K-report
 

Archiv do 19.února 2007 Odhlásit | Diskusní skupiny | Vyhledávání
Moderátoři | Registrace | Editace profilu

Diskuse K-report » Železnice » Soukromí dopravci v osobní dopravě » Staré archivy » Archiv do 19.února 2007 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
S200
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 384
Registrován: 4-2006
Odesláno Úterý, 13. února 2007 - 10:07:19   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Babilon: Údaj v tunách je prakticky nicneříkající, rozhodující je údaj v tkm.
H_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1438
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 13. února 2007 - 10:46:13   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A pak taky aspoň zhruba odkud - kam - co. Protože drtivá většina zátěže kamionů není generována v Mostě a Novém Sedle/Sokolově, jsou to úplně jiné relace... Taky už nemají takovou váhu ranžíry a jejich kapacita... A tratě máme dneska prázdné... Když si představím zdvojnásobení nákladní dopravy všude na dráze, nevidím ucpané tratě, ať se snažím jak se snažím...
Lukáš Šmahel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 160.217.166.62
Odesláno Úterý, 13. února 2007 - 11:23:15   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

babilon: Je známou skutečností, že a) průměrná vzdálenost zboží přepravoveného vlaky je výrazně vyšší než u kamionů, takže srovnání v tkm dopadá pro železnici příznivěji (asi tak 2-2,5x) b) došlo přece jen k opravám zastaralé železniční sítě a tím zvýšení její propustnosti alespoň na hlavních tratích (a o ty hlavně jde) c) je to také o délce nákladních vlaků, která se oproti dřívějšku zmenšila, ale je menší problém ji zvýšit oproti přidání dalších kamionů (= méně to zatíží DC).
Křivi
Neregistrovaný host
Odeslán z: 80.188.107.50
Odesláno Úterý, 13. února 2007 - 12:37:34   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

babilon: tu dvacetinu prezentoval pokud vím, pan Špryňar nebo nějaký jeho "nezávislý" kolega z ČESMADu. Opírali se o tvrzení nějakého evropského politika, který tomu určitě rozumí. Pokusím se to někde dohledat, abych nikomu nekřivdil zkreslenými citacemi, ale já osobně to považuji za účelová a zmanipulovaná čísla.

Jak už tady řekli jiní, je relevantní srovnávat přepravní výkon, nikoliv objem přepravy.
Trupak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 169
Registrován: 5-2003
Odesláno Úterý, 13. února 2007 - 15:14:53   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Já bych se totiž vubec nedivil, kdyby byla skutečná přepravní kapacita dráhy podceněná a podceňovaná. Účelové a zmanipulované mi to přijde taky, nicméně spíš ze strany dráhy, které se zase tolik nechce, aby se toho vozilo víc. Mohlo by to znamenat víc práce. Zatímco automobiloví dopravci se přizpůsobí a berou jakoukoli práci, dáma Dráha si vybírá.
Apollo 17
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.50.108
Odesláno Úterý, 13. února 2007 - 15:28:50   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Truplák: spíš ze strany dráhy, které se zase tolik nechce, aby se toho vozilo víc.Zatímco automobiloví dopravci se přizpůsobí a berou jakoukoli práci, dáma Dráha si vybírá.

Co si představujete pod pojmem"dráha".Kdo to je? České dráhy,Viamont,OKD,Railtrans,nebo ten kdo přiděluje dopravní cestu(ovšem ten zase nemá žádnou práci s dopravou nákladů)?
Trupak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 171
Registrován: 5-2003
Odesláno Úterý, 13. února 2007 - 15:50:18   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Apollo 17: To je těžká otázka. Já bych řekl, že v tomto případě ten, u koho si zákazníci objednávají služby, tj. z většiny dominantní České dráhy. Vycházím z toho, že ekvivalentní subjekt (tj. ten snažící se) je silniční dopravce, připadně speditér.
To je stejná otázka jako kdo je "automobilová lobby". ČESMAD? Dopravci?
Apollo 17
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.50.108
Odesláno Úterý, 13. února 2007 - 17:24:27   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Takže podle Vás České dráhy podceňují přepravní kapacitu dráhy,protože se jim nechce vozit víc,protože by to znamenalo více práce.
Tak s toho jsem jelen.
quenya
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.24.5.80
Odesláno Úterý, 13. února 2007 - 23:12:20   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pánové, mohu Vám něco sdělit: to, o čem se bavíte, je prakticky o spotřebním zboží, hromadný substráty vozíme vesele dál, nevím, jak by např. na Ruzyni přijelo 300.000 tun JETky po silnici, o uhlí pro elektrárny nemluvě... Spotřební zboží - neděláme nic jinýho ( jsem obchodník), než se dnes a denně snažíme dostat něco zpět na koleje a není to fakt žádná sranda. A mohu Vám zodpovědně říci, že může být stokrát železniční dopravce (jakýkoliv, ČD i soukromý) stejně drahý nebo i levnější, než silnice, může mít i výborný vztahy se spedicemi a sousedními žel.dopravci, může mít k dispozici klidně nový kapacitní vozy, může to vycházet i časově , nakládat a vykládat ve fabrice nebo log.centru a stejně budou chtít ve firmách radši kamion...Je to totiž hlavně o myšlení lidí "tam dole" a nevidím jinou možnost, než mravenčí prací dosáhnout různých příkladů "pozitivní deviace" a neustále na to poukazovat. Mně se něco takového stalo v poslední době se švédským papírem (Nučice) a cukr (Malšice), kde byli prostě osvícení ředitelé firem a spolupracovali i proti vůli svých podřízených. Referentům je to totiž naprosto buřt a nejradši by dráhu zrušili, protože jim vadí a komplikuje život. Toto je bohužel denodenní realita.
Standart
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 91
Registrován: 8-2006


Odesláno Středa, 14. února 2007 - 01:30:19   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

quenya - v podstatě souhlas, ale ...Je to totiž hlavně o myšlení lidí "tam dole"... - tomu nějak nerozumím. Znamená to, že někde zaměstnanci chtějí rozhodovat o tom, čím se bude přepravovat zboží? Potom by už nebyli mými zaměstnanci.
standart není to co standard
vím jak se píše standard, můj nick je však něco jiného
Honzasl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1222
Registrován: 3-2004
Odesláno Středa, 14. února 2007 - 08:41:08   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Standart
Asi to bylo míněno tak, že ředitel by chtěl železnici, zatimco dispečeři ani nepřemýšlejí a nakládají na kamion. Ředitel podniku zpravidla o některé "detaily" neřeší jako hlavní náplň své práce.
quenya
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.24.5.102
Odesláno Středa, 14. února 2007 - 10:19:09   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

To Standart a Honzasl : Ano, přesně takto. Ředitelé vše neuhlídají.
Aleš Liesk.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.19.47.123
Odesláno Středa, 14. února 2007 - 15:25:59   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jak "neuhlídají"? Poté, co by dispečer zaplatil ze svého fakturu za kamion, který naložil přes ředitelův příkaz naložit vagon, by snad už hlídat ani nemuseli, ne?
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1131
Registrován: 9-2005
Odesláno Středa, 14. února 2007 - 15:43:39   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Poté, co by dispečer zaplatil ze svého fakturu za kamion, který naložil přes ředitelův příkaz naložit vagon

Připomíná mi to větu, kterou má mnoho firem v pravidlech pro zahraniční služební cesty: "Pokud pracovník spojí pracovní cestu s dovolenou, je povinen uhradit rozdíl ceny letenek". Ekonomové obvykle jen skřípají zubama, když zjistí, že rozdíl je v řádu 10-20 tisíc - ve prospěch pracovníka.

Abych ale jenom nerýpal - ona umí dráha odvézt 5 tun z Antverp do Prahy za 15 tisíc?
Jka2005
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 100
Registrován: 12-2006
Odesláno Středa, 14. února 2007 - 16:59:44   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ředitel naloží na vagon jen neprodejné zboží a doufá, že to dráha rozbije a pojišťovna zaplatí.
Honzasl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1223
Registrován: 3-2004
Odesláno Středa, 14. února 2007 - 19:30:17   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Aleš.
Pokud byl vydán příkaz "naložit vagon", pak ať třeba platí.
Pokud byl vadán příklad "nalož", pak pozdě bycha honiti.

Co znám ze svého okolí, existují dispečeři(minimálně jden), kteří prostě mají rádi autíčka a železnice je pro ně pouhé nutné zlo (když už teda tu vlečku s mašinkou a fírou ředitel koupil)
Jka2005
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 102
Registrován: 12-2006
Odesláno Středa, 14. února 2007 - 22:37:49   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dispečeři mají zkušenosti a vědí, že kamion sežene telefonem nejpožději do dvou hodin. Vagon sežene za týden a o ceně za přepravu ani nemluvím.
Trupak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 172
Registrován: 5-2003
Odesláno Čtvrtek, 15. února 2007 - 08:05:52   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dispečeři mají zkušenosti a vědí, že kamion sežene telefonem nejpožději do dvou hodin. Vagon sežene za týden a o ceně za přepravu ani nemluvím.
To je o tom snažení se... "To nejde".
Uhli
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 266
Registrován: 6-2006


Odesláno Čtvrtek, 15. února 2007 - 08:38:36   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ředitel naloží na vagon jen neprodejné zboží a doufá, že to dráha rozbije a pojišťovna zaplatí.
Jak jste to jeli ????
Jka2005
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 106
Registrován: 12-2006
Odesláno Pátek, 16. února 2007 - 16:55:20   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

V době, kdy se kousíček Ukrajiny jmenoval Zakarpatská Rus tak tam naložili obyčejný vagon jahod (chlaďáky tehdy neexistovaly) a do Prahy přijely ještě čerstvé.
Viky_cabadaj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 244
Registrován: 11-2005


Odesláno Pátek, 16. února 2007 - 17:08:00   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

jmenoval Zakarpatská Rus tak tam naložili obyčejný vagon jahod (chlaďáky tehdy neexistovaly)

Chlaďáky tehdy samozřejmě existovaly.
Petr_bolf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 18
Registrován: 7-2006
Odesláno Sobota, 17. února 2007 - 16:37:17   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tak k tomu "prý": Statistická ročenka uvádí, že v roce 2005 bylo na silnici přepraveno 461 mil. tun zboží, na železnici 86 mil. tun. V roce 1990 to bylo na železnici 151 mil. tun a železnice byla v té době prakticky ucpaná. Takže převést se dá maximálně nějakých 15 %, a to se na hustotě kamionů nějak zvlášť neprojeví.

Není to tak úplně pravda. Zkus porovnat jen mezinárodní přepravu, ty čísla jsou úplně jiná. Spousta silniční přepravy na železnici nikdy nebude (rozvoz na krátké vzdálenosti, tam, kde není vlak, ...)
Tranzit se na železnici vejde a ten dělá největší zlo (tvoří cca 10 procent nákladní přepravy)
Petr_bolf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 19
Registrován: 7-2006
Odesláno Sobota, 17. února 2007 - 16:40:39   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

jinak těch příčin neúspěchu železnice je více - nepružnost a nekonkurenceschopnost (ČD), znevýhodnění tím, že platí za dopravní cestu (řeší to mýtné, ale jen "vlažně"), neochota otevřít železniční trh dalším dopravcům, odbory ČD a tím spojené oddalování reforem, ...
Dj_cargo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 571
Registrován: 11-2005


Odesláno Sobota, 17. února 2007 - 17:47:20   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

nepružnost a nekonkurenceschopnost (ČD)

K tomu jen doplním - nepružnost a nekonkurenceschopnost OKD,D, Viamontu, Unida, RM Lines, Railtransu, ODOSu, SMD...

neochota otevřít železniční trh dalším dopravcům,

Vyjmenoval jsem těch dalších dopravců málo?

Když kritika, tak na všechny.
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1089
Registrován: 5-2002
Odesláno Sobota, 17. února 2007 - 18:11:50   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Shrňme to:

NEEXISTENCE TRHU V ŽELEZNIČNÍ DOPRAVĚ.

Dj_cargo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 573
Registrován: 11-2005


Odesláno Sobota, 17. února 2007 - 18:55:43   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

NEEXISTENCE TRHU V ŽELEZNIČNÍ DOPRAVĚ.

?

Trh železniční nákladní dopravy v ČR existuje, odhadem se na něm ročně protočí 20 - 30 GKč. Participuje na něm řada firem, z dopravců jsem zapomněl ještě na DBV-ITL, JHMD, Vítkovice-dopravu a možná ještě někoho dalšího. O řadě více či méně vlivných speditérů nemluvě.
babilon
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.244.119.216
Odesláno Sobota, 17. února 2007 - 20:52:23   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Petr_bolf: Díky za doplnění. Tam, kde jsem údaje našel, podrobnější rozdělení nebylo.
Tedy přesunout tranzitní dopravu na železnici by neměl být kapacitně problém, ale je to pořád málo, úbytek 10 % na silnici se moc nepozná. Chce to přidat ještě něco dalšího, podle tkm by se na koleje mohla vejít asi třetina současné silniční dopravy.
Křivi
Neregistrovaný host
Odeslán z: 80.188.107.50
Odesláno Sobota, 17. února 2007 - 21:24:39   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nechci prudit, jenom to znovu zkouším:
objem přepravy (t)
přepravní výkon (tkm)
Taky říkáme délka, hmotnost, napětí, proud... je to nějak přehlednější, ale v podstatě je to jedno.
Dj_cargo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 576
Registrován: 11-2005


Odesláno Sobota, 17. února 2007 - 21:49:10   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Samotný údaj "přepravené tuny" je úplně o ničem, nemusím doufám vysvětlovat proč. Důležitější je výkon (tkm) a nejdůležitějším samozřejmě tržby (obrat).
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 105
Registrován: 5-2004
Odesláno Neděle, 18. února 2007 - 09:33:22   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dj-cargo: ten trh sice existuje, ale je extrémně uzavřený. Jako kdyby v maloobchodě mohl podnikat ten, kdo ydědil obchod po předcích, protože by nebylo možné postavit a zkolaudovat novou prodejnu - to bychom tu měli něco dost jiného, než máme dnes ...

... jinak: ty objemy jsou fakt k ničemu. Průměrná přepravní vzdálenost je v silniční dopravě asi 40 kilometrů, v železniční přes 150, a na železnici má cenu převádět právě tu přepravu na dlouhé vzdálenosti, kde malý objem (t) 'udělá' velkou číst výkonů (tkm).
Názorně: můžete převést na železnici přepravu, kdy kamion veze 15 tun 40 km z jednoho skladu do jiného, nebo takovou, kdy se těch 15 tun veze 400 km z Lanžhota do Chebu. V obou případech převedete na koleje 15 tun zboží, ale v tom druhém případě ze silnic zmizí 10x tolik dopravy ...
Dj_cargo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 578
Registrován: 11-2005


Odesláno Neděle, 18. února 2007 - 10:21:18   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ten trh sice existuje, ale je extrémně uzavřený. Jako kdyby v maloobchodě mohl podnikat ten, kdo ydědil obchod po předcích, protože by nebylo možné postavit a zkolaudovat novou prodejnu - to bychom tu měli něco dost jiného, než máme dnes ...

A jak byste si to otevření železničního trhu představoval? Já tvrdím, že podnikání v železniční dopravě jako dopravce je finančně, technicky a legislativně značně náročná záležitost a prostě není pro každého. Není to jako podnikání s jednou liazkou. Ukažte mi nějakou zemi (i mimoevropskou), kde na trhu hrají významnou roli malí dopravci. Vždy najdete jednoho (výjimečně několik málo - severní Amerika) dominantních dopravců a pak nějaké ty menší. Jako u nás.

A příklad maloobchodu trochu selhává - m.j. v tom, že dnes "maloobchodní" trh stejně ovládá pár nadnárodních řetězců. Přesně jako na železnici.
Dj_cargo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 579
Registrován: 11-2005


Odesláno Neděle, 18. února 2007 - 10:23:37   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Průměrná přepravní vzdálenost je v silniční dopravě asi 40 kilometrů

Jenom 40? Tak kde je potom ten slavný tranzit, co nás údajně tak ničí? Kolik km je z Lanžhota na Cínovec/Rozvadova?
babilon
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.244.119.216
Odesláno Neděle, 18. února 2007 - 10:56:01   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Průměrná přepravní vzdálenost je v silniční dopravě asi 40 kilometrů
Nevím, odkud to máte, statistická ročenka na http://www.czso.cz/ uvádí kolem 100 km.
Petr_bolf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 20
Registrován: 7-2006
Odesláno Neděle, 18. února 2007 - 10:58:58   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ok, soukromé dopravce máme. Železniční trh, kde se točí miliardy také. I to mýtné jsme zavedli. Zbývá otázka, proč jsou dálnice pořád ucpané kamiony a přitom železnice je využita z cca 30%.

Existuje silná silniční lobby, která dokáže prosadit svoje zájmy, mnohdy hodně kontroverzní.

Kde je a co dělá železniční lobby?


http://dopravniklub.ecn.cz/texty_zeman_gordickeuzly.shtml
http://www.enviweb.cz/?secpart=obecne_archiv_57459
http://www.ekolist.cz/txt_tzpr_full.stm?x=664628
Petr_bolf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 21
Registrován: 7-2006
Odesláno Neděle, 18. února 2007 - 11:08:24   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A jak byste si to otevření železničního trhu představoval?

Víte kolik firem začínalo se starou Liazkou, nebo Avii koupené z krachujicích (rozkradených) socialistických podniků? Někteří skončili, někteří jezdí se starým autem dodnes, ale několik z nich vybudovalo firmy s desítkami a stovkami kamionů? Ano vyrostli na hypermarketech, na outsourcingu zahraničních firem, ale to je jedno. Kdyby se tohle podařilo na železnici a kdyby pak tyto firmy dokázali převzít zakázky ze silnice, oživit železnici, uvolnit naše dálnice, snížit nehodovost, snížit emise, ....
Petr_bolf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 22
Registrován: 7-2006
Odesláno Neděle, 18. února 2007 - 11:59:00   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

a čísla jsou lepší, než tisíc řečí,
v roce 2004 u nás bylo 46 firem podnikajicích v železniční dopravě
http://www.sydos.cz/en/yearbook-2005/rocenka/htm_cz/cz05_231000.html
a v témže roce u nás podnikalo 35 733 firem v dopravě silniční
http://www.sydos.cz/en/yearbook-2005/rocenka/htm_cz/cz05_241000.html
Dj_cargo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 580
Registrován: 11-2005


Odesláno Neděle, 18. února 2007 - 13:22:05   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Víte kolik firem začínalo se starou Liazkou, nebo Avii koupené z krachujicích (rozkradených) socialistických podniků? Někteří skončili, někteří jezdí se starým autem dodnes, ale několik z nich vybudovalo firmy s desítkami a stovkami kamionů?

Tohle samozřejmě vím. Akorát mi není jasné, jak byste si to představoval na železnici.

v roce 2004 u nás bylo 46 firem podnikajicích v železniční dopravě
a v témže roce u nás podnikalo 35 733 firem v dopravě silniční


Jenže takhle je to všude na světě. Možná kromě Německa , jenže i tam hlavní roli hraje Railion a jeho dceřinné firmy (RAG, MEG). Velká část ostatních pak patří Connexu...
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 106
Registrován: 5-2004
Odesláno Neděle, 18. února 2007 - 15:52:20   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

40 kilometrů: Statistická ročenka tak 3 nebo 4 roky zpět - že by se to tolik změnilo s růstem tranyitu po vstupu do EU?

'uzavřenost' trhu: když chce někdo podnikat v silniční dopravě, může si pronajmout flotilu nových kamionů a za pár dnů je má na dvoře. Když chce někdo novou lokomotivu, která smí jezdit v ČR, musí si ji nejdřív nechat vyprojektovat, vyrobit a schválit. Takže ten vstup na trh je o hodně těžší.
Petr_bolf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 23
Registrován: 7-2006
Odesláno Neděle, 18. února 2007 - 16:22:53   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Těch firem na železnici samozřejmě nebude zdaleka tolik. Kolik jich bude se ukáže, až se nějaký opravdový, fungujicí a konkurenceschopný trh vytvoří. Reforma železnic není záležitost postkomunistickcýh zemí, ale celé Evropy. Když nepočítáme britský model, tak Německo je poměrně vpředu. Základní principy definuje bílá kniha EU.
Petr_bolf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 24
Registrován: 7-2006
Odesláno Neděle, 18. února 2007 - 16:30:04   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Omlouvám se za nemastnou a neslanou odpověď. Ale co třeba tohle: Podnikatel si koupí třeba lokomotivu řady 704 a bude vozit manipuláček třeba z Velkých karlovic do Vsetína. Bude mít smlouvu s ČD Cargo, které to od něj převezme a odveze pár vozů do Frankfurtu (ano, až do Frankfurtu svou lokomotivou), pár vozů třeba do Sibiu..
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 107
Registrován: 5-2004
Odesláno Neděle, 18. února 2007 - 16:40:23   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bude mít smlouvu s ČD Cargo, které to od něj převezme a odveze pár vozů do Frankfurtu

Jo, takhle by to na normálním trhu fungovalo. Na železnici ne, protože ČD, než by spolupracovaly s jiným drážním dopravcem, raději pustí celou zakázku kamionům
Petr_bolf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 25
Registrován: 7-2006
Odesláno Neděle, 18. února 2007 - 16:46:29   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jenže vlak by měl být výhodnější než kamion (mýtné, ekonomická daňová reforma, srovnatelná kvalita) a když to Cargo nevezme, vezme to, no třeba Railtrans když jsme v jeho fóru :-).
babilon
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.244.119.216
Odesláno Neděle, 18. února 2007 - 17:38:32   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

40km/100km: Tak už jsem asi našel ten rozpor. Těch 40 km je průměrná přepravní vzdálenost vnitrostátní silniční nákladní dopravy, 100 km je průměrná přepravní vzdálenost českými nákladními vozidly celkově (včetně mezinárodní a tranzitní).
čelakovičan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 189
Registrován: 8-2006
Odesláno Neděle, 18. února 2007 - 18:51:50   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

P.Bolf: A od koho si ten podnikatel koupí tu loko ř.704? Takhle každého napadne otázka: "Proč si tedy RT nekoupil loko ř.151? A expressy mohly klidně jezdit." Pokud se to tu už objevilo, tak se omlouvám.
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1093
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 18. února 2007 - 18:56:53   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Proč si tedy RT nekoupil loko ř.151?

Představte si, že nejsou na prodej, ani na pronájem.
Pro dopravce RTexpressů nejsou na prodej či pronájem v současné době žádné vyhovující lokomotivy.
Petr_bolf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 26
Registrován: 7-2006
Odesláno Neděle, 18. února 2007 - 19:10:06   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

no a o tom to celé je
Ok1xng
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 13
Registrován: 1-2007
Odesláno Neděle, 18. února 2007 - 19:36:11   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Spíš mě napadlo - nestálo by za to odkoupil ty odstavené V100? Je jich docela škoda, existují 2 v Hulíně a 1 v Borohrádku. Na RTExpres to samozřejmě není.
K hadům se nemluví. Hadi se zabíjejí.
H_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1445
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 18. února 2007 - 19:37:48   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Petr Bolf: Ale trh přece existuje, tak wo co de?:-) Petr je určitě ve skutečnosti akorát línej zajít do prvního vlakosalonu, pár nejnovějších loko si vyzkoušet a následně něco pořádnýho konečně koupit.

(Příspěvek byl editován uživatelem H K.)
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1095
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 18. února 2007 - 19:55:57   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Spíš mě napadlo - nestálo by za to odkoupil ty odstavené V100? Je jich docela škoda, existují 2 v Hulíně a 1 v Borohrádku. Na RTExpres to samozřejmě není.

První z dopisů o tomto odešel již v roce 2004. Bylo i osobní setkání. Zájem byl a dodnes je.
čelakovičan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 190
Registrován: 8-2006
Odesláno Neděle, 18. února 2007 - 20:19:51   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

PŠ: Mám tomu rozumět tak,že VÝROBCE (Škoda Plzeň?) nemá zájem o peníze od soukromých dopravců? Nebo zájem má, ale není schopen loko této řady vyrobit? Nebo existuje exkluzivní smlouva mezi Plzní a ČD?
H_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1446
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 18. února 2007 - 20:27:06   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Co já vím od jednoho ze zaměstnanců, tak prý absolutně není schopen vyrobit, jsou rádi, že stíhají tramvaje, metro a těch pár kousků pro ČD.
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1097
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 18. února 2007 - 20:42:19   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mám tomu rozumět tak,že VÝROBCE (Škoda Plzeň?) nemá zájem o peníze od soukromých dopravců? Nebo zájem má, ale není schopen loko této řady vyrobit? Nebo existuje exkluzivní smlouva mezi Plzní a ČD?

Chápete naprosto špatně. Není mi zatím známo, že by tento výrobce dokázal své lokomotivy prodat.
Aneb je něco jiného prodávat lokomotivy za státní záruky či peníze a něco jiného pronajímat lokomotivy dopravcům. Částka 4,3 mil. Euro za kus není zrovna málo.
Z oficoálních stránek Škody jdou samozřejmě krásné, perfektní informace, ale já se obávám, že fyziku neoblbne ani dvojitá hvězda.
Unipuls
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1384
Registrován: 5-2003


Odesláno Neděle, 18. února 2007 - 21:19:23   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dnes investigativní novináři ČT1 zjistili, že pardubický kraj nemá peníze na opravu mostů. Úředníci zjistili, že nestíhají opravovat mosty v časových lhůtách a nákladní auta se valí dál.

Tady je zakopán celý pes "výhodnosti" silniční nákladní dopravy. Nehradí si náklady na svůj provoz a generované ztráty (škody na majetku, zdraví, životech, ekologii, infrastruktuře) v plné výši. Pokud by tomu tak bylo, měli bychom při té "prosperitě a výhodnosti" kamionové dopravy silnice ze zlata! Nevýhdou železnice je, že je toto po ní naopak vyžadováno.
ČD Cargo - první krok k samostatné nákladní železniční síti.
Jka2005
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 108
Registrován: 12-2006
Odesláno Neděle, 18. února 2007 - 21:39:50   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Chcete po Škodovce příliš. Je skoro zázrak, že výroba lokomotiv ve Škodovce přežila privatizaci. ČKD lokomotivce se to nepovedlo. Byla nahrazena Sazka arénou.
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1142
Registrován: 9-2005
Odesláno Neděle, 18. února 2007 - 22:43:56   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

nákladní auta se valí dál

Jestli jsem na záběrech ČT1 dobře přečetl číslo na příjezdu k tomu mostu, bylo to "2,5 t". K tomu byly po obou stranách svodidla, tak akorát na šířku osobáku.
quenya
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.24.4.103
Odesláno Neděle, 18. února 2007 - 22:50:59   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

To Unipuls : Ano, to je jeden z hlavních důvodů, ne-li největší.
To ostatní: podnikat v žel.dopravě je jedna z nejnáročnějších a finančně nejnákladnějších zábav, co znám. A je fuk, jestli jste ČD nebo jakýkoliv soukromník.Zkuste si to. Bez ohledu na to, koho zastupuju, každej, kdo chce rozjet bussines na dráze, má můj obdiv.
Petr_bolf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 27
Registrován: 7-2006
Odesláno Neděle, 18. února 2007 - 23:49:11   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

to Unipuls, quenya:
To je velký problém, ale jeho řešení není zase tak obtížné. Mýto už máme, jen ho správně nastavit a rozšířit celoplošně. Což je malá administratvní záležitost a obrovský problém pro politiky :-).

Problém číslo dva je, že kamion odepíšete za pět let. Lokomotivu za dvacet. Pro podnikatele a třeba i banky je dvacet let tak nepředstavitelně dlouhá doba. Kamiony se vyrábí ve velkých seriích a to snižuej jejich cenu. Siemens se už také snaží dělat ve velkých sériích (stavebnice), ale i tak jsou objemy výroby relativně malé a to zvyšuje cenu.

Těch důvodů se dá najít spousty a ten obdiv, quenyo, je zasloužený. Ve mne vzbuzuje hodně velký obdiv pan Šatava a jeho JHMD - v režii ČD už do NB nejezdíme a do Obrataně zřejmě také ne. Je to spíš šotoušství, než byznys a o to větší obdiv si zaslouží.

PS: Nevím, kdy se sem zase dostanu, tak se mějte a dík za pěkné povídání

Petr Bolf
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2102
Registrován: 4-2003
Odesláno Pondělí, 19. února 2007 - 07:41:50   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Siemens se už také snaží dělat ve velkých sériích (stavebnice), ale i tak jsou objemy výroby relativně malé a to zvyšuje cenu.


Debatu o tom kdo komu ručí, dostává výhodný úvěr ap. už dávno vzdávám , ale vemte aspoň na zřetel, že cenu prakticky u čehokoliv určuje hlavně nabídka a poptávka a né nějaká sériovost. Símens (a nebo kdokoliv jiný- to je fuk) nebude přeci prodávat lokomotivy levněji jenom proto, protože je seká jak baťa cvičky.

v režii ČD už do NB nejezdíme a do Obrataně zřejmě také ne.

On ty zásilky třeba ze Střížovic vozí po normálním rozchodu někdo jiný než ČD a už to nechodí to ve vozech ČD ?
Dj_cargo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 581
Registrován: 11-2005


Odesláno Pondělí, 19. února 2007 - 09:20:28   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tahle diskuze je skutečně výživná - máte někdo vůbec nějakou zkušenost s nákladní dopravou? Připadá mi, že ne...

Na železnici ne, protože ČD, než by spolupracovaly s jiným drážním dopravcem, raději pustí celou zakázku kamionům

Jenom něco z poslední doby - spolupráce s JHMD, s Viamontem na lokálce Benešov - Trhový Štěpánov (odvoz obilí). Směrem do zahraničí je ten výčet ještě bohatší - ITL v Německu, PTK a další v Polsku, BRKS, SŽDS, Lokorail na Slovensku, WLB v Rakousku...

podnikatel si koupí třeba lokomotivu řady 704 a bude vozit manipuláček třeba z Velkých karlovic do Vsetína.

Tak takového dobrodruha bych chtěl vidět. Podnikání v železniční dopravě prostě není o tom mít jednu 704ku. Uvědomujete si, kolik manipuláčků by musel denně odvozit? Máte vůbec představu o cenových relacích v nákladní dopravě (myšleno samozřejmě obecně)?

Na železnici ne, protože ČD, než by spolupracovaly s jiným drážním dopravcem, raději pustí celou zakázku kamionům

A jak to asi funguje třeba v Jindřichově Hradci nebo Miloticích nad Opavou?

On ty zásilky třeba ze Střížovic vozí po normálním rozchodu někdo jiný než ČD a už to nechodí to ve vozech ČD ?

Přesně tak.

Problém číslo dva je, že kamion odepíšete za pět let. Lokomotivu za dvacet.

No samozřejmě. A to ještě zapomínáte na vagony. Ty jsou k podnikání na železnici taky dost důležité.

Prostě podnikání na železnici není levné a nikdy a nikde nebude. Opravdu bych některým snílkům dopoučoval vrátit se na zem.
Petr_bolf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 28
Registrován: 7-2006
Odesláno Pondělí, 19. února 2007 - 10:55:41   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

sakra, já věděl, že když jednou začnu, už jen tak neuniknu, mám spoustu práce a přesto nemohu odolat a musím reagovat

podnikatel si koupí třeba lokomotivu řady 704 a bude vozit manipuláček třeba z Velkých Karlovic do Vsetína.
Doba, kdy se nakládaly vagony na každém malém nádraží asi definitivně skončila. S tím souhlasím. Nicméně propojit podnikání - provozování vlečky a přilehlé lokálky, to by problém být neměl. Takový malý dopravce může fungovat spíš jako outsourcing nějaké výrobní firmy, nebo více firem v průmyslové zóně. Jde jen o to, aby se všem těm korejským, americkým a německým firmám vyplatilo jezdit po železnici. Jestli to pak bude vozit jeden velký dopravce, nebo jestli jednu zásilku bude vozit dopravců šest a budou si ji předávat jako štafetový kolík je fakt vcelku jedno.

v režii ČD už do NB nejezdíme a do Obrataně zřejmě také ne


Sorry, jsem se nepřesně vyjádřil. Správně nejezdili bychom. Kdyby záleželo jen na ČD, tak tam už dávno zastavily osobní dopravu a nákladní určitě taky. Je pěkné, že někdo tu trať zachrání a pak v pohodě s tím, před kým ji uchránil úspěšně spolupracuje. O tom to je, tohle není válka proti ČD, tohle je boj o to postavit železnici na nohy.

aspoň na zřetel, že cenu prakticky u čehokoliv určuje hlavně nabídka a poptávka a né nějaká sériovost

Sériová výroba dramaticky snižuje výrobní náklady. Tím klesá cena. Nižší cena (v klasickém modelu - grafu nabídky a poptávky, který asi máte na mysli) znamená vyšší poptávku. Vyšší poptávka znamená větší výrobu - možnost dělat ve větších sériích a tudiž levněji. Nižší cena znamená větší poptávku. Netočí se vám hlava?

Nebo jinak. Vymyslet hodinky s vodotryskem bude stát 10 korun. Výroba jednoho kusu bude stát 1 korunu. Při výrobě jediného kusu bude cena 11 korun. Při výrobě 10 kusů bude cena jednoho kusu 2 koruny. Při výrobě 100 kusů bude cena jednoho kusu 1,10 Kč. A abych těch 100 kusů prodal, budu muset použít moderní marketingové nástroje a promyšlenou reklamní kapmaň, abych 100 lidem vysvětlil, že takovou p..vinu jako hodinky s vodotryskem prostě nutně potřebují, jinak nebudou IN.

A úplně nejlepší, kdyby se ty hodinky po skončení záruky rozbily, nebo alespoň morálně zastaraly a já mohl prodat dalších 100 kusů.

A v konečném důsledku to znamená, že:
vyrábíme spoustu jednorázového zboží, i takový složitý stroj jako mobilní telefon je věc na pár roků, po roce stojí polovinu původní ceny, po dvou letech jde na smetiště. Vyrábíme víc než potřebujeme, takže chlapíci z reklamy nám vysvětlují co nutně potřebujeme a co si musíme koupit. Plýtváme naprosto vším, od lidské práce po suroviny.

To jsem ale odbočil. Železnice má budoucnost, i podnikání na železnici má budoucnost. Máme důkazy, že to funguje a to nejrůznějšími způsoby od muzejního Fekete Balogu přes regionální JHMD, průkopnický Railrans, přes vedlejšku Viamontu, vlastní dopravu OKD, přes různé velké hráče se silným kapitálem za zády až po reformující se státní železnice. Problémů je spousta, ale železnice má v Evropě zelenou a je otázkou času, kdy se prolomí ty praskající ledy.

Diskusní skupiny | Poslední den | Poslední 4 dny | Stromové zobrazení | Vyhledávání | Seznam uživatelů | Nápověda | Program Credits Administrace