K-report
 

Archiv do 4. ledna 2008  

Diskuse K-report » Archiv 2008 » Železnice » Železniční uzel Praha » Archiv do 4. ledna 2008 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Masinka
Moderátor

Číslo příspěvku: 2667
Registrován: 6-2002

Odesláno Úterý, 01. ledna 2008 - 12:34:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Moc nevím co vám na dispozici hlaváku tak vadí. Vyeskaluju z metra, koupím tiket, vyeskaluju do horní haly, vyeskaluju na perón a šup do plesnivého Béčka. Prostoru je všude dost, rozšíření podchodů pomůže taky velkou měrou. Jedněm vadí moc velká hala, druhým vadí přecpání lidmi, vyberte si. Čekání u pragotronu (tedy u Solari-udine-tronu) není chybou architekta, to je věcí nádražáků. Jistě, některé věci se nepovedly. Jsou to hnusné dlážděné "lavičky" kolem sloupů, mizerná ventilace v horní hale, úplná absence nějakého sloušnějšího prostoru s lavičkami, kde by se mohly například scházet větší skupiny cestujících namísto u pokladen - to jsou věci které rekonstrukce doufám odstraní (i když tomu ne úplně věřím).

Nemyslím si jako DJ Těsto, že když mají v Leipzigu obchody v podzemí, musíme je mít v podzemí i my. Dispozice hlaváku jsou jednoznačně dané metrem a požadavkem nezastínit Naftovu budovu. Tak budou obchody jednoduše v převeliké dolní hale a ve staré budově. Zbouráním a postavením něčeho nového by se nedosáhlo žádného efektu, budova by opět měla stejné rozměry, maximálně tak jeden sklep navíc pod magistrálou. Jinak v Lipsku nemají na nádraží shopy s hadrama?

P_v:
Střední podchod do haly povede, zdravý rozum zvítězil. Vůbec původní představy GS byly hodně divoké a vůči cestujícím nepříliš přátelské. Tady musím souhlasit s Martinem, že elitní nádraží v republice mělo být rekonstruováno spíše samotnými ČD s výrazným přispěním státu, potažmo města. Aplikovat u nás neozkoušený model rovnou na nejdůležitější stanici je trochu nebezpečné. Ani jiný a třeba i bohatější investor by ale neměl moc šancí měnit celkové dispozici stanice, jiné by bylo jen provedení téměř toho samého.
Rail2005
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 451
Registrován: 11-2005

Odesláno Úterý, 01. ledna 2008 - 19:53:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nedalo mi to, a tak jsem využil toho, že je všude mrtvo a vyrazil na hlavák. Některé fotky už tu asi byly, ale to snad nevadí.
Praha hl.n. 1.1.2008



http://rail2005.euweb.cz (aktualizace 20.6.2007)
Dj_tiësto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 13
Registrován: 11-2007
Odesláno Středa, 02. ledna 2008 - 08:34:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mašinko tak v prvé řadě nemám nic proti obchodům s oblečením na nádraží, právě naopak ale kdyby si líp četl tak jsem se spíš podivoval nad tím, že je jeden takový obchod otevřen již v době kdy je hlavák stále stejnej hnus a chybí tam tedy rozhodně potřebnější věci jako je samoobsluha, restaurace, čekárna atd. Jo a s tím Lipskem to samé, taky sem napsal, proč nebudou podzemní prostory ale "Prostory v hale jsou daleko větší a tady by taky ani nešlo kvůli metru udělat podzemní prostory ale to ostatní mohlo být na stejné úrovni". Takže pane lokomotivo příště to chce líp číst
Masinka
Moderátor

Číslo příspěvku: 2672
Registrován: 6-2002

Odesláno Středa, 02. ledna 2008 - 09:11:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

DJ Těsto:
No tak ideální to není, ale otevření hadrů jako prvních je spíš otázka stavebního postupu, než toho co by se "hodilo". Jinak je v tom obchodu celkem rušno, oni totiž hlavákem procházejí ti samí lidé, co jím budou procházet i po rekonstrukci.

Ohledně těch dispozic haly jsem myslel spíš snahu některých celou budovu zbourat, což nemá žádný význam.

Vůbec, jak ty si pane Těsto představuješ rekonstrukci důkladnější, když zatím vůbec nevíš, jak to celé bude vypadat? Soudíš podle jednoho obchodu celou akci jako "pseudopřestavbu".
Tomášk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 956
Registrován: 4-2003
Odesláno Středa, 02. ledna 2008 - 11:12:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

K podchodům - usměrnění toku lidí v podchodech je poměrně snadné: Eskalátory, které v době špičky, kdy se lidé v podchodech přetlačují, pojedou ze středního podchodu jen nahoru.
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2505
Registrován: 4-2003
Odesláno Středa, 02. ledna 2008 - 11:42:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jinak je v tom obchodu celkem rušno

Fakt ?

Já nevím, ptám se. Když jsme tam procházel, tak bylo ještě zavřeno a uvedené zařízení jsem velmi letmo kvalifikoval do kategorie zvláště vhodné pro samice kura domácího, jejichž obzory končí značkovýma hadrama, solárkem a potom i nakonec i prázdnou šrajtoflí.
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2506
Registrován: 4-2003
Odesláno Středa, 02. ledna 2008 - 11:51:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hlavní nádraží Praha má být výstavní skříní ČD.

A proč zrovna hlavní nádraží ? Proč ne Smíchov, Vysočany, Libeň, Holešovice, tedy stanice, kde vystupuje nemalá část cestujích dálkové dopravy ? (v Praze, máme i jiná města)

To co tam vzniká teď se dá spíše označit za obchodní centrum. Možná je to fajn pro lidi se sentimentem, ale pro 95% cestujících zůstane hlavák hlavákem.

Nemáte pocit, že si poněkud protiřečíte ? Na jedné straně chcete to co je na Ruzyni - mraky obchodů s hadrama a chlastem (a nadto vše dost předražené). Na druhé straně když to někdo staví na Wilsonu (praveděpodobně ze stejných ekonomických pohnutek), tak je to špatně ?
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2507
Registrován: 4-2003
Odesláno Středa, 02. ledna 2008 - 12:04:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ony jsou na Ruzyni nebo i jinde nějaké čekárny ?
Je jich tam přesně 54. U každého gatu.


Za prvé letecký cestující stráví na letišti běžně třeba hodinu před odletem - to je úplně jiný režim než u vlaku. Kór má-li v některých destinacích třeba letadlo běžně hodinu zpoždění.

Za druhé - pokud letíte mimo šengen, tak si se to otvírá asi 20 minut před odletem a kdovíjaký komfort tam tada nevidím. Není to tak dávno, co jsem strávil 2,5 hodiny v chodbě (zpoždění, kvůli manévrům NATO nad Polskem), než jsem byl "připuštěn" do čekárny.

Za třetí -na velkých západoevropských nádražích je čekáren minimálně a nezdá se mi, že by zrovna tohleto klientům železnice nějak dramaticky vadilo. Většina z nich chodí chvíli před odjezdem a přestupujících zase tolik není.
Čd4ever
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 100
Registrován: 10-2006

Odesláno Středa, 02. ledna 2008 - 12:13:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

RadekŠ: Na Hlaváku jsem byl naposled 29.12 a musím říct, že v obchodě bylo dost plno (asi tak 12 lidí) a někteří dokonce stáli u pokladny a chtěli i něco platit (ne, že si jen v průběhu čekání na vlak ČD a.s. prohlíželi vystavené zboží)
Dusanh
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 621
Registrován: 3-2004
Odesláno Středa, 02. ledna 2008 - 12:24:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já teda taky nevím, jak to celé bude po přestavbě vypadat, ale spíš bych uvítal, aby v tom bloku s obchody byl nejprve dočasné pokladny ČD a obchody by se v těchto místech zřídily až v dalších fázích postupu. Pochybuju, že je z těch obchodů takový nájem, aby to vytrhlo firmu finacující stavbu v řádu miliard Kč...
Uhli
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 558
Registrován: 6-2006

Odesláno Středa, 02. ledna 2008 - 12:54:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

mě by spíš zajímalo, jak budou nad novým shopem opravovat strop haly... (pokud tedy budou)
Jak jste to jeli ????
Vlak se nesmí používat, pokud je WC ve stanici.
Musil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 195
Registrován: 9-2005

Odesláno Středa, 02. ledna 2008 - 15:34:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

strop haly je už opravený (nad shopem), dokonce jsou někde už i definitivní podhledy....
http://lokogalerie.wz.cz
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3888
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 02. ledna 2008 - 16:13:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

RadekŠ:
Proč zrovna hlavní nádraží Praha? Protože je to největší nádraží v ČR. Protože je Praha největší a nejvýznamnější město v ČR. Protože je Praha turistické centrum a zároveň vstupní branou ČR. Nikdo nebude proti, když bude mít Brno, Ostrava, Ústí nebo Mariánky taky pěkný nádraží. Jsou ovšem některé věci, které by měly dostávat určitou přednost. Bylo by na místě, aby se nejdřív dala do pořádku katedrála a pak kostelík. Samozřejmě, že má být v pořádku obojí. Třeba taky proto, protože hlavním nádražím projde nejvíce cestujících ČD, tedy zákazníků. A hrozí tu tedy i to, že se část těchto cestujících kvůli odpornému cestování z Wilsoňáku raději odebere do aut. Jistě se tak může stát i u cestujících v Aši. V absolutních číslech bude ovšem úbytek cestujících z Prahy znamenat daleko větší ztrátu. I proto by měly centrální nádraží dostat přednost. Stejně tak bych čekal, že se přístřešek na autobusové zastávce postaví spíš na Andělu než v Zadní Kopanině.

Na jedné straně chcete to co je na Ruzyni - mraky obchodů s hadrama a chlastem
Ne, já chci od hlavního nádraží to co je na Ruzyni běžným standardem - čistota, světlost, příjemné toalety, nějaký ten obchod a restaurace, infocentra, lékárna, supermarket a hlavně nějaké čisté lavičky. Chci toho od hl.n. moc?

Za prvé letecký cestující stráví na letišti běžně třeba hodinu před odletem - to je úplně jiný režim než u vlaku
Neřekl bych.

Kór má-li v některých destinacích třeba letadlo běžně hodinu zpoždění
Stejně tak jako vlak.

Za třetí -na velkých západoevropských nádražích je čekáren minimálně
Proč by měly být na hlavním nádraží zrovna čekárny? Mně by stačilo několik čistých seslí, kde se nemusím obávat, že chytnu svrab. Stejně tak bych čekal v čekárnách ČD Lounge pro cestující z první třídy alespoň sprchu nebo bar. Ano, opravdu si myslím, že pokud se na nádražích budou cestující cítit blbě, tak si příště místo vlaku sednou raději do auta. Jezdím vlakem, jezdím s ním rád a dokonce si myslím, že se i úroveň a čistota vlaků zlepšila. Stejně tak si to myslím o personálu. Co mě ovšem na dráze opravdu pije krev, jsou železniční stanice - to první a poslední s čím se na železnici setkám. A z větších měst snad kromě Ústí a Svinova dobrý pocit nemám.
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1512
Registrován: 9-2005
Odesláno Středa, 02. ledna 2008 - 17:19:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Proč zrovna hlavní nádraží Praha? Protože je to největší nádraží v ČR. Protože je Praha největší a nejvýznamnější město v ČR. Protože je Praha turistické centrum a zároveň vstupní branou ČR.

To jsou sice dobré argumenty, ale mám pocit, že pro cizince jsou významnější pražskou stanicí Holešovice (vlak se víc využívá v relaci Pha-Berlín, Pha-Vídeň než na "ostatní Západ"; ve směru na "bývalý Východ" je Wilson furt ještě zázrak proti třeba tomu podzemnímu nádraží ve Varšavě (snad taky Glowny)).

A když si vezmu počty železničních mezinárodních cestujících ve srovnání s ostatní dopravou, tak na dráze už žádná "vstupní brána do ČR" není.
Amatér
Neregistrovaný host
Odeslán z: 147.32.121.94
Odesláno Středa, 02. ledna 2008 - 18:01:19    Odkaz na tento příspěvek  

ale mám pocit, že pro cizince jsou významnější pražskou stanicí Holešovice
No ale nezapomeňte, že "nové spojení" doslova klepe na dveře a pak budou nejspíš všechny ty mezistátní vlaky zajíždět právě na hlavní

já taky chovám úctu k památkám a architektuře třeba i 70tých let, ale dokud nebude hlavák čistej, prosvětlenej a bez kreatur tak jde nějaká architektura prostě stranou
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2508
Registrován: 4-2003
Odesláno Středa, 02. ledna 2008 - 18:13:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Za prvé letecký cestující stráví na letišti běžně třeba hodinu před odletem - to je úplně jiný režim než u vlaku
Neřekl bych.


To si děláte legraci ?

A hrozí tu tedy i to, že se část těchto cestujících kvůli odpornému cestování z Wilsoňáku raději odebere do aut.

To hrozí i kdekoliv jinde. Krom toho nejdůležitejší nádraží pro mezinárodní dopravu vyjma Slovenska (když je řeč o jákési pochybné vstupní bráně-pro mě balkánský termín, kór pro Schengenu) jsou v Praze Holešovice.


Stejně tak bych čekal v čekárnách ČD Lounge pro cestující z první třídy alespoň sprchu nebo bar.

ČD lounge zhruba odpovídají tomu co je na západ od Šumavy. Přiznám se, že sprchy jsme si v byznys klás lounži na letišti nevšiml, ale možná jsem se blbě koukal, prototže tak lítám jenom vyloženě příležitostně. A je mi to vcelku jedno - nedochází mi proč bych se měl sprchovat na letišti, když v jedné části cesty mě čeká **** hotel a v druhé můj byt či pracoviště (oboje se sprchou).
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4321
Registrován: 8-2003

Odesláno Středa, 02. ledna 2008 - 18:34:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No ale nezapomeňte, že "nové spojení" doslova klepe na dveře a pak budou nejspíš všechny ty mezistátní vlaky zajíždět právě na hlavní

Což ale neznamená, že zejm. pro směr Ústí - Dresden nebudou Holešovice ve hře.
Nebudeme sedět doma a půjdem tancovat...!
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3890
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 02. ledna 2008 - 19:02:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

RadekŠ:
To si děláte legraci
Pod pojmem "úplně jiný režim" si legraci nedělám. Nádraží a letiště slouží k výstupu/nástupu/odbavení cestujících.

To hrozí i kdekoliv jinde
Jenomže 20% cestujících z hlavního je přeci jen víc než 20% cestujících z Aše. P-o-l-o-p-a-ť-ě: ČD si velkým zanedbaným nádražím udělají větší ostudu než malým zanedbaným nádražím a z toho plynoucí důsledky - kredit, jméno společnosti potažmo celé železnice, média. Prostě si cestující hlavní nádraží spojují s celkovým stavem železnice u nás. A není jich málo. Přičemž si myslím, že cestování vlakem po ČR není až taková hrůza, jak se rádo prezentuje. Pražské hlávní nádraží je odpuzující a spoustu cestujících odradí od železnice jako takové. Pokud bude hlavní nádraží doboru vizitkou drah, bude o tom vědět daleko více cestujících (i novinářů) než o pěkných perónech v Opočínku. Je na tom něco k nepochopení?

Přiznám se, že sprchy jsme si v byznys klás lounži na letišti nevšiml
Tak to ses špatně koukal.

nedochází mi proč bych se měl sprchovat na letišti, když v jedné části cesty mě čeká **** hotel a v druhé můj byt či pracoviště
Protože značná část cestujících na letišti pouze přestupuje. Stejně tak značná část cestujících letí ráno na brýfink a večer letí zpět.

ČD lounge zhruba odpovídají tomu co je na západ od Šumavy
Amatér
Neregistrovaný host
Odeslán z: 147.32.121.94
Odesláno Středa, 02. ledna 2008 - 19:16:16    Odkaz na tento příspěvek  

Což ale neznamená, že zejm. pro směr Ústí - Dresden nebudou Holešovice ve hře.

Jj, souhlas - ve hře jsou i okolní nádraží na hlavních tratích(Libeň, Smíchov), teda akorát Vršovice si nedokážu představit
Poborskiii
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7963
Registrován: 6-2003
Odesláno Středa, 02. ledna 2008 - 22:12:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No, jestli budou mezinárodní vlaky úvratit na hlavním nádraží, tak se dá čekat projíždění Holešovic a jejich úpadek na pouhou vnitrostátní rychlíkovou stanici, popř. by tam nanejvýš mohly zastavovat pro výstup některé mezinárodní vlaky přijíždějící z Německa.

(Příspěvek byl editován uživatelem poborskiii.)
http://poborskiii.kvalitne.cz/ http://4koridor.kvalitne.cz/ Jabber ID: poborskiii@jabbim.cx(=cz)
Masinka
Moderátor

Číslo příspěvku: 2677
Registrován: 6-2002

Odesláno Středa, 02. ledna 2008 - 23:25:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pro zájemce o problematiku hlaváku zajímavý odkaz.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 182
Registrován: 9-2007
Odesláno Čtvrtek, 03. ledna 2008 - 01:16:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Když už tak hlavák, ten Wilson je jen podlejzání amíkům"

Laciné antiamerické hlášky jsou v módě, žejo. Neškodilo by důkladné studium české historie, nejlépe z více nesocialistických zdrojů. Bez pana Wilsona by Československo dost možná ani nevzniklo. (Tím nic neříkám o současné americké politice.) Omluva za OT.
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2509
Registrován: 4-2003
Odesláno Čtvrtek, 03. ledna 2008 - 07:06:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pod pojmem "úplně jiný režim" si legraci nedělám. Nádraží a letiště slouží k výstupu/nástupu/odbavení cestujících.

To jistě, akorát že průměrný čas, ketrý stráví na letišti letecký cestující je n krát větší a požadavky jsou evidentně odlišné.

-o-l-o-p-a-ť-ě: ČD si velkým zanedbaným nádražím udělají větší ostudu než malým zanedbaným nádražím a z toho plynoucí důsledky - kredit

To Vám tady ale nikdo nezpochybňuje. A vůbec-já nechápu na čem se tady furt točíte, když ČD to nádraží přestavujou.

--------------------
Mimochodem, všera jsem nakoukl do toho obchodu - bylo tam docela dost lidí a vypadá to, že to není jen pro slípky.
Uhli
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 560
Registrován: 6-2006

Odesláno Čtvrtek, 03. ledna 2008 - 08:20:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Musil: nějaké nové rozvody jsem na stropě viděl, podhledy ne. Tak to schválně dneska podívám a
Jak jste to jeli ????
Vlak se nesmí používat, pokud je WC ve stanici.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3891
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 03. ledna 2008 - 11:18:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

RadekŠ:
To Vám tady ale nikdo nezpochybňuje.
Ale zpochybňujete. Ptáte se mě, proč má být zrovna hlavák tou výkladní skříní a ne třeba jiné malé nádraží.

vůbec-já nechápu na čem se tady furt točíte, když ČD to nádraží přestavujou
Tak ČD nádraží nepřestavujou, ale pronajímají jedné italské společnosti, která chce z hl.n. udělat moderní železniční stanici. Po krásných vizualizacích (pro veřejnost o rozměrech 3x4 cm), kde se leskne nová dlažba, to vypadá, že se Kotasova přestavba bude realizovat sotva z 50%. Celé to na mě dělá dojem, že před funkčností dostanou přednost obchody. A protože si hlavní nádraží v Praze představuji přeci jen jinak, vznikla tu kvůli tomu tato diskuze.

To jistě, akorát že průměrný čas, ketrý stráví na letišti letecký cestující je n krát větší a požadavky jsou evidentně odlišné
To si nemyslím. Já chodím na letiště maximálně 45 minut před odletem. A zrovna tak si mnoho cestujících dává dostatečné rezervy před odjezdem vlaku, zvláště v pátek odpoledne před cestou na Slovensko nebo do Polska. V případě přestupu může cestující na nádraží strávit i více než hodinu času.
Požadavky na co jsou odlišné? Na bezpečnost možná. Na kulturu v hale by měly být požadavky identické.
Poborskiii
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7976
Registrován: 6-2003
Odesláno Čtvrtek, 03. ledna 2008 - 16:10:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Binko: Rozvoj příměstské a městské železnice v pražské aglomeraci (PDF - 2,9 MB)

Je to verze z 31.12.2007.

(Příspěvek byl editován uživatelem poborskiii.)
http://poborskiii.kvalitne.cz/ http://4koridor.kvalitne.cz/ Jabber ID: poborskiii@jabbim.cx(=cz)
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2510
Registrován: 4-2003
Odesláno Čtvrtek, 03. ledna 2008 - 16:42:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

proč má být zrovna hlavák tou výkladní skříní a ne třeba jiné malé nádraží

Omyl, já toliko echápu, proč tady tolik vyzdvihujete hlavák a zapomínáte na jiná nádraží.

Celé to na mě dělá dojem, že před funkčností dostanou přednost obchody. A protože si hlavní nádraží v Praze představuji přeci jen jinak

Mně tedy rozpor mezi tím co si představujete a co tam bude nějak nedochází - vyjma těch sprch v lounzi 1.třídy.


Já chodím na letiště maximálně 45 minut před odletem.

Každáý může chodit na letiště 45 minut před odletem, když třeba lowcosty v mnoha případech zavírají check-in 40 minut před odletem ? A každý se tam může dostat přesně na čas 45 minut před odletem ? A taky nemalá čast cestujících na Ruzyni tranzituje a čeká zde na další spoj třeba 3-6 hodin...
Dusanh
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 625
Registrován: 3-2004
Odesláno Čtvrtek, 03. ledna 2008 - 17:48:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak jsem se dneska kouknul na ten obchod na hlaváku - Wilsonu
Není to zase tak špatné, i ty červené mříže místo podhledů se mi taky celkem líbí. Akorát mě překvapilo, jak je ten krám obrovský, že ta celková plocha je tak velká, to bylo jasné, ale myslel jsem, že tam bude krámů (půdorysně) víc. Rozhodně ta skleněno-nerezová kukaň vypadá, jako by na hlaváku přistála z Marsu... Jsem zvědavý na první otevřené provozní celky. Co se týče podlahy, jediné vysvětlení mám, že byla předlážděna (omlouvám se, jestli už to někdo tady zmiňoval, nesleduji úplně vše), takže by se po vyleštění fakt mohla aspoň trochu přiblížit představenému ideálu z prospektu...
Závěr: jestli tam někde budou nakonec i nějaké normální obchůdky, potraviny a restaurace (nebo jiný typ občerstvovny pro slušné cestující), tak to nad nebude tak hrozné.
Masinka
Moderátor

Číslo příspěvku: 2683
Registrován: 6-2002

Odesláno Čtvrtek, 03. ledna 2008 - 18:45:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Celé to na mě dělá dojem, že před funkčností dostanou přednost obchody.
Oproti přestavám taliánů byly naopak obchody celkem dost zkroceny ve prospěch pohodlí cestujících.

Já chodím na letiště maximálně 45 minut před odletem.
Já chodím na nádraží maximálně 5 minut před odjezdem.

Pod pojmem "úplně jiný režim" si legraci nedělám. Nádraží a letiště slouží k výstupu/nástupu/odbavení cestujících.
S tím rozdílem, že většina cestujících ve vlaku dojíždí denně pár kilometrů za prací, nemá žádnou bagáž a vůbec vyžaduje dost odlišné služby než cestující létající.
Fousekx
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 774
Registrován: 1-2005
Odesláno Čtvrtek, 03. ledna 2008 - 19:06:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

martin:
O architektuře poplatné době si přečtěte něco sám.
Načteno mám dost. Já jen pochybuji, zda to odsuzování architektury neschováváš za populistické fráze

Samozřejmě, že 80. léta patřila také k tomu horšímu. Přesto oproti 70. létům došlo k posunu hlavně u panelových sídlišť. Domy se stavěly dál od sebe a začalo se myslet i víc na zeleň...
Co si srovnat sídliště Ládví (přelom 60/70.let) a Jižní Město, (případně Modřany,...). Zde bych naopak tobě doporučil přečíst si něco o architektuře. Pozor! Neplést si to s urbanismem.

Ještě jednou opakuji, že nikdo tady nemá dost znalostí na to, aby mohl odsoudit určitou éru. V každé době vznikla architektura kvalitní, tak i ta druhá. No a pak je tu ještě třetí kategorie- a to jsou funkční stavby- průmyslové areály a možná i ta sídliště.
Ale proti černobílému vidění jsem se musel ozvat!

Tímto svou debatu končím, protože je to "mlácení prázdné slámy".

PS: Pokud se někomu nelíbí dílo architekta Pragera, tak to respektuji. Mě se třeba líbí- tedy něco, a něco zas ne. Ale na ... no děkuju pěkně ...říkám, "rádo se stalo".

(Příspěvek byl editován uživatelem fousekx.)
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3894
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 03. ledna 2008 - 19:17:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mašinka:
že většina cestujících ve vlaku dojíždí denně pár kilometrů za prací
A ti, co nedojíždějí denně?

a vůbec vyžaduje dost odlišné služby než cestující létající.
Asi jo, cestující z železnice jsou navyklí na zapáchající záchody a nazelenalé hamburgery, a proto by rádi současný stav na hlavním zachovali. Tím chceš naznačit, že prvky typické pro halu letiště není dobré aplikovat na nádraží?

Fousekx:
Ládví je sídliště vyprojektované z 60. let. A 60. a 70. léta se lišila od sebe výrazně. Jižní Město je typické pro 70. léta. 80. léta představují sídliště Stodůlky, Barrandov a další.
Fousekx
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 775
Registrován: 1-2005
Odesláno Čtvrtek, 03. ledna 2008 - 20:02:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě poslední edit: Ano, to je pravda. Ale pak bychom ani budovu Federálního shromáždění nemohli datovat do 70. let.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3895
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 03. ledna 2008 - 20:13:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To zase ale neznamená, že je či není ta stavba kvalitní. Já tu přece nepsal o tom, že všechny stavby ze 70. let kvalitní nejsou a z 80. let jsou. Já tu psal o tom, že v 80. letech jsou vidět náznaky toho lepšího více než o deset let dříve. Viz třeba ta zeleň a bezbariérovost.
Fousekx
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 777
Registrován: 1-2005
Odesláno Čtvrtek, 03. ledna 2008 - 20:16:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já tu přece nepsal o tom, že všechny stavby ze 70. let kvalitní nejsou.

No, tak to je průlom! Už jsem to málem vzdal
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3896
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 03. ledna 2008 - 21:19:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ne, to není průlom. Stačí číst diskuzi celou od začátku.
Fousekx
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 778
Registrován: 1-2005
Odesláno Čtvrtek, 03. ledna 2008 - 23:29:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Osobně si myslím, že architektura 70. let patří k tomu nejhoršímu za posledních 100 let. ...kvitoval jsem s povděkem, že jsi zmírnil tu "údernost". Ale jinak, žádný průlom. Jen ta samá mizérie!
Pražák
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.70.253.153
Odesláno Pátek, 04. ledna 2008 - 01:03:23    Odkaz na tento příspěvek  

Zajímavá diskuse. Pokud jde o architekturu, bohužel mám pocit, že leckteré současné prasárny ony 70. a 80. léta hravě překonají. Abych se přidržel tématu, zajeďte si vlakem třeba do Dolních Počernic a podívejte na nové ležaté sídliště v Hostavicích. O nic lepší, než paneláky na Žižkově, snad jen té ruštiny je dnes slyšet daleko víc.
Ad reprezentativnost hlaváku. Je zajímavé sledovat v různých tématech, jak jednou je pro cestujícího z Ostravy nejzásadnější 5 minut zdržení v jedné zastávce vlaku IC navíc, jindy klimatizace nebo koženka ve vagónu, jinde cena a zde odpudivost hlaváku. Podle mého rekonstrukci tak význačného dopravního uzlu a současně i památky měl platit stát a/nebo město. Pokud by to platily samotné ČD, tak ty miliardy se jim na tržbách za jízdenky nikdy nevrátí. Takže nakonec asi díky nezájmu státu a města musela být zvolena současná vaianta financování přes GS a mám pocit, že je asi vůbec úspěch, že do toho ti Italové šli. Budeme muset být rádi, pokud to nakonec alespň trochu prokoukne. Srovnávat v této souvislosti s letištěm, kde samotný letištní poplatek stojí několik stovek, je úplně mimo mísu.
Fousekx
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 779
Registrován: 1-2005
Odesláno Pátek, 04. ledna 2008 - 01:59:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pro infotmaci posílám pár fotek hlavního nádraží v Minsku (Bělorusko). z vnějšku, vstupní hala 1, vstupní hala 2,
a ještě jednou

Co mě přijde zajímavé, je absence bezdomovců. Důvodem jsou prý "nepříjemní" policisté.
Dusanh
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 627
Registrován: 3-2004
Odesláno Pátek, 04. ledna 2008 - 08:26:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To vám nemusí přijít zajímavé, tak to v diktaturách chodí. Zavadit o bezdomovce před dvaceti lety v Praze bylo taky prakticky nemožné...
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2511
Registrován: 4-2003
Odesláno Pátek, 04. ledna 2008 - 08:33:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

vůbec vyžaduje dost odlišné služby než cestující létající.
Asi jo, cestující z železnice jsou navyklí na zapáchající záchody a nazelenalé hamburgery


Pokud fakt nejste schopen navnímat, že letecký cestující požaduje trošku jiné typy služeb a zázemí, než drážní (já jezdím vlakem i létám docela dost a ten rozdíl vnímám), tak konstatuju, že je to marný. Se zelenýma hamburgerama to nemá společného zhola nic - možná s demagogií jo.
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2512
Registrován: 4-2003
Odesláno Pátek, 04. ledna 2008 - 08:41:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To vám nemusí přijít zajímavé, tak to v diktaturách chodí. Zavadit o bezdomovce před dvaceti lety v Praze bylo taky prakticky nemožné...

Taky je potřeba říct, že diktatury se vyznačují poměrně velkou okázalostí a staví všelijaké více či méně kýčovité stavby, které pak vystavují na odiv - myslím, že to nádraží v Minsku z tohohle trendu patrného v postsovětských republikách nijak nevybočuje.
Dj_tiësto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 15
Registrován: 11-2007
Odesláno Pátek, 04. ledna 2008 - 08:48:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Radekš:Nevím co máš proti nádraží v Minsku?Když to tady tak vidím, kdyby alespoň takhle hlavák vypadal...
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2513
Registrován: 4-2003
Odesláno Pátek, 04. ledna 2008 - 09:31:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nevím co máš proti nádraží v Minsku?

Asi zhruba +- totéž, co mám proti "podnikatelskému baroku" a podobným výtvorům. Čiší z toho na mě nevkus, přeplácanost a nepraktičnost a doba před 30 lety.

kdyby alespoň takhle hlavák vypadal

To jste tedy vekmi nenáročný. Mně tedy z architektonického hlediska připadá Dandova představba hlaváku proti tomuto jako vysoce progresívní a velmi moderní architektonické dílo. Kór uvnitř.
Johny11
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 537
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 04. ledna 2008 - 09:32:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pokud by to platily samotné ČD, tak ty miliardy se jim na tržbách za jízdenky nikdy nevrátí.

ČD se samy praly o to, aby měly v majetku nádraží, i když už před x lety bylo jasné, že takové ohromné budovy k provozu nepotřebují, že jsme někde jinde než za císaře pána... ČSA si také, při transformaci na akciovou společnost, nenechaly Ruzyni, ta byla vložena do podniku Česká správa letišť, přestože je na rozdíl od těch nádraží vysoce zisková.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3899
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 04. ledna 2008 - 10:14:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Radek Š:
Pokud fakt nejste schopen navnímat, že letecký cestující požaduje trošku jiné typy služeb a zázemí, než drážní
Aha, takže teď už jsme trošku jiných služeb. Ještě před pár dny jsme byli u úplně jiného režimu. Tak co tedy? Trošku jiné služby letečtí cestující vyžadují.

Já chci na nádraží aplikovat z Ruzyně čisté záchody, čisté lavičky, fastfoody, supermarket, lékárnu, infocentra a světlost. Jestli jsou tyto požadavky absolutně vzdálené železniční stanici, pak opravdu v diskuzi nemá smysl pokračovat. Já se tu ani jednou nezmínil o nějakém odbavování zavazadel (pro Vás úplně jiný režim). Jde mi o kulturu cestování, která souvisí s výše jmenovanými prvky. A ty se dají aplikovat jak na žel. st, tak na autobusové nádraží, tak na letiště.
Tomášk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 957
Registrován: 4-2003
Odesláno Pátek, 04. ledna 2008 - 10:33:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin: čisté záchody a lavičky nejsou otázkou přestavby, ale údržby. Fastfoodů bylo na hlaváku neurekom, infocentrum tam bylo (kvalitu služeb v něm opět neřeší přestavba). Přestavba řeší jedině tu světlost prostoru, která je v nové hale mizerná.

Zajímalo by mě, kolik chcechtáků do údržby (úklid, drobné opravy) dává letiště a kolik chcechtáků dávají dráhy. Obávám se, že to bude odpovídat poměru ceny letištního poplatku a vstupenky na nástupiště.
Pražák
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.108.183.138
Odesláno Pátek, 04. ledna 2008 - 10:49:28    Odkaz na tento příspěvek  

ČD se samy praly o to, aby měly v majetku nádraží, i když už před x lety bylo jasné, že takové ohromné budovy k provozu nepotřebují, že jsme někde jinde než za císaře pána... ČSA si také, při transformaci na akciovou společnost, nenechaly Ruzyni, ta byla vložena do podniku Česká správa letišť, přestože je na rozdíl od těch nádraží vysoce zisková.
Dejme tomu, že by se tedy budova hlavního nádraží vložila do samostatného podniku, státního nebo státní a.s., to je úplně jedno. Ten by ty miliardy na rekonstrukci vzal kde? Vždycky by to skončilo něčím podobným, jako dnes - snahou o obchodní využití a problémem, že komerční potenciál nádraží je zjevně nižší, než kolik by bylo potřeba, aby se to pořádně opravilo.
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1056
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 04. ledna 2008 - 11:55:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hala hlavního nádraží nikdy světlá nebude, parkoviště nad dolní halou a magistrálu nad horní halou nikdo nezruší. A i kdyby, tak nutnost zachovat Fantovu budovu způsobí, že hala bude pořád jen rozlehlá, ale s nízkým stropem.
Dopravu vlakem považuji za službu, stejně jako obchody nebo restaurace. Proto se mi zdá logické, že budou vedle sebe.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3902
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 04. ledna 2008 - 12:54:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Johny11:
ČSA si také, při transformaci na akciovou společnost, nenechaly Ruzyni, ta byla vložena do podniku Česká správa letišť
Fíha Tak za
1) ČSA a Letiště Praha jsou a byly dva nezávislé podniky, které spolu neměly nic společného.
2) Česká správa letišť jako podnik zanikl již před asi čtyřmi roky. Od té doby se bývalá ČSL jmenuje Letiště Praha, s.p.

Tomášk:
Obávám se, že to bude odpovídat poměru ceny letištního poplatku a vstupenky na nástupiště.
Takže znovu a po stopadesátépáté - Je mi jasný, že nelze z každé železniční stanice v ČR udělat Ruzyni. My se tu ovšem bavíme o největším nádraží v zemi, a to bez ohledu na ziskovost letiště, by se Ruzyni přibližovat mělo. Já se tu bavím o podpoře státu na železnici. Pěkná a pořádná rekonstrukce Wilsonu by stála kolem tří mld. Kč. Kolik u nás stojí jeden kilometr dálnic?

Pražák:
Vždycky by to skončilo něčím podobným, jako dnes - snahou o obchodní využití a problémem, že komerční potenciál nádraží je zjevně nižší
Jaká snaha o obchodní využití byla u obrněných transportérů, smým-li se zeptat?

Brr:
Hala hlavního nádraží nikdy světlá nebude
To je omyl. Hala bez střešních světel má mít bílé podhledy, které prostor zvětšují a zesvětlují. Současné tmavě červené podhledy přispívají nemalým dílem k ponurosti celého nádraží. POkud bude snaha oprášit tu architekturu 70. let se současnými podhledy, bude stále Wilson tím temným místem, kde se bude dařit kriminalitě a bezdomovcům. Pokud by byly nainstalovány bílé podhledy, jako na Kotasích vizualizacích, výrazně by to změnilo ráz celé haly. Potom je třeba si položit otázku, má-li smysl oprašovat tu architekturu ze 70. let? A to neberu v potaz ušetřenou energii za prosvícené zářivky, kterých tam musí být xkrát více než při podhledech bílých.
Uhli
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 563
Registrován: 6-2006

Odesláno Pátek, 04. ledna 2008 - 13:08:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

přidávám foto opraveného stropu nad novým shopem na Wilsonu (foceno mobilem)

Jak jste to jeli ????
Vlak se nesmí používat, pokud je WC ve stanici.
Tomášk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 959
Registrován: 4-2003
Odesláno Pátek, 04. ledna 2008 - 13:27:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin: Já souhlasím s tím, že by mělo hlavní nádraží vypadat pěkně a světle. Ale někdo to musí zacvakat.
Zatímco zmiňované letiště si vysokou kvalitu údržby hravě zacvaká ze svého, neb je v zisku, železnice (ať už nyní ČD, nebo výhledově někdo jiný) v zisku není a nebude (dotace dostává na dopravní obslužnost a ne na opravy nádraží).

Příměr s cenou dálničního kilometru a s obrněnými transportéry nějak nechápu.

To, že se bavíme o největším nádraží v zemi je možná pravda, ovšem nic to nemění na tom, že jeho majitel vlastní stovky dalších nádraží a nemůže na 10 let zastavit údržbu a investice do všeho, krom hlavního v Praze.

Aby bylo jasno, já s vámi souhlasím stran těch podhledů a nátěrů, to všechno by mělo být ve světlé barvě, nestálo by to ani korunu navíc, neb se to všechno stejně bude renovovat. Souhlasím s čistotou, s obchoďákem lepším než Pont.

Ovšem prakticky všechno řečené je otázka běžné údržby a přístupu vlastníka. Naprostá většina vámi zmiňovaných nedostatků lze odstranit pořádným úklidem, výběrem nájemců prodejních míst a údržbou osvětlení. A také pořádnou šikanou bezdomovců. Celostátní přístup k bezdomovcům je samozřejmě dlouhodobě jediná možnost, jak s tím pohnout, ovšem to není starost železnice.

Pokud se po rekonstrukci vrátí údržba do starých kolejí, budou případné světlé podhledy za pár let šedé, půlka svítidel mimo provoz, nepořádek a vágusové v temných koutech, v komerčních prostorách herny a bazary ...
Masinka
Moderátor

Číslo příspěvku: 2690
Registrován: 6-2002

Odesláno Pátek, 04. ledna 2008 - 13:41:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin:
Si dovolím s tou světlostí nesouhlasit. I tmavší interiér může působit příjemně a někdy dokonce "exkluzivněji", než světlý. Je to celé o provedení, osvětlení atd.

Například některé stanice pražského METPO jsou ač tmavší, velmi elegantní. Já například na NM netrpím pocitem nebezpečí, nevidím tam ležet bezdomáky a zatím mě tam nikdo neokradl. Dokonce mi je pobyt na takové stanici podstatně příjemnější, než na nějaké supersvětlé B-čkové stanici.
Masinka
Moderátor

Číslo příspěvku: 2691
Registrován: 6-2002

Odesláno Pátek, 04. ledna 2008 - 13:48:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pěkná a pořádná rekonstrukce Wilsonu by stála kolem tří mld. Kč.
Vy jste si patrně sestavil rozpočet. Smím vědět co obsahuje? Sprchu v ČSD lounge za 2 miliardy?
Pražák
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.108.183.138
Odesláno Pátek, 04. ledna 2008 - 14:08:48    Odkaz na tento příspěvek  

Jaká snaha o obchodní využití byla u obrněných transportérů, smým-li se zeptat?
No myslím, že spousta lidí zmíněného obchodu využila skvěle. Jak jsem napsal už ve svém prvním příspěvku, taky si myslím, že rekonstrukci měl platit stát nebo město. To je ale už úplně jiná diskuze a je asi úplně zbytečné to tady řešit. Ale je taky zbytečné nadávat na ČD, pokud se ta rekonstrukce zdá poněkud skromná.
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 103
Registrován: 11-2007
Odesláno Pátek, 04. ledna 2008 - 14:16:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mašinka: Tmavší prostory skutečně mohou působit elegantně - jsou -li jinak zabezpečeny proti vstupu osob, které tu eleganci narušují.V placeném prostoru metra bezdomovci obvykle nespí. Jenomže ztmavení prostorů Vágusonu nezajistí eleganci, ale především přítomnost těch, které tam nechceme.
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 104
Registrován: 11-2007
Odesláno Pátek, 04. ledna 2008 - 14:22:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pražák: rekonstrukci prostorů akciové (t.j. obchodní) společnosti by měl platit stát a nebo město? Takže "zkulturnění" Kauflandu nebo Tesca taky? A proč?
Krysa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 211
Registrován: 11-2002

Odesláno Pátek, 04. ledna 2008 - 14:36:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Trochu tady naruším bouřlivou diskuzi o architektuře a odbočím k aktuálnímu dění mezi Libní a Běchovicemi. Včera se za Libní u 1. TK prořezávala vegetace za mostem přes Rokytku a dnes už to tam okupuje pracovní vlak EŽ.
Co ale stojí za zmínku, leták o výluce:

byl na Kyjskou zastávku vylepen až dnes před jedenáctou hodinou! A co mě dostalo, internetové stránky ČD hlásí výluku pouze na jeden den - 7. 1. 2007. Navíc třeba dnes Os 9317, který měl jet přes Kyje již po 1. TK, jel po 2. TK. Pro mě je to sice sranda, ale třeba taková maminka s kočárkem bude těžko skákat z nástupiště, přebíhat 2 koleje a prostor mezi nimi a pak se zase šplhat nahoru. Rozhlas v Kyjích, který by cestující informoval (jak se dělávalo) už pěkně dlouho mlčí. Nedávno se v Kyjích měnily v 2. TK kolejnice a o výluky nikde zmíněna nebyla. A k situaci, že cestující nestihl přeběhnout, vlak mu ujel (další až za hodinu), tu už bohužel došlo...
http://eldar.cz/kank
Tomášk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 960
Registrován: 4-2003
Odesláno Pátek, 04. ledna 2008 - 14:45:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rudolf_33: Česká republika (stát) je vlastníkem akciovky České dráhy a finanční injekce vlastníka do vlastní firmy není nic špatného. Ostatně TESCO Stores vděčí za chechtáky na svoji expanzi také prachům svého vlastníka, že.
Pražák
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.108.183.138
Odesláno Pátek, 04. ledna 2008 - 14:49:53    Odkaz na tento příspěvek  

rekonstrukci prostorů akciové (t.j. obchodní) společnosti by měl platit stát a nebo město? Takže "zkulturnění" Kauflandu nebo Tesca taky? A proč?
A proč tedy město dotuje výstavbu a rekonstrukce staveb pro obchodní společnost Dopravní podnik ... a.s.? Proč autobusoví dopravci a.s. nebo s.r.o. a ČD a.s dostávají dotace na provoz i investice?
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3903
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 04. ledna 2008 - 14:52:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tomášk:
Nemůžeme přeci všechno hodnotit podle toho, jestli je to ziskové či není. Hlavní nádraží je vizitka i města a státu. Pokud bychom k tomu přistovali takto, spadne nám 90% církevních objektů na hlavu.

Příměr s cenou dálničního kilometru a transportérů si můžete vysvětlit třeba tak, že preference státu jsou jaksi jiné. Já jako občan ČR budu mít raději místo transportérů opravená nádraží a namísto 525 km dálnic 524 km, ale s pěkným Wilsonem.

Mašinka:
Pokud jsou krámky a vyleštění architektury 70. let za 800 mil, předpokládám, že kompletní rekonstrukce by stála víc. Už jenom něpoměr ceny za rekonstrukci nástupišť 1-4 a haly ve mně vzbuzuje rozpaky.

Rudolf 33:
Jsou určité obory, které vyžadují dotace. Bez ohledu na to, jestli jsou nebo nejsou akciovou společností. Mimochodem, ČD jsou majetkem státu (fondu národního majetku). Předpokládám, že pokud vlastníkovi padá barák na hlavu, že využije svých prostředků jinak, než na nákup Pandůrů, které určitě naše země nezbytně potřebuje. Celé to na mě dělá dojem, že železnice nemá v ČR na růžích ustláno. Hlavní nádraží je toho důkazem a o tom celém se tu bavíme.