K-report
 

Archiv do 29. července 2009  

Diskuse K-report » Archiv 2009 » Autobusy a trolejbusy » Doprava v Královéhradeckém kraji » Archiv do 29. července 2009 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Jct
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 225
Registrován: 12-2007

Odesláno Čtvrtek, 23. července 2009 - 10:14:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Ares1: ne vždy to musí být přímý vůz že

Bavíme se sice o drobnostech, ale proč ne, alespoň se diskuze trochu odlehčí.

Když už spojení Nymburk - Jičín autobusem, tak nejlepší je s přestupem v Poděbradech, ale zde se nic nemění, páč Poděbrady - Jičín jsou všechno komerční spoje. Dalo by se jet též přes Mlaadou Boleslav jak píše Dave2, ale spojů Nymburk - Ml.Boleslav moc není a je to o dost delší. Anebo pan Roubíček myslel jakýsi obskurní přestup kdesi v polích někde u Rožďalovic ?
Magiq
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6514
Registrován: 3-2005

Odesláno Čtvrtek, 23. července 2009 - 10:37:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad.Jct: Zabýváš se prkotinou (možná přeslechem nebo přeřeknutím) a podstata ti uniká. A to je voda na mlýn všem manipulátorům.
Dave2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8
Registrován: 7-2009
Odesláno Čtvrtek, 23. července 2009 - 12:22:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Magiq: Ale proč se snaží obě strany s někým manipulovat ? Mají spolu jednat Kraj a dopravci. Jestli jsou navržené jízdní řády opravdu tak špatné, tak se to v září ukáže a kraj se v tom "vykoupe" i s organizátorem a hotovo. A vše se pak bude muset napravit. A jestli jde o peníze, tak si opět musí sednout tyto dva subjekty a ukázat si náklady (výdaje), protože jinak se pravdu snad nikdy nikdo nedoví. A podle mne nejde do toho tahat starosty, lidi a manipulovat s nimi stylem ty seš můj řekni toto, ty zase můj - řekni něco jiného ...... Ty starostové nemají jen dopravu a pochybuji, že chtějí být soudci v tomto "boji" !
Magiq
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6516
Registrován: 3-2005

Odesláno Čtvrtek, 23. července 2009 - 12:40:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad.Dave2: "Mají spolu jednat Kraj a dopravci." - píšeš to dobře, vše by se mělo dát vyřešit jednáním. Ale já mám pocit z termínu, z vyjádření hejtmana a vůbec kraje, že oni právě jednat nechtějí a asi ani nedovedou.

Bylo by jednoduché říct, ať to v září padne na dr... ústa. Ale kdo to odnese? Hejtman, krajští úředníci? Já myslím, že v první řadě určitě ne...
Tomáš_hradecký
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 194
Registrován: 6-2003
Odesláno Čtvrtek, 23. července 2009 - 12:46:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dave2:
Jestli jsou navržené jízdní řády opravdu tak špatné, tak se to v září ukáže a kraj se v tom "vykoupe" i s organizátorem a hotovo.

No a právě to bych nechtěl. Protože jízdní řády špatné nejsou, naopak jejich koncepce je velmi dobrá. Ale stačí, když se pár obcí, kterých se změna nějak negativně dotkne (a to stačí prkotiny typu "děti musí ráno čekat o 10 minut déle", "musí se přestupovat" apod.), dá dohromady, a začnou se vyjadřovat způsobem, že je to celé k ničemu. A novináři takové zprávy rádi zveřejní. Taková "koupel" je vzhledem k odvedené práci a snaze o zlepšení dost nezasloužená.

Proto je potřeba starosty obcí o kvalitě jízdních řádů přesvědčit - vše opakovaně vysvětlovat, jednat s nimi a doladit detaily. Teprv pak realizovat změny.
Zzz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1634
Registrován: 12-2004
Odesláno Čtvrtek, 23. července 2009 - 13:16:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tomáš Hradecký:Proč tedy neposunou integraci až na celostátní změnu v prosinci?
Nebo to není pravda,že měli starostové aspol. málo času?

Ta cena doplácení do výše 25kč/1km by měla být i u těch minibusů,nebo jen 12m busů?

Děkuji předem za odpověď.
Tomáš_hradecký
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 195
Registrován: 6-2003
Odesláno Čtvrtek, 23. července 2009 - 13:39:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

to Zzz:
Proč tedy neposunou integraci až na celostátní změnu v prosinci?

To nevím - podle mě by to bylo rozumné.

Ta cena doplácení do výše 25kč/1km by měla být i u těch minibusů,nebo jen 12m busů?

Nevím, na Oredu už nedělám. Ona ta cena hodně závisí na počtu vozidel a jejich probězích. Zhruba by to mohlo být takto: současný systém je s hodně vozidly (pouze velkými) a nízkými proběhy - to vychází na cca těch 30 Kč/km. Pro systém se sníženým počtem vozidel a vyššími proběhy by to mohlo vyjít na cca 25-28 Kč/km pro velký bus a cca 22-25 Kč/km pro minibus.

Ale to je jen hrubý odhad nepodložený tvrdými daty, závisí to na hodně proměnných a navíc nechci vařit z vody - jestli má někdo přesná čísla, může je sem napsat.
Ares1
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5744
Registrován: 4-2006

Odesláno Čtvrtek, 23. července 2009 - 16:30:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Zzz "Proč tedy neposunou integraci až na celostátní změnu v prosinci?"
To je jednoduché, blíží se volby a tak se spěchá. Takových projektů je a bude. ČSSD začíná ztrácet dech, takže teď tvrdě tlačí na hejtmany.
Nebo snad u vás v Jihomoravském kraji je tomu jinak? Divil bych se.
ad Tomáš Hradecký ano, ale Oredo se nechává vtáhnout do boje. Jinak máte pravdu Jř nejsou určitě špatné. Ale je třeba s nima ještě pracovat.
Věřte, že kraj při neúspěchu vše hodí na Oredo. Vzpomeňte si na má slova.
ad Jct no možná jste blízko. Ale opravdu toto považuji za zástupný problém. Nebo že by ČD měli strach že přijdou o trasu Nymburk - Jičín? Kousek odtud už o jednu přišli že....
pyrotechnik:uvidíte-li mě utíkat,snažte se me předběhnout....

www.mhdvmb.wz.cz doprava v severovýchodních Čechách a nejen tam
Shamin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10
Registrován: 7-2009
Odesláno Čtvrtek, 23. července 2009 - 17:54:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Stejně se divím, že do změn v jízdích řádech OREDO a kraj tolik rýpou, vždyť kolik jim např. na trase Náchod-Hradec Králové jezdí dálkových autobusových linek (na vlastní náklady dopravce a bez souběhu s dotovanou dopravou), nebyl by jednodušší některé tyto linky začlenit do integrovaného systému (nevím jestli je to možné, ale například třeba jen za 10-15Kč na km - což by pro dopravce jistě bylo výhodné), v rámci integrace k nim přidat pár nových spojů, pár jich zase ubrat a vše je vyřešeno , ke spokojenosti obou stran, ale je to jen asi má vize
Zzz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1635
Registrován: 12-2004
Odesláno Čtvrtek, 23. července 2009 - 18:14:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ares1:V Jmk KU ušetří na dotacích díky výběrovým řízením.(Chápu,že tolik km u ČD je stojí hodně).
Díky nim kraj ušetří a dopravci se dostávají do problémů,protože pokud chtějí uspět,musí tlačit cenu dolů.
Co jsme zatím zjišťovali,tak nevím,jestli se vůbec někde jezdí ZDO za míň než v JMK?Vypadáto,že ne.
Orlík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 56
Registrován: 2-2009

Odesláno Čtvrtek, 23. července 2009 - 19:50:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

to Shamin:
do integrovaného systému jsou zařazeny všechny! Neplést prosím tarifní integraci (což je v podstatě záležitost pouze odbavovacích zařízení a následného přepočtu tržeb mezi zúčastněnými dopravci a s jízdními řády to nemá vůbec nic společného !) a proces tzv."optimalizace". Tyto dvě operace jsou na sobě zcela nezávislé, byť se můžete setkat s tvrzením, že to spolu souvisí. Vůbec ne! A že by 10-15 Kč/km bylo pro dopravce výhodné????
Těší-li vás vaše práce, děláte ji patrně špatně...
Dave2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9
Registrován: 7-2009
Odesláno Čtvrtek, 23. července 2009 - 20:55:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

to Orlík :
No nevím pane jak si vykládáte integraci Vy, ale jestli se nepletu tak INTEGRACE = PROPOJENÍ a to propojení je 1) Časové 2) Tarifní 3) Prostorové 4) Informační (to jsem si nevymyslel, ale vyčetl z chytrých knih). Takže když zavést tarif, tak se musí také provést časové návaznosti a prostorově k sobě přisunout bus a vlak a nakonec také společně informovat. Takže určitě bych neříkal, že PLNÁ integrace jde dělat bez šáhnutí na JŘ. Možná jste však myslel pouze tarif, to však nenazývejte integrací. To dělají v Liberci nebo taky v KHK to teď nějak jezdí ORLOBUS (pouze IDS tarif).
Shamin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11
Registrován: 7-2009
Odesláno Čtvrtek, 23. července 2009 - 20:59:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Orlík
10-15Kč myšleno pro dálkovou linku, která není dotovaná - např. pokud jede cca 15min za dotovaným spojem - nebylo by lepší dotovaný spoj zrušit a nabídnout dopravci, který provozuje dálkovou linkutách 10-15Kč na km na část linky

pro příklad z jiného kraje - trasa Žamberk-Králíky - každou neděli jede v odpoldedních hodinách dotovaný ICoM, ve jterém sedí tak 2lidi celek 40km, 15min za ním Veolia v dálkové lince Praha-Jeseník - kdyby jste nabídli tomuto dopravci 500Kč za to, že obslouží na této trase o tři zastávky navíc, nevzal by to?
Tomáš_hradecký
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 196
Registrován: 6-2003
Odesláno Čtvrtek, 23. července 2009 - 22:19:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

to Shamin:
Pro vysvětlení - na trase Náchod-HK to má OREDO vymyšlené jako kombinaci dotovaných a nedotovaných spojů, vše tarifně integrované. U nedotovaných spojů nebude dopravcům platit nic navíc (jen proběhne přerozdělení tržeb), předpokládám, že se s dopravci prostě jen dohodne na zastavování v některých zastávkách a nepovede ve stejný čas dotovaný spoj. To se vyplatí všem - organizátor ušetří protože nemusí vést dotovaný spoj, dopravce líp naplní svůj komerční spoj a cestující mají lepší nabídku (tedy jich pojede víc, což se zpětně opět vyplatí organizátorovi i dopravci na tržbách).
Orlík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 57
Registrován: 2-2009

Odesláno Pátek, 24. července 2009 - 06:26:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

to Dave 2:
já jsem psal výhradně o integraci tarifní (viz Neplést prosím tarifní integraci... ), která je skutečně záležitostí pouze odbavovacích systémů a která je, alespoň podle naprosté většiny titulků, nadpisů apod.(Na jeden doklad odkudkoli kamkoli, S jednou jízdenkou po celém kraji,... )vydávána za to hlavní plus. Toto samo o sobě na skladbě jízdního řádu opravdu nijak nezáleží a na onen jeden lístek můžu jet, ať se z A do B jede v 15:00 nebo 15:30, přímo nebo s přestupem.
To, že se k tomu zároveň přidají i další věci, je možná dobře (samozřejmě pokud jsou dobře vymyšlené), ale v žádném případě to není nutností !
Těší-li vás vaše práce, děláte ji patrně špatně...
Orlík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 58
Registrován: 2-2009

Odesláno Pátek, 24. července 2009 - 06:41:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

to Tomáš Hradecký_196:
z pohledu organizátora Váš názor chápu, organizátor ušetří. Ovšem z pohledu cestujícího: měl-li bych potřebu cestovat z Broumova do Prahy a podle jízdního řádu zjistil, že na 33 km do Náchoda má onen dálkový bus 26 zastávek, že stojí skutečně u každého patníku a na "zdolání" této trasy potřebuje 1:03 hod., vězte, že do toho autobus nevlezu ani náhodou, i kdyby tam jezdilo nevím co, a určitě pojedu autem.
Je to samozřejmě můj osobní názor, ale jistě ne ojedinělý.
Těší-li vás vaše práce, děláte ji patrně špatně...
Tomáš_hradecký
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 197
Registrován: 6-2003
Odesláno Pátek, 24. července 2009 - 08:48:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orlík:
Je to samozřejmě můj osobní názor, ale jistě ne ojedinělý.

Pochopitelně, požadavky na rychlost dopravy a časté zastavování jdou proti sobě. Ale ten rozdíl zastávkový/zrychlený spoj v koncovém úseku (konkrétně Broumov-Náchod) není z hlediska celé trasy (např. Broumov-Praha) tak velký, to může dělat cca. 10 minut - a proto se zde zastavování všeho všude asi vyplatí (po zavedení tohoto zastavování zde stouply tržby - evidentně převažuje místní frekvence, a dálková frekvence neubyla, naopak mohlo přibýt pár cestujících typu vesnice-HK, vesnice-Praha apod.). Navíc ten bus kolem těch zastávek přímo jede, nezajíždí nikam navíc. To mě víc vadí na trase Praha-HK zajíždění některých busů do Poděbrad, co jsem tam jel tak to bylo většinou pro 0-2 lidi.

A abych uvedl příklad, který se nám asi bude líbit oběma , velmi pěkně zpracovaný je návrh linky 101 (HK-Nový Bydžov) - základní hodinový interval po celý den (kromě jednoho sedlového času) a navíc zrychlené spoje ve špičce - které budou oblíbené cestujícími z N.Bydžova a Nechanic, za druhé díky tomu odlehčí zastávkovým spojům a za třetí díky kratším jízdním dobám mají efektivnější oběhy.
Oproti dnešní chaotické 610030 určitě pokrok.
Orlík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 59
Registrován: 2-2009

Odesláno Pátek, 24. července 2009 - 10:13:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

to T.H.:
o nárůst v době jízdy snad ani tak nejde. Je jasné, že oněch cca 10 minut asi zásadní roli nehraje, spíš se jedná o řekněme optickou nebo psychlogickou záležitost. Ponecháme-li nezměněnou jízdní dobu BR-NA ale počet zastávek zredukujeme tak, aby se to alespoň podobalo dálkové lince, zcela jistě ten JŘ bude vypadat mnohem přívětivěji, byť se na cestování samotném nezlepší de facto nic. Ale rozhodně mne už nebude tak odrazovat.
Pokud jde o záležitost "Poděbrady-nePoděbrady", tam je situace hodně podobná.Časový rozdíl oproti cestě po dálnici oněch 10 minut taky nepřesáhne, určitě ale budu souhlasit s tím, že na pohled to vypadá hezky. Na druhou stranu ovšem i v těch Poděbradech a Chlumci "leží" nějaké peníze (objektivně dokladovatelné a nejsou zanedbatelné) a byla by škoda je nezvednout.
Jeden rozdíl tady ale přesto je: V Praze nebo HK si jako cestující vždycky můžu vybrat, jestli pojedu po dálnici nebo si cestou prohlédnu zámek v Chlumci. Ale, upřímně, můžu si takhle vybírat v NA nebo Broumově, když tam vede jedna jediná silnice?
Těší-li vás vaše práce, děláte ji patrně špatně...
Tomáš_hradecký
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 198
Registrován: 6-2003
Odesláno Pátek, 24. července 2009 - 10:36:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orlík:
i v těch Poděbradech a Chlumci "leží" nějaké peníze (objektivně dokladovatelné a nejsou zanedbatelné)

No a stejně tak "leží" ty peníze na zastávkách v trase Náchod-Broumov. Tedy otázka zní, jestli když ty peníze získám, jestli nějaké naopak neztratím tím, že se mnou někdo nepojede na delší vzdálenost kvůli pomalosti.

Myslím, že konkrétně na trase Broumov-Náchod tím skoro nic neztratím - dálkoví cestující stejně pojedou a to zastavování naprostou většinu z nich neodradí.

S těmi Poděbrady je to podobné - přestože jsou na výběr spoje busem přímo po dálnici i přes Poděbrady, většina lidí (včetně mě) si vybírá spíše podle času, v který se jim hodí jet. Pokud zrovna pojede bus přímo, potěší to. Pokud to bude vyhlídkovou jízdou přes Poděbrady, nepotěší to, ale zkousne se to. Jiná věc by byla, pokud by jely ve stejný čas dva spoje - jeden přímo a druhý přes Poděbrady - pak by zřejmě ztráta cestujících, kteří chtějí jet rychle, převýšila zisk z cestujících z/do Poděbrad.
Jct
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 226
Registrován: 12-2007

Odesláno Pátek, 24. července 2009 - 13:32:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Magiq: jistě že je to prkotina, vždyť to také píšu; a moc dobře vím, kde je "merito věci".
Tím téma spojení Nbk - Jičín končím

Ad Poděbrady: odpoledne/navečír se tam občas u nádraží vyskytuji a mj. sleduji, kolik zákaznictva jezdí autobusy z Prahy do lázeňského města. No moc jich není, obvykle vystupuje do 5 cestujících, u linky směr Trutnov převažuje spíš nástup, tipuji místní zákaznictvo do Městce Králové apod. Tím ale netvrdím, že jindy to nemůže být znatelně lepší, třeba jsem tam jenom ve špatný čas

(Příspěvek byl editován uživatelem jct..)
Wyatt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 178
Registrován: 8-2008

Odesláno Pátek, 24. července 2009 - 21:25:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jct: Mohu jenom potvrdit. DO Poděbrad jezdím celkem často. BUSy z Prahy do Poděbrad moc lidí nepřivezou, ani linka H98 (od MK je toho ale požehnaně). Zatímco z Poděbrad vyjede vždy skoro plný BUS, do MK přijede jen zlomek. Většina vystupuje po vesnicích.
Kuzl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 674
Registrován: 9-2006

Odesláno Pondělí, 27. července 2009 - 17:30:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak jsem dnes v Náchodě koukal na na novej SOR ORLOBUSu a má přední BUSE konkrétně to byl 4H4 3851. Budou el. panely pravidlem na nových vozech?
C734.1340
Orlík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 60
Registrován: 2-2009

Odesláno Pondělí, 27. července 2009 - 18:30:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

to Kuzl: snaha bude určitě ! Na těch dvou zbývajících jsou už taky funkční.
Těší-li vás vaše práce, děláte ji patrně špatně...
Tomáš_hradecký
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 202
Registrován: 6-2003
Odesláno Úterý, 28. července 2009 - 19:49:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Info z kraje:

http://www.kr-kralovehradecky.cz/cz/kraj-volene-organy/tiskove-ce ntrum/aktuality/cestovani-na-jednu-jizdenku-po-celem-kraji-se-odk lada-29502

Při tak krátkém termínu není divu, času na projednání bylo opravdu málo. Odložení je asi celkem rozumný krok.

Tak držím palce, ať se to povede aspoň od prosince
Magiq
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6538
Registrován: 3-2005

Odesláno Úterý, 28. července 2009 - 19:54:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak je to určitě rozumný krok. Ale vůbec se mi nelíbí ten text od páně hejtmana, něčím mi silně zavání. Hlavně několikrát zdůrazňuje soukromí autobusoví dopravci a nějak pomíjí železnou obludu, které platí více jak půlku peněz na dopravu.
Ares1
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5756
Registrován: 4-2006

Odesláno Úterý, 28. července 2009 - 19:57:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Konečně na hejtmanství dostali rozum.
Jsem rád, že nátlak dopravců byl úspěšný a ukázalo se jakou zhovadilostí byl termín k 1 září.
Nebýt ovšem dopravců kraj by si udělal z lidí hlupáky(což ČSSD ovšem dělá normálně)
pyrotechnik:uvidíte-li mě utíkat,snažte se me předběhnout....

www.mhdvmb.wz.cz doprava v severovýchodních Čechách a nejen tam
Orlík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 61
Registrován: 2-2009

Odesláno Úterý, 28. července 2009 - 20:46:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

citace: Zároveň ale musíme hledat cesty, jak velice nákladné zajištění dopravní obslužnosti zlevnit.
Podle mého názoru by pro začátek bohatě stačilo zamezit úniku tržeb, který se zavedením IREDO-systému dosáhl skutečně nebývalých rozměrů. Je asi nemožné popisovat zde detaily, ale stav, kdy cestující z A do B jede všemi možnými oklikami a platí přitom za tu nejkratší cestu, je z tohoto hlediska neudržitelný, byť v IREDO-systému naprosto legální.
Ovšem chce-li někdo takový systém provozovat, nemůže se potom divit a plakat nad tím, jak je drahý.
Těší-li vás vaše práce, děláte ji patrně špatně...
Kuzl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 675
Registrován: 9-2006

Odesláno Úterý, 28. července 2009 - 20:56:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

kdy cestující z A do B jede všemi možnými oklikami a platí přitom za tu nejkratší cestu,
A já myslel že to byl jeden ze stěžjních bodů a cestující lakajících bodů IDS, aby člověk nedisponující z bodu A dostatkem přímých spojů mohl využít cestu přes vedlejší uzel za stejnou cenu... nejsem sice ze strany dopravce, ale ze strany cestujícícho jsem uvítal tuto možnost jako alternativu k tomu, že většina přímých spojení (hlavně těch frekventovaných) po zaintegrování zdražila
C734.1340
Tomáš_hradecký
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 203
Registrován: 6-2003
Odesláno Úterý, 28. července 2009 - 21:14:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orlík:
Je asi nemožné popisovat zde detaily, ale stav, kdy cestující z A do B jede všemi možnými oklikami a platí přitom za tu nejkratší cestu, je z tohoto hlediska neudržitelný, byť v IREDO-systému naprosto legální.
Ovšem chce-li někdo takový systém provozovat, nemůže se potom divit a plakat nad tím, jak je drahý.


Tak takovou podpásovku jsem od vás nečekal - sorry, to, že cestující neplatí navíc za přestupy a za okliky nelze nazývat únikem tržby. A moc dobře víte, že vliv zavedení tarifu IREDO na výši tržeb byl naprosto minimální - mnohem víc s tržbou hýbou teplé zimy apod. Únik tržeb je, když někdo jede načerno, ne když platí částku odpovídající délce své cesty. Většina cestujících (snad kromě šotoušů) oklikou jet nechce, tak mi přijde nesmyslné je za to ještě jednou trestat vyšší cenou.
Magiq
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6541
Registrován: 3-2005

Odesláno Úterý, 28. července 2009 - 21:17:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nikdo neříká o trestání cestujících, ale na kraji si musí uvědomit, že každá sranda něco stojí. A z ničeho bič neupleteš.
Dave2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10
Registrován: 7-2009
Odesláno Úterý, 28. července 2009 - 22:06:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orlík : Proboha s tím tarifem jste mne také šokoval. Opravdu myslíte, že do práce pojedu oklikou a budu se hodinu vozit autobusem ??? Nebo do školy ??? Vy doufám neděláte v dopravě, ale jen tak si zde píšete takové "píp" IREDO tarif si myslím je hodně spravedlivý i když jsem ho použil jen několikrát. Vy jezdíte do práce jak ? Auto ??? Bus ??? Jezdíte oklikou ???
Tomáš_hradecký
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 204
Registrován: 6-2003
Odesláno Úterý, 28. července 2009 - 22:14:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

na kraji si musí uvědomit, že každá sranda něco stojí

Sorry, ale ne - tarif IREDO nestojí nic navíc. Nižší ceny při jízdě oklikou a za časovky jsou při tvorbě tarifu IREDA plně kompenzovány zvýšením cen obyčejného jízdného na frekventovaných trasách většinou o 1-3 Kč.
Ares1
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5760
Registrován: 4-2006

Odesláno Středa, 29. července 2009 - 00:23:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tomáš Hradecký no ono nic není tak barevné jak píšete.
Možná by pánové kritici stálo za to si jeho příspěvek přečíst několikrát a pochopíte kam tím míří.
A pane Hradecký podívejte já vidím snahu kraje si jen snížit náklady na dopravu aby kraj mohl platit podobné ptákoviny jako zdravotnické poplatky na které zjevně nemá. Chtějí být pěkní a hezcí,ale na úkor dopravy,kultury atd. Ale máte to co jste si zvolili.
pyrotechnik:uvidíte-li mě utíkat,snažte se me předběhnout....

www.mhdvmb.wz.cz doprava v severovýchodních Čechách a nejen tam
Orlík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 62
Registrován: 2-2009

Odesláno Středa, 29. července 2009 - 06:03:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

to Dave2:
to Tomáš Hradecký: nemám sebemenší zájem na podpásovkách, jenom popisuju to, s čím se dnes a denně setkávám. Ale znovu zopakuju - chce-li někdo takový systém provozovat, je to jistě jeho právo a respektujme ho. Nemůže potom ale plakat nad tím, jak je to drahé (a hloupě to maskovat poznámkami o zvyšování zisků oněch zlých dopravců). Zjevně jediný Ares1 pochopil smysl mého příspěvku
Těší-li vás vaše práce, děláte ji patrně špatně...
Orlík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 63
Registrován: 2-2009

Odesláno Středa, 29. července 2009 - 06:06:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

to Dave2:
Vy jezdíte do práce jak ? Auto ??? Bus ??? Jezdíte oklikou ???
auto, bus i vlak, někdy i oklikou
Těší-li vás vaše práce, děláte ji patrně špatně...
Dave2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11
Registrován: 7-2009
Odesláno Středa, 29. července 2009 - 06:39:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

to Orlík : Já to mám trochu lehčí, do práce buď buse nebo autem. Ale na výlety bus a vlak a to pak občas použiji okliku nebo síťovku. Ještě se zeptám když jedete oklikou, tak s ní musíte jet abyste se dostal do práce ? Nenabízí Vám tato oklika spojení navíc, kde třeba nemáte přímý spoj ? Já myslím, že v tarifu to opravdu nebude, ale můžeme mít každý svůj názor.

Na kraji by si měli říci, co je priorita a kam chtějí dávat peníze. Myslím, že vše "leze" nahoru a to nejen doprava. V dopravě je to navíc za poslední roky skoro trend. A nedá se ve všech odvětvých stále šetřit, vždy je někde nějaký limit pod který nelze jít. Růst zpomalila možná jen tzv. krize.
Dave2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 12
Registrován: 7-2009
Odesláno Středa, 29. července 2009 - 06:47:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

to Tomáš Hradecký : Můžu to chápat tak, že na západě území můžeme očekávat zvýšení ceny například v relacích HK-NB; HK-Hořice, JC-Nová Paka ???
Já osobně jsem pro celoplošné zvýšení cen pro jednorázové jízdenky a zvýhodňovat pravidelné cestující. V zahraničí jsem se setkal s pěkně tučnými cenami na některých relacích, ale také s nabídkou mnoha slev za pravidelnost.
Orlík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 64
Registrován: 2-2009

Odesláno Středa, 29. července 2009 - 07:21:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

to Dave2:
pokud jedu oklikou (nebývá to často), tak vždycky proto, že mně to z nějakého důvodu vyhovuje, přímého spojení mám dostatek. I nadále ale budu tvrdit, že za delší jízdu prostě musím víc zaplatit. A pokud někdo říká, že nechce, abych platil víc, tak to zaplatí za mně, no ale nemůže se pak divit. Viz Maqiq_6541 - naprostý souhlas
Těší-li vás vaše práce, děláte ji patrně špatně...
Magiq
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6544
Registrován: 3-2005

Odesláno Středa, 29. července 2009 - 07:32:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Je tady zajímavá myšlenka s tím zdražením o 1 - 3 Kč jednotlivého jízdného na hlavních trasách. Ale předpokládám, že toto je spočítáno na nějaký počet cestujících. A já se ptám, co když se ten předpokládaný počet nenaplní? Tudíž nějaké peníze navíc. Počítá kraj s tím? Pěkných studií jsem četl hodně, ale realita bývá mnohdy jiná.

P.S. Neberte to jako útok na Iredo. Jsem rád, že se tady diskutuje na úrovni a věcně. A možná to i někomu něco přinese.
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 50653
Registrován: 4-2003

Odesláno Středa, 29. července 2009 - 08:30:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Magiq:
nějak pomíjí železnou obludu, které platí více jak půlku peněz na dopravu

Proč asi... :-) Ono zde už to může být jen horší (dražší, i když třeba jinak lepší), takže je (pro kraj) lepší se do toho moc nehrabat, když to za kraj pak někdo doplatí... Až s jistotou, že ten doplatek bude moci dostat kdokoliv, bude mít smysl něco zkoušet. Do té doby se do toho nikdo moc nepohrne.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Tomáš_hradecký
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 205
Registrován: 6-2003
Odesláno Středa, 29. července 2009 - 09:11:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

to David:
zvýšení ceny například v relacích HK-NB; HK-Hořice, JC-Nová Paka

Předpokládám že ano , bude se to ale týkat jen těch cestujících, kteří zůstanou u jednotlivých jednoduchých jízdenek. Bude to ale zřejmě jen o jednotky korun. Můj odhad je: HK-NB dnes se platí 37 Kč, zřejmě to bude 40. HK-Hořice se platí 32-33, zřejmě to bude 35. Jičín-N.Paka je nyní 24, buď to zůstane na 24 nebo to půjde na 26. Ten kdo jezdí pravidelně, tak s časovkou naopak ušetří, spousta lidí ale zůstane u jednotlivého jízdného - tím vykompenzují přestupní jízdenky a časovky.

to Orlík:
Ares1 pochopil smysl mého příspěvku ... ptákoviny jako zdravotnické poplatky

Tak na tom se ale shodneme - proplácení zdravotnických poplatků krajem je ptákovina a dopravě by ty peníze slušely víc. Pak ale neodbočujte od smyslu vašich příspěvků a nepište, že tarif IREDO je blbý a způsobuje ztrátu tržeb - není to pravda.

I nadále ale budu tvrdit, že za delší jízdu prostě musím víc zaplatit.

Můj názor je, že ne - pokud potřebuju vybrat víc peněz, je přijatelnější zvýšit celkovou úroveň jízdného, než "trestat" část cestujících za to, že jedou oklikou/s přestupem. Souhlasím s názorem Dave2, že lepší je celoplošné zvýšení cen pro jednorázové jízdenky a zvýhodňovat pravidelné cestující. V zahraničí jsem se setkal s pěkně tučnými cenami na některých relacích, ale také s nabídkou mnoha slev za pravidelnost.

Magiq:
předpokládám, že toto je spočítáno na nějaký počet cestujících

Výtěžnost tarifu se nejprve počítá vzhledem k současnému počtu cestujících - tj. za předpokladu, že lidi budou jezdit stejně, ale budou platit podle nového tarifu. Pro obyčejné jízdné díky výše popsanému způsobu výpočtu cen vyjde nárůst tržeb. Dále je ale třeba uvažovat, že určité procento cestujících bude využívat přestupní a časové jízdenky (předpokládá se, že toto procento bude podobné jako v současném IREDO) - o poměrnou část se odhad poníží. Pokud vyjde bilace +- nulová, sestrojili jsme tarif, který bude fungovat a nezpůsobí propad tržeb.

To bude fungovat při zachování stejných jízdních řádů - při změně dopravního systému už to není tak exaktní matematika :-), ale dá se předpokládat, že pokud se systém nezmrví a počty spojů se v potřebných časech navýší, bude i více cestujících.
Dave2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 13
Registrován: 7-2009
Odesláno Středa, 29. července 2009 - 09:20:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

to Tomáš Hraecký : Děkuji za odpověď.
to Orlík : Ještě mne napadá jedna otázečka : Vy jedete tou povolenou oklikou i když v tu dobu máte nějaký přímý spoj ? Třeba si po cestě něco zařídit ?
Magiq
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6546
Registrován: 3-2005

Odesláno Středa, 29. července 2009 - 09:23:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad.Tomáš_hradecký: "ale dá se předpokládat, že pokud se systém nezmrví a počty spojů se v potřebných časech navýší, bude i více cestujících." - toto bych samozřejmě systému přál, takový závěr jsem četl v mnoha studiích, ale bohužel se nenaplnil.
Dave2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 14
Registrován: 7-2009
Odesláno Středa, 29. července 2009 - 09:40:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

to Magiq: "toto bych samozřejmě systému přál, takový závěr jsem četl v mnoha studiích, ale bohužel se nenaplnil"
Nedávno jsem četl zprávu o činnosti OREDA za rok 2008 na jejich www stránkách a tam na straně 11 se píše že se závěr naplnil. Takže kde je pravda ?
Orlík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 65
Registrován: 2-2009

Odesláno Středa, 29. července 2009 - 09:51:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

to Dave2:
to už není až tak podstatné a je to víceméně moje věc. Platí, že občas jedu oklikou, i když je spojení přímé.

to Tomáš Hradecký:
v názoru na tohle se evidentně neshodneme. Netvrdím, že iredotadif sám o sobě ZPŮSOBUJE únik tržeb, trvám ale na tom, že jej naprosto legálně UMOŽŇUJE (je to trochu rozdíl) a český člověk na to přišel velice rychle.
Těší-li vás vaše práce, děláte ji patrně špatně...
Magiq
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6547
Registrován: 3-2005

Odesláno Středa, 29. července 2009 - 09:51:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ale samozřejmě já mluvím jen o tom, s čím jsem se seznámil, takže závěr Oreda se naplnit může.
Dave2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 15
Registrován: 7-2009
Odesláno Středa, 29. července 2009 - 10:14:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

to Orlík : Máte pravdu, že je to Vaše věc kudy jedete, ale nesmíte porušovat pravidla, která tvrzením : "Platí, že občas jedu oklikou, i když je spojení přímé." evidentně porušujete. Takže budete asi pěknej filoutek a Vaši NEPOVOLENOU jízdu oklikou považuji za stejný přestupek jako byste v krámě ukradl housku nebo jel autem na červenou !
Jediné, co Vás omlouvá a můžete se tím uklidňovat je, že kde není soudce, tak není ani viník.
Tomáš_hradecký
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 206
Registrován: 6-2003
Odesláno Středa, 29. července 2009 - 10:19:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

to Orlík:
v názoru na tohle se evidentně neshodneme. Netvrdím, že iredotadif sám o sobě ZPŮSOBUJE únik tržeb, trvám ale na tom, že jej naprosto legálně UMOŽŇUJE (je to trochu rozdíl) a český člověk na to přišel velice rychle.

Ok, i když názor na to máme jiný, takto napsáno už to beru.

Rozdíl je v tom, že to, čemu vy říkate ÚNIK tržeb, je podle mě pouze způsob, jak počítat jízdné spravedlivě - opravdu 99% procent cestujících jet oklikou nechce, takže je podle mě nelogické, aby za to ještě platili víc. Existují dokonce názory, že za pomalejší cestu delší trasou by měl cestující dostat slevu , ale podle mě postačuje, když je cena v určité relaci vždy stejná.
Tomáš_hradecký
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 207
Registrován: 6-2003
Odesláno Středa, 29. července 2009 - 10:39:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dave2:
"Platí, že občas jedu oklikou, i když je spojení přímé." evidentně porušujete

Pozor - i když je přímé spojení a Orlík pojede povolenou oklikou (tj. nepojede přes zóny s vyšší cenou, než je cena do cílové zóny), nic neporušuje!

Tarif IREDO říká:
87. Cestující s platnou jízdenkou IDS IREDO je oprávněn použít k jízdě mezi zastávkami/stanicemi nástupní zóny a cílové zóny libovolné spoje všech zapojených dopravců nejkratším, počtem přestupů, docházkovou či přestupovou vzdáleností nebo časově nejvýhodnějším směrem s možným přestupem mezi spoji nebo dopravci.

88. Jízda oklikou

Pro cestování v IDS IREDO nesmí být použity zóny s vyšším určeným jízdným z nástupní zóny než je jízdné do cílové zóny .


Nechci, abychom zabředli do slovíčkaření, proto to zkusím napsat zjednodušeně: jediným jednoznačně dokazatelným porušením je jízda do zóny s vyšším jízdným, než je cena do cílové zóny podle bodu 88. U ostatních možností oklik je záměr, aby měl cestující určitou volnost v rozhodování - stejně pojede 99% lidí přímo, a těm, kteří se chtějí projet povolenou oklikou, nechť je to přáno. Cílem je lidi za odpovídající cenu vozit, ne se s nimi hádat. Nepříjemný řidič je vrchol antireklamy pro VHD (co je lepší - když cestující zaplatí přímou cestu a sveze se povolenou oklikou, nebo ho od používání VHD definitivně odradím?), samozřejmě věřím, že Vaši řidiči takoví v žádném případě nejsou

(pozn. při tom všem jsem měl na mysli legální aplikaci tarifu, u některých společností se prý občas vyskytovali "hodní" řidiči, kteří vozili lidi za polovic, pochopitelně bez vydání lístku, nebo známé dokonce zadarmo . To jsem ale na mysli neměl, to už je vědomý podvod.)
Orlík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 66
Registrován: 2-2009

Odesláno Středa, 29. července 2009 - 10:45:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ale příteli, važte slova... Já osobně se žádného přestupku nedopouštím (věřte)a uvádím to spíše jako ilustraci. Ano, pravidla říkají, že cestu oklikou můžu použít, pokud je to (mimo jiné) časově výhodnější. A jsme u jádra věci - kdo určí, co je časově výhodnější? Jet "teď hned" oklikou nebo počkat např.15 minut na přímý? Vážně se domníváte, že ten řidič má čas na to, aby zkoumal všechny varianty (směrové i časové) spojení z A do B? Nemá, samozřejmě že nemá. Pro něj je směrodatné, že od cestujícího vyinkasuje peníze a vytiskne jízdenku, víc asi ani při nejlepší vůli nepořídí... A to je jedna z věcí, o kterých celou dobu píšu. Principiálně tu možnost jízdy oklikou chápu a tohle ustanovení iredotarifu respektuju, ale ten únik peněz tady prostě je...
Těší-li vás vaše práce, děláte ji patrně špatně...
Tomáš_hradecký
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 208
Registrován: 6-2003
Odesláno Středa, 29. července 2009 - 11:00:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orlík:
kdo určí, co je časově výhodnější? Jet "teď hned" oklikou nebo počkat např.15 minut na přímý?
...
Pro řidiče je směrodatné, že od cestujícího vyinkasuje peníze a vytiskne jízdenku, víc asi ani při nejlepší vůli nepořídí...


S tímto souhlas. To, aby řidiči buzerovali cestující za jemné nuance v tarifních ustanoveních, by rozhodně ničemu neprospělo - nasraní by byli cestující i řidiči.

Úkolem řidiče je prodat jízdenku, případně při předložení jízdenky zkontrolovat její časovou platnost a zběžně směr jízdy (především z důvodu, jestli cestující omylem nenastoupil do špatného autobusu, pokud jede "divně" tak se ho na to zeptat a pokud odpoví, že takto prostě chce jet, tak ho nechat).

A sorry, ale slovní spojení "únik tržeb" je podle mě v tomto případě příliš silné. Ty tržby nikam "neunikají", jen jsou odpovídající výchozí a cílové zóně cestujícího.
Zzz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1638
Registrován: 12-2004
Odesláno Středa, 29. července 2009 - 12:09:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

http://zpravy.idnes.cz/mfdnes.asp?r=mfvychodcech&v=175&c=1231753
Dave2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 16
Registrován: 7-2009
Odesláno Středa, 29. července 2009 - 12:33:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tomáš Hradecký a Orlík : Děkuji oběma za vysvětlení. Já jen četl ty pravidla, tak mne to bylo divné.
Mirdas
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 229
Registrován: 12-2007

Odesláno Středa, 29. července 2009 - 13:00:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orlík: Pokud mi v našem kraji jede přímý autobus o 15 minut později, tak na něj prostě počkám. Tak to dělá většina lidí, kukne na idos, zaškrtne bez přestupu a je to. Tohle je prostě jen varianta pro lidi, kterým přímák nejede. On ten člověk by tou oklikou většinou stejně nejel, ale počkal na přímý spoj, takže jaký únik? Akorát jede jinudy.
Bobyk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11703
Registrován: 1-2005

Odesláno Středa, 29. července 2009 - 13:02:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mirdas: Bavíš se o integrovaném systému? Nebo jen uvažuješ, že spoj jedoucí oklikou jede delší trasu, takže je logicky dražší?
ICQ: 321725091

Tabulka nejvyšších spatřených RZ
Mirdas
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 230
Registrován: 12-2007

Odesláno Středa, 29. července 2009 - 13:05:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bobyk: Nebavím se o IDS, proto jsem napsal v našem kraji...jaký je v tomto případě rozdíl mezi IDS a "normální dopravou"?
Bobyk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11707
Registrován: 1-2005

Odesláno Středa, 29. července 2009 - 13:25:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Např. ten, že v IDS neplatíš podle kilometrů, ale podle projetých pásem/zón. Takže tě zajížďka do pár dědin kolem hlavní silnice nestojí ani korunu.
ICQ: 321725091

Tabulka nejvyšších spatřených RZ
Mirdas
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 231
Registrován: 12-2007

Odesláno Středa, 29. července 2009 - 14:33:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jasně, takže pokud jsem to správně pochopil, tak v IREDU můžu jet z jedné zóny do druhé přímo, nebo z jedné do druhé přes třetí a zaplatím stejně, ano?
Orlík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 67
Registrován: 2-2009

Odesláno Středa, 29. července 2009 - 16:31:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

to Mirdas:
v zásadě to tak je, podmínkou je jen to, aby jízdné do té "třetí" nebylo vyšší než do té "druhé". Něco už vysvětloval Tomáš Hradecký_207.
Jinak v zásadě souhlasím s tím, že v 99% případů pojedu (a asi každý) tou kratší a přímou cestou, ale skutečně může být, že z nějakých důvodů je výhodnější cesta oklikou.
Těší-li vás vaše práce, děláte ji patrně špatně...
Mirdas
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 232
Registrován: 12-2007

Odesláno Středa, 29. července 2009 - 17:35:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orlík: Takže to má ještě jistá omezení. V tom bych opravdu problém neviděl. Horší je to "poloviční" jízdné a jak vidím, setkal se s tím snad každý.