přijde mi to jako přínosnější nápad, než vymýšlet řidičáky pro puberťáky o 17 járech.

(Příspěvek byl editován uživatelem M_k.)
Lokálka z Pňovan do Bezdružic? Viz www.bezdruzickalokalka.cz
M_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2394
Registrován: 9-2005

Odesláno Středa, 27. října 2010 - 09:52:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Něco k tématu: odkaz
Lokálka z Pňovan do Bezdružic? Viz www.bezdruzickalokalka.cz
Karel_Š
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 304
Registrován: 7-2005
Odesláno Středa, 27. října 2010 - 10:09:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

M_k: ta osvěta na školách ohledně cyklistiky je krok správným směrem
M_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2396
Registrován: 9-2005

Odesláno Středa, 27. října 2010 - 10:13:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Prosba - nemá někdo doma ve sklepě bývalé podnikové noviny ČSAD (Dopravák, Západočská dopravák), z doby před rokem 1989??? A nebo nevíte o někom, kdo by to ještě mohl vlastnit? Byla by za to možná i nějaká věcná odměna. Díky za pomoc.
Lokálka z Pňovan do Bezdružic? Viz www.bezdruzickalokalka.cz
Trollino_15
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3391
Registrován: 2-2005

Odesláno Středa, 27. října 2010 - 10:37:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

řidičák na motorku je taky od šestnácti...

A světově unikátní jsme i v tom, že nemáme v busech klimu

Ale samozřejmě "cykličáky" byl jen prvotní nápad, kterak na cyklisty. Podstatné zejména je, aby cyklisti pochopili, že nezastavím na metru apod., aby znali předpisy a aby se na cestě uměli chovat. Pak totiž jejich chování odnášejí jiní, kteří leckdy dělali vše, co měli /viz. výše zmíněné případy/.
A dalších zážitků s cyklisty by se našlo, ale to někdy v Sokolovně :-)
Osvěta na školách je pochopitelně krok správným směrem a určitě potřebná.
Já ji na škole měl, leč na poslední hodinu, kdy se skládala zkouška, po jejímž složení jsme dostali "řidičák na kolo" jsem chyběl. Jo a taky jsem na této cykloškole zažil svoji první nehodu, kdy mi spolužák nedal přednost:-)
Za postavením na úroveň ostatních řidičů si stojím. Zejména pak kvůli alkoholu nebo nepoužívání základní výbavy.

odstavec "cykličák": ehm...na cestě bez doprovodu od 15ti, za děti je zodpovědný doprovod. Ale to jen tak, že ses ptal...takové normy se nevymýšlejí u kafe a kompu :-)
MHD je pro lidi ! ! !
Škoda 27Tr Solaris...perla Plzně
ICQ: 260 116 510
M_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2397
Registrován: 9-2005

Odesláno Středa, 27. října 2010 - 10:59:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Za postavením na úroveň ostatních řidičů si stojím. Zejména pak kvůli alkoholu nebo nepoužívání základní výbavy.


V tom se asi nikdo nepře a podle předpisů tomu tak i dnes v podstatě je. Jen se to prostě zatím nevymáhá a bohužel nalitý cyklista je věc která je brána jako "normální".
Ale chtít cykličáky by nebylo asi řešení, spíše zbytečnou buzerací.
Lokálka z Pňovan do Bezdružic? Viz www.bezdruzickalokalka.cz
H_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3698
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 27. října 2010 - 11:10:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mimochodem - dnes začala "revitalizace" parku na Mikulášském, a to sbíječkou a sekerou. Kdo to nemáte vyfocený jako já, tak už máte (taky) smůlu. :-)

Dobrý byl postup - veřejnosti se předložily dvě varianty typu popílit 150 stromů / popílit 160 stromů. Veřejnost si svobodně vybrala. :-)

Samozřejmě cesty v nejčastějších směrech vydlážděny nebudou, alespoň podle původního projektu. Za to ale na křídových papírech nebylo jediný psí hovno ani jedinej cikán nebo bezdomovec s krabicákem, takže to bude přece skvělý! :-) :-)
Martin_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 13311
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 27. října 2010 - 11:22:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Plzeňský deník:

Plzeň - Řidiči, kteří pravidelně projíždějí kolem nákupního centra Plaza, se budou na začátku listopadu muset obrnit pořádnou dávkou trpělivosti. Kvůli rekonstrukci zastávek MHD tu bude totiž částečně od 1. do 7. listopadu uzavřen provoz.

Ve směru z Lochotína nebudete moci doprava směrem na Domažlice odbočit vůbec. Směrem od Domažlic do centra Plzně se řidičům pojede lépe. Okolo Plazy se totiž dostanou až do sadů Pětatřicátníků. Ovšem do Jízdecké ulice směrem ke Štruncovým sadům už nezabočí. Křižovatka Přemyslova s Jízdeckou bude zcela uzavřena. "Všude budou vyvěšena upozornění na objízdné trasy," řekl k situaci Luděk Kejzlar z odboru investic plzeňského magistrátu.

Aby doprava v centru města nekolabovala, zruší se dočasně přechod pro chodce u hlavní pošty.

Kvůli dopravní uzavírce se změní také trasa autobusové linky č. 28 pro směr z Bukovce do Malesic, která povede Rooseveltovou ulicí přes náměstí Republiky do Solní ulice a dále do sadů Pětatřicátníků.

Optimista se učí anglicky, pesimista se učí rusky, realista se učí střílet.
Pavel_reiser
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1097
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 27. října 2010 - 11:48:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

M_k : za osvětu mezi cyklodorostem předem děkuji. Například taková "maličkost" jako simulátor nárazu auta (taková ta nakloněná rovina se sedačkou na kolečkách), který bývá viděn na dopravních akcích nebo dnech techniky, hodně lidí přesvědčí, že náraz ve 40km/h je už pořádná rána a sami přiznávají, že je to hodně překvapilo.

To že nemám cyklisty v lásce má i své pozitivum - dávám si na ně sakra pozor a proto jsem neměl tu čest díky bohu s nimi prokládat vektory směru jízdy v jednom čase a prostoru. Sám se na kole snažím motoristům nepřekážet a neděsit je a mám kolo ověšené odrazkami, světly a blikačkami, které jsou podle mě z pozice člověka za volantem výborná doplňková věc.

Ad cykličák - já bych zavedl i chodečák, po štípnutí dvanácti bodů by byl zákaz vycházení. Byl by bez fotky, protože ta by mohla svádět k udělení 12ti bodů najednou
Libor_hh
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1347
Registrován: 2-2005
Odesláno Středa, 27. října 2010 - 12:04:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Pavel_reiser:
To že nemám cyklisty v lásce má i své pozitivum

naprostý souhlas, spíše je městě bytostně nenávidím, ale jinak se k tomu zde odmítám vyjadřovat, poáč bych na sebe strhnul lavinu kritiky.
Tak víš kam jeď? jeď do Pelhřimova, prohlídni si krematorium, ať víš, do čeho jdeš. další.......
sem to já
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.124.209
Odesláno Středa, 27. října 2010 - 18:49:52    Odkaz na tento příspěvek  

na kole jezdim proto abych moh popít těch svejch několik piv vy paka.
Martin_100
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4116
Registrován: 12-2005

Odesláno Středa, 27. října 2010 - 20:01:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jsi to ty - Když chceš chlastat tak nesedej na kolo ty pako a nebo sedni do auta a nech si to pak vysvětlit od policajtů při kontrole ty pako.

Ale nalitý cyklisty mam rád páč když je srazim tak de většinou vina na ně.

Na kole jezdim občas do práce ale mam helmu odrazky a blikačky ale hlavně KURVA POUŽÍVAM CYKLOSTEZKY když jsou postavený a taky hlavu!!!!
Pošťák se má za známky neplatí, hlavně když se s pytlem prachů někam neztratí.
Pošťák se má a když se neztratí, utopený sáně za pět roků zaplatí. (Hoptrop)
H_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3699
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 27. října 2010 - 20:56:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kontrolní otázka: V jízdních řádech linek N4 - N6 jsou spoje jedoucí v sobotu a neděli. Tečka. Visí to na každé zastávce. Pojedou dnes v noci, přestože nebude ani sobota, ani neděle? :-)
Libor_hh
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1348
Registrován: 2-2005
Odesláno Středa, 27. října 2010 - 22:00:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad H_K: ano.
Tak víš kam jeď? jeď do Pelhřimova, prohlídni si krematorium, ať víš, do čeho jdeš. další.......
Johny512
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 431
Registrován: 10-2008

Odesláno Středa, 27. října 2010 - 22:32:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jinak #493 přišel o tuhle reklamu


dneska jezdil na 30.
Moje hobby.. autobusy.. Kdo mě nezná.. nepochopí..
Od září 2009 nenávidím ty keply PLF, T3- 190+191 4ever
Veverka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 722
Registrován: 5-2004

Odesláno Středa, 27. října 2010 - 23:55:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

cyklostezky mimo silnici mě tolik neštvou
Zato mě štvou den ode dne víc. Dneska jsme se zase byli projet, kus cesty jsme využili cyklostezku, na 300 metrech, kde se při jízdě autem dává dvakrát přednost z jedné strany, dává cyklista přednost 6x z obou stran. Pak k tomu pár pejskařů a nečumících chodců ... to je normální psycho. Když to pak člověk vleče v ruce přes rozbahněné pole, tak to je proti cyklostezkám balzám na duši.

Ale taky uznávám, že jsem za dnešní večer viděla 3x neosvětleného cyklistu bez odrazek, v tmavém oblečení, bez přilby. Holt když je někdo blbej, tak je blbej, s takovými ani žádné zkoušky nehnou.
Placatý kačer
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.246.126.218
Odesláno Čtvrtek, 28. října 2010 - 16:00:36    Odkaz na tento příspěvek  

Zrničko; Dopravaků z čsad mám doma několik ze zlaté totalitní doby,ale musíš mě napsat,na co je potrebuješ,potom mohu zvažovat,jestli je budu ochotny zapujcit,mam pocit,ze jedná o rok 85.
Zlomený kačer
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.246.126.218
Odesláno Čtvrtek, 28. října 2010 - 16:35:38    Odkaz na tento příspěvek  

Musim zatleskat a pochvalit ridice busu,ktery me vezl domu,na b.p.panasonic stala banda dementu,ktery ani pres pomaly prujezd busu nezvedli ruku,tak jsme pokracovali v plynule ceste domu.jo.jo,zastavka na znameni je zastavka na znameni!
M_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2398
Registrován: 9-2005

Odesláno Čtvrtek, 28. října 2010 - 23:03:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Placatý kačer: Pokud podobným kačerovským způsobem nabízíte slečnám večerní doprovod, nelze se pak divit že každá s díky odmítne.
Lokálka z Pňovan do Bezdružic? Viz www.bezdruzickalokalka.cz
Breník J.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.112.125.19
Odesláno Sobota, 30. října 2010 - 01:50:36    Odkaz na tento příspěvek  

Nebude zase v předvánoční době jezdit modrý autobus SOR Olympia ? Vídávám ho často jezdit po Plzni. Na zastávkovém označníku u nádraží už není samolepka "T" pro Tescobus.
Wlasta
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1048
Registrován: 5-2006
Odesláno Sobota, 30. října 2010 - 02:50:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

p.Breník:
Samolepka T není i leckde jinde. Na nápravě se pracuje.
Olympia jezdí!
Pavel2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8318
Registrován: 8-2002

Odesláno Sobota, 30. října 2010 - 03:36:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

zajímavá debata k těm cyklistům...

m_k:
nápad na cykloosvětu nelze jinak než chválit, chválit, chválit.

wlasta + trollino:
Co se toho cyklisty a busu týká, jak tu psal Wlasta...4.23, Těrlicko-Hradiště...neosvětlený chodec. Už při zácviku jsem byl upozorněn, že tam chodí. Nejtmavší úsek cesty, oslňující auta z protisměru...a panáček má dojem, že ho asi vidím.

to už je i dost informací na to se v těch koncích světa jednou dopoledne stavět a vyzpovídat u konzumu místní babky, kdo to je, kde bydlí, kde dělá a jestli s ním bude rozumná řeč

jak říká Veverka:
cyklostezky = hnus na blití. čím u jejich kreslení přemýšlí projektanti mi vážně uniká. hlavou asi těžko. super jsou ostrý oblouky, zámková dlažba, značky Cyklisto sesedni z kola, sloupy trakčního vedení uprostřed cyklopruhu, vrata otevírající se do stezky atd. atp., dalo by se dloooooooouho pokračovat. při představě že se na to utrácí i moje daně si to říká o sérii defenestrací.

MJ #13311:
Řidiči, kteří pravidelně projíždějí kolem nákupního centra Plaza, se budou na začátku listopadu muset obrnit pořádnou dávkou trpělivosti. Kvůli rekonstrukci zastávek MHD tu bude totiž částečně od 1. do 7. listopadu uzavřen provoz.

no to je bomba. takže radši chodit v celým centru pěšky. předpokládám, že argument bude, že to jinak vyřešit nešlo
a jestli to správně chápu, pojedu-li od Lochotína/Bolevce na Domažlice (např.), budu muset projet S35 a Klatovskou až na Belánku, abych mohl odbočit doprava. ucpaná bude Klatovská, Husovka, Borská, křižovatka Klatovská x Sukova. Karlovarská bude stát od Vinic a pochopitelně i Lidická, Rondel (+cesta přes Kaufland, Rooseveltův most, S5Q), S35. to bude bordel....... veškerej tranzit přes půl centra

přeju si jenom, aby to bylo na všech hlavních tazích u hranic města pořádně označený

a jinak...
tohle jste četli?
MF Dnes: K botičce v Plzni už můžete přijít i mimo centrum města
nelekejte se, je to o MHD :-)

takže už se těším až k senzačně vylepšenýmu extraTescu na Rokycanský začne zajíždět -okamžik překvapení- TROLEJBUS!
dědkovo Á.Á.čko, prehistorická verse :-)) stav k 27.10.2007
tabulka P-rekordů, průběžně aktualizovaná
Libor_hh
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1349
Registrován: 2-2005
Odesláno Sobota, 30. října 2010 - 10:27:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

mám na zdejší cykloodborníky několik dotazů:

-- smí cyklista na křižovatce podjet stojící trolejbus a opřít se o něj ??

-- pokud je na stezce ,, cyklisto, sesedni z kola,, má to cyklista za povinnost? ( nedávno mě jeden cykloúd málem přejel u gambrinusu )

-- pokud je stezka přerušená křižovatkou, může jezdit cyklista po přechodu pro chodce? já mám za to,že ne.

-- musí cyklista být v noci osvětlen???

-- pokud je vedle silnice cyklostezka, musí jí cyklista použít??? ( nebudeme debatovat na kvalitou, prostě tam je a hotovo )

-- smí cyklista kombinovat k jízdě chodník a vozovku zároveň podle toho, jak se mu to hodí??


Docela rád bych byl poučen,děkuji.
Tak víš kam jeď? jeď do Pelhřimova, prohlídni si krematorium, ať víš, do čeho jdeš. další.......