K-report
 

Archiv do 06.února 2007 Odhlásit | Diskusní skupiny | Vyhledávání
Moderátoři | Registrace | Editace profilu

Diskuse K-report » Tramvaje a metro » Nové tramvaje » Staré archivy » Archiv do 06.února 2007 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Pvvs
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2275
Registrován: 7-2003


Odesláno Pondělí, 05. února 2007 - 19:55:19   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

hmm kloubova tram o kapacite wany ..... Idealni reseni.
S trpělivostí učitele zvláštní školy dojdeš nejdál .
TMB
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.149.108.7
Odesláno Pondělí, 05. února 2007 - 20:32:08   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Abych tady nešířil bludy - nevím zda a v jakém provedení budou 20 m tramvaje pro Brno, ale v tom středním článku problém byl. A nevím též, jakých specifikací se týkal ten telefonát.
Ale silně mi vadí, že nejsou technické podmínky pro dodávky vozidel MHD specifikovány dle potřeb a podmínek provozu (včetně např. provozní spolehlivosti, náročnosti údržby, ceny náhradních dílů atd.).
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2519
Registrován: 5-2002


Odesláno Pondělí, 05. února 2007 - 20:37:38   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

TMB:
Tak například DPMB chtěl 20 m tramvaje s delším středním článkem odpovídajícím Anitře. Zřejmě má smůlu a bude je mít jen ve verzi třídílné 14T se zkráceným neseným článkem
Už potřetí opakuju, že Škoda není jediný výrobce a Brno si tak mohlo dle své specifikace koupit tramvaje někde úplně jinde.
Pokud mi opáčíš, že si Škodovku vybrali politici a ne lidi z DPMB, pak mohu Brňákům doporučit jediné - pokud nechcete tramvaje Škoda, zvolte si jiné radní. Pořád je DPMB 100% vlastněn městem = radnicí = zvolenou lidma. Potom tedy nadávejte sami sobě.
TMB
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.149.108.7
Odesláno Pondělí, 05. února 2007 - 20:40:36   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Už se stalo, bohužel pozdě. Smlouvy na nové tramvaje se v Brně uzavírají zásadně těsně před volbami.
Demon3
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 395
Registrován: 2-2006


Odesláno Pondělí, 05. února 2007 - 20:45:02   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin: Nevěřím, že by Škodovka nevyrobila 100 tramvají pro Brno ve verzi 03T/05T!
Ale jo, třeba by i vyrobila, jen mi vysvětli, proč by to proboha někdo z DPMB po zkušenostech s těmi provozovanými Astrami objednával ???

A pokud myslíš, že se brněnská situace nějak liší od té pražské, tak tě mohu ujistit, že neliší ! Tady taky politická reprezentace s velkou slávou nakoupila šrot, kterej se dopravnímu podniku daří jen s velkejma obtížema vypravovat. Viz dnešní vypravení 14T...

(Příspěvek byl editován uživatelem demon3.)
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2520
Registrován: 5-2002


Odesláno Pondělí, 05. února 2007 - 20:53:27   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

TMB:
Pokud máš informace přímo od zdroje a o telefonátu jsi si jist, pak je tvou povinností to nahlásit, jinak se dopouštíš trestného činu. Ikdyž si v žádném případě nedělám iluze o veřejných zakázkách, pořád jsem přesvědčený, že za miliardovými kontrakty opravdu ale opravdu nestojí jedna obálka nebo jeden telefonát nějakému nejvyššímu představiteli DPMB. Tady si trochu protiřečíš, když píšeš, že tramvaje vybrali politici, ale rozhodl o tom telefonát přestaviteli DMPB.
Veřejné zakázky jsou mnohdy a mnohde zmanipulované, ale telefonát typu: "ahoj Jardo, nechceš 100 tramvají za 5 miliard? Maj design Porše a do Brna se hodí. No tak jo, tak mi je sem pošli, čus" Nejsem natolik naivní abych si myslel, že o kontraktu za 5 miliard rozhodne jeden telefonát mezi představiteli DPMB a Škody ve městě s 390 000 obyvateli, tisícovkou novinářů, stovkou zastupitelů a tisícovkou zaměstnanců DP.
Ty jsi u toho telefonátu byl? Nebo ti to někdo převyprávěl zprostředkovaně? Já už totiž těch zaručených pravd na internetu četl... Tím nechci zpochybňovat, že zakázaka musela být nečistá, jen si myslím, že o takové zakázce rozhoduje několik lidí a že uplatit není v žádném případě tak jednoduché jak se na první pohled může zdát. Nikdo ze Škodovky nemohl vědět, že Siemens nehodlá panu radnímu poskytnout ještě tučnější obálku.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2521
Registrován: 5-2002


Odesláno Pondělí, 05. února 2007 - 21:04:31   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Demon3:
Já tu nesrovnávám Brno s Prahou. Pokud měl někdo z Brna všeobecně špatné zkušenosti s Astrami, nemusel kupovat Škodovky vůbec. To nedává smysl.

Trošku bych ubral plyn s tím šrotem. Nejsem přesvědčený, že 14T je ideální tramvaj pro Prahu, ale posuzovat tyto tramvaje na základě zavádění do provozu a na základě technickcýh potíží se mi nelíbí. Nežil jsem v době zavádění T3, ale od pamětníků vím, že problémů bylo strašně. Stejně tak to platí o zavádění nových letadel do provozu, vlaků apod. Jak dlouho se zprovnozňovaly Desira? Kolik let má odklad start Airbusu A380? B747 než se dostal do plného provozu, musel překonat miliony technickcýh potíží. Co zavádění TGV, co problémy s Combiny a jejich prasklými rámy? 10 let trvalo trolejbusu 14Tr než se z prototypu vyklubala sériovka?
14T a její spolehlivost posoudím až za 10 let. Teď se maximálně můžeme bavit o tom, jestli je koncepce třech neotočných podovozků na 30 metrů dlouho tramvaj s podélným sezením vhodná do pražského provozu. Mimochodem, nebyl dnešní stav z velké části zapříčiněn nedostatkem řidičů?

Btw. Ta politická reprezentace v Praze dostala přes 50% preferenčních hlasů. Tím jí nechci obhajovat ani zatracovat, ale poukazuji pouze na fakt.
Norton
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1280
Registrován: 12-2004


Odesláno Pondělí, 05. února 2007 - 21:13:03   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin: vy jste ředitel zeměkoule, že všechno víte tak dobře a hlavně nejlépe? Brzdit byste měl Vy. S tímto kydáním.
Posoudit spolehlivost 14T můžete už teď, stačí číst to, co se s tímto typem (ne)děje. Není běžné, aby se vozidlo po ročním "provozu" muselo posílat na výměnu podvozků. Alespoň u nás v OVě to běžné není.

A neodpustím si jednu vaši citaci: "Nežil jsem v době zavádění T3, ale od pamětníků vím, že problémů bylo strašně. " - a přidám druhou: "Sám vím, jak podobné drby vznikají - na základě jeden mi řikal, že mu druhý řikal, že udajně ten třetí slyšel od někoho čtvrtého."
...myslím, že ostatní mají jasno
Co naplat, vše už tady jednou bylo a bude zase... Mění se jen čas, místo a obsazení rolí...
solidní dopravní fotogalerie... http://norton1.ic.cz
Demon3
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 396
Registrován: 2-2006


Odesláno Pondělí, 05. února 2007 - 21:24:54   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jestli to nebude tim, že tramvaje v supermarketu nekoupíš... Když ne Škodovky, tak co ? Jo máš pravdu, ještě jedna firma se tu nabízí, ale TMB se ti to snažil osvětlit. Koukam že marně.

Jasně, možná je pouhej rok na posouzení kvalit málo. Každej by s tim ale souhlasit nemusel, pokud se za ten rok nepodařilo vylepšit zhola nic...

Nakolik byl dnešní stav zapříčiněn nedostatkem řidičů nejsem s to posoudit, ale vypravit víc než jednu tramvaj (a to ještě s velkými problémy) by s 13 řidičema neměl bejt až takovej problém.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2522
Registrován: 5-2002


Odesláno Pondělí, 05. února 2007 - 21:31:30   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Vážený pane Nortone, mně je úplně jedno co si myslíte Vy o tramvaji 14T a co si myslíte o mně. Já jen vím, že nové výrobky ve všech odvětvích na světě mají problémy se zaváděním a trvá mnohdy roky, než se vychytají dětské nemoce. Máte-li pocit, že kydám doporučuji Vám moje příspěvky nečíst. Já ty Vaše taky nečtu.
A že není běžné, že se po ročním provozu prohazují podvozky? Nevím. Jen vím, že 9111 má najeto 100 000 km a výpadků v provozu bylo na protoyp velmi málo.
A co se týče šéfování zeměkoule, na to si opravdu nehraju. Jen píšu své názory na fórum, kde se diskutuje o problematice, která mě zajímá. Že mi tu nějaký Ostravák, kterýho jsme v životě neviděl, nadává, je mi úplně ale úplně jedno, protože to na mém názoru nic nezmění.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2523
Registrován: 5-2002


Odesláno Pondělí, 05. února 2007 - 21:35:05   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Demon3:
Jestli to nebude tim, že tramvaje v supermarketu nekoupíš... Když ne Škodovky, tak co?
Siemens (ULF, Combino), Alstom, Bombardier, Končar, Inekon. Je to snad málo? Celou dobu se tu zas já snažím vysvětlit, že pokud nějaké město nakoupí nevhodné tramvaje, je to chyba především města a ne výrobce.
Pjp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1040
Registrován: 12-2005
Odesláno Pondělí, 05. února 2007 - 21:38:56   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Norton - o problemech s zavadenim tramvaji rady T se zminuji i pametni publikace ruznych CR (SK si nejsem jist) provozu a to jak s problemy site (trate + napajeni) tak i vozu. Otazka jest, do jake miru se tomu da, ci neda verit a jake mnozstvi "pametniku" uz dava sanci na pravdivy obraz reality.
Pavel
Znalosti a dovednosti, neodpustitelne prohresky proti dobrym mravum ...
Jsem clovek a proto delam chyby a taky jsem na to patricne hrdy ...
Vyjadruji pouze svuj nazor, "radcu" beha po svete vic, nez je obcas unosne.
http://www.pjp.cz / ICQ: 30831569 / Skype : pavel_pilny
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3179
Registrován: 8-2003
Odesláno Pondělí, 05. února 2007 - 21:42:35   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Posuzovat typ tramvaje jako takový podle toho, v jakém stavu má po ročním, mnohdy zkušebním, provozu podvozky, je poněkud účelové.
Jsem Helenkofil a nestydím se za to!
Norton
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1281
Registrován: 12-2004


Odesláno Pondělí, 05. února 2007 - 21:47:19   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No, milý Martine, vezmu to postupně:
- nikde jsem nepsal, co si myslím o vás. Jen jsem se zeptal, zdali nejste ředitelem...;
- když mé příspěvky nečtete, proč tak podrážděně na ně reagujete?
- ano, po ročním provozu není běžné VYMĚNIT podvozky z důvodu sjetých kol (a nejen jich?);
- psát názory (=diskutovat) a vnucovat své názory jako jediné správné je něco jiného;
- "Ostraváka" do toho netahejte, to je jiný uživatel;
- nenadávám vám - pokud ano, citujte;

...přeji všem příjemný večer a mnoho zajímavých zážitků s provozem 14T

Ostatním se omlouvám za diskusi mimo téma a proto navážu...
...pokaždé, když mám (nedejbože) možnost jet 14T, tak si vzpomenu, jak moc jsem rád, že jsem z OVy a že tam nám jezdí "jen" skvosty jako LF (1, 3 a časem i 2)
Co naplat, vše už tady jednou bylo a bude zase... Mění se jen čas, místo a obsazení rolí...
solidní dopravní fotogalerie... http://norton1.ic.cz
Růžový_petr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 102
Registrován: 2-2006


Odesláno Pondělí, 05. února 2007 - 21:51:45   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Hihi, Martin = notorický hádač.
Ybalgin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9
Registrován: 1-2007


Odesláno Pondělí, 05. února 2007 - 21:53:39   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

to,že máš možnost jet 14T ještě neznamená,že s ní musíš ject,a možná by se našli lidé,kteří by si počkali na další tramvaj,jen aby nemuseli tim ...(14T).
Šotouši všech zemí,...
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2524
Registrován: 5-2002


Odesláno Pondělí, 05. února 2007 - 22:06:05   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Norton:
nikde jsem nepsal, co si myslím o vás. Jen jsem se zeptal, zdali nejste ředitelem
Padaly tu hlášky o kydání

když mé příspěvky nečtete, proč tak podrážděně na ně reagujete
Čtu jen ty, které jsou od Vás adresováné přímo mně. Ani jednou jsem tu dnes večer nezareagoval podrážně. V klidu tu disktuju s lidma, který maj o podobný problém zájem jako já. Ten kdo tu začal častovat a hulvátsky se vyjadřovat jste byl až Vy v příspěvku z 5.2.2007 21:13.

ano, po ročním provozu není běžné VYMĚNIT podvozky z důvodu sjetých kol
Stejně tak není běžné nakoupit další vleky, když jsou s prototypem neustálé problémy, že?

psát názory (=diskutovat) a vnucovat své názory jako jediné správné je něco jiného
Ukažte mi, prosím, jediný příspěvek, který tu někomu vnucuju? Píšu tu pouze své názory a ano, myslím si, že pokud si koupím debilní nevyhovující automobil, nebudu nadávat na automobilku, ale především sám sobě.

"Ostraváka" do toho netahejte, to je jiný uživatel
A vy nejste snad Ostravák?

pokaždé, když mám (nedejbože) možnost jet 14T, tak si vzpomenu, jak moc jsem rád, že jsem z OVy a že tam nám jezdí "jen" skvosty jako LF (1, 3 a časem i 2)
To jste na ní měl docela štěstí, ne? Na to, že jste z Ostravy a musíte se jediné tramvaji v Praze z tisícovky vyhýbat, s ní jezdíte nějak podezřele často, ne? U wan chápu vaše patriotistické sklony, ale já modernizovanou tramvaj PCC za skvost nepovažuji a opravdu si nepřeji, aby se MHD v ČR zakonzervovávala a po městech nám tu jezdily tramvaje 60 let staré koncepce. Děkuji toto zase já nechci. A pokud tu píšete o tom, že v Ostravě jezdí jen wany, pak mi vysvětlete co je tedy těch 9 Trií a 14 Aster? Že by snad zaúřadovali nějací zedníci či vaštíci?
Demon3
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 397
Registrován: 2-2006


Odesláno Pondělí, 05. února 2007 - 22:09:14   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin: "Siemens (ULF, Combino), Alstom, Bombardier, Končar, Inekon. Je to snad málo?"

Ne není to málo, už sem o těhle firmách něco slyšel, ale tady se pohybujem na specifickym trhu a ty bys měl pochopit, že pokud chci jet Rallye Bohemia, nebudu si na to pořizovat Corvettu ani McLaren, možná i taková Imprezza 07 bude zbytečnej luxus...
Kdybys to ještě stále nepochopil, tak musim vycházet z toho, na co to potřebuju a kolik prostředků na to můžu vynaložit. Jednu z těch dvou podmínek se splnit podařilo, tu druhou bohužel nikoli.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2525
Registrován: 5-2002


Odesláno Pondělí, 05. února 2007 - 22:17:25   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Demon3:
A já tu snad napsal jediné slůvko o tom, že 14T je ideální tramvaj pro Prahu? Sám píšeš, že pokud chci jet Rallye Bohemia, nebudu si na to kupovat Corvettu. Kdo já? Magistát, město, zastupitelstvo, představenstvo DP (rozuměj závodník)?
Pokud pojedu Rally Bohemia, nemusím si kupovat Fabii (14T), ale třeba Subaru (Bombardier). Jen se mi prosím nesnaž vnutit, že tu obahuju 14T jako nejvhodnější tramvaj pro Prahu. Celou dobu se snažím vysvětlit, že 14T si koupila Praha za své peníze a objednala jí akciová společnost vlastněná městem=radnicí=zvolenou lidma. Stejně tak to platí o Brnu. Takže pokud si koupím nevhodnou tramvaj, je to má vina, má vina, má vina a ještě jednou má vina. Ne výrobce, který pouze nabízí, vyrábí a prodává.
Edison
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.220.210.23
Odesláno Pondělí, 05. února 2007 - 22:18:59   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jen pro informaci všem: ČR má největší hustotu výrobců tramvají (a jejich komponentů) na obyvatele na světě!! Nepřijde vám i toto jako luxus? :-D
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2526
Registrován: 5-2002


Odesláno Pondělí, 05. února 2007 - 22:29:17   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

To je sice mimo právě diskutované téma, ale nebylo by stejně tak od věci napsat, že ČR má i na počet obyvatel velký počet tramvajových provozů i vozokilometrů ujetých tramvajemi. Jestli výrobci tramvají zaměstnají české lidičky, spolupracují s VŠ a třeba se i podílí na obchodní bilanci ČR, je to správně a podle mého názoru jen tak dál.
Ostravák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4168
Registrován: 5-2005


Odesláno Pondělí, 05. února 2007 - 22:43:08   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin: Ostravák jsem na tomto fóru já.
MHD Ostrava FOTO Ostrava
...s DPO na věčné časy a nikdy jinak...
Vladass
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2238
Registrován: 3-2004


Odesláno Pondělí, 05. února 2007 - 22:53:00   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Vyostřená diskuse naprosto zbytečně.

Shrňme si to:
1. Tramvaj 14T je špičková tramvaj, která ke špičkovému výkonu potřebuje odpovídající zázemí.

2. Z bodu 1. plyne, že se do Prahy nějak extrémě nehodí.

3. Přesto jízdu zvládá. Byl jsem mile překvapen, jak jede. Pokrok oproti vozům Astra je obrovský. Jízda je pomalejší, ale to přeci není problém.

4. Podélné sezení není problém, při klidné jízdě a nepřeplnosti vozů. Z toho plyne bod 1. Zbytek je otázka toho, co si DP objedná.

5. Do Prahy by určitě byla vhodnější vozidla s otočnými podvozky. Případně i zmiňovaná trojwana.

6. Trojwana a 14T nejsou konkurenti v pravém slova smyslu. Nebo by snad někdo chce tvrdit, že Škoda 100 v roce 1974 byla konkurent BMW 320 z téhož roku? Přestože si své splnily.

7. Proti wanám nic nemám. Rozumím a chápu proč se někde pořizují.

8. Nedělám si iluze o transparentnosti výběrových řízení v ČR. Nicméně město i DP má možnost Škodovku přitlačit do své specifikace. Jde o to, že Škodovka má schopné lidi, kteří umí být přesvědčiví. A nedělejte si iluze, že na rozhodujících místech i v DP sedí jen lidé, kteří problematice rozumí.

9. Norton. Informace od lidí z Ostravy (teď nechci aby se vás to dotklo) jsou zkreslené. Pro vás je tam Astra fuj, Trio super. Wany nejlepší, Solarisy nejlepší. Nic ve zlém
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3190
Registrován: 8-2003
Odesláno Pondělí, 05. února 2007 - 23:00:05   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Vyostřená diskuse naprosto zbytečně.

Nejinak než xkrát dříve tím a xkrát později...
Jsem Helenkofil a nestydím se za to!
Edison
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.220.210.23
Odesláno Pondělí, 05. února 2007 - 23:02:59   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mě osobně přijde jako nesmyslné ty vozy vůbec srovnávat. Každá je o něčem úplně jiném a je jen na zákazníkovi, kterému kouzlu podlehne. A to doslova. Jinak přirovnání wany k Š100 i 14T k BMW mi nepřijde jako trefné.
Mayg
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1248
Registrován: 11-2004


Odesláno Pondělí, 05. února 2007 - 23:16:36   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad Vladass:
1) Nemyslím si že je 14T špičková tramvaj, ale dejme tomu, souhlasím že potřebuje zázemí ovšem jediné město kam se hodí je právě to Tvoje, jinak není v republice žádné město kam by se koncept neotočných podvozků hodil.

3) Já mile překvapen nebyl

4) Podélné sezení je problém už jen kdyby proto že se mi nechce tlemit na spolucestujícího naproti. Tohle je část kterou nechápu, postupný vývoj názoru na 14T v průbehu roku(úplně stejný je na pražskou wanu) některých pražských spoludiskutujících:
hnus -> hnus -> fuuuj -> fuj -> možná -> snad -> dá se -> nic lepšího není -> špica -> best of tramway

5) Souhlasím

6) Trojwana je novější než 14T, obě dvě jsou novostavby a velice by mě zajímalo jestli by jsi takhle mluvil kdyby jsi neznal historii wany ale prostě by před tebe předhodili novou 3W bez jakehokoliv infa.

9) To mi tady na východě jsme takoví, ovšem už jsem se na několika stránkách dozvěděl, že DPO je nejlepší dopravní podnik v republice minimálně co se týče vozidel a tratí takže možná to s námi a našimi Solarisy, wanamy a Trii nebude tak nahnuté. (O Triu si nemyslím že je super, ale lepší než chlastra)
Ostrava: 2007 Genocida tramvají T3 započala wanpír se šíří 775,747
Foťte kachny! Než jim upadne druhá hlava a bříško se propadne dolů (Už jich moc nezbývá )
Fotky nejen dopravní
Kdo si přečetl, že poslední písmenko mojeho nicku je Q má buď FF nebo neumí číst :-)
Ostravák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4170
Registrován: 5-2005


Odesláno Pondělí, 05. února 2007 - 23:17:17   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Vladass: pozor. To není pravda. TRIO určitě není super. Taky mu odpadávají plechy a kdo ví co ještě, ale oproti Astře je prostě lepší. Stačí si spočítat počet odstavených TRIÍ versus Aster.
MHD Ostrava FOTO Ostrava
...s DPO na věčné časy a nikdy jinak...
V_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 27
Registrován: 10-2005
Odesláno Pondělí, 05. února 2007 - 23:17:40   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Vladass: 1. Tramvaj 14T je špičková tramvaj, která ke špičkovému výkonu potřebuje odpovídající zázemí.
No s tím tedy rozhodně souhlasit nejde. Pokud má mít špičková tramvaj (v evropském kontextu) neotočné podvozky musí být naopak 100% nízkopodlažní.
Syverin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 565
Registrován: 5-2002


Odesláno Úterý, 06. února 2007 - 00:01:11   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad 1) Škodovka je špičková tramvaj, tedy v českých podmínkách. Češi byli vždy technokrati, kteří důmyslnost technického řešení stavěli výš než nějaký pofidérní komfort cestujících. Velice dobře je to vidět na slavné laminátové sedačce, která je výrobně jednoduchá, dobře se na ní sedí, dobře se udržuje, ale těžko o ní napsat, že je "komfortní".

ad 2) Škodovka jezdí super. Tedy, je znát každý oblouk, každá nerovnost, ale to do velké míry závisí na druhu použitých kol. V Bohumíně totiž ještě nepochopili, že odpružený je od slova "pružit" a to má zase podobný základ se slovem "pryž". Možná líp sedí v obloucích, ale vůbec, vůbec netlumí.

ad 3) já byl podélným sezením nadšen už od počátku. Ulička je sice úzká, ale cestující se s tím už do velké míry dokázali vyrovnat (a aspoň je to nutí na těch sedačkách sedět pořádně). Koukat se dá i jinam, než naproti.

ad 5) Otočné podvozky budou na 15T. 100%NP taky. Trojwana je tramvaj dělaná prakticky na koleně pro nemajetné nebo šetřivé DP. Neříkám, že na ní nemůže v Praze jednou dojít taky, ale to by se předtím musela stát spousta ještě méně pravděpodobných věcí.

ad 6) Ano, vznikem vozu je trojwana možná novější než 14T, ale je složená z věcí, které jsou koncepčně staré, o technologii výroby už vůbec nemluvě. Ne, opravdu to není moderní vozidlo v pravém slova smyslu. Jediné pozitivum je, že všechny komponenty jsou dokonale prověřené časem :-)

ad 9) Ano, Vladass to napsal úplně přesně. Soustavnou informační automasáží dospěli Ostraváci k přesvědčení, že jsou nejlepší. Jakkoliv to může být pravda, je to nebezpečné, neb takový stav značí vrchol a pád. Dopředu můžu jít pouze tehdy, jsem li nespokojený s tím, kde jsem teď.

P.S. Neberte mne úplně vážně, jen se na věc zkuste podívat z mého pohledu :-)
Kucíí, víte, ona je pravda ale úplně někde jinde
Vladass
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2239
Registrován: 3-2004


Odesláno Úterý, 06. února 2007 - 00:11:17   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Abych nebyl označen, že nějak obhajuji 14T. Mě se ta tramvaj líbí. Jelo se mi v ní dobře (ne jednou). Nevím, čekal jsem jízdnu jako v dlouhé Astře, tak jsem asi nebyl zklamaný.

Podélné sezení jde. Ale také přiznávám, že by to "normálně" a v uspořádání 1+1 bylo v podvozkových článcích lepší.

Jak se vyjádřit. Dle mě asi takhle. 14T je dobrá a moderní tramvaj jejíž parametry (sezení, povozky) se nehodí a nerespektují prostředí, kde má jezdit (z hlediska členitosti tratí, poptávky cestujících apod.).

Já doufám, že se vás to, klucí ostravský, nedotklo Musím uznat, že máte štěstí, kam se váš DP dostal. Muselo i město dost peněz napumpovat do vozů i tratí. Já takové štěstí nemám a musím jezdit v mnohem horších vozech. Proto mě asi také 14T připadá fajn
Hnidopich
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 327
Registrován: 6-2004
Odesláno Úterý, 06. února 2007 - 00:19:58   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin:

Zase zahnidopiším. :-) Ten vlek je nefér - 14T se zastáváte, že se zavádí jen rok, tak nechtějte, aby se vlek zavrhl pro dětské nemoci zavádění jediného. Tím se nikam nekloním, jenom poukazuji na nekonzistentnost v postoji. ;)

Tak do placu:

Podélné sedačky v tramvajovém provozu (zejména pak jako je ten pražský) jsou opravdu (z ortopedického hlediska) nevhodné.
Ybalgin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10
Registrován: 1-2007


Odesláno Úterý, 06. února 2007 - 07:25:21   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Syverin:1) laminátová sedačka-zkoušeli jste už někdy sedět na staré sedačce čelem do uličky?sice k tomu není stavěná,ale někdy to jinak ani nejde.a to "pohodlně se na ní sedí",tak víte co to dělá v zimě?
na tom se nedá sedět.Zlatý astry.
Šotouši všech zemí,...
TMB
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.77.114.50
Odesláno Úterý, 06. února 2007 - 09:02:00   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Už bych to tady moc nerozpitvával, ten telefonát se netýkal výběrového řízení, ale zřejmě následné specifikace dílčích požadavků při jednáních mezi DPMB a Škodovkou. Prostě odpovědní pracovníci něco požadovali, a Škodovka je s tím výše uvedeným způsobem poslala do háje.
14T mě až tak nevadí, ale silně mě irituje takové chování výrobce.
MKzB
Neregistrovaný host
Odeslán z: 195.113.200.79
Odesláno Úterý, 06. února 2007 - 10:23:56   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

100% NP, design Porsche, to se perfektně opěvuje, hlavně v médiích a papalášům se o tom dobře mluví.

Ale jaký je účel nízké podlahy? Všichni uzkazují na invalidy, kočáry a starý lidi, jakoby to byli jediní cestující. Osobně jsem názoru, že 50-60% NP bohatě stačí, jenom by to chtělo přesvědčit seniory, že první dveře jsou do VP a že NP je určena pro ně.

Koncepce 14T se hodí na rovnou rychlodráhu, ne k tomu, aby se klikatila po tratích ve středověkých uličkách, které si odporují s dnešními normami. Osobně vidím, že tramvaje Škodovky budou zkázou brněnských tratí a pražských možná taky - zhoblované koleje. Pamatuje, že hlavy českých údržbářů (až na výjimky) jsou koumavé, obzvlášť v oboru, co kde jak ošulit.

Nechápu, proč zatracujete koncepci PCC. Je sice 60 let stará, ale dobrá. Tatra Kopřivnice taky se taky drží výkyvných polonáprav, koncepce staré 80 let.

Výběrová řízení? Přijde mi, že se nakupují pouze jednosměrné tramvaje, protože jsou levnější a u nových tratí je tendence k ukončení úvratí.

P.S. Myslete tak trochu politicky. To vám ještě nedošlo, že zde máme mafiánský kapitalismus? Tzn. moc má ten, kdo má prachy. Volby jsou jenom taková formalita.
T 679.1
Neregistrovaný host
Odeslán z: 212.47.17.146
Odesláno Úterý, 06. února 2007 - 10:37:06   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Může mi tady někdo z diskutujících objasnit, proč 14T nemá otočné podvozky a o kolik by to bylo případně dražší? Jo a pak jest-li se ve Škodovce vyvíjí 100% NP tramvaj něco na způsob toho co jezdí v Drážďanech? Dík
Dandy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1029
Registrován: 5-2002


Odesláno Úterý, 06. února 2007 - 12:08:54   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nechápu, proč zatracujete koncepci PCC. Je sice 60 let stará, ale dobrá.

Kdo řiká že se tu zatracuje koncepce PCC její význam pro vývoj moderních tramvají se nedá odepřít, ale řekl bych že v řadě směrech je překonaná. Třeba celé slavné podvozky "komfort" mě přijdou jako druhovýroba podvozků pro vozy T6A5. Co se týká "wany" tak na určité překlenutí období kdy nebudou nové tramvaje tak proč ne, je to rozhodně lepší než se různě vyvařený střep který je starý tři až čtyři desetiletí. A co se týká dvo, troj wany tak to se moc Pragoimex nevyznamenal, tahle koncepse je ještě více překonaná hlavně využívá dosti konstrukčně složitého kloubového spojení nad podvozkem a to je podlemě největší krok nazpět. Většína moderních NP tramvají má kloubové spojení nejčastěji řešeno v podobě zavěšení článků a to i v případě při použití otočných podvozků viz třeba Inekon 04 Superior.
DH 120 made in Poldi SONP Kladno
Absolut
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1209
Registrován: 6-2005


Odesláno Úterý, 06. února 2007 - 12:29:04   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Dandy: Je zajímavé, že třeba koncepce osobního automobilu na 4 kolech se nezatracuje, když je vlastně stará. Nemělo by těch kol být 5? Auta na 4 kolech jsou zajímavou kapitolou historie...
Nikdy nic nevíš, dokud to doopravdy nevíš.
Fousekx
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 463
Registrován: 1-2005
Odesláno Úterý, 06. února 2007 - 12:39:19   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dandy: Řekl bych, že koncepce PCC je o dost modernější. Toto je jen úkrok stranou z technologických důvodů.
Heky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 113
Registrován: 3-2004
Odesláno Úterý, 06. února 2007 - 13:38:29   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

14T otočné pozvozky má;-) byť jen o čtyři stupně.

Jen takový postřeh - po přečtení této diskuse jsem nabyl dojmu, že 14T musí být něco strašného, že jízda v oblouku bude hraničit s obecným ohrožením, že bude neúměrně rachtat atd. atp. Jaké však bylo moje překvapení, když jízda byla napraosto v pohodě. Tramvaj na trati neposkakuje jako T3, ale jede klidně... I v oblouku jsem nezaznamenal nic hrůzostrašného. Nevidíte, pánové, příliš rudě?

Ale já vás tak trochu chápu. Šotouš sem jede z daleka celý den a v duchu si opakuje, jak

A když už jsme u toho údajného kraválu - kamarád bydlí v Hloubětíně u tramvajové trati a s přehledem nejtišší tramvají je právě 14T.

Co se týká toho telefonátu mezi Brnem a Škodovkou. Nebylo to náááhodou tak, že Brno chtělo dodatečné změny v již objednaných tramvajích, aniž by za tyto změny hodlalo zaplatit?
Dandy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1030
Registrován: 5-2002


Odesláno Úterý, 06. února 2007 - 13:43:13   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Absolut: Ano některé dílčí řešení zůstávají, já jsem také psal že jen v některých směrech je překonaná. Třeba jednosměrnost kterou koncepce PCC přinesla také neni ve všech případech dodržena. Co však třeba z koncepce PCC zmizelo je třeba zrychlovač a stejnosměrné motory nebo třeba delka vozidla. V dnešní době vývoj směřuje k použití vozidel v rozmezi delky 20 až 50 metrů, jenže původní koncepce vozidla PCC měla sotva 15 metrů. Třeba Dráždanské tramvaje o delce 45 metru mají nosné články řešeny v podstatě jako čtyřosé vozy a také je to pro mě tramvaj kde vliv koncepce PCC má nějaké rozumné pokračování.

Fousekx: A v čem spočívá ten úkrok stranou? Mě osobně přijde koncepce tramvaje Inekon 04 Superior daleko rozumější než troj wana, teda pokud byly porovnávány tyto dvě možnosti kloubového spojení s nízkou podlahou.

A teď jedna otázka proty co tu pořád píšou o koncepci PCC. Jste si doopravdy jisti že při vzniku koncepce PCC nebyla zavrhnuta dosavadní konstrukce tramvajových vozidel používaných v té době, tedy přelom 20./30. let? Ona se totiž historie opakuje, opět totiž dochází k řešení otázky jak dále pokračovat ve vývoji tramvajových vozidel a opět se koncepce které byly považovány za základ otřásají v základech.
DH 120 made in Poldi SONP Kladno
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2527
Registrován: 5-2002


Odesláno Úterý, 06. února 2007 - 15:20:41   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mayg:
Na wanu se zeptej Jenkiho. Wana je tramvaj postavená na starém základu s povinností vejít se do norem a ani o chlup navíc. Wana je sice možná z hlediska provozu (otočné podvozky) lepší, ale není to pokrokové vozidlo. Ten kdo nic nedělá nic nezkazí, ale také nic nedokáže. Wanu beru jako kompromis, ale jako základ vozového parku v 21. století bych jí v Praze nechtěl.

V l:
Není ta vyšší podlaha nad podvozky 14T daň za silnější odpružení kvůli špatným pražským tratím? Ptám se, netvrdím to. Obávám se, že koncepce Combina by na pražských BKV nedopadla moc dobře.

Hnidopich:
Chce to číst celou diskuzi. Má poznámka na vlek byla až v reakci na Nortonův příspěvek ohledně nákupu tramvají, se kterými není spokojenost. Já mu na to opáčil, že to samé dělá Ostrava s vleky. Jejichž využití a parametry jsou víceméně také sporné.

Ohledně ortopedie podélných sedaček - tehdy, když se začaly montovat M1, byl tu stejný problém. Jeden primář pražské nemocnice to vyvrátil s tvrzením, že je pro člověka daleko nebezpečnější sedět 12 hodin u počítače, než 12 minut na podélné sesli s trhavými rozjezdy.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2528
Registrován: 5-2002


Odesláno Úterý, 06. února 2007 - 15:22:46   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

TMB:
ten telefonát se netýkal výběrového řízení, ale zřejmě následné specifikace dílčích požadavků
Tak počkat, nejdříve jsi tvrdil, že o telefonátu víš na 100% a teď slůvko zřejmě?! Pokud vím, tak si DPMB vybral ve VŘ tramvaje koncepce 14T plus zkrácené 13T - tedy tramvaje s neotočnými podvozy s jedním schodem a s podélným sezením! Pokud byl kontrakt podepsán, jak asi může jeden představitel DP změnit celou koncepci tramvají po již uzavřeném kontraktu? Já měl celou dobu pocit, že tu píšeš o tom, že si představitel DPMB dohodl s vedením Škody, že tramvaje budou podobné těm pražským. A teď tu píšeš, že se telefonát konal již po uzavřeném VŘ a že se vůbec netýkal celkové změny koncepce. Teď se na mě nezlob, ale teď už tomu nerozumím vůbec a celá historka o telefonátu na mě působí nevěrohodně. Btw. Pokud si objednám BMW 3 a za měsíc budu chtít dodávku změnit na BMW 5, pošle mě milé BMW do háje taky a má na to ze zákona po uzavření smlouv i právo.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2529
Registrován: 5-2002


Odesláno Úterý, 06. února 2007 - 15:26:57   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

MKzB:
Nechápu, proč zatracujete koncepci PCC. Je sice 60 let stará, ale dobrá. Tatra Kopřivnice taky se taky drží výkyvných polonáprav, koncepce staré 80 let.
Protože tu existuje určitý vývoj, kterým se lidstvo řídí už několik milionů let. Staré koňské povozy také stačily stejně tak jako vrtulová letadla, než přišla proudová letadla (na tehdejší dobu méně spolehlivá, hlučnější a ještě s vyšší spotřebou). Psací stroje, pohledy, tužka a papír také stačily do doby, než přišly drahé a pomalé nicneumějící počítače. Kolik měla 286 kapacitu? Jenomže nebýt těch začátků a těžkých vývojů, dodnes tu jezdíme všichni na koních. Mimochodem, Tatra si sice vystačí, ale v oblasti těžkých nákladních automobilů prodává stále ještě méně aut, než Volvo, Mercedes, Man a další a celkové prodeje aut spíše stagnují. Takže je otázka do jaké miry si vystačí a jestli trh náhodou dnes nevyžaduje i něco jiného.

Heky:
Krásně napsáno. Snad si to přečte i Norton.

T679.1:
Tramvaj koncepce 14T nemůže mít otočné podvoky, protože každý článek musí být svázn s podovozkem. Například tramvaj Astra, Anitra a Trio mají jeden nesený článek, které by mohl v zatáčce způsobit tuto paseku:

 
Edison
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.213.201.229
Odesláno Úterý, 06. února 2007 - 15:27:58   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin> Myslíš, že zákazník je povinen jít cestou pokroku i za cenu třeba napostých nesmyslů? Myslíš si snad, že pokrok nutně zanmená šmahem zavrhnout naproso všechno "staré"? Nenech se vysmát a použij mozeg!!
Pjp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1042
Registrován: 12-2005
Odesláno Úterý, 06. února 2007 - 15:34:17   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Hmm, k tomu nesenym clankum, existuje neco jako tzv. mechanicka vazba, muze byt i promenna (ne)linearne, rizena (hydraulicky ci zase mechanicky, pneumatikou by to taky slo, ale zase proc) atd atd. Jenze je to o vyvoji a o penezich, ostatne jak porad do okola.
Pavel
Znalosti a dovednosti, neodpustitelne prohresky proti dobrym mravum ...
Jsem clovek a proto delam chyby a taky jsem na to patricne hrdy ...
Vyjadruji pouze svuj nazor, "radcu" beha po svete vic, nez je obcas unosne.
http://www.pjp.cz / ICQ: 30831569 / Skype : pavel_pilny
Argil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 166
Registrován: 4-2004
Odesláno Úterý, 06. února 2007 - 15:38:28   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A neměla ČKD Tatra vyvinuté nucené natáčení článků pro KT4 ?
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2530
Registrován: 5-2002


Odesláno Úterý, 06. února 2007 - 15:42:45   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Edison:
Já tu snad psal, že je někdo povinnen? Já tu psal, že takto se lidstvo chová už od dávnověku. A nebýt těch naprostých nesmyslů jako letadlo bratří Wrightů, pomalé hlučné a nespolehlivé vozítko pana Daimlera, elektrická dráha Františka Křižíka a mnoho dalších nesmyslných vynálezů, které v době svého vzniku byly lidem spíše pro zábavu, dodnes bychom neslezli z koní. Pokrok totiž třeba také umožnil to, že tu můžeme spolu komunikovat on-line přes půlku Zeměkoule....a jaké byly počátky počítačů?! Netvrdím, že je nutné kupovat vynálezy typu holící strojky Mach tři turbo, ale nízkopodlažní tramvaje Škoda, které podle mého názoru špatné nejsou, za nesmyslné vynálezy nepovažuji. Zvláště pokud porovnám tramvajový provoz ve Vídni s ULFy a představím si, jak po Praze jezdí 100 wan, naskakují mi šotopupínky.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2531
Registrován: 5-2002


Odesláno Úterý, 06. února 2007 - 15:45:38   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pjp:
Na to ti nedokážu odpovědět. Ale než podobný mechanismus, bych raději šoupnul alespoň jedno soukolí pod každou skříň. Takový pneumatickohydraulický systém, který by reagoval na každou nerovnost tratě a přizpůsoboval by tramvaj průjezdnímu profilu, si nedokážu představit. Možná za 200 milionů, to už bych raději koupil ULF za 150.
Dandy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1032
Registrován: 5-2002


Odesláno Úterý, 06. února 2007 - 15:53:07   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Edison: A myslíš že provozovatelé tramvajové dopravy v USA byly zrovna nadšení když jim byl představen koncept vozu PCC. Vozu který na jednu stranu zavrhoval tlapové motory, kontlolery, možnost tahání vleků a obousměrnost? Na druhou stranu zrychlení rozjezdů a zkrácení brzdné dráhy, pevně danou výměnu cestujících. Bylo to pro provozovatele bolestné, ale co mu zbývalo aby čelil konkurenci v podobě narůstající IAD nebo autobusů. Nakonec se přistoupilo ke kompromisum a vozy PCC se uvedly do bežného provozu. A v současnosti je situace velice podobná buď to se bude tramvajová doprava v ČR inovovat a bude tak schopna čelit konkurenci nebo se bude konzervovat a přijde se na to že je to něco mezi skanzenem a cirkusem.

Tramvaje mají sice delší životnost než třeba autobusy, ale nic nemění na tom že jednoho dne se nad tramvajemy T a KT začnou stahovat mraky a zmizí z ulic měst stejně jako třeba řada typů autobusů. S tim ale nic nezměníme takový je vývoj takový je život...
DH 120 made in Poldi SONP Kladno
Demon3
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 398
Registrován: 2-2006


Odesláno Úterý, 06. února 2007 - 15:56:21   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin: "...a představím si, jak po Praze jezdí 100 wan, naskakují mi šotopupínky"

To je ale právě tím, že nevíš co se pod podlahou takového vozidla skrývá.
Pro tebe je wana póvl jen proto, že jsi si někde přečetl esej o tom, jak je to zastaralé vozidlo, zastaralé koncepce a zastaralého vzhledu, ale už nevidíš a nebo nechceš vědět, že po technické stránce jsou její některé varianty (aby se tu pořád nevyzdvihovalo jen jedno město, tak jmenuju třeba variantu Olomouckou) s tebou vychvalovanou Škodovkou plně srovnatelný a v řadě parametrů jí dokonce převyšují.

Tvrdim, že kdyby jsi od začátku o původu wany nic nevěděl, dneska tady proti ní tak bezhlavě nebrojíš !
Dandy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1033
Registrován: 5-2002


Odesláno Úterý, 06. února 2007 - 16:11:03   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Argil: No vyvoj nuceného natáčení článků už byl záležitostí ČKD DS a na ex Erfurtském voze KT4 se to jen zkoušelo. Ve finále to měla být tramvaj označená jako LT24V která byla podobné koncepce jako KT4 ale mezi podvozky byla nízká podlaha.

Demon3: No mě osobně pořát wana přijde jako vozidlo které tak trochu zaspalo. Kdyby se totiž už vyrobyla wana ve verzy Ostrava, Olomouc nebo Brno už v roce 1992 místo vozů T6A5 tak by vývoj mohl být uplně o něčem jiném.
DH 120 made in Poldi SONP Kladno
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2532
Registrován: 5-2002


Odesláno Úterý, 06. února 2007 - 16:24:01   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Demon3:
Pokud si dobře vzpomínáš, tak jsem to byl já, kdo tu obhajoval pražská čela na wanách.

tebou vychvalovanou Škodovkou
Najdi mi, prosím, jedinou větu, kde tu vychvaluju Škodovku. Nechci bejt sprostej, ale celou dobu se snažím vysvětlit, že za nákup Škodovek nemůže Škodovka, ale města a DP, tak mi prosím necpi do úst něco, co jsem tu nenapsal. Ano obhajuju tu Škodovku, ale ne pro její technické parametry. Štve mě, když si většina šotoušů myslí, že Škody v jejich městech jezdí proto, že je tam snad Škodovka procpala. Kdyby měli na magistrátu radní co proto, mohli jezdit v něčem jiném. Najdi mi tedy, kde tu obahuju Škodovky jako takové nebo, že snad wany považuju za póvl. Ano, mrzí mě, že naše města nemají peníze nakupovat tramvaje moderní koncepce, které by zvýšily kultůru cestování. Bohužel naše města nemají dostatek peněz a tak musí řešit nákup tramvají i přes lacinou očesanou verzi alá wana. Zkus tuto tramvaj prodat do Rakouska nebo do Německa.
Edison
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.213.201.229
Odesláno Úterý, 06. února 2007 - 16:35:14   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin> Reaguji na to, jak tu vemi výrazně naznačuješ, že co je nové je nutně dokonalé a co "staré" je nutně šmejd. Jak píše Dejmon: I já mám pocit, že nějak ani nevíš, co jsou wany vlastně zač.

Dandy> Mluvil jsem naprosto obecně, že modernost nemusí být zárukou kvality...
Kulihrášek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 132
Registrován: 6-2006


Odesláno Úterý, 06. února 2007 - 16:39:20   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dandy:
Kdyby se požadovala nízkopodlažnost u nových veřejných dopravní prostředků už v šedesátých letech, mohl být vývoj taky ouplně někde jinde. Slovíčko "kdyby" je velmi praktické, dá se totiž použít všude, ale problémy většinou v této oblasti neřeší.

Wana je dle mne plnohodnotná náhrada vozového parku, ovšem musí vypadat jinak než T3 (nová čela, lepená skla, nový interiér...atp) a také si musí nakupující DP uvědomit, že nenahrazuje soupravy 2xT, ale pouze sóla. Dva vozy v soupravě jsou už jaksi přežité.

Dandy: Ach ta čeština...
Když nevíš, logaritmuj!
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2533
Registrován: 5-2002


Odesláno Úterý, 06. února 2007 - 16:49:13   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Edison:
vemi výrazně naznačuješ, že co je nové je nutně dokonalé a co "staré" je nutně šmejd
Nic takového jsem nenapsal. Naznačuji, že výroba 14T je jen dalším krokem k výrobě tramvaje 15T. A že třeba Škoda Plzeň získává zkušenosti, které jednou zhodnotí při výrobě a vývoji dalších modernějších vozidel. Koňka byla také spolehlivější než tramvaj. Chtěl bys snad dnes, aby se tehdy k elektrifikaci nepřistoupilo a dnes sme se tu dohadovali, že Praha kupuje koňě z lepšího hřebčína, než Ostrava? Staré dvounápravové tramvaje byly také spolehlivé a cestující je měli rádi. S příchodem T1 přišlo určitě i mnoho komplikací, které nikdo neznal a považoval je za zbytečné, protože přeci staré tramvaje sloužily také dobře.
Co je wana vím moc dobře a také vím moc dobře, že města, která mají peníze na Combina, Bombardiery nebo ULFy by si nikdy wany nepořídila. Ten kdo vyvíjel tramvaje Trio, Astra či 14T, vyvíjel tramvaje nové podle soudobých trendů s cílem prosadit se i jinde, než v ČR. Ten kdo vyvíjel tramvaje wana, vyvíjel vozidla, jejichž hlavním posláním bylo vejít se do norem ani o píď navíc a seškrtat veškeré náklady na takovou úroveň, aby byly akceptovatelné na chudém trhu, který si nemůže dovolit víc. Stejnou filosfii razí Renault s Loganem. To auto je sice naprosto použitelné, ale pokud budeš mít víc peněz, koupíš si raději Octávii nebo Passata. Tak to prostě je. Tím nechci schazovat úroveň ani wan ani Loganů, ale prostě ten kdo si může dovolit víc, si jej nekoupí.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2534
Registrován: 5-2002


Odesláno Úterý, 06. února 2007 - 16:53:35   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Kulihrášek:
Wana je kompromis mezi cenou a nutnou obměnou vozoparku. Ne plnohodnotá náhrada. Nová čela? Proč? Aby za 10 let vyšla z módy? Felicia se také považovala za nové vozidlo, ikdyž dnes víme, že to byl jen jinak oplechovaný Favorit. Nechápu proč by měla města kupovat tramvaje jen proto, že teď moderně vypadají.
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1106
Registrován: 9-2005
Odesláno Úterý, 06. února 2007 - 17:03:51   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Edison: nevíš, co jsou wany vlastně zač.

Ono je zákazníkovi (cestujícímu) celkem jedno, co se skrývá "pod kapotou". Pro normálního občana je to ovšem stejná stará tramvaj, kterou už jezdí od pradávna, akorát upravená pro lepší nástup invalidů a kočárků. Zatímco jeho/sousedovo/firemní auto už vypadá úplně jinak, než to, které měl před pradávnem a hlavně vevnitř je daleko pohodlnější, líp se řídí atd. Takže "socka" tím ještě víc sockovatí.

města, která mají peníze na Combina, Bombardiery nebo ULFy by si nikdy wany nepořídila ... filosfii razí Renault s Loganem

První část není úplně tak. Města v ex-DDR si pořizují pár moderních tramvají, ale současně rekonstruují staré (v jejich případě KT4). Jsou to ovšem spíš města, která patří do kategorie uživatelů Loganů a Fabií (protože i tamní obyvatelé je kupují), zatímco staří Bundes-občané a stará Bundes-města od stejných výrobců nakupují spíš ty Laguny a Octavie.
Kulihrášek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 133
Registrován: 6-2006


Odesláno Úterý, 06. února 2007 - 17:05:45   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin:
Ta diskuse už jednou (možná vícekrát) byla. Já zase nechápu, proč by měla kupovat města nová vozidla, která připomínají 95% cestujících ty staré krámy, s kterými jezdí od narození. Máš ale pravdu, že pokud to konkrétní DP bere pouze jako akutní potřebu pořídit si NP tramvaj, tak stará čela postačí.

Jednoduše shrnuto: Ten kdo má peněz hodně málo, koupí si wanu ve verzi staré T3. Pokud má něco více peněz koupí si wanu s novým designem a udělá dojem na cestující, že jedou novou tramvají. Ten kdo má peněz ještě více si koupí několikačlánkovou nízkopodlažku a k tomu pár wan ve verzi na kterou mu zbydou peníze. No a nakonec ti nejbohatší po wanách ani neplivnou.
Když nevíš, logaritmuj!
Jenki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2360
Registrován: 5-2002


Odesláno Úterý, 06. února 2007 - 17:37:10   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Představte si, že :

- někde "nahoře" se dohodne, co a od koho se koupí. Někdy jen podle toho, kdo je s kým kamarád, někdy se zatlačí i jinak - jak to už nechám na vaší představivosti. Spektrum je široké, ale z pochopitelných důvodů ho nehodlám zde rozebírat.
- toto se nenápadně oznámí podřízené organizaci s tím, ať napíše řádné výběrové řízení
- podmínky a technickou specifikaci většinou píše někdo "dole", kdo samozřejmě netuší, co se upeklo "nahoře". Buďto jsou "zhora" nenápadně nadiktovány některé detaily co tam mají být, nebo celý dokument odejde "nahoru" kde je vhodně poupraven. (Samozřejmě ho upravují ti co tomu nerozumí, takže pejsek s kočičkou a jejich dort jsou proti tomu vrcholně dokonalé dílo.) Případně existují prefabrikované podmínky VŘ, které jednotliví dodavatelé rádi dodají svým odběratelům.
- proběhne výběrové řízení. Pokud dopadne jinak než mělo je promptně zrušeno bez udání důvodu a vypíše se nové. Cyklus pokračuje tak dlouho dokud nezvítězí požadovaný dodavatel. Neúspěšní dodavatelé jsou buďto poslání k čertu (resp. k ÚOHS), nebo se dohodnou s úspěšným na metodě "křoví" pro optimalizaci nabídkových cen. (Sranda je, když se účastníci metody "křoví" blbě dohodnou na nabízených cenách - to už tu taky bylo.)
- když vyhraje kdo má následuje fáze uzavírání smlouvy, kdy se snad poprvé pořádně čte, co se vlastně dohodlo. Vítěz obvykle postupuje metodou "naslibuj co můžeš a pak to nějak dopadne". Pokud se nedej Bože objeví nějaké nesplnitelné zejména technciké podmínky je odběratel "shora" požádán, aby nedělal problémy a něco málo upravil / přehlédl / zapomněl.
- odběratel dostává takový výrobek, který si přáli jeho majitelé. Sny o výrobku podle reálných potřeb se rozplývají.
- odběratel se pokouší sem tam něco reklamovat, ale pokud to přežene tak je shora pojebán, že dělá zbytečnou paniku a ať si nevymýšlí.

Legal disclaimer : jakákoliv podobnost výče uvedeného s reálnými událostmi je čistě náhodná. Pokud naleznete nějaké důkazy podporující výše uvedená tvrzení určitě jste se spletli :-)
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2535
Registrován: 5-2002


Odesláno Úterý, 06. února 2007 - 17:51:46   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jenki:
A co z toho plyne? Že rozhodují a nakupují ti nahoře. Dodavatelé se můžou stavět na hlavu, ale moc šancí nemají. Přesto nakonec poslední slovo má město (vlastník DP), nikoliv výrobce. A to je to o čem se tu již druhý den bavíme. Tedy, pokud mi vadí v Brně či Praze 14T, příště půjdu volit někoho jiného.

Diskusní skupiny | Poslední den | Poslední 4 dny | Stromové zobrazení | Vyhledávání | Seznam uživatelů | Nápověda | Program Credits Administrace