K-report
 

Archiv do 30.října 2007 Odhlásit | Diskusní skupiny | Vyhledávání
Moderátoři | Registrace | Editace profilu

Diskuse K-report » Tramvaje a metro » Nové tramvaje » Staré archivy » Archiv do 30.října 2007 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3607
Registrován: 5-2002


Odesláno Pátek, 26. října 2007 - 20:24:52   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nortone, kdo tu píše o lžích? Tady se píše o počtu objednaných tramvají. Hraju si s čísly. A pokud kolem sebe kopeš a napadáš někoho, že lže, napiš mu aspoň v čem lže!
Sergeilbc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1892
Registrován: 10-2004


Odesláno Pátek, 26. října 2007 - 20:36:28   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Souhlas s Vladassem. Dnes jsem měl možnost se svéz oběma typy Bombardierů v drážďanské verzi a nic vhodnějšího pro jejich dost specifický provoz není.
VEB Verkehrsbetriebe der Stadt Dresden - Ihr Partner im städtischen Nahverkehr
Fotoweb městské hromadné dopravy
Aktuálně z Liberce a okolí
Quakeman
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.151.217.130
Odesláno Pátek, 26. října 2007 - 21:03:05   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Aby som to tu prerušil,keď bola 06T na skúškach v Bratislave všimol som si že po prejdení oblúkom hobľovala koľajnice zaujímavým spôsobom a to obe vnútorné strany smerom von tým pádom zväčšovala rozchod,po prejdení zostali v žliabkoch koľajníc kovové špony ako odpad po sústružení sústruhom ale boli rovné asi 15-20cm dlhé a tenké ako alobalová fólia.Naproti tomu keď prešlo tým istým oblúkom množstvo T3 tak oblúk to hobľovalo tým spôsobom že jednu koľajnicu smerom von a druhú smerom dnu ale koľajnice to len leštilo a zostávali v žliabkoch len malé zrniečka kovu-kovový prach.Podľa môjho laického odhadu je pomer opotrebenia oblúkov asi 1-06T : 5 až 6 súprav T3. U nás v Bratislave vydržia okolky na T3 150 až 160 tisíc km. Čo vy nato? Akú majú životnosť okolky na 14T u vás?
Demon3
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 783
Registrován: 2-2006


Odesláno Pátek, 26. října 2007 - 21:24:20   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Těžko lze porovnávat bez znalosti poměrů tvrdosti kola a kolejnice v Praze a Bratislavě.
Životnost kola (nikoliv okolku, ale celého kola !) na 14T v Praze je cca 100 tis.km.
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Malý_fotograf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2046
Registrován: 5-2002


Odesláno Pátek, 26. října 2007 - 22:36:51   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No to je krásný to takhle srovnávat. A co takhle říct, že 14T má ty kola jakože menší?
Každý je šotouš, ale v jiné věci...

poštu posílejte na: stepan.esterle(a)dopravni.net
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 36626
Registrován: 4-2003


Odesláno Sobota, 27. října 2007 - 03:56:46   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin:
Bohužel je to asi rok a půl zpátky a k-report nearchivuje.

A co třeba se podívat na https://www.k-report.net/discus/archiv2006/48/48.html?
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Masinka
Moderátor

Číslo příspěvku: 2291
Registrován: 6-2002


Odesláno Sobota, 27. října 2007 - 14:56:22   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Vladass:
To, že jsme u nás zvyklí kupovat to, co se nám nabídne (setrvačnost od T3, KT8, T6) jen náš problém.
No nevim. To snad ČKD vyrábělo tramvaje do Sajuzu a Praha si jich jen tak mimochodem pár pořídila? Nebo teď Škoda nevyvíjí tramvaj přímo pro Prahu?

Do Prahy pochopitelně 14T zrovna nejvhodnější není. Ale to nebude ani 15T.
S argumentem rozbitých tratí bych si dovolil nesouhlasit, 14T po nich jezdit umí docela dobře. Nicméně 15T vhodná opravdu nebude z jednoho prostého důvodu - kapacitně nenahradí 2xT3, míst k sezení má mít zhruba 60, což je dokonce míň než 14T. Navíc jsem poněkud skeptický k uvedení celkem složitého systému pohonu do reality. Pokud to bude fungovat, tak si minimálně hodně počkáme.

Interiér bude sice o něco prostornější, ale naopak přibudou hodně úzké klouby...
Trupman
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 537
Registrován: 12-2005


Odesláno Sobota, 27. října 2007 - 16:21:35   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Masinka: A Vy o 15T něco víte, že o ní takhle vyprávíte? A nechcete něco zveřejnit, naznačit (nebo poslat na meil) ?
Vždy může být hůř
I seek you: 246-442-983
Vladass
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2414
Registrován: 3-2004


Odesláno Sobota, 27. října 2007 - 17:46:11   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Masinka: Samozřejmě, ČKD chrlilo, a podniky kupovaly. Z toho tak trochu plyne i ta setrvačnost.
Tak 14T se vyvíjela pro Prahu, tomu tak jest. Nicméně, totéž je dodáváno do Brna (změna jedněch dveří a drobností nemění specifické vlastnosti vozidla)!

O 15T toho moc nevím, nicméně nevidím důvod, proč by nemohla nahradit 2xT3? Vše se odvíjí od plochy podlahy (potažmo počtu sedadel). 14T by také pobrala mnohem víc cestjících, kdyby bylo méně sedadel v nesených článcích, jenže tím by vzrostla plocha podlahy a při plném zatížení (které sice stanoví norma, jinak jen to nesmysl) by nesplnila nápravové tlaky. Dáno především pouze šesti nápravami a třemi podvozky.
Toto u 15T nehrozí. Takže lze očekávat větší plochu podlahy, a u toho plynoucí větší kapacitu cestujících.
Ale oficiální údaje nenám!

Já bych se ani nebál o uvedení složitého systému do reality, ale spíše o jeho spolehlivost na daných tratích dané kvality. Asi lze očekávat nárůst neodpružených hmot na nápravách, a to nekvalitní tratě nemá rádo
Masinka
Moderátor

Číslo příspěvku: 2293
Registrován: 6-2002


Odesláno Sobota, 27. října 2007 - 18:47:13   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nicméně, totéž je dodáváno do Brna
To se má pro Brno vyvinout úplně nová tramvaj? Co je v brněnské síti tak zásadně odlišného od Prahy?

Tím vývojem pro Prahu jsem myslel 15T - přeci jenom 14T je jen upravená Vektra.

nevidím důvod, proč by nemohla nahradit 2xT3
No tak sedících jako v 2xT6 při 2+1 a prostoru pro stojící očekávám méně, už kvůli těm úzkým kloubům.

Takže lze očekávat větší plochu podlahy
Poměr stojících a sedících si nemůže DP do objednávky napsat podle nálady, na to jsou dneska nějaké směrnice či co...

Asi lze očekávat nárůst neodpružených hmot na nápravách
Pokud to vůbec nějaké nápravy mít bude
Radek31
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 344
Registrován: 4-2006
Odesláno Sobota, 27. října 2007 - 23:34:49   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No tak sedících jako v 2xT6 při 2+1 a prostoru pro stojící očekávám méně, už kvůli těm úzkým kloubům.
určitě? je stejně dlouhá jako 2xT6, ale má jen jednu kabinu a pro cestující bude využito i místo, kde má T6 spřáhla a díru mezi vozama
takže podle mého názoru uveze o pěkných pár lidí víc než 2xT6 v uspořádání 2+1
a co je nejlepší - díky uspořádání dveří a nízké podlaze bude výměna cestujících probíhat řádově rychleji - myslím si, že to bude první tramvaj schopná vyjíždět JŘ lépe než zrychlovač
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 205
Registrován: 5-2004
Odesláno Neděle, 28. října 2007 - 00:49:12   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nicméně 15T vhodná opravdu nebude z jednoho prostého důvodu - kapacitně nenahradí 2xT3, míst k sezení má mít zhruba 60, což je dokonce míň než 14T.
Pozor, 14T a odvozeniny mají nejmenší poměr kapacity na délku a po K2 druhý největší poměr míst k sezení na délku vozu z u nás jezdících tramvají:

2 x T3: 46 sedících, 174 stojících při 5 os/m^2
14T: 69 sedících, 131 stojících při 5 os/m^2

(Příspěvek byl editován uživatelem David Jaša.)
Prox
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 629
Registrován: 3-2004


Odesláno Neděle, 28. října 2007 - 09:47:26   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Já bych také ten přílišný optimismus ohledně 15T nesdílel. Každé nízkopodlažní vozidlo už ze své podstaty bude mít hodně členitý interiér, který bude vzbuzovat pocit úzkého prostoru. Například neznám nízkopodlažní autobus, který by měl prostor vyřešen s ohledem na přepravu větších zavazadel (kufr, krosna, ...) nebo třeba psa (snad jen jezevčíka lze nacpat pod sedačku, ale na podestu se nedostane).
Ikdyž v mnoha případech to má za vinu dopravce, který si nedokáže objednat příslušné úpravy interiéru a dává přednost co nejvyššímu počtu sedaček.
Chlapci, to jste si spíš měli vyfotit toho bobra, co tu chcípnul minulý týden!
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3608
Registrován: 5-2002


Odesláno Neděle, 28. října 2007 - 10:20:20   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Prox:
Každé nízkopodlažní vozidlo už ze své podstaty bude mít hodně členitý interiér
To bych moc netvrdil. Combino BKV Je otázka, co s interiérem udělají otočné podvozky, které Combino nemá.
Masinka
Moderátor

Číslo příspěvku: 2299
Registrován: 6-2002


Odesláno Neděle, 28. října 2007 - 10:37:09   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin:
Tak jestli z tohodle si máme brát příklad . 15T bude mít samozřejmě užší klouby, asi jako ten prostor v kombínu nad koly - jinak to ale bude zase prostornější. Mmj to pešťské kombíno je asi celkem úzké, nebo se pletu?

15T rozhodně bude pro lidi lepší než 14T, ale klasický "nášlap" jako v T3 se do ní nevejde, to ale asi do žádné NP tramvaje a možná je to dobře. Já bych si přeci jenom představoval něco delšího, co by spíš 2xT3 kapacitně předčilo. Ano vím, zastávky atd. Není to jednoduché.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3609
Registrován: 5-2002


Odesláno Neděle, 28. října 2007 - 11:17:30   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mašinka:
Já jen reagoval na příspěvek Proxe, že nízkopodlažní vozidlo musí mít ze své podstaty členitý interiér. Přičemž je mi jasné, že 15T bude vypadat jinak.

ale klasický "nášlap" jako v T3 se do ní nevejde
Proč? Délka přes 30 metrů, šestery dvoukřídlé široké dveře, čtyři podvozky. Problém interiéru 14T je kvůli třem podvozkům - vysokému nápravovému zatížení a tomu podřízenému interiéru. U 15T by toto přeci mohlo padnout.

Já bych si přeci jenom představoval něco delšího, co by spíš 2xT3 kapacitně předčilo
Kontakty, zastávky, legislativa... Taky by se mi trojičky na 22 moc líbili. Tady to chce spíš důslednou preferenci, větší propustnost křižovatek a zkrácení jízdních dob. Pak můžeme se stejným vypravením zkracovat částečně intervaly. I když tohle je v Praze hudba budoucnosti.
Pvvs
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2765
Registrován: 7-2003


Odesláno Neděle, 28. října 2007 - 12:40:32   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No trojicky sou podle me krokem zpet. Radsi bych videl neco jako NGT12DD, nebo budapestsky combino. tedy dlouhou kloubovou tram.Min nevyuzityho prostoru na kuple, kabiny..
A budapest combino mi az tak spatny nepripadalo.
http://fotogalerie.svetmhd.net/index.php?/category/179
i interier.
S trpělivostí učitele zvláštní školy dojdeš nejdál Vyměním Setright za ZX Spectrum +2/3.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3610
Registrován: 5-2002


Odesláno Neděle, 28. října 2007 - 12:42:22   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A co pevný podvozky a pražský kopce? Jinak by se mi Combino samozřejmě taky líbilo. Ten prostor uvnitř je fantastickej.
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 208
Registrován: 5-2004
Odesláno Neděle, 28. října 2007 - 13:02:21   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pokud na anglické wikipedii nekecají, tak má budapešťské Combino podvozky otočné (a pokud se mi jen nezdá, že na podlední Pvvs-ově fotce je 5. článek natočený na opačnou stanu než, tak asi nekecá...
Pvvs
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2766
Registrován: 7-2003


Odesláno Neděle, 28. října 2007 - 13:09:40   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Se zda, pac to sou rovny koleje na konecny. Spis se to chova jako souprava dvounapravovych vozu, pac co clanek, to podvozek. Zadny neseny clanky.
S trpělivostí učitele zvláštní školy dojdeš nejdál Vyměním Setright za ZX Spectrum +2/3.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3612
Registrován: 5-2002


Odesláno Neděle, 28. října 2007 - 13:12:38   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

David jaša:
Žádný Combino nemá otočný podvozky. Ona vlastně ani neexistuje tramvaj 100% nízkopodlažní s otočnými podvozky. Proto je tu hodně lidí zvědavejch, jak to ta Škodovka chce vlastně udělat.
Pavel_tarant
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 34
Registrován: 9-2007
Odesláno Neděle, 28. října 2007 - 13:20:23   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Budapešť Combino má pružně uložené podvozky pod skříní, nicméně nikoliv otočné. Opět obdoba uložení ala 14T apod.
TMB
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.149.108.7
Odesláno Neděle, 28. října 2007 - 13:21:53   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jenže otočné podvozky potřebují také prostor pro otáčení. Zvlášť u 100% NP vozu to pak nutně vede k zúžení průchodu na minimum. Ono se stačí podívat na řešení rozmístění seadel nad podvozky u RT6S. Myslím, že u 15T bude proto průchod nad podvozky dost omezený - odhaduji tam uspořádání sedadel 2+2, případně podélné stejně jako u 14T.
Nodes
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 658
Registrován: 4-2003
Odesláno Neděle, 28. října 2007 - 13:50:00   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

MARTIN: 100% NP tram s otocnymi podvozkami jazdi v Lille.
http://grizzli.beat.free.fr/fer/urbain/liltra.htm
Ybalgin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 286
Registrován: 1-2007


Odesláno Neděle, 28. října 2007 - 14:27:37   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

nebo taky něco italského - Socimi - 100% NP PCC
fotku sem našel jen tuhle: http://www.photorail.com/phr0/tram/milano/socimiLRV-1988offteodosio.jpg
Jako jsem já miloval vás,tak se i vy milujte navzájem (znalí pochopili,neznalí ignorují...)
MKzB
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.102.104.140
Odesláno Neděle, 28. října 2007 - 14:51:11   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Vypadá to, že Socimi S-350 LRV už nejezdí.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3614
Registrován: 5-2002


Odesláno Neděle, 28. října 2007 - 15:12:36   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

TMB:
To je mi jasné, že se průchod určitě zúží. Mně jde o koncepci, jak takový podvozek pod nízkou podlahu vůbec nacpat.

Nodes:
Tady mi připadá, že to má otočné podvozky pouze ty krajní. Ty uprostřed jsou na bázi ULFu, alespoň tak se mi to jeví. Tím pádem to otočné podvozky nejsou. Jsou vůbec ty nekrajní podvozky hnané?

Ybalgin:
Tohle bych snad ani nenazýval níkopodlažní tramvají. Dostalo se to vůbec do sériové výroby?
že_by
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 284
Registrován: 6-2007
Odesláno Neděle, 28. října 2007 - 15:49:38   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Martin 3609:
Interier budapešťského Combina je sice vzdušný, ale ne prostorný a tedy ani plně kapacitní. Ve voze je spousta nevyužitelného prostoru. A jinak to ani být nemůže. Podívejte se na fotku ještě jednou - sedadla 1+1 a vedle nich prázný prostor, schodek leda na odložení aktovky. Logicky, protože podvozek se nějak zakapotovat musí. Šlo tam také umístit "půldruhasedadla" pro milence nebo tlusťochy, ale to kapacitu neřeší, nebo dvojsedadla za cenu zúžení uličky.
Zkrátka nad podvozky to o mnoho lepší být nemůže.
Jinak JMP (jeden maďar povídal), že Combína jsou denně propírána v maďarské TV kvůli poruchám a je prý i tendence za kombína v BKV srážet hlavy. A to s nimi neměli takové problémy jako např. v Postupimi.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3616
Registrován: 5-2002


Odesláno Neděle, 28. října 2007 - 15:53:35   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

že by:
O důvod víc proč kupovat české výrobky.
že_by
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 285
Registrován: 6-2007
Odesláno Neděle, 28. října 2007 - 16:09:11   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

To je otázka pohledu na problém.

Z mého čistě subjektivního pohledu se mi nejvíce líbí drážďanské NGT12DD, jestli jsem správně seřadil písmenka.... Tedy ty cca 45-metrové vozy. Má 3 články se 2 otočnými podvozky, jedním schodkem a sedadly 2+2 (ráj pro penzisty) + 2 nesené kapacitní zcela bezbariérové články. Tramvaj lze poskládat i jako osminápravové vozidlo (2 + 1 článek) a takto by měl vypadat i Superior, pokud bude důvod (kupec) ho někdy vyrobit.
Předpokládám, že podobně může vypadat i ta Škoda 15T, ale ta se bude (prý) tvářit jako zcela nízkopodlažní. Uvidíme u jakého počtu sedadel bude i bezbariérová.
Sergeilbc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1903
Registrován: 10-2004


Odesláno Neděle, 28. října 2007 - 16:28:53   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

že by: Doplním: Písmenka mají být správně "NGTD12DD" (uf, strašný název), sedadla bych nazval spíš 2+1,5 (jak jste uvedl "pro milence nebo tlusťochy" :-)). Skvělá to tramvaj.
VEB Verkehrsbetriebe der Stadt Dresden - Ihr Partner im städtischen Nahverkehr
Fotoweb městské hromadné dopravy
Aktuálně z Liberce a okolí
Nodes
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 659
Registrován: 4-2003
Odesláno Neděle, 28. října 2007 - 18:50:57   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

MARTIN: Lillska Breda bola, ked sa dobre pamatam, prezentovana s pohananymi krajnymi podvozkami.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3621
Registrován: 5-2002


Odesláno Neděle, 28. října 2007 - 18:56:15   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Takže vnitřní podvozky jsou nehnané a ještě neotočné. Najde se tedy 100% nízkopodlažní tramvaj se všemi otočnými a hnanými podvozky? Socimi LRV S-350 byl asi jen prototyp.
že_by
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 286
Registrován: 6-2007
Odesláno Neděle, 28. října 2007 - 19:42:33   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Martin - 3621
Obávám se, že sériová, spolehlivá 100% nízkopodlažní a ještě k tomu i uvnitř bezbariérová tramvaj neexistuje. A pokud zrovna tohle slibuje Škodovka a DPP bez toho, aby existoval alespoň funkční prototyp, rovnou objedná 250 ks této chiméry, tak to při zkušenostech s předchozími prototypy ze Škodovky moc dobrého nevěstí. Ale Praze to upřímně přeju! Tedy, pokud ten potenciální problém nezaplatí z daní i nepražáci...
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3623
Registrován: 5-2002


Odesláno Neděle, 28. října 2007 - 21:16:59   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

že by:
DPP bez toho, aby existoval alespoň funkční prototyp, rovnou objedná 250 ks této chiméry
Co je na tom divného? Už tu po několikáté opakuju, že tramvaj je kusovka a ne sériovka. Škoda Octavia vyráběná ve statisících není to samé, co šatní skříň na míru. V letecké branži se toto děje naprosto běžně. Boeing i Airbus než spustily oficiální výrobu všech svých strojů, musely nejdříve nasmlouvat několik pevných objednávek. Jen pro zajímavost, do vývoje Airbusu A380 vrazil koncern 200 miliard korun. Pokud neprodá více, jak 500 kusů, nikdy se vynaložené náklady nevrátí. A zaplatí to celá EU, včetně Vás. To Vás nepálí? Upřímně Airbusu přeju a projektu A380 obzvlášť úspěch, ale bude to mít velmi těžké. Stejně tak bylo mnoho aerolinek postaveno před rozhodnutí koupit či nekoupit. Přesto než byl v roce 2005 první prototyp A380 vytažen z hangáru, bylo na něj nasmlouváno 100 pevných objednávek. Jedna A380 = 7 miliard Kč. A nevzpomínám si, že by Frantíci nebo Němci hlasitě kritizovali krok státních aerolinek objednat 14 resp. 25 těchto "chimér" za miliardy Eur. A to dávno před tím, než vůbec někdo fyzicky spatřil první nýt z těchto obrů.
Takže i u tramvají o nějakém prototypu vůbec nemůže být řeč. Stále se tu bavíme o tramvajích, nikoli o automobilech nebo kancelářských seslích. Á propo, prototyp Varia LF3 se nalézá kde? Já znám jen dva kusy této tramvaje - 1601 a 1602 v majetku DPO. Nebyl to i tady zbytečný hazard od ostravského DP rovnou z Krnova kupovat tramvaj z obrázku?
Nobody
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 217
Registrován: 10-2003


Odesláno Neděle, 28. října 2007 - 23:16:56   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

"Najde se tedy 100% nízkopodlažní tramvaj se všemi otočnými a hnanými podvozky? "

Jediná taková byla ta od Socimi, zůstalo to u prototypu. Firma navíc šla do bankrotu.

Jiné zajímavé vozidlo je Vevey Be 4/8. Jak už ale název napovídá, z osmi náprav to má hnané čtyři, takže ty nízkopodlažní otočné podvozky nejsou hnané. Ale aspoň něco.
http://www.bernmobil.ch/unternehmen/fahrzeugpark.php
Pulitzer for Havlík
Masinka
Moderátor

Číslo příspěvku: 2304
Registrován: 6-2002


Odesláno Neděle, 28. října 2007 - 23:31:30   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

to při zkušenostech s předchozími prototypy ze Škodovky moc dobrého nevěstí
Ona snad 14T nevykazuje dostatečnou spolehlivost?

Martin:
Interiér Combina se mi teda silně nelíbí, mimo jiné tam musí sedět strašně málo lidí...

odhaduji tam uspořádání sedadel 2+2
Jedny kátéčka už stačily.

Najde se tedy 100% nízkopodlažní tramvaj se všemi otočnými a hnanými podvozky?
A bude 15T taková? Si nejsem vůbec jistý...
Wang
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 310
Registrován: 8-2007
Odesláno Neděle, 28. října 2007 - 23:35:48   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

To si není jistý asi nikdo, kdo 15T ještě neviděl, alespoň na výkresu. Pořád tady někdo něco jen naznačuje, ale zatím ještě nikdo se stoprocentní jistotou neřekl, jak bude opravdu 15T vypadat a jaké bude mít parametry, vlastnosti...
Mayg
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1659
Registrován: 11-2004


Odesláno Neděle, 28. října 2007 - 23:41:20   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad Martin: Nebyl to i tady zbytečný hazard od ostravského DP rovnou z Krnova kupovat tramvaj z obrázku?
No jasně hazard to nepochybně byl, přece jen koupit 1Ks tramvaje který vychází z modelu kterého se ve měste prohání desítka kousku.
A pak mi řekni jaký je hazard koupit jich 250Ks o kterých nikdo nic neví :-)
Ostrava: 2007 Genocida tramvají T3 započala wanpír se šíří 775,747,777,750,770,749
Foťte kachny! Než jim upadne druhá hlava a bříško se propadne dolů (Už jich moc nezbývá )
Fotky nejen dopravní
Hnidopich
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 402
Registrován: 6-2004
Odesláno Pondělí, 29. října 2007 - 00:06:05   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin:

S ohledem na dosud neúspěšné hledání vozu, který by odpovídal zadání (aniž bych pochyboval o genialitě českého (plzeňského) inženýra), je otázka, zda-li to fakt může rozumě fungovat a ještě nestát neúměrně moc korunek.

Šatní skříň na míru chci jednu a když to nebude odpovídat tomu, na čem jsme se dohodli, hodím ji truhlářovi na hlavu. I když budu mít fakt velký palác s hodně šatníky, tak nevím, jestli se spokojím s tím, že řeknu své představy truhlář kývne a dá se do výroby 250ks ;).

Letadla... no ano, ale o tom, že když se to udělá vetší, tak to bude lítat snad nebylo až tak moc pochyb (a svého času o tom uvažoval i Boeing). Ale když vám někdo nabídne letoun rozměru tak A320 pro 1000 pasažérů a jako bonus spotřebu dva litry vodky na hodinu letu, tak je na místě mít se na pozoru. Zejména, když letadel zatím vyrobil celkem málo a vyvolávající smíšené dojmy - v rámci úhybného manévru nazvané tzv. přechodné typy. ;)

Jiná kapitola je: byly vůbec požadavky DPP rozumné? A reálné? (No Škoda kývla a nic zákulisního se v tom hledat nesmí, takže to sruhé určitě není problém


ad příspěvek 3609 (délka vozu/soupravy):

Tu legislativu bych nebral tak vážně, kdyby to opravdu bylo potřeba, tak předpokládám, že při vhodném zatlačení tu a potažení onde to prostě není tesáno do kamene. Takových zákonů ke kterým by se jedna malá novelka dala "přilípnout". ;)
521
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.102.15.64
Odesláno Pondělí, 29. října 2007 - 00:33:10   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Martin nelíbí se mi jedna věc a to, že tady 15 T obhajuješ aniž by kdokoliv ,,z nás´´ co se dopravou buď to živíme, nebo ji máme jako koníčka, věděl něco bližšího či viděl nějaký prospekt.

Ano jsem Ostravák, ano Vario se mi líbí. 14T a její modifikace mi nevoní. Ale v Dopravním magazínu jsem si přečetl zajímavý článek o principech a trendech v tramvajové dopravě od ing. Pohla. Tedy pochopil jsem za co se v uvozovkách tady pereš. Ano dělat dopravu v 21. století se starými vozy se nedá. Jenomže to není jen o vozech , ale o politice na radnici, kraji, v parlamentu, v Bruselu... Zkrátka co přinese 15 T jiného než Vario LF 3. Nic. Neberu teď, že 15 T by měla být 100% nízkopodlažní ( čemuž nevěřím). Jaký užitek z ní bude? Zeptej se cestujícího co chce - v zimně teplo, v létě chládek, aby nejel v přeplněném voze, aby se cítil bezpečně a byl rychle z bodu A v bodě B. Splní mu to 15 T, Vario? Asi ne, že? Můj děda jezdí pravidelně Astrou. Chodí si sednout do VP části, protože se bojí, že v NP části je moc nízko a když se tramvaj srazí z autem a on tam bude sedět - zkrátka nevěří tomu ( Jestli mi tu teď někdo bude otřískávat o hlavu pevnostní charakteristiky skříně, tak předem děkuji - nechci.)

Moderní tramvaj není jen o voze, ale i o infrastruktuře, preferenci tram. dopravy před individuální a hlavně o podpoře ze strany politiků.

A ještě jedna věc Š 11 a Karosa 950 je furt jedno a to samé. Co v tomto přinesl nového Citybus? Ano je nízkopodlažní, ale mě se v něm špatně sedí (na hodně místech), je mi v něm horko atd. V 950 se sedí líp. Proto mě se velice zamlouvá kompromis v podobě Crossway LE. Tím tady nechci rozpoutat diskusi jestli 100% NP či ne. Jen chci říct, že dívat se na západ nemůžeme, nemáme na to. Na východě, taky toho moc neuvidíme. Takže snažme se si zlepšit to co máme na co jsme zvyklí doladit to k dokonalosti. Vím toto nepůjde, protože jsme to co jsme.
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4161
Registrován: 8-2003


Odesláno Pondělí, 29. října 2007 - 08:22:40   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A pak mi řekni jaký je hazard koupit jich 250Ks o kterých nikdo nic neví

To že šotoscéná ví prd, neznamená, že někdo ostatní neví víc. K-R (a podobné šotodiskuze) opravdu není pupek světa...
Nebudeme sedět doma a půjdem tancovat...!
TMB
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.77.114.50
Odesláno Pondělí, 29. října 2007 - 09:51:10   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Existuje opravdu taková jistota, že to opravdu nedopadne třeba jako s RT6? Když ty se objednávaly, už dokonce po Praze jezdil prototyp.
Projektu 15T určitě držím palce a přeji DP Praha i Škodovce, aby to vyšlo. Ale vidím zde určitá možná rizika - co když nakonec tento typ opět nesplní očekávání, bude možno nějak od smlouvy na 250 vozů odstoupit?
Proto naprosto chápu DP, které za současné situace dávají přednost vozům řady Vario, u nichž je jistá poměrně vysoká míra provozní spolehlivosti a vhodnosti pro stávající tramvajové systémy. Neudělal by třeba DP Brno lépe,kdyby teď pořizoval více Varií LF, LF2 nebo dokonce LF3 a místo smlouvy na "až 100 vozů" 13T počkal na 15T? Prostě blížily se volby,tak se najednou musela honem uzavřít smlouva na nákup tramvají. A z čeho je zaplatit ať si vyřeší nově zvolené zastupitelstvo.
Isidor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 43
Registrován: 10-2004
Odesláno Pondělí, 29. října 2007 - 11:23:14   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Rámcová smlouva pro 15T je na minimálně 20 ks (s možností zvýšení na 250), pokud vím.
J_p
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 408
Registrován: 8-2004


Odesláno Pondělí, 29. října 2007 - 12:28:56   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Prox: Například neznám nízkopodlažní autobus, který by měl prostor vyřešen s ohledem na přepravu větších zavazadel (kufr, krosna, ...) nebo třeba psa (snad jen jezevčíka lze nacpat pod sedačku, ale na podestu se nedostane).

Co treba tenhle? odkaz

Spolecnost Aarhuske tramvaje nemela z dob tramvajoveho provozu jen nazev, ale i nastup zadnimi dvermi. V zadni casti autobusu je prostorna nizkopodlazni plosina, kam se uvedene bez problemu vejde. A nejen to. I vozickar a automat na jizdenky se vejde.

V "normalnich" NP autobusech slouzi ke stejnemu ucelu prostor u strednich dveri se sklopnymi sedackami. Tam se take vsechno vejde, jen ten automat chybi a jizdenky doplnkove prodava ridic.
odkaz interier
:-)
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 210
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 29. října 2007 - 12:37:25   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

V Brně se podle mě postupuje stále rozporuplně. Na jednu stranu chceme nakupovat 100 vozů s pevnými podvozky, které jsou nenáročné na průjezdné profily, ale pro komfortní jízdu vyžadují oblouky s přechodnicemi, na druhou stranu se např. při rekonstrukci trianglu na České nevložila ani jedna přechodnice, ale zato ho zdobí krásné esíčko pro bezkolizní průjezd wan a KT8 (na snímcích dole). Tím chci říct, že je podle mě celkem jedno, zda půjde DPMB cestou wan, vozů typu Superior nebo Flexity Classic nebo vozů s pevnými podvozky, ale jedno z nich by si měl vybrat a držet se toho, protože infrastruktura vhodná pro všechny druhy tramvají zároveň je prostě ta nejdražší možná a nepřizpůsobení infrastruktury vozům zase prodraží její opotřebení i provoz vozů .

 
 
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3627
Registrován: 5-2002


Odesláno Pondělí, 29. října 2007 - 15:00:25   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mayg:
Já reagoval na žebyho, kterej se diví tomu, že někdo kupuje něco co ještě nejezdí. Já na to reagoval tak, že u specifického vozidla, jakým tramvaj bezpochyby je, je to úplně normální. A v nadsázce jsem uvedl hazard s LF3.
A pak mi řekni jaký je hazard koupit jich 250Ks o kterých nikdo nic neví
1) Nikdo ještě nic nekoupil. Rámcová smlouva není totéž, co pevná objednávka.
2) Pokud ty o 15T nic nevíš, neznamená to, že o ní nic neví ostatní. Projekt 15T samozřejmě vidělo už mnoho lidí....
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3628
Registrován: 5-2002


Odesláno Pondělí, 29. října 2007 - 15:13:27   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Hnidopich:
když to nebude odpovídat tomu, na čem jsme se dohodli, hodím ji truhlářovi na hlavu
To může Praha udělat Škodovce také. Záleží na tom, jak je postavena smlouva. Ale to tu snad neřešíme. Pokud sepíšete blbě smlouvu s truhlářem, taky Vám nezbyde nic jinýho, než oči pro pláč.

Hezky bagatelizujete letadla. Tady ani nešlo o to, zda to bude lítat, ale jestli vynaložené prostředky aerolinek povedou k očekávaným ziskům z těchto letadel. Přesto utratily letecké společnosti desítky miliard dolarů ještě dávno před tím, než se vůbec začala továrna na A380 stavět. Ba dokonce Airbus přijímal první objednávky v době, kdy ještě neměl koupené potřebné parcely. Proti tomu je 15T naprostý piánko. Víte vůbec kolik musí letiště investovat do překopání infrastruktury, aby tyto obry mohla pojmout? V době prvního podpisu Singapore Airlines nebylo vůbec jisté, zda Airbus sežene objednávky na 500 letounů. Pokud by tomu tak nebylo, nastal by nejspíše krach celého koncernu Airbus. Ale myslet si, že vyrobit tramvaj je větší hazard, než nejvetší letadlo na světě? A pokud se Vám nelíbí souvislost s letadly, můžeme přejít k ICE nebo k TGV. Kolik francouzské a německé vlády poskytly těmto projektům peněz? Kolik investovala Francie do výstavby vysokorychlostních tratí v době, než TGV spatřilo světlo světa?

byly vůbec požadavky DPP rozumné? A reálné?
To ukáže čas. Každopádně do zakoupení první tramvaje 15T jdou veškeré vývojové náklady na vrub Škodovky.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3629
Registrován: 5-2002


Odesláno Pondělí, 29. října 2007 - 15:21:19   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

521:
Ad Martin nelíbí se mi jedna věc a to, že tady 15 T obhajuješ aniž by kdokoliv ,,z nás´´ co se dopravou buď to živíme, nebo ji máme jako koníčka, věděl něco bližšího či viděl nějaký prospekt
Tak to se hluboce mýlíš.

Moderní tramvaj není jen o voze, ale i o infrastruktuře, preferenci tram. dopravy před individuální a hlavně o podpoře ze strany politiků
Ale o tom se vůbec nehádám.

Š 11 a Karosa 950 je furt jedno a to samé
To tě mohu ujistit, že není. Záleží do jakých extremních srovnání zabrouzdáme. Pokud nám půjde pouze o dostání se z bodu A do bodu B, je na tom stejně kůň i Šinkanzen.

V 950 se sedí líp
I na vozejku?

Proto mě se velice zamlouvá kompromis v podobě Crossway LE
Mně ne. Na příměstské linky prosím. Do města je toto vozidlo pro svou členitost interiéru nevhodné. Nemusíme srovnávat jen Citybus, který má interiér řešený špatně. Jel jsi někdy ve Volvu 7700 nebo ve Scanii OmniCity? I Citaro se mi zamlouvá velice.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3630
Registrován: 5-2002


Odesláno Pondělí, 29. října 2007 - 15:27:05   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

TMB:
Pod Váš příspěvek bych se klidně i podepsal. Jenomže ten kdo nedělá nic, také nic nezkazí, ale také nic nedokáže. Kdyby podle této teorie ke všem novým věcem přistupovali naši pradědové, jezdíme tu dodnes na koních. Možná bychom se nikdy nesvezli ani v té v tramvaji PCC, ale pouze v dvounápravových vozech. Taky tehdy někdo mohl říkat, že se na koncepci PCC vykašle, že to způsobí ve vozovnách, na kolejovém svršku spíš víc škody než užitku.
Radek31
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 345
Registrován: 4-2006
Odesláno Pondělí, 29. října 2007 - 16:10:59   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Škodovka investuje do vývoje 15T asi 300 mil. Kč - takže pokud si někdo myslí, že vyrobí pár kousků a pak to odpíská (viz. přirovnávání k RT6) hluboce se plete - bude to jejich klíčový výrobek pro příštích (minimálně) 10 let
kpt.Hejl
Neregistrovaný host
Odeslán z: 217.196.213.131
Odesláno Pondělí, 29. října 2007 - 18:25:02   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No pokud to bude Radku někdo kupovat,tak ať to vyrábí třeba 100 let,z tvého příspěvku mám silný pocit,jako kdyby se vrátily 70ś-soudruzi z n.p. XYX budou následujících 10 let pro Prahu dodávat....ale plánované hospodářství už tu nemáme,a tak se musím zeptat,vy snad víte něco víc?
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3633
Registrován: 5-2002


Odesláno Pondělí, 29. října 2007 - 19:04:31   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

kpt.Hejl:
Považuji Škodu-Auto za velmi silný tržní subjekt, jehož filosofie se rozhodně nezakládá na plánovaném hospodářství. Přesto mohu s přehledem prohlásit, že Fabia II bude klíčovým automobilem pro následujících 7 let. Totéž platí o Škodě Transportation. Pokud do něčeho investuje nemalé prostředky, asi také očekává, že z nich bude v následujících letech těžit.
Borovička
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1527
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 29. října 2007 - 19:20:18   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jak je to vlastně s kamerami v nových tramvajích 14T a KT8.N2? Uchovává se někde záznam nebo slouží jen jako prosté elektronické zrcátko. Existuje tam možnost ovládat kamery řidičem (nejen přepínat) a zoomování? I tak je možné přes kabinu řidiče nahlížet, co si který cestující zrovna čte, což není z hlediska soukromí to pravé. Kapsářství to asi nezabrání, vandalismu z části ano. Která města v ČR, kromě Prahy mají kamery na vozidlech?
Radek31
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 346
Registrován: 4-2006
Odesláno Pondělí, 29. října 2007 - 21:06:55   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

I tak je možné přes kabinu řidiče nahlížet, co si který cestující zrovna čte, což není z hlediska soukromí to pravé.
he he, ty musíš mít oči jako Superman, protože na tom LCD není vidět vůbec žádná podrobnost - ano, vidím, že si někdo čte noviny, ale nepřečteš imho ani největší titulek (nikdy jsem to nezkoušel, tak jen tipuju)
uvědom si, jak je ta obrazovka velká (nebo spíš malá) a jak velkou oblast zobrazuje
když na 14" (nebo možná ještě menší) obrazovku posíláš obraz kamery zabírající třeba 8m širokou scénu (např. kamera 7 - celý 2. NP článek + část posledního článku až ke dveřím) jaké podrobnosti asi vidíš? navíc ten obraz šumí, jsou přes něj různé pruhy
prostě je to čistě informativní
ovládání? neexistuje, nenastaví ti to ani depo, takže některé kamery jsou měsíce nastavené špatně
zoom? samozřejmě ne
teď se tam montují nové kamery (stejné jako na KT8D5.RN2P), ale ještě jsem neviděl jaký dávají obraz
Borovička
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1529
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 29. října 2007 - 21:45:42   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No já jsem jen chvíli koukal z prostoru pro cestující a neřekl bych, že bych velké titulky nepřečetl. Ale pro špionáž, co si kdo čte, to pochopitelně nestačí. A je to tak i správně. Ksichty lidí jsou ale docela hezké, a proto nelze takový materiál ukládat bez souhlasu těchto osob.
V_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 29
Registrován: 10-2005
Odesláno Pondělí, 29. října 2007 - 22:56:11   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Projekt 15T samozřejmě vidělo už mnoho lidí....
To, že projekt vidělo mnoho lidí ovšem neznamená, že vyrobené vozidlo bude jezdit…
Třeba by mohl Jenki napsat jak dlouhá byla cesta od prototypů Cobry v Zürichu k sériovým vozům. Ostatně tratě v Zürichu mi dost připomínaly Prahu. A Cobra je technicky velmi zajímavý typ tramvaje. Má nebo snad vlastně nemá otočné podvozky?
Brumla
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 57
Registrován: 6-2005
Odesláno Úterý, 30. října 2007 - 07:25:40   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

2 V I
Cesta byla hodně dlouhá s několikaletým zpožděním zaviněným jak změnou majetkových poměrů (projekt vznikl u firmy SIG) tak změnou koncepce hrubé stavby a výrazným nárustem ceny (desítky%).
Nosné články mají 2jednonápravové otočné hnací podvozky. Natáčení podvozků v oblouku je řízeno mechanicky od neseného čláku.
kpt.Hejl
Neregistrovaný host
Odeslán z: 217.196.213.131
Odesláno Úterý, 30. října 2007 - 11:10:44   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martine,o tom že je VW konkurence schopná firma se zakázkama v mnoha zemích myslím nikdo tady nepochybuje.Ale Škoda trans. je v úplně jiné pozici,doufám,že nejste natolik zaslepen,aby jste nevnímal ten zásadní rozdíl.Nebýt Prahy,a dost neobvyklého kontraktu na dodávky 14T,tak by se vývoj tramvají ve Škodovce ekonomicky dost těžko obhajoval.Zbývají totiž jenom zakázky do Brna-rozložené do mnoha let,a že by v Polsku byli nějak z plzeňských tramvají unešeni,a chystali se objednávat dál,tak na to to taky nevypadá.To je tak všechno co je veřejně známo.Já tedy Škodovce přeji,jako každé české firmě,úspěch,ale jsme snad v kapitalismu,a tam není jasné vůbec nic,kromě uzavřených kontraktů (a často ani to ne),někteří lidé tady ale vystupují,jako by bylo dlouho dopředu vše nalajnováno.Tak se ptám,jak to že Radek 31 ví jak dlouho se budou ty 15T vyrábět.Z toho totiž vyplývá,že ví pro koho,na plac se už dnes přece jenom nedělá!Tohle forum snad není firemní výroční schůze,kde se maže akcionářům med kolem huby.Jinak Martine ještě k Vám.Když jsem si tu tak pročítal posledních pár stránek,tak mě dost zarazilo,jak se nebojíte odhalovat rozpory v příspěvcích zde diskutujících,ale sám dost účelově používáte přirovnání k automobilové výrobě,nemůžu si pomoci,ale zkuse si přečíst pár svých posledních příspěvků.Vlastě Zdar!
midar
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.93.179.170
Odesláno Úterý, 30. října 2007 - 13:17:50   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

kpt. Hejl: "...a že by v Polsku byli nějak z plzeňských tramvají unešeni,a chystali se objednávat dál,tak na to to taky nevypadá..."
- a jak Vy víte tohle???

Diskusní skupiny | Poslední den | Poslední 4 dny | Stromové zobrazení | Vyhledávání | Seznam uživatelů | Nápověda | Program Credits Administrace