K-report
 

Archiv do 16.listopadu 2006 Odhlásit | Diskusní skupiny | Vyhledávání
Moderátoři | Registrace | Editace profilu

Diskuse K-report » Tramvaje a metro » Názvy nových ulic po osobnostech z oblasti dopravy » Archiv do 16.listopadu 2006 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Libor_Šíma
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 45
Registrován: 5-2005
Odesláno Středa, 24. května 2006 - 15:49:52   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pro informaci zde píšu schválené názvy během 1. čtrtletí letošního roku, některé názvy navržené místopisnou komisí byly v Radě upraveny, (to jsou ty co neodpovídají zásadám pro pojmenování, které jsem v minulosti zde komentoval) nicméně takto je to závazné:

MČ Praha 4

U mýdlárny
Vychází jihovýchodním směrem z křižovatky ulic Nuselská, Michelská a U plynárny, stáčí se k východu a vstupuje do ulice U Botiče. Název připomíná zaniklou továrnu na výrobu mýdla, která stála v blízkosti těchto míst.

MČ Praha - Šeberov

Pouchova
Vychází severním a jižním směrem z ulice Hrozného západně od křižovatky s ulicí Mezi poli. Severně od ulice Hrozného slepě končí, jižně od ulice Hrozného vstupuje do Musilovy. Pavel Poucha, 1905 – 1986, mongolista,tibetolog, indolog, překladatel ze sanskrtu, tamilštiny, tibetštiny, páli, ruštiny a mongolštiny. Významná osobnost české orientalistiky.

Průškova
Vychází jižním směrem z Musilovy západně od křižovatky s Pouchovou a vstupuje do ulice V ladech. Jaroslav Průšek, 1906 – 1980, významný sinolog. Do roku 1971 působil v Orientál-ním ústavu, kde byl od roku 1952 ředitelem. Přednášel čínštinu a japonštinua zabýval se studiem čínských dějin a literatury.

Hrozného
Navazuje na západní konec ulice Hrozného a vstupuje do ulice Pouchovy. Použití stávajícího názvu i pro navazující komunikaci. Prodloužení ulice Hrozného.

Musilova
Navazuje na západní konec ulice Musilovy, prochází křižovatkami s Pouchovou a Průškovou a slepě končí. Použití stávajícího názvu i pro navazující komunikaci. Prodloužení ulice Musilovy.

MČ Praha 13

Mirešická
Navazuje na jižní konec ulice K Řeporyjím, vede jižním a jihovýchodním směrem podle Pražského okruhu a končí u podjezdu směřujícího k Jinočanům. Mirešice, jedna z někdejších vsí z okolí dnešní městské části Praha 13. Dnes součást Jinočan.

Drahelčická
Vychází východním směrem z Mirešické. Slepě končí. Drahelčice, obec patřící do okolí městské části Praha 13. Leží nedaleko západním směrem za hranicí Prahy.

Karla Kryla
Vychází západním směrem z ulice Červeňanského proti ulici Janského a vstupuje do Pařízkovy. Karel Kryl, 1944 – 1995, hudebník a básník, charismatická osobnost odporu proti komunistickému režimu.

Eberlova
Vychází jižním směrem z Petrbokovy a vstupuje do ulice Karla Kryla. JUDr. Zdeněk Eberl, 1906 – 2000, duchovní otec myšlenky zřízení Přírodního parku Prokopské a Dalejské údolí. Usilovnou a vytrvalou prací přispěl k vyhlášení parku v roce 1993.

MČ Praha - Slivenec

Vltavínová
Vychází východním směrem z ulice Višňovka jižně od ulice Granátové. Slepě končí. Název navazuje na ostatní názvy na území městské části motivované drahokamy a polodrahokamy.

Za křížkem
Vychází jižním směrem z ulice K Cikánce proti ulici U svahu, lomí se k východu a k severu a vstupuje do ulice K Cikánce. Název podle polohy ulice za starým křížem ze sliveneckého vápence. Kříž je lokální dominantou.

MČ Praha 21

Polešovická
Vychází jižním směrem z Čenovické proti Polepské a vstupuje do Čentické. Název podle obce Polešovice. Názvy podle obcí České republiky jsou v této městské části obvyklé.

Políkenská
Vychází jižním směrem z Čenovické proti Poličanské, lomí se k východu a vstupuje do Polesné. Název podle obce Políkno. Názvy podle obcí České republiky jsou v této městské části obvyklé.

MČ Praha 10

Kamelova
Vychází jihozápadním směrem z Práčské proti Hledíkové, prochází v přímém směru křižovatkou s kruhovým objezdem a ve dvou větvích okolo objízdného ostrůvku vstupuje do ulice Mattioliho. Jiří Kamel (Georgius Camelus), 1661 – 1706, český jezuita, botanik a lékárník, působil na ostrově Luzonu na Filipínách. Na jeho počest byla jedna z čajovníko-vých rostlin nazvána Camelia.


Mikanova
Vychází západním směrem z Kamelovy v místě kruhového objezdu, prochází křižovatkou s ulicí Velenovského a končí u severního konce ulice Mattioliho. Josef Gotfried Mikan, 1743 – 1814, profesor botaniky na pražské univerzitě, od roku 1798 rektor univerzity. Na jeho podnět byla v roce 1775 na pozemku bývalé jezuitské zahrady založena první pražská univerzitní botanická zahrada.

Mattioliho
Vychází západním a východním směrem z jižního konce Kamelovy. Východním směrem slepě končí, západním směrem prochází křižovatkou s ulicí Velenovského, lomí se k severu a končí u západního konce Mikanovy. Petr Ondřej Mattioli, 1501 – 1577, lékař a botanik. Autor nejslavnějšího herbáře, česky vydaného v roce 1562 a 1596. Na území Čech popsal několik druhů rostlin a publikoval odborná pojednání.

Velenovského
Vychází jižním směrem z Mikanovy a vstupuje do ulice Mattioliho. Josef Velenovský, 1858 – 1949, profesor botaniky na Univerzitě Karlově v Praze. Významný botanik a mykolog přelomu 19. a 20. století.

MČ Praha 15

Evy Olmerové
Vychází jihozápadním směrem z Lochotínské východně od křižovatky s Dýšinskou, prochází křižovatkou s ulicí R.A.Dvorského, stáčí se k jihu a slepě končí. Eva Olmerová, 1934 – 1993, jedna z nejvýznamnějších českých jazzových osobností. Kromě jazzu zpívala i country, šansony a trampské písně. Významně se zapsala do hudební historie.

R.A. Dvorského
Vychází jihovýchodním směrem z ulice Evy Olmerové, slepě končí. Rudolf Antonín, 1899 – 1966. Skladatel, kapelník, klavírista, zpěvák, herec a nakladatel. Umělecky vystupoval pod jménem R.A. Dvorský.

MČ Praha - Kolovraty
Kupkova
Vychází jihovýchodním směrem z křižovatky ulic K poště a K Říčanům, prochází křižovatkou s Preislerovou a vstupuje do Donátské. František Kupka, 1871 – 1917, moderní malíř, grafik a ilustrátor. Patřil k malířům, kteří začali roku 1900 prosazovat nefigurální a abstraktní malbu. Autor teoretického díla Tvoření v umění výtvarném. Dnes světově uznávaný malíř.

Preislerova
Vychází jihozápadním směrem z Kupkovy, prochází křižovatkou s Lolkovou a Kotíkovou a vstupuje do Šetelíkovy. Jan Preisler, 1872 – 1918, český malíř, grafik a ilustrátor, výrazný představitel českého moderního umění přelomu 19. a 20. století. Kromě malbě obrazů se věnoval dekorativním pracem v interiérech a ilustracím literárních děl českých umělců.

Kotíkova
Vychází jihovýchodním směrem z ulice K Říčanům, prochází křižovatkou s Preislerovou a vstupuje do Donátské. Pravoslav Kotík, 1889 – 1970, český malíř, grafik a ilustrátor ovlivněný fauvismem a expresionismem. Spoluzakladatel Sociální skupiny, která obracela pozornost k námětům periferie a velkoměstského folkloru.

Lolkova
Vychází jihovýchodním směrem z ulice K Říčanům jižně od Kupkovy a vstupuje do Preislerovy. Stanislav Lolek, 1873 – 1936, český malíř, významný představitel školy J.Mařáka, známý svými lesními a mysliveckými náměty a krajinomalbami.

Šetelíkova
Vychází jihovýchodním směrem z ulice K Říčanům jižně od Kotíkovy, prochází křižovatkou s Preislerovou a vstupuje do Donátské. Jaroslav Šetelík, 1881 - 1955, český malíř známý svými pražskými motivy. Poprvé vystavoval v roce 1901 pohled na Prahu s názvem „Zima“. Později vytvořil pohledů na Prahu v různých ročních obdobích celou řadu.

Donátská
Vychází severovýchodním a jihozápadním směrem z východního konce Kupkovy, severovýchodně od Kupkovy slepě končí, jihovýchodně prochází křižovatkou s Kotíkovou a Šetelíkovou, jižně od křižo-vatky se Šetelíkovou navazuje na pěší komunikace. Název podle barokní sochy sv. Donáta nacházející se nedaleko. Socha patří k pozoruhodnostem Kolovrat.

MČ Praha - Dubeč
Kalašova
Vychází severním směrem z křižovatky ulic Starodubečské, Městské a U hodin a vstupuje do ulice V křížkách. Antonín Kalaš, starosta Dubče v letech 1903 až 1919.
M_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2065
Registrován: 6-2002


Odesláno Středa, 14. června 2006 - 09:11:01   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Libor_Šíma: Ke květnové diskusi o Malletovi přidávám obrázek:
Via Carlo Ghega
A není to nějaká místní cesta od depa k lesu, ale hlavní ulice od koncového nádraží Ghegovy Jižní dráhy.
Monika Kosova
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.177.123.225
Odesláno Sobota, 19. srpna 2006 - 20:51:11   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tak už je ta ulice na letišti pojmenovaná?
Libor_Šíma
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 46
Registrován: 5-2005
Odesláno Pondělí, 21. srpna 2006 - 11:34:24   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pojmenování je připraveno - měla by to být Shengenská. Otázkou je, kdy to bude v Radě projednáno, neb jsou ještě dovolené.
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 25046
Registrován: 4-2003


Odesláno Pondělí, 21. srpna 2006 - 20:16:50   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Doplnění výše avizovaného:
Karel Kryl má v Praze svou ulici
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova

World Jumping Day: www.worldjumpday.org
Libor_Šíma
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 47
Registrován: 5-2005
Odesláno Úterý, 22. srpna 2006 - 11:25:05   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tak tak, snad jenom doplním, že ulice se původně měla jmenovat zcela jednoduše Krylova, ale přímo při projednávání v Radě HMP se rozhodlo, že je to málo "reprezentativní" a název byl upraven na Karla Kryla (bez ohledu na stanovisko místopisné komise). Z právního hlediska se už ta ulice jmenuje půl roku, včera jen došlo ke slavnostnímu odhalení.
Quex
Administrátor

Číslo příspěvku: 3615
Registrován: 5-2002


Odesláno Středa, 23. srpna 2006 - 21:08:29   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

L.Š.: Můžeš se mi podívat, kdy byla přejmenována část Starostrašnické na Ke Strašnické a jaký k tomu byl důvod, když nedaleká Gutova je taky již dávno stavebně rozdělena? A co znamená ten název? To jako ke Strašnické silnici (v lepším případě) nebo ke stanici metra (v horším případě)? Nevíš, jaké bylo stanovisko místopisné komise v tomto případě?
Otto Bismarck rytíř síly
kráčí pilně k svému cíli
Strašničák
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.195.125
Odesláno Pátek, 25. srpna 2006 - 13:09:21   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Než L.Š. odpoví: Můj názor je, že to znamená k metru Strašnická (přejmenováno v době stavby metra + píše se tam velké S). A v tom, že jedna přerušená ulice má dva názvy a druhá jeden, bych zvláštní záměr nehledal.
Libor_Šíma
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 48
Registrován: 5-2005
Odesláno Čtvrtek, 31. srpna 2006 - 12:11:53   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pro Quexe, byl to rok 1993, v té době sice už místopisná komise existovala (to od r.1991, poté co nahradila tzv. Nezávislou skupinu pro pojmenování ulic), ale zápisy z ní jsou už uloženy v archivu na Chodovci. Já nejsem pamětník, členem komise jsem od r. 2001. Takže můžu čerpat jenom z usnesení tehdejší Rady ZHMP, kde se píše:"Nový název podle směru k ulici Starostrašnické".
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 7210
Registrován: 5-2002


Odesláno Neděle, 03. září 2006 - 18:23:40   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Můžete mi někdo říct, z jaké doby je tahle tabule na Vyšehradě?

 
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Pawel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 892
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 03. září 2006 - 21:23:02   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

těchdle cedulí je po praze celkem dost... jinak se připojuji se stejnou otázkou:-)
Syverin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 461
Registrován: 5-2002


Odesláno Neděle, 03. září 2006 - 23:28:35   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Široce řečeno z doby, kdy se Velká Praha dělila na 19 - 20 obvodů označených římskými čísly. Takže cca 1922 - 1949. Blíž to asi fakt nejde.

A takových cedulí je po Praze ještě dost, namátkou tuším třeba na Právnické fakultě, kde je poválečná s názvem ulice 17. listopadu.
Kucíí, víte, ona je pravda ale úplně někde jinde
Quex
Administrátor

Číslo příspěvku: 3639
Registrován: 5-2002


Odesláno Pondělí, 04. září 2006 - 08:04:44   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

McBain: Podle mě jednoznačně 1945 - 1949. Dřívější datum je vyloučeno, protože předválečné tabule byly důsledně nahrazeny dvojjazyčnými protektorátními a ty potom znovu hromadně těmito. Po roce 1949 už bylo 16 obvodů a podoba, jako známe dnes.
Taky je zajímavé sledovat výskyt protektorátních tabulek s čp. - v Libni vím o dvou, kde je pořád napsáno Lieben/Libeň...
Otto Bismarck rytíř síly
kráčí pilně k svému cíli
Syverin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 462
Registrován: 5-2002


Odesláno Pondělí, 04. září 2006 - 08:50:25   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

OK, za desinformaci se omlouvám, s důslednou náhradou za protektorátu jsem nepočítal.
Kucíí, víte, ona je pravda ale úplně někde jinde
Libor_Šíma
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 49
Registrován: 5-2005
Odesláno Pondělí, 04. září 2006 - 11:32:37   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ano, pokud to není kopie, tak je to originál z let 1945 - 1949, Vyšehrad byl Praha VI. Zajímavostí je to, že tyto cedule se nahrazovaly a nahrazují jen při jejich nečitelnosti, ztrátě a pod. Žádná hromadná výměna po roce 1949 nebyla a ani nebude. Zajímavé je, že nejvíce těchto cedulí bylo dle dobových materiálů odstraněno v srpnu 1968 z důvodů matení sovětů a jejich zpětná instalace (již do nové podoby) trvala několik let.
Libor_Šíma
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 50
Registrován: 5-2005
Odesláno Pondělí, 04. září 2006 - 11:44:29   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Abych nezapomněl, zasílám nové názvy schválené minulé úterý:

MČ Praha 1

park Rosh-Ha´ayin
Zelená plocha v Dušní ulici severně od křižovatky s Širokou a Vězeňskou. Leží na parcelách č. 1045/3 (Staré Město) a 101/2 (Josefov). Rosh-Ha´ayin, izraelské město vzdálené asi 30 km jihovýchodně od Tel Avivu.

MČ Praha 3, Praha 8

Pod plynojemem
Navazuje na ulici Pod plynojemem tak, že za severovýchodním zalomením opouští obloukem směrem k jihu původní trajektorii, kde komunikace zanikla a vstupuje do ulice Pod Krejcárkem. Přenesení stávajícího názvu ze zaniklé komunikace na novou komunikaci.

MČ Praha - Újezd

V potocích
Vychází východním směrem z ulice K motelu jižně od křižovatky s ulicí K mostu.Slepě končí.Název podle starého místního pojmenování.

Na Formance
Vychází jižním směrem z Formanské východně od křižovatky s ulicí Na cípu.Slepě končí. Název podle starého místního pojmenování.

K habru
Vychází západním směrem z ulice Josefa Bíbrdlíka severně od křižovatky s Formanskou. Slepě končí.Název podle směřování ulice.

MČ Praha - Libuš

Okrová
Vychází východním směrem z jižního konce Šátalské, lomí se v pravém úhlu k severu a slepě končí. Název podle barvy domů v této ulici.

MČ Praha 11

Husníkova
Vychází severovýchodním směrem z Klíčovy, prochází křižovatkou s Knovízskou a vstupuje do Babické.Jakub Husník, 1837 – 1916, český malíř, podnikatel a vynálezce v oboru polygrafie.

Babická
Vychází severozápadním směrem z Husníkovy východně od křižovatky s Klíčovou, rozvětvuje se v kolmou příčku která na obou koncích slepě končí. Babice, obec u Říčan.

Knovízská
Vychází severozápadním směrem z Husníkovy a vstupuje do křižovatky Blažimské a Čenětické.Knovíz, obec u Slaného známá archeologickými nálezy z doby mladší a pozdní doby bronzové.

MČ Praha 5

Leitzova
Vychází západním směrem z ulice Pod Kotlářkou severně od ulice Ke Kotlářce.Slepě končí.Albert Leitz, 1854-1916, konstruktér, který položil teoretické i praktické základy třískového obrábění kovů.

Smrčinská
Vychází jihozápadním směrem z Podbělohorské a slepě končí u vjezdu do transformační stanice.Název podle pohoří Smrčiny, které se nachází v západních Čechách.

Na Císařce
Vychází severozápadním směrem ze Smrčinské a končí v obytném souboru Císařka I.Název podle hospodářské usedlosti Císařka.

MČ Praha - Nebušice

K cíli
Vychází východním směrem z Tucho-měřické proti západnímu rohu parcely č. 233, za křižovatkou s ulicí K vodárně se stáčí k severu, dále se stáčí k východu a končí na východní hranici parcely č. 1270.Vžitý název používaný podle staršího domu, který se nachází ve východní části komunikace a na průčelí má nápis U cíle.

MČ Praha 6

Naardenská
Vychází východním směrem z křižovatky ulic U kolejí a Krajní, vede podél náspu železniční trati, před Litovickým potokem se lomí k jihozápadu, dále se obloukem stáčík západu a vstupuje do křižovatky ulicKrajní a Rybničné.Naarden, nizozemské město. Místo posledního odpočinku J.A. Komenského.

Pod valy
Vychází severním směrem z ulice Na valech západně od Tychonovy a vstupuje do ulice Milady Horákové.Stejný motiv pojmenování jako u přilehlé ulice Na valech podle nedalekého barokního opevnění.

Schengenská
Vychází ve dvou větvích ze západního zalomení Aviatické směrem jihozápadním, lomí se k jihovýchodu, obloukem se stáčí k severovýchodu a k severu a vstupuje do Aviatické. Schengen, lucemburské městečko, kde byly 14.6.1985 uzavřeny dohody významné pro evropskou integraci.

MČ Praha 8

Rohanské nábřeží
Navazuje na východní konec Rohanského nábřeží a končí v křižovatce se Šaldovou. Použití stávajícího názvu i pro navazující komunikaci, prodloužení Rohanského nábřeží.

MČ Praha 14

Bojínková
Vychází severovýchodním směrem z Peluškové v jejím zalomení a vstupuje do Světské Bojínek luční (Phleum pratense), vytrvalá tráva z čeledi lipnicovitých.

MČ Praha 9

Zubrnická
Vychází severovýchodním směrem z ulice Nad šestikopy mezi ulicemi Na Proseku a Proseckou, prochází křižovatkou s Trmickou a Libočanskou. Slepě končí.Zubrnice, obec v severních Čechách.

Trmická
Vychází jihovýchodním směrem z ulice Na Proseku proti ulici U proseckého kostela, prochází Zubrnickou a vstupuje do Prosecké. Trmice, obec v severních Čechách.

Libočanská
Tvoří kolmou příčku mezi ulicemi Na Proseku a Zubrnickou severovýchodně od Trmické. Libočany, obec v severních Čechách.

Valečovská
Vychází jihovýchodním směrem z Litoměřické proti Veltruské a vstupuje do ulice Na vyhlídce proti ulici U prosecké školy. Valečov, hrad v Českém ráji.

Zakšínská
Vychází západním směrem ze Zásadské severně od Lovosické. Slepě končí. Zakšín, obec v severních Čechách západně od Dubé.


MČ Praha 20

Zárybnická
Vychází jižním směrem z ulice Bratranců Veverkových východně od ulice Ke starým rybníkům. Slepě končí. Název podle populární osobnosti České televize.

MČ Praha - Křeslice

Za Vlasačkou
Vychází východním směrem z ulice K Čestlicům jižně od křižovatky ulicK Čestlicům a Na Vlasačce.Název vychází ze starého místního pojmenování.

MČ Praha - Dubeč

U Lázeňky
Navazuje na západní konec uliceU Lázeňky. Prochází křižovatkou s ulici U staré studánky, stáčí se k jihu a vstupuje do ulice K pramenu.Použití stávajícího názvu i pro navazující komunikaci. Prodloužení ulice U Lázeňky.

Stinkovská
Vychází severním směrem ze západní části ulice U Lázeňky, rozdvojuje se v kolmou příčku do tvaru písmene T.Název podle rybníka, který se nacházel nedaleko.

Rezedová
Vychází západním směrem z jižní částiulice V Kališti. Slepě končí.Rezeda - rod dvouděložných rostlin z čeledi rezedovitých. Je známo asi 50 druhů. V České republice jsou 3 druhy domácí a 2 druhy zplanělé.


Přejmenování veřejného prostranství

MČ Praha - Čakovice

Červený mlýn U Červeného mlýnku

Použití stávajícího názvu i pro navazující komunikaci. Prodloužení ulice U Červeného mlýnku.
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.94.242
Odesláno Pondělí, 04. září 2006 - 12:27:20   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Zejména ta Zubrnická potěšila.
Vratislav
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 143
Registrován: 1-2004
Odesláno Pondělí, 04. září 2006 - 14:13:22   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mě zase nepotěšila Zárybnická. Není to spíš z polohy ulice "za rybníky"? (místní název okolí a blízké ulice je "U starých rybníků" a v blízkosti dva rybníky jsou).
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.94.242
Odesláno Pondělí, 04. září 2006 - 15:22:03   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No, on by si svou ulici zasloužil i dosud žijící hornický historik Dr. Emil Zárybnický, který dříve působil v NTM, nyní činovník Hornické matice Slezsko-moravsko-české www.volny.cz/hornicka.matice/ Tak si můžete myslet, že je pojmenována podle něho.
Libor_Šíma
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 51
Registrován: 5-2005
Odesláno Pondělí, 04. září 2006 - 15:44:22   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Kauza Zárybnická: Díky, potěšili jste mě, já to tam dal, protože jsem si chtěl ověřit, jestli to někdo čte, nebo jestli nedělám zbytečnou práci.
Takže díky za reakci a snad jsem nikoho nenaštval.
Jinak ulice je samozřejmě podle směru k rybníkům.
Vratislav
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 144
Registrován: 1-2004
Odesláno Pondělí, 04. září 2006 - 18:07:21   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Libor_Šíma: Nenaštval, dostal.
Pawel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 894
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 04. září 2006 - 20:15:06   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Libor šíma: dobrej vtípek :-)
jinak ale nechápu tu Husníkovu - vždyť tak se jmenuje ulice (teda spíš parkoviště) na Praze 13 u stanice metra Hůrka..??

Quex: nebylo by prosím foto (Libeň/Lieben)? nebo alespoň napsat místo výskytu? děkuji!

(Příspěvek byl editován uživatelem pawel.)
Quex
Administrátor

Číslo příspěvku: 3641
Registrován: 5-2002


Odesláno Pondělí, 04. září 2006 - 21:49:35   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pawel: Foto po ruce nemám, ale jedna byla ve Voctářově ulici, na zdi průmyslového areálu hned naproti bývalým garážím Libeň - vzhledem k totální demolici tamtéž je otázka, zda je tam ještě.
Druhá je tutově na svém místě, a to na brance rodinného domku v oblasti Slovanky, kousek od židovského hřbitova - buď ulice Společná nebo Na Dílcích, přesné čp. si nepamatuji.
Tak doufám, že se L. Šíma do věci teď nevloží a nebude iniciovat pokutování vlastníků...
Jinak ještě k tabulkové archeologii - zkuste se někdy projít po Jahodnici v Kyjích, mezi rodinnými domky - samozřejmostí jsou zde čísla orientační s názvy ulic jako "28. října", "Nerudova" z doby před rokem 1968, před připojením k Praze...
Otto Bismarck rytíř síly
kráčí pilně k svému cíli
Hnidopich
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 286
Registrován: 6-2004
Odesláno Úterý, 05. září 2006 - 21:00:53   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Libor Šíma:

Koukám, že místopisná komise vesele pokračuje v ignorování pravidel pravopisu a mate občanstvo, které neví, na čem je a komu má věřit... Byl by takový problém se alespoň zhruba shodnout na používání jednotného způsobu psaní jmen ulic? Buď se podřídit nebo přesvědčit Ústav pro jazyk český?
Quex
Administrátor

Číslo příspěvku: 3642
Registrován: 5-2002


Odesláno Úterý, 05. září 2006 - 22:00:28   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Hnidopich: Však dělá dobře, nová pravidla českého pravopisu (ohledně psaní velkých písmen) jsou otřesná a slušný člověk by je měl ignorovat...
Otto Bismarck rytíř síly
kráčí pilně k svému cíli
Syverin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 465
Registrován: 5-2002


Odesláno Úterý, 05. září 2006 - 22:45:13   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Quex: to je věc názoru. Vysvětlujte to někomu, kdo jiná, než ta současná pravidla nezažil :-). Na druhou stranu se musím přiznat, že považuji za otřesná a důsledně ignoruji současná pravidla o psaní s/z ve slovech přejatých :-)
Kucíí, víte, ona je pravda ale úplně někde jinde
Hnidopich
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 288
Registrován: 6-2004
Odesláno Středa, 06. září 2006 - 02:35:24   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Quex:

Je to Váš názor, ale ne platná pravidla. Ostatně také nová pravidla pro provoz na silnicích neznějí úplně dobře, jsem zvědav, až se vrátím domů, co mě čeká. Ale ignorovat pravidla není cestou změny. Systémové řešení je úprava pravidel.

Přístup místopisné komise je bohužel v tomto ohledu nešťastný a skutečně způsobuje praktické komplikace občanstvu a firmám, kteří mají tu smůlu, že na podobné ulici bydlí.

Syverin:

Obvykle jsou snad povolena dubleta.

Jazyk se vyvíjí, to je přirozené. A obvykle se zjednodušuje, to je také přirozené. Psaná podoba po čase ustupuje mluvené, to je také přirozené. :-) A ne vždy se mi to líbí, např. některé nešvary obecné češtiny. Nemluvě o tom, že i po letech života ve středních Čechách mi pořád trhá uši, jak lidé nerespektují asimilaci znělosti zejména ve spojení "sh". Děsím se dne, kdy se budeme "schledávat" a "schromažďovat".

V každém případě, úřad by měl pravidla respektovat.
Quex
Administrátor

Číslo příspěvku: 3644
Registrován: 5-2002


Odesláno Středa, 06. září 2006 - 08:50:51   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Syverin: To souhlasím, ona ta "nová" pravidla jsou již z roku 1993, a to někteří zde diskutující ještě nebyli na světě...

Hnidopich: Já prostě nehodlám akceptovat tak zrůdnou podobu psaní názvů ulic, jako např. "U Trati" místo "U trati" apod. Nemá to vůbec žádné historické opodstatnění, pouhý fakt, že se někdo není schopen naučit tato poměrně složitá pravidla neznamená, že se kvůli tomu zjednodušují a vulgarizují pravidla českého pravopisu.
A proto se mi líbí, že Praha pokračuje v zažité tradici pravopisné podoby ulic a nepodrobuje se tomuto podivnému způsobu.
Jinak souhlas se Syverinem, psaní s/z je dnes opravdu otřesné, sice je povolena ve většině případů i podoba se "s", ale stále častěji čteme "konkurz", "pulz" - z toho mi naskakuje husí kůže. Doslova špatně se mi dělá ze slov jako "renezance", "socializmus" - to už je opravdu primitivismus - proč pak nezavést rovnou i "kozmetiku" a "kozmonauty", jako Slováci?
Otto Bismarck rytíř síly
kráčí pilně k svému cíli
Libor_Šíma
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 52
Registrován: 5-2005
Odesláno Středa, 06. září 2006 - 10:50:29   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Zatím při všech volebních obdobích po roce 1993, kdy platí nová pravidla úřadující Rada HMP rozhodla, že se přejmenovávat ulice podle nových pravidel nebudou. Ono totiž nejde jenom o to začít psát jinak, ono je totiž nutné veřejná prostranství i přejmenovat, neboť mimo jiné tzv. celostátní adresní systém přesně rozlišuje, zda je použito malé či velké písmeno. Pokud by tedy došlo k přejmenování podle nových pravidel, znamenalo by to i výměnu nejen ve všech registrech a pod, ale i výměnu všech dokladů, na kterých se rozlišují malá a velká písmena.
Druhým důvodem, proč se ulice zatím nikdo nerozhodl přejmenovat je i historická podoba, neboť tím, že se pravidla zdánlivě zhjednodušila, zároveň sterilizovalo historický původ místa. Vemte si např. ulici Na můstku, její původ je podle můstku, který vedl již od 13. stloletí přes příkop staroměstského opevnění a jeho podoba byla doložena při jeho nálezu při výstavbě metra. Pokud bych psal Na Můstku, tato historická podoba vymizí, protože tím bude 99% lidí myslet, že se ta ulice jmenuje podle stanice metra Můstek.
A navíc problém pravopisu není jen u malých písmen, pokud bychom se měli řídit názorem p. Hnidopicha, museli bychom přejmenovat i ulici U jinonického rybníčka na rybníčku.
Koho zajímá, jak je to s přejmenováváním ulic v Česku, koukněte se na www.psc.cz a zadejte si třeba ulici pod lesem a uvidíte, která města, obce (městyse) přejmenovaly a která ne.}
Syverin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 467
Registrován: 5-2002


Odesláno Středa, 06. září 2006 - 19:45:29   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

OT

Quexi, jako ročník 1986 vím, o čem mluvím :-)

Já osobně si myslím, že by se mělo řešit mnoho jiných věcí než takové malichernosti jako psaní velkých písmen. Třeba si uvědomte, kolik lidí má dnes problémy s obyčejnými čárkami mezi větami, nebo je radši nepíše vůbec. Zatímco velká písmena nebo spodoba znělosti nemají na srozumitelnost psaného projevu zásadnější vliv, o čárkách se to rozhodně říct nedá :-(

end OT

Kucíí, víte, ona je pravda ale úplně někde jinde
Vejce_zářícího
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 115
Registrován: 9-2005


Odesláno Středa, 06. září 2006 - 20:22:11   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

park Rosh-Ha´ayin
Zelená plocha v Dušní ulici severně od křižovatky s Širokou a Vězeňskou. Leží na parcelách č. 1045/3 (Staré Město) a 101/2 (Josefov). Rosh-Ha´ayin, izraelské město vzdálené asi 30 km jihovýchodně od Tel Avivu.


Čím je Rosh-Ha´ayin tak významný? A jak se to správně čte?
Hnidopich
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 289
Registrován: 6-2004
Odesláno Středa, 06. září 2006 - 20:44:17   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ale já neříkám, že nechápu Vaše důvody, já jsem také do značné míry staromilec a zpátečník, ale to nic nemění na faktu, že pravidla jsou pravidla... A když ne úřad, kdo si z nich pak má něco dělat?

Specificky LŠ: přesně tohle nová pravidla upravují. Pokud nejste místní dost těžko se to dá odhadovat. Jak mám tušit, že "K habru" se jmenuje podle stromu, který tam stojí (a ne třeba podle rybníka Habr), zatímco "U Červeného mlýnku" se nejmenuje podle historického červeného mlýnku, který se v těch místech nachází/nacházel...

Váš argument postrádá validitu v tom smyslu, že jsem se zejména pozastavoval nad skutečností, že místopisná komise porušuje pravidla pravopisu u nových názvu. Nemluvil jsem o přejmenovávání a komplikací s tím spojených, i když i to by postupně nebylo od věci...

Současný stav také působí nejasnosti a úřední komplikace. Praktický příklad. Má manželka pracuje ve firmě, která své sídlo přesunula do ulice "Na můstku". Po příslušných průtazích a čekání se dočkali změny v obchodním rejstříku ve verzi podle místopisné komise. Ozvali se na obchodní soud, že je to špatně (netušili, že úřad si vesele svévolně ignoruje pravidla) a žádali opravu, aby nebyli za ignoranty, co nezaznamenali změnu pravidel a ani neumí správně napsat své sídlo. Po pár měsících se dočkali nového zápisu, podle pravidel pravopisu... Když jsem je později seznámil se stanoviskem místopisné komise, že pravidla jsou příliš pokroková a není dobré se jim věnovat pozornost, tak už to znovu neměnili, protože na to prostě neměli nervy. Sídlí tedy v ulici "Na Můstku, Praha 1", což je správně česky, ale úředně takové místo neexistuje.

Obecně je snad celkem jedno, co si 99% lidí myslí o původu názvu (jako by na to velká/malá písmena měla vliv, schválně se jich můžete jít zeptat, proč se ta ulice tak jmenuje... a jak by to napsali :-) ), když to 99% lidí bude umět správně napsat.

Jak pravím, chápu Vaše zanícení pro čistotu a historicitu jazyka a místopisu, ale obávám se, že sestromužům, klapkobřinkostrojům a nosočistoplenám již odzvonilo. Jazyk je živý a proměnlivý, ať se nám to líbí nebo ne. A věřte mi, opravdu mi chybí aorist i imperfektum... (už jenom kvůli tomu, že by to usnadnilo překlad některých jazyků, nehledě na bohatší možnosti projevu)

Syverin:

Spodoba nemá (a těžko může mít) vliv na srozumitelnost psaného textu. Ovlivňuje však mluvený projev. Jestliže je řeč o [schormáždění], znamená to, že tam se tam lidé shromáždili nebo že tam zchromli?
Syverin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 468
Registrován: 5-2002


Odesláno Středa, 06. září 2006 - 21:03:57   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Hnidopich: samozřejmě má vliv na kvalitu mluveného slova, ale tady na psaném diskuzním fóru to asi ještě nenapadlo nikoho řešit. Jinak jako rodilý Pražan upřednostňuji tu nespisovnou formu, ačkoliv vím, že existuje (a Moravané ji dokonce používají:-) forma spisovná....
Kucíí, víte, ona je pravda ale úplně někde jinde
Pawel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 900
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 07. září 2006 - 00:33:14   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

hm, nás teda na fonetice učili, že "sh" se vyslovit nedá a proto "sch" je správně, zatímco moravské "zh" špatně. to je asi tak, jako by vás někdo nutil říkat "v ? okne". což s rázem nejde, pak by to muselo být "vokně", a to je taky chybně. proto "f ? okně".

(míra OT nabírá nevídaných rozměrů:-))
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 25400
Registrován: 4-2003


Odesláno Čtvrtek, 07. září 2006 - 02:05:09   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A věřte mi, opravdu mi chybí aorist i imperfektum... (už jenom kvůli tomu, že by to usnadnilo překlad některých jazyků, nehledě na bohatší možnosti projevu)

Možnosti ano, ale obávám se, že by se těmto jazykovým prostředkům nedostávalo náležitého využití, tedy že by přirozený vývoj stejnak směřoval k současnému stavu.
Ostatně i v jazyce Shakespearově se již např. s takovým předbudoucím časem moc nesetkáme a v současnosti jsou v běžné mluvě stále méně využívány i jiné časy.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova

World Jumping Day: www.worldjumpday.org
Quex
Administrátor

Číslo příspěvku: 3649
Registrován: 5-2002


Odesláno Čtvrtek, 07. září 2006 - 08:05:12   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pawel: V Praze se říká "ve vokně"...
Otto Bismarck rytíř síly
kráčí pilně k svému cíli
Hnidopich
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 291
Registrován: 6-2004
Odesláno Čtvrtek, 07. září 2006 - 09:16:25   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pawel:

To si ani nevšimli, že si v jedné větě protiřečí. :-) Nejde to vyslovit, ale na Moravě to vyslovují špatně [zh]. Možná žiji v bludu, ale celkem jsem doufal, že pravidla výslovnosti umožňují (jako ústupek obecné češtině :-) ) obě podoby.

Za nesprávný (hyperkoretní) moravismus se snad považuje vyslovování "j" v jsem... Tolik mé chatrné a utržkovité paměti...

Vejce_zářícího:

Když už jsme u toho, co se dá vyslovit a co ne, tak vězte, že pokud nejste kovaný v některém semitském jazyce (a nemáte patřičně navyklá mluvidla), tak to prostě nevyslovíte, protože tam máte hrdelní hlásku "`ajin" (bohužel vložený UTF-8 znak se nezobrazil správně), která je pro našince opravdovým oříškem. Asi jako pro Pražana [zh]. :-)
Vejce_zářícího
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 116
Registrován: 9-2005


Odesláno Čtvrtek, 07. září 2006 - 09:37:53   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

že pokud nejste kovaný v některém semitském jazyce (a nemáte patřičně navyklá mluvidla), tak to prostě nevyslovíte

To je skutečně vynikající. Ani to raději v rámci tzv. politické korektnosti nehodlám dál komentovat.
Libor_Šíma
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 53
Registrován: 5-2005
Odesláno Pátek, 08. září 2006 - 14:28:35   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pro Pawla: Husníkova je kolektivní omyl místopisné komise, který se stane max. jednou za 10 let.
Praha 11 zaslala návrh na pojmenování 3 ulic a navrhla názvy Babická, Knovízská a U chodovského dvora. Zatímco první dva názvy jsme v komisi odsouhlasili (názvy středočeských obcí zde mají tradici) třetí název jsme odmítli s tím, že v těchto místech žádný chodovský dvůr nikdy nebyl. Praze 11 jsme to takto sdělili a oni vzápětí navrhli Husníkovu podle malíře Husníka. K tomu jsme nic nenamítali. Bohužel nikdo z nás neprovedl onu nutnou základní kontrolu duplicity. No a tak je nyní připravna revokace a název Husníkova bude nahrazen jiným, ulice by měla být Pyšelská.

Pro Vejce: město Rosh-Ha áyin je družební město s Prahou 1. Praha 1 chtěla, aby se na památku této družby pojmenogvalo nějaké veřejné prostranství. Zvolili jsme parčík, protože nikdo nebude muset mít takovou adresu v občance, nebude se vyrábět ani cedule, jen Praha 1 umístí do tohoto parku pamětní desku.

Pro Hnidopicha: návrh, že by staré ulice zůstaly psané podle starého pravopisu a nové již byly podle nového je snad ten nejstrašnější. Představa, že v Praze bude ulice např. U jezera a třeba Nad Jezerem mě děsí, to by byl skutečný guláš. Jak by se pak řešilo prodloužení ani netuším, třeba teď se pojmenovával nový úsek Pod plynojemem. Pokud bychom přijalo takové pravidlo, půl ulice by bylo Pod plynojemem a půl Pod Plynojemem.
Teleke_z_tölökö
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 26
Registrován: 2-2005
Odesláno Pátek, 08. září 2006 - 14:42:41   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

psané podle starého pravopisu U jezera a třeba Nad Jezerem
A co třeba podle jesstě starssjho prawopisu - U Gezera
Ano, v pérdeli. Přesně tak, milý příteli...
Hnidopich
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 293
Registrován: 6-2004
Odesláno Pátek, 08. září 2006 - 22:26:21   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

LŠ:

Tak to napište rovnou, že nechcete a na pravidla z vysoka s....e, protože jste mnohem chytřejší, než ti tupci z Ústavu pro jazyk český... Samozřejmě, že když vím, co chci doložit, tak si zpětně důvody najdu.

Pouze jsem si dovolil konstatovat, že pravidla je (zejména ze strany úřadu) vhodné dodržovat (včetně+ příkladu, jak jejich ignorance může způsobovat občanům a firmám v životě zmatek). Řeknete, že přejmenování je moc složité a zmatečné. Navrhnu nepřejmenovat vše najednou. Namítnete, že nepřejmenovat je moc složité a zmatečné. Kdyby byla vůle, byla by i cesta. Příklady, které uvádíte, lze řešit individuálně: dobrý kandidát na přejmenování původní ulice okamžitě, ustoupit u nového dočasně od pravidel...

Ještě k historickému argumentu: asi bychom měli vážně začít zvažovat psát prahu s malým "p", protože podle legendy se odkazuje k historicky existujícímu prahu... také ústí by nemělo pozbýt významu stát se prachsprostým vlastním jménem, když tam skutečně ústí nebo ústila řeka. Nesmíme také zapomenout na lhoty, brody, hradiště...

Pan hrábě:
Máte pravdu, ale lidé jsou obvykle fascinováni milosti nedávnější, kterou extrapolují dál do (mylného) pocitu, vždy takhle to vždy bylo (od vzniku vesmíru) a musí být, aby to bylo správně. Aktuálně velká část populace žije v době moderní, to jest někde kolem přelomu 19. a 20. století, což je mj. důvodem úletů nejen jazykových.
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 25510
Registrován: 4-2003


Odesláno Pátek, 08. září 2006 - 23:10:01   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Já bych z toho opravdu nedělal takový problém. U nových pojmenování bych se ale pravopisu držel.
Spíš mne vytočilo do nepříčetnosti, když jsem viděl na dresech reprezentů jména psaná s malým písmenem. Opravdu nechápu, co tím kdo sleduje, vypadá to odporně
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova

World Jumping Day: www.worldjumpday.org
Bobyk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4789
Registrován: 1-2005


Odesláno Pátek, 08. září 2006 - 23:31:03   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

MZ: Ale zaujme to, to je to celé. Uvidíš to a začneš si podvědomě toho dresu (a reklam na něm)všímat víc. O nic víc nejde, jen o prachy a bussiness

Hmidopich: Radši budu špatně vyslovolat [:zhromáždění:], než bych říkal roščílilo, poščítat, ščeštiny apod... To mi rve uši (podobně, jako viď, ale to je spisovně, s tím jsem se smířil)
ICQ: 321725091

Tabulka nejvyšších spatřených RZ
Libor_Šíma
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 54
Registrován: 5-2005
Odesláno Středa, 13. září 2006 - 10:08:30   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Od včerejšího dne se ulice v Praze 11 omylem pojmenovaná Husníkova jmenuje Pyšelská.
Quex
Administrátor

Číslo příspěvku: 3680
Registrován: 5-2002


Odesláno Středa, 13. září 2006 - 10:35:37   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jak omylem pojmenovaná? Mimochodem, jak to nakonec dopadlo v cause Malletova alias Mallothova?
Otto Bismarck rytíř síly
kráčí pilně k svému cíli
Libor_Šíma
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 55
Registrován: 5-2005
Odesláno Středa, 13. září 2006 - 15:26:58   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pro Quexe: vysvětlení je výše (8. září) v mém příspěvku.
Co se týká Malletovy ulice, tak tento název nyní už nikdo nezpochybňuje, snad to tak zůstane i nadále. Ono čím je název déle platný, tím lépe odolává možným (v tomto případě na hlavu postaveným) nápadům na přejmenování.
3260
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2400
Registrován: 10-2003


Odesláno Středa, 20. září 2006 - 15:30:18   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

mě malá písmena na začátku jmen a příjmení nevadí a psaní z/s taky ne. Je to dobře, že se jazyk vyvíjí a není mrtvý.
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.94.242
Odesláno Středa, 20. září 2006 - 15:46:47   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jednoslovné označení konstrukčního řešení lokomotivy (malletka, meyerka, engerthka, nebo třeba gebuska) je určitě správně s malým. Váš "tolerantní přístup" ale svědčí o pokračujícím úpadku jazyka.
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 26016
Registrován: 4-2003


Odesláno Pátek, 22. září 2006 - 00:48:21   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

3260:
To není vývoj, to je postupná destrukce a unifikace
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova

World Jumping Day: www.worldjumpday.org
218
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 462
Registrován: 5-2003


Odesláno Pátek, 22. září 2006 - 09:27:32   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Hlavně je tím jazyk pořád chudší a chudší. Pokud se ale nepletu, tak staré tvary je pořád možné používat (nejsou chyba) - pokud jde tedy o "se stolu, se stromu atd.". Psaní názvů ulic je možné asi už jen s velkými písmeny - naštěstí magistrát hl.m.P. na to kašle.
Robot 1-X please save my friends! ...and doctor Zoidberg!
Quex
Administrátor

Číslo příspěvku: 3738
Registrován: 5-2002


Odesláno Čtvrtek, 05. října 2006 - 08:39:03   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Libor Šíma: Po včerejším úmrtí gen. Fajtla je třeba pojmenovat jeho jménem nějakou ulici nebo prostranství, zkus to nanést v místopisné komisi. Ale něco na úrovni, ne nějaký nový zapadákov někde na sídlišti, spíš něco stávajícího přejmenovat.
Otto Bismarck rytíř síly
kráčí pilně k svému cíli
218
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 491
Registrován: 5-2003


Odesláno Čtvrtek, 05. října 2006 - 09:04:02   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Quex: Ostatně ani gen. Peřina ulici ještě nemá. Nebo se pletu?
Něco u letiště by se nenašlo? Nebo co takhle nějaká část pražského okruhu - to je celkem reprezentativní ulice, název "Městský okruh" za moc nestojí a nikdo tam nebydlí, takže by přejmenování nepřineslo takové potíže.
Celý život je jako střední škola. Jen se tomu říká jinak:-).
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1399
Registrován: 8-2005


Odesláno Čtvrtek, 05. října 2006 - 10:45:38   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

To by chtělo celé nějaké nové sídliště po českých letcích RAF :-)))
Quex
Administrátor

Číslo příspěvku: 3743
Registrován: 5-2002


Odesláno Čtvrtek, 05. října 2006 - 16:51:39   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

218: Já bych v tomhle případě nebyl tak přízemní a klidně bych něco přejmenoval, nějakou důležitou hlavní ulici. Nelze se pořád ohlížet na to, že si někdo půjde vyměnit občanku - po roce 1990 bylo docela dost změn v místopise, poslední z "politických" důvodů až někdy v letech 1996-97, a taky to museli lidé pochopit.
Otto Bismarck rytíř síly
kráčí pilně k svému cíli
Syverin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 505
Registrován: 5-2002


Odesláno Čtvrtek, 05. října 2006 - 20:05:55   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Káem: "To by chtělo celé nějaké nové sídliště po českých letcích RAF :-)))"

A ono není? Co třeba část Černého Mostu II?
Kucíí, víte, ona je pravda ale úplně někde jinde
M_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2336
Registrován: 6-2002


Odesláno Čtvrtek, 05. října 2006 - 23:08:13   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Quex: Přejmenovávat? To už raději ne. Ve 20. století (jsme) si toho užili dost, do 21. bych tento zlozvyk fakt netahal. Jméno ulice je především identifikátor. Proto má být jednoznačné a v časoprostoru stálé.

Káemův nápad se mi líbí. Je nanejvýš praktické mít čtvrti s ulicemi podobného zaměření (vinařské vesnice na brněnských Vinohradech, vojensky zaměřené Dejvice, atd.). Nějaký reprezentativní soubor nových ulic pro piloty RAF by se snad našel, nemusí to přece být hned zítra.
218
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 495
Registrován: 5-2003


Odesláno Pátek, 06. října 2006 - 15:30:18   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Já bych v tomhle případě nebyl tak přízemní a klidně bych něco přejmenoval, nějakou důležitou hlavní ulici.
Nejde jen o výměnu občanek, i když to je taky nezanedbatelný faktor, jde také o to, že názvy hlavních ulic jsou vžité a proto by jejich přejmenovávání nebylo praktické - pojmenování by mělo být co nejstabilnější. Proto bych navrhoval právě městský okruh nebo třeba nějakou novou radiálu, až bude postavená.
V tomhle 100% souhlas s M_v, důležitá je stabilita a to, že jména ulic slouží jako identifikátor.
Celý život je jako střední škola. Jen se tomu říká jinak:-).
Libor_Šíma
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 56
Registrován: 5-2005
Odesláno Čtvrtek, 16. listopadu 2006 - 12:12:48   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tak v úterý nám zasedala Rada a pravděpodobně ve starém složení naposled pojmenovávala ulice. Nevím, zda je to známá věc, ale posledních 8 let měli pojmenovávání na starost radní zvolení za sociální demokracii. To se teď na 99% změní, tak uvidíme, zda to ponese i změny do místopisu.
Zde jsou nové názvy, co se týká výše uvedeného Fajtla, tak na něj se určitě nezapomene.


MČ Praha 12

Spinozova
Vychází severovýchodním směrem ze západního konce Hornocholupické před křižovatkou s ulicemi Dolnocholupickou, K Beránku a Churajevovou a vstupuje do ulice Československého exilu.Benedictus Spinoza, 1632 – 1677, významný filozof novověku.

MČ Praha - Libuš

Ostruženská
Vychází severním směrem z ulice Na losách východně od Libušské. Slepě končí. Ostružno, obec v okrese Klatovy.

Lužská
Tvoří příčku mezi ulicemi Klenovickou a Na losách východně od Ostruženské. Luh, obec v okrese Klatovy.

Javorenská
Tvoří příčku mezi ulicemi Klenovickou a Na losách východně od Lužské. Javorná, obec v okrese Klatovy.

MČ Praha 13

Smetáčkova
Vychází východním směrem z ulice Pod kulturním domem, stáčí se k severu rovnoběžně s ulicí Pod kulturním domem, dále se lomí k východu podél ulice Nárožní, dále se lomí k jihu a slepě končí. Dr. Václav Smetáček, 1906 – 1986, vynikající dirigent. Úspěšně vedl Symfonický orchestr hl.m. Prahy FOK.

MČ Praha - Troja

Jiřího Jandy
Vychází severovýchodním směrem z uliceK Bohnicím jižně od usedlosti Salabka, před botanickou zahradou se lomí k východu a vstupuje do Trojské. Prof. Jiří Janda, 1865 – 1938, ornitolog, zakladatel zoologické zahrady v Praze.

MČ Praha 8

Budilova
Vychází jihovýchodním směrem z ulice Na stráži u domu čp. 1528, obloukem se stáčí k východu a dále se stáčí k západu a slepě končí. Vendelín Budil, 1847 – 1928, český herec, režisér, divadelní historik a překladatel.

MČ Praha – Dolní Chabry

Žďárská
Navazuje na severní konec Žďárské. Použití stejného názvu i pro navazující komunikaci, prodloužení ulice Žďárské.

Počeradská
Navazuje na severní konec Počeradské. Použití stejného názvu i pro navazující komunikaci, prodloužení ulice Počeradské.

MČ Praha - Ďáblice

K Letňanům
Navazuje na východní konec ulice K Letňanům, vede podél jižních hranic parcel č. 1729/54,276,275 a slepě končí u jihovýchodního rohu parcely č. 1729/272. Použití stejného názvu i pro navazující komunikaci, prodloužení ulice K Letňanům.

Legionářů
Navazuje na jižní konec ulice Legionářů a vstupuje do ulice K Letňanům. Použití stejného názvu i pro navazující komunikaci, prodloužení ulice Legionářů.

Sousedská
Vychází severním směrem z východního konce ulice K Letňanům, slepě končí. Název navrhlo Zastupitelstvo městské části Praha – Ďáblice.

MČ Praha 20

Václava Špačka
Vychází jižním směrem z Božanovské západně od ulice Ve žlíbku, lomí se k východu a vstupuje do ulice Ve žlíbku. Baron Václav Špaček ze Starburgu zavedl v tomto místě bývalého poplužního dvora úspěšný chov koní.Zde je původ koně ve znaku Horních Počernic.

MČ Praha 15

Bratislavská
Vychází severním směrem z ulice K Horkám východně od křižovatky s Doupovskou, lomí se k západu, prochází křižovatkou s Budapešťskou a vstupuje do křižovatky s Rižskou. Bratislava, hlavní město Slovenské republiky.

Budapešťská
Vychází severním a jižním směrem z Bratislavské západně od jejího zalomení. Severní část slepě končí, jižní část se rozvětvuje v krátkou kolmou příčku. Budapešť, hlavní město Maďarska.

Berlínská
Vychází severním směrem z Bratislavské v jejím zalomení, lomí se k západu a slepě končí před ulicí Rižskou. Berlín, hlavní město Spolkové republiky Německo.

Rižská
Vychází severním a jižním směrem z Bratislavské západně od křižovatky s Budapešťskou. Jižní větev slepě končí, severní větev se lomí k západu a slepě končí. Riga, hlavní město Lotyšska.

MČ Praha - Křeslice

Hornokřeslická
Vychází východním směrem z ulice Na rovině. Slepě končí. Název podle polohy ulice.
Quex
Administrátor

Číslo příspěvku: 3834
Registrován: 5-2002


Odesláno Čtvrtek, 16. listopadu 2006 - 13:36:56   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dík za pravidelný přehled, docela přeqapující je, že dosud v Praze nebyla Bratislavská, a to ani za federace...
Otto Bismarck rytíř síly
kráčí pilně k svému cíli
218
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 611
Registrován: 5-2003


Odesláno Čtvrtek, 16. listopadu 2006 - 14:52:59   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Quex, Libor_šíma: Asi stačilo Bratislavské náměstí. Existuje vlastně ještě, nebo bylo zrušeno při výstavbě průjezdních komunikací přes Spořilov?
Ono je zajímavé, že dosud neesitovala ani Berlínská a Budapešťská, to taky celkem vítám; akorát nevím, jestli Praha 15 je to nejlepší místo (co to je? nějaká nová výstavba, předpokládám). Bohužel je jasné, že v oblasti Vinohrad, kde jsou ulice pojemanovány po státech a městech, se místo pro tato města asi najít nedá...

(Příspěvek byl editován uživatelem 218.)
Celý život je jako střední škola. Jen se tomu říká jinak:-).

Diskusní skupiny | Poslední den | Poslední 4 dny | Stromové zobrazení | Vyhledávání | Seznam uživatelů | Nápověda | Program Credits Administrace