K-report
 

Archiv do 04.října 2007 Odhlásit | Diskusní skupiny | Vyhledávání
Moderátoři | Registrace | Editace profilu

Diskuse K-report » Železnice » Historie železnic » Archiv do 04.října 2007 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.46.205
Odesláno Čtvrtek, 28. června 2007 - 12:00:41   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mechanikofil : Neřekl bych. Studium je podstatně náročnější než se válet v trávě u trati a čekat na vlak. Nejen časově, ale i "intelektuálně". Prostě k tomu, abyste pochopil co z archivních materiálů má nějakou hodnotu a dá se publikovat, je třeba mít dost vysoký přehled, znalosti ... a fůru času. Ty fondy jsou rozsáhlé a často naleznete zajímavosti úplně někde jinde než by je člověl hledal. Dost věcí je nesetříděných, tam vás nepustí nejspíš vůbec ... S amatérským fotografováním ala želpage nebo K-rep. bych to vůbec (co do objemu práce) nesrovnával.
M_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 519
Registrován: 9-2005


Odesláno Čtvrtek, 28. června 2007 - 12:14:14   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A kromě toho - část materiálů je psaná švabachem....To je teprve šou...
Lokálka z Pňovan do Bezdružic? Viz http://spvd.cz/pnovanka
Karloslt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1757
Registrován: 2-2005


Odesláno Čtvrtek, 28. června 2007 - 14:41:11   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

To je teprve šou...
a velká
http://www.trat087.info - http://karel-loko.net - http://www.atlasloko.cz

ICQ 264305638
Tempotaxi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 236
Registrován: 7-2006


Odesláno Čtvrtek, 28. června 2007 - 16:05:25   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mac - stránky znám. Chci jen říct, že plno archivních materialů je v knihovnách a archivech chaotický zařazeno. Kolikrát se najde něco co jsem hledal před několika lety. Byl jsem třeba v Nymburce v muzeu v železničním oddělení a z nějakého neznámého důvodů je zákaz focení železničních modelů. Do některých podnikových archívů jsem se nedostal.
Pro modelařinu potřebuji fotky , nákresy atd.
Něco je v jedné knížce a v druhé zase to samé z druhé strany, ale problém je najít ty správné knížky nebo jiné dokumenty.
Kuřil P.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.148.54.57
Odesláno Čtvrtek, 28. června 2007 - 19:23:23   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tempotaxi: Já mám zkušenosti s tím, že každým rokem, přicházím v archívech o některé materiály, které třeba ještě nedávno byly k dispozici. Pro archiváře jsou bezcenné a pro mě mají cenu obrovskou, jako jsou třeba soupisy hmotného majetku (inventury) apod. Nedávno jsem přišel, pro mě, o vzácné fotografie. Pořád jsem to odkládal. Špatně se založily a slepily se k sobě. Dnes je velká výhoda, že si vše (pokud ti to dovolí) můžeš nafotit. Kdysi jsem si musel sebou vozit papír, aby mi něco naskenovali. Tady se třeba hodně kritizují tzv. šotouši. Kdyby takoví fandové byly už v osmdesátých letech, ale i dříve. Ty fotky co jsou z té doby to je hrůza.
Co si neodpustím, že jsem se nechal na počátku odradit nevrlou archivářkou, že zde nic nenajdu apod. Nedokázal jsem jí vysvětlit, že i třeba v účetnictví najdu údaje o lokomotivách. I pamětníci ubývají. Taky je škoda že na počátku devadesátých let nikdo v časopisech nenapsal, jak je obtížné tyto údaje získat, pustil bych se do bádání již dříve. Když mi třeba lidé řeknou, že se ten a ten archív zrušil v roce 1994!, a vše se vyvezlo na skládku, mám chut´se na historii o lokomotivách vykašlat. Stejně na mě okolí kouká divně, když dovolenou trávím v archívech místo u moře, a to jsem ještě kritizován za to,že jezdím do práce vlakem, když si můžu koupit třeba dvě auta. Proto neváhej a bádej.

 
Johny11
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 220
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 28. června 2007 - 21:40:49   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dobrý večer, nemáte někdo, prosím, informaci, které motorové vozy řady M 131.1 jezdily v PLD Klatovy v závěru jejich nasazení, tedy asi v letech 1970 - 1976? Případně seznam dalších hnacích vozidel působících v šedesátých a sedmdesátých letech v tomto PLD?
Orlí_spár
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 569
Registrován: 8-2004


Odesláno Čtvrtek, 28. června 2007 - 22:35:58   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Když se tu rozproudila diskuze o shánění fotek a dokumentů k železniční historii:

Nějaké zajímavé fotky se sem tam objeví. Sice je to ze Sibiře, a těch fotek s železniční tématikou tam není mnoho, ale snad to někoho zaujme
K připravované publikaci o trati Praha-Most-Moldava sháníme všechny zajímavé materiály: fotky (i negativy) do r. 1995,pohlednice,dokumenty a ostatní zajímavé materiály.
Máte-li něco,ozvěte se prosím na : prag_duxer_eisenbahn@centrum.cz

DĚKUJEME
Tempotaxi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 238
Registrován: 7-2006


Odesláno Čtvrtek, 28. června 2007 - 23:30:43   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bádám, bádám, v jedné knížce / Největší zbrojovka monarchii/ jsem našel tuto fotku.Bohužel není celá má někdo lepší?
 
M.Kunt
Neregistrovaný host
Odeslán z: 86.49.25.181
Odesláno Pátek, 29. června 2007 - 21:08:47   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad archivy: rozlišujte prosím mezi "archivy" a archivy. Podniky z 99,9% žádné archivy nemají (ani ČD). K tomu, aby někdo měl čistokrevný archiv je nutná akreditace. A na tu nedosáhne skoro nikdo (třeba ČD ani náhodou, ani se o to nepokouší). Pak se jedná o "archiválie mimo archiv", někdy to ještě archiválie vůbec nejsou (tedy podle zákona). Archivář (státního archivu) sám hodnotí na návrh organizace, zda dokumenty budou archiváliemi nebo se zničí (já třeba MD, SŽDC, DÚ, CDV, ÚOOÚ...). Uznávám, že řada kolegů je často mimo mísu. Ale tvrdit, že "archiváře to nezajímá" to prosím prrr... Z účetnictví je archiválií asi 0,00 nic - ono opravdu nejde zachovat vše (já bych asi určité přehledy výrobních prostředků nechal, ale v úplnosti taky ne - spíš ukázky, třeba jeden rok).
Jestli někdo něco vyvezl na skládku, porušil zákon. Dneska je za to flastříček za správní delikt do 250 tisíc (i to se někomu vyplatí).
M.Kunt
Neregistrovaný host
Odeslán z: 86.49.25.181
Odesláno Pátek, 29. června 2007 - 21:12:20   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pokud jde o fotky, filmy, digitální záznamy, technickou dokumentaci - tady je problém, že tomu část archivářů nerozumí a rozumět nechce, neumí to uložit ani popsat (troufám si tvrdit, že většina). Je to taky pěkná rasovina, třídit třeba pauzáky. Vy už přijdete k hotovému, málokdo si uvědomí, kolik je za tím práce (dneska jsem doskládal prvních 100 kartonů studií tratí z 60. - 90. let z ministerstva).
Pokud jde o "chaotické řazení": prostě musíte ovládat dějiny správy, principy spisové služby, znát příslušnou organizaci a hlavně si přečíst úvod k archivní pomůcce. Bez toho najdete vždy jen část (on archivář, se kterým přijdete do styku, ví mnohdy méně než vy). Dotaz "chtěl bych všechno k..." značí amatéra (každým jsme tím obdobím prošli). Já vám nanejvýš doporučím archivní fondy a naznačím, jak v nich hledat. Sám to hledat nebudu - nemám čas hledat si ani pro sebe (moc neodbytní viz ceník za rešerše - to jsem zatím nikdy nepoužil).
Až budu mít konečně čas, doplním na své stránky (http://www.archiv,kvalitne.cz) o něco k hledání v archivech.
Pokud jde o muzeum v Nymburku: požádejte přímo pana vedoucího F.S. a když uvedete účel, snad to půjde. Podle toho, co mi povídal Zdepa, tak jediný podnikový "archiv", do kterého se nedostal, byl Hydrostav Blava.
Pokud jde o nezpracované archiválie, možnost dostat se do nich většinou je. Některé věci ale opravdu nedostanete (třeba ty tisíce skleněných negativů ministerstva železnic ze staveb první republiky v Národním archivu).
PS: ve státních archivech se připravte na potíže, díky zloději z Příbramy se teď všechno musí (každý papír) před předložením očíslovat, takže to trvá a trvá...
Kuřil P.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.148.54.20
Odesláno Sobota, 30. června 2007 - 21:00:33   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

M.Kunt: Zajímalo by mě, jestli je opravdu možné se dostat k nezpracovaným materiálům ve státních archivech? Protože pro mě je lepší, i třebaže nic nenajdu, prohledat si ty materiály sám, než představa, že někde v archivu leží dokument, který mě zajímá a při budoucím zpracování ho zaměstnanec archivu (at´už podle zákona nebo vlastního uvážení) vyřadí. Když na něčem pracujete řadu let, i když to pro život není důležité, je opravdu těžké smířit se s tím, že některé materiály jsou nedostupné.
 
M.Kunt
Neregistrovaný host
Odeslán z: 86.49.25.181
Odesláno Sobota, 30. června 2007 - 22:20:13   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nejprve se v těch nezpracovaných materiálech někdo musí aspoň trochu vyznat. Vždycky to bude případ od případu: liberální je SOA Praha a Zámrsk, NA, nepůjčuje myslím ZA Opava. Všechno vám půjčí málokdy, většinou dostanete výběr podle požadavku.
Při zpracování se moc nevyřazuje, to je spíše věcí právě výběru archiválií (skartačního řízení). Vyřazují se hlavně multiplikáty a zatoulané smetí (třeba právě účetní doklady).
Mluvíte moc obecně. Napište mi, které materiály máte na mysli a já udělám časem anketu mezi odpovědnými ;-)).
M.Kunt
Neregistrovaný host
Odeslán z: 86.49.25.181
Odesláno Sobota, 30. června 2007 - 23:23:37   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dr. Losos dělá propagaci JLV skrze CIWL. Velmi zajímavý článek (z plátku JLV naskenován na rakouském Bahnforu):
http://www.bahnforum.info/smf/index.php?topic=44758.0
Kuřil P.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.148.54.42
Odesláno Neděle, 01. července 2007 - 23:10:50   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

M.Kunt: Děkuju za odpověd´. Zatím se rozhodnu, kterému nepřístupnému fondu dám přednost a ozvu se na Vašich internetových stránkách.
 
Filnorm
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 84
Registrován: 11-2006
Odesláno Pondělí, 09. července 2007 - 09:27:58   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad útok na Kladno: Nevim, jestli nejsem už "deformovaný", ale zdá se mi, že lokomotiva 354.437 má průstřely od hloubkařů... Ve své databázi jsem ji nenašel, ale to nic zatím neznamená, protože ne všechna čísla zasažených lokomotiv jsem do ni už vložil.
Zdraví Filnorm
*** Blog o hloubkařích: http://hloubkari.bloguje.cz
Kuřil P.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.148.54.93
Odesláno Středa, 11. července 2007 - 21:08:04   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pěkné stránky. Z archivu mám taky některé hlášení o napadení vlaků a nádraží hloubkaři, které jsem na těch stránkách neobjevil. Např. Při náletu dne 30. 4. 1945 hloubkovými letci byl napaden vlak č. 91402 v km 342,3 - 342,5 za Koterovem. Poškozena byla lok. 434.2305 s tendrem 516.077. 17. 4. 1945 v Lochovicích je uvedena zdická 354.045, ale i vršovická 464.051. Bohužel tyto údaje nebyly předmětem mého hledání, takže to mám vypsané jen útržkovitě. Nemám na to čas, tak až v budoucnu se k tomu vrátím.
 
Malletka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 69
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 11. července 2007 - 23:19:52   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Zdravím, během první světové války používalo Rakousko-Uherské válečné námořnictvo mimo jiné také ponorky typu UB-2, které byly konstrukčně a rozměrově přispůsobeny pro přepravu po železnici. Nasazeny byly nejspíše na Jadranu, kde měla monarchie vojenské základny(např. Pula). Nemáte někdo typ, kde hledat? Už to zkouším delší dobu, ale daleko jsem se nedostal. Zajímají mě technické informace a fotografie transportních vozů. Díky.
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.94.242
Odesláno Pátek, 13. července 2007 - 09:22:57   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

V knize Vladimíra Franceva Až ke dnu! (Vzestupy a pády sovětského ponorkového loďstva), vyd. Ares, 2005, jsou fotky starých ruských ponorek, přepravitelných po železnici (i ložené na přepravním vagoně).
Filnorm
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 87
Registrován: 11-2006
Odesláno Pátek, 13. července 2007 - 09:34:29   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

To Kuřil P.: Díky za podporu! Prosím, berte v úvahu, že jednotlivé případy do blogu zpracovávám a do databáze zařazuji postupně. Ad Koterov: vím jen o pumovém útoku na samotnou stanici. Můžete mně, prosím, napsat, z jakého dokumentu čerpáte?
Díky. Filnorm
*** Blog o hloubkařích: http://hloubkari.bloguje.cz
Filnorm
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 88
Registrován: 11-2006
Odesláno Pátek, 13. července 2007 - 10:17:57   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

To Kuřil P.: 464.051 (výt. Praha-Vršovice) byla skutečně zasažena v Lochovicích, ale v 9.20, zatímco 354.045 (výt. Zdice) v 8.42...
Filnorm
*** Blog o hloubkařích: http://hloubkari.bloguje.cz
Kuřil P.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.148.54.37
Odesláno Sobota, 14. července 2007 - 21:24:09   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Filnorm: Bohužel zdroj zatím nemůžu uvést, nebot´ jsem na to narazil asi před pěti lety náhodou při hledání něčeho jiného. Z časových důvodů jsem si vypsal jen datum, místo, lokomotivu a popřípadě výtopnu. Navíc to bylo psané německy. Jak budu mít čas (asi v září) pokusím se to opět vyhledat. Potom bych Vám to předal. Doufám, že Vám to nevadí? Ono toho zase moc není.
K těm výtopnám: lokomotiva 354.161. Ta patřila v roce 1945 výtopně Zdice.
 
Filnorm
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 93
Registrován: 11-2006
Odesláno Úterý, 17. července 2007 - 12:09:10   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

To Kuřil P.: Díky, doplním. Budu vděčný za jakoukoliv informaci v této oblasti. Filnorm
*** Blog o hloubkařích: http://hloubkari.bloguje.cz
M.Kunt
Neregistrovaný host
Odeslán z: 86.49.25.181
Odesláno Čtvrtek, 19. července 2007 - 23:53:49   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tak jsem něco v práci testoval, tady je vedlejší produkt (Veselí nad Moravou - Myjava)
http://www.archiv.kvalitne.cz/drobnost/Myjava.pdf
Orlí_spár
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 581
Registrován: 8-2004


Odesláno Pátek, 03. srpna 2007 - 22:02:52   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Sem sem hrabal ve starejch časopisech ze socíku-a tohle jsem tam našel to už je fakt historie


 
K připravované publikaci o trati Praha-Most-Moldava sháníme všechny zajímavé materiály: fotky (i negativy) do r. 1995,pohlednice,dokumenty a ostatní zajímavé materiály.
Máte-li něco,ozvěte se prosím na : prag_duxer_eisenbahn@centrum.cz

DĚKUJEME
Zdepa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 227
Registrován: 7-2005
Odesláno Úterý, 14. srpna 2007 - 18:35:40   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

V dialogu "železniční periodika" se někteří rozplívají nad přílohou magazínu Grand Expres a ČD pro Vás o "Cukrovarnických vlečkách" z pera Radima Šnábla. Dovolím s ipár poznámek a oprav : o lokomotivě BN 200 vs. BS 200 se už psalo, zabrousím do jiných cukrovarů. Čakovice - podle kotelního dozoru byla 16.11.1893 provedena ve Strojírně Martinka & Co. v Holešovicích-Bubnech tlaková zkouška kotle lokomotivy Günther č.137 právě pro vlečku tohoto cukrovaru. Jak dlouho tato stará mašinka v cukrovaru jezdila není známo. Určitě už ne v roce 1904. Neratovice / Kostelec n.Labem - "neznámá" lokomotiva se jménem David Bloch byl Hagans č.101 z r.1879. Proč se o ní nic neví ? Protože byla asi v roce 1882 prodána BCB, kde měla jméno JIČÍN, pak byla předána kkStB kde obdržela č.383.01 a zde byla v r.1911 zrušena. Když nahlédnete do rakouských seznamů lokomotiv, tak pod č.383.01 najdete jinou lokomotivu Hagans a to č.107. Ale tato byla dodána v r.1880 do cukrovaru Benátky, kde byla zrušena až po dodání nové lokomotivy Škoda v r.1927. Proč si záměny dodnes nikdo nevšiml? Protože tovární seznam lokomotivky Hagans Erfurt, který vyšel i knižně u obou lokomotiv (č.101 a 107) uvádí uspořádání Bn2t, což jak dokazuje fotka i popis z Benátek, nebylo pravdou. Lokomotiva BENATEK č.107 měla Cn2t. Naopak soupis vozidel BCB ve výroční zprávě udává u lokomotivy JIČÍN uspořádání Bn2t. Kostelec ještě jednou - lokomotiva Jung 237/1896 je poprvé v cukrovaru vedena v roce 1922 (tlaková zkouška 7.4.1922). Podle popisu cukrovaru z léta 1920 opravdu žádnou lokomotivu nevlastní. Jinak lokomotiva v r.1931 vykonala generální opravu v ČKD a dostala nový kotel. Pak se není co divit, že jezdila ještě v druhé polovině 60.let. Na vlečce se objevila i loko O&K č.6289, která přišla po zastavení cukrovaru v Neštěmicích a ve 40.letech odešla do Úžic.
Zdepa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 228
Registrován: 7-2005
Odesláno Pátek, 17. srpna 2007 - 18:46:13   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

doplněk - tímto jsem nechtěl nijak snížit hodnotu uvedeného díla. šlo mi jen o těch několik doplňku. až se příště články na uvedené téma objeví v některém železničním periodiku (myslím tím samozřejmě na jediné ), tak tam budou už kompletní informace a hlavně plány s dostatečnou fotografickou podporou
Motoráček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 96
Registrován: 8-2006
Odesláno Neděle, 19. srpna 2007 - 11:33:22   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nevíte někdo, jaký nátěr měly v letech 1930 - 1955 Schonovy saně? Mám za to, že žluté nebyly.
Zachrochtám, zavrčím, zahalím se do oblaku dýmu a zmizím jako červený sršeň!
Johny11
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 283
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 19. srpna 2007 - 19:57:57   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Motoráček: Pravděpodobně černé, ale když týden vydržíte, tak Vám to zjistím na 100% .
Motoráček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 97
Registrován: 8-2006
Odesláno Neděle, 19. srpna 2007 - 21:14:36   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

OK, děkuji. Právě jsme je získali do našeho Musea a než se pustíme do renovace, potřebujeme mít jasno. Odpověď prosím na mail. Díky.
Zachrochtám, zavrčím, zahalím se do oblaku dýmu a zmizím jako červený sršeň!
pozorovatel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.2
Odesláno Pondělí, 20. srpna 2007 - 11:33:23   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Domnívám se, že žlutá barva u popisovaných sání je odvozena od žluté barvy používané na zarážkách a jiných zařízení používaných na železnici. Původně se používala konkrétně u zarážek bílá barva. Ale zhruba v šedesátých letech se na základě zlepšovacího návrhu začala používat barva žlutá. Důvod byl pouze praktický, žlutá je ve sněhu lépe viděl. Dokonce se to událo na návrh později známého propagátora a přednosty jedné horské tratě.
Freekey
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 220
Registrován: 6-2002
Odesláno Úterý, 21. srpna 2007 - 11:22:05   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nemáte někdo plánek stanice Nedvědice a případně dalších staveb na trati Brno - Tišnov - Žďár nad Sázavou?
Obdobně by mě zajímaly plánky u dalších tratí vedoucích z Brna. Díky
Chci kvalitni IDS, ktery prinasi cestujicimu nove moznosti, ne nove problemy a starosti
Rybář
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 73
Registrován: 1-2007


Odesláno Pondělí, 27. srpna 2007 - 16:21:40   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dostala se mi do rukou knížka pohraniční opevnění na Opavsku a Bruntálsku kde je zajímavý článek o mobilizaci v září 1938.
Cituji"Na rozkaz čekaly v pohraničních žst.zvláštní soupravy lokomotiv pod párou s mohutnými pluhy v závěsu,které byly schopny přetnout dřevěné pražce kolejí a tím je zlikvidovat."
Neví někdo o tom více jak tohle zařízení vypadalo a jak mělo přesně fungovat?díky
M_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 600
Registrován: 9-2005


Odesláno Úterý, 28. srpna 2007 - 08:23:02   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Má někdo vědomost o tom, co všechno prokazatelně ovlivnil slavný stavitel Eifellovky na území Česka? Na Ivančickém viaduktu pracoval nepřímo (alespoň co je mi známo), ovšem poslední době se v regionálních tiskovinách na Plzeňsku rozmohla informace o tom, že údajně pracoval také na viaduktu přes údolí Klabavy na trati Chrást - Stupno. Mě známá odborná literatura na toto téma mlčí a spíše podporuje moji domněnku, že se jedná o brept.

Něco málo k historii ze seriózních pramenů jsme sepsal níže:

První železnice v západních Čechách vedla z bavorského Furth in Wald přes Plzeň na Prahu. Vystavěla ji v letech 1860 - 1862 soukromá společnost, která také vybudovala krátkou odbočku z Chrástu u Plzně do Stupna k radnickému uhelnému revíru. K překonání údolí říčky Klabavy inženýři navrhli 190 metrů dlouhý viadukt o výšce 38 metrů. Jeho vybudování však trvala déle než stavba vlastní trati a tak ještě rok po jejím zprovoznění vlaky údolí provizorně překonávaly po ohromném dřevěném lešení. Lešení zároveň sloužilo pro stavbu dvou kamenným podpěr a tří ocelových polí Schifkornova typu, dodaných sobotínskými železárnami. Viadukt byl definitivně dokončen v říjnu 1863. Protože se šroubované nosníky Schifkornova typu neosvědčily, již v roce 1892 došlo k jejich výměně za spolehlivou nýtovanou konstrukci. Nová konstrukce byla smontována na poli za mostem a pak vytažena lokomotivou nad starou konstrukci, kterou dělníci rychle odstranili. Při spouštění nové konstrukce na pilíře došlo vinou spěchu k nehodě, při které zahynuly čtyři dělníci a několik jich bylo těžce zraněno. Tragickou událost připomíná pamětní deska umístěná na chrásteckém konci mostu.
Lokálka z Pňovan do Bezdružic? Viz http://spvd.cz/pnovanka
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.94.242
Odesláno Úterý, 28. srpna 2007 - 08:29:42   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Rybář: Popis (v němčině), včetně vyobrazení jem našel na http://de.wikipedia.org/wiki/Schienenwolf
Hojně používáno i koncem 2. světové války při ústupu německé armády.
Rybář
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 74
Registrován: 1-2007


Odesláno Úterý, 28. srpna 2007 - 10:49:11   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Cogwheel díky.Teda vypadá to zajímavě ten kolejový vlk pokud jsem si to dobře přeložil.A vypadá to,že je to úzkokolejný ne?
M.Kunt
Neregistrovaný host
Odeslán z: 86.49.25.181
Odesláno Úterý, 28. srpna 2007 - 22:14:46   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad M_k: Není jediný důkaz, že by se Eifel nějak podílel na stavbách železničních mostů u nás (ani v Ivančicích). Prokazatelně se znal a dělal s některými našimi odborníky - inženýr a mostař W.Nördling (svého času "železniční" sekční ředitel ministerstva obchodu ve Vídni) s ním dělal některé mosty, když byl ještě vrchním inženýrem Pařížsko-Orleánské dráhy (jeden z nich je ve Francii památkově chráněn).
Klabavský most byla Schifkornova konstrukce vyrobená v Sobotíně u Kleinů. Stavebnicová konstrukce typická pro Rakousko, Eifela v principu vylučuje (nehledě na to, že by asi po jejích výpočtech hodil navrhovatele systému z ještě nestojící Eifelovky).
již v roce 1892 došlo k jejich výměně
Spíš by mělo být "až" - ten most byl poslední Schifkorn snad v celém Rakousku.
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 9956
Registrován: 5-2002


Odesláno Středa, 29. srpna 2007 - 00:13:45   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

M-k trochu starší - jakýsi čtenář nám poslal fotky dědečka - strojvedoucího u jakési 423 a tvrdil vehementně, že je to na bezdružické lokálce. Že prý tam děda sloužil. No, podle pozadí a kolejiště to však na lokálku vůbec nevypadá....Ona hodnověrnost vzpomínajících dědečků je vždy poněkud pochybná, nezřídka silně si odporující s dochovanými dokumenty.

Jsem před pár lety viděl v televizi pořad s Václavem "Bacilem" Neckářem, kde s ním byl mimo jiné rozhovor přímo na peroně v Praze-Braníku, kde přímo do kamery vzpomínal "jaké to bylo krásné, když zde jako mladý natáčel film Ostře sledované vlaky".
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
M_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 601
Registrován: 9-2005


Odesláno Středa, 29. srpna 2007 - 07:05:29   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad M.Kunt: Podle pana Krejčiříka - viz kniha Po stopách našich železnic - to nebyl poslední Schifkorn. Ten snad skončil o dva roky později někde na Moravě.
Lokálka z Pňovan do Bezdružic? Viz http://spvd.cz/pnovanka
Jirka Am.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.19.4.50
Odesláno Středa, 29. srpna 2007 - 09:28:05   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

k hodnovernosti "pametniku": nejlepsi je, kdyz nekdo super vedecky a radoby podle bibliografickych norem uvede zdroj cislem v hranate zavorce a ten zdroj je "ustni sdeleni" :-)
M.Kunt
Neregistrovaný host
Odeslán z: 86.49.25.181
Odesláno Středa, 29. srpna 2007 - 23:37:52   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad M_k: máte pravdu, já to včera nehledal a nepamatuju si. Podle MojKrej to byl most přes Labe v Děčíně (1894).

Ad JirkaAm: já bych se tomu neposmíval, ta informace má v kontextu docela smysl a tím písemným pramenem se stává dotyčná publikace. Většinou se ale napíše čí ústní sdělení to bylo. Ostatně orální historie je docela moderní disciplina (neplést s orální disciplinou jiného druhu )
Orlí_spár
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 592
Registrován: 8-2004


Odesláno Čtvrtek, 30. srpna 2007 - 00:09:13   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A nebyl ten likvidační pluh i ve výzbroji (výstroji ?) naší předválečné armády ? V seriálu Vlak dětství a naděje )na motivy románu Poslední vlak z Frývaldova (tj. Jeseníku),jehož děj se odehrává někdy v letech 1935-1945, je scéna, kde poslední čeští obyvatelé sudetského městečka jedou posledním vlakem a pak už jede jen "se skřípotem vlak, který trhá koleje"... tak nějak to v tom pěkném seriálu bylo, ne ?

droj je "ustni sdeleni" ...Na každém šprochu, pravdy trochu...ale otázkou je, jak velké to procento pravdy je
K připravované publikaci o trati Praha-Most-Moldava sháníme všechny zajímavé materiály: fotky (i negativy) do r. 1995,pohlednice,dokumenty a ostatní zajímavé materiály.
Máte-li něco,ozvěte se prosím na : prag_duxer_eisenbahn@centrum.cz

DĚKUJEME
Johny11
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 298
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 30. srpna 2007 - 10:49:40   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

V knihách O. Holuba a dalších o roce 1938 je činnost železničních pluhů v pohraničí zmiňována na více místech, vybavuje se mi ve vztahu k událostem ve Varnsdorfu v září toho oku. Zkusím to dohledat, ale myslím, že fotky tam nebyly.
Rybář
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 76
Registrován: 1-2007


Odesláno Čtvrtek, 30. srpna 2007 - 17:50:23   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Orlí spár:Asi je měla naše armáda,když byly ty pluhy připraveny a čekaly na rozkaz.Možné je že je měly ČSD i když to se mi moc nezdá.
A k seriálu vlak dětství a naděje tak pokud si dobře vzpomínám tak to byly detonace po výbuších mostů ale 100%si tím nejsem jist
Johny11
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 299
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 30. srpna 2007 - 18:47:22   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

O. Holub, Rovnice řešená zradou, Naše vojsko, Praha 1983, s. 252 - 3:
"čtyřiadvacátého září odjel z nádraží v Jedlové poručík František Bada se dvěma železničními pluhy, dvaceti železničáři a čtyřčlennou ochranou ničit trať. ... Dojeli až k Zahradám, kde poprvé spustili trhací zařízení - za soupravou zůstalo dílo zkázy - pražce přelomené jako sirky a zpřetrhané, zprohýbané kolejnice. .... Tři sta metrů tratě do Krásné Lípy zničila Badova skupina již bez jediné zastávky, ale u Rybniště, na zpáteční cestě, ..., místo mostu je na trati jen kouřící rozvalina. Přepadená roznětová hlídka vyhodila objekt do povětří. ... Nakonec poručík Bada s pomocí obrněného vlaku odvezl z Krásné Lípy nejen své pluhy, ale i všechny vagony, které freikorps na stanici zadržel."
Johny11
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 300
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 30. srpna 2007 - 18:52:09   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Rybář: uvědomte si, že tehdejší ČSD byly součástí organizace státu, takže je svým způsobem jedno, kdo to měl ve stavu, ale odhadoval bych to na železniční pluk z Milovic...
M.Kunt
Neregistrovaný host
Odeslán z: 86.49.25.181
Odesláno Čtvrtek, 30. srpna 2007 - 22:01:16   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ještě most přes Klabavu. Právě jsem si prohlížel fotky, co mám z archivu z Olomouce (je na nich most ve výstavbě ještě jen s dřevěnou konstrukcí) Most "navrhl a provedl" stavební mistr Josef Sieber a zednický mistr Franz Rott, což stojí na paspartě dole.
Kibuna
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 48
Registrován: 1-2007


Odesláno Pátek, 31. srpna 2007 - 11:56:33   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Zdravím,

má někdo z Vás možnost sehnat staré fotky i plánky stanice Zbiroh ( trať 170 ).

Předem díky
Ať nám stále svítí zelená, pane přednosto

icq 335158974
M_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 607
Registrován: 9-2005


Odesláno Pondělí, 10. září 2007 - 09:53:22   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dotaz - v bláznivých padesátých letech, kdy ženy se učily zedničkami a horničkamu....existovaly také strojvůdkyně?
Lokálka z Pňovan do Bezdružic? Viz http://spvd.cz/pnovanka
Kubrt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1750
Registrován: 9-2004


Odesláno Pondělí, 10. září 2007 - 10:50:43   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad MK: jasně, tohle téma se tu už několikrát objevilo, různí lidé psali o různých strojvůdkyních ve svých oblastech. Známá je asi poslední z nich, jezdila v Lovosicích s motorákama a mám dojem, že to není zas tak dávná historie. Někdo určitě upřesní. Můj táta vzpomínal, že v 60. letech na Smíchově jezdila paní jako topička, v četě se svým manželem fírou.
Mořepetr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 188
Registrován: 3-2006


Odesláno Pondělí, 10. září 2007 - 21:30:22   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad MK: Nějaké odkazy k tomuto tématu ovšem ne už z historie
http://www.salzburger-fenster.at/rubrik/lokales/0705/oebb-sogar-22-jaehrige-lokfuehrerin-soll_514.html
http://www.wienerzeitung.at/Desktopdefault.aspx?TabID=3946&Alias=wzo&lexikon=Bahn&letter=B&cob=184757
http://www.bahntv-online.de/btvo/2007/03/140829/content/material/aktionen20648.jpg
http://www.gummibaerchenmonster.de/job1.html
http://www.nordwestbahn.de/122_602.htm
A prémie nakonec topička
http://www.erzgebirge.de/ERZGEBIRGE/FREIZEIT/AUSFLUGSTIPPS/SEHENSWERTES/EISENBAHN/876470.html
Mořepetr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 190
Registrován: 3-2006


Odesláno Středa, 12. září 2007 - 14:55:30   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tak zas budou horničky.
http://www.novinky.cz/kariera_clanky/cesko-se-chysta-umoznit-zenam-praci-v-dolech_122464_bbua6.html
Zdepa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 233
Registrován: 7-2005
Odesláno Středa, 12. září 2007 - 15:18:13   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

svého času jsem ve Vojenském historickém archivu viděl sérii fotek z poloviny 30.let, kde byl vyobrazen pluh na trhání pražcu s lokomotivou ř.423 a to ve skladech Železničního pluku v Pardubicích na tamních cvičných kolejích
M.Kunt
Neregistrovaný host
Odeslán z: 86.49.25.181
Odesláno Středa, 12. září 2007 - 22:35:14   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dostal jsem odkaz na fulltextovou Encyklopedii železnictví od Rölla. Uvažuji o koupi. Nemáte někdo? - http://www.digento.de/titel/105294.html
Kucharczyk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 72
Registrován: 1-2006
Odesláno Pátek, 14. září 2007 - 10:05:30   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Na dávno zrušené trati Karviná-Fryštát <-> Karvinná-Doly je možno na náspu narazit na kamenné "kilometrovníky". Ty na fotkách jsou kousek od sebe v Darkově u bývalé zastávky Lázně nedaleko řeky Olše. Vím ještě o "kilometrovníku" u potoka pod rajeckou nemocnicí v Karviné a jeden zlomený v Darkově-Lipinách ...
 
 
 
Kucharczyk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 73
Registrován: 1-2006
Odesláno Pátek, 14. září 2007 - 10:09:07   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A ještě utopený pražec tamtéž poblíž ...
 
K.T.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.18.121
Odesláno Neděle, 30. září 2007 - 11:27:32   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

něco málo o nerealizované trati Litomyšl - Polička :
http://www.sebranice.cz/san/index.php?nid=4248&lid=CZ&oid=675858
Mořepetr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 218
Registrován: 3-2006


Odesláno Pondělí, 01. října 2007 - 17:50:33   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Zajímavé stránky a fotky o destrukčním pluhu a jeho použití:
http://www.thetankmaster.com/IMAGES/AFV/nkps/DESTROYER01.jpg
http://www.thetankmaster.com/IMAGES/AFV/nkps/DESTROYER02.jpg
http://www.almanacwhf.ru/?no=8&art=4
http://www.kpp.iipardubice.cz/1111858740-porucik-jindrich-vasko.html
http://jetrichovicko.euweb.cz/bunkry.htm
http://www.lexikon-der-wehrmacht.de/Zusatz/Heer/Eisenbahnpioniere-R.htm
Rybář
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 90
Registrován: 1-2007


Odesláno Úterý, 02. října 2007 - 14:41:29   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mořepetr: Velice děkuji.Zajímavé fotky a hlavně články.
Huffnagell
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 12
Registrován: 9-2007
Odesláno Úterý, 02. října 2007 - 21:47:57   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A tuhle znáte??? http://chudcice.com/historie/index.php?page=zeleznice
Orlí_spár
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 597
Registrován: 8-2004


Odesláno Čtvrtek, 04. října 2007 - 17:12:20   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tohle se možná bude někomu z tohoto fóra hodit: kvalitní stránky o kurentu a fraktuře

Minule se tu řešil sněhový pluh Henschel-Klíma. Mně by zase zajímalo, jak vypadal sněhový pluh "Marini". Nemáte někdo fotku atp. ? Díky.
K připravované publikaci o trati Praha-Most-Moldava sháníme všechny zajímavé materiály: fotky (i negativy) do r. 1995,pohlednice,dokumenty a ostatní zajímavé materiály.
Máte-li něco,ozvěte se prosím na : prag_duxer_eisenbahn@centrum.cz

DĚKUJEME

Diskusní skupiny | Poslední den | Poslední 4 dny | Stromové zobrazení | Vyhledávání | Seznam uživatelů | Nápověda | Program Credits Administrace