K-report
 

Archiv do 12.dubna 2007 Odhlásit | Diskusní skupiny | Vyhledávání
Moderátoři | Registrace | Editace profilu

Diskuse K-report » Automobily, lodě a letadla » Letiště Ruzyně » Archiv do 12.dubna 2007 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2439
Registrován: 5-2002


Odesláno Sobota, 06. ledna 2007 - 16:11:23   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Quex:
A taky se mluvilo o přímém spojení do Thajska, Kalkaty, Singapuru apod.
Dálkové linky v současné době stojí a padají s ČSA. Už potřetí ČSA zrušily rozhodnutí o jejím setrvání. Co se týká ostatních společností, tak jisté jsou jen Delta od jara Praha-Atlanta, JAL srpen Praha-Tokyo a vážně uvažuje do východní Evropy létat Quatar airways. Jestli do Prahy, je ale neznámá. Vedení společnosti se nechalo slyšet, že Praha je pro turismus nejperspektivnější. Na druhou stranu je pravda, že lázně v Maďarsku pomalu, ale jistě obsazují čím dál silněji lidé z Blízského a Střednícho východu. Uvidíme.
Gromit
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1462
Registrován: 1-2006


Odesláno Sobota, 06. ledna 2007 - 18:22:30   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jo, jo, o zavedení pravidelné linky z Číny, a´t už by to byl Peking nebo Šanghai, se mluvilo vícekrát. Definitivně to sice nepadlo ale k ničemu konkrétnějšímu to nepokročilo, spíš to nějak usnulo. Podobně jako to Japonsko, ty teď aspoň vždy udělají několik letů v létě.
Zato Korean se tu zdárně usadil a má prý dost slušnou obsazenost, to by pro ostatní mohla být inspirace.
Kdo není aspoň trochu blázen, ten snad ani nemůže být normální.

www.fotodoprava.com
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 8177
Registrován: 5-2002


Odesláno Sobota, 06. ledna 2007 - 18:43:34   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin - Už potřetí ČSA zrušily rozhodnutí o jejím setrvání.

O jakém setrvání? Že jako vůbec nebudou provozovat dálkové linky?

Gromit - Zato Korean se tu zdárně usadil a má prý dost slušnou obsazenost

A to létá jak často?
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Gromit
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1463
Registrován: 1-2006


Odesláno Sobota, 06. ledna 2007 - 19:43:20   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

McBain: Zatím létá 3x týdně (Po, čt, ne) ale reálně se uvažuje o přidání spojů, na čtyři nebo snad pět. Uvidíme.
Kdo není aspoň trochu blázen, ten snad ani nemůže být normální.

www.fotodoprava.com
M_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2517
Registrován: 6-2002


Odesláno Sobota, 06. ledna 2007 - 23:38:10   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Gromit: Vzhledem k tomu, že Korean a ČSA jsou ze stejné aliance, mohli by Korejci Prahu mírně preferovat i jako svůj hub pro střední a východní Evropu. Z Prahy má ČSA pokryté kdejaké malé letiště (včetně pidiletiště v Žilině).

Létají teď výhradně s A333? Před lety laborovali i s A332 a B744, ale poslední dobou vídám jen A333. Asi je na dané trase nejekonomičtější. Martin v létě zmiňoval možnou změnu typu na B773, ale nečetl jsem nic o jeho přítomnosti v Praze.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2440
Registrován: 5-2002


Odesláno Neděle, 07. ledna 2007 - 14:43:34   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mcbain:
O jakém setrvání? Že jako vůbec nebudou provozovat dálkové linky?
No samozřejmě! Vždyť jsou toho plné noviny už od příchodu Lašáka. Já to vidím tak na 60 ku 40 v neprospěch dálkovech. Kéž bych se mýlil. ČSA uvažují o třech variantách:
a) prodat A310, tím snížit ztrátu a orientovat se jen na Evropu. To je podle mého názoru kacířská myšlenka, která povede ČSA do záhuby v lepším případě k nějakému csa.com. Většina velkých evropských leteckých společnostech profituje na transferu, kdy sváží své evropské zákazníky do hubů a tam je přeposílá dál v rámci jedné letenky = jedné ceny.
b) pronajmou si olétané A332 a zkusí dálkovky udržet. Reálné tak za 2 roky. V současné době nejsou A330 nikde k mání a jestli ano, hned jsou rozebrané většími, vlivnějšími a silnějšími společnostmi.
c) nakoupí nové stroje B787 nebo A350 a půjdou do dálkovech natvrdo. Bohužel nové stroje by nebyly dřív, než v roce 2011 ikdyby je objednali zítra. Ale co do té doby s olítanými A310, které jsou už za zenitem a konkurence je čím dál tvrdší? Nová sedadla měla vylepšit cestování do severní Ameriky, ale stály by několik milionů a to si prý teď ČSA nemohou dovolit.

Mv:
B773 byla u Koreanu do Prahy skoro tutovka. Nebyla to informace od agentury JPP. Ani nevím proč z toho sešlo. Možná bude lepší přidat frekvenci a létat častěji, než párkrát s větším letadlem. B744 Korean Air létat do Prahy hned na začátku kvůli vyprodaným letenkám na půl roku dopředu. Pak přidali jednu frekvenci týdně a A333 se v Praze usadliy natrvalo.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2441
Registrován: 5-2002


Odesláno Neděle, 07. ledna 2007 - 15:04:14   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Docela zajímavý videa:
IL62 přistání na trávě
B747 na Kai Tak v Hongkongu a další
http://www.airvideo.de/listing.php?site=top_a&x=10
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 8183
Registrován: 5-2002


Odesláno Pondělí, 08. ledna 2007 - 12:58:04   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Já to vidím tak na 60 ku 40 v neprospěch dálkovech. Kéž bych se mýlil. ČSA uvažují o třech variantách:

Mě příjde jedna horší než druhá.
Docela by mě zajímalo, jestli je to celé jen "zásluha" Jardy T., nebo jestli to má nějaké dlouhodobější ("objektivní") příčiny.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2442
Registrován: 5-2002


Odesláno Pondělí, 08. ledna 2007 - 13:41:34   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mcbain:
Mně by se nejvíc líbila varianta, kdyby se pronajaly A330 do doby, než by dorazily nové A350. Jenomže co se líbí mně opravdu není rozhodující. V současné chvíli bych byl rád, kdyby byla aspoň varianta B. Jestli je to zásluhou Jardy? V době své funkce plánovaly ČSA velký rozvoj vč. dálkovek, nakupovaly se Audiny, nová letadla, trenažéry, stavělo se nové cargo atd. Pak se ztráta propadla někam k miliardě a nastoupil Lašák jehož prioritním úkolem bylo dostat ČSA do zisku. Prodává se catering a cargo, prodá se pár letadel, které se pak na leasing vezmou zpět, propouští se atd. A pokud jsou dálkovky v mínusu, nová letadla šíleně drahá a ještě dostupná nejdříve za 5 let, nezbývá mi nic jiného, než zamáčknout slzičku. Sám se obávám, že rozhodnutí o ukončení dálkovek je odkládáno až k privatizaci, protože kdyby k tomu opravdu došlo, ztratí ČSA na ceně.
Mira
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 149
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 12. ledna 2007 - 18:59:24   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

nemáte někdo nafocený prostor "nádraží" pod novým terminálem?
Gromit
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1474
Registrován: 1-2006


Odesláno Neděle, 14. ledna 2007 - 10:39:42   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mira: Jestli tím "nádražím" pod novým ruzyňským terminálem Sever 2 myslíš to autobusové parkoviště (ostatně železniční nádraží zatím na letišti není a bohužel ani ještě dlouho nebude), tady je například jeden snímek. Městské busy zastavují dole pod horní komunikací.
 
Kdo není aspoň trochu blázen, ten snad ani nemůže být normální.

www.fotodoprava.com
Jnd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1054
Registrován: 4-2003


Odesláno Neděle, 14. ledna 2007 - 14:03:43   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin:
Mě ty videjka nejako nejdou spustit,jen asi dvě. Řekl bych ale že to je záležitost tohohle PC .....
Nemáte odkaz ještě na nějaký podobný ??
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2448
Registrován: 5-2002


Odesláno Neděle, 14. ledna 2007 - 14:47:12   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mně jde taky jen pár. Určitě něco dalšího se dá najít na www.airliners.net.
Mira
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 153
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 14. ledna 2007 - 17:39:11   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Byl jsem na Regiontouru a borec u stánku Letiště Praha mi ukazoval prezentaci i s tím nadražim ala stanice metra. Tvrdil mi zapřisáhle že to tam stojí v suterénu i kolejemi, škoda že jsem si ten list nevyfotil.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2450
Registrován: 5-2002


Odesláno Neděle, 14. ledna 2007 - 17:56:46   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Sice nevím, co to bylo za borce, ale něco podobného na letišti samozřejmě v žádném případě není. Jestli myslel toto...
 
 
tak tohle je čistá vizualizace připravované stanice metra/vlaku, která nebude dřív jak za 10 let. Nic jiného ti ukazovat ani nemohl.
Mira
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 155
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 15. ledna 2007 - 20:36:00   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

OK je to ono, vzhledem tomu, že o tom tady nikdy nepadla ani řeč mě to bylo podezřelé. Nicméně snažil se fabulovat dobře. Smutné je na tom to, že to prezentoval jako skutečnost

(Příspěvek byl editován uživatelem Mira.)
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2452
Registrován: 5-2002


Odesláno Úterý, 16. ledna 2007 - 10:13:41   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mira:
Na podobných veletrzích jsou mnohdy firmy zastupovány i brigádníky. Pokud ten člověk tvrdil, že něco podobného na letišti je, buď lhal nebo na Ruzyni nikdy nebyl a měl pocit, že to tam může i být.

V levém obrázku je vizualizace příjezdové estakády (ten most s těmi skleněnými tabulemi), která už rok slouží veřejnosti jako příjezdová komunikace k terminálu Sever 2. Ale pravý obrázek zobrazuje místo budoucí stanice metra/vlaku tam, kde se dnes nachází parkoviště pro krátkodobé stání v přednádraží terminálu Sever 1.

Pokud by tě projekt spojení letiště s Prahou zajímal víc, tak tady:
http://www.cd.cz/index.php?action=article&id=14948
http://www.metroprojekt.cz/showdoc.do?docid=246
http://www.metroprojekt.cz/showdoc.do?docid=298
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2471
Registrován: 5-2002


Odesláno Středa, 24. ledna 2007 - 11:15:36   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tak letiště opět od čtyř ráno do čtyř odpoledne neodbavuje.
Tady jsou nějaké statistiky za loňský rok:
Cestující celkem (2005-10 773 500)(2006-11 581 511)(+7,5%)
Počet pohybů letadel (2005-159 900)(2006-166 346)(+4%)
Počet přestupujících cestujících (2005-2 102 000)(2006-2 294 000) (+9,1%)
Největší letecké společnosti (ČSA-5,4 mil., Travle Sevrice-997 tis., Easy Jet-813 tis., Lufthansa-533 tis., British Airways-319 tis., Sky Europe-297 tis.)
Nejvytíženější linky (Londýn-1 mil., Paříž-668 tis., Frankfurt-453 tis., Amsterodam-395 tis.)
Podíl low costů-19,7%
Podíl charterů-14,8%
Počet destinací nalétávaných z Ruzyně-114
Počet leteckých společností-55

Počty cestujících na Českých a Slovenských letištích:
Bratislava-1 937 642
Brno-393 686
Ostrava-?
Košice-343 818
Pardubice-71 500
Žilina-10 973
BB/Sliač-15 909
Zlín/Kunovice-?
Karlovy vary-?
Poprad-41 501
M_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2554
Registrován: 6-2002


Odesláno Středa, 24. ledna 2007 - 12:42:34   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin: A střecha na terminálu Sever 2 už byla před sněžením zcela opravená? Podle fotek na planes.cz nevypadala moc dobře. Jen mi není jasné, zda vítr byl opravdu tak extrémní, nebo to byla chyba v projektu či provedení. Nad krajem ploché střechy na návětrné straně musel být solidní podtlak, když to vytrhalo a odneslo i izolaci.

Nejsou v té statistice náhou prezentovány i vnitrostátní linky? Kolik lidí letělo z Ruzyně do Ostravy a Brna?
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2472
Registrován: 5-2002


Odesláno Středa, 24. ledna 2007 - 14:09:18   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bohužel ne. A střecha? Tak to opravdu nevím. Odnesla to i střecha berlínského nádraží a mnoho dalších. Je pravda, že TS2 leží přímo na severozápadě odkud orkán přišel. Střecha podle mých informací je prý již zcela opravená.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2554
Registrován: 5-2002


Odesláno Středa, 07. února 2007 - 15:16:41   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Arj:
Víš že končí codeshare ČSA s SN? Nevíš, kdo by v tom mohl mít prsty?
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1109
Registrován: 9-2005
Odesláno Středa, 07. února 2007 - 15:32:04   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Zjistil jsem na planes.cz. Musím ještě honem rychle využít (mám v plánu krásný výlet do MAD, ale abych měl něco i z toho MAD, musím koncový úsek domů letět s výše uvedeným codesharem).

Jinak důvod vidím v tom, že nová Brussels Airlines zavádí low-cost/skoro-business obchodní politiku (klasické třídy F/C/Y nechává jen na linkách operovaných A-330). A díky tomu je třeba PRG-BRU jednosměrně za 10 E + daně, zatímco nejlevnější ČSA kolem ???

Jinak minulé úterý odpoledne jsem na Ruzyni kolem hangárů napočítal 14 letadel ČSA (= asi 1/3 parku). Moc se tomu hospod(ář)skému výsledku nedivím.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2558
Registrován: 5-2002


Odesláno Středa, 07. února 2007 - 15:52:22   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Má něco SN Brussels společného s Virgin Atlantic?

ČSA a odstavená letadla. To víš, leden a únor jsou nejslabší měsíce na Ruzyni. Praha stále ještě není to co Londýn, Paříž, Řím a Mnichov kam se létá celoročně za obchodem a v létě tuto klientelu vystřídají tůristi. Práha je pořád zatím čistě dovolenkovou destinací. Už ale nepochopím, proč ČSA svá letadla během zimního letového řádu nepronajme na jižní polokouli? Zájem by podle mě byl.
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1111
Registrován: 9-2005
Odesláno Středa, 07. února 2007 - 16:38:17   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad druhý odstavec - taky mne to napadlo. Dělají to všichni, a dělávaly to i ČSA (viz jedna z Top 10 fotek na planes před cca 3 lety = IL62 OK v barvách MALEV).

Historie belgického letectví:
někdy 1995 vznikla (v rámci volného přístupu na trh) jakási Brussels Air (?), o 2 roky došlo ke krachu. V rámci evropského volného trhu ji koupil Branson (tehdy ještě ne "sir") a přejmenoval na Virgin Express. Na krátko létal i z Irska (snad bych našel fotku Virgin s irskou imatrikulací), po 2000 přešel jen na čistě turistické nebo turisticko-obchodní destinace z BRU. Po krachu původní Sabeny se stal dokonce největším uživatelem BRU, ale od 2004 byl Virgin Ex v mírném propadu (naopak nová SN v zisku) a začalo se mluvit o fúzi.

Jak jsem našel na virginích stránkách, (už) sir Branson koupil (ještě před fúzí) i nějaké akcie SN Holdingu a tak fúze byla spíš formální záležitost. Psal jsem o tom i článek na planes, tak 1 1/2 roku tomu nazad.
Takže odpověď na Tvoji otázku by byla: majitel Virgin Atlantic má podíl v SN.
Viajero
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 80
Registrován: 10-2005
Odesláno Středa, 07. února 2007 - 17:19:54   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Už ale nepochopím, proč ČSA svá letadla během zimního letového řádu nepronajme na jižní polokouli?

Jedna A310 podle airways.cz míří do Indie. Je tam i dost názorně diskutován ten konec spolupráce s SN.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2562
Registrován: 5-2002


Odesláno Středa, 07. února 2007 - 17:25:17   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Arj, Viajero:
Díky
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1112
Registrován: 9-2005
Odesláno Čtvrtek, 08. února 2007 - 09:14:01   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Je tam i dost názorně diskutován ten konec spolupráce s SN.

Kde? Aspoň ve které rubrice a přibližně pod kterým datem to mám hledat. Díky

Ještě pro Martina: Den po zlíchovské hospodě mi došlo, jaké fotky DC9 jsi měl na mysli. Pokusím se je najít (bylo to SAS Cargo v březnu 1973 na PRG). Pak bych měl taky na "osmičce" pár minut z kabiny DC9 JAT nad Alpami. Snad se mi podaří (v reálné době) sehnat současnou videokameru a přetočit to.
M_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2590
Registrován: 6-2002


Odesláno Čtvrtek, 08. února 2007 - 11:25:19   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Arj: A kdo tedy dnes vlastní SN Airholding? Ten byl už před fúzí majitelem (aspoň většinovým) obou společností. Nějak se mi to nepodařilo najít.
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1113
Registrován: 9-2005
Odesláno Čtvrtek, 08. února 2007 - 12:19:15   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

kdo tedy dnes vlastní SN

Koukám, že v rámci nového looku zrušili staré weby SN a Virginu, zbyla z nich jen možnost objednání letenek do 24.3. Snad jsem si aspoň něco stáhl do paměti počítače.

Co mám v paměti své hlavy, hlavními vlastníky jsou velké belgické banky (Fortis, Dexia, KBC), něco má FMD, valounské MD a letiště BRU (které bylo nedávno prodáno z většinového vlastnictví FMD - snad nějakým Klokanům).
Nějak jsem se nedopátral, jaká je role Delta Air Transport (dříve letecká společnost v majetku vlámského MD, pak něco společného se Sabenou, pak někam odsunuté, aby nespadla do konkursní podstaty zkrachovalé Sabeny; s americkou Deltou nemá nic společného). Na webu té budoucí společnosti se ovšem DAT objevuje "pod čarou" v rubrice Copyright ... vím, že ještě nedávno bylo v podrobných přepravních podmínkách, že "letenka byla vydána společností DAT, operující pod obchodním názvem SN Brussels", takže možná, že na jméno DAT je vlastně registrováno to "vlastní létání".
Nějaký podíl tam už od "pradávna" patřil Vše-Virginu* a od okamžiku fúze i siru Bransonovi jako osobě*.

* Zajímavé by bylo někde najít organigram Vše-Virginu. Co mu vlastně ještě patří a co jsou jen TradeMarks, které někomu prodal.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2563
Registrován: 5-2002


Odesláno Čtvrtek, 08. února 2007 - 15:13:44   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Arj:
DC9 - díky.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2565
Registrován: 5-2002


Odesláno Čtvrtek, 08. února 2007 - 16:42:39   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tak u sousedů to taky hezky vypadá
http://ekonomika.etrend.sk/91505/slovensko/narodny-letecky-bankrot
M_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2599
Registrován: 6-2002


Odesláno Sobota, 10. února 2007 - 22:34:30   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Podle www.planes.cz mají v Ruzyni během prvního pololetí vybudovat 6 nových "chobotů" u Terminálu 2. To budou rušit nějaké obchody? Už si to nevybavuju přesně, ale mám pocit, že na té stěně je nalepený jeden krámek vedle druhýho.

Martin: A nevyplatilo by se ČSA v Bratislavě se trošku angažovat? Spolupráce s Aeroflotem by byla v rámci Sky Teamu přirozená a do Bruselu teď bude z Prahy docela přetlak. Možná by z Bratislavy měli šanci. Co třeba linka s mezipřistáním Praha - Bratislava - Moskva? Bylo by to vůbec realizovatelné (časově, technicky, celně, pasově...)?
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2571
Registrován: 5-2002


Odesláno Neděle, 11. února 2007 - 13:12:22   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mv:
S šesti rukávy na TS2 se počítá už od začátku. Takže obchody vadit nebudou, ba naopak - nejvetší tlak na vybudování dalších mostů je právě z těchto obchodů.

A co se angažovanosti ČSA týče, tak to už vůbec nechápu. Nějaká expanze z Prahy by jim vůbec neuškodila. Jen jestli už není pozdě a veškerá regionální letiště nejsou již obsazená?
Stranger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 242
Registrován: 1-2005


Odesláno Pátek, 02. března 2007 - 13:33:34   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ty nove rukavy pripravovane pro "celo" Severu 2 jsou brany jako plnohodnotny nastupni prst...
(taky jde letisti o to, aby mohlo vic kricet, ze ma sice dostatecnou kapacitu na odbaveni letadel, ale rychle potrebuje i druhou drahu)
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2670
Registrován: 5-2002


Odesláno Pátek, 02. března 2007 - 19:33:16   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Stranger:
Pleteš si prst s nástupními mosty. Prstů má Ruzyně tři (A,B a C). Od těchto prstů vedou k letadlům nástupní mosty. 6 nových nástupních mostů bude vycházet přímo ze západní strany terminálu Sever 2. O žádné prsty se tedy nejedná.

Už v loňském roce byl nedostatek volných nástupních mostů. Bylo evidentní, že je potřeba mosty postavit co nejdříve. Prostě poptávka leteckých společností po volných gatech byla větší, než nabízela Ruzyně.
Nová dráha se nestaví z důvodu kapacity terminálů, ale z důvodu přetížení současného dráhového systému, který je vyvolán vysokou poptávkou leteckých společností. Podnik Letiště Praha jen reaguje na poptávku. Nic víc nic míň.
Stranger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 243
Registrován: 1-2005


Odesláno Sobota, 03. března 2007 - 12:07:55   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nebojte, nepletu. Nove mosty budou oznaceny pismenem D (to ze to nevycuhuje z budovy terminalu, jeste neznamena, ze to neni brano organizacne jako prst)
/Mimochodem zkuste si dohledat zpravy o otvirani Severu 2, kde se taky mluvilo o prstu D, ne o nastupnich mostech/

Nastupnich rukavu muze byt nedostatek uz dnes, ale max. tak v ranni a odpoledni spicce - coz je celkem luxusni duvod k okamzite stavbe dalsich (kdyby se nepocitalo se snad brzkym rozvojem drah)
M_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2656
Registrován: 6-2002


Odesláno Sobota, 03. března 2007 - 20:47:18   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pánové, na jaká letadla bude dimenzováno těch šest nových nástupních mostů D1-D6? A320/B737 nebo i něco většího?

Stranger: Ze zveřejněných zpráv vypadá jako hlavní motiv výstavby tohle: "Rozšíření úrovně poskytovaných služeb bude zásadní v roce 2008, kdy se ČR spolu s dalšími osmi novými státy EU stane součástí schengenského prostoru."
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2675
Registrován: 5-2002


Odesláno Neděle, 04. března 2007 - 10:12:25   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Stranger:
Pletete. Nové mosty budou označeny jako D, to ovšem neznamená, že se jedná o prst. Prst D se má začít stavět za zhruba 4-5 let a bude orientován jižním směrem k nové hasičské stanici.
Označení šesti nových nástupních mostů D je bráno jako kompromis, protože je nelze označit jinak.
Takže o žádný prst se nejedná. Prst D bude postaven až za pár let.

Nastupnich rukavu muze byt nedostatek uz dnes, ale max. tak v ranni a odpoledni spicce - coz je celkem luxusni duvod k okamzite stavbe dalsich (kdyby se nepocitalo se snad brzkym rozvojem drah)
Můžete mi definovat co je to špička? Tady to trochu pletete se špičkou MHD. Nic takového v letecké dopravě neplatí! Letecká špička se řídí přidělenými sloty. Tzn., že je možné v červenci mezi čtvrtou a pátou na letišti nevidět přistávat ani jedno letadlo a mezi pátou a šestou je možné třeba vidět přistávat letadla každé dvě minuty. Těžko toto může letiště samo ovlivnit, to je dáno řízením letového provozu nad celou Evropou.

A proč se nové nástupní mosty staví? V roce 2008 dojde k rozšíření Schengenu o státy ČR, SR, Polsko, Maďarsko, Slovinsko, Malta, Kypr, Estonsko, Litva a Lotyšsko. Všechny lety do těchto zemí jsou dnes odbavovány z terminálu Sever 1. V roce 2008 dojde k přesunutí těchto letů do terminálu Sever 2. Počet gatů už dnes na terminálu Sever 2 nestačí poptávce. Dokonce se bude nejspíše muset postavit čtvrtý ostrov s dalšími dvaceti check-iny.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2676
Registrován: 5-2002


Odesláno Neděle, 04. března 2007 - 10:29:52   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Stranger:
Mimochodem zkuste si dohledat zpravy o otvirani Severu 2, kde se taky mluvilo o prstu D, ne o nastupnich mostech
Trochu Vás zasvětím do situace. Mám k tomu blízko, protože se jedná o mou pracovní náplň.
Tady jsem Vám vyfotil (veřejné) projekty.:
 
 
 
 
-Na prvním obrázku vidítě vizualizaci budoucího prstu D, který se táhne od současného terminálu Sever 2 až k současnému hangáru F. Tedy prst, který se nezačne stavět dříve, než za 4 roky.
-Na druhém obrázku je ptačí perspektiva celého řešení oblasti-Sever. Je tam patrný úzký prst D s jedenácti nástupními mosty a satelitní prst E se sedmi nástupními mosty. Přímo k terminálu je nakresleno našich šest nástupních mostů označených nelogicky jako D, o kterých se tu bavíme
-Třetí a čtvrtý obrázek popisuje druhý vítězný projekt na přestavbu terminálu Sever, který se nerealizoval. I když vypadá kapacitněji, než současné řešení, není tomu tak.

Takže na závěr: Současné nástupní mosty nemají charakter prstu D, ale jen zvyšují kapacitu samotného terminálu Sever 2. Pojem letištní špička lze jen těžko definovat. A samotná špička jde jen těžko samotnými letišti regulovat. Místo na další letadla především v letních měsících už na Ruzyni není a pokud se letiště nerozšíří, provoz se bude muset protáhnout do nočních hodin....ke vší radosti okolních obcí. Takže asi tak.
M_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2658
Registrován: 6-2002


Odesláno Neděle, 04. března 2007 - 19:08:17   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martine, z čeho usuzuješ, že letecká doprava v Ruzyni nemá špičky? Podle údajů zveřejněných na http://www.slot-czech.cz/ jsou v pracovní dny hned čtyři (6-7, 9-13, 15-17:30, 18:30-21:30). Pro ukázku letní středa:
 
Logicky čím větší využití kapacity, tím jsou špičky delší a zabírají větší podíl (když není možné je zvýšit). To ale platí o dopravní špičce na Letenském náměstí úplně stejně, v tom žádné specifikum letecké dopravy nevidím.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2678
Registrován: 5-2002


Odesláno Neděle, 04. března 2007 - 21:45:44   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mv:
Ale špičky se mění i v závislosti na měsících v roce. Ty jsou tedy jiné.
Já chtěl jen objasnit, že u letecké dopravy nelze tvrdit, že tu existuje ranní a odpolední špička jako v případě běžné pozemní dopravy. Sám jsi zde uvedl, že jich je více. Dopravní špička je konstantní a dá se z určitou pravidelností říci, že zácpa na Letné bude tehdy a tehdy. To u letecké dopravy moc nelze.
Stranger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 244
Registrován: 1-2005


Odesláno Pondělí, 05. března 2007 - 14:36:22   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

u letecké dopravy nelze tvrdit, že tu existuje ranní a odpolední špička jako v případě běžné pozemní dopravy
Snad nikdo netvrdi, ze je kazdy den stejna - sam asi nejlip vite, jakym stylem je zamestnavana u CSL vetsi cast obsluhy prepazek.

Trochu Vás zasvětím do situace. Mám k tomu blízko, protože se jedná o mou pracovní náplň
Verte mi, ze v tomto pripade k tomu, resp. panu Nikodemovi, mam take celkem blizko...
Proc se vam nelibi, ze by "nastupni prst" mohla byt jen hrana terminalu, byt celkem dostatecne oddelena od dalsich casti? Proc je to oznaceni D nelogicke?

Mimochodem, jestli se nepletu, tak vami publikovane obrazky byly jen 'vzhledove studie', resp. studie objemove, ktere napriklad v pripade prodlouzeni terminalu na jih se nemusi realizovat nikdy (nejen z duvodu, ze nektere strany takovou stavbu podminuji 'kapacitnim dopravnim napojenim letiste'...)
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2682
Registrován: 5-2002


Odesláno Pondělí, 05. března 2007 - 16:21:17   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Stranger:
Snad nikdo netvrdi, ze je kazdy den stejna
Nastupnich rukavu muze byt nedostatek uz dnes, ale max. tak v ranni a odpoledni spicce
Trochu si protiřečíte. Já jsem jen napsal, že počet rukávů může bohatě stačit v lednu, ale v sezóně mají problém mnohdy i celý den.

Proc se vam nelibi, ze by "nastupni prst" mohla byt jen hrana terminalu
Já jsem také nepsal, že se mi to nelíbí. Já jen vím, že samotný terminál Sever 2 a z něj vyčuhující nástupní mosty nejsou oficiálně označovány jako prst. A na jednání byl velký problém, jak tyto mosty vůbec nazvat. Padaly tu i návrhy ohledně C22-C28 nebo také T1-T6 a nebo dokonce i S21-S26. Uvádím to jen pro pořádek, aby si někdo nemyslel, když letiště označí gaty D1-D6, musí to hned znamenat prst.

Proc je to oznaceni D nelogicke?
Právě protože se nejedná o prst.

Mimochodem, jestli se nepletu, tak vami publikovane obrazky byly jen 'vzhledove studie'
Pletete se. O žádné prodloužení terminálu Sever 2 jižním směrem se nejedná. Jedná se o přístavbu čtvrtého prstu D, který se má začít stavět do pěti let. Má to být prst pro lowcostové aerolinky a má obsahovat 11 nástupních mostů. Tedy nejde o žádné prodloužení samotného terminálu.
O vzhledové situace se také v žádném případě nejedná. To jsou oficální obrázky LP, a.s. Na druhém horním obrázku je finální podoba budoucího letiště Ruzyně - areálu Sever.
Žádný prst D a ani prst E nejsou podmíněny kapacitním kolejovým systémem. Oba prsty jsou zaneseny v územním plánu a v případě, že se rozhodne letiště začít kopat "zítra", nic mu v tom bránit nebude. Berte to obrazně.
Samotná kapacita současného terminálu Sever 2 je již koncipovaná na budoucí rozšíření o prsty D a E. Takže bránit výstavbě by stejně nemělo smysl. Letadla by se jednoduše odstavila na plochu a ne k rukákům a pro cestující by vznikly další 2 ostrovy se čtyřiceti check-iny, na které je již připravené místo. Je to ten prázdný prostor vlevo u vchodu v TS2.

Na mých spodních dvou obrázcích je vyfocen projekt nerealizované části letiště - Sever. Prosím nezaměňovat s těmi horními.

Přeji pěkný den.
Stranger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 245
Registrován: 1-2005


Odesláno Pondělí, 05. března 2007 - 17:19:03   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

protože se nejedná o prst
Tak jsme zpet na zacatku, ze ano. Vsiml jste si, ze nez se takovy terminal zacne stavet, musi se taky predem (nejen nejak) nakreslit - a toto se kupodivu i v Cechach deje podle jakychsi predem nadefinouvanych norem, ktere urcuji i neco, cemu se zjednodusene rika 'nastupni prst'?

Zvlastni ze nekdo jedna a lame si hlavu o vecech, ktere se rozhoduji nejen projektovou dokumentaci vztvarenou uplne jinde nez na letisti a jiz nejaky cas z vetsi casti hotovou.
Spise nez o to, jaky ma dana stavba v tomto pripade tvar, jde o jeji pristupnost a polohu (asi tak, jako jaky je rozdil mezi prstem A a B - predevsim kvuli orientaci, resp. moznosti oddelit je od zbytku letiste)

Žádný prst D a ani prst E nejsou podmíněny kapacitním kolejovým systémem
Nikde jsem taky nepsal, ze ty podminky jsou ze strany letiste. Technicky je samozrejme mozne postavit druhou drahu, dalsich X stojanek (s rukavem i bez) a uz nechat na lidech, at si nejak do mesta cestu najdou.

A chytat za slovo co je terminal a prst me klidne muzete dal...
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2686
Registrován: 5-2002


Odesláno Pondělí, 05. března 2007 - 21:12:55   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jen pro zajímavost:
 
Modře je označen terminál Sever 1 s prsty A a B.
Žlute je označen současný nový terminál Sever 2, který byl dokončen před rokem. V terminálu se nachází 3 ostrovy s šedesáti check-iny. Na tento terminál letos přibyde 6 nových nástupních mostů D1-D6.
Červeně je zvýrazněn prst C, který byl otevřen v roce 2005 jako součást stavby terminálu Sever 2. Všichni cestující, kteří byli odbavováni z terminálu S2, putují dnes do prstu C s deseti nástupními mosty a s dalšími deseti gaty k autobusům.
Černě je zakroužkován budoucí prst D, který se potáhne od současného terminálu severo-východním směrem k hangáru G. Bude mít 11 nástupních mostů a stavět se začne podle růstu letiště (odhad tak za 5 let).
Tyrkysovou barvou je označen budoucí satelitní prst E se sedmi nástupními mosty. Podle mého názoru se nezačne stavět dříve, jak za 12 let. Může to být i později. Opět bude záležet na poptávce leteckých společností po Ruzyni.

Současný terminál Sever 2 je tedy už dnes postaven tak, aby z něj bylo možno odbavovat cestující do všech prstů C,D,E a do nástupních mostů D1-D6. Konečný počet check-inů dosáhne čísla 100. Teď je jich 60 a místo pro dalších 40 je v terminálu již vyhrazeno.
Nástupní mosty D1-D6 se staví hlavně z důvodu přistoupení dalších desíti zemí do Schengenského prostoru.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2687
Registrován: 5-2002


Odesláno Pondělí, 05. března 2007 - 21:17:16   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Stranger:
Nejsme zpět na začátku. Představte si, že jsem na letišti od doby, než se vůbec koplo a pod rukama mi prošlo snad tisíce projektových dokumentací. Od samého počátku, kdy se terminál Sever 2 začal stavět, nikdo neřešil, jak si letiště označí gaty. Celý projekt terminálu Sever 2 byl navržen s prstem C (s deseti nástupními mosty), s prstem D (s jedenácti mosty), se satelitním prstem E (se sedmi mosty) a s šesti samostatnými mosty přidruženými k samotnému terminálu Sever 2. To jak si je teď letiště označilo, je čistě jen a jen věcí podniku Letiště Praha a Nikodem s tím nemá vůbec nic společného.

Zvlastni ze nekdo jedna a lame si hlavu o vecech, ktere se rozhoduji nejen projektovou dokumentaci vztvarenou uplne jinde nez na letisti a jiz nejaky cas z vetsi casti hotovou
Znovu. Žádného Nikodema při plánování TS2 nenapadlo ani přemýšlet nad tím, jak si gaty označí letiště. Označení gatů je poddružná věc, se kterou si lidé lámou hlavu až těsně před otevřením. Když se začne kopat metro, taky nikdo z Metroprojektu neřeší, co si DP napíše na směrovky ve stanici. Tak to berte jako fakt, protože označení mostů D1-D6 vyplynulo až z jednání asi před pár týdny. A mostům bylo přiděleno písmeno D jen čistě z orientačního důvodu, aby to cestující nemátlo. I když mosty D1-D6 z žádného prstu nevedou, protože prst D zatím existuje jen na papíře.

Technicky je samozrejme mozne postavit druhou drahu, dalsich X stojanek
Nikoliv, technicky je možné odbavovat letadla při plném dokončení TS2 (tedy s prstem D i E) i na současném dráhovém systému bez paralelní dráhy. Jen se provoz bude muste značně zhustit a protáhnout do pozdních nočních hodin. A to neberu v potaz, že bude docházet k nepravidelnostem na leteckých linkách, ke zpožďování letů a ke kroužení několika letadel nad Prahou, než vůbec dostanou povolení přistát.

A chytat za slovo co je terminal a prst me klidne muzete dal
Ale nikdo Vás za slovo nechytá. Jen se Vám snažím osvětlit něco v čem se mýlíte. Protože mezi prstem a samotným terminálem je opravdu ale opravdu veliký rozdíl. Řekl bych v řádu pár miliard Kč.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2692
Registrován: 5-2002


Odesláno Úterý, 06. března 2007 - 15:16:34   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tak Prahu se Sydney opravdu spojí nakonec přímá linka:
odkaz
M_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2663
Registrován: 6-2002


Odesláno Čtvrtek, 08. března 2007 - 14:10:38   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pěkný reklamní nátěr Letiště Praha.
Lukasek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 267
Registrován: 10-2005


Odesláno Neděle, 11. března 2007 - 14:02:51   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin: Pokud se bude stavět prst D, co se stane s novou hasičskou stanicí postavenou vedle hangáru F. To se bude za pět let kvůli prstu D bourat a stavět nová?
B952E = the best of KAROSA
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2714
Registrován: 5-2002


Odesláno Neděle, 11. března 2007 - 17:36:43   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Lukasek:
Ne, prst D bude sahat těsně k nové hasičárně.
Lukasek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 270
Registrován: 10-2005


Odesláno Pondělí, 12. března 2007 - 15:11:35   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin: Děkuju za odpověď
B952E = the best of KAROSA
OK-TVS
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.42.148.66
Odesláno Středa, 14. března 2007 - 19:37:52   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nevíte náhodou někdo, jaký mají plat bezpečnostní pracovníci na letišti?
Bezpečák
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.28.99
Odesláno Středa, 04. dubna 2007 - 15:51:18   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nic moc, nástupní plat je 11 000kč hrubého\red
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2787
Registrován: 5-2002


Odesláno Čtvrtek, 05. dubna 2007 - 20:57:32   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Letiště slaví 70 let a k dnešnímu dni je u vyhlídkové terasy otevřená expozice spolu s replikou Kašparova letadla. Před terminálem je vystavena současná technika.

Také byl dnes na letišti otevřen Europort - další obchodní centrum spolu s hotelem. Naštěstí je tam Billa a ne šmudla Albert.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2790
Registrován: 5-2002


Odesláno Pátek, 06. dubna 2007 - 18:28:44   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Na ruzyňském letišti konečně levně nakoupíte potraviny

V areálu pražského letiště otevřela včera nový supermarket společnost BILLA. Nachází se v business centru ECM přímo proti příletové hale Terminálu Sever 1. Prodejna střední velikosti s prodejní plochou o rozloze 700 m² povede kompletní sortiment supermarketu včetně čerstvých výrobků. Pohodlný nákup tak umožní nejen 17 000 lidí, kteří pracují na letišti, ale samozřejmě i cestujícím. Mezi zásadní výhodu patří, že ceny platné ve filiálkách řetězce BILLA v České republice budou platit i na letišti. Prodejní doba je přizpůsobena charakteru letištního provozu, takže zde lze nakoupit každý den od 7 do 22 hodin.

Pražské letiště je co do počtu „obyvatel“ vlastně další pražská čtvrť. Nakupovat za normální cenu, o šíři sortimentu ani nemluvě, však doteď nebylo kde. Prodejna je každému po ruce a ceny bez jakýkoliv přirážek. Nabízí bude kompletní sortiment od čerstvě dopékaného pečiva, hotových jídel, širokého výběru lahůdek přes české maso, čerstvé ovoce a zeleninu až po krém na boty.

BILLA letos slaví patnáct let od svého vstupu na český trh ve znamení expanze. Právě připravuje převzetí 97 supermarketů Delvita. To podléhá schválení Evropské komise a Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. V současnosti zaměstnává BILLA v Česku téměř 2 300 zaměstnanců v 82 prodejnách. Její první supermarket otevřel své dveře zákazníkům v Brně v roce 1991.
M_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2712
Registrován: 6-2002


Odesláno Středa, 11. dubna 2007 - 14:23:26   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

SkyEurope si chce na léto pronajmout letadla od ČSA a na zimu nasadit do Prahy třetí Boeing.
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 8818
Registrován: 5-2002


Odesláno Středa, 11. dubna 2007 - 16:21:17   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nevím, čím to je, ale tahle firma je mi prostě nesympatická.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1254
Registrován: 9-2005
Odesláno Čtvrtek, 12. dubna 2007 - 10:21:43   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Žádost o radu pro znalce poměrů na Ruzyni:

Jsem leteckého cestování nepříliš znalý turista (česko-slovenské národnosti) a mám letět z Prahy do světa. Na elektronické letence ČSA (tedy české letecké společnosti) mám napsáno jako odlet "PRAGUE CZ RUZYNE TERMINAL N2".
Kde tento terminál najdu?
Jak se k němu dostanu pomocí MHD?

Děkuji předem za vysvětlení aneb to "budu čumět". Ale určitě za to může ROPID, DP, ČSA, ČD, MD - akorát správa letiště (bez ohledu na zrovna platné jméno) je v tom nevinně.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2819
Registrován: 5-2002


Odesláno Čtvrtek, 12. dubna 2007 - 15:24:54   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Arj:
V označení terminálů je neskutečný bordel. Čí je to vina? Poptej se na ministerstvu dopravy.

Nejen že máš na letence N2, ale na takové tabuli s odlety v terminálu najdeš označení i S2. Každý by čekal, že se jedná o terminál Sever 2. Tady se ovšem jedná o terminál South 2!

Pěkně npůsobí ani ukazatel u křížení Evropská/PO, kde tě jeden ukazatel vede na Letiště a druhý na Terminál Jih. A teď si vyber.

Stejně tak nepěkně působí české označení Sever/Jih, ale v názvu s krátkým terminal.

V tomto opravdu panuje na letišti kocourkov. Na druhou stranu, co brání DP do jízdního řádu napsat Terminál Sever/North 2? A proč autobusy DP hlásí "příští zastávka Terminál Sever 2 a následně hned next stop Terminál Sever 2"? To už by to taky mohli nechat namluvit celé v angličtině, ne?
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1258
Registrován: 9-2005
Odesláno Čtvrtek, 12. dubna 2007 - 16:34:22   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

co brání DP do jízdního řádu napsat Terminál Sever/North 2?

Protože by musel do JŘ napsat též "Terminal Jih/South" ... a pak už je riziko zmatení.

Jinak ovšem otázka spíš zní, proč vůbec se musely terminály odlišovat svojí zeměpisnou polohou? V Londýně LHR jsou terminály 1-2-3 (fyzicky oddělené budovy, ale jedna stanice metra, vlaku i busů) a terminál 4 (v Česku by to byl Západ/West - budova vzdálená x set metrů s vlastní stanicí metra, vlaku i busů), v Madridu jsou terminály 1-2-3 (různé vchody, ale uvnitř propojené-průchozí, pod tím vším stanice metra, před tím vším stanice busů) a terminál 4 (vzdálen asi 10 minut jízdy busem).

Ale možná, že takhle je Praha vyjímečná a "světová".

Diskusní skupiny | Poslední den | Poslední 4 dny | Stromové zobrazení | Vyhledávání | Seznam uživatelů | Nápověda | Program Credits Administrace