K-report
 

Archiv do 07.února 2007 Odhlásit | Diskusní skupiny | Vyhledávání
Moderátoři | Registrace | Editace profilu

Diskuse K-report » Tramvaje a metro » Tramvaje v Brně » Staré archivy » Archiv do 07.února 2007 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Edison
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.220.210.23
Odesláno Pátek, 02. února 2007 - 21:30:42   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Izidor> Aha.. Já myslel, žes takový specialista. Oki.. EDB samozřejmě nic, brzdiče... nejspíš taky nic, protože je řídí pohon a většinou je musí švec odkopat. Ale je možný, že tam je nějaká vychytávka (bypass), kterej u vypnutých podvozků předá řízení brzdičů jiným. Jinak jízda s KT na tři podvozky.. proč ne.. Ale na dva s kaštanama???? To se mi nezdá... A nejde o rychlost, bo akceleraci, ale o brzdy... EDB je na tram přecijen hlavní provozní brzdou.
Pvvs
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2273
Registrován: 7-2003


Odesláno Pátek, 02. února 2007 - 21:32:59   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mno nekolikrat sem zazil jizdu na 1/2 vozu . Vetsinou do nejblizsi zastavky, kde prestartoval a vetsinou to nabehlo.
Podvozky jde tusim vypnout jenom od trakce, zbytek (celisti, magnety) by mel jet.
S trpělivostí učitele zvláštní školy dojdeš nejdál .
Edison
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.220.210.23
Odesláno Pátek, 02. února 2007 - 22:27:59   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

PVSS> Bačkory jsou jasný. Ty musej fungovat i bez zaplýho pohonu a jsou mj. ovládaný od řadiče a u některých typů výzbrojí si o ně může říct i pohon, pokud je zaplej. Jinak když se vypíná podvozek, vypíná se pochopitelně trakce, někdy i příslušný regulátor, pokud je pro podvozek samostaný. Opět záleží na celkovém řešení tramvaje. U brzdičů bývají systémy ovládání ještě poněkud složitější... No.. a jízda s polovinou KT8... do nejbližší zastávky.. nooo.. snad... Ale o tom Izidor nemluvil.
Kari
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.245.99.102
Odesláno Pátek, 02. února 2007 - 22:50:57   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Izidor: Elektrodynamická brzda (brždění motorem) u vypnutých podvozků z pochopitelných důvodů nefunguje. Čelisťová brzda, která brzdí při malých rychlostech, pokud není ručně vyřazena z provozu, by měla fungovat.
Izidor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 15
Registrován: 12-2006


Odesláno Neděle, 04. února 2007 - 18:01:18   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Co si pamatuju ,tak to bylo ještě za smyčky na Kotlanově a jelo se na Novolíšeňskou,lidí tam bylo pár-ale to je už let.V této souvislosti mě napadá otázka,jak se dá zabrzdit,když vypadne šťáva-EDB je tu též ze hry.
Edison
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.220.210.23
Odesláno Neděle, 04. února 2007 - 18:08:26   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Izidor> Vypnutím řízení se mj. odpojí napájení brzdičů a dojde k zabrždění vozu. Dtejně se to zachová kdyby odpadla kompletní elektrika na voze. Negativní logika na brzdiče je jedním z bezpečnostních prvků (tedy elektrika je potřeba právě pro ODBRŽDĚNÍ vozu, tedy když není, ať už z jakéhokoli důvodu, a je potřeba s vozem hnout, musí se brzdiče "odkopat")
Kari
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.245.99.102
Odesláno Neděle, 04. února 2007 - 20:53:16   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Edison: Když vypadne 600V, v šalině se řízení nevypne. To drží v provozu okruh 24V - baterie.
Při výpadku troleje jede šalina setrvačností dál, čelisťové brzdy drží odbržděný již zmíňená baterka.
Elektrodynamická brzda funguje taky. Ta se taky bez přičinění řidiče nesepne. Je jí jedno jestli je na troleji napětí nebo ne. Když nemůže rekuperovat do síťě, tak se proud spálí v odporech.
To kdyby vypadla baterka, to je jiný kafe, EDB nefunguje, jen padnou čelisťovky a šalina se musí ručně rozkopnout, aby se s ní dalo manipulovat.
Edison
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.220.210.23
Odesláno Neděle, 04. února 2007 - 21:17:56   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Kari> Ale já nemluvil o tom, že by seš vyplo řízení při výpadku trakce!!!! Přečti si to laskavě znova a neuč mě znát tramvaje!!! Motáš tu hrušky s jabkama. Izidor se ptal, co když vypadne EDB. Tak jsem mu popsal, co může mj. švec udělat. Např. vypnutím řízení spolehlivě zastaví a to má i jiný možnosti. O tom jsem tu mluvil a ne o tom, že by nešly čelisti když není trakce.
Kari
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.245.99.102
Odesláno Neděle, 04. února 2007 - 21:22:38   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

"V této souvislosti mě napadá otázka,jak se dá zabrzdit,když vypadne šťáva-EDB je tu též ze hry."
Ty se nauč číst. To ty tu píšeš nesmysly.
Edison
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.220.210.23
Odesláno Neděle, 04. února 2007 - 21:32:01   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

TY MĚ popisuješ cosi o výpadku trakce a řízení, jenže JÁ toto do souvislosti nikdy nedal!! Tak nemel blbiny. Možná sis dobře přečerl Izidora. Ale mě odepisuješ jako bys číst neuměl.

Tak znova:

Přečti si přízpěvek ode mě, dej si pauzu, pak ještě několikrát, pak zapoj mozek, to je to, co snad máš mezi ušima, pak si to přečti znova... a pak už jen mlč.

A když už, tak fundovaně odpověz Izidorovi, ale mě neuč znát šaliny.
Mayg
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1241
Registrován: 11-2004


Odesláno Neděle, 04. února 2007 - 21:36:07   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jo pozabijejte se ,
věta se dá interpretovat oběma způsoby:
1) Když vypadne šťáva, potom se něco stane s EDB
2) Když vypadne šťáva do EDB, potom se něco stane

Ovšem první interpretace je smysluplnější jelikož při použití druhé už není jasné co se má stát :-)
A přitom by stačilo místo té pomlčky dát čárku :-)
Ostrava: 2007 Genocida tramvají T3 započala wanpír se šíří 775,747
Foťte kachny! Než jim upadne druhá hlava a bříško se propadne dolů (Už jich moc nezbývá )
Fotky nejen dopravní
Kdo si přečetl, že poslední písmenko mojeho nicku je Q má buď FF nebo neumí číst :-)
Edison
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.220.210.23
Odesláno Neděle, 04. února 2007 - 21:45:02   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Šťáva DO EDB... To je taky pěkný nesmysl... hehehe... EDB na voze za normálních okolností je schopna fungovat naprosto nezávisle na trakčním cedení, tj. za přítomnosti normálního napětí, při přepětí i podpětí, bez napětí, při zkratu na vedení i při obrácení polaity, a to jak v pořadí změna stavu -> brzda, tak i obráceně, tedy jestliže se změní stav vedení při již nasazené brzdě.EDB může selhat jedině při nějakym průšvihu na samotném voze, a to ještě musí být dost závažný průšvih (rozpadnutí trakčního obvodu na voze třeba selháním stykačů, poruchou motorů, výbuchem tranzistoru...)
Kari
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.245.99.102
Odesláno Neděle, 04. února 2007 - 21:56:15   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

To Edison mě málem kamenoval... :-)
Edison
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.220.210.23
Odesláno Neděle, 04. února 2007 - 22:04:51   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A proč ne, žáno... :-)))
Izidor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 16
Registrován: 12-2006


Odesláno Pondělí, 05. února 2007 - 15:39:39   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pardon měl jsem se vyjádřit jasněji,myslel jsem výpadek v trakci,zapnuto řízení a fční baterky.
Nicméně buzení motorů pro EDB se v tomto případě(pochopil-li jsem správně) koná z baterií ,a to přes měnič? Díky za odpo

(Příspěvek byl editován uživatelem Izidor.)
Edison
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.213.201.229
Odesláno Pondělí, 05. února 2007 - 16:28:05   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nikoli.... Z batt jede pouze palubní síť a to ještě jen když není z jakéhokoli důvodu trakční napětí v troleji. Jinak palubní síť je napájena z motorgenerátoru, případně statického měniče, které jsou pro změnu napájeny z trakční sítě.

EDB je jednoduchý princip, kdy motory začnou pracovat jako generátory a vytvořená energie se buďto vrací do sítě, bo se maří v brzdovém odporníku (podle zapojení výzbroje a situace na trakční síti). Velikostí brzdného proudu je pak dán brzdný účinek.
Edison
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.213.201.229
Odesláno Pondělí, 05. února 2007 - 16:34:46   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ještě doplním to buzení: Jelikož motory jsou zapojeny jako seriové, tak se vlastně buděj samy. Jinak samotný začátek brždění je možný jen když je motor nabuzen, což se realizuje různě, zase podle typu výzbroje.
Kari
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.245.99.102
Odesláno Pondělí, 05. února 2007 - 16:56:02   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Izidor -> No, většina šalin má sériový motory (vinutí na statoru a rotoru jsou zapojeny v sérii), tam buzení nepotřebuješ.
Když je tramvaj řízena zrychlovačem (odporově), tak motory jsou při volnoběhu zapojeny ke zrychlovači. Když řidič chce brzdit, tak se ve zrychlovači odpor mezi svorkami motoru vykracuje, el. proud se ve zrychlovači pálí a motor tím brzdí. Co se týká tyristoru, tam se el. energie pálí v odporech, co jsou na střeše.
U šalin, co umí rekuperovat do troleje, je princip vpodstatě stejný, jen trolej musí mít podmínky pro přijetí energie (musí být někde nějaký spotřebič, který tu energii přijme). Proto tyto vozy mají taky v záloze odpory.
Pak tu máme vozy s asynchronnímy motory (T3EV, wana, Anitra), který se vlastně brzdí samy. Když se motor "přetočí" přes otáčky, na který je buzen, tak začne rekuperovat - brzdit. V podstatě při volnoběhu a brždění motor budí sám sebe.
Toť vyčerpávající popis, snad jsem něco nezvoral a napsal jsem to dost srozumitelně. Nevím jak jseš na tom dobře s elektronikou, tak jsem to trochu psal jak pro laika. Snad za to nebudu kamenován :-)
Kari
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.245.99.102
Odesláno Pondělí, 05. února 2007 - 16:59:22   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Edison mě zas předběh
Filip_daněk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 232
Registrován: 12-2005


Odesláno Pondělí, 05. února 2007 - 17:48:12   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dnes na 6/9 1531+1301
 
Izidor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 17
Registrován: 12-2006


Odesláno Pondělí, 05. února 2007 - 18:36:58   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Edison+Kari: Díky,princip EDB znám i chápu
Šlo mi o to jak tu psal Edison:EDB na voze za normálních okolností je schopna fungovat naprosto nezávisle na trakčním cedení, tj. za přítomnosti normálního napětí, při přepětí i podpětí, bez napětí, tedy konkrétně bez napětí,jak funguje EDB bez napětí ,když tu jde o generátorický chod ss seriového motoru-kotva nebo stator jedno z toho musí mít zdroj napětí.
Toto není přece jako u motoru s permanentními magnety,kde třeba není.
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 77
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 05. února 2007 - 19:33:12   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

IMHO potřebuje brzdící sériový motor budící proud zvenku jenom na samotném začátku brzdění (pokud se potom nerozpojí obvod kotva - buzení - odporník). Cizí buzení totiž naindukuje proud v kotvě, který prochází i vinutím statoru. Motor se tak budí "sám" a cizí buzení se může odpojit.
Edison
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.220.210.23
Odesláno Pondělí, 05. února 2007 - 20:20:50   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Zpravidla je to u odporové výzbroje řešeno tak, že při výběhu je trakčními seriovými motory pouštěn nějaký, poměrně malý proud (příprava) a při přechodu do brzdy už stačí jen snížit odpor v obvodu. U elektronických výzbrojí je to řešeno těsně před samotným bržděním, kdy trakční měnič prožene motorama krátký proudový pulz (nabuzení). Pak už to funguje jak to znáš a jak píše kolega.
TMB
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.149.108.7
Odesláno Pondělí, 05. února 2007 - 20:57:43   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Klasický sériový motor se nabudí sám díky remanentnímu magnetismu. Při uzavření obvodu brzdy kotva - stator - brzdový odporník (přičemž stator musí být přepólován - zapojen tak, aby jím proud tekl v opačném směru, než při jízdě)indukuje zbytkový magnetismus v obvodu malý proud, ten způsobí zvětšení megnetického toku, naindujuje větší proud, ten opět zvyší magnetický tok atd. Pravda, nějakou vteřinu to trva. Ale staré tramvaje při jízdě z muzea v Líšni bezproblémů brzdily při jízdě z kopce na Stránskou skálu, bez jakéhokoliv zdroje proudu.
U tramvají PCC je příprava jen proto, aby OR na základě velikosti proudu přípravy nastavovalo zrychlovač na stupeň, odpovídající okamžité rychlosti vozu. Tím se jen odstranila prodleva, která by jinak byla nutná pro nabuzení motorů.
Edison
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.220.210.23
Odesláno Pondělí, 05. února 2007 - 21:21:51   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

TMB> Docela se mýlíš. Neobrací se vůbec nic, než napětí, který se indukuje v kotvě, protože přejde z motorického do generátorového režimu.
Manil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 345
Registrován: 4-2005


Odesláno Úterý, 06. února 2007 - 00:33:58   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dnes (6.2.) na 6/9 1567+1304.
Manil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 346
Registrován: 4-2005


Odesláno Úterý, 06. února 2007 - 01:13:27   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jinak včera (5.2.) v dopoledních hodinách dorazil do brněnské medlánecké vozovny historický vůz 107 z Krnova po rekonstrukci.
Tomaseq
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 638
Registrován: 7-2003


Odesláno Úterý, 06. února 2007 - 08:12:55   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Zajímalo by mě, jak funguje u K2 blokování dveří za jízdy, tj.aby vůz nejel s otevřenými dveřmi a jeho spolehlivost. Ď!
TMB
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.77.114.50
Odesláno Úterý, 06. února 2007 - 09:07:56   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Edison - podívej se na jakékoliv schéma, klidně i u vozu T a namaluj si kudy ty brouci elektřáci běhají. Právě proto, že proud v generátorickém režimu je opačný, tak musím stator otočit, aby proud jím procházející a magnetický tok tímto proudem vybuzený byl v obou režimech stejný. Pokud bych to neudělal, tak se motor nenabudí. Nedělej ze mně v tomto případě blbce.
TMB
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.77.114.50
Odesláno Úterý, 06. února 2007 - 09:20:23   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

 
Asi tak nějak.
Verusha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1681
Registrován: 5-2005


Odesláno Úterý, 06. února 2007 - 14:20:12   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Včera další dvě vykolejení - jedno ve vozovně s vozem 1610 / 1612 při couvání a druhé na Švermově s 1036 při najetí na vyhýbku se šutrem. Oboje nic vážného, 1036 nakolejeno zpětnou jízdou. Víc informací jsem "neudržel".
Bára!
Duš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 558
Registrován: 2-2005


Odesláno Úterý, 06. února 2007 - 14:40:43   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Verusha: nic vážného???

- 1610 ( viditelné poškození ): demolovaná levá bočnice v místě MG; poškozená střecha; pravá bočnice v místě II. dveří vychýlená z osy asi 10 cm ... a pak drobnosti jako plenty, spřáhla, kabeláže podvozků a nějaké to vysypané okno!

Teď je otázka jak to vypadá na spodku, ale myslím že příčníky budou taky ohnuté ... takže můj názor je - VŮZ 1610 BUDE NA ZRUŠENÍ!
Verusha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1685
Registrován: 5-2005


Odesláno Úterý, 06. února 2007 - 14:49:04   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Duš - já neviděl fotky, takže jsem usoudil podle toho že "ve vozovně", a podle zápisu na intranetu, kde ten popis vypadal celkem nevinně. Tak se trochu omlouvám za to slovo "oboje", nicméně 1036 bez poškození, aspoň tak.

To zrušení bych neviděl podle tvého popisu tak tragicky, takových buchanců už bylo, a naši DP klepíři jsou kucí šikovní.
Bára!
Duš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 559
Registrován: 2-2005


Odesláno Úterý, 06. února 2007 - 15:42:37   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

To zrušení bych neviděl podle tvého popisu tak tragicky, takových buchanců už bylo, a naši DP klepíři jsou kucí šikovní.

Kucí šikovní to jsou, ale až tu 1610 uvidíš tak mi možná dáš za pravdu ... Necháme se překvapit! ( ráno mi nějak šestý smysl říkal, vezmi foťák, ale byl přemožen leností )
Kari
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.245.99.102
Odesláno Úterý, 06. února 2007 - 15:46:59   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nemáte někdo fotky toho vykolejení "v té lepší vozovně"?
Edison
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.213.201.229
Odesláno Úterý, 06. února 2007 - 15:47:08   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

TMB> Jako generátor se chová pouze kotva, protože v generátorickém chodu se právě na ní točí napětí. Jistě dobře víš, že proud se neotáčí, ba naopak, je udržován proti svojí změně. Velikost proudu je pak omezena velikostí brzdového odporu. Takže> Kotva = zdroj napětí se stejným směrem proudu, buzení = pořád stejný směr budícího proudu (ono to v tom obvodu ani jinak nejde, aby proud tekl jinak kotvou a buzením, proto sériové) a odporník = omezení brzdného proudu (momentu). Jestli chceš, domluvím se někde na zkušebně a předvedu názorně, jak se brzdí sériové stroje. A podívej se na zrychlovačovou tramvaj!!!!
Kari
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.245.99.102
Odesláno Úterý, 06. února 2007 - 15:51:06   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Edison -> Nemáš scaner a schéma ke zrychlovačové T3? Možná by to s tím TMB pak líp pochopil. Stačil by jen okruh 600V.
Edison
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.213.201.229
Odesláno Úterý, 06. února 2007 - 15:58:34   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Schéma samozřejmě mám... Ale scann nikoli... :-(
Izidor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 18
Registrován: 12-2006


Odesláno Úterý, 06. února 2007 - 17:11:56   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

tak aspoń digifoťák,začíná mi to být jasný,čili při výpadku šťávy v troleji a když je vůz rozjetý ,tak si v pohodě zastaví na EDB ,kdy chce.
TMB tu zmínil tu jízdu z depozitáře v Líšni-Ten "poměrně malý proud-či příprava" se dá vzít v tomto případě(tedy ne dojezd při výpadku,ale "sjezd mrtvého vozu") z baterky nebo nějakýho kondíku? Pak to tedy vpoho může sjet libovolnou štreku s EDB(tedy pokud by to nezastavilo vlivem tření nebo odporu vzduchu)je to tak?

(Příspěvek byl editován uživatelem Izidor.)
Edison
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.213.201.229
Odesláno Úterý, 06. února 2007 - 17:46:13   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Izidor> Kdepak. Ten malý proud je vlastně už brzdový, tedy vlastně už režim brzdy, do kterého vůz přejde bez zadání tahu (výběh), takže ten vůz nepatrně i brzdí. K tomu dochází poměrně rychle tak, aby nestačilo zaniknout magnetické pole statoru. Z palubní sítě se samozřejmě nebere nic, protože palubní a trakční obvody jsou spojeny pouze na kostře, vše ostatní je velice pečlivě izolováno. Pokud selže příprava a není napětí v troleji, pak by bylo možné, že selže EDB. Ale k tomu může dojít jen v několika málo specifických případech, které tak jakotak znamenají každopádně zatažení do vozovny (porucha na zrychlovači a jeho řízení, porucha na některém ze stykačů a pod.) To ševci pak nezbude, než aplikovat čelisti a vůz odtáhnout, protože by stejně nejel. Teď mi ještě došlo: je tam relé LO, které hlídá proud motorama v režimu brzda a v momentě, kdy zanikne, LO odpadne a spustí čelisti. Takže vlastně pohoda.
no toto
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.29.34
Odesláno Úterý, 06. února 2007 - 18:12:18   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Edison:
A když jsou čelisti špatně seřízené, tak je po pohodě. To už v CS taky bylo - velmi výživná situace.
Izidor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 19
Registrován: 12-2006


Odesláno Úterý, 06. února 2007 - 18:49:40   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

díky díky,jen mi vrtá hlavou jak chtěl TMB sjíždět z depozitáře s těma historičákama na principu EDB jak psal:Ale staré tramvaje při jízdě z muzea v Líšni bezproblémů brzdily při jízdě z kopce na Stránskou skálu, bez jakéhokoliv zdroje proudu.
Edison
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.220.210.23
Odesláno Úterý, 06. února 2007 - 20:20:34   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No toto> To už by šlo o souběh vážných závad. Je to sice nepravděpodobné, ale jistě, že se to stát může. Ono se taky může stát, že to se ševcem sekne.. Pak je úplně jedno, jak je tram vybavená, žáno... :-))

Izidor> Historický moc neznám, tak nemohu soudit. Ale myslím, že i se sadou odporů a kontrolerem tam ve výběhu něco poteče, aby se to udrželo nabuzený. Jen se zrychlovačem, OR a LO se to líp reguluje. Zkrátka, princip u odporových tram je takový, že ve výběhu se odpojí trolejové napětí od pohonu a připraví se brzdový okruh, ve kterém se vhodným způsobem udržuje budící proud. Když už je toto zajištěno, není potřeba jakákoliv trakční síť, protože motory jsou nabuzeny, pod proudem, a už stačí pro zvýšení brzdného účinku jen snížit brzdový odpor.
TMB
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.149.108.7
Odesláno Úterý, 06. února 2007 - 20:37:17   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Je-li kontrolér v poloze "0", neteče nic - nemá kudy. Zařadím-li brzdový stupeň, motory se nabudí a vůz začne brzdit. Třeba i po 5 letech stání a na trati bez trolejového vedení. Vážným zájemcům lze předvést v praxi.
Jenki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2362
Registrován: 5-2002


Odesláno Úterý, 06. února 2007 - 20:40:07   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

U historických 2nápravových vozů ve výběhu přes TM neteče NIC. Pro nabuzení bohatě stačí zbytkový magnetizmus v motorech.

V podstatě to platí u vozů se zrychlovačem - pokud za jízdy vyhodíte reverz do nuly trakční obvod se rozpojí a přes motory nejde nic. Pokud se opět spojí (reverz zase vpřed) tak se zbytkovým magnetizmem motory tak do 1s nabudí, a protože zrychl už mezitím sjel do krajní polohy, tak je z toho taková pecka že se rozplácnete o čelní sklo.

Co může předvádět Edison na zkušebně je jistě poučné, ale ne vždy jsou laboratorní podmínky shodné s realitou. V reálu vždycky nějaký ten zbytkový magnetizmus v motorech je a na nabuzení EDB to bohatě stačí. Pokud se udržuje příprava tak z důvodů regulačních, nikoliv brzících.

Ještě je dobré pro ilustraci uvést, jak to funguje u výzbroje TV8. Tam žádná příprava není, a motory se do EDB nabudí kondenzátorem, který se nabíjí z troleje. Pokud není v troleji napětí tak je tam na to obvod 24V který tento kondenzátor nabije z baterie. Při vyjmutí pojistky "předbuzení TM" a stažení pantografu se tedy může teoreticky stát, že EDB nenaskočí. V reálu jsme to několikrát zkoušeli a naskočila vždy, akorát subjektivně o chviličku později (tak 500ms, víc ne). Takže i zde zbytkový magnetizmus bohatě postačí.
TMB
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.149.108.7
Odesláno Úterý, 06. února 2007 - 20:41:38   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

TMB s těmi historičáky s kopce na trati bez troleje za použití EDB jezdil mnohokrát.
Edison
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.220.210.23
Odesláno Úterý, 06. února 2007 - 21:02:57   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jsem psal, že dvounápraváky neznám. :-))
Isidor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 31
Registrován: 10-2004
Odesláno Úterý, 06. února 2007 - 21:36:21   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jenki: Do elektriky T3 sa síce nerozumiem, ale v KE sa reverz na "rýchlodráhe" vypína celkom bežne a nepostrehol som, že by niekoho pri tom rozpláclo na predné sklo
Edison
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.220.210.23
Odesláno Úterý, 06. února 2007 - 21:47:58   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nejspíš by to chtělo ukázat si to na šématu (teď ho u sebe nemám a x typů výzbrojí a dalších serepetiček fak v hlavě nenosím). Takže si rád přečtu další postřehy.
Anti
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 488
Registrován: 5-2002


Odesláno Středa, 07. února 2007 - 00:52:00   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ještě se vrátím ke včerejšímu vykolejení : nemyslím, že zrovna tohle se vzhledem ke 20 letému stáří vozu bude opravovat :
 
 
Vůz má pouhým pohledem zkřivený celý rám a kanibalizovaná výzbroj TV8 , kterou už dneska nikdo nevyrábí se jistě též bude hodit ... Otázka druhá , z hlediska účetní hodnoty vozu ,je zda se nedočkáme reinkarnace třeba jedné z trosek 1553 + 1554, ovšemže jako 1610/II.
...I KDYBY JSME PADLI VŠICI, VSTANOU NOVÍ CHAOTICI :-) ....
..." Do Pekla Máme Blízko "...
Jenki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2363
Registrován: 5-2002


Odesláno Středa, 07. února 2007 - 02:04:18   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Isidor : jednoduchá úprava - nepájení pilotmotoru ZR je při reverzu v nule odpojeno Košická specialita, nikdy neschválená.

Anti : tak tohle už asi opravdu dojezdilo. Díly na TV8 jistě přijdou vhod :-)

(Příspěvek byl editován uživatelem Jenki v 17:05 Pacific Standard Time.)
Isidor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 32
Registrován: 10-2004
Odesláno Středa, 07. února 2007 - 03:08:16   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Aha a je v tom nejaký problém, prečo by to nemohlo byť schválené? Vďaka za info.
Jenki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2365
Registrován: 5-2002


Odesláno Středa, 07. února 2007 - 04:32:57   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ne, jde jenom o to, že takovými věcmi jako schvalováním se v Košicích nikdo nikdy nezabýval.
Bobo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5904
Registrován: 5-2002


Odesláno Středa, 07. února 2007 - 09:26:17   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

jo remanence dokáže věci. když jsme v budějkách testovali reko 15Tr, tak při couvání tam byl špatně vystykačovanej obvod pro zadní trakčák, kterej byl odpojenej. a nějak se povedlo, že se motor točil a dělal el. do zkratu. s tim nešlo zacouvat....
kolisti = piráti chodníků
neosvětlený cyklista = žádný cyklista
jsem nucen používat automobil. na chodníku díky kolistům není bezpečno
pouze plynulá doprava může být ekologická
TMB
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.77.114.50
Odesláno Středa, 07. února 2007 - 09:35:47   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

 

Schéma trakčních obvodů trolejbusu 8Tr - sériový motor, odporová reguace.
021, 023 jsou jízdní stykače
024, 025 brzdové stykače
041 kotva TM, 035, 053 odpory
UU, TT, VV, SS - doteky reverzního válce (pro směr vpřed spojeno VV-TT a UU-SS)

Obvod jízdy:
stykač 021 - vodič 003 - 005 - kotva TM 041 - 004 - stykač 023 - statorové vinutí 042 - vodič 018 - odpory 051 - vodič 017 - stykač 031 - vodič 011
Proud kotvy jde od svorky Q na svorku R, proud statoru jde od svorky H1 směrem k H2.

Obvod brzdy:
stykač 024 - kotva TM 041 - vodič 006 - odpory 053 - stykač 025 - stykač 031 - vodič 017 - odpory 035 - statorové vinutí 042 - vodič 007 - stykač 024
Proud kotvy v režimu brzdy má opačnou orientaci, tedy svorka R - Q, přes vinutí jde opět stejným směrem H1-H2, ALE PRÁVĚ PROTO je statorové vinutí vůči kotvě zapojeno opačně:
Jízda: R směrem k H1, brzda: R směrem k H2
TMB
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.77.114.50
Odesláno Středa, 07. února 2007 - 09:39:14   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A takhle to v principu je i u dvounápravových tramvají i u tramvají T (PCC).
V_s
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 402
Registrován: 12-2004
Odesláno Středa, 07. února 2007 - 12:57:12   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Co se týče 1610, tak to v pisárkách zase pěkně podělali. Zrušit takovej doecla dobrej vůz po VP. když to nepude opravit, tak ať dají 1612 do Medlánek na d-4,6,10 a udělají 1610/II se skříní VarCB3. Ta může jezdit pak ve dvojci s 1589.

Jinak na 004/12 jezdila včera údajně 1551+1303. Neměla nějaký problémy na trase na Kraví horu, vždyť tam T3.EV+VV60 nemůžou? V čem se liší wana+vv60?
Manil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 350
Registrován: 4-2005


Odesláno Středa, 07. února 2007 - 13:22:59   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

VS: T3R.EV s vlekem do Masarykovi Čtvrti může! Kritiku pisárek si nech radši pro sebe, neřekl bych, že to je tak úplně chyba lidského faktoru.
Trolejbusák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 626
Registrován: 1-2006


Odesláno Středa, 07. února 2007 - 13:50:06   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

V_s: bych taky mohl říkat - "to trojče v Medlánkách zase podělali", neříkám, že to nemůžeš říkat - je to tvůj názor, ale jak říká manil, za vše nemůže jen člověk
ICQ:192-449-432
mail: Trolejbus.3259@seznam.cz

Já vám dám znamení trubkou...
kobra
Neregistrovaný host
Odeslán z: 160.218.198.34
Odesláno Středa, 07. února 2007 - 14:08:56   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad trakční obvody: je nějak zabráněno možnosti že by se např. za jízdy vpřed přehodil směr jízdy, a naskočily by reverzní stykače (což by asi nebylo dobrý..) ?

ad Tomeseq: blokování dveří je provedeno pomocí relé DBR: pokud není (nebo je, teď si nejsem jist) sepnuté, je blokována jízda. Jde to ale obejít přepnutím vypínače blok. rozjezdu, ten ale není všude... i když viděl jsem klasiku K2, která otevřela za jízdy dveře, tak jestli i tam je vypínač?

Diskusní skupiny | Poslední den | Poslední 4 dny | Stromové zobrazení | Vyhledávání | Seznam uživatelů | Nápověda | Program Credits Administrace