K-report
 

Archiv do 10.prosince 2006 Odhlásit | Diskusní skupiny | Vyhledávání
Moderátoři | Registrace | Editace profilu

Diskuse K-report » Modely a modelářství » Vyrobili jste kolejiště? Plesk sem foto! » Archiv do 10.prosince 2006 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Martin_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5793
Registrován: 5-2002


Odesláno Neděle, 03. prosince 2006 - 20:02:31   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ten posprejovanej vůz je krásnej, nebyly by nějaké lepší fotky?
Tajemství spokojeného života? Schopnost dokázat se radovat se z toho, co mám a netrápit se kvůli tomu, co nikdy nemohu získat.

(Lin Yutang)
Livingproof
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 267
Registrován: 5-2006


Odesláno Neděle, 03. prosince 2006 - 20:16:51   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin: Nevím. který jste myslel, tak jsem vyfotil oba.
 
 
Buggy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 202
Registrován: 10-2005
Odesláno Neděle, 03. prosince 2006 - 22:30:49   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

jé ty druhý vandaldíla jsou i v MsTS
Neratovice... Vy nevíte kde to je??? No přeci mezi Prahou a Žumpou takzvaně Spolana.
Verusha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1392
Registrován: 5-2005


Odesláno Neděle, 03. prosince 2006 - 23:07:34   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

nájezd sprejerů

Slabota . Na kolejištích jsem sice vypozoroval snahu o patinu, mezi kterou musíme v dnešní době "individuálního osobitého umění" zařadit bohužel i grafitti, na druhou stranu jsem si všiml, že se tento druh patiny zaměřuje téměř pouze na vozidla, a to ještě "hlavně aby se modýlek nezničil". Já jsem se nebál zničit cokoliv, hlavně piko vagónky z výprodeje jsem podrobil vyslovené destrukci. Komentář k fotkám netřeba, u fotky staniční budovy se omlouvám všem Jirkům, to načmárané v průchodu není myšleno "osobně". Pro informaci o ložném materiálu na Vtrku - jedná se o skutečné špony ze soustruhu, kterými mám loženo celkem pět vagónů, jež spojeny v celek a zapřáhnuty za lokomotivu, vyrábějí pravověrný skřípavý a dunivý hluk a váží asi tak dvě kila dohromady . Počmáraná zastávka u silnice je svým reprezentativním vzhledem hodna charakteru integrovaného systému v ČR.

 
 
 

 
 
 
Bára!
franta z PP
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.103.54.62
Odesláno Pondělí, 04. prosince 2006 - 10:32:41   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Verusha: TO JE VELMI DOBRÉ ! I když samozřejmě tak trochu smutné, ale realitu dneška věrně zachycující...

Livingproof:
na Masaryčce jsem žádné skryté smyčky neviděl
To je zajímavé, ale já jsem taky neviděl ve skutečnosti stanici kde by jezdily R, Ex, IC, EC a byla kratší než nákejch šest, osm set metrů, což je v TT něco kolem ŠESTI metrů a to taky asi na kolejišti nemáte co???

tak:
1) drtivá většiná nádraží je po většinu času prázdná, jen pár vozů k vykládce, občas nějaké odstavené "deponie", nákladní vlak, kterého něco předjíždí postojí tak pár desítek minut a pokračuje a manipulák po posunu hodinku postojí a odjede = chcete-li mít více souprav je nutné je mít kam schovat před očima pozorovatelů - ODJELY

2)chcete-li provozovat rychlíky a vyšší, navíc podle GVD, je podle mě ABSOLUTNĚ UTOPISTICKÉ, aby jely přes dva mezistaniční oddíly a byly v cílové stanici - proč, to snad nemusím vysvětlovat = budete-li mít skryté zázemí na obou koncích tratě, vlaky z "Berlína" PROJEDOU a pokračují do "Vídně". (má-li někde IC, EC zastavit nebo dokonce končit, měla by podle toho ta stanice vypadat! - dovolím si říct, že takovou stanici NEMÁME NA KOLEJIŠTI NIKDO.

3) skryté smyčky mohou umožnit jízdu prázdných souprav jedním a ložených opačným směrem, jsou-li k tomu zkonstruovány.

4) skryté smyčky mohou umožňovat i střídání celých epoch na kolejištích (to je asi spíše vhodné pro nějaká výstavní kolejiště, ale...)

5) skryté smyčky mohou být uzpůsobeny pro "servis" souprav (výměna lok, vykládka a nakládka vozů...

Myslím, že by se našlo ještě mnoho PRO proč mít nějakou tu skrytou smyčku.

Na závěr mejch keců ještě dvě rady:
Většinou MÉNĚ znamená VÍCE !
Nezatracujte skryté smyčky !
Martin_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5795
Registrován: 5-2002


Odesláno Pondělí, 04. prosince 2006 - 12:01:27   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Moc pěkné fotky, díky!
Tajemství spokojeného života? Schopnost dokázat se radovat se z toho, co mám a netrápit se kvůli tomu, co nikdy nemohu získat.

(Lin Yutang)
Livingproof
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 268
Registrován: 5-2006


Odesláno Pondělí, 04. prosince 2006 - 12:34:30   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Franta: Ano, v tom máte samozřejmě pravdu, že pro tyto účely jsou skryté smyčky a nádraží vhodné. To nikomu neberu. Samozřejmě, že žádné kolejiště nemůže modelovat trať dlouhou stovky km, proto je to vždy otázka kompromisu, jak vyřešit provoz na pár desítkách metrů kolejí v pokoji.
Skryté smyčky proto nepovažuju za tak velký "prohřešek" vůči ztvárnění skutečnosti jako to, že 95% kolejišť tvoří buď ovál nebo jakýmkoli jiným způsobem vedená trať, která několikrát sama sebe nadjíždí, aby nakonec vedla do té samé stanice z druhé strany. To se mi nezdá příliš realistické, pominu-li zkušební trať v Cerhenicích.
franta z PP
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.103.54.62
Odesláno Pondělí, 04. prosince 2006 - 13:00:56   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

To je samozřejmě pravda. Ovál je vhodný pro ty úplně nejmenší kolejiště s posláním zcela jiným než je ztvárnění provozu! (dětské kolejiště, dekorativní kolejiště jako doplněk někam a tak podobně)
Na toto téma by se dalo mluit do alelůja. Každopádně je machrovina udělat CO NEJMENŠÍ kolejiště věrně zachycující nějaký provoz. Tam ovál způli schovanej může bejt, ale né k tomu, aby tam hrnul vlak furt dokola! Takové kolejiště mě zaujalo třeba v ŽM 9/06

Koukal jsem ještě jednou na ten plánek a ten Pavlov vypadá jako cílová stanice Rychlíků případně Expresů přijatelně! Akorát si i nadále stojím za tím, že by sem měl přijet takovej vlak "zdaleka" a pak zas odjet "pryč", tím spíš, že nedílnou součástí vašeho provozu je GVD.
Livingproof
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 269
Registrován: 5-2006


Odesláno Pondělí, 04. prosince 2006 - 14:26:01   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No dejme tomu, že na jednom konci (Jirkov) bych o skrytém nádraží uvažoval, případně prorazil zeď a skryl ho v kuchyni Druhá koncová může představovat nádraží typu té Masaryčky nebo např.Hamburg-Altona, kde již vlaky dál nikam nepokračují.
Tombart
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 281
Registrován: 4-2003
Odesláno Pondělí, 04. prosince 2006 - 15:25:44   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

kdyby někdo měl zájem o kalendář modelové železnice, tak ještě něco je
http://www.tombart.wz.cz/ostatni.htm
Tombart
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 282
Registrován: 4-2003
Odesláno Pondělí, 04. prosince 2006 - 15:36:44   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Franta, livingprof: když to tak čtu, tak vcelku zajímavá diskuse. Tohle by si mělo přečíst víc lidí. Spíš se ale přikláním s názorem na stranu Franty.

franta: nedalo by se někde shlídnout foto kolejiště. podle plánku dost zajímavé, hlavně ta spodní část. Vcelku dost si v tom dokážu představit krajinu s řekou a hooodně náročnej terén. (moje krevní skupina). rád bych uvítal i nějakej plánek s vrstevnicema.
franta z PP
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.103.54.62
Odesláno Pondělí, 04. prosince 2006 - 16:38:54   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Fotky z části kolejiště jsou v předešlém archivu této diskuse. Ta část na plánku spodní, má opravdu velmi členitý terén i řeka tam je, ale ještě původní provedení krajiny (cca 15 let staré??), tudíž nepříliš líbivé. Postupně krajinu předělávám s "moderními" krajinotvornými materiály (v rámci rozumných finančních mezí). V současnosti je to hotové v horní části plánku - Viz fotky.
franta z PP
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.103.54.62
Odesláno Pondělí, 04. prosince 2006 - 18:02:18   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tady je pár fotek s horším rozlišením ze staré ještě nerekonstruované části kolejiště
 
 
 
franta z PP
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.103.54.62
Odesláno Pondělí, 04. prosince 2006 - 18:10:20   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A takhle se v současnosti pracuje:
 
 
 
franta z PP
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.103.54.62
Odesláno Pondělí, 04. prosince 2006 - 18:17:33   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

práce na zhlaví v Bukové
 
 
 
franta z PP
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.103.54.62
Odesláno Pondělí, 04. prosince 2006 - 18:26:45   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A z toho trochu dodělanějšího
(kolejiště není hotové nikdy)
 
 
 
Kubajs
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 77
Registrován: 8-2005


Odesláno Pondělí, 04. prosince 2006 - 22:19:07   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Franta z PP: Jen tak pro zajímavost, jak si myslíš že ti bude dlouho trvat než to kolejiště doděláš? Já stavěl jen úplně miniaturní kolejišťátko a dělal jsem ho skoro rok ( a samozřejmně že není dodělaný). A můžeš sem prosím napsat krátký a stručný postup jak děláš ty skály z toho toaletního hajzlpapíru?
Tady něco z mého kolejiště:
 
 
 
 
 
Verusha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1394
Registrován: 5-2005


Odesláno Pondělí, 04. prosince 2006 - 22:59:29   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Já nevím jak vy, ale já dělal skály z kusů šutru, co jsem našel okolo baráku. Nebudete tomu věřit, ale kilovej šutr v lepence drží i Herkulesem.
Bára!
Verusha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1395
Registrován: 5-2005


Odesláno Pondělí, 04. prosince 2006 - 23:20:40   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mimochodem, pánové, proč se všechna česká kolejiště, jak vidím zde, kolikrát výborně udělaná, "jmenují" tak trochu pořád stejně? Buková, Dubová, Lhota, Lhotka, Bříza, Horní Borová a pod?
Bára!
Čsad_zastávka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 108
Registrován: 9-2006
Odesláno Pondělí, 04. prosince 2006 - 23:38:07   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

franta z PP:
Nezatracujte skryté smyčky !

My jsme tedy na kolejišti skryté smyčky neměli, ale myslím, že se smyčkami (a trojúhelníky) obecně je problém v polaritě kolejí - musí vzniknout nějaké přerušení. Jak toto řešíte, zvláště při větším počtu smyček? Neuvízne třeba hnací vozidlo na tom přerušení?

Také by mě zajímalo, jestli ty skryté smyčky máte nějak snadno přístupné (odklápěcí terén?), např. pro případ vykolejení vlaku.

Livingproof:
95% kolejišť tvoří buď ovál ...

No to je celkem pochopitelné, protože 95 % kolejišť vzniká ve stísněných prostorových podmínkách. Podle mého názoru představuje vzájemně nadjížděná a podjížděná trať velice elegantní řešení, uvědomte si, že v TT takto postavíte dvoukolejnou trať na rozměru 150 x 90 cm. Je už jenom na Vás, abyste postavil na trati zastávky a krajinnými prvky vytvořil dojem, že jde skutečně o trať odněkud někam. Pro provoz můžete využít motorové vozy nebo soupravy s řídícím vozem, pokud netrváte jen na vozidlech ČD, a jezdíte vždy jen po části toho okruhu a zase zpět. Ono se hezky říká, že trať do oválu je nemodelová, ale když to místo prostě nemáte, tak ho nemáte. A ne každého baví donekonečna posunovat 3 nákladní vozy sem a tam na vlečku, protože to jediné na téhle ploše ztvárníte realisticky. Pokud teda pominu, že o funkční vlečku dnes hned tak nezavadíte.
Livingproof
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 270
Registrován: 5-2006


Odesláno Úterý, 05. prosince 2006 - 08:58:44   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Čsad: Částečně to chápu, ale myslím že můj pokoj 20m2 také není žádná tělocvična, přesto se mi tam vhodnou volbou NÁBYTKU (viz. plánek) podařilo "nacpat" desky o velikostech 330x100 + 300x40 + 280x10 + 200x100 + přístavba "Jirkov" u dveří. Na této ploše je již podle mě možné od různých oválů upustit, přestože se jedná o klasický pokoj s veškerým potřebným nábytkovým vybavením.
6120
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 828
Registrován: 4-2005


Odesláno Úterý, 05. prosince 2006 - 10:21:54   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

proč se všechna česká kolejiště, jak vidím zde, kolikrát výborně udělaná, "jmenují" tak trochu pořád stejně?
Odpověď je jednoduchá málokdo udělá třeba Beroun protože kdyby to viděli ostatní modeláři rýpalové tak tam je ten šturc dál návěstidlo blíž a o tři koleje navíc takže radši každej udělá fiktivní bukovou.Já mám třeba Rožmitál protože mě to příjde jako pěknej název i když to moje nádraží vypadá uplně jinak než skutečnej Rožmitál.vůbec jsem se nesnažil o skutečnou podobu ale jen o názrv kterej se mě líbí.

čsad:já mám taky už jen tzv ovál.moje první kolejiště bylo o hodně větší s nadjezdem,mostem hlavní tratí lokálkou ale "díky" nedostatku místa jsem se musel spokojit s menšim a i za něj sem velice rád je to velkej rozdíl mít něco na urovni kubajze a nebo nic.navíc nějaký obrovský vlakodromy mají dost velké nároky na udržbu a čas.Navíc ani ten ovál ještě nemám dokončenej po po stránce všech detailů.Nespěchám už abych to měl ale pracuju pomalu dle času a nálady.
AV 15-30
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 28126
Registrován: 4-2003


Odesláno Úterý, 05. prosince 2006 - 14:55:15   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A máte na nádražích kočky? :-)
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova

Nevíte, do čeho jdete? Jeďte do Pelhřimova!
V sobotu 9. prosince i s doprovodným programem.


Podrobnosti zde.
Verusha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1396
Registrován: 5-2005


Odesláno Úterý, 05. prosince 2006 - 15:13:05   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

6120 - mě ani tak nešlo o nějaké názvy, které vysloveně evokují nějaké konkrétní místo, mám rád vymyšlené názvy nebo alespoň originální, a upřímně řečeno, všem těm Hůrkám, Kamenicím a Smrkům pod Dubem se spíš jen shovívavě směji - což ale není myšleno nijak zle, jen mi to přijde zajímavé a trochu na škodu, ten nedostatek fantazie i těch modlářů, kteří mají kolejiště jinak naprosto dokonalé.
Bára!
franta z PP
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.103.54.62
Odesláno Úterý, 05. prosince 2006 - 17:43:10   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tak postupně:
SKÁLY: (můj patent) hrubý reliéf z pěnového polystyenu, potom toaleťák bez strukturálních ozdobiček, a disperzní lepidlo naředěné vodou (hodně řídké-vodové) nanášené štětcem na TRHANÉ (střih by pak byl vidět) kousky toaleťáku, které se pěkně tvarují na polystyren, přičemž zároveň zakrývají díry a spoje (využitelné i jinde než na skalách) a vytváří se zajímavé členění skalní stěny. Chce to, aby bylo všude tak minimálně okolo pěti vrstev, aby se pak při barvení skála neprotrhla. Při dokončování pomůže kamenný prach nebo i malé kamínky jako bavany ze skály udrolené dole ležící. (Kdybych dělal skály na svém kolejišti z kamenů, asi by to prolomilo kolejiště a možná i podlahu )

NÁZVY STANIC: mám už na svém kolejišti velmi dlouho a nemám chuť je měnit. Z toho plyne další otázka...

KDY TO DODĚLÁM ? - To je dobrá otázka...

SKRYTÉ SMYČKY mám přístupné. Celé lokodpo je vyjímatelná část a pod ním je skrytá smyčka. Skrytá smyčka dvojkolejky je dočasně v pracovním stole a po dokončení bude taktéž pod vyndavací částí kolejiště (část areálu vleček Buková-východ)
franta z PP
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.103.54.62
Odesláno Úterý, 05. prosince 2006 - 18:12:54   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

PROVOZ VE SKRYTÝCH SMYČKÁCH mám vždy jednosměrný, z čehož plyne hned několik jednoduchých vychytávek!

JÍZDA DO SMYČKY:
1) postavím cestu na volnou kolej
(vlnost kolejí i poloha vjezdových vyhýbek je signalizována na ovládacím panelu smyčky)
2) odjedu s vlakem do smyčky
3)při vjezdu na určitou kolej na jejím začátku sepne lok. kontakt obsazovacího relé "obsazená kolej", což je signalizováno na ovládacím panelu)
3)s vlakem jedu tak dlouho dokud sám nezaszaví na přerušeném úseku

JÍZDA ZE SMYČKY:
1)vyberu si vlak na některé z obsazených kolejí a stisknu příslušné tlačítko odjezdu. To pak napájí přerušený úsek opačnou polaritou a navíc přepóluje i kratší úsek před ním (lok občas zastaví dříve nebo těsně na izol.styku a mohlo by dojít ke zkratu)
2)regulátorem (opačně než za vjezdu) vyjíždím s vlakem za stálého držení tlačítka odjezdu.
3)lok před vyhýbkami sepne kontakt obsazovacího relé "volná kolej" (sign.na pultě)
4)vyhybky na odjezdovém zhlaví jsou bez přestavníků, lok si sama "nařeže" cestu!!
5)za odj.vyhýbkami lok sepne kontakty "kontrola odjezdu", které jsou napojeny přímo na ledku na ovl.pultě, která tím pádem zabliká, což signalizuje, že můžu uvolnit tlačítko odjezdu
6) je-li trať "venku" jednokolejná, lok si pak ještě dalším kontaktem přestaví poslední výhybku smyčky (souběh koleje vjezdové a odjezdové)

Jestli by někdo chtěl tak časem načrtnu schéma, ale myslím, že to není nic složitého. (Je to analog, žádnej digitál!!

DO VELKÉ smyčky dvojkolejky chystám uspořádání vyhýbek a kolejí tak, aby byla možná i banalizace (souběžné jízdy vlaků). Navíc chci zkusit po vzoru R.Wimra ze Žďáru sledování čekajících vlaků ve smyčce videokamerou.
Miloš P.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.179.22.33
Odesláno Úterý, 05. prosince 2006 - 20:10:52   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Smyčku jsem přistavoval až dodatečně. Mám ji na samostatném panelu pod kolejištěm, který je ze stran přístupný a pro případné opravy se dá celý snadno vymontovat. Pokud jde o provoz a el. zapojení, tak podrobnější informace jsou na http://www.volny.cz/masinky2003/vratna_smycka.html
Livingproof
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 271
Registrován: 5-2006


Odesláno Úterý, 05. prosince 2006 - 20:14:04   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

MZ: Kočku jsem tam měl jenom jednou cca na 3 vteřiny a stihla udělat pěknou škodu Byla totiž v měřítku 1:1.
franta z PP
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.103.54.62
Odesláno Úterý, 05. prosince 2006 - 21:11:41   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jo, kočku? Pche! Mě se po kolejišti jedou prošel, nelžu Vám, dospělý Novofunlandský pes !!!
Peto5220
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 554
Registrován: 5-2005


Odesláno Úterý, 05. prosince 2006 - 21:22:17   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A prežil?
ICQ 199-295-438
e-mail: peto5220@zoznam.sk
Moja stránka: http://www.bus5220.wbs.cz/
franta z PP
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.103.54.62
Odesláno Úterý, 05. prosince 2006 - 21:28:28   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No jo, přece jen je to přítel člověka a dobrák od kosti. Vlastně mě pomoh, páč mi odstranil kýčovité nemodelové trolejové vedení, navíc poničil stanici, která už dnes na kolejišti neexistuje, takže možná zahájil rozsáhlé rekonstrukce.
Čsad_zastávka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 110
Registrován: 9-2006
Odesláno Úterý, 05. prosince 2006 - 23:18:44   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

6120: navíc nějaký obrovský vlakodromy mají dost velké nároky na udržbu a čas

Uvažuju podobně, pokud přemýšlím o novém kolejišti. A že už přemýšlím sakra dlouho. Většina velkolepých projektů má ten háček, že nikdy nejsou zrealizovány - dojdou peníze, čas, chuť,... Hlavně ta chuť myslím je problém, když dlouho stavíte a vlastně pořád nemáte kde jezdit.

Livingproof:
Ano, ale už to, že jste si mohl vybrat, jaký nábytek do pokoje dáte, je docela luxus. Líbí se mi, jak jste kolejiště umístil, ale ani tuhle možnost bohužel nemáme všichni.

Verusha:
My měli na kolejišti Kojetín, ale se skutečným neměl nic společného. Teda nejspíš, protože ve skutečném Kojetíně jsem nikdy nebyl. Ústřední nádraží nemělo žádný název a na kolejišti byla zastavena doprava dřív, než jsme mu nějaký vhodný vymysleli. Říkali jsme mu "Dolní nádraží".

franta z PP:
Tak ty smyčky máte parádně vymyšlené, klobouk dolů. A za to, že jezdíte analogově, máte u mě další kladné body. Vždyť to má modelová železnice nabízet, relaxaci od počítačů a podobných strojů. Majitele digitálně řízených domácích kolejišť vskutku nechápu.

se po kolejišti jedou prošel ... dospělý Novofunlandský pes

A byl v měřítku 1:120?
Tombart
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 283
Registrován: 4-2003
Odesláno Středa, 06. prosince 2006 - 10:00:05   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Čsad:
Add 1: myslím, že ta chut je základ. to je to, co by mělo táhnout nejvíc. Ostatně nikdo neřiká, že se může jezdit až když je kolejiště hotové. když uděláš základ, položíš koleje, tak mužeš jezdit a pak terpve dělat krajinu. Pokud ti ta chut nevydrží ani do položení kolejnic, tak se na to vyprdni a dělej moduly.

Add 4: řekl bych, že modelová železnice a PC mají a budou míc společných věcí víc a víc. Analog je fajn, ale i já jsem už přesvědčen, že do nového pujdu s digitálem a to hlavně z důvodu, že nejsem elektrikář a dost v tom tápu. věčně něco elektricky nefunguje a už nemám nervy na to, abych to hledal a opravoval. navíc uvažuju s ještě větším kolejištěm a tam bych to už asi nezvlád.
 
 
Petr_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1919
Registrován: 4-2003


Odesláno Středa, 06. prosince 2006 - 10:26:07   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

MZ - kočky (1:1) na kolejištích nejsou nic novýho, kdysi jsem dával příslušný foto do kočičí diskuze (ten zmetek kocouří tam chodil spát hlavně v létě, když do míst, kde lehával, pražilo slunko). Škody byly ve výši několika zválených křovisek z mechu, pár povalenejch telegrafních sloupů a urvanej vrcholek věže hradu na kopci. Jenže pak se šel vyvalovat na nákladiště a zničil mi tatru s kládama... asi aby se pomstil za to, že jsem ho vyhodil z jeho oblíbenýho místa - jenže to dostal takovou nakládačku, že od tý doby se mi vyhejbal. Bohužel, asi před měsícem na ulici před barákem nestihnul utéct z cesty rozjetýmu volvu s kládama 1:1.)

Franta - mě se po starým kolejišti (bylo na rámu od dětský postele) jednou rozhlížela naše jezevčice, naštěstí tam ale nevylezla... Od tý doby dělám kostrukce min. půl metru nad zemí.
Všeci budete zemegulu rypákom ryť ako červená myš! (mjr. Haluška, zvaný Terazky
6120
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 838
Registrován: 4-2005


Odesláno Středa, 06. prosince 2006 - 11:16:14   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Petr K:Na tu fotku si pamatuju jak ten kocour ležel v tom kolejišti myslim že byl černej a celkem solidni se rozvaloval v zářezu trati do oblouku.Moc hezká fotka.
AV 15-30
Jiří_t
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 215
Registrován: 9-2005
Odesláno Středa, 06. prosince 2006 - 12:00:26   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tak to já si pamatuju akorát fotku kocoura v poličce ve který byly i mašinky. Ale už si nevzpomínám kdo jí sem dával...
Martin_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5810
Registrován: 5-2002


Odesláno Středa, 06. prosince 2006 - 12:49:51   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jenže pak ... a zničil mi tatru s kládama

Bohužel, asi před měsícem na ulici před barákem nestihnul utéct z cesty rozjetýmu volvu s kládama 1:1


A pak že neexistuje spravedlnost. Kládová mafie se pomstila.
Tajemství spokojeného života? Schopnost dokázat se radovat se z toho, co mám a netrápit se kvůli tomu, co nikdy nemohu získat.

(Lin Yutang)
Petr_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1920
Registrován: 4-2003


Odesláno Středa, 06. prosince 2006 - 13:13:11   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Vždyť to má modelová železnice nabízet, relaxaci od počítačů a podobných strojů. Majitele digitálně řízených domácích kolejišť vskutku nechápu.
To je vidět, že o digitálu nevíte ani to lautr <censored>. Digitalizace právě obrovsky zjednodušuje jak stavbu, tak i provoz - a nejmarkantnější to je na malejch kolejištích pro zábavu a relaxaci (redukuje drátařinu na pravou a levou kolejnici) nebo na obřích a supersložitejch záležitostech (kde by tradiční analogový řízení představovalo chaotický klubko drátů).
Nehledě na to, že ovládání vlaků a příslušenství (jakýmkoliv způsobem) jsou dvě naprosto rozdílný věci.
Všeci budete zemegulu rypákom ryť ako červená myš! (mjr. Haluška, zvaný Terazky
Kubajs
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 78
Registrován: 8-2005


Odesláno Středa, 06. prosince 2006 - 14:05:50   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Já o digitalizaci zase toho moc nevím, ale to zjednodušení se mi moc nezdá. Co jsem se zatím dočetl tak mi příjde že tam je zapotřebý nějak moc různejch dekodárů a podobnejch krabiček na výhybky, návěstidla, závory a podobně. Vezmu-li takovou tu modelářskou klasiku, ovál se skrytým nádražím - 6 výhybek, stanice s odbočnou lokálkou 10 až 15 výhybek, koncová stanice na lokálce 6 výhybek. Jak mi digitál usnadní zapojení a posléze provoz oproti analogu? Přece musím ke každému příslušenství vést kablíky tak jako tak a v digitálu jsou ještě navíc ty krabičky. Jsem uplnej laik, tak mě prosím nekamenujte pokud tu plácám nesmysli
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 28157
Registrován: 4-2003


Odesláno Středa, 06. prosince 2006 - 17:59:12   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mně se po kolejišti zatím číča (ani dvojnohá, ani čtyřnohá) ani v jednom z měřítek neprošla, nicméně želva 1:1 už ano... Paseku nadělala důkladnou.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova

Nevíte, do čeho jdete? Jeďte do Pelhřimova!
V sobotu 9. prosince i s doprovodným programem.


Podrobnosti zde.
353
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1428
Registrován: 5-2002


Odesláno Středa, 06. prosince 2006 - 21:14:21   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Verusha - patina, ač už grafitti, nebo jiné - to je věc, která mi na spoustě špičkových modelů chybí. Já sice nikdy neměl modely špičkové :-), ba naopak, ale o patinu jsem se snažil:
celkový pohled na poslední kolejiště (už několik let je opět rozebrané per partes a uložené...)
 
Kromě jiného se ve stanici vyskytoval "traťovácký koutek" (foto příšerné kvality, lepší nemám):
 
 

(Příspěvek byl editován uživatelem 353.)
www.trolejbus.cz * www.pshzd.wz.cz * www.dpmp.cz * icq 269-400-981
Buggy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 218
Registrován: 10-2005
Odesláno Středa, 06. prosince 2006 - 21:52:13   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Můžu se zeptat, já už delší dobu hledám návody na úpravu vozů jak na nich udělat různé grafitty, umělou rez, patinu aby to prostě nějak vypadalo. Prosím o nějaké odkazy a případné rady. Děkuji
Neratovice... Vy nevíte kde to je??? No přeci mezi Prahou a Žumpou takzvaně Spolana.
Petr_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1922
Registrován: 4-2003


Odesláno Středa, 06. prosince 2006 - 22:53:12   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Kubajs - právě že mícháte zbytečně obojí dohromady. Pro digitální provoz je tahat digitál i k vexlím & spol. zbytečnej luxus, tam bohatě postačuje stávající "analogový" vybavení (jednoduchost, blbovzdornost). Digitál totiž má hlavní výhodu v tom, že lze nezávisle na sobě ovládat prakticky libovolný množství vozidel (závisí na napájení a parametrech konkrétního systému - DCC bez jedný 10.000 mašinek, motorola/märklin 256 mašinek atd) v jednom úseku.
Všeci budete zemegulu rypákom ryť ako červená myš! (mjr. Haluška, zvaný Terazky
Čsad_zastávka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 111
Registrován: 9-2006
Odesláno Středa, 06. prosince 2006 - 23:35:09   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tombart:

Pokud ti ta chut nevydrží ani do položení kolejnic,

Mě občas kvůli nedostatku místa napadají takové šílenosti, jako je 3 patrové kolejiště plné kolejových trojúhelníků a tady je mi jasné, že bych nevydržel těch několik let do položení kolejnic. Snažím se být realista a plánovat úměrně svým schopnostem a hlavně časovým možnostem, tak jsem to myslel.

hlavně z důvodu, že nejsem elektrikář a dost v tom tápu

Taky nejsem elektrikář. Zatím uvažuji tak, že by elektrická zapojení obsahovala jen to nejnutnější pro provoz kolejiště a lahůdky, jaké popisoval např. pan franta z PP typu signalizace obsazených kolejí, bych si musel odpustit. Když budu chtít "jezdit digitálně", nebudu roky stavět kolejiště a utrácet desetitisíce Kč, ale koupím si na počítač hru TRAINZ nebo podobnou.

(Příspěvek byl editován uživatelem ČSAD_zastávka.)
Miloš P.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.179.22.33
Odesláno Středa, 06. prosince 2006 - 23:51:21   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

To Petr_k: U analogu je největší dráteničina právě u výhybek a návěstidel. Pokud budu chtít použít u digitálu např. funkci ABC pro zastavování u návěstidel, řezání kolejí a spínání useků se stejně nevyhnu. Pokud budu příslušenství ovládat digitálně a budu chtít vytvořit vazby mezi vlakovými cestami a mezi návěstidly, zjednoduší se sice dráteničina, ale bez počítače si neškrtnu. Na malém kolejišti mě jezdí většinou jedna mašina, vyjímečně dvě najednou. Používám pulzní regulaci, takže si vychutnávám pomalou jízdu a plynulé rozjezdy.
V těhle věcech mě digitál zatím nepřesvědčíl o nutnosti několikatisícové investice. Co se mě na něm naopak moc líbí je možnost u lokomotiv ovládat světla, spřáhla a další vychytávky a hlavně možnost použítí zvukových dekodérů. Taková pára odfukující u vlaku stojícího v nádraží je opravdu lahůdka.
franta z PP
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.103.54.62
Odesláno Čtvrtek, 07. prosince 2006 - 08:27:11   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nezahřívají se při pulzní regulaci nadměrně motory lokomotiv?

nejdřív si zajezdit a pak dodělávat krajinu
Nic jiného bych nedoporučoval ani omylem!! Když pak máte zaštěrkováno a vše kompletní a začnou se projevovat problémy s čímkoliv, tak to je docela dost problém!!

Moje zapojení nejsou nic složitého! Ke všemu vedou jen dva dráty!
Co se teda snažím docílit je logické, jednoduché a jednotné ovládání kolejště!
Co mi přijde jako největší tragédie kolejišť, je klávesnice k ovládání např. vyhýbek s více či méně nesmyslnými zkratkami, půl metru dlouhá a prase se v tom vyznej!
Miloš_p
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1
Registrován: 12-2006
Odesláno Čtvrtek, 07. prosince 2006 - 09:35:18   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Zahřívání jsem nepozoroval. Starý PIKO mašiny jezdí výrazně lépe než s klasickým FZ1 trafem a nový např od ROCO skvěle. Rozhodně nejezdím s regulátorem vytočeným na doraz a taky doba po kterou je každá lokomotiva v činnosti není moc dlouhá. Zahřívání by se asi projevilo při delším provozu na plný výkon.
Digitál používá pouze pulzní regulaci a provoz analogové lokomotivy na digi kolejišti (jak to např. LENZ umožňuje) je vyloženě týrání neviňátek.
Ovládat z klávesnice více jak 2 výhybky je k zešílení. Nejpřehlednější je ovládací pane s reliéfem kolejiště.
Miloš_p
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2
Registrován: 12-2006
Odesláno Čtvrtek, 07. prosince 2006 - 09:57:37   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ještě doplněk k tomu zahřívání:
Čím vyšší je použitá frekvence při pulzní regulaci, tím větší jsou ztráty v motoru a dochází k zahřívání. Pro starý 3polový motory jsou optimální frekvence zhruba 30-100 Hz. To motor pěkně vrní a dá se jet opravdu "krokem". Nové 5ti pólové motory snesou v podstatě cokoliv. Digitální dekodéry pracují s frekvencema i několik kilohertzů.
franta z PP
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.103.54.62
Odesláno Čtvrtek, 07. prosince 2006 - 10:34:28   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dostal jsem se k tomu, abych nakreslil zapojení mých skrytých smyček.
 
franta z PP
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.103.54.62
Odesláno Čtvrtek, 07. prosince 2006 - 10:44:52   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

SMYČKY: přiznám se bez mučení, že ochranou diodu tam nedávám a ještě se mi nikdy nestalo, že by mi barevná LED odešla! Závěrné napětí nevydrží pravděpodobně jen modré LED, ale nevím. Asi dvakrát jsem v ranžírce modrou měnil, pak vložil diodu, ale jestli to bylo tím opravdu nevim.

PULZNÍ REGULACE: Jaké pan Miloš používá regulátory, že bych pořídil a vyzkoušel??
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 28177
Registrován: 4-2003


Odesláno Čtvrtek, 07. prosince 2006 - 20:25:05   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nemáte někdo želvu v měřítku H0? :-) Tahle furt roste...
 
 
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova

Nevíte, do čeho jdete? Jeďte do Pelhřimova!
V sobotu 9. prosince i s doprovodným programem.


Podrobnosti zde.
Pes
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1412
Registrován: 1-2005


Odesláno Čtvrtek, 07. prosince 2006 - 21:27:28   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Máme akorát godzzilu, která taky furt roste, ale jediný, co jí dokáže vyděsit je autobus. :-) Trolejbus 1:87 mu už nevadil. :-)
 
Byl ještě rozespalej, tak se na to musel mrknout zblízka. :-)
Nepořádkem ve stanici to začíná, srážkou vlaků to končí !
D O P R A V N Í P O D N I K
města Ústí nad Labem a.s.

_________________________________________________________________
České Nezávislé Dopravní Sdružení

ICQ : 221-908-090 - Budu rád za veškerý kontakt fandů MHD.
Miloš_p
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3
Registrován: 12-2006
Odesláno Čtvrtek, 07. prosince 2006 - 22:39:03   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Info a schéma používaného regulátoru mám na http://www.volny.cz/masinky2003/pulsni_regulator.html
Něco podobného, ale za dražší peníz nabízí taky CONRAD.
http://elektronicke-stavebnice.conrad.cz/
Petr_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1926
Registrován: 4-2003


Odesláno Pátek, 08. prosince 2006 - 21:01:27   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Miloš P. (středa) - vy vůbec nechcete pochopit, co mám na mysli. Digitální ovládání vozidel a příslušenství jsou dvě naprosto odlišný věci, který na sobě vůbec nemusí záviset! V pardubickým dopravním sále (digitálně řízený vozidla - vazba na upravený ESZZ ESA 11) je takhle ke kolejišti v jedný stanici připojená originál elektromechanika... Jediná věc na ní navíc jsou spínací úseky před návěstidlama (jednoduše - proud teče/neteče). Martin (Zlivskej) by mohl taky něco o tom povyprávět...
Všeci budete zemegulu rypákom ryť ako červená myš! (mjr. Haluška, zvaný Terazky
Miloš_p
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4
Registrován: 12-2006
Odesláno Pátek, 08. prosince 2006 - 22:17:19   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

To co jsem psal bylo myšleno ve vztahu k provozu na mém kolejišti. Tam by to skutečně znamenalo vydat několik tísíc a výsledek by byl v podstatě stejný, jezdil bych s jednou, občas se dvěma lokomotivama, ale digitálně. Do některých mašin bych dekodér asi vůbec nedostal.
Pokud jde o větší kolejiště, kde lze jezdit s více vozidly současně nebo o provoz na modulech, tak tam je digitál samozřejmě bezkonkurenční.
Rozdíl v ovládání vozidel a příslušenství chápu. Pokud jsem uvažoval o digitálu, tak v první řadě o řízení vozidel. Ovládat digitálně příslušenství má smysl hlavně pokud chci kolejiště řídit přes počítač. Vzhledem k tomu, že do compu civím od rána do večera v práci, tak ho ke kolejišti nechci.
Čsad_zastávka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 113
Registrován: 9-2006
Odesláno Pátek, 08. prosince 2006 - 22:48:13   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

jezdil bych s jednou, občas se dvěma lokomotivama, ale digitálně.

Přesně tak, kolejiště rovněž chápu jako odpočinek, nikoliv stres, jestli se mi nesrazí 5 současně jedoucích lokomotiv.

Vzhledem k tomu, že do compu civím od rána do večera v práci, tak ho ke kolejišti nechci.

franta z PP
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.103.54.62
Odesláno Pátek, 08. prosince 2006 - 23:47:35   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dobrá taky si přidám!
V podstatě sdílím s vámi stejný názor! Taktéž trefné je, že si můžu rovnou pořídit nějaký simulátor do PC a nepotřebuju (drahý) modely!
Co bych viděl od digitálu jako skvělý vychytávky je imitace zvuků lokomotiv, svícení i při stání lok nebo soupravy, nastartovaná stojící lokomotiva, houkání atd, atd.
Ve velikosti TT si ale beztak musíme víceméně nechat zajít chuť.
I když některý z těhle vychytávek jdou vyřešit i bez digiálu...
Čsad_zastávka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 122
Registrován: 9-2006
Odesláno Neděle, 10. prosince 2006 - 20:33:56   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Chtěl bych se Vás zeptat, kde berete inspiraci pro ztvárnění svých kolejišť. Myslím tím výběr motivu kolejiště, konkrétní uspořádání kolejí a tratí, umístění nádraží a zastávek vzhledem k obydlím, vzhled nádraží (peróny event. podchody) až k jednotlivým detailům (cestičky, stromy, různá zákoutí). Samozřejmě jsou tu limity jako rozměr kolejiště a peníze, ale to teď nemyslím. Realizujete nějaké konkrétní místo, které vás okouzlilo svou atmosférou, nebo třeba prohledáváte archivy železničních fotek a hledáte něco zajímavého, nebo se snažíte vymodelovat typickou skutečnost, nebo... Jak je to u vás?
franta z PP
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.103.54.62
Odesláno Neděle, 10. prosince 2006 - 23:12:27   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jednotlivé dílčí prvky ze skutečných míst, ale celek je smyšlená fantazie.

Myslím, že vytváření modelů skutečných celků (nádraží, zastávka, fabrika atd.) je vhodné spíše na výřezy, případně modulová kolejiště, jeikož je to vždy ošajstlich! Na běžném kolejišti nemohou odpovídat délkové rozměry, okolní terén atd.
Tak raději volím fantazii.
Martin_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5833
Registrován: 5-2002


Odesláno Neděle, 10. prosince 2006 - 23:19:21   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin Zl.: To kolejiště s želvou je tvoje?
Tajemství spokojeného života? Schopnost dokázat se radovat se z toho, co mám a netrápit se kvůli tomu, co nikdy nemohu získat.

(Lin Yutang)

Diskusní skupiny | Poslední den | Poslední 4 dny | Stromové zobrazení | Vyhledávání | Seznam uživatelů | Nápověda | Program Credits Administrace