K-report
 

Archiv do 31.srpna 2006 Odhlásit | Diskusní skupiny | Vyhledávání
Moderátoři | Registrace | Editace profilu

Diskuse K-report » Železnice » Historie železnic » Archiv do 31.srpna 2006 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Doktor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 648
Registrován: 4-2003
Odesláno Úterý, 18. dubna 2006 - 00:22:03   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tož postupně a naposled off-topicky k železnici, kdyžtak se můžeme přesunout do návštěvní knihy na mých stránkách (pokud možno do MHD Brno na "tramvaje"). Jak je vidno, opravdu o dané problematice mnoho nevíte, přesto se pouštíte do soudů a výkřiků místy zcela scestných. Žel bohu, neschopnost či nechuť vlastního myšlení, pátrání po informacích, nepapouškovat jen to, čím nás krmí média je pro tento národ častá (a pak to tu tak má vypadat, kupříkladu Jandák jako nejoblíbenější politik ).

M.Kunt: Pakliže lékaři jezdí na zahraniční konference za "nečisté" peníze, pak jsou to peníze výrobců léčiv (tím si lékaře uplácí, aby předepislovali léčiva jimi vyráběná), nikoliv distributorů. Osvětlíme si pojem distribuce - to jsou firmy, které nakupují od výrobců a pak dále prodávají maloodběratelům (např. lékárny). Čili distributorům je šumák, kterého výrobce lékaři lék píší, neboť mají léčiva od všech výrobců. Jak prosté milý Watsone, že? Takže zdržel bych se v tomto případě slova "mafie". No, a lékárníci na tyto zahraniční dýchánky zváni nejsou, jelikož lékárník nemůže ovlivnit lékařovu preskripci (rozuměno - lékárník výrobci tržby za léčivo na předpis nemůže nikterak zvýšit). Popojedem.

Výdej léčiv lékařem. Pakliže jste onen wordovský dokument četl, což jste určitě četl, když jste narazil na velkodistributry, nevím tedy, proč se tu nad tím podivujete. Takže repete. Lékař není vzdělán v oboru farmacie (tak jako lékárníci nejsou vystudovanými lékaři), tudíž nemá takový přehled o léčivech, jejich interakcích, nežádoucích účincích,... Zjednodušeno pro lepší pochopení - lékař není farmaceut a farmaceut není lékař (ač obory příbuzné, přesto odlišné). Tak to funguje již od středověku. Je to tak těžké pochopit? Pro názornost uvedu několik příkladů hrubých chyb v preskripci pramenícíh z lékařských neznalostí farmacie (zejména farmakologie, leckdy i technologie přípravy individuálně připravovaných léčivých přípravků).
1) Při nachlazení předsán Aulin (úč.l. nimesulid, proti zánětům a bolesti) v dávce 3x denně 1 tbl (=300 mg) a k tomu Paralen 3-4x1 (=1500-2000 mg). A smozřejmě standardní antibiotická léčba. Problém: nimesulid byl již v některých zemích (Finsko, Turecko a tuším i Španělsko) zakázán, resp. zrušena registrace pro hepatotoxicitu (závažné poškození jater). V ostatních zemích zůstává registrován, ale s doporučením evropské lékové komise na dávkování maximálně 200 mg denně ve dvou dílčích dávkách a se zamezením současného dalšího negativního působení na játra (neužívat či jen v omezené míře další hepatotoxická léčiva). A lékař předepisuje nimesulid v dávce 300 mg a k tomu ve větších dávkách Paralen, jež rovněž má negativní vliv na jaterní funkce. Výsledek? Zvýšené riziko poškození funkce jater.
2) Opět nachlazení. Tentokráte preskripce v podobě ACC Long (acetylcystein, mukolytikum a expektorans - rozpouštění hlenů a odkašlávání) a k tomu Paralen Plus (vícesložkové, jednou ze složek je dextromethorphan, silné antitusikum tišíci kašlací reflex). Problém: Současné užívání mukolytika a antitusika bude mít za následek rozpuštění hlenu v dýchacích cestách, ale působením antitusika se zastavením kašlacího reflexu zabrání odkašlání tohoto rozpuštěného hlenu a dotyčný se bude hlenem dusit, dávit a tak.
3) ACC Long zase v hlavní roli. Při expedici si paní zazoufala, co že jí to doktorka předepsala, že se jí po ACC Long špatně dýchá. ACC Long má opravdu jako jeden z nežádoucích účinků bronchospazmus, čili ztížené dýchání v důsledku křeče dýchacích svalů (zjednodušeně řečeno), a proto by neměl být podáván astmatikům. Dispenzační pohovor s paní - a světe div se, paní je astamtička. Praktická lékařka jí tudíž předepsala léčivo, které by jakožto astamatička neměla užívat.
4) Rok a půl stará dívka s ekzémem na genitáliích (= velmi citlivá místa s jemnou pokožkou). A co že jí to bylo lékařem předepsáno? Ung. acidi borici 3% čili borovou mast. Problém: kontraindikace užití borové masti jest věk do 10 let. Takže představa nanesení borové masti na jemnou kůži genitálu kojence hraničí se sadismem (pálí, štípe,...).
5) Fosamax (natrii alendronas, zjednodušeně - proti osteoporóze) s lékařem (prof.MUDr.!) určeným dávkováním 1 tbl ráno po snídani. Problém: alendronáty se podávají zásadně nalačno jako první, co pacient ten den pozře. A pak musí ještě půl hodiny být ve vzpřímené poloze, jíst nejdřív za 30 minut a ten den (užívá se 1x týdně) se vyvarovat všeho s vápníkem, hořčíkem či jinými minerály. Podání po snídaní jest rovno spláchnutí tablety do záchodové mísy, neboť se léčivo nevstřebá. A že jde o hodně drahé preparáty.
A tak by se dalo psát ještě hóóódně dlouho.
Je Vám už konečně jasné, proč léky patří do rukou farmaceutům? Nebo jinak položená otázka - kupříkladu se slepým střevem byste šel kam? K lékaři či do lékárny? Odpověď je nasnadě.

a nutit někoho sloužit v sobotu místo jiného dne není tak jednoduché
A co je na tom tak složitého? Buď uchazeč o dané zaměstnání bude akceptovat sobotní pracovní dobu a na místo nastoupí nebo to nebude schopen akceptovat a holt se bude muset poohlédnout po práci jinde. Já taky pracuji v sobotu a nemám s tím sebemenší problém. A pracovní doba úřadu v sobotu pro mě, tentokráte s pohledu klienta, znamená to, že si byrokratické záležitosti nebudu vyřizovat na úkor zaměstnání.

Johny11: Až na fakt, že v příspěvku Bumbiče šlo o vznik lékáren v posledních třech letech. A to je setsakra rozdíl oproti srovnání se stavem před rokem 1989. Že po roku 1989 vzniklo mnoho nových provozoven všeho, nejen lékáren, je snad logické. Nebo byste rád do těch dob. Pár lékáren na okres, fronty, čekací lhůty na objednání léku 14 dní, je-li vůbec lék dostupný i pro obyčejný lid. Chjo, rychle zapomínáme, rychle...

Všechny prosperují - soudě podle toho, jaké vily si jejich majitelé postavili (nikoliv podle daňových přiznání)- ani jedna nezkrachovala....
A copa? Snad nezávidíme . A Vy jste viděl daňová přiznání oněch majitelů lékáren, že si troufáte tvrdit, že krátí daně? A pakliže to víte, splnil jste již zákonem danou oznamovací povinnost a nahlásil trestný čin? Jestliže ne, sám se trestného činu dopouštíte. A nenapladlo Vás třeba, že si mohli vilky pořídit na hypotéku, kdy ji budou splácet ještě dvacet let (pokud nepříjdou soudruzi a nezakroutí jím krkem - schválně, kdo v parlamentu sliboval kroucení krkem?). Nenapadlo Vás, že vlastní bydlení je základem pro založení rodiny. Rodiny - základu státu. I já se zadlužil a na hypotéku si pořídil vlastní byt (a teď s hrůzou sleduji vyskakující bolešivickou lůzu).

demagogie, se kterou vyrukovali páni lékárníci, praktici apod. na svých demonstracích a petičních akcích ("tady to babi podepište, pak vás ošetřím") je nestoudná.
Jasně. A politika současné vlády, zde v otázce zdravotnictví, je čisto čistá pravda beze špetky lží, polopravd a překrucování faktů, že?. Tak to ma byt soudruzi, tak je to spravně . (Příkladem budiž třeba snížení marží. Socdemáci vykřikovali, jací jsou pašáci, když típli zbohatlíkům zisky a tím sníží dpolatky za léky. Že současně se snížením marží k 1.1.2006 vstoupila v platnost i nová úhradová vyhláška - dílo Ministerstva zdravotnictví - která snížila úhrady ze zdravotního pojištění a tím zvedla doplatky, to se už zamlčelo. A některé oficiální tiskové zprávy MZdr zavání 50. léty). Mimochodem, jste schopen doložit konkrétní příklad, kdy bylo ošetření podmíněno podpisem (kde, kdy, kdo - a tím nemyslím "sousedka říkala, že ..."), popř. alespoň konkretizovat ono město K. s 15tis. obyvateli? Nebo jen mlžíme a mlžíme a informace cucáme z prstu či přebíráme od agentury JPP...

Orlí spár: Na megařetězení se mi nelíbí cíl majitelů. Zde jest cílem především zisk - kvantita na úkor kvality. Stačilo si poslechnout přednesy zástupců z některých těchto lékáren. Samozřejmě se to liší řetězec od řetězce i lékárna od lékárny daného řetězce. Ale princip zůstává. A jak by mělo vypadat lékárenství? Především činnost konzultační a poradní, samozřejmě s činností výdejní. S tím, že na klienta je čas, neodbývá se a úspěšnost se nepočítá z rychlosti zlikvidování fronty. A za toto by byla činnost lékárenská honorována. Není možný současný stav, kdy z léčiv a činnosti výdejní má lékárna minimální zisk (činnost konzultační jest poskytována zdarma - s farmaceutem lze probrat cokoliv týkající se léků, aniž by za to inkasoval), a proto se musí soutředit na doplňkový sortiment, který by neměl leckdy v lékárně co pohledávat. Pakliže Vám tento současný sytém nevadí, pak se rovněž zdržte komentářů k nemocnicím jako obchodním společnostem. Když můžou lékárny, proč ne i nemocnice.

Ad prodělěčné nemocnice. Vám nevadí, že ze svých daní sypete do těchto černých děr? Jestliže nemocnice i po opakovaných oddluženích vytváří ztrátu, asi bude někde problém, který se opětovným dosypáním ze státního měšce nevyřeší. A já opravdu nechci sponzorovat něčí neschopnost ve vedoucí funkci.

Idioti ,hajzlové ,zloději ,kamvětrotampláštníci , narcisové a podobní zmetci jsou stejně jak v ODS ,ČSSD ,KSČ ,KDU, SZ atd. ... nemají si vůbec co vyčítat.
Ano, zmrdi jsou napříč politickým spekterm, jen ti pravicoví se neschovávají pod pláštíkem sociálního blahobytu pro všechny.

Jinak bych vás prosil o vynechávání té politické propagandy ODS.
Že se mi chce z KSČSSD blít je z mých nazorů a příspěvků jasné, ale ukažte mi jediné místo, kde propaguji ODS. Já myslím, že takové nenajdete, neboť neexistuje.


No ukončuju svůj názorový proud, který je stejně k ničemu a jdu se raději věnovat něčomu veselejšímu.
Do kamene vytesat a dávat jako odstrašující příklad životního postoje. Rezignace a útěk před eventuálními problémy, jenž vyžadují řešení.

Tož toť vše. Omlouvám se za neželezniční off-topic, ale svět není jen železnice a já musel reagovat. Závěrem ještě dodám, že ve farmacii nepodnikám, jsem v zaměstnaneckém poměru. A jakožto zaměstnanci mi již na jiných DF bylo podsouváno, že jsme (zaměstnanci) vlastně vykořisťováni nenažranými kapitalisty ve farmacii podnikajícími. Ne, nejsme. Svět funguje krapet jinak a třídní boje jsou utopistickou myšlenkou rudých fanatiků.
železnice » http://lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno » http://tramvaj.wz.cz
Wiking
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.242.95.29
Odesláno Úterý, 18. dubna 2006 - 17:26:54   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nejste vy ten Doktor, co byl na naší zvl. jízdě v neděli v D. Rychnově ?
Doktor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 650
Registrován: 4-2003
Odesláno Úterý, 18. dubna 2006 - 17:49:46   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ne ne, Velikonoce jsem trávil neželezničně v přírodě s krosnou na zádech.

Nejste vy ten Filip Kuliš, co teď vystupuje pod nickem Wiking? Soudě dle emailové adresy od nickem.
železnice » http://lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno » http://tramvaj.wz.cz
Zdepa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 70
Registrován: 7-2005
Odesláno Úterý, 18. dubna 2006 - 18:16:01   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

děkuji za zajímavé vzdělávací odbočení do lékáren
jen malá poznámka k vyhledávání historických skutečností. když už se rozhodnu něco napsat na základě archivních materiálů a né jen opisovat již napsané, tak to bude vyžadovat určitou obět. minimálně tu dovolenou. vždyť je to stejný jako sblížení s osobou opačného pohlaví - stojí to čas a peníze
ono stačí vyrazit na slovensku. tam jsou archívy (né všechny) kde ti dle nařízení půjčí na den 3 nebo 5 krabic. co máš dělat když je za 1-2 hodiny "sjedeš" a zjistíš, že tě zajímá 5-10 listů. no a za kopírování plánu si řeknou i o 300 Sk.
Wiking
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.242.95.29
Odesláno Úterý, 18. dubna 2006 - 18:31:48   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Doktor : Tak to je jen shoda přezdívek. Jinak F. kuliš = Wiking.

Zdepa : Tak to Slovákům tedy opravdu nezávidím...300 Sk není tržní cena, to je obyčejná zlodějina. Patrně to vymyslel nějaký managor ve snaze, aby se cosi vydělalo. Vůbec si nedělám iluze, že to může vést k obludné korupci. (za 150 do kapsy bez dokladu apod.
Bumbič
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.37.113
Odesláno Úterý, 18. dubna 2006 - 23:31:51   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Doktor: Zajímavé, zajímavé.
Zpět k historii a Komarkovi (M 124.001): V dubnu zkoušky, 10.5.06 by měl být vůz předán NTM a údajně ještě téhož dne přejede z ČV do ČB. 13.5.06 v Muzeu ČD v Lužné při zahájení sezóny představen široké veřejnosti.
Takový je plán, jaká bude skutečnost, a kdo bude přítomen prvé jízdě, uvidíme.
Orlí_spár
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 297
Registrován: 8-2004
Odesláno Středa, 19. dubna 2006 - 21:08:26   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Doktor:
no nad něčím bych ještě vášnivě podiskutoval ,ale na to opravdu čas nemám
Rezignace a útěk před eventuálními problémy, jenž vyžadují řešení. tak to jste na velkém omylu já opravdu nejsem z těch, kteří se hned vzdávají. Ba naopak. A když už "bojovat za svoji pravdu" tak asi ne na K-reportu (ten bohužel/bohudík nikdo z "vlivných" lidí nesleduje)

Zástupce z pofidérní nedůležité sokolovské uhelné pánve,zvaný též jako "Filip Kuliš" či "Wiking" :
došel ti ten mail s PŘ ZKD MUS ?
K připravované publikaci o trati Praha-Most-Moldava sháníme všechny zajímavé materiály: fotky (i negativy) do r. 1995,pohlednice,dokumenty a ostatní zajímavé materiály.
Máte-li něco,ozvěte se prosím na : prag_duxer_eisenbahn@centrum.cz

DĚKUJEME
Orlí_spár
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 298
Registrován: 8-2004
Odesláno Středa, 19. dubna 2006 - 21:48:38   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tohle se nedávno objevilo na interfernetu:
http://prelozkabrezno.ic.cz/

Někdo tu někde nedávno sháněl něco o úzk. lokomotivách BS600. Našel jsem k tomu dvě fotky.

Může mi někdo vysvělit jak to bylo s určováním (označováním ) pozemků/ ochraných pásem drah ?

U trati Louka u L.-Moldava v K.h. jsou takovéto mezníky:
1
Předpokládám že písmena PD znamenají PRAG DUXER EISENBAHN ,nebo to pochází až z období po r. 1892 a PD znamená PRAGER DIREKTORAT ?
K připravované publikaci o trati Praha-Most-Moldava sháníme všechny zajímavé materiály: fotky (i negativy) do r. 1995,pohlednice,dokumenty a ostatní zajímavé materiály.
Máte-li něco,ozvěte se prosím na : prag_duxer_eisenbahn@centrum.cz

DĚKUJEME
Wiking
Neregistrovaný host
Odeslán z: 212.80.72.1
Odesláno Středa, 19. dubna 2006 - 22:14:10   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

O.S. Jasně došel, jen opět prostě nestíhááám odpovídat. Ale díky.
Zdepa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 71
Registrován: 7-2005
Odesláno Středa, 19. dubna 2006 - 23:01:17   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad Orlí spár - o loko BS 80 se připravuje publikace (už přes 2 roky), jelikož jsem na tom pomáhal, odkud ty fotky jsou ??
Doktor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 651
Registrován: 4-2003
Odesláno Čtvrtek, 20. dubna 2006 - 00:24:52   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Orlí spár: Klidně podiskutujte. Poraďte se se svým lékárníkem . Na svých stránkách vzkazník mám.
železnice » http://lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno » http://tramvaj.wz.cz
Bumbič
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.38.248
Odesláno Čtvrtek, 20. dubna 2006 - 00:35:19   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Orlí_spár: Řekl bych, že Váš předpoklad je správný a zkratka na mezníku ukrývá PRAG DUXER EISENBAHN.
Pokud je mi známo, tak na meznících jsou vytesány pouze počáteční písmena názvů společností a někdy i letopočet, popř. s číslem mezníku. Např. u Dráhy cís. Fr. Josefa I. existuje na většině mezníků pouze vytesaná zkrácená zkratka zkratky KFJB a to FJB.
M.Kunt
Neregistrovaný host
Odeslán z: 86.49.41.173
Odesláno Čtvrtek, 20. dubna 2006 - 22:17:57   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Orlí spár: je třeba rozlišovat - ochranné pásmo je stále stejné tuším od 1841 (60 m od osy krajní koleje) a nemá nic společného s mezníky vyznačujícími hranice pozemku dráhy. Ty se začaly dělat až dle zákona č. 95/1871 ř.z., kdy vznikl katastr (pozemková evidence) a jedním z typů knih byly tzv. železniční knihy evidující pozemkovou držbu drah. Pro osázení a číslování mezníků platilo zhruba toto:
1) čára mezi sousedními mezníky je vždy přímá (oblouky se vytyčí "lomením"),
2) čísluje se zvlášť v rámci každé (katastrální) obce,
3) čísla jdou za sebou tak, aby při stoupajících číslech byl pozemek dráhy vždy napravo,
4) řeky, potoky a silnice tvoří přirozené hranice - mezníky se neosazují,
5) neosazují se pozemky bezprostředně s drahou nesouvisející (přeložky cest, vodotečí apod.), i když byly vykoupeny
Nevím, zda na to byl předpis, ale k osázení proběhlo úřední jednání o uznání hranic pozemků - něco jako politická pochůzka.
Orlí_spár
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 300
Registrován: 8-2004
Odesláno Pátek, 21. dubna 2006 - 21:55:40   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Wiking: OK

Doktor: já jsem rád že si podiskutuju tady, ná víc opravdu čas nemám
K připravované publikaci o trati Praha-Most-Moldava sháníme všechny zajímavé materiály: fotky (i negativy) do r. 1995,pohlednice,dokumenty a ostatní zajímavé materiály.
Máte-li něco,ozvěte se prosím na : prag_duxer_eisenbahn@centrum.cz

DĚKUJEME
Orlí_spár
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 301
Registrován: 8-2004
Odesláno Pátek, 21. dubna 2006 - 22:36:35   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Zdepa: aha,takže trochu rádio Jerevan
- já mám jen obrázek 900 BS 200 (z jednoho zajímavého článku z Důlních Novin MUS, ročník VII*číslo 2*29.1.2004-doporučuju sledovat-objevují se tam zajímavé články o historii dolů a důlní žel. dopravě )
a pak fotku, u které si teď ani nejsem jistý, zda-li to řada BS vůbec je

1
Důl Ležáky, Most

2
Snímek úzkorozchodné parní lokomotivy č.141 s označením Satan, která byla vyrobena v ČKD Praha pod
typovým označením 900 BS 200. Tento typ lokomotivy byl vyráběn v počtu více než 800 kusů od roku 1947
až do roku 1959. Snímek byl pořízen v oblasti bývalého lomu Vrbenský počátkem sedmdesátých let, kdy se
začal lom rušit a končila zde i kolejová doprava. Foto: J. Robenek
K připravované publikaci o trati Praha-Most-Moldava sháníme všechny zajímavé materiály: fotky (i negativy) do r. 1995,pohlednice,dokumenty a ostatní zajímavé materiály.
Máte-li něco,ozvěte se prosím na : prag_duxer_eisenbahn@centrum.cz

DĚKUJEME
Orlí_spár
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 302
Registrován: 8-2004
Odesláno Pátek, 21. dubna 2006 - 22:41:08   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bumbič, M.Kunt: díky za vysvětlení
Asi se šetřilo a tak se poslední písmena nevytesávala ?
K připravované publikaci o trati Praha-Most-Moldava sháníme všechny zajímavé materiály: fotky (i negativy) do r. 1995,pohlednice,dokumenty a ostatní zajímavé materiály.
Máte-li něco,ozvěte se prosím na : prag_duxer_eisenbahn@centrum.cz

DĚKUJEME
Bumbič
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.4.103
Odesláno Pátek, 21. dubna 2006 - 23:10:29   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Orlí _spár: Asi se u KFJB skutečně šetřil čas. Ono při tesání takového množství mezníků bylo možná každé zmizelé písmenko dobré
Když už jsem načal tu KFJB, docela by mne zajímalo, co tesali do šutru mezníků u KFJOB.
Bumbič
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.4.103
Odesláno Pátek, 21. dubna 2006 - 23:42:12   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

M.Kunt: Jednotlivé body jsou jasné, až na bod 3. Ten systém číslování nějak nedovedu pochopit. Mohl byste jej prosím trochu podrobněji rozvést? Dík.
M. Kunt
Neregistrovaný host
Odeslán z: 86.49.41.173
Odesláno Neděle, 23. dubna 2006 - 19:53:12   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Bumbič: Postavím se vedle trati tak, abych měl po pravé ruce koleje. A na straně, kde stojím, koukám na mezníky, jak (ode mne) stoupá jejich číslování.
Obávám se, že Franz Josef Orientbahn tam tesala "SB". Ale FJB se u KFJB celkem používalo (nejen jako zkratka na meznících).
Bumbič
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.50.156
Odesláno Neděle, 23. dubna 2006 - 21:52:19   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

M.Kunt: Znamená to tedy, že čísla mezníků od počátku tratě ku konci stoupají (když mám trať po pravé ruce a mezníky vlevo) a na opačné straně přes koleje čísla mezníků stoupají v obráceném pořadí tzn. od konce tratě k jejímu začátku (aby bylo dodrženo "pravidlo pravé ruky")?
Zdepa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 80
Registrován: 7-2005
Odesláno Pondělí, 15. května 2006 - 19:06:52   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

jelikož byl opraven motorový parní vůz M 124.001 ("komárek") vyrojilo se mnoho hezkých fotek a informací z historie tohoto vozu. musím konstatovat, že všechny opisují všechny a zároveň to motají. takže pokud máte zájem můžu sem připsat pár pravdivých informací ze života M 124.001 ex 1.001 ex 2
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 448
Registrován: 9-2005
Odesláno Pondělí, 15. května 2006 - 20:49:26   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

tak povídej :-) Já sám o něm nic moc nevím ,akorát vím ,že dojezdil někdy koncem 40.let ???
Zdepa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 81
Registrován: 7-2005
Odesláno Úterý, 16. května 2006 - 08:36:44   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

no jelikož to je na delší povídání, není to na diskuzní forum a tak to bude pověšeno na net k ing.kuntovi - dám vědět
Orlí_spár
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 306
Registrován: 8-2004
Odesláno Středa, 17. května 2006 - 21:19:18   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Zdepa: to je dobře , na "pevných" stránkách to bude mít větší hodnotu. Neuvažujete i o jiných zajímavých článcích ?

Jak to vypadá s pokračováním Českých nádraží ?
K připravované publikaci o trati Praha-Most-Moldava sháníme všechny zajímavé materiály: fotky (i negativy) do r. 1995,pohlednice,dokumenty a ostatní zajímavé materiály.
Máte-li něco,ozvěte se prosím na : prag_duxer_eisenbahn@centrum.cz

DĚKUJEME
Zdepa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 83
Registrován: 7-2005
Odesláno Středa, 17. května 2006 - 22:09:44   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

já doufám že by se příští rok mohla stvořit publikace na téma provozu parních motorových vozů na území všech kolejích někdejšího československa. pro dost lidí určitě bude zajímavý a neznámy provoz motoráku na slovensku před rokem 1914. ono i v čechách jsou zajímavé provozní informace, které jsou díky neznalosti dosti často překrucovány - viz nasazení obou komárků - na dráhu Opočno-Dobruška totiž oba dorazily již v roce 1910 a zde setrvali až do zrušení. no víc někde jinde.
M. Kunt
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.245.64.146
Odesláno Čtvrtek, 18. května 2006 - 21:46:15   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jakmile od ZdePa obdržím text, vystavím a dám sem vědět. Možná bude i dokumentace.
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.94.242
Odesláno Pátek, 19. května 2006 - 08:20:08   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A co takhle s tím článkem o parních vozech vyrazit do světa (myšleno do Světa železnice), aby to vyšlo i na papíře?
Karloslt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 793
Registrován: 2-2005
Odesláno Pátek, 19. května 2006 - 14:12:16   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

na článek o M 124.0 se taky hoooodně těším :-) ať v e-formě, nebo v papírové.
http://karel-loko.wz.cz - web nejen o železnici
http://motovozy.vlaksim.com - Atlas motorových vozů Č(S)D
ICQ 264305638
Orlí_spár
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 309
Registrován: 8-2004
Odesláno Neděle, 21. května 2006 - 21:34:26   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ještě k dva měsíce staré diskuzi-pro všechny, kteří si chtějí pořídit knížky " Důlní mapy a měřické přístroje" (dva díly):
http://kuk.cz/speleo/index.php?id=clanek_view&clid=22
Na léto se plánuje další knížka-staré pohlednice a fotky s hornickou tématikou

Karloslt: nevíš, jsetli existuje nějaká publikace, která se zabývá " severočeskou transverzálkou", popř. úseky Teplice-Lovosice-Č. Lípa ? Díky.
K připravované publikaci o trati Praha-Most-Moldava sháníme všechny zajímavé materiály: fotky (i negativy) do r. 1995,pohlednice,dokumenty a ostatní zajímavé materiály.
Máte-li něco,ozvěte se prosím na : prag_duxer_eisenbahn@centrum.cz

DĚKUJEME
ABPOPA
Neregistrovaný host
Odeslán z: 212.71.129.172
Odesláno Neděle, 21. května 2006 - 21:57:34   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

OS: Mě osobně napadá jenom Šindlauer.
Karloslt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 794
Registrován: 2-2005
Odesláno Pondělí, 22. května 2006 - 16:47:08   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

OS: bohužel, přímo knížka co se tratěmi zabývá stále není. Šindlauer se o transverzálku v obou svých knihách otírá.
Jediné co vyšlo o transverzálce bylo "samizdatové" - měl jsem v ruce cosi z roku 1948 (vydalo ředitelství Hradec Králové, náklad asi 10 výtisků), další brožury vyšly v rámci Ústeckého expresu k různým výročím.

k výročí 150 letům ÚTD (tedy za 2 roky) by měla vyjít kniha o této společnosti, kde by měla být rozebrána i transverzálka.
Jinak snažim se ohledně této trati taky pátrat a postupně i tvořit.
http://karel-loko.wz.cz - web nejen o železnici
http://motovozy.vlaksim.com - Atlas motorových vozů Č(S)D
ICQ 264305638
Konopáč
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 88
Registrován: 9-2005
Odesláno Pátek, 23. června 2006 - 10:56:31   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Prosím Vás, nemáte někdo nějaký plánek nebo fotografie ze stanice Mladá Boleslav město před přestavbou? Jaké tam bývalo zabezpečovací zařízení ?
Děkuji.
Aleš Liesk.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.19.47.123
Odesláno Úterý, 27. června 2006 - 16:03:10   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Sháním návěstní předpisy ČMD-BMB z roku 1944. Případně zapůjčit k okopírování.
Nemáte někdo? Dík.
(cs = cz)
810.292-3
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.71.49.155
Odesláno Čtvrtek, 29. června 2006 - 00:38:21   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nemá, prosím, někdo informace o historii projektování a výstavby Moravskoslezské ústřední dráhy - tj. dnešní trati 310?
V jedné publikaci jsem našel toto: „Stavba byla realizována na základě projektu z roku 1870. První podnět k výstavbě železnice dal majitel pily v N. Valteřicích Fr. Krumholz v roce 1858. Proti tomu se však radiálně ohradili majitelé Harrachovské továrny v Janovicích, kteří chtěli dosáhnout toho, aby plánovaná trať vedla ze Šternberka na Rýmařov a dále na Bruntál, Krnov a Opavu. Vleklý spor vyřešil aktivním zásahem továrník J. Machanek, vlastník továrny v Mariánském Údolí. Ten prosadil svůj obchodní zájem a urychleně založil akciovou společnost, která přistoupila k realizaci původního projektu…“. Je v tom textu sice několik drobných nepřesností (spor vyřešil Max Machanek a ne J. Machanek, a a.s. nezaložil jen kvůli stavbě trati), to ale není tak důležité. Mě by ale zajímaly tyto informace:
- liší nějak realizovaná stavba od původního projektu vzniklého z iniciativy majitele pily v N. Valteřicích
- po jaké trase měla vést trať kterou se snažili prosadit majitelé továrny v Janovicích u Rýmařova (údolím Sitky ze Šternberka, údolím Oslavy od Dl. Loučky?)
- jak dlouhá (o kolik km delší) měla být tato varianta
- byla by v Rýmařově nutná úvrať
Kdyby někdo něco věděl, předem děkuji.
(PS stejný dotaz jsem vložil i do dialogu Otázky - zodpověz, kdo víš a znáš)
M. Kunt
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.52.4
Odesláno Čtvrtek, 06. července 2006 - 21:40:41   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jak tady ZdePa výše slíbil (16.5.), historie Komárka je na stránce http://www.archiv.kvalitne.cz/studie/komarek/komarek.htm.
Orlí_spár
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 315
Registrován: 8-2004


Odesláno Čtvrtek, 06. července 2006 - 22:10:42   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

M.Kunt a Zdepa: díky za hezký článek Jenom malá drobnost-opakují se tam dva stejné odstavce.
K připravované publikaci o trati Praha-Most-Moldava sháníme všechny zajímavé materiály: fotky (i negativy) do r. 1995,pohlednice,dokumenty a ostatní zajímavé materiály.
Máte-li něco,ozvěte se prosím na : prag_duxer_eisenbahn@centrum.cz

DĚKUJEME
M. Kunt
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.52.4
Odesláno Čtvrtek, 06. července 2006 - 22:28:23   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Už je to opraveno. Omlouvám se za závadu.
Pravapara
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 47
Registrován: 5-2006


Odesláno Úterý, 18. července 2006 - 23:22:17   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ve Výtopně Jaroměř lze zakoupit nově tento knižní titul. Navštívil nás autor knihy a web stránek www.dampflok.at pan Zoubek a tak máme opět na prodej jeho knihu.

Erhaltene Dampfloks in und aus Österreich - Preserved Austrian Steam Locos

Prodejní cena 875Kč. Pokud si spočítáte cenu 34,90 EUR x kurs tak ušetříte.
Petr_voženílek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 16
Registrován: 1-2005
Odesláno Pátek, 21. července 2006 - 20:03:00   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Rád bych požádal přítomné historiky o konzultaci:

Z kterého berlínského nádraží odjížděly meziválečné rychlíky směr Drážďany - Děčín - Praha? Domnívám se, že by se mohlo jednat o již neexistující Anhalter Bahnhof, ale nejsem si jistý. Děkuji.
BMBČ
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.16.192
Odesláno Pátek, 21. července 2006 - 22:59:06   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Petr_voženílek: Ano. Kupř. podle Mezinárodních spojů z roku 1931-1932 jezdil např. rychlík Atény-Istanbul-Sofie-Bělehrad-Budapešť-Praha-Berlin z Anhaltského nádraží. Taktéž třeba rychlík Vídeň-Praha-Hamburg nebo Vídeň-Berlin jezdil přes (do)(z) Berlin Anh. Bf.
Petr_voženílek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 17
Registrován: 1-2005
Odesláno Pátek, 21. července 2006 - 23:16:21   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Děkuji za potvrzení. Netušíte, kde by bylo možno shlédnout plán řazení např. právě R148/R147 Berlin - Istanbul, případně plán oběhů vozů CIWL v meziválečném období? Jakýsi zlomek pro zimní jízdní řád 1932/1933 a 1938/1939 byl publikován Wilhelmem Tauschem v Železnici 1/94, ovšem podrobnější zdroj informací se mi zatím vypátrat nepodařilo.
T_m
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1286
Registrován: 5-2002


Odesláno Pátek, 21. července 2006 - 23:41:57   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

zkus tohle třeba se tam něčeho chytneš
Dopravní web ® informace a publicistika z oboru dopravy, se zvláštním zřetelem na dopravu veřejnou
BMBČ
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.16.192
Odesláno Sobota, 22. července 2006 - 00:26:23   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Petr_voženílek:
Anebo tato publikace:
Mühl, A.: Internationale Luxuszüge (EK – Verlag 1991)
Petr_voženílek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 18
Registrován: 1-2005
Odesláno Sobota, 22. července 2006 - 14:01:57   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Děkuji. Odkaz znám, o knize jsem slyšel. Znáte někdo alespoň přibližně její obsah - informační hodnotu?
BMBČ
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.25.225
Odesláno Sobota, 22. července 2006 - 22:06:22   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Knihu jsem si asi před 10 lety prolistoval, a protože mě toto téma až tak nezajímá, tak jen mohu říci, že se zdála dobrá (řazení vlaků, JŘ atd.).
Je to již dlouho, takže se mi mnoho věcí již bohužel "vykouřilo" z hlavy.

Snad zde někdo napíše více...
Glex
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 24
Registrován: 7-2006
Odesláno Středa, 26. července 2006 - 20:17:31   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Zdravím. Nemá někdo znak ČSD - oválný v elektronické podobě? (jako obrázek)
Děkuji
Orlí_spár
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 321
Registrován: 8-2004


Odesláno Neděle, 06. srpna 2006 - 23:41:17   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Petr voženílek:
zkuste toto:
http://www.speisewagen.net/
http://www.schlafwagen.net/

http://www.hs-merseburg.de/~nosske/EpocheII/
K připravované publikaci o trati Praha-Most-Moldava sháníme všechny zajímavé materiály: fotky (i negativy) do r. 1995,pohlednice,dokumenty a ostatní zajímavé materiály.
Máte-li něco,ozvěte se prosím na : prag_duxer_eisenbahn@centrum.cz

DĚKUJEME
Motoráček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2
Registrován: 8-2006
Odesláno Neděle, 13. srpna 2006 - 11:05:16   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Last minute

Ještě zůstává 5 volných míst na akci Dovolená s Natašou. Odjíždí se již tuto středu 16.8.2006 a návrat je 20.8.2006 odpoledne. Co to obnáší ?? Za dospělého 3000,- a za dítě,či ZTP 1000,- na celý výlet. V ceně není hrazeno ubytování, starava a vstupné do muzeí.

Odjezd ve středu je v 8.50. Je možné se také zúčastnit jen části akce s úhradou poměrné částky. Podrobnosti najdete na http://pshzd.wz.cz/dovolena-program.htm

Kdo máte zájem, hlaste se na tel. 608 745 500 nebo na 604 926 620!
gapa
Neregistrovaný host
Odeslán z: 195.70.130.92
Odesláno Pondělí, 14. srpna 2006 - 13:25:40   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

}Prosím o pomoc. Sháním jakékoliv informace o trati Nezamyslice - Morkovice a její historii. Na internetu toho moc není, tak to zkouším takto. Pokud je mezi vámi nějaký pamětník, nebo se zeptejte rodičů atd... chtěl bych vědět, kdy byla stavěna, její historii apod. Děkuji mockrát.Pište pls na k-y-s-l-i-k@seznam.cz
Zdepa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 102
Registrován: 7-2005
Odesláno Sobota, 19. srpna 2006 - 20:52:19   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

co říct na takový dotaz ? no pokud nezačneš opisovat nějákou již vyšlou brožurku, tak máš pár možností, ale vždy se tam najde slovo archív. myslím že začít v tom okresním co byl nejblíž dráhy je jistota k počátkům dráhy. seznamy archivů najdeš na www.mvcr.cz sekce archivnictví. On se rok 2009, kdy bude 100 let dráhy už blíží!!!
BMBČ
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.18.163
Odesláno Sobota, 19. srpna 2006 - 23:09:22   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Zdepa: Ano, je to tak. Vůbec nejlepší je porovnat vzpomínky pamětníků (jsou-li) s archivními materiály a poté to dát dohromady.
Protože: Pamětníci si ve většině případů nepamatují přesná data uložená v archivu a archiv naopak nemá ve většině případů přesné vzpomínky pamětníků.
Mahel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 242
Registrován: 6-2004
Odesláno Pondělí, 21. srpna 2006 - 07:46:15   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ale nebrat archivní materiály za dogma - tu a tam se do nich vloudí překlep (často např. v datu na začátku nového roku, v číselných údajích apod.) a některé archiválie vznikají i záměrně k zamlžování - viz např. záměny čísel likvidovaných a odprodávaných vozidel...
Jiným problémem může být to, že dochovaný dokument může být součástí dřívějšího většího celku a tudíž je vytržen z kontextu, takže může dávat i zkreslující pohled na daný problém.
U pamětníků bývají v časování událostí obvykle věrohodné případy, kdy danou skutečnost mají spojenou s nějakou významnou osobní záležitostí, která je datována, např. sňatek nebo úmrtí člena rodiny, narození dítěte apod.
A velkou vypovídací schopnost mají datované fotografie, bohužel jich je málo...
M.Kunt
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.52.192
Odesláno Pondělí, 21. srpna 2006 - 21:12:12   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jenže v tom je právě pudlí jádro, zvládnout kritiku pramenů (jak se tomu odporně říká) - třeba taky u diskutovaných svazků státní bezpečnosti. To někteří poblicisté nechápou.
Kontextu danému dochovanou registraturou (i zajímavý papír bez vazeb na ostatní je o dost informačně slabší), znalostí správy a porovnáním údajů z více zdrojů se dá většinou dobrat.
Ještě ke ZdePa: v okresním archivu je třeba hledat fondy Okresního úřadu a příslušných obcí (včetně kronik - lepší než obecní bývají farní a školní).
Jinak bych chtěl vidět pamětníka stavby dráhy do Morkovic
Lokálka je každopádně sranda, ale jedna dívčina teď dělá jako diplomku DBE, to je trochu silnější kfe.
PS: Byl zveřejněn web/blog o hloubkařích http://hloubkari.bloguje.cz/
JF
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.168.55.46
Odesláno Pondělí, 21. srpna 2006 - 22:00:18   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Když už je tu taková pěkná diskuse, využil bych toho, nemá někdo plány vedení trati z Protivína do Zdic mezi Čimelicemi a Vráží, které se nakonec nerealizovali a trať se vedla přes Ostrovec a Smetanovu Lhotu. Stejně tak by mě zajímalo jak bylo původně zamýšleno vést dnešní trať 190 mezi Strakonicemi a Protivínem, údajně to chtěli původně trasovat přes Písek.
Zdepa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 105
Registrován: 7-2005
Odesláno Pondělí, 21. srpna 2006 - 22:04:54   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

máš pravdu pamětníci jsou někdy dobří pokud se váže k nějákému datu - svatba, úmrtí, válka, příšel jsem/odešel jsem na vojnu, přijeli rusáci, odjeli rusáci, hořela hospoda
dnes jsem se dozvěděl, že střelnice MV v bývalém lomu Paraple byla v letech 1966-1974. onen člověk v 66 začal chodit s holkou co je jeho manželka a 74 měli první dítě. problém je v tom, že střelnice tam byla už dřív a od syna pána který jí zakládal v r.61 mám i fotky. a teď babo raď. jak se na to kriticka podívat
Mořepetr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 26
Registrován: 3-2006
Odesláno Úterý, 22. srpna 2006 - 20:07:11   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

JF:Zkusil bych Státní okresní archiv Písek
Nádražní 2149
397 01 Písek-Budějovické Předměstí
Telefon: +420 382 210 342
Fax: +420 382 210 342
E-mail: posta@pi.ceskearchivy.cz
a také Státní okresní archiv Strakonice
Smetanova 351
386 01 Strakonice I
Telefon: +420 383 321 062
Fax: +420 383 321 063
E-mail: posta@st.ceskearchivy.cz
M.Kunt
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.52.192
Odesláno Úterý, 22. srpna 2006 - 20:31:29   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad JF: právě přes Písek dráha trasována nebyla (alespoň ne KFJB), což se radním velmi nelíbilo (a Schwarzenberg by si to, co napsali, za rámeček nedal). Plány z téhle doby prakticky nejsou (u KFJB to vím na 99,9%)- nejjistější informace jsou petice a protokol o politické pochůzce, pokud to zvládnete přečíst.
JF
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.168.55.46
Odesláno Úterý, 22. srpna 2006 - 20:37:08   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tak děkuji za odpověď. Zkusim .
Orlí_spár
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 341
Registrován: 8-2004


Odesláno Středa, 30. srpna 2006 - 00:46:57   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

BMBČ: pamětníci- určity dobrý zdroj informací (někdy ale taky dost ošidný). V případě morkovické tratě má autor štěstí v tom, že se jedná o oblast, která nebyla poznamenána odsunem Němců a tudíž pamětníků třeba na 30. a 40. léta bude relativně dost. Tohle je problém třeba v bádání o PDD v úseku Most-Moldava

Mahel: souhlas. Někdy jsou ty překlepy obzvlášť šťavnaté, ale napsát 4x za sebou v jednom dokumentu "vléčný vúz élektrycké dráhy" či "soudruška šoférka"
Ale někdy se sají najít opravdové perly-například pětistránkový dokument z 60. let o tom, že se nemají "připouštět do přepravy vlasaté máničky" atd. atd. Minulý rok byla na toto téma výstava na radnici v Kadani.

M.Kunt: jedna dívčina teď dělá jako diplomku DBE ...DBE- Dux-Bodenbacher E... ?
K připravované publikaci o trati Praha-Most-Moldava sháníme všechny zajímavé materiály: fotky (i negativy) do r. 1995,pohlednice,dokumenty a ostatní zajímavé materiály.
Máte-li něco,ozvěte se prosím na : prag_duxer_eisenbahn@centrum.cz

DĚKUJEME
R_b
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 667
Registrován: 3-2005


Odesláno Čtvrtek, 31. srpna 2006 - 09:25:07   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Kde se nacházelo staré nádraží ve Žďáru nad Sázavou? Je to tam co si myslím - ulice Strojírenská v místě stejnojmenné zastávky MHD u jakéhosi supermarketu?

Diskusní skupiny | Poslední den | Poslední 4 dny | Stromové zobrazení | Vyhledávání | Seznam uživatelů | Nápověda | Program Credits Administrace