K-report
 

Archiv do 3. září 2009  

Diskuse K-report » Archiv 2009 » Modely a modelářství » Modely v měřítku TT a menším » Archiv do 3. září 2009 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Mirous
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 74
Registrován: 11-2006

Odesláno Středa, 05. srpna 2009 - 20:17:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zdravím, mohl by mě někdo poradit. Stavím kolejiště ale časem, až budu mít více zkušeností s modelařinou bych chtěl zkusit i mašiny. Nikde jsem se ale nedozvedel jak je to s pojezdama. Jestliže si objednám pojezd na určitou loko, je už i s motorkem, tím myslím jestli stačí ,,nasadit" a jet nebo to obnáší další schánění?
Kdyby měl nekdo odkaz na nějakou stránku s nabídkou pojezů nezlobil bych se
děkuji pěkně
Trať 040, 042
Wendy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 258
Registrován: 5-2008
Odesláno Středa, 05. srpna 2009 - 21:08:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mirous: No těch variant je více,zaleží co od toho modelu čekáte,a hlavně kolik peněz za to.
Dnes se dají pořídit pojezdy mosazné,cena cca 1000-1300kč ( bacha na překupníky ) tyhle pojezdy mě třebas vyhovujou,jízda je slušná a nestalo se mi že by se někde sám od sebe zastavil,ani při velmi pomalé jízdě,nevýhoda pro mnohé je asi hlučnost,i když pro motorové loko mi to příjde lepší.Objednat se dají na konkrétní typ loko,třebas ale zamračená a brejlovec je stejný typ,výrobce už ví co a jak.
Pak je tu dražší varianta a asi o dost lepší,a to koupit celou loko Tillig/Piko a upravit to.Vhodná loko je třeba V100 start verze,cena cca 1500kč,jízda ale super,chce to ale udělat rám ( dá se koupit za 100kč na burze a do něj zasadit vnitřnosti z té V100,nutné ale prodloužit kardany(kardan),já jsem se k tomu ještě nedostal ale chystám se.Více by ti poradil ten kdo to už dělal.
Pak je varianta udělat si to celé samodomo ale o tom fakt nic nevym,dají se sehnat ozubená kola,kardany apod.ale asi je to moc pracné?fakt nevym a ani to zkoušet nebudu...
No snad jsem vám alespoň trochu pomohl...určitě napíše ještě někdo a doplní/opraví co jsem napsal/nenapsal..
Petr_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4513
Registrován: 4-2003

Odesláno Čtvrtek, 06. srpna 2009 - 09:28:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

vytvořit pojezd tak hrozně pracný není (důležitý komponenty jako ozubený kola a dvojkolí se dají koupit v nepřeberný míře variant), ale je potřeba u toho přemýšlet (občas to hrozně bolí) a nebát se slepých uliček. Pak člověk přijde na spoustu zajímavejch řešení.
Snem každého obchodníka je snadno programovatelný idiot s velkou kupní silou.
Je-li takových idiotů málo, je potřeba masy přesvědčit, že idiocie představuje generační životní styl.
121073
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 225
Registrován: 9-2007

Odesláno Čtvrtek, 06. srpna 2009 - 12:11:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pánové, nevíte někdo jestli se vyrábí z leptu trolejová brána? Jde mi pouze o samotnou bránu bez sloupů (profilový překlad). Myslím si, že výroba z leptu ani následné sestavení by nemuselo být složité a určitě by to spoustu kolejišť oživilo.
Wendy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 259
Registrován: 5-2008
Odesláno Čtvrtek, 06. srpna 2009 - 13:02:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr_k: Máš pravdu že to asi nebude nepřekonatelnej problém,ale přeci jen mě zajímá jak děláš teda podvozek,jak uchycuješ kolečka,ono vůbec by nebylo tedy od věci poslat na koukačku nějakej tvůj pojezd,např.na brejláka/zamrajdu.
Ještě by nebylo špatný napsat cenu na kolik to výjde.O tom udělat si pojezd sám jsem taky uvažoval,rám bych si nechal udělat z nerez plechu,kardany,ozubená kolečka,motorek,setrváky,to se opravdu sehnat nechá,pak to ale celé dát dokupy aby to fungovalo
Petr_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4519
Registrován: 4-2003

Odesláno Čtvrtek, 06. srpna 2009 - 16:24:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

momentálně tak daleko nejsem, abych něco mohl ukázat, protože jsem opět "objevil" jednu slepou uličku (a vůbec ne bertu ani taucherbrille, jelikož tohle vozidlo u mě donedávna na kolejiště nemělo přechodnost, o pořízení zatím neuvažuju, pod leptanou bangli použiju tilligovu V100), ale brzo bude na světě poměrně zajímavá koncepce pojezdu pod šukafon - rozebíratelnej a vypruženej při použití standardního sortimentu p. Šátka + motorku z odpadní CD-ROM mechaniky - a později plněpohonnej pojezd pod qatro, to by totiž mělo do 40% kopce tahat až dva vleky, buď 053 (přestavba Y BTTB, možná i úplná novostavba), nebo 020 (lept Hekttor, momentálně jsem ve fázi přemlouvání se k nákupu). Možná se pak konečně dokopu i ke stavbě tramvají v TTm...

Ceník zubatých koleček p. Šátka je k nalezení u Litomyše.

(Příspěvek byl editován uživatelem petr_k.)
Snem každého obchodníka je snadno programovatelný idiot s velkou kupní silou.
Je-li takových idiotů málo, je potřeba masy přesvědčit, že idiocie představuje generační životní styl.
Wendy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 260
Registrován: 5-2008
Odesláno Čtvrtek, 06. srpna 2009 - 18:07:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr_k: Někde jsem koukal na přestavbu ragulina ( bylo to HO ) a také tam dával motorek z CD-ROM,jen škoda že nikde nebylo psáno o kolik se zlepšily jízdní vlastnosti,ono HO jezdí dle mě celkem slušně i tak,loko jsou těžké až běda a tak snad zastavování ani u starých PIKO loko nehrozí?
No to o kolik se zlepší jízda loko v TT po použití toho CD motorku jsem opravdu zvědav (snad se pochlubíš jak to jede ).
Spoustu CD-ROM se dá pořídit v Praze na blešákách za směšný peníze.

Ještě co bych doporučil,všem co to tu čtou a jezdí ještě starýma BTTB loko je pulsní regulátor,výborná věc.
Koupil jsem 2ks v ES Pečky a je to opravdu super,doma mám jen 2parní loko BTTB ( jinak vše mosazné pojezdy nebo V100 tillig) a tak mohu porovnat jízdu na FZ1 a pulsní a jasný vítěz je pulsní reg.Motorky jsou sice hlučnější ale jízda i s tou BR 86 je fakt moc příjemná,světla svítí plně i při hodně pomalé jízdě,a loko nejede nijak sekavě ale krásně plynule,a o jízdě loko V100 s motorem mashima ani nemluvě!
Další výhoda je ta že i loko bez setrváku mají hodně velký dojezd při dání reg.na 0,a dokonce to má i prodlevu když se musí měnit směr,nejdříve loko hezky klidně dojede počká cca 2s a pak až se plynule rozjede.
Prodávají se i jiné reg. ale zkušenosti mám jen s tím co mám tak že mohu opravdu jen doporučit.
Soptík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1
Registrován: 5-2009
Odesláno Čtvrtek, 06. srpna 2009 - 19:38:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr-k: Zdravím prosimtě ve tvém odkazu je pěknej výběr šneků, ozubených koleček ale kardany tam nemají jsou teprve v přípravě, kde jinde se dají sehnat?
Díky
Petr_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4520
Registrován: 4-2003

Odesláno Čtvrtek, 06. srpna 2009 - 20:12:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

soptík - zkus napsat na jeden z mailů p. Šátka, on umí z mosazi vykrouhat v podstatě všechno, pokud bys mu byl schopnej dodat nějakej přesnější popis nebo přímo výkres, tak oprevdu není problém.

wendy - cdromkový motorky jsem pokusně nastrkal do mých tří hektorů, čistě jenom jako remotorizaci, bez úprav převodů.

výsledek je trošku rozpačitej - motorky jsou citlivější na změny napětí a mají vyšší otáčky, hlučnost převodů zůstává; jedinou výhodou je, že se motor celej schová pod kapotu a kabina je z větší části volná, což se dá využít na zástavbu dekodéru. Po téhle zkušenosti bych se ale spíš pustil do stavby kompletního novýho pojezdu pod pěknou vychytanou kastli od Hekttora, což by umožnilo moje lokomotivy postavit přesně podle sérií předloh (mám 720.145, 046 a 052).
Snem každého obchodníka je snadno programovatelný idiot s velkou kupní silou.
Je-li takových idiotů málo, je potřeba masy přesvědčit, že idiocie představuje generační životní styl.
Wendy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 261
Registrován: 5-2008
Odesláno Čtvrtek, 06. srpna 2009 - 20:36:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr_k:No vidíš na hektůrka jsem zapomě,toho mám taky,jen s ním nejezdím právě kuli jízdnim vlastnostem,né že by jezdil až tak hrozně,ale posunovat pomalu se s ním nedá,ono taky co bych chtěl že?Ale dát tam třebas mashimu+setrváky,asi by to bylo o něčem jiném.
Já jezdím ( jezdil jsem ) na kolejišti opravdu pomalu,žádný trafo vytočený na půlku,ale pěkně aby rychlost byla cca 70km\hod posun tak 30km\h a to hektůrek nezvládá..
Remotorizaci jsi udělal pěkně,škoda toho rozpačitého výsledku.
Albatros498112
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 410
Registrován: 12-2007

Odesláno Čtvrtek, 06. srpna 2009 - 21:42:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No hektoři BTTB jsou tak za sklo nebo to hoblovatminimálně na půl trafa.Strašně se mi líbí jak se každej zaměřuje na motory.Jistě,že kvalitní motor přidá na jízdních vlastnostech,ale omnoho více se podepíšou převody a řešení pojezdu a to sebelepší motor nezachrání.Ten hektor prostě potřebuje otočné podvozky,kvalitní převod (nejlépe celej mosaznej a uložení převodů opět do mosaze,snažit se o co největší přesnost a minimální vůle.Tohle je cesta k úspěchu.
stormtiger1
Neregistrovaný host
Odeslán z: 92.62.224.2
Odesláno Čtvrtek, 06. srpna 2009 - 22:40:31    Odkaz na tento příspěvek  

To Albatros, Wendy, Petr_k a spol: zkuste se podívat na remotorizaci jak to dělaj v Budějcích http://www.kzmcb.net/view.php?cisloclanku=2009020001
Petr_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4521
Registrován: 4-2003

Odesláno Čtvrtek, 06. srpna 2009 - 22:51:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

s tímhle motorem si dovoluju vytočit FZ1ku tak maximálně do půlky třetího dílku - na kolejisku simuluju max. 40 km/h (s původníma motorama to šlo max. o dílek víc, ale pomalu před každým provozním nasazením se musel hektor kompletně rozebrat a pořádně celej vyčistit) - protože pak už to opravdu letí jak splašený, na přídavnej redukční převod tam prostě místa moc není. Tohle je prostě jedna z těch slepejch uliček, však jsem taky napsal, že řešení vidím v nákupu kastle od Hekttora a stavbě vlastního pojezdu s převody výrazně do pomala. Mosaz sama o sobě není všespásná, špatně navržený převody dokážou docela dost pokazit dojem z modelu, ať je z čehokoliv.
Snem každého obchodníka je snadno programovatelný idiot s velkou kupní silou.
Je-li takových idiotů málo, je potřeba masy přesvědčit, že idiocie představuje generační životní styl.
neregPetrS.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.240.96.2
Odesláno Pátek, 07. srpna 2009 - 00:53:19    Odkaz na tento příspěvek  

Mirous:

Na většinu dieselů ČSD/ČD se hodí DR řada V 100, později 110. A taky americká SW 8 - pojezd hektora byl snad přímo obkreslený od této řady. Lokomotivy DB mají výrazně odlišnější rozvory podvozků anebo mají větší kola.

Bobiny - tam je asi nejlepší DB řada 140 - http://www.baureihe140.de/. DR lokomotivy E11 a E42 mají pojezd více odlišný.

A ještě jednou věcí se netrap, ale to je hlavně u parních lokomotiv. Rakouské a české mají kola poměrně blízko u sebe. Je lepší zvolit o něco menší kola a více se přiblížit správným rozvorům, než mít kola o jmenovitém průměru a lokomotivu dlouhou jako jezevčík. V provozu je minimální průměr kola zpravidla o 80 mm menší, než jmenovitý. V HO to bělá skoro milimetr, v enku půl. Přesto se v časopisech objevují tvrzení: Kola mají o 0,5 mm zmenšený průměr, takže mezi nimi vzniká o 1,5 mm větší vzdálenost oproti přepočtu z rozměrů originálu.
Michal_čb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1753
Registrován: 3-2006

Odesláno Pátek, 07. srpna 2009 - 07:28:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr_k: Pojedete-li s hektorem bez úpravy převodů na nižší napětí než je 12V, ztrácí pak lokomotiva tažnou sílu a do kopců vám toho moc nevezme. Právě proto jsme v ČB řešili úpravu převodů (odkaz sem dal stormtiger1). Místa je v kastli dost. Mnou popisovaný hektor jede v přepočtu 57 km/h na plné napětí 12V. Při použití setrvačníku musíte ubrat trochu závaží, ale dá se dotížit jinde - nad hřídelkou, malé trojúhelníčky pod motorem, nad a pod setrvačníkem. Pokud setrvačník nepoužijete, vejde se do něho ještě více olova. U jednoho kusu jsem vybral rám pojezdu na doraz a nacpal do něho mnohem větší převod. Ten, který jede 57 (na prázdno) má převod 10:22/12:16/šnek:10. U dalšího jsem udělal převod 9:22/9:22/šnek:10 a při stejných otáčkách motoru jede jen 45 km/h. A to je potom nádhera. Když mu ještě naložíte kaloun vozů, jede zhruba 40 km/h. U výpočtů jsem vycházel z toho, že stará Zeuke motory točí cca 9.000 ot./min., ale u jednoho svého jsem byl překvapen. Lokomotiva měla taktéž převod 10:22/12:16/šnek:10 a jezdila v přepočtu cca 78 km/h a otáčky mi vycházely na 11.200. Tak nakonec z něho udělám T435.0087, který měl převod na rychlost 80 km/h
Moji hektoře takto zvládají uvést až 8 vozů do stoupání 6 cm na metr. Ovšem nesmí mít (jak většina ojetin na burze má) šmajdací kola. Já je u nich postupně měním a jsou pak znát velké rozdíly, zejména v obloukách... Takže přestavbu doporučuju. Průměrně zručný modelář jí zvládne. Já mám jednu lokomotivu přestavěnou za odpoledne (co se týče úprav pojezdu). Krom toho ještě připravuji 4. díl tohoto povídání, kde bude fotogalerie. To proto, že si hraju s úpravou vzhledu karoserie těch hektorů. Ale víc neprozradím, nechte se časem překvapit. Jen bohužel není poslední dobou moc času, tak nemám téměř vůbec sáhnuto ještě na jeden kus, druhý už má hotovou kastli a ještě mu přijdou upravit podvozky a ochoz se zábradlím... Takže někdy na podzim bych to mohl dát na web...

Možná se mne budete ptát, proč jsem nešel do leptu. Důvod je prostý. Tyhle hektory jsem měl pár let v šuplíku a bylo mi líto je vyhodit. Na to, aby dojezdili na kolejišti, bohatě stačí... A v šuplíku mám připravené jak T435.0, tak T458.1 od Hekttora
Budějčáááááák
BEZDREV byl vlak, jezdil jako drak!!! (* 20.5.1951 + 13.12.2008) Za tichou vzpomínku děkujeme. Bude se nám stýskat!!!

Klub železničních modelářů České Budějovice - http://www.kzmcb.net/
Wendy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 262
Registrován: 5-2008
Odesláno Pátek, 07. srpna 2009 - 09:20:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Je pravda že když se dělá úprava pojezdu mělo by to být komplet,ale tady jde o to že na domácích kolejištích se nejezdí s naplno vytočenym trafem a tím odpadá různé zkoumání převodů.Věřim že hektor který na 12V jede 45KM\h je super podívaná ale jak třebas vypadají rozjezdy?Myslím od jakého napětí se hektor rozjíždí?Možná je škoda,když už se takto pěkně předělával,že se tam nedal kvalitnější motorek.
Jinak tedy opravdu pěkný,přehledný návod jak na úpravu,věřím že se po shlédnutí tohoto miniseriálu ti zručnější také do nějaké přestavby pustí.
Petr_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4522
Registrován: 4-2003

Odesláno Pátek, 07. srpna 2009 - 09:39:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

M_ČB - do toho Vašeho návodu jsem dřív už koukal a stavba úplně novýho pojezdu s vlastnostma, který si nastavím sám, pod detailní leptanou kastli mi přišla smysluplnější, než rozkuchat původní model, kterej už má svým způsobem "historickou hodnotu" a stejně by se na něj musela hromada detailů dodělávat. Všechny čtyři moje T435.0 (nedávno jsem přes Aukro koupil ještě jednoho kývačkáče za pár korun, toho remotorizovat nebudu) se kolíbají jak kachny...

wendy - pokud model jinak zpřevoduješ, citlivost motoru na napětí se nezmění, ale vlastnosti modelu výrazně - při stejným napětí se model může rozjíždět podstatně pomaleji (záleží pak už jenom na odporech z převodů) a zvedne se tažná síla.
Snem každého obchodníka je snadno programovatelný idiot s velkou kupní silou.
Je-li takových idiotů málo, je potřeba masy přesvědčit, že idiocie představuje generační životní styl.
Wendy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 263
Registrován: 5-2008
Odesláno Pátek, 07. srpna 2009 - 09:53:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr_k: Aha tak to je super,já si myslel že když se to všelijak zpřevoduje rozjezdové napětí bude větší řekněme na 3,5čárky se začne něco dít.....v tom případě to musí být opravdu pěkná podívaná na hektůrka v akci.
Michal_čb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1754
Registrován: 3-2006

Odesláno Pátek, 07. srpna 2009 - 10:08:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Wendy: A právě díky tomu, že se na domácím kolejišti nejezdí s naplno vytočeným trafem kvůli dosažení modelové rychlosti, ztrácí lokomotiva na nižším napětí svou tažnou sílu. To byl jeden z důvodů proč jsem volil úpravu převodů. Druhým důvodem byl i systém řízení úseků na našem klubovém kolejišti, kde nemůžu ovlivnit rychlost jedoucího vlaku od pultu, neboť v pojížděných úsecích je trvale 12V. Zde můžu regolovat pouze posun. Proto se zabýváme v klubu úpravou převodovek Citlivost motoru na napětí je stejná, jen se rozjíždí pomaleji. U neupravených hektorů při dosažení dolní meze napětí, na kterou byla mašina citlivá, model trochu škubnul. U zpřevodovaných modelů to není tak znatelné, protože se v podstatě na každé hladině napětí pohybují pomaleji. A dáte-li modelu setrvačník, zmírníte tím i toto škubnutí při zastavení nebo rozjezdu. A ohledně náhrady motoru. Zkoušel jsem osadit na jeden kus motor Mabuchi, ale nedařilo se mi jej zajistit k rámu, aby se nehýbal. Nakonec jsem tedy dal do onoho hektora starý Zeuke motor. A je to ten, který jede 45 km/h. Tento velký převod jsem dělal právě kvůli Mabuchi motoru, který točí cca 15.000 otáček. Nakonec vše ale dopadlo jinak. A řekl bych, že i takto je výsledek uspokojivý... Zkusím zítra udělat video toho plížidla a dám sem odkaz.

Petr_k: Ano, stavba nového je smysluplnější, ale jak říkám. Bylo mi líto je nezpřevodovat pro provoz u nás v klubu, když už jsem do nich kdysi investoval
Budějčáááááák
BEZDREV byl vlak, jezdil jako drak!!! (* 20.5.1951 + 13.12.2008) Za tichou vzpomínku děkujeme. Bude se nám stýskat!!!

Klub železničních modelářů České Budějovice - http://www.kzmcb.net/
Michal_čb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1755
Registrován: 3-2006

Odesláno Pátek, 07. srpna 2009 - 10:15:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě dodám následující teorii, které se držím zuby nehty. Úpravou převodů (zvětšením převodového poměru) se snižují otáčky výstupní hřídele - v našem případě nápravy = lokomotiva jede pomaleji. Motůrek to ovlivní pouze tím, že při větším převodu se motor nepatrně odlehčí a zvednou se jeho otáčky. Naopak citlivost motoru na napětí se snižuje vložením diod nebo odporů do jeho obvodu...

A jen takový malý průzkum. Zajímalo by někoho jak zpřevodovat sergeje Tillig??? Chystám se i na nového Roco sergeje...
Budějčáááááák
BEZDREV byl vlak, jezdil jako drak!!! (* 20.5.1951 + 13.12.2008) Za tichou vzpomínku děkujeme. Bude se nám stýskat!!!

Klub železničních modelářů České Budějovice - http://www.kzmcb.net/
Wendy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 264
Registrován: 5-2008
Odesláno Pátek, 07. srpna 2009 - 10:17:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Michal_čb: Jasné bylo by fajne vidět ho v akci.S tou tažnou silou je to přeci jen trochu jiné na dom.kolejišti a klubovém,vy určitě potřebujete aby vaše loko uvezla třebas 15-20vozů ne?Tohle na domácim kolejišti přeci jen odpadá nebo jak na kterém,já třebas mám místo relativně veliké ale i tak raději volim stanice které mají koleje o délce cca 150-170cm vlaky nákladní mi jezdí s pžípřeží/postrkem a vlastně tak velikou tažnou sílu loko nevyužiju,a jak jsem tu psal mám pulsní reg. a ty rozjezdy jsou opravdu dostatečně dlouhé.
Petr_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4523
Registrován: 4-2003

Odesláno Pátek, 07. srpna 2009 - 10:32:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

na 3,5 dílku by s původním motorem jel opticky řekněme kolem 50 km/h, takhle by mohl jet tak 20 km/h - ale díky tomu, že do motůrku teče víc voltů, je to bez rizika, že se vlastním mechanickým odporem při nízkým napětí zastaví.
Snem každého obchodníka je snadno programovatelný idiot s velkou kupní silou.
Je-li takových idiotů málo, je potřeba masy přesvědčit, že idiocie představuje generační životní styl.
Povstalec
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 65
Registrován: 12-2007

Odesláno Pátek, 07. srpna 2009 - 17:04:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Potřeboval bych pomoc s projektem a případnou stavbou diorámatu středně velkého depa pro motorovou trakci, s dosluhujícím parním provozem. Představoval bych si staré mal parní depa, zvětšené pro potřeby motorové trakce. Plocha k dispozici činí 2 x 1 m. edy dva panely 1x1 m
Optimismus je způsoben nedostatkem informací. Rád lidem doplňuji informace :-)
Třikrát sláva Metalu a královně Tarji!
www.ldprerov.wbs.cz
Petrspk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 405
Registrován: 6-2007

Odesláno Pátek, 07. srpna 2009 - 17:19:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Povstalec
Bratránku udělej si něco alá Letohrad!
www.kolejistesumperk.wbs.cz
Povstalec
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 66
Registrován: 12-2007

Odesláno Pátek, 07. srpna 2009 - 17:31:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na tom sem taky přemýšlel. Ale nevím jak mi tam vyjde na tom metru ten triangl.
Optimismus je způsoben nedostatkem informací. Rád lidem doplňuji informace :-)
Třikrát sláva Metalu a královně Tarji!
www.ldprerov.wbs.cz
Petrspk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 406
Registrován: 6-2007

Odesláno Pátek, 07. srpna 2009 - 17:45:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

kdybys řekl mám doma plánky z určitých let z jedné knihy přijdi na skypa a pokecáme a naposílám!

Omlouvám se diskutujícím za osobní druh tohoto příspěvku
www.kolejistesumperk.wbs.cz
Stínovlas
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 299
Registrován: 5-2005

Odesláno Pátek, 07. srpna 2009 - 20:45:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

to Povstalec:Ja ti to domluvim v depu, a udelas si Breclav
Se 749,751,851 a T478.1002 na věčné časy a nikdy jinak.
Michal_čb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1756
Registrován: 3-2006

Odesláno Sobota, 08. srpna 2009 - 18:06:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Také řeším stavbu malého depa, ovšem na prostoru 35x140 cm. Mám prostor na skříňkách s materiálem a modely. Nakonec jsem to pojal jako čistě motorové moderní komunistické depo. Na skříňkách budou pouze díly č. 1 a 2, díl 3 bude sloužit pouze k připojení do moduliště. Se stavbou bych rád začal ještě tento měsíc.

Budějčáááááák
BEZDREV byl vlak, jezdil jako drak!!! (* 20.5.1951 + 13.12.2008) Za tichou vzpomínku děkujeme. Bude se nám stýskat!!!

Klub železničních modelářů České Budějovice - http://www.kzmcb.net/
Trainmaniak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 33
Registrován: 12-2006

Odesláno Úterý, 11. srpna 2009 - 08:34:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ahoj. Ještě k Sergejovi: Na www.trainmania.info je v sekci Video záznam ozvučené verze tohoto modelu.
Stínovlas
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 301
Registrován: 5-2005

Odesláno Úterý, 11. srpna 2009 - 20:00:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To 121073: Vim kdo dela brany co mas na fotce v HO(Nj modely), ale nevim jak by to vypadalo zmenšene v TT
Se 749,751,851 a T478.1002 na věčné časy a nikdy jinak.
121073
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 226
Registrován: 9-2007

Odesláno Středa, 12. srpna 2009 - 09:24:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Stínovlas:
Díky už mě na to upozornil i tombart. Přesně tak bych si to představoval.
http://www.kajin.cz/trolbrany.htm
Albatros498112
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 416
Registrován: 12-2007

Odesláno Středa, 12. srpna 2009 - 20:04:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

121073: Tušim,že jsem něco takového viděl u Litomyského,ale jen stavebnice
121073
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 227
Registrován: 9-2007

Odesláno Pátek, 21. srpna 2009 - 12:40:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak jsem si dělal pořádek ve věcech a objevil jsem leptané doplňky na hektory. Své tři hektory už nemám tak mi to je k ničemu. Kdyby jste měl někdo zájem dám komplet na jednoho (sada+ochoz) za 130,- a k mání je to třikrát.
T4783002
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 545
Registrován: 7-2007

Odesláno Pátek, 21. srpna 2009 - 16:13:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

121073: Tak já bych si s dovolením dvě sady vzal david.mueller@seznam.cz
Petr_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4580
Registrován: 4-2003

Odesláno Sobota, 22. srpna 2009 - 17:17:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

tohohle parního mrňouse asi už nikde neseženu, žejo?
Můj plat je natolik vysoký, aby mohl být pravidelně snižován.
Wendy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 266
Registrován: 5-2008
Odesláno Sobota, 22. srpna 2009 - 18:02:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr_k: Seženeš,dělá to JATT http://www.maloseriovky.eu/component/option,com_virtuemart/page,s hop.browse/category_id,19/Itemid,26/
Povstalec
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 69
Registrován: 12-2007

Odesláno Sobota, 22. srpna 2009 - 18:05:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr-k
Tohoto mrňouska sem viděl v Brně v modelářském bazaru.
Optimismus je způsoben nedostatkem informací. Rád lidem doplňuji informace :-)
Třikrát sláva Metalu a královně Tarji!
www.ldprerov.wbs.cz
T4783002
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 547
Registrován: 7-2007

Odesláno Sobota, 22. srpna 2009 - 21:16:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na stránkách malosériovek je sice uvedeno, že výrobcem je firma JATT, ale to už není tak úplně pravda. Jak psal ŽM v čísle 01/01, tuto firmu (a její sortiment) převzal Tillig. Model lokomotivy řady 89, ale i dalších (řady 78, 91 a 62) byly v jeho katalogu z roku 2002. Jelikož jsou jejich kastle z kovu, s tím souvisí i jejich trochu vyšší cena, ani u Tilliga dlouho nevydržely a ten jejich distribuci přenechal firmě Modellbahnmanufaktur Sebnitz, pro kterou je na zakázku vyrábí.
Koupit se dají určitě na více místech, třeba
http://www.zeleznicni-modelarstvi.cz/s/cs/760/modellbahnmanufaktu r-sebnitz.aspx
a určitě i jinde.
Michal_čb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1760
Registrován: 3-2006

Odesláno Pondělí, 24. srpna 2009 - 11:42:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Omlouvám se za zpoždění. Slíbené video mého zpřevodovaného hektora je zde. Chtěl jsem jich udělat více (i z jiné perspektivy), ale odešel mi foťák - na druhém videu je to i vidět Jinak na druhém videu je ujetá dráha v záběru cca 180 cm a jízdní napětí je u obou záběrů 12V...
video 1 video 2
Budějčáááááák
BEZDREV byl vlak, jezdil jako drak!!! (* 20.5.1951 + 13.12.2008) Za tichou vzpomínku děkujeme. Bude se nám stýskat!!!

Klub železničních modelářů České Budějovice - http://www.kzmcb.net/
Albatros498112
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 427
Registrován: 12-2007

Odesláno Pondělí, 24. srpna 2009 - 21:59:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Neměl by tu někdo fotku M 242 od Kubera? díky
470_001
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 433
Registrován: 9-2008

Odesláno Středa, 26. srpna 2009 - 18:30:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dobrý den, prosím o radu, nevíte proč se mi zahřívá motor u klasiky 12V od BTTB?
Kraken forever!!! http://encyklopedie-lokomotiv.webovastranka.cz/ http://pulty-lokomotiv.webovastranka.cz/
Albatros498112
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 431
Registrován: 12-2007

Odesláno Středa, 26. srpna 2009 - 18:49:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

U těchto mizernejch motorů je to celkem běžné.Skuste do posledního dílku rozebrat vyčistit namazat a složit.
470_001
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 434
Registrován: 9-2008

Odesláno Středa, 26. srpna 2009 - 19:18:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Albatros498112: já ho rozebral, vyčistil, ale mazat se ho nějak bojím, co je tak nejlepší na mazání?
Kraken forever!!! http://encyklopedie-lokomotiv.webovastranka.cz/ http://pulty-lokomotiv.webovastranka.cz/
Albatros498112
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 434
Registrován: 12-2007

Odesláno Středa, 26. srpna 2009 - 20:06:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já používám WD 40 lze použít i silikonový olej a popřípadně přemáznout vazelínou.tyhle motory potřebujou péči.Díky uhlíkům jsou zasraný jak prase a jen se z toho sype černej uhlík.
Veksle
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 65
Registrován: 12-2007

Odesláno Sobota, 29. srpna 2009 - 12:42:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Albatros498112 : silikonový olej bych v žádném případě nepoužíval,naní určený na mazání "točících se věcí".Jak sil.olej,tak i sil.vazelína mají tendenci se"táhnout" a zbytečně brzdí.To WD 40je myslím si super,nebo používám plastické mazivo Mogul LV2-3.Je to "vazelína na bázi lithných mýdel,je bílá a super maže. Cena je asi 75Kč za 250g.Benz.pumpy,nebo prodejny auto-moto.
Cejnarxx
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2
Registrován: 8-2009
Odesláno Sobota, 29. srpna 2009 - 15:17:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  


Zdravím Vás:-)
Jestli mohu přidat svou zkušenost ohledně promazávání modelů, tak používám olej na jízdní kola nebo na šicí stroje. Je řídký a dobře maže:-)
Ale chce to jen kapičku, protože jinak je model ,,zaflákaný,, !
Albatros498112
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 441
Registrován: 12-2007

Odesláno Sobota, 29. srpna 2009 - 17:11:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Veksle: není určený na točivé věci.Akorát se s tim daj mazat ložiska,šrouby takže na točivé věci je.Já s tim nesouhlasim,že není dobrý.Já jsem ho začal používat a vyhovuje mi maximálně.Je i k platu šetrnej narozdíl od minerálních olejů a dalších utrejchů jako konkor,wd40,vidě+l jsem mazání modelů vyjetým olejem :-) docela k smíchu.Zřejmě máte sám blbou zkušenost proto vám používání jiných věcí neberu.
Cejnarxx
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3
Registrován: 8-2009

Odesláno Sobota, 29. srpna 2009 - 17:23:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nejlepším řešením je si asi koupit olejíček k tomu přímo určený. Káždý má holt své odzkoušené:-)
Veksle
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 66
Registrován: 12-2007

Odesláno Neděle, 30. srpna 2009 - 10:01:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Albatros498112:Omlouvám se všem za matoucí informaci. Ten sil.olej se dá použít,spletl jsem si to s tou sil.vazelínou,tá není vhodná.
Albatros498112
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 442
Registrován: 12-2007

Odesláno Neděle, 30. srpna 2009 - 12:24:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tu vazelínu silikonovou neznám.Párkrát jsem použil obyčejnou bílou.
Wendy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 267
Registrován: 5-2008
Odesláno Pondělí, 31. srpna 2009 - 11:10:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Neměl by někdo na prodej točnu?
Alf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3169
Registrován: 9-2003

Odesláno Pondělí, 31. srpna 2009 - 20:50:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Koukni na modely.biz je tam zajímavá debata o točnách(sic v HO)ale třeba někdo něco doplní..Je to v diskuzním foru,téma tuším dolňky..
..pořádná mašina má kotel a komín..
Wendy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 268
Registrován: 5-2008
Odesláno Pondělí, 31. srpna 2009 - 22:06:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Alf: Díkes,koukám i tam ale tušim že by ta točna předělaná z HO byla asi velká,přeci jen je to větší,někde jsem koukal i na předělávku točny z Nka na TT ale problém je že ten základní "tác" točny prostě neni už v měřítku....Ale fakt dík za nějakej nápad.Zkusim se tam prostě zeptat ale myslim že kdo chodí na modely.biz koukne taky sem.
Alf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3171
Registrován: 9-2003

Odesláno Pondělí, 31. srpna 2009 - 23:17:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zkus to a ještě něco vygooglitjo,a poslední slovo mého předchozího příspěvku mělo být -doplňky- saakra..
..pořádná mašina má kotel a komín..
igino
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.248.245.112
Odesláno Úterý, 01. září 2009 - 00:18:48    Odkaz na tento příspěvek  

A čo tak Malá železnica?
http://www.mala-zeleznice.cz/
Wendy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 269
Registrován: 5-2008
Odesláno Úterý, 01. září 2009 - 16:17:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

I na tu jsem koukal ale někde jsem slyšel že ta točna není moc kvalitně udělaná,co se elektriky týče,nebo má jí někdo aby se třebas pochlubil s chodem,jak to dojíždí,jak rychle to chodí apod?Já koukal na točnu od Roca ale cena cca 7000kč je docela vejvar.Myslel jsem tak něco kolem 3500-4000kč nemusí být nová,ale musí být plně funkční..
Taky se občas objeví na Aukru ale vždycky mi utekla
No budu muset hledat dál,třebas jí nakonec ani na kolejišti mít nebudu
Trainmaniak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 34
Registrován: 12-2006

Odesláno Středa, 02. září 2009 - 14:48:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ahoj. Dnes jsem dal na stránky pár foteček nedávno recenzované Schirmerovy páry 365.404, takže můžete hodit očko. (www.trainmania.info)

Wendy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 270
Registrován: 5-2008
Odesláno Středa, 02. září 2009 - 16:18:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Trainmaniak: Jako vždy moc pěkný fotečky!!
Osmihran
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4
Registrován: 12-2007
Odesláno Středa, 02. září 2009 - 23:23:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Wendy: A sem jsi koukal?
_________________
(\__/)
(O.o )
(> < ) This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination!
Wendy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 271
Registrován: 5-2008
Odesláno Čtvrtek, 03. září 2009 - 00:07:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Moc pěkný,super nápad,já bych ale potřeboval něco většího,chtěl bych tam otáčet třebas 771,781 prostě větší loko.Možná by tohle ale šlo udělat z menší gramofonové desky ne?Nebo mám možnost nechat vyříznout z nerezu na patřičnej rozměr :-) montážní hloubka je v tomhle případě minimální,no když se mi nepodaří sehnat za pěkný peníz točnu s jámou,oželim snad pohon a zkusim tohle.Každopádně fakt super nápad!!
Jinak nejsi z vysočiny?Spousta fotek je z okolí Choťáku ( Chotěboře ) kocoura jsi taky dělal Havlbrodského....