K-report
 

Archive through 30.leden 2006 Odhlásit | Diskusní skupiny | Vyhledávání
Moderátoři | Registrace | Editace profilu

Diskuse K-report » Železnice » Tarif (jízdné, tarifní politika ČD, slevy, konkurence, budoucnost....) » Archive through 30.leden 2006 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 18731
Registrován: 4-2003
Odesláno Čtvrtek, 19. ledna 2006 - 00:38:52   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bkp:
Když se chce, jde všechno...
Přirážka se dá neúčtovat ve více případech, když má průvodčí trochu fantazie. Někteří bohužel „pro jistotu” účtují přirážku, i když by neměli, aby to náhodou nemuseli platit ze svýho.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova

World Jumping Day: www.worldjumpday.org
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 964
Registrován: 8-2004
Odesláno Čtvrtek, 19. ledna 2006 - 12:31:28   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin:
Sorry, ale já teda taky o vydávání jízdenek PID průvodčími nic nevím. A dost bych se divil, kdyby to šlo. Jestli tobě tam na jihu v tom vašem pochybném IDS průvodčí jízdenku IDS vydá, neznamená to, že může vydat jízdenku na kterýkoliv IDS.
Nic nezkazí jen ten, kdo nic nedělá.

Cestování s ČD škodí zdraví!
Tomášk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 526
Registrován: 4-2003
Odesláno Čtvrtek, 19. ledna 2006 - 12:39:52   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pokladna ČD (a tedy snad i POP) umí vydat jízdenku na IDS:
- IDS České Budějovice - 24 hodinová
- ODIS Ostravanka město (zóny 1,2,3,4)

Jednorázové jízdenky nikoliv. To leda že by průvodčí sám o své iniciativě nakoupil pakl jednorázových lístků a prodával je na svůj účet, což bude jistě v rozporu s vnitropodnikovými předpisy, navíc v PIDu je třeba, aby jednorázová jízdenka PID byla označena před nástupem do vlaku, což je při prodeji ve vlaku poměrně náročné.
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 18747
Registrován: 4-2003
Odesláno Čtvrtek, 19. ledna 2006 - 12:44:42   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Hroch:
Však nic takového snad nepíšu, ne? Psal jsem, že je klidně možné vydat jízdenku bez přirážky z obsazené zastávky/stanice.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova

World Jumping Day: www.worldjumpday.org
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 18859
Registrován: 4-2003
Odesláno Sobota, 21. ledna 2006 - 13:13:40   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Některé příspěvky níže sem byly na žádost diskutujících přesunuty z tématu Tratě v Českém ráji a Podkrkonoší.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova

World Jumping Day: www.worldjumpday.org
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 965
Registrován: 8-2004
Odesláno Čtvrtek, 19. ledna 2006 - 12:49:59   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bram:
Pokudy by jste byl trochu důvtipný, všímavý a ne tak zatvrzelý, zjistil by jste, že už několik let existuje dosti pestrá nabídka jiných slev než jen zákaznické jízdné, ze které si vybere snad každý vyjma vysloveně svátečního sólojezdce vyrazivšího jednou za rok po republice za cílem zkritizovat vše co jde.
Mimochodem, pokud jste si nevšiml, jakože asi ne, tak "zlodějské" (obyčejné) jízdné je dáno výměrem ministrestva financí a zdá-li se Vám vysoké (jako mě) stěžujte si tam. Měl by jste být úspěšnější než u ČD.

Ohledně strachu, zda dojedete:
Jezdím 4x týdně z Prahy do Pardubic a zpět. Vždy jsem dojel, přičemž zpoždění >10 minut mělo asi 4,5% vlaků. Ovšem leckdy mi to i pomohlo, protože bych ho jinak nestihl, takže to nelze brát jednoznačně negativně.

Závěrem:
Nejsem vůbec proti konkurenci. Zdaleka netvrdím, že jsou ČD v pohodě (viz s trochou nadsázky můj podpis), ale Váš názor je na můj vkus příliš extrémistický.
Nic nezkazí jen ten, kdo nic nedělá.

Cestování s ČD škodí zdraví!
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 968
Registrován: 8-2004
Odesláno Čtvrtek, 19. ledna 2006 - 13:12:37   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tomášk:
byla označena před nástupem do vlaku, což je při prodeji ve vlaku poměrně náročné
Řekl bych až fyzicky nemožné.

Martin:
No bez přirážky z obsazené stanice vydat jízdenku lze. Na tom se shodneme.
S těmi jízdenkami IDS jsem to asi špatně pochopil.
Nic nezkazí jen ten, kdo nic nedělá.

Cestování s ČD škodí zdraví!
Web
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 16
Registrován: 1-2006
Odesláno Čtvrtek, 19. ledna 2006 - 13:22:54   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Hroch: Neuvěřitelné kecy.. Jak mi pomůže vějíř slev ČD, když chci jet v pondělí do hradce a v pátek zpátky? Nechci se s**t se sháněnim fotky a taháním další veliké karty v peněžence? Jak mi pomůže, když jedu na víkend na hory? Dokud jsem měl KMB, tak jsem si to vůbec neuvědomoval, ale teď vidím, že ČD jsou naprosto nepoužitelné pro náhodné cesty! Díky Z-kartě už jenom na mé osobě prodělaly několik tisíc.

Obyčejné není dáno žádným výměrem ministerstva, to určuje jenom a pouze strop a povinné slevy (student, ... které dopravci doplácí zpět!).

Příklad Pha-PCE je oblíbený, skoro jediný směr, kde nemají dráhy konkurenci :-)
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 511
Registrován: 4-2003
Odesláno Čtvrtek, 19. ledna 2006 - 13:29:39   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Hroch: I já využívám slevy, jelikož jezdím mnohdy sám, koupil jsem si Z - Kartu, jedu li s kamarády, tak využijeme samozřejmě skupinovou slevu. Ale proč má být člověk sankcionován za to, že si dovolí jet sám? Mnoho mých známých ( sestra jezdící za svým chlapcem do Plzně, kamarád jezdící do školy do Brna atd. ) zavrhli použití vlaku jen kvůli zlodějskému obyčejnému jízdnému. Z principu si odmítli koupit nějakou Z -kartu ( proč, když autobusoví dopravci nic takového nechtějí?). A to, že zlodějské obyčejné jízdné je dáno výměrem ministerstva dopravy vím též. Ale v zájmu ČD mělo být v rámci boje o zákazníky zrušení tohoto výměru.
Je mnoho lidí, kteří jezdí automobilem. Pokud prostě čas od času musí vzít za vděk hromadnou dopravou, tak vlak je z důvodu obyčejného jízdného pro svou jízdu zavrhnou. Záležitost jako je získávání nových zákazníků je tak velmi ztížena, ne li zcela znemožněna. Uvědomte si totiž, že Vy Hrochu patříte mezi lidi, kteří využívají vlak patrně pro cestování do školy nebo do práce, ale je zde velká skupina lidí z velkých měst, kteří jinou než městskou hromadnou dopravu nepotřebují využívat a jediné jejich cesty mimo město se realizují za účelem výletů, jízdy na dovolenou, případně návštěva známých. A skupina těchto lidí není zase tak malá aby nestála za pozornost.

Obavy, zda dojedu, jsem měl spíš na mysli pro trati s provozem řad 810, 843 apod. ( 852 a 853 pánbůhzaplať již téměř neexistují ), ale dnes již také všude tam, kde jezdí řady 451 a 452 ( pantografy prostě mají již svůj věk ). To se netýká ( vyjma Pendolina ) dálkové dopravy, tam je situace díky vcelku spolehlivým el. lokomotivám z osmdesátých let jiná. To je mimochodem případ trati Praha - Pardubice, kde jezdíte.
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 18749
Registrován: 4-2003
Odesláno Čtvrtek, 19. ledna 2006 - 13:39:46   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jak mi pomůže vějíř slev ČD, když chci jet v pondělí do hradce a v pátek zpátky?

Pokud prostě čas od času musí vzít za vděk hromadnou dopravou, tak vlak je z důvodu obyčejného jízdného pro svou jízdu zavrhnou.


A stojí o takové cestující vůbec nějaký dopravce? Proč by si měl kvůli takovým držet vozy navíc?
Tím nechci nijak hájit výši zlodějského jízdného, ale samotný princip preference pravidelných cestujících je nastaven správně. Pokud chce někdo od nějakého dopravce víc, než se mu vyplatí, měl by si připlatit (ať už přímo cestující nebo někdo, kdo na tom má zájem - třeba stát, který nechce mít v pátek ucpané silnice). Nebo snad opěvované SA mají ve špičce více spojů? Právě naopak, ve špičce je jízdné taky vyšší než v sedle ("Happy spoje").
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova

World Jumping Day: www.worldjumpday.org
Bureš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 361
Registrován: 8-2005
Odesláno Čtvrtek, 19. ledna 2006 - 13:51:23   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mnoho mých známých ( sestra jezdící za svým chlapcem do Plzně, kamarád jezdící do školy do Brna atd. ) zavrhli použití vlaku jen kvůli zlodějskému obyčejnému jízdnému. Co taková KMB, nevyplatila by se jim?
ICQ -> 21 65 33 068
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 512
Registrován: 4-2003
Odesláno Čtvrtek, 19. ledna 2006 - 15:22:17   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bohužel mí známí z principu odmítli cokoliv jiného, než klasicky si koupit lístek. Prostě nevidí důvod dělat NĚCO navíc, např. si koupit KMB, a starat se o to co se projelo, fotku na Z - kartu, atd. Už jsem to psal. A takových lidí je, ač se vám to třeba nezdá, docela dost.

Nemá smysl se přít o nutnosti zvýhodnění pravidelných cestujíccíh. Jde mi jen o to, aby vůbec pravidelných cestujících přibývalo. Není proto možné přijmout systém, co je u ČD zaveden. Cestující, který by eventuálně se mohl stát pravidelným zákazníkem ČD, je odrazen neadekvátní cenou oproti autobusové konkurenci, tedy nemá důvod vůbec tento druh dopravy vyzkoušet a v případě, že bude spokojen, začít ho pravidelně využívat. To dnes systém zlodějské jízdné pro náhodného cestujícího + zákaznické jízdné ( a další slevy ) pro pravidelného cestujícího prostě neumožňuje. Mimo jiné je vcelku známým jevem, že autobus je mnohdy levnější než zákaznické jízdné.

Prostě zlodějské obyčejné jízdné má charakter psychologické bariéry.

Dále, využije li hromadnou dopravu ( v tomto případě vlak ) ten kdo jí nepoužíval a bude z ní mít pozitivní dojem, tak se dá očekávat, že pro něj bude alternativou i pro příští cestu. Samozřejmě, jsou lidé, pro které je hromadná doprava sockou a z principu jí odmítají, ty jsem ovšem nemyslel.

Dále: Držení více vozidel kvůli náhodným cestujícím: Martin Zlivský zjevně dosud nepostřehl, že ti pravidelní jezdí zejména ve všední den a ti ostatní o víkendu, nebo prostě v období mimo přepravní špičku. Je snad lépe se takových cestujích zbavit? Asi ne, většina z nás ví, co zavedení obyčejného a zákaznického jízdného způsobilo - snížení počtu náhodných cetujících a tedy i pokles vytíženosti víkendových vlaků.
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 18756
Registrován: 4-2003
Odesláno Čtvrtek, 19. ledna 2006 - 15:40:14   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Prostě zlodějské obyčejné jízdné má charakter psychologické bariéry.

Ano, protože je tarifní systém naprosto nevhodně prezentován, není možné nabízet jako základ obyčejné jízdné, to by zaměstnanec měl zmínit až jako poslední možnost, ne jako první, aby měl klid (a slevy řešit, až když se to bude tomu „otravovi” na druhé straně okénka zdát drahé, pokud rovnou nepůjde pryč).
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova

World Jumping Day: www.worldjumpday.org
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 971
Registrován: 8-2004
Odesláno Čtvrtek, 19. ledna 2006 - 16:01:26   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Web:
Neuvěřitelné kecy..Kecy? Joo? Nápodobně! Na ty bláboly, co jste zplodil snad ani nemá smysl reagovat. Kupříkladu poslední věta: mluvilo se o spolehlivosti nikoliv o konkurenci železnice x silnice. Čtěte, čtěte, čtěte! Bude Vám to ku prospěchu.

Bram:
1) Obyčejné jízdné je stanoveno nikoliv výměrem MD, ale MF! To jen pro přesnost.
2) je zde velká skupina lidí z velkých měst, kteří jinou než městskou hromadnou dopravu nepotřebují využívat a jediné jejich cesty mimo město se realizují za účelem výletů, jízdy na dovolenou, případně návštěva známých. A skupina těchto lidí není zase tak malá aby nestála za pozornost.
I tito cestující mohou využívat zpáteční, či skupinové jízdné, k čemuž žádnou kartu nepotřebují! Nebo třeba SONE+. Za určitých okolností by se vyplatila i KMB.
3) Že Vaši znamí odmítají jinou možnost než klasický lístek je bohužel smutná, ale mám obavy, že pro ně nelze mnoho udělat. Vždyť třeba KMB je dokonce výhodnější právě proto, že nemusím k pokladně a stát případnou frontu, či shánět výpravčího na nějakém zapadlém nádraží.
4) Psychologická bariéra "zlodějského" jízdného: Myslím, že zde není ani zdaleka tak na vině systém slev jako neinformovanost cestujících a dost možná také jejich neochota se informovat. Zde je chyba asi na obou stranách. Chtělo by to lepší propagaci slev - tzn. nejen na nádraží a ve vlaku, ale tam, kam chodí i člověk po železnici necestující. A pak také třeba v IDOSu (či jiných vyhledavačích) odkaz na výběr slev a "kalkulačku jízdného" (http://www.jizdenka.cz). Nebo se může dotyčný dotázat u pokladny (zde bývá občas problém, ale to opět není problém "zlodějského" jízdného). Ovšem mnoho lidí ani po informacích netouží a nijak je neshání.
Další problém je v tom, že pokud by bylo sníženo obyčejné jízdné, aby bylo dosaženo Vámi požadovaného stavu, muselo by dojít ke zvýšení dotací, resp. krytí ztrát státem/kraji. To je čistě logické. Když dostanu méně z jízdného, budu mít větší ztrátu a budu jí chtít uhradit. To je ovšem nereálné, takže stav "bez Z karty" je nemyslitelný, ovšem stav jen se zlodějským jízdným také. No a dávat "zákaznické" jízdné každému také nepůjde, bo by se to asi nelíbilo ministrestvům jako nerespektování onoho výměru. Navíc mám opravdu dojem, že obyčejné jízdné se může v reálu (tj. po odečtení těch, kteří jen nechtějí - jako Vaši znamí) týkat minima lidí využívajících HD (tj. nikoliv vytrvalých zastánců automobilismu (jako mého otce)).
Nic nezkazí jen ten, kdo nic nedělá.

Cestování s ČD škodí zdraví!
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 18760
Registrován: 4-2003
Odesláno Čtvrtek, 19. ledna 2006 - 16:12:46   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ovšem mnoho lidí ani po informacích netouží a nijak je neshání.

Což ale není žádná chyba, když „jiní” jim své ceny vnutí .
Potenciální cestující se začne o nějaký tarif zajímat (a to v míře co nejmenší - zajímá ho jen cena za danou relaci) až když někam potřebují. A narazí-li na vývěsku T2, nebo nějakou babiznu v okýnku nebo ve vlaku, která vnutí tu nejvýhodnější (pro sebe = nejjednodušší, obvykle bohužel nejdražší) variantu, tak má celkem jasno (pokud mu je nabídnuta třeba zpáteční nebo nějaká jiná sleva, může se aspoň zamyslet, zda se mu to vyplatí a zda bude mít zájem).
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova

World Jumping Day: www.worldjumpday.org
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 973
Registrován: 8-2004
Odesláno Čtvrtek, 19. ledna 2006 - 16:30:22   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin:
Asi jo. Je to blbě - zruště karty, snižte jízdné. Odebírám se do věčných lovišť diskuze o "zlodějském" jízdném.
Nic nezkazí jen ten, kdo nic nedělá.

Cestování s ČD škodí zdraví!
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 513
Registrován: 4-2003
Odesláno Čtvrtek, 19. ledna 2006 - 16:37:20   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Hrochu, vy jste zjevně nepochopil co jsem tu psal. Řekněte mi, jak je možné, že například Viamont nemá zlodějský tarif obyčejného jízdného a má tarif, který je zhruba stejný jako zákaznické jízdné? Pokud vím, tak dotace vyšší než ČD nedostává a v případě, že by provozoval dopravu i na trati KV - ML, tak i zde požadovaná dotace byla nižší než u ČD ( nebudu probírat důvody proč tuto trať neprovozuje). Např. fa. Railtrans chtěla sice na provoz tratě KV - ML o něco málo vyšší dotace než ČD, ale s tím že tam budou jezdit desira, na které si vezme leasing. Dotace byla požadována v takové výši aby se jejch pořízení vyplatilo. Navíc nabídla jaxi mimo soutěž provoz starých německých motoráků - Uerdingenů, což je vůz svým pohodlím srovnatelný s řadou 810 a cena byla zlomek toho, co požadují ČD. Takže někde je asi chyba.
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 18762
Registrován: 4-2003
Odesláno Čtvrtek, 19. ledna 2006 - 16:43:54   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

většina z nás ví, co zavedení obyčejného a zákaznického jízdného způsobilo - snížení počtu náhodných cetujících a tedy i pokles vytíženosti víkendových vlaků.

Asi jsem ze šptaného kraje, ale nic takového sledovat opravdu nemohu. Rozhodně tohle neplatí obecně.
O víkendu (mimo nedělního večera) volné kapacity jsou a tarif na to reaguje - SONE+, která rozhodně JE alternativou. Obyčejné jízdné jako takové (ne neschopnost nabídnout dvěma příchozím skupinouvou slevu) na to má pramalý vliv - kdo by někam jezdil o víkendu sám? (A když, tak moc jiných cenově výhodnějších možností stejně nemá.)
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova

World Jumping Day: www.worldjumpday.org
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 514
Registrován: 4-2003
Odesláno Čtvrtek, 19. ledna 2006 - 16:57:53   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dále: Opravdu neznám mnoho lidí ( ale vyjímky jsou ), kteří jsou ochotni studovat celkem složitý systém slev u ČD. Aby pro nepravidelné cesty člověk měl v ruce kalkulačku a porovnával, jaká sleva je pro něj nejvýhodnější, je vcelku nepohodlné. Jelikož je člověk od přírody líný, jde cestou nejmenšího odporu ( tj. nic nezjišťuji do podrobna, jen zběžně ) a na to sází konkurence. A vyhrává.
Web
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 17
Registrován: 1-2006
Odesláno Čtvrtek, 19. ledna 2006 - 17:13:58   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin: Mě by plně vyhovovala např. přenosná "Z-karta" bez fotky, tak to je např. v Anglii + snížení cen, aby i bez ní nebyl rozdíl proti busu tak propastný. Z-karta má být motivační, benefitní kartou, nikoliv kartou odrazující občasné cestující! On totiž autobus dojede na 99 procent destinací, tak proč mrhat čas sháněním fotografií ap. Jestli o mě ČD nestojí, tak fajn. ovšem nevím koho pak chtějí vozit třeba do Trutnova ap., protože lyžaři fakt denně tam a zpět jezdit nebudou :-) Myslím, že by se ČD mohly učit od SA, základní tarif na úrovni konkurence a z něho věrnostní benefity...

Hroch: Očekávám, že pošlete odkaz na vyhlášku MF která určuje cenu jízdného ČD A.S. :-) Předpokládám, že ta vyhláška ještě nedorazila k Via a RT :-) Pha-PCE je směr, kde nemají dráhy konkurenci a kde nasazují to nejmodernější co mají, vyhovující? Zkuste si jezdit panťákem do Milovic :-)
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 974
Registrován: 8-2004
Odesláno Čtvrtek, 19. ledna 2006 - 18:24:26   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Web:
Perla na perlu. Je mi z Vás k pláči.
1) Vyhlášku Vám 100% nepošlu, protože se nejedná o vyhlášku, ale výměr! A tento se nejspíš nebude vztahovat na soukromé železniční dopravce - ČD, ačkoliv akciová společnost je stále státní.
2) Stále jste si můj příspěvek ze 12:49 nepřečetl. Skoro mám obavy, zda již Vás to někdo naučil. Spolehlivost se NEODVÍJÍ od trasy. Vlak může být stejně spolehlivý z Prahy do Pardubic jako do Brna, Plzně nebo třeba z Liberce do HK. Taktéž spolehůlivost do velmi značné míry NEZÁVISÍ na použitém vozidlu. Starší vozidlo se sice může porouchat pravděpodobněji, ale velký rozdíl v tom rozhodně není. Tři roky jsem jezdíval panťákem na 221 a nebyl jsem na tom se spolehlivostí nějak výrazně hůře. Bohužel statistiku jsem si v té době ještě nevedl.
3) Do Milovic panťákem raději nebudu zkoušet jezdit. Mám obavy, že bych skončil v Lysé, protože by se "žabákovi" bez šťávy nejspíš nechtělo dál jet.

Bram:
Ještě jedna poznámka: myslím, že na zpáteční, či skupinové slevě není mnoho složitého. Pro lidi neschopné pochytit, či pochopit tyto slevy je asi vážně nejlepší jezdit autem. Mám obyvy, že takoví mají problém i s rozdílem dospělí x děti x důchodci.
Dál se ale neshodneme, protože Vy jste pro jednoduchost a já pro výhody. Myslím, že každé má své výhody a nevýhody (jako všechno), ale hájit si budeme nejspíš stále každý to své. Mě by třeba dost naštvalo jak zrušení KMB, tak třeba JP-léto (bo to Vaše obyčejné, NEzlodějské jízdné by bylo zjevně vyšší). Děda je zase strašně rád za SENIOR-PAS a busem už proto téměř nejezdí. A toto, jak jsem pochopil, Vy chcete zrušit. Prostě každý máme svou pravdu.
P.S.Dl si na ČD nadávejte, dál tvrďte, že je nejlepší, aby nikde nejezdily. Už Vám nic vyvracet nebudu. Já myslím, že něco dobré přece jen je.
Nic nezkazí jen ten, kdo nic nedělá.

Cestování s ČD škodí zdraví!
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 18768
Registrován: 4-2003
Odesláno Čtvrtek, 19. ledna 2006 - 18:38:07   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bohužel to dobré má na ČD když ne jepičí, tak minimálně velmi nesnadný život :-(.
O tom výměru se nechci hádat, ale nestanovuje čistě náhodou pouze nejvyšší možné jízdné?
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova

World Jumping Day: www.worldjumpday.org
Web
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 18
Registrován: 1-2006
Odesláno Čtvrtek, 19. ledna 2006 - 18:57:49   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Hroch: Nic takového neexistuje, proto mi nedokážete dát žádný odkaz :-) Bohužel neexistence něčeho se dokazuje dost špatně, tak vás nechám ve sladkém nevědomí :-) Na železnici se jedná o cenu věcně regulovanou, tedy dokonce už ani ne maximální.
Spolehlivost nezávisí na použitém vozidlu - LLLOL :-) Takže nejspíš závisí především na vůli boží :-)
Zmínku o Milovicích jsem čekal (v zamyšlení jsem to napsal omylem místo Lysé), no, tak byste si aspoň zkusil další chloubu ČD, 810ku :-)
Web
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 19
Registrován: 1-2006
Odesláno Čtvrtek, 19. ledna 2006 - 19:11:40   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin: V r. 2001 bylo všeobecné jízdné na železnici (ZDO) převedeno z kolonky "maximální ceny" do kolonky "věcné usměrňování cen". To znamená, že si dopravce může účtovat ceny podle vzorečku typu (náklady&zisk)-dotace=jizdne, přičemž započitatelné náklady jsou někde blíže specifikovány.

S ČD jako a.s. si samozřejmě stát může hrát dost, ale nikoliv přímo, nýbrž přes představenstvo.
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 18771
Registrován: 4-2003
Odesláno Čtvrtek, 19. ledna 2006 - 19:21:21   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Díky.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova

World Jumping Day: www.worldjumpday.org
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 516
Registrován: 4-2003
Odesláno Čtvrtek, 19. ledna 2006 - 19:27:13   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Já si spíš Hrochu myslím že jste nechápající právě Vy. Martin Zlivský vám problém též osvětloval..... a zase nic.

Starší vozidla mohou být spolehlivější, jsou jednodušší, nemá se toho tam tolik co porouchat, beru. Nikoliv ovšem přestárlá vozidla ( 451, 452 a 830, 831 ). Tam je situace poněkud odlišná, daná vysokým opotřebením různých celků. I Viamont musel odstoupit od provozování řady 830, nezvládala požadavky na provoz konce 20. století, sice stíhala krátké jízdní doby, ale s vypětím všech sil a to se projevilo na množství poruch které měla. A jelikož porucha takového vozu u soukromého dopravce, který nechce přijít o klientelu, je situací nežádoucí( + ekonomické dopady ), dopadlo to tak jak jsem napsal. Takže jediná možnost je, pořídit si spolehlivé vozidlo, byť třeba ne zcela nové.
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1548
Registrován: 8-2003
Odesláno Čtvrtek, 19. ledna 2006 - 20:47:02   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No bez přirážky z obsazené stanice vydat jízdenku lze. Na tom se shodneme.

Ano, ale za jakých podmínek (byl můj původní dotaz).
Má se mlčet, když je s kým a o čem,
zná to každý...
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 18776
Registrován: 4-2003
Odesláno Čtvrtek, 19. ledna 2006 - 21:12:00   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pokud z té stanice navazuješ jízdu na jízdní doklad, který byl zakoupen (resp. na něj byla nastoupena cesta) v neobsazené zastávce (stanici).
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova

World Jumping Day: www.worldjumpday.org
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1552
Registrován: 8-2003
Odesláno Čtvrtek, 19. ledna 2006 - 21:41:25   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Aha, ale to není můj případ (mé případy; viz. výše). Ale oni průvodčí by to takto mohli odůvodnit?
Má se mlčet, když je s kým a o čem,
zná to každý...
Broumov
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.148.10.236
Odesláno Čtvrtek, 19. ledna 2006 - 22:35:57   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

"Pokladna ČD (a tedy snad i POP) umí vydat jízdenku na IDS:
- IDS České Budějovice - 24 hodinová
- ODIS Ostravanka město (zóny 1,2,3,4)
Jednorázové jízdenky nikoliv.
"

Nevím jak v IDS ČB či ODIS, ale v IDSOK pokladna ČD umí vydat i jednotlivou jízdenku. Konkrétně na trati Hanušovice-Staré Město pod Sněžníkem, která je plně integrovaná. Takto integrovaných tratí je ale málo. Například při cestě ze St. Města do Šumperka je třeba s jízdenkou IDSOK přestoupit v Hanušovicích do autobusu Connexu. Anebo zaplatit z Hanušovic zlodějské jízdné ČD.

Myslím, že pokladna ČD vydává jednotlivé jízdenky IDS také na trati Broumov-Náchod, ale zde to nevím jistě.
Bručoun
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.148.10.236
Odesláno Čtvrtek, 19. ledna 2006 - 22:40:10   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

podpis k předchozímu příspěvku
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 18784
Registrován: 4-2003
Odesláno Čtvrtek, 19. ledna 2006 - 23:31:35   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bkp:
Nejspíš. To je na něm, v tu chvíli už jde jen o jeho peníze (Ty jsi pisné platit měl v obou případech, teď jde o to, zda jsi opravdu provedl takový zločin, abys musel být trestán :-)).
Ale možná se to kolem Prahy bere díky PIDu všeobecně volněji, taky možnost.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova

World Jumping Day: www.worldjumpday.org
Hungry_bear
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3
Registrován: 1-2006
Odesláno Pátek, 20. ledna 2006 - 04:11:07   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Hrochu, Hrochu, kázat tady takové bludy o "nařízeném" jízdném, z tebe by měli na PR odboru ČD a.s. radost.

Takže popořadě:
Ministerstvo financí ČR každoročně svým výměrem vydává seznam zboží a služeb s regulovanými cenami. Pro rok 2006 je to konkrétně "Výměr MF č.01/2006 ze dne 6. prosince 2005, kterým se vydává seznam zboží s regulovanými cenami", který najdeš na adrese http://www.mfcr.cz/cps/rde/xbcr/mfcr/CenovyVestnik_17_2005.pdf - o železniční dopravě pojednávají strany 50 až 54, co se rozumí věcně usměrňovanou cenou připomíná strana 10. Pouhým nahlédnutím zjistíš, že tento cenový výměr (jako ostatně každý jiný) paltí pro všechny firmy či jednotlivce, prodávající v něm uvedené zboží a služby na území ČR. Tvé tvrzení, že se vztahuje jen na ČD jakožto "státní" firmu a na soukromníky ne je tedy blud.
Dále v Zákoně o cenách č. 526/1990 Sb. (viz http://www.mvcr.cz/sbirka/1990/sb086-90.pdf ) v §§ 3 až 10 najdeš, co vlastně znamená pojem "regulace cen" a také že "věcně usměrňovaná cena" (což je od roku 2001 jízdné na železnici) neznamená, že je to cena povinně minimální (jak se nám zde snažíš tvrdit), nýbrž zcela naopak maximální možná, kterou ještě dopravce po zákaznících může požadovat, aniž by svou nenažraností porušil regulaci a zákon. Předpokládám, že rozdíl mezi pojmy "musí" a "může" je ti znám.
Jen pro úplnost připomínám, že do roku 2001 bylo jízdné na železnici regulováno podle § 5, odst. (2), tedy přímo Ministerstvo financí ČR vydávalo soupis maximálních cen položkově v Kč, které dopravci nesměli překročit (jak jistě chápeš, formulace že je nesměli překročit rozhodně neznamená, že by museli po cestujících požadovat zrovna je a žádné nižší).
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 976
Registrován: 8-2004
Odesláno Pátek, 20. ledna 2006 - 11:38:48   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Přiznávám se, vinen!

Všichni máte samozřejmě pravdu (samozřejmě včetně Weba, že výměr neexistuje - ovšem nechápu, jak to koresponduje s příspěvkem Hungry beara. Pokud v tom mám mít jasno, měli by jste se nějak ujednotit.).
1) Vycházel jsem jen z JŘ ČD a špatně jsem si článek 143 vyložil.
2) Původně jsem chtěl pro Brama pouze podotknou, že ne vše na ČD je automaticky špatné (tj. neodsuzoval bych kategoricky), nikoliv zabředávat do diskuze o jízdném. Ovšem to se nejspíš nesmí.
3) Zdá se mi trochu, že debata o zlodějském jízdném je pouze zástupná a protože nemám dost informací můžete mě poučovat. Stále jste ale, Brame, neřekl, proč i ti náhodní cestující nemohou využít zápetční, či zákaznické jízdní. Či i toto je pro cesující podle Vás složité???? Prosil bych jasnou odpověď.
4) Já si spíš Hrochu myslím že jste nechápající právě Vy. Kdy jsem Vás nazval nechápajícím? Pouze jsem podotknul, že na systém slev máme každý jiný názor a to snad můžeme, ne?! Nebo je povolen jen jeden názor jako před 20 lety?
5) Dle bodu 2 už tedy raději nikoho nebudu přesvědčovat, že věci nejsou černobílé. Zjevně se mi to nevyplatilo.
Pro Brama: Smrt ČD! (Je to tak podle Vás správně, ne?)
Nic nezkazí jen ten, kdo nic nedělá.

Cestování s ČD škodí zdraví!
Nuts
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 353
Registrován: 9-2003
Odesláno Pátek, 20. ledna 2006 - 14:55:39   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jízdenka LIBNET+ stále v prodeji za 130,- Kč s platností na celém území ZVONu?? Proč nelze vydat v předprodeji (nebo to jde)?
Zelená
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 754
Registrován: 3-2005
Odesláno Pátek, 20. ledna 2006 - 15:24:51   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Naváží na předchozí příspěvky ohledně přirážky.
Nelze vydat přímou jízdenku Havířov - Skalité serafínov. Chceme jet vlakem 2801 v 7:43, v Ćadci je stotva 5 min. na přestup. Tam se jízdenka nestačí koupit. Ovšem od stanic Český Těšín a dále lze koupit ( alespoň šlo ) MPS i ve vlaku a to platí až do Serafínova, manipulační přirážka by měla být stejná jak u vnitro.
Mohu si koupit jízdenku Havížov - Mosty zastávka. Tam je neobsazená zastávka. Mohu si pak u průvodčího koupit bez přirážky mPS Mosty zastávka - Skalité Serafínov? Sice jsem v Mostech zast. z vlaku nevystupoval ani nenastupoval, ale jízdenku mám správnou až tam a ta POP to neví, že jsem tam nastupoval.
Anebo čistě všeobecně. Mám normální jízdenku do neobsazené stanice. Mohu si z ní pak dokoupit další bez přirážky bez toho abych alespoň jako vystoupil z vlaku a pak do něj znova nastoupil?
Hory Beskydy bez svého rychlíku! Něco mi na tom nehraje.
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 18815
Registrován: 4-2003
Odesláno Pátek, 20. ledna 2006 - 15:58:32   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mám normální jízdenku do neobsazené stanice. Mohu si z ní pak dokoupit další bez přirážky bez toho abych alespoň jako vystoupil z vlaku a pak do něj znova nastoupil?

Zde mohou nastat dva základní případy:
vlak v místě navázání dle KJŘ zastavuje - jízdenka by měla být vypsána bez přirážky (krom správ typu MÁV nebo snad i ŽSSK, kde to považují za zneužívání tarifu a okrádání podniku)
vlak v místě navázání dle KJŘ nezastavuje - průvodčímu se nebude ve většině případů dost možná chtít jízdenku bez přirážky vydat (výjimky viz Bkp), ale v případě, že původní jízdenka je zakoupena z neobsazeného tarifního bodu, měl by jízdenku vydat bez přirážky. V opačném případě by se přirážka platit měla.

V přeshraničním styku to ale může platit jinak, za to neručím.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova

World Jumping Day: www.worldjumpday.org
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 979
Registrován: 8-2004
Odesláno Pátek, 20. ledna 2006 - 16:40:09   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ještě menší upřesnění:
Omlouvám se za bludy šířené o obyčejném jízdném. Evidentně jsem vařil z vody a ještě ke všemu notně zkažené. Hold není nad ověřené informace. Děkuji tímto Hungary bearovi za poučení (na rozdíl od Weba podal konkrétní osvětlení problému, nikoliv jen holé tvrzení). Problémy nastaly zpočátku, ale někde jinde. A zde si trvám na svém, že:
1) Systém slev není sice 100% vynikající, ale není špatný.
2) Už vůbec si nemyslím, že by mělo být nastaveno jednotné jízdné vždy, všude a pro všechny bez vyjímek. (viz Senor-,Junior-pas, KMB, skupiny,..) Ledaže by bylo to zákadní jízdné velmi velmi nízké, což nepředpokládám.
3) ČD by měly něco udělat pro všeobecné povědomí o možnostech slev. Třeba zlepšením služeb u pokladen - ne jak psal Martin. Na druhou stranu ovšem jsou tací, pro něž je prostě složité v podstatě cokoliv než jeden jediný druh jízdného (viz lidská lenost (a občas i blbost)). Teď jen otázka kolik lidí přivítá jednoduchost i třeba za cenu vyšší ceny a kolik si už své jízdné našlo a nechtějí nic měnit. Ono jakékoliv změny, když jsou časté, mají negativní účinek.
No a zde se naše názory prostě rozcházejí, protože si myslím, že dost těch, kteří teď vlakem nejezdí by jím nejspíš nejeli i tak - buď třeba z důvodu jízdní doby, komfortu nebo prostě jen z principu HD.

Oprava: Teď se koukám, že v předchozím příspěvku v bodě 3) jsem napsal zpáteční a zákaznické. Měl jsem samozřejmě na mysli zpáteční a skupinové. Omlouvám se.
Nic nezkazí jen ten, kdo nic nedělá.

Cestování s ČD škodí zdraví!
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 980
Registrován: 8-2004
Odesláno Pátek, 20. ledna 2006 - 16:46:37   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ještě bych chtěl poznamenat - zdá se mi, že zde na fóru člověk není oprávněn se třeba splést, či mít špatný názor, aniž by za to nebyl "bit". Myslím, že by bylo vždy lepší uvést konkrétní věcné vysvětlení jako to v druhém a třetím odstvaci udělal Hungry bear. Ne jen ostrá tvrzení jako předváděl Web (sorry). Prostě bychom mohli diskutovat jako lidé. Člověk je přeci člověk omylný a tak za to nemusí být hned kamenován.
Děkuji.
Nic nezkazí jen ten, kdo nic nedělá.

Cestování s ČD škodí zdraví!
Web
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 22
Registrován: 1-2006
Odesláno Pátek, 20. ledna 2006 - 20:14:50   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

"Obyčejné není dáno žádným výměrem ministerstva, to určuje jenom a pouze strop..."
"Očekávám, že pošlete odkaz na vyhlášku MF která určuje cenu jízdného ČD A.S."
"Nic takového neexistuje, proto mi nedokážete dát žádný odkaz"


Tak z kontextu bych si skoro dovolil tvrdit, že jsem mluvil o vašem výměru cen ČD a.s., který skutečně neexistuje :-) Ostré tvrzení jsem měl jedno na začátku, tuším že jsem říkal že to jsou kecy a lži, na čemž jsme se nakonec shodli :-) To že mě nebaví jako Hungryho psát paragrafy ap., nakonec na webu MF si to může najít každý sám, prosím omluvte... A hlavně to proboha neberte tak osobně :-)

A teď k bodu 2) - systém slev je poměrně zajímavý a neměl bych zásadní námitky (až na chybějící JP-ISIC např.), ale střed všeho - Z-karta je postavená zcela špatně, místo motivace stálých zákazníků pouze odrazuje náhodné (řekněte mi, kdo nepojede busem, protože "má zajíce"???). Na práci pokladních spoléhat nemůžete, neb a) je to (s dovolením) ve většině stanic po uklizečce ta nejméně kvalifikovaná síla a b) jich bude stále ubývat a nebudou mít čas vysvětlovat zákazníkům skulinky tarifu.

Neukázal jsem směr kam jít? Určitě někdo ukáže, já naznačil problémy a na víc teď nemám čas :-)
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 983
Registrován: 8-2004
Odesláno Sobota, 21. ledna 2006 - 12:49:50   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ABPOPA:
Kolega MZ může klidně část přesunout do téma "tarif". Nemám námitek.

Web:
ad 1) Šlo mi třeba také o to, že zaměňujete slova vyhláška a výměr, které jsem považoval za dvě slova s různým významem. Pokud se tedy jedná o synonyma, pak mě opravte.
ad 2) JP-ISIC trochu chybí - pravda. Momentálně ho nahrazuje studentské jízdné + JP-LÉTO. Ovšm existuje tam jakési "volné" dny, kdy nemohu využít ani jedno (třeba k zimní lyžovačce). To uznávám.
ad informovanost) nad touto otázkou jsem už přemýšlel a bohužel mě zatím nenapadlo to "správné" řešení, které by nebylo finančně náročné a přitom efektivní (i pro lenochy) a srozumitelné (i pro s prominutím zabedněnce).
Nic nezkazí jen ten, kdo nic nedělá.

Cestování s ČD škodí zdraví!
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 18858
Registrován: 4-2003
Odesláno Sobota, 21. ledna 2006 - 13:12:19   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Na žádost diskutujících sem byla vmísena diskuse z tématu Tratě v Českém ráji a Podkrkonoší.
Děkuji za pochopení.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova

World Jumping Day: www.worldjumpday.org
Jirkas
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 253
Registrován: 8-2003
Odesláno Sobota, 21. ledna 2006 - 18:22:38   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Zelená: Z Mostů u Jablunkova zastávky do Skalitého by to mělo normálně jít na MPS bez přirážky. V létě jsme jeli v deseti lidech z Brna do Nového Mesta nad Váhom. Z různých možností jsem vyspekuloval jako nejnižší možnou cenu tak, že jsme jeli z Brna do Javorníku nad Veličkou zastávky na skupinovou jízdenku a v motoráku z Veselí jsme se hned přihlásili u průvodčího, že chceme z Javorníku nad Veličkou zastávky 10 jízdenek na MPS do Nového Mesta. Všechno úplně bez problémů. Nazpátek obdobně skupinová slovenská do Čachtic, kde jsne šli na hrad, z Čachtic do Javorníku zastávky MPS a z Javorníku do Brna skupinová vydaná ve vlaku.
Druhá skupina, která jela o vlak dřív mě neposlechla a jeli z Brna až do Nového Mesta na mezinárodní jízdenku a měli to víc jak dvakrát dražší
Nuts
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 357
Registrován: 9-2003
Odesláno Pondělí, 23. ledna 2006 - 14:07:38   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Já jsem úplný hovado, teprve teď jsem si všiml, že byla rozšířena platnost SONE+ na území Německa o ZVON, tedy o tratě na sever od Görliztu (kamž jsem se chtěl brzy podívat). Logicky by to mělo platit i ve vlacích SBE Zittau - Eibau (resp. dnes hlavně Seifhennersdorf). Je to tak?
Vpar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8
Registrován: 4-2005
Odesláno Úterý, 24. ledna 2006 - 15:28:58   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Zase nám draží jízdné :
http://www.zelpage.cz/comment.php?id=2269&w=n&oddil=0

Co všichni s těma čipovkama pořád mají? Papírové karty jsou přece pro ně i zákazníka výhodnější...
Dělám to nerad, ale asi začínám držet palce Jančurovi v úsilí o získání licence k železniční dopravě a do té doby, ač šotouš, předu ke žlutému autobusu...
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 998
Registrován: 8-2004
Odesláno Úterý, 24. ledna 2006 - 17:06:32   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nuts:
To by mě také zajímalo. Logicky bych řekl, že jo, ale v poznámce pod tratí 089 je zmíněna jen jízdenka LIBNET+, SONE+ nikoliv, tak nevím.
Nic nezkazí jen ten, kdo nic nedělá.
Garfield
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1335
Registrován: 10-2004
Odesláno Úterý, 24. ledna 2006 - 20:31:35   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Vpar:
Jesi, jak píšou, budou ty změny u zpátečního jenomv rámci několika Kč, tak mi to je vcelku jedno.
Ty čipovky mě až tak nezajímají, spíš mě zajímá, jesi zůstane ten JP-léto.
ICQ: 202 888 377
Mzitka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 502
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 24. ledna 2006 - 21:06:53   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Asi takhle, karty bude dobrý kšeft pro někoho z ČD, protože asi před rokem jsem se profesně zajímal o možnost výroby těchto karet pro ČD a ze strany zodpovědného pracovníka vůbec nebyl zájem zodpovědět mé dotazy, natož zaslat nějaké podmínky jak se zúčastnit nějakého výběrového řízení apod. Zřejmě to měl pro bráchu - za slovo brácha můžeme dosatit kohokoliv jemu blízkého.}
Tomášk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 530
Registrován: 4-2003
Odesláno Středa, 25. ledna 2006 - 09:00:12   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Podle mého k těm čipovkám tlačí dráhy krom snahy přihrát někomu kšeft také kraje, které "nutně" potřebují vědět, kolik lidí jelo v kterém vlaku a v kterém úseku. Autobusoví dopravci jim tyto údaje totiž dodávají.

Naopak provozy MHD městům tyto informace buď nedávají, nebo jen ve velmi omezené míře (tam kde jsou čipovky se většinou dá zjistit pouze nástupní stanice, výstupní nikoliv). A u provozů MHD tyto informace nikomu nechybí, ale kraje se mohou zbláznit, že je od ČD nemají ...
Nuts
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 363
Registrován: 9-2003
Odesláno Středa, 25. ledna 2006 - 11:51:17   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Hroch: Bo Railtrans jezdí po české 089 jen Po - Pá, tak poznámka o SONE+ by neměla smysl. Navíc, na stránce ČD je sice mapka, ale "Mandaubahn" tam vidět není a též seznam tratí jaksi není aktualizovaný!
Wiking
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.242.95.25
Odesláno Středa, 25. ledna 2006 - 17:12:25   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mzitka : U takhle velkých zakázek je to vždy o korupci ... byť třeba nepřímé a prakticky nedokazatelné.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1010
Registrován: 8-2004
Odesláno Středa, 25. ledna 2006 - 17:46:18   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nuts:
Vidíte, toho jsem si nevšiml.(Nějak mi to nemyslí.)
Nic nezkazí jen ten, kdo nic nedělá.

1000 příspěvků pro K-REPORT
Bručoun
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.148.22.167
Odesláno Středa, 25. ledna 2006 - 19:09:23   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tomášk: V MHD se snáze než v "mezivesnické" dopravě dělá sčítání cestujících. Mimo to, "mezivesnická" doprava, zejména v řídce osídlených územích, je daleko přesněji zacílena na konkrétní cestující, než MHD nebo PID.
Chtějí-li ČD dotace od samosprávných celků, nezbývá jim, než přistoupit na pravidla hry toho, kdo drží kasu. Pokud ČD dotace nepotřebují, tak můžou udělat na kraje dlouhý nos.

Krajští úředníci se sice taky v lecčems chovají zhovadile, ale většina rozumných změn k lepšímu bývá téměř vždy z iniciativy krajů, a ne z iniciativy ČD. Tam kde jsou krajské úřady liknavé (třeba středočeský), tak se většinou (zde mimo PID) jezdí podle téměř neměnných JŘ, ať to lidem vyhovuje nebo ne.
Tomášk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 531
Registrován: 4-2003
Odesláno Čtvrtek, 26. ledna 2006 - 08:42:50   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bručoun: O tom, že je třeba skákat podle toho, kdo platí, nepochybuji.

Ale pochybuji o tom, jestli další (třetí) čipovka v mé kapse je krok správným směrem ...
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1601
Registrován: 8-2003
Odesláno Čtvrtek, 26. ledna 2006 - 11:34:34   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

V čem je čipovka horší, než papírovka?
Má se mlčet, když je s kým a o čem,
zná to každý...
Tomášk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 532
Registrován: 4-2003
Odesláno Čtvrtek, 26. ledna 2006 - 12:01:28   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Když ztratím papírovku, přijdu jen o tu konkrétní jízdenku, když ztratím čipovku, přijdu i o el. peněženku a zálohu za čipovku. Příležitostí ke ztrátě bude víc, protože jízdenku mám jen v době cesty, zatímco čipovku budu muset mít u sebe stále.

V čem je ale vysloveně horší, to je její tloušťka a hmotnost.

Já nebrojím proti čipovkám, mě jen štve, že na veřejnou dopravu nebude stačit jediná. Sice by to trochu fatalizovalo její případnou ztrátu, ale zjednodušilo by to administrativu jak cestujícímu (nemusel by třeba dobíjet tři různé karty na třech různých místech), tak organizátorům dopravy a dopravcům ... A vadí mi, že se díky požadavku KÚ (na nějž mají samozřejmě právo) vyplázne spousta prachů za něco, co cestujícím nic moc nepřinese. Výběrové řízení na karty a jejich výroba, výběrové řízení a nákup čteček pro průvodčí, terminály na stahování dat z těchto čteček, dobíjecí místa, software, údržba, zaškolení pokladních ... To podle mého bude dohromady stát kolem miliardy chechtáků vezdejších a přínosem bude bude upřesnění obsazenosti vlaku z 200 +/- 30 na 204 + neznámý počet cestujících s mezinárodním papírovým lístkem.
Jiná káva by byla, kdyby vzniknul opravdu promyšlený systém, který by umožnil propustit podstatnější množství pokladníků a průvodčích a ušetřit na jejich mzdách ...
Bručoun
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.148.11.200
Odesláno Čtvrtek, 26. ledna 2006 - 14:45:53   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tomášk: "Já nebrojím proti čipovkám, mě jen štve, že na veřejnou dopravu nebude stačit jediná."

Souhlas.
Radkowski
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.168.181.249
Odesláno Pondělí, 30. ledna 2006 - 14:35:28   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jelikož mi nelze hodit tento dotaz na Diskusní fórum ČD, dám to sem.

Z webu Českých drah jsem pochopil o výdeji jízdenky LIBNET+ následující:
i) lze ji koupit v kterékoli stanici vybavené „počítačem“ (tedy např. někde ve Slezsku)
ii) lze ji vydat pouze v den platnosti (nelze tedy v předprodeji)

Chápu to správně?
Nuts
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 375
Registrován: 9-2003
Odesláno Pondělí, 30. ledna 2006 - 14:37:14   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

To by mně taky zajímalo ...
TomíkH
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.77.243
Odesláno Pondělí, 30. ledna 2006 - 17:20:12   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Přesně tak Libnet, nelze zakoupit v předprodeji, ale pouze v den platnosti a ČD je vydávají , kde je výdejna jízdenek vybavena UNIPOK a vydávají ji také ČSAD Liberec, Jablonec ve svých předprodejích, zde mají starý vzor, a jde ukecat někdy pokladní, aby vydala na druhý den, protože zde datum platnosti vyznačí manuálně, záleží na ochotné paní pokladní, ale zatím se mi to v předprodejní kanceláři u ČSAD Liberec podařilo vždy.

Diskusní skupiny | Poslední den | Poslední 4 dny | Stromové zobrazení | Vyhledávání | Seznam uživatelů | Nápověda | Program Credits Administrace