K-report
 

Archiv do 5. září 2009  

Diskuse K-report » Archiv 2009 » Automobily, lodě a letadla » Silniční a dálniční síť » Archiv do 5. září 2009 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3354
Registrován: 9-2004

Odesláno Pondělí, 25. května 2009 - 21:12:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Moravskoslezský (Kraj Moravskoslezský)
Na dálnici D47 stále chybí peníze


Ostrava - Dokončení dálnice D47 je stále v ohrožení. Zatím na ni stát nezískal finance. Pro její dostavbu totiž akutně chybí peníze na dva úseky mezi Ostravou a Hranicemi na Moravě: z Bílovce do Hladkých Životic a z Hladkých Životic do Bělotína.

Podle vládních slibů mají být hotovy letos na podzim: jeden úsek celý a ten druhý, vedoucí do Bělotína, má mít pouze poloviční profil. Řidiči zde proto zatím budou jezdit jen ve dvou pruzích v obou směrech. Tyto dva úseky jsou posledními částmi, které nyní brání dálničnímu propojení mezi Ostravou, Brnem a Prahou.

Podle náměstka hejtmana Moravskoslezského kraje Miroslava Nováka se Ředitelství silnic a dálnic České republiky (ŘSD) dohodlo se stavebními firmami, aby ve stavbě dálnice pokračovaly na své vlastní náklady. „Ve stavbě obou úseků dálnice D47 se pokračuje. Stavební společnosti staví na své vlastní náklady. Firmy mají garantováno, že jim stát peníze vyplatí. Vláda řeší úvěr z Evropské investiční banky ve výši 8,35 miliard korun,“ upřesnil náměstek Novák.

Ředitelka komunikace stavební firmy Skanska Lucie Nováková uvedla, že o způsobu řešení probíhají jednání.

„Bylo by proto předčasné se k nim nyní konkrétněji vyjadřovat. Bez ohledu na jednání pokračujeme v práci na našich stavbách a stále platí, že se snažíme v rámci svých možností vyjít ŘSD maximálně vstříc,“ vysvětlovala Nováková.

Jednání potvrdila také tisková mluvčí ŘSD Martina Vápeníková. „Jednáme v současnosti s dodavatelskými firmami o možnosti úvěrování staveb ve výši asi 50% z ročního rozpočtu stavby. Podle posledních informací ze Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) bychom měli na zprovoznění dálnice v úseku mezi Hranicemi naMoravě a Ostravou finance získat.“ Státní fond dopravní infrastruktury informaci o tom, že budou stavební firmy pokračovat ve stavění úseků dálnice D47 na vlastní náklady, nepotvrdil.

„Tuto informaci nemohu potvrdit. Vše řešíme s ministerstvem financí. Pracuje se na získání úvěru z Evropské investiční banky,“ sdělil mluvčí SFDI Karel Hanzelka s tím, že dokončení dálnice je pro stát prioritou. „V tuto chvíli nám však chybí na příští rok až 50 miliard pro výstavbu silnic a dálnic. Nemáme peníze, se kterými jsme počítali. Věc se stále řeší,“ upřesnil Hanzelka.

Dopravci méně jezdí, méně se také vybere Příčinou chybějících peněz je podle mluvčího SFDI také zčásti hospodářská krize. „Dopravci méně jezdí, proto je také nižší výnos z mýtného, dálničních kuponů i ze silniční daně,“ dodal mluvčí. Kromě ŘSD musela seškrtat svůj rozpočet i Správa železniční a dopravní cesty.

Dalším úsekem, který k dokončení dálnice D47 chybí, je ten z Bohumína k hranicím s Polskem. Dokončen měl být příští rok v červnu, nyní se prý ale počítá s červnovým termínem roku 2012.

Podle Jindřicha Vaňka, mluvčího stavební firmy ODS, zde zatím k žádnému konkrétnímu jednání ohledně úvěru, který by si společnost měla brát na dokončení úseku z Bohumína do Polska, nedošlo. „Jednali jsme akorát o silnici I/11 z Ostravy do Opavy, která by letos neměla být zakonzervována, v její stavbě se pokračuje,“ upozornil Vaněk.

Starostové se dálnice nemohou dočkat Starostové obcí ze severní části Novojičínska se těší, až bude dálnice D47 v provozu. Doufají, že stát vše s financováním stavby zdárně vyřeší a stavbu se podaří do konce letošního roku dokončit.

Co od dálnice očekávají? Nejen snadnější a rychlejší způsob cestování do Ostravy či Olomouce a s tím spojené například nové pracovní příležitosti, ale také to, že se obce stanou atraktivnějšímimísty pro bydlení a rekreaci. „Už aby to bylo,“ říkají nedočkavě starostové a vypočítávají, o kolik se jim zrychlí cesta do Ostravy. „Autem jsem jel do centra Ostravy zhruba čtyřicet minut, po nové dálnici jsem tam za deset,“ sděluje například starosta Bravantic Ivo Kočíš s tím, že pro obec díky dálnici nastávají lepší časy. „Situace je velmi dobrá, vzrůstá zájem o stavební pozemky, s dálnicí se také sníží průjezd automobilů obcí na Bílovec a Klimkovice,“ míní Kočíš. Také lidé z Mankovic si polepší. Do Ostravy se dostanou za patnáct minut místo dnešní tři čtvrtě hodiny. „Těšíme se na dokončení dálnice, zmenší se provoz a ruch v obci. Také předpokládáme větší prodej stavebních pozemků,“ popisuje situaci mankovický starosta Miroslav Švajda. Výrazné ekonomické zlepšení v obci díky blízkosti nové dálnice očekává také starosta Bílova Zdeněk Fusik. „Přivaděč na dálnici je od Bílova zhruba jeden kilometr. Do Ostravy se tak místo třiceti minut dostaneme za patnáct,“ říká starosta s tím, že v poslední době zaregistrovali větší zájem o pozemky.

V Pustějově se už nemohou dočkat Nedočkavý je také pustějovský starosta Tomáš Maiwaelder. „Připravujeme novou výstavbu v obci, vznikají inženýrské sítě na pozemcích,“ informuje Maiwaelder. Starostu Pustějova překvapilo především snížení dojezdové doby do Ostravy a Olomouce. „Z hodinové cesty do Olomouce se stane třicetiminutová, do Ostravy místo půl hodiny pojedeme jen 15 minut,“ upřesňuje starosta a dodává, že se hlavně také všichni těší na to, až skončí práce na dálnici, ubude prachu a hluku.

Osmdesátikilometrová dálnice D47, vedoucí z Lipníku nad Bečvou k polským hranicím, by podle vládních slibů měla být hotova do konce letošního roku.

***

Ve stavbě obou úseků dálnice D47 se pokračuje. Stavební společnosti staví na své vlastní náklady. Miroslav Novák, náměstek hejtmana

* Historie financování dálnice D47 2002 Uzavření Realizační dohody mezi soukromým investorem, společností Housing and Construction a státem (ŘSD). 2003 Stát vypovídá Realizační dohodu. Veškerá zajištění projektu dálnice zůstávají na straně státu (ŘSD). Březen 2003 Vláda schválila návrh zákona o státním dluhopisovém programu na úhradu výdajů spojených s výstavbou dálnice D47. Květen 2003 Poslanecká sněmovna schválila zákon o dluhopisovém programu na D47. 2004 Vláda schválila program výstavby dálnice D47 bez využití úvěru Evropské investiční banky Červenec 2005 Kvůli změně v DPH, z pěti na devatenáct procent, schválila vláda navýšení programu výstavby dálnice. Celkové náklady představují 57 miliard korun. 2006 Výstavba financována prostřednictvím Státního fondu dopravní infrastruktury. (zdroj: www.viamoravica.cz)

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - severni Morava a Slezsko
Autor:

* (den)
Nejrychlejší způsob přepravy po Brně v dopravní špičce? Jednoznačně bicyklem!
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3367
Registrován: 9-2004

Odesláno Pátek, 29. května 2009 - 23:21:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Liberecký (Kraj Liberecký)
Silnice zrychlí cestu k hranicím

Začala stavba silnice mezi Bílým Kostelem a Hrádkem

Hrádek nad Nisou, Bílý Kostel -Nový úsek silnice zrychlí cestu ke státní hranici. Včera byla zahájena výstavba části silnice mezi Bílým Kostelem a Hrádkem nad Nisou. V budoucnu má napojit region na německou dálnici A4.

„Trasa povede převážně po zemědělských pozemcích,“ uvádí mluvčí Ředitelství silnic a dálnic, které stavbu provádí, Martina Vápeníková. Silnice má být podle ní dokončena na podzim roku 2011. Cena stavby je jedna a tři čtvrtě miliardy korun.

„Tento úsek je jediný, který chybí na silnici I/35. Prakticky z Prahy až do Bílého Kostela vede čtyřproudá komunikace a vede i přes naši obec,“ uvádí Jiří Formánek, starosta Bílého Kostela. „Takže doufáme, že bude dostatek peněz a nová silnice odkloní dopravu mimo Bílý Kostel,“ věří Formánek. „Pořád totiž hrozilo, že pokud by se vybudoval chybějící úsek přes Polsko, valila by se nám tady kamionová doprava. A to by bez obchvatu bylo pro nás neúnosné.“ Už nyní je však jasné, že polská část do roku 2011 hotova nebude.

„Dokončeno by mohlo být napojení na silnice v Polsku, most na hranici do Německa Poláci postavit nestihnou,“ konstatuje Josef Jeníček z libereckého Ředitelství silnic a dálnic.

Starostové Hrádku nad Nisou, Žitavy a Bogatynii usilují o lepší silniční spojení již od začátku devadesátých let minulého století. Mezivládní dohodu o zprovoznění silnice podepsali premiéři Česka, Německa a Polska v květnu 2004. Stavbu však brzdí zhruba čtyřkilometrový úsek vedoucí přes Polsko. Prioritou je projekt zejména pro německou stranu. „Německá strana údajně Polákům nabídla, že jejich úsek zaplatí,“ poznamenává Martin Půta, starosta Hrádku nad Nisou. Bez ohledu na to, zda se polský úsek dokončí, novou přeložku silnice z Hrádku nad Nisou do Bílého Kostela vítá. „Pro nás nový úsek zlepší dopravní napojení na Liberec,“ míní Půta.

Přeložka silnice bude dlouhá 7,6 kilometru. „Úsek je stavěn jako dvoupruhový s rezervou na čtyřpruh,“ říká Jeníček. Stavba je podle něj financována z peněz z Evropské unie a z úvěru od Evropské investiční banky. „Je to jedna ze šťastných staveb, kde se neobáváme, že by byly problémy s jejím financováním,“ doplňuje Jeníček.

O autorovi| OLDŘICH SZABAN s využitím ČTK

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - liberecký kraj
Autor:

* OLDŘICH SZABAN
Nejrychlejší způsob přepravy po Brně v dopravní špičce? Jednoznačně bicyklem!
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3370
Registrován: 9-2004

Odesláno Neděle, 31. května 2009 - 23:35:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na dálnice chybí 50 miliard, varuje Fischerův ministr
Nejrychlejší způsob přepravy po Brně v dopravní špičce? Jednoznačně bicyklem!
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3371
Registrován: 9-2004

Odesláno Neděle, 31. května 2009 - 23:36:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Stát zastavil stavbu D47, Bohumín bude roky rozkopaný
Nejrychlejší způsob přepravy po Brně v dopravní špičce? Jednoznačně bicyklem!
Icetiger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1021
Registrován: 8-2006

Odesláno Úterý, 02. června 2009 - 17:44:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Janatak to je klasika ... pokud to řeší lidi, kterým to je ukradené ... podle Pražáků tu nežijou lidi ... a když jo, tak to je jen párkrát za dobu 4let (když jsou volby)... počkáme na paroubkovskofilipovskou bolševickou vládu a uvidíš, jaxe to rozjede - ale jakým směrem ... to ať každý si zjisti sám ... já to vím už teďka a určitě to nebude směr správný a už vůbec ne ideální ...
tož sem pravil, to su dřisty,ni?

icq: 317-264-840
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3398
Registrován: 9-2004

Odesláno Pondělí, 08. června 2009 - 18:13:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Liberecká MF Dnes k problematice R35 v několika článcích:

Liberecký (Kraj Liberecký)
Odpor proti nové silnici R35 sílí

Obce v Českém ráji nechtějí, aby dálnice vedla napříč turisticky oblíbeným územím

Turnov - Obce v Českém ráji znovu protestují proti snahám vést novou rychlostní silnici napříč turisticky atraktivním územím mezi Troskami a Kozákovem. Zatímco Liberecký kraj doposud studii prezentovala na uzavřených jednáních zastupitelů obcí, protidálniční aktivisté uspořádali první prezentaci dálnice pro veřejnost. Vedení kraje se s aktivisty shodne prakticky pouze na jednom. Na tom, že nyní neprochází schvalováním jednotlivá trasa, kudy silnice povede, ale široký koridor, ve kterém bude umístěna. „Koridor pak nabízí několik desítek možných řešení. To, co představují vizualizace je vysněný zámek, kudy by silnice mohla vést v optimálním případě. Nakonec může být umístěna úplně jinak. Třeba hned vedle Trosek,“ upozornila v zaplněné galerii turnovského muzea Markéta Kovaříková z koalice občanských sdružení S. O. S. Český ráj.

V jednotlivých koridorech určených pro výstavbu rychlostní silnice jsou celé obce či města. V severním koridoru to jsou třeba Rovensko či Libuň, v superseverním Železný Brod či Lomnice nad Popelkou, v jižním Přepeře či téměř celá Sobotka. „Tunely a mosty, které ukazují vizualizace nás jenom chtějí nachytat, abychom jim dali k dispozici celý koridor, kde by mohli stavět,“ varuje Vladimír Procházka, jeden z organizátorů nové petice proti průchodu dálnice Turnovem.

Náměstek hejtmana pro dopravu Martin Sepp tvrdí, že se na žádném ze zastupitelstvech nesetkal s výrazným odporem proti severnímu koridoru, ale nicméně kraj tuto variantu neprosazuje. „Vše je zatím ze strany Libereckého kraje otevřené, žádná varianta není dosud vybrána. Je na občanech a samosprávách, aby se zúčastnili jednání a rozhodování o dopravním řešení nejvhodnějším pro Liberecký kraj,“ zdůraznil Sepp.

Hejtman Stanislav Eichler dokonce již slíbil termín veřejného projednání. To má proběhnout 21. června na Kozákově. Na stránkách Libereckého kraje je k dispozici vizualizace a také anketa.

Protidálniční aktivisté však chování kraje vstřícně nevnímají. „Současné sociálně demokratické krajské vedení se chová jako předchozí vláda ODS. Čekali jsme lepší jednání. Není pravda, že by obce měnily svůj názor a dálnici chtěly. Všechny obce, které se spojily a na svém území vyhlásily stavební uzávěry svůj názor nezměnily,“ říká Martina Pokorná za sdružení S drakem rval se Michael.

Zatím není jasné, jak se k možné dálnici postaví město Turnov, jehož územím by severní koridor mohl procházet jak na povrchu, tak 1380 metrů dlouhým tunelem v hloubce asi 30 metrů pod Výšinkou.
Nejrychlejší způsob přepravy po Brně v dopravní špičce? Jednoznačně bicyklem!
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3399
Registrován: 9-2004

Odesláno Pondělí, 08. června 2009 - 18:17:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Liberecký (Kraj Liberecký)
Dálnice zatíží dopravou i Liberec

KUDY POVEDE? Kudy povede plánovaná silnice R35? Ministerstvo životního prostředí prosazuje jižní koridor z Mnichova Hradiště kolem Sobotky na Jičín, ministerstvo dopravy zase severní trasu mezi dvěma částmi CHKO Český ráj. O superseverní trasu nemá zájem nikdo.

Liberecký kraj - Po dobudování nejdelší rychlostní silnice v České republice, se R35 stane součástí mezinárodní dálniční sítě a umožní přepravu zboží a osob od Hamburku až po Istanbul. Díky tomu „nasaje“ hlavně těžkou kamionovou dopravu, která se povalí nejen nyní projednávaným úsekem mezi Turnovem a Jičínem, ale projede také Libercem.

„V Liberci si vůbec neuvědomují, že vozidla jedoucí severním koridorem budou muset projet i jejich městem a dojde tedy ke zvýšení dopravní a ekologické zátěže,“ varuje turnovský zastupitel Josef Kunetka. Jižní koridor kolem Mnichova Hradiště by podle něj umožňoval pokračovat se silnicí přes bývalé vojské území Mimoně a Ralska, a tím by se nová kamionová doprava mohla Liberci vyhnout.

Libercem projíždějí desetitisíce aut Intenzita dopravy u tunelu na průtahu Libercem se již nyní pohybuje kolem 35 tisíc automobilů denně. „Podle našich studií je kapacita silnice i tunelu dostatečná,“ míní náměstek hejtmana pro dopravu Martin Sepp. Odhad intenzity dopravy u Rádelského Mlýna nedaleko Hodkovic nad Mohelkou pro rok 2040 podle studie proveditelnosti R35 přesahuje třicetitisícové hodnoty, zatím co nyní tu projede o třetinu méně automobilů.

„Nejsme v situaci, že bychom to nyní museli řešit. Těžko říct, co bude za třicet let. Technicky to ale případně určitě vyřešit lze,“ odpověděl Sepp na otázku jak kraj v Liberci vyřeší případný nárůst dopravy způsobený transkontinentální silnicí, která má odlehčit přetížené dálnici D1.

„Česká republika díky své poloze tvoří tranzitní uzel, takže dálniční síť musíme dobudovat. O to více ale musíme vážit, kudy rychlostní silnice a dálnice vést,“ uvedl na setkání s nejen turnovskou veřejností náměstek ministra pro životní prostředí František Pelc. Právě jeho ministerstvo posuzuje vlivy staveb na životní prostředí. „Severní koridor je o to nešťastnější, že existují i jiné varianty,“ míní Pelc.

Budoucí dálnice neznamená jen tenkou nitku vedoucí krajinou, ale i sklady, montovny a další objekty, které vyrůstají například kolem Příšovic. „Je povinností občanů a zastupitelů se k dálnici vyjádřit. Nenechte si rozdělit Turnov ani Liberec dálnicí. V Liberci ještě nemají ani zpracované dopady na životní prostředí,“ varuje Pelc.

Zatímco Liberecký kraj tvrdí, že se ještě nerozhodl, kterou variantu doporučí, ministerstva mají jasno. Ministerstvo životního prostředí prosazuje jižní koridor z Mnichova Hradiště kolem Sobotky na Jičín.

„Z ekologického hlediska vychází jižní varianta nejvýhodněji, zatím co superseverní je téměř nepřijatelná. Jižní varianta však neřeší dopravu na stávající silnici I/35 mezi Turnovem a Jičínem,“ říká Sepp. Podle propočtů by v roce 2040 přesáhla na stávající silnici dopravní intenzita 6 000 vozidel, což vyžaduje obchvaty obcí. Jejich vybudování je do ceny jižní varianty již zahrnuté.

Ministerstvo dopravy prosazuje severní variantu mezi dvěma částmi Chráněné krajinné oblasti Český ráj. Na prezentaci studie jednotlivých koridorů v Železném Brodě to ve stanovisku ministerstva dopravy potvrdil ředitel libereckého Ředitelství silnic a dálnic Josef Jeníček. „Jižní varianta řeší situaci ve Středočeském kraji a nikoliv v Libereckém. Díky mýtnému a maximální možné rychlosti kamionů na dálnici by těžká doprava zůstala na stávající silnici,“ tvrdí ministerstvo dopravy.

O nejdražší superseverní variantu nemá zájem nikdo. „Tuto variantu nepodporuje žádný z centrálních orgánů. Vzhledem k její finanční náročnosti nelze předpokládat, že byministerstvo dopravy bojovalo s ekology o trasu, o kterou nemá zájem,“ vysvětluje Jeníček. Superseverní trasa kolem Železného Brodu, Semil a Lomnice nad Popelkou by mohla pomoci průmyslovému rozvoji těchto oblastí, ale znamenala by značné zásahy do přírody.

„Jižní trasa by nám nic nepřinesla a superseverní je až příliš pohádková. Těžko bychom byly ochotni obětovat třetinu lesů,“ podotkl starosta Železného Brodu Václav Horáček. Aby při nejsevernější trase dálnice byly škody co nejmenší, projektanti zde navrhli množství tunelů a mostů. Například údolí Jizery u Spálova by silnice překonávala po mostě ve výšce 100 metrů.

Jak stavět levněji?

To zda, kdy a jak se bude rychlostní silnice R35 stavět bude záležet nejen na politických rozhodnutích, ale hlavně na penězích. A těch se ministerstvu dopravy nedostává. „Ceny, které jsou pro jednotlivé trasy spočítány neodpovídají skutečnosti. Počítají se 115 miliony na kilometr, ale staví se za 170 i více,“ upozorňuje turnovská zastupitelka Martina Pokorná.

Ministerstvo dopravy nyní zpracovává koncept, jak stavět levněji. Z něj vyplývá, že úspory lze najít v omezení počtu mostů a tunelů. Studie Valbeku počítá na severním koridoru smiliardovou úsporou právě díky zkrácení tunelů o kilometr a zvětšení zářezů do krajiny.

***

Superseverní trasa:
10 tunelů i 52 mostů

Superseverní trasa: Rádelský
Mlýn, Rychnov nad Nisou, kolem Skuhrova, údolím Jizery, severně kolem Železného Brodu, přes Proseč na Semily, Košťálov, Lomnici nad Popelkou a Železnici na Úlibice.

- cena: 36 874 148 900 Kč
- celková délka: 44,37 km
- délka nové trasy: 44,37 km
- 52 mostů o délce 6,80 km
- 10 tunelů o délce 8,89 km
- 8 mimoúrovňových křižovatek
- spotřeba času pro osobní automobil: 26,3 minut
- spotřeba času pro nákladní automobil: 36,5 minut
- demolice 7 objektů
- biokoridory 18.6 km
- významné krajinné prvky 14,6 km
- geopark Český ráj 27,9 km


Severní varianta vede mezi dvěma částmi CHKO

Severní trasa: Ohrazenice, Turnov, kolem Karlovic mezi dvěma částmi CHKO Český ráj, severně
od Boreckých skal a Rovenska pod
Troskami, podél Libuně, Knežnice a Železnice do Úlibic u Jičína.

- cena: 19 675 805 600 Kč
- celková délka: 45,34 km
- délka nové trasy: 34,94
- 35 mostů o délce 3,24 km
- 4 tunely o max. délce 4,39 km
- 7 mimoúrovňových křižovatek
- spotřeba času pro OA: 24,6 min
- spotřeba času pro NA: 34,0 min
- spotřeba energie na provoz tunelů: 3,5 GWh/rok
- demolice 3 objektů
- ochranné pásmo vodního zdroje 11,7 km
- biokoridory 13,9 km
- významné krajinné prvky 2,5 km
- geopark Český ráj 30,8 km


Jižní trasa je nejlevnější, přišla by na 15 miliard

Jižní trasa: od rychlostní silnice R10 u Mnichova Hradiště, jižně pod Chráněnou krajinnou oblastí Český ráj kolem Kněžmostě, Sobotky, Ostružna a novým obchvatem jižně kolem Jičína.

- cena: 14 567 461 000 Kč
- celková délka: 64,53 km
- délka nové trasy: 41,33 km
- 55 mostů o délce 2,89 km
- 1 tunel o délce 0,85 km
- 7 mimoúrovňových křižovatek
- spotřeba času pro OA: 33,2 min
- spotřeba času pro NA: 47,7 min
- spotřeba energie na provoz tunelů 0,7 GWh/rok
- demolice 0 objektů
- ochranné pásmo vodního zdroje 0 km
- biokoridory 3,9 km
- významné krajinné prvky 1,8 km
- geopark Český ráj 2,8 km

Kudy by mohly vést silnice

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - liberecký kraj
Autor: * JAROSLAV HOŘENÍ
Nejrychlejší způsob přepravy po Brně v dopravní špičce? Jednoznačně bicyklem!
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3400
Registrován: 9-2004

Odesláno Pondělí, 08. června 2009 - 18:32:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kdybych měl vyjádřit svůj názor, tak superseverní varianta je nesmysl. Trasa je vedena natolik členitou krajinou s překonáním několika údolí a horských hřebenů s vysokým rozdílem výšky, že by si to vyžádalo nemálo umělých staveb (tunely, mosty, zářezy) = velké zásahy do dopravou nedotčené přírody. I když je suma vyčíslena na necelých 40 mld, zdá se mi poněkud podhodnocená. Navíc chtít dálnici v okolí Semil, Lomnice nad Popelkou, popř. Železného Brodu a souobcí Košťálova a Libštátu, to může skutečně jen idiot, nebo člověk, který není obeznámen se zdejší krajinou.

Severní varianta: nejlogičtější varianta, kudy R35 vést. Z hlediska členitosti krajiny tady není velkej problém. Co však problém je, je vedení krajinou jako takovou. Koukat z Hrubé Skály, z Valdštejna nebo z Trosek či z Kozákova na dálnici, to opravdu ne. Na druhou stranu, pokud by došlo k částečnému zakrytí dálnice, případně vedení jednotlivých směrů dál od sebe (jinýmy slovy neexistence jednodo širokého pásu dálnice, ale dvou užších), pak by se o tom dalo diskutovat.

Jižní varianta: o dvacet km delší jak varianta severní. Pro stavbu hraje cena stavby, vedení dálnice v relativní vzdálenosti od Českého ráje. Proti je vedení komunikace vzhledem k potřebě se dostat z místa A (např. z Liberce) do místa B (např. Jičína) po trase s poněkud nepříjemným závlekem, který však při rychlosti 130km/h nebude trvat více jak deset minut.

(Příspěvek byl editován uživatelem janatak.)
Nejrychlejší způsob přepravy po Brně v dopravní špičce? Jednoznačně bicyklem!
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3401
Registrován: 9-2004

Odesláno Pondělí, 08. června 2009 - 21:36:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Stavba dálnic přibrzdí, vláda odmítla dát 50 miliard
Nejrychlejší způsob přepravy po Brně v dopravní špičce? Jednoznačně bicyklem!
Jef
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1869
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 09. června 2009 - 13:53:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Janatak: se shrnutím okolo R35 souhlas. Superseverní varianta je absurdní a nevím, kdo ji může pořád uvádět mezi možnostmi - skoro jako by účelem bylo vymyslet strašně drahou a v krajině problematickou variantu, abychom si pak mohli "oddechnout", jak úžasně levný a jednoduchý vlastně je ten původní návrh.

Pan turnovský zastupitel by si zjevně přál, aby se doprava vyhnula Turnovu, ovšem nejsem si hloubkou jeho nápadů úplně jistý - odvést dopravu přes "bývalé vojenské území" sice zní na první pohled tak, že by to vlastně nikomu nemuselo vadit, ale ve skutečnosti je tam volná krajina a dost přírody, kudy kapacitní silnice nevedou a stavět tam nějakou novou by mohlo znamenat spojnici odnikud nikam. A hlavně kam budou ty kamiony pokračovat, zřejmě na sever do Německa? To pak Liberec taková zajížďka není.

Neznám přesně koncepci dálkové trasy E 442 - alespoň v české části je to jakýsi "severní obchvat Středních Čech", u kterého nečekám, že ho někdo bude používat cestou z Moravy do Ústí nebo z východních Čech do Varů. To asi pojede spíš přes Prahu, po E 442 asi spíš jen dílčí úseky. Z pohledu E 442 je Liberec zajížďka už teď, takže předpokládám, že bude jednak cílem sám o sobě a jednak že má trasa E 442 zachycovat tranzit z Německa, případně Polska.

Nicméně možná lze s panem zastupitelem souhlasit, že nějaká doprava, spíš ale ne moc dálková, by z jižní varianty pokračovala třeba na I/38. Kromě toho by jižní varianta měla význam i pro spojení Praha-Krkonoše, které bývá nárazově dost vytížené. Asi by se mi osobně zamlouvala víc... a ty výhrůžky, že by kamiony sjely z rychlostní komunikace na starou státovku přes Český ráj - no nevím, kdyby to po té staré bylo proti nové R dostatečně pomalé, tak by se jim přes ty obce myslím zase tolik nechtělo... jistě by je šlo i nějak motivovat pomocí mýtného.
Telini
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 228
Registrován: 10-2006
Odesláno Úterý, 09. června 2009 - 17:31:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Z argumentace odpůrců uvedené v článcích bych ale blil (Ať už dálnice na Troskách a nebo kamiony Hamburk - Istanbul ). Jejich kecy neznamenají nic jiného, než že dálnice je prostě špatná.

Jinak jedinou logickou variantou je z dopravního hlediska samozřejmě severní varianta. Jejím odpůrcům bych doporučil nasměřovat jejich úsilí spíše k přesvědčení odpovědných úřadů o tom, že v úseku Jičín - Turnov postačí jako nedělený dvoupruh, tedy kvalitní silnice 1. třídy.

Janatak: Když se kvůli výhledu z Trosek zakrývala hrdoňovická pískovna, neviděl bych takový problém zakrýt náspem/zářezem i 30 m širokou silnici.

Mě se zase na jižní trase nelíbí, že prakticky vůbec nevyužívá současnou I/16, která je postavena vcelku luxusně a má se v celé trase prakticky o kilometr vedle udělat další liniová překážka. No když oni to ti komunisti postavili tak necitlivě a blízko domečkům . Navíc by jižní trasa nevyhovovala nejen lokální dopravě Jičín - Turnov, ale ani Jičín - Mladá Boleslav. I/16 se totiž má stejně od Boleslavi k Obrubům překládat mimo sídla a k tomu by muselo dojít i při realizaci Jižní varianty.
Opavacek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3274
Registrován: 10-2005

Odesláno Středa, 10. června 2009 - 17:34:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Moravskoslezský (Kraj Moravskoslezský)
Silnice obcím chybí

Silnice R48 mezi Rychalticemi a Frýdkem-Místkem by se měla stavět ještě letos

Frýdek-Místek - Už brzy by mělo ze silniční mapy moravskoslezského kraje zmizet jedno z míst, které řidiči nemají rádi. Úzké hrdlo silnice R48 v Rychalticích, kde se čtyřproudová silnice prudce zužuje na dvouproudou, nemá rád pravděpodobně žádný řidič. Na širokou silnici, vedoucí z Lipníku nad Bečvou, navazuje klasická silnice o dvou pruzích, vedoucí až do Frýdku-Místku.

Modernizovaná část silnice R48, která nahradí současnou trasu, vedoucí středem Chlebovic a Zelinkovic, by mohla začít vyrůstat ještě letos. Tvrdí to alespoň náměstek frýdeckomístecké primátorky Michal Pobucký.

„Pokud vše půjde podle plánu, mohl by se začít stavět úsek silnice R48 mezi Rychalticemi a FrýdkemMístkem ještě v letošním roce,“ říká Michal Pobucký. „Silnice je totiž zařazena do programu financovaného s pomocí zdrojů z Evropské unie a zde by peníze neměly chybět,“ dodal náměstek primátorky. Starostka Hukvald, pod něž spadají i Rychaltice, Jaroslava Michnová, si ale letošním datem zahájení stavby jistá není. „Vše je to o penězích, jestli budou, nebo ne, to se teprve uvidí. Buď peníze budou, nebo se stavba oddálí. Každopádně ale již nyní probíhají přípravné stavební práce, kácejí se stromy na plánované trase a podobně,“ řekla starostka.

Výstavba nové silnice mezi Rychalticemi a Frýdkem-Místkem je jednou ze tří etap chybějící dostavby rychlostní komunikace R48. Kromě ní je v plánu ještě výstavba obchvatu Frýdku-Místku a napojení obchvatu na už dokončenou silnici mezi Frýdkem-Místkem a Českým Těšínem.

Stejně jako u jiných staveb je i trasa nové části silnice R48 ostře sledovanou stavbou s několika soudními spory. Za většinou z nich stojí ekologičtí aktivisté, kteří při svých odvoláních využívají chyb úředníků v přípravném řízení.

Nebýt těchto chyb, možná by se již na výstavbě rychlostní komunikace pracovalo. Úředníci stavebního úřadu ve Frýdku-Místku totiž před časem neobeslali všechny účastníky stavebního řízení, což se stalo argumentem pro odpůrce stavby. Mezitím se navíc změnily zákony a celý proces musel běžet nanovo.

Náměstek frýdecko-místecké primátorky Michal Pobucký je ale optimistou. „Na většinu této trasy již jsou vydána stavební povolení, když půjde vše dobře, mohlo by se začít stavět ještě letos na podzim,“ dodal náměstek.

„O tom, kolik peněz na stavbu bude, se rozhodne v srpnu, kdy se bude připravovat rozpočet na příští rok, stavby financované za pomoci Evropské unie ale mají přednost,“ řekla tisková mluvčí ŘSD Martina Vápeníková. (Viz Obchvat... str. C4)

O tom, kolik peněz na stavbu bude, se rozhodne v srpnu, kdy se bude připravovat rozpočet na příští rok. mluvčí ŘSD Marttina Vápeníková

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - severni Morava a Slezsko
KOUZLO DOPRAVY » www.kouzlodopravy.ic.cz

ICQ: 176-653-451 | Skype: miroslav.puchalter
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3408
Registrován: 9-2004

Odesláno Čtvrtek, 11. června 2009 - 09:26:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

D47 zachrání dluhopisy, pokračování je letos zajištěno
Nejrychlejší způsob přepravy po Brně v dopravní špičce? Jednoznačně bicyklem!
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3409
Registrován: 9-2004

Odesláno Čtvrtek, 11. června 2009 - 10:04:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Stát vyvlastní farmářku z D11. Nefér, říká Gandalovič
Nejrychlejší způsob přepravy po Brně v dopravní špičce? Jednoznačně bicyklem!
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3444
Registrován: 9-2004

Odesláno Neděle, 21. června 2009 - 21:52:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Čtyřproudovku Českým rájem nechceme, bouřily se stovky lidí
Nejrychlejší způsob přepravy po Brně v dopravní špičce? Jednoznačně bicyklem!
Icetiger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1032
Registrován: 8-2006

Odesláno Pondělí, 22. června 2009 - 16:57:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

stavba silnice I/11 pokračuje

hurááááááá
tož sem pravil, to su dřisty,ni?

icq: 317-264-840
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3459
Registrován: 9-2004

Odesláno Středa, 24. června 2009 - 09:46:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ŘSD zprovozňuje nový úsek silnice I/57 u Vsetína
Nejrychlejší způsob přepravy po Brně v dopravní špičce? Jednoznačně bicyklem!
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3475
Registrován: 9-2004

Odesláno Sobota, 27. června 2009 - 21:17:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Problematika R35

Liberecký (Kraj Liberecký)
Turnov poprvé podpořil jižní trasu silnice R35

Turnov - První významné rozhodnutí ve věci budoucí rychlostní silnice R35 přijali turnovští zastupitelé.

Pokud bude vybudována nová přeložka výpadovky na Semily mimo centrum města a stávající silnice na Jičín se dočká oprav a obchvatů, tak Turnov podpoří jižní koridor R35. Tedy vedení silnice nikoliv středem Českého ráje, ale po jeho jižním okraji přes Mnichovo Hradiště a kolem Sobotky.

Ke schválení tohoto rozhodnutí pomohla účast náměstka ministra životního prostředí Františka Pelce, který na zastupitele apeloval tím, že o jižní koridor zatím nikdo neprojevil vážný zájem a že tak může být při politických rozhodnutích ve vládě smeten ze stolu.

„Do tří týdnů půjde do vlády politika územního rozvoje České republiky. Touha po severním koridoru je a bude velká,“ uvedl Pelc.

„Rozhodujete o tom, zda vůbec je nějaká poptávka po jižní variantě," uvedl Pelc ještě na začátku vzrušené debaty, kterou se ale místostarosta Jaromír Pekař, jako řídící jednání, snažil zkrátit na minimum. Mnozí zastupitelé a lidé tak nedostali prostor k tomu, co chtěli sdělit. Dvakrát na to upozornil jeden z předkladatelů návrhu usnesení Otto Jarolímek.

Protinávrh usnesení, který přednesla starostka požadoval odsunutí rozhodnutí na září. „Od začátku chceme po kraji kompletní hodnocení všech koridorů a já mám od náměstka pro dopravu písemně potvrzený termín pro turnovskou prezentaci za účasti týmu předkladatelů. Dopřejte nám i veřejnosti luxus se s prezentací ještě znovu seznámit,“ požadovala starostka Maierová.

Jižní koridor nakonec získal, místo potřebných 14 hlasů, dokonce sedmnáct. Zastupitelstvo si ale nechalo otevřená zadní vrátka. Nesouhlas s trasováním rychlostní silnice R35 přes Turnov, tedy se severní variantou, neprošel. Všichni zájemci o informace tak mohou doufat, že ve čtvrtek 9. července se jich na Střelnici při krajském projednávání dočkají.

Konečné slovo bude mít ministerstvo dopravy „Po šesti letech jednání si už mohl každý svůj názor na dálnici vytvořit. Po prezentaci na Kozákově jsem došla k názoru, že jednání s krajem je maximálně složité a určitě není vstřícné,“ uvedla zastupitelka Martina Pokorná. Podle různých anket jsou síly mezi odpůrci a příznivci dálnice přes Český ráj vyrovnané.

Definitivní rozhodnutí, kterou variantu ano a kterou ne, přijmou turnovští zastupitelé v září. Konečné slovo ve výběru koridoru ale nebude na Turnovu či Libereckém kraji, ale na ministerstvu dopravy.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - liberecký kraj

(Příspěvek byl editován uživatelem janatak.)
Nejrychlejší způsob přepravy po Brně v dopravní špičce? Jednoznačně bicyklem!
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3476
Registrován: 9-2004

Odesláno Sobota, 27. června 2009 - 21:19:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Liberecký (Kraj Liberecký)
Do Polska povedou opravené silnice

Hrádek nad Nisou - Lepší dopravní spojení mezi Hrádkem nad Nisou a polskou Bogatyní a také do německé Žitavy zajistí rekonstrukce silnic, která jen v Hrádku přijde na více než 25 milionů korun.

Většinu peněz poskytla Evropská unie z přeshraničního programu Cíl 3, Hrádek dá z rozpočtu jen 2,5milionu korun. Při zahájení stavebních prací v Hrádku nad Nisou o tom včera informoval starosta Martin Půta. Silnice od hraničního přechodu směrem do Hrádku a také některé ulice ve městě v celkové délce tří kilometrů se, díky penězům z unie, dočkají rekonstrukce a nového osvětlení. „Třeba ve Václavské ulici se spolu s rekonstrukcí vozovky dočká obnovy i kanalizace a vodovod,“ řekl Půta.

Spojení bude sloužit nejen motoristům, ale i cyklistům, kterých přijíždí stále více. Na řadě míst se proto změní režim dopravy. Některé ulice budou jednosměrné a po celé trase vznikne vyhrazený pás pro cyklisty. „Průtah od bývalých hraničních přechodů, který prochází městy Hrádek a Bogatyně byl v nevyhovujícím stavu včetně inženýrských sítí, ten projekt nám umožnil komunikace opravit,“ řekl Půta.

Peníze z Unie podle něj umožnily nejen opravit povrchy komunikací, doplnit osvětlení nebo zeleň tam, kde chyběla, ale umožní také modernizovat infrastrukturu, která není na povrchu vidět.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - liberecký kraj
Autor: * (ČTK)
Nejrychlejší způsob přepravy po Brně v dopravní špičce? Jednoznačně bicyklem!
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3488
Registrován: 9-2004

Odesláno Úterý, 30. června 2009 - 19:58:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Problematika R52

NKÚ doporučuje zrušit stavbu dálnice na Vídeň
Nejrychlejší způsob přepravy po Brně v dopravní špičce? Jednoznačně bicyklem!
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3496
Registrován: 9-2004

Odesláno Čtvrtek, 02. července 2009 - 13:20:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pardubický (Kraj Pardubický)
Napojení R35 u Mýta vázne

Vysoké Mýto - Trasa, po které bude jezdit doprava z Orlickoústecka na rychlostní silnici R35, je stále méně jasná. Příprava prvního z přivaděčů regionu při cestě od Pardubic naMoravu se totiž zastavila. Přitom to bylo dosud nejméně sporné napojení regionu.

Jde o návrh odbočky silnice R35 od Vysokého Mýta k Chocni a dále směrem na Žamberk. Silničáři jej sice mají nakreslený, ale studii teď nejspíš hodí do koše a další zpracovávat nebudou. Může za to odpor části obyvatel a zastupitelů Vysokého Mýta vůči navržené trase.

Podle Hany Jarolímové, vedoucí manažerky projektu R35, se tím příprava přivaděče zbrzdí. „Zpracovali jsme studii, podle nás, dobré trasy. Překvapilo nás, že ji zastupitelstvo Vysokého Mýta shodilo,“ říká Jarolímová z Ředitelství silnic a dálnic v Pardubicích. Silničáři už chystali posouzení navržené trasy z hlediska vlivu na životní prostředí, tím by jasně rozběhli přípravu stavby.

„Mrzí mne to už proto, že kvůli současné krizi stát nebude chtít připravovat přeložky silnic druhé třídy, kterou tento přivaděč vlastně je. Příprava není tolik závislá na penězích, proto jsme měli snahu dotáhnout ji co nejdál, ale toto rozhodnutím nám v tom zabránilo,“ říká Jarolímová.

Silnice měla vést klidnou částí Mýta. Lidé ji tam nechtějí

Trasa, kterou silničáři nakreslili, prochází ve Vysokém Mýtě mezi Bučkovým kopcem a místní částí Limperka. Její obyvatelé proti ní ale protestují. Zastupitelstvo města proto požádalo o zpracování jiné varianty. Do ní se už ale Ředitelství silnic a dálnic nepustí.

„Ředitelství silnic a dálnic v přípravě trasy nebude dál pokračovat, dokud si Vysoké Mýto a Pardubický kraj neujasní, kudy případná přeložka povede,“ uvedla Jarolímová s tím, že takový je závěr jednání mezi hejtmanem Pardubického kraje a vedením Ředitelství silnic a dálnic.

K další přípravě přivaděče tedy projektanti přistoupí až tehdy, kdy kraj navrhne jeho trasu v územním plánu. Nejbližší změnu územního plánu kraj chystá na jaro příštího roku, je ale pravděpodobné, že tam se ještě trasa nedostane. Příprava každé změny toho dokumentu přitom trvá asi dva roky.

Vysoké Mýto teď čeká složité hledání kompromisu, kudy silnici vést.

„Je logické, že část obyvatel, která dnes bydlí v klidném místě s výhledem na Bučkův kopec, tam silnici nechce. Když ale projektant nakreslí variantu za kopcem, bude zase protestovat obec Slatina. Kopec zkrátka musí silnice z nějaké strany obejít,“ uvedl starosta Vysokého Mýta Martin Krejza.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - pardubický kraj
Autor:* (fil)
Nejrychlejší způsob přepravy po Brně v dopravní špičce? Jednoznačně bicyklem!
Icetiger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1038
Registrován: 8-2006

Odesláno Sobota, 04. července 2009 - 12:40:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

pár foteček z dnešní vyjížďky na kole - výstavba silnice I/11 - úsek Hrabyně - Mokré Lazce







tož sem pravil, to su dřisty,ni?

icq: 317-264-840
Icetiger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1044
Registrován: 8-2006

Odesláno Sobota, 11. července 2009 - 08:10:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

stavba J obchvatu kolem Opavy
tož sem pravil, to su dřisty,ni?

icq: 317-264-840
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3512
Registrován: 9-2004

Odesláno Neděle, 19. července 2009 - 23:25:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Stát řekl, kudy povede D3 u Sázavy, starostové se bouří
Nejrychlejší způsob přepravy po Brně v dopravní špičce? Jednoznačně bicyklem!
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3537
Registrován: 9-2004

Odesláno Pátek, 24. července 2009 - 11:57:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Malujeme čáry na 2200 km silnic
Nejrychlejší způsob přepravy po Brně v dopravní špičce? Jednoznačně bicyklem!
A_S
Neregistrovaný host
Odeslán z: 93.99.142.1
Odesláno Středa, 29. července 2009 - 16:34:25    Odkaz na tento příspěvek  

Otevřen obchvat městyse Bohdalov mezi Jihlavou a Žďárem n/S:
http://vysocina.eu/vismo5/dokumenty2.asp?id_org=450008&id=4021320 &p1=1013
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3561
Registrován: 9-2004

Odesláno Středa, 12. srpna 2009 - 13:33:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Liberecký (Kraj Liberecký)
Průlom: silnice do Žitavy se začne stavět ještě letos

Hrádek nad Nisou - Je to nečekaný, možná zásadní zlom. Poláci zřejmě začnou ještě letos stavět chybějící část silnice, která má vést z Hrádku nad Nisou přes Polsko do Žitavy.

Mezivládní dohodu o zprovoznění silnice, která vede částečně i přes polské území, podepsali premiéři Česka, Polska a Německa už v květnu 2004. Česká i německá část trasy již jsou nějaký čas dokončeny a po silnici se už mělo dávno jezdit. Celý projekt ale dosud brzdili právě Poláci, kteří musí na svém území postavit zhruba čtyřkilometrový úsek.

Včera se v Polsku celá věc pohnula výrazně kupředu. „U starosty v Bogatynii se otvíraly obálky s nabídkami stavebních firem.. Nejlevnější nabídka je čtyřicet milionů zlotých, Poláci mají ale pro stavbu k dispozici dokonce šedesát milionů zlotých. Tak doufám v to, že by ještě letos mohli začít stavět,“ řekl starosta Hrádku nad Nisou Martin Půta.

Češi a Němci o stavbu usilují už od počátku devadesátých let. Propojí oba státy rychlostní komunikací a tím i jejich dálniční systémy. Navíc bude přínosem pro region Trojzemí. „Bude to spojka pro nákladní dopravu, která by se pro oblast Trojzemí mohla stát impulzem pro další ekonomický rozvoj,“ věří Půta.

Starosta chladí optimismus Kdyby Poláci začali svůj čtyřkilometrový úsek stavět opravdu ještě letos, mohli by skončit do jara roku 2011. Ve stejném termínumá být dokončena i silnice z Bílého Kostela do Hrádku, která má zlepšit spojení mezi Libercem a státní hranicí. Hrádek by tak měl v jednu chvíli úplně nová spojení na obě strany: Žitavu i Liberec. Stihnou to Poláci do jara přespříštího roku? „Bylo by to skvělé, ale až takový optimista nejsem,“ říká Půta.

Poláci budou úsek na své straně stavět za peníze, které jim dali Češi a především Němci – česká strana poskytla dva a půl milionu eur, Němci dali dokonce 12,5 milionu eur. Když byl letos výhodný kurz pro směnu, Poláci si eura vyměnili na zloté, těch teď mají zhruba šedesát milionů.

Projekt se na polské straně zdržel kvůli naddimenzovanému projektu, na který polská vláda odmítla dát peníze. „V projektu byly kromě vlastní dvouproudové komunikace i boční obslužné silnice, mimoúrovňové a kruhové křižovatky a osvětlená cyklostezka. „Dokonce tam měli hasičské auto, které by bylo připravené na výjezd v případě havárie,“ poznamenal už dříve Půta.

Na české straně se už nyní staví nová silnice za dvě miliardy korun ke státní hranici. Její výstavba ale komplikuje dopravu na frekventované silnici z Liberce na Nový Bor a Děčín – dělníci tu opravují most za plného provozu, vozovka je zúžená a motoristé musejí zpomalit.

„Kvůli napojení nové silnice budou v příštích měsících práce pokračovat i na čtyřpruhu směrem na Chrastavu,“ řekl Jan Stach z libereckého Ředitelství silnic a dálnic. S omezením tam proto musejí motoristé počítat až do konce letošního roku.

Most u Bílého Kostela je součástí mimoúrovňové křižovatky, do níž se napojí nově budovaná silnice do Hrádku nad Nisou. Ta by měla v budoucnu výrazně zrychlit dopravu směrem do Polska a Německa a odvést ji mimo zastavěná území. Práce na výstavbě 7,6 kilometru dlouhé komunikace začaly v květnu.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - liberecký kraj
Nejrychlejší způsob přepravy po Brně v dopravní špičce? Jednoznačně bicyklem!
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3580
Registrován: 9-2004

Odesláno Pátek, 14. srpna 2009 - 20:07:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jihomoravský + Brno (Jižní Morava)
R52 je v ohrožení. Nejsou peníze

Jižní Morava - Rychlé silniční spojení z Brna na Vídeň se příští rok stavět nezačne. Ministerstvo dopravy přiznalo, že na výstavbu rychlostní silnice R52 nebude mít peníze. Šéf rezortu Gustáv Slámečka to uvedl v dopise adresovaném rakouské ministryni dopravy.

„Odpovídali jsme rakouské ministryni dopravy, že je to pro nás priorita, ale v příštím roce by měla být zahájena nejdražší část stavby a na to teď nemáme peníze,“ potvrdil Jakub Ptačinský z tiskového oddělení ministerstva dopravy.

Podle úředníků z Ředitelství silnic a dálnic je to nereálné už kvůli složitému procesu povolování stavby. „Nemáme zatím ani územní rozhodnutí a nezačaly se ještě vykupovat pozemky. Další obstrukce aktivistů proti tahu přes novomlýnské nádrže mohou začátek stavby ještě oddálit,“ řekl Roman Kluzák z tiskového oddělení Ředitelství silnic a dálnic.

Pro Jihomoravský kraj je to velmi špatná zpráva a vedení kraje doufá, že ministr své rozhodnutí změní. „Chceme s panem ministrem ještě jednat, protože pro rozvoj kraje je dálniční spojení s Vídní klíčová stavba,“ naznačila náměstkyně hejtmana Anna Procházková.

Začít by se podle ní mohlo aspoň na dolním konci silnice mezi rakouskou hranicí aMikulovem. „Rakouská strana bude hotová v roce 2013, a pokud se bude čtyřpruh rakouské dálnice napojovat na dvoupruh staré silnice na české straně, doplatí na to hlavně Mikulov,“ řekla Procházková. Na obchvat Mikulova a dolní část R52 po česko-rakouskou hranici bude podle ní potřeba asi čtyři miliardy korun. „Doufáme, že se v rozpočtu najdou,“ dodala.

Další úseky už podle Procházkové nejsou z hlediska plynulosti dopravy na této trase tak kritické. „Nesmíme to vzdát. Rakouská strana oznámila, že se právě kvůli krizi rozhodla investovat peníze do dopravní infrastruktury. My bychom se měli chovat podobně,“ míní Procházková. Na financování staveb nových silnic a železnic v republice chybí v rozpočtu desítky miliard. „Prioritu dostanou stavby spolufinancované z evropských fondů,“ dodal Ptačinský. To se prý rychlostního tahu R52 netýká, protože operační program dopravy už je naplněný.

Podle Procházkové není na rozšíření dvouproudé silnice I/52 zase až tolik peněz. „Je to deset miliard korun. To by měl Státní fond dopravní infrastruktury unést,“ soudí náměstkyně hejtmana.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - jižní Morava
Autor: * LENKA ČÍŽKOVÁ
Nejrychlejší způsob přepravy po Brně v dopravní špičce? Jednoznačně bicyklem!
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 50794
Registrován: 4-2003

Odesláno Středa, 19. srpna 2009 - 01:20:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Stát se na stavbu silnic zadluží, chce si půjčit 37 miliard

Možná už jste viděli:
application/force-downloadBolivianHighway1
BolivianHighway1.pps (736.3 k)

Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Valdav
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 151
Registrován: 1-2009

Odesláno Středa, 19. srpna 2009 - 21:32:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V dnešní MF Dnes vyšel zajímavý článek, ve kterém je mimo jiné i předběžný seznam staveb silnic (železnic), které budou příští rok bez peněz = zakonzervovány a naopak na které peníze budou. V seznamu jsou uvedeny pouze větší stavby.

Na které úseky asi nebudou peníze:
číslo silnice/železnice|úsek|kraj
R1|Severní pražský okruh|Praha
I/11|Ostrava, prodloužená Rudná - hranice okresů Opava/Ostrava|Moravskoslezský
I/11|Mokré Lazce - hranice okresů Opava/Ostrava|Moravskoselzský
R49|Hulín - Fryšták|Zlínský
R6|Lubenec - Bošov|Ústecký
I/27|Velemyšleves (obchvat a most)|Ústecký
I/44|Vlachov - Rájec|Olomoucký
250/330|železniční uzel Břeclav (rekonstrukce)|Jihomoravský
010|Praha-Libeň - Praha-Běchovice (modernizace)|Praha

Kde by se v příštím roce mělo stavět:
číslo silnice/železnice|úsek|kraj
R1|D1 - Slivenec|Středočeský/Praha
D3|Tábor - Veselí nad Lužnicí|Jihočeský
D8|Lovosice - Řehlovice|Ústecký
R6|Jenišov - Kamenný Dvůr|Karlovarský
R7|Vysočany - Nové Spořice|Ústecký
D1|Kroměříž - Říkovice|Zlínský
R49|Hulín - Skalka|Zlínský
R48|Rychaltice - Frýdek-Místek|Moravskoslezský
I/38|obchvat Kolína|Středočeský
I/35|Bílý Kostel - Hrádek nad Nisou|Liberecký

EDIT: Vlastně je to ten stejný článek, na který tady dával odkaz Martin Zlivský. Ta tabulka byla pod článkem.

(Příspěvek byl editován uživatelem valdav.)
>>> BLADE NIGHTS OPLAJN 2009 <<< Přijeďte si zabruslit na in-line bruslích noční Opavou místy, kterým běžně vládnou auta. Sraz bruslařů je každou sobotu od května do září vždy ve 20:30 na Horním náměstí v Opavě. Na 12 km dlouhou trať se vyráží vždy ve 21:00. Akce pořádá USKSU ve spolupráci se Statutárním městem Opavou.
Icetiger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1086
Registrován: 8-2006

Odesláno Čtvrtek, 20. srpna 2009 - 19:24:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

k těm úsekům na které nebudou peníze - nechápu to, když si vzpomenu, že známý mi říkal, že stavbu - Prodloužená Místecká v Ostravě se staví furt, ikdyž stát jim dluží - a staví se jen proto, že jedou na úvěr ... takže se stavět dá, jen to chce domluvit se mezi MD + firma + banka ...
tož sem pravil, to su dřisty,ni?

icq: 317-264-840
Martinmarilynmanson
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3457
Registrován: 12-2007

Odesláno Pátek, 21. srpna 2009 - 23:32:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

R6|Lubenec - Bošov|Ústecký
Když jsem si přečet, že na tenhle úsek nebudou peníze, tak jsem vyskočil asi 6 metrů do vzduchu. To je šílený, opravdu, jediný, co se stihlo je, že se vykácely stromy široko daleko a prd.
M. Manson web About me blog
Icq:482-787-172

Moje fotogalerie Nové fotky autobusů v PID!!!
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.94.242
Odesláno Pondělí, 24. srpna 2009 - 09:16:13    Odkaz na tento příspěvek  

Není v předchozích příspěvcích překlep? Že jako je v nedohlednu přestavba úseku Lubenec - Bochov? Jméno obce Bošov, ležící na trase silnice Praha - Karlovy Vary, mi totiž jaksi nic neříká.
Martinmarilynmanson
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3477
Registrován: 12-2007

Odesláno Pondělí, 24. srpna 2009 - 09:23:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Že jako je v nedohlednu přestavba úseku Lubenec - Bochov?
Není. Obec Bošov je malá víska nad Lubencem, vede k ní táhle stoupání.
About me ; web o Mansonovi ; moje články na iDnes
Icq:482-787-172

Moje fotogalerie Nové fotky autobusů v PID!!!
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3590
Registrován: 9-2004

Odesláno Pondělí, 24. srpna 2009 - 10:08:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Česká dálniční odpočívadla jsou nejhorší v Evropě
Nejrychlejší způsob přepravy po Brně v dopravní špičce? Jednoznačně bicyklem!
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.94.242
Odesláno Pondělí, 24. srpna 2009 - 10:09:29    Odkaz na tento příspěvek  

Aha (našel jsem si to i na mapě). Opravdu ležíci nedaleko Lubence. Původní má hypotéza totiž byla, že v dohledné době bude (resp. nebude) na rychlostní silnici přestavěn celý úsek z Lubence do Bochova.
Martinmarilynmanson
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3478
Registrován: 12-2007

Odesláno Pondělí, 24. srpna 2009 - 10:41:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Někde na ŘSD je celej plán, jak to má po částech postupovat.
About me ; web o Mansonovi ; moje články na iDnes
Icq:482-787-172

Moje fotogalerie Nové fotky autobusů v PID!!!
Rzeczpospolita
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 447
Registrován: 9-2004

Odesláno Pondělí, 24. srpna 2009 - 17:30:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dnes:

Bus stop, rat bag, ha ha, charade you are
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.71.96.84
Odesláno Pondělí, 24. srpna 2009 - 19:01:54    Odkaz na tento příspěvek  

A bude u Komořan (v pozadí) hned po otevření tohoto monstra nájezd, nebo Modřaňáci, chtiví vjet na pražský vnější okruh, budou muset jet až na Most Závodu Míru u Zbraslavi a odtud zpět na velesložitou MÚK Lahovice?
Vehikl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 149
Registrován: 1-2009

Odesláno Pondělí, 24. srpna 2009 - 20:44:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Cogwheel: Dle mapy budou muset pravděpodobně objíždět.

Jinak je to docela veledílo. Nebude to nejdelší silniční most v ČR?
V západních zemích je revoluce nemožná. Kdyby svolali všechny revolucionáře, nenajdou místa na parkování.
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.94.242
Odesláno Úterý, 25. srpna 2009 - 09:50:37    Odkaz na tento příspěvek  

Tu mapu mám samozřejmě také - ale to je jen důmyslně pokreslený papír. Mě zajímá realita v terénu. Navíc, např. ve statistické ročence TSK (resp. býv. ÚDI) Praha za rok 2008 vyšla novější verze této mapy, kde už na komořanské straně něco zakresleno je.
Nejdelším mostem pro gumokolní dopravu v ČR dosud byl neveřejný most severně od Bíliny - z areálu dolu Bílina na Radovesickou výsypku. Dříve po něm vedla i pásová doprava hlušiny, dnes po něm projede nanajvýš pár náklaďáků rekultivačních firem. Tento nový most pražského vnějšího okruhu, přemosťující celou údolní nivu u soutoku Vltavy a Berounky, ho všemi parametry určitě překonává.
Vehikl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 151
Registrován: 1-2009

Odesláno Úterý, 25. srpna 2009 - 12:11:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Takže věc se má asi takto. Dle Sdružení občanů Prahy 12, rok 2005, cituji:

"Když se v 90. letech rozhodovalo o tom, kudy se bude trasovat expresní okruh okolo Prahy, tak udělala modřanská radnice gentlemanskou dohodu s občany, že okruh se povede jižní částí Komořan a občanům bylo slíbeno, že Komořanská ulice se na okruh nepřipojí, aby nevzrostla tranzitní doprava,což se setkalo se všeobecným souhlasem a tento slib byl zakotven v usnesení z 12.12.1995 bod 1.815. Do té doby nebylo radnici MČ Praha 12 z hlediska občanů co vyčítat. Proti tomuto řešení se ovšem po čase ohradily sousední městské části Praha-Zbraslav a Praha-Libuš a dle našeho názoru oprávněně namítaly, že si modřanští řeší své problémy na jejich úkor a budou na okruh jezdit přes Zbraslav a Písnici. Na to ovšem modřanská radnice, místo toho, aby bez vytáček přišla za občany s tím, že jsme to asi přehnali s ochranou našich zájmů a poškozujeme tím sousedy a vyhlásila veřejnou diskusi na téma, jak najít řešení přijatelné pro nás i pro sousední městské části, zvolila taktiku, jejíž motto lze jednoduše popsat tak, že analyzovala usnesení z 12.12.1995 a našla právnickou kličku jak neporušit usnesení a přitom připojení realizovat. Princip kličky je takový, že usnesení z 12.12.1995 zavazuje nenapojovat ulici Komořanskou, ale není v něm zakázáno napojit jinou ulici. Toto řešení je ovšem natolik bizarní, že nikdo z radnice se neodvážil vystoupit s ním na veřejnosti a začali ho protlačovat potajmu zabalené do Urbanistické studie Modřany-jih.
Pan starosta a jeho spolupracovníci počítali s letargií občanů, kteří nemají čas na to, aby pravidelně studovali vývěsky a vsadili na to, že se to provalí až v okamžiku, kdy přijedou bagry. V tom se ovšem přepočítali, provalilo se to o dost dřív a nyní sklízíme to, co radnice zasela.
Do intencí tohoto postupu zapadá i to, že na úřední desce modřanské radnice ani v Novinách Prahy 12 nebyla ani zmínka o tom, že město rozjelo úřední mašinérii směřující ke změně územního plánu ve prospěch silnice dálničního typu přes Komořany, že na 28.2.2005 je naplánováno veřejné projednávání Návrhu na zadání změny územního plánu, zatímco radnice MČ Praha-Libuš informaci na svou úřední desku zařadila."


Podrobnosti o nové komunikaci zde včetně zakreslených variant. Proti těmto variantám se ohradilo Sdružení občanů Phy 12 (přišli s vlastní variantou, žlutě naznačenou), České Dráhy, Český hydrometeorologický ústav a Jezdecký klub na Šabatce. (info rok 2005)

Dle aktuálních informací zde se o propojení okruhu a MČ Phy 12 výhledově uvažuje (takže tak + 5 až 10 let ) Není však upřesněno, jakou spojkou, zda novou přeložkou, či stávající ulicí Komořanská.
V západních zemích je revoluce nemožná. Kdyby svolali všechny revolucionáře, nenajdou místa na parkování.
Telini
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 252
Registrován: 10-2006
Odesláno Úterý, 25. srpna 2009 - 18:52:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

http://forum.ceskedalnice.cz/viewtopic.php?f=60&t=725

Nová komunikace by měla vést po tom krátkém zasypaném tunelu.
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.94.242
Odesláno Středa, 26. srpna 2009 - 13:58:07    Odkaz na tento příspěvek  

Ještě k tomu "dosud nejdelšímu" neveřejnému mostu u Bíliny, který sloužil Severočeským dolům: Jelikož byl postaven za komunistů, má dosti subtilní betonové pilíře, ve kterých jsou kapsičky na uložení náloží. Kdyby se tamtudy valila vojska "zlých imperialistů", bylo by možné celý most odstřelit a tím zřídit účinnou protitankovou překážku přes celé údolí Bíliny. Zkrátka řízeně provést něco podobného, jako se stalo při loňském neštěstí u Studénky.
U nového mostu pražského vnějšího okruhu v prostoru Radotín - Lahovice - Komořany se s něčím takovým (doufám) už nepočítá.
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3601
Registrován: 9-2004

Odesláno Čtvrtek, 27. srpna 2009 - 01:10:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Obnova značení na I/43 z Brna do Svitav finišuje
Nejrychlejší způsob přepravy po Brně v dopravní špičce? Jednoznačně bicyklem!
Vehikl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 155
Registrován: 1-2009

Odesláno Pátek, 28. srpna 2009 - 11:01:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Cogwheel: Já myslím, že to nebude nutné. On ten most spadne časem sám
V západních zemích je revoluce nemožná. Kdyby svolali všechny revolucionáře, nenajdou místa na parkování.
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3620
Registrován: 9-2004

Odesláno Pátek, 28. srpna 2009 - 19:58:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pardubický (Kraj Pardubický)
Nehody se opakují na stále stejných místech

Pardubice, Svitavy - Silnice z Hradce Králové na Moravskou Třebovou je nejen hlavní dopravní tepnou Pardubického kraje, ale nejnebezpečnějším místem pro řidiče. Každý rok na ní umírá několik lidí. Většinou kvůli vysoké rychlosti.

„Úsek směrem na Mohelnici je velmi zrádný. Je to široká silnice, ale má vyjeté koleje a svádí k rychlé jízdě,“ řekla mluvčí svitavské policie Anna Štegnerová. Podle ní je nejnebezpečnější úsek v okolí obce Gruna u Moravské Třebové. Návraty lidí z dovolených na konci prázdnin každý rok nepříjemně zahýbou se statistikou dopravních nehod. Havárie s nejhoršími následky se přitom stávají stále na stejných místech. Nejtragičtější byl konec prázdnin v roce 2004, při něm zahynulo v celé republice 21 lidí. V loňském roce to bylo třináct. Kromě zvýšeného provozu a následného stresu spěchajících řidičů jsou tu i další příčiny. Jednou z nich je, že lidé už se vidí doma, myslí na povinnosti příštích dnů a klesá jejich soustředěnost na řízení. „Ostražitost klesá. Kromě vysoké teploty hrají roli i myšlenky na blížící se starosti,“ řekla pardubická psycholožka Drahoslava Švarcová.

Kde hrozí smrt: Na rovném a přehlédném úseku

Z Pardubic pak vedou další nebezpečné úseky. Třeba ve směru na Hradec Králové nebo Chvaletice. Tam je vysoké nebezpečí nehody i poté, co už se po otevření dálnice přes Chvaletice nejezdí na Prahu. Stejně nebezpečná je i silnice 35 z Holic na Vysoké Mýto.

Místa, kde je nejvíce nehod, tak dokazují jedno. Nejedná se o nepřehledné úseky na úzkých cestách, ale naopak o široké rovné silnice. Zdánlivě bezpečná cesta tak svádí řidiče k rychlejší jízdě a menšímu soustředění na řízení, což mívá tragické následky.

„Z logiky věci vyplývá, že rovný úsek vybízí hlavně k riskantnímu předjíždění. Řidič si myslí, že vidí, ale neuvědomuje si, že každá rovinka končí zatáčkou,“ řekl Martin Gebauer, koordinátor Besip týmu. Ten také radí lidem vracet se raději z dovolené o den dříve. Přestože si už hodně lidí zvyklo jezdit z dovolené dřív, bývá stále nejhustší provoz v neděli odpoledne.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - pardubický kraj
Autor: * MARTIN ŤOPEK
Nejrychlejší způsob přepravy po Brně v dopravní špičce? Jednoznačně bicyklem!
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3622
Registrován: 9-2004

Odesláno Sobota, 29. srpna 2009 - 12:57:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Liberecký (Kraj Liberecký)
Referendum o R35? Zapomeňte

Zastupitelé Turnova se neshodli ani na otázce referenda

Turnov - Na referendum o tom, zda by kontroverzní silnice R35 měla vést v katastru města, zapomeňte. To vzkázali turnovští zastupitelé místním obyvatelům. Zastupitelé se dokonce neshodli ani na otázce, jaká by v referendu, či v mnohem levnějším průzkumu veřejného mínění, měla být obyvatelům položena. Referendum, které se podle návrhu mělo konat během předčasných parlamentních voleb, by podle tajemníka turnovské radnice Miroslava Šmirause stálo kolem půl milionu korun, což považuje za vyhozené peníze. K tomu se přiklonila i část zastupitelů.

„Škoda peněz. Hromada lidí neví o co vůbec jde. Osobně jsem pro severní variantu. Ale i když jsem nikomu nic neudělal, abych se tu na zastupitelstvu bál napadání od odpůrců, kterým jdou na ruku média. Jestli chce někdo zjistit nějaký názor, tak ať to udělá za své,“ uvedl mimo jiné ve svém emotivním výstupu zastupitel František Zikuda.

Referendum či průzkum mínění měly potvrdit či vyvrátit domněnku, že pro severní trasu budoucího čtyřpruhu je mlčící většina a proti vystupuje jen menšina bouřících se odpůrců. Severní trasa R35 by podle současného návrhu procházela tunelem pod sídlištěm Výšinka a pokračovala dál mezi dvě území Chráněné krajinné oblasti Český ráj.

Ministerstvo dopravy či vláda budou na doporučení kraje stanovovat několikakilometrový pruh, kudy by dálnice mohla vést. Vzhledem k nedostatku peněz na silniční stavby ale konkrétní trasa nemusí vést tunelem. „Stanovisko voličů mohlo pro kraj něco znamenat. V rozbouřené předvolební atmosféře se ale většina zastupitelů bojí říct svůj názor. Byla to ukázka toho, že se v otázce R35 na ničem neshodneme,“ uvedla ke čtvrtečnímu zastupitelstvu starostka Hana Maierová.

Pod výzvou na konání referenda se v polovině srpna podepsalo 19 osobností Turnovska. „Je to ryze občanská iniciativa, pod kterou se podepsalo široké spektrum lidí napříč politickým spektrem. Od přívrženců jižní varianty po přívržence severní,“ uvedl iniciátor výzvy Patriot 2009, turnovský publicista Pavel Charousek. Podle něj je škoda, že zastupitelé nenašli shodu ani na anketě spojené s předčasnými volbami, kdy by se průzkumu teoreticky mohlo zúčastnit nejvíc lidí.

Průzkum veřejného mínění by na rozdíl od oficiálního referenda nepotřeboval samostatné volební místnosti a komise. Byl by tedy mnohem levnější. „Jsme pro referendum. U průzkumu zhrozí nebezpečí zpochybnění výsledku,“ uvedl za odpůrce severního koridoru R35 zastupitel Otto Jarolímek.

Souhlasíte s trasováním rychlostní silnice R35 územím Turnova? Souhlasíte s R35 pokud ulehčí dopravě v centru města?

Souhlasíte s R35 pokud do města přivede 34 tisíc vozidel denně? To jsou jen některé z návrhů otázky, na kterou mohli obyvatelé Turnovska odpovědět. Ani tady volení zástupci lidu nenašli shodu. „Rozhodující síly na kraji mají o koridoru rozhodnuto. Jen hledají vhodný čas, kdy to sdělení nejméně uškodí,“ prohlásil poněkud překvapivě další z odpůrců R35 Českým rájem Ivan Kunetka.

„V červnu se zastupitelstvo přiklonilo k podpoře jižní varianty přes Mnichovo Hradiště za předpokladu vybudování obchvatu Turnova a přeložky silnice na Semily. Zároveň jsme ale neodmítli severní trasu. Jde o takové šalamounské usnesení, které zřejmě většině zastupitelů vyhovuje,“ dodala starostka Maierová.

***

„Jestli chce někdo zjistit nějaký názor, tak ať to udělá za své. Osobně jsem pro severní variantu.“ zastupitel František Zikuda

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - liberecký kraj
Autor: * JAROSLAV HOŘENÍ
Nejrychlejší způsob přepravy po Brně v dopravní špičce? Jednoznačně bicyklem!
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3636
Registrován: 9-2004

Odesláno Pondělí, 31. srpna 2009 - 18:03:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V Jilemnici - Hrabačově nějaký ten měsíc zpátky vznikla na tazích I/14 (Vrchlabí - Liberec) a II/286 (Jičín - Mísečky) okružní křižovatka a nahradila tak poměrně nebezpečné "letiště" průsečné křižovatky.



Křižovatka je dle šablony Libereckého kraje, pro který jsou u těchto staveb typické odlážděné vjezdové ostrůvky drobnou kostkou. Které jsou zároveň přejízdné.
Nejrychlejší způsob přepravy po Brně v dopravní špičce? Jednoznačně bicyklem!
Opavacek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3588
Registrován: 10-2005

Odesláno Úterý, 01. září 2009 - 00:34:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

iDnes.cz: Podívejte se na nejstrašidelnější odpočívadlo. Naštěstí ho brzy zruší
KOUZLO DOPRAVY » www.kouzlodopravy.ic.cz
Zvláštní jízda trolejbusem Škoda 21Tr v Opavě » INFO ZDE

ICQ: 176-653-451 | Skype: miroslav.puchalter
Rul
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3677
Registrován: 7-2006

Odesláno Úterý, 01. září 2009 - 00:48:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Opaváček (3588):

Tak to je humus, to bych se raději posral, než bych měl jít na takový "záchod".
Bohužel úroveň nejen odpočívadel, ale i záchodů na benzínových stanicích je v mnoha případech žalostná. Ale jak se říká, úroveň národa lze poznat jen dle úrovně veřejných záchodků.
Regiomap Moravskoslezského kraje - update k 31.8.2009
Relativní rekordy Moravskoslezského kraje - update k 31.8.2009
Regiomap Zlínského kraje - update k 31.8.2009
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3641
Registrován: 9-2004

Odesláno Úterý, 01. září 2009 - 21:55:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kvalita odpočívadel na českých dálnicích je na evropské úrovni
Nejrychlejší způsob přepravy po Brně v dopravní špičce? Jednoznačně bicyklem!
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3651
Registrován: 9-2004

Odesláno Středa, 02. září 2009 - 23:56:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Liberecký (Kraj Liberecký)
Cesta do hor = test odolnosti

Řidiče při jízdě z Jablonce do Krkonoš čeká několik semaforů i řada dalších dopravních omezení

Jablonec nad Nisou - Krutým testem psychické odolnosti řidičů je cesta z Jablonce do Krkonoš a na hraniční přechod s Polskem v Harrachově. Na dvanácti kilometrech je pět semaforů, provoz je stažený do jednoho pruhu a na mnoha dalších místech jsou drobnější omezení provozu. Opravy silnice potrvají až do října a co je horší - začnou znovu příští rok na jaře. Až do podzimu 2010 tu musí motoristé počítat se značným zdržením.

První semafory zastavují auta již kousek za Jabloncem, na začátku Lučan nad Nisou. Většinou se tu stojí pět až sedm minut. I ve všední den dopoledne se tvoří dlouhé kolony aut turistů, místních lidí, autobusů, motorek, kol, nákladních aut. Vozidla proudí jedním pruhem, místo je úzké a jede se pomalu. Záchranka nebo hasiči by měli potíže, kdyby potřebovali rychle kolonu předjet.

„Je to nepříjemné, ale konečně se opraví frekventovaná silnice, která byla ve špatném stavu. Otázkou je, zda nemohly práce probíhat jinou, únosnější formou,“ řekl starosta Tanvaldu Petr Polák.

Auta kličkují mezi dírami a značkami Stavební technika lemuje silnici nebo se přesouvá od jedné stavby ke druhé, což jízdu značně komplikuje. Silnice je často z půlky vyfrézovaná, auta kličkují mezi dírami a značkami. Řidiči přitom dávají pozor na dělníky, kteří pracují na opravách. Pravá semaforová „revue“ začíná ve Smržovce. Před náměstím se znovu čeká na červené. Stojí tu fronty vozidel, ale intervaly naštěstí nejsou tak dlouhé jako v případě Lučan. Kdo umí ve zpětném zrcátku odezírat, co říká řidič za ním, může si krátit dlouhé chvíle. Reakce jsou ovšem jednotvárné a většinou vulgární. V řadě úseků po celé trase z Jablonce až do Desné jsou různá dopravní omezení. Značky přikazují zbrzdit na třicet kilometrů v hodině, zakazují předjíždět a upozorňují na práce na silnici.

Když řidič „chytí“ bagr nebo nákladní auto, což není výjimečné, plouží se ještě pomaleji. Cesta se protáhne ne o pár minut, ale spíše o několik desítek. U benzínové stanice ve Smržovce blikají semafory číslo čtyři. Znovu červená. Řidič vyhodí rychlost a čeká ve vedru, prachu a hluku. Pokud má motorista smůlu, zastaví jej opět o kousek dál před bývalou textilní továrnou v Tanvaldu dělníci, aby mohl jejich bagr nabrat hlínu, převézt ji o kousek vedle a tam ji vysypat. Další minuty zdržení, kdy již pospíchající řidič supí vzteky.

Poslední semafory jsou před kruhovou křižovatkou v Tanvaldu. Jedinou možností, jak se potížím částečně vyhnout, je část uzavírek objet po okolních malých silničkách, přes Novou Ves nebo Albrechtice.

Potíže na silnicích způsobují lidem stavební práce, které tu zajišťuje liberecká pobočka ředitelství silnic a dálnic. „Opěrné zdi mezi silnicí a řekou jsou staré a je nutné je opravit, protože vozovka byla původně užší. Zpevňujeme tedy v těchto místech svahy, úsek se odvodní, budou tu nová svodidla,“ popsal práce Jan Stach z libereckého ředitelství silnic a dálnic. Letos ovšem všechna místa nestihnou zrekonstruovat, takže se musí pokračovat i příští rok. „Skončíme v říjnu. Silnici ale na zimu upravíme tak, aby byla normálně průjezdná.“ Na jaře se stavební dělníci vrátí znovu a budou pokračovat až do podzimu.

**** Doprava

Jablonec - Tanvald

Na úseku dlouhém 12 km řídí částečné uzavírky 5 semaforů.

Omezení začínají za Jabloncem v Lučanech nad Nisou a končí v Tanvaldu. Další potíže způsobuje nespočet drobnějších uzavírek. Letos letos tu dělníci skončí v říjnu. Práce znovu začnou na jaře a potrvají do podzimu 2010.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - liberecký kraj
Autor:* KATEŘINA FROUZOVÁ
Nejrychlejší způsob přepravy po Brně v dopravní špičce? Jednoznačně bicyklem!
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3652
Registrován: 9-2004

Odesláno Čtvrtek, 03. září 2009 - 21:53:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jihomoravský + Brno (Jižní Morava)
Ještě týden a Bučovice budou opět průjezdné

Bučovice - Uzavírka mezinárodní silnice I /50 v Bučovicích za týden skončí. Od čtvrtka 10. září již automobilisté nebudou muset město složitě objíždět přes Kyjov nebo další města a vesnice na Hodonínsku a Vyškovsku.

Řidiči se těší, že se jim cesta mezi Brnem a Uherským Hradištěm zkrátí, obyvatelé Bučovic však mají rozporuplné pocity.

„Silnice je sice pěkně opravená, jsou na ní nyní i semafory, ostrůvky a přechody, ale mnohem raději bychom byli, kdyby se za týden otvíral obchvat, který by dopravu vyvedl z města ven,“ říká Jana Šťastná z Bučovic. Padesátka byla v Bučovicích uzavřena vloni v květnu a původně její oprava měla trvat do konce letošního října. Místním podnikatelům, kteří přišli v uzavřeném místě o mnoho zákazníků, se to nelíbilo a město a kraj pak několik měsíců vedly jednání, aby se práce urychlily. Některé úseky pak byly uvedeny do předčasného provozu, aby se alespoň trochu usnadnil průjezd městem. Tříkilometrový průtah přes Bučovice byl posledním úsekem padesátky, který ještě čekal na rekonstrukci. Současně s jeho opravou se ve městě budovala na trase silnice I/50 i nová kanalizace.

„Oprava průtahu Bučovic však není konečným řešením dopravních problémů. Připravujeme stavbu přeložky silnice I/50, která odvede auta z centra,“ uvedla mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Martina Vápeníková.

Nový úsek padesátky v Bučovicích bude dlouhý asi pět a půl kilometru a v současné době se již pro ni vyřizuje územní řízení.

Před uzavírkou projíždělo Bučovicemi denně kolem 13 tisíc automobilů. „Město bývalo plné aut i kamionů. Do Bučovic dojíždím od Uherského Hradiště a nyní na padesátce potkám tak deset patnáct aut,“ pochvaluje si současnou situaci Lumír Svoboda, který pracuje ve zdejších kasárnách. Řidičům, kteří Bučovicemi pouze projíždějí v obou směrech mezi Brnem a Uherským Hradištěm, se však cesta podstatně zkrátí.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - jižní Morava
Autor:* (vha)
Nejrychlejší způsob přepravy po Brně v dopravní špičce? Jednoznačně bicyklem!
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3656
Registrován: 9-2004

Odesláno Pátek, 04. září 2009 - 21:18:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pardubický (Kraj Pardubický)
Třebová kolabuje, silnice nestačí

Moravská Třebová - Silniční síť v regionu, která marně čeká na nové obchvaty a rychlostní silnice, začíná kolabovat. Jakmile silničáři uzavřou některou z důležitých silnic prvních tříd, řidiče čeká očistec. Teď na to tvrdě doplatila Moravská Třebová, přes jejíž centrum se od úterý valí auta z Moravy.

„Je to na hranici katastrofy,“ řekl místostarosta Moravské Třebové Miloš Izák.

Začátkem školního roku silničáři částečně uzavřeli most Pod Křížovým vrchem, který je na hlavním tahu 1/35 na Moravu.

„Vracel jsem se zMoravy a dvoukilometrová jízda krokem mě neminula. Kamiony se tam tak tak vejdou, musejí jet pomalu a chvíli trvá, než se z města dostanou,“ řekl profesionální řidič Josef Novotný.

„Nervozita některých řidičů je neúnosná, ale co máme říkat my? V plném provozu musejí přecházet silnici, po které vede objížďka, děti a studenti hned několika škol. A za pár týdnů má být ještě hůř,“ řekl Miloš Izák. Jeho předpověď se bohužel brzy splní. Až 16. října částečná uzavírka skončí, zavřou silničáři do poloviny listopadu most pro změnu úplně. Centrem tak pojedou všechna auta z hlavního tahu.

Kvůli zastaralé síti silnic je na tom špatně především Chrudim a Svitavy, které se kvůli krizi nedočkají začátku stavby obchvatů. Kraj také potřebuje nové rychlostní silnice R 35 a R 43, jejichž budování je v nedohlednu.

Více viz Téma na str. B3

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - pardubický kraj
Nejrychlejší způsob přepravy po Brně v dopravní špičce? Jednoznačně bicyklem!
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3658
Registrován: 9-2004

Odesláno Pátek, 04. září 2009 - 21:20:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

...a pokračování:

Moravská Třebová - Moravská Třebová je jedním z mála měst v Pardubickém kraji, které je díky komfortnímu obchvatu ušetřeno od výfukových plynů, pravidelných kolon a nebezpečí, jež číhá při každém přecházení hlavní ulice. Ovšem teď si to všechno vychutnává i s úroky. Silničáři kvůli opravě mostu do centra Moravské Třebové poslali vozy jedoucí z Moravy do východních Čech a v polovině října tam zamíří ještě auta i z druhého směru. Podle silničářů je ale dlouhodobá uzavírka v obou směrech nejspíše nutná. „Bohužel je to akce tak náročná, že aby se stihla do zimy, uzavírka tam bude potřeba. Zhotovitel zatím přesně neřekl, jak bude dlouhá, ale zatím jsme jednali minimálně o měsíci,“ uvedl náměstek Ředitelství silnic a dálnic Jiří Hostaša.

Město se ale stává pastí pro děti. Hned u silnice sídlí Základní škola speciální, kam chodí děti s mentálním postižením.

„Dětem to dokola vysvětlujeme, míň větráme“ „Musíme to vydržet, když to povede k lepšímu,“ řekla ředitelka školy Pavlína Baslerová. Ta si stěžuje na potíže s větráním. „Zateplili jsme budovu, potřebujeme, aby se vlhkost ze spodních pater dostala ven. Otevřít okno do silnice jde ale nyní těžko,“ řekla Baslerová. Škola, kterou vede, má navíc internát, takže větrat pokoje dětí jde také jen omezeně. Peripetie na Moravskotřebovsku však nekončí. Řidiči po prokličkování Moravskou Třebovou stráví minuty navíc v koloně na Hřebeč. Hřebečský tunel je totiž také zavřený. Silničáři opravují mostní estakádu hned za ním. Radnice v Moravské Třebové se obává, co se stane, až kolona aut dorazí do centra.

„Je to daň za to, že most bude opravený a bude ve stavu, kdy minimálně dalších 25 let oprava potřeba nebude,“ řekl náměstek ředitelství Hostaša. Ten dodává, že jiná přijatelná objížďka města není ani možná.

„Je jasné, že odklon přes kopce po bývalé silnici dopravu zdrží, pak se to ale rozjede, dole ve městě mi to vadí víc,“ řekl profesionální řidič Josef Novotný.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - pardubický kraj
Autor: * STANISLAVA KRÁLOVÁ
Nejrychlejší způsob přepravy po Brně v dopravní špičce? Jednoznačně bicyklem!
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3659
Registrován: 9-2004

Odesláno Pátek, 04. září 2009 - 21:22:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

R 49

Zlínský (Východní Morava)
Ministerstvo rozhodne o R/49 ještě v září

Zlín, Praha - Ministerstvo dopravy rozhodne v září o dvou stavebních povoleních na plánovanou rychlostní silnici R/49 z Hulína do Fryštáku, která napadla ekologická sdružení. Pokud je zruší, bude to znamenat pro investora, kterým je Ředitelství silnic a dálnic ČR, komplikace i zdržení.

To však ve světle finanční krize, kvůli níž zatím není na výstavbu této cesty dost peněz, zřejmě nebude tak podstatné. Musela by se pak ale vyřizovat nová povolení.

„Rozkladová komise ministerstva, která o obou povoleních rozhodne, by se měla sejít v září. Přesný termín ještě není známý,“ uvedl mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka.

Sdružení Unie pro řeku Moravu a Děti země podala takzvaný rozklad proti dvěma stavebním povolením. Jedno povolení, které sdružení Unie pro řeku Moravu a Děti země napadly, je na přivaděč do Holešova, druhé na úsek mezi Třeběticemi a Žeranovicemi. Podle ekologů povolením schází výjimka se zásahem do biotopu chráněných živočichů, kteří v těch místech žijí. Patří mezi ně ptáci ťuhýk obecný, bramboříček hnědý či moták pochop.

„Ministerstvo dopravy by proto mělo obě stavební povolení zrušit,“ řekl Miroslav Mach z Unie pro řeku Moravu.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - jihovýchodní Morava
Autor: * (ill)
Nejrychlejší způsob přepravy po Brně v dopravní špičce? Jednoznačně bicyklem!
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3664
Registrován: 9-2004

Odesláno Sobota, 05. září 2009 - 22:10:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

R 35

Liberecký (fórum čtenářů)
Nová dálnice? Názor lidí politiky nezajímá

Turnovští politici zamítli požadavek několika zdejších osobností na uspořádání referenda, v němž by se lidé vyjádřili k chystané stavbě silnice R35, která by měla protínat Český ráj. MF DNES přináší část diskuse, kterou o silnici i odmítnutí referenda vedou čtenáři internetového serveru turnovskovakci.cz.

Koridor pro kamiony

Česká republika je v centru Evropy a chtě nechtě je a bude dopravním uzlem, a proto zde základní strukturu čtyřproudových silnic navazujících na okolní země musíme dobudovat. Jedním dechem však zdůrazňuji, že právě vzhledem k těmto skutečnostem to musíme dělat po důkladné rozvaze a koridory lokalizovat tak, aby poškodily naší krajinu, obce a města co nejméně. Proto je konceptuálně zcela chybné uvažovat o dálnici mezi Ohrazenicemi a Úlibicemi jako o fajnové spojce, která zlepší rychlost cestování mezi Turnovem a Jičínem či Libercem a Hradcem Králové. Prostě bude sloužit jako nový tranzitní koridor pro kamionovou dopravu mezi severozápadní a jihovýchodní Evropou. Nárůst dopravy se zde předpokládá zhruba trojnásobný. Proto nepovažuji severní koridor vedený městem Turnovem a centrální částí Českého ráje za dobrý. Zhoršil by nejen životní prostředí, ale narušil by integritu subtilní krajiny a nevelkého města i jejich rozvojový hospodářský potenciál spojený s turismem a navazujícím podnikáním. Dálnice totiž není jen asfaltová plocha, kde jezdí auta, ale zároveň slouží jako rozvojová osa pro budování skladů, překladišť a montoven. A to nejde sladit s územím v kontaktu s Troskami, skalními městy a Kozákovem. Na diskusi, zda Turnovem protáhneme dálnici na pilotech či částečným tunelem, bychom měli přistoupit až tehdy, když zjistíme, že jiné alternativy vedení koridoru nejsou.

Ale ony jsou! Jižní varianta je ekologicky přijatelnější, levnější, ale asi o pět šest minut jízdy autem delší. Superseverní je nejdražší a ekologicky také problematická, ale zase oceňovaná dopravními experty. Proto naše ministerstvo trvalo na takové formulaci vládou nedávno schválené Politiky územního rozvoje ČR, která s pečlivým vyhodnocováním variant mezi Rádelským mlýnem a Mnichovem Hradištěm počítá. Těm, co jsou trochu netrpěliví s konečným řešením, bych chtěl připomenout, že opravdu nepřipravujeme cykloturistickou stezku, ale vedení transevropské komunikace, která ovlivní natrvalo podobu naší krajiny a životy tisíců lidí. A naší povinností je najít nejlepší možné řešení na základě seriozních rozborů a jejich důkladným projednáním s širokou veřejností. Jako občan Turnova jsem uvítal, že se město přiklonilo k preferování jižní varianty. Trochu mě překvapilo, že však zastupitelé nevyjádřili zásadní výhradu či nesouhlas s trasováním přes Turnov. Myslím, že velká většina soudných Turnovanů netouží po tom, aby do města byla vtažena tranzitní kamionová doprava. Tlak, aby se tak stalo, je a bude velký. Myslím, že by se zastupitelé měli k této otázce jednoznačněji vyjádřit a věřím, že to i udělají. Tím totiž vytváříme paradoxně poptávku po plnohodnotném posouzení všech variant.

Když by zastupitelé neměli dost odvahy, tak by v našem městě mělo proběhnout řádné obecní referendum, a ne nějaká anketní akcička.

Výhrada, že by referendum stálo statisíce, ve světle zásadní otázky budoucnosti města, neobstojí. O dálnici se totiž nerozhoduje jenom v Praze, ale i v Turnově a okolí. A to je dobře.

FRANTIŠEK PELC

náměstek ministra životního prostředí ČR

Ať rozhodne referendum

Jenom krátce bych doplnil některé další aspekty, na něž by se při posuzování mělo brát zřetel. Dálnice kromě toho, že řeší dopravní situaci, také určuje další vývoj pro celý region. Přijeďte se někdy podívat do Semil, Železného Brodu, Lomnice nad Popelkou, do regionů, kudy by teoreticky měla vést Superseverní varianta R35. Až navštívíte tyhle regiony, ptejte se lidí a dobře se dívejte kolem sebe. Například Semily se dnes potýkají s dlouhodobým úbytkem obyvatel, pracovní příležitosti jsou díky špatné dopravní infrastruktuře mizivé. Možná to dnes není ještě tak viditelné, ale podle zpracovaného komunitního plánu budou Semily za pár let městem důchodců a za dalších pár let už možná jen město duchů. Skutečně si myslíte, že to stojí za těch pár ušetřených miliard nedat těmto městům v regionu šanci na oživení? Nechci se zabývat otázkou technických parametrů dálnice, ale strategickou otázkou vytváření prostoru pro další smysluplný rozvoj Libereckého kraje. Je na zodpovědnosti těch, kteří rozhodují, aby zvážili rizika nejlevnějších variant, protože ušetřené peníze bude jednou Liberecký kraj zbytečně vynakládat tam, kde už to ničemu moc nepomůže. Taková nesystémová a krátkozraká rozhodnutí budou mít jednou stejný dopad jako např. rozhodnutí pořádat MS v lyžováni v nížině, kam se sníh musí dovážet z hor. Proto si myslím, že by volení zástupci měli připravit lidem k vyjádření jednoduchý koncept, podle kterého by se lidé v jednotlivých regionech rozhodli pro jednu z variant. To znamená, že lidé by měli rozhodnout o tom, jak se bude tenhle kraj rozvíjet za 10 nebo 20 let. A všechny tyhle obecné a lidem srozumitelné argumenty by měly projít veřejným hlasováním, referendem.

TOMÁŠ TROJAN

Nová realita v Semilech

Právo lidí na vyjádření

Mohu jen vyjádřit zklamání nad tím, že celá snaha a podstata úsilí vyvolat veřejnou debatu a zjistit názor veřejnosti na R35, vyšla vniveč. Byl jsem osobně přítomen zasedání zastupitelstva ohledně návrhu, aby se zastupitelé domluvili, zda vůbec vyvinou snahu zjistit, jak to s názorem a postojem turnovské veřejnosti v otázce kolem vedení R35 je. S údivem jsem zjistil, že asi ani všichni členové zastupitelstva buď nechtěli, nebo opravdu nepochopili, kam směřuje aktivita, která jednání vyvolala. S údivem jsem sledoval, že se rovnou začalo diskutovat a hlasovat o tom, zda uspořádat referendum, nebo nikoli, a jak má znít otázka v případném referendu. Nikdo se však nezabýval tím hlavním, což je především to, zda zastupitelstvo města chce vědět, jak smýšlí veřejnost v otázce R35. Podle mého subjektivního názoru by se zastupitelé měli nejdříve domluvit, zda existuje z jejich strany vůle zjistit názor veřejnosti. Pokud by se usnesli, že o něj stojí a potřebují ho k dalšímu využití v krocích, které je čekají v otázce R35, tak by mělo následovat jednání a diskuse o tom, jakou cestou se názor veřejnosti dovědět. No a těch cest může být několik, ať už třeba referendum nebo hlasování formou hlasovacích lístků či anketou. Souhlasím s hlasy, které říkají, že vedení rychlostní komunikace uvnitř stanoveného koridoru je ryze odbornou záležitostí pro odborníky. Při výběru koridoru napříč určitým územím by ale měli mít lidé z tohoto území právo se vyjádřit a případně výběr ovlivnit, jelikož se jedná o rozhodnutí, které se jich bezprostředně týká. Z návštěvy výše uvedeného jednání jsem si jako host odnesl pocit, který ve mně vyvolává následující otázku: neexistuje náhodou někde obava z toho, jaký výsledek by zjišťování názoru veřejnosti přineslo?

Autor: MILAN DRAHOŇOVSKÝ

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - liberecký kraj
Nejrychlejší způsob přepravy po Brně v dopravní špičce? Jednoznačně bicyklem!
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3665
Registrován: 9-2004

Odesláno Sobota, 05. září 2009 - 22:15:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

R 1
Praha (Praha)
„Trauma“ okruhu i u Běchovic

ZPOŽDĚNÍ NA STAVBĚ DÁLNICE Pražané se těšili na dubnové otevření dálničního obchvatu Prahy mezi brněnskou a plzeňskou dálnicí. Jenže otevření se odkládá minimálně do léta. Potíže jsou i v dalším úseku mezi D1 a Běchovicemi. Tam se mělo již letos začít stavět. Nezačne.

Běchovice - Přestože se zdá, že stavbaři nestihnou dokončit jižní část dálničního obchvatu kolem Prahy včas, Pražané mají alespoň jistotu, že se jí v dohledné době dočkají.

To se u navazujícího úseku mezi Průhonicemi a Běchovicemi říci nedá. A to přesto, že i zde chtělo Ředitelství silnic a dálnic začít stavět ještě letos. Jenže přípravy se zadrhly. Ředitelství přiznává, že až bude příští rok otevřen zmiňovaný úsek mezi Průhonicemi a Slivencem, bude tato část dálnice chybět a auta zahltí okolní okresky.

„Jedná se skutečně o dopravně velmi významnou stavbu obchvatu, která bude určitě po zprovoznění propojení D1 a D5 velmi chybět,“ říká za ředitelství Martina Vápeníková. Kdyby šlo vše bez problémů, za tři čtyři roky by mohli motoristé jet po dálnici obloukem kolem metropole od Ruzyně až k Černému Mostu. Kde to tedy vázne?

Stavba se nelíbí sousedům a hrozí zásek jako v Suchdole „Stále jsme nuceni čekat na vyjádření ministerstva pro místní rozvoj k územnímu rozhodnutí a bohužel v této věci se z jejich strany už delší dobu nic neděje,“ krčí rameny Vápeníková. Bez územního rozhodnutí nemůže ředitelství začít skupovat potřebné pozemky, natožpak začít stavět. Přitom jen výkupy obvykle zaberou nejméně rok.

„Kompletní spis týkající se tohoto úseku Pražského okruhu jsme dostali teprve 15. července. Nyní se jím zabývá ministerstvo zdravotnictví,“ hájil resort jeho mluvčí Martin Ayrer.

Důvodem přehazování dokumentů mezi ministerstvy je dle informací MF DNES hromadná stížnost zhruba 150 vlastníků pozemků, kolem nichž má dálnice vést.

Dnes jde zejména o ornou půdu, ale v budoucnu by se mohla změnit ve stavební parcely. A majitelé se obávají hrozby, že by jim v budoucnu kvůli dálnici nemuseli hygienici povolit stavět na jejich parcelách. Ani ne tak domy, ale příjezdové cesty. „Mezi Průhonicemi a Běchovicemi jsme chtěli začít stavět už letos. Tam to ještě loni vypadalo dobře, ale najednou se to zkomplikovalo,“ lituje Vápeníková.

Zelenou mohou dát dálnici hygienici oslovení ministerstvem zdravotnictví. Není však vyloučeno, že se vlastníci opět odvolají.

Peklo na silnici číslo 101 Ředitelství silnic a dálnic se obává, že se z tohoto úseku stane stejné „trauma“ jako se severním úsekem u Suchdola, se kterým se jim už léta nedaří pohnout ani o centimetr.

Chybějící dálnice mezi Průhonicemi a Běchovicemi nepotěší zejména obyvatele středočeských obcí mezi Říčany a mladoboleslavskou dálnicí, přes něž prochází okresní silnice číslo 101. Ta na dokončený úsek navazuje a již dnes je přetížená auty i kamiony a dá se očekávat, že se po dokončení jižní části okruhu příští rok situace ještě zhorší.

„Kamionová doprava ztěžuje cestování ostatním autům. Obtěžuje nás hlukem, emisemi, otřesy domů, ohrožuje běžný život lidí,“ stěžuje si Jaroslav Skalník ze Sluštic, jedné z nešťastných obcí.

* (Ne)šťastná objížďka CHYBĚJÍCÍ DÁLNICE ZATÍŽÍ OKRESNÍ SILNICI 101 Kudy vede Středočeským krajem kolem Prahy, pěti okresy a 37 obcemi Které dopravní tahy kříží D1, I/2, I/12, D11, R10, I/9, D8, R7, R6, D5, R4 Historie Silnice byla vyznačena jako přirozený obchvat Prahy, který mohl stačit v dobách, kdy jezdilo po silnicích málo aut. Silnice vede středem obcí, jsou na ní prudké zatáčky a je na mnoha místech užší než 6 metrů. Protijedoucí kamiony mají problém se vyhnout.

* Pražský okruh

úsek mezi D1 a Slivencem

TECHNICKÉ ÚDAJE Délka 23,1 km Zprovoznění jaro/léto 2010 Cena 21,5 mld. Kč POPIS STAVBY Jižní část okruhu spojí Pražský okruh u Slivence a D1 Po dokončení propojí tato dálnice silnice D1, R4, D5, R6, R7 Součástí stavby jsou dva tunely a dva dlouhé mosty Most přes údolí Berounky je dlouhý 2 030 metrů Most přechází přes dvě železniční tratě, dvě řeky a jednu dálnici Most má 37 polí a nejvyšší pilíř je vysoký 40 metrů Most přes Slavičí údolí je dlouhý 420 metrů a vysoký 65 metrů Stavba složitého úseku Lahovice - Slivenec stojí 8,9 miliardy korun Na provoz v tomto 6 km dlouhém úseku bude dohlížet 109 kamer KDE DÍKY STAVBĚ UBUDE AUT Nová dálnice propojí brněnskou s plzeňskou dálnicí. Ty jsou dvěma nejzatíženějšími autostrádami v Česku. Auta jedoucí z Brna, Plzně, ale i do Strakonic, Karlových Varů či Chomutova, již nebudou muset projíždět přes vnitřní Prahu.

Strakonická (Lahovičky) 54 tis. K Barrandovu (Holyně) 45 tis. Jižní spojka (Braník) 105 tis. Jižní spojka (Roztyly) 130 tis. Dálnice D1 (Chodov) 113 tis.

Poznámka: Současný počet za jeden den

AUT NA HRANICÍCH PRAHY Na silnicích napojujících se na tento úsek okruhu denně Dálnice D1 (Průhonice) 98 tis. Štechovická silnice 25 tis. Strakonická (Cukrák) 24 tis. Plzeňská dálnice 51 tis. Pražský okruh (Třebonice) 52 tis.

* Všechny úseky

Běchovice - dálnice D1
Uvedení do provozu 2013?
Délka 12,6 km
Cena (odhad) 9,3 mld. Kč

dálnice D1 - Jesenice
Uvedení do provozu 2010
Délka 8,8 km
Cena 5,5 mld. Kč

Jesenice - Lahovice
Uvedení do provozu 2010
Délka 8,3 km
Cena 7 mld. Kč

Lahovice - Slivenec
Uvedení do provozu 2010
Délka 6 km
Cena 9 mld. Kč

Slivenec - Třebonice
Uvedení do provozu 1984
Délka 7,2 km

Třebonice - Řepy
Uvedení do provozu 2000
Délka 3,3 km

Řepy - Ruzyně
Uvedení do provozu 2001
Délka 2,5 km

Ruzyně - Suchdol
Uvedení do provozu 2016?
Délka 9,4 km
Cena (odhad) 17,2 mld. Kč

Suchdol - Březiněves
Uvedení do provozu 2013?
Délka 6,7 km
Cena (odhad) 11,1 mld. Kč

Březiněves - Satalice
Uvedení do provozu 2015?
Délka 13,7 km
Cena (odhad) 11,4 mld. Kč

Satalice - Běchovice
Uvedení do provozu 1984-93
Délka 3,2 km

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - Praha
Autor: * PETR ŠVEC
Nejrychlejší způsob přepravy po Brně v dopravní špičce? Jednoznačně bicyklem!
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3666
Registrován: 9-2004

Odesláno Sobota, 05. září 2009 - 22:22:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

R 1
Praha (Praha)
Okruh měl být v dubnu, bude v září

Praha - Dálniční okruh Prahy spojující brněnskou a plzeňskou dálnici nebude dokončen v termínu, který politici Pražanům slíbili.

Na obchvat, který měl být otevřen v dubnu příštího roku, se většina motoristů velmi těší. Má totiž zkrátit úmorné každodenní kolony na Jižní spojce a Barrandovském mostě a odklonit od města tranzitní dopravu. Jenže šampaňské bude muset ještě zůstat v lednici. A to minimálně o čtyři měsíce déle. Zatímco ještě na jaře se Ředitelství silnic a dálnic dušovalo, že duben 2010 je závazným termínem i přes hospodářskou krizi, tento čtvrtek již v tiskové zprávě nenápadně naznačilo, že na jaře se mezi „dé jedničkou“ a „dé pětkou“ ještě jezdit nebude.

„I dnešní událost (dokončení mostu přes údolí Berounky - pozn. red.) potvrzuje plánované zprovoznění již v příštím roce, ke kterému má dojít v letních měsících,“ píše Martina Vápeníková z ředitelství.

Místo jara léto. Nebo podzim? Stavbaři odmítají nyní o zpoždění oficiálně hovořit. Vše prý ukáže až inspekční prohlídka na staveništi a plán prací přes zimu. Ředitelství však už jednalo s městem a politikům přiznalo: „Nestíháme.“ „Ve čtvrtek jsem s nimi jednal. Garantují nám nejpozději přelom srpna a září roku 2010. Radost z toho nemáme, ale důležité je, že výstavba plynule pokračuje,“ uvedl radní pro dopravu Radovan Šteiner (ODS). Narážel tak na pozastavení dálničních staveb v jiných českých regionech v důsledku krize.

Ještě horší scénáře ovšem nabízejí materiály radnic, přes jejichž území dálnice vede. „Stavba okruhu pokračuje. Okruh nicméně nebude otevřen na jaře 2010, jak bylo plánováno, ale až na podzim. Vinu na zpoždění má nutnost rekonstruovat úsek od Slivence k nájezdu na D5 a dále zpoždění v úseku stavby k dálnici D1,“ napsala třeba starostka Slivence Jana Plamínková na internetových stránkách obce.

Proti stavbařům hovoří i laický pohled, jenž řidiči získají na dálnici u Průhonic, kde se staví v přímém přenosu.

Zatímco u Lahovic se již tyčí dlouhé betonové mosty, tunely pod Točnou u Lochkova jsou dávno proražené, na opačném konci stavby - u dálnice D1 - mají dělníci za sebou jen zemní práce a základy mostních pilířů na budoucí mimoúrovňové křižovatce. Když bude teplá zima, dal by se však ještě podle odborníků jarní termín zachránit, i když je to velmi nepravděpodobné. „Kolem budoucí křižovatky jsem před pár dny projížděl, takže jsem se na to díval. Zvládnout se to dá, i když je termín opravdu napjatý. Před lety byla stavba dálnice D8 na státní hranici s Německem ještě napjatější, ale stavebníci pak předvedli koncert a všechno se stihlo,“ uvažuje Martin Doksanský z firmy Stavby mostů Praha.

Podle něj se dá betonovat i v zimě do teploty minus 5 až 8 stupňů Celsia. Potíž může být jen s většími mrazy a také s asfaltem.

Asfaltárnám se totiž v zimě nevyplatí kvůli nízkému počtu zakázek pokračovat ve výrobě a provozy od prosince do března zpravidla stojí.

A dálnice potřebuje několik vrstev asfaltu.

* Pražský okruh Mezi dálnicí D1 a D5 se staví 23 km dlouhá spojnice, která odlehčí ucpané Jižní spojce. Její součástí je křižovatka s D1 u Průhonic, mostní estakáda přes údolí Berounky i tunel pod Točnou. Stavba měla být dokončena v dubnu roku 2010. Investor však nyní připouští, že se otevře až v létě či dokonce na podzim.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - Praha
Nejrychlejší způsob přepravy po Brně v dopravní špičce? Jednoznačně bicyklem!