K-report
 

Archiv do 10.července 2006 Odhlásit | Diskusní skupiny | Vyhledávání
Moderátoři | Registrace | Editace profilu

Diskuse K-report » Tramvaje a metro » Metro a spol. » Archiv do 10.července 2006 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
M_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2140
Registrován: 6-2002


Odesláno Úterý, 04. července 2006 - 23:11:27   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Drak: A co trubkové turnikety? Viděl jsem je v NYC a jako výstupní jsou nepřkonatelné (tzn. dovnitř se jimi nikdo nedostane). Něco jako tenhle, ale ne tak luxusní: http://www.cominfo.cz/html/rexon_dea1.html
Opačně je to trochu problém, protože dvě sardinky jsou vždycky skladnější než jeden s batohem. Blokování karty X minut po vstupu je běžné u každého šlepru. :-) Ale co pak udělat s povrchovou dopravou? Nástup jen předními dveřmi by naši MHD naprosto zničil. To už raději "totál socku".
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 811
Registrován: 9-2005
Odesláno Středa, 05. července 2006 - 09:37:06   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nástup jen předními dveřmi by naši MHD naprosto zničil

Naopak, já si myslím, že by ji pozvedl na tu "švýcarskou úroveň". Protože když může být ve voze jen tolik lidí, kolik je míst k sezení + pár (5-10) stojících, jedná se o dopravu pohodlnou ("nesockoidní") a jejich nástup tolik času nezabere. Jediné, co by to ovšem znamenalo, by bylo radikální zvýšení počtu nasazených vozidel.

Jinak, když tak vzpomínám - nepamatuji si, že by v dobách nástupu do busů kolem řidiče byla délka stanicování nějak výrazně delší než po otevření všech dveří. A když se pokusím vzpomenout na souběžný provoz s průvodčím (51) a samoobsluhou (128,137), tak mám pocit, že ve směru vyšší frekvence byla doba stanicování +- stejná (lidi měli tramvajenku nebo korunu v ruce připravenou). To spíš se s průvodčím odbavovalo rychleji v "prázdnějším" směru, protože tehdy hledali peněženku teprve při příjezdu busu.
Vladass
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1959
Registrován: 3-2004


Odesláno Středa, 05. července 2006 - 11:11:50   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Poslední příspěvek Arj, první odstavec: Naprostý souhlas. Někteří fandové MHD to neradi slyší, ale je to tak.
Je to cesta i proti pobudům, demolující mládeži apod.
Mouser
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 43
Registrován: 4-2006
Odesláno Středa, 05. července 2006 - 22:00:20   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Vladass: A to jak? Jak je poznáte (např.tu demolující mládež od té nedemolující)? A ne všichni, co vypadají na "škůdce MHD" (hodně hloupě a ošklivě řečeno), budou skutečně obtěžovat ostatní cestující, ničit zařízení vozů apod. A navíc je v případě potřeby mohu kdykoliv z vozu vykázat, což je jistě lepší, než je vůbec do vozu nepustit. Nehledě na to, že kdyby bylo řidičům umožněno nevpouštět do vozidla osoby, o nichž si myslí, že by mohly někoho obtěžovat či ničit cizí majetek, bylo by to pak dosti zneužitelné.
Jsem se opět rozpovídal o ničem, ani nevím, zda jste to myslel tak, že by řidič nemusel určité osoby vpouštět do vozidla, ale mazat to nebudu, třeba se toho někdo chytí...

Jinak bych spíše než nástup předními dveřmi zavedl ve vozech průvodčí. Náklady by mohly být plus minus stejné, když si spočítáme, kolik vozů navíc bychom museli vypravit, aby nástup pouze předními dveřmi nezdržoval.
Drak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 319
Registrován: 10-2002
Odesláno Středa, 05. července 2006 - 23:07:38   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

M_v: Přesně tento turniket se dá vidět jako dvoják když se výjde ze stanice Myčka a udělá se vpravo hleď. Zatím jsem měl tu čest pouze na jedné stanici metra, vlastně spíš tramvaje, kde byl u bočního vchodu, kde skoro nikdo nechodil. Nemám k dispozici údaje, ale odhadoval bych, že tento typ turniketu má menší rychlost odbavení. Taky je otázka zda v případě evakuace by stačilo pouhé uvolnění na protáčení.
Když už jsme u tý "socky", z kolika % je v Praze dotována MHD? 60%? Takže je to 60% socka?
V úvahách o bezplatné MHD jsem se spíš zaobíral tím, jaký vliv má cena jízdného na rozhodnutí zda zaplatit, jet na černo nebo cestovat jiným způsobem, samozřejmě s ohledem na náklady s tím spojené, případně i jiné okolnosti. Při jakém pohybu cen nahoru nebo dolu by se začal měnit výrazně poměr mezi těmito skupinami. Nevíte někdo o nějaké studii?
A ještě jedna věc mě v této souvislosti napadla a to je přístup provozovatelů MHD v různých městech ke kontrole tarifní kázně. Ze zkušeností mi připadá, že se snažíme patřit k těm přísnějším a stejně se to asi moc nedaří.
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 23657
Registrován: 4-2003


Odesláno Středa, 05. července 2006 - 23:19:40   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

jaký vliv má cena jízdného na rozhodnutí zda zaplatit, jet na černo nebo cestovat jiným způsobem

To bude záležet i na „režimu používání” MHD, ale mám za to, že stav, kdy se platí 20 Kč za pár stanic, úroveň tramvají, ale i metra je občas nevalná, revizor se potká jednou za uherák a pokuta je nízká, k neplacení dosti nabádá :-(.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova

World Jumping Day: www.worldjumpday.org
Skeeve
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 178
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 06. července 2006 - 14:01:08   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nástup jen předními dveřmi je na území města nesmysl. Jezdím docela pravidělně linkami 3xx, ale ještě v rámci Prahy. Když na zastávce stojí chumel dvaceti lidí, tak je to na každou zastávku klidně +1min.
Řešením jsou podle mě časté kontroly za doprovodu policie. Klidně ať obšancují nějakou zastávku MHD a v deseti mají zkontrolovaný celý bus během chvilky.
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 817
Registrován: 9-2005
Odesláno Čtvrtek, 06. července 2006 - 14:22:24   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Když na zastávce stojí chumel dvaceti lidí, tak se nedá mluvit o kvalitě dopravy, ale o "socce" v tom (nej)horším smyslu slova. Proto po pár dnech část z nich přejde na IGK.

časté kontroly za doprovodu policie ... v deseti mají zkontrolovaný celý bus

Při špičkovém vypravení 1 tisíce busů a 450 tramvají to znamená kolik tisíc revizorů a set policistů?
Skeeve
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 179
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 06. července 2006 - 14:49:18   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ARJ: Ne na každé zastávce a ne každý den. Ale v narvaném busu či tramvaji nemá revizor moc šancí. Lidí ho, vcelku logicky, pošlou do řiti. A vyžadovat na linkách 3xx na území Prahy nástup jen předními dvěřmi je nesmyl, kdyby místo toho občas na konečné udělali zátah, bylo by to efektivnější.
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 818
Registrován: 9-2005
Odesláno Čtvrtek, 06. července 2006 - 14:53:51   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Relativně oficiální stanovisko k možnosti bezplatného ježdění je zde:
http://pravo.novinky.cz/p155p13a.php rozhovor s ekonomickým náměstkem primátora - zejména předposlední otázka:
* A co bezplatná přeprava?

Město není tak bohaté, aby si mohlo bezplatnou přepravu cestujících dovolit, ale mohlo by v přepravě dále zvýhodnit seniory, tělesně postižené a matky s dětmi. Po zkušenostech z Vídně zastávám názor, že existují dny v roce, kdy město by mohlo přistoupit i na bezplatnou dopravu na příklad v období před vánočními svátky, po návratu dětí z prázdnin a podobně.
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 819
Registrován: 9-2005
Odesláno Čtvrtek, 06. července 2006 - 15:01:05   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

v narvaném busu či tramvaji nemá revizor moc šancí. Lidí ho, vcelku logicky, pošlou do řiti

Souhlas. Ale já se snažím říct, že vyjímkou má být ten narvaný bus nebo tramvaj. Ne že budeme vymýšlet, zda a jak v narvané MHD dělat kontrolu placení nebo radši nechat všechny jezdit zadarmo.
1099
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 723
Registrován: 12-2003


Odesláno Čtvrtek, 06. července 2006 - 16:42:37   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Skeeve: tak s tim nesouhlasim ... na linkach 3xx je nastup prednima dverma zcela vporadku. Nejen z duvodu, ze by lidi jezdili nacerno, ale taky aby dodrzovali tarif. Pro mnoho lidi je spanelskou vesnici. Kdyz uz je obcas nejake to zdrzeni, tak je minimalni, rada lidi ma legitku a kdo nechce platit, tak ma proste smulu a nejede. Tedy vlastne jede, ale pocka si na linky MHD, kde je nastup vsemi dvermi.
Nejsympatičtější jsou mi ŠKODA a Irisbus-KAROSA ...
Dandy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 734
Registrován: 5-2002


Odesláno Čtvrtek, 06. července 2006 - 17:37:56   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Také něco přidam k nástupu předníma dveřmy. Ono v Praze je řada linek kde by se vyplatilo realizovat povině nástup předníma dvermy. Dále pak by se našly linky kde by nástup všema dveřmy jen v praovní dny v rozmezý 5:00 - 18:00, utlum provozu a svátky + víkendy nástup předníma dveřmy.
DH 120 made in Poldi SONP Kladno
Mouser
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 44
Registrován: 4-2006
Odesláno Čtvrtek, 06. července 2006 - 19:17:02   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dandy: Ano, také si myslím, že v okrajových částech Prahy, kde dopravu zajišťují častěji linky 3xx, než nějaká k nim doplňková 1xx/2xx, by toto bylo vhodné. Je to jedna z cest proti černým pasažérům v těchto částech města, ovšem je třeba se zamyslet nad tím, zda by nebylo nějak možné spíše tyto lidi donutit zaplatit za jízdenku, než přesednout do IAD (což by, předpokládám, po uvedeném opatření učinili). Na vytíženějších linkách by to pouze o víkendu šlo také. Ale s těmi hodinami v pracovní dny by to bylo asi dost komplikované. Ale zavedl bych okamžitě nástup předními dveřmi na nočních linkách. Tam nějaká ta minuta navíc snad tolik nevadí.
Skeeve
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 180
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 06. července 2006 - 19:42:49   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ARJ: Jo, to jo. Souhlasim.

1099: Sory, ale linky 3xx mnohde nahrazuji, nikoliv doplnuji, klasickou MHD a nezvladaji to. Nastup prednimi dvermi neumerne zdrzuje. Navic kdyz ridici(at uz proto ze na to kaslou, nebo proto ze maji tak blbe obraty) pristavi autobus ve vychozi stanici necelou minutu pred odjezdem.
Je to presumpce viny: DP si neumi zajistit, aby lidi nejezdili nacerno a tak musim jako blbec stat frontu a mackat se jednemi, temi nejuzsimi, dvermi. Dusledkem je, ze kdo muze, jede autem.
Hnidopich
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 264
Registrován: 6-2004
Odesláno Čtvrtek, 06. července 2006 - 20:20:30   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dandy/Mouser:

Nástup předními dveřmi někdy/někde na jedno a dvou stovkových linkách je snad jen šotouší sen, jak dále zkomplikovat a znepřehlednit přepravní podmínky (a šotouš se pak může cítí skvěle, protože si dal tu práci, nastudoval to a může poučovat). Už samotný tarif může být pro lidi peklo.

Skeeve: ...mají zkontrolovaný celý bus během chvilky...

Možná se to změní, ale obávám se, že je to moc pracné a při přepravní kontrole jde hlavně o efektivitu kasírování a ne o skutečný postih černých pasažérů a zvyšování tarifní kázně. Alespoň soudě podle toho, že ve většině zdržují akorát na přestup v metru, a podle zátahů čtvrtého v měsíci, zejména na přelomu čtvrtletí, což vše vede k tomu, že při dosavadním postupu se zřejmě lze přepravní kontrole bez velkého nepohodlí vyhnout. Jako pravidelní roční abonent jsem to neměl potřebu zkoušet, ale nezdá se mi to obtížné...
1099
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 724
Registrován: 12-2003


Odesláno Čtvrtek, 06. července 2006 - 21:17:02   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Skeeve: to je sice pekny, ale nastup prednimi dvermi je opodstatneny. Jinak sme taky v CR, takze kazdej hleda jak "usetrit". DP bych vubec do toho netahal .... hlavne ROPID. Jak sem jiz rekl pro hromadu lidi je tarif neco co v zivote nepochopi, takze by akorat vic lidi jezdilo nacerno nebo by porusovaly tarif. Vzdyt to krasne vidim u nas, kde vsechny linky vyjma jedny (273) koncej na CM. A dost lidi vyckava na 221 . Muzes hadat proc asi.
Nejsympatičtější jsou mi ŠKODA a Irisbus-KAROSA ...
Hnidopich
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 265
Registrován: 6-2004
Odesláno Čtvrtek, 06. července 2006 - 21:57:58   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

1099: Muzes hadat proc asi.

Protoze jsou lini vytahovat litacku?
Mouser
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 45
Registrován: 4-2006
Odesláno Čtvrtek, 06. července 2006 - 22:12:04   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Hnidopich: Naopak. Alespoň by se do všech autobusů jedoucích stejným směrem nastupovalo pouze předními dveřmi. Měl jsem na mysli linky typu 160, 264 apod. A také 256. Lidé by si navykli, že do autobusů vedoucích k nim domů se nastupuje předními dveřmi a o autobusech na opačném konci sítě by neměli ani ponětí. Je v tom nějaký problém?
Btw.Zavedl bych to také na 112, protože zde se jedná (až na pár spojů jedoucích z Podhoří) vždy o nástupní zastávky, řidič tedy může začít odbavovat cestující chvilku před časem odjezdu psaném v JŘ (jev známý už dnes např.z některých linek 3xx).
1099
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 725
Registrován: 12-2003


Odesláno Čtvrtek, 06. července 2006 - 22:34:46   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Hnidopich: vzhledem k frekvenci linky 221 a zbytku je duvod jizda na cerno, nektery to zkousej bud proklouznout zadnima dverma nebo strkaj do strojku papir. Coz sem nekolikrat videl ... dotycny mel ovsem smulu neb to "cvaknuti" pri oznaceni bylo trochu jiny. Ridic chtel ukazat ten listek a dotycny radeji vystoupil.
Nejsympatičtější jsou mi ŠKODA a Irisbus-KAROSA ...
Hnidopich
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 266
Registrován: 6-2004
Odesláno Čtvrtek, 06. července 2006 - 23:14:37   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mouser:

Zrovna 256 znám, a pokud vím, tak nijak výrazně (od JZM za Řeporyje) tam souběh není. Když předními dveřmi, tak všude, když ne, tak nikde... Spíše bych vyhnal revizory z metra a to i jindy než na začátku měsíce. Možná by to snížilo příjem z pokut, ale třeba by to nakonec zvýšilo tarifní kázeň, protože černý pasažér by si nikdy nemohl být jistý, kdy a kde se přepravní kontrola objeví.

1099:

To jste se jich ptal, že si jste tak jistý? Nemáte tak trochu předsudky? Presumpci viny se ve střední Evropě už pár set let snažíme neuplatňovat.

Proč zrovna jenom 221, proč ne 273? Z kovárny je to kousek a přímo z Čertous moc 3xx taky nejede. Mimochodem, výhoda 2xx ČM <-> H. Počernice je v pravidelném taktu, 3xx je spíše o štěstí, pokud se někdo nechce učit hromadu jízdních řádu nazpaměť.
Mouser
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 46
Registrován: 4-2006
Odesláno Čtvrtek, 06. července 2006 - 23:40:18   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Hnidopich: Evidentně mne nechcete pochopit... Psal jsem doslova: Měl jsem na mysli linky typu 160, 264 apod. A také 256. Pokud svoji formulaci chápu správně, pak byla 256 schválně odloučena od skupiny zahrnující mimojiné 160 a 264 právě proto, že zde se nejedná o souběh s 3xx, nýbrž o jiný důvod... Tím důvodem je nízká frekvence cestujících a vzhledem k tomu, že 256 není součástí žádného důležitého souběhu, nikomu krom černých pasažérů by to vadit nemělo. Doufal jsem, že zrovna toto jsem (narozdíl od svých jiných formulací) napsal srozumitelně...
Knyta
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 29
Registrován: 1-2006
Odesláno Pátek, 07. července 2006 - 00:33:42   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dále pak by se našly linky kde by nástup všema dveřmy jen v praovní dny v rozmezý 5:00 - 18:00, utlum provozu a svátky + víkendy nástup předníma dveřmy

Já bych to udělal spíš od 20 do 5 hodin v PD, SO+NE celodenně nástup předem (podle mě i v rozmezí 18-20 jezdí ještě dost lidí). A myslím, že nástup předem by šel realizovat tak na 60-75% autobusových linek pražské MHD (prostě na všech kromě těch linek obsluhujících velká sídliště a oblasti, odkud jezdí opravdu hodně lidí. U nich by to vyřešilo snížení intervalu třeba z 15 minut na 10 - jenže tím by se rozkopaly návaznosti na metro...) Ve všech větších i menších zahraničních městech, která jsem navštívil (Londýn, Amsterdam, Berlín, Vídeň, Drážďany,...), se nastupovalo předem po celý den nebo ve večerních hodinách a bylo to uplně bez problému - i s 20ti lidma na zastávce...
1099
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 726
Registrován: 12-2003


Odesláno Pátek, 07. července 2006 - 05:16:30   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Hnidopich: No z Kovarny jich jezdi dost a 273 vynechavam schvalne, ta jede az o nekolik zastavek dale, ale hlavne ona muze byt cilem cesty dale nez jen CM.
Nejsympatičtější jsou mi ŠKODA a Irisbus-KAROSA ...
Hnidopich
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 267
Registrován: 6-2004
Odesláno Pátek, 07. července 2006 - 05:55:41   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Docela dumam, odkud se na te Kovarne ta kvanta naroda berou. A na 273 je to za roh na Trebesovksou (presneji asi 400m). ;)

Jinak me docela zaujalo, ze nemate napraci nic lepsiho, nez stat na Kovarne a cekat, kdo kam nastoupi, jestli nahodou na nekoho neceka, abyste pak mohl s jistotou rici, ze vsichni kradou. Predpokladam, ze na zaklade toho, ze jste sem tam projel 3xx a nikdo nepritoupil, i kdyz nebyl daleko od oznacniku, byste si tak prikre soudy vyrknout nedovolil. Nebo se mylim?
Drak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 320
Registrován: 10-2002
Odesláno Pátek, 07. července 2006 - 08:49:19   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Já jezdím 303 celkem pravidelně a opravdu do ní ve špičce od Kovárny na CM moc lidí nepřistupuje. Spíš než kontrola jízdenek je důvod že je většinou dost plná, ale i v pondělí lidi zůstávali klasicky na zastávkách. Na CM většinou u prvních dveří stojí dav, tak cestující z Počernic asi raději počkají na něco do čeho se rychleji nastupuje.
Od několika řidičů jsem slyšel, že stejně není možné zkontrolovat co mu cestující ukáže. V tom by byly lepší terminály a čipové jízdenky. Cestující by si odpípnul a řidič by se soustředil jen na neodpípnuté.
Drak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 321
Registrován: 10-2002
Odesláno Pátek, 07. července 2006 - 09:48:25   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

K vyjádření Hulínského v Právu: Veřejná doprava bude vždycky pro město zátěž, podle rozsahu a efektivity větší nebo menší. Podle mě na to nelze nahlížet jenom jako na zátěž rozpočtu a je to třeba vidět v širších souvislostech. O to více, že Praha má poměrně příznivý poměr MHD vůči IAD, jak jsme o tom tady nedávno debatili, což by bylo dobré udržet.
Tak mě ještě napadla jedna úvaha. Dnes jezdí každý 15tý načerno a revizoři si odhalí svých 0,03%. Ale možná díky tomu těch 14 zaplatí. Pokud jejich výkonost stoupne o 0,01%, kolik cestujících navíc zaplatí?
1099
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 727
Registrován: 12-2003


Odesláno Pátek, 07. července 2006 - 16:08:20   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Hnidopich: ja tam nestojim, ale jezdim denne okolo. Tedkon uz sice ne linkami 3xx, ale za tu dobu sem toho tam videl dost. Uznavam, ze je to sporny, ale kdyz tam nekdo tupe ceka a linka ve ktery sedim neni treba vubec narvana to mi vede k jiste uvaze proc asi :-)
Drak: jiste mas na mysli ranni spicku ...
Ja mel ocihnutou tu odpoledni, pokud se ta 303 nenaplnila na Smiricky ci v Sestajovicich, tak vetsinou se stosovala u nadrazi Horni Pocernice. Ovsem tedka sou prazdniny, takze je to "kapku" jinak. No tedka uz ma HOT zajiste dost novejch/jinejch ridicu nebo sem ja mel porad smulu? :-) Kontrolovali poctive, kdo se snazil nastoupit zadem okamzite ho vyhodil, totez s listkama no a nekdy u toho nebyli zrovna slusni :-)
Nejsympatičtější jsou mi ŠKODA a Irisbus-KAROSA ...
Skeeve
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 181
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 07. července 2006 - 16:53:44   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nechápu, čtu to a nechápu. Jakmile zavedete povinný nástup předními dveřmi, tak MHD zkolabuje a naženete další lidi do aut. Už vidim nadšené cestující, jak se koukají na hodinky: "Aha, ono už je 20:01, musím předníma dveřma...". Nejdřív ať jezdí MHD v takových intervalech, aby lidi nevypadávali ze dveří, a pak možno vymýšlet blbosti s nástupem jedněmi dveřmi. Zrovna včera jsem jel 176 z KN na Strahov. Kdyby se nastupovalo předníma dveřma, tak z KN odjede +5min, to samé na Kinského, Kobrově atd.
Je hezké teoretizovat o boji proti černým pasažérům, ale nesmí na to doplácet poctivý cestující. Taky by možná neškodilo zjednodušit tarif PID, aby cestující nemusel koumat co mu kam vlastně platí a nakonec si stejně stoupne do fronty s padesátikorunou v ruce a trpně čeká co mu naúčtuje řidič.
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 822
Registrován: 9-2005
Odesláno Pátek, 07. července 2006 - 17:08:51   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jakmile zavedete povinný nástup předními dveřmi, tak MHD zkolabuje

A proč nezkolabovala už v období 1965 - 1974? Přitom počet pravidelných uživatelů aut v té době byl proti dnešku minimální, tudíž výkony MHD o to vyšší.
Skeeve
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 182
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 07. července 2006 - 17:20:52   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ARJ: Nevím jaké byly výkony v tom období, ani jaké jsou dnes, ale když vidím ty davy co se rvou do busů a tramvají... je to cesta jak lidi vyhnat z MHD. I když je benzín drahý, tak se to ještě stále vyplatí. Znám dost lidí, kteří přesedlali, nebo hodlají přesedlat do aut, protože za cca tisícovku měsíčně navíc jsou v práci rychleji a nemusí čekat na narvaný bus či tramvaj. Obzvláště když se upravují intervaly, jelikož v létě přece moc lidí nejezdí, že?
1099
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 728
Registrován: 12-2003


Odesláno Pátek, 07. července 2006 - 17:21:35   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Skeeve: O linkach MHD sem osobne nemluvil. Za uvahu by to stalo jedine na nocnich linkach. Zjednoduseni tarifu nebo spise zprehledneni by neuskodilo, ovsem v tomto sem dost skepticky. Dost lidi je "tupe" stado a nechape, i kdyz treba si to mohou najit kdekoliv na netu nebo na mape PID ci na automatu. Treba zrusit pasmo 0 a udelat pasma P1,P2 a P3 a to pro vsechny linky. Ne zpusobem, ze pro urcitou linku je to pasmo 0, pro jinou pasmo P a to jeste ma dvojnasobnou tarifni hodnotu.
Nejsympatičtější jsou mi ŠKODA a Irisbus-KAROSA ...
Skeeve
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 183
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 07. července 2006 - 17:36:29   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

1099: No právě, zmatek, že něco je P něco 0. Potom, že jedním směrem to je za 14,- druhým za 8,- např. jezdívám občas do Brandýsa n.L. Zatímco z ČM je to 14,- tak když jedu zpět přes Prosek, tak je to za 8,-. Sice chápu ten rozdíl, ale lidi to zbytečně mate. V busech visí hezká tabulka, kolik to stojí z pásma do pásma, ale tu si sebou nikdo tahat nebude. Takže na Opatově u každého 3xx busu stojí chumel lidí a každý třetí se ptá:
"Kolik to stojí k Hypernově?"
"A máte průkazku? Tak za 8,-"
Mouser
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 47
Registrován: 4-2006
Odesláno Pátek, 07. července 2006 - 17:45:36   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

1099: Ano, šachy s tím, že pro nějakou linku je zastávka X v pásmu Y a pro jinou ta samá zastávka v pásmu Z, se mi také nelíbí. Zjednodušit by potřeboval jak tarif (ceny, menší počet druhů jízdenek), tak pásma.
Skeeve: Nástup předními dveřmi by se týkal pouze méně vytížených linek zejména v okrajových částech Prahy. Tam, kde se do každého spoje hrnou tuny cestujících, to je pochopitelně nesmysl. Ale u nočních linek (i těch vytížených) bych nástup předními dveřmi zavedl ihned.
1099
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 729
Registrován: 12-2003


Odesláno Pátek, 07. července 2006 - 17:46:18   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Skeeve: Za hranice 1 moc casto nejezdim. Ale kdyz uz, tak linky 314,338,361,390 jedu do 2 a stipam si doplnkovy listek v Mechenicich v pasmu 1. Ale jak jsem rekl i pres pripadnou zmenu bych to nevidel, ze by se to nejak zlepsilo. Tedy ta informovanost. Rada lidi to stejne nebude chapat nebo o tom nebude vubec vedet dokud jim to nedas pod nos. A to leckdy stejne nepomuze. Muzes to mit v kazdym autobuse v metru, mapach na netu a ja nevim kde. A jak to dneska vypada? Pak lidi nadavaj, ze o tom nevi apod. ono by to leckdy chtelo, aby taky proto neco udelali sami.
Nejsympatičtější jsou mi ŠKODA a Irisbus-KAROSA ...
1099
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 730
Registrován: 12-2003


Odesláno Pátek, 07. července 2006 - 17:52:12   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mouser: Ne, plest nastup prednimi do nekterych dennich linek MHD je nesmysl. To by byl jeste vetsi chaos. Kdyby ten se ten tarif zmenil jak sem vyse popsal vse by defacto zustalo pri starem. Ovsem pasem by bylo 8. Neprestupni listky bych "zrusil" a listky by byly jen dle poctu pasem + cas. Ale pravdepodobne by musela byt nejaka ta vyjimka pro samotny mesto Praha, aby nedavne zdrazeni neprislo vnivec.

(Příspěvek byl editován uživatelem 1099.)
Nejsympatičtější jsou mi ŠKODA a Irisbus-KAROSA ...
Skeeve
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 184
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 07. července 2006 - 18:45:44   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

MOUSER: No a už v tom bude chaos. Jednak určení "méně vytížené" linky by se pravděpodobně provádělo průměrem, takže jeden flamendr ve 22:30 by vyvážil dvacet lidí v 7:00. A druhak, kdo si bude pamatovat, že tahle linka je normální a ta druhá jen prvníma dveřma? Jedině snad odlišit barevně vozidla - červenobílé všemi, zelenobílé jen předníma. Ale mnohem jednodušší a levnější by bylo vyhnat revizory z teplíčka na Muzeu a I.P.Pavlova, ať jdou kontrolovat i busy na okraji.
Hnidopich
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 268
Registrován: 6-2004
Odesláno Pátek, 07. července 2006 - 20:24:34   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Skeeve: Ale mnohem jednodušší a levnější by bylo vyhnat revizory z teplíčka na Muzeu a I.P.Pavlova, ať jdou kontrolovat i busy na okraji.

Moje řeč, už jsem to taky říkal, když nebudou tak předvídatelní, tak budou účinnější. Tedy možná méně vyberou, ale pomůže to tarifní kázni. V současném (nebo nedávném) stavu černým pasažérům stačí, aby na vybraných místech byli opatrní a vyhlíželi, jestli je tam revizor, by to případně vzali jinudy. Roční kupón tojí přes 4000Kč a nepamatuji si rok, kdy bych potkal revizora mimo obvyklá místa osmkrát. Kdo neřeší správnost a jde pouze po nákladech...

Obzvláště když se upravují intervaly, jelikož v létě přece moc lidí nejezdí, že?

Jo, jo, tohle mě každý rok může urvat. Pravidelné zhoršení dopravy za stejnou cenu. Zejména mé "oblíbené" metro B si užívám s o to větší chutí. Akorát letos budu ušetřen, neb mě chlebodárce vyslal na delší dobu do Spokojených státu... tak jezdím autem... opravdu není na výběr.

1099: Ale pravdepodobne by musela byt nejaka ta vyjimka pro samotny mesto Praha, aby nedavne zdrazeni neprislo vnivec.

A už se to zase komplikuje. :-(

Ostatně napadlo mě, že nástup předními dveřmi a složitost tarifu možná může působit část Vámi popisovaného efektu H. Počernic <-> ČM. Lidé si prostě nejsou jistí, jestli mohou, jestli je to autobus pro ně a nebo kolik (navíc) by je to stálo...
1099
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 731
Registrován: 12-2003


Odesláno Pátek, 07. července 2006 - 20:37:02   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Hnidopich: no a jak bys to udelal? proste by treba v Praze neplatil listek na 1 pasmo. Kdyz by dotycny listek nebyl stejne prodavan v trafice ani automatem, tak v tom nevidim problem.
Nejsympatičtější jsou mi ŠKODA a Irisbus-KAROSA ...
Skeeve
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 185
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 07. července 2006 - 20:38:54   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Hnidopich: Pravidelně se MHD po Praze pohybuju cca 10let a revizora v tramvaji jsem potkal snad dvakrat, v busu linek 3xx jednou jedinkrat a v nocnich linkach ani jednou. Ale na vylezu z I.P.P prudi dvakrat do mesice. Kamaradka jezdila tri roky bez jizdenky ze Satalic na Florenc se 100% uspesnosti.
Mouser
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 48
Registrován: 4-2006
Odesláno Pátek, 07. července 2006 - 21:37:25   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Skeeve: Věřte mi, že by to problém nebyl. Z hlavy tedy zkusím sepsat soupis linek, na kterých bych to zavedl (možná opomenu některé, kde by to také šlo): 160, 173, 221, 228, 229, 230, 249, 256, 259, 264, 266, 280. Zde by to problém nedělalo určitě a kdyby ano, vždy mohu do JŘ napsat poznámku, že do autobusů dané linky se nastupuje pouze předními dveřmi, případně na zastávku připevnit ceduli s obdobným textem apod. Zjednodušeně řečeno jde o informační systém. Když nepůjde přehlédnout, že do autobusů linky x se nastupuje jen předními dveřmi, nevidím v tom problém.
Hnidopich
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 269
Registrován: 6-2004
Odesláno Pátek, 07. července 2006 - 21:46:11   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mouser: ...vždy mohu do JŘ napsat poznámku, že do autobusů dané linky se nastupuje pouze předními dveřmi, případně na zastávku připevnit ceduli s obdobným textem apod.

A nevidomí, nevidomí... Kromě chaosu ve způsobu odbavení, byste kromě cedulí a poznámek musel nechat autobus (vně) hlásit nebo alespoň řidič aby vyvolával: "nastupujte pouze předními dveřmi a připravte si jízdenky". ;) Pravda, ten problém je tu i s 3xx, ale jen na omezeném území a v omezení míře (jak to řeší netuším).
Drak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 322
Registrován: 10-2002
Odesláno Pátek, 07. července 2006 - 22:23:04   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nebo mít zvlášní číselnou přednodveřní řadu linek.
O prázdninách jezdí méně lidí minimálně o studenty. U nás je to teda znát a přitom 303 jezdí ráno vesele po 15min. Rozhodně se díky turistům mnohde mění časové rozložení poptávky, čemuž silně neodpovídá pouze okrouhaná nabídka. Někde psali, že letos to okrouhání není tak drastické, to jsem zvědav až opravdu někam vyrazím. Za ty dva pracovní dny jsem jezdil jen obvyklými spoji.
Drak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 323
Registrován: 10-2002
Odesláno Pátek, 07. července 2006 - 22:41:01   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

1099: Myslím ranní špičku do Práglu, odpoledne z Práglu. V běžný školní den si většinou na Smržovský sednu, bus se naplní Na Balkáně a U školy se docpe.
Řidiči se u Hoteliéra dost střídají a jak který kontroluje. Jednou jsem pomáhal spolužačce v Klánech nádraží kočárek do busu. Já v něm už byl, takže jsem vystoupil, řidič za mnou zavřel dveře a hulákal že má jít mamina ukázat lístek. Pak otevřel, vynesli jsme kočárek a hulákal na mě abych mu ukázal lístek. Tak jsem na něj zahulákal, že jsem nastupoval na Hulický, tak by si mě mohl pamatovat. Kdybych mu ho znova nešel ukázat tak tam ten kokot stojí doteď, dokonce i provokativně vypnul motor, což se mu celkem vymstilo, protože měl u toho vraku vytlučenou baterku a málem to nenastartoval. :o)))
Ten efekt předních dveří působí i na mě i když takovou linku běžně používám, měl bych být na to zvyklý a jízdenku mám zaměstnaneckou. Dokud nebyla stanice v depu, nejel výjezd, zátah nebo služebák, tak jsem do 3xx na Hutní základně většinou nenastupoval (to jsem fakt musel spěchat) a na Skalce nebo Černokostelecké vůbec nikdy. Je to svým způsobem bariéra, ale která spíš odradí náhodné cestující. Pravidelný si na to zvykne.
Mouser
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 49
Registrován: 4-2006
Odesláno Pátek, 07. července 2006 - 23:41:31   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Co se týče prázdninového JŘ, já jsem nepostřehl nějaké extrémní tlačenice. U nás na sídlišti je dost prázdno, až jsem se divil, kolik lidí odjelo. V dřívějších letech to bývalo horší, ale letos poptávka nabídce odpovídá.

Ještě k nástupu předními dveřmi: Drakův nápad s řadou linek, do kterých se nastupuje pouze předními dveřmi, se mi líbí. Pro tento účel bych vyhradil řadu 2xx. Bylo by to spojené s velkým přečíslováním po celé síti, ale alespoň by se mohly při té příležitosti "sfouknout" ostatní chyby, problémy, nelogičnosti atd. v číslech linek. Např.by mohlo dojít ke sloučení linek 104 se 120, 228 s 229 atd. Tím by se uvolnilo nemalé množství čísel a myslím si, že by se linky bez nástupu předními dveřmi do stovky vešly.
Akribius
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 560
Registrován: 4-2003
Odesláno Sobota, 08. července 2006 - 15:09:03   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tenhle týden bych počty cestujících nehodnotil-bylo opravdu dost mrtvo a i já sem tam čekal do času:-)
Vratislav
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 138
Registrován: 1-2004
Odesláno Sobota, 08. července 2006 - 23:32:27   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tak krásná diskuse, když jsem byl pryč...

1. Jeden aspekt se neřešil: Předpokládám, že by na těch všech 2xx bus linkách, co by měly nástup předními dveřmi, byl pak nákup jízdenek bez přirážky.
(To bych bral všema deseti, protože jezdím pravidelně na lístky za 36, které v trafice zrovna nemívají.)

2. Zvyk/nezvyk s nástupem do předních dveří - Shrnu dlouhodobé pozorování nástupů v HoPo - Vojická: Nástup v ranní špičce 5-10 osob, mimo špičku < 5. Šance, že přijede 2xx nebo 3xx je zhruba 1:1, přičemž jízdní řády jsou natolik chaotické, že to nelze při náhodném příchodu předem odhadnout (273 jedzí pravidelně, ale zajišťuje jen asi 1/4 spojů, 3xx jezdí podle potřeby, případné větší mezery zaplní 221, která tak často jezdí jen 1x-2x/hod).
- Mimo špičku vlezou lidi do toho, co přijede, lítačky tahají automaticky, když vidí karosu, protože kdo má ty Hotlinerovké "krásné nové stroje" od sebe rozeznat. Tedy 221 by se na přední dveře klidně ztratila.
- Ve špičce se občas nenastupuje do 3xx a čeká na 273 - ale podle počtu čekajících (dlouhodobý průměr tak 1/3 nástupu) jsou to buď ti, kteří
a) jedou 273 někam dál
b) se nechtějí cpát do přecpané 3xx (zvláště 303 a 304) - v takovém případě lidi spíš počkají.
c) jedou načerno
- Někdy (ve špičce) přijede současně narvaná 3XX (která někde nabrala tak +5), a za ní (skoro prázdná) 273 (nebo 221, pokud má 303 +10). Tam je to hra: většina jde do 273, já chodím do 30X, protože staví na ČM dřív, nebo prostě do toho, co otevře dřív dveře.

Chování na ČM při nástupu je pak také zajímavé, možná i na matematický model nebo psychologickou studii. Ale to až někdy příště...
Drak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 325
Registrován: 10-2002
Odesláno Neděle, 09. července 2006 - 13:33:17   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mouser:
Dále mne v souvislosti s touto problematikou napadá dotaz: vybere se více peněz na pokutách od černých pasažérů nebo na jízdenkách, které si koupí, když proti nim zřídím přísná opatření?
Než půjdu zase dláždit chodník, tak jsem si otevřel ročenku ÚDI za rok 2005. Počítám pouze s údaji DP na území Prahy kde je jízdné "dobrovolné", ostatní linky mají nástup předními dveřmi nebo průvodčí tak tam nepředpokládám takové ztráty. DP přepravil na území Prahy 1 184 920tis osob. Jestliže každý patnáctý jel bez lístku (pro jednoduchost za 12kč) tak to dělá 947 936tis kč. Kdežto revizoři z nich vytáhli 97 000tis kč. Po zdražení a stejném počtu černých pasažérů dělá ztráta 1,5miliary. Nevím o kolik se zvedly pokuty, ale zřejmě úměrně tomu se zvýší letos vykasírovaná částka. Ten rozdíl je ale v řádu, takže na pokutách to dohonit nelze i kdyby se Hocek boys přetrhli a skásli každýho cizince co se v Práglu objeví. Může to mít jediný efekt, že se sníží podíl neplatících cestujících buď že začnou platit, nebo přesednou do IAD.
Pro úplnost, tržby z jízdného byly 3 341mil kč a náklady 13 911mil kč, takže DP provozuje 76% "socku". Kdyby se podařilo v roce 2005 vybrat všechno jízdné, tak náklady pokryje z 30%. Ztráta je 22%. Ale to jsou teoretické úvahy, neboť určitě existuje přerozdělování mezi dopravci v rámci PID.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 802
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 10. července 2006 - 16:40:25   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ještě k nástupu předem: já ty doby pamatuju. Ono se ale neodbavovalo u dveří ale průvodčí v zadním voze tram seděla na dnešním 4. sedadle. Tedy se tam nahrnulo 15 lidí najednou a ty odbavovala během jízdy. Navíc "tramvajenkáři" měli povolený nástup i prostředními dveřmi. Do prvních vozů se lezlo obojíma předníma dveřma neb měly 2 kasy kam se nemuselo vhodit nic. U busů (anta a i trolej)bylo stanoviště průvodčího u zadních dveří a taky se tam vešlo tak 10 ks odbavovaných za jízdy.

Busy s S měly kasičku u řidiče kam se vhazovala mince 1 Kč resp. 2 Kč na linkách 2xx resp. ukázala tramvajenka. V nejhorším řidič vytahoval přestupní jízdenku.

Celý tento proces byl proti dnešnímu stavu jinde (čipovky, kontrola řidičem během stání) výrazně rychlejší.

Osobně často počkám na něco městského než lovit lítačku když vidím že třeba k Nemocnici Krč přijíždí 3xx na Budějárnu. V noci by to asi proveditelné bylo, ale tak po 22. Jak by byly řešeny soupravy 2xT? Resp nová Poršetra která nemá přední dveře?
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 827
Registrován: 9-2005
Odesláno Pondělí, 10. července 2006 - 17:27:04   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Busy s S měly kasičku u řidiče kam se vhazovala mince 1 Kč resp. 2 Kč na linkách 2xx resp. ukázala tramvajenka. V nejhorším řidič vytahoval přestupní jízdenku.
Celý tento proces byl proti dnešnímu stavu jinde (čipovky, kontrola řidičem během stání) výrazně rychlejší.


Jednak se v Praze zatím žádné "čipovky" nepoužívají, jednak mi uniká, v čem a proč by byl tento postup pomalejší(?).
xyz
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.80.121
Odesláno Pondělí, 10. července 2006 - 17:28:03   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Petr_vlček: U nás v Mostě se nastupuje přednímy dveřmi od 19:00 nejsem si jist ale tuším do 4:00, ale jen do busů, pro tramvaje nástup přednímy dveřmi neplatí a to už z toho důvodu, jak je řešena kabina řidiče
Adam_r
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 687
Registrován: 10-2003


Odesláno Pondělí, 10. července 2006 - 17:46:01   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A i v dobe pruvodcich na vozech T3 v Praze se jezdilo ve velkem na cerno. Hlavne diky tomuto:
Navíc "tramvajenkáři" měli povolený nástup i prostředními dveřmi.
Stacilo si vzit do ruky misto tramvajenky zrcatko a to pri nastupu ukazat pruvodcimu. Ten nemel sanci to zkontrolovat.

Pri nastupu prednimi dvermi v IDSJMK (a urcite i v PID) se pouziva "izolepou prelepena", nebo jinak upravena jizdenka. Ridic vidi, ze si cestujici "neco oznacil". Mozna jeste tak zkontroluje hodnotu jizdenky.

Ale potkal jsem na Tourbus Brno ridice, ktery si namatkou tyhle jizdenky kontroloval. Pri tom vykladal kolegovi, jak ruzne lidi zkouseji ty jizdenky upravovat.
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2206
Registrován: 8-2003
Odesláno Pondělí, 10. července 2006 - 17:57:23   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Když už se bavíme o revizorech, tak bych měl několik postřehů, resp. otázek:
- jak se postupuje v autobusu v případě, že si cestující chce koupit jízdenku u řidiče, ale ten jej odbude: dva rozdílné zážitky: Jistá osoba si chtěla koupit jízdenku u řidiče, ale ten řekl, že ne. Cestovala proto bez a přišli revizoři, po její odpovědi, že řidič nechtěl prodat, tak co měla dělat, nic moc neříkali, ale ona si raději na příští zastávce vystoupila, v samoobsluze si obstarala jízdenku a jela dalším spojem. Tam opět narazila na onoho revizora, který ale kontroloval pouze ji...;
V autobuse jednoho soukromého dopravce na městské lince (Hotliner - ?; 2xx) cestující chtěla jízdenku, ale řidič odvětil, že nemá, ale s výrazem, že stejně žádná jízdenka nebude potřeba.
No a dotaz na závěr: Jak se řeší jízda bez platné jízdenky ve vlacích ČD PID, když dotyčná osoba má "tramvajenku", ale ne zrovna u sebe (tedy to, co by se řešilo např. v tramvaji menší pokutou na I. P. Pavlova)?
...when you're alone and life is making you lonely you can always go DownTown.
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2207
Registrován: 8-2003
Odesláno Pondělí, 10. července 2006 - 18:06:34   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Adam_r: Vícestranné označování jízdenek PID. Oblíbený trik.
...when you're alone and life is making you lonely you can always go DownTown.
Drak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 326
Registrován: 10-2002
Odesláno Pondělí, 10. července 2006 - 18:49:29   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

V autobuse jednoho soukromého dopravce na městské lince (Hotliner - ?; 2xx) cestující chtěla jízdenku, ale řidič odvětil, že nemá, ale s výrazem, že stejně žádná jízdenka nebude potřeba.
A nejeli jsme ráno stejným busem :o) ? Navíc nešly strojky. U Hoteliéra je to ale poměrně častý jev, autobus nemá pokladnu, zhasnutý strojky i hodiny, jednou snad neměl strojky vůbec, řidiči nezájem. Ale za to má nízké náklady i když.... Poslední dobou jezdí občas 303 v kloubu v časech, kdy jede max. 5lidí. Terénní vložka a otočka u nádraží je s kloubem zážitek. Naštěstí se podařilo dát živelný P+R značením pod kontrolu jinak by tam neměl šanci.
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2213
Registrován: 8-2003
Odesláno Pondělí, 10. července 2006 - 21:19:38   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A nejeli jsme ráno stejným busem :o) ?

Já jsem jel odpoledne z jižního města do Běchovic, byl to nějaký, německy popsaný, nízkopodlažní, snad Man...
...when you're alone and life is making you lonely you can always go DownTown.
Drak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 327
Registrován: 10-2002
Odesláno Pondělí, 10. července 2006 - 21:38:37   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

To bylo jedno z Citar. Dneska jezdily obě na 240.
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2217
Registrován: 8-2003
Odesláno Pondělí, 10. července 2006 - 21:53:58   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Výstavka je putovní?
...when you're alone and life is making you lonely you can always go DownTown.
Prox
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 411
Registrován: 3-2004
Odesláno Pondělí, 10. července 2006 - 22:10:16   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Merdeces se snaží nějak vlámat do pražské MHD tak nabídnul Hotlinerovi tři ojetá převáděcí 12m Citara a jedno 15metrové za zvýhodněné ceny. Horký je zatím (pokud se nepletu) nasazuje jak mu přijdou po ruku
Chlapci, to jste si spíš měli vyfotit toho bobra, co tu chcípnul minulý týden!
9_tr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 968
Registrován: 6-2005


Odesláno Pondělí, 10. července 2006 - 22:19:41   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

dotaz, to DPP si cucá z prstu T211, teda teď už po reko, ale viděl jsem v JLS T12 a T14
Makrelu neumeješ.

Diskusní skupiny | Poslední den | Poslední 4 dny | Stromové zobrazení | Vyhledávání | Seznam uživatelů | Nápověda | Program Credits Administrace