K-report
 

Archiv do 23.října 2007 Odhlásit | Diskusní skupiny | Vyhledávání
Moderátoři | Registrace | Editace profilu

Diskuse K-report » Tramvaje a metro » Nové tramvaje » Staré archivy » Archiv do 23.října 2007 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
midar
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.101.9.40
Odesláno Sobota, 20. října 2007 - 14:25:07   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Co říkáte na článek v Dopravním magazínu "Principy a trendy v tramvajové dopravě"?
Osobně se domnívám, že by si jej měli dobře přečíst všichni ti, kteří o nákupu tramvají v našich městech rozhodují a hodlají v širší míře modernizovat vozový park tramvajemi VarioLF ve všech jejich verzích...
TMB
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.149.108.7
Odesláno Sobota, 20. října 2007 - 17:54:39   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No, snůška blábolů a sc-fi.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3545
Registrován: 5-2002


Odesláno Neděle, 21. října 2007 - 12:01:17   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

TMB:
To si rozhodně nemyslím. S tím článekem se ztotožňuji a pan Ing. Pohl má v mnohém pravdu. Jakékoliv prodlužování životnosti 40 let starých vozů přinese jen zakonzervování současného stavu a ještě více znevýhodní MHD proti IAD. Tempo, které nasadil automobilový průmysl za posledních 10 let je neskutečný. Jestli se alespoň trochu nebude MHD vyvíjet podobným tempem (jako že klimatizace má být třeba standart), vždycky bude MHD pouhou sockou.
Jva
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1729
Registrován: 6-2002


Odesláno Neděle, 21. října 2007 - 14:16:17   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nicméně z některými daty je tam zacházeno velmi účelově. Namátkou třeba "ostravská" proměnlivá vzdálenost NP vstupu od označníku (jako by v Praze či Brně nebyla situace stejná) či poměr sedadla/hmotnost vozu odvozená z pražské wany, která má tento index jednoznačně nejhorší. Asi by bylo fér uvést i např. poměr ostravský. Ona by v romto vyšla i 14T mizerně, pokud by měla sedadla 1+1 s náměstím v NP části. Byl jsem z toho po přečtení dost rozpačitý, protože DM oceňuji hlavně kvůli více technickým informacím, než najdu třeba v MD.
TMB
Neregistrovaný host
Odeslán z: 195.47.89.210
Odesláno Neděle, 21. října 2007 - 15:30:38   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Přesně tak - účelovost z článku čiší na první pohled. Proto mě trochu vytočil příspěvěk typu "tak si to přečtětě a konečně kupujte pořádné tramvaje".
Na jedné straně odsuzuje vany jako atyp, který prodraží údržbu (ačkoliv v případě Prahy je lze maximálně unifikovat s T3R.P), na straně druhé vyzvedává nákup 14T. A ty nebudou za pár let atypem třeba ve srovnání s 250 15T? A bude 15T opravdu pro naše podmínky tak ideální vozidlo?
Bylo by asi objektivnější srovnat klady i zápory obnovy parku tramvají cestou 14 či 15T a tramvajemi Vario LF (LF2, LF3), přičemž je třeba přiznat, že NOVÉ tramvaje Vario LF mají svá pozitiva. A není jich málo.
midar
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.101.9.40
Odesláno Neděle, 21. října 2007 - 16:19:12   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

TMB: Ano, samozřejmě, účelem článku je nabádat k nákupu 14T formou skryté reklamy. Nemyslíte, že těch fantasmagorií je už dost???Autor v tom článku zmiňuje renesanci tramvajové dopravy ve Francii s příslušnými fotografiemi tramvají CITADIS.
VarioLF je jen pokračováním T3,T6,KT8...
Cituji:"A tak jestliže pro PCC koncepci ze 30.let minulého století byly typické relativně krátké sólo vozy s vysokou úrovní podlahy, tak současné jsou dlouhé vícečlánkové a plně nízkopodlažní."
Nepřekrucujte, co jsem řekl. Jsem pouze proti masivní obnově vozových parků tramvajemi Vario. Varia by měla být pouze doplněk.
Obnova by měla být založena opravdu na tramvajích nejmodernějších trendů a technologií. Tím VarioLF rozhodně není. VarioLF2,3 už vůbec ne.
MKzB
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.102.104.140
Odesláno Neděle, 21. října 2007 - 16:47:15   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

midar: Co Vám vadí na Variu? Že v něm není 100% nízkopodlažní rovina, na které lze tancovat čardáš?
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3546
Registrován: 5-2002


Odesláno Neděle, 21. října 2007 - 18:20:44   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Kde tam v tom článku autor vyzdvihuje tramvaj 14T? Jen se snaží poukázat na to, že tramvajová vozidla mají sice technickou životnost delší, ale morální nikoli. A to způsobuje rychlejší zastarání tramvají jako celku. Autor se pozastavuje nad modernizacemi tramvají z 60. let, přičemž to srovnává s vozidly 760 RTO nebo Škoda 1000 MB. Je na tom článku snad něco tendenčního?

TMB:
je třeba přiznat, že NOVÉ tramvaje Vario LF mají svá pozitiva
To nikdo nepopírá. V tom článku se snažil autor porovnávat masivní vývoj automobilismu s tramvajemi. Nikdo nepopírá, že Dacia Logan nebo Lada Niva nemají svá pozitiva. Přesto, pokud má někdo více peněz, sáhne raději po Mercedesu. Autor se snaží nastínit, že pokud se výrazně nezvýší investice do nákupu nových tramvají, budou cestující v MHD jezdit v Ladách, zatímco řidiči IAD budou jezdit v něčem výrazně vyspělejším. A o to v celém článku jde především.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3547
Registrován: 5-2002


Odesláno Neděle, 21. října 2007 - 18:31:06   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

MKzB:
Co Vám vadí na Variu?
Záleží z jakého úhlu se na to podíváme. Pokud z pohledu nutné obměny přestárlých tramvají v ČR a z pohledu malých finannčních možností našich DP, tak mi na Variích nevadí taky nic.
Pokud se na to, ale podíváme z pohledu technologické vývoje, tak Vario je oprášená tramvaj z 30. let minulého století. Pokud tuto tramvaj dáme do rovnice s vývojem automobilismu, který za posledních 10 let uběhl více než za celých posledních 100 let, tak mi na Variích vadí to, že nepřináší do tramvajaové dopravy technologický pokrok. A pokud se podíváme do minulosti, přežila vždy ta věc, která držela krok s dobou. Aby právě stokrát reinkarnovaná tétrojka ten souboj s IAD časem neprohrála úplně. A co možná ještě víc, aby tato tétrojka neprohrála souboj s autobusy, které ten technologický krok s automobilismem stále ještě drží.
TMB
Neregistrovaný host
Odeslán z: 195.47.89.210
Odesláno Neděle, 21. října 2007 - 20:36:09   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A v čem představuje 14T technologický pokrok proti Variu LF3? Výzbroj - v obou případech asynchronní, nabíjení palubní sítě - statický měnič, konstrukce karoserie (zhlediska technologie) - obdobná, vybavení interiéru - na stejné úrovni. Podvozky - otočné versus pevné, ovšem obecně vzato dost obdobné konstrukce. Jediný rozdíl je, že 14T má nad podvozky jeden poměrně vysoký schod a dost provozně neúčelné uspořádání interiéru, zatímco LF3 má schody dva a uspořádání interiéru zhlediska rozmístění sedadel a průchodnosti vhodnější. A to nebudu řešit, kolik kočárků a invalidních vozíků dostanu do LF/LF2/LF3 ve srovnání se 14T.
Dandy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1505
Registrován: 5-2002


Odesláno Neděle, 21. října 2007 - 20:46:03   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No jo někteří jedinci tu budou hájit "wany" až do té doby něž doopravdy některý český DP začně tramvajovou dopravu omezovat ve prospěch autobusů. Právě ona zmiňovaná "wana" je kategorie délky tramvajových vozů která v dnešní době překonaná. Linky kde by jezdily solo vozy T3/T6 nebo přávě opěvovaná wana by stejně dobře obsloužily kloubové autobusy v délce 18M za daleko výhodnější cenu. A co navíc autobusový výrobci jsou schopni vyrobyt vozy o délkách 20 nebo 24 metrů, takže v dnešní době neni problem nahradit tramvaje o délce 20m velkokapacitníma autobusy při zajištění preference jejich provozu.

A upřímě řečeno jsem zvědav kam půjde vývoj tramvají v Mostě, Liberci a Olomouci protože ve světě jsou města stejné velikosti a mají MHD jen autobusovou. Nanejvýše takto veliká města řeší zlepšení MHD vyhrazenýma pruhama pro autobusy, co je pro veřejné finance daleko menší zátěž než stavba tramvajových tratí. A když už takto veliká města zavádí nebo revitalizují tramvajovou dopravu tak nakupují vozidla o délce minimálně 25 - 30 metrů, tedy žádné vozy o délce 14 metrů a žádné prolejzačky na způsob trojwany.

Takže závěrem wana a dvoj wana je možná tak krátkodobé řešení nikoliv trvalé s delším časovým horizotem. Tato délková kategorie tramvají je a v nejbližší době bude ještě lépe nahraditelná velkokapacitníma autobusy. Trojwana v podstatě také nic neřeší z dlouhodobého hlediska a i ona může být nahraditelná nekolejovou dopravou.

A pro ty kterým se výše napsané řádky nelíbý ať se podívají na řešení MHD v zahraničních městech a možná i pochopěji proč wana bude jen vždy konzervace stávajícího stavu a nic víc.
M1 - Maracaibo
Bart
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4424
Registrován: 5-2002


Odesláno Neděle, 21. října 2007 - 20:51:15   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

V Brněnské Aniše 1901 je ten jediný schod dost vysoký. Pro starší lidi je lepší mít, dva shodky, ale nižší... toť můj názor.
MHD na Hané - http://www.mhdnahane.net, ICQ #277-439-754
Wang
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 277
Registrován: 8-2007
Odesláno Neděle, 21. října 2007 - 20:54:57   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Souhlasím s tím, že nové tramvaje jsou potřeba, aby mohla tramvajová doprava držet jakž takž krok s rozvíjející se IAD, nicméně všichni víme, jaké jsou možnosti většiny DP...

Myslím, že cestujícímu je úplně ukradené, jestli se veze v nové supermoderní 14T, nebo v tramvaji, která je taky nová (vozy Vario), ikdyž ve skutečnosti vychází z koncepce staré několik desítek let...

Když se na to podívám pohledem běžného cestujícího, tak ve 14T rozhodně žádný pokrok vidět nemohu, pokud jde o kultury cestování, viz poznámka TMB o možnosti přepravy kočárků a invalidních vozíčků, v tomto směru otřes.
Vladass
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2410
Registrován: 3-2004


Odesláno Neděle, 21. října 2007 - 21:07:29   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Zajímavá diskuse. Problém netkví v tom, zda pořídit novou nebo modernizovanou tramvaj. Samozřejmě, že celo-nízkopodlažní tramvaje moderní koncepce na stejně moderně stavěných a udržovaných tratí jsou naprosto něco jiného, než Vario na dnešních tratích.
Automobily (velký to, ne-li klíčový, konkurent ve většině našich tramvajových provozů) udělaly obrovský pokrok v posledních deseti letech. Sebemodernizovanější T3, je prostě Škoda 100 s novou koženkou na střeše, litýma kolama a nově potaženýma sedačkama z Favorita.

Nicméně onen problém je jinde! Jmenuje se FINANCOVÁNÍ! Města v ČR nejsou ochotna, a ani schopna, zafinancovat a finančně udržet provoz moderních kolejových dopravních systémů (kromě těch největších).
Vždyť by ani Dandym jmenované provozy neměly prostředky na nákup autobusové náhrady za případně zrušené tramvajové provozy.

Dandy: Za Most můžu říct, že o zrušení nebo omezení tramvají se ve střednědobém horizontu neuvažuje.
Za sebe, svoji osobu, už jsem několikrát psal, že si v dlouhodobém horizontu myslím, že budou mít tramvaje problémy porazit autobusové kapacitní systémy. Ale těžko předjímat budoucnost!
Norton
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1775
Registrován: 12-2004


Odesláno Neděle, 21. října 2007 - 21:09:31   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dandy: Snažíte se zde přirovnat naše provozy k západním? To dost dobře nejde. Vývoj tam byl odlišný, než zde, nechci soudit, zda lepší, či horší - prostě jiný. Srovnávat se se "západem" je takový trend - ale ne vždy přínosný (např., jak se nás snaží někteří politici srovnat se západem cenami, ale už né platy, že..). A nejsem si jist, jestli je srovnání busu a tramvaje, jak uvádíte, zrovna košér - fakta se dají ohýbat, jak známo.
Co naplat, vše už tady jednou bylo a bude zase... Mění se jen čas, místo a obsazení rolí...
solidní dopravní fotogalerie... http://norton1.ic.cz
Wang
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 278
Registrován: 8-2007
Odesláno Neděle, 21. října 2007 - 21:09:42   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dandy:
O tramvaje v Olomouci bych se nebál, už vidím, jak centrem přes náměstí Republiky jezdí 18m autobusy.
Ze tří tebou zmíněných provozů bych se nejvíce bál o osud provozu v Mostu-Litvínově.

Když je podle tebe možné nahradit autobusovou dopravou i Vario LF3, tak by to potom šlo i u 14T. Obě totiž spadají do stejné délkové kategorie.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3549
Registrován: 5-2002


Odesláno Neděle, 21. října 2007 - 21:25:36   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Wang:
aby mohla tramvajová doprava držet jakž takž krok s rozvíjející se IAD, nicméně všichni víme, jaké jsou možnosti většiny DP...
A o tom právě zmiňovaný článek je.

Myslím, že cestujícímu je úplně ukradené
Tady ani nejde tak o cestujícího, jako o výrobce. Pokud se výrobce tramvají a zákazníci spokojí s průměrem, znamená to, že výroba morálně a později i technicky zastará. Jednou to tu již bylo, podruhé bychom se už mohli snad poučit. Pokud výrobci tramvají nebudou investovat do výzkumu, do nových technologií, jejich výrobky ztratí konkurenceschopnost. To možná šotoušům nevadí. Jak se ale zachová radnice, které bude nabízena tramvajová technika 80.-90. let a hybridní velkokapacitní autobusové systémy, časem za zlomek ceny tramvají? Tramvaj musí být vnímána jako moderní kapacitní dopravní prostředek, který bude držet krok se soudobými trendy.

Když se na to podívám pohledem běžného cestujícího, tak ve 14T rozhodně žádný pokrok vidět nemohu
Já to vidím jinak. Na 14T získala Škodovka zkušenosti, které později může zužitkovat a aplikovat na něco lepšího. Škoda-Auto, než začala dělat Superby, se taky musela nejdřív učit na Favoritu, Felicii a později i na Octavii a Fabii. Jestli chce někdo vyrábět špičku, musí k ní krůček po krůčku dojít. Proudové motory na letadlech taky vznikly až po těch jednodušších a lacinějších vrtulových. První elektrické lokomotivy také nedosahovaly výkonových parametrů a spolehlivostí na ty parní.

Mně Wana nevadí, jako alternativa na určitou dobu v určitém množství. Jestli na ní ale někdo chce postavit základ celého vozového parku, je to pro budoucí vývoj tramvají jako takových, špatně. Nesmíme zapomínat, že je tu hrozba progresivních "Citar" a populistických radnic.
Wang
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 279
Registrován: 8-2007
Odesláno Neděle, 21. října 2007 - 21:29:26   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

V případě, že 14T má být jen jakýsi mezičlánek k něčemu lepšímu, tak to potom souhlas. Je pravda, že v případě Wan o žádném mezičlánku hovořit nelze, jde o uzavřenou kapitolu.

Náhrada tramvajové dopravy moderními Citary by snad ve větších městech hrozit neměla (Praha, Brno, Ostrava), v ostatních případech by to do budoucna jakési nebezpečí být možná mohlo, ale v horizontu nejbližších let snad ne.

P.S.: Pokud bych si jako Wanu měl představit pražskou verzi, tak to opravdu není o co stát.
Nodes
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 656
Registrován: 4-2003
Odesláno Neděle, 21. října 2007 - 21:31:59   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Povedal by som, ze otazka obnovy vozidloveho parku elektriciek z velkej miery zavisi od financii. Urcite kazdy podnik by dal prednost elektrickam modernej koncepcie pred x-krat modernizovanou T3. Ale ked nie su peniaze na moderne vozidla a na udrziavanie trati v nalezitom stave, v sucasnosti asi podnik nema inu moznost.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3550
Registrován: 5-2002


Odesláno Neděle, 21. října 2007 - 21:35:50   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Norton:
Snažíte se zde přirovnat naše provozy k západním
Pokud občané ČR jezdí ve stejných automobilech, jako jejich západní sousedé, nemělo by to být u tramvají jinak. Tady je ten zakopanej pes.

Stejně to platí o autobusech. Nízkopodlažní autobusy Citaro, Citelis, Urbino potkáme v Berlíně, Londýně, Paříži, ale i v Praze, v Brně nebo v Ostravě. Zatímco u automobilů a autobusů se v ČR kupují "celosvětové trendy", u tramvají je tomu naopak. Zatímco česká města houževnatě kupují wany, podobné tramvaje jsou na západ od našich hranic naprosto neprodejné. Jinak to vidí sentimentální šotouš, jinak člověk, který chce, aby tramvaje přežily i toto století.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3551
Registrován: 5-2002


Odesláno Neděle, 21. října 2007 - 21:43:43   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nodes:
Ten článek, ale právě na ty finance míří. Populistické radnice ukazují jaké pěkné tramvaje svým voličům nakupují, i když se jedná vlastně o totéž, co tu bylo již před padesáti lety.

Nevím jak by zaujala nabídka Škody-Auto, kdyby představila nové auto s motorem vzad a pohonem zadních kol bez možnosti přikoupit si klimatizaci, airbagy, ABS nebo ESP?
Norton
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1776
Registrován: 12-2004


Odesláno Neděle, 21. října 2007 - 21:49:44   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin: jak už bylo X-krát řečeno: co je lepší? Malý počet moderních vozidel nebo velký počet vozidel, které jsou sice NP, mají nové střeva, apod., ale jsou "jen" novostavbami na starých papírech? Protože nemůžeme být tak najivní, abychom mohli věřit tomu, že města se najednou nad MHD smilují a dají provozům X mld. Kč na nová vozidla a tratě... A když se tu tak přirovnává ke gumokolům, tak proč kromě nových západních aut, vídám denně v provozu i stará "východní" a středoevropská vozidla? Už pominu to, že stejně tu jsou vidět i stará "západní" vozidla, která si nezadají se stavem těch domácích, že...
Co naplat, vše už tady jednou bylo a bude zase... Mění se jen čas, místo a obsazení rolí...
solidní dopravní fotogalerie... http://norton1.ic.cz
Hnidopich
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 392
Registrován: 6-2004
Odesláno Neděle, 21. října 2007 - 21:52:42   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin:

Jestli chce někdo vyrábět špičku, musí k ní krůček po krůčku dojít.

Tohle už jsme tady měli... a mě se to pořád nelíbí. Pro mě za mě, když si to lidi platí ze svého, ať si lidé kupují Fábie, Oktávky i Superby a doufají, že se na nich ŠkodaAuto naučí dělat špičkové vozy (nic proti, auto je podle mě na to jet z A do B, ale když chceme hovořit o špičce... ;). A když to svědčí jejich vlasteneckému pocitu, nic proti. Ale uniká mi, proč by se z veřejných prostředků mělo učení se soukromého giganta?


No a k oblíbené písničce o zastaralosti vozů na koncepci PCC:

S tím zastaráváním... to novější není vždy cesta vpřed a čas to může ukázat. UNIX a spol tady straší už od 70. let a pro mě je to stále systém volby... a určitě nepatří do starého železa (ani technologicky). Z IT přeloženo do světa dopravních prostředků to bude určitě před 1930. ;)

Některé věci se prostě osvědčí a není nutné je za každou cenu nahrazovat. Třeba není od věci, když má kolo ve všech místech stejný poloměr... a ani na tramvaji supermoderní koncepce bych nezkoušel být inovativní. ;)

A třeba se ukáže, že 14T(nebo i 15T)/LF3 bude jako třeba sběrnice MCA, zajímavá, inovativní, ve své době i výkonná, ale přesto slepá ulička (shodou okolností mám jeden takto "postižený" stroj ve sklepě, ale kolik z Vás o tom byť jen slyšelo. A to mluvíme o konci 80. let).

Jinými slovy. V čem je tato nová tramvajová koncepce odlišná a hlavně v čem je lepší, kromě toho, že je nová? Nějaké, technické argumenty?
Mayg
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1645
Registrován: 11-2004


Odesláno Neděle, 21. října 2007 - 21:56:18   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad Martin: přemýšlím čím se tak 14T liší funkčně od VariaLF3, nebo má snad autopilota, airbagy řidiče atd... ? Ja bych řekl že je to tramvaj s pantografem, na kolečkách, s nějakýma dveřma a podobně.
Jiné populistické radnice zase ukazují jaké má cestující porše i když je to skoro ta samá Vektra co hnije v Plzni.
Pokud tedy občané cestují západnímy vozidly, a očekávájí i západní moderní tramvaje tak to jsou připraveni platit západní jizdné bo jim to západní plat dovolí.
Ostrava: 2007 Genocida tramvají T3 započala wanpír se šíří 775,747,777,750,770,749
Foťte kachny! Než jim upadne druhá hlava a bříško se propadne dolů (Už jich moc nezbývá )
Fotky nejen dopravní
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3552
Registrován: 5-2002


Odesláno Neděle, 21. října 2007 - 22:02:02   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

co je lepší? Malý počet moderních vozidel nebo velký počet vozidel, které jsou sice NP..
Ne, lepší je mít velký počet moderních vozidel. Naše města na to mají, jen mají bohužel jiné priority. A na to celý ten článek z DP Magazínu upozorňuje.

když se tu tak přirovnává ke gumokolům, tak proč kromě nových západních aut, vídám denně v provozu i stará "východní"
Ale i v tom Německu nebo ve Vídni jezdí velmi staré tramvaje. Jen jsou vyřazovány těmi moderními. I ti, co u nás stále jezdí ve stodvacítkách si později koupí nějakej Hyundai. Jenomže ten Hyundai je na tom technicky i koncepčně stejně jako Volkswagen nebo Peugot. A že si koupí ojetinu? I ta ojetina odpovídá technicky době, ve které vznikla. Zatímco Wana je opravdu řádově výrazně zastaralejší.
Hnidopich
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 393
Registrován: 6-2004
Odesláno Neděle, 21. října 2007 - 22:06:52   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nevím jak by zaujala nabídka Škody-Auto, kdyby představila nové auto s motorem vzad a pohonem zadních kol bez možnosti přikoupit si klimatizaci, airbagy, ABS nebo ESP?

Malá hádanka, kde má motor Porsche 911? ;) A jaké jsou varianty pohonu kol? Která řada nebo odvozený typ pohání přední kola? Nezaujme?

14T má klimatizovaný salón? V čem, kromě zlepšováku podélného sezení, absence dveří v prvním článku a obýváku pro ševce (který by asi šel objednat do čehokoliv, třeba celou první půli "T" vozu :-) spočívá pět hlavních rozdílů?

Lítají tu slova a paralely, ale chybí mi "vyfutrování" fakty a linky k těm alegoriím.

Takhle se bavíme o pocitech a dojmech, cože je v pořádku, pokud to správně podáme: "Mě se líbí..." nebo "Mám radši..." nebo "Lepší dojem ve mě zanechává..." a pak se zcela legitimními argumenty stávají také křivky, barvy, zvuk.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3553
Registrován: 5-2002


Odesláno Neděle, 21. října 2007 - 22:11:48   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Hnidopich:
Ale uniká mi, proč by se z veřejných prostředků mělo učení se soukromého giganta
Víš vůbec o čem tu diskutujeme? My se nebavíme o podpoře továren, ale o budoucím rozvoji tramvajové dopravy.

Některé věci se prostě osvědčí a není nutné je za každou cenu nahrazovat
Souhlasím. Jen aby ty "osvědčené" věci nakonec nenahradily supervýkonné, superekologické a superhybridní Citara.

Nějaké, technické argumenty
Na to se zeptej Pavla Taranta.

Mayg:
Pokud tedy občané cestují západnímy vozidly, a očekávájí i západní moderní tramvaje tak to jsou připraveni platit západní jizdné bo jim to západní plat dovolí.
Naše města nemají o tolik méně peněz, než ta západoevropská. Jen mají bohužel jiné priority. Kdyby polovina peněz, které se v Praze nainvestovaly za posledních 15 let do metra, šla na obnovu tramvají, může mít Praha vozový park složený jenom z ULFů.
Hnidopich
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 394
Registrován: 6-2004
Odesláno Neděle, 21. října 2007 - 22:13:21   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin: Zatímco Wana je opravdu řádově výrazně zastaralejší.

Možná, ano. Ale v čem?
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3554
Registrován: 5-2002


Odesláno Neděle, 21. října 2007 - 22:19:05   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Hnidopich:
Čekal jsem, že někdo vyrukuje se supersporty. Tady to není ani tak o koncepci, jako o tradici. Podobná technologii by byla u velkosériových aut naprosto nemyslitelná.

14T má klimatizovaný salón
Kdo se tu krucinál baví o tramvaji 14T? Já tu rozebírám budoucí rozvoj tramvajové dopravy a ne jeden konkrétní typ tramvaje! Ano, myslím si, že pokud nebudou v budoucnu nakupovány 100% nízkopodlažní tramvaje s klimatizovaným salónem a s moderním vzhledem, má tramvajová doprava malou šanci na přežití vedle systémů BRT a jiných námi šotouši opovrhovanými systémy. Budou jimi ale také opovrhovat i naše radnice? Já se obávám, že nikoli.
Hnidopich
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 397
Registrován: 6-2004
Odesláno Neděle, 21. října 2007 - 22:19:28   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin: Víš vůbec o čem tu diskutujeme? My se nebavíme o podpoře továren, ale o budoucím rozvoji tramvajové dopravy.

Ano, ale argument byl, že 14T možná není ten správný stroj k tomu rozvoji, ale když Škodě díme šanci, tak se to naučí a přijde s tím, co tramvaje v našich městech zachrání před zkázou.

Uniklo mi něco?

Na to se zeptej Pavla Taranta.

Aha, já myslel, že k poměrně jasně artikulovanému názoru patří i dobře podložený důvod. No, tak asi jsme každý jiný...

Souhlasím. Jen aby ty "osvědčené" věci nakonec nenahradily supervýkonné, superekologické a superhybridní Citara.

Akorát nevím, pokud bude vůle politiků a ještě ji trochu pomůže Mercedes drobnou "pobídkou", jakou roli v tomto scénáři sehraje, jestli proti stojí 14T, LF3, 15T nebo i snové akční Combino za polovic.
Norton
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1777
Registrován: 12-2004


Odesláno Neděle, 21. října 2007 - 22:22:51   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin: ano, Praha třeba na to má. A ostatní? Pokud je mi známo, Ostrava třeba ne, ani kdyby se rozkrájela. A není to o prioritách...
Co naplat, vše už tady jednou bylo a bude zase... Mění se jen čas, místo a obsazení rolí...
solidní dopravní fotogalerie... http://norton1.ic.cz
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3555
Registrován: 5-2002


Odesláno Neděle, 21. října 2007 - 22:25:23   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Hnidopich:
Zatímco Wana je opravdu řádově výrazně zastaralejší
Pročpak kopíruješ jen to co se ti hodí? A ještě vytržené z kontextu. Ta věta navazovala na tu předchozí. Že zatímco si koupím v autobazaru ojetinu z roku 1995, tak kupuji auto, které v době svého vzniku odpovídalo tehdejší koncepci a trendům. Wana je reinkarnovaná tramvaj PCC a v této době je v Německu nebo ve Francii, kde se kupují Combina či Citadisy, neprodejná. Prostě proto, že Combina jsou řádově někde úplně jinde.
Hnidopich
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 398
Registrován: 6-2004
Odesláno Neděle, 21. října 2007 - 22:25:56   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Kdo se tu krucinál baví o tramvaji 14T?

No padlo tu něco o koncepcích, rekonstrukcích, papírových přestavbách a těch druhých.

Já bych strašně rád klimatizaci v prostředcích MHD viděl, ale tohle je věcí objednávky a předpokládám, že v případě zájmu, by řešení hledali jako Škoda pro existující 14T, chimérickou 15T a jednou třeba 924T, jako Pragoimex pro své LF3 a kdo ví, s čím by ještě přišli. (Dokonce nevím, jestli to LF3 nemá lepší startovací pozici s ohledem na povolené nápravové tlaky. ;)

Nebo v čem je tramvaj ne-PCC koncepce vhodnější k instalaci zákazníkem požadovaných úprav? Proč by novostavba na starých papírech měla znamenat nižší komfort? Já chápu argument, ale bolestně mi chybí ta fakta... technické důvody.
Hnidopich
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 399
Registrován: 6-2004
Odesláno Neděle, 21. října 2007 - 22:28:31   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Prostě proto, že Combina jsou řádově někde úplně jinde.

Sorry, že se opakuji. Pořád jsem si nepřečetl: V čem? Co přinesla (třeba tedy ta Combina) oproti koncepci PCC tak zásadně převratného, že ji učinila zcela irelevantní?
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3556
Registrován: 5-2002


Odesláno Neděle, 21. října 2007 - 22:34:15   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Hnidopich:
S tou Škodou to byl příklad.

Akorát nevím, pokud bude vůle politiků a ještě ji trochu pomůže Mercedes drobnou "pobídkou", jakou roli v tomto scénáři sehraje, jestli proti stojí 14T, LF3, 15T nebo i snové akční Combino za polovic
Velkou!

Norton:
Já nevím jaká je situace v Ostravě. Jen si pamatuji dobu, kdy byly ostravské tramvaje vzorem pro většinu východní Evropy. Ukazovali jste cestu jiným tramvajovým provozům. Do teď si pamatuju, jak jsem valil oči nad vašimi Astrami a mraky modernizací. V té době měla Praha modernizací sotva 10 a RT6 stály ve vozovně. Vždy na mě Ostrava dělala dojem, že si tramvje hýčká. Zatímco dnes v roce 2007 bych u vás čekal "Combina", vracíte se zpět. Nevím jaké má k tomu DPO důvody. Někdo tvrdí, že logické, někdo zase politické. Zaslechl jsem, že se Inekon s radnicí moc nekamarádil. Co je na tom pravdy, to netuším.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3557
Registrován: 5-2002


Odesláno Neděle, 21. října 2007 - 22:38:07   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Co přinesla (třeba tedy ta Combina) oproti koncepci PCC tak zásadně převratného
Třeba nízkou podlahu v celé délce vozu.
Hnidopich
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 400
Registrován: 6-2004
Odesláno Neděle, 21. října 2007 - 22:45:30   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin: Velkou!

Taky bych chtěl být takový optimista. :-(

Třeba nízkou podlahu v celé délce vozu.

Kromě toho, že mi uniká, v čem je to tak zásadní výhoda (neříkám, že to není vůbec žádná výhoda, ale: a) možnost projet na vozíku nebo proběhnout celou tramvaj nevypadá jako zásadní plus; b) modla "100%" nízkopodlažnosti třeba v podání Citybusů... uzounká chodbička a sezení na bidýlkách škoda slov).

Tak bych čekal trochu delší seznam. ;) Přece jenom převratná technologie činící PCC koncepci zcela irelevantní... Je mi líto, přijde mi to trochu málo.
Mayg
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1647
Registrován: 11-2004


Odesláno Neděle, 21. října 2007 - 22:59:34   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad Martin: a to je ten vtip
Zatímco dnes v roce 2007 bych u vás čekal "Combina", vracíte se zpět.
My jsme si Astry/Tria užili a jdeme dál, to není zpět, ale vpřed. Před 10 lety jsi záviděl, nyná nezávidíš protože si myslíš, že cesta je špatná, no a za 10let uvidíme jak to dopadne. Jen trochu bokem, kdo je teď vzorem pro východní evropu když ne Ostrava?
Ostrava: 2007 Genocida tramvají T3 započala wanpír se šíří 775,747,777,750,770,749
Foťte kachny! Než jim upadne druhá hlava a bříško se propadne dolů (Už jich moc nezbývá )
Fotky nejen dopravní
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3558
Registrován: 5-2002


Odesláno Neděle, 21. října 2007 - 23:07:46   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Taky bych chtěl být takový optimista
Já bych zas nechtěl být takový pesimista.

To znamená, že kdyby se našel nějaký výrobce parních lokomotiv a podplatil naše politiky, kupovaly by ČD místo 380 parní vlaky?
Pobídky politikům určitě udělají své. Pokud se ale nebudou moct opřít o fakta, může odborná veřejnost namítnout, že dělají něco špatně. Každopádně tu diskuzi ženeme úplně jinam a já se dneska večer hádat nechci.

Kromě toho, že mi uniká, v čem je to tak zásadní výhoda
Tak k tomu nemám dalších slov.

Všeobecně mám nedůvěru k podnikům nebo výrobkům, které se nesnaží vylepšovat. Kdyby automobilky nedávaly miliardy dolarů na vývoj ekologizaci motorů, tak bychom se při současné automobilizaci udusili. Kdyby Japonci neinvestovali miliardy do miniaturizací a čipů, nikdy by zdravotnická technika nebyla tam kde je dnes. A proto, že mám tramvaje rád a chci, aby šly s dobou, mám prostě k neustálým modernizacím tramvají PCC nedůvěru. Právě tady vidím tu slepou uličku zase já. Ztaímco metro, autobusy a trolejbusy prochází generační obměnou, tramvaje se neustále modernizují.
Demon3
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 763
Registrován: 2-2006


Odesláno Neděle, 21. října 2007 - 23:15:08   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nemůžu se zbavit dojmu, že Martin a jemu podobní absolutně nemají šajn o co jde a jasno mají pouze v tom, že wana a její klony jsou prostě out, protože PCC...

Ovšem jedinej smysluplnej argument proč wana ne, abys tady pohledal.¨

Takže rád bych tě Martine ujistil, že koncepce podvozků u 14T, ULFu a dalších je velmi velmi podobná tomu, co tu bylo ještě dávno před PCC !
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3559
Registrován: 5-2002


Odesláno Neděle, 21. října 2007 - 23:16:05   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mayg:
My jsme si Astry/Tria užili a jdeme dál
Zapomněl jsi dodat - z politických důvodů.

Před 10 lety jsi záviděl, nyná nezávidíš protože si myslíš, že cesta je špatná
Nemyslím. Vidím, že autobusy a trolejbusy kupujete stejné, jako v SRN nebo ve Švýcarsku, zatímco tramvaje pouze modernizujete. Zatímco vaše autobusy a trolejbusy procházejí generační obměnou, tramvaje zůstavají stát na místě.

kdo je teď vzorem pro východní evropu když ne Ostrava
Nevím kdo je vzorem, ale rozhodně si myslím, že pokud se Budapešť nebo Poznaň vydají cestou Combin, může Ostrava za 20 let za těmito městy výrazně zaostávat. Autobusy budete mít nämlich stejné, ale v tramvajích generační propast.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3560
Registrován: 5-2002


Odesláno Neděle, 21. října 2007 - 23:22:28   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Demon3:
Já se zase Demone, nemůžu zbavit dojmu, že ty prostě na tramvaj T3 nedáš dopustit, protože nenávidíš cokoliv jinýho.

ULFu a dalších je velmi velmi podobná tomu, co tu bylo ještě dávno před PCC
Jistě, můžeme zacházet do extrémů a tvrdit, že kočár s motorem od Daimlera je vlastně totéž, co dnešní automobily. Že spalovací motory stále fungují na stejném principu. A máš pravdu, ULF je vlastně totéž, co Presidents Comitee Car.
Demon3
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 764
Registrován: 2-2006


Odesláno Neděle, 21. října 2007 - 23:39:44   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tak toho dojmu se zbav, mě k T3 nijak silný pouto netáhne...
Jen prostě vidim, že "třeba" VarioLF3 je vůz technologicky srovnatelnej "třeba" s 14T, ovšem s lepšími jízdními vlastnostmi, nižším negativním vlivem na trať, stejným podílem nízký podlahy a to vše za výrazně nižší cenu.

A ještě i líp vypadá...

Těžko říct, proč v tom pořád vidíš třicátý léta. Doufam že máš v rukávu ještě nějaký eso...
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3561
Registrován: 5-2002


Odesláno Neděle, 21. října 2007 - 23:54:04   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Proč to neviděj DP ve Francii nebo v Německu? Co tu tak čtu, je Wana nejlepší tramvaj na světě a blbej Siemens, Alstom a Bombardier investovaly neskutečný prachy do jejich Combin a Citadisů úplně zbytečně. Vídeň je taky hloupá, protože ani netuší, jaký skvosty jim z Krnova nabízej.

A ještě i líp vypadá
Tak názor na design je čistě subjektivní. Když ti napíšu, že se mi líbí Kaplického chobotnice, asi se mnou taky nebudeš souhlasit.

Těžko říct, proč DP kupujou Citara a Citelisy a netlačej výrobce k tomu, aby obnovily výrobu RTOček. Koncepce podvozků byla vlastně u těhlech busů totožná s těmi dnešními. Motor taky hltal naftu a převodovka Praga 2NP se od těch fojťáckejch moc nelišila.
yu tung
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.201.60.130
Odesláno Pondělí, 22. října 2007 - 00:24:07   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No je taky vidět, jak cestující v západní evropě tyto vozidla oceňujou, že dávají přednost 40 let starýmu kolu a tramvaje jezdí prázdný, což je taky záhada, proč si tady takový kola nikdo nekupuje.

Jak už někdo naznačil nahoře srovnání s vývojem UNIXu a windows, tak to považuju taky za adekvátní přirovnání, protože i ty recyklace jsou vývoj a krůček po krůčku se můžou dostat na životaschopnější úroveň než Combina a ULFy.
Martins
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 800
Registrován: 5-2004


Odesláno Pondělí, 22. října 2007 - 00:51:01   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin :
DPO už nemá další zájem o vozidla kapacity Astra/Trio, protože už taková vozidla jednoduše nepotřebuje. Prioritou jsou nízkopodlažní tramvaje velikosti 2xT3 (proto Vario LF3 nebo soupravy Vario LF).

Poznaň bych nebral jako zářivý vzor pro všechny ostatní. Ano mohou jásat, že mají cca 14 nízkopodlažních Combin, ale zároveň je třeba vidět tu odvrácenou stranu mince - protože potřebovali daleko více vozů na obnovu vozového parku při postupném vyřazování Konstalu 102Na a nákup Combin je finančně vyčerpal, šáhli po vyřazovaných vozech z Franfurktu nad Mohanem, Düsseldorfu nebo Amsterdamu.
Vyjádřeno čísly za posledních 5 roků :
14 Combin (rok výroby 2003 - 2004)
20 Duewagu GT8 (rok výroby 1961 - 1969), odkoupeny v letech 2002 až 2005
11 Beynesu 3G (rok výroby 1960 - 1961), odkoupeny v roce 2003

Poznaň nejsou jenom Combina ... a dalo by se s trochou nádsázky říct, že těch 31 prehistoriků je daní za luxus.
Ženy bez mužů vadnou, muži bez žen blbnou :o)

http://foto.prazsketramvaje.cz - fotky z českých, slovenských i zahraničních tramvajových provozů
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3562
Registrován: 5-2002


Odesláno Pondělí, 22. října 2007 - 11:05:02   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martins:
Jediné tramvaje na trhu o velikosti 2xT jsou Varia?

Dobře tak jinak. Z této diskuze jsem pochytil asi toto: Wana je nízkopodlažní tramvaj moderního vzhledu s minimálními účinky na trať a s minimálními pořizovacími náklady. Člověk by se domníval, že na trhu se objevilo něco po čem sáhnou všechny DP provozující tramvaje. Čekal bych, že Vídeň zruší objednávky na svoje ULFy a Budapešť na svoje Combina.
Může mi tedy někdo technicky vysvětlit, proč 95% tramvajové produkce v západní Evropě pokrývají tramvaje odlišné koncepce a ještě 3x dražší? Nějak mi to nejde dohromady. Nechápu, proč by Bern kupoval Combina, ničil si tím tratě a ještě za ně platil horentní sumy? Proč, byť jediná Wana se za našimi hranicemi ještě neprodala? I když jako úplný pitomec, který nechápe výhody PCC v moderní tramvajové dopravě, ve mně wany vyvolávají nedůvěru. Nikdo je za našimi hranicemi nechce, ale pokud je nekoupíme v Praze, budeme úplně blbí.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3563
Registrován: 5-2002


Odesláno Pondělí, 22. října 2007 - 11:06:00   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

yu tung:
To jsem nevěděl, že v západní Evropě lidé sedají na kola kvůli nevyhovujícím tramvajím.
Heky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 161
Registrován: 3-2004
Odesláno Pondělí, 22. října 2007 - 12:00:27   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martine, nelíbí se mi, že máš hromadu názorů podpořenou ničím. Když po Tobě někdo chce jasnou odpověď, odpovíš ,,zeptejte se Taranta" nebo ,,proč by to jinak jinde jiní dělali?"

Nějaká konstruktivní debata je pak zhola nemožná. Vadí Ti, že koncepce podvozku PCC je z třicátých let. Ale nevadí Ti, že elektrický motor je koncepčně starší a že kolejnice tu byly už v devatenáctém století.

Pořád operuješ embéčkem a autobusem RTO a srovnáváš ho s wanou. Promiň, ale seděl jsem i v embéčku i v RTOčku a ničím mi wany nepřipomnělo...
Noltha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 505
Registrován: 11-2005


Odesláno Pondělí, 22. října 2007 - 13:48:55   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)


Tady ani nejde tak o cestujícího, jako o výrobce. Pokud se výrobce tramvají a zákazníci spokojí s průměrem, znamená to, že výroba morálně a později i technicky zastará. Jednou to tu již bylo, podruhé bychom se už mohli snad poučit. Pokud výrobci tramvají nebudou investovat do výzkumu, do nových technologií, jejich výrobky ztratí konkurenceschopnost. To možná šotoušům nevadí. Jak se ale zachová radnice, které bude nabízena tramvajová technika 80.-90. let a hybridní velkokapacitní autobusové systémy, časem za zlomek ceny tramvají? Tramvaj musí být vnímána jako moderní kapacitní dopravní prostředek, který bude držet krok se soudobými trendy.

z toho mi jasně vyplívá, že chcete aby se podpořil vývoj tramvají ve škodovce .... nic proti škodě, ale proč jako občan mám platit z daní jejich vývoj, jestli už jsou daleko za jinými firmami, tak se orientují na něco jiného než tramvaje, a tramvaje mužeme nakoupit rovnou super moderní u jiných výrobců.

Může mi tedy někdo technicky vysvětlit, proč 95% tramvajové produkce v západní Evropě pokrývají tramvaje odlišné koncepce a ještě 3x dražší? Nějak mi to nejde dohromady.
to je hezký argument, ale nikde z něho nevyčtu PROČ jsou ty západní produkce tramvají lepší .... a tím pádem proč v čechách jsou samí idioti kteří na to ještě nepřišli a nekupuji zahraniční vozidla super koncepce.

To znamená, že kdyby se našel nějaký výrobce parních lokomotiv a podplatil naše politiky, kupovaly by ČD místo 380 parní vlaky?
tak toto je argument který je fakt super.
pokud vezmu parní pohon a elekrický pohon, zde mohu naprosto jednoznačně srovnat učinnost a tudíž jasně spočtu který pohon mě vyjde lépe...

to Martin:
vubec netuším co znamená že tramvaje jsou PCC koncepce, a zásadě je mi to jedno, jen mě rozesmívá, že v podstatě tvrdíte že blbci jsoi ti co jsou schopni říci že i tramvaj této koncepce je v dnešní době použitelná, nikde nevidím jasný argument proti této koncepci a výhody jiné koncepce.

(Příspěvek byl editován uživatelem noltha.)
Jabberwocky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1
Registrován: 10-2007
Odesláno Pondělí, 22. října 2007 - 14:54:51   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pánové, já se Vám vmísím do diskuse. Jsem jen obyčejnej cestující, div ne kaštan. Může mne někdo poučit, co bych měl (protože já to opravdu nevím) vyžadovat od moderní tramvaje, abych se v ní cítil jako v technologicky vyspělém automobilu či autobusu? Klimatisaci? Airbag? Elektricky stahovatelná okýnka? CO PŘESNĚ mají Citelisy a nemají LF3? Respektive co má Combino a nemá ostravská trojwana? Co to je, ať to mohu chtít! (Napadá mě opravdu jen 100% NP, což je zřejmě výhoda, ale ze zkušeností ze zahraničí vím, že tramvají jsem i v takových vozech procházel z článku do článku jen zřídka.)
MKzB
Neregistrovaný host
Odeslán z: 195.113.200.79
Odesláno Pondělí, 22. října 2007 - 15:24:57   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Na této diskusi mě zaujala jedna věc. To, jak tady spousta lidí srovnává ČR se státy západní Evropy a ukazuje je jako vzor. Ptám se: Musíme se furt po někom opičit? To nemůžeme najít nějaký svůj systém, kde bude za málo peněz hodně muziky? Tyto západní systémy jsou sice technologicky dále, ale třeba se časem ukáže, že to zas tak dobré nebylo.

Tramvaje tu mají sloužit 30 let, zatímco z automobilů se postupně stává spotřební zboží.
Valis
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.70.120.113
Odesláno Pondělí, 22. října 2007 - 15:51:47   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dobrý den panové, omlouvám se vám, ze vám skáču do debaty, ale při dodání tramvaje 13T do Brna uvedla tisková mluvži Skodovky, že do prahy bude do konce roku dodáno ještě 18 tramvají 14T. To vychází cca.2 ks na týden. Nemáte někdo přehled kolik to nakonec fakt bude?
TMB
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.77.114.50
Odesláno Pondělí, 22. října 2007 - 17:12:01   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pokusil bych se o malé srovnání technických údajů tramvají 03T, Trio, LF, LF2, LF3 a 14T. Zajimavé je, že na stránkách Inekonu a Pragoimexu je u nabízených typů uvedena tabulka technických údajů, na stránkách Škody jsou jen řeči o tom, jak jsou nejmodernější, nejlepší a super. Nakonec jsem kýžená data škodováckých tramvají někde vygooglil.
1) Výkon a hmotnost:
20 m vozy
- LF2 540 kW (při hmotnosti 31 500 kg) proti 360 kW u 03T a Tria (hmotnost 24 200 resp. 26 000 kg

30 m vozy
- LF3, případně 2xLF 720 kW, 14T 540 kW
- LF3 38 000 kg srovnatelná se 14T 38 300 kg, nejhorší 2x LF 42 400 kg.

2) měrný výkon kW/t:

LF3 18,9
LF, LF2 17,0-17,1
03T, 14T, Trio 14,9 - 14,1 - 13,8
TMB
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.77.114.50
Odesláno Pondělí, 22. října 2007 - 17:23:32   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

3) obsaditelnost (k sezení - max. celková):

LF3 329 - 61
2xLF 298 - 66
14T 279 - 69
LF2 234 - 46
03T, Trio 199 - 41
LF 149 - 33

Hmotnost vozu / 1 cestujícího při max. obsazení:
LF3 115,5 kg - 03T 121,6 kg - Trio 130,6 kg - LF2 134,6 kg - 14T 137,2 kg - LF (2xLF) 142,3 kg

4) výška podlahy, podíl NP části:
14T 350/600 mm, cca 50%
03T, Trio 350/780 mm, 50%
LF3 350/860 mm, 50%
LF2 350/860 mm, 43%
LF (2xLF) 350/860 mm, 36%.
Go_go
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 49
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 22. října 2007 - 21:14:20   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

To TMB: Jen poznámka k uváděným výkonům: vyčtené údaje pro LFx jsou trochu mimo realitu, neboť udávaný výkon je vyčten ze štítků trakčních motorů - nikoli z skutečného nastavení regulace: např. pro LF2 pak vychází cca 450 kW max. jízdní příkon ... (Ono je to trochu složitější...)
Trollino_15
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2326
Registrován: 2-2005


Odesláno Úterý, 23. října 2007 - 02:26:48   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Uff, čtyři dny jsem tady nebyl a přečíst mi to všechno dalo zabrat...a velice rád se vyjádřím :-)

Martin:
Ad PCC: Prosímtě, můžeš mi vysvětlit, co má, kromě délky a cca tvarů (a toho, že LF je tramvaj, jako PCC) společného PCC a Wana?
Jen pro připomenutí...wana má moderní elektrickou výbroj a moderní elektromotory, odpovídá všem požadavkům průměrného cestujícího (počet sedadel, NP pro kočáry a vozíčky), je tichá a spolehlivá a je to úplně nová tramvaj. Sorry, ale s PCC ta tramvaj nemá společného nic, vůbec nic. S původní koncepcí T3 má společné jen ty papíry, na které jezdí.
Jako obrovskou výhodu pak vidím možnost skládat LF1 dohromady dle potřeby. Zatímco U18, C18, CT18, LF3 i 14T máš jenom jednu danou velikost, LF1 může jezdit v prac.dnech ve dvojčeti a o víkendu rozpojením soupravy máš z jednoho NP kurzu dva (samozřejmě za předpokladu, že to tak lze zrobit, např. o víkendu výrazně klesne přeprava). Společně s LF2 a LF3 pak můžou tyto vozy tvořit perspektivní a flexibilní základ vozového parku. A že je to pokračování řady T3? No když se spřahování do souprav osvědčilo, tak proč ne? Na co kupovat vysokokapacitní tramvaje, když je např. potřebuju jen na jedné lince z x dalších? Akorát mi to udělá paseku...s LF můžu požadovanou kapacitu složit dohromady a vozy použít i na jiných linkách s menší přepraveností osob. Navíc autobusy nejsou nejperspektivnější...nafty ubývá, CNG též, Vodík je zas jenom elektřina.
LF3, 14T nebo Combino lze použít jen na linkách s velkým počtem přepravených osob...ale co dál? Nebudu na linku, kde běžně jezdí sólo nasazovat LF3 jenom proto, že všechny sóla jsem nahradil právě LF3kama (to bych na spotřebě lehce začal prodělávat).
poznámka: O LF1,2,3 mluvím mj proto, že jenom Varia jsou v tolika verzích..14T a její klony jsou pouze pětičlánkové (mílím-li se, opravte mne). A 15T, jestli má být tříčlánková (??? - tež se rád poučím), tak třeba pro ostravu je naprosto nevhodná - viz. Tria/Astry....to není ani jedna tramvaj ani dvě. Takže na nejvytíženější linky je blbost je nasazovat a na sólo v podstatě taky, když mi tam může lítat sólo, které jindy spřáhnu s druhým sólem a může valit na vytíženější linky). Vůbec podobné ptákoviny s 14T/LTM/01T/LF2/LF3 neuděláš a vozový park to zneefektivňuje. LF2/LF3 pak lze z výše uvedeného seznamu vypustit, bo unifikace a někdy skutečně je potřeba tramvaj velikosti KT8.

Proč se nesvezeš LF třeba v Německu? No to může být například tím, že Krnov, potažmo DPO nezaslal nabídku do VŘ. Důvody pak můžou být různé, třeba proto, že dodávku (teď jenom příklad) třeba 100 tramvají za půl roku by kapacitně nezvládl.

Jako důvod, proč se u nás nejezdí v Combinech lze uvést hned dva argumenty
a) Combino se VŘ neúčastnilo
b) Na domácí půdě máme dva (chce-li Jenki, tak tři) výrobce tramvají, kteří nabídnou tramvaje levněji.
Pak jsem si vzpomněl, když jsi vzal za vzor Budapešť...stále tam jsou UVčka v záloze, protože Combinum se nevěří tolik, aby šly UV do šrotu. Taky mi nepřijde zcela v pořádku rozmístění sedadel 1+1 s těma bednama u oken..to je jalové místo, které padlo na úkor 100% NP podlahy a snížilo obsaditelnost vozidla. No a samozřejmě vůbec nelze srovnávat velikost sítě, vozového parku, dotací atd. Jsou to hrušky a jablka...

No a proč si Bern koupil Combina?...bože, proč si Praha koupila 14T. Důvodů mohlo být hafo (včetně toho, že se Vario nepřihlásilo)

Když jsme u těch starých vozů...de facto (opravdu přehnaně) se z ŠM11 postupně dostala výroba Karosy až k Citelisu (bez ohledu na vývoj těchto vozidel...beru to pouze podle nabídky firmy) stejně jako se dostala výroba T3 k Waně....Wana je totiž taky úplně jiná.

I u nás jsou staré tramvaje nahrazeny ZCELA novými vozy

Dandy:
Samozřejmě nechápu, proč by měly mít LF negativní, ba až deformační, dopad na tramvajové systémy?

To tvoje "krátkodobé" bude na dobu, kterou má LF psanou jako životnost (a je jasné, že to bude, tolik co nová tramvaj, bo to prostě je nová tramvaj)

Vladass: Opět podotýkám, že LF má s T3 společné papíry a nic víc. No a jestli se změny na LF dají přirovnat pouze k novým potahům a kožence, tak teda nevím. Mi to spíš připadá, jako bys porovnával Favorita a Fabii.

Jinak moc nevím, jak to funguje v Mostě, ale vytvořením IDS, odstraněním souběhů s tramvají atd. si myslím, že tramvaj si svoji pozici upevní a autobusy budou sloužit jen jako napaječe tramvají.

(Příspěvek byl editován uživatelem Trollino 15.)

(Příspěvek byl editován uživatelem Trollino 15.)
MHD je pro lidi ! ! !
Trollino, Urbino, Vario...hvězdná trojka Ostravské MHD

Kouzlo dopravy - Stránky o VHD nejen na Ostravsku

ICQ: 260 116 510
Fysk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8
Registrován: 9-2007
Odesláno Úterý, 23. října 2007 - 03:54:02   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Já mohu jen souhlasit! Konečně to někdo rozumě shrnul.
TMB
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.77.114.50
Odesláno Úterý, 23. října 2007 - 09:16:12   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Go_go: Uváděné výkony jsou převzaty přímo ze stránek výrobců (vyjma Škody). Pro vzájemné srovnání je považuji za relevantní, jak je výkon omezen sofwarově je věc druhá.
Ad Trollino 15: tím, že se Pragoimex (nikoliv KOS)nezúčastnil výběrových řízení v západní Evropě bych opravdu neargumentoval - asi dobře vědí proč.
Samozřejmě, že ideální by bylo pořidit moderní 100% nízkopodlažní tramvaje. Ale na to v našich podmínkách nemáme ani finance, ani podmínky (stav tratí, dílenské zázemí). Proto tramvaje Vario nezatracuji, ale vítám. Argumentovat, že tyto vozy klasické koncepce mohou způsobit zánik menších tramvajových systémů (Liberec, Olomouc, Most) neberu - tyto provozy mohou spíše pohřbít ty drahé (zhledisky pořizovacích nákladů, ale i údržby a provozu) supermoderní vozy. Koneckonců k zániku provozů rozchodu 1 m také nepřispěly tramvaje 6MT, ale spíše pro ně nevhodné T2.
Pvvs
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2757
Registrován: 7-2003


Odesláno Úterý, 23. října 2007 - 10:51:03   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Houby. UV jsou srotovany takovym tempem , az to hezky neni .
S trpělivostí učitele zvláštní školy dojdeš nejdál Vyměním Setright za ZX Spectrum +2/3.

Diskusní skupiny | Poslední den | Poslední 4 dny | Stromové zobrazení | Vyhledávání | Seznam uživatelů | Nápověda | Program Credits Administrace