K-report
 

Archiv do 24.února 2007 Odhlásit | Diskusní skupiny | Vyhledávání
Moderátoři | Registrace | Editace profilu

Diskuse K-report » Železnice » Soukromí dopravci v osobní dopravě » Staré archivy » Archiv do 24.února 2007 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Trainspot
Moderátor

Číslo příspěvku: 1913
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 19. února 2007 - 11:23:59   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Když už jste se tu dostali i k tý nákladní dopravě - Statistisches Bundesamt oznámil údaje za 2006 na železnici: tuny +8%, tkm +10,8%, TEU +14,1%. Je to nejlepší výsledek od sjednocení. Za posledních 10 let nákladní doprava stoupla prakticky o 50%. A to navzdory takovým otřesům, jaké představovala třeba MORA C a nebo invaze silničních dopravců z východní Evropy. Počet v Německu licencovaných dopravců byl srovnatelný s počtem licencí ve zbytku Evropy.
Dj_cargo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 582
Registrován: 11-2005


Odesláno Pondělí, 19. února 2007 - 11:32:34   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

To jsem ale odbočil. Železnice má budoucnost, i podnikání na železnici má budoucnost.

O tom není samozřejmě žádná. Jen je třeba se trochu držet reality.

Počet v Německu licencovaných dopravců byl srovnatelný s počtem licencí ve zbytku Evropy.

Bylo by určitě zajímavé zjistit, kolik aspoň trochu významných dopravců je ovládáno velkými hráči (DB, Connex, Trenitalia -> TX Logistic).
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2105
Registrován: 4-2003
Odesláno Pondělí, 19. února 2007 - 12:06:05   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

(v klasickém modelu - grafu nabídky a poptávky, který asi máte na mysli) znamená vyšší poptávku. Vyšší poptávka znamená větší výrobu - možnost dělat ve větších sériích a tudiž levněji. Nižší cena znamená větší poptávku. Netočí se vám hlava?

Když už tady chcete teoretizovat, tak Vám z toho školního příkladu jaxi vypadlo, zda jde o monopol, duopol anebo třeba dokonalou konkurenci.

A za druhé vyjma křídových papírů Siemense nějak nepozoruji zlevnění lokomotiv dané jejich sériovostí. Já totiž vlastně nepozoruju u těch elektrik ani větší nějakou sériovost a unifikaci v porovnání s dobama před 10-20-30 lety. Unifikované a sériové byly i bobiny nebo třeba germánské elektriky taky. Jediné co pozoruju, že těch výrobců spíš ubývá a to rozhodně nenahrává nižším cenám.
Petr_bolf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 29
Registrován: 7-2006
Odesláno Pondělí, 19. února 2007 - 12:12:19   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Přátelé, ten sjezd mě

Držet se reality v 18 století znamenalo, že pára nikdy nemůže nahradit koně a zrušit poddanství bude zanamenat chaos a hlad, protože všichni utečou z polí.

Držet se reality v 19. století znamenalo, že všeobecné hlasovací právo bude znamenat chaos, vládu lůzy a že elektřina nikdy nemůže nahradit páru.

Lidé, kteří se drží reality jsou důležití. Ale stejně důležití jsou i snílci. Většině z nich se jejich sny nesplní, ale ti co uspějí, posunou vývoj vpřed. Snílci vytváří realitu zítřka.

Werichův výrok o tom, že všichni vědí, že něco
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2107
Registrován: 4-2003
Odesláno Pondělí, 19. února 2007 - 12:26:27   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Takový malý dopravce může fungovat spíš jako outsourcing nějaké výrobní firmy, nebo více firem v průmyslové zóně.

Koukám, že by to fakt chtělo nějaký osvětový článek jak funguje nákladní doprava.
Petr_bolf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 30
Registrován: 7-2006
Odesláno Pondělí, 19. února 2007 - 13:36:28   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ono to fórum občas nějak zlobí co? Vidím, že můj poslední příspěvek je nějak zmatečný.

Tak ještě jedne příspěvek sem vložím a pak už jdu něco dělat.


Koukám, že by to fakt chtělo nějaký osvětový článek jak funguje nákladní doprava

Jak funguje, nebo jak by měla fungovat? Ale klidně, rád se poučím :-)

A o tom ostatním bychom se mohli bavit do nekonečna. Díval jsem se, že ta debata pro mne začala v sobotu ohledně toho, zda se na železnici vejde přeprava ze silnice, nebo ne. A teď se bavíme o monopolu, nabídce a poptávce. To je mutace rychlejší než u viru ptačí chřipky :-)

Až zas bude čas, tak si rád pokecám.
Trainspot
Moderátor

Číslo příspěvku: 1915
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 19. února 2007 - 13:53:17   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A jéje - když už jsme u té osvětové činnosti - jsem měl za to, že všelijaké bílé knihy o dopravě, dopravní politiky a podobné slinty se vydávají právě proto, že v té naší evropské nákladní dopravě všechno neklape tak úplně nejlíp jak by mohlo.

Ale jinak se také rád poučím.
Dj_cargo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 583
Registrován: 11-2005


Odesláno Pondělí, 19. února 2007 - 14:24:14   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Držet se reality v 19. století znamenalo, že všeobecné hlasovací právo bude znamenat chaos, vládu lůzy

- o tomhle by se dalo hodně diskutovat. Kolik diktátorů bylo ve 20. století zvoleno v demokratických volbách? Ale to už je trochu mimo...

Jak funguje, nebo jak by měla fungovat?

Jak funguje. Až pochopíte jak funguje tak můžete snít o tom, jak by měla fungovat.

Jenom taková výzva pro teoretiky - zkuste oslovit několik našich dopravců s poptávkou na třeba jeden vůz týdně/denně ze stanice na nějaké zapadlé lokálce, pokud možno hodně trakčně náročné do nějaké jiné obdobné stanice. Nebo zkuste poptat jednotlivé vozové zásilky z jedné stanice do několika stanic u nás a v cizině. Nebo cokoliv, co se bude skutečně podobat síťovému efektu distribuce konkurenční silniční dopravou. Uvidíme, kolik dopravců se s vámi bude vůbec bavit a kolik jich vám něco nabídne.

jsem měl za to, že všelijaké bílé knihy o dopravě, dopravní politiky a podobné slinty se vydávají právě proto, že v té naší evropské nákladní dopravě všechno neklape tak úplně nejlíp jak by mohlo.

To je klidně možné, že jsou proto vydávány. Otázkou je, jestli nabízejí nějaké řešení.
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2109
Registrován: 4-2003
Odesláno Pondělí, 19. února 2007 - 14:55:40   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

když už jsme u té osvětové činnosti - jsem měl za to, že všelijaké bílé knihy o dopravě, dopravní politiky a podobné

Trainspot
Moderátor

Číslo příspěvku: 1917
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 19. února 2007 - 15:36:58   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

RadekŠ - přesně podle očekávání
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2110
Registrován: 4-2003
Odesláno Pondělí, 19. února 2007 - 17:09:25   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Trainspot

Obávám si že si nerozumíme - já to myslel jako výzvu pro někoho "od fochu", aby P.T. šotouštvu vysvětlil základní termity. Mně totiž nebylo v konkrétním případě jasné jako laikovi jak se třeba malý drážní dopravec v prům. zóně vypořádá s existencí n spedic, kde mají smluvy s ČD Kargou a z nich plynoucí nemalé slevy. A trochu mi to připomíná situaci, kdy chtěl kamarád bance prodat 10 počítačů (samozřejmě neprodal).

Chápete ?
Dj_cargo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 585
Registrován: 11-2005


Odesláno Pondělí, 19. února 2007 - 17:23:14   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mně totiž nebylo v konkrétním případě jasné jako laikovi jak se třeba malý drážní dopravec v prům. zóně vypořádá s existencí n spedic, kde mají smluvy s ČD Kargou a z nich plynoucí nemalé slevy.

Vypořádá se s ní úplně stejně, jako se s ní vypořádává třeba JHMD při nakládce zboží na svých kolejích. Mimo plechovek ze Střížovic mají všechny přepravy pod kontrolou spedice - jedná se hlavně o šrot z Nové Včelnice a Kunžaku, který z JH jezdí s ČD do různých stanic u nás i v cizině. To je právě výhoda spedic, že se dokáží dohodnout s leckým. Toto by ovšem platilo, pokud by tento malý dopravce měl na outsourcovaných kolejích nějaký monopol (jako ho de fakto má JHMD na svých tratích). Pokud ne, tak by to měl opravdu těžké.
Ale jinak si myslím, že příklad s podnikatelem s jednou 704kou je tak chimérický, že vůbec nemá smysl se jím podrobně zabývat.
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2112
Registrován: 4-2003
Odesláno Pondělí, 19. února 2007 - 17:38:14   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Dj:Cargo - děkuji za odpověď, přesně tohle jsem tušil.
Poručík_pihrt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 528
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 19. února 2007 - 21:47:04   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mám dotaz. Proč se neuvažovalo o objednání loko 184? Schválené jsou. Kdyby vyrobila ve zrlichlené verzi tak je po problému. Šlo by udělat tuto lokomotivu vícesistémovou? Protože to by pak mohla být docela použitelná nákladní lokomotiva pro středoevroský prostor.

Asi toto je zcela zcestná úvaha
Vše jde dokázat , stačí najít cestu.
quenya
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.24.4.51
Odesláno Pondělí, 19. února 2007 - 22:27:25   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Možná ještě jednu poznámku k týhle disksi - mám pocit, že se tady trošku zaměńují různé pojmy, u Dj_carga je jasné, že se vyzná.. Tak tedy - základem je nějaký kšeft, který má kdosi ( většinou obchodní firma, ale nemusí - viz podmínky Incoterms, což je zcela zásadní alfou a omegou předpokladem jakékoliv přepravy zboží čímkoliv) pod kontrolou a ta firma si na základě charakteru zboží, jeho způsobu a náročnosti přepravy, stanovení druhu vozu, bleble... stanoví, zda -buď se vydá do džungle dopravců a sežene si ceny sama a taky si bude všechno zařizovat ( např. shánět si vozy,objednávat adhoc vlaky tu či onde) nebo se na to vykašle a obrátí se na spedice, které mají propracovaný systém dohod a smluv se spoustou dopravců, národních i soukromých tu i v cizozemsku a uskuteční tuto přepravu. A je to.Taky to je odpověď na dotaz, jak může malý dopravce někde v průmyslové zóně uspět - může, půokud se domluví a začlení do systému.

Jinak představa, mimo jiné i různých odborníků i v Evropě,že dopravce, třeba budoucí ČD Cargo, vezme jeden vagon svojí lokomotivou v Bruselu a odveze ho do Soluně jedním vrzem na jednu smlouvu, je zcela absurdní a nikdy nic takového nebude, ledaže bude Railion CZ, Railion SK, Railion HU, Railion RO.....
Apollo 17
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.50.108
Odesláno Pondělí, 19. února 2007 - 22:28:16   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Proč se neuvažovalo o objednání loko 184? Schválené jsou.

Protože nebyly peníze na zaplacení(DNT si je objednala,zaplatila a má je.)
Ve dvousystémové verzi by nebyl problém ,ovšem lokomotivy jsou již svou koncepcí dnes zastaralé(konstrukce na bázi řady 163).
H_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1448
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 20. února 2007 - 08:12:52   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

guenya: Pokud se to tomu jednomu dopravci vyplatí finančně, tak si to klidně na jednu licenci na sebe převést přes půl Evropy může - už teď. Samozřejmě v každé zemi musí splnit podmínky pro přístup na ŽDC, a mít licenci.:-)

Spedice - a jak to, že se s nima kromě ČETRANSu, ŠMIDBERSKEHO a pod. domluví i malí dopravci?:-) Že nabídne velký dopravce slevu ještě neznamená, že bude levnější, a už vůbec to neznamená, že bude výhodnější...:-) Třeba takové parametry jako rychlost, spolehlivost... Běžní silniční dopravci se nám sem z Německa nebo Francie courají s volným zpožděním +/- 24 hodin, jakou bilanci musí mít státní dráha s šíbováním a přepřaháním a předáváním vozů na hranicích, to radši nechci vědět...:-)

Ostatně, to Německo - tam to pokud vím probíhá tak, že státní dráhy zakázky neztrácejí a noví dopravci získávají sem tam něco nového - takový vývoj by se mi líbil i u nás a prostor pro něj určtitě je. (na trhu, v legislativě - rád bych byl dopravce, nemůžu, protože 3 roky nejsem u dopravce...)
Trainspot
Moderátor

Číslo příspěvku: 1922
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 20. února 2007 - 10:36:23   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Německo - ale samozřejmě, že tam Railion přichází o kšefty a někdy o docela velké. A naopak i NE - dopravci přicházejí o kšefty na úkor Railionu, nebo sebe samých. Případně i krachují, slučují se, vznikají noví, spolupracují, případně se nemají vůbec rádi atd. A jsou tam i tací, kteří mají třeba jen 1-2 lokotky, které půjčují na nějaký konkrétní vlak jinému dopravci.
Trainspot
Moderátor

Číslo příspěvku: 1923
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 20. února 2007 - 10:38:39   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Je to prostě byznys, ale zároveň především u těch menších (často muzejních spolků), je to zároveň i hobby.
H_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1451
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 20. února 2007 - 14:27:44   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A tak to má být.:-) Škoda, že u nás je to hobby spíš pro právníky, no a byznys možná taky...
Dj_cargo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 586
Registrován: 11-2005


Odesláno Středa, 21. února 2007 - 09:34:30   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Spedice - a jak to, že se s nima kromě ČETRANSu, ŠMIDBERSKEHO a pod. domluví i malí dopravci?

Jenže silnice prostě NENÍ železnice. Už jenom proto, že i ten nejmenší silniční dopravce disponuje kromě lokomotivy (tahače) i vagony (návěsem). Kolik vagonů má Railtrans, RM Lines, ODOS? => Co může malý železniční dopravce oproti velkému nabídnout? Skoro nic .

A jsou tam i tací, kteří mají třeba jen 1-2 lokotky, které půjčují na nějaký konkrétní vlak jinému dopravci.

Takový jsou snad u nás taky, ne? Výtopna Zlíchov, KK, Podblanický spolek... Ale osobně v těchto aktivitách budoucnost železniční nákladní dopravy nespatřuju. Budoucnost mají jen velké firmy.

Jinak myslím, že Quenya to napsal více než srozumitelně.
H_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1456
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 21. února 2007 - 10:34:26   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No jasně. A němci na to jdou úplně blbě.:-) A silnice taky.:-) A malí dopravci nemaj vagóny, to dáme jako další paragraf modrého života.

Co může nabídnout - samozřejmě, kvalita, rychlost, spolehlivost nebo cena jsou naprosto zanedbatelné parametry a nemá cenu se jimi zabývat.

(Příspěvek byl editován uživatelem H K.)
Trainspot
Moderátor

Číslo příspěvku: 1924
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 21. února 2007 - 11:03:24   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Budoucnost mají jen velké firmy.

Tak to snad ani nikoho nenapadlo, že by měla železnice stát na dopravcích s 1-2 lokomotivami. Ale jsou a není žádný důvod, proč by měli zaniknout. Malý dopravce může nabídnout a taky nabízí docela dost - znalost místních podmínek, personál, lokomotivu schopnou obsloužit koncový úsek, vlečku apod.

Ono i s těmi silničními dopravci je to složitější - kolik z jejich parku je skutečně jejich a kolik jde na vrub finančního nebo operativního leasingu? Určitě posledně jmenované možnosti mají zcela jasně rostoucí podíl - ale mám to vyčtený pouze z novin .
Dj_cargo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 587
Registrován: 11-2005


Odesláno Středa, 21. února 2007 - 11:16:52   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

kvalita, rychlost, spolehlivost nebo cena

A jak chcete hlavně té kvality a spolehlivosti (o ceně a rychlosti nemluvě) bez vlastních vagonů dosáhnout? To by mě tedy skutečně zajímalo.

Tak to snad ani nikoho nenapadlo, že by měla železnice stát na dopravcích s 1-2 lokomotivami.

Mě připadá, že takových snílků je tady dost.

Malý dopravce může nabídnout a taky nabízí docela dost - znalost místních podmínek, personál, lokomotivu schopnou obsloužit koncový úsek, vlečku apod.

Jediný příklad, který tomu odpovídá mě u nás napadá je už zmiňované JHMD. Jinak ostatní "malé" to tak nějak táhne spíš k těm ucelenkám.

Ono i s těmi silničními dopravci je to složitější - kolik z jejich parku je skutečně jejich a kolik jde na vrub finančního nebo operativního leasingu? Určitě posledně jmenované možnosti mají zcela jasně rostoucí podíl

Samozřejmě, ale i ten leasing představuje náklady pro dopravce. Ono "líznout" si pár desítek až stovek vagonů (zajištění zmiňované kvality, rychlosti, spolehlivosti a ceny) nebude až tak levné.
A kdo tady vůbec nabízí finanční nebo operativní leasing na vagony? To by možná mohla být zajímavá díra na železničním trhu a přínos k liberalizaci, založit si nějakou takovou leasingovku pro "malé" dopravce. Ovšem nevidím to moc reálně.
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1149
Registrován: 9-2005
Odesláno Středa, 21. února 2007 - 11:31:12   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

kdo tady vůbec nabízí finanční nebo operativní leasing na vagony?

Pokud slůvko "tady" znamená Česko, pak odpověď neznám. Ale třeba belgické státní dráhy si už asi dlouho žádný vagon či lokomotivu nekoupily (aspoň v případě osobních vozů, prakticky na každém s datem výroby po r. 2000 je u vchodu tabulka "líznuto od ...").
A "privatizace" v GB byla postavena na tom, že veškerý park (zase - aspoň osobní dopravy) byl převeden na 3 železniční leasingové společnosti, původně státní, dnes každá patřící tak dvojici velkých bank, a od nich si dopravci vozidla dlouhodobě pronajímají. Přičemž "měsíční činže" je v takovém řádu, že by ty leasingovky mohly celý svůj majetek obnovit během 3-4 let. Takže mne vlastně napadá, že to zřejmě půjčují za +-stejných podmínek jako IGK, ačkoliv (normovaná i skutečná) životnost mašiny je 3-4x delší.
Dj_cargo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 588
Registrován: 11-2005


Odesláno Středa, 21. února 2007 - 11:37:50   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pokud slůvko "tady" znamená Česko, pak odpověď neznám. Ale třeba belgické státní dráhy si už asi dlouho žádný vagon či lokomotivu nekoupily

ČD samozřejmě mají své nové nákladní vagony taky na leasing, je to přes CITIBANK. Mě jde o lesingovku pro malé, ale možná že by to CITI taky zvládlo. Nějaký vizionář to může zkusit...
H_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1458
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 21. února 2007 - 12:52:46   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Kvalita a spolehlivost - a už vůbec cena a rychlost - závisí na tom, jestli mám vozy / návěsy v majetku nebo ne? No já zírám... Možná byste měl přepsat učebnice ekonomie.
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1151
Registrován: 9-2005
Odesláno Středa, 21. února 2007 - 13:12:59   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

jestli mám vozy / návěsy v majetku nebo ne? No já zírám... Možná byste měl přepsat učebnice ekonomie

Když přijdu k (auto)dopravci, že zítra-pozítří potřebuji něco odvézt na vzdálenost 150 km (= vytížení vozidla na 1/2 dne), tak ten, který disponuje (bez ohledu zda vlastnictvím, leasingem nebo úplně jiným smluvním vztahem) více vozidly, pravděpodobně můj požadavek uspokojí. Když přijdu k sousedovi Novákovi, který má 1 Avii, buď se zaraduje (protože stejně pro ni nemá práci) nebo mi řekne "nejbližší volný termín mám za 14 dní". Anebo mne pošle za svým bratrem, který má taky 1 Avii a zrovna na zítřek mu vypadl kšeft.

Je ovšem fakt, že na dráze to asi neplatí. Ta má tisíce vagonů, ale ten typ, který by byl pro můj náklad potřeba, má buď deponovaný na druhém konci kraje/republiky, nebo zrovna je většina z nich na revizi (protože normálně je v zimě nikdo nepotřebuje) nebo mi podá jiné zdůvodnění, proč to nejde. Ale určitě nenajde žádného bratra Nováka, který by potřebný volný vagon měl k dispozici.
Dj_cargo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 589
Registrován: 11-2005


Odesláno Středa, 21. února 2007 - 13:14:55   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Já myslím, že záleží na tom, jestli jimi disponuji. A když jimi disponuji, tak za ně musím platit - a je jedno, jakou formou (lesing, pronájem, úvěr...). No a protože železniční vůz je poměrně drahá záležitost, a jako dopravce, který chce garantovat kvalitu, spolehlivost, cenu a rychlost (bezvadná fráze - která firma tohle aspoň slovně negarantuje? ) jich potřebuji mnoho tak vyvozuji, že budu potřebovat hoooodně peněz. A k těm mají snazší přístup spíš větší firmy než menší... Prostě železniční doprava není podnikání s jednou Liazkou.

Možná byste měl přepsat učebnice ekonomie.

já nic přepisovat nepotřebuji - nejsem snílek.
Dj_cargo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 590
Registrován: 11-2005


Odesláno Středa, 21. února 2007 - 13:20:20   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ta má tisíce vagonů, ale ten typ, který by byl pro můj náklad potřeba, má buď deponovaný na druhém konci kraje/republiky, nebo zrovna je většina z nich na revizi (protože normálně je v zimě nikdo nepotřebuje) nebo mi podá jiné zdůvodnění, proč to nejde. Ale určitě nenajde žádného bratra Nováka, který by potřebný volný vagon měl k dispozici.

Od toho jsou právě ti speditéři, kteří toto umí ošetřit. Jak na silnici (seženou volnou Avii) tak na železnici (seženou vagon). A můžeme začít znova.
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1153
Registrován: 9-2005
Odesláno Středa, 21. února 2007 - 13:54:17   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

(seženou vagon).

Smyslem toho smajlíku s názvem "happy" si nejsem úplně jist. Jako že budu já nebo oni šťastní, když ten vagon seženou?
Dj_cargo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 591
Registrován: 11-2005


Odesláno Středa, 21. února 2007 - 14:13:55   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ne, to byl spíš úsměv nad tím, jak tady pořád dokola omílám ty spedice a jejich nezbytnost. Se kterou třeba nemusí někteří souhlasit, což je ale tak všechno co s ní můžou dělat.

Ale upřímně - podstata nákladní dopravy (železniční, silniční, námořní...) není o tom, že si někdo potřebuje "někam něco poslat". Na to jsou tady různé kurýrní služby nebo kusovky. Podstata je v dlouhodobých kontraktech na menší či větší pravidelné objemy zboží za menší či větší pravidelné peníze.
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1154
Registrován: 9-2005
Odesláno Středa, 21. února 2007 - 14:53:31   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

v dlouhodobých kontraktech za pravidelné peníze.

Ano, to je asi přání všech zúčastněných (dodavatele, dopravce, odběratele i toho špeditéra). Mám pocit, že do tohoto schématu dráha zapadá a docela dobře v něm i působí - v Česku, stejně jako všemožně po Evropě, přepravuje "velké" zboží.

Jenže mnoho obchodních případů se už dneska neodehrává v objemu celých vlaků nebo aspoň vagonů najednou. Pro mnoho firem je jednodušší a výhodnější nakoupit množství tak právě akorát (což je třeba solo 11,9-tunový náklaďák bez mýtného) a přivézt ho na požadovaný čas (každý den těsně po ranní zácpě). S oblibou na to poukazují (čti "stěžují si") ředitelé státních drah, nejvíc GŘ DB: "Místo skladování u výrobce nebo zákazníka se to zboží skladuje na dálnicích".
Kdežto dráha má nejmenší přepravní jednotku vagon 20 tun a termín dodávky, který ona stanoví (obvykle s přesností na +- 1 den).

Smutný smajlík se vztahuje k před- a poslednímu odstavci mého názoru.
H_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1460
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 21. února 2007 - 15:03:30   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Kvalitu, spolehlivost, cenu a rychlost jsem nepsal jako frázi, ale jako můj požadavek.:-) Za jak dlouho mi ta úžasná státní dráha se síťovým efektem dopraví 20 tun zboží z Lyonu do Plzně? Za kolik a jak dlouho to pojede? Potřeboval bych denní frekvenci v pondělí - pátek a přesnost tak +/- 6 hodin, v případě problémů dát vědět předem.

Ostatní nemá cenu probírat, já vim, náš jediný velký drážní dopravce má tisíce vagonů, ale ta pružnost... A že by byl levný...

(Příspěvek byl editován uživatelem H K.)
Dj_cargo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 593
Registrován: 11-2005


Odesláno Středa, 21. února 2007 - 15:19:20   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Arj Jenže mnoho obchodních případů se už dneska neodehrává v objemu celých vlaků nebo aspoň vagonů najednou. Pro mnoho firem je jednodušší a výhodnější nakoupit množství tak právě akorát (což je třeba solo 11,9-tunový náklaďák bez mýtného) a přivézt ho na požadovaný čas (každý den těsně po ranní zácpě). S oblibou na to poukazují (čti "stěžují si") ředitelé státních drah, nejvíc GŘ DB: "Místo skladování u výrobce nebo zákazníka se to zboží skladuje na dálnicích".

Samozřejmě. K tomu se dá těžko něco dodat... Ale toto nevyřeší žádný malý železniční dopravce. Aspoň tomu zatím nic nenaznačuje - i "malé" to táhne spíš k uceleným vlakům.

Hk Za jak dlouho mi ta úžasná státní dráha se síťovým efektem dopraví 20 tun zboží z Lyonu do Plzně? Za kolik a jak dlouho to pojede? Potřeboval bych denní frekvenci v pondělí - pátek a přesnost tak +/- 6 hodin, v případě problémů dát vědět předem.

Obávám se, že takovou službu vám na kolejích nezajistí nikdo, zvlášť ne z Francie. Nebo byste si představoval nějakého železničního dopravce, který by každý den zapřáhl ve Francii jedno lego s jedním vagonkem a jel by k vám do Plzně? Bohužel neřešitelné a hlavně nezaplatitelné.

já vim, náš jediný velký drážní dopravce má tisíce vagonů,

Máme tady víc dopravců, zkuste třeba Viamont (člena nadnárodní alinace Eurobýci), uvidíme, co vám na jeden vagon denně z Lyonu do Plzně řekne. Nebo Railtrans, když jsme v jeho diskuzi. Nebo zkuste Railion. Obávám se, že odpověď znám předem .
H_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1461
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 21. února 2007 - 15:26:47   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Já se ptal za jak dlouho, tak jaký nezajistí? Po silnici 48 hodin, o den - dva déle by to šlo také akceptovat, kdyby to fungovalo spolehlivě. Ale já vim, ptát se mam jidne a spolehlivost nemam chtít vůbec...
Trainspot
Moderátor

Číslo příspěvku: 1928
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 21. února 2007 - 15:36:08   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Na tom řešení pro menší, nepravidelné a další pro železnici nevhodné zásilky se již pracuje v Evropě přes 40 let a jmenuje se kombinovaná doprava - přesněji její kontinentální verze - námořní kontejnery jsou trochu jiná kapitola. Zatím funguje aspoň trochu uspokojivě pouze v trans-alpinském tranzitu.
Dj_cargo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 594
Registrován: 11-2005


Odesláno Středa, 21. února 2007 - 15:45:21   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ale já vim, ptát se mam jidne

Ano, ptejte se třeba tady: http://www.spedi-trans.cz/cz/index.php?nlist&aid=5&mp=3&lid=11

Když už tady dělám reklamu speditérům. Vsadím se, že pokud vám něco nabídnou tak to bude pomocí velkých, a ne malých. Protože pouze velcí disponují vagony...
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1106
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 21. února 2007 - 15:59:29   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Protože pouze velcí disponují vagony...
V pondělí přišla nabídka, dnes máme spočteno, včetně zajištěných vozů šíleného typu Sffggmrrss
lokomotivu pro rychlost 120 km/h zatím nemáme potvrzenou, ale začít jsme schopni i s našimi a za týden jsme schopni vyjet. Jen ta rychlost: kamióni točí 900 km za 14 hodin.
To my neuděláme ani s rychlostí 120 km/h v loženém stavu.
Dj_cargo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 595
Registrován: 11-2005


Odesláno Středa, 21. února 2007 - 17:11:38   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tak to vám gratuluju. Ještě, že je tady to AAE.

A na co potřebujete vagon schopný jízdy do Británie?
H_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1462
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 21. února 2007 - 17:41:20   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Já se zeptal přímo na webu dopravce, co má vagóny,:-) tak schválně.:-)

PŠ: 900 km za 14 hodin - jo, kéž by. Včera nám přišla zásilka, která jako speciální putovala z Anglie přes Holandsko, Norimberk a Prahu:-) do Plzně 6 dní... To bude asi ta kvalita našich spedic, když nám říkali, že to stojí v Praze a neví, kdy přesně sem dorazí, protože mají čas doručení mezi 10 - 14 a nemají priority... Že už mají den zpoždění si přitom nějak nevšimli...
H_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1463
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 21. února 2007 - 17:45:24   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

DJ: Co místo zvídavé otázky zjistit, proč nebyl velký dopravce levnější, rychlejší, spolehlivější a kvalitnější, nebo aspoň něco z toho? A o pár příspěvků výš to bez vagonů nešlo, to jsou věci...
Dj_cargo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 596
Registrován: 11-2005


Odesláno Středa, 21. února 2007 - 20:17:32   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Co místo zvídavé otázky zjistit, proč nebyl velký dopravce levnější, rychlejší, spolehlivější a kvalitnější, nebo aspoň něco z toho?

To fakt nevím. Myslím, že vhodnější bude se bavit až ten vlak uvidíme jezdit a budeme znát další informace. Zatím jsme se pouze dověděli, že Railtrans někde něco poptal (netypické vozy, zřejmě u AAE - tedy velkého pronajímatele, potom lokomotivy na 120 km/h), propočítal a dále nabídl. Takže že je "levnější, rychlejší, spolehlivější a kvalitnější" zatím nevíme - kdo ví, kolik dopravců a speditérů podobnou poptávku obdrželo a na ní reagovalo.
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1108
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 22. února 2007 - 00:05:17   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A na co potřebujete vagon schopný jízdy do Británie?

Na tohle ne, ale má nízko podlahu, tudíž nemusí být přeprava Urmizová pro možné využití odklonových tras.
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1157
Registrován: 9-2005
Odesláno Čtvrtek, 22. února 2007 - 08:48:25   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Včera nám přišla zásilka ...

Trochu out, trochu in - službu DHL jsem vědomě a úmyslně (= protože bylo potřeba rychlé dodání hodně daleko) použil asi 5x v životě. Úspěšnost byla 40+40 %, jednou se zásilka ztratila úplně, dvakrát se našla ve chvíli, kdy už byla bezcenná, dvakrát došla v předpokládaném termínu.

Poslední případ byl před necelým měsícem (když napadl v Praze sníh): obálku z Bruselu mi dovezli v 11 hod. domů - ale já tam nebyl, takže oznámení, že se s nimi mám dohodnout. Volal jsem další den, referenční číslo našli s tím, že se obálka přichytila k nějaké zásilce do GB a tudíž odletěla společně s ní ... zřejmě posledním letadlem před sněhovou bouří ... pak letiště 36 hodin zavřené. Po obnovení provozu se obálka vrátila do Prahy a další den mi ji dovezli.
Takže expresní poplatky za doručení během týdne (Královská + Česká pošta to bez příplatků zvládají obvykle za 48 hodin) po trase BRU-PRG-???-IOM-???-PRG.

Doplňkový dotaz na znalce současných učebnic ekonomie: Co se tam píše o vztahu mezi cenou kvalitou?
H_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1466
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 22. února 2007 - 09:20:48   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Doplňkový dotaz: Vůbec nic.:-)

Jinak nám to nešlo DHLkem, nějaká spedice, teď si nevzpomenu... Ale mít den zpoždění a ještě vesele projet okolo nás do Prahy...

Jinak dopravce co má vágóny se ještě neozval... Doufám, že pilně počítá.:-)
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 8463
Registrován: 5-2002


Odesláno Čtvrtek, 22. února 2007 - 10:16:55   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jinak dopravce co má vágóny se ještě neozval... Doufám, že pilně počítá.

Můžete to hodit na redakční adresu? Třeba bysme tomu mohli zkusit pomoct.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Ok1xng
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 22
Registrován: 1-2007
Odesláno Čtvrtek, 22. února 2007 - 17:20:29   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pro Petra Šimrala - jak vypadá v současnosti projekt RTExpres? A druhý dotaz - plánujete v něm ZTP slevu i pro děti do jedničky? Myslím procentuálně stejnou.
K hadům se nemluví. Hadi se zabíjejí.
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1109
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 22. února 2007 - 19:13:41   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Na projektu se usilovně stále pracuje.
ZTP do jedničky?
Proč?
Sleva ZTP a ZTP-P je státem nařízená sleva bez refundace. Česky řečeno, za přepravu invalidů nikdo dopravci nepřiplácí (na rozdíl od žáků a studentů).
V první třídě samozřejmě můžou jet, ovšem za standardní jízdné.
Láďa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 264
Registrován: 7-2006


Odesláno Čtvrtek, 22. února 2007 - 20:21:13   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Petr_Šimral
A sleva pro "věčné" studenty by nebyla ..??
P.S. Pravidelně studuji už dvacátým rokem a když pán bůh dá,tak budu
i nadále ...


ICQ 237-113-861
K 1 800
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.81.71.40
Odesláno Čtvrtek, 22. února 2007 - 22:14:32   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ok1xgn:
RTEx - jen se račte klidně svézt kterýmkoliv libovolným směrem ve 2. i 1.třídě s občerstvením nebo bez a za dobrou cenu. Jenom, prosím Vás, než se vydáte na cestu k nádraží, nezapomeňte, že dlouhodobým strategickým partnerem při provozování RTExpresu je firma "Luftschlösser GmbH, Falkenau an der Eger".
host
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.99.70
Odesláno Pátek, 23. února 2007 - 13:42:57   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

K 1 800: Hodně vtipné. Jak se na poctivého drážního úředníka sluší a patří. Dovedete si představit svůj život bez molocha, nebo po rozpadu ČD hodláte odejít meditovat do nejbližšího kláštera? MOžnost normální obživy je podle vašich názorů skoro vyloučená.
Petr_bolf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 31
Registrován: 7-2006
Odesláno Sobota, 24. února 2007 - 09:15:06   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Až to korejci postaví v Nošovicích, najmou si (krásně česky outsourcujou) několik silničních dopravců a obdarují obyvatele obcí na trase FM-Žilina cca 8000 kamionů denně. O využití železnice neuvažovali, možná to neni v Koreji zvykem :-).

Stejný model může fungovat i pro železniční dopravce. A z principu je jedno,zda to zrealizuje ČD Cargo, ŽSR cargo (Penta, Oebb), OKD Doprava, Railtrans, nebo několik firem společně.

Logistika po železnici by se dala zajistit srovnatelná s tím, co nabídne silnice. Problém je nutnost investovat do tratě FM - ČT, kde jsou dopravní koleje cca 200 m. Do silnice se musí investovat také (R48) a myslím, že silničáři na to prachy z SFDI dostanou spíš a dřív :-)

Tak třeba takhle (ne)funguje nákladní doprava. Nemá smysl se bavit o jednom vagonu z Lyonu, na to si buď vezmu kamion, nebo se přifařím k nějakému ucelenému kontejnerovému vlaku, kdyby jezdil :-). Má však smysl se ptát, proč jezdí tisíc kamionů z bodu A do bodu B, když po téže trase vede pěkná železnice s nočním přerušením směny pro všechny dopravní zaměstnance.
Petr_bolf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 32
Registrován: 7-2006
Odesláno Sobota, 24. února 2007 - 09:28:32   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A realita dopravce s jednou 714 je velmi jednoduchá. Fiktivní firma s vlastní vlečkou třeba v Hlinsku v Čechách, ředitel, vyzbrojen ekonomickými podklady od svých manažerů přijde za vedoucím vlečky a řekne: Hele Franto, budeme to teď vozit všechno vlakama, ale musíš to dotáhnout až do Brodu, kde si to převezme (Railtrans, Viamont, MÁV, ČD Cargo, ...) s elektrickou lokomotivou. No a budeš jezdit na svý vlastní triko, udělej si živnostňák a lokomotivu ti prodáme za zbytkovou cenu :-)

Parafrázuji opravdu jen lehce.

A pokud takového soukromníka požádáte o přepravu jednoho vagonu z Lyonu, odloží housku se salámem vedle rozpitého lahváče, nevěřícně se na Vás podívá a pošle Vás přesně tam, kam tu bylo naznačeno

To jen tak na okraj, občas mi přijde, že někteří diskutující hledají problémy tam, kde nejsou :-)
Dj_cargo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 600
Registrován: 11-2005


Odesláno Sobota, 24. února 2007 - 12:11:43   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Až to korejci postaví v Nošovicích, najmou si (krásně česky outsourcujou) několik silničních dopravců a obdarují obyvatele obcí na trase FM-Žilina cca 8000 kamionů denně. O využití železnice neuvažovali, možná to neni v Koreji zvykem :-).

Zase jen teoretizujete. Korejci s železnicí samozřejmě počítají, v cílovém stavu je předpoklad 7 párů vlaků denně s auty, 2 páry svitky plechů a 2 páry kontejnerů s výrobními komponenty z Koreje.
Spojení s Žilinou po železnici je bohužel nereálné, a to zejména z důvodu nedostatečné kapacity tratě FM-ČT, která bude silnou osobní dopravou a výše uvedenými nákladními vlaky zcela vyčerpaná. Jo, dvojkolejky prostě nevedou zdaleka všude.

Logistika po železnici by se dala zajistit srovnatelná s tím, co nabídne silnice. Problém je nutnost investovat do tratě FM - ČT, kde jsou dopravní koleje cca 200 m. Do silnice se musí investovat také (R48) a myslím, že silničáři na to prachy z SFDI dostanou spíš a dřív :-)

První stavby začnou už letos.

A realita dopravce s jednou 714 je velmi jednoduchá. Fiktivní firma s vlastní vlečkou třeba v Hlinsku v Čechách, ředitel, vyzbrojen ekonomickými podklady od svých manažerů přijde za vedoucím vlečky a řekne: Hele Franto, budeme to teď vozit všechno vlakama, ale musíš to dotáhnout až do Brodu, kde si to převezme (Railtrans, Viamont, MÁV, ČD Cargo, ...) s elektrickou lokomotivou. No a budeš jezdit na svý vlastní triko, udělej si živnostňák a lokomotivu ti prodáme za zbytkovou cenu :-)

?? Koneckonců takhle to před pár lety fungovalo v relaci sklářského písku Libuň - Řetenice, kde to vlečkař vozil až do Všetat. Moc dlouho to ale nevydrželo.

Mě zas připadá, že někteří diskutující vymýšlejí věci, které už jsou dávno objevené (a zavržené).
T.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.169.100
Odesláno Sobota, 24. února 2007 - 13:04:28   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

První stavby začnou už letos.
A budou se kolem Frydku a Těšína investovat peníze do prodloužení a zmnožení staničních kolejí (vyrovnávka autovozů mívá běžně přes 600 m) a druhé koleje Frýdek-Paskov, nebo se budou vyhazovat za nesmyslnou elektrizaci pro potěchu pár šotoušů? V prvním případě může železnice něco nabídnout, v druhém to půjde hodně ztuha a Korejci budou na silnici za rok, maximálně dva.
Koneckonců takhle to před pár lety fungovalo v relaci sklářského písku Libuň - Řetenice, kde to vlečkař vozil až do Všetat.
Dovolte, abych vás vyvedl z omylu - do Všetat to sice s vlečkovými loko vozil (a stále vozí) provozovatel vlečky, ale to pouze v době, kdy shodou okolností byly (a jsou) provozovatelem vlečky České dráhy. Dokud si vlečku obsluhoval Sklopísek, tak T448.0 tahaly písek jen na libuňské nádraží, kde si ho přebíraly Č(S)D stroje řad 735, 742, 750, 753, 781...
Mimochodem zkuste si tipnout, co se stalo s 740.667 a 670 po pár letech "péče" Českých drah.
Dj_cargo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 601
Registrován: 11-2005


Odesláno Sobota, 24. února 2007 - 13:39:23   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

V prvním případě může železnice něco nabídnout, v druhém to půjde hodně ztuha a Korejci budou na silnici za rok, maximálně dva.

Samozřejmě to směřuje k první variantě, i když s druhou kolejí Frýdek - Paskov si jist nejsem. Každopádně je to směřováno k tomu, aby se to dalo zvládat.

do Všetat to sice s vlečkovými loko vozil (a stále vozí) provozovatel vlečky, ale to pouze v době, kdy shodou okolností byly (a jsou) provozovatelem vlečky České dráhy.

To není pravda. Do Všetat jezdil Eximos koncem devadesátek, ještě před převzetím vlečky Českými drahami. Vozily to právě 740.667 a 670, ale netrvalo to dlouho.

Mimochodem zkuste si tipnout,

Není co tipovat, obě už to mají za sebou.
Petr_bolf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 33
Registrován: 7-2006
Odesláno Sobota, 24. února 2007 - 16:27:03   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No, na těch Nošovicích se dost maká, protože to by byl fakt průšvih, tak taky doufám, že to nakonec dopadne dobře :-)
Peva
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 689
Registrován: 5-2002
Odesláno Sobota, 24. února 2007 - 16:44:03   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

<off>

Ad T.: Skutečně Eximos jezdíval se svými 740 až do Všetat, bylo to právě (rok?) těsně předtím, než celý vlečkový provoz převzaly ČD.

Kéž by také nějaká ta korunka kromě Nošovic připutovala i do okolí MB, kde Škoda auto a.s. chrlí a spotřebovává ucelené vlaky denně a s nějakými smysluplnými investicemi do infrastruktury jsem se tam (kromě nejnutnější údržby a vybudování zabzař v Mnichově a Vlkavě) nesetkal už dlouho. (Zato byla zlikvidována výhybna Stránov a Zdětín u Chotětova (obé s nejdelšími dopravními kolejemi v okolí) a ačkoli se nabízela krásná příležitost připojit se k městské investici a udělat celé zahloubení trati MB hl.n - MB město pořádně (tzn. bez toho vrcholového bodu pod Nemocnicí a alespoň se čtyřmi dopr. kolejemi v MB městě, tak nyní jezdí oběma směry nákladní vlaky přes 25 promilový "hrb".

No, ale zase zaplaťpámbu nikdo neplánuje do Boleslavi ty krepé dráty nad kolejema
</off>
PEVA
Petr_bolf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 34
Registrován: 7-2006
Odesláno Sobota, 24. února 2007 - 17:31:30   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Kéž by také nějaká ta korunka kromě Nošovic připutovala i do okolí MB

No, projekty na to jsou velice zajímavé :-). Třeba od Dobrovic přes město na Dalovice jako součást "koridoru" Praha - Liberec přes Milovice. Třeba se toho dožijeme :-)

Diskusní skupiny | Poslední den | Poslední 4 dny | Stromové zobrazení | Vyhledávání | Seznam uživatelů | Nápověda | Program Credits Administrace