K-report
 

Archiv do 6. června 2009  

Diskuse K-report » Archiv 2009 » Modely a modelářství » Modely v měřítku TT a menším » Archiv do 6. června 2009 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Koala
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.179.143.250
Odesláno Středa, 03. června 2009 - 22:46:30    Odkaz na tento příspěvek  

Pavel 23: Ano,klepání je docela hezké,mě se jen nelíbí ty plechové spojky a "ohlodané" pražce.A na výhybkách to klepe stejně,po funkční stránce je to super.Ze zkušenosti vím,že různé spoje můžou být zdrojem potíží.Co se týče tepelné roztažnosti materiálu,ze kterého jsou vyrobeny profily,tak tu neznám,ale jedná se nějakou slitinu,zkusím to zjistit přesněji.Doposud se problémy neobjevily a to panel není umístěn v obytné místnosti se stabilní teplotou.
Pavel 23
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.168.176.58
Odesláno Středa, 03. června 2009 - 23:39:31    Odkaz na tento příspěvek  

český modelář: Netuším na jakou mou reakci čekáte, nebo co jsem zrovna vám konkrétně udělal. Mám se snad stydět, že jsem tu hledal už od začátku informace potřebné k dosažení lepších výsledků ? Pokud vím, věcné názory ostatních, jsem akceptoval a testoval, od začátků, kdy jsem volil špatný potisk, lak, otřepy, lesk, tloušťku a upevnění madel, zalakování, schody a spodky, čistotu oken, zateklost patiny do koutů, a jiné, tohle vše jsem se naučil zde. Pokud někdo sáhne na model a dělá ho rok, budiž mu to přáno, otázka je, jak bude stejně ve finále vypadat. Co mi je ale záhadou je jeho modely jsou dokonalé, to že bych někdy napsal ?? Musel bych se asi motat, jako ten váš klipárt. Napíšu to tedy ještě jednou, po xté, ocením nápady, které jsou mi k věci, ale dlouhé texty o ničem, kde je z dálky nějaká možná asi nápověda, to mi nijak nepomůže. Jinak už od začátku mi taky těžce připomínáte jednoho jedince.
Deka mu poradil, dostalo se mu opravdu debilní odpovědi o máchání modelu "v hajzlu".
Tak tak, to vše totiž byly bohužel informace od takymodelářů. Tak jsem to dle návodů sestavil. Vznikne takymodel, ne. Vlk se nažere a koza bude celá !
O tom peršanu, jistě že si ho obhájím, ale taky uznám nové nápady, jinak na čem si mám testovat nové možné technologie postupu ? Na papíru s pastelkama ? Asi ne. Takže opět pokus - omyl. Jinak to nejde. Pokud ano, tak jste opravdu rozený český modelář, který zná vše a nic nesplete, potom klobouk dolů ! Hurá a jen už tiše sedím a závidím. Opět jen škoda, že jediné co mohu od vás čekat je text plný podstatných věcí, bez ilustračních obrázků pana asi dokonalého.
Prostě jsem stále ve stádiu, kdy testuji a hledám postupy a chtěl bych se stále zdokonalovat, abych věděl na jaké jsem cestě, zda dobré či špatné vložím pár fotek. Být opravdu někdy ukamenován je zajímavé.
Jrtrain
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 566
Registrován: 10-2002

Odesláno Čtvrtek, 04. června 2009 - 09:16:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Koala
zdravím, zajímavé, je možné poskytnout detailní foto pájeného styku ? Docela by mne zajímalo, jak to děláte. Mám totiž zkušenost s pájením takovou, že časem se spoj přeruší a to provozem vlaků - zkrátka pájka (Cín) praskne, což má za následek přerušování přívodu proudu.
Jiří Randa
http://jrtrain.zelpage.cz/
Jrtrain
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 567
Registrován: 10-2002

Odesláno Čtvrtek, 04. června 2009 - 09:18:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kiki & mazanov
onehdy jsem stavěl jedno kolejiště, kdy jsem jednoduše nakoupil korkové čtverce tl asi 4 - 5mm puvodně určené na podlahy, nařezal pruhy a myslím, že to splnilo svuj účel.
Jiří Randa
http://jrtrain.zelpage.cz/
Petr_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4315
Registrován: 4-2003

Odesláno Čtvrtek, 04. června 2009 - 09:45:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

klapání kol na stycích se dá docílit taky použitím hrany 3úhelníkovýho pilníku na hlavě kolejnice
Inteligence na planetě Zemi je konstatní. Jen počet obyvatel stále roste...
Petar
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.2
Odesláno Čtvrtek, 04. června 2009 - 10:31:00    Odkaz na tento příspěvek  

Vovo: Ta jednotka vypadá moc pěkně. Na to bych si netroufnul. Ještě tak rozdělat, dosadit osvětlení a poziční a koncová světla. Zatrénoval jsem zatím na "dvojce DR". Zkusím vložit fotky, ale pořád jsem nevěděl, jak to vyfotit, aby to bylo vidět, nakonec jsem tedy něco vypotil.
No a pak jsem se pustil včera do zkompletování návěstidla od Hekttora, je to ještě to původní, s menším kastlíkem na LEDky, ale ubrousil jsem je, trošku to upravil a zašlápl je tam. Výsledek (tedy zatím nedokončený nátěr) sem talé zkusím vložit. Klidně komentujte, snesu vše


Na těch fotkách je vidět každičká nepřesnost, hlavně ty co se fotí v makru... skoro se stydím, v reálu se ten pohled jeví skoro lépe.
začínající modelář
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.204.241.202
Odesláno Čtvrtek, 04. června 2009 - 10:54:15    Odkaz na tento příspěvek  

Zdravím všechny modeláře,chtěl bych se zeptat, zda-li mají pojezdy Plachetka a Vilinger nějaké internetové stránky kde bych mohl zjistit sortiment a ceny. Předem děkuji za odpovědi
začínající modelář
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.204.241.202
Odesláno Čtvrtek, 04. června 2009 - 11:14:27    Odkaz na tento příspěvek  

Opravuji moji chybu,ne od Plachetky ale od Pletichy!!!!
Albatros498112
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 349
Registrován: 12-2007

Odesláno Čtvrtek, 04. června 2009 - 12:40:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pavel23: Skus i patinovací pudry.Je tam,ale trošku víc práce.Dále používám silně naředěnou tuš.Třeba ti něco z toho padne do oka a hlavně do ruky.
Vovo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 87
Registrován: 8-2008

Odesláno Čtvrtek, 04. června 2009 - 13:01:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petar: díky, je fakt že práce to byla celkem úmorná. Chtěl jsem to právě předělat do podoby, ve které to jezdilo tady (zrušení "řídícího" vozu atd). Ale znova bych se do toho už nepustil, ono pořád manipulovat s takovým "hadem" je o nervy

zač.m.: nemají stránky, po netu se na ně dá najít telefonní kontakt. sice to někteří lidé přeprodávají po e-shopech (a teď nově i po aukru) ale za cenu trochu jinde. jinak pánové udělají cokoliv podle zadání.
http://mojett.cz - moje stránky o stavbách všeho kolem TTčka

dělám TT, tak se neptejte, o jakým mluvím měřítku :-)
Pavel 23
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.168.176.58
Odesláno Čtvrtek, 04. června 2009 - 13:07:07    Odkaz na tento příspěvek  

To bych je doplnil - na skoro cokoliv, bohužel loukoťová kola neudělá ani jeden, což je škoda !

Albatros: předpokládám, že ty pudry bych měl sehnat v modelářské prodejně, od jakého výrobce to je, protože počítám že u nás v ,,zapadákově,, to budu muset leda objednat. Pak by mě zajímaly odstíny, které zvolit, nějaký stručný postup jak s tím pracovat a finiš se zalakuje jen matem ?? Díky za nápad, určitě mám o čem přemýšlet
Mazanov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 681
Registrován: 5-2003
Odesláno Čtvrtek, 04. června 2009 - 13:23:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vovo - Ta souprava vypadá dost pěkně. Ale pracovat s ní jako s hadem snad není nutné, vždyť se dá rozpojit. Jak máte udělané to označení třídy (ty dvojky)?
Vovo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 88
Registrován: 8-2008

Odesláno Čtvrtek, 04. června 2009 - 13:31:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dá se rozpojit, ale už to samotné spojování, potom zase rozpojování do vitríny napůl, navíc kvůli detailům na boku a střeše, kterou bych nerad hned poškrábal se to špatně chytá... Až bude kolejiště, kde bude souprava dlouhodobě stát, pak není problém. Dvojky jsou leptané od Hekttora (stejně jako výhledové okno na straně původního řidičkáku). Dvojky k některým sadám dodává i Detail a samostatně se dají sehnat u p. Banka (bankovi.cz) a snad i u p. Bártka (na burze). Komplet článek mám na webu, krom dosazení leptů došlo i ke zmenšení vzdálenosti jednotlivých dílů jednotky pomocí Peho sady a úprava čelníků na pevno, včetně dosazení kinematik atd atd...

(Příspěvek byl editován uživatelem VoVo.)
http://mojett.cz - moje stránky o stavbách všeho kolem TTčka

dělám TT, tak se neptejte, o jakým mluvím měřítku :-)
Pavel 23
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.168.176.58
Odesláno Čtvrtek, 04. června 2009 - 13:40:07    Odkaz na tento příspěvek  

Vovo: A jak jsi třeba zrovinka na těch patrách dělal tu patinu ? Pistolej...?? Nějaký detailnější záběr na střechu máš ? Dík
Vovo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 89
Registrován: 8-2008

Odesláno Čtvrtek, 04. června 2009 - 13:50:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

http://www.mojett.cz/?p=1301 Patina je olejovkou - Siena přírodní. Naředěná sikativem, natřená štětcem na celou plochu, a pak stíráno hadříkem ve směru stékání vody. Špína zůstane v koutech, střechu pokryje jemný hnědý film, dle intenzity stírání se dají regulovat stékance i síla zašpinění. Dodělávky na skříni potom lehce Umbrou pálenou buďto v neředěném nebo ředěném stavu. S olejovkou se toho dá samozřejmě dělat víc a více způsoby.

(Příspěvek byl editován uživatelem VoVo.)
http://mojett.cz - moje stránky o stavbách všeho kolem TTčka

dělám TT, tak se neptejte, o jakým mluvím měřítku :-)
Jaro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 92
Registrován: 12-2007

Odesláno Čtvrtek, 04. června 2009 - 14:12:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

panove, ja si myslim, ze pavlovi sa to takto pozdava a tak je so svojou pracou uz viac ako rok spokojny. ma latku inde a preto asi tazko vysvetlit co ma spatne. ja osobne by som s takymto vysledkom spokojny tiez nebol. problem vidim v uz spomenutej technike fotenia a s naterom. s tym kilom farby si uplne odpisal detaily (napr. dvere na stanoviste tazko pri tom makre rozoznam narozdiel od nerovnosti nateru). a nie je to odliatkom! sam odlievam tak viem co vravim. predpokladam, ze nemas striekaciu pistol. az mam pravdu tak si ju stanov ako prioritu c.1 pretoze evidentne bez nej nedosiahnes kvalitu, ktoru tu asi vacsina diskutujucich ocakava. ked streknes prvu loko tak podla mna sam uvidis. dalej pri tej patine mi pride, ze mas moc ostre prechody farieb. uz tu bolo spomenute, chce to pouzit nejake prasky a pod. pekne to ide p.Daleckemu na magazin.modely.biz a u neho je mozne si pripravky na patinovacie techniky aj zakupit.
priklad prechodu farieb pri patine a dokaz, ze aj vyhorena loko neni cierna aj ked uz trocha s odstupom casu po nehode :-)

zas na tvoju obhajobu musim povedat, ze ti fandim pretoze sa mi moc pacia modely vrakov a extremna patina a verim, ze ti raz dojde to co ti tu mnohy vytykaju. ono, aspon je tu po case zase zivo
ak ti to pride z mojej strany ako prehnana kritika tak rovno vravim, ze som nic reprezentativne este nenamaloval. zameriavam sa teraz na stavbu modelu. malovat budem potom :-)
Jirka1
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 14
Registrován: 7-2008

Odesláno Čtvrtek, 04. června 2009 - 14:13:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petrspk:
Podvozky z Nohab na Pomeranče sice sedí, ale celkový rozvor Nohabky je delší.
http://kolejiste.jbchocen.cz/
Pavel 23
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.168.176.58
Odesláno Čtvrtek, 04. června 2009 - 14:56:34    Odkaz na tento příspěvek  

Vovo: tak jsem si přečetl text, jak jsi patra dělal. Takže otázky mám dvě, na střechu jsem nanesl naředěnou Sienu přírodní - to je taky olejovka ? Čím se dá ředit ?? A pak Hlavní problém ClearFixu: bublinky. Při přílišném “máchání” hmoty se začnou tvořit. Takže to je onen ,,gel,, do skel ? Možná se ptám na blbiny, ale raději se zaptám, když o tom nemám páru !
Jaro: Já nejsm se svojí prací nikterak spokojený, když bych byl, tak sem hodím fotku a napíšu, že jde o hotový model s tím, že už na něj šahat nebudu. Naopak většinu fotek dávám z průběhu stavby pro možné rady, ( než bude pozdě ). Já jsem rád za tvůj názor, jistě věcný, používat pistol, ale to je jediná věc, do které již nemá smysl pro mě investovat. Protože v podstatě již mám vše z odlitků, co jsem kdy chtěl, takže koupit teď pistol za x tisíc, barvy za x stovek, učit se s ní a testovat na x dalších odlitcích je opravdu moc drahá sranda. Neřeknu, když bych opravdu měl doma 2-3 kousky z ralek a plánoval dalších x dělat, to pak asi ano...Jinak jsem rád, za tvé postřehy ! Ale zrovna fakt, že mám zalité detaily mi nepřijde, i když toto psal i někdo jiný. Asi na tohle potřebuji ty brýle. Nejsem rozhodně uražen, naopak ! Díky
Petar
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.2
Odesláno Čtvrtek, 04. června 2009 - 14:59:04    Odkaz na tento příspěvek  

Vovo: No já mám ještě svojí ČSD čtyřku, také právě už bez toho řidičáku, ale nechce se mi upravovat ten služební výhled, abych to pak nemusel stříkat... jinak i na ní mám rozsvícené konce /ty mrňky nahoře/, ale tam mi odešlo pár diod, než jsem se dobrousil do té dírky!
Vovo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 90
Registrován: 8-2008

Odesláno Čtvrtek, 04. června 2009 - 15:32:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pavel 23: Siena = olejovka (viz můj předchozí příspěvek). Pro začátek si sežeň spíš Umbru pálenou, je univerzálnější a na tmavší střechy lepší, Seinu používám jen na hodně světlé podklady, na tmavších to vypadá blbě. Pak mám ještě bílou na stékance barvy nebo třeba na rajky. Olejovky se ředí kobaltovým sikativem. Obojí se dá sehnat v krámech pro umělce nebo modeláře, většinou od českého výrobce Umton. Clearfix = onen gel do skel. Je od Humbrolu, možná to nabízí i ostatní výrobci pod jiným názvem (třeba Agama jako Lakfix), dají se tím zasklívat menší otvory (krom světel jsem tím dělal třeba kulatá okna na brejlovci a nevypadá to tak zle (aspoň teda z dálky - když se neudělají bublinky, je to ok). Chce to trochu praxe aby člověk nezapatlal celý model, ale občas je to lepší než se vystřihovat s fóliemi atd.

Petar: Já zase závidím to osvětlení, zatím jsem se do toho nedokopal abych ho začal do modelů instalovat, vystačím si i potmě :-)
http://mojett.cz - moje stránky o stavbách všeho kolem TTčka

dělám TT, tak se neptejte, o jakým mluvím měřítku :-)
neregPetrs.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.3
Odesláno Čtvrtek, 04. června 2009 - 15:55:25    Odkaz na tento příspěvek  

Koala: Znám modeláře, kterému promrznul pokoj s kolejištěm a mohl si hodit mašli. Vyvaruj se pájení na tupo. Kolejnice budou dilatovat vždy a dřív nebo později Ti to popraská. Nejlepší asi je ke každé kolejnici připájet přívod a styky dělat na tupo bez spojek a pájení.
Pavel 23
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.168.176.58
Odesláno Čtvrtek, 04. června 2009 - 18:45:51    Odkaz na tento příspěvek  

Tak pošlu pár fotek maximálně co mi makro dovolilo. Na světle z venku. Berte, že to je x krát zvětšené !! Prosím tedy jsou zde nějaké litry barvy - zalité detaily ??? Já to v tom nevidím, takže žádám o radu ty více zkušené ! Další foto jsou jak jsem dělal patinu na některých nákladních vozech...

český modelář
Neregistrovaný host
Odeslán z: 87.238.173.243
Odesláno Čtvrtek, 04. června 2009 - 19:18:32    Odkaz na tento příspěvek  

Pavel 23: no vidíte, ten Bix mi příjde na mnohem lepší úrovni, než to, co jste ukazoval doposud. Věřím, že drobné nedostatky v přechodu barev na čele jistě ještě opravíte. Rozhodně je takovhle decentní patina lepší, než ty dosavadní černo/hnědomalby (měl bych tedy výhradu k tomu, že je to jakási krupička, i tak je to ale pokrok, ke kterému gratuluji).

Píšu z jiné IP, zřejmě hlava páně Masinky nepochopila citace a pokus o debatu. Nebo tady člověk nemá právo na názor...
Pavel 23
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.168.176.58
Odesláno Čtvrtek, 04. června 2009 - 19:28:39    Odkaz na tento příspěvek  

Určitě nedostatek na čele doladím ! Jen k těm krupičkám, jsou řekl bych na 99% z hrubosti odlitku, na čelech totiž už nejsou, já jsem ten bix nijak totiž povrchově neupravoval. Od teď tedy když budu dávat nějaké fotky, raději nafotím venku za ,,normálního světla,,. Díky za názor a vaše informace ! Jinak pro zajímavost, tak ten Eas ze stavebnice je kompletně štětečkem a agamou...pouze matný lak je tedy sprej..
Vovo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 91
Registrován: 8-2008

Odesláno Čtvrtek, 04. června 2009 - 19:42:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No hlavně pokud tam necháváš tu lištu tak ta musí být v barvě (jestli byla hliníková?!)
http://mojett.cz - moje stránky o stavbách všeho kolem TTčka

dělám TT, tak se neptejte, o jakým mluvím měřítku :-)
Koala
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.179.143.250
Odesláno Čtvrtek, 04. června 2009 - 19:59:07    Odkaz na tento příspěvek  

Jrtrain,neregPetrs.: Při pájení spojů vkládám z boku kolejnice malý tenký kovový plíšek a pak to propájím,spoje občas skutečně popraskají,ale díky tomu plíšku se spoj elektricky nepřeruší.Ještě by byla varianta vkládat kovový proužek mezi patu kolejnice a podlož,jenže jsem to ještě nezkoušel.Mě to prasklo zatím jen dvakrát,vždy bez nějakých následků,ale všechny koleje nejsou ještě položeny.Snažím se využívat celou délku prutů,tak těch spojů není zas tak mnoho.No,nechat panel v promrzlé místnosti musí být teda mazec,to bych rád viděl na vlastí oči.
Pavel 23
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.168.176.58
Odesláno Čtvrtek, 04. června 2009 - 20:06:49    Odkaz na tento příspěvek  

Vovo: Já jsem sem foto bixe dával proto, abych poznal, kde je co zalité. Pokud mě čeká zabarvení lišty, tak tu nebudu rozhodně stříkat, ale špičkou špendlíku roztírat po hraně...kouknu na fotky reálu, není problém to dodělat, tak jako třeba skla, atd...to je jasné :-)

Ještě mohu ,,přispět,, fotkama, které jsem dělal venku letos na jaře. Sice se tu dost mluví stále dokola o nějakém ,,kvantu,, ale popravdě počet s čím jsem hotov - pro mě ,,kvalitou,, spokojen je malý, jistě mezi ně řadím Eas a níže nafocený Tams také ze stavebnice. Tyto mi stačí, jak jsou, takže zde prvně píši, tyto jsou hotové.
čtenář modelář
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.124.32
Odesláno Čtvrtek, 04. června 2009 - 20:06:50    Odkaz na tento příspěvek  

český modelář: Ale vidíte to sám, že si stejně neodpusíte poznámku "Já říkám zlatý Rubikon nebo Oťásek Uchytil" pokud se někomu líbí model od některého z nich, tak proč tolik ironie? Zajímalo by mě od koho byste si koupil model, pokud si ho sám nevyrobíte? Ono totiž není na výběr z koho.. Kvalitní modely si možná dělá každý doma sám, ale kdo se s tím bude patlat pro ostatní?!
Wendy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 125
Registrován: 5-2008
Odesláno Čtvrtek, 04. června 2009 - 20:31:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ono je to tak jak jsem tu už psal.Kolegové modeláři z Německa jsou vysmátí,mají sériově vyráběný snad všechny loko,za ceny které jsou pro ně myslím více než přijatelné,ale modelář z ČR??Musí se spokojit s tím málem co nabízí pár ( promiňte ten výraz ) vydřiduchů překupníků!Model který opravdu odpovídá cenou nabízí f.M-model,opravdu moc pěkné modely!Ale ruku na srdce,kolik z modelářů si může dovolit vysolit v době krize ( i bez krize ) 4-5tis?Je to moc vysoká cena.Snad by to šlo pro někoho kdo má malé pěkné kolejiště kde obsluhu zajišťuje cca 5-7 loko ale pro někoho kdo má větší kolejiště je to pak otázka cca 20ceti lokomotiv a to už je suma kterou si každý rozmyslí...je to škoda že tu není také nějaký výrobce jako je TILLIG a nedělá loko ČD/ČSD za cca 2500kč to by se nakupovalo.
Vober
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 26
Registrován: 1-2009
Odesláno Čtvrtek, 04. června 2009 - 21:09:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

...Pavel 23,mám skromný dotaz.Na tom Eas a Tams se mně ta patina líbí ale co ty nádherné nové popisky? Ty snad ve skutečnosti také trpí stářím a počasím.
Pavel 23
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.168.176.58
Odesláno Čtvrtek, 04. června 2009 - 22:00:12    Odkaz na tento příspěvek  

Vober: Díky, tyto vozy jsem chtěl patinovat lehce, proto jsou jen oprášené od ,,nákladu,, rez tu nenajdete. Když se podíváte více, tak tento prach najdete i trochu na potiskách, opravdu je tam ale minimálně, uznávám ( mohl být v těch místech malinko více, ale nechám to už být ). Tady je už na každém, jak danou patinu rozvede...díky za názor, snad jsem vám odpověděl na to co jste chtěl
Renoš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 15
Registrován: 3-2009
Odesláno Čtvrtek, 04. června 2009 - 22:35:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pavel23: To nemáte strach dát ten vůz a rosničku do sněhu??
Renoš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 16
Registrován: 3-2009
Odesláno Čtvrtek, 04. června 2009 - 22:38:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jinak souhlasím s Vobrem. Potisky mi příjdou moc čisté. Skoro bych řekl že opatřili starý vůz novými popisy
Pavel 23
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.168.176.58
Odesláno Čtvrtek, 04. června 2009 - 23:06:58    Odkaz na tento příspěvek  

Renoš: No dost jsem váhal, než jsem oba kusy vzal ven, spíše jsem se bál té zimy venku a toho, že trochu ještě padalo, ale chtěl jsem vyzkoušet něco nafotit ve sněhu...na druhou stranu, Tams je zalakovaný, takže mu snad nic hrozit nemohlo. Ano, mohly být ty potisky více, nebudu proti to časem třeba testnout a ještě líznout něčím jemným, ale opravdu když, tak jen decentně. Tohle od Detailu jsou tak zdařilé potisky, že jsem se bál do nich více zasahovat :-)
Pavel 23
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.168.176.58
Odesláno Čtvrtek, 04. června 2009 - 23:24:34    Odkaz na tento příspěvek  

....ach jo, takže další možná neplánovaná oprava - dodělávka mě čeká a to jsem myslel, že už je mám opravdu hotové...ale bude to asi lepší výsledek a o ten mi jde vždy, takže ,,pardon,, že jsem psal, že na ně šahat už nebudu
Deka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1141
Registrován: 11-2004
Odesláno Pátek, 05. června 2009 - 08:36:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na ty Balmy se už nechá koukat, ale
- co ty neodvrtaný světla?
- hrany oken pekelně svítí. Máznout htany oken černou, hlavně proboha nepodlepovat otvor sklem, ale sklo vlepit do otvoru. Je to fuška, ale vyplatí se.
- K těm uhlákům: natřít jako podklad sidolux, aby byly lesklý, potom do spár nalít tmavou olejvku, asi černou s kapkou šedý (hodně ředěnou, spíš aby to bylo špinavý ředidlo). Když nasátým štětcem máznete každý z těch polí, ta barva se stahne do koutů, v ploše jí zůstane naprosté minimum. Když to necháte zaschnout, tak potom v benzínu zvlhčeným uchošťouchem z těch míst, kde je plochý povrch a necheme tam mít žádnou barvu, jí setřeme bez sebemenších problémů.
- rez, prach, apod: kapku barvy rozetřu na karton, pak vezmu štětec, a nanesu barvu jen na špičky štětin, a nanáším na jednotlivá místa - opakovaně, postupně se tam ta "špína" nanese. Pozor, ten štětec nesmí být nasycený barvou, ale musí být skoro suchý - jednotlivé štětiny nesmí být slepený.
- Nápisy jsou nemístně nové, v příkrém kontrastu se černou špínou na bočnicích.
- trámce, a jiné detaily, které vystupují: Namíchat ten samý odstín jako je použit na zákl. nátěr, ale trochu světlejší, a opět suchým štětcem zvýraznit hrany, výstupky, rohy, eventuálně tím samým způsobem dělat rez.
- Ještě k Balmům: Madla zásadně až na konec, usnadníte si práci.

Tak šup,šup do dílny, odpoledne zkontroluju!
...a ještě měl tu drzost říct mi ty py*o ty semnou nikam nepojedeš. Co to máte za řidiče??? ----
Mazanov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 682
Registrován: 5-2003
Odesláno Pátek, 05. června 2009 - 08:49:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

S nápisama je ještě jedna použitelná metoda: provést nejdřív celou patinaci (jen rez, ne špína), pak místa, kde budou nápisy přebarvit na čisto, ideálně trochu jiným odstínem a na ně pak aplikovat nápisy. Nakonec přestříknout lakem. I taková je realita provozu.
Jaro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 93
Registrován: 12-2007

Odesláno Pátek, 05. června 2009 - 09:03:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

tak ked je ten Bix malovany stetcom tak to teda cumim ta krupicka na odliatku myslim, ze je v pohode ale vytknuta krupicka patrila asi tej patine co je na streche. je akasi krupicova co v reale asi tak nevypada.
wendy, myslim, ze situacia TT u nas vdaka par malovyrobcom napreduje. a myslim, ze bude lepsia. takisto som sa nechal inspirovat stavbou vozidiel. zatial sa dari a ked to dotiahnem do reprezentativnej podoby tak si moje modely nenecham len pre seba
Pavel 23
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.168.176.58
Odesláno Pátek, 05. června 2009 - 09:10:36    Odkaz na tento příspěvek  

Tak teda do dílny půjdou, ale musím je tam prvně objednat Prvně musím doplnit, dokoupit nejnutnější zásoby - Agama černá matná a rez rezavá. Už nemám doma ani jednu...Díky za naprosto vyčerpávající postřehy, jak na patinu !! Něco z popsaného již mám ve své metodě, zajímavé nové pro mě bude vystouplé hrany trochu zesvětlit, na to se těším. Pokusím se taky sehnat konečně i ty olejovky.
K tomu balmu, určitě budu každé okno dělat do a ne pod, to se opravdu vyplatí, to už vím. Světla jsem neodvrtal, osvětlení do nich neplánuji, bojím se aby ten okroužek neprasknul ( jinak sedačky, interiér a cestující ano...
neregPetrS.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.2
Odesláno Pátek, 05. června 2009 - 10:21:26    Odkaz na tento příspěvek  

Koala: Já teď stavím kolejiště pro kluka - z plechových kolejí PIKO, v H0. U krátkých kolejnic pospojovávám styky na spodní straně krátkým drátkem, u delších to stahuji dolů a přiletovávám na průběžné vedení. Pokud bych pospojovával delší kolejnice, tak prohnutým drátkem - kvůli dilataci. Součinitel tepelné roztažnosti je u železa 0,012, u mědi 0,017 a u mosazi 0,019 mm/m*K, takže se dá počítat, že metrová kolejnice se při rozdílu teplot 20° C zkrátí/prodlouží o cca 0,3 mm, což není málo.
Renoš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 17
Registrován: 3-2009
Odesláno Pátek, 05. června 2009 - 13:30:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mám dotaz. Dělá někdo odlitky skříní na rychlíkové vozy BDs? (na půl dvojka na půl služebák) Ve zkráceném provední, tak aby se dali posadit na podvozek rychlíkových vozů Y od BTTB. Případně dělá někdo kvalitní hotové modely těchto vozů v provedení ČSD? Díky
Petar
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.2
Odesláno Pátek, 05. června 2009 - 13:37:37    Odkaz na tento příspěvek  

Tak jsem včera ještě zapracoval na té ranžírce. Myslím, že mi to na zabudování do kolejiště stačí. Vždy, když se pak podívám na fotku, vidím na tom spoustu nerovností

Ještě, že na to pak člověk v reálu nekouká lupou :-) Pustím se asi do dalších.
Pavel 23
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.168.176.58
Odesláno Pátek, 05. června 2009 - 13:46:55    Odkaz na tento příspěvek  

Konečně jsem sehnal alespoň částečně, co jsem potřeboval. První testy s umbrou a sikativem jsem dělal na 122 018. Posílám fotky asi ne zrovna kvalitní, venku je zataženo, však potřebuji tedy radu, zda jsem na správné cestě lehkého opotřebení ? Počítám, že se to dá eventuelně ještě opravit...nebo ještě něčím natřít ?? Střecha je stříkaná šedivá, pak rozprašek černé, skla jsem dělal včera večer, opět asi více lepidla, ale už hrany skel vzaty černou...

Pavel 23
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.168.176.58
Odesláno Pátek, 05. června 2009 - 13:48:37    Odkaz na tento příspěvek  

BDs se dělá jen jako odlitek, nebo stavebnice od Dvořáčka, však její sestavení je asi nemožné...
M2359
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.112.131.163
Odesláno Pátek, 05. června 2009 - 14:13:05    Odkaz na tento příspěvek  

Pavel23: prosim te, jak se da udelat tak krasne rezava strecha jak mas na druhe fotcu?
Pavel 23
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.168.176.58
Odesláno Pátek, 05. června 2009 - 14:31:23    Odkaz na tento příspěvek  

M2359: Já teď fakt nevím, zda to není od vás myšleno v ironiji ? Dnes jsem prvně testoval olejovky, a na názory zda je to dobře či špatně teprve čekám ! Ale pokud to myslíte vážně, tak to jsem trochu popsal. Střecha je stříknutá šedivou střední, pak pár kapiček z dálky černou a do toho je ještě tmavá červená, ale opravdu jen trochu. Pak jsem tohle zalakoval. Dnes jsem na tento ,,základ,, štětečkem roztíral umbru ředěnou sikativem...
Pokud myslíte ten Y vůz, tak to je přes moje ,,udělátko,, taková krabička kde jsou prostrkané špejle, do ní zespodu vložím jakýkoliv Y vůz a mohu stříknout. Tady to bylo hnědou a tmavě červenou. Dá se i lehce černou a červenou, tak je to Ds

Jinak kde se prosím dá všude použít umbry ? Myslím jako jenom střechy, jenom boky, nebo podvozky, nebo je to jedno ? Co má znázorňovat ? Rez, provozní prach - špínu, nebo odlomky od smetáků ?? To samé bych prosil vysvětlit u sieny, díky !!
Renoš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 18
Registrován: 3-2009
Odesláno Pátek, 05. června 2009 - 14:32:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

BDs: O stavebnici z Peček jsem slyšel už mnoho, však nic dobrého Proto se ptám spíše po tom odlitku. Kde se dá koupit? Nejlépe přes net, Pražská burza je pro mě dosti z ruky
Blekk1
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10
Registrován: 12-2007
Odesláno Pátek, 05. června 2009 - 17:56:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

BDs sa robí aj ako leptaná bočnica na klasický Y, výroba DK-MODEL

http://www.dk-model.cz/galerie/0131.html

Čo vy nato?
Petr_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4319
Registrován: 4-2003

Odesláno Pátek, 05. června 2009 - 18:49:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

BDs od BDDP je celkem sestavitelná, její "výhoda" je v tom, že je přizpůsobená na úpravu interiéru původního Y BTTB. Co bych zahodil ze stavebnice, jsou okna ("nepovedená" forma) a střecha (musí se pracně tmelit a stejně to pak nevypadá hezky, protože nemá ten správnej půdorys) - ale jelikož se na to musí "obětovat" originální pojezd, tak by to neměl být moc problém. Horší je finální ustavení na pojezd. to se musí trochu víc ladit.
Verzi stavebnice s origoš pojezdem jsem neměl v ruce.

Ale když si to člověk spočítá, co všechno se z tý stavebnice nakonec nechá použít, vyjde mu, že nejlepší je použít bočnice DK-modelu nebo si je vyřezat sám z plastový desky tloušťky 1 mm (pokud by chtěl zachovat možnost použtí upravenýho původního interiéru)
Inteligence na planetě Zemi je konstatní. Jen počet obyvatel stále roste...
Deka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1142
Registrován: 11-2004
Odesláno Pátek, 05. června 2009 - 19:41:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pavel23: Teda je to černý jak bota. Je to nafocením, nebo tak těžce patinovaný?
1. Pokud děláte rez po odprejsklým laku, naneste špičkou párátka tečku (umbry nebo sieny - podle stáří rzi), nechte zavadnout. Potom vlhkým štětcem stírejte tu tečku tak, kudy stéká voda.
2. Není to jen o rzi. Používejte i šedou, černou téměř nikdy.
3. Pružiny jsou téměř vždy spíš zabahněný než zrezlý.
4. Podvozky - to samé jako pružiny, jen bych zkusil místo černé hodně tmavou šedou, a černou udělal wash - tím opticky vyleze tvar podvozku, navíc, když se podíváte na vagon, který je už nějaký pátek v provozu, rozhodně nejsou už ty podvozky černý.
5. Ty světla u Balmu - i když nebudete dělat osvětlení, ten okraj je moc tlustý. Odvrtáním jsem mínil jen sražení těch hran, ne vzít to skrz. Takto odvrtávám i polyuretan, a žádný problém. Vrtáček ven ze sklíčidla, a pěkně v ruce.

A nakonec: Pokud používáte pistoli - Vyšší tlak, řidší barvu, špejle zahodit, a pořídit tack-it (plastická guma). Já to používám na kamufláže letadel.
...a ještě měl tu drzost říct mi ty py*o ty semnou nikam nepojedeš. Co to máte za řidiče??? ----
Renoš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 19
Registrován: 3-2009
Odesláno Pátek, 05. června 2009 - 19:44:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Děkuji za tip. Ta sada od DK modelu vypadá velice lákavě, zvláště když jsou tam přiloženy i potisky. Určitě to zkusím touto cestou. Nějak mi tato jejich novinka unikla. Ještě jednou díky.
Pavel 23
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.168.176.58
Odesláno Pátek, 05. června 2009 - 19:56:29    Odkaz na tento příspěvek  

Deka: No asi to bude černý, jako bota, ono to s podivem v makro režimu více háže do tmava, taky možná trochu světlem ? Ale tady byl už špatný základ, střecha byla už před umbrou dosti tmavá a boky, tak tam jsem testoval mix dvou sprejů najednou, tzv. krém a do toho hned zeleň ( chtěl jsem udělat takovou hodně světlou zelenou ),ale nebyla to nejlepší cesta, byl to opět test, co vše jde, nebo nejde dělat se sprejem... :-) Takže tady jsem volil udělat i více boky do stara...abych malinko zamaskoval předešlý špatný krok. Jinak to samé jsem udělal i u peršana a ten je tedy teď nejtmaší ze všech loko, docela mě to mrzí, ale opět jsem ho bral umbrou, abych trochu maskoval těch asi více krupek, než je zdrávo. Alespoň vidíte, že mám snahu se učit ! Jsem rozhodně rád, když mě opět někdo poučí, neříkám, že se to povede hned a časem tu patinu snad chytnu více ,,do ruky,, - doufám !
Jinak až ty olejovky zaschnou, počítám tak za 24 hodin ? Tak to mám raději ještě stříknout matným lakem, nebo nechat jak to je ? Díky
Pavel 23
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.168.176.58
Odesláno Pátek, 05. června 2009 - 20:12:53    Odkaz na tento příspěvek  

Foceno teď...

Musím ještě po zásahu umbrou udělat znovu čísla, protože to teď není k přečtení...
Albatros498112
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 350
Registrován: 12-2007

Odesláno Pátek, 05. června 2009 - 21:44:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pavel23: a když se daří tak se daří ta 122 zž je jiné kafe.Jinak vejš někdo navrh stříkací pistol.Pokud bys něco takového chtěl a nevadilo by ti investovat kolem 550 kč (pokud chceš komplet soupravu u se stlačeným vzduchem kolem 700-800) je tu pro tebe možnost Fixírka (já mám od revelu) je jednoduchá žádný velký koumání s hustotou barev jako u profi pistolích a výsledek může bejt výbornej.Já osobně tu fixírku ještě preferuju nad prfipistol u odlitků a nebo karosériích s horším povrchem dělá trošku silnější povrch (když se naučíš uděláš i parádně tenký) a zakryje drobné rýhy atd.
Dzouza89
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8
Registrován: 3-2009
Odesláno Pátek, 05. června 2009 - 22:52:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pavel32:Tak zašpiněný Tams od nákladu jelikož má plachtu jsem jěště neviděl.A tyto vozy jsou relativně nové tak nejsou zrezle a podobně.Byla by nějaká fotografická předloha?(viděl jsem jen s grafity ale to je tak všechno)
Pavel 23
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.168.176.58
Odesláno Pátek, 05. června 2009 - 23:53:53    Odkaz na tento příspěvek  

Asi věc názoru jak moc co patinovat, já jsem zastánce více = větší efekt. Ale dle fota si udělejte obrázek již sám...PS: zrovna foto detailní oněch Tamsů s patinou nemám, ale je to tam.


Albatros: Tak to není zase tak cenově náročné, na druhou stranu teď mám plné ruce olejovek :-)
Takže stejně teď na jiné ,,srandičky,, není času.
Kurňa já snad přetřu vše co mám
Albatros498112
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 351
Registrován: 12-2007

Odesláno Sobota, 06. června 2009 - 00:46:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dzouza89: Je vidno,že na dráze neděláte (aspon v provozu ne) samozřejmě co jste řek je krávovina 1 třídy .Vozy to jsice relativně nové jsou,ale co špíny se týče tak by jste koukal co udělá měsíc provozu.Stačí jen,aby vůz stál někde kde okolo projížděj soupravy a je jak dobytek a orezlej.Jednak od zdrží samotných vozů,jednak od kolemjedoucích vozů (když brzděj).Schválně sledujte betonové nástupiště.Jsou také zrezlé.

Pavel23: No tu fixírku na Patinu moc nedoporučuju.To jen na stříkání modelů.Já sem taky matlal štětcem.pak sem přešel na tu fixírku od Revella.No strašně mi bylo vyčteno ,že fixírka je naprd moc barvy a ,že nad pistol neni a vypadá to líp.Pak sem ukázal modely a dostalo se mi uznání za čisté provedení laku.Takže,je to jen o tom jak se naučíš makat s rukama a používat množství barvy (aby to necákalo litry,ale jen mlhu) a hlavně nejdřív jen jedna vrstva lehce.Nevadí,že tam jsou nepokrytá některá místa a po zaschnutí opakovat 2-3 znám dost lidí co se to snažej napráskat na sebe hned a pak to teče jak zmrzlina na sluníčku.Třeba až se k tomu dostaneš tak si myslim,že se pak budeš spokojenej.
Pavel 23
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.168.176.58
Odesláno Sobota, 06. června 2009 - 08:28:32    Odkaz na tento příspěvek  

Albatros: Já jsem matlal štětcem jenom ten Eas a Tams, jo a vlastně ještě vozy nejen pro obiloviny, atd...myslím že u nákladních vozů to nijak nevadí, pro jejich stav na drahách...
Hekttor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 115
Registrován: 2-2005
Odesláno Sobota, 06. června 2009 - 09:16:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Albatros: Dzouza psal o ušpinění Tams od nákladu, nikoli od provozu, takže to, co píšete, že je "krávovina", já naopak potvrzuji: ačkoli příbuzné vozy Eas vídám denně, a to s náklady extra prašného substrátu, jako je uhlí, takto špinavý jsem také nikdy neviděl.
Pavel23:"Více = větší efekt"....tak to se pane Kotku na to díváte přesně naopak, než ti, kteří patinu skutečně umí. Ostatně, už loni jsem si dal tu práci a specielně kvůli Vám vyhledal a umístil na naše odkaziště linky na stránky, které se patinou seriozně zabývají, najdete to v rubrice Odkazy na modelářské stránky. Také si dovolím doporučit sekci Fotodokumentace, kde jsou fotografie skutečných vozidel z provozu, neboť spoléhat se pouze na domněnky a představy jistě nestačí. Tam se také vbrzku objeví fotografie našich "ušpiněných" ostravských Eas.
www.hekttor.biz-modely, lepty, obtisky
Pavel 23
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.168.176.58
Odesláno Sobota, 06. června 2009 - 10:03:29    Odkaz na tento příspěvek  

Tak to jsem rád, že zrovna kvůly mě jste si dal tu práci a vylepšil stránky. Škoda jen, že jsem tedy o tom nebyl informován, abych se od těch znalejších poučil dříve. Řekl bych ale s dovolením, že zrovna patinovat méně či více dle mě nerozhoduje o tom, jak kdo umí, nebo neumí patinovat. Prostě patinuje a je to :-)
Díky za názor o Tamsu