K-report
 

Archiv do 19.července 2007 Odhlásit | Diskusní skupiny | Vyhledávání
Moderátoři | Registrace | Editace profilu

Diskuse K-report » Autobusy a trolejbusy » Všeobecná trolejbusová diskuse » Archiv do 19.července 2007 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2943
Registrován: 5-2002


Odesláno Pondělí, 04. června 2007 - 18:28:29   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Trupman:
Nejspíš jo.
Mimi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 104
Registrován: 4-2006


Odesláno Úterý, 05. června 2007 - 07:28:48   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Kde sa da pozriet ako bude vypadat rolejbus od SORu ak uz je nejaky nakres, alebo prototyp??
mimi ICQ 197-757-627

www.transportweb.sk

pozrite sa na moju stránku
Fousekx
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 559
Registrován: 1-2005
Odesláno Úterý, 05. června 2007 - 09:09:41   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mimi: Například tady: odkaz
Adam_r
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 906
Registrován: 10-2003


Odesláno Úterý, 05. června 2007 - 13:29:27   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Koukam, ze to bude na bazi LE. Coz znamena, ze vysledna cena bude nejspis docela zajimava (mozna i pulka ceny 24Tr/ST12). A to se vsemi vyhodami i nevyhodami tohoto reseni. Pro vychodni trhy (a to vcetne CS) jiste zajimava alternativa.
Franta
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 349
Registrován: 9-2003
Odesláno Úterý, 05. června 2007 - 18:02:30   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Je mi líto příkrého tónu, který nasadím.

Raději blbovzdorné levné a jednoduché řešení splňující zadání, než sofistikovaný systém, hroutící se každým vadným bitem.

Abych uvedl na pravou míru. Nejsem pro klasickou odporovou regulaci typu Tr9, ale klidně regulace v TR14M splní veškerá zadání a navíc bude určitě levnější než kufr elektroniky v Tr 24, pofidérně šetřící proud, ale huntující investiční náklady a náklady na údržbu.
Držím Soru palce
Verusha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1998
Registrován: 5-2005


Odesláno Úterý, 05. června 2007 - 18:43:42   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Franta - něco podobného se mi také dere na jazyk, ale takto vyjádřeno jednou větou je to nejlepší. Obávám se, že posledním "starým dobrým" trolejbusem byly opravdu ostrovský eMka. Dnešní doba rádoby efektních diplejů, na kterým mám zboku nakreslenej trolejbus a ikonkama znázorněný, že se mi nedovřely třetí dveře, se mi také moc nelíbí. Dřív na to byla kontrolka a taky to jelo. Praskne mi žárovka v pozičce a už mi to kdáká na dipleji. Trolejbus je schopen se odstavit i po naprosto banální závadě, kdy selže nějaké čidlo bůhví čeho.
Vím že moderní doba žádá moderní řešení, a že doba, kdy stačilo pro dojetí do vozovny podepřít klacíkem stykač, je pryč. Také dělnictvo si na to nerado zvyká, i když je to rádoby pohodlnější - nefunguje měnič - dáme jinej. Dřív se do toho koplo a jelo to. Můžeme s tím nesouhlasit, můžeme o tom vést spory, a to je tak všechno, co se s tím dá dělat. Nesouhlasím sice s heslem, které tu razil kolega 9Tr, totiž že se časem přijde na to, že odporová regulace je lepší než polovodičová, ale současně se obávám, aby se nakonec nepřišlo na to, že pohon na bázi GTO tyristorů (záměrně neříkám IGCT, protože s tím v Brně nic moc spokojenost) je lepší než ty současný tranzistorový IGBT neebo kýho výra udělátory. Spěje to k tomu, že se nebude na dílně měnit tyristor, ale bude se měnit celá střecha, protože to nikdo neumí rozebrat a musí se to opravit ve fabrice.
V tom chápu nové vozy, že nemají schůdky na střechu. Ono tam na trati asi fakt není do opravit . I když podle mě Vaklův kontakt tu od dob první žárovky bude navěky.
Bára!
Peta303
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 404
Registrován: 6-2005
Odesláno Úterý, 05. června 2007 - 20:25:00   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Přemýšlím, proč tomu aspoň neudělají střechu v jedné rovině, proč je tam ten hrb, vypadá to jako rzšlápnutá hračka :-)
Gor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 450
Registrován: 6-2002


Odesláno Úterý, 05. června 2007 - 21:15:02   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Verusha: Hele, a jakej je vlastne rozdil v zabudovani toho jednoho GTO a 6 IGBT, ze GTO vymenite a s IGBT do fabriky? A co se vlastne sere na IGCT? Ja mel za to, ze ta vykonova cast je totozna s GTO, ale kvuli indukcnosti privodu je zdroj zapinacich a vypinacich impulzu primo na pouzdre.. Nebo se sere prave ten integrovanej zdroj?
Mimi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 105
Registrován: 4-2006


Odesláno Úterý, 05. června 2007 - 21:21:27   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Vďaka udeleniu povolenia na prevádzkovanie trolejbusovej dráhy Dopravnému podniku mesta Banská Bystrica sa v stredu 6.6.2007 o 14:00 začne prvá skúšobná jazda mimo areálu vozovne. Na túto udalosť, za účasti médií, sú pripravené trolejbusy Škoda 14Tr a 15Tr.

tak sa po tžkom našom boji podaril tento krok, v ktory uz mnohi neverili.....
mimi ICQ 197-757-627

www.transportweb.sk

pozrite sa na moju stránku
Verusha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2000
Registrován: 5-2005


Odesláno Úterý, 05. června 2007 - 22:42:23   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Gor - IGBT tu nemáme (zatím), tak nevím. IGCT tyristor má svoji řidící jednotku přímo u sebe (neoddělitelně) jak píšeš, ta je napojena ještě na napájecí zdroj, leč oboje je v silovém bloku jako celku. S IGCT máme dlouhodobé problémy, neboť se prorážejí přímo tyristory a berou s sebou do hrobu i tu menší řídící jednotku + občas nějakou tu diodu. Co je přesně příčinou, neví nikdo, ani samotná Škoda, ani Polovodiče Praha, ani Regosoft ani nikdo. Řešilo se to různými úpravami, a to jak v softwaru, tak i přímo v silovém bloku (jiné kondenzátory). Několikrát nám odešel i ten samotný napájecí zdroj. U GTO je řídící jednotka a napájecí zdroj v jednom blackboxu přimontovaném vedle silového bloku. V současné době již máme s výrobcem bloku (= Polovodiče Praha) dohodnuto, že musíme posílat na opravu celý silový blok IGCT - je to kvůli reklamacím. Dřív jsme to měnili sami, ale ten buchlý IGCT tyristor i s tou řídící jednotkou se posílal "na čumendu" do Polovodičů. Nejnovější případ vozu 3041 hovoří standartním scénářem - buchl IGCT tyristor, ve skladě jsme měli jeden plonkovní, tak jsme ho tam šupli, jezdil týden a provalil se zase. Nový už nemáme, vůz je odstaven a blok jsme poslali po dohodě celý do firmy, jestli na něm není ještě něco jinýho blbě. Tipuju, že se to vrátí s tím, že to je dobrý, a ten vůz už nám zase rok dá pokoj. Nebo se to provalí po třech dnech, jak to bylo tehdy na voze 3043. Tam jsme to zase vyměnili sami a od tý doby jezdí. Prostě je to o náhodě. Nikdo neví, proč to rupe. GTOčka rupají taky, leč u nich spíše častěji odcházejí ty řídící zdroje. GTO bloky do fabriky neposíláme.
Takže se obávám, že na 25Tr už budeme smět vyměnit akorát žárovičku. Co jsem viděl nejnovější kontyš na zapůjčené plzeňské 24Tr, to je tak na odpojení kabeláže a poslání celýho toho bloku plnýho elektriky do fabriky.
Jo a s tím IGBT kecám, běhá nám tu s tím vlastně jedno eMko (3256). Ale to je ze Slatiny a s tím vozem já do styku nepřijdu.
Bára!
Verusha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2001
Registrován: 5-2005


Odesláno Úterý, 05. června 2007 - 22:58:09   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ještě bych k tomu řekl, že, jak jsem se shodl s kolegou modelářem Foxem - elektronika je pěkná věc, ale nesmí se to přehnat. Jistě efektní je, že si u Citybusu můžu po připojení na kompl díky sběrnici rozsvítit třeba pravý přední tlumený světlo - ale má to vůbec nějakej smysl? Já bych jako opravář spíš uvítal zdokonalení prvků, které se stále dokola serou. U Citybusu nám kucí říkali, že se jim kazej dveře - vzduchový. To se kazej třeba i nám u 21Tr. Jsou to furt ty samý závady. Ale přitom existují i podle mě docela vychytaný dveře IGE na elektriku (na něktarých 21Tr a na 22Tr). Tak proč se do trolejbusů pořád tentujou dveře na vzduch? Co je mi platnej vůz, kterej mě informuje o prasklé kontrolce, když mi na něm každej den vydechne přetechnizovanej staťák nebo se mi nezavřou dvaře na každé druhé zastávce.
A ze zajímavosti, jak tu bylo nastíněno - o kolik je vlastně energeticky/nákladama na opravy lepší současná moderní výzbroj (třeba IGBT) oproti "staré" regulaci (třeba na principu RCT)? Pominu-li mechanickou stránku věci (třeba že IGCT nemusí mít tak kravský tlumivky jako GTO apod.)
Ještě taková řečnická otázka - jakými polovodiči se vlastně bude regulovat za pět, za deset let?) Jsem pro špalek dřeva - roste to všude a sekyrku máme.
Bára!
Gor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 451
Registrován: 6-2002


Odesláno Středa, 06. června 2007 - 01:03:35   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Verusha: Aha, cili je to onen znamy rozdil mezi teorii a praxi...

Co se tyce casti "Proc je IGBT lepsi?" Takhle. Zacneme tim, ze se prosazuji stridace, misto pulznich menicu, to je podle me kvuli tomu, ze ac jsou stridace drazsi, tak jejich cena vcetne ridici elektroniky ma sestupnou tendenci a odmenou za pouziti 6 spinacu misto 1 je to, ze misto SS motoru, kterej ma vinutou kotvu i stator a jeste navic komutator, coz jsou veci narocny na vyrobu a zrejme nebudou zlevnovat, muzu pouzit ASM, kterej ma jen statorovy vinuti a kotvu ma klecovou (pricemz se zaroven chci zeptat, jestli je klec u ASM trolejbusove velikosti odlitek nebo svarenec? Sam bych si tipnul svarenec...)
Proc se pouzivaji IGBT a ne GTO nebo IGCT ve stridaci (klasicke tyristory ani nezminuju, tam by byly potreba nejake vyfikundace jako autotransformatorova komutace a ja vubec nejsem schopen rict, jestli by to pro tak velky vykony vubec slo a navic by to bylo pomalejsi nez GTO, RCT pro autotrans komutaci zase nejdou, protoze tam ty zpetne diody jsou paralelne nejen k tyristoru, ale i k pulce vinuti toho autotrafa) je pry kvuli tomu, ze GTO jsou prilis pomale (potreba co nejvyssi modulacni frekv.) IGCT jsou rychlejsi, ale mam pocit, ze ten integrovany zdroj na rychly nabehy proudu neni levnej, ale opet, ja nejsem schopen ten rozdil v cenach zjistit, je to jen muj odhad na zaklade toho, ze strukturni slozitost GTO a IGBT je podobna(napadaj me jeste ztraty v ridicim obvodu, ale ja nejsem schopen odhadnout, kolik budou, kdyz budu pouzivat radky impulzu). Takze IGBT byly jasna volba, daj se ridit nejakym budicem pro MOSFETy(doufam, ze nekecam) snesou docela velke spinaci frekvence. Takze pokud bude mit stejnosmerny stroj stejnou ucinnost(tak to je dalsi vtip, ja sice vim, jakou skladbu ztrat stejnosmerny a asynchronni stroj ma, ale nejsem schopen rict, zda budou v cislech vetsi nebo mensi u toho nebo onoho), tak by ta stejnosmerna vyzbroj mohla mit i vyssi ucinnost, protoze v propustnem smeru tece proud pres 1 spinac, kdezto u stridace pres 2.

Budoucnost pravdepodobne bude na principielne stejnych soucastkach (IGBT, IGCT) ale izolacni podlozkou bude umely diamant a substratem a polovodic bude SiC misto Si. Ale muze byt taky vsechno jinak... Kdyz se muze pouzivat drevo v olejovych transformatorech...

Ten text mi nepripada moc dobre usporadanej, takze kdyby to nebylo srozumitelny taxe ozvete :-)
9_tr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1824
Registrován: 6-2005


Odesláno Středa, 06. června 2007 - 06:09:30   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Verusha: samozřejmě to byla hyperbola, ale pokud mám správné info, tak tyto součástky,resp. vozy mají čím dál větší spotřebu, aby se fakt k tomu odporu nevrátilo, neb svět se opakuje ve spirále(myslím, že to řekl Lenin). Třebaže by jejich zařazování a vyřazování bylo řízeno tyristory, aby se teda zrušil opotřebovatelný kontakt.
Makrelu neumeješ.
1.7.2007 15 let od ukončení provozu linek D a DI
30.5.2007 10 let od ukončení provozu trolejbusů 9 Tr v celé ČSSR
RÁBA mater trolinum ae businum
1982-2007-25 let od pořízení první Karosy B 731.00 ev.č. 301
Verusha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2004
Registrován: 5-2005


Odesláno Středa, 06. června 2007 - 12:20:27   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tak mě napadá při tej debatě, má vůbec klasický stejnosměrný sériový motor ještě budoucnost? Vyrábějí se ještě trolejbusy s takovým trakčním pohonem, nebo byl alespoň v našich končiách posledním takovým vozem 22Tr? Protože defakto už jenom finančně:
-jak říká Gor, je to dražší na výrobu
-měnit uhlíky (třeba jedna výměna na 21Tr stojí 8 x uhlík á 250Kč + práce, byť se to mění jednou za odhadnuju půl roku))
-občas nějaký ten motor poslat na přesoustružení komutátoru nebo jinou opravu (utržených a vymotaných bandáží už jsme tu taky měli dost)
-atd.
Bára!
M_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2829
Registrován: 6-2002


Odesláno Středa, 06. června 2007 - 16:12:39   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Verusha: A není to prostě tak, že nejlepší řešení je vždy to předposlední? Je ještě dost moderní a přitom už "vychytané". Až se v Polovodičích naučí dělat IGCT, určitě přejdou na nějaké další inovativní řešení (které tam budete při bouchnutí posílat celé, aby výbuch odporně prozkoumali ).

Kůň byl taky určitě ve své době lepší než parní stroj. Všichni to s ním uměli, nehrozil výbuchem, žral trávu... :-)
334
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 77
Registrován: 5-2005
Odesláno Středa, 06. června 2007 - 16:59:03   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Já té složité elektronice vůbec nerozumím, ale z provozních zkušeností mám takový pocit, že nejlepší regulaci měly vozy 14 Tr asi tak do r. 1989 (tj. série 14 Tr 08/6). Zde byla regulace opravdu plynulá a při jakékoliv rychlosti ten trolejbus uměl naregulovat jakýkoliv (resp. jakkoliv malý) výkon. Od té doby je to zase horší a horší. Prostě zatímco se starými čtrnáctkami je možné regulovat tak nízké výkony, že je možné jet po rovině plynule stálou rychlostí (třeba 20 km/h, ale třeba i 40/km/h), tak u pozdějších čtrnáctek, jakož i u jednadvacítek a čtyřiadvacítek trolejbus při sebemenším sešlápnutí jízdního pedálu zrychluje. Jet s takovým trolejbusem obytnou zónou dvacítkou, popř. po delším úseku s omezenou rychlostí (30 km/h, 40 km/h...) pak znamená nutnost jízdy stylem nášlap - výběh - nášlap - výběh...., což se ale opravdu začíná podobat té odporové regulaci.
Taková regulace, která je v trolejbusech 21 Tr a ještě spíše 24 Tr tedy sice umožňuje krásný plynulý rozjezd (tedy při nulové rychlosti zjevně nízké výkony naregulovat umí), ale při rychlosti již kolem 10 km za hodinu prostě umí regulovat výkony až od určité spodní hranice, takže i při nejnižším možném výkonu zrychluje.
A to vůbec nemluvím o dalším neduhu trolejbusů 24 Tr, který jistě nějak souvisí s použitou regulací, totiž že v místech přejezdů přes výhybky a křížení v těch směrech, v nichž dochází ke zkratování sběračů (tj. tam kde to pípá), dochází k záškubům trolejbusu - trolejbus se prostě trhaně zbrzdí, trhnutí je tím výraznější, čím se přes kříž jede pomaleji.
Nechci tady ani v nadsázce říkat "zpátky na stromy" (k odporům), ale výzbroje, které se do trolejbusů montují nyní jsou horší než ty z doby před dvaceti lety. Navíc určitě nejsou levnější a podle toho, co psali jiní, ani méně náročné na údržbu.
Verusha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2006
Registrován: 5-2005


Odesláno Středa, 06. června 2007 - 23:33:59   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

334 - obávám se, že (aniž bych byl řidič, ale nebudeme si tu nalhávat, že jsem po vozovně nikdy s ničím nejel, že), není problém v regulaci, ale spíše v řadě jiných aspektů:
staré "zpívající" rábové 14Tr: nic moc akcelerace, ale zato solidní kalba na plný kule. Výrazně znatelné "trhnutí" při skočení shuntů (prvního i druhého)
nerábový eMka: velice slušný odpich, ale znatelná cukání od kardanu, některý vozy nedají víc než 55 na rovině. Shunty nepoznatelné.
21Tr: slušná akcelerace, některé kusy i veliká rychlost, nepozorovatelné skočení shuntu. Cukání kardanu a vůlí nápravy při přechodu z pomalé jízdy do výběhu.
22Tr: velice slušná akcelerace, slušná rychlosti i 75 na rovině dosažená relativně po krátké době, celkově dynamicky působící vůz. Cukání kardanů a vůlí omezeno automatickým přibržďováním vozu (okamžitě po přechodu do jízdy výběhem si vůz slabě přibržďuje a udržuje kardany a nápravy v záběru). Nepoznatelné skočení shuntu (teda kromě toho že jsou slyšet stykače)
Ani u jednoho vozu jsem ale nepozoroval, že by byl výrazný problém udržet jízdu přesně v dané rychlosti. Podle mě jde o subjektivní dojem způsobený tím, že redukční Rába je "težkopádná" a celý pohon reaguje na jakoukoliv změnu výkonu "líně" a tímpádem působí plynuleji. Podle mě to tedy nezáleží na výzbroji, ale spíše na mechanickém řešení pohonu. Z výzbrojí je mi sympatické IGCT, jenom kdyby to bylo sviňa trochu míň poruchové. Někomu se pravda nemusí líbit ty ukníkané pazvuky. Sedět ve 22Tr na posledních sedadlech u levého zadního sloupku může být při delší jízdě opravdu na nervy.
Bára!
Gor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 452
Registrován: 6-2002


Odesláno Čtvrtek, 07. června 2007 - 00:09:33   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Verusha: Kdyz je tu rec o tech vyzbrojich. Jak vlastne vypada pulzni menic u 14Tr? Jsou to 2 nebo 4 tyrsitory? V jakem provedeni jsou? Klasika s dracounem? A jak vypada u 21Tr, je to 1 tyristor GTO? A v jakem provedeni, v pastilkovem pouzdru nebo nejaky jiny zazrak? A kdyz GTO menite, vymenujete jen tyristor nebo vam z Polovodicu chodej uz s chladicem?
Verusha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2009
Registrován: 5-2005


Odesláno Čtvrtek, 07. června 2007 - 01:05:49   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

u 14TrM - tyristory 2: brzda, jízda, stejně jako u 21Tr + ochranný diody. Starý 14Tr se silovým blokem pod řidičem mají těch kokotin víc, všechno starý "ČKDcký" provedení s dracounem. 14TrM už jsou klasický "lentilkový" provedení skřípnutý mezi chladiče, 21Tr (i IGCT shodné následně s 22Tr) taky, to IGCT má teda ale ještě vedle sebe ten zdroj (bloky z 22Tr a z 21TrIGCT se dají zaměnit). GTO měníme jenom přímo tyristor, chladič jsem osobně nikdy nevyměňoval (myslím ale že ho máme jako ND)
Bára!
Verusha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2010
Registrován: 5-2005


Odesláno Čtvrtek, 07. června 2007 - 01:20:33   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A vůbec, můžeme být přímo konkrétní:
21Tr: tyristory GTO typu TG 908 - 1200 xx http://www.polovodice.cz/products.php/55

22Tr jsem teď poněkud zmaten, protože mám ten pocit, že to koukám přeznačili, jelikož z TC se stalo TI
http://www.polovodice.cz/products.php/56

chladiče jsou přibližně tytoť http://www.polovodice.cz/products.php/42

a celý to vypadá asi takle
http://bmhd.goo.cz/foto.php?P1260789_ve:20050705
http://bmhd.goo.cz/foto.php?PC290595_ve:20050705
čili seshora je to 2x stříbrná piksle s lufťákem poháněným ze staťáku.

(Příspěvek byl editován uživatelem Verusha.)
Bára!
Gor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 454
Registrován: 6-2002


Odesláno Čtvrtek, 07. června 2007 - 23:43:32   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Verusha: Diky za informace a fotky :-)
Ten menic z 21Tr (nebo podobnej, byl to typ 6061S, taky s TG908, bylo nam receno, ze byl v trolejbusech co se vyvazely do Emeriky:-)) jsem minulej semestr omeroval. Akorat byl upravenej, nebyly v nem ty kondenzacni chladice, ale obycejny hlinikovy zebrovany. Ony by ty heatpipe byly zbytecny, honili jsme tim jen 10A. O tom prislusentstvi nemluve, ono se to cely vcetne tlumivky veslo do celkem maly pixly.
Verusha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2020
Registrován: 5-2005


Odesláno Pondělí, 11. června 2007 - 14:26:15   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tak jsem měl týden dovolenou a týden tedy nebyl v práci a během toho stihly rupnout opět další dva IGCT tyristory a v neděli třetí. Nejprve na voze 3042, pak na 3040. Díky tomu, že stojí 22Tr 3603, bylo rozhodnuto z ní vybastlit tři bloky pro 3041, 3040 a 3042, na voze 3042 včera rupl ale i tento blok. Námět na zamyšlení, protože to opravdu už není normální. 3042 tedy stojí, protože poslední čvrtý silový blok na 3603 už obětován nebude (až v nejhorším, pokud by nebyla 21Tr s plošinou), mimochodem na 3603 už chybí spousta jiných součástek, většinou elektronického charakteru. Bohužel musím tedy konstatovat, že velké "vědecké" sympozium pořádané loni u příležitosti průrazů IGCT tyristorů, žádné extra výsledky nepřineslo a IGCT těchňýka se nám nadále vysmívá.
Bára!
Houmr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 325
Registrován: 9-2005
Odesláno Středa, 13. června 2007 - 10:25:40   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nezbývá mi než souhlasit s Verushou a spol. Ten trend posazující se mikroelektroniky a tím i podle mne i určité překombinovanosti bohužel jde napříč světem, od holicího strojku až po hutní pece. A nejsem si jist, jestli to je zrovna trend správný. Dneska stačí jedna bouřka a nejrůznější udělátka jsou mimo provoz, škody jsou do miliónů. Myslím, že v jednoduchosti je síla a doufám, že si to po tomhle "procesorovém" opojení opět výrobci i zákazníci zase uvědomí. At absurdum by to možná mohl být i dobrý námět na nějaký katastrofický film o zániku civilizace.
Jirka_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 186
Registrován: 3-2004
Odesláno Čtvrtek, 14. června 2007 - 16:31:19   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nevíte, jestli ještě jezdí trolejbusy ve Varně? Naposledy co jsem tam byl, tak jsem nepotkal ani jediný
Repelend
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 684
Registrován: 10-2004


Odesláno Čtvrtek, 14. června 2007 - 20:57:39   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jirka j.: A kdys tam byl?
Repelend
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 686
Registrován: 10-2004


Odesláno Čtvrtek, 14. června 2007 - 21:04:25   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Byl jsem ve Varně v roce 2005 a troli normál jezdili. A teď jsem si Skypnul info od jednoho Bulharského zpravodaje a ve Varně minulý rok koupily 3x Škoda 15Tr z DP Prešov, takže neví proč by tam jezdit neměli. O takovej Plovdiv mám o dost větší strach....
Pes
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1506
Registrován: 1-2005


Odesláno Čtvrtek, 14. června 2007 - 22:21:20   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jirka_j: Trolejbusy ve Varně jsou v plné síle a dokonce tři i s napůl funkčními BUSE panely ;-)

Repelend: Nejsem si jistý, ale není to tak že koupili 3x 15 Tr z Českých Budějovic a 15 Tr z Prešova jen jednu? Asi se taky budu muset zeptat svého zpravodaje. :-)
DPmÚL naboural teorii, že nic netrvá věčně. 80. léta jsou ta nejdelší, co kdy v DPmÚL zažili.

ICQ: 221-908-090. Klidně napište, ale ne ve věcech Virtual busu!
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 34286
Registrován: 4-2003


Odesláno Pátek, 15. června 2007 - 02:15:04   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Houmr:
Matrix nestačí? :-)
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


M__r
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1950
Registrován: 12-2004


Odesláno Pátek, 15. června 2007 - 15:46:03   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pes: Jo, od nás tam šly tři 15Tr07/7, ev.č. 08, 10 a 13.
2.5.2007 - 16 let od třetího zavedení trolejbusové dopravy v Českých Budějovicích!
SOR BN 12 = parodie na městský nízkopodlažní autobus
Kloubák je kloubák!
Mimi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 108
Registrován: 4-2006


Odesláno Sobota, 16. června 2007 - 17:03:24   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Kusok historie clanok zverejneny v Bratislavskom vecerniku 4.12.1972

 
mimi ICQ 197-757-627

www.transportweb.sk

pozrite sa na moju stránku
Mimi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 109
Registrován: 4-2006


Odesláno Neděle, 17. června 2007 - 10:10:15   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

hladam linyk na troelejbusovu trat byvaleho podniku Skoda Ostrov fotografie za cias ked to este fungovalo, prosim linky
mimi ICQ 197-757-627

www.transportweb.sk

pozrite sa na moju stránku
Trollino_15
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2069
Registrován: 2-2005


Odesláno Středa, 04. července 2007 - 22:08:20   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Zdravíčko,
mám pár dotazů na odborníky:

Asi bobo:
Mohl bys mi nějak vysvětlit, v čem jsou "novinky" ve výzbroji Rižských 14TrM (s bednou ala 21Tr na střeše) proti klasickým 14Tr?

Petr_k: Nevíš, jaké ev. čísla mají ve Vilniusu mají ML vozy 45 a 46?

Karel_š: Pls, kdo bude vyrábět 24Tr pro Rigu? Ganz nebo Plzeň? A jakou to bude mít skříň, jaké to budou typy apod.

Asi je to dost drzé tak sem vpadnout, ale všem předem velice děkuji za odpovědi :-)

Fotky (prozatím jen z Vilny) jsou na webu
MHD je pro lidi ! ! !
Trollino...to je vůz

Kouzlo dopravy - Stránky o VHD

ICQ: 260 116 510
3503
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.103.70.170
Odesláno Čtvrtek, 05. července 2007 - 10:34:56   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

45 ve Vilniusu ještě není.Ve Vilniusu je 46 a 47= 1116 a 1117
3503
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.103.70.170
Odesláno Čtvrtek, 05. července 2007 - 10:37:19   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

45 ve Vilniusu ještě není.Ve Vilniusu je 46 a 47= 1116 a 1117
Trollino_15
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2070
Registrován: 2-2005


Odesláno Čtvrtek, 05. července 2007 - 11:31:17   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

3503 Tak díky za opravu omylu...v seznamu, který mám k dispozici to je jako 45 a 46.
Teď by mě ještě zajímalo která je která :-)
MHD je pro lidi ! ! !
Trollino...to je vůz

Kouzlo dopravy - Stránky o VHD

ICQ: 260 116 510
Petr_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2464
Registrován: 4-2003


Odesláno Neděle, 08. července 2007 - 20:28:38   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

45ka je furt ještě doma. Co se týče jejich evidenčních čísel, doporučuju to hledat podle výrobních čísel (dokonce to předčasem bylo i někde v MLdiskuzi - ale jistej si nejsem, hlodej, šmudlo).
Ten týpek tam pod lampou -
nezdá se mi ten ksicht!
Hned teď ke zdi s ním!

(Pink Floyd)
Karel_Š
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 131
Registrován: 7-2005
Odesláno Úterý, 10. července 2007 - 06:28:53   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Trollino 15:
Vyrábět to bude Plzeň.
Kastle 1B + nová el. výzbroj s klimatizací pro cestující. Některé vozy by měli mít i diesel, ale to budou až ty co se budou vyrábět někdy dýl...
Nyní čekáme na tři slíbené karosérie. Na zkuš. jízdách se objeví v Plzni v 1.pol. srpna
Bobo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6335
Registrován: 5-2002


Odesláno Úterý, 10. července 2007 - 13:36:57   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

14tr s nástavbama byl strašněj - jak to nazvat - prostě 3 nesmyslů, který byly moderní. složitý, překombinovaný, akorát to mělo automat na střeše s mot. pohonem jako 21tr. a zapínač na 24V nějak kombinovanej se světlama - tušim 4 polohy, svítíme, nesvítíme, svítíme parkovačkama a tak nějak. na víc si nevzpomínám. naštěstí jsem se výroby neúčastnil viděl jsem od toho schémata a to mi stačilo....
jo a nebyly tak klasický Ty, ale GTO nebo IGCT, já už nevim.
kolisti = piráti chodníků
neosvětlený cyklista = žádný cyklista
jsem nucen používat automobil. na chodníku díky kolistům není bezpečno
http://www.stopkoureni.cz/
Verusha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2121
Registrován: 5-2005


Odesláno Úterý, 10. července 2007 - 14:43:05   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Čili stručně řečeno nevýhody 14Tr obohacené o nevýhody 21Tr, poskládané na jeden vůz tak, aby to nikdy nefungovalo spolehlivě
Bára!
Gor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 458
Registrován: 6-2002


Odesláno Úterý, 10. července 2007 - 17:28:44   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bobo: Tak GTO schema zjednodusuje a IGCT tuplem, ne? :-)
Bobo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6342
Registrován: 5-2002


Odesláno Středa, 11. července 2007 - 12:50:53   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

to taky asi bylo jedno z mála + :-)
jo a ještě tam tušim byly diodový můstky na vstupu místo přepojovače polarity.
kolisti = piráti chodníků
neosvětlený cyklista = žádný cyklista
jsem nucen používat automobil. na chodníku díky kolistům není bezpečno
http://www.stopkoureni.cz/
Verusha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2127
Registrován: 5-2005


Odesláno Středa, 11. července 2007 - 14:24:17   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Souhlasím, ten přepojovač polarity je jenom pro zlost. Nevím, proč (když se zjistilo hned skoro u první série, že regulátor 21Tr se s rekuperací neumí dostatečně vypořádat) to tam přetvrvávalo i do posledních sérií 21Tr. Mohl tam bejt taky můstek a mohl bejt klidně implantovanej současně u silovýho bloku, aby se chladil - místo by na něho bylo, APPčková bedýnka by byla zbytečná.
Bára!
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 34529
Registrován: 4-2003


Odesláno Středa, 11. července 2007 - 16:28:46   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Program podpory obnovy vozidel MHD a veřejné linkové autobusové dopravy
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Franta
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 358
Registrován: 9-2003
Odesláno Čtvrtek, 12. července 2007 - 10:03:58   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bohužel plynový NP autobus má o 100 000 Kč větší podporu naž trolejbus.
Srovnání Bus 13 m a sólo trolejbus.
( Urbino x Trollino )

Pro standard Citibus x Tr24 je to naštěstí naopak,
3100000 bus 3800000 Tr

pro kloubákyje ve výhodě trolejbus (Citelis18 x TR 25)
3800000 bus 5000000 Tr
Přístup Hejtmana Ústeckého kraje likviduje vlaky,
Přístup primátora Teplic likviduje trolejbusy
Nodes
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 646
Registrován: 4-2003
Odesláno Pondělí, 16. července 2007 - 20:53:11   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mam jednu otazku. Ked to tu uz odznelo, prosim o prepacenie. Vie mi niekto povedat, koko priblizne stoji 1 km novej trolejbusovej trate a kolko stoji rovnako dlha prelozka? Dakujem.
9_tr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1870
Registrován: 6-2005


Odesláno Úterý, 17. července 2007 - 06:00:18   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

no, 3 km se vším všudy-80 mil Kč.
Makrelu neumeješ.
1.7.2007 15 let od ukončení provozu linek D a DI
30.5.2007 10 let od ukončení provozu trolejbusů 9 Tr v celé ČSSR
RÁBA mater trolinum ae businum
1982-2007-25 let od pořízení první Karosy B 731.00 ev.č. 301
Nodes
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 647
Registrován: 4-2003
Odesláno Úterý, 17. července 2007 - 09:20:26   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

9_TR: Je nova trat alebo prelozka? A je rozdiel, v akej oblasti sa trat buduje? Ci je to sidlisko, alebo napr. mestske centrum?
9_tr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1871
Registrován: 6-2005


Odesláno Úterý, 17. července 2007 - 22:08:19   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ano, pokud budou použity domy místo sloupů, o něco s to sníží, pokud budou sloupy jen na jedné straně, tak zase se to o něco snižeuje, pak tohle počítá myslím s měnírnou, bez ní je to zase levnější. Jinak na počtu oblouků, ty jsou relativně drah. Tohle závisí na mnoha faktorech.
Makrelu neumeješ.
1.7.2007 15 let od ukončení provozu linek D a DI
30.5.2007 10 let od ukončení provozu trolejbusů 9 Tr v celé ČSSR
RÁBA mater trolinum ae businum
1982-2007-25 let od pořízení první Karosy B 731.00 ev.č. 301
Nodes
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 648
Registrován: 4-2003
Odesláno Úterý, 17. července 2007 - 22:35:44   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Aha. Dakujem.
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 819
Registrován: 9-2004


Odesláno Středa, 18. července 2007 - 12:38:22   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Libchavy začínají s trolejbusy

Libchavy, Pardubice - Libchavská továrna SOR rozjíždí výrobu trolejbusů. Po Škodě Plzeň se tak stane teprve druhým českým výrobcem tohoto dopravního prostředku. Firmu teď čeká ale nesnadný úkol -najít pro stroje odbyt.

„V České republice má pouze třináct dopravních podniků trolejbusovou trakci. Kdyby každý z nich ročně koupil deset nových strojů, tak je to pouze 130 prodaných trolejbusů, a to na uživení rozhodně není,“ řekl šéf pardubického dopravního podniku Tomáš Pelikán.

SOR musí skutečně hledat zákazníky mimo republiku. A prý se to manažerům daří. „Máme už hotový jeden prototyp a momentálně jednáme o dodávkách do jedné ze zemí bývalého Sovětského svazu,“ uvedl uvedl výkonný ředitel firmy SOR Miloslav Smrček.

Jméno země, se kterou se jedná, SOR tají. Trolejbus postaví z městského modelu BN12, přezdívaného „velbloud“. „Půjde o levný model, pak chceme přijít i s lepšími a dražšími modely pro náročnější trhy,“ uvedl ředitel firmy Jaroslav Trnka.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - pardubický kraj
Je rozumnější v centrech měst omezovat individuální automobilovou dopravu než zde proboha jenom uvažovat o zrušení zavedených linek mhd...o zrovnoprávnění cyklistiky ve městě coby druhu dopravy ani nemluvit - pokud někam jedu, chci dojet živej a zdravej! Především v Brně...
Verusha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2146
Registrován: 5-2005


Odesláno Středa, 18. července 2007 - 14:21:49   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tak já nevím co si mám myslet. Dovez kastli s Polska, namontuj elektriku, ale trolejbus jsi nevyrobil. Dovez kastli z Francie, namontuj elektriku, a jsi prvním výrobcem trolejbusů v ČR. Ačkoliv ironií osudu je to vlastně SOR, kdo teda po Škodě Ostrov bude vyrábět trolejbusy už od kastle "sám". Ovšem nedovedu se zbavit dojmu, že ten první prototyp je tak trochu něco jako blahobyt v SSSR - všichni o něm mluví, ale nikdo ho ještě nikdy neviděl.
Bára!
Magiq
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2950
Registrován: 3-2005


Odesláno Středa, 18. července 2007 - 14:44:24   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad.Verusha: Na trolejbusu je uděláno to co je shodné s autobusem + nějakási nástavba na střeše nejspíš na výzbroj ... z diskuze SOR.
Martin_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7028
Registrován: 5-2002


Odesláno Středa, 18. července 2007 - 15:09:42   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tak já nevím co si mám myslet.

Mysli si, že článek psal novinář, který píše články o tématech, kterým nerozumí. Jinak to ani nejde.
Tajemství spokojeného života? Schopnost dokázat se radovat se z toho, co mám a netrápit se kvůli tomu, co nikdy nemohu získat.

(Lin Yutang)
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 821
Registrován: 9-2004


Odesláno Středa, 18. července 2007 - 16:06:36   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nehledě k tomu, že třetí výrobce trolejbusů je docela dost už v rámci celé Evropy, natož v České republice!
Je rozumnější v centrech měst omezovat individuální automobilovou dopravu než zde proboha jenom uvažovat o zrušení zavedených linek mhd...o zrovnoprávnění cyklistiky ve městě coby druhu dopravy ani nemluvit - pokud někam jedu, chci dojet živej a zdravej! Především v Brně...
Franta
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 362
Registrován: 9-2003
Odesláno Čtvrtek, 19. července 2007 - 00:03:27   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Fandím SoRu, protože doufám, že vyrobí trolejbus vysokou užitnou hodnotou za nízkou cenu.

Proč?? Protože bude muset, aby se uživil. Moc mu to přeji a doufám, že i v Teplicích se budou prohánět BNTr 12, nebo jak to nazve.
Snad se potom bude moci uvažovat i o trati k Intersrabu pro nízký podjezd a konečně se dostaneme "za koleje".
Přístup Hejtmana Ústeckého kraje likviduje vlaky,
Přístup primátora Teplic likviduje trolejbusy
Trollino_15
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2083
Registrován: 2-2005


Odesláno Čtvrtek, 19. července 2007 - 00:21:11   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Franta: Myslíš, že nové trolejbusy s horší jak el. výzbrojí tak zařízením pro cestující zachrání trolejbusy v Teplicích?
Nevím, jak ty, ale já nevidím žádnou souvislost s nákupem BN12T a stavbou tratě.

Jedinná výhoda bude cena, ale trolejbusy se stejnosměrným motorem už v módě moc nejsou a cena se zvedne údržbou(otázka je, kolik to napadne lidí, kteří vypisují VŘ).
Pak tady máme známé kecy o unifikaci (ikdyž to se v TP zrovna moc nenosí).

Osobně se mi bastlení trolejbusu ve firmě, která má nejbližší trolejbusové vedení v Pardubicích, vůbec nelíbí
MHD je pro lidi ! ! !
Trollino...to je vůz

Kouzlo dopravy - Stránky o VHD

ICQ: 260 116 510
Petr_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2496
Registrován: 4-2003


Odesláno Čtvrtek, 19. července 2007 - 00:44:15   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nevím, co by na vzdálenosti UO - PA bylo tak moc divnýho, Vossloh-Kiepe má troleje od fabriky podstatně dál...
Ten týpek tam pod lampou -
nezdá se mi ten ksicht!
Hned teď ke zdi s ním!

(Pink Floyd)
334
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 79
Registrován: 5-2005
Odesláno Čtvrtek, 19. července 2007 - 09:06:52   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nikdo ovšem nepochybuje, že třífázový asynchronní motor je konstrukčně jednodušší a na na údržbu levnější než obdobný motor stejnosměrný. Je ale otázka, jestli tyto výhody převáží nevýhody spočívající ve složitější (dražší) elektronice, která navíc - soudě podle vozu 24 Tr a jeho mizerných jízdních vlastností - dosud není úplně zvládnutá. Trolejbus 24 Tr má sice báječnou akceleraci, ale to je dáno výkonem motoru, nikoliv elektronikou. S plynulostí jízdy (což má dobrá elektronika zajistit) už je to mnohem horší a takové staré Tr14-ky na tom byly daleko lépe.
A proto rovněž fandím SORu. Třeba mě taky zklame (svého času jsem velké naděje vkládal i do 24 Tr), ale nevidím důvod, proč bych ho předem odepisoval, když z jeho dosavadních produktů je patrná snaha po promyšlení všech částí tak, aby výrobek tvořil maximálně funkční a efektivní celek.
A levnější trolejbus může pro dost provozů znamenat hodně. Ono když je dneska trolejbus - při rozvoji a zlevňování elektroniky proti létům minulým - skoro 2x dražší než stejný autobus, tak je to dost průšvih - dříve byla ta relace tak 6/5.
Verusha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2154
Registrován: 5-2005


Odesláno Čtvrtek, 19. července 2007 - 14:37:49   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No ano, a touto cestou se asi vydá SOR. Přišli na to, co už se ví dávno - že moderní trolejbusy a tramvaje mají pořád co nejmodernější techniku za každou cenu, aniž by se dalo jednoznačně říct - ano, to je krok kupředu. Kdyby se dneska pořád montovaly GTO trolejbusy s "klasickou" výzbrojí sestávající z pár stykačů, ta cena by byla velice příhodná, protože GTO už není nic nového. Protože ale každý dnešní trolejbus musí mít všechno úplně super, stojí to majlant a stávají se z toho bezúdržbové vozy - bez údržby nevyjedou.
Bára!
Petr_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2499
Registrován: 4-2003


Odesláno Čtvrtek, 19. července 2007 - 18:51:05   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pokud sorkaři najdou výrobce low-end výzbrojí (na úrovni doby, ale za zlomek ceny high-endu), tak s trhem v případě aplikace na NB (!) zamávají velmi slušně.

Otázkou ovšem je, jestli to postřehnou i fandovstvím nezatížení lidi z výběrovejch komisí - možná proto se v novinách objevilo, že v ČR je pouze jeden výrobce trolejbusů, když DPO propagaci trotlína staví jenom na šotouších, nikoli na novinářích, zatímco o škodiffce se ví pomalu i to, kde komu kam upadne šroubovák...
Ten týpek tam pod lampou -
nezdá se mi ten ksicht!
Hned teď ke zdi s ním!

(Pink Floyd)

Diskusní skupiny | Poslední den | Poslední 4 dny | Stromové zobrazení | Vyhledávání | Seznam uživatelů | Nápověda | Program Credits Administrace