K-report
 

Archiv do 22. května 2009  

Diskuse K-report » Archiv 2009 » Železnice » GVD obecně » Archiv do 22. května 2009 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1218
Registrován: 11-2007
Odesláno Neděle, 17. května 2009 - 23:11:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Iiii:" Co takhle ukončit Podkrušnohoráky v KV a od nich vést R do Norimberku"

Skvělý nápad, zejména pro cestující do /z Sokolova. Norimberk je pro ně nepochybně lepší cíl, než cokoli v českém vnitrozemí. Jen je o tom přesvědčit...Ba i cestující z/do Chebu směr Most budou nadšeni - většina z nich přeci jede do Norimberka.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2694
Registrován: 6-2005

Odesláno Pondělí, 18. května 2009 - 08:46:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ZFJ:
Jelikož si od vás člověk nic jiného nepřečte, tak snadno vaše příspěvky nesprávně interpretuje. Pardon. Ale chtělo by to při návrzích (byť tvrdíte, že nevážně míněných) trochu soudnosti a nebo pokud je to skutečně myšleno nevážně, tak navrhovanou blbost dotáhnout ad absurdum, aby i méně chápaví (jako třeba já ) pochopili.
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1779
Registrován: 9-2007
Odesláno Pondělí, 18. května 2009 - 17:23:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"hledáme optimum průměrné (většinové) cestovní doby v určitém období, závislé na jízdní době a intervalu
CD = JD + I/2
"

Myslím, že optimální dopravní model se nedá vypočítat. A když, tak v závislosti na počtu cestujících v jednotlivých kombinacích zastávek. Čili podle člověkohodin strávených v prostředcích ve VHD, včetně doby strávené v MHD.

Na delší vzdálenosti typu Praha-Cheb už se to nedá spočítat vůbec, protože lidi nechodí na nádraží nablint, ale na čas konkrétního odjezdu. Krátká jízdní doba je pro hodně lidí podstatně vyšší priorita, než hustota spojení.

"výhodnější poloviční interval než Sp o 5 minut rychlejší"

Ty rozdíly jsou reálně daleko větší. Třeba:
Praha Masna-Kralupy cca 12 minut
Praha hlavní-Čerčany cca 17 minut
Praha Masna-Český Brod cca 10 minut
Praha hlavní-Nymburk hl.n. cca 15 minut
Praha - Nymburk město ještě víc

Z jiného soudku:
Praha-Olomouc: SC vs. EC cca 20 min., EC vs. R cca 25 minut, čili SC vs. R cca 45 min.
Zde nerozhoduje ani tak počet zastávek, ale vmax soupravy, a to, že "produkty" několikrát debilně předjíždějí vlaky pro normální lidi. 8 zastávek navíc se dá zvládnout za cca 15 minut, a rozdíl mezi civilizovanou soupravou vhodnou pro R a pendolínem zde nemusí být větší než 5 minut. Při vhodně sestaveném GVD může být rozdíl mezi Pendolínem a obyčejným rychlíkem jen okolo 20-25 minut, a ne třičtvrtě hodiny.
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 861
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 18. května 2009 - 17:35:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"A když, tak v závislosti na počtu cestujících v jednotlivých kombinacích zastávek. Čili podle člověkohodin strávených v prostředcích ve VHD, včetně doby strávené v MHD."

Ale jo - to co jsem psal já je vždy z pohledu "cestujících v relaci X-Y," odkud je ke konstrukci konkrétního modelu obsluhy ještě poměrně dlouhá cesta. Bůhví, jestli je to vůbec v té kreativní fázi použitelné, já to tu uváděl spíše jako hodnotící kritérium.


"lidi nechodí na nádraží nablint, ale na čas konkrétního odjezdu."

To je sice pravda, ale to ještě nic nevypovídá o tom, jestli jim takové časy vyhovují či nikoli, resp. kolik jich v mezičase odjede (třeba pomalejším) autem. On ten "ztracený čas" tam reálně je i když ho netrávím čučením na peróně, ale třeba delším sezením v hospodě (místo v jídelním voze) apod. On se občas i dá strávit nějak užitečně, ale srovnáváme se s IAD, kde je možnost odjezdu v čase spojitá. Takže úvahy typu "tak si může dojít ještě nakoupit" jsou sice pravdivé (sám to tak dělám), ale fakt prostě je že kdo chce jet teď a má tu možnost (auto), tak prostě odjede a nakoupí v cíli nebo potom nebo dřív nebo prostě tak, jak si to sám naplánoval a ne jak mu to s ohledem na JŘ vyšlo.
Tohle platí zcela bez ohledu na délku cesty, jen s rostoucí JD to hraje v CD čím dál menší roli a při o něco rychlejším vlaku (řekněme Vprům 120 km/h) oproti autu (například Vprům 90 km/h) je pouze možné připustit i jiné hodnoty časové penalizace, než např. 7,5 či 15 minut.


To co jsem psal rozlišovalo případná dodatečná zastavení jedné konkrétní soupravy. Čili na vedlejších tratích (původním tématem byla jednovrstvizace) to přibližně platí a platilo by i na hlavních, kdyby se R od EC lišil opravdu jen zastavováním, a ne ještě Vmax a dobou zavírání dveří. :-( Předjíždění v důsledku TISů raději nebudu komentovat.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1780
Registrován: 9-2007
Odesláno Pondělí, 18. května 2009 - 17:41:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

pv: "i v menších městech se v určitých institucích začíná v podstatě před 9 - bankovní pobočky"

Mně ale nešlo o konktétní časovou polohu špičky, ani o to zda je přechod rychlý, či pomalý. Šlo mi o porovnání nejhustší špičky "po směru" (maxima), a nejřidšího sedla (dopoledního minima). Řekněme o porovnání mezi 6-8 hod. a mezi cca 9-12 hod. Ta hodina, kdy ranní špička dobíhá, se nedá počítat ani k minimu, ani k maximu.

Kdybyste si vybral nějaký směr, odkud jezdí výhradně příměstské autobusy, a kde něco jede aspoň dvakrát, třikrát za dopoledne, tak myslím, že byste byl překvapený, jak velký rozdíl je mezi špičkou a sedlem.

Poučná je třeba tato linka
http://portal.idos.cz/Data/pdf/L512445_090308_79027.pdf
Pět spojů od 7:00 do 7:45 a jeden spoj za hodinu v sedle, to je docela výmluvné. A to se dá předpokládat, že ve špičce budou autobusy plně vytížené, zatímco v sedle nikoli. Pro tuto linku bych očekával frekvenci cestujících špička:sedlo minimálně 6:1, možná i těch 10:1. A to jsme v kraji s vysokou nezaměstaností, kde ne každý jezdí do práce.
Pro lidi z větších měst je na této lince velmi poučná i časová poloha odpolední špičky. Z Berouna a Benešova mám zcela stejné zkušenosti. V městech této velikosti se posouvá špička do pozdějších hodin jen velmi zvolna, a v 17 hodin už je prakticky po špičce.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)
Boblick
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 622
Registrován: 1-2009
Odesláno Pondělí, 18. května 2009 - 19:30:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Prostě, špička je naprosto individuální u každého regionálního centra. Jediná pevná špička je ráno mezi 6:30 až 8:00 do regionálního centra. Vzhledem k různé hustotě regionálních center v celém státě, prostě nelze vycházet z taktu. Nelze ho totiž postavit tak, aby byla převážná část špiček pokryta.
Takt je doprava jen pro dopravce (za cizí peníze) a nikoliv pro cestující veřejnost. I to je důvod nárůstu IAD i v oblastech, kde takt ve špičce je 15minut. Ani ten není vyhovující - nádraží jsou příliš daleko od sebe a na přestup dnes, až na důchodce a studenty, nikdo nereflektuje.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1781
Registrován: 9-2007
Odesláno Pondělí, 18. května 2009 - 19:46:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Takt je doprava jen pro dopravce (za cizí peníze) a nikoliv pro cestující veřejnost."

Není takt jako takt. Třeba zrovna linka Děčín-Libouchec, na kterou je odkaz v předchozím příspěvku je z 90% taktová, přitom to rozhodně není doprava pro dopravce.

Proč tak brojíte proti taktu jako taktovému? Protože Vám taktové systémy nedovolí se proti nim prosadit? Například linky Praha-Příbram a Praha-Beroun-Zdice vznikly jako soukromé taktové linky, a než se nechaly sežrat SIDem, tak byly komerčně úspěšné. (Pro taktofily typu "celý den stejný interval" podotýkám, že jde o linky s taktovým základem, masivně posilované ve špičkách.)
pv
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.102.117.120
Odesláno Pondělí, 18. května 2009 - 20:32:26    Odkaz na tento příspěvek  

Boblick:
VHD kromě pendolina na trase OV-OL-PHA, metra a tramvají v centru prahy a brna nemůže nikdy konkurovat v rychlosti IAD. o komfortu nemluvě - kolik vozů VHD je u nás klimatizováno. VHD nezastavuje u domu. problematická je také přeplněná MHD.

Tomáš_záruba:
právě ta poučka funguje ideálně u té hodiny. moc to nefunguje u tras do 30 minut s intervalem 60 minut a více..... ty prdelové vymetáky. tam může být adekvátní klidně prodloužení jízdní doby z 10 na 20 minut při změně intervalu ze 120 min na 60 min. víkend je kapitola sama pro sebe.

Bručoun:
jízdní řád se dá zapamatovat to by se u nás nestalo. dávám plus. rozdíl mezi špičkou a sedlem je obrovský, ale je rozdíl třeba 5:1 a 10:1. u nás je to spíš 5:1 než 10:1 - beru naše místní zvyklosti. obecně ty moje názory jsou aplikovatelné spíš na moravu než na čechy. ta struktura osídlení je hodně odlišná. Si už delší dobu všímám, že většinou se naše názory rozchází kvůli regionálním odlišnostem

Moje motto:
Boblick je pro automobilový průmysl větší spása než šrotovné.
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 862
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 18. května 2009 - 20:48:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

pv: U aršlochovejch vymetáků taky může být ten problém, že se tam pohybujeme někde mez 5-20% modal-splitu vůči IAD a z naprosto směšnějch celkovejch hodnot k tomu, čili jedná se o hrozně omezený vzorek se značnou saturací a úplně nestandardním chováním z hlediska citlivosti na interval i jízdní dobu (školáci, důchodci, "vybodovaní," bez auta,...). Tomu já říkám "otroci VHD" a tudíž tady klidně může čekání na spoj být dvakrát delší než JD, protože prostě není koho ztratit, a získat lze taky jen málo lidí, protože vymetákobus vs. auto i kdyby jezdil po 5 minutách, tak s ohledem na zastavování a prodej jízdenek (grrrr) a podobně zůstává bohužel pro hlavní klientelu zcela nezajímavým i za "ideálních" podmínek.
Takže tady asi je hlavním kritériem politická ochota platit, a je jen malá protiváha. Kdežto v ostatních přepravách je přece jen jakási šance někoho nalákat a nebo ztrati, což přece jenom určitý tlak na politiky vytváří.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1468
Registrován: 10-2004
Odesláno Pondělí, 18. května 2009 - 20:55:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Boblick: Otočte svůj příspěvek do negace a v podstatě budete mít pravdu. Dopručuji Vám přečíst třeba toto: archivdz.wz.cz/ids/falcko.rtf
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Boblick
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 625
Registrován: 1-2009
Odesláno Pondělí, 18. května 2009 - 21:27:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nedám si pokoj. Nejprve je nutné obsloužit regionální centra. Do děr lze zapracovat dálkovou. Bývalá okresní a krajská města musí být body styku jak vlaků, tak busů. Jinak má VHD prodi IAD utrum. Tento názor prosazuji dlouhodobě a jízdní řády dopravců, jimž je zpracovávám, jsou na místní linky přímo vázány - dokonce poznámkami v jízdním řádu. Totéž bych udělal u vlaků, ale tam o toto propojení je evidentní nezájem.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1470
Registrován: 10-2004
Odesláno Pondělí, 18. května 2009 - 21:42:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Boblick: Tady fakticky souhlas. Ale tohle by mělo fungovat na bázi ITG - tedy integrálního taktového grafikonu. To je prostě z praxe civilizované Evropy.
Takt je a bude hlavně na kapacitnějších linkách (včetně autobusových) samozřejmostí. A platí přímá úměrnost - čím častější linka, tím víc by měla být ztaktovaná.
A ne, že vy si vytvoříte JŘ podle toho, jak se Vám hodí, a pak budete pomlouvat České dráhy za to, že se šprajcly.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1782
Registrován: 9-2007
Odesláno Pondělí, 18. května 2009 - 23:42:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"U aršlochovejch vymetáků taky může být ten problém, že se tam pohybujeme někde mez 5-20% modal-splitu vůči IAD a z naprosto směšnějch celkovejch hodnot k tomu, čili jedná se o hrozně omezený vzorek se značnou saturací a úplně nestandardním chováním z hlediska citlivosti na interval i jízdní dobu (školáci, důchodci, "vybodovaní," bez auta,...). Tomu já říkám "otroci VHD" a tudíž tady klidně může čekání na spoj být dvakrát delší než JD, protože prostě není koho ztratit, a získat lze taky jen málo lidí, protože vymetákobus vs. auto"

Příliš to zobecňujete.

Představte si ves 15 km od okresního města. Bus má hafo zastávek jak ve vsích, tak ve městě. Průměrná docházka na zastávku v té vsi je 3 minuty, ve městě pak 5 minut. Jízdní doba busu je 30 minut a časy příjezdů přizpůsobené obvyklým začátkům práce. Lze jet autem, po zakroucené okresce a městskými ulicemi to urazíte za 15 minut, rychleji jedině pirátskou jízdou. Až potud auto zdánlivě vítězí. Jenže: musíte odemknout garáž, nastartovat, otevřít vrata, vyjet, zavřít vrata, ve městě zaparkovat mimo parkovací zóny, dojít stejných 5 minut jako od autobusu. Platy většiny dojíždějících nepřesáhnou 15 hrubého. Pak nepřekvapí, že v popsané situaci většina reálně dojíždějících volí bus.

Úplně jiná situace je, když podobný courák jezdí i z větších vzdáleností, "nejlépe" po okresce podél dálnice. To jsou pak úplně jiné počty. Lidi, co denně dojíždějí na větší vzdálenost, to většinou dělají kvůli vyššímu platu, kolikrát dělávají přesčas, a nemají vůbec žádnou chuť trávit hodiny a hodiny v autobusu. Kdyby ve špičkách jezdily pravidelné zrychlené spoje, bylo by to hned něco jiného, ale zrychlené spoje nejezdí ...
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1783
Registrován: 9-2007
Odesláno Úterý, 19. května 2009 - 00:09:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

pv: "jízdní řád se dá zapamatovat to by se u nás nestalo"

To je ten zlý ústecký kraj, kde vládl zlý Šulc. Ve středních, jižních či západních Čechách by se Vám to taky nestalo ...

"moje názory jsou aplikovatelné spíš na moravu než na čechy. ta struktura osídlení je hodně odlišná"

Evidentně máme každý zkušenosti z poněkud odlišných končin. Je ale otázka, jestli z hlediska struktury a hustoty osídlení jsou největší rozdíly mezi Čechami a Moravou. Obecně asi ano, ale lokálně se to bude dost lišit i v rámci jedné země. Některé lokality na Moravě budou v tomto směru podobnější těm v Čechách, a opačně.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1784
Registrován: 9-2007
Odesláno Úterý, 19. května 2009 - 00:18:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tomáš Záruba, dodatek k předchozímu příspěvku: ... Hranice mezi oběma skupinami dojíždějících přitom není nijak ostrá. S každým vylepšením VHD se může najít někdo, pro koho se nový model VHD dostane nad hranici přijatelnosti.
Důležité je, jaké jsou zisky (noví cestující) a ztráty (nárůst výdajů). Pokud přírůstky tržeb stíhají dorovnávat nárůst výdajů, pak jde o užitečné změny. Jinak jde jen o šotosystémy časem určené k zániku.
pv
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.167.9
Odesláno Středa, 20. května 2009 - 12:05:32    Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun
naprostý souhlas. vlastnictví 2.auta, pokud chcete alespoň slušný standard je docela slušný zářez do rozpočtu.
zrychlené busy po dálnici mnohdy ve špičku nejsou viz.brno-prostějov, někdy nezbývalo než vzít zavděk vymetákem, kde jste polovinu cesty prostáli. zrychlený jede v 17 a pak v 19:25... v tuto dobu ovšem z brna špička je.

Boblick
z PV odjíždí v sobotu ve 12:30 asi 5 regionálních busů do různých směrů. příjezd busu z brna je 12:00(vymeták) a vlaku 12:35, z olomouce vlak 11:56. nebylo by jednodušší posunout ty regionální busy, které nikde na nic nenavazují než dálkové busy a dálkové nebo regionální vlaky na plné jednokolejce?
Boblick
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 627
Registrován: 1-2009
Odesláno Středa, 20. května 2009 - 16:20:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad pv:
Souhlas jen částečný. Ty regionální vlaky jsou navázány na idiotský takt na hlavních tratích. Kdyby to měl dělat každý bus dopravce, tak se každý půlrok zblázní, neboť ČernáDíra jízdní řády utajuje. V tomto případě prostě musí konstruktéři jízdních řádů ČernéDíry přijít na příslušného dopravce a slušně požádat. Konkrétně u FTL jsou slušní lidé, kteří by s největší pravděpodobností vyhověli.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1786
Registrován: 9-2007
Odesláno Středa, 20. května 2009 - 17:21:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"vlastnictví 2.auta, pokud chcete alespoň slušný standard je docela slušný zářez do rozpočtu."

Souhlas. Řekl, že je to mimo možnosti velmi značné části rodin. Pokud dojíždí dva, tak někde zvítězí autobus nebo vlak, jinde to dokážou logisticky zvládnout tak, aby jezdili oba jedním autem.

Původně jsem měl na mysli situaci, kdy má jeden člověk k dispozici jedno auto, ale nevybere ho proto, že je to drahé, a autobus je v daném případě použitelný.

Vždycky jde o to, kde je hranice použitelnosti pro většinu potenciálních cestujících. Pro někoho je to rychlé spojení přes republiku, pro většinu to ale je rychlé účelové spojení ve špičce.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1481
Registrován: 10-2004
Odesláno Středa, 20. května 2009 - 17:54:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Boblick: Tak doháje navažte ty vaše autobusy na stávající takt na železnici. Jenže to vy asi neumíte. Vy umíte jenom urážet toho, kdo Vám není moc chuti a kdo nejedná podle Vašich not. Oni ten JŘ měly dřív než vy tak vy byste se měl přizpůsobit jim a ne oni Vám.
A ještě jedna věc. Zřejmě Vám uniklo, že jízdní řády tvoří SŽDC na základě žádosti dopravců. A jestli si myslíte, že udělat jízdní řád na železnici je úplná sranda, tak jste na omylu. Obzvláště na jednokolejných tratích. Znova říkám, že taktová doprava je prověžená v civilizované Evropě a že zavedení taktu na některých místech zvýšilo poptávku až o 80%! Autobusová doprava je ta, která se musí přizpůsobit, protože vyrobení JŘ je podstatně jednodušší.
Takže hledejte chybu u sebe. Howgh, domluvil jsem.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1788
Registrován: 9-2007
Odesláno Středa, 20. května 2009 - 18:06:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Autobusová doprava .... vyrobení JŘ je podstatně jednodušší."

... a proto je třeba účelové špičkové posily, a účelové špičkové trasy, vést spíš autobusem, než vlakem, protože na dráze narážejí účelovky na tisíc a jeden problém. V sedle, večer a o víkendu na mnoha místech (ne všude!) souběhy nemkompromisně osekat. Ve špičce naproti tomu souběhy nechat, a transformovat je do vhodného doplňku k trasám "železnicocentrických" celotýdenních linek.
Koncepty, které vytvářejí absolutní vlakové páteře, a likvidují v blízkém okolí veškerou alternativní VHD, snižují počet rozumně dosažitelných cílů pro reálné cestující. V konečném důsledku jsou tedy antiuživatelské.
(Tím jsem sice poněkud odbočil, ale myslím že stále v rámci tématu.)
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5893
Registrován: 8-2004

Odesláno Středa, 20. května 2009 - 18:16:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun, 1788:
V sedle, večer a o víkendu na mnoha místech (ne všude!) souběhy nemkompromisně osekat. Ve špičce naproti tomu souběhy nechat, a transformovat je do vhodného doplňku k trasám "železnicocentrických" celotýdenních linek.
Souhlas.
Krom té "antiužiečnosti" si myslím, že držet posilový bus je levnější než posilový vlak (často i vůz).

Orky:
Bohužel na VŠ jsem se o taktové dopravě zatím dozvěděl především při přednáškách "železničních" předmětů, na přednáškách z oblasti silniční dopravy ani jednou. (To jen pro doplnění, že chyba zatím stále není odstraněna ani "v základech".)
Sorry za trochu OFF-TOPIC.

(Příspěvek byl editován uživatelem Hroch.)
Názor může být znásilňován, může být zastrašován, může být v zájmu dobrých vztahů potlačován, ale přesto někde v koutku přežívá.
Názor je věc, která přežije války, totalitní režimy nebo zapojení člověka do pracovního procesu.
(Člověk může korigovat co říká a co píše, ale nikdy to, co si myslí.)
Jct
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 197
Registrován: 12-2007

Odesláno Středa, 20. května 2009 - 18:44:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Bručoun - záleží také na místních podmínkách a zvyklostech. Jsem si jist, že např. posilový autobus Nymburk - Praha půlící ve špičce hodinový interval rychlíků bude vozit spíš vzduch, kdežto posilový Sp bude dobře využit. Trochu jiná situace může být u sousedních Poděbrad, páč odtud se přece jenom autobusem do Prahy trochu jezdí (ale stále mnohem méně než vlakem).
Boblick
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 628
Registrován: 1-2009
Odesláno Středa, 20. května 2009 - 19:05:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Orky:
Lze souhlasit, že by se mohly busy přizpůsobit. ALE pak musí slušně přijít konstruktér jízdních řádů od ČernéDíry a požádat o koordinaci. Dnes - to se znovu opakuji - ČernáDíra utajuje jízdní řády. Pak nemůže nikdo očekávat příliš snahy od bus dopravců.

A o sedle:
Co takhle nahradit vlak o 6 vagonech s cca 30 cestujícími busem? A nemluvím o nějaké vedlejší trati - teď jsem viděl Frantovky na průjezdu s cca tímto počtem cestujících.

Pokud bych byl ochoten akceptovat principiálně takt (a to jen teoreticky), jak by se líbil takt sestavený ráno a odpoledne z vlaků a od cca od 10h do 13h, a od 18h jen a pouze bus?
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1790
Registrován: 9-2007
Odesláno Středa, 20. května 2009 - 19:11:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Jsem si jist, že např. posilový autobus Nymburk - Praha půlící ve špičce hodinový interval rychlíků bude vozit spíš vzduch"

A vejde se kapacitně na trať někdy vlak, který by cestou vymetl i Nymburk,město, a přitom byl dost rychlý? A zaplatí ten vlak někdy někdo?

Záleželo by i na zastávkách busu, Pokud by v Nymburce kopíroval zastávky linky do Sadské, a ze Zálabí projel až na Černý most, tak by si ve špičce svou klientelu myslím našel.

V daném případě bych taky byl spíš pro půlící spěšňák, ale bus bych bral jako možnou alternativu, zejména pokud by Sp dlouho nepřicházel.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1791
Registrován: 9-2007
Odesláno Středa, 20. května 2009 - 19:16:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Co takhle nahradit vlak o 6 vagonech s cca 30 cestujícími busem?"

A co v sedle vypravit kratší soupravu? A co v sedle přivést autobusové linky k vlaku jako napaječ?

Mmch., hodnotit vytíženost vlaku na nejodlehlejší konečné, a vyvozovat z toho závěry, je trochu podpásovka.

"jak by se líbil takt sestavený ráno a odpoledne z vlaků a od cca od 10h do 13h, a od 18h jen a pouze bus?"

Obecně myslím, že pro hlavní linie dálkovky, nebo pro příměstskou u největších měst, toto řešení zásadně nebrat.

Jako specifické řešení pro některé konkrétní osobáky bych to bral klidně. Třeba zrovna Os na 200 by takhle mohly existovat. Základem by zde mohly být vlaky-rychlíky po dvou hodinách, jako rychlá doprava. Zastávkové busy v přibližném prokladu k R, ve špičce posilované na hodinu nebo půlhodinu, by byly základem lokálních spojení. Os by byly jen jako doplněk ve špičce. Os by zde tedy měly funkci, která je jinde vhodná spíš pro autobusy.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1482
Registrován: 10-2004
Odesláno Středa, 20. května 2009 - 19:19:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch: Doporučuju spíše odborné články v časopisech.
Bručoun: To se takhle obecně říci nedá. Musí se vyjít z té dané oblasti. Tady platí spíše jiná poučka: Spojení s přestupem typu vlak+bus preferovat tam, kde je toto spojení rychlejší než přímou autobusovou linkou. Takže jak psal Hroch: Špičkové linky Nymburk-Praha, Český Brod-Praha apod. nezavádět a ty stávající nedotovat. Podobně bych zvážil ponechání celé linky PID/SID 398 Městec Králové-Sadská-Praha v její současné zastávkové podobě. Tady bych spíše doporučoval podpořit variantu s vazbou na rychlíky v Poděbradech.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1483
Registrován: 10-2004
Odesláno Středa, 20. května 2009 - 19:29:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Boblick: Zase vedle jak ta jedle. Koordince je povinností objednavatele. Opište tuto větu 100x a dejte si jí za rámeček a postavte v práci vedle kalendáře. Dopravce, když ho zaplatíte, Vám bude jezdit s úplně prázdným dopravním prostředkem a bude mu to zcela ukradené.
Pokud chcete vy z vlastní iniciativy něco koordinovat, tak napište dopis na příslušnou instituci, která si příslušné objednala.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1792
Registrován: 9-2007
Odesláno Středa, 20. května 2009 - 19:44:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Spojení s přestupem typu vlak+bus preferovat tam, kde je toto spojení rychlejší než přímou autobusovou linkou"

Preferovat železnici ještě neznamená zahubit alternativu i ve špičce. Zatímco v sedle je logika "lepší kratší interval, než souběh" opravdu logická, tak ve špičce tato logika ignoruje nezanedbatelnou část cestujících. Hodně lidí má na nádraží daleko, a pak už to není jeden přestup, ale včetně MHD dva i tři přestupy. Přímá linka, i když je na první pohled pomalejší, může být pro cestu od domu k domu rychlejší, anebo stejně rychlá a daleko pohodlnější.

V sedle je souběh obvykle plýtváním. Ve špičce ale jsou tyto menšinové proudy většinou dost silné na to, aby autobus dostatečně zaplnily, aniž by to znamenalo vzduch v páteřní lince. VHD se přece dělá pro lidi, a ne jako oběť "síťovému bohu".

"jak psal Hroch: Špičkové linky Nymburk-Praha, Český Brod-Praha apod. nezavádět a ty stávající nedotovat"

Konkrétně tyto busy neexistují. Co se týče budoucna, opravdu jste přesvědčený, že rychlý vlak jednou za hodinu má nymburským stačit?

Mmch., kde je tento Hrochův příspěvek umístěn? Nějak jsem ho asi přehlédl.

"Podobně bych zvážil ponechání celé linky PID/SID 398 Městec Králové-Sadská-Praha v její současné zastávkové podobě. Tady bych spíše doporučoval podpořit variantu s vazbou na rychlíky v Poděbradech."

Bez tarifní integrace těžko. Pokud by byla tarifní integrace, tak v sedle, večer a o víkendu souhlas. Ve špičce kategorický nesouhlas. Neboli souhlasil bych s omezením rozsahu provozu takové linky na kladiva cca 5-8, 14-18 (přesné časy podle místních podmínek), ale ne s likdvidací přímého spojení.
Boblick
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 630
Registrován: 1-2009
Odesláno Středa, 20. května 2009 - 19:52:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Orky 1483:

Přesně tak. Zakázal bych zákonem dotovat jakoukoliv veřejnou dopravu nad 100km (původně bych navrhoval 50km). A to z jakýchkoliv zdrojů.

A teď to převeďte na železniční takt - hlavně toto: "Dopravce, když ho zaplatíte, Vám bude jezdit s úplně prázdným dopravním prostředkem a bude mu to zcela ukradené." - Vaše slova.
Boblick
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 631
Registrován: 1-2009
Odesláno Středa, 20. května 2009 - 20:08:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A k tématu obsazenosti:
Zrovna okolo mě produněl Švejk s 6 minutami vezoucí vzduch.
Tohle platí MD. A přesně tohle by nejezdilo, pokud by to nebylo placeno jen a pouze z daní.
Peva
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 959
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 20. května 2009 - 20:15:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A ještě pro Boblicka: Vymyslete si prosím nějaký výraz pro SŽDC, neboť sestava jízdních řádů na síti našich drah je věcí této organizace. Dopravci (tedy i ČD) pouze v zákonném termínu obdrží finální produkt.

Koordinace dopravců je záležitostí objednatele dopravy (tím netvrdím, že mnohde nefunguje i dohoda mezi dopravci (zrychlení celého procesu přípravy JŘ)).

No a pokud Vám nedochází rozdíl mezi kolejovou dopravou (řízená jízda kompletů (vlaků) v prostorových oddílech - v jednom oddíle jeden vlak) a silniční dopravou (neřízená jízda vozidel "na dohled"), tak je asi zbytečné pokoušet se vysvětlit Vám, pro koho je jednodušší "uhnout" se svým spojem o dvě-tři minuty, aby vyšla návaznost v uzlu.

Bude-li cestující vědět, že od každého rychlíku v X:15 z A mu jede návazný bus do B, bude to pro něj i pro VHD jako celek přínosnější než současné regionální bus JŘ vzor noty na buben, kde ještě polovina spojů na lince má idiotská omezení typu "jede v liché týdny po sudém úplňku" a při požadavku na posun odpoledního spoje o pět minut, aby vznikla v okresním městě návaznost od rychlíku se akorát u příslušné instituce dozví že "s autobusem hýbat nebudeme, protože si nikdo nestěžoval".
PEVA
Michal_Šimek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 77
Registrován: 1-2009

Odesláno Středa, 20. května 2009 - 20:15:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Boblick: Když zrušíme okrajové spoje, tak se ti lidé přesunou do aut a nepojedou s nami ani ve špičce. Takto se nám z části špičky stane okraj a proto ho zrušíme... A po pěti JŘ nám z VHD zůstane linka Ostrava/Brno-Praha. A jsme tam, kde jsme chtěli být. Všichni v autech a ne ve VHD v Boblotaktu.
www.michalsimek.borec.cz
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1793
Registrován: 9-2007
Odesláno Středa, 20. května 2009 - 20:41:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Bude-li cestující vědět, že od každého rychlíku v X:15 z A mu jede návazný bus do B, bude to pro něj i pro VHD jako celek přínosnější než současné regionální bus JŘ vzor noty na buben"

Souhlas, za podmínky, že ve špičce bude jak tento přípoj k rychlíku, tak přímá linka. Ve špičce reálně jezdí obrovská spousta autobusů, stačí je jen vhodně zkoordinovat.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1484
Registrován: 10-2004
Odesláno Středa, 20. května 2009 - 20:50:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: Já doufám, že z Nymburka do Prahy budou minimálně ve špičce dva. Bohužel v současnosti jsou překážkou dvě organizace. ROPID a jeho zástávková mánie a StK se svými "odborníky" a staromódními názory.
Boblick: Zakázat dotovaní dálkové dopravy nad 100 km by znamenalo její rozpad, alespoň v těch méně zatížených směrech. ČD jezdí v taktu, protože si to tak někdo objednal. I vlaky v 10:00 a 20:00, které jedou prázdnější mají význam, neboť ty vlaky vezou lidi, kteří jedou ve špičce plným vlakem. Když jim jeden zrušíte, odejdou i z toho druhého. Z toho vyplývá i to, prč je třeba i dálkovou dopravu dotovat. Když jí dotovat nebudete, tak si takový hamouni jako vy vyzobou ziskové rozinky (což je spravidla pouze ve špičkách) a zbytek populace zůstane odkázána na auta.

(Příspěvek byl editován uživatelem orky.)
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Boblick
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 632
Registrován: 1-2009
Odesláno Středa, 20. května 2009 - 21:18:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Přečtě si pozorněji můj 630 a oprostěte se od dogmatu, že koleje jsou první. Protože první jsou vždy peníze.
Na zákazu dotace nad 100km trvám. Pak se idioťárna s názvem takt na železnici zhroutí jako domeček z karet. Stačí spočítat, kolik to stojí.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5895
Registrován: 8-2004

Odesláno Středa, 20. května 2009 - 21:22:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jct, Bručoun:
Na linky v aglomeracích typu Praha nebo Ostrava bych to půlení busem nevstahoval.
Ono i jinde by to nemusel být přesně proklad. Spíš by měl jet vlak první, aby posbíral většinu a bus z nějaké té "přípojné" vsi až za ním.

Boblick:
A teď to převeďte na železniční takt - hlavně toto: "Dopravce, když ho zaplatíte, Vám bude jezdit s úplně prázdným dopravním prostředkem a bude mu to zcela ukradené."
Kdybyste nadával na MD nebo na některý kraj, že to objednává špatně nebo toho objednává moc, to bych ještě pochopil (neříkám, že vždy souhlasil), ale co s tím mají společného ČD, to fakt nějak moc nechápu.

P.S. Zkuste někdy sčítat také jindy a jinde.

Bručoun, Orky:
Mmch., kde je tento Hrochův příspěvek umístěn?
Že bych byl už tak sklerotický?

Orky:
Doporučuju spíše odborné články v časopisech.
Mně nešlo až tak o mě jako spíš o kolegy "autobusáky" a jejich možnou budoucí spolupráci na systému VHD. Přiznám se ale, že nevím, zda v "jejich" časopisech se vyskytují nějaké solidní články na toto téma.
Názor může být znásilňován, může být zastrašován, může být v zájmu dobrých vztahů potlačován, ale přesto někde v koutku přežívá.
Názor je věc, která přežije války, totalitní režimy nebo zapojení člověka do pracovního procesu.
(Člověk může korigovat co říká a co píše, ale nikdy to, co si myslí.)
Boblick
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 634
Registrován: 1-2009
Odesláno Středa, 20. května 2009 - 21:37:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Hroch:
Přečtěte vše. Já jsem jen použil cizí citace. Na ČernouDíru se navážím všeobecně, ale tentokrát jsem si vzal na paškál MD.
A pro všechny: na SŽDC si určitě taky vymyslím nějakou dobrou zkratku, srozumitelnou všem.
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2422
Registrován: 9-2005

Odesláno Středa, 20. května 2009 - 21:38:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já nevím, proč je Boblick proti taktu? Vždyť náš život se skládá z taktu v násobcích hodin. Copak někdo normálně dělá např. 6 hodin 32 minut?? Ne většinou 6,8,12 hodin. Do práce jezdíme na 6, do školy na 8, do úřadů a k doktorovi třeba na devátou. To je podle mne i jeden důvod, proč je intervalová doprava tak oblíbená. Je to jednoduché a pro všechny srozumitelné.

A Boblicku, není to tak trošku házení problému jinam, když tvrdíte, že čd či sždc nespolupracují při tvorbě? Třeba rychlíková doprava je každý rok obdobná i zastávkové vlaky jezdí v některých krajích beze změn.
To, co se děje na Vysočině v rámci VHD, lze označit jedním slovem. CHAOS. Bude pro nás luxusem se svézt o víkendu či v pracovní den vlakem? Asi ano. Nápady z dílny Joukl a spol. jsou toho důkazem.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1485
Registrován: 10-2004
Odesláno Středa, 20. května 2009 - 21:51:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Boblick prostě netuší, co je moderní doprava a jaké má požadavky. Jeho hlavním cílem je vydělat a pokud jsem to dobře pochopil, tak má peníze ze zisků dopravců. Čím větší zisk, tím větší prémie. Jemu nejde o lidi, jemu jde o prachy.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1794
Registrován: 9-2007
Odesláno Středa, 20. května 2009 - 21:56:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Spíš by měl jet vlak první, aby posbíral většinu a bus z nějaké té "přípojné" vsi až za ním"

Otázka je proč, když ve špičce jsou spíš problémy s nepobíráním, než s prázdnotou. Z nedávných příspěvků vyplynulo, že v příměstské dopravě bývá poptávka ve špičce oproti sedlové minimálně pětinásobná, mnohde i větší. Když (pouze!) ve špičce část odvezou autobusy, tak podle mě jedině dobře.

Jiný pohled: ráno by mohl být autobus až po vlaku přitažlivější, protože by třeba jel přesněji na směnu či do školy. A mohl by být tím pádem ošklivě přeplněný.

Hlavně to chce řešit konkrétně v konkrétních případech tak, aby se lidi nevyháněli z VHD, ale aby se do ní naopak přitahovali. Přímé autobusové linky reálně existují. Myslím, že v sedle se dá rozlomení linky prodat jako "interval za pohodlí". Ale ve špičce, kdy většina spojů jezdí účelově k začátkům a koncům práce a škol, a kdy jezdí autobusy leckde častěji, než vlak, by rozlomení většina lidí vnímala jako "to nám to ty hovada zase zku.vili".

"Na linky v aglomeracích typu Praha nebo Ostrava bych to půlení busem nevstahoval"

V obecné rovině bych s tím moc nesouhlasil. Pokud není objednatel finančně či technicky schopen či ochoten zajistit přiměřeně husté spojení vlakem, tak je lepší půlení autobusem než nic. Určitě lepší, než řídké spojení, nebo než spojení courákem. Nevidím důvod, aby Nymburk měl rychlé spojení do Prahy jen po hodině, když Dobříš, Beroun, Benešov atd. ho mají po 10-20 minutách.
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4980
Registrován: 8-2003

Odesláno Čtvrtek, 21. května 2009 - 08:41:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jeho hlavním cílem je vydělat a pokud jsem to dobře pochopil, tak má peníze ze zisků dopravců. Čím větší zisk, tím větší prémie. Jemu nejde o lidi, jemu jde o prachy.

No právě, to je hrůza. Takový by měli věšet na první větvi
Jsem anděl, co tě dostal na povel, ale mám-li tě vzít do nebe, chci z toho něco pro sebe
bub
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.235.0.14
Odesláno Čtvrtek, 21. května 2009 - 09:41:43    Odkaz na tento příspěvek  

Na zákazu dotace nad 100km trvám

Naopak by bylo dobré vůbec nedávat licence nad 100km pochybným dálkovým buslinkám,které neplatí dopravní cestu - viz Německo, Rakousko...,jenže jsme na Východě :-O
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5896
Registrován: 8-2004

Odesláno Čtvrtek, 21. května 2009 - 10:36:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun:
A to myslíte, že když ROPID neobjedná zrychlený vlak, tak objedná zrychlený bus?
Názor může být znásilňován, může být zastrašován, může být v zájmu dobrých vztahů potlačován, ale přesto někde v koutku přežívá.
Názor je věc, která přežije války, totalitní režimy nebo zapojení člověka do pracovního procesu.
(Člověk může korigovat co říká a co píše, ale nikdy to, co si myslí.)
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1490
Registrován: 10-2004
Odesláno Čtvrtek, 21. května 2009 - 12:34:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch: ROPID neobjedná žádnou zrychlenou linku. A z Nymburka už tuplem ne, neboť tam již PID není. Územní rozvoj PIDu toho času skutečně nehrozí, spíš naopak.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Mates111
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 260
Registrován: 5-2007
Odesláno Čtvrtek, 21. května 2009 - 13:14:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

bub: no docela by mě zajímalo, co je na takové autobusové lince pochybné. Domnívám se, že je toho na ní pochybné nejspíše méně věcí než na mnohých linkách vlakových. Co se týká nákladů na dopravní cestu, domnívám se, že moc nemá cenu tady řešit, proč je prostě autobus nehradí, stejně jako důvod, co tím stát sleduje...

Jinak se domnívám, že autobusové linky na vlastní triko nejsou nic špatného, v praxi můžou stejně fungovat jedině tam, kde je zřetelná absence vlaku. Jinak neznám moc autobusových linek, které by vlaku nějak přímo konkurovalo (mám na mysli linku jako celek, ne její součásti)...
bub
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.235.0.14
Odesláno Čtvrtek, 21. května 2009 - 14:00:47    Odkaz na tento příspěvek  

Pochybného je mnoho, podívejte se do Německa, a do býv.SSSR. V Německu se sypou miliardy Eur na rekonstrukci tratí a stavbu VRT,tak i proto je všude upřednostňována železnice,dálkové busy prostě nedostanou licenci.Dále je tu hledisko ekologie, bezpečnosti apod.V býv.SSSR naopak vedle každé tratě jezdí X busů ve stadiu rozkladu a ještě více Maršutek/ to jsou něco jako dodávky-taxíky/,silnice jsou na pokraji kolapsu, do železnic se neinvestuje...Jakou tedy chceme jít cestou?
V ČR jezdí vedle "koridorů" x bus linek - např. Praha - Brno.Celkový zájem by měl být spíše tlak na úpravu dalších úseků, stavu alespoň částí VRT apod.
Tímto nechci kritizovat dopravce typu SA - naopak mají můj obdiv, v nastavených mantinelech šlapou dobře ,jenže ty mantimely jsou špatně nastaveny. Opakem je ČD,to je tragedie sama pro sebe ale to tady všichni vědí...
Boblick
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 635
Registrován: 1-2009
Odesláno Čtvrtek, 21. května 2009 - 16:31:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ááá. Konečně bylo pochopeno. Pokud mnou postavené linky, jezdící bez dotací, nevydělají, tak jsem bez peněz.
Tak. A teď tento fakt postavte před konstruktéry (až po ředitele nejvyššího) vlakových jízdních řádů. A stejné podmínky. Žádné vysávání státního rozpočtu. A bylo by po problému.
Wokodobe
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 154
Registrován: 11-2006
Odesláno Čtvrtek, 21. května 2009 - 16:40:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

bub:
Kdy konečně pochopíte, že problém není v ČD, ale v nastavení systému?
Je moc pěkné si myslet, že náhradou ČD se problém vyřeší. Ale tak to nebude a pro některé to asi bude moc hořké procitnutí. Snění je to pěkné.
Nakonec v nákladní dopravě je to snad vidět docela dobře.
Wałbrzych
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 453
Registrován: 4-2004
Odesláno Čtvrtek, 21. května 2009 - 16:56:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

bub:
A já upřesním druhou část vašeho příspěvku: v exSSSR (beru teď UA-BY-RU, ne Pobaltí) sice jezdí hafo maršrutek, ty ale rozkládají MHD a regionální dopravu, zatímco v dálkové železnice vede zcela jasně, jak na mnohých "krátkých" trasách (Lvov - Mukačevo apod.), tak na dlouhých. Určitým náběhem k tomuhle "systému" je (bylo?) Polsko.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1795
Registrován: 9-2007
Odesláno Čtvrtek, 21. května 2009 - 17:43:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"A to myslíte, že když ROPID neobjedná zrychlený vlak, tak objedná zrychlený bus?"

Šlo by o objednávku středočeského kraje. Nelze to vyloučit, ale nepředpokládám to.

Linka by se po odstranění administrativních překážek, a při vstřícnosti města ohledně zastávek a trasy městem, ve špičkách určitě uživila sama. Ani tuto variantu nepředpokládám.

Přesto trvám na tom, že rychlá linka (ať už jakákoli) Nymburk-Praha v hodinovém intervalu je přinejmenším ve špičce málo.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1799
Registrován: 9-2007
Odesláno Čtvrtek, 21. května 2009 - 18:11:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"jak by se líbil takt sestavený ráno a odpoledne z vlaků a od cca od 10h do 13h, a od 18h jen a pouze bus?"

Z pohledu autobusových dopravců chytré. Autobusy by byly vytížené po celý den. Busy pro špičkové posily běžných linek by, místo obvyklého čumákování někde ve městě, jezdily mimo špičku místo vlaku. A černý petr nízkých denních výkonů by zbyl na železniční dopravce.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5897
Registrován: 8-2004

Odesláno Čtvrtek, 21. května 2009 - 19:01:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky:
A z Nymburka už tuplem ne, neboť tam již PID není....
Och...to samozřejmě. Asi jsem to měl rozepsat.
Názor může být znásilňován, může být zastrašován, může být v zájmu dobrých vztahů potlačován, ale přesto někde v koutku přežívá.
Názor je věc, která přežije války, totalitní režimy nebo zapojení člověka do pracovního procesu.
(Člověk může korigovat co říká a co píše, ale nikdy to, co si myslí.)
Dj_la_défense
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 390
Registrován: 4-2007
Odesláno Čtvrtek, 21. května 2009 - 19:27:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Boblick: Tvoje busy vydělávaj?? A ty se chceš srovnávat s kolosem jako ČD, kteří zajišťují i nepopulární výkony?? Fakt si mi k smíchu, ono provozovat autobusy po dálnici za hubičku, co se známky týče, je něco jinýho než jezdit támhle do Horní Dolní pro těch pár lidí, aby se dostli k doktorovi, do práce. Fakt to chce bejt už lumen, koupit tři vojetý autubsy, známku, zaplatit licenci a jezdit PRAHA - BRNO třeba... Fakt podnikatelskej kumšt jak víno, to musí trvat leta tohle vymyslet. Bodejť by sis na sebe nevydělal bez dotací, ale jezdi linku Horní Dolní - Mokrá Suchá třikrát denně a budeš plakat taky. Nebo podle tvýho nápadu, by to tam možná nemělo bejt provozovaný vůbec, ať si ty chudáci poraděj, jak uměj. Ještě by mělo MD vosolit na známkách Vás autobusáky, ale to bohužel nejde, neboť by to ve finále stejně zaplatil zákazník, takže efekt nula. S tebou se nemá cenu snad ani bavit, buď si hloupej a nebo si nevidíš na špičku nosu...
Michal_Šimek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 84
Registrován: 1-2009

Odesláno Čtvrtek, 21. května 2009 - 19:33:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Boblick myslí ekonomicky, to znamená, že až mu zdražíš známku a on zdraží jízdné a lidi mu nebudou jezdit, tak přesedlá na železnici a ukáže mán jek se to má dělat.
www.michalsimek.borec.cz
Dj_la_défense
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 391
Registrován: 4-2007
Odesláno Čtvrtek, 21. května 2009 - 19:48:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Boblík je hlavně eknom jak víno... kvalita, rozumnost, nadhled... to se pozná študovanej člověk.
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4981
Registrován: 8-2003

Odesláno Čtvrtek, 21. května 2009 - 20:30:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dj_la_défense # 390:
Musím uznat, že ačkoli jsem tady zvyklý na ledacos, tak toto je (už takto v květnu) horký kandidát na blábol roku.
Jsem anděl, co tě dostal na povel, ale mám-li tě vzít do nebe, chci z toho něco pro sebe
Dj_la_défense
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 392
Registrován: 4-2007
Odesláno Pátek, 22. května 2009 - 02:38:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

jééééééééééééé z tebe jde strach..
Zzz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1548
Registrován: 12-2004
Odesláno Pátek, 22. května 2009 - 08:23:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dj la défense:Bkp má bouhužel naprostou pravdu,tvá 390 je naprostej děs i pro idnes.cz

Ale ať jsem trochu konkrétní:Vydělat na celotýdení Brno-Praha je v dnešní konkurenci hlavně SA docela umění a s největší pravděpodobností by se (ti)vám to nepovedlo.

Zatímco jezdit "dotovanou vesnickou" je pro průměrného dopravce ve většině krajích celkem solidní jistota sice ne horentních,ale dostatečných příjmů.

O způsobu všemožnýho dotování Molochu ani nemá cenu mluvit,to se člověk akorát naštve.
Každopádně ty "nepopulární výkony"....
Mates111
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 261
Registrován: 5-2007
Odesláno Pátek, 22. května 2009 - 11:07:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dj la défense: Proč tedy autobusovou linku Praha-Brno neprovozujete, když je to tak snadné??
Paveldacicky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 373
Registrován: 5-2007
Odesláno Pátek, 22. května 2009 - 12:00:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Má někdo zájem,než to dám dál?