K-report
 

Archiv do 22.října 2007 Odhlásit | Diskusní skupiny | Vyhledávání
Moderátoři | Registrace | Editace profilu

Diskuse K-report » Autobusy a trolejbusy » Student Agency » Staré archivy » Archiv do 22.října 2007 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Wlasta
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 331
Registrován: 5-2006
Odesláno Středa, 17. října 2007 - 17:08:06   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Siklzdenek: 160 minut za sklem nasvíceným sluníčkem bez možnosti se napít může být docela nepříjemný zážitek... rozhodně by to nepřispělo pohodě řidiče a tím ani bezpečnosti
Achzarit
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 251
Registrován: 11-2006


Odesláno Středa, 17. října 2007 - 17:10:24   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Siklzdenek:

bohužel postrádám smysl fotek, na kterých řidič jí. Sám píšeš, že se to stalo v ČR a že to zde ještě není zakázané. Navíc - předpokládám, že to bylo na dálnici, kde řidič nemusí nijak kličkovat, pouze drží vozidlo ve stejném směru, případně brzdí a jediná situace, kdy vozidlu mění styl jízdy, je při předjíždění. Nevím, proč by se tedy nemohl najíst a napít (ještě k tomu z kelímku). Ale budiž, nejspíše jsi to sem dal pro zajímavost.

Co se týče stewardky na schodech, to také odsuzuji, protože tím neohrožuje nikoho jiného, než jen a pouze sebe, bohužel si to asi neuvědomuje. Otázkou, ale spíše imaginární, může být, jak často se na dálnici brzdí tak prudce, aby při tom prolétla předním oknem...

Poznámka o hygieně je nesmyslná, pokud si v kelímku - jak píše Liberečák - zrovna nemáchala prsty. Pokud kafe natočila do kelímku, pak vložila do toho tácu, ve kterém kelímky nosí a poté už ho jen předala cestujícímu, žádné porušení hygieny zde není.

již jsem "psal řediteli" včetně totožné obrazové dokumentace
Chápu dobře, že jsi mu posílal fotky, že jeho řidič jí při jízdě?
Zlatovánek = nejlepší dopravce v ČR
www.zlatovanek.cz
Siklzdenek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 118
Registrován: 8-2006


Odesláno Středa, 17. října 2007 - 17:26:07   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

To Wlasta:
Ano jistě, žízní vystresovaný řidič může být též v jistém smyslu ohrožení bezpečnosti provozu, ale těch konkretních 160 minut nejede "nonstop", má 3 zastávky, co se týče toho "cucnutí a kousnutí do něčeho...". Pohyb stewardky po busu za jízdy je minimálně na "rizikový příplatek" (nevím, třeba jim ho RJ vyplácí). "Balenou vodu" zde řešit nebudu. A pokud má na sobě mundůr SA, tak by si měla uvědomit, že reprezentuje firmu a né sedět na schodech, když své místo (resp. místo druhého řidiče) přepustila zřejmě kámošce v civilu. Nejsem si jist na 100% ale mám pocit, že místo č.2 je v busech SA stejnak vyhrazeno pro stewardku, nebo se mýlím? A "průvodcovská sedačka" pro druhého řidiče, pokud je přítomen?
Liberečák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 691
Registrován: 6-2006
Odesláno Středa, 17. října 2007 - 21:15:08   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad wlasta - překvapil jsi mě, přiznávám, že o tebe bych zastání SA nečekal
- ani tak sem se nezastával SA (snažím být ale občas objektivní, a spíše věcně argumentovat), ale víceméně řidiče. rovna z kelímku je to opravdu OK. Viděl sem už i krkolomné rozdělávání lahve.

Nevim, proč vám natolik vadí stojící cestující v linkovém buse. Např. na dálnici je mnohem menší šance prudkého brždění, než ve městě a na vesnic
Budulinek4
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 156
Registrován: 4-2004


Odesláno Středa, 17. října 2007 - 21:31:14   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Sedadlo č.2 je rezervováno na "delších linkách", jako je Ostrava, Zlín, mezinárodní. Ale jinak jsem zažil, kdy stewardka své místo někomu "prodala", což ji rozhodně nemám za zlé - cestující byl přepraven.
Srovnejte s rezervováním celých oddílů ve vlacích ČD "služební oddíl", zvlášť drzé je to v plném sólo motoru 854...

V jednom případě jsem zažil, kdy 2 cestující měli rezervaci na stejné sedadlo (otevřená jízdenka vs AMS), takže stewardka přenechala své sedadlo jedné z těchto cestující.
První úsek D47 otevřen už letos !!!!
Siklzdenek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 119
Registrován: 8-2006


Odesláno Středa, 17. října 2007 - 22:18:08   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

To Achzarit:
Chápu dobře, že jsi mu posílal fotky, že jeho řidič jí při jízdě?

Ano, chápeš to dobře, proto, že se řidič dopustil porušení Silničního zákona, který v §7 odstavec 2 říká:
(2) Řidič vozidla hromadné dopravy osob nesmí ve vozidle kouřit a za jízdy jíst a pít, bavit se s přepravovanými osobami a vpouštět je do prostoru vyhrazeného pro řidiče, rozjíždět se před uzavřením dveří a otevírat dveře před zastavením.
Denny_hozman
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 99
Registrován: 8-2006
Odesláno Čtvrtek, 18. října 2007 - 15:45:00   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Siklzdenek : Vy opravdu nemate co delat. :-) Proc tim SA tedy jezdite? Za ucelem tohoto bonzovani? Donaseci tady uz byli.

Kdyz takhle budu fotit ridice Asiany, co udelate? Budete rikat, ze je to fotomontaz. Co tim tady chcete dokazat? Mmch. jedinou zkusenost v zivote mam s Asianou pri ceste Praha,letiste-Praha,Florenc, kdy si vzal ridic stovku (za 2 lidi) do kapsy. Nemam k tomu dukazy ani potrebu to tady resit, ale uvadim to, abyste se trosku probudil z Vaseho pohledu, ze SA je zdrojem vseho zla v autousove doprave v CR. Neni. To je v lidech a v nahledu k zakonum v nasi malebne zemi :-)
Achzarit
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 252
Registrován: 11-2006


Odesláno Čtvrtek, 18. října 2007 - 17:17:30   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Siklzdenek:

Ano, chápeš to dobře, proto, že se řidič dopustil porušení Silničního zákona, který v §7 odstavec 2 říká: ...
Samozřejmě, že se dopustil porušení tohoto zákona, nutno ale podotknout, že zrovna tento je jeden z těch absolutně nesmyslných. Například na lince Praha-Brno by řidič musel vydržet přes dvě hodiny bez pití. Úplně stejně na Praha-Karlovy Vary, tam se může napít naposledy na zastávce Terminál Sever a pak už musí 1hod a 40min vydržet. To opravdu není lidské, aby se řidič nemohl takto dlouho napít.
Navíc, pokud pije z kelímku, je to asi stejné, jako kdyby se opřel levou rukou a volant držel pouze v pravé.
A s tím souvisí i toto: o co je nebezpečnější, když řidič jí např. sušenku nebo bagetu, kterou má v ruce, popřípadě pije čaj/kávu z kelímku, než když si odloží ruku na řadící páku nebo si jí zapře do boku a řídí pouze jednou? Samozřejmě, že to vyjde úplně stejně.

Odeslání těch fotek Jančurovi mi tedy přijde jako krok z tvé strany opravdu hloupý a můžeme se tu hájit zákonem, jak chceme. To by pak člověk nemusel dělat nic jiného, než stále obíhat autobusy a fotit jejich řidiče, jak sundávají ruce z volantu, kousnou si do housky nebo se napijí.
Druhou stranou mince může být skutečnost, že Jančura sám lidí vyzývá, aby řidiče a stewardky "bonzovali" (jak on to vždycky vyjadřuje). A možná právě z tohoto jeho vyzývání pak vznikají lidi, kteří dělají takové činy jako ty, a pro něž nemám ani špetku pochopení.
Zlatovánek = nejlepší dopravce v ČR
www.zlatovanek.cz
Siklzdenek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 120
Registrován: 8-2006


Odesláno Čtvrtek, 18. října 2007 - 18:25:40   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

To: Denny hozman a Achzarit:
Tak tedy - rozhodně netvrdím že SA je zdrojem všeho zla naší autobusové dopravy. Určitě není.
Achzarit - já netvrdím, že v mnohém nemáš pravdu, ale buď si jist, že rozhodně nejsem člen Parlamentu, abych schvaloval některé zákony! A pokud ten citovaný zákon je platný, jako, že je, tak by měl být dodržován, ať už jde o "elitního" řidiče SA, a nebo "karoskového" dopravce z Horní Dolní, i kdyby se nad smysluplností zákona člověk pousmál!!
Konečně od občerstvení se řidiče (pokud nejsou na spoji 2) existují bezpečnostní přestávky!
Jinak nemám co bych dodal!
Web
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 129
Registrován: 1-2006
Odesláno Čtvrtek, 18. října 2007 - 19:24:02   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Siklzdenek: Vy jste ten nezaujatý, co tu psal básničky o Asianě? :-)

Já vás nechci nějak strašit, s SA nemám nic společného, nicméně abyste příště o ten investigativní mobil nepřišel. Věřím, že mladé stevardky u Sa mohou mít dobrou partu a až kdyby se k nim tohle doneslo? :-) Každopádně fotit pití vody z kelímku a inzerovat to jako prohřešek - to je trapné.

Proč nejezdíte s Asianou, když o ní pořád (doslova) básníte?
Achzarit
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 253
Registrován: 11-2006


Odesláno Čtvrtek, 18. října 2007 - 19:44:25   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Siklzdenek:

buď si jist, že rozhodně nejsem člen Parlamentu, abych schvaloval některé zákony! A pokud ten citovaný zákon je platný, jako, že je, tak by měl být dodržován, ať už jde o "elitního" řidiče SA, a nebo "karoskového" dopravce z Horní Dolní, i kdyby se nad smysluplností zákona člověk pousmál!!

V tomto máš pravdu, já samozřejmě zákony také neschvaluji, ovšem myslím, že jediným způsobem, jak na tyto nesmyslné zákony přistupovat, je brát je s lehkou tolerancí. Pozor - neříkám 'upravovat si zákony podle svého rozhodnutí', ale 'když už o něčem vím, že je to vyložená hloupost a nemůže to z 99,9% ničemu uškodit, mohu být vůči viníkovi trochu tolerantní'.
Pokud bych to měl aplikovat na tvé focení řidiče, já bych nad tím pouvažoval takto: "OK, řidič jí. Má to sice zakázané v zákoně, ale jedeme po dálnici, vozidlo přeci jen jednou rukou ve svém směru udrží, tak ho nechám, ať si to malé jídlo a pití z kelímku vypije, zatím mě tím nijak neohrožuje."
To je ten způsob 'lehké tolerance'. Samozřejmě, pokud by třeba řidič při jídle nedržel pořádně volant a autobus by přejížděl z pruhu do pruhu, to už by bylo přinejmenším na osobní upozornění toho řidiče, v případě že by takto pokračoval a přímo mě tedy ohrožoval, poté bych mohl odeslat i upozornění řediteli.
Zlatovánek = nejlepší dopravce v ČR
www.zlatovanek.cz
Siklzdenek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 121
Registrován: 8-2006


Odesláno Čtvrtek, 18. října 2007 - 20:36:09   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

To Web:
Ano, já jsem ten "nezaujatý" co píše básničky o Asianě!, třeba i proto, abych připomenul váženým pánům moderátorům této diskuze, že jsem je již zhruba před týdnem "zdvořile žádal" o přidání záložky ASIANA/Eurolines do rubriky Dopravci, a zatím je ticho po pěšině. Jinak nebyla to voda, bylo to kafe, a dokud bude platit §7 odstavec 2 výše citovaného zákona, tak to prohřešek je, a basta!! Jinak Vy si kolego opravdu myslíte, že by mne "palubní personál" umlátil "čepicema", či spíše těmi tácky co na nich roznášej kafe...?
To Achzarit: kolego nezlob se, ale to samé, pokud platí §7 odstavec 2 výše citovaného zákona, tak to prohřešek je. Konečně, že jsou u SA "borci" kteří dokážou za volantem během jízdy vyťukávat smsky jsem zdokumentoval již 1.10. a následně zde zveřejnil. A jinak věř, že tady jde právě o tu "desetinu procenta", i o zlomek vteřiny, kdy řidič může potřebovat obě ruce...!
Achzarit
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 254
Registrován: 11-2006


Odesláno Čtvrtek, 18. října 2007 - 20:52:34   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Siklzdenek:

kolego nezlob se, ale to samé, pokud platí §7 odstavec 2 výše citovaného zákona, tak to prohřešek je.
Já chápu, jak to myslíš, jen je podle mého názoru brát tento zákon s mírnou tolerancí. Někomu se to však nemusí líbit.

Konečně, že jsou u SA "borci" kteří dokážou za volantem během jízdy vyťukávat smsky jsem zdokumentoval již 1.10. a následně zde zveřejnil.
Toto už je něco jiného, zde už řidič může opravdu něco důležitého přehlédnout popřípadě pozdě zaregistrovat dopravní situaci a může se stát neštěstí.

A jinak věř, že tady jde právě o tu "desetinu procenta", i o zlomek vteřiny, kdy řidič může potřebovat obě ruce...!
Pokud bys to ale bral takto, museli bychom fotit (a případně trestat) všechny řidiče, kteří drží volant jednou rukou a druhou mají položenou na řadící páce, případně se jí někde zapírají. A to by pak kvůli této zbytečnosti žádný řidič nezbyl.

Navíc - ještě k tomu jídlu a pití: podle mého názoru je mnohem větší rozdíl, když řidič telefonuje/píše sms, nebo jí/pije. Při volání/psaní sms se plně nesoustředí na cestu, kouká na displej, přemýšlí co napsat. Ale při konzumaci jídla nebo pití se soustředí pouze na to, do čeho kouše a jestli není kafe příliš teplé, jinak stále kouká a věnuje se plně řízení. V tom je ten rozdíl, proto si myslím, že bychom měli být v této záležitosti shovívavější, než nám káže zákon.
Zlatovánek = nejlepší dopravce v ČR
www.zlatovanek.cz
Petr_nosek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3177
Registrován: 8-2002
Odesláno Čtvrtek, 18. října 2007 - 21:08:09   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Zapojím se také do diskuze. Je tu porovnáváno v posledních příspěvcích psaní SMS vs. pití a jídlo. Myslím si, že to je neporovnatelné. pokud se řidič napije (pít se má často a i hodina bez možnosti napít se je dost), tak ale taky tomu přizpůsobí svůj styl jízdy a bezpečnost ohrožena není. Není v zájmu žádného řidiče někoho ohrozit, pokud jí a pije- to jsou základní lidské potřeby. Ale psaní SMS, to už by mi taky vadilo, jedno u koho, protože tam už ta pozornost omezena je. Ale když někdo jí, tak se nepotřebuje dívat pořád do jídla, ale soustředí se na cestu, nebo ne?
Siklzdenek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 122
Registrován: 8-2006


Odesláno Čtvrtek, 18. října 2007 - 21:20:40   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Achzarit:
Apropó, policajt když uvidí autobusáka, že se za volantem živí, tak myslíš, že ho též bude brát "s mírnou tolerancí..."?
Jsem rád, že se alespoň v těch smskách shodneme.
Dále - držet ruce na volantě (jak, že to má být - v poloze 13:50, že?) není zbytečnost! Dělník od mašiny ve fabrice (já jím nejsem, neboj) taky musí držet ruce na svěřeném stroji, maximálně nastavovat páčky (ř. páku) a né se v pracovní době krmit!! Na to má pauzu, u šoférů dokonce "bezpečnostní"!
Pokud nezbudou řidiči, kteří nerespektují vyhlášky a zákony (a nejen za volanty autobusů), tak žádná škoda - "průserů" (s prominutím) už je na našich silnicích dost, nemyslíš?
A závěrem, až pojedeš do Práglu, stav se v Parlamentě, vyhledej svého poslance a ulož mu, ať navrhne novelizaci Silničního zákona, možná to jídlo a pití za jízdy povolej!!
Siklzdenek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 123
Registrován: 8-2006


Odesláno Čtvrtek, 18. října 2007 - 21:24:29   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

To Petr Nosek:
Když to jsou "základní lidské potřeby", tak proč jsou u autobusáků zákonem zakázány?! Není to náhodou omezování lidskejch práv??
To je případ pro ombudsmana jak vyšitej...!!
Achzarit
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 255
Registrován: 11-2006


Odesláno Čtvrtek, 18. října 2007 - 21:41:39   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Siklzdenek:

Apropó, policajt když uvidí autobusáka, že se za volantem živí, tak myslíš, že ho též bude brát "s mírnou tolerancí..."?
Nikoliv, policista musí uvažovat na 100% podle zákonů, dokonce by je jako policista měl ve všech situacích na 100% též dodržovat, aby nám dával příklad (to, že se tomu tak neděje, je věc jiná). Ale my jsme běžní lidé, kteří občas také neudělají vše podle předpisů, proto bych to těm řidičům já osobně odpustil.
Jak říkám - pokud by měli v zákoně zakázáno drbání na hlavě při jízdě, já bych s ním jel konstantní rychlostí na přehledném úseku po dálnici a on by se na té hlavě podrbal, nebudu ho hned fotit, ale řeknu, že je to člověk se stejnými potřebami jako já a svým činem mě nijak neohrožuje, proto mu to rád odpustím.

Dále - držet ruce na volantě (jak, že to má být - v poloze 13:50, že?) není zbytečnost! Dělník od mašiny ve fabrice (já jím nejsem, neboj) taky musí držet ruce na svěřeném stroji, maximálně nastavovat páčky (ř. páku) a né se v pracovní době krmit!! Na to má pauzu, u šoférů dokonce "bezpečnostní"!
Zrovna u těch dělníků věřím, že jich má velká většina vedle sebe flašku s pitím, aby mohli doplňovat tekutiny. V kanceláři by se měl člověk také věnovat spíše svým stohům papírů nebo počítači, ale přeci si tam postaví skleničku vody nebo talíř s nějakým malým občerstvením.
Jde mi o ten normální lidský přístup - když řidič dostane v půlce dálnice žízeň a ví, že ho ještě čeká taková doba, než dojede do cílové zastávky, nebudu mu v tom ani náhodou bránit. Pak se mu zamotá hlava a může z toho být průšvih mnohem větší.
Ale i na toto lze argumentovat, že se měl napít před cestou, já vím...
Zlatovánek = nejlepší dopravce v ČR
www.zlatovanek.cz
Veverka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 97
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 18. října 2007 - 22:49:59   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Siklzdenek: Teda já nejsem zrovna nějaký skalní fanoušek SA, ale týrat řidiče hladem a především žízní, to myslím bezpečnosti jízdy taky nepřidá. Už jen proto, že ten řidič bude na ten lok vody nebo kafe myslet víc než na to, co se děje před vozem. Povinná bezpečnostní přestávka je až po 4,5 hodinách a je určitě využitelná i na občerstvení, ale je hlavně proto, aby si řidič "orazil" od toho trvalého soustředění dřív než na něj přijde mikrospánek.

Správné držení volantu je v poloze třičtvrtě na tři, viz:
odkaz
"Jen tak jsme schopni dát maximální rejd, bez toho, aby bylo při otáčení volantem třeba na něm přehmatávat víc, než je nutné."
Což jsme se učili už v autoškole (skoro před 13 lety).
Navíc volant autobusu je tak velký a tak umístěný, že ta poloha rukou "za deset dvě" by byla po chvilce pěkně nepohodlná.

A ostatně si zkuste představit, jak řidič vysokého zájezdového autobusu v rychlosti 100 km/h prudce otočí volant o 90 stupňů. To by bylo kotrmelců, co? Pro ovládání autobusu při normální jízdě po dálnici opravdu bohatě stačí jedna ruka. Stejně tak by asi řidič nebyl moc schopný pohotových reakcí, kdyby 2 hodiny seděl jako socha s oběma rukama zaťatýma do volantu, to už by byl celý v křeči.
Jenže ono je těžké v zákoně rozlišit, kdy to je vhodné a kdy ne, ale usrknutí z kelímku bych řidiči opravdu nezazlívala, ty SMS to už je teda o něčem jiném.
Gabl
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.24.4.37
Odesláno Čtvrtek, 18. října 2007 - 23:13:31   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Na přední sedadla si sedají ty nejvíc zakomplexovaný zoufalci, aby hledali chybu řidiče nebo stewardky a hlavně poslouchali o čem si povídají.
To,že někdo pošle fotky řediteli je taky zoufalost, od toho jsou přeci policajti,aby kontrolovali přestupky(viz. fota tachografů atd...)Radim může akorát upozornit,ale to je tak všechno. Nebo tady asi někdo závidí řidiči svačinu a kafe z kelímku.
Čsad_zastávka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 633
Registrován: 9-2006
Odesláno Čtvrtek, 18. října 2007 - 23:31:44   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Siklzdenek:
Jinak Vy si kolego opravdu myslíte, že by mne "palubní personál" umlátil "čepicema"

Pořizování těchto fotografií je porušením zákona, mohou tedy např. přivolat policejní hlídku, aby zasáhla.

V příspěvku 13. října ve 19:26:00 jste psal, že využívání služeb SA je znakem české malosti. Je zajímavé, že Vy sám ovšem "žlutý servis" využíváte. Už chápete, v čem jste trapný?
V tom oblečku vypadáš jako šotouš. ... Možná že jste všichni šotouši.
Gabl
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.24.4.37
Odesláno Čtvrtek, 18. října 2007 - 23:35:20   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Na přední sedadla si sedají ty nejvíc zakomplexovaný zoufalci, aby hledali chybu řidiče nebo stewardky a hlavně poslouchali o čem si povídají.
To,že někdo pošle fotky řediteli je taky zoufalost, od toho jsou přeci policajti,aby kontrolovali přestupky(viz. fota tachografů atd...)Radim může akorát upozornit,ale to je tak všechno. Nebo tady asi někdo závidí řidiči svačinu a kafe z kelímku.
Web
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 130
Registrován: 1-2006
Odesláno Čtvrtek, 18. října 2007 - 23:50:22   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

SZ: Aby třeba autobus neposkočil zrovna když se kolem vás ponese to kafe :-)

Já bych se za zvěřejňování takového materiálu styděl (u jakéhokoliv dopravce vč. Letušky), ale každý jsme nějaký. Třeba je to znak mojí české malosti.
Euroflyer
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 53
Registrován: 8-2007
Odesláno Pátek, 19. října 2007 - 08:20:09   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad gabl: neberu to osobně, já si na přední sedačku v SA sedám zcela záměrně, protože tam je nejvíce místa a v ayatsech nejpohodlnější sezení. v těch scaniích je to naopak, tam mají debilní místo na kalíšek s kafem, díky kterému se vepředu nedá sedět:-)a pak tam ještě sedám z dalšího důvodu, že mám pěkný výhled na stevardku..ale to už možná částečná zoufalost je:-)))
asiana
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.207.19.34
Odesláno Pátek, 19. října 2007 - 08:26:22   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Siklzdenek: Prosím neztrapňuj se taky takhle

Btw. kdo tady z vás jezdí autobusem aby dokumentoval přestupky??? Já myslím že od toho je PČR a hrát si na bonzáčky,to už tady někdy bylo... A navíc v situaci,kdy jsem značně zaujatý,nezastírám to a to ještě u něčeho,co dělá doslova 100% řidičů,lepší diskuze tu být už nemůže
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1017
Registrován: 5-2004
Odesláno Pátek, 19. října 2007 - 09:24:57   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ono to chce trochu přemejšlet. A člověk když si promítne co vše v různých (nejen) dopravních prostředcích zažil a kolik zákonů se prostě rozumně dodržet nedá (aniž by to kohokoli ohrozilo) tak prostě o kravinách nikomu z vedení poníženou supliku psát nebude.

Osobně jsem zažil (u někdejších ČSAD) toto:
- řidič zastavil s busem u lesa, pravil "vážení cestující, promiňte ale já se musím jít vysrat" a na chvíli zmizel v porostu

- na nějaké ranní lince z Prahy do Tábora řidič zcela regulérně snídal. Na tehdá prázdné D1 za Průhonicema vyhodil kvalt, pustil volant a hrabal v aktovce až vyhrabal termosku + hrnek, který postavil na podložku vedle šaltpáky. Protože jsme mezi tím dost zpomalili, na chvilku zařadil a bus zase rozjel. Znova vyřadil, ponořil se do aktovky kde hrabal jak jezevčík a vytáhnul chleba. Poté ještě 2x neutrál + puštěnej volant když nalejval z termosky do hrnku kafe.....
Kupodivu jsme si s ním připadal i přes tyto kejkle daleko bezpečnějc než s jinejma borcema co "se tam musej vejít", vecpou se kam se dá, jedou brzda-plyn a pod.

O dvou řidičích na zájezdu střídajících se za jízdy ani nemluvě.

O řidiči co nás vez po exkurzi na vejšce a co se po svém ožrání večer pevně rozhod že dojede pro další víno. Méně ožralí 2 spolužáci mající soudnost s ním vylezli ven s tím že mu odjet nedovolej aby nebyl průser (že sme všici na šrot). Za chvíli přišli zpátky všichni tři a scénář byl "nejdřív jsme mu museli odemknout autobus protože netrefil do zámku. Pak jsme ho usadili za volant neb nedal pokoj (klíčky byly bezpečně uschované). A pak prohlásil že nikam nejede neb někdo ukrad šaltpáku co nemoh nahmatat.

Takže nějaký napití se řidiče ba sežrání housky pokud se tak neděje na zasněženejch serpentinách mně nemůže naprosto rozhodit a řešit to je kravina. To Honza Čura může tak akorát napsat že přestupek s řidičem projednal a potrestal ho snížením prémií a přidělením mimořádné odměny ve výši stržených prémií
Goldfinger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 253
Registrován: 9-2005
Odesláno Pátek, 19. října 2007 - 09:31:54   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Já si teda blokuju místo vepředu pouze tehdy, když bych musel sedět až vzadu a nemívám z toho dobrý pocit. Sice tam jsou lepší pásy (tříbodové), ale zato su pěkně na raně, takže v tom případě si pokud můžu vyberu raději levou stranu, která je relativně méně ohrožena. Poznámka o absenci držáku na kelímek na sedadlech 1-4 byla na místě, ale týká se i dvojky vpravo za vstupními/výstupními dveřmi, kde taky nejsou. Už jsem to psal "přímořediteli", prý to budou řešit.
Jinak je mi celkem fuk,, jestli řidič cestou jí, pije nebo telefonuje. To poslední spíš vítám, protože se většinou jedná o upozornění dispečinku nebo kolegů na nějaký průser na dálnici. Držení volantu jednou rukou mne taky neznervózní, dálnice přece jen není horská dráha se serpentinami.
Co mi vadí momentálně nejvíc, je nesplnění slibu, že bude v busu wifi, letušky už ho mají, Radim ho sliboval v říjnu, no má na to ještě necelé dva týdny.
Siklzdenek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 124
Registrován: 8-2006


Odesláno Pátek, 19. října 2007 - 10:25:59   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

To Petr vlcek:
Pane kolego suvereně vedete (alespoň u mne) co se reakcí týče.
Pro ostatní - děkuji všem diskutujícím, že na mě "nenechali nitku suchou...", k dalším reakcím se už vyjadřovat nebudu (bohužel musím taky občas "budovat kapitalizmus"), pokusím se podat návrh na příslušná ministerstva, případně přímo na Poslaneckou sněmovnu, o úpravu znění zákona a alespoň povolení konzumace nápojů během jízdy. Jak jsem dopadl, či nedopadl se pochlubím v této diskuzi, na těchto místech!
Trupak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 188
Registrován: 5-2003
Odesláno Pátek, 19. října 2007 - 10:38:04   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pánové, pánové, vy jste ale šťouralové... V zemi kde záchranky otevřeně přiznávají, že buďto poruší zákoník práce, nebo nezajistí zdravotní péči... Kolik lidí a kolik tun jste odvozili? Buďto vám chybí nadhled, nebo jsem prostě divný...
Wlasta
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 333
Registrován: 5-2006
Odesláno Pátek, 19. října 2007 - 11:25:30   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Liberečák, ad stojící cestující:
Při rychlosti 100 km/h je kinetická energie čehokoliv 2x větší než při 70km/h, 4x větší než při 50 a více než desetinásobná oproti 30 km/h. To je taky důvod, proč dálkové autobusy nemají homologaci na stání - prostě se předpokládá, že většinu životnosti stráví ve vysokých rychlostech, kdy stání není bezpečné. Dokonce si troufnu tvrdit, že díky vyšší hmotnosti těchto vozů by stojící cestující při nárazu měl větší šanci než běžném linkovém busu, ve kterém paradoxně stát smí...
Liberečák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 695
Registrován: 6-2006
Odesláno Pátek, 19. října 2007 - 13:35:30   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad wlasta - s Ek tady na mě nemusíš vůbec chodit. Řešilo se tu něco o prudkém brždění a to nemusí být jen z vysoké rychlosti. Dálkové busy nemají homologaci na stání ne kvůli rychlosti, ale kvůli tomu že na to nejsou upraveny. Vyšší hmotnost určitě při nárazu moc roli hrát nebude. A při převrácení máš jedno jestli tě zavalí 15 nebo 25 tun.
asiana
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.207.19.34
Odesláno Pátek, 19. října 2007 - 14:04:56   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Liberečák: No vidíš,tak proč ale tak křičíš,že by busy měly brát lidi na stání???
Liberečák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 696
Registrován: 6-2006
Odesláno Pátek, 19. října 2007 - 15:04:49   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad asiana - já nekřičim aby busy brali na stání, já jenom křičim když někdo kritizuje společnost která přepravuje lidi na stání v busech kde je to povolený a ten člověk tvrdí, že to je nebezpečné.
Wlasta
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 334
Registrován: 5-2006
Odesláno Pátek, 19. října 2007 - 17:53:06   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nejsou upraveny: ta úprava spočívá jenom v namontování držadel, v tom bych důvod nehledal. Chybějící madla není příčina, ale důsledek.
Nekritizuju žádnou společnost, nelíbí se mi stání ve vysokých rychlostech, bez ohledu na to, jeslti je bus žlutej nebo bordovej. Souhlasím s tím ,že je jedno, jestli na tobě leží 15 nebo 25 tun. Ale při nárazu (nemluvím o brždění) má lehčí bus větší zrychlení (zbrždění) díky nižší hybnosti. Tudíž na cestujícího působí větší setrvačná síla. (Samozřejmě nepočítám náraz do pilíře mostu)
čtyřúhelník
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 13
Registrován: 9-2007
Odesláno Pátek, 19. října 2007 - 18:44:54   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Já také raději využívám přední část autobusu od SA, ale vyvaroval jsem se sedadlům 1 - 4 jelikož bezpečnostní pásy na těchto sedačkách mi několikrát zašpinily společenské kalhoty. Tudíž jsem nemohl na konferenci.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 54
Registrován: 9-2007
Odesláno Pátek, 19. října 2007 - 19:11:09   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

"dálkové autobusy nemají homologaci na stání - prostě se předpokládá, že většinu životnosti stráví ve vysokých rychlostech, kdy stání není bezpečné"

Někde jsem se dočetl, že hlavním důvodem, proč některé busy nemají místa k stání, je podstatně vyšší celková hmotnost těchto busů. Při větší zátěži by prý chyběly "brzdící procenta". 30 lidí krát 70 kg jsou dvě tuny, to už asi nějakou roli hraje. Jasné je, že "brzdícím procentům" je jedno, zda do celkové hmotnosti patří i masa stojících lidí (jako třeba u SORu nebo Karosy), nebo zda ji tvoří jen bus samotný, sedící cestující a bagáž v zavazadlovém prostoru. Asi v tom bude nějakou roli hrát počet náprav, ale nevím jak velkou. Určitě hraje roli maximální rychlost, pokud by Ayats měl vmax=80 km/h, asi by v něm místa k stání mohly být.
Wlasta
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 335
Registrován: 5-2006
Odesláno Pátek, 19. října 2007 - 21:12:49   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bručoun: to se mi nezdá, ty dvě tuny jsou nějakých 10% hmotnosti, navíc se s rostoucí zátěží zvětšuje i třecí síla mezi koly a vozovkou. Myslím, že daleko dřív, než by se to projevilo, by ti lidi prostě proběhli předním sklem...
Wlasta
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 336
Registrován: 5-2006
Odesláno Pátek, 19. října 2007 - 21:14:58   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad vmax=80km/h: to je to, co tvrdím pořád, u příměstký SORky nebo Karosy (to není nic proti konkrétní značce!) se prostě předpokládá, že víc než 80 pojede málokdy...
Wlasta
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 337
Registrován: 5-2006
Odesláno Pátek, 19. října 2007 - 21:18:51   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

... a ještě k tomu brzdění, je to jenom příměr, ale známej, co dělal v Aeru tvrdí, že nejvíc limitujícím faktorem pro vlastnosti letadel je dneska to, že v tom sedí pilot...
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 55
Registrován: 9-2007
Odesláno Pátek, 19. října 2007 - 21:35:37   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

"s rostoucí zátěží zvětšuje i třecí síla mezi koly a vozovkou"

Setrvačnost roste se zátěží víc, než třecí síla. Plně naložené auto se prostě hůř brzdí, než prázdné. Vím to i z vlastní řidičské zkušenosti.

"... u příměstký SORky nebo Karosy (to není nic proti konkrétní značce!) se prostě předpokládá, že víc než 80 pojede málokdy..."

Na předpokladech to sice taky trochu stojí, ale při posuzování, zda ve voze smějí být místa k stání, je rozhodující rychlost v techničáku. Kdybyste měl pravdu, tak by vozy s místy k stání měly těch 80 natvrdo v techničáku.


Trochu mi přijde, že někteří zde diskutující v životě nejeli (například) z Prahy směrem na Louny, Slaný, Kladno, Beroun, Příbram, Strakonice, Písek, Tábor, Hradec Králové, Mladou Boleslav, Turnov,.... Prakticky všechny linky těmito směry jezdí část trasy po dálnici, a drtivá většina z nich bere cestující i na stání. V součtu jde o stovky pravidelných spojů, na kterých jezdí po dálnici rychlostí nějakých 90-100 km/h denně ve stoje tisíce lidí. Prostě to je v ČR běžná každodenní praxe. Je možno diskutovat o tom, zda je to dobře nebo špatně, ale je to tak. A je hloupost za stání na dálnici pranýřovat nějakého konkrétního dopravce, když to tak dělají desítky dopravců.
Zdenek1
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.201.62.35
Odesláno Sobota, 20. října 2007 - 13:46:34   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

osobne mi nejvic vadi kdyz si ridic za jizdy tridi inkasovane obezivo do pytliku. Obzvlaste kdyz mu pri tom mince padaji na klin a podlahu.
Proti tomu je nejake kousnuti do chleba a cucnuti z kelimku naproste nic.
Stani v autobusech jezdicich po dalnici bylo kdysi omezeno na 10ks substratu, nevim zda to jeste plati.
Zde se proste predpoklada ze se proste nic nestane, protoze pri narazu do cehokoliv je pravdepodobnost pruchodu celnim sklem velmi velmi vysoka.
Wlasta
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 338
Registrován: 5-2006
Odesláno Neděle, 21. října 2007 - 10:39:39   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bručoun: já se nesnažím nikoho pranýřovat, chraň bůh. Já jen říkám, že je to nebezpečný...
Ad setrvačnost a třecí síla: rostou obě lineárně, ale neroste třecí síla v brzdách. Pořád je ale myslím dostatečná na proběhnutí předním sklem...
Minibox
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 190
Registrován: 9-2005


Odesláno Neděle, 21. října 2007 - 10:44:50   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dnešní poslední spoj SA Brno-Praha ve 21h už prodává třetí posilu. Spoj Megabusu ve zhruba stejný čas má (pokud jsem pochopil rezervační systém Megabus) 10 volných míst a jede to nějaký malý bus o 25 místech(???). Vůbec ten jejich rezervační systém není dotažený - už jen to, že hned na začátku není možnost výběru z rozbalovací nabídky "odkud" a "kam", musí se to napsat ručně, ve druhém kroku se teprve objeví nabídka a jako první tam u Brna skočí Zvonařka, odkud vlastně nic nejezdí, takže kdo si nevšimne, tak mu to žádný spoj nenajde.... No nic, to je jen taková poznámka.

Jinak k diskuzi o stojících cestujících - často je to na řidiči - např. na lince Praha - Zlín to v Brně směrem na zastávky do Zlína bývalo tak, že některý řidič bral striktně jen sedící cestující a ostatní odkázal na pozdější "místní" spoje a jiný (ve stejném autobusu v jiný den) klidně namačkal lidi až po střechu. A než čekat na další pozdější a o dost pomalejší spoj, tak jsem raději kus cesty (i po dálnici) stál. Na druhou stranu, stát např. z Brna do Prahy by se mi opravdu nechtělo...
www.minibox.webz.cz

ICQ 262 816 345
Honzam
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1
Registrován: 10-2007
Odesláno Neděle, 21. října 2007 - 20:53:40   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dobrý den.
Chtěl bych se zeptat, jestli jste u někdo měl možnost vyzkoušet wifi v sa. Jedu s nimi ve středu do Brna a rád bych internet využil.
Liberečák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 705
Registrován: 6-2006
Odesláno Neděle, 21. října 2007 - 21:05:26   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

honzam - neřekl bych že už wifi u SA jede. RJ by nás určo hlasitě informoval v deníku MF Dnes.
Martin240025
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 440
Registrován: 1-2006


Odesláno Neděle, 21. října 2007 - 21:57:45   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Je možné si koupit lístek u SA při nástpu do autobusu, pokud člověk nevlastní třeba kreditovou jízdenku ... stilem, "Dobrý den, Brno"... "a je to za 180 kč.. " prostě jako v jiných autobusech...
Siklzdenek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 125
Registrován: 8-2006


Odesláno Neděle, 21. října 2007 - 22:01:22   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mám neoficielní informaci, že v busech ASIANY internet už jede a údajně slušně. Mohl by to někdo ověřit, díky.
Samozřejmě, že lze u SA, a nejen u SA, zakoupit jízdenku u řidiče a bez jakékoliv karty, ovšem pouze pokud je ve voze volné místo.
U Asiany ve směru Brno-Praha je toto možné dokonce po předložení kuponu z regionální MFD za pouhou stovku!

(Příspěvek byl editován uživatelem siklzdenek.)

(Příspěvek byl editován uživatelem siklzdenek.)
Karel007
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 220
Registrován: 1-2007
Odesláno Neděle, 21. října 2007 - 22:19:28   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mám takovej pocit, že u SA na lince Praha-Brno si nemůžeš koupit lístek u řidiče... Musíš si ho koupit do cca 5 minut před odjezdem ve stánku na nástupišti.
Ives
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 113
Registrován: 1-2006
Odesláno Neděle, 21. října 2007 - 22:24:48   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

no ale když je volno, tak ti lístek vypíše stevardka během jízdy.
Nésu žádné šotouš!
Liberečák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 709
Registrován: 6-2006
Odesláno Neděle, 21. října 2007 - 22:26:35   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Takže na lince do brna nemaj ve vozech strojky, jo?
Karel007
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 221
Registrován: 1-2007
Odesláno Neděle, 21. října 2007 - 22:28:38   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ne strojky nemaj, o tý stewardce to nevim, zas tak často do Brna nejezdim...
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 60
Registrován: 9-2007
Odesláno Neděle, 21. října 2007 - 23:15:56   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Minibox: ad rezervační systém Megabus: Tak jak to píšete, to vypadá nepoužitelně. To je p. Litvin tak neschopný, že nezadá vytvoření www stránek někomu, kdo to umí? Že by Asiana byla jen pračka peněz? Nebo je tak bohatý, že má podnikání jen jako hračku?

"některý řidič bral striktně jen sedící cestující a ostatní odkázal na pozdější "místní" spoje a jiný (ve stejném autobusu v jiný den) klidně namačkal lidi až po střechu."

To je zvláštní, že to nechávají na řidiči. U spojů z Příbrami, Benešova, Berouna a Kladna do Prahy jsem nikdy nezažil, že by se na stání nebralo. Je fakt, že to nejsou dálkové linky, ale po dálnici se jezdí. Na stání ze zde bere téměř do všech typů busů: Karosy, SORy, Conecta, i Scanie.

Wlasta: Pokud jde o fyziku, tak nemůžu kvalifikovaně oponovat. V praxi je rozdíl v brždění prázdného a plného auta dost velký.

Siklzdenek: S těmi Vašimi reklamami a bonzováním jděte k šípku. Ty reklamy jsem ještě jakž takž zkousnul, ale bonzování za trochu vody z kelímku je svinstvo. Takhle chcete vzbudit sympatie k Asianě?
Minibox
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 192
Registrován: 9-2005


Odesláno Pondělí, 22. října 2007 - 00:20:29   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bručoun: Nevím jestli je p. Litvin tak neschopný, nicméně řešení rezervace jízdenek tak jak v současnosti funguje je zbytečně o jeden krok složitější a delší. Třeba to časem vylepší, u SA se to taky vyvíjelo, ale musím uznat, že u nich jsem si na něj zvykl hned, kdežto na Megabus jaksi ne. Uznávám, že to také bylo možná tím, že u SA jsem potřeboval rezervovat skutečnou cestu, kdežto u Megabusu to "jen" zkouším, jak to (ne)funguje.

Ty spoje většinou na stání vzali, ale nedalo se na to spolehnout. Nevím jak dnes, bylo to nějaký ten pátek zpátky, když jsem tyhle linky využíval pravidelně. Tak jako některý řidič praktikoval užitečnou věc, že nejdříve nechal nastoupit místenky, poté cestující do vzdálenějších zastávek a nakonec (bylo-li místo) ty, co jeli "kousek".

Jinak k diskuzi o pití a jídle - z vlastní zkušenosti za volantem (ne autobusu) si troufám tvrdit, že pití nebo lehké jídlo, zvláště nejedu-li sám a např. mi spolujezdec otevře láhev není nic proti tomu, když se někdo za jízdy pokouší psát sms...
www.minimodel.cz - nástupce www.minibox.webz.cz

ICQ 262 816 345
Ives
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 114
Registrován: 1-2006
Odesláno Pondělí, 22. října 2007 - 09:33:49   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

no tím myslím, že řidič ze strojku vyjede jízdenku a stevardka ji cestujícímu donese + ho zkasíruje..
Nésu žádné šotouš!
Karel007
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 222
Registrován: 1-2007
Odesláno Pondělí, 22. října 2007 - 18:37:36   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

no tím myslím, že řidič ze strojku vyjede jízdenku a stevardka ji cestujícímu donese + ho zkasíruje..

no když jsem jel naposledy Brno-Praha s SA Scanií Irizar, tak tam strojek nebyl..(myslím na standardním místě vepředu), jestli je maj někde schovaný, to nevim, ale možné to je...
Siklzdenek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 126
Registrován: 8-2006


Odesláno Pondělí, 22. října 2007 - 18:45:21   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

To Bručoun:
Já nepotřebuji "vzbuzovat sympatie" k Asianě, Asiana už sympatie má, a dlužno dodat, že jich má čím dál víc, nejen díky autobusové dopravě, ale i dalším službám!!
A máte pravdu, ač "velký Radim" vyzývá cestující veřejnost aby na palubní personál "bonzovala", tak dnes "bonzuji" naposledy - důvod je prostý,přeci nebudu dělat SA myster shoppera autobusové dopravy a zadarmo...!! :-))
Dnes jsem jel opět ve 14:45 s SA z Brna do Ostravy a opět na místě č.3.
Řidič cca 45 let, už na pohled podstatně lépe vyježděný než ten mladý synek z úterka 16.10.
Byl vyježděný tak dokonale, že jsme Slavíč (pro neznalé = obec mezi Lipníkem a Hranicemi, místo častých "žní" Policie ČR) profrčeli stovkou. Těsně
před cedulí Hranice na Mor. "konec" je na sloupě automatický měřič rychlosti - problikával "95-97km/h.". Za N. Jičínem, odbočka vpravo na Kopřivnici, další oblíbené místo policejních "mikrovlnek" - předepsaná "50", naše rychlost dle tachometru "90"(!!), Chlebovice, Zelinkovice (obce před FM), naše rychlost "75" dle tachometru! Tak si říkám. to Ti žlutí profíci vážně nemaj strach že přijdou o "chleba"??
Nějak tomu nerozumím..., Vy ano?
Achzarit
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 256
Registrován: 11-2006


Odesláno Pondělí, 22. října 2007 - 18:58:05   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

to Ti žlutí profíci vážně nemaj strach že přijdou o "chleba"??
Nějak tomu nerozumím..., Vy ano?


Promiň, ale to je demagogie. Takto nejezdí pouze řidiči SA, ale i velké procento řidičů autobusů u jiných společností. Stejně tak například velké procento řidičů kamionů nebo dodávek, které řízení taktéž živí.
Zlatovánek = nejlepší dopravce v ČR
www.zlatovanek.cz
Siklzdenek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 127
Registrován: 8-2006


Odesláno Pondělí, 22. října 2007 - 19:11:48   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

To Achzarit:
Jistě, máš pravdu, a já budu za "demagoga", ale pak se nemůžeme divit, že je na silnicích takovej binec jakej je!!!
Minibox
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 193
Registrován: 9-2005


Odesláno Pondělí, 22. října 2007 - 19:19:30   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dokud policie bude přistupovat ke kontrolám tak jak přistupuje, tak to jiné nebude - přes velkohubá prohlášení vedení dopravní policie se nezměnilo na našich silnicích vůbec nic. Policie stále na stejných místech, místo aby např. dali do pořádku značení, tak místo toho špatné značení využívají k buzeraci řidičů (zdravím do Brna na Vídeňskou, kde je ta úžasná Stopka...). Kolikrát se dělají v roce kontroly autobusů? Má zkušenost je taková, že přes vesnice jezdí rychle(ji) většina autobusáků a přiznejme si, většina z nás taky ať máme osobák, dodávku nebo kamion...

Nedávno třeba proběhla zpráva, že za nehodu na D1, kdy kamion trefil autobus najíždějící na dálnici, může špatně vyřešený nájezd. A změní se to? Těžko...

Omlouvám se za off-topic. Nemění to ovšem nic na příspěvku zdenka, jak jel řidič od SA. Bohužel je dnes taková doba - časy, když řidič musel na autobus mít něco odježděno, jsou díky nedostatku řidičů pryč, jezdí kdo může.
www.minimodel.cz - nástupce www.minibox.webz.cz

ICQ 262 816 345
Budulinek4
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 159
Registrován: 4-2004


Odesláno Pondělí, 22. října 2007 - 21:00:58   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Já taky přidám jednu zkušenost s kupováním jízdenky v autobuse SA.
Potřeboval jsem se dostat pozdě večer z Brna do Ostravy a bylo to v době, kdy Ostravská linka jezdila celou noc (zlaté časy :-)))
Nastoupil jsem tedy u Grandu a byli jsme celkem 3, kteří si kupovali jízdenku za 170 Kč. Zaplatili jsme stewardce cestou a bylo nám sděleno, že pokud chceme "papírovou" jízdenku, máme si pak říct řidiči při výstupu Samozřejmě, že tam nikdo nešel.
Takže nevím, zda se dělila s řidičem napůl či nikoli

Ad Siklzdenek:
Jinak co se týče dodržování rychlosti na I/48, zažil jsem jízdy (zejména spoj ve 3 ráno z Ostravy), kdy projel celou I/48 stovkou. Samozřejmě řidiče neobhajuji, ale podívejte se, co tam předvádějí ti Poláci, to je naprosto k smíchu s porovnáním 75 km/h v Zelinkovicích...

Jinak cedule konec "Hranice" ve směru Bělotín(žádné "Hranice na Moravě" neznám...) je umístěna úplně nesmyslně daleko za civilizací a dle mého názoru už dávno předtím by mohla být 70ka.
Ostravský úsek D1 (D47) otevřen už 1.12. !!!!
Karel007
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 223
Registrován: 1-2007
Odesláno Pondělí, 22. října 2007 - 21:42:37   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Stejně se divim Letušce, že vymejšlí pí..viny typu last minute jízdenky s nutností obstarávání nějakého kupónu, na to se jí každej stejně vys.re a bude vozit stejně jenom vzduch. Kdyby nechal tyhle on-line za 50Kč a k tomu ostatní za dejme tomu 120-130Kč, tak by jezdil určitě plnější... A hlavně na.ral by Jančuru, kterej nevim, nevim jestli by ustál zlevnění na 120-130Kč (při takové frekvenci spojů).

(Příspěvek byl editován uživatelem karel007.)

Diskusní skupiny | Poslední den | Poslední 4 dny | Stromové zobrazení | Vyhledávání | Seznam uživatelů | Nápověda | Program Credits Administrace