K-report
 

Názvy nových ulic po osobnostech z ob... Odhlásit | Diskusní skupiny | Vyhledávání
Moderátoři | Registrace | Editace profilu

Diskuse K-report » Tramvaje a metro » Názvy nových ulic po osobnostech z oblasti dopravy « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Ngo Dinh Diem
Neregistrovaný host
Odeslán z: 158.196.48.139
Odesláno Pátek, 19. ledna 2007 - 18:46:59   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Co třeba Šnoblova? Ředitel ČKD-Stalingrad na začátku vlády KSČ, potom během procesů s Rudolfem Slánským sesazen z funkce a dostal zákaz pracovat v Praze. Souzen, a tudíž ani rehabilitován nebyl. Pracoval v Sokolově na opravách a údržbě důlních strojů.

Na konci roku 1968 mu (ve věku 64 let) nabídli místo ředitele Pražských tepláren, při prověrce se však vyjádřil, že tato bratrská pomoc je, jako kdyby bratr bratru vrazil kudlu do zad. Od té doby ho již na žádné "výběrové řízení" nezvali.

Je dědečkem (v ženské linii) ředitele psychiatrické léčebny Ivana Davida, pradědečkem jednoho ze zdejších diskutujích téhož příjmení (který také učí Vietnamce češtinu), další zdejší diskutující žije s jeho pravnučkou.
Ngo Dinh Diem
Neregistrovaný host
Odeslán z: 158.196.48.139
Odesláno Neděle, 21. ledna 2007 - 01:07:16   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ještě jsem zapomněl napsat, že se jmenoval Jindřich, avšak nezodpovědný starosta Třemošnice napsal jeho dceři do matriky pro rodiny bez vyznání (ostatním vedly matriky církve a židovská obec) jméno Jiří. Zemřel roku 1971.
Monika Kosova
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.177.123.225
Odesláno Pondělí, 05. února 2007 - 21:48:08   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bydlet ve Šnoblově ulici může být v pohodě, to se dobře píše je to i srozumitelné, ale byl pan Šnobla skutečně tak významný, aby si zasloužil ulici?
P_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 346
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 06. února 2007 - 15:38:30   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Když už mohli pojmenovat pendolino podle jakéhosi zločince...
218
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 714
Registrován: 5-2003


Odesláno Úterý, 06. února 2007 - 16:46:11   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

P_v: Kdo byl podle vás zločinec? Smetana? Slovenská strela? Mendel? (pozor Mendel a Mengele jsou dvě úplně jiné osoby)
Práce je důkazem toho, že pro peníze udělá člověk cokoliv...
P_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 348
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 06. února 2007 - 21:10:40   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Berdych... Vím, mělo to být podle tenisty, ale vedle takového je pak "významný" skoro každý.
218
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 739
Registrován: 5-2003


Odesláno Středa, 14. února 2007 - 21:19:52   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

V dnešních Lidových novinách vyšel článek o pojmenovávání ulic na přání firem:
odkaz

Z oblasti dopravy je tam zmíněná Daimlerova u sídla Daimler-Chrysler.
Kalousek je jednička!
Libor_Šíma
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 58
Registrován: 5-2005
Odesláno Pátek, 16. února 2007 - 09:40:35   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pěkný článek, mimochodem citovaný pan Zbyšek Bárta je jedním ze dvou posledních původních členů místopisné komise, pracuje v ní od roku 1990.
Samotná místopisná komise má teď v Praze pauzu, zatím nebyla po komunálních volbách ustanovena. Jediné, co je jisté, že po 8 letech, co měla místopis na starost ČSSD (náměstek primátora Choděra), přechází tato agenda pod ODS (náměstek primátora Blažek). Takže žádosti o nové názvy jsou zatím pečlivě uloženy. Jakmile budou schváleny Radou HMP, zase je zde vyvěsím, protože se chystá jedno velké překvapení z oblasti významných osobností z oblasti dopravy.
Monika Kosova
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.177.123.225
Odesláno Pondělí, 19. února 2007 - 21:34:09   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tak to bude asi ta Šnoblova
Boris
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1214
Registrován: 6-2002


Odesláno Sobota, 24. února 2007 - 17:56:37   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ne Šnobla ale Šnobl!
Docela rád bych se o něm dozvěděl víc, protože mám doma knížku s jeho vlastnoručním podpisem.
Libor_Šíma
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 59
Registrován: 5-2005
Odesláno Pátek, 27. dubna 2007 - 13:22:46   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Plním slib a zasílám nové názvy přijaté během prvních měsíců letošního roku:

MČ Praha 4
U Zátiší
Vychází jižním směrem z jihovýchodního zalomení ulice Pod lysinami, lomí se k západu a slepě končí.Název podle polohy u lesa nazývaného Zátiší.

MČ Praha – Kunratice
Pod Haltýřem
Spojuje jižní konec ulice K Zelené louce s jižním koncem ulice V Zeleném údolí. Název připomíná jednu ze zaniklých studánek, které se nacházely v těchto místech.

MČ Praha – Velká Chuchle
Paroplavební
Vychází jihozápadním směrem ze Zbraslavské východně od železniční tratě a vstupuje do dosud nepojmenované komunikace vedoucí od Strakonické do Velké Chuchle. Název připomíná dlouhou historii paroplavby na nedaleké Vltavě.

MČ Praha - Slivenec
Kotovka
Vychází severozápadním směrem z ulice U smolnic proti Kopanské a slepě končí. Vžitý název podle nedaleké louky.

MČ Praha 6
Fajtlova
Vychází jihozápadním směrem z jihovýchodního konce ulice K letišti před nájezdem na Evropskou. Končí u obchodního centra Šestka. František Fajtl, 1912 – 2006, legendární stíhací pilot a později spisovatel. Bojoval na všech frontách, na nichž za války bojovali českoslovenští letci. Čestný občan městské části Praha 6.

Pod Meliškou
Vychází východním směrem z jižního konce ulice Ke Kulišce, obloukem se stáčí k severu, dále k jihu, opět k severu a slepě končí. Název podle zaniklé vinice. V nedalekém č. ev. 58 je zachován zbytek viničního domku.

Hanzelkova
Vychází jižním směrem z ulice Na Klimentce východně od ulice Na Míčánce, obloukem se stáčí k západu,jižně od ulice Na Kodymce se lomí k severu a vstupuje do ulice Na Míčánce. Jiří Hanzelka, 1920 – 2003, cestovatel a publicista. Mnoho let bydlel nedaleko v ulici Na Míčánce.

Štiplova
Vychází jižním směrem z ulice Na Klimentce východně od Hanzelkovya slepě končí. Karel Štipl, 1889 – 1972, architekt, profesor vysoké školy umělecko-průmyslové, významný sochař a sklář.Žil v nedaleké ulici Na Míčánce.

Pod okrajem
Vychází severovýchodním směrem z křižovatky ulic Na okraji, Krásného a Čílovy a vstupuje do ulice Pod Petřinami. Název podle polohy ulice pod ulicí Na okraji.

MČ Praha 14
Jansova
Vychází severním směrem z Nežárské proti Včelničné, prochází křižovatkou s Kubaštovou, obloukem se stáčí k východu, prochází křižovatkou s Minaříkovou a slepě končí. Václav Jansa, 1859 – 1913, malíř a ilustrátor, žák pražské a vídeňské akademie. Ve svém díle vytvořil mnoho dokumentů zmizelé Prahy.

Minaříkova
Vychází jihovýchodním směrem z Oseté jižně od křižovatky s ulicí Vidlák a vstupuje do Jansovy. Jan Minařík, 1862 – 1937, malíř krajinář a grafik. Kromě jiného vytvořil množství typických maleb staropražských motivů, které dokladují dnes již zmizelé město.

Kubaštova
Vychází východním směrem z Jansovy mezi Nežárskou a Minaříkovou. Slepě končí. Vojtěch Kubašta, 1914 – 1992, malíř a litograf, ilustrátor knih se vztahem k Praze. Vytvořil alba grafických listů k různým výročím jako např.: Mozart a Praha, Strahovský klášter, Klementinum a jiné.

MČ Praha 20
Do Čertous
Vychází východním směrem z Bystré jižně od Novopacké, prochází křižovatkami s Paceřickou a Sezemickou a vstupuje do ulice Ve žlíbku proti přivaděči k Novopacké. Název podle směřování k zaniklé významné vsi Čertousy, která je dnes součástí městské části Praha 20.

F.V.Veselého
Vychází východním směrem z Bystré jižně od ulice Do Čertous, prochází křižovatkami s Paceřickou a Sezemickou a vstupuje do ulice Ve žlíbku jižně od přivaděče k Novopacké. František Vítězslav Veselý, starosta zaniklé vsi Čertousy, od roku 1889 říšský poslanec, v letech 1890 – 1907 prvníkronikář Čertous a Horních Počernic.

Paceřická
Tvoří kolmou příčku mezi ulicemi Do Čertous a F.V.Veselého východně od Bystré. Název podle obce v okrese Liberec.

Sezemická
Tvoří kolmou příčku mezi ulicemi Do Čertous a F.V.Veselého východně od Paceřické. Název podle obce v okrese Pardubice.

MČ Praha 19
Blériotova
Vychází západním směrem ze Žacléřské severně od křižovatky s Mladoboleslavskou, slepě končí. Louis Blériot, 1872 – 1936, francouzský průkopník letectví. 25.7.1909 vykonal první let přes kanál La Manche.

MČ Praha - Dubeč
U dubečské tvrze
Vychází severovýchodním směrem z náměstí U lípy svobody severněod křižovatky s Netluckou. Lomí se k jihovýchodu a slepě končí. Název podle historického objektu, jehož zbytky se v blízkosti zachovaly.

Winklerova
Vychází jižním směrem z ulice Ke křížkám východně od jejího severozápadního zalomení a slepě končí. Josef Winkler, 1885 – 1942, skladatel a dirigent. V letech 1939 až 1941 starosta Dubče. Zahynul v Mauthausenu.

MČ Praha 10
Ungarova
Vychází severovýchodním směrem z Heldovy východně od křižovatky s Tomsovou. Slepě končí. Karel Rafael Ungar, 1743 – 1807,rektor univerzity v letech 1789 – 1790. Významně se zasloužil o rozvoj univerzitní knihovny, kterou vedl v letech 1780 – 1807.

Marciho
Vychází severovýchodním směrem z Malešické, prochází křižovatkou s Akademickou, lomí se k jihovýchodu a vstupuje do Univerzitní. Jan Marcus Marci, 1595 – 1667, český lékař a fyzik, rektor univerzity, člen Královské společnosti nauk v Londýně, proslavil se objevy o rázu pružných těles a o lomu světla.

MČ Praha 22
U Markéty
Vychází východním směrem z ulice Pod Markétou. Komunikace leží na parcele č. 215/19, slepě končí. Název je odvozen od nedalekého rybníčku Markéta.

MČ Praha 15
Novarská
Vychází jižním směrem z Milánské západně od čp. 472 (Horní Měcholupy) a vstupuje do Turínské. Novara, severoitalské město. Název navazuje na ostatní názvy podle italských měst v této části města.

MČ Praha 15, Praha – Petrovice
Turínská
Vychází západním směrem z Edisonovy proti domu čp. 76 (Petrovice), prochází křižovatkou s Novarskou a končí u čp. 1483 (Hostivař). Turín, severoitalské město. Název navazuje na ostatní názvy podle italských měst v této části města.
Quex
Administrátor

Číslo příspěvku: 4210
Registrován: 5-2002


Odesláno Pátek, 27. dubna 2007 - 13:32:19   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No s tou Fajtlovou jste se moc nepředvedli, měli jste spíš přejmenovat nějakou významnější ulici. Ale i tak je dobře, že již existuje.

Jak to vlastně dopadlo s causou Malletova/Mallothova? Už to utichlo?
"Doba střelců neminula. Přesvědčím Vás o tom. A nejen Vás!"
Libor_Šíma
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 60
Registrován: 5-2005
Odesláno Pátek, 27. dubna 2007 - 13:45:36   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tak na to musím rychle reagovat. To místo pro Fajtla mělo své důvody:
1. logicky na Praze 6 (čestný občan)
2. vhodná lokalita u letiště a letadel (přiznávám civilních)
3. rozhodně poměrně významná lokalita
V Praze se už déle než 10 let ulice prakticky nepřejmenovávají, proto čím dál častěji budou mít hrdinové současnosti ulice dál a dál od centra tak, jak se město rozšiřuje.

Jinak kauza Mallet už utichla, snahy o přejmenování ulice naštěstí už ustaly.
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.94.242
Odesláno Pátek, 27. dubna 2007 - 14:06:09   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Malíř Jansa mi nic neříká. Ale prof. ing. Jansa, odborník na vozidla elektrické trakce, který před > 70 lety byl u zrodu pražských trolejbusů, konstruoval elektrickou výzbroj lokomotiv, rovněž v tomto oboru vyučoval a publikoval, ten by si ulici zasloužil.
Ngo Dinh Diem
Neregistrovaný host
Odeslán z: 158.196.48.136
Odesláno Sobota, 19. května 2007 - 23:46:01   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Boris: Už se toho moc nedozvíte, protože jeho dcera vypráví dost nesouvisle, spíš se soustředí na vlastní pocity, mladší lidé ho zase znali až z poválečného období. Každopádně:

Narozen 1903 v Záluží u Mostu jako syn místního českého ševce a levičáka Františka Šnobla. Nikdy nebyl pokřtěn a nevstoupil do žádné náboženské organizace. V třídním výkazu veden jako mohamedán, aby nemusel na náboženství. Vyučil se a absolvoval mistrovský kurz, poté nastoupil do zbrojovky v Třemošnici (Hedvikově), jako "závodní". Oženil se s Annou Víškovou, měli dceru Věroslavu (nikdo, ani ona sama, neví, kde na to jméno přišli) a syna Jindřicha. Manželství bylo dysharomonické.

Po válce rodina odešla do Litvínova, kde převzal místo ředitele rafinerie. Po únoru 1948 byl jmenován ředitelem ČKD-Stalingrad, a snad roku 1950 kooptován do Národního shromáždění. V procesech se Slánským se zastal jednoho z členů vedení podniku, v domnění, že jde o omyl, a že Slánský skutečně zradil. I to však stačilo k odebrání funkcí a zákazu pobytu v Praze.

Odešel do Sokolova, kde prý udržoval nemanželský poměr. Ke stáru se mohl vrátit do Prahy. Po srpnu 1968 jej pozvali k prověrce, kde "bratrskou pomoc" nazval "vražením kudly do zad". Nedlouho poté zemřel.

Jeho dcera byla provdaná za Oldřicha Davida, bratra další zajímavé postavy, Doc. JUDr. Jaroslava Davida, který zemřel před rokem. Obě jeho děti, všichni tři vnuci, a pět jeho vnoučat žije, až na dvě výjimky v Praze.
M_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2827
Registrován: 6-2002


Odesláno Středa, 06. června 2007 - 13:00:23   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Zde diskutovanou Fajtlovu ulici slavnostně pojmenují příští úterý.

A jěště jsem se chtěl zeptat na jednu věc. V Brně existuje velice podrobný seznam historických názvů ulic od proslulé znalkyně brněnské historie a místopisu Mileny Flodrové - Brněnské ulice a vývoj jejich názvů od 13. století po dnešek. Dokonce existuje i verze doplněná historickými fotografiemi - Encyklopedie dějin města Brna.

Existuje něco podobného i v jiných městech, například v Praze?
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.94.242
Odesláno Středa, 06. června 2007 - 15:41:20   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Co se týče Prahy, můžete si opatřit knihu Laštovka, Ledvinka: Pražský uličník. Viz např. www.ahmp.cz/publikace/mimo/1997-2.html
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 9346
Registrován: 5-2002


Odesláno Čtvrtek, 07. června 2007 - 12:36:29   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mv - Zde diskutovanou Fajtlovu ulici slavnostně pojmenují příští úterý.

Citát - Ve Fajtlově ulici se nachází mimo jiné nové obchodní centrum Šestka.

Hm.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Libor_Šíma
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 61
Registrován: 5-2005
Odesláno Úterý, 26. června 2007 - 13:07:59   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Další várka:

MČ Praha – Slivenec
Azuritová
Tvoří kolmou příčku mezi ulicemi Za farou a K váze jižně od ulice Ke Smíchovu. Název tematicky navazuje na ostatní názvy v této městské části podle polodrahokamů.

MČ Praha – Velká Chuchle
Mezichuchelská
Vychází severním směrem z Dostihové proti Radotínské, vede podél protihlukové zdi oddělující ulici U skály, prochází křižovatkou s Paroplavební, stáčí se k východu, překračuje Strakonickou, dále se stáčí k západu a vstupuje do Strakonické. Komunikace spojuje Malou a Velkou Chuchli. Odtud pochází její název.

MČ Praha 6
Nobelova
Vychází východním směrem z Vokovické proti ulici V středu, prochází křižovatkou s ulicí Coriových a vstupuje do ulice Suttnerové. Alfred Nobel, 1833 – 1896, švédský chemik a podnikatel proslulý vynálezem dynamitu. Zakladatel Nobelovy ceny.

Suttnerové
Vychází severovýchodním a jižním směrem z Nobelovy. Na severu i na jihu slepě končí. Bertha Suttnerová, rozená Kinská, 1843 – 1914, spisovatelka a organizá-torka mírových hnutí. První žena, která obdržela Nobelovu cenu (1905).

Coriových
Vychází jižním směrem z Nobelovy východně od Vokovické. Slepě končí. Gerta Theresa Coriová, 1896 – 1957,Carl Ferdinand Cori, 1896 – 1984. Oba manželé pocházeli z Prahy. V roce 1947 obdrželi Nobelovu cenu za medicínu.

Lindleyova
Vychází jižním směrem z ulice Paťanka západně od ulice Pod Paťankou, lomí se k jihozápadu a slepě končí. William Heerlein Lindley, 1853 – 1917, hlavní projektant novodobé pražské kanalizace a čistírny odpadních vod.

Heinemannova
Vychází východním směrem ze zalomení Lindleyovy, lomí se k jihu a k západu a slepě končí.Ing. Emanuel Heinemann, 1863 – 1924,spolupracovník W. H. Lindleye, vedl stavební práce při výstavbě kanalizačnía stokové sítě.

Máslova
Vychází jihozápadním směrem z ulice Pod Paťankou u železničního nadjezdu, lomí se k západu a slepě končí u vjezdu do garáží. Ing. Eduard Máslo, 1861 – 1926, navrhl výpočetní metody využitelné při projektování stokové sítě a vytvořil prováděcí projekty celého systému.

MČ Praha - Kolovraty
Novolipanská
Vychází severovýchodním směrem z ulice Do kopečka jižně od křižovatky s ulicí Do potoků, lomí se k severu a vstupuje do ulice Za statky. Ulice leží v nové zástavbě na katastrálním území Lipany. Odtud pochází její název.

Za statky
Vychází severním směrem z Novolipanskévýchodně od ulice Do kopečka, lomí se k východu a vstupuje do ulice V listnáčích. Název podle polohy ulice.

MČ Praha - Kunratice
Na Knížce
Vychází východním směrem ze severního konce ulice Na Knížce a vstupuje do autobusového obratiště jižně od tenisových dvorců. Použití stejného názvu i pro navazující ulici. Prodloužení ulice Na Knížce.

Nad Vernerákem
Vychází severozápadním směrem ze zalomení ulice Na Knížce, prochází křižovatkou s ulicí Nad akáty, lomí se k západu a k jihu a vstupuje do ulice Nad akáty. Název podle lidového pojmenování nedalekého Hornomlýnského rybníka.

Nad akáty
Vychází západním směrem z ulice Nad Vernerákem severně od ulice Na Knížce, prochází křižovatkou s ulicí Nad Vernerákem a slepě končí. Název podle nedalekého porostuvzrostlých akátů.

MČ Praha 14
Minaříkova
Vychází jihovýchodním směrem z Jansovy proti Minaříkově a vstupuje do náměstí Zdenky Braunerové. Použití stejného názvu i pro navazující ulici. Prodloužení ulice Minaříkovy.

náměstí Zdenky Braunerové
Veřejné prostranství mezi ulicemiMinaříkovou, Kubaštovou, Šemberovou a Langweilovou. Zdenka Braunerová, 1862 – 1934, malířka a grafička, studovala u Antonína Chittussiho, malovala minulost staré Prahy, nespočetným množstvím kreseb zachytila mizející ghetto.

Šemberova
Vychází severozápadním směrem z Nežárské proti Čeňkově a vstupuje do náměstí Zdenky Braunerové. Josef Šembera, 1794 – 1866, malíř, kreslíř a rytec. Kreslil pohledy na města, veduty a jednotlivé budovy. Jeho soubor pohledů na Prahu vyšel i knižně.

Langweilova
Vychází východním směrem z náměstí Zdenky Braunerové a vstupuje do ulice Postlovy. Antonín Langweil, 1791-1837, malíř miniatur a litograf, tvůrce plastického modelu Prahy zachycujícího vzhled Prahy v roce 1833.

Postlova
Vychází severním směrem z Nežárské proti ulici K luhu, prochází křižovatkou s ulicí Langweilovou a slepě končí na hranici parcely č. 921/51. Karel Postl, 1769 - 1818, český malíř, zakladatel krajinářské školy Výtvarné akademie v Praze. Ve svém díle zanechal řadu pohledů na starou Prahu.

Bartoňkova
Vychází severozápadním směrem z Nežárské v jejím zalomení. Slepě končí na hranici parcely č. 921/51. Vojtěch Bartoněk, 1859 – 1908, žánrový malíř a ilustrátor pražských motivů.

K tomu ještě dodám, že tato várka je bez jmen významných osob přímo z dopravy, ale kdo se jen trochu zajímá o techniku, své si najde.
Monika Kosova
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.146.54.82
Odesláno Středa, 27. června 2007 - 21:17:54   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Teda ulice Máslova, to se vám povedlo...
Libor_Šíma
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 62
Registrován: 5-2005
Odesláno Čtvrtek, 09. srpna 2007 - 13:52:51   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Zasílám nové názvy přijaté během července letošního roku, opět nám přibyla jedna ulice po významné osobnosti z oblasti dopravy:

MČ Praha 1
Ve Stínadlech
Vychází severozápadním směrem z Haštalského náměstí mezi Anežskou a Haštalskou a vstupuje do ulice U obecního dvora proti domu čp. 800. Název připomíná místo děje mnohapříběhů z díla Jaroslava Foglara.

MČ Praha 4
Tigridova
Vychází severním směrem z Ohradní proti domu čp. 1443, lomí se k východu, k severu a k západu a slepě končí. K ulici patří i pěší přístupy k vchodům bytových domů. Pavel Tigrid, rodným jménem Pavel Schönfeld, 1917 – 2003, novinář, spisovatel a politik, jeden z nejvýznačnějších představitelůprotikomunistického exilu.

MČ Praha - Libuš
Brunelova
Vychází jižním směrem z ulice Generála Šišky západně od Novodvorské, rozvětvuje se kolmo k západu a k východu a v obou těchto směrech slepě končí. Isambard Kingdom Brunel, 1806 – 1859,Britský konstruktér a podnikatel. K jeho nejznámějším dílům patří vytvoření Great Western Railway, řady známých parolodí a důležitých mostů.

MČ Praha - Slivenec
Za Fořtem
Vychází severním směrem z ulice K Cikánce proti ulici Na Korálověa vstupuje do ulice Na Rovném. Název podle starého místního pojmenování.

Na Rovném
Vychází západním a východním směremze severního konce ulice Za Fořtem a v obou směrech slepě končí. Název podle starého místního pojmenování.

MČ Praha - Řeporyje
Dělená
Vychází severním směrem ze Smíchovské proti domům čp. 538 a 545, kolmo se větví západním a východním směrem, západním směrem vstupuje do Wiesenthalovy, východním směrem prochází křižovatkou s Kakosovou a slepě končí. Název podle charakteru ulice.

Wiesenthalova
Vychází severním směrem ze západního konce Dělené, lomí se k jihovýchodu a vstupuje do Kakosovy. K této ulici patří i výběžek východním směrem . Simon Wiesenthal, 1908 – 2005, rakouský aktivista, který zasvětil velkou část života vyhledávání uprchlých nacistických válečných zločinců a pachatelů holocaustu.

Kakosova
Vychází severním směrem z východní větve Dělené , obloukem se stáčí k západu a k východu a ve dvou větvích okolo objízdného ostrůvku vstupuje do Jeremiášovy. K této ulici patří i kolmá příčka severně od Dělené. Matěj Kakos, místní občan, člen továrního sboru hasičů ve Waltrovce, který zahynul při hašení požáru továrny 25.4. 1944.

MČ Praha - Březiněves
Johanitská
Vychází západním směrem z ulice Na hlavní severně od Vzdálené, lomí se k jihu, prochází křižovatkou se Vzdálenoua slepě končí Johanité, řád křížovníků svatého Jana s bílou hvězdou v Praze. Řád uvedl do Čech král Vladislav II. roku 1159. Řád vlastnil obec po roce 1159 až do husitských válek.

Vzdálená
Vychází západním směrem z ulice Na hlavní proti Vzdálené a vstupuje do Johanitské. Použití stejného názvu i pro navazující komunikaci. Prodloužení ulice Vzdálené.

Petráčkova
Vychází jižním směrem ze Vzdálené západně od ulice Na hlavní a slepě končí.K ulici patří i k západu směřující výběžek. Jan Petráček z Vokounštejna – dočasný majitel obce začátkem 17. století.

MČ Praha - Čakovice
Marie Podvalové
Vychází západním směrem ze Schoellerovyjižně od Šircovy, lomí se k jihu, prochází kruhovým objezdem, ze kterého pokračuje západním směrem, prochází křižovatkami s Hakenovou a Blachutovou a slepě končí. Marie Podvalová, 1909 – 1992, narozená v Čakovicích, sopranistka, první sólové angažmá nastoupila v roce 1935 v Brně, roku 1937 byla angažována do pražského Národního divadla.

Marty Krásové
Vychází jihovýchodním směrem z kruhového objezdu v ulici Marie Podvalové, lomí se k jihu a slepě končí. Marta Krásová, 1901 – 1970, mezzosopranistka, v letech 1922-1928 působila v bratislavské opeře, v roce 1928 byla angažována do Národního divadla v Praze.

Hakenova
Vychází jižním směrem z ulice Marie Podvalové západně od kruhového objezdu a slepě končí. Eduard Haken, 1910 – 1996, operní pěvec - basista. Jako sólista začínal v olomoucké opeře. V roce 1941 odchází z Olomouce do Národního divadla.

Blachutova
Vychází jižním směrem z ulice Marie Podvalové západně od Hakenovy a slepě končí. Beno Blachut, 1913 – 1985, operní zpěvák - tenorista, od roku 1939 působil jako sólista olomoucké opery, od roku 1941 v Národním divadle.

MČ Praha 22
Merkurova
Vychází východním směrem z Merkurovy a vstupuje do Plutovy. Pojmenování navazující komunikace. Prodloužení ulice Merkurovy.

Plutova
Vychází severním a jižním směrem z východního konce ulice Merkurovy. Severním směrem vstupuje do Uranovy,na jižní straně prochází křižovatkou se Sluneční a slepě končí. Název podle bývalé planety Pluto. Název navazuje na ostatní názvy podle těles sluneční soustavy v této lokalitě.

Uranova
Vychází severovýchodním směrem ze severního konce Plutovy a vstupuje do severního konce Měsíční. Název podle planety Uran. Název navazuje na ostatní názvy podle těles sluneční soustavy v této lokalitě.

Sluneční
Vychází severovýchodním směrem z jižního konce Plutovy, prochází křižovatkou s Měsíční a slepě končí. Název podle Slunce. Název navazuje na ostatní názvy podle těles sluneční soustavy v této lokalitě.

Měsíční
Vychází jihovýchodním směrem z východního konce Uranovy a vstupuje do Sluneční. Název podle Měsíce. Název navazuje na ostatní v této lokalitě.

Venušina
Vychází východním směrem z východního konce Venušiny a vstupuje do Saturnovy. Pojmenování navazující komunikace. Prodloužení ulice Venušiny.

Saturnova
Vychází východním směrem z východního konce Saturnovy, stáčí se k severu a vstupuje do Venušiny. Pojmenování navazující komunikace. Prodloužení ulice Saturnovy.

Vlasty Průchové
Vychází západním směrem z ulice V kuťatech v prostoru křižovatky s Rozdělenou, lomí se k severozápadu a k západu, prochází křižovatkou s ulicí Karla Zicha, lomí se k jihozápadu a vstupuje do náměstí Smiřických. K této ulici patří výbě-žek jižním směrem vedle ulice V kuťatech. Vlasta Průchová, 1926 – 2006, jazzová zpěvačka. Mimo jazzu se věnovala i české populární písni. Významná osobnost české hudební historie.

Hulanova
Vychází severním směrem z ulice Vlasty Průchové na jejím začátku u ulice V kuťatech. Slepě končí. Luděk Hulan, 1929 – 1979, jazzový basista a skladatel. Vynikají osobnost českého jazzu.

Karla Zicha
Vychází severním a jihovýchodním směrem z ulice Vlasty Průchové východně od náměstí Smiřických. Severní i jižní větev slepě končí. Karel Zich, 1949 – 2004, populární zpěvák, skladatel a kytarista, významně se zapsal do historie populární hudby.

Ingrišova
Vychází severním směrem z ulice Vlasty Průchové mezi ulicemi Hulanovoua Karla Zicha. Eduard Ingriš, 1905 – 1991, hudební skladatel, fotograf a cestovatel.

Nové náměstí
Navazuje na ulici Přátelství proti Novémunáměstí. Na jihozápadě je prostranství ohraničeno ulicí Františka Diviše a železniční tratí. Použití stejného názvu i pro navazujícíveřejné prostranství. Rozšíření Nového náměstí.

Ke kříži
Vychází jihozápadním směrem ze západního rohu Nového náměstí,lomí se k jihu a vstupuje do uliceK dálnici. Vžitý název podle směřování komunikace k dřevěnému kříži, kterýje místní dominantou.
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 9829
Registrován: 5-2002


Odesláno Pátek, 10. srpna 2007 - 14:11:38   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mám dotaz - proč se u ženských jmen používá pojmenování ulice celým jménem (Marie Podvalové, Marty Krásové), kdežto u mužů většinou jen příjmením a celým jménem jen výjimečně (Karla Zicha)?
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3790
Registrován: 8-2003


Odesláno Pátek, 10. srpna 2007 - 15:52:32   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Co třeba z gramatických důvodů: U mužských příjmení je přívlastnění významově jednoznačné (např. Průchy), zatímco u žen (např. Průchové) tento tvar může znamenat i množné číslo mužského rodu.
Neroňte slzy do piva, život je kabaret
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 35105
Registrován: 4-2003


Odesláno Pátek, 10. srpna 2007 - 21:53:23   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Možná. Ale může jít jen o zažitost.

Spíš by mne zajímalo, a teď trochu odbočím, proč se pro označení vlakového spoje obvykle celých jmen (např. Jóže Plečnik, Alois Negrelli atp.), zatímco u spoje do Vídně pouhého "Smetana"? Že by kvůli těžké výslovnosti slova "Bedřich"?
Zejména v tomto případě působí samotné příjmení poměrně nevhodně (stejná podoba s mléčným produktem, ...).
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


S4991023
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 551
Registrován: 9-2003


Odesláno Neděle, 12. srpna 2007 - 15:59:10   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bedřich se německy vyslovuje Fridrich .
Rychlíková laminátka

Pravda, láska a elektrická trakce zvítězí nad lží, nenávistí a trakcí dieselovou.
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 35172
Registrován: 4-2003


Odesláno Neděle, 12. srpna 2007 - 17:41:30   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jenže názvy vlaků se (snad) nikde nepřekládají. (U názvů stanic je to bohužel horší...)
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3794
Registrován: 8-2003


Odesláno Neděle, 12. srpna 2007 - 21:54:54   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jenže názvy vlaků se (snad) nikde nepřekládají.

A co třeba ještě nedávno jezdící Karlštejn/Karlstein a Svatopluk/Svätopluk, nebo jak se to jmenovalo?
Neroňte slzy do piva, život je kabaret
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 35191
Registrován: 4-2003


Odesláno Neděle, 12. srpna 2007 - 22:05:39   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Aha, tak to jsem asi přehlédnul. Omlouvám se.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Libor_Šíma
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 63
Registrován: 5-2005
Odesláno Pondělí, 13. srpna 2007 - 14:50:05   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pro Mc Baina:
- u žen je to složitější, některá příjmení mají takový tvar, že pouhé příjmení může působit rušivě a nesrozumitelně (např. ulice Anny Letenské, kdyby se jmenovala jen Letenské, vznikala by okamžitě otázka a CO Letenské - náměstí, nábřeží, nádraží...). Některá naopak tuto podobu bez jména bez problémů snesou např. nedávno pojmenovaná ulice u letiště v Ruzyni po první české pilotce - Laglerové.
No a pak může nastat třetí případ - ulice by mohla nést jen podobu příjmení - ale dotčená městská část se "zabejčí" a trvá na tom, že ke jménu chtějí i příjmení. To je případ Podvalové a Krásové, ale bohužel i Karla Zicha.
Místopisná komise navrhovala Zichova, městská část to odmítla, po sérii jednání město ustoupilo.
P_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 371
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 14. srpna 2007 - 12:09:15   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Asi že by se Zichova pletla ze Zikovou.
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 9859
Registrován: 5-2002


Odesláno Středa, 15. srpna 2007 - 13:51:18   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Libor Šíma - - u žen je to složitější, některá příjmení mají takový tvar, že pouhé příjmení může působit rušivě a nesrozumitelně (např. ulice Anny Letenské, kdyby se jmenovala jen Letenské, vznikala by okamžitě otázka a CO Letenské - náměstí, nábřeží, nádraží...). Některá naopak tuto podobu bez jména bez problémů snesou např. nedávno pojmenovaná ulice u letiště v Ruzyni po první české pilotce - Laglerové.

Ptal jsem se proto, že mi pojmenovávání celými jmény přijde takové jednoznačnější, než jenom samotným příjméním. Čermákova, Svobodova - co to bylo za lidi? A možná i trochu důstojnější. Proto mě zajímalo, proč to u žen jde a u mužů ne.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Libor_Šíma
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 64
Registrován: 5-2005
Odesláno Středa, 15. srpna 2007 - 17:22:58   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tak v tom jste v menšině. Drtivá většina prostých občanů preferuje název krátký, výstižný a srozumitelný. To platí již po staletí, proto máme Palackého a ne Františka Palackého apod.. A naši předchůdci v Praze tento trend vždy podporovali a a dnešní přestavitelé podporují. Stejný názor pak mají i historici a odborníci z Ústavu pro jazyk český. Jména k příjmení se tak zpravidla dávají jen u duplicitních příjmení (Burianova - Vlasty Buriana), nebo u zdánlivých příjmení,která nebyla skutečnými příjmeními (R.A. Dvorský - Rudolf Antonín). Zajímavou "výjimku" mají Praha 16 a Zbraslav, které již v dobách před připojením k Praze pojmenovávaly jménem i příjmením. Zde se tato tradice drží. A pak je zde nekoncepční Zich, u kterého si to prosadila Praha 22, právě z pocitu důstojnosti.
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 9862
Registrován: 5-2002


Odesláno Středa, 15. srpna 2007 - 20:32:35   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jména k příjmení se tak zpravidla dávají jen u duplicitních příjmení (Burianova - Vlasty Buriana)

Čermák a Svoboda (oboje Praha 2) nejsou dost duplicitní? Samozřejmě u Gagarinovy, Kennedyho nebo Masarykovy nemám problém, ale u prvních jmenovaných?

A naši předchůdci v Praze tento trend vždy podporovali

A proč byla třeba Třída Wilhelma Piecka, a ne Pieckova třída? Piecka by si snad nikdo s nikým nespletl.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
218
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 879
Registrován: 5-2003


Odesláno Čtvrtek, 16. srpna 2007 - 11:18:02   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Piecka by si snad nikdo s nikým nespletl.
"Pieckova třída" by svou výslovností mohla zavánět záměnou s Píkovu třídou - dle Heliodora Píky). Ostatně jeho ulice se taky nejmenuje Píkova.

Čermák a Svoboda (oboje Praha 2) nejsou dost duplicitní?
Ti jsou dost duplicitní. Ostatně v Praze je i ulice Antonína Čermáka (v Bubenči) a nábř. Ludvíka Svobody, předpokládám, že tohle jsou jiní Čermák a Svoboda.
Žiju si jako v pohádce, když nechci nejdu do práce
Venku se pasou ovce, dělá si každá co chce
Divokej Bill
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 9869
Registrován: 5-2002


Odesláno Čtvrtek, 16. srpna 2007 - 17:10:17   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

předpokládám, že tohle jsou jiní Čermák a Svoboda.

To já taky předpokládám. Jen by mě zajímalo, kteří to vlastně jsou.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1453
Registrován: 9-2005
Odesláno Pátek, 17. srpna 2007 - 08:41:08   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

McB: Samozřejmě u ... Masarykovy nemám problém

Ne? Tak proč se ta Masarykova ulice za rohem od Tvého bydliště jmenuje Jana Masaryka?
Martin_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7200
Registrován: 5-2002


Odesláno Pátek, 17. srpna 2007 - 10:12:24   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mám dotaz - proč se u ženských jmen používá pojmenování ulice celým jménem (Marie Podvalové, Marty Krásové), kdežto u mužů většinou jen příjmením a celým jménem jen výjimečně (Karla Zicha)?

V Pardubicích-Jesničánkách je ulice, která se jmenuje podle nějaké paní Čacké a je nazvaná jen příjmením. Jenže poblíž ležící zastávka MHD se jmenuje Čacká. Já třeba to "é" na konci považoval za chybu nebo překlep, teprv pak jsem se někde dozvěděl, že špatně je ten název zastávky. Už třeba jen proto, že jsem o nějaké paní Čacké v životě neslyšel.

...a ještě mě napadlo. V Pardubicích jsem taky někde zahlédl, že byl na tabulce název ulice (Lexova) a pod ním ve dvou řádcích uvedeno, kdo že to ten Lexa byl. No a mě by zajímalo, jestli tohle je jen výjimka a nebo se podobné vysvětlující popisy objevují i jinde.
Tajemství spokojeného života? Schopnost dokázat se radovat se z toho, co mám a netrápit se kvůli tomu, co nikdy nemohu získat.

(Lin Yutang)
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 9878
Registrován: 5-2002


Odesláno Pátek, 17. srpna 2007 - 10:18:28   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tak proč se ta Masarykova ulice za rohem od Tvého bydliště jmenuje Jana Masaryka?

No to je pravda, to jsem si ani neuvědomil. Tady asi funguje, ža tatík je tak známý, že stačí příjmení, a syna je holt třeba zpřesňovat i jménem.
A nebo Náměstí Winstona Churchilla - toho by si snad nikdo s nikým nespletl.

Z těchto příkladů myslím jasně plyne, že v tom žádný řád není.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Kubrt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1688
Registrován: 9-2004


Odesláno Pátek, 17. srpna 2007 - 10:19:44   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

...vysvětlující popisy...

Viděl jsem to u některých ulic v Orleáns ve Francii. Určitě je to dobrý nápad.

Co se týká Čermákova vs. Antonína Čermáka, taky preferuju tu druhou variantu - zdá se mi být jaksi úplnější a uctivější k té osobě.
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 9885
Registrován: 5-2002


Odesláno Sobota, 18. srpna 2007 - 13:36:49   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nebo by mě zajímalo, podle jakého Klause je pojmenována Klausova ulice v Praze-Stodůlkách. Předpokládám, že podle současného prezidenta asi ne...
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
218
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 881
Registrován: 5-2003


Odesláno Sobota, 18. srpna 2007 - 18:48:35   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tak jsem se doma dostal k Pražskému uličníku:
ČERMÁKOVA:
Jaroslav Čermák (1831-1878) - český malíř, realista; název ulice od roku 1896 (proto asi bez jména, protože Antonín Čermák byl v té době asi malé pacholátko)
SVOBODOVA:
Jan Svoboda (1800-1844) - pokrokový učitel, založil opatrovnu pro děti předškolního věku; název ulice od jejího vzniku (cca od roku 1884, čili taky tradičnní název, proto by bylo asi nerozumné je oba měnit, i když dnes mají slavné jmenovce)
KLAUSOVA:
Karel Klaus (1898-1969) - český gynekolog a porodník, profesor LFUK, patří mu světová priorita ve studiu pohlavního cyklu ženy
do roku 1991 se jmenovala Bechtěrevova:
Vladimir Michajlovič Bechtěrev (1857 - 1927) - ruský lékař, neurolog a psycholog; celkem zbytečné přejmenování, mi přijde

Žiju si jako v pohádce, když nechci nejdu do práce
Venku se pasou ovce, dělá si každá co chce
Divokej Bill
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.94.242
Odesláno Pondělí, 20. srpna 2007 - 11:17:54   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tím gynekologem se ale znemožnilo jednoslovné pojmenování ulice po jeho dosud žijícím jmenovci - politikovi, který t.č. úřaduje na Pražském hradě. Myslím ale, že ten by si zasluhoval něco důležitějšího než ulici či náměstí. Jeho významu v novodobých českých dějinách by asi nejlépe odpovídal TUNEL. Navrhuji tedy použít název Tunel Václava Klause pro úsek budoucího městského automobilového okruhu v blízkosti Pražského hradu, tedy od MÚK Malovanka přes Špejchar a Letnou pod Stromovkou a Vltavou do Troje. Sice se nemá pojmenovávat podle živých osob, ale lze předpokládat, že než bude ten automobilový okruh otevřen, V. Klaus už mezi živými nebude.
Rzeczpospolita
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 112
Registrován: 9-2004


Odesláno Úterý, 18. září 2007 - 15:19:27   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

To jste mu tedy už moc života nepopřál.

(Příspěvek byl editován uživatelem Rzeczpospolita.)
Bus stop, rat bag, ha ha, charade you are
P_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 375
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 19. září 2007 - 12:13:14   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

V novinách se objevilo, že Přezletice se chtějí připojit k Praze. Jak se budou řešit duplicitní názvy ulic? Bude se přejmenovávat?
218
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 936
Registrován: 5-2003


Odesláno Středa, 19. září 2007 - 12:48:07   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

P_v: Pravděpodobně (tedy skoro jistě) ano. Zatím se to tak dělalo při všech připojováních. Možná to neproběhne hned, ale v horizontu nějakých pár let, těžko říct.
Žiju si jako v pohádce, když nechci nejdu do práce
Venku se pasou ovce, dělá si každá co chce
Divokej Bill
Quex
Administrátor

Číslo příspěvku: 4465
Registrován: 5-2002


Odesláno Středa, 19. září 2007 - 13:35:17   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

V novinách se objevilo, že Přezletice se chtějí připojit k Praze.

Chtít mohou, ale je to záležitost i hl. m. Prahy a Středočeského kraje (změna hranic), takže bych to rozhodně neviděl jako hotovou věc. Navíc hranice krajů lze měnit pouze zákonem, takže o tom bude muset ještě rozhodnout parlament.
"Doba střelců neminula. Přesvědčím Vás o tom. A nejen Vás!"
Jonášek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 81
Registrován: 8-2007


Odesláno Středa, 26. září 2007 - 15:47:37   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Quex: Přezletice k Praze chtějí, Praha je chce taky a Středočeský kraj je pustí. Takže do roka by mohly být v Praze. Reportáž v pořadu Z metropole ČT1 (nově 1 s pruhem)
Quex
Administrátor

Číslo příspěvku: 4474
Registrován: 5-2002


Odesláno Středa, 26. září 2007 - 16:18:32   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Praha je chce taky a Středočeský kraj je pustí.

Znovu opakuji - hranice krajů lze měnit pouze zákonem, takže je to hlavně věc parlamentu.
"Doba střelců neminula. Přesvědčím Vás o tom. A nejen Vás!"
Borovička
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1471
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 26. září 2007 - 16:23:07   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Když jsme u těch duplicitních názvů ulic tak na hranicích Prahy jsou ulice, které mají 2 názvy - pražský a středočeské obce. Místní sice ví kam patří, ale tvůrci map s takovou ulicí zápolí. Snad jen jedna firma tam uměla vpašovat oba názvy jedné ulice.

(Ještě vysvetlení - nejde o pokračování ulice, ale o 2 názvy v celé délce ulice/uličky)
Quex
Administrátor

Číslo příspěvku: 4476
Registrován: 5-2002


Odesláno Čtvrtek, 27. září 2007 - 08:36:15   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jasně, to je tuším v Šestajovicích, kde hranice Prahy a Šestajovic prochází osou (dlouhé) ulice.
"Doba střelců neminula. Přesvědčím Vás o tom. A nejen Vás!"
Borovička
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1474
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 27. září 2007 - 10:31:27   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ano ulice jsou Holekova a Lesní, ale v mapách je s oblibou kreslena Lesní jako krátká ulička a Holekova pokračuje jako dlouhá. Lesní ulice je v Praze Kunraticích.

A aby to nebylo jednoduché tak ta dlouhá část ulice se jmenuje Holekova i v Šestajovicích a rozdvojení je jen v krátkém úseku té Lesní uličky.
218
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 949
Registrován: 5-2003


Odesláno Čtvrtek, 27. září 2007 - 10:57:20   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nevíte někdo souvislosti, proč vlastně hranice Prahy prochází takhle zástavbou? Přijde mi zvláštní, že by to soudruzi tehdy tak naplánovali...To si tehdy Šestajovice dokázaly vyvzdorovat "samostatnost"?
Je ale fakt, že co jsem slyšel v Horoměřicích "místní drby", tak Horoměřice měly v roce 1974 taky spadnout pod Prahu, ale nějakým způsobem se to taky odvrátilo.
Žiju si jako v pohádce, když nechci nejdu do práce
Venku se pasou ovce, dělá si každá co chce
Divokej Bill
Quex
Administrátor

Číslo příspěvku: 4477
Registrován: 5-2002


Odesláno Čtvrtek, 27. září 2007 - 11:27:38   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Zvláštní to je, protože Šestajovice tvoří s Klánovicemi jednu aglomeraci, na rozdíl od jiných obcí, které byly k Praze připojeny daleko nelogičtěji. V rozsahu připojených obcí tenkrát hrál velkou roli územní plán Prahy, tzn. jaká sídliště se budou kde stavět, přičemž někde se to do puntíku realizovalo (např. oblast Jihozápadního města, kde v roce 1974 byl Zličín poklidné městečko za Prahou) a někde prostě ne.
"Doba střelců neminula. Přesvědčím Vás o tom. A nejen Vás!"
Borovička
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1475
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 27. září 2007 - 12:49:05   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Horoměřice jsou v ose přistávací dráhy letiště, s širším okolím i té nově plánované dráhy. Proto to asi nebyla perspektivní oblast pro 15 patrové paneláky .-) Akorát dnes realitky občas zatají blízkost letiště i plánovaný dálníční obchvat Prahy, který se Horoměřic týká ve variantě Suchdol i Nesuchdol. A předsedové MNV v těchto předpražských velkých obcí byli docela vlivní soudruzi, už tehda se tam jistě točilo i něco peněz a lobbovalo.

Diskusní skupiny | Poslední den | Poslední 4 dny | Stromové zobrazení | Vyhledávání | Seznam uživatelů | Nápověda | Program Credits Administrace