K-report
 

Archiv do 22. listopadu 2010  

Diskuse K-report » Archiv 2010 » » Autobusy a trolejbusy ve světě » Archiv do 22. listopadu 2010 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Rezny
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 159
Registrován: 5-2005
Odesláno Pátek, 22. října 2010 - 15:02:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jenda : za upozornění na Tanga děkuji - měl jsem za to že se dodávají i pr samostatný DP tak sem to nějak popletl - jinak s tou Basilejí nevím mě tam nic takového nepotkalo - spíš sem ale chtěl poukázat na to jak má nádraží vypadat :-)

Teď nějakej ten Winterhtur :
Toto městečko leží kousek od Zurichu a je s ním spojeno kvalitním železničním U-Bahnem , který část trasy překonává v tunelu - Na trati je zastávka Zurich lětiště kterou určitě také doporučuju k návštěvě . Na páteřních linkách se většinou pohybují dvoupatrové plně obsazené a dlouhé jednotky Push/Pull.
Winterthur má dle mého odhadu tak něco kolem 60 000 obyvatel - Mhd je zde tvořena 3 ( ??? víc sem neviděl ) trolejbusovými linkami č. 1-3 a zbytek autobusy v neúplné číselné řadě. Pro našince je zajímavé že je to jedno ze dvou měst ve švýcarsku ( La chaux de Fonds taky bude :-)) kde jezdí trolejbusy Solaris Trollino vyráběné v Ostravě. Jsou vybaveny i dieslovým agregátem čehož zde bylo využíváno při výluce na lince č.1 , ale jelikož jich nebylo tolik a bylo potřeba dodržet další garantovaná pořadí tak vypomáhali autobusy - k nim snad jen to že nadvládu už převzaly autobusy Solaris a Mercedes - tak at se fotky líbí
Ps: Budu rád od znalejších když stejně jako Jenda upozorní na nějaký chybky snad jich moc nebude ale přece je to jenom dva roky :-) děkuji :-)






Petr_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6002
Registrován: 4-2003

Odesláno Pátek, 22. října 2010 - 19:09:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

já doplním jen to, že další Solarisy už Winterthur nenakupuje - přednost dostal domácí výrobce.
Pracuji pouze do výše svého platu.
Rezny
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 160
Registrován: 5-2005
Odesláno Pátek, 22. října 2010 - 19:48:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hess ??? No není se čemu divot on si švýcarský trolejbusy u nás taky nikdo nenakoupí - ale když nevezmu v potaz poruchovost atd. o které prdlajs vím tak se mě líbí víc Solarisy - interiér i exteriér i požitek z jízdy - Co mě na Hessech štvech je hlučnost motoru která mě není příjemná - a celkově nic moc - Ale Solarisy budou určitě levnější než Hess ne ???
Claudia
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 16
Registrován: 10-2010

Odesláno Pátek, 22. října 2010 - 22:05:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ahojky všem. Přidám par fotek z Německa.



Solaris Urbino 12 , 15 a 18 v poho autobusy.
Petr_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6005
Registrován: 4-2003

Odesláno Sobota, 23. října 2010 - 21:43:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rezny - u nás asi Hesse nikdo nekoupí, to je fakt, ale stejnej fakt je to, že Švýcary tolik cena nezajímá. Údajně loňskej první SwissTrolley III pro Winterthur vycházel levněji, než jedno ostravský Trollino - hlavně kvůli nutnosti to nechat ve Švajcu znova homologovat.

Hess se loni prosadil ve velkým stylu i za hranicema Švýcarska - Arnhem, Solingen, Lucemburk. Trakční motory jsou většinou z plzeňský Škodovky, výzbroj dodává Vossloh-Kiepe.

(Příspěvek byl editován uživatelem PETR_k.)
Tento příspěvek může obsahovat politicky, rasově, genderově nebo jinak nekorektní výroky.
Zbynďa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 663
Registrován: 12-2007

Odesláno Sobota, 23. října 2010 - 22:39:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když už jste u těch Hessů Swisstrolley pro Winterthur, tak dvě fotky z pondělka:

Ty trakčáky Škoda jsou znát, zvuk mají opravdu hodně podobný 24/25 Tr. Jinak interiér se jim vzhledově opravdu povedl, daleko hezčí než jinde.
ICQ: 221-908-090
Škoda Electric a.s. - důvod, proč jít pěšky

Odkaz na moje fotoalba © Odkaz na můj YouTube kanál
Nodes
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 900
Registrován: 4-2003
Odesláno Neděle, 24. října 2010 - 00:03:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Fotky interieru by boli?
Zbynďa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 664
Registrován: 12-2007

Odesláno Neděle, 24. října 2010 - 00:50:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To nemůžu sloužit, bohužel. Ale má tmavě fialovou podlahu, nerez tyče a místo zářivek bodovky. Třeba to půjde vygooglit...
ICQ: 221-908-090
Škoda Electric a.s. - důvod, proč jít pěšky

Odkaz na moje fotoalba © Odkaz na můj YouTube kanál
Rezny
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 161
Registrován: 5-2005
Odesláno Neděle, 24. října 2010 - 11:35:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No to se docela divím že je ten Hess levnější ale ono asi fakt hodně udělá ta homologace - každopádně je to škoda fandím tomu Solarisu s Cegelegem - ta hlučnost motoru je opravdu podobná Š24/25 Tr ale řekl bych že v Hessu je to síla - takovej monotóní až skoro nepříjemnej zvuk mě teda dobře nedělal - Ale zase je fakt že na ně slyším skoro jenom chválu a vyhrané tendry to jenom potvrzují.
Jinak teď Zurich - mnoho lidí si myslí že je to hl. město - samozřejmě tomu tak není ikdyž je i pro samostatné Švýcary nejdůležitější už jen kvůli bankovnictví atd. V roce 2008 to bylo taky město s největší kvalitou života na světě - a jde to i poznat - je tu už velmi draho a obyčejnej párek v rohlíku přijde na nádražní ulice , která je nejdražší na 180 Kč - schválně sem si jeden dopřál ale nějaké kouzlo mých vložených peněz se jaksi nevrátilo a dostal sem to co dostávám v ČR za 10 Kč - nj Švýcarsko :-) Nejlevnější způsob stravování je vůbec Mcdonald - který si hlídá ceny doopravdy nízké všude ikdyž i zde byl trochu dražší než je u nás . Ještě než přejdu k MHD chtěl bych se zmínit o ubytování které mě tento den v mé první tzv. německé části již končilo - byl se v kempu blízko Zurichu a na břehu jezera - kemp byl dostupní IDS a v centru sem po jednom přestupu byl za 30 minut - noc zde vyšla pokud si dobře pamatuji na 6 franků - což je vůbec to nejlevnější co jde - samozřejmě vybavení kempu odpovídá Švýcarským zvyklostem - Jsou to jinak obyvatelé velmi zvědavý atd. a popravdě cestovatel se stanem v báglu a ještě z České republiky byl exot jak má být takže konverzace byli někdy opravdu nekonečné :-)
Tak teď už k Zurichu - systém je zde tvořen tramvajemi jako základovým systémem - měla zde být i podzemní dráha ale v jejích tunelech se prohání také tramvaje , co je zajímavé na tramvajích je že mají řízení pomocí kontroleru ve tvaru volantu ale nejsou tam napsány stupně ale rychlosti - mám dojem v pořadí 4 - 8 - 12 - 16 - 24 - 36 - 48 a 60 a celá síť je pokryta rychlostníky - což znamená když řidič uvidí rychlostník 48 dá kontrolor do polohy kde tramvaj pojede 48 km/h - nikde sem toto ještě neviděl ale vskutku zajímavé a fungující.Další systém je trolejbusový . opět doplňuje tramvaje až na linku č.31 která je vskutku páteřní a srovnatelná s tramvajemi - jezdí na ní dvoukloubové trolejbusy Hess v intervalu až 5 min . Svezení určitě doporučuji už jen proto že tento kolos 24 m dlouhý se vymotává uličkama o opravdu malých oblouků. Autobusy - na ty v Zurichu zbyli doopravdy pouze okrajové části . je zde velmi dobře propracovaná často jezdící a fungující IDS - autobusy jsou většinou městkého provedení s automatickou převodovkou a to dokonce i na delší vzdálenosti - a je to opravdu lepší než naše linková C 734 :-)
Lanové dráhy - jsou dvě - první nalezneme v centru nedaleko nádraží za řekou a je spíš k turistickým účelům a je krátká - vede na nějaké nádvoří zámku nebo hradu ??? Snad někdo znalejší doplní. Ovšem ta druhá už doopravdy plní dopravní obslužnost - má tři nácestné zastávky - které jsou na zanmení - jízdní řády a jezdí mezi rodinnými domky a taky doporučuji svezení - když se svezete večer vydíte někdy Švýcarům až do talíře :-)
Potom zde máme ještě ozubnicovou dráhu která plní oboje funkce - vede z města do parku .
Dalším typoem dopravy ovšem již spíše rekreačním je doprava lodní na jezeře - sledování scenérií z paluby je nevšední zážitek.
Nevšední je i hlavní nádraží - v době mé návštěvy probíhala zrovna částečná rekonstrukce - z tohoto nádraží odjíždí ve špičce vlaky v následu půl minuty a světe nediv se ale opravdu načas - neviděl sem za 10 dnů cetování vlakem ani jedno zpoždění...Je zde i podzemní stance S-Bahnu které v tunelu podjíždí střed města...Tak to je nějak tak co jsem k tomuto velmi zajímavému městu chtěl říct tak teď nějaké ty fotečky


Zbynďa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 665
Registrován: 12-2007

Odesláno Neděle, 24. října 2010 - 14:32:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

vede na nějaké nádvoří zámku nebo hradu ???
Pokud vím, tak je to univerzita.

Když jsi sem dal fotky z Zürichu - mně se ve středu podařilo vyfotit na Hegibachplatz tříčlánkový Hess v okamžik, kdy byla viditelná obě dvě čela trolejbusu. Za tip děkuju Jendovi z HK.

ICQ: 221-908-090
Škoda Electric a.s. - důvod, proč jít pěšky

Odkaz na moje fotoalba © Odkaz na můj YouTube kanál
Rezny
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 164
Registrován: 5-2005
Odesláno Neděle, 24. října 2010 - 14:46:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Aha univerzita tak to jsem se trošku víc netrefil , jinak fotka pěkná taky sem jednu takovou zkoušel ale nevyšla mě tak snad příště
Jenda_z_hk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3174
Registrován: 4-2003

Odesláno Neděle, 24. října 2010 - 16:20:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jo, ta lanovka v centru vede ke hlavní budově vysoké školy ETH a slouží tedy převážně studentům. To můžu potvrdit, protože jsem jedním z nich.
Rezny
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 165
Registrován: 5-2005
Odesláno Neděle, 24. října 2010 - 17:38:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tyyy jo studovat ve Švýcarskuu jo ??? To máš přes nějaký stipendium nebo jak ??? A bydlení na kolejích ??? A jakej obor ?
Jenda_z_hk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3175
Registrován: 4-2003

Odesláno Neděle, 24. října 2010 - 17:47:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rezny: Jsem tu jen na jeden semestr přes program Erasmus. Jo, bydlím na koleji. A obor tady nemám pevně stanoven, nicméně předměty jsem si zvolil takové, které nejvíce odpovídají tomu, co studuju doma (FD ČVUT), a to jsou dopravní systémy.
Philip
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 546
Registrován: 11-2007

Odesláno Pondělí, 25. října 2010 - 00:14:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Teda tady je fotek z toho Svýcarska
Rezny, nevím co je zvláštní na tom zvuku Hessu, já si pamatuju když jsem jel poprvé ve 21Tr tak mi to připadalo jak když bzučí včela
a dnes už mi to přijde normální, je to o zvyku.
Ale na co si nezvyknu, je že se u nás dělají poslední dobou trolejbusy nevalné úrovně. Bohužel i ten Solaris trolejbus určený pro CZ trh nic moc, sice hezčí jak Sor, ale to je vše.

(Příspěvek byl editován uživatelem Philip.)
SWISSTROLLEY - kvalitní ekologická doprava
HESS musíš se s ním svést
Dovolujeme pokroku aby diktoval našemu jednání...
Rezny
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 166
Registrován: 5-2005
Odesláno Pondělí, 25. října 2010 - 16:44:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

NJN Švýcarsko co k tomu říct na to se každej dívá rád - teda doufám aspoň - ještě k tem motorům nevím nelibí se mě zvuk škodovácých motorů přijde mě šíleně monotonní v takové škaredé zvukové frekvence a abych pravdu řekl tak je mě nepříjemnej akorát v tom hessu to jde prostě slyšet ještě víc ale tak toto má každej jinak no- 21 je zase taková ukňučená ale nemám problém - nejlepší zvuk má podle mojeho trejsina ( 21TrAC(I)) nebo Solarisy s Cegelegem . Jinak k tem trolejbusům nevím no nechci to zavádět žhavé debaty ale dle mého je to hodně o karoserii ( CITELIS a SOR ) se kterou jsou problémy nebo nejsou technologicky dobře vymyšlený - viz plnění klimatizace vodou na 25 Tr ale co se výzbrojí týče tak ikdyž sem vždy fandil Cegelegu a myslím že jsou aj kvalitnější než Škodováci tak poslední dobou už zase tolik stížností na škodováckou výzbroj neslyším ale takový tři roky zpět to bylo nadávání ve všech diskuzích zatímco na Celegeg sem nic neslyšel - Stejně bych chtěl od někoho rozumnýho vysvětlit proč je zase škodovka monopolem v České republice když si zde Cegeleg ( taky česká firma ne ? )udělali taky dobrý jméno... je ta škodovka o tolik levnější nebo je to fakt tak moc o úplatcích - Chomutov a Opavu bych ještě pochopil ale solarisy se Škodovkou pro Ostravu - sakra kdo tomu trochu rozumí tak tam musí ty uplatky vidět - nebo jak je to zajímal by mě váš názor -
21272
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6499
Registrován: 9-2005

Odesláno Pondělí, 25. října 2010 - 20:11:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nezná někdo název tohoto vozítka, abych si našel další fotky?
Web o veřejné dopravě - aktualizace fotogalerie - celkem 1201 fotografií
Když se setkáš s volem, nejednej s ním!
Jenki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3600
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 25. října 2010 - 20:52:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rezny : nevím jak v ČR, ale někde v Kocourkově prý stačí mít kamarády na dostatečně vysokých pozicích, kteří příslušnému primátorovi naznačí, že žádosti o různé dotace od ministerstva bůhvíčeho nebo infrastruktura pro průmyslovou zónu kdesi se mohou z ničeho nic urychlit nebo zpomalit... úplatky jsou moc pracné.

Ale to je samozřejmě příklad z Kocourkova, který nemá s realitou v ČR vůbec ale vůbec nic společného!
Petr_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6012
Registrován: 4-2003

Odesláno Pondělí, 25. října 2010 - 20:53:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

21272 - Gruau Microbus, elektrický verzi tady říkají Voltino.

(Příspěvek byl editován uživatelem petr_k.)
Tento příspěvek může obsahovat politicky, rasově, genderově nebo jinak nekorektní výroky.
Markyman
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 211
Registrován: 11-2007

Odesláno Čtvrtek, 28. října 2010 - 21:39:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jenda_z_hk : Pls, nemohol by si mi povedat viac podrobnosti o MHD v meste Chur. Vzhladom na rozlohu mesta ma to celkom zaujima. Kolko tam je cca liniek, vozidiel, aky je vozovy park? intervaly medzi vozmi? tarifny system, atd?
Jenda_z_hk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3181
Registrován: 4-2003

Odesláno Čtvrtek, 28. října 2010 - 22:34:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Markyman: Počet linek a intervaly tu nemá cenu vypisovat, lepší je podívat se přímo na stránky dopravního podniku: http://www.buschur.ch/ . Vozový park se skládá z Neoplanů Centroliner, Solarisů Urbino a Mercedesů Citaro. Jsou zastoupeny jak midibusy (Neoplan), tak i standartní dvanáctimetrové a kloubové osmnáctimetrové vozy. Řekl bych, že kloubáků a sól je plusmínus stejně, midibusy jsou ve výrazné menšině (jezdí snad jen jednu linku). Zajímavé je vybavení churských autobusů, neboť standardem je klimatizace, hodně tmavá skla a pohodlné sedačky spíše linkového typu. Jednu linku (myslím, že č. 3) neprovozuje dopravní podnik, ale PostAuto. Tarif je s DP jednotný, akorát vozy jsou myslím MANy v typické žluté barvě. Jízdenky se dají koupit v automatech nebo u řidičů, ale neexistuje předprodej, tj. ve vozidlech nejsou označovače. Místo nich tam jsou akorát "CardMany", kde se dá jízdné zaplatit čipovou kartou. Platnost jednotlivé jízdenky je 30 minut s možností přestupů. Stojí 2,50 CHF.
Marais
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 657
Registrován: 6-2007

Odesláno Neděle, 31. října 2010 - 18:51:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Autosan a jeho variace a jedn SOR/SOLBUS:



... první v ČR VANHOOL ASTROMEGA T9 ...
pv_
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.167.9
Odesláno Úterý, 02. listopadu 2010 - 21:19:59    Odkaz na tento příspěvek  

Rezny
tak pokud curych a chceš se levně stravovat, tak zkus oblast kreis 5. ulice josefstrasse, langstrasse, limmatplatz a kolem. denní menu k odnešení(zu mitnehmen) pořídíš v různých bistrech už za 10 CHF(alespoň 2007/2008). najíš se toho do systosti a můžeš si vybrat z které chceš světové kuchyně. chodil jsem tam denně z práce...
je to blízko nádru. bahnhof strasse je něco jako náš václavák. pak ještě se dá na jistotu ve většině velkých měst do migrosu(obchoďák), kde mají koutek s jídlem.
ještě se tady někdo nekdy zmiňoval o těch elektrobusech v zermattu. organizace dopravy tam trochu pokulhává. ve špičku se nestíhá a čeká na další bus. kultura cestování jako kdysi v busech na ovčárnu(praděd) a v tom nejmenším buse je komfort jízdy i nástupu s lyžemi zcela příšerný. velmi nízký, žádné pérování, žádné topení.
co bych doporučil navštívit(sice to není dopravně zajímavé), tak jsou lázně ve valsu.
Peťula
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 189
Registrován: 12-2008

Odesláno Středa, 03. listopadu 2010 - 15:57:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Doprava ve městě Blanes




Fyzicky bydlím v Budějcích ale srdcem, srdcem jsem ve Francii.
Nejkrásnější vozy jsou pro mě Crealis a Citelis.
ICQ 485 911 951
Ikarosa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 258
Registrován: 12-2007

Odesláno Pátek, 05. listopadu 2010 - 22:00:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ahoj všem,

minulej víkend jsem byl na skok v městě Bordó (Bordeaux.FR).

Tak tady to máte :

Elektrickej skoroautobus (jsem zvědavej co z něho bude až vyroste:-) ) :


Dále tam mají takovelhle plyňáky :





+ jeden(zrovna tam byl) vyhlídkovej bus :



Pak tam maj taky takovou housenku :




Ano ano není to klam ,ta housenka v centru jede bez pantografu...:


Dokonce krásné výhybky to má..:

+ prostředí :

a tímhle se to "řídí" :
Repelend
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3544
Registrován: 10-2004

Odesláno Neděle, 07. listopadu 2010 - 16:40:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak nám v jednom krásném Bulharském městě, v Plovdivu, možná budou jezdit ojeté trolejbusy GMC z Kanadského Edmontnu. Jedná se o 28 kusů.

Kanada
Bohužel je problém s dovozní daní ze země mimo EU a proto jsou nyní odstaveny v Burgaském přístavu
Burgas odkaz odkaz
ICQ: 364517937 Skype: Mirek_Zika
Co já? :-)
http://110.rajce.idnes.cz/
Claudia
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 28
Registrován: 10-2010

Odesláno Neděle, 07. listopadu 2010 - 20:00:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Je Americké GMC TDH To jsou moc pěkné busy. Ali jsem netušila ze existují aj v trolejbusové verzi.

Dam sem aj fotku jednu fotku pěknáho GMC TDH

Solaris Urbino 12 , 15 a 18 v poho autobusy.
Repelend
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3545
Registrován: 10-2004

Odesláno Neděle, 07. listopadu 2010 - 21:54:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jj existují, na netu jsemmnašel např. tyto fotky:¨
autoři uvedeni na fotkách

a například tady
youtube
ICQ: 364517937 Skype: Mirek_Zika
Co já? :-)
http://110.rajce.idnes.cz/
Markyman
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 224
Registrován: 11-2007

Odesláno Neděle, 07. listopadu 2010 - 23:13:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

GMC TDH je ten co hral aj vo filme Nebezpecna rychlost (Speed) ?
Petr_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6059
Registrován: 4-2003

Odesláno Pondělí, 08. listopadu 2010 - 15:26:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Eberswalde 6. 11. 2010
Tento příspěvek může obsahovat politicky, rasově, genderově nebo jinak nekorektní výroky.
Claudia
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 31
Registrován: 10-2010

Odesláno Pondělí, 08. listopadu 2010 - 17:03:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Markyman: Ano
Solaris Urbino 12 , 15 a 18 v poho autobusy.
Jenda_z_hk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3190
Registrován: 4-2003

Odesláno Středa, 10. listopadu 2010 - 01:01:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Už tu 2 týdny nebylo nic ze Švýcarska, tak to napravíme...

Začneme ve frankofonní části Švýcarska. Lausanne už tu sice bylo, ale tohle vozidlo ještě nikoliv:

Ano, je to MAN Lion's City DD a mají jich tu 6 kusů. Určeny jsou především pro příměstské linky 62 a 65, i když v rámci přejezdů se můžou objevit i na linkách jiných (jako třeba vůz na mé fotce na lince 45). Zajímavostí je, že Lausanne je po Berlínu druhým městem, které tento typ autobusu koupilo. Od loňska jezdí ještě další 2 kusy v Lichtenštejnsku a je dost možné, že tím výčet jeho provozovatelů končí...

Ve frankofonní části Švýcarska mají k Francii hodně blízko - nejen geograficky a jazykově, ale i myšlením... A to se projevuje i ve veřejné dopravě. Oproti zbytku Švýcarska je tu znatelně slabší nabídka i využívanost regionální dopravy, ale na druhou stranu se tu na regionálních linkách najdou i docela komfortní vozy... Samozřejmě se jedná z velké části o Renaulty, resp. Irisbusy. Tak třeba dopravce TPC Aigle provozuje linkovou verzi Renaultu Iliade a nově nakupuje Evadysy.


U dopravce TMR Martigny jsem na jedné z místních linek natrefil dokonce na vysokou Iliadu, tedy ryzí zájezďák...


Ale samozřejmě se vyskytují i "obyčejné" linkové či městské vozy - třeba tenhle Renault Agora zdolává kopce okolo švýcarsko-francouzských hranic - momentálně jako NAD za vlaky, v zimě jako skibus.


Když už byla řeč o Lichtenštejnsku, tak přidám pár fotek i odtamtud. Bohužel nemám vyfocený žádný z patráků - jednoho jsem minul coby manipulační jízdu a druhý stál v depu... Provozovatelem lichtenštejnské autobusové dopravy je oficiálně organizace "Liechtenstein Bus Anstalt", která ovšem fyzicky žádné autobusy nevlastní a jen přiděluje výkony na základě výběrových řízení. Momentálně všechny zajišťuje PostAuto Schweiz. Aby těch zúčastněných firem nebylo málo, tak ani PostAuto v Lichtenštejnsku nenasazuje vlastní vozy, ale najímá si je od tamního dopravce "Ivo Matt AG, Mauren" (*). Nasazovány jsou nízkopodlažní autobusy značek Mercedes a MAN. I na nich je znát, že Lichtenštejnsko je opravdu bohatá země, protože jsou vždy v perfektním stavu, čisté a komfortně vybavené (pohodlné sedačky, klimatizace, dvojité zasklení, koberec). Značná část z nich má CNG pohon.


(*)Zde je na místě vysvětlit způsob fungování poštovních autobusových linek ve Švýcarsku... Prakticky od samého počátku autobusové dopravy je praktikován systém, kdy pošta má vlastní garáže a vozy jen tam, kde je dostatečná koncentrace linek na to, aby se to vyplatilo. Pro vozy přímo vlastněné poštou se vžilo označení "Regiewagen". Značnou část autobusů (zejména v odlehlejších venkovských oblastech) si však pošta najímá od soukromých dopravců - pro ně existuje označení "Postautohalter". Ti profitují ze znalosti místního prostředí a mnozí také z toho, že mají i jiné aktivity než linkovou dopravu. Autobusy i personál těchto dopravců jsou však pro běžného cestujícího k nerozeznání od těch, co patří přímo poště. Jediným poznávacím znamením je malým písmem uvedený název majitele vzadu na boku autobusu.
Jenda_z_hk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3191
Registrován: 4-2003

Odesláno Středa, 10. listopadu 2010 - 01:57:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

...minulý týden jsem byl znova v Neuchâtelu a počasí tentokrát fotkám docela přálo, takže tady nějaké jsou:


Trolejbusy FBW/Hess z let 1983-4 (viz poslední z fotek) už mají své dny sečteny - v souvislosti s dodávkami nových Swisstrolleyů by měly být do konce roku vyřazeny.

Pak tu mám jednu upršenou fotku z meziměstského trolejbusového provozu Montreux - Vevey:


A pár snímků z akce "Festival Tram", která se konala tuto neděli v Ženevě:



Taková všehochuť z Bernu:


Zajímavá je ta poslední fotka, neboť takový pohled bude brzy minulostí... Jedná se o ukončení příměstské tramvajové linky G na kusé koleji na zastávce Zytglogge. Od prosincových změn JŘ bude v souvislosti s otevřením nových tramvajových tratí "Tram Bern-West" překopáno linkové vedení a příměstskou trať, dosud provozovanou dopravcem RBS, spolkne městský DP BernMobil. Ten spoje z příměstské tratě protáhne coby linku 6 na konečnou Fischermätteli a na linku nasadí i jednosměrné tramvaje, takže tato kusá kolej již nebude využívána.

Zase něco z města Chur... Tím směrem jezdím velice rád, neboť se odtamtud rozbíhají zajímavé železniční tratě i autobusové linky do Alp. Zde jedna momentka z churského autobusového nádraží:


A zde jedna z přilehlého nádraží MHD. Linka MHD č. 3 je jediná, kterou neprovozuje městský DP, ale PostAuto.


Autobusy značky Solaris se ve Švýcarsku objevují čím dál tím více - a to i v barvách PostAuto... Zde jeden v Interlakenu:


A jedna lahůdka nakonec - obdobně jako v ČR, i ve Švýcarsku se na NAD za vlaky občas objeví i autobus, jaký se na běžné lince už dávno potkat nedá. Ale narozdíl od ČR to není rozpadající se vrak, nýbrž 20-25 let starý vůz, který vypadá prakticky jako kdyby vyjel z fabriky... Menší dopravci si tyto autobusy drží jako "železnou rezervu" a zároveň coby budoucí historické vozy. Tak se mi včera podařilo se na výluce Meiringen-Giswil svézt autobusem NAW BH 4-23 pocházejícím z 2. poloviny 80.let. Pro zajímavost - jeho majitelem je DillierBus, což je partnerský dopravce ČSAD Tišnov skrze provoz mezinárodních linek ČR-Švýcarsko.
M__r
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4599
Registrován: 12-2004

Odesláno Středa, 10. listopadu 2010 - 19:51:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Opět musím vysmeknout poklonu, tvé příspěvky se zájmem pročítám, doufám, že budeš pokračovat .
P.S. Ve Švýcarsku máte stále léto ?
Sauber. Leise. Obus.
StadtBus
Klv
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 803
Registrován: 6-2006

Odesláno Středa, 10. listopadu 2010 - 20:08:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zajímavé na poslední fotce z Bernu je zejména vysoce účinné zarážedlo, které funguje, jak je z fotky patrné, jen při otevřených dveřích vozu. Já jsem tento pozoruhodný švýcarský vynález fotil loni:
Jenda_z_hk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3192
Registrován: 4-2003

Odesláno Středa, 10. listopadu 2010 - 21:28:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

M_r: Díky za poklonu! Pokračovat samozřejmě budu, a to až do konce semestru, tedy do Vánoc. I když myslím, že většinu zajímavých témat z MHD a linkové dopravy jsem už vyčerpal - přeci jen ono Švýcarsko není až tak velké...

P.S.: Ne, léto tady už opravdu nemáme. Ba naopak, podzim se vším všudy. Ale na výlety vyrážím většinou jen tehdy, když je hezky, takže z fotek se může zdát, že je tu furt pěkně...
Petr_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6077
Registrován: 4-2003

Odesláno Čtvrtek, 11. listopadu 2010 - 00:40:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

k doplnění Jendy_z_HK - ti praví Postautohalters, tedy zpravidla podnikatelé s jedním jediným mikrobusem, ti byli před cca dvěma lety silně rozprášeni a povětšinou začleněni do jednotlivých Regien (výjimkou jsou některé "obecní" Privatunternehmen, čili případy, kdy spoje na nějaké vysloveně prdelní lince provozuje obecní rada). Seznámek se dá najít na webu Jonase Schaufelbergera postautohalter.ch.vu.

K Solarisům a Irisbusům u Poschti asi tolik, že v roce 2009 PostAuto téměř zastavilo nákupy u EvoBusu kvůli příliš vysoký ceně a klesající kvalitě. Nicméně kvalitativně je tyhle dvě značky moc neuspokojily, tak se zase k Mercedesům a Setrám vrátili...

(Příspěvek byl editován uživatelem petr_k.)
Tento příspěvek může obsahovat politicky, rasově, genderově nebo jinak nekorektní výroky.
Jenda_z_hk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3193
Registrován: 4-2003

Odesláno Čtvrtek, 11. listopadu 2010 - 01:42:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr_k: Jo, stránky postautohalter.ch.vu taky znám a často používám... Pojmy Postautohalter a Postauto-Unternehmer jsou rovnocenné, pouze ten první z nich je starší. Vychází z pojmu Postpferdehalter - ono totiž obdobný systém byl praktikován už v dobách animální trakce. Mně přijde, že těch malých PU s jedním nebo několika málo vozy je pořád docela dost... I když je fakt, že nevím, kolik jich bývalo dříve. Chápal bych, že se někde "požírali" navzájem, což bylo důvodem vzniku větších PU. Ale začlenění do Regiebetriebe? V dnešní době, kdy se tlačí na snižování nákladů (což pro PostAuto už mělo některé docela bolestivé následky), bych spíše čekal vývoj opačný - přesun většího množství výkonů na soukromníky... A vím i o jednom takovém konkétním případu (Meiringen - dříve Regiebetrieb, od r. 1999 PU). Že existují i obecní PU, je pro mě novinka...
Petr_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6078
Registrován: 4-2003

Odesláno Čtvrtek, 11. listopadu 2010 - 22:25:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jenda - Gemeinde-PU jsou tuším dva v celým Schwyz. Oba mají mrňavou dodávku pro 8 - 10 lidí. Na Bus-bildu nedávno prošel Panix/Pigniu v kantonu Graubünden. Ten druhej je taky odněkud odtamtud.
Ti Ein-Mann-PU se omezovali částečně proto, že v případě výpadku za ně musely vypomáhat Regiebetriebe, a částečně proto, že majitel a řidič v jedný osobě zkrátka dosáhnul důchodovýho věku a už se dál prostě nechtěl honit . Samozřejmě působení větších firem se rozšiřuje, řekl bych, že autodopravců, co zároveň nejezdí pro Poschti, moc nebude.
Tento příspěvek může obsahovat politicky, rasově, genderově nebo jinak nekorektní výroky.
Martinmarilynmanson
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5201
Registrován: 12-2007

Odesláno Pátek, 12. listopadu 2010 - 18:55:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Legendární double-decker se vrací, v novém kabátě a s iBus displeji
fotky na MHDFOTO Moje fotogalerie 19.9. nové fotky DPÚK!
Říkejte mi MMM
Busmat
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 800
Registrován: 6-2008

Odesláno Sobota, 13. listopadu 2010 - 12:22:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Něco z Neapole

mato_ba
Neregistrovaný host
Odeslán z: 178.40.91.97
Odesláno Neděle, 14. listopadu 2010 - 13:51:48    Odkaz na tento příspěvek  

Schladming Ski-WM 2013 bus
Busmat
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 802
Registrován: 6-2008

Odesláno Neděle, 14. listopadu 2010 - 20:41:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě jedna fotečka z Neapole
Tootti
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2967
Registrován: 1-2007

Odesláno Neděle, 14. listopadu 2010 - 23:05:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  


Disney transport
http://www.thebus.org/
Atmák
Moderátor

Číslo příspěvku: 2477
Registrován: 10-2006

Odesláno Neděle, 14. listopadu 2010 - 23:21:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Itálie podruhé, tentokrát o pár set km východněji. Aneb pohodový podzim na německém venkově v Rumunsku .


ŠD11 2040 Čedok Bratislava
Gromit
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2239
Registrován: 1-2006

Odesláno Úterý, 16. listopadu 2010 - 17:44:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tady je několik fotek z návštěvy garáží regionálního dopravce Transdev (skupina Transco, potažmo Keolys) v burgundském městě Beaune 11.9.2010:




Ten vlevo by mě docela zajímal, co přesně to je. Viděl jsem jich ve Francii několik.


Měl jsem v úmyslu se někoho zeptat, jestli můžu do dvora a fotit. Byla ale sobota, to na venkově skoro nic nejezdí, nikde vůbec nikdo, ani vrátný či hlídač, tak jsem to vzal ze zadu křovím od nádraží.
www.fotodoprava.com
Bidlo62
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1
Registrován: 11-2010
Odesláno Sobota, 20. listopadu 2010 - 10:44:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Při slídění na netu jsem narazil na dva zajímavé trolejbusy v bývalém SSSR. Nic bližšího nevím, jeden mi připadá jako škodovácký v karoserii ŠM, myslel jsem, že byl jen jeden prototyp.
Petr_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6111
Registrován: 4-2003

Odesláno Sobota, 20. listopadu 2010 - 12:52:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

hm, Ašchabad, o tom se nedávno mluvilo ve škodováckých trolejbusech... to první je Belkomunmaš 420 designově inspirovaný Phileasem, to druhý je nějaká zička, asi ZiU-5
Tento příspěvek může obsahovat politicky, rasově, genderově nebo jinak nekorektní výroky.
Fiqwert
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 207
Registrován: 5-2010
Odesláno Sobota, 20. listopadu 2010 - 13:54:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hmm, ten Belkomunmaš 420 je designově moc pěknej! V Eindhovenu jsem v létě jel z letiště na vlakové nádraží tím Phileasem, a vevnitř to byl děs, málem jsme se tam udusili...
Mono Stereo 2

FiQwert, ne Figwert!
Gromit
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2248
Registrován: 1-2006

Odesláno Sobota, 20. listopadu 2010 - 14:08:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Design je na první letmý pohled zdařilý. Ale když si odmyslím ten futuristicky vyhlížející čumák, tak ta kastle ve mne evokuje srovnání se SORem NB.
www.fotodoprava.com
Swe
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2111
Registrován: 3-2005

Odesláno Sobota, 20. listopadu 2010 - 18:51:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zajímavé...... otázka je, jestli to bylo i praktické a ergonomické, přijde mi to "z ruky" a nedá se za to pořádně vzít.
Peto5220
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3661
Registrován: 5-2005

Odesláno Sobota, 20. listopadu 2010 - 19:07:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Šak s tym sa neda tak s chuťou kvaltovať jak na karose Podla mna blbosť.
Karosa ŠD 11 2040 T - 1978
e-mail: peto5220@centrum.sk

- - - > www.KEMHD.wbs.cz < - - -
Swe
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2112
Registrován: 3-2005

Odesláno Sobota, 20. listopadu 2010 - 19:16:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak levá noha po celodenní šichtě po městě by o tom jistě neříkala, že je to blbost a už je to taky historie :-)
Atmák
Moderátor

Číslo příspěvku: 2505
Registrován: 10-2006

Odesláno Sobota, 20. listopadu 2010 - 20:13:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Však nějaké předvolbové Wilsonky byly i v některých městských Pragách NDO, ne?
ŠD11 2040 Čedok Bratislava
9_tr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3372
Registrován: 6-2005

Odesláno Sobota, 20. listopadu 2010 - 20:57:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Atmák: byly
Swe: ale ty nepotřebuješ vyvíjet sílu, tady jen zadáš.
Makrelu neumeješ.
Swe
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2113
Registrován: 3-2005

Odesláno Neděle, 21. listopadu 2010 - 10:56:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

9_tr: ale jiste, chapu, ale pokud by to bylo s rukou na loketce a opreny zady o operadlo sedadla. Nesedi mi tam vykonavat jemny pohyb v prikrcenem predklonu s rukou ve vzduchu, to mi pak prijde prirozenejsi za to "poradne vzit". Ale to jen takova uvaha ;-)
Pvvs
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4435
Registrován: 7-2003

Odesláno Neděle, 21. listopadu 2010 - 15:31:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

http://fotogalerie.svetmhd.net/index.php?/category/96

Kdysi se mi dostal do ruky navod na Praga-Wilson ..
Koupím otáčkoměr, pořádám soutěž ve vytáčení kindermafie.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6959
Registrován: 12-2007

Odesláno Pondělí, 22. listopadu 2010 - 11:11:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Několik fotek z různých koutů Rakouska.

Salzburg:


Lustenau:


Bregenz:


Landeck/Zams:


Bludenz:


Feldkirch:


Götzis:


Gstadt:


Selzthal:


Aschach a. d. Donau:
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6962
Registrován: 12-2007

Odesláno Pondělí, 22. listopadu 2010 - 12:41:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

(pokračování)

Villach:


St. Veit an der Glan:


Feldkirchen in Kärnten:


Braunau am Inn:


Lienz:


Bad Gastein:


Bad Radkersburg:


Graz:


Mariazell (resp. sousední obec Sankt Sebastian, na jejímž území je mariazellské vlakové nádraží):
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6968
Registrován: 12-2007

Odesláno Pondělí, 22. listopadu 2010 - 15:52:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

(pokračování)

Velden am Wörthersee:


Hermagor:


Kötschach-Mauthen:


Ötztal:


Innsbruck:


Steinach in Tirol:


Aspang:


St. Pölten:


Lilienfeld: