K-report
 

Archiv do 16. listopadu 2008  

Diskuse K-report » Archiv 2008 » Automobily, lodě a letadla » Dopravní stavby ve městech » Archiv do 16. listopadu 2008 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1408
Registrován: 9-2004

Odesláno Středa, 09. ledna 2008 - 13:37:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Silnice zaplnilo 250 tisíc nových aut

Češi koupili nejvíce aut v historii * Potíží na silnicích přibývá

Praha - Ještě nikdy v historii Česka nepřibylo na silnicích za jediný rok tolik osobních aut jako loni: více než 250 tisíc.

Dohromady už jich po českých silnicích jezdí téměř 4,4 milionu. Tedy o milion více než v roce 2000. Nová čísla včera zveřejnil Svaz dovozců automobilů. Výrazně rychleji než nových aut přibylo ojetin z ciziny. Třetina z nich je starší než deset let.

S počtem aut přibývá i problémů, které musí dennodenně řešit stále více lidí. Špatné silnice, málo parkovacích míst, znečištěné ovzduší, zácpy. Stát i města hledají recepty, jak se s tím vypořádat, ale zatím bezúspěšně. Potíže nemají jen města typu Prahy, Brna nebo Plzně, ale i mnohem menší.

„Třeba u starších sídlišť je to obrovský problém: při jejich výstavbě se s takovým nárůstem dopravy nepočítalo,“ říká místostarosta Uherského Hradiště Květoslav Tichavský. Kritickou situaci s parkováním v centru řešili výstavbou dvou set nových stání u nádraží. Už po měsíci zjistili, že jejich kapacita nestačí.

Ministerstvo dopravy žádnou koncepci, jak se vyrovnat s rostoucím počtem osobních aut, nemá. „Řešením je třeba zatraktivnění veřejné dopravy, zejména železniční,“ věří náměstek ministra dopravy Petr Šlegr.

Dopravě ve městech by mohla podle expertů ulehčit výstavba záchytných parkovišť na jejich okrajích a zkvalitnění hromadné dopravy. „Zatím nemá smysl zavádět mýtné za vjezd do center, jako to plánují v Německu, protože chybějí místa, kde by mohli řidiči odstavit auta,“ říká Petr Moos, děkan Dopravní fakulty ČVUT.

Přeplněné jsou i silnice. Podle tři roky starých statistik připadalo v Česku na kilometr silnice 68 aut, zatímco například ve Francii je to polovina.

Stejně rekordně jako prodej aut rostla v Česku i jejich výroba. Ta táhne dopředu celou ekonomiku a v nejbližších letech se na tom zřejmě nic nezmění. „Ve střední a východní Evropě je po autech stále velký hlad, o odbyt se tak firmy bát nemusí,“ řekl Pavel Sobíšek z banky UniCredit.

Češi koupili nejvíce aut v historii

Každé čtvrté auto prodané v tuzemsku je s mřížkou, která ušetří DPH. Lidé si kupují více dražších a větších aut

Praha - České bohatnutí potvrzuje další statistika. Plnější peněženky a rostoucí ekonomika se loni projevily i na prodejích aut v Česku. Automobilky u nás zaznamenaly nejlepší rok v historii. Tolik aut se u nás dosud neprodalo, ale ani k nám nedovezlo. „Výsledky jsou velmi pozitivní a letos opět čekáme další růst,“ říká tajemník Svazu dovozců automobilů Pavel Tunk. K malému zakolísání podle něj může dojít jen v prvních třech měsících kvůli změnám v leasingu a odpisech aut.

Autosalony loni v Česku prodaly dohromady 135 542 osobních vozů, o 6,9 procenta více než rok předtím. Prodeje táhly hlavně soukromé osoby. Ve skutečnosti se osobních aut prodalo mnohem více, jen jsou zařazena do kategorie lehkých užitkových vozidel (N1) jako nejmenší nákladní auta. Celkem se lehkých užitkových vozů prodalo přes 62 tisíc.

Prodeje aut upravených na „nákladní vůz“, lidově označovaných jako „ta s mřížkou“, stoupají ještě rychleji – více než o čtvrtinu. Drtivá většina takových aut jsou vozy pořizované firmami kvůli odpočtu daně z přidané hodnoty a jde jen o lehce upravené osobní vozy. Do kategorie nákladních vozů tak podle českých statistik patří například i Porsche Cayenne nebo Audi Q7. „Je to důsledek nešťastné daňové politiky,“ vysvětluje Tunkl. Ve většině okolních zemí si mohou odečítat firmy alespoň část daně z osobních aut, u nás však pouze z nákladních. Stát tak přichází o nemalé částky. Při průměrné ceně 300 tisíc korun a 50 tisících prodaných aut s mřížkami ročně tratí stát na dani téměř tři miliardy korun. „Momentálně žádnou změnu v této oblasti nechystáme,“ řekl mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

Dalším trendem loňska byl i větší zájem lidí o dražší a větší auta. Podíl prodaných malých aut klesl poprvé v historii pod polovinu. Velký nárůst zaznamenala hlavně kategorie minivanů především díky Škodě Roomster.

Dařilo se i motocyklům, loni jejich prodeje stouply o 27 procent.

V Česku se mnohem více než v minulosti kupují také ojetá auta. Oproti roku 2005, kdy byl ještě dovoz regulován stářím vozidla, stoupl počet ojetých aut u nás o polovinu, loni se k nám dovezlo 212 tisíc použitých vozů. „Alarmující je to, že se k nám vozí hlavně přestárlé vozy,“ uvedl šéf Svazu dovozců automobilů Jiří Miňovský. Největší podíl mezi dovezenými auty mají u nás vozy mezi pěti až deseti lety, ale do Čech se loni dovezlo i téměř deset tisíc aut starších patnácti let. Kvůli přísnějším ekologickým normám v Německu se navíc podle SDA dá očekávat, že tlak na dovoz starých aut k nám ještě poroste.

Na rostoucí českou ekonomiku ukazuje i nárůst prodaných nákladních vozů. Jejich prodeje stouply více než o 17 procent. „Je potřeba přepravit více zboží, dopravci nakupují novější auta splňující nové normy,“ vysvětlil Tunkl.

*************************************************

Osobně se domnívám, že se rozhodně není čím chlubit, to že nám silnice kdekoliv v republice nabobtnají o půldruhého statísíce aut je spíš přinejmenším na zamyšlenou. Bohužel České republika se na výrobu aut orientuje až příliš silně, bohužel kolikrát na úkor veřejné dopravy. To že se nám zhoršuje vzduch právě o prachové částice a jiné sajrajty vznikající při spalování benzínu a nafty, což všichni pak následně dýcháme, většinu lidí nesejří, ale hlavně, že na tom budeme jako stát ekonomicky líp. Bohužel ale ne se životním prostředím...

(Příspěvek byl editován uživatelem janatak.)
Je nutné v centrech měst zásadně omezovat individuální automobilovou dopravu...a naopak více podporovat cyklistiku ve městě coby rovnoprávný druh dopravy - pokud někam jedu, chci dojet živej a zdravej! Především v Brně...Město není pro auta, ale pro lidi!
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1518
Registrován: 9-2005
Odesláno Středa, 09. ledna 2008 - 16:54:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

České republika se na výrobu aut orientuje až příliš silně, bohužel kolikrát na úkor veřejné dopravy

Na výrobu vozidel veřejné dopravy se orientovala ještě nedávno (před 20 lety) - tehdy vyráběla 400 tramvají, 400 trolejbusů, 100 lokomotiv (a 150 tisíc embéček). Výroba embéček se změnila ve 400 tisíc fóbií a oktávií (a stát i výrobce jsou na tom ekonomicky líp), "doplatek" z našich daní na zkrachovalé výrobce veřejných dopravních prostředků nikdo nevyčíslil a snad ho radši ani nechci znát. Snad jedině výroba busů nejen nezkrachovala, ale už se zase dostala na +- úroveň před 20 lety.

Bohužel ale ne se životním prostředím
No, vzhledem k tomu, že většina z těch 3/4 milionu vyrobených IGK se vyveze, tak v tom bych až takový problém neviděl. To daleko horší je dovoz 50 tisíc prastarých ojetin - které se lidi dovezou proto, že sice "stát" se má ekonomicky líp, ale "někteří občané" (přičemž to nejsou ti, kteří pracují v automobilkách) z toho mají minimální přínos
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 286
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 10. ledna 2008 - 16:17:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To daleko horší je dovoz 50 tisíc prastarých ojetin

Nesouhlasím - tyto ojetiny často přínos pro bezpečnost i ŽP, protože nahrazují staré škodovky 1xx, trabanty a podobná vozítka.
Jef
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1315
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 11. ledna 2008 - 09:53:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já bych taky v přílivu ojetin neviděl takový problém - nejvíc řvou prodejci nových aut, kterým to bere (zřejmě dobrý) kšeft, ale masově dovážené pět až deset let staré fordy a renaulty u nás nahradily ještě na přelomu století všudypřítomné staré čoudící škodovky s motorem vzadu, trabanty, wartburgy a rozhašené žigulíky, a proti těm to pokrok je. Dovoz vyslovených vraků nebude masová záležitost a pár let staré "západní" vozy jsou proti tomu, co tady bylo, jednoznačně pokrok.

No a je sice pravda, že většina u nás vyrobených aut jde na vývoz (Škoda vyrábí již přes půl milionu, na domácí trh tedy méně než desetina, u TPCA bude podíl vývozu zřejmě ještě vyšší), ale právě tím je tohle odvětví včetně všech subdodavatelů automobilek takový tahoun exportu a růstu vůbec, až se stává jakousi nekritizovatelnou ikonou úspěchu - mám na mysli takové to "nadáváš na bující automobilismus? Tak to bys asi chtěl, aby u nás byla třetina lidí na dlažbě, co!"
Jef
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1316
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 11. ledna 2008 - 10:24:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A k tomu růstu počtu aut o čtvrtinu od roku 2000 - je jich sice čím dál tím víc, ale taková hrůza to snad nebude, to spíš spousta lidí neodhlásila ty škodovky a trabanty, ne?
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1418
Registrován: 9-2004

Odesláno Pátek, 11. ledna 2008 - 22:50:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Je úplná blbost, když mám kolikrát dojem, že ekonomické zaměření České republiky na automobilový průmysl se nějak promítá do jisté ústupnosti zainteresovaných úřadů / orgánů k postupnému zahlcování měst auty (ale i mimo města)? Například v Brně je velký problém parkování na chodníku - zejména tedu v ulicích poblíž centra - protože jinde není místo. Takže když jdu po takové Husové, tak je velký problém se minout s protichodcem jenom proto, že tam stojí řada aut. Co vím, tak to není priorita řešení od Městské policie, protože není alternativa zaparkovat jinde...ale to mne jako onoho chodce fakticky nezajímá. Ten člověk, co sem přijel autem a parkuje na chodníku jak dylina, mohl stejně tak dobře přijet šalinou.
To stejné je s parkováním na silnici, kde jezdí tramvaje...mám tramvajové těleso a dvoupruhovou silnici, která je určena pro běžný provoz, ale protože tyto pruhy bývají obsazeny parkujícími, tak běžný provoz se mi rve do kolejí a omezuje tramvaje...viz brněnská ulice Pekařská, Dukelská, Cejl, atd...
Je nutné v centrech měst zásadně omezovat individuální automobilovou dopravu...a naopak více podporovat cyklistiku ve městě coby rovnoprávný druh dopravy - pokud někam jedu, chci dojet živej a zdravej! Především v Brně...Město není pro auta, ale pro lidi!
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1421
Registrován: 9-2004

Odesláno Pátek, 11. ledna 2008 - 23:10:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Anebo tady...i když tady je ten problém trochu z jiného popudu...

Barrandov: za 10 let dvakrát víc aut

Obyvatelé si stěžují, že nemají kde parkovat. Místa zabírají lidé, kteří tu zastaví a jdou na MHD

Barrandov - Každý den se potýká Jan Blatný z Barrandova se stejným problémem - nemá kde zaparkovat. Sídliště je totiž zejména vpodvečer a v noci přeplněno a Blatný se stejně jako další obyvatelé marně snaží najít volné místo.

„Ráno odjedu, a když chci večer zaparkovat, nemám kde. Jediné místo je na parkovištích na okraji sídliště, jenže to je zase daleko k domu,“ postěžoval si Jan Blatný.

Místa zabírají návštěvníci „Osobní parkovací zóny jsou obsazeny auty,přespolních‘ - vozy podnikatelů či různých společností, aniž by obyvatelé Barrandova měli nárok zde zaparkovat svoje auto,“ přidal se další obyvatel Barrandova, Petr Pokorný.

Za posledních zhruba deset let se počet aut na Barrandově zdvojnásobil. Ukazuje to rozdíl ve studiích, které si radnice nechala zpracovat v roce 1996 a znovu loni.

V současné době parkuje denně v ulicích v průměru 629 aut a přibližně každý desátý řidič porušuje pravidla. Nejčastěji parkují v křižovatce.

„Situace na Barrandově není dobrá a v posledních letech se stejně jako třeba na Smíchově zhoršila. Bohužel se s tím zatím potýkáme marně,“ přiznal radní pro dopravu Vojtěch Zapletal.

Obyvatelům Barrandova vadí zejména řidiči, kteří si z ulic sídliště dělají takzvané parkoviště P+R, kdy tu jen zaparkují a do centra pokračují městskou hromadnou dopravou.

„Proč neudělat jednoduché opatření, že vjezd do zóny klidu bude povolen pouze osobní dopravě a zásobování na dobu nezbytně nutnou?“ ptá se Pokorný.

S tím nesouhlasí radní Vojtěch Zapletal. „Návštěvníci Barrandova parkují blízko tramvajových zastávek. K boji o místo s lidmi, kteří na Barrandově bydlí, nedochází,“ reagoval radní.

Řešení: parkovací domy Jediným řešením situace na Barrandově je podle vedení městské části výstavba několika patrových parkovacích domů. Například zavedení zón placeného stání, které fungují v Praze 1 a 2, je podle Zapletala neuskutečnitelné. „Nedovoluje to sídlištní charakter dopravy, kdy se ulice ráno vylidní a večer všichni přijedou domů,“ vysvětlil.

Radnice proto v současné době hledá investora, který by na sídlišti vybudoval parkovací domy. Urbanistická studie Barrandova totiž počítá s místy, kde by mohly vyrůst. Dva domy již na sídlišti vznikly v souvislosti s výstavbou tramvajové trati - parkovné v domech se pohybuje okolo 1 500 korun měsíčně.

„Problém je v tom, že lidé nechtějí za parkování platit a z toho důvodu se investoři bojí parkovací domy stavět. Ty, které tu stojí, nejsou zdaleka zaplněny,“ uvedl Zapletal.

Proti zpoplatnění parkování lidé už v roce 2005 protestovali, když radnice pronajala parkoviště na Tilleho náměstí soukromé firmě, která chtěla za parkování vybírat peníze. Oplocené parkoviště nakonec zmizelo.

Tabulka

* Parkování v číslech

Parkujících aut cca 629

Kapacita cca 600

Počet přestupků cca 60 denně

Pohyb v ulicích 14 tisíc aut denně

Zaplněnost ulic přes den 63,3 %

Zdroj: MČ Praha 5

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - Praha
Autor: ALEŠ BERNÝ
Je nutné v centrech měst zásadně omezovat individuální automobilovou dopravu...a naopak více podporovat cyklistiku ve městě coby rovnoprávný druh dopravy - pokud někam jedu, chci dojet živej a zdravej! Především v Brně...Město není pro auta, ale pro lidi!
Jef
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1321
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 14. ledna 2008 - 11:44:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

mám kolikrát dojem, že ekonomické zaměření České republiky na automobilový průmysl se nějak promítá do jisté ústupnosti zainteresovaných úřadů / orgánů k postupnému zahlcování měst auty (ale i mimo města)?

Částečně to souvisí, jak jsem už napsal v předchozím příspěvku, ale spíš nepřímo, v obecném povědomí... ony totiž "zainteresované úřady" bohužel vycházejí vstříc automobilistům všude. Co může být u většiny voličů (napříč politickým spektrem) populárnější, než když jim naslibuju, že postavím spoustu silnic a parkovišť a budou si moct všude dojet v pohodlí? Navíc jsou lidi za auto a všechny výdaje kolem něj (palivo, pojištění, údržba, poplatky a hlavně pořizovací cena - kolik lidí má jako motiv pro vytváření úspor právě touhu po novějším autě) dát až polovinu výdajů domácnosti, takže perspektiva omezování motorismu je u většiny mimořádně nepopulární. Maximálně se v každém městě vytvoří jedna dvě ulice jako pěší (nákupní) zóna, k rozsáhlejším opatřením sáhnou jen tam, kde už situace buď dosáhla naprosto neúnosného stupně (Británie), nebo tam, kde mají tendenci regulovat kdeco až poněkud "prudičsky" (Singapur).

Před rokem 1989 se u nás sice příslušné orgány nemusely bát hněvu voličů, ale probourávaly se průtahy městy a stavěla betonová monstra stejně, v Praze byl plán na "rošt" dálnic rozřezávající městské čtvrtě, posléze mírně upravený na ZÁKOS, ponechávající aspoň historické jádro vcelku, ale jinak podobný... strana a vláda tím mohla jednak prezentovat, jaký tady máme třeba v podobě pražské magistrály pokrok, jednak v 70. a 80. letech přispělo k "zacpání huby" obyvatelstva i to, že se postupně téměř každá rodina dopracovala k nějaké té škodovce nebo alespoň trabantu...
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1484
Registrován: 9-2004

Odesláno Pondělí, 21. ledna 2008 - 13:47:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jef - máte pravdu, ale pokud voličům naslibuju A - to jest dálnice, parkoviště, dojet kam chctějí, tak taky musím říct B - jo holoubku, bude víc dálnic, uděláme ti parkoviště, ale to taky znamená větší či menší poškození ŽP (např. D8 versus České středohoří), svým ježděním přispíváš k většímu zamoření vzduchu prachem a jiným sajrajtem. Můžeš jezdit po městě, ale na druhou stranu se tam nehneš, protože se jako ty zachovají další stovky voličů, budeš lidem ve městech ubírat na zdraví, protože musí dýchat zplodiny z tvého motoru. Jezdi si jak chceš, ale zaplatíš jenom daní za nové auto, na povinném ručení, na palivu, na opravách, na poplatku na dálnicích, atd. atd..a pěkně ti tu sumu, kolik tě stojí auto za rok ukážu černé na bílém. A chtěl bych pak vidět člověka, který když uvidí ono A a B pěkně vedle sebe, co si vybere.

Já chápu potřebu se svobodně přepravovat kam zrovna potřebuju, ano. Ale platí premisa - svoboda jednoho končí tam, kde začíná svoboda druhého.
Je potřeba v centrech měst zásadně omezovat individuální automobilovou dopravu...a naopak více podporovat cyklistiku ve městě coby rovnoprávný druh dopravy - pokud někam jedu kolmo, chci dojet živej a zdravej!
Především v Brně...Město není pro auta, ale pro lidi!
Jef
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1330
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 21. ledna 2008 - 15:40:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já osobně s tím plně souhlasím, ostatně sám píšu, jak je to s autem a náklady na něj, ale bohužel běžný volič bere moderní auto a možnost kamkoliv si dojet jako jasnou výhodu a taky statusovou věc, kdežto "větší či menší poškození ŽP" je pro něj hodnotou velmi abstraktní... ne každý má vztah k přírodě, spousta lidí je schopná říct, že je nějaké vyhynutí pár druhů brouků ve Středohoří nezajímá (tím méně třeba v Tichomoří), na zvířátka se můžou jít kouknout do ZOO a když budou mít to nové auto, tak si "za tou slavnou přírodou" můžou zajet třeba do Alp, až se jim zachce. Viz taky debaty o výstavbě letovisek v chráněných územích - byl to tuším sám hejtman jihočeského kraje, jehož noviny citovaly, když bědoval, že nám tu zbyde akorát pár vzácných druhů ptáků a oči pro pláč nebo tak nějak (když se mu nelíbila kritika záměru postavit v boletickém vojenském prostoru velké středisko zimních sportů).

Ve velkých městech je sice kritiků smradu a kraválu z dopravy víc, ale pořád jsou lákavější a výnosnější skupinou ti, kdo chtějí všude dojet (a třeba pak platit za parkování), než ti (většinou méně majetní) důchodci, matky s kočárky, cyklisti a vůbec "mimoni" a "socky", co autem nejezdí...
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1505
Registrován: 9-2004

Odesláno Čtvrtek, 24. ledna 2008 - 10:29:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Černý rok pro chodce. Zahynuly jich téměř dvě stovky
Je potřeba v centrech měst zásadně omezovat individuální automobilovou dopravu...a naopak více podporovat cyklistiku ve městě coby rovnoprávný druh dopravy - pokud někam jedu kolmo, chci dojet živej a zdravej!
Především v Brně...Město není pro auta, ale pro lidi!
3260
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4018
Registrován: 10-2003

Odesláno Čtvrtek, 21. února 2008 - 20:11:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak na tunelech pod Dobrákem se intenzivně maká, minulej týden dělali sanace domů na Dobrovského, vylivali hafo betonu pod domy, už dali i tabuli - termín dokončení 2014. Výjezdová část na kopci se už změnila k nepoznání. Hlínu z výkopových prací vozí na golfový areál u Kuřimi - už je tam hráz jak v Holandsku. brzo se chystám na obchůzky s foťákem, tak dodám foto
RegioMap Jihomoravského kraje (xls) - 2.2.2008 Příští aktualizace: 29.2.2008
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1718
Registrován: 9-2004

Odesláno Pátek, 29. února 2008 - 09:33:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Smrt na přechodu: Semafory i v noci, navrhuje lékař
Je potřeba v centrech měst zásadně omezovat individuální automobilovou dopravu...a naopak více podporovat cyklistiku ve městě coby rovnoprávný druh dopravy - pokud někam jedu kolmo, chci dojet živej a zdravej!
Především v Brně...Město není pro auta, ale pro lidi!
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 315
Registrován: 5-2004
Odesláno Pátek, 29. února 2008 - 13:35:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Super nápad, nechat semafory běžet i přes noc. Kvituju to, že včera byl poprvé na noc vypnutý semafor Hroznová/Hlinky (v Brně) a já tak nemusel chodit na červenou, a ráno se dočtu o takových úmyslech. Semafory jsou v noci naprd, chce to ostrůvky, osvětlení zmíněné v druhé půlce článku a podobně. Zajímalo by mě, jestli navrhovatelé celonočního provozu semaforů vůbec po nočním městě pravidelně chodí/řídí.

http://subrt.blog.idnes.cz/c/12020/Kdyz-nas-zaplav a-semaforu-uci-chodit-i-jezdit-na-cervenou.html
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 40076
Registrován: 4-2003

Odesláno Sobota, 01. března 2008 - 01:24:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když jsou lidi nepoučitelný a chtějí bejt ještě blbější, tak to asi jinak nepůjde. :-( Bohatě stačí, jak jsou chodci mačkáním poptávky šikanováni přes den a leckde už i v noci, zejména některým křižovatkám s extrémně dlouhým pevným cyklem se snažím vyhýbat, protože čekat dvě minuty, když se kolem nehne ani smítko, mě opravdu nebaví.
A nejlepší je jet v noci na kole, když některé indukční smyčky jsou tak debilně nastavený, že kolo vůbec mezaregistrujou, takže nezbyde než jet na červenou, nebo čekat do příjezdu prvního většího vozidla.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


martin.marilyn.manson
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.100.52.99
Odesláno Neděle, 09. března 2008 - 16:34:15    Odkaz na tento příspěvek  

Víte někdo, kdy by se ve Varech měla začít opravovat ul. Sokolovská??
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1771
Registrován: 9-2004

Odesláno Středa, 19. března 2008 - 17:58:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dopravních kamer v Brně přibude

Brno - Řidiče v Brně čeká tvrdší dozor než dosud. Brzy totiž začnou fungovat čtyři kamerové systémy kontrolující rychlost a průjezd aut na červenou. Počet míst, kde místo policistů řidiče pohlídají kamery, se tak rozroste na pět.

Jeden kamerový systém bude zcela nový, druhý už jednou fungoval. Dočasně byl ale mimo provoz.

V současnosti policisté používají jen jedny kamery - na křižovatce ulic Kotlářská a Kounicova hlídají průjezdy na červenou.

Stejnou funkci má mít i kamerový systém na křižovatce u zimního stadionu. Spuštěn bude každým dnem. „Od pátku je vše hotovo, ve čtvrtek proběhne schůzka s policií, na které se dohodne definitivní termín zprovoznění,“ uvedl ředitel dodavatelské společnosti Camea Otto Fučík.

Kamery jsou na křižovatce namontovány už od přelomu roku, kvůli dokončovacím pracím ale zatím fungovaly „naslepo“. Teď na ní bude fungovat i takzvaný systém měření úsekové rychlosti. Řidiče přijíždějící směrem od Svitav nejprve „vyfotí“ kamera u Hotelu Boby, další pak zaznamená jejich průjezd před křižovatkou. Z doby, za kterou úsek auto projede, dopočítá průměrnou rychlost a v případě překročení povoleného limitu odešle záznam o přestupku přímo na policii. A majitel vozu se časem dočká dopisu s pověstným modrým pruhem.

Pokračování na str. C4

Pokračování ze str. C1

Stejný systém fungoval donedávna i na Sportovní ulici poblíž královopolského nádraží. Firma Camea jej zapůjčila policistům k testování, nyní je ale mimo provoz. Řidiči se ovšem nebudou po ulici beztrestně prohánět příliš dlouho.

Nové modernější kamery totiž Camea půjčí znovu - tentokrát městské policii. „Počítáme s tím, že bychom je mohli využívat za dva nebo tři měsíce,“ potvrdila mluvčí brněnských strážníků Denisa Kapitančiková. Spolu s měřením rychlosti budou strážníci kontrolovat i průjezd na červenou na nadjezdu nad Sportovní na Křižíkově ulici.

Nové kamery, které Camea instalovala u Boby, mají ztížit život řidičům, kteří se před policisty vymlouvají na osobu blízkou. „Na Sportovní jsou infračervené reflektory, které při zhoršené viditelnosti nasvítí interiér automobilu, aby bylo možné identifikovat řidiče,“ popsal Otto Fučík.

Právě institut osoby blízké, na kterou se při projednávání přestupků vymlouvá stále více řidičů, je důvod, proč policisté k automatickým kamerovým systémům přistupují zdrženlivě.

„Zneužívání osoby blízké výrazně snižuje efektivitu tohoto systému,“ připustil brněnský policejní mluvčí Bohumil Malášek.

Lepší „nasvícení“ řidiče sice pomůže, ale není všelékem. Když řidič bude sveřepě zapírat, policisté mu pokutu dají jen těžko. I když bude na fotce vidět naprosto zřetelně. „Vždy se může vymluvit, že je to například jeho bratranec, který je mu podobný,“ nastínil jeden z brněnských dopravních policistů.

I přes nové kamerové systémy zůstává Brno ke spěchajícím řidičům poměrně benevolentní. I mnohem menší města mají často kamer měřících rychlost nebo hlídajících křižovatky několikanásobně víc.

Například ve Zlíně hlídají kamery průjezd minimálně šesti úseky, Ústí nad Labem měří rychlost nejméně na dvaadvaceti místech. Hustě pokrytá je i Praha.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - jižní Morava
Je potřeba v centrech měst zásadně omezovat individuální automobilovou dopravu...a naopak více podporovat cyklistiku ve městě coby rovnoprávný druh dopravy - pokud někam jedu kolmo, chci dojet živej a zdravej!
Především v Brně...Město není pro auta, ale pro lidi!
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 40597
Registrován: 4-2003

Odesláno Středa, 19. března 2008 - 19:05:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A ono je tedy už nějak ošetřené, že se smí takto (úsekově) měřit? (Resp. na základě takového měření pokutovat.)
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1835
Registrován: 9-2004

Odesláno Sobota, 05. dubna 2008 - 12:40:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Magistrála zmizí pod zem

Město a stát se dohodly, že silnice bude za Národním muzeem v tunelu

Praha - Severojižní magistrála, která protíná centrum Prahy, se v budoucnu stane městským bulvárem. Povede pouze za budovou Národního muzea, a to v tunelu. Magistrála přijde ve středu města o dva jízdní pruhy. Místo nynějších tří v každém směru bude mít dva. „Řidiči budou moci centrum objet po městském okruhu a magistrála se stane městskou třídou,“ řekl radní Radovan Šteiner (ODS).

Kapacita silnice by se snížila ze současných 85 tisíc na 50 tisíc automobilů denně. Celý prostor by se podle městských politiků „zlidštil“.

Podle včerejšího Pražského deníku se na zakopání magistrály pod zem dohodly vláda, ministerstva kultury a dopravy a magistrát v souvislosti s opravou Národního muzea a jeho propojení s budovou někdejšího Federálního shromáždění. Memorandum k tomu bude podepsáno 29. dubna. Silnice by měla být pod zemí v úseku mezi náměstím I. P. Pavlova a hlavním nádražím.

Náklady na výstavbu tunelu podle ministerstva dopravy nepřesáhnou deset miliard korun, budou se na nich podílet všechny úřady. Stavební práce by měly začít někdy v roce 2011. Potrvají podle odhadů dva až tři roky. Oprava budovy muzea by prý bez vyřešení dopravy v okolí neměla smysl.

Plán na převedení magistrály za muzeum magistrát představil před třemi lety. Cílem je propojit Václavské náměstí s muzeem a pěším bulvárem s Vinohradskou třídou. „Vrátí se prvorepublikové korzo mezi Vinohradskou a Václavským náměstím,“ řekl radní Prahy 1 Filip Dvořák (ODS). Lidé podle něho nebudou muset „ostudně zalézat do nory“, tedy podchodu, jako je tomu nyní.

Případné dopravní komplikace při stavbě tunelu budou záviset podle radního na tom, jak bude připravena. „Budeme prosazovat, aby se pracovalo čtyřiadvacet hodin denně a výstavba trvala co možná nejkratší dobu,“ uvedl Dvořák.

Při stavebních pracích podle radního Šteinera kolaps dopravy ve městě nehrozí. Podmínkou jejich zahájení je, že bude uvedena do provozu severozápadní část vnitřního automobilového okruhu mezi Malovankou a křižovatkou Pelc-Tyrolka a jižní část vnějšího obchvatu mezi plzeňskou a brněnskou dálnicí.

Převedení Severojižní magistrály nebude jediným zásahem do vzhledu této části centra. Praha 1 prosazuje přestavbu celého Václavského náměstí. Podle studie by se měl snížit počet stánků a aut, naopak by se měla zdvojnásobit kapacita chodníků.

„Budeme prosazovat, aby se pracovalo čtyřiadvacet hodin denně a výstavba trvala co možná nejkratší dobu.“ radní Prahy 1 Filip Dvořák (ODS)

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - Praha
Je potřeba v centrech měst zásadně omezovat individuální automobilovou dopravu...a naopak více podporovat cyklistiku ve městě coby rovnoprávný druh dopravy - pokud někam jedu kolmo, chci dojet živej a zdravej!
Především v Brně...Město není pro auta, ale pro lidi!
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 41087
Registrován: 4-2003

Odesláno Sobota, 05. dubna 2008 - 15:46:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jsem zvědav, jak to nakonec dopadne... Pěkné by bylo magistrálu schovat i před nádražím, ale chápu, že to dost dobře nejde. :-(
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 41208
Registrován: 4-2003

Odesláno Úterý, 08. dubna 2008 - 18:59:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

PLÁNY na výstavbu nové části Prahy /FOTO/
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1860
Registrován: 9-2004

Odesláno Čtvrtek, 10. dubna 2008 - 12:19:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Z Brna...

Stavba tunelů je v plném proudu

PADLÉ MOSTY

Žabovřesky - O dva a půl mostu chudší jsou za posledního půl roku Žabovřesky. Při stavbě Královopolských, jinak též Dobrovského tunelů už padl most na Korejské ulici a jeden a půl mostu na Hradecké (na snímku).

„Na Korejské je postavený provizorní most pro trolejbus a pro chodce. Odbouraly se opěrné zdi, začínají se budovat rampy a galerie, které je budou překrývat. Staví se i základy nových mostů,“ popsal ředitel brněnské správy Ředitelství silni a dálnic Jiří Rupp, jak stavba pokračuje.

Řidiči zatím projíždějí staveništěm poměrně bez problémů, byť se zdržením.

Staveniště i dopravní tepna

Brno - Budoucí mimoúrovňová křižovatka Hradecké a Žabovřeské ulice zatím vypadá jako zbořeniště, kterým se nepřetržitě vinou dvě šňůry aut a kamionů. Postupem času začne staveb přibývat místo ubývat.

A v podzemí postupují od Sportovní ulice k Žabovřeskám ražební stroje. „Už jsme podešli Poděbradovu ulici a jsme v zahrádkách mezi ní a Palackého třídou,“ popisuje ředitel brněnské správy Ředitelství silnic a dálnic Jiří Rupp. S ražbou druhého tubusu jsou stavební stroje asi o 60 metrů pozadu.

Řidiče, kteří si už zvykli na omezený provoz v Žabovřeskách a Králově Poli, občas nepříjemně překvapí další uzavírka. Ta poslední byla v ulici Korejská, kterou přetnula demolice mostu. Nový, po kterém bude možné sjet na dopravní tepnu pod ním, by mohl být hotový do roka a půl.

Přestože stavba je v plném proudu, řidičům se cestování ještě trochu zkomplikuje. Zřejmě na přelomu roku totiž stavaři uzavřou křižovatku Hradecké a Královopolské ulice. Ta bude v budoucnu mimoúrovňová, k tomu je ale třeba postavit mosty. Dnešním frekventovaným křížením bude možné projíždět jen rovně od Pisárek na Svitavy a naopak. „Budou tam mostní provizoria, po kterých budou moci jezdit i kamiony,“ upřesnil Vladimír Macík, ředitel výstavby tunelů.

Definitivní úlevu přinese až dokončení tunelů. To je plánováno přibližně na rok 2011 až 2012.

Tunely Dobrovského Prohlédněte si další fotografie na www. brno.idnes.cz

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - Brno
Autor: (jsm)

(Příspěvek byl editován uživatelem janatak.)
Je potřeba v centrech měst zásadně omezovat individuální automobilovou dopravu...a naopak více podporovat cyklistiku ve městě coby rovnoprávný druh dopravy - pokud někam jedu kolmo, chci dojet živej a zdravej!
Především v Brně...Město není pro auta, ale pro lidi!
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1950
Registrován: 9-2004

Odesláno Úterý, 29. dubna 2008 - 22:50:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Znojmo staví v centru „zpomalovače“

Znojmo - Už rok smí projíždět řidiči centrem Znojma maximálně třicítkou. Jenže nařízení nerespektují. Proto město začalo do městské památkové rezervace instalovat retardéry. „Místa byla vybrána na základě měření radaru. Ten ukázal, kde řidiči překračují povolenou rychlost nejčastěji,“ uvedla mluvčí znojemské radnice Denisa Šipošová.

První zpomalovací překážky na vozovce jsou již několik dní v ulicích Pontassievská a Kovářská, následovat budou ulice Horní Česká či Velká Michalská.

Doprava v historickém centru trápí Znojmo desítky let. Radnice tvrdí, že nelze zároveň snížit provoz a oživit centrum města. „Mohli jsme úplně zakázat vjezd do centra. V tom okamžiku bychom tam ale umrtvili obchodní činnost,“ míní starosta Znojma Petr Nezveda (ODS).

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - jižní Morava
Autor: (vsm)
Je nutností v centrech měst zásadně omezovat individuální automobilovou dopravu...a naopak více podporovat cyklistiku ve městě coby rovnoprávný druh dopravy - pokud někam jedu kolmo, chci dojet živej a zdravej!
Především v Brně...město není pro auta, ale pro lidi!
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1311
Registrován: 9-2004

Odesláno Neděle, 11. května 2008 - 00:00:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kvůli pražské autostrádě porazí radnice 900 stromů
Je rozumné v centrech měst omezovat individuální automobilovou dopravu...o zrovnoprávnění cyklistiky ve městě coby druhu dopravy ani nemluvit - pokud někam jedu, chci dojet živej a zdravej! Především v Brně...
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 265
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 12. května 2008 - 19:26:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Odpověď Goldfingrovi z tramvají v Brně:

Čtyřpruh na Provazníkově - Drobného - Pionýrské - Kotlářské by se dal využít pro vyhrazené pruhy pro trajfové tangenty. Zúžení na dva pruhy by prospělo víc těm ulicím, ponechání 4pruhu zas městu...

http://www.brno.cz/projekty/terminy.html

Průtah skrz Žabiny sice poplatný době je, ale stejně je udělaný "dobře" narozdíl od tebou zmiňovaných Provazníkovy, Gajdošovy a třeba ještě čtyřpruhů v Komárově - je celý mimoúrovňový, okolí je chráněno PHS a zelení. Jediné vyložené chyby jsou podoba křižovatky s přehradní radiálou a nezapojení Korejské, které se teď opraví v rámci VMO Dobrovského. Mimochodem i tady je znát pozitivní vliv MŽP - díky jejich zásahu nebude sídliště rozdělené tolik (najdi dva podstatné rozdíly mezi touhle archivní vizualizací s těmi, co jsou na http://www.brno.cz/projekty/source/dob teď )
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1319
Registrován: 9-2004

Odesláno Pondělí, 12. května 2008 - 21:26:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Střed Turnova je na hraně kolapsu

Turnov - Centrum města, Hluboká ulice a náměstí Českého ráje, se dvakrát denně nacházejí na hranici dopravního kolapsu.

Podle nejnovějších průzkumů tudy denně projede 16 000 vozidel. Podle prognózy by to v roce 2015 mohlo být až 24 tisíc. Město se proto snaží najít řešení, jak centru ulevit.

V rámci změn územního plánu chce radnice prosadit odlehčovací komunikaci z okružní křižovatky na Sobotecké ulici přes Koňský trh, Palackého ulici, současné autobusové nádraží, kolem atletického stadionu Ludvíka Daňka do oblasti bývalých kasáren, kde vyústí u státní policie. „Nepředpokládám, že to povede ke zklidnění centra, ale umožní to zachování průjezdnosti Turnova,“ říká starostka Hana Maierová.

Návrh se ale nelíbí lidem, kteří bydlí v dotčených místech. Zvláště pak ve stráni u stadionu. „Stráň je geologicky nestabilní. Nechal jsem si vypracovat posudek, podle kterého se stráň nad domy může utrhnout. Jednoznačně tu dojde ke zhoršení životního prostředí,“ uvedl na veřejné diskuzi k návrhu Pavel Dvořák.

Kromě toho vyzval další obyvatele, aby se investorovi, kterým je město Turnov, bránili soudně. Jeden a půl kilometru silnice, která má řešit pouze vnitroměstkou dopravu mezi jednotlivými částmi Turnova, umožní také lepší dopravní napojení budoucího obchodního centra na Koňském trhu.

Radnice hledá řešení, jak ulevit přetíženému centru města

Při napojení na Palackého ulici si vyžádá demolici domu a v lokalitě Na Lukách se proti současné silnici k autobusovému nádraží zvedne až o 2,6 metru a bude tak zároveň sloužit jako protipovodňová hráz.

„Aby mohla chránit současná záplavová území, bude nutné upravit jez u Juty na sklopný a zvýšit průtočný profil malého mostu,“ uvedl zpracovatel návrhu Jiří Plašil.

Severozápadní spojka tak ochrání budoucí obchodní zónu, která vznikne na místě současného autobusového nádraží. Ve stráni k atletickému stadionu bude silnice střídavě pod i nad současným profilem.

Stavba si vyžádá tři okružní křižovatky. Kromě křížení s ulicí Palackou bude okružní křižovatka při vyústění v Husově ulici a třetí na ulici 5. května, výpadovce na Semily.

Centru pořádně uleví až nový obchvat

Pro tranzitní dopravu tak tato varianta příliš mnoho neřeší. „Doporučuji tuto studii, ale skutečné ulehčení historické části města může přijít pouze při přeložce výpadovky směr Semily a Lomnice nad Popelkou,“ uvedla Jiřina Vargová, která se zabývala dopadem severozápadní spojky na životní prostředí.

Postavit skutečný obchvat, který by z Turnova vyvedl tranzitní dopravu směrem na Semilsko, by měl Liberecký kraj.

Možnost se nabízí při budování R35 nebo rekonstrukci stávající silnice I/35 směrem na Jičín. Jak realizace skutečného obchvat historické části Turnova, tak zřejmě i vnitřní odlehčovací komunikace jsou ale ještě poměrně vzdálené.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - liberecký kraj
Autor: (jh)
Centra měst a jejich okolí jsou především pro lidi a nikoli coby parkoviště pro auta - proto je nutné v takových místech omezovat individuální automobilovou dopravu...a více podporovat cyklistiku ve městě coby rovnoprávný druh dopravy - pokud někam jedu, chci dojet živej a zdravej! Především v Brně...
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2153
Registrován: 9-2004

Odesláno Úterý, 03. června 2008 - 22:38:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V Blansku po chodníku? Bez bariér

Blansko - Dalších téměř sedmdesát bezbariérových přechodů bude ještě do konce tohoto roku v Blansku. Alespoň podle plánů tamní radnice.

„Předláždění chodníků v místech křížení se silnicí plánujeme na třetí čtvrtletí, začít by mělo v září. Už jsme požádali o dotaci ze Státního fondu životního prostředí,“ řekl místostarosta Blanska Jindřich Král.

Zatímco vloni v zimě dělníci dokončili bezbariérové přejezdy na 151 místech v centru města a chodníky opatřili také vodícími liniemi pro nevidomé, nyní chtějí ještě do konce roku zvládnout proměnu 69 míst za 1,2 milionu korun. Kde přesně se objeví vodící linie, nájezdové obrubníky nebo hmatové orientační body pro nevidomé, se vedení města radilo například i se Svazem tělesně postižených. „Kromě bezbariérových přechodů chystáme odstranění bariér také na šesti parkovištích. Doplněna budou také o vyhrazená parkovací místa pro invalidy a nové značení. Širší centrum města by poté mělo být bezbariérové,“ dodává Král.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - jižní Morava
Autor: (duch)
Centra měst a jejich okolí slouží především lidem a nikoli jako parkoviště pro auta - proto je nutné v takových místech omezovat individuální automobilovou dopravu...a více podporovat cyklistiku coby rovnoprávný druh dopravy ve městě - pokud někam jedu, chci dojet živej a zdravej!
Především v Brně!
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2181
Registrován: 9-2004

Odesláno Úterý, 10. června 2008 - 20:31:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Červené přechody zpomalují

V Brně, Znojmě, Břeclavi a dalších městech se začínají na některých vozovkách objevovat červené pásy.

Nejsou tam pro parádu, ale kvůli tomu, aby se zvýšila bezpečnost chodců na přechodech.

Jižní Morava - Lidé, kteří vstupují na přechod s přesvědčením, že se jim nemůže nic stát, hazardují se životem. Před necelými čtrnácti dny na něm v Brně srazilo auto chodce a muž zranění nepřežil.

„Ke zranění přímo na přechodu došlo například i v Mikulově na silnici I/52,“ přidal další případ Leoš Tržil, šéf jihomoravského dopravního inspektorátu. A nebezpečných přechodů je v kraji více, zvláště tam, kde je širší vozovka a automobily po ní jezdí ve čtyřech proudech.

„Je tam velká vzdálenost od chodníku k chodníku a v hustém automobilovém provozu může řidič chodce přehlédnout,“ řekl Tržil a připomněl, že takové komunikace jsou nejen v Brně, ale i v Břeclavi i menších městech, přes které vedou čtyřproudé komunikace.

V kraji se proto na některých vozovkách začínají stále více objevovat bezpečnostní ostrůvky. Počítá se s nimi mimo jiné i při úpravě křižovatky v Nesovicích, kde chodci přecházejí hodně rušnou silnici I/ 50 na trase Brno - Uherské Hradiště. Drobné, ale i vážnější nehody jsou tam poměrně časté a školáky tam přes přechod ráno museli vodit pracovníci obecního úřadu.

Chodec má sice na přechodu přednost, ale nemůže si ji podle Tržila vynucovat za každou cenu. „Pokud je již auto od něj jen deset metrů, tak je jasné, že i když řidič šlápne na brzdu, pravděpodobnost, že zastaví ještě před přechodem, je nulová. A pokud náhodou ke střetu s chodcem nedojde, narazí do něj vozidla zezadu,“ popsal Tržil nejčastější příčiny kolizí na přechodech.

Upozornil také, že i když řidič pořádně dupne na brzdu, právě před přechodem auto zastaví ve větší vzdálenosti než jinde na silnici. „Vozovka je tam mnohem hladší, protože se tam častěji brzdí,“ vysvětlil Tržil a dodal, že kvůli tomu se před přechody, ale i před křižovatkami nyní schválně zdrsňuje. „Na povrch se přidává obrusné kamenivo a plocha je červená, aby to navíc vyvolalo i optický efekt a řidiči ještě více zpomalili,“ dodal.

K poslední smrtelné nehodě na přechodu došlo 1. června v Brně krátce po půlnoci a podobná se udála vloni v prosinci v Břeclavi. Do ženy narazil v noci zdejší zastupitel Tomáš Nepraš a způsobil jí zranění hlavy. „Nehody v noci na přechodech nejsou tak obvyklé, ale i to se stává. V tomto případě hraje roli i to, že jsou chodci špatně vidět,“ řekl šéf krajského dopravního inspektorátu.

Kvážné nehodě na přechodu vminulém roce došlo například i u oplatkárny v Dukelské ulici ve Znojmě a časté kolize s automobily na nich zažívali i obyvatelé Bučovic před uzavřením „padesátky“.

***

„Před přechodem se hůř zastavuje. Vozovka je tu mnohem hladší, právě od častého brzdění.“ Leoš Tržil, krajský dopravní inspektorát

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - jižní Morava
Autor: HELENA VACULOVÁ
Centra měst a jejich okolí slouží především lidem a nikoli jako parkoviště pro auta - proto je nutné v takových místech omezovat individuální automobilovou dopravu...a více podporovat cyklistiku coby rovnoprávný druh dopravy ve městě - pokud někam jedu, chci dojet živej a zdravej!
Především v Brně!
Bobyk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9174
Registrován: 1-2005

Odesláno Pondělí, 23. června 2008 - 11:01:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Může mi někdo vysvětlit smysl tohoto "kruhového objezdu?" To se vyškovským dělníkům nechtělo oddělávat tu rouru, nebo to má nějaký hlubší smysl? Podotýkám, že se původně ani nejednalo o křižovatku, neb vlevo a rovně se jet nedá... Provoz v této části vesnice je cca. 1 auto za hodinu...



(Příspěvek byl editován uživatelem bobyk.)
ICQ: 321725091

Tabulka nejvyšších spatřených RZ
Stanley
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2885
Registrován: 2-2005

Odesláno Pondělí, 23. června 2008 - 11:04:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Náhodou, při troše štěstí se to s LT35 dá vytočit i najednou.
Přeberte si to, kdo chcete, jak chcete...

Nebo se podívejte k nám, ať víte, do čeho jdete!

Stránky opatovické kopané.
Bobyk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9175
Registrován: 1-2005

Odesláno Pondělí, 23. června 2008 - 11:06:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Chceš říct za střízliva...
ICQ: 321725091

Tabulka nejvyšších spatřených RZ
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 43302
Registrován: 4-2003

Odesláno Pondělí, 23. června 2008 - 11:46:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bybok:
Takže je to kruháč s pouze dvěma rameny?
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Bobyk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9176
Registrován: 1-2005

Odesláno Pondělí, 23. června 2008 - 12:32:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jo, se dvěma rameny na náměstí, kde nic nejezdí :-O
ICQ: 321725091

Tabulka nejvyšších spatřených RZ
Magiq
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4680
Registrován: 3-2005

Odesláno Pondělí, 23. června 2008 - 12:53:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Taková přerostlá vesnica musí mít vždy něco extra...
Web o prostějovských autobusech
Autobusy Bova na našich silnicích
ICQ 202376673
Jef
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1477
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 24. června 2008 - 10:55:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bobyk: No tak tohle je fakt síla, naprosto zbytečné značení... nebo snad očekávají v určitých hodinách velmi silný provoz otáčejících se vozidel (např. v čase zásobování okolních obchodů), kterým musí vozidla přijíždějící ve směru od fotografa dát přednost, protože jinak se "náměstíčko" ucpe?
Bobyk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9184
Registrován: 1-2005

Odesláno Úterý, 24. června 2008 - 11:39:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jef: Ty se v dnešní době ještě něčemu divíš? :-)
ICQ: 321725091

Tabulka nejvyšších spatřených RZ
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2242
Registrován: 9-2004

Odesláno Úterý, 01. července 2008 - 15:29:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Řidiči pozor, v Brně čekejte dlouhé kolony

Brno - První „ostrou“ zkoušku má za sebou centrum Brna, které přišlo o jednu ze svých největších dopravních tepen - Husovu ulici.

Její uzavírka začala sice už v sobotu, včera se ale okolní ulice musely vyrovnat s všedním provozem. I když i ten byl nižší než obvykle díky prázdninám.

Řidiči, kteří nakonec riskovali cestu přes Úvoz, z průjezdu městem vyšli jako pomyslní vítězové. Auta totiž spíš ucpala Koliště, v kolonách tam řidiči strávili zejména ve směru k ulici Dornych i desítky minut. „Ulice není zcela ucpaná, je ale přetížená,“ potvrdil mluvčí brněnských policistů Bohumil Malášek. Bez větších problémů se s uzavírkou Husovy vypořádal i Dopravní podnik. Drobná zpoždění nabíraly jen trolejbusy při odbočování z Údolní ulice na Úvoz.

Mnohem víc problémů paradoxně způsobila menší uzavírka ulice Cejl u Zábrdovického mostu. Kvůli ní stály na Dukelské ulici i v okolí Křenové dlouhé kolony. Kolem šesté hodiny se tu řidiči zarazili i na více než hodinu.

Peklo kvůli Husově? Ne, Cejlu

ROZKOPANÉ BRNO První „ostrý“ den ukázal, že řidiči se musejí v Brně připravit na kolony. Oproti předběžným odhadům se auta štosují více na Kolišti, ale šoféry úplně rozhodila zdánlivě malá uzavírka ulice Cejl. V okolních ulicích stála auta navečer i více než hodinu.

Brno - „Copak úředníci nejezdí autem?“ hulákala včera odpoledne do telefonu jedna z brněnských řidiček. Spolu s ní si to stejné říkali tisíce šoférů, kteří vyrazili k centru Brna. Nepřekvapila je ale tolik uzavírka Husovy ulice jako značka „Zákaz vjezdu“ na konci ulice Cejl před Zábrdovickým mostem.

Zatímco kvůli Husově byl na Kolišti jen o málo hustší provoz než ve špičce kdykoliv předtím, na Dukelské popojížděla auta v kolonách. „Potřebovala jsem vyjet na Olomouc. Už tu stojím hodinu,“ rozčilovala se žena, která do redakce MF DNES volala před šestou odpoledne.

Právě husovickou hlavní třídou se snažili projet všichni, kteří by museli přes Cejl. „Koliště se už uvolňuje, ale Cejl je stále plný. A není ho kudy objet,“ popsal mluvčí brněnské policie Bohumil Malášek.

Kromě Dukelské se dlouho stálo i v Křenové ulici a Špitálce a Vlhké, které do ní ústí. Většina řidičů totiž o uzavírce před mostem nad Svitavou nevěděla. A Dukelská nebo Špitálka pro ně byla nejbližší objízdnou trasou. „Předpokládáme, že v následujících dnech si řidiči najdou jiné cesty a situace se uklidní,“ uvedl Malášek.

Uzavírka Cejlu také nejvíc ztížila život Dopravnímu podniku. „Na Dukelské se pohybuje zpoždění kolem pěti až osmi minut,“ popsal vedoucí dopravního odboru Dopravního podniku Jan Seitl.

Kvůli Husově nabíraly zpoždění jen trolejbusy čekající na Údolní ulici na odbočení na Úvoz. „Trvalo jim to tak tři zelené, zpoždění je kolem tří minut,“ upřesnil Seitl. Po samotném Úvozu pak i přes obavy Dopravního podniku jezdily spoje na čas v obou směrech. Ulice se totiž ucpávala jen nárazově.

Horkou chvilku pak zažili dispečeři dopravce na Masarykově ulici, která byla asi deset minut uzavřena kvůli střelbě ve směnárně.

Chodci si na návrat tramvají do centra zvykli Jinak se ale tramvaje s chodci úspěšně vyhýbaly, přestože takové zatížení historické jádro pamatuje jen z krátkodobých výluk. Tramvaje přes Masarykovu ulici, náměstí Svobody a Rašínovu jezdí každé dvě až tři minuty.

„To, že tudy tramvaje projíždí tak často, je nakonec výhoda. Lidé podvědomě vnímají, že nemá cenu ani na koleje chodit, protože za chvíli jede další. Oproti době, kdy tudy jezdí jen čtyřka, to jde jednodušeji,“ pochvaloval si jeden z řidičů tramvaje projíždějící přes náměstí Svobody.

A příliš si nestěžovali ani cestující. „Tramvaj sice jezdí přes centrum jinudy, ale pro mě se nic nemění, konečné a většina zastávek jsou stejné. Je to mnohem jednodušší než loni, kdy jsme museli přebíhat stovky metrů po rozkopané České,“ pochvalovala si Blanka Hortová, která jela krátce po poledni „pětkou“ z Merhautovy na Poříčí.

I tak mají ale zatím plné ruce práce informátoři Dopravního podniku, kteří stojí na nejvýznamnějších dopravních uzlech v centru. „Zatím jsme rozdali dvacet tisíc informačních letáků, už jsme zadávali dotisk. Loni při uzavírce České se jich rozdalo jen deset tisíc,“ vypočítává Seitl.

***

Další dny rozhodnou Zda se bude na objížďkách ještě něco měnit, rozhodnou podle policistů následující dny. „Vždycky potřebujeme několik dnů na to, abychom to vyhodnotili. Pak je možné mluvit ve spolupráci s úřady například o úpravách režimu na některých semaforech. Jednoduchý recept ale nenajdeme. Uvnitř města žádnou plnohodnotnou objížďku ani najít nejde,“ doplnil Malášek.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - jižní Morava
Autor: JIŘÍ SMETANA
Centra měst a jejich okolí slouží především lidem a nikoli jako parkoviště pro auta - proto je nutné v takových místech omezovat individuální automobilovou dopravu...a více podporovat cyklistiku coby rovnoprávný druh dopravy ve městě - pokud někam jedu, chci dojet živej a zdravej!
Především v Brně!
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 521
Registrován: 5-2004
Odesláno Sobota, 26. července 2008 - 11:43:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nová mimoúrovňová křižovatka usnadní dopravu u výstaviště
R_b
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1536
Registrován: 3-2005

Odesláno Sobota, 09. srpna 2008 - 13:46:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Není to sice ve městě, ale dopravní stavba to je. S dlouhou a zajímavou historií, a myslím, že to tu ještě nebylo.




Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 12686
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 09. srpna 2008 - 21:35:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Byl přenesen v letech 1971 - 1975"

A co bylo mezi napuštěním orlické přehrady a rokem 1971? Nebo mu nové jezero nevadilo?
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
R_b
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1543
Registrován: 3-2005

Odesláno Sobota, 09. srpna 2008 - 23:43:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No jo, to jsem si ani neuvědomil, že tam mají koninu. Pokud vím, byl rozebraný a někde uložený, zatímco se hledalo místo, kde ho znovu složit.
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2357
Registrován: 9-2004

Odesláno Pondělí, 11. srpna 2008 - 22:31:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Riskantní křižovatka bude bezpečnější

Jilemnice - Na jedné z nejnebezpečnějších křižovatek v kraji, v Jilemnici - Hrabačově, vyrůstá kruhový objezd. Stavba, která začala již v březnu, bude hotová nejpozději do konce října.

Hlavní silniční tah mezi krkonošskými středisky Harrachovem a Vrchlabím kříží v Hrabačově silnice z Jilemnice na Benecko. Zvláště v turistické sezoně zde docházelo ke spoustě nehod a kolizních situací. „Kruhový objezd včetně mostu přes Jizerku bude stát dvacet tři milionů a investorem je Ředitelství silnic a dálnic,“ uvedl radní pro dopravu Libereckého kraje Vladimír Richter.

Stavba, jejíž příprava začala již v roce 2004, nabrala zpočátku zhruba měsíční skluz. „Bylo to kvůli kanalizaci, kdy vybraná firma nepracovala tak jak měla. Skluz se ale již podařilo dohnat,“ upřesnil Richter. Stavbaři tento týden pokládali první povrch na půlce křižovatky a motoristy zde kvůli postupu prací čeká změna průjezdu.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - liberecký kraj
Autor: (jh)
Centra měst a jejich okolí slouží především lidem a nikoli jako parkoviště pro auta - proto je nutné v takových místech omezovat individuální automobilovou dopravu...a více podporovat cyklistiku coby rovnoprávný druh dopravy ve městě - pokud někam jedu, chci dojet živej a zdravej!
Především v Brně!
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2402
Registrován: 9-2004

Odesláno Úterý, 19. srpna 2008 - 21:28:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

U výstaviště roste nová mimoúrovňová křižovatka
Centra měst a jejich okolí slouží především lidem a nikoli jako parkoviště pro auta - proto je nutné v takových místech omezovat individuální automobilovou dopravu...a více podporovat cyklistiku coby rovnoprávný druh dopravy ve městě - pokud někam jedu, chci dojet živej a zdravej!
Především v Brně!
jonáš prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Středa, 20. srpna 2008 - 15:37:36    Odkaz na tento příspěvek  

Jo ten most byl dvacet let někde složenej a za tu dobu se neztratil ani šutrák ani článek řetězu, to už by se asi dneska nepovedlo ;-) ještě to pamatuju po novym postavení, všecky kvádry byly čitelně očíslovaný.
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 44201
Registrován: 4-2003

Odesláno Pátek, 22. srpna 2008 - 19:23:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Obavy se naplnily, doprava v okolí Lanového mostu zkolabovala
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2523
Registrován: 9-2004

Odesláno Sobota, 20. září 2008 - 18:59:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pardubický (Kraj Pardubický)
Hlinsko zpomalilo auta. Úspěšně

V soutěži „Cesty městy“ uspělo Hlinsko a Chrudim

Hlinsko, Chrudim - Cesta městem musí být bezpečná a dobrá dopravní řešení si zaslouží ocenění. Právě podle tohoto hlediska vyhodnotila porota celostátní soutěže „Cesty městy“ jedenadvacet nových staveb na území republiky. Pardubický kraj je v první desítce zastoupen dvakrát. V soutěži uspěla Chrudim a Hlinsko, které skončilo na „bronzové“ příčce.

Soutěž zhodnocuje hlavně bezpečnostní prvky a snížení rychlosti v centrech měst. Hlinsko v ní získalo třetí místo za rekonstrukci Šafaříkovy ulice.

„Bylo to pro nás velmi příjemné překvapení. Předběhli jsme i velká města, jako jsou Praha, České Budějovice, Tábor a další. Při vyhlašování výsledků zaznělo, že náš projekt zaujal porotu tím, že jsme v relativně krátkém úseku ulice instalovali několik zklidňujících prvků, které zvyšují bezpečnost především chodců,“ uvedl hlinecký místostarosta Pavel Šotola.

Nová podoba Šafaříkovy ulice reagovala na blízkost základní školy pro stovky dětí, veřejného parku i na to, že ulice je významným propojením velkého sídliště s centrem města. U školy je komunikace zúžena až na šířku jednoho jízdního pruhu, po obou stranách jsou umístěna parkovací stání, povrchy jsou barevně rozlišeny. Zvýšená křižovatka působí jako přirozený retardér.

„Pro Hlinečáky to bylo překvapení, zatím se nic takového u nás nedělalo. Zásadní problém jsme nezaznamenali, ulice se zklidnila, ostrůvky se ozelenily, vše vypadá příjemně,“ hodnotí rekonstrukci za 6,5 milionu korun místostarosta Šotola, který při vyhlášení výsledků obdržel za třetí místo pro Hlinsko šek v hodnotě třicet tisíc korun. Tuto částku podle něj město použije na osvětlení přechodu přes silnici první třídy.

Ne všichni ve městě ale hodnotí nové uliční prvky kladně. „Ano, zvýšila se bezpečnost pro děti, ale z praktického hlediska se mi nelíbí ostrůvky. Na tak krátkou ulici jsou tři na 150 metrech hodně a řidiči jedoucí z obou stran mají problém se vyhnout,“ říká ředitel blízké Základní školy Resselova Dušan Boháč.

Odborníci z třinácti institucí se vztahem k dopravě a její bezpečnosti nejvíce ocenili v soutěži město Krásná Lípa s jeho vnitřním komunikačním systémem centra Českého Švýcarska a také regeneraci historického jádra města Hranice na Moravě. Na desátém místě skončila Chrudim za kompletní rekonstrukci ulic Filištínská, Kollárova, Fortenská a Všehrdova náměstí. Ulice dostaly nové bezbariérové povrchy z žulových kostek a mozaiky, vzhledu prospěly nové lavičky, veřejné osvětlení a další prvky městského mobiliáře. A provoz se zklidnil.

„Překvapilo nás to. Předběhli jsme i velká města, jako jsou Praha, České Budějovice, Tábor a další.“

Pavel Šotola, místostarosta Hlinska

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - pardubický kraj
Autor:

* JAROSLAV HUBENÝ
Centra měst a jejich okolí slouží především lidem a nikoli jako parkoviště pro auta - proto je nutné v takových místech omezovat individuální automobilovou dopravu...a více podporovat cyklistiku coby rovnoprávný druh dopravy ve městě - pokud někam jedu, chci dojet živej a zdravej!
Především v Brně!
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1704
Registrován: 9-2005
Odesláno Sobota, 20. září 2008 - 19:33:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

řidiči jedoucí z obou stran mají problém se vyhnout

Pan školský ředitel zjevně nepochopil, že smyslem zaostrůvkování ulice je právě to, aby auta měla problém se vyhnout a musela tudíž jet ještě pomaleji, než přikazuje zákon či místní úprava.
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2525
Registrován: 9-2004

Odesláno Neděle, 21. září 2008 - 19:39:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A to bychom mohli říct, že to vzdělaný člověk pochopí. A pak nutnost ostrůvků u přechodů, vjezdů do obcí, okružních křižovatek a jiných zklidňovadel vysvětlujte širší řidičské veřejnosti, že....
Centra měst a jejich okolí slouží především lidem a nikoli jako parkoviště pro auta - proto je nutné v takových místech omezovat individuální automobilovou dopravu...a více podporovat cyklistiku coby rovnoprávný druh dopravy ve městě - pokud někam jedu, chci dojet živej a zdravej!
Především v Brně!
Aleš Heverka, Louňovičky
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.103.36.2
Odesláno Sobota, 27. září 2008 - 19:35:52    Odkaz na tento příspěvek  

Soutěž Cesty městy zná své vítěze.
Nejvyšší finanční ohodnocení po 100.000 Kč získala shodně města Hranice (soutěžní řešení ‚Regenerace historického jádra města‘) a Krásná Lípa ('Vnitřní komunikační systém centra Českého Švýcarska). Město Letovice bylo odměněno prémií 50.000 Kč za zdařilou přestavbu klasické křižovatky na křižovatku okružní a město Hlinsko obdrželo prémii 30.000 Kč za dopravní zklidnění Šafaříkovy ulice. Odměnu 20.000 Kč zíslala obec Louňovice v okrese Praha-východ za kultivaci veřejného prostoru v místní části Louňovičky. Kromě finančních prémií byly také uděleny zvláštní ceny; cenou časopisu Moderní obec za mimořádný přínos k rozvoji městské veřejné dopravy bylo odměněno} město Olomouc a cenu společnosti 3M za úspěšnou realizaci opatření pro zvýšení bezpečnosti provozu na frekventované komunikaci převzali zástupci města Most. Přehled a podrobné informace o všech soutěžních projektech jsou k dispozici v databázi Dopravního programu Nadace Partnerství.
Jef
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1596
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 29. září 2008 - 12:01:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

„Ano, zvýšila se bezpečnost pro děti, ale z praktického hlediska se mi nelíbí ostrůvky. Na tak krátkou ulici jsou tři na 150 metrech hodně a řidiči jedoucí z obou stran mají problém se vyhnout,“ říká ředitel blízké Základní školy Resselova Dušan Boháč.

Já tam nebyl, ale jestli správně chápu článek, tak tam nejde jen o zpomalení a běžné ostrůvky, ale jsou tam nějaká zúžení "až na šířku jednoho jízdního pruhu", tj. musím v některých úsecích pouštět auta v protisměru. Takže pokud pan ředitel chce rychle odjet z práce třeba ve chvíli, kdy se ke škole tlačí auta rodičů jedoucích si vyzvednout děti, tak mu to asi leze na nervy...

(nicméně podotýkám, že se ho skutečně zastávám spíš pro objektivitu - osobně každé zklidnění dopravy a zejména její rychlosti v takovýchto obytných zónách vítám)
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 45723
Registrován: 4-2003

Odesláno Pátek, 07. listopadu 2008 - 18:53:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Propojení okruhů je pro město prioritou
Most v Mladém má novou organizaci dopravy
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2700
Registrován: 9-2004

Odesláno Neděle, 09. listopadu 2008 - 20:12:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Velký okruh zavede řidiče i na jih Brna

Brno-jih - Jednodušeji a rychleji mají jihem Brna za pár let projíždět řidiči. Začaly totiž práce na přípravě další části Velkého městského okruhu. Ta má vést z Heršpické ulice na Kšírovu v Komárově. A výhledově i dál, kde se napojí na Černovickou ulici.

„Předpokládáme, že v první fázi bude silnice jen dvoupruh, který by řešil propojení na jih. Po dobudování celého úseku by se rozšířila na čtyřpruh,“ přiblížil technický ředitel Brněnských komunikací Josef Luňáček.

Stavba jižní spojky úzce souvisí s přestavbou brněnské železnice. Právě s novou tratí se bude silnice křížit. Projektanti stáli před otázkou, zda ji vést nad kolejemi, nebo ji naopak zahloubit pod ně. Nakonec se rozhodli pro druhou variantu. „Z technického a ekonomického porovnání jednoznačně vyšlo, že je lepší postavit okruh pod tratí. Náklady jsou méně než poloviční proti variantě nad tratí,“ uvedl Luňáček. Stavba celkem přijde na 1,3 miliardy korun, první etapa s dvoupruhovým propojením přijde na 800 milionů. Pokud vše půjde podle plánu, má být nový dvoupruhový úsek hotov zároveň s novým nádražím, tedy v roce 2015. Celý úsek by pak podle Luňáčkova odhadu fungoval o pět let později.

Se zahájením příprav na stavbu je ale třeba poměrně dost spěchat. Silniční tah totiž musí být postaven zároveň s železnicí.

„Dostáváme se trochu do časového presu, potřebujeme co nejrychleji dostat souhlas k investičnímu záměru, abychom stihli získat územní rozhodnutí a stihli začátek prací,“ uvedl Miroslav Konečný, náměstek generálního ředitele Správy železniční dopravní cesty pro modernizaci. Stavba pak bude vznikat trochu jako skládanka. Nejprve budou dokončeny mosty, které se následně propojí.

Podle Luňáčka jih města podobné propojení nutně potřebuje. Přitom o kousek dál se pracuje na podobném. V Sokolově ulici, kterou přetínal frekventovaný železniční přejezd, u nějž se tvořily dlouhé kolony, vzniká podjezd železniční trati, který průjezd ulicí výrazně usnadní. Obyvatelé z blízkého okolí se obávají, že provoz v ulici výrazně houstne. Na to stejné upozorňoval před časem i starosta městské části Brno-jih Josef Haluza. Věčně zavřený železniční přejezd podle něj tvořil přirozenou bariéru, díky které byla Sokolova relativně klidná.

Nová část Velkého městského okruhu má ze Sokolovy část provozu odvést. „Pro obyvatele je to vítaná změna. Dá se čekat, že na městský okruh se přesune minimálně polovina aut ze Sokolovy ulice,“ sdělil Luňáček.

I tak si ale lidé ze Sokolovy a okolí ještě několik let „užijí“ silného provozu. I přes vzniklé průtahy prací souvisejících se stavbou podjezdu bude ulice průjezdná zřejmě už příští rok na podzim. To znamená, že vedle dálnice D1 a vzdálené takzvané modřické spojky z rychlostní silnice R52 na dálnici D2 u Olympie bude minimálně dalších pět let jednou z hlavních tras na jih Brna.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - jižní Morava
Autor:
Centra měst a jejich okolí slouží především lidem a nikoli jako parkoviště pro auta - proto je nutné v takových místech omezovat individuální automobilovou dopravu...a více podporovat cyklistiku coby rovnoprávný druh dopravy ve městě - pokud někam jedu, chci dojet živej a zdravej!
Především v Brně!
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2709
Registrován: 9-2004

Odesláno Úterý, 11. listopadu 2008 - 20:59:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kruhový objezd získal cenu města

LETOVICE Padesátitisícovou prémii získaly v soutěži „Cesty městy“ zaměřené na zklidňování dopravy Letovice. Nadace Partnerství ocenila druhým místem okružní křižovatku, kterou silničáři postavili v Letovicích v loňském roce.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - jižní Morava
Centra měst a jejich okolí slouží především lidem a nikoli jako parkoviště pro auta - proto je nutné v takových místech omezovat individuální automobilovou dopravu...a více podporovat cyklistiku coby rovnoprávný druh dopravy ve městě - pokud někam jedu, chci dojet živej a zdravej!
Především v Brně!
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2716
Registrován: 9-2004

Odesláno Sobota, 15. listopadu 2008 - 21:06:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

(Praha)
Ve světě zrušili semafory, ale i chodníky


Praha - Několik evropských i světových měst zkouší udělat dopravu bezpečnější netradiční cestou - tamní radní zrušili semafory, dopravní značky, přechody pro chodce, a dokonce i chodníky.

Řidiči, chodci, cyklisté či bruslaři na kolečkových bruslích se tak nyní musí dohodnout bez značek.

Dopravní značení zrušilo několik měst v Německu, ve Velké Británii, Nizozemsku, Švédsku, Belgii, Dánsku, USA a v Austrálii.

Projekt se jmenuje Share Space, což v češtině znamená společný prostor, a nápad pochází od Holanďana Hanse Mondermana. Filozofie projektu spočívá v myšlence, že nadbytek značek řidiče mate a paradoxně způsobuje nebezpečné situace.

Automobilisté prý dopravní značení stejně ze 70 procent ignorují. Autor nápadu tvrdí, že když mohou řidiči reagovat na dopravní situaci libovolně bez dopravního značení, jsou údajně opatrnější a jezdí civilizovaněji.

Řidiči chodce pouštějí Kde se již jezdí bez značek? „Jedná se o anglická města Brighton, Ipswich a Londýn. Tam zatím na jedné z nejznámějších hlavních centrálních ulic Kensington High Street,“ vyjmenoval Tomio Okamura z Asociace českých cestovních kanceláří a agentur. Třeba v Německu začali řidiči jezdit bez značek ve městě Bohmte, Ettenheim, Endingen, Haslach aWolfach.

A jak to funguje v praxi ? „Například v německém městě Bohmte s 11 tisíci obyvatel platí na silnicích při dávání přednosti pouze pravidlo pravé ruky. Když chce silnici přejít chodec, řidiči už vědí, že ho musí pustit kdekoli, a tak většina automaticky brzdí, jakmile vidí na kraji vozovky pěší osoby. Doprava v Bohmte je po zavedení systému Shared Space plynulejší než v době semaforů a dopravního značení,“ popsal Okamura.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - Praha
Autor:
Centra měst a jejich okolí slouží především lidem a nikoli jako parkoviště pro auta - proto je nutné v takových místech omezovat individuální automobilovou dopravu...a více podporovat cyklistiku coby rovnoprávný druh dopravy ve městě - pokud někam jedu, chci dojet živej a zdravej!
Především v Brně!
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 840
Registrován: 5-2004
Odesláno Neděle, 16. listopadu 2008 - 11:29:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mám tak trochu podobnou zkušenost z USA, kdy se nejplynuleji jelo na křižovatkách, kde platilo jediné pravidlo: všichni přijíždějící musí zastavit ("4-way stop"). Podobně se mi líbila anglická značka "Slow" - řidič se v nebezpečném místě dívá na silnici a ne na tachometr.

Jsem zvědavý, kdy deznačkizace :-) v jakékoliv podobě dorazí i k nám.
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2719
Registrován: 9-2004

Odesláno Neděle, 16. listopadu 2008 - 12:24:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David_jaša - to je pravidlo aplikovatelné snad jen v USA. V místních podmínkách a k přihlédnutí k obecnému chování místního ctěného řidičstva by došlo snad až k masakru...

Je pravda, že v ČR je obecně přeznačkováno, ale proč? Kdyby se řidiči chovali rozumně a v rámci pravidel silničního provozu, polovina značek by po českých silnicích nemusela být vůbec osazena.
Centra měst a jejich okolí slouží především lidem a nikoli jako parkoviště pro auta - proto je nutné v takových místech omezovat individuální automobilovou dopravu...a více podporovat cyklistiku coby rovnoprávný druh dopravy ve městě - pokud někam jedu, chci dojet živej a zdravej!
Především v Brně!
Martinmarilynmanson
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1749
Registrován: 12-2007

Odesláno Neděle, 16. listopadu 2008 - 13:30:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Výstavba ostrůvků v Podbořanech: Nápad dobrý, výsledky nebyly dobré.
Posuďte sami dle fotek, ale já vidím jen samá negativa: ostrůvku blízko u sebe, jsou stavěny na málo širokých silnicích, příšerně blízko u křižovatek ( kamión s návěsem či delší autobus nemá šanci se vytočit - byl jsem svědkem), v jednom případě postavily ostrůvek ale zapomněli zrušit parkoviště, no prostě děs a hrůza! Podbořany jsou teď ještě víc ucpané než předtím a nervy řidičů tečou, když je každých padesát metrů ostrůvek a přechod.

Bohužel, dva největší extrémy (tj. ostrůvek v parkovišti a v křižovatce) vyfocený nemám
Mafia 2 web M. Manson web About me blog
Icq: 482-787-172
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 844
Registrován: 5-2004
Odesláno Neděle, 16. listopadu 2008 - 14:09:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Janatak: nesouhlasím, kdyby se to umístilo tam, kde je to vhodné, výrazně by to provozu pomohlo. Typicky to jsou křižovatky dvoupruhových silnic se srovnatelnou intenzitou, nebo nepřehledné křižovatky v zástavbě (které u nás pro jistotu nejsou značeny vůbec a tudíž jsou nerozlišitelné od vjezdů a účelových PK).

Pravidla musí respektovat psychologii lidí, nebo je musí neustále někdo vymáhat. Jinak jsou k ničemu. Daleko výhodnější je podle mě měnit podmínky, ve kterých řidiči jezdí. Stačí srovnat účinnost značek omezujících rychlost na 20 km/h a příčných prahů. Nebo styl řidičů na užších křivolakých vs. širších přímějších silnicích. Atd.
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 45906
Registrován: 4-2003

Odesláno Neděle, 16. listopadu 2008 - 14:36:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mmm:
No, ono i kdyby se parkoviště zrušilo, tak to lidi budou ignorovat. Viz druhou fotku.
Nebo se snad prostor pro parkování vyznačuje příčným šrafováním?
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Martinmarilynmanson
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1751
Registrován: 12-2007

Odesláno Neděle, 16. listopadu 2008 - 14:46:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mz: Nenene. V pravé části náměstí je parkoviště, kde se stojí čelem k chodníku. A oni asi metr za křižovatkou udělali ostrůvek a přechod, jenže zapomněli zrušit čáry k parkování. Samozřejmě druhej den lidi auta normálně zaparkovali, ale projet se už nedalo. Žlutý čáry (aby se tam parkovat nesmělo) tam udělali až za týden.
Bohužel fotku nemám.
Ad stání na pruzích: Ono je v celých Podbořanech tak málo míst k parkování, že prakticky denodenně odpoledne zažívá město dopravní kolaps, protože prostě lidi projíždějí půlku města, než někde zaparkujou. A do toho se ve středu města staví Penny market.
Mafia 2 web M. Manson web About me blog
Icq: 482-787-172