K-report
 

Archiv do 16.října 2006 Odhlásit | Diskusní skupiny | Vyhledávání
Moderátoři | Registrace | Editace profilu

Diskuse K-report » Železnice » GVD připravovaný » Staré archivy » Archiv do 16.října 2006 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Dejvice
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1014
Registrován: 8-2005


Odesláno Pátek, 06. října 2006 - 22:45:23   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin: Bus NAD by byl třeba jen pro relaci Praha-ČB, Tábor a Veselí by se řešilo Sp/Os. Hlavně nevím, jak je to u busů s dlouhodobým pronájmem dálkových vozů (třeba i ze zahraničí)... Je ale samozřejmě nejpravděpodobnější, že ČD to budou chtít "nějak vyjezdit" po železnici. No nechme se překvapit...
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 26399
Registrován: 4-2003


Odesláno Pátek, 06. října 2006 - 23:11:47   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tábor a Veselí by se řešilo Sp/Os

To radši zasekané rychlíky než tohle... JH už zčásti zabitý je, Třeboň trochu taky, ale přijít ještě o Veselí, Soběslav a Tábor, tak můžeme rychlíky na 220 zrušit.
Minimálně na ten Tábor a Budějce je potřeba se zaměřit.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz
Křivi
Neregistrovaný host
Odeslán z: 80.188.107.50
Odesláno Pondělí, 09. října 2006 - 19:04:24   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

K diskuzi před týdnem (silnice ČB-Praha přes Písek): Jel jsem tam před pár dny autem a byl překvapen rozsahem brutální novostavby rychlostní silnice. Od Písku navazuje na stávající čtyřproudou silnici před Novou Hospodou, vede hloubeným tunelem (biokoridor), mimo Třebkov, Předotice a další obce až mezi Mirotice a Čimelice. Stávající "houpačky" u Skaličného rybníka jsou nahrazeny hlubokými zářezy. Je to dlouhý úsek, kde se blbě předjíždělo, takže zkrácení jízdní doby busů by mohlo být pro železniční relaci ČB-Pha další ranou. O relaci Písek - Praha vlakem nemluvím, tam už se většina cestujících přesunula do busů před 20lety. Zprovozněn má být údajně příští rok.
Bručoun
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.148.9.24
Odesláno Pondělí, 09. října 2006 - 21:59:53   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin Zlivský, Křivi: dík za zprávy o obchvatech na trase PH-PI-ČB. Neměl jsem o nich nejmenší tušení.
Křivi
Neregistrovaný host
Odeslán z: 80.188.107.50
Odesláno Úterý, 10. října 2006 - 21:30:47   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Minulý příspěvek jsem napsal tak, že to vypadá, že ještě kolem Třebkova a Předotic je silnice v tunelu. Není - tam už je jen zářez. Tunel je dlouhý řádově desítky metrů - pohledem ze staré silnice to neodhadnu. Délka nového úseku je cca 12 - 15 km, čtyřproudový obchvat Písku a úsek Písek - Nová Hospoda je cca 10 km, celkem cca 20 - 25 km souvislé čtyřproudové silnice.
Už vidím, jak se bude Plečnik v Budějkách překládat na silniční podvalníky.
mapaw
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.86.31.69
Odesláno Středa, 11. října 2006 - 17:43:13   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nuts 4.10.:Bude tam(alespoň dle verze JŘ zveřejněného na stránkách Libereckého kraje).
Bručoun
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.148.22.37
Odesláno Středa, 11. října 2006 - 22:16:07   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

"Rychlý ranní spoj v bezpříplatkové kategorii Ex spojující Brno s Prahou a odpoledne pak Prahu s Brnem. Klasická souprava s jízdní dobou 2 hodiny 50 minut."
zdroj: tisková zpráva ČD


Tvrdit, že spoj s JD 2:50 je rychlý je docela drzost. Asi se tím myslí: rychlý na to, jaký jsou ČD podnik. Nebo dokonce: rychlý na to, jaké jsou u nás železnice. Možná jenom: rychlý na to, kolik bude výluk kvůli stavbám. V každém případě by bylo lepší se tím moc nechlubit. (Předpokládám, že JD 2:50 je kvůli stavbě Libeň-Běchovice? Nebo ještě kvůli něčemu jinému?)

V situaci, kdy autobusová konkurence jezdí v 30 min. taktu po celý den, působí směšně i reklama na pendolína 3x denně.

Mmch., říkal mi jeden fíra, že ty pendolína jsou normální podfuk. Že za ty peníze, vyhozené na naklápění, se z Ostravy do Prahy ušetří jen několik málo minut, Z Brna do Prahy snad o trochu více, ale pořád jen v jednotkách minut. A že za ty prachy mohlo být slušné množství lokomotiv a vagónů, které by mohly drandit 160 km/h ...
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2783
Registrován: 8-2003
Odesláno Středa, 11. října 2006 - 22:43:48   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Že za ty peníze, vyhozené na naklápění, se z Ostravy do Prahy ušetří jen několik málo minut, Z Brna do Prahy snad o trochu více

Praha - Ostrava: 10 min.
Praha - Brno: 11 min.

Mmch., říkal mi jeden fíra, že ty pendolína jsou normální podfuk. ... A že za ty prachy mohlo být slušné množství lokomotiv a vagónů, které by mohly drandit 160 km/h ...


NEMOHLO!!!
"Já vítám déšť, aleluja, já vítám déšť,..."
Bocheer
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 36
Registrován: 9-2004
Odesláno Čtvrtek, 12. října 2006 - 07:39:38   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Buď pindě nebo nic!
Je to marný, je to marný, je to marný....
čelakovičan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10
Registrován: 8-2006
Odesláno Čtvrtek, 12. října 2006 - 19:02:35   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

On to není problém až tak TISů, jako spíš tratí.Když už chce mermomocí někdo rychlovlaky s rychlostí 230km/h, tak by měl mít odpovídající tratě.Nebo si pořídit rychlovlaky s rychlostí do 200km/h.Přiznám se,že nevím,jestli smlouva byla jenom na tento typ TISu,nebo jestli byla možnost výběru mezi různými typy.Pokud ano, proč byl vybrán zrovna typ s rychlostí 230km/h když je evidentní, že se tu bude jezdit max. do 200km/h? (Můj osobní výhled na příštích cca 10-15let).A otázka od laika na závěr.Je velký problém zprovoznit německé vlaky ICE alespoň v úseku Pha-Děčín-Deutschland?
Bručoun
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.148.11.219
Odesláno Čtvrtek, 12. října 2006 - 19:22:36   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

"... být slušné množství lokomotiv a vagónů, které by mohly drandit 160 km/h ...
NEMOHLO!!!
"

Protože se nevyrábějí a neexistují. Protože pokud existují, jsou stejně drahá jako pendolíno. Protože pokud by přesto náhodou existovaly i byly levnější než pendolíno, tak ... jen do pláče. Rozumím. Ať žije Jára da Cimrman.

"Praha - Ostrava: 10 min.
Praha - Brno: 11 min.
"

OK, ten člověk co to říkal je řadový fíra, asi máte lepší informace. Nicméně hloupý dotaz: dokázal by někdo odhadnout, kolik peněz se za zkrácení JD o těch cca 10 minut díky naklápění zaplatilo? Kolik % navíc oproti nějaké nové mašině a vagónům s vmax 160?
Zapa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1076
Registrován: 10-2003


Odesláno Čtvrtek, 12. října 2006 - 20:41:05   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

čelakovičan: Ono je celkem jedno, jestli se koupí vozidlo na 200, nebo 230. Cena bude stejná. Původně byla pendolína kupována s tím, že budou jezdit do Němec, kde by se ta maximálka třeba i využila, aniž tedy tuším kolik tam v současné době mezi Berlínem a Drážďanama je.
...hele, polib si dědu...
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2788
Registrován: 8-2003
Odesláno Čtvrtek, 12. října 2006 - 22:31:14   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bručoun:
Omlouvám se za emotivní výpad, ale tato otázka se zde probírala již tisíckrát, proto mě naštvalo, že to někdo otevřel po tisící a prvné, tím spíš že to otevřel někdo, od koho bych to v žádném případě nečekal.
Pendolina byla pořízena z prostředků, které byly určeny pouze a jen na naklápěcí rychlovlaky, a tedy na nic jiného.

Nicméně hloupý dotaz: dokázal by někdo odhadnout, kolik peněz se za zkrácení JD o těch cca 10 minut díky naklápění zaplatilo? Kolik % navíc oproti nějaké nové mašině a vagónům s vmax 160?

Zaplatilo se navíc za naklápěcí mechanismus, plus případné návazné okolnosti.
Ale takto se ta otázka položit nedá.
Není to jestli Pendolina, anebo mašiny a vagóny s vmax 160, ale jestli klasické soupravy, a pokud ano, tak pro jakou rychlost, anebo ucelené jednotky, a pokud ano, tak jaký typ.
"Já vítám déšť, aleluja, já vítám déšť,..."
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 909
Registrován: 4-2003
Odesláno Pátek, 13. října 2006 - 13:11:33   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

"... být slušné množství lokomotiv a vagónů, které by mohly drandit 160 km/h ...
NEMOHLO!!!"

Ale mohlo. Jen by se místo nákupu nových vozů musely staré zrekonstruovat. Navíc je zde dost nepříliš starých vozů z 80. let, které mají podvozky GP 200 a jsou relativně zachovalé. Leč nicméně interiér současným nárokům na kulturu cestování mírně řečeno nevyhovuje. Těžko říci, kolik by takováto rekonstrukce stála, ale lze odhadnout, že by to bylo kolem 20 - 25 milionů, protože rekonstrukce vozů řad Bh v MOVU Plzeň stály kolem 22 milionů.

Ale lokomotivy by bylo nutné pořídit zcela nové.
Cajickar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 218
Registrován: 1-2005
Odesláno Pátek, 13. října 2006 - 13:51:03   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ze si CD poridi 7 pendolin bylo dane mozna uz pri Velkem tresku, nejpozdeji vsak pri zrozeni civilizaci. Nemohlo to dopadnout jinak, ja uz tomu take zacinam verit.
Livingproof
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 187
Registrován: 5-2006


Odesláno Pátek, 13. října 2006 - 14:20:23   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Zapa: To taky nechápu, jak mohla být pendolína kupována s tím, že budou jezdit do Němec, když muselo být již tehdy jasné, že kapacitně tam naprosto stačit nebudou a spojovat se také nemohou Pominu teď úroveň interiéru a "lístečkové" místenkování.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 852
Registrován: 5-2004
Odesláno Pátek, 13. října 2006 - 15:09:04   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Hlavně TISů mělo být původně 10. Tedy v době kdy je umírající ČKD zoufale čekající na jakoukoli zálohu aby bylo na výplaty mělo jako vůdce konsorcia začít plichtit (zřejmě na základě zkušeností s tisícema T3, brejlofcema a čmelákama....).

To ZAPA - Dresden - Berlin není žádná sláva. Jede se tam do 160 a bylo dost pomalejch. Ca. 200 km a ca. 2 hodiny - velmi podobně to ještě za Honekra jezdily parní 01 ze Šéeho Feldu na Neustadt. Fakt ale je že se tam v tom rejpali a sekera nebyla jako u nás....
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2795
Registrován: 8-2003
Odesláno Pátek, 13. října 2006 - 16:21:59   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bram:
Ale to už smícháváte dvě různé věci.
"Já vítám déšť, aleluja, já vítám déšť,..."
Fanfán
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 105
Registrován: 11-2005


Odesláno Pátek, 13. října 2006 - 16:23:03   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Livingpoof:
No to je opravdu úchvatný výkon, dneska, s přehledem někoho, kdo po deseti letech ví, jak se celá věc vyvinula, takto se předvádět. Plácání typu když muselo být již tehdy jasné, že kapacitně tam naprosto stačit nebudou a spojovat se také nemohou si laskavě strčte někam, je to opravdu nemístné.
Liberté! Égalité! Sexualité!
Cajickar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 219
Registrován: 1-2005
Odesláno Pátek, 13. října 2006 - 19:29:01   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A proc je to nemistne ?

Nemistne je to, ze se drahy se pred deseti lety vubec nezajimaly, co napriklad budou nemci chtit mezi Drazdany a Berlinem. Jestli chtely provozovat vlak na relaci skrz 3 staty, mely se o to preci zajimat. A po nejake dohode chtit treba i zaruky, ze po dodani spec. souprav je tam bude mozne provozovat.
Glex
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 282
Registrován: 7-2006
Odesláno Pátek, 13. října 2006 - 20:06:34   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Cajickar a ostatní rejpálci: Nejdřív si sežeňte fakta a pak něco mluvte. Hovoříte zcela zcesty a ani nevíte o čem. Dráhy se nezajímaly? A co potom smlouva mezi ČD, DB a OBB a provozu vysokorychlostních naklápěcích souprav mezi (Hamburkem) - Berlínem - Prahou - Vídní, kterouž to vlastně vše začalo? No? To že nastane krach ČKD, pendolin bude nakonec jen 7 a u DB bude nutnost posílit soupravy České dráhy před deseti lety věděli? Vy zřejmě ano když tak mluvíte.
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2803
Registrován: 8-2003
Odesláno Pátek, 13. října 2006 - 20:19:25   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Záměr z toho roku 1995, stvrzený jak vzájemnou dohodou (nebo čím - ?) ČD, DB, a OBB, tak společnou dohodou českého, německého a rakouského MD počítal s tím, že ČD koupí 10 naklápěcích rychlovlaků, následně založí dceřinou společnost pro dálkovou dopravu, do té vloží mj. ony vlaky, do společnosti vstoupí strategický partner(ři), koupí se další vlaky (minimálně další desetikusová série) a ovládne se doprava ve střední Evropě...
To, že mezitím se dodávka vlaků opozdila a smrskla na sedm kusů, DB změnily svoji koncepci už asi znáte...
"Já vítám déšť, aleluja, já vítám déšť,..."
Jan_Širc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 511
Registrován: 1-2005


Odesláno Pátek, 13. října 2006 - 21:53:19   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad čelakovičan: Když už chce mermomocí někdo rychlovlaky s rychlostí 230km/h, tak by měl mít odpovídající tratě.

Podle vás bysme měli koupit vlaky na max. rychlost 160km/h, protože na to máme odpovídající tratě. A za 10, 15 let, až by se trať zmodernizovala, tak by byly nevyhovující a pomalé. Ale lokomotiva má životnost 40 let. Nebo by se nemodernizovala trať, protože by nebyly lokomotivy, které by jí pak maximálně využily. Krysy využijí svou rychlost až teď a jak dlouho už jezdí.
http://jansirc.ic.cz/
Všechno jde, když se chce
čelakovičan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11
Registrován: 8-2006
Odesláno Pátek, 13. října 2006 - 22:11:34   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad Jan Širc: A Vy víte, že se ta trať (jaká?) zvládne za 10-15let zmodernizovat? Jinak, když kupovat rychlovlaky, tak s rychlostí do cca 200km/hod.Otázka zní (teď už zbytečně) jaký typ rychlovlaku se měl pořídit.Myslím,že se tu už také probíralo, že mít 4-systémové rychlovlaky na "1-systémové" trati Pha-Ova, je docela luxus. I když to ježdění do Ovy je spíše znouzectnost a v plánech to asi nebylo.
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2819
Registrován: 8-2003
Odesláno Pátek, 13. října 2006 - 22:18:25   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ano, všechno to se tady probíralo.

A Vy víte, že se ta trať (jaká?) zvládne za 10-15let zmodernizovat?

- Brno - Břeclav: 200 km/h; v nejbližší době, důvody spíše propagačně-zkušennostní; případně i Pardubice - Choceň, možná i Moravská Nová Ves - Napajedla
- Praha - Plzeň: 200-300 km/h; zásadní rekonstrukce včetně cca 25 km tunelu

Myslím,že se tu už také probíralo, že mít 4-systémové rychlovlaky na "1-systémové" trati Pha-Ova, je docela luxus.

To se zde probíralo, ale se závěrem, že luxus to v žádném případě není.

I když to ježdění do Ovy je spíše znouzectnost a v plánech to asi nebylo.

V plánech (přinejmenším těch pro první fázi) to opravdu nebylo, z nouzectnost to opravdu není. Anebo podle vás je nasazování moderních vozidel na trať Praha - Ostrava znouzectnosti?!
"Já vítám déšť, aleluja, já vítám déšť,..."
Bručoun
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.148.9.127
Odesláno Sobota, 14. října 2006 - 00:20:44   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

"... za 10, 15 let, až by se trať zmodernizovala, tak by byly nevyhovující a pomalé."

Tak takový optimista nejsem. Za 10-15 let, když to dobře půjde, budou hádám dokončeny 1.-4.koridor. Až na vyjímky pro vmax 160.

Je výsostně politická otázka, zda pak bude následovat další zvyšování rychlosti hlavních tahů, nebo zda konečně přijdou na řadu významné "regionální" železnice. Je k vzteku, kvůli jakým maličkostem nemůže být v některých frekventovaných relacích vlakové spojení na úrovni. Namátkově: HK-Pardubice-Chrudim, Milovice-Praha, K.Hora-Praha, Olomouc-Šumperk, Ostrava-Frýdek, HK-Poděbrady-Praha,...
Takovýchhle "maličkostí" je v celé ČR spousty, všechny dohomady by mohly významně posílit podíl železniční dopravy v rámci VHD. Jenže peníze se cpou do koridorů, a takovéhle "prkotiny" se odsouvají na čím dál větší neurčito.

Jsou tady i větší maličkosti, které budou soupeřit o peníze s dalším zvyšováním rychlosti hlavních tahů: Liberec-Praha, Kladno-Praha, (Ostrava-) Přerov-Brno, ...
Nevím jaké priority budou za těch 10-15 let platit. Osobně bych se velmi přimlouval, aby po dokončení podstatných prací na koridorech přišly na řadu frekventované regionální železnice, a až následně zvyšování rychlosti hlavních tahů. V tomto pořadí to pro hlavní tahy bude znamenat několik let zpoždění, zatímco v opačném pořadí na regionálně významné tratě nikdy nedojde.
Bručoun
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.148.9.127
Odesláno Sobota, 14. října 2006 - 00:31:58   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

"... ježdění do Ovy ...
V plánech (přinejmenším těch pro první fázi) to opravdu nebylo, z nouzectnost to opravdu není.
"

A za kolik let si na sebe ty pendolína vydělají, když budou jezdit do Ostravy? Pokud vím, tak vše od IC (nebo už od Ex?) výše je provozováno komerčně. Je-li reálný předpoklad, že si na sebe pendolína na téhle trase vydělají, tak ať tam klidně jezdí celou dobu životnosti.
Myslím ale, že pendolína byla příliš drahá na to, aby si na sebe na čistě vnitrostátní lince vydělala. A je fuk, zda to bude vlak provozovaný komerčně, nebo dotovaný MD.
Čímž se obloukem dostávám nejen k tomu, co mi říkal jeden fíra, ale i k tomu, proč klidně může mít pravdu.
Zelená
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1011
Registrován: 3-2005


Odesláno Sobota, 14. října 2006 - 06:48:13   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

V podstatě souhlasím s Bručounem. POkud se zvýší rychlost ze 60 na 100 km\h nebo z 80 na 120 km/h, tak časové úspory jsou omnoho větší než při zvýšení ze +20 na 160 km/h. A při zvýšení ze 160 na 200 km/h jsou časové úspory zanedbatelné, z Prahy do Brna(Bratislavy) nebo Ostravy jen řádově 10 min, to je doba 2 zbytečných zastavení na trati. Proto by se mělo spíše investovat do tarí s nižšima rychlostma, kde by se tím zvýšila jejich konkurenceschopnost. Rychlost větší než 160 km/h má význam jen na tratích typu TGV, kde jezdí jen rychlovlaky a taková trať by se u nás asi neuživila, neboť jestli něco vydělává, tak jen nákladní doprava
Štastnou cestu!
čelakovičan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 12
Registrován: 8-2006
Odesláno Sobota, 14. října 2006 - 09:59:23   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jel jsem TISem do Ovy několikrát a moderní (alespoň na nohy) to moc není.Jinak se stále točíme kolem jedné věci. Když už se musí pořídit rychlovlaky, tak jaké? 1-systémové čistě na trasu (Děčín)-Pha-Ova? Těch mohlo být za stejné peníze (asi)více,schvalovací proces by také byl asi rychlejší a rychlovlaky mohly vydělávat více peněz.Pokud vícesystémové,tak to mělo být přesně naopak.Celodenně do Brna a 2-3spoje do Ovy.Co se týče regionálních tratí,souhlas.Bydlím v Čelákovicích a trať i vlaky jsou zoufalé.Záleží ale na tom, jak jsou udělány smlouvy.Jestli se MUSÍ investovat do koridorů (tak jako se musely koupit rychlovlaky a nikoli loko+vozy),tak těm regionálním tratím opravdu není pomoci.
Zapa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1077
Registrován: 10-2003


Odesláno Sobota, 14. října 2006 - 11:32:14   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

čelakovičan: To je pořád dokola. Více systémů je tam proto, že to původně mělo jezdit někde jinde a pořizovat čistě jednosystémové vozidlo pro dálkovou dopravu, když jen na naší síti jsou dva systémy (3. pro tento účel nepočítám) je podle mě hovadina. Rozdíl ve výsledné ceně dle mého bude minimální.
...hele, polib si dědu...
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2828
Registrován: 8-2003
Odesláno Sobota, 14. října 2006 - 12:29:21   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Je výsostně politická otázka, zda pak bude následovat další zvyšování rychlosti hlavních tahů, nebo zda konečně přijdou na řadu významné "regionální" železnice. Je k vzteku, kvůli jakým maličkostem nemůže být v některých frekventovaných relacích vlakové spojení na úrovni. Namátkově: HK-Pardubice-Chrudim, Milovice-Praha, K.Hora-Praha, Olomouc-Šumperk, Ostrava-Frýdek, HK-Poděbrady-Praha,...
Takovýchhle "maličkostí" je v celé ČR spousty, všechny dohomady by mohly významně posílit podíl železniční dopravy v rámci VHD. Jenže peníze se cpou do koridorů, a takovéhle "prkotiny" se odsouvají na čím dál větší neurčito.


Já si nemyslím, že to je pouze o penězích, těch je relativní dostatek a mnohé tyto projekty jsou finančně relativně nenáročné. Problém je v tom, že když na něco přijde, tak jsou to projekty typu elektrizace velenických, Znojma, anebo obnovení přechodu ve Slavonicích.

A za kolik let si na sebe ty pendolína vydělají, když budou jezdit do Ostravy?
Je-li reálný předpoklad, že si na sebe pendolína na téhle trase vydělají, tak ať tam klidně jezdí celou dobu životnosti. ... Myslím ale, že pendolína byla příliš drahá na to, aby si na sebe na čistě vnitrostátní lince vydělala.


Nevím, kde se pořád bere to dogma, že mezistátní doprava je zisková, zatímco vnitrostátní zisková být nemůže.
A zde - přeze všechna šotodogmata - se ukázala být výhodnější ta Ostrava.
I když na druhou stranu to rozhodnutí vypadá logicky. Frekventovaná trasa, kde se takovýto produkt má šanci lépe uchytit, než např. na mezistátní trase Praha - Wien, kde se musí jít s cenou hodně dolů, přes hranice to mimo turistikou sezónu jezdí prázdné a OBB to kompenzují nikoli finančně (jak si kdysi ČD představovaly) ale nasazováním svých souprav na sp Č. B. - Linz s obsazenností třeba jen pět lidí ve voze na české straně...
"Já vítám déšť, aleluja, já vítám déšť,..."
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2830
Registrován: 8-2003
Odesláno Sobota, 14. října 2006 - 12:31:54   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Zelená a rychlosti: Ano, s tím souhlasím.

Zapa: Naprostý souhlas.
"Já vítám déšť, aleluja, já vítám déšť,..."
Wałbrzych
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 285
Registrován: 4-2004


Odesláno Sobota, 14. října 2006 - 17:29:40   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Na stránkách Libereckého kraje a zřejmě též Oreda je dle všeho k mání výsledná podoba JŘ 2006/2007 (u Oreda mate nadpis z 11.9., ještě před pár dny tam však byly tabulky s jinými údaji (byť aktuálnějšími než v Konečném návrhu).
čelakovičan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 13
Registrován: 8-2006
Odesláno Sobota, 14. října 2006 - 17:37:08   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Chaotičnost typu "původně to mělo jezdit jinam,ale jezdí to aspoň do Ovy" je přesně ta špatná dopravní politika.Jinak samozřejmě souhlas s tím,že ježdění do Ovy je lepší než kdyby housenky stály na ONJ.Co se týče regionálních tratí,mám pocit že jakousi prioritu mají tratě blízko hranic a s mezinárodním provozem.Takže přesně tratě typu velenická,apod. mají přednost před vnitrostátní tratí typu HB-Chrudim-HK.Proč to tak je a kdo všechno o tom rozhoduje, nevím.
čelakovičan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 14
Registrován: 8-2006
Odesláno Sobota, 14. října 2006 - 18:02:25   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ještě k těm systémům a možná i ceně.Ony ty kompenzátory byly zadarmo?Pokud se nepletu, tak se pořizovaly kvůli jižní větvi (Brno,Břeclav). Takže housenka jenom pro Ovu by byla tohoto ušetřena. (Myšleno času.Kompenzátor se musel vymyslet a odzkoušet.Finanční rozdíl by tedy byl zanedbatelný, jak píšete.)
Zapa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1078
Registrován: 10-2003


Odesláno Sobota, 14. října 2006 - 18:29:47   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Kompenzátory zadarmo samozřejmě nebyly, ale předpokládám, že to bylo v režiji výrobce, tedy Alstomu. Housenka pro Ovu by toho možná ušetřena byla, leč se alespoň zjistilo, jaké problémy lze u nových vozidel očekávat. Jinak pochybuju, že by mělo nějaký valný smysl dělat naklápěcí jednotky čistě pro ježdění do Ostravy.

"Velenice" se drátují proto, že z obou stran ty dráty už jsou a také proto, že EŽ asi dobře lobbuje u SŽDC. Jestli to má význam, nedokážu posoudit, ale předpokládám větší smysluplnost, než třeba takové "Klatovy".
...hele, polib si dědu...
Bručoun
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.148.9.91
Odesláno Sobota, 14. října 2006 - 19:43:53   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

"kde se pořád bere to dogma, že mezistátní doprava je zisková, zatímco vnitrostátní zisková být nemůže."

Že vlaky Ova-Pha jsou (resp. můžou být) ziskové, o tom snad nikdo nepochybuje. Tu otázku jsem kladl pouze pro pendolíno - zda si na sebe takto drahý vlak za dobu životnosti může vydělat z jízdného Ova-Pha. Konkurence na téhle trase už bouchá na dveře, takže se může stát, že ČD se svými pendolíny spláčou nad výdělkem. Píšu "může", nikoli "musí", protože odpověď na položenou otázku neznám.

"mnohé tyto projekty jsou finančně relativně nenáročné."

Mnohé ano, třeba Kutná Hora nebo Milovice. Nad tím zůstává rozum stát, že na něco takového nejsou peníze. Asi není zájem.
Jiné stavby by byly náročnější. Třeba HK-Chrudim. Na tuto stavbu by se odstřelením Velenic a Slavonic asi neušetřilo. (Tím rozhodně nechci obhajovat trestuhodné plýtvání na pitomosti typu elektrifikace Velenic).



"na mezistátní trase Praha - Wien, kde se musí jít s cenou hodně dolů, přes hranice to mimo turistikou sezónu jezdí prázdné a OBB to kompenzují nikoli finančně (jak si kdysi ČD představovaly) ale nasazováním svých souprav na sp Č. B. - Linz s obsazenností třeba jen pět lidí ve voze na české straně..."

Je-li mezistátní doprava opravdu ztrátová, tak potom byla celá ta slavná pendolína kardinální kravina.
Bručoun
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.148.9.91
Odesláno Sobota, 14. října 2006 - 19:58:51   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

"pochybuju, že by mělo nějaký valný smysl dělat naklápěcí jednotky čistě pro ježdění do Ostravy."

To pochybuju taky.

"Velenice se drátují proto, ... že EŽ asi dobře lobbuje u SŽDC"

Bohužel asi ano. Jde o stavbu v poměrně lehkém terénu, a o slušnou kilometráž.



"ježdění do Ovy je lepší než kdyby housenky stály na ONJ."

Ano. Čili z nouze ctnost.

"jakousi prioritu mají tratě blízko hranic a s mezinárodním provozem."

Na jedné straně je to logické, protože bolševik přeshraniční tratě uzavřel, poničil, či dokonce zlikvidoval. Pokud by se obnovovaly přeshraniční tratě pro nákladní dopravu, či pro vytížené mezinárodní dálkové vlaky, tak by to bylo jedině dobře.
Problém je v tom, že se obnovují i tratě v relacích, kde žádná nákladní doprava nejspíš nebude, dálkové vlaky taky ne, a osobák převeze v nejlepším případě desítky lidí za den.

Raději bych viděl v místech s nefunkční přeshraniční tratí dotovanou lokální přeshraniční autobusovou dopravu. Ta by pro desítky lidí denně bohatě stačila. A mohla by jezdit i tam, kde žádné koleje už nikdy nebudou, místy dokonce i tam, kde nikdy nebyly. Teprve v případě, že by se z desítek lidí denně časem staly tisíce lidí denně, by mělo opravdový smysl stavebně obnovit přeshraniční úsek jen pro osobní dopravu.

Uvažování stylem "buď nebude přes hranici jezdit ani kolo, nebo postavíme rovnou železniční trať" patří do 19. století, a ne do 21.
Bručoun
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.148.9.91
Odesláno Sobota, 14. října 2006 - 20:05:33   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

"Pokud se zvýší rychlost ze 60 na 100 km\h ... tak časové úspory jsou omnoho větší než při zvýšení ze 120 na 160 km/h..."

Souhlas. Dokonce leckde je (může být) velká frekvence i na lokálce s návrhovou rychlostí 50 km/h, a lokálními omezeními na 40 i méně. V mnoha těchto případech by přitom pomohlo zvýšení na pouhých 80.
Například Rakovník-Lužná-(Praha). Nejde jen o těch pár minut, jde o úzké hrdlo, kudy se moc vlaků neprocpe. Zvýšením TR by se problém výrazně zmenšil.
čelakovičan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 15
Registrován: 8-2006
Odesláno Sobota, 14. října 2006 - 20:07:45   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Zrovna ty Milovice asi nejsou jenom o drátech, ale o celkové reko trati.A to už asi finančně náročnější bude.Notabene, jestli ten úsek bude součástí koridoru Pha-Liberec.A tu mezistátní dopravu bych asi dělil na regionální a dálkovou. Přeci jen mezi spoji typu Znojmo-Vídeň a (Berlin)-Pha-Vídeň jsou rozdíly.Jinak souhlas.
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2837
Registrován: 8-2003
Odesláno Sobota, 14. října 2006 - 22:03:14   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Chaotičnost typu "původně to mělo jezdit jinam,ale jezdí to aspoň do Ovy" je přesně ta špatná dopravní politika.

Jaká dopravní politika? O tom, co bude jezdit z Prahy do Ostravy snad rozhoduje vláda?!

Ještě k těm systémům a možná i ceně.Ony ty kompenzátory byly zadarmo?Pokud se nepletu, tak se pořizovaly kvůli jižní větvi (Brno,Břeclav).

I kvůli severní. Platil ho Alstom.

Konkurence na téhle trase už bouchá na dveře, takže se může stát, že ČD se svými pendolíny spláčou nad výdělkem.

To ale platí pro jakoukoli trasu.

Je-li mezistátní doprava opravdu ztrátová, tak potom byla celá ta slavná pendolína kardinální kravina.

Já jsem nenapsal, že je ztrátová. Pouze jsem se pozastavil nad šotodogmatem, že důležité jsou mezistátní spoje, vnitro až s tím, co zbyde.
"Já vítám déšť, aleluja, já vítám déšť,..."
Bručoun
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.148.9.8
Odesláno Neděle, 15. října 2006 - 10:20:06   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad konkurence: Na dveře klepe v podstatě všude, ale málokde bude chtít jezdit jen za to, co vydělá z jízdného. Možná, že potenciálně výdělečných tras je víc, možná, že potenciálně výdělečná trasa je jen Ova-Pha.

Výdělečné by samozřejmě byly ranní expresy z některých větších měst do Prahy a odpolední zpět, ale zbytek dne by za své nejspíš nikdo nechtěl jezdit. Model, kdy někdo shrábne smetanu na vytížených vlacích, a za ježdění po zbytek dne na stejné trase se jinému vyplatí dotace, bych ale viděl krajně nerad.

"pozastavil nad šotodogmatem, že důležité jsou mezistátní spoje, vnitro až s tím, co zbyde."

To snad (v této sérii debaty) nikdo netvrdil. Ale v normálním podniku se nasazuje jen to, co má na dané trase šanci si na sebe vydělat. Ať už z dotací+jízdného, nebo jen z jízdného tam kde dotace nejsou.

Na trasách, které by bez dotací byly prodělečné, si na sebe pendolíno určitě nevydělá. Tak velké ty dotace určitě nejsou. Takže zbývají nedotované vlaky na výdělečných trasách. No a já pochybuju, že se pendolína na vnitru zaplatí z jízdného, byť jde o celkem lukrativní trasu Ova-Pha. Ta otázka, zda existují reálné trasy, na kterých si na sebe pendolíno vydělá, prostě visí ve vzduchu.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1942
Registrován: 8-2004


Odesláno Neděle, 15. října 2006 - 13:15:32   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bkp:
Myslím,že se tu už také probíralo, že mít 4-systémové rychlovlaky na "1-systémové" trati Pha-Ova, je docela luxus.
To se zde probíralo, ale se závěrem, že luxus to v žádném případě není.
I když to ježdění do Ovy je spíše znouzectnost a v plánech to asi nebylo.
V plánech (přinejmenším těch pro první fázi) to opravdu nebylo, z nouzectnost to opravdu není.

Neodvážil bych se tvrdit, že tento tebou uvedený "závěr" přijal za svůj každý diskutující. Dokonce bych si troufl říci, že s tímto "závěrem" souhlasí jen menšina.

Bručoun a preference rekonstrukcí; Zelená a rychlosti: Naprostý souhlas.
Není týden ten, abys nepotkal blbce každý den.
Glex
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 284
Registrován: 7-2006
Odesláno Neděle, 15. října 2006 - 16:26:53   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ona ani ta Kutná Hora by nebyla zadarmo - zde nejde jen o elektrifikaci ale o koplexní rekonstrukci s přeložkou prakticky celé trati pro odstranění úvrati v KH hl.n.

Proč se proboha drátujou velenice Jednoduchá odpověď. Odklonová trasa pro Horní Dvořiště. Navíc ÖBB dotáhli dráty až k hranici a na hranici stojí (nebo alespoň stál) už 10 let trolejový stožár .
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 26584
Registrován: 4-2003


Odesláno Neděle, 15. října 2006 - 16:48:14   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Namátkově: HK-Pardubice-Chrudim, Milovice-Praha, K.Hora-Praha, Olomouc-Šumperk, Ostrava-Frýdek, HK-Poděbrady-Praha,...

Zde bych jen rád doplni, že OREDO uvažuje vedení vlaků z HK na Phu ts Pce, jak již i zde bylo řešeno.



"Velenice" se drátují proto, že z obou stran ty dráty už jsou a také proto, že EŽ asi dobře lobbuje u SŽDC.

At aké (zejména) u kraje (i prostřednictvím ČD). Takže kraj tu investici chce/chtěl, tak ji má mít.
Že pro cestující se tam nezlepší skoro nic (místy spíš naopak), je věc zcela nepodstatná.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz
čelakovičan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 16
Registrován: 8-2006
Odesláno Neděle, 15. října 2006 - 17:20:56   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tak R z HK budou vážně jezdit přes Pce?A co na to Chlumec n. C.? A budou mít přípojné R z/do Trutnova (přes Paku) nějaký smysl? A co přímá spojení typu Poděbrady-Beroun-(Plzeň)? To nikdo nevyužívá?
Nuts
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 785
Registrován: 9-2003


Odesláno Neděle, 15. října 2006 - 19:36:22   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No zní to jako pěkná hovädzina. Z Pardubic do Prahy jezdí vlaků relativně dosti, další by byly zbytečné a navíc nácestné stanice jsou dost významné. Úsek Hradec Pardubky je již tak dost vytížen. Snad takovou bejkárnu OREDO nespustí, i když už taky vymysleli pár cypovin (nezastavování v Lukové a Zachrašťanech kupř. )
Z nejhoršího jsme uvnitř!
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1943
Registrován: 8-2004


Odesláno Neděle, 15. října 2006 - 20:20:21   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Taky jsem zvědav, jak by další vlaky pobral úsek Kolín-Praha...
Není týden ten, abys nepotkal blbce každý den.
Hoh
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 45
Registrován: 11-2003


Odesláno Neděle, 15. října 2006 - 20:52:20   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nezastavování v Lukové a Zachrašťanech by byla cypovina v případě, že by tam na(vy)stupovaly davy...

HKR-PCE-PHA je ptákovina do doby, než bude dozkorytorována 010 a zdvoukolejněna 031... Pak je to rozumné řešení, bo spojení PHA-HKR via PCE je zkrátka a jednoduše rychlejší.
Bručoun
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.148.22.168
Odesláno Neděle, 15. října 2006 - 21:34:45   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

"Milovice asi nejsou jenom o drátech, ale o celkové reko" 5 km dlouhé jednokolejné "trati".

"Kutná Hora by nebyla zadarmo - zde nejde jen o elektrifikaci ale o koplexní rekonstrukci s přeložkou prakticky celé" 2 km dlouhé jednokolejné "trati"

Ve srovnání s koridory by stačily směšné částky. Užitek pro cestující obrovský.


"OREDO uvažuje vedení vlaků z HK na Phu ts Pce" ...
... mj. proto, že nikdo nedá peníze na asi 2 km dlouhou přeložku okolo V.Oseka, kterou by se nahradil 7 km úsek trati přes V.Osek a ušetřilo okolo 7 min. (!) jízdní doby. Postavením 2 km trati by se trať skutečně zkrátila o 5 km, kdo nevěří, ať tam běží.

(Docela by mě zajímalo, proč se tenkrát úvrať odstraňovala tak kostrbatě, s 2 mosty a přejezdem a několika kilometry navíc, když to už tehdy šlo výše zmíněnou krátkou spojkou prakticky bez jakýchkoli překážek.)

Přijde mi, že o tak krátké přeložky betonová lobby nemá zájem, a že úředníci SŽDC tudíž nic nenaplánují. Vypadá to, že kdejaká megalomanština má větší šanci než desítky drobnějších staveb s velkým užitkem pro cestující, a tím i pro železnici.
Nuts
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 788
Registrován: 9-2003


Odesláno Pondělí, 16. října 2006 - 07:59:59   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nezastavování v Lukové a Zachrašťanech by byla cypovina v případě, že by tam na(vy)stupovaly davy...

Davy, nedavy, pokud samotné obce mají zájem (jakože mají) a vlak osobowy jim jede pod okny a nestaví (na znamení), připadá mi to jako Kocourkov. Stačí se podívat na davy v Horní Nové Vsi!
Z nejhoršího jsme uvnitř!
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 26596
Registrován: 4-2003


Odesláno Pondělí, 16. října 2006 - 12:26:41   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Z Prahy do Pardubic vlaků dost rozhodně není. A ty které jsou, tak nejsou pro takovou relaci zrovna moc vhodné (po zbytku trasy se vozí vzduch, aby na 100 km se dalo pohodlně vejít). Ostatně to tu už bylo zevrubně rozebráno, tak bych se v tom už moc nehrabal.
Ale je to jen jedna z variant, nakonec to může být dost jinak.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz
Růžové prasátko
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.113.44.88
Odesláno Pondělí, 16. října 2006 - 13:27:53   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Aby se v Zachrašťanech nevztekali, když si tam před pár lety postavili novou zastávku.
Martan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 480
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 16. října 2006 - 13:57:27   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Bručoun:
Bez ohledu na význam té tzv. libické spojky, jsou k téhle tratičce taky někde nějaké mapy?
By totiž zřejmě nejen mě zajímalo, jak ovlivnila realizace D11ctky případnou realizaci tohohle díla.
Co jsem teď zběžně koukal do návrhu ÚP VÚC Střední Polabí, tak tam samozřejmě není ( a ve starších ÚP dotčených obcí kupodivu taky nee), z železničních staveb je v návrhu VÚC jenom kutnohorský oblouk a tzv. hlízovská spojka...
Neví někdo, zda-li je realizace hlízovské spojky reálná nebo je to jenom relikt z dob minulých?
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 26606
Registrován: 4-2003


Odesláno Pondělí, 16. října 2006 - 14:03:06   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

HKR-PCE-PHA je ptákovina do doby, než bude dozkorytorována 010 a zdvoukolejněna 031... Pak je to rozumné řešení, bo spojení PHA-HKR via PCE je zkrátka a jednoduše rychlejší.

Předpokládal jsem, že to bude jasné - ne teď, ale po zkapacitnění 031 (což nemusí nutně znamenat druhou kolej v celé trase) a dokončení 011.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 26607
Registrován: 4-2003


Odesláno Pondělí, 16. října 2006 - 14:07:15   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Přijde mi, že o tak krátké přeložky betonová lobby nemá zájem, a že úředníci SŽDC tudíž nic nenaplánují. Vypadá to, že kdejaká megalomanština má větší šanci než desítky drobnějších staveb s velkým užitkem pro cestující, a tím i pro železnici.

O takové stavby není zájem obecně, slyšet lze zejména o různých ŠEDech, Orlických dráhách, atp., ale o potřebné drobné rekonstrukci se moc nemluví. Jistě na to má vliv i (ne)zájem stavebních firem, ale podle mne to začíná už samosprávou.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz
Zzz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 536
Registrován: 12-2004
Odesláno Pondělí, 16. října 2006 - 19:18:40   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

http://www.osz.org/index.php?option=com_content&task=view&id=642&Itemid=9
Bručoun
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.148.17.96
Odesláno Pondělí, 16. října 2006 - 20:40:59   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

"Bez ohledu na význam té tzv. libické spojky, jsou k téhle tratičce taky někde nějaké mapy?"

Mě to po vynesení do podrobnější mapy vychází tak, že by mělo zbýt dost místa na oblouk o poloměru cca 800 m. Nevím přesně, jaká při tomto poloměru může být návrhová rychlost. V každém případě by to mělo stačit pro výrazně vyšší rychlost, než je na stávajícím objezdu.

Mapy jsou na www.ceskedalnice.cz (nebo tak nějak, dá se tam proklikat přes www.vhd.cz - katalog




"pokud samotné obce mají zájem (jakože mají) a vlak osobowy jim jede pod okny a nestaví (na znamení), připadá mi to jako Kocourkov"

Nestavění v Zachrašťanech a Lukové je proto, že by jinak nevycházely přípoje v Chlumci nebo v Pace. Nebo by musela být moc natažená jízdní doba. Kdyby byly nepřípoje, tak hádám budete první, kdo bude křičet, že je to Kocourkov. Kdyby byla moc natažená JD, tak budete určitě řvát taky.
Ta otázka stojí, zda taktové přípoje z Bydžova, Bělohradu a Nové Paky na všechny strany, nebo stavění v Zachrašťanech. Jedno nebo druhé, obojí zřejmě nevyčarujete. Mimoto, Oredo prý postiženým obcím zajistí dostatečnou náhradu autobusem.

Osobně takové řešení schvaluju, protože zmíněná města jsou podstatně větší zásobárnou cestujících. Je velká šance, že kvalitní spojení mezi městy přitáhne dost lidí, což umožní dlouhodobé udržení osobní dopravy na trati.

Zastavování v dírách typu Luková a Zachrašťany železnici nespasí. Tratě, které meziměstští cestující ignorují, a kde jezdí jen pár lidí do vísek na trati, jsou dříve či později odsouzeny k zániku. Pro obce této velikosti je autobus zcela adekvátní dopravní prostředek.
čelakovičan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 18
Registrován: 8-2006
Odesláno Pondělí, 16. října 2006 - 21:06:42   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Proč se u R Pha-HK řeší JENOM KONCOVÁ MÍSTA? To je mezi Prahou a HK pusto a prázdno? Opravdu nikdo nepoužívá ty R třeba z HK do Poděbrad? Opravdu nikdo nevystupuje v Chlumci? Eventuelně nepřestupuje do vlaků na Paku a Trutnov? Mimochodem,kolik R čistě Pha-HK vlastně je? A kdyby se zmodernizovala trať 231+020,tak by to bylo kratší "horem".Takhle mohu napsat,že např. R Pha-Brno přes HB nemají smysl, protože přes Svitavy je to rychlejší.
Bručoun
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.148.18.220
Odesláno Pondělí, 16. října 2006 - 21:12:36   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Zzz: Kdyby starostové dotčených obcí raději napřeli veškeré úsilí k tomu, aby vyrazili z kraje co nejkvalitnější celotýdenní autobusovou linku. Lepší dobrá obsluha obce busem, než špatná vlakem. Tahle trať stejně půjde dřív nebo později do kopru.
Ledaže by se znovu postavilo město Doupov, a obydlelo tisíci obyvatel jako dřív. Trať by se tam opět prodloužila a její provoz by měl smysl. Jenže, i kdyby armáda nakrásně na takový projekt kývla, tak nevím kde by se vzalo několik tisíc bláznů, kteří by tam šli bydlet.

Těm lidem z OSŽ bych za jejich jednání zpřerážel hnáty. Mají se starat o zaměstnance, a ne takhle blbnout kvůli jedné lokálce, která ztratila reálný význam už po válce. Kdyby tak ti soudruzi z OSŽ věnovali alespoň stejné úsilí zlepšování nabídky na nadějných tratích. Chtějí-li zaměstananost, tak ať soudruzi raději vymyslí, kde by uvolněné kapacity (1x810?) mohly rozšířit nabídku a vozit tam výrazně více lidí. Kdyby chtěli, tak jistě najdou mnoho desítek takových případů. A tam ať lobbují.
Obávám se, že soudruzi z OSŽ budou tak dlouho úspěšně tlačit na zachování statuquo, že jednoho krásného dne půjdou do pr.... nejen ČD, ale s nimi i většina železnice.

Diskusní skupiny | Poslední den | Poslední 4 dny | Stromové zobrazení | Vyhledávání | Seznam uživatelů | Nápověda | Program Credits Administrace