K-report
 

Archiv do 12.září 2006 Odhlásit | Diskusní skupiny | Vyhledávání
Moderátoři | Registrace | Editace profilu

Diskuse K-report » Železnice » GVD připravovaný » Staré archivy » Archiv do 12.září 2006 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 25556
Registrován: 4-2003


Odesláno Neděle, 10. září 2006 - 12:54:53   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Užitečnost - co je to? Pro koho? Jak se to dá spočítat?
V jistém pohledu jsou i ty Velenice „užitečné”...
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova

World Jumping Day: www.worldjumpday.org
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 25557
Registrován: 4-2003


Odesláno Neděle, 10. září 2006 - 12:58:42   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Zapa:
Já bych to viděl na 150+n×Bcosi+A(B)(1)350.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova

World Jumping Day: www.worldjumpday.org
Zapa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1005
Registrován: 10-2003


Odesláno Neděle, 10. září 2006 - 13:29:42   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Předpokládám tedy ty největší šroty, když to nejspíš nic jiného nepojede. Na obsazenost A jsem zvláště z Řevnic zvědavej. Ono na Kolín to má odpoledne alespoň "protiklasu", ale ty Řevnice jí budou mít až od 15. hodiny a "jen" jedenkrát za hodinu, resp. ty odpolední ešusy nemají spíš svůj protějšek po ránu, takže nějakého většího využívání bych se tam neobával, ani ráno, ani večer.
...a kola na plechu jsou měkký, to nevadí...
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 25558
Registrován: 4-2003


Odesláno Neděle, 10. září 2006 - 13:38:41   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Sp vlaky ČB-Písek (i jako náhrada za Os) ve 2-hodinovém intervalu by přinesly podle mě více cestujících v této relaci (konkurenceschopnější vůči busům). Stačilo by projíždět zastávkami, kde je obrat cestujících mizivý (tebou zmíněné zast. + Putim a Neřmaň, nevím jak je to v Hludoké a Radomilicích).

Heřmaň by snad ještě průchodná byla, ale Putim se stavět musí. A to projíždění se týká zejména 8054, 8059, 8061 a 8063, v opačném směru snad 8058. Jinak (8057, 8056 a asi i 8052) je nemyslitelné.
Radomilice na 190 neznám, ani netuším, co by tím mohlo být myšleno (=jiná zastávka už tam není). Hluboká by se projíždět nechala (nebude-li tam navazovat linka 104, či výhledově jiná návazná linka), hlasy, že je to stanice (=to jako chcete projíždět stanici? Neupadli jste na hlavičku?), by se snad překonat nechaly. Některé osobáky by tam stavět nemusely, namátkou je jich poměrně dost, snad i víc jak třeba ve Zbudově. Pokud tam nebude návaznost (což ale do budoucna snad bude lepší), tak tam má cenu řešit jen návoz do elektrotechnického ústavu (byť pro některé by tam byla spíš lepší bangle se Zetkou...), pro FaberCastell (Os 8051, Os 8050, Os 8053, Os 8005, Os 8008, Os 8013, Os 8010, Os 8060 - musel bych ještě prověřit) a pak pár základních spojů pro těch pár místních obyvatel.

Sp ČB-Písek, který by projel Putim, Heřmaň a Martinem uvedené zastávky by projít mohl. To by mohlo dát něco přes 10 minut, ne?

A tady je kámen úrazu. Ta časová úspora bude zcela minimální, přes 10 minut to nepůjde ani omylem.
Když se s osobákem pěkně pošupe, tak se to nechá z Budějc do Písku (a zpět) i se všemi zastavení udělat za cca 57 minut (i s přiměřenou vatou). Rychlík (staví jen (Zliv) Číčenice, Protivín) to může umět (nyní se strašně blemcá, takže to jede v jednom směru neuvěřitelných 56 minut!!! - v druhém 46 minut) za 43 minut (taktéž i s malou rezervičkou).

Takže je otázkou, zda má nějakou cenu projíždět. Časový efekt bude minimální, spíš bych sázel na povědomí, že je to spěšňák a že to všude nestaví (i kdyby JD byla na chlup stejná). Ale u všech vlaků to nepůjde (aby to byl systém), snad aspoň ve směru do Budějc by to nějak systematicky odpoledne šlo.

Asi bych radši sázel na ty rychlíky. Minimálně jeden pár je snaha sebrat Strakonicům a prohnat na Budějce - do Strakonic by jel užitečnější osobák, na nějž teď není místo a rychlík stavět (=otevřít dveře při pobytu) v Čejeticích nesmí. :-( A samozřejmě ty rychlíky nějak urychlit, současné pobyty jsou děsné a na nevhodných místech (Protivín, Zliv). Asi tedy o něco více odstát v Písku (4 nebo 5 minut), pak už v Protivíně téměř projet (s případným křižováním R 89L a přípojem („předjížděním”) osobáku od Strakonic - 800L - to by mělo umožnit i současné zabzař), zastavit v Dívčicích a ve Zlivi to už k osobáku nějak dojde, nebude se tam stát tak dlouho. Takže z Písku se mi zkrátí JD o necelých 6 minut a jízda bude bez větších prostojů, což má na cestujícího velký vliv, současné až šestiminutové stání ve Zlivi je přijímáno velmi negativně.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova

World Jumping Day: www.worldjumpday.org
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 25559
Registrován: 4-2003


Odesláno Neděle, 10. září 2006 - 13:40:59   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Zapa:
To je jen můj tip. Asi možná spíš AB350 a tam jsou jedničkové oddíly snad jen čtyři, takže bych to nebral jako katastrofu, když budou (polo)prázdné - zbytek bude druhé třídy.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova

World Jumping Day: www.worldjumpday.org
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 25563
Registrován: 4-2003


Odesláno Neděle, 10. září 2006 - 14:23:18   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pokud by stavělo jen Protivín-Ražice-Strakonice-Horažďovice-Nepomuk a u Plzně i Budějic jezdily navíc Sp vlaky, tak by jejich vytížení mohlo být optimální (v průměru více než 50%, za Budějicema ke 100%) a nová vozidla by se mohla jakžtakž splácet. Takové rychlíky podle mě nepustí i nadále autobusovou konkurenci na relace po 190-ce a navíc jsou stále velmi dobrou alternativou pro motoristy.

Ne, to se mi nelíbí. Buď stavět jen Strakonice (a doprava v rámci kraje bude zparalyzována), nebo současný model.

Ještě k té autobusové konkurenci (dle IDOSu):
Z Budějc do Plzně jezdí spoje přes Klatovy (2:45) a přes Blatnou (2:40, 2:48), O moc příměji než přes Blatnou to ale ani nejde. Něco by se nechalo nahnat projížděním, ale stále to bude poněkud „jinde”. Nevěřím, že by zde mohly něco zmoci přidané služby (nebo rovnou SA), leda velmi podsazená (pro studenty asi i jen jemně podsazená - ale ti celotýdenní provoz nezaplatí) cena.
Jen pro zajímavost - úsek z Blatné do Budějc (IDOS mi našel jen tři páry ) se jezdí za 1:38 (resp. 1:24) s „rychlíkem” a zastávkové přes dvě hodiny. Vlak (Os/R) to umí už za 1:34, většina spojení se pohybuje pod dvě hodiny, občas přes (Os/Os, či trs Březnici - např. Os 8008/Os je ale taky pod dvě hodiny).

Písek - Budějce je těsnější, tam to umí rychlíky za 50 minut (dobrá polovina ale 55, či přes hodinu - v reálu to neznám, bus do Písku má pro mě smysl asi jako trať Zdice - Plzeň...), zastávkové jsou přes hodinu.
Takže i osobáky nabízí z hlediska JD vcelku rozumnou alternativu (v nastíněném modelu v obou směrech), jen kdyby to nebyly osobáky... Rychlíky pak vítězí v obou směrech (po zmíněné úpravě taktéž v obou směrech) i při započtení vlivu polohy nádraží a zastávky busu. Ostatně ta nabídka busů není nějak zázračná...

Problém je na trase Vodňany - Budějce a Vodňany - Písek, kde se „vlakem nejezdí” a spoje s přestupem (byť podobnou, či občas kratší JD) těžko někoho přesvědčí. Řešením snad může být větší propagace a snad i citlivý zásah kraje, jsou-li ty spoje dotované (nechce se mi to hledat, něco tam dotováno bylo určitě). Ale opravdu těžko někoho nutit přestupovat, to může být spíše medvědí služba.

Pro úplnost:
Os/Os je ČB - Vodňany za 40 minut, rychlíkem rychleji, ale to možná bude muset padnout kvůli lokální frekvenci Vodňany - Dívčice a Vodňany - Zliv, nebo se bude jezdit střídavě k rychlíku a osobáku (bus rychlík za 34 - 38, zastávkový obvykle 45 - prý ale u některých spojů nedodržují JD), Vodňany - Písek něco přes půl hodiny (přímý bus někde kolem hodiny).
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova

World Jumping Day: www.worldjumpday.org
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 562
Registrován: 6-2005


Odesláno Neděle, 10. září 2006 - 14:55:25   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Z Budějc do Plzně jezdí spoje přes Klatovy (2:45) a přes Blatnou (2:40, 2:48), O moc příměji než přes Blatnou to ale ani nejde.

To máš pravdu, nejde to jinudy příměji a rychleji.

úsek z Blatné do Budějc (IDOS mi našel jen tři páry ) se jezdí za 1:38 (resp. 1:24) s „rychlíkem” a zastávkové přes dvě hodiny.

Ano, jsou 3 páry týdně (Pá, So, Ne) autobusů Dačice - JH - ČB - PI - Blatná - Plzeň (- KV). Do Budějic jsou z Blatné rychlejší než vlak, do Plzně ale již vítězí lokálka 191 + rychlík z Nepomuku.
Dopoledne ve směru do Plzně jezdí autobus poměrně prázdný a vyloženě plný (spíše přeplněný) je snad jen v neděli odpoledne ve směru do ČB.

Pracovnědenní zastávkové spoje přes Strakonice se jízdní dobou rovnají systémové JD vlaku přes Strakonice (těsný přípoj Os-Os ve ST, nebo dlouhá skupina mezi Os a R tamtéž, těsný přípoj Os-R je rychlejší). Čili vlak je v této relaci bez potíží konkurenceschopný a zdá se mi, že pomalu posiluje. Nejspíše proto, že poskytuje spojení každé dvě hodiny, zatímco autobus dvakrát ráno do krajské metropole a dvakrát odpoledne zpět.

Skutečně bych se držel současného modelu zastavování a u vybraných R přidal Zliv a Blovice a nic více nepřidával, ale v žádném příadě ani neubíral.
PER ANGUSTA AD AUGUSTA.
Přes věci trudné k věcem vznešeným.
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 25567
Registrován: 4-2003


Odesláno Neděle, 10. září 2006 - 14:57:36   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jak které, ale zase tak slabé to není. Uvědomme si, že tyto rychlíky zajišťují spojení mezi dvěma zhruba stejně velkými městy a tedy je nelze srovnávat s R na 170 či 220 tedy nepřevažuje proud lidí z "venkova" do Prahy.

I proto jsem minimálně pro současný model, kdy se to ve výsledku smyje a souprava se nám využije (řešit spojení Horažďovic se Strakonicemi nebo Pískem osobáky je zvěrstvo, i kdyby šlo o přímý spoj, jakože něco takového asi zatím moc nehrozí, minimálně jeden přestup zůstane :-().

Klidně se dá stavět o něco více, ale ne o mnoho, neboť pak strakoňáci získají při cestě do Budějc dojem, že jedou lepším osobákem.

Ano, na to je potřeba dát pozor, už takhle se staví dost, takže prostor na zastávku asi zbývá jen mezi Budějcema a Číčenicema. Takže Dívčice už asi nebrat, jen na kraji dne, anebo v případě, kdy se nebude stavět ani ve Zlivi, ani na Hluboké.
Stabilní to už v současné době je, na vysoká zpoždění z výluk ti je vata houby platná, tam se dá akorát omezit vliv na ostatní vlaky (křižování na vhodných místech, přípoje buď hned, aby se mohlo ujet a za chvíli zase něco jelo, nebo naopak s větší rezervou). Takže možná ještě z Katovic do Budějc přidat dvě nebo tři minutky a zastavení. Pak by to mělo stačit a bude i vata na mírná zpoždění, kterých se těžko zbavíme (nakládka kol, nástup skupiny jedněmi dveřmi apod.) a je třeba s nimi počítat.


Anebo by jelo až do Číčenic, kde by byl přestup na R a dalo by se protáhnout do Vodňan (aspoň by byl přípoj od rychlíku).

Když se někde „vykouzlí” vlkm, tak proč ne. Když už ten osobák chybí u Budějc, mohl by být alespoň u Vodňan (méně vlkm).

Dojezd do ČB v LL:59 a odjezd v SS:01 by sice řešil regionální dopravu, ale tu by lépe řešilo zrychlení 197, takhle bys příliš šponoval Budějce.

To bezpochyby. Ale i pak bych část rozvolnění Budějc rozložil do JD (vata). V modelu střídavých osobáků (překlopení Písků a Strakonic) navíc lze osobák za Číčenicema vést ±libovolně (nekřižuje).
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova

World Jumping Day: www.worldjumpday.org
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 25569
Registrován: 4-2003


Odesláno Neděle, 10. září 2006 - 15:21:22   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ono zrušením několika beznadějných tratí a nerealizováním ekonomicky naprosto neobhajitelných staveb se ušetří peněz hodně.

Co se týče rušení tratí, tak se obávám, že se neušetří téměř nic. Netolička i Tejnka je důkladně osekaná. Ten motor bude teď „tvořit hodnoty” i jinde, takže nejspíš by byla reálná úspora minimální. Z hlediska vlkm by to něco hodilo, ale nic moc výrazného, snad pro Blatenky by se to dalo využít.


Mmch., v IDOS jsou jen asi čtyři páry busů Zliv-ČB. To toho opravdu víc nejezdí?

Já až doteď věděl jen o třech párech. Ale Jihotrans si tam, koukám, nacpal i jeden manipulační přejezd (ač zde jakýsi smysl může mít), přibylo protažení páru od Pištína.
Zavední některých vlaků ale pár busů v této relaci totálně odstřelilo (12:00 z Budějc, pravidelně sekera od 7 do 20 minut), používaný je už pouze spoj v 7:50 do Budějc (taktéž jsem ho ještě nezažil včas - zde ale „pouze” (ráno velmi příjemné...) od 5 do 15 minut), kde si samy ČD podřezaly větěv zrušením zažitého Os 8001 (Os 8003 ho plně nahradit neumí). Napřesrok bude jezdit jeho obdoba opět, tak jsem zvědav, jak dlouho si bude ty cestující tahat zpátky... Pak už se nebude jezdit ani tímto autobusovým spojem.
Spoj v 16:05 využíván býval, ale posun vlaku z půl čtvrté (resp. jezdil i v cca 15:43) na 16:09 mu taky cestující sebralo, naopak lze potkat občas někoho ve spoji v 15:30 z ČB (kdo nestíhá 15:09 a dělá ve městě).
Ostatních pár spojů nestojí z pohledu relace ČB - Zliv za řeč, pouze v případě nějaké průseroznosti na kolejích tím občas někdo jede a obvykle bus přetíží. Ono taky když sem Jihotrans posílá busy se sedačkami horšími jak v Bifxu (staré C734 jsou už bohužel téměř minulostí :-(), tak se není čemu divit, připočteme-li JD a plazivost nových MANů (opravdu ta jízda působí děsně, takže i když se jede, tak to zpoždění lidi cítí, i když náhodou není).
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova

World Jumping Day: www.worldjumpday.org
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 563
Registrován: 6-2005


Odesláno Neděle, 10. září 2006 - 15:31:49   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

V modelu střídavých osobáků (překlopení Písků a Strakonic) navíc lze osobák za Číčenicema vést ±libovolně (nekřižuje).

Nechci Tě strašit, ale Putim zůstane. Odpadne Ti jen křižování v Ražicích. Zkus si nakreslit oběh osobáku na dolní 200.


na vysoká zpoždění z výluk ti je vata houby platná

Když já už si ani nepamatuju, jak moc to jezdilo stabilně, než rozkopali chebskou .

Takže Dívčice už asi nebrat, jen na kraji dne, anebo v případě, kdy se nebude stavět ani ve Zlivi

V pátek odpoledne bych si tam zastevní ve směru z Plzně představit uměl (VŠ, SŠ studenti do Netolic), jinak asi ne, vždyť je to "pár" chalup a v letní sezóně tam v pátek v poledne nenajdeš otevřený obchod.
PER ANGUSTA AD AUGUSTA.
Přes věci trudné k věcem vznešeným.
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 25570
Registrován: 4-2003


Odesláno Neděle, 10. září 2006 - 15:46:04   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Milan009:
Když k tomu přidáme nezastavení v Oseku a Lysé n/L, tak by se mohla jízdní doba Hradec-Praha zkrátit až o 15 minut,jenže to by musela být snaha ze strany ČD.

To se takto jednoduše říci nedá, cestou jste mohli některé spoje opozdit a tím JD „krátit”. A takto se to dlouhodobě (pravidelně) provozovat nedá.
Navíc se nedá jako pravidelná stanovit jízdní doba, která byla jednou za nějakých ideálních podmínel zajeta.

Dejvice:
Horší jsou už výstřelky typu AB s indexem, B250, Bds apod. Ekonomice provozu by zde však výrazně pomohla větší flexibilnost ze strany ČD, tedy více se řídit poptávkou při sestavování oběhů.

To je ovšem o úklidu a údržbě, což se týká veškerých vozů (i Bmz už občas vypadají děsně :-(). Uklizené může i BDs nebo AB vypadat pěkně, koženka už z těchto vozů (v RICové verzi) zmizela.

S oběhy souprav je to složtější. Jistě by se leccos dalo, ale být operativní, když se neví měsíc dopředu, kde budou výluky, to je těžké.
Když si vezmu 220/1, tak tam byl několik let navatovaný JŘ úplně k ničemu a nadávalo se na to. Nakonec, když už se tam konečně něco dělá, tak ty vaty (samy o sobě) stejně nestačí. Naopak oběhy souprav a HV se neměnily, zůstaly ostré. Až v novém GVD se počítá se zvýšením počtu souprav na 220 (to teda chci vidět, kde se na to vezmou vozy...) a radikálním prodloužením obratů. Jmenované rychlé obraty od HK (v Praze) by snad ale možné byly, pokud se tam nepředpokládá nějaká větší činnost (co třeba NS?).
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova

World Jumping Day: www.worldjumpday.org
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 25571
Registrován: 4-2003


Odesláno Neděle, 10. září 2006 - 15:54:19   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dolní 200 jsem si ještě nemaloval, ale tam to asi zůstane - jinak to ani od rychlíku k osobáku jít nemůže, pokud se ovšem nebude jezdit k osobáku do Ražic (tarifně je to jedno a kilometricky se ušetří), ještě to podrobněji rozmaluji.
Ražice ve směru z Budějc ale padnou, budou nahrazeny v opačném směru probíjením se proti dvěma rychlíkům... Navíc přípoj v Babinách bude ihned pouze v sudém směru, v opačném se tam bude muset někde hodina rozpustit (případně to střídat podle převažujícího směru frekvence). Anebo snad jezdit skrz u Budějc až do Nepomuku a přestupovat až tam, ale to je asi blbost a souprava (a hlavně červená mašina) se tím neušetří (minimálně na Písku prostoj stejně zůstane).
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova

World Jumping Day: www.worldjumpday.org
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1816
Registrován: 8-2004


Odesláno Neděle, 10. září 2006 - 18:31:50   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin:
Uklizené může i BDs nebo AB vypadat pěkně, koženka už z těchto vozů (v RICové verzi) zmizela.
Možná v Budějicích, ale všude určitě ne! Viz třeba Excelka.
Není týden ten, abys nepotkal blbce každý den.
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 25585
Registrován: 4-2003


Odesláno Neděle, 10. září 2006 - 19:30:53   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Z vozů, s nimiž se lze setkat na Excelkce, nezmizela koženka, ale spíš záclonky.
I když občas trochu i ta koženka - bez náhrady.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova

World Jumping Day: www.worldjumpday.org
Dejvice
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 948
Registrován: 8-2005


Odesláno Neděle, 10. září 2006 - 20:05:44   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin: S oběhy souprav je to složtější. Jistě by se leccos dalo, ale být operativní, když se neví měsíc dopředu, kde budou výluky, to je těžké.

No, ale ubrat vozy z R Plzeň-ČB(-Jihlava) v "normální" dny a přidat v "extrémy" by šlo snad ihned.

Časový efekt bude minimální, spíš bych sázel na povědomí, že je to spěšňák a že to všude nestaví

I to je důležité.

Ale u všech vlaků to nepůjde (aby to byl systém), snad aspoň ve směru do Budějc by to nějak systematicky odpoledne šlo.

To znamená, že dvouhodinový takt osobáků (ČB-Strakonice, Protivín-Březnice) by pro obsluhu Hluboké, Zbudova, Radomilic, Milenovic, Heřmaně a Putimi nestačil? To se mi nějak nezdá...

Asi bych radši sázel na ty rychlíky.

To je celkem jedno, jestli rychlíky prodloužené ze 200-ky nebo Sp. Jde hlavně o to, aby mezi Pískem, Protivínem, Číčenicema, Zliví a ČB PRAVIDELNĚ jezdilo něco zrychleného.

Co se týče rušení tratí, tak se obávám, že se neušetří téměř nic. Netolička i Tejnka je důkladně osekaná.

Nejde ani tak o Jížní Čechy (tam by akorát snesly některé úseky jen turistický provoz Os - 194 od Kájova, 198 od Vimperka apod.), ale o tratě jako 063, kterých několik je, a na kterých by se něco ušetřilo. SFDI je přece celostátní organizace

Buď stavět jen Strakonice (a doprava v rámci kraje bude zparalyzována), nebo současný model.

Ano, jsem též pro současný model. Nikoli však pro další zastavení. Co se týče konkurenceschopnosti vůči IAD je hlavní problém v kulturnosti vozidel (údržba je v ČB a Plzni na děsivé úrovni) a spolehlivosti.

Jinak díky za nějaké to objasnění jihočeské situace
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 25589
Registrován: 4-2003


Odesláno Neděle, 10. září 2006 - 21:06:05   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No, ale ubrat vozy z R Plzeň-ČB(-Jihlava) v "normální" dny a přidat v "extrémy" by šlo snad ihned.

Ale u Brna by to bylo málo téměř pořád. Takže budu pravidelně v Jihlavě dělat posun? Jakoby nestačily t současné manipulace s vozy (Budějce, občas Jihlava)...
Možná sice nějaký ten vůz ušetřím, ale ne po celý týden, ba asi ani po většinu týdne, takže stejně nebudu mít čím posilovat. Ne, tudy cesta nevede.


To znamená, že dvouhodinový takt osobáků (ČB-Strakonice, Protivín-Březnice) by pro obsluhu Hluboké, Zbudova, Radomilic, Milenovic, Heřmaně a Putimi nestačil? To se mi nějak nezdá...

Ne, že by tam nestačilo mnohem méně spojů (vyjma té Hluboké, kde lze čekat rozvoj IDS, byť dříve se ho asi dočkáme kolem Otavy), ale musely by to být spoje v té správné poloze. A to zkrátka občas bude v lichou a občas v sudou. Jó, kdyby se jezdilo po půl hodině, tak můžeme klidně nechat cestujícího do celé potkat. Dvě hodiny jsou ale moc.
A projíždět na střídačku, to by se pak jezdilo buď v každou hodinu jinak, nebo stejně, ale projetí zastávkou by mělo pouze psychologický efekt.

Sice bych taky rád více rychlých spojů, ale nevím, kde na to vzít. Jedině zcela obětovat nejen takt, ale i jakousi pravidelnost.


tam by akorát snesly některé úseky jen turistický provoz Os - 194 od Kájova, 198 od Vimperka apod.

Za Kájovem je ZDO a nejezdit jen Kájov - Žlábek je konina. Navíc výraznější sezóna tam není snad jen v listopadu, jinak se tam něco najde vždycky. Na 198 je asi to meziobdobí slabší, ale i tam by se muselo minimálně do Lenory jezdit.
Možná by se ale tady něco ušetřit nechalo, těžko říct, zda by to mělo nějaký smysl, nějaké vlaky tam zůstat musí, a kdyby se měly něčím nahradit (aby pak motory někde stály), tak neušetříme nic, spíš naopak.


Nikoli však pro další zastavení.

Z jakého důvodu? U obou krajských měst je nerozdělený poměrně dlouhý úsek bez zastavení, takže „couravost” rychlíku bych zde nebral, navíc ta zastavení bych asi vynechal v případech, kdy je kvalitní spojení osobáky, navíc by mohlo docházet k nevhodnému naplňování (přeplňování) souprav.

Co se týče úklidu souprav, tak jsem docela zvědav, zda se kladně projeví, že soupravy mezi Prahou a Budějcema už nebudou jezdit stylem, že se kvůli zpoždění v obratové stanici moc neohřejou, takže ani o úklidu se nedá moc mluvit.
Po technické stránce to těžko někdy bude lepší, když peněz se na stárnoucí vozy dává stále méně a méně. :-(

Co je ale horší - nejsou ani peníze na potahy nekoženkových opěrek. Jak pak ty opěrky asi musí po pár jízdách vypadat, je na snadě
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova

World Jumping Day: www.worldjumpday.org
Prdelošťour
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.101.51.218
Odesláno Neděle, 10. září 2006 - 21:36:45   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Sice bych taky rád více rychlých spojů, ale nevím, kde na to vzít. Jedině zcela obětovat nejen takt, ale i jakousi pravidelnost.

Chlape neděláte Vy na vedlejšák koordinátora ve Varech?
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 25591
Registrován: 4-2003


Odesláno Neděle, 10. září 2006 - 21:54:27   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A pročpa bych měl?
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova

World Jumping Day: www.worldjumpday.org
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 25593
Registrován: 4-2003


Odesláno Neděle, 10. září 2006 - 22:20:59   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ještě k Putimi:
Z Písku by se dalo nechat jezdit osobákové cestující táborskými vlaky do Ražic, kde by se na osobák od Strakonic čekalo už jen cca deset minut (návazný rychlík s ním křižuje v Čejeticích). Pro ty osobákové by to stačilo.
A z Písku jezdit po 200 ostře k rychlíkům do Protivína.

Takže Písek by měl varianty spojení na Budějce cca takovéto (vypisuji i ty nepoužitelné):
- SS:00 přímý osobák cca 57 minut
(- SS:31 Os/Os přes Ražice cca 82 minut; pro Putim a nejede-li ani R 79x, ani R 89x)
- SS:42 R/Os přes Ražice cca 71 minut
nebo
SS:47 přímý rychlík cca 51 minut
- LL:05 Os/R cca 52 minut (tady je ale možné, že to vyjde kratší, ještě nemám přesné polohy; dá se jezdit z Písku i k osobáku, ale to bych nedělal, variant pro zastávky je dostatek)
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova

World Jumping Day: www.worldjumpday.org
Prdelošťour
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.101.51.218
Odesláno Neděle, 10. září 2006 - 22:26:45   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

tam maj obdobně kvalitní nápady jako rušení taktu

ono jim tam zavedením systému sice stouply počty cestujících, ale radši obětujou takt, aby měly vlaky "kdy lidi potřebujou"...
Dejvice
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 949
Registrován: 8-2005


Odesláno Neděle, 10. září 2006 - 22:53:14   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin: Ale u Brna by to bylo málo téměř pořád.

No, proto píšu Jihlava. Dokud nebude Jihlava-město a eletrifikovaná 240, tak ten posun není nic hrozného.

Za Kájovem je ZDO a nejezdit jen Kájov - Žlábek je konina.

A není lepší nechat v zimních měsících (alespoň v kladiva) plnit ZDO autobusy? Přecejen by se něco ušetřilo... Jde hlavně o to, že by se ušetřily kilometry zde a mohl by se zahustit provoz jinde.

Z jakého důvodu? U obou krajských měst je nerozdělený poměrně dlouhý úsek bez zastavení, takže „couravost” rychlíku bych zde nebral, navíc ta zastavení bych asi vynechal v případech, kdy je kvalitní spojení osobáky, navíc by mohlo docházet k nevhodnému naplňování (přeplňování) souprav.

Odpověděl jsi si sám. Stavět s rychlíky v Plzenci, Blovicích či Zlivi není vhodné (podobně jako by stavěly R-ka v Úvalech a Č.Brodě). Navíc pokud se mají rychlíky alespoň trochu snažit konkurovat autům, tak by byly opravdu již příliš "couravé".

Po technické stránce to těžko někdy bude lepší, když peněz se na stárnoucí vozy dává stále méně a méně.

To si ale kopou ČD hrob, jelikož údržba vozidel je velmi důležitá. Hlavně vozy Bp tu určitě ještě nějakou tu chvíli jezdit budou a investice do nich je návratná (byť velmi relativně).
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 25595
Registrován: 4-2003


Odesláno Neděle, 10. září 2006 - 23:05:32   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tak to jsme si nerozuměli, já ho nechci rušit, pouze to nabízím jako alternativu
Tady se absolutní takt zavedl, ale díky technologii jednokolejek to je paskvil, který nutí cestující na patnáctiminutové trase (v jednom směru je to, pravda, bez pobytů) minimálně pět minut prostát (zcela zbytečně, protože se nekřižuje, jen kvůli modle taktu). A s pochopením se to nesetkává, naopak, vlak buď jede pozdě (i ve skutečnosti, byť může nepobytem zpoždění zkrátit), nebo pozdě, protože stál dlouho na Hluboké, nebo jel pozdě a nádražáci jsou pitomci, protože tam stál a nic ani nejelo.
Takže je bohužel nutné hledat cestu kdesi mezi.

Já osobně jsem pro takt ve směru z Budějc po hodině a pro dva dvouhodinové systémy do Budějc, což se jeví jako přijatelné. Až se zrychlí 197, bede možné jezdit v taktu obousměrně, bude-li se stále stavět všude (až na mírný detail, který ale není dogma a může dojít ke změně).
Pokud bychom si chtěli začít s nezastavováním, nastane problém, protože se nám zkrátí JD. Dvouhodinový takt je pro některé zastávky více než dostatečný (zatím), ale přijde mi jako blbost, když projedeme spojem, který naváží na směnu, takže cestujícímu nabídneme minimálně hodinu pobytu v jeho cílové destinaci.
A pak ještě je třeba si uvědomit, že písecké spoje o víkendu obvykle nejezdí, takže těžko projíždět s těmi na Strakonice, když nechceme čtyřhodinovou mezeru (=neprošlo by ani omylem).

Lepší je si to přímo nakreslit nebo sepsat, pak je to lépe vidět. Kompletní to sem ale dávat nebudu, už proto, že se to neustále mění, ale nejen proto. Po mailu bychom se ale nějak samozřejmě domluvili.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova

World Jumping Day: www.worldjumpday.org
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 564
Registrován: 6-2005


Odesláno Neděle, 10. září 2006 - 23:27:23   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No, proto píšu Jihlava. Dokud nebude Jihlava-město a eletrifikovaná 240, tak ten posun není nic hrozného.

Opatrně s tím, systém rychlíků na 225 + 240 je přešponovaný a každá manipulace znamená riziko problémů.

A není lepší nechat v zimních měsících (alespoň v kladiva) plnit ZDO autobusy?

Nevím, nevím, neumím si představit, že by např. 198 v zimě nejezdila. Pokud by se ta trať zrychlila na 60 km/h tak po Vimperk může při nasazení slušných vozidel směle soupeřit s autobusy, což by jí přineslo cestující i v horním úseku.

Jde hlavně o to, že by se ušetřily kilometry zde a mohl by se zahustit provoz jinde.

Ale no tak, rozumný postup je o ty kilometry navýšit balík vlkm, tohle by byla cesta do pekel. Už teď se hledá, kde vzít. Někde se to "ukradne" a jinam přidá. Přitom navýšení balíku o 20% by znamenalo vycpání děr v taktu, nebylo by třeba více vozidel a ani by to výrazněji nezvýšilo náklady na zaměstance. Jasně, že by to stálo více než teď, ale poměr cena/výkon by byl výrazně lepší. Třeba k tomu jednou dospějí i u nás na kraji ... :-(

Odpověděl jsi si sám. Stavět s rychlíky v Plzenci, Blovicích či Zlivi není vhodné

Stále trvám na tom, že u posledního páru bych si Zliv a Blovice představit uměl.
PER ANGUSTA AD AUGUSTA.
Přes věci trudné k věcem vznešeným.
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 25599
Registrován: 4-2003


Odesláno Neděle, 10. září 2006 - 23:43:02   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No, proto píšu Jihlava. Dokud nebude Jihlava-město a eletrifikovaná 240, tak ten posun není nic hrozného.

I tak bych ale spíš nechal současný stav, protože snížený přínos rychlíků pro ZDO by nebyl ničím pořádně nahrazen, a když, tak na úkor něčeho jiného.


A není lepší nechat v zimních měsících (alespoň v kladiva) plnit ZDO autobusy? Přecejen by se něco ušetřilo... Jde hlavně o to, že by se ušetřily kilometry zde a mohl by se zahustit provoz jinde.

Pokud by se ušetřil jeden motor, tak by to možná bylo ještě hodně (a ten autobus taky není zadarmo, ani zimní údržba silnic - minimálně na Stožec by vlak jezdit téměř musel, pokud tam nechceme ZDO zabít úplně; mezi Kájovem a Volarami by při vynechání některých zastávek snad autobus nějak fungovat mohl)... A posílat tam zrovna v zimě autobusy, to už si moc nepomůžeme ani cenově, přeci jen tam jsou v zimě poměrně drsné podmínky.
Navíc i kladivové řešení není moc optimální, lyžaři se tam (méně, ale přece) vyskytují i v pracovní dny a těžko si budou zvykat, že mají jezdit přes Prachatice, ještě hůře, že by někde měli jet autobusem (a přeobsazený autobus cestujícími s lyžemi, to taky není nic lákavého; ona ani ta 810, která lze jen těžko posílit jinak, než druhým motorem). Ano, motor tam pár týdnů jezdí téměř prázdný. Má ale cenu s tím něco dělat? Bude to ve výsledku opravdu prospěšné?
Zejména to nemá nikdo v plánu, možná by se to ale nějak efektivně udělat dalo. Autobusový dopravce by se na to snad našel.


Odpověděl jsi si sám. Stavět s rychlíky v Plzenci, Blovicích či Zlivi není vhodné (podobně jako by stavěly R-ka v Úvalech a Č.Brodě).

Plzenec bych vynchal, snad jen krom 765 a možná 669.
Blovice a Zliv bych ale s vybranými spoji stavěl. Systém jsem již naznačoval, tedy ho nebudu zbytečně opakovat. Při jeho dodržení by k přeplňování nedocházelo, naopak, využití soupravy by bylo více rovnoměrné (na dlouhých trasách je těžké se trefit a staniční posun je velmi drahý, občas bych věřil, že snad i dražší, než vozit prázdné železo navíc).


by byly opravdu již příliš "couravé"

Z hlediska JD stěží (a tam už na minutě stejně nesejde). Psychologický efekt zde také nebude tak strašný, Blovice i Zliv (nebo Hluboká, či snad Dívčice) půlí poměrně dlouhé úseky. Spíš bych se bál, kdyby se mělo stavět dvakrát v Protivíně, nebo v takových Čejeticích (s plzeňskými, s R 79x by to bylo z výše uvedených důvodů naopak žádoucí).
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova

World Jumping Day: www.worldjumpday.org
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 25600
Registrován: 4-2003


Odesláno Pondělí, 11. září 2006 - 00:12:49   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ta Šumava, aby bylo jasno, vychází z faktu, že 810 se běžně využívá v režimu, který už se nedá nazvat civilizovaným cestováním (tedy se sedí po třech), či se místy i stojí, což je u autobusu nemyslitelné (navíc s lyžemi).
Asi by se tam cosi udělat nechalo, ale přes zimní sezónu spíše ne, má rostoucí tendenci, a ten přechod do letní se také smývá, letos byl málem nulový, protože leckde ještě ležel sníh, kdy už začínali první pěší výletníci. Zbývá nám pár krátkých podzimních měsíců, kdy by to snad pouze autobusy řešit šlo. Ale pokud by se tím mělo něco ušetřit, tak o tom docela pochybuji.
Tam by spíše chtělo se soustředit na systém Cyklotrans, který zatím v podání Jihotransu je spíše konkurentem než doplňkem vlakových spojů (to vše samozřejmě za krajské dotace). Zde jsou mezery poměrně velké a mohlo by té muziky být za stejné peníze mnohem více. Zde je ale na řadě kraj, dopravci to takto jistě vyhovuje.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova

World Jumping Day: www.worldjumpday.org
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 838
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 11. září 2006 - 09:38:32   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Když už by se nemělo jezdit na 194 tak spíš z Krumlova nahoru než Kájova. Nebo je Kájov nějaký zdroj frekvence? Stejně ale o víkendech jsem tam kdysi dávno jel nějak v sobotu kolem poledne (a mimo sezónu) a sólošuk byl z Kájova 90-100%. Přitom na Šumavu jezdí substrátu čím dál víc.

To když už něco omezit tak to co opravdu jde nahradit busem (třeba i v jiné "lepší" relaci. Bus by asi z Netolic nedělal přípoj na hlavní trať v řiti Dívčice.... . Adeptů na zastavení os dopravy je dost: legendární Zahrady u Rumburku, Kolešovka, Mochov, 063. A pak je otázka i tratí kde jezdí šukafon sólo a vlek už nejel několik let (a že jich není málo). Třeba Rožmitál - je tak silná vazba k Březnici nebo by byl prospěšnější bus Příbram - Rožmitál - Blatná? Nevím - ptám se...
Bručoun
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.146.6.116
Odesláno Pondělí, 11. září 2006 - 15:55:55   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

"Třeba Rožmitál - je tak silná vazba k Březnici nebo by byl prospěšnější bus Příbram - Rožmitál - Blatná? Nevím - ptám se..."

Podle všeho je vazba Březnice-Rožmitál poměrně slabá, stačila by v prac. den ve špičce busem.
Zbylé prostředky by bylo vhodné nalít do busu Příbram-Bohutín-Rožmitál, na zpravidelnění intervalu celotýdenně. Peníze ušetřené na vlacích by asi stačily na zahuštění na 1 hod. ve špičce/2 hod. zbytek týdne. Nebo dokonce na 1 hod. prac. den/2 hod. víkend.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 565
Registrován: 6-2005


Odesláno Pondělí, 11. září 2006 - 16:29:11   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Třeba Rožmitál - je tak silná vazba k Březnici nebo by byl prospěšnější bus Příbram - Rožmitál - Blatná? Nevím - ptám se...

Ač to mám blízko, tak spádovost Rožmitálu posoudit příliš neumím, skoro nikdy jsem tam nebyl v pracovni den. Přímý autobus Rožmitál - Blatná si moc představit neumím, obě města sice spojuje společná historie z 15. století, ale to je v současnosti asi tak všechno. Z Blatné je důležitější vazba na Březnici a Příbram (dojíždění do škol), tak i vazba z Březnice do Blatné (dojíždění do práce).

A k té lokálce: Spojení Rožmitálu a Březnice je třeba tak jako tak (lidi tam prostě jezděj, byť jich není nijak moc) a v Rožmitálu je poměrně čilá nakládka dřeva. Jízdní doba osobáku je celkem rozumná, a tak je problém hlavně poloha nádraží v Rožmitále, docela se divím, že Rožmitálští ještě nepřišli s myšlenkou tramvajového protažení trati do oblasti autobusového nádraží.

Slušně obsazeno by mohlo být o víkendu, Brdy mají nemalý turistický potenciál, leč tomu nepřeje současný JŘ: ráno v 8 od Otavy a AntiBezdrevu přípoj do Rožmitálu je, večer na 18 do Březnice bohužel k těmto vlakům přípoj chybí.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mibl.)
PER ANGUSTA AD AUGUSTA.
Přes věci trudné k věcem vznešeným.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 566
Registrován: 6-2005


Odesláno Pondělí, 11. září 2006 - 16:36:43   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Podle všeho

Mohu se optat, čeho všeho?

Peníze ušetřené na vlacích by asi stačily na zahuštění na 1 hod. ve špičce/2 hod. zbytek týdne. Nebo dokonce na 1 hod. prac. den/2 hod. víkend.

Na základě čeho jste dospěl k takovýmto závěrům?

Jak byste obsluhoval obce na trati, když autobusy Březnice - Rožmitál jedou jinudy? Tím nechci tvrdit, že vlak je to jediné správné řešení, ale zase bych to neviděl tak, že jej mohu zrušit, ne zcela nahradit a peníze nalít do jiné relace.
PER ANGUSTA AD AUGUSTA.
Přes věci trudné k věcem vznešeným.
Zzz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 489
Registrován: 12-2004
Odesláno Pondělí, 11. září 2006 - 16:59:47   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Některé autobusy by mohli jet přes obce na 204ce.
Ty obce vypadají spíš jako trochu větší osady,ale třeba to tak vypadá jen na mapě,takže se nebudu hádat,že je to tam na minibus a ne autobus
Dejvice
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 950
Registrován: 8-2005


Odesláno Pondělí, 11. září 2006 - 18:29:30   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mibl, Martin: OK, s těmi tratěmi 194 a 198 máte pravdu, přecejenom znáte místní situaci lépe. Pokud se však se současným, případně i větším rozsahem provozu musí počítat i do budoucna, tak je nevyhnutelné investovat do kolejí, zabzař, přejezdů a vozidel, tedy tratě alespoň v rámci možností zrychlit a vlaky zkulturnit. Jinak s tím zastavováním vybraných rychlíků také souhlas. Nesmělo by to být však u ranních a odpoledních spojů. I když bych raději viděl ty Sp pro obsluhu zmiňovaných destinací.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1820
Registrován: 8-2004


Odesláno Pondělí, 11. září 2006 - 18:43:51   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Petr vlček:
Adeptů na zastavení os dopravy je dost: legendární Zahrady u Rumburku, Kolešovka, Mochov, 063.
Ono tito adepti začínají dost ubývat. Kolešovka a Mochov mají být od příštího roka mimo, Zahrady opravdu nevím, čemu vděčí, že ještě nebyly zaříznuty a 063 nám také pomalu spěje do věčných lovišť.
Jen jsem zvědav, jaké tratě si teď někteří notoričtí stěžovatelé najdou místo nich.
Není týden ten, abys nepotkal blbce každý den.
Dejvice
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 952
Registrován: 8-2005


Odesláno Pondělí, 11. září 2006 - 19:04:49   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Hroch: Jen jsem zvědav, jaké tratě si teď někteří notoričtí stěžovatelé najdou místo nich.

Oni už jsou tu další adepti dlouho... Rožmitálka, Sobotka-Libuň(-Lomnice), Vlašim-Trhový Štěpánov, Městec Králové-Křinec, Straškov-Zlonice a další, že?
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1822
Registrován: 8-2004


Odesláno Pondělí, 11. září 2006 - 19:12:21   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dejvice:
Sobotka-Lomnice jsem jel v červnu Os 16405 s cca 20-25 lidma v motoru. Nic extra.
Straškov-Zlonice už prožívá klinickou smrt několik let. Je držena "na přístrojích".

Spíš narážím na jiné tratě, kde jezdí obvykle sólo 810, ale velmi slušně zaplněná.
Není týden ten, abys nepotkal blbce každý den.
Dejvice
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 953
Registrován: 8-2005


Odesláno Pondělí, 11. září 2006 - 19:45:58   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Sobotka-Lomnice jsem jel v červnu Os 16405 s cca 20-25 lidma v motoru. Nic extra.

Tak to jde, měl jsem pocit, že je to tam horší... Pravda, mám tam zkušenosti spíše s víkendovým podzimem.

Spíš narážím na jiné tratě, kde jezdí obvykle sólo 810, ale velmi slušně zaplněná.

Tak to jo
Bručoun
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.148.17.113
Odesláno Pondělí, 11. září 2006 - 19:46:22   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mibl: Jak jsem na to přišel? Podle obsazenosti busů a vlaků. Zatímco existující busy Příbram-Rožmitál jsou zejména ve špičce velmi slušně vytíženy, o trati z Březnice se to říct nedá.

Zkuste si udělat souhrnný jízdní řád busů Rožmitál-Bohutín-Příbram. Zjistíte, že toho nejezdí málo, ale jsou tam hrozné díry v JŘ, hlavně o víkendu. Vemte v potaz, že 1 km busu stojí max. 2/3 toho, co 1 km 810. Udělejte rošádu v bus linkách okolo Březnice a Rožmitálu tak, aby každá obec dostala spojení adekvátní její velikosti.

U trati jsou jen hodně malé vísky. Snad jen Pňovice stojí nepatrně za řeč, ale ty nejsou u trati. Bude-li se potřebnost takovýchhle děr soustavně přeceňovat, tak u nás nikdy nebude solidní systém VHD. Proč má mít kvůli nějakému dogmatu obec o mnoha stech či dvou tisících obyvatelích (Bohutín, Láz) pravidelné spojení jen ve špičce? Proč má mít díra u trati spojení sedm dní v týdnu v pravidelném dvouhodinovém taktu?

Na tomhle fóru, když poukážu na potřebost spojení velké obce mimo železnici, tak to nikoho nezajímá. Ale jak navrhnu, že by se tam přesměrovalo spojení dosud vedoucí téměř neobydlenou pustinou, tak je zle, protože fandům a OSŽ sahám na jejich vláčky. Zde totiž nikoho nezajímá fakt, že páteřní síť VHD (taktová, celotýdenní) by měla vést obydleným územím!
Do malých vísek okolo 50 obyvatel patří takové ty základní spoje do školy, do práce, na nákup, a ne páteřní taktová síť. Leda že by byl rozpočet na ZDO několikanásobný.

Koneckonců, sečtěte někdy počet lidí, kteří v Březnici jen přestoupí od Příbrami a jedou až do Rožmitálu. Pak je porovnejte s všemi ostatními. Zjistíte, že to co navrhuju, není přelití peněz do jiné relace. Já jen nevím, proč honit lidi z Příbrami do Rožmitálu přes Březnici, a ještě s přestupem.

Prodloužení 204: ekonomický nesmysl. Vím o několika desítkách potřebnějších investic do železnice, a ani na ně nejsou peníze.
Bručoun
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.148.17.113
Odesláno Pondělí, 11. září 2006 - 19:55:07   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

"Straškov-Zlonice už prožívá klinickou smrt několik let. Je držena "na přístrojích"."

Než Straškov-Zlonice, to už by bylo lepší nasypat ty peníze do kanálu. Tam by je aspoň mohl najít nějaký houmlesák. Protože po pádu kolešovky by mohl být hrdý titul "nejzbytečněji jezdící šukafon" předán právě do Zlonic.
Bručoun
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.148.17.113
Odesláno Pondělí, 11. září 2006 - 20:07:30   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

"Rožmitálka, Sobotka-Libuň(-Lomnice), Vlašim-Trhový Štěpánov, Městec Králové-Křinec, Straškov-Zlonice"

Dejvice: brilantně přesný výčet nejzbytečněji provozované osobní dopravy ve středních Čechách.
Osobně mám pochybnosti i o vraňanských lokálkách.

Kvůli uživatelsky nepříjemnému trasování mimo velké obce bych popravil i Kralovice a Sedlčany, ale s tím bych počkal do doby, kdy bude funkční IDS, a kdy bude normální, že vlak čeká na bus a opačně.
Bručoun
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.148.22.177
Odesláno Pondělí, 11. září 2006 - 20:33:42   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

"Ty obce vypadají spíš jako trochu větší osady,ale třeba to tak vypadá jen na mapě,takže se nebudu hádat,že je to tam na minibus a ne autobus"

Nejen na mapě. Pokud by frekvenci Březnice-Rožmitál odvezl jiný spoj, tak je frekvence ze zmíněných obcí ve špičce na mikrobus á la Kokořínský SOK, mimo špičku na osobní auto.
I na frekvenci Březnice-Rožmitál by stačil minibus, pokud lidi od Prahy a Příbrami jedou přes Bohutín.
Bručoun
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.148.18.2
Odesláno Pondělí, 11. září 2006 - 21:06:44   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad Šumava: nahrazovat vlak busem v horských oblastech, toho bych se bál. Myslím, že i ty nejšílenější lokálky by měly zůstat v provozu, pokud vedou do hor, nebo naopak zajíždějí bez přestupu do většího města. Jesm tedy pro trvalé zachování os. dopravy například ze Strakonic do Volar, nebo naopak z Plzně (Chrástu) do Radnic. Dokonce i pravidelný vlak do Stožce (nebo se říká na Stožec?) mi přijde smysluplnější, než třeba ten do Kralovic.

Martin Zlivský: odvozit lyžaře a turisty busem se taky dá, v Krkonoších a Jizerkách je to naprosto běžné. Nevidím ovšem důvod vozit je busem, pokud jich je opravdu hodně, a jde to vlakem s podobnou jízdní dobou.
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 25622
Registrován: 4-2003


Odesláno Pondělí, 11. září 2006 - 21:30:43   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Sobotka-Libuň(-Lomnice)

Minimálně v létě totální kravina. Letos jsem se tam poměrně dlouho (a opakovaně) vyskytoval a téměř vždy (kladiva a víkend se moc nelišily) byl průběh podobný:
MB město <-> DB směrem od MB se zhoršující děs (z polovičního obsazení zůstali obvykle jedinci a naopak)
Sobotka <-> Libuň - Sobotka velký zdroj (od/do Libuně), i nácestné zastávky poměrně dost přispěly
Libuň - dále na SP bez vleku - párkrát se dost nechutně stálo a to zejména z mezi Libuní a jakousi zastávkou (Ploužnice?) před Lomnicí
Lomnice - SP sólo 810 vcelku odpovídající, jen jednou nebylo kam dát kola (15 už byl opravdu problém...)

Možná jsem tam narazil na nějakuo akci, ale značná část se jevila jako neorganizovaní tusristi.
U 063 netuším, ale důvod sezónní nevužívanosti bych ale nehledal v trasování, ta oblast je turisticky poměrně atraktivní. Mimo sezónu netuším, nebyl jsem tam, ale asi to bude značně jiné.

Tolik snad pár mých kusých postřehů z té oblasti.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova

World Jumping Day: www.worldjumpday.org
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 25623
Registrován: 4-2003


Odesláno Pondělí, 11. září 2006 - 21:33:52   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Sedlčanku jsem dneska čistě náhodou (opravdu :-)) viděl a zaznamenal.
Bylo to z R 639. V 810.184 při příjezdu R 639 už sedělo 11 lidí, 23 jich tam přestoupilo po výstupu opačnou stranou rychlíku (kupodivu nezůstaly žádné dveře otevřené...), kolik předem netuším, protože bych tam musel zůstat.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova

World Jumping Day: www.worldjumpday.org
Dejvice
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 954
Registrován: 8-2005


Odesláno Pondělí, 11. září 2006 - 22:02:51   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bručoun: Osobně mám pochybnosti i o vraňanských lokálkách.
Já taky. Bohužel, dokud se v této oblasti nebude dobře organizovat doprava (jako jednotný systém), tak jakékoli unáhlené tahy mohou znamenat výrazné zhoršení stavu (nenávaznosti bus-vlak, nepromyšlené doplňování busu a vlaku...). Jinak zde má "větší" smysl zachovat snad jen úseky Roudnice-Straškov a Straškov-Vraňany.

Kvůli uživatelsky nepříjemnému trasování mimo velké obce bych popravil i Kralovice a Sedlčany, ale s tím bych počkal do doby, kdy bude funkční IDS, a kdy bude normální, že vlak čeká na bus a opačně.

Souhlas. Až bude v celém Stř. kraji pořádný IDS, tak v mnoha relacích bude lepší bus s návazností na vlak ve větším městě (v těchto případech Rakovník a Benešov/Votice).

Martin: U 063 netuším, ale důvod sezónní nevužívanosti bych ale nehledal v trasování, ta oblast je turisticky poměrně atraktivní.

Trať bohužel turisticky atraktivní oblast jen "štrajchne". Osobně jsem se letos párkrát vyskytoval v Bakově při odjezdu/příjezdu vlaku na Kopidlno a vždy to byla bída (do 5-ti lidí). S tou 064 těžko říci, klientela tu bude asi nevyrovnaná. Já jsem osobně ve zmíněném úseku žádné "davy" turistů neviděl. Ve všední dny to bude nejspíš ještě slabší, protože osídlení tu je né zrovna husté, vesnice jsou velmi roztroušené.
Bručoun
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.148.9.76
Odesláno Pondělí, 11. září 2006 - 23:09:25   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin Zlivský: okolo 223 jsem se letos zjara opakovaně služebně pohyboval, vytíženost různých vlaků je různá, v sedle spíš mizivá, odpoledne i plná sólo 810.
Hlavní problém 223 ale spočívá v mizerné obsluze Janovic a neobsluze Vojkova. Což jsou po Kosově Hoře výrazně největší vsi v širém okolí trati. Vedení páteřní linky po kolejích je tedy pro většinu místních dost nešťastné. Ve špičce to zas tak moc nevadí, to jezdí busy, ale mimo špičku to stojí za h....
Honzík Honzík Honzík
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.42.139.45
Odesláno Pondělí, 11. září 2006 - 23:11:05   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A proč ve Švýcarsku žádné tratě neruší a provozují je všechny? Nebylo by lepší tvrdé generální opravy a obnovy vozového parku. A hlavně, aby se o to lidi starali a nenechali to opět zpustnout? Proč ve Švýcarsku vlakama jezdí a u nás ne a Bručoun všechno ruší?
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 25635
Registrován: 4-2003


Odesláno Pondělí, 11. září 2006 - 23:14:54   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Když už by se nemělo jezdit na 194 tak spíš z Krumlova nahoru než Kájova. Nebo je Kájov nějaký zdroj frekvence?

To jsem spíš jen tak střelil - když už, tak opravdu jen do ČK, nebo možná spíš až do Hořic (Mezipotočí občas něco hodí, ty Hořice jsou trochu specifické). Záleželo by, kam až by se dalo dojet, aby motor místo „závleku” jen nestál (tím nic neušetřím).
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova

World Jumping Day: www.worldjumpday.org
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 25636
Registrován: 4-2003


Odesláno Pondělí, 11. září 2006 - 23:30:02   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pokud se však se současným, případně i větším rozsahem provozu musí počítat i do budoucna, tak je nevyhnutelné investovat do kolejí, zabzař, přejezdů a vozidel, tedy tratě alespoň v rámci možností zrychlit a vlaky zkulturnit.

U infrastruktury se snad konečně něčeho dočkáme, tanečky kolem ŠEDu naštěstí docela utichly (byly nahrazeny jinými, naštěstí méně nereálnými). Stále ale můžou investice do trati znamenat vyškubání výhyben, pak radši nedělat nic, tahle trať není na nějaké taktové výstřelky moc vhodná, zde má cenu buď radiofikace a samovraty, či jakási „lehká dálkovina” (kvůli atypičnosti bych se ale raději přikláněl k těm samovratům + Kříž přestavníky dálkově z Volar, Boršov z Budějc (byť současná vize dává Boršov Volarům)).
Vozidla, to bude asi nejzásadnější problém, opravdu netuším, co se na takovou trať může hodit...
JŘ je na hranicích stávajících možností, zbývá jen odchytat pár detailíků (=průběžně se přizpůsobovat prováděným infrastrukturním změnám). Zimní a letní JŘ zajišťuje minimalizaci pobytů a JD (samozřejmě pouze na izolované 194, na obou koncích nastane nevyhnutelný problém). Pomohly by i volnější ruce ohledně provozování spojů na podnikatelské riziko ČD.


Nesmělo by to být však u ranních a odpoledních spojů. I když bych raději viděl ty Sp pro obsluhu zmiňovaných destinací.

To bezpochyby.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova

World Jumping Day: www.worldjumpday.org
Dejvice
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 956
Registrován: 8-2005


Odesláno Pondělí, 11. září 2006 - 23:32:04   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

3 Honzík: Protože jsou prostě vedeny dobře, jsou páteřní dopravou, jak má být. Navíc do nich tečou prachy rovnoměrně a pořád. Možná je to i mentalitou lidí. Pokud je u nás trať, která vede z městečka (2000 obyv.) do větší vesnice (1000 obyv.) přes několik malých osad a větším sídlům se vyhýbá a navíc je hlavní proud z těch cílových stanic úplně jinam, tak ti lidi do toho vlaku nevlezou ani kdyby tam jezdilo ICE 300 km/h, chápeš?
Bručoun
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.148.9.76
Odesláno Pondělí, 11. září 2006 - 23:34:00   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

"... lepší bus s návazností na vlak ve větším městě (v těchto případech ... Benešov/Votice)..."

U téhle trasy bych to nejlépe viděl na celotýdenní autobusovou linku
Příbram-Sedlčany-Kosova H.-Vojkov,odbočka-Janovice-Olbramovice,nádraží-Votice,město.
Čili přestup na Benešov i Tábor bych nechal v Olbramovicích. V úsecích Příbram-Sedlčany, Sedlčany-Kosova H.-Vojkov a Janovice-Votice,město v současnosti v prac. den existují.
Napadaly mě i různé jiné varianty, ale buď byly moc krkolomné, nebo nějakou relaci zanedbávaly, nebo byly moc dlouhé, nebo zbytečně paralelní s něčím jiným, nebo vedly moc pustými končinami, nebo je tam blbá silnice, není se kde otočit ... I pro tu variantu, co jsem uvedl, by se musel vyhradit pro otáčení busů takový plácek u olbramovického nádraží, či ho dokonce vyasfaltovat.


ad 064: Mimo sezónu to s vytížeností vypadá výrazně hůř. Je fakt, že v létě jsem tam paradoxně ještě nebyl. Asi to tedy není tak jednoznačný případ.

Zato bych přidal úsek Hostivice-Rudná, běžné vytížení 0-5 lidí, těch 5 spíš o víkendu.
Bručoun
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.148.9.76
Odesláno Pondělí, 11. září 2006 - 23:45:19   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Honzík: ve Švýcarsku nikdy neměli tak hustou železniční síť jako je v ČR. I kdyby se zrušily všechny tratě, o kterých jsem si to byť jen na chvíli pomyslel, tak pořád budemu mít hustší síť než je ve Švajcu.
Kromě toho jste mi pořád nevysvětlil, proč díra u u kolejí má přednostnější právo na celotýdenní VHD, než velká obec daleko od dráhy.
Myšlení v souvislostech je pro Vás zřejmě dost těžká diciplína. (Když Vy provokovat mě, tak já Vás taky.)
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 25638
Registrován: 4-2003


Odesláno Pondělí, 11. září 2006 - 23:50:29   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dokonce i pravidelný vlak do Stožce (nebo se říká na Stožec?)

Snad do Stožce, ale jist si tím plně nejsem.


odvozit lyžaře a turisty busem se taky dá, v Krkonoších a Jizerkách je to naprosto běžné. Nevidím ovšem důvod vozit je busem, pokud jich je opravdu hodně, a jde to vlakem s podobnou jízdní dobou.

Asi by to minimálně nebylo levnější. Ale hlavně - je třeba provozovat jednoduchý pochopitelný systém, ne cosi s x výjimkami a různými kombinacemi. Proto si myslím, že je lepší tam celoročně jezdit v základní šíři motorem a v daných odbobích spoje přidat a posílit. To by u autobusu způsobovalo velké náklady navíc.
To vše ale za stavu, kdy železniční vozidla jsou a není tedy problém přihodit odkudsi ze zálohy vlek, nebo na léto vytáhnout bardotku a postavit velkou soupravu. To jednou sončí a pak bude situace jiná.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova

World Jumping Day: www.worldjumpday.org
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 25639
Registrován: 4-2003


Odesláno Úterý, 12. září 2006 - 00:00:25   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Trať bohužel turisticky atraktivní oblast jen "štrajchne". Osobně jsem se letos párkrát vyskytoval v Bakově při odjezdu/příjezdu vlaku na Kopidlno a vždy to byla bída (do 5-ti lidí).

Čemuž se ale nejde při stávající nabídce vůbec divit.
Jde mi o to, zda by se v létě nedalo tam provozovat nějaký systém, který by využívaný byl, stávající tratě (ne spoje) oblast obsluhují poměrně slušně, minimálně 064 a 041 musí mít na mnohem více, než co tam potkáme dnes. Možná by stačilo pro začátek tam v létě jezdit s nějakým přímým vlakem z/do Prahy. Turisti tam jsou, ale dostávají se tam zatím jinak , což ale plně odpovídá poměrně ubohé nabídce; většina jich nejspíš ani netuší, že se tam nějaký vlakem jede.

Jak moc jsou ty tratě (ne)vhodné pro ZDO nechci soudit.

Sedlačanku jsem zmínil jen tak, že jsem ji zrovna dneska viděl; jen jako jeden z údajů
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova

World Jumping Day: www.worldjumpday.org
Darkwizard
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5
Registrován: 5-2006
Odesláno Úterý, 12. září 2006 - 10:01:31   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

podle ŽM 08/06 by měli pokud se stihnou udělat všechny zkoušky jezdit Taurusy na 3 nových párech rychlíků z Vídně až do Brna a v průběhu roku pak i na EC Praha - Videň až do Prahy
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 567
Registrován: 6-2005


Odesláno Úterý, 12. září 2006 - 10:10:50   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bručoun:

Koneckonců, sečtěte někdy počet lidí, kteří v Březnici jen přestoupí od Příbrami a jedou až do Rožmitálu

To je dost pádný argument, který musím ze svých dvou letošních cest bohužel potvrdit.

Prodloužení 204: ekonomický nesmysl. Vím o několika desítkách potřebnějších investic do železnice, a ani na ně nejsou peníze.

Vy jste si nevšiml toho smajlíku?
PER ANGUSTA AD AUGUSTA.
Přes věci trudné k věcem vznešeným.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 839
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 12. září 2006 - 10:32:49   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

064 - ono to vede Českým rájem. A ten je docela prapodivný. Davy lidí qěten červen, pak třeba v červenci skoro nic, davy zase v září. Základní předpoklad je ten, že vlaky na 064 nebudou trčet v Bousově (čekáním na to že někdy přijedou 2 ks po 063...) a že budou mít přípoje v Libuni. Letos třeba nejde jet z Lomnice vlakem ani do JC ani do MB neb v Libuni se hnije i hodinu. Dokud jezdily vlaky durch tak frekvence byla a v letní víkendy byla i souprava 810+010+010+810 skoro 100%. Taky přípoje v Bouleslavi z/do Prahy se hodí a taky nejsou jevem běžným. Hlavně je to každej rok naprosto jinak což asi nemálo substrátu odradí.
Pro ZDO má význam minimálně úsek MB -Sobotka. Asi až do Mladějova a když už tam tak až do Libuně. Pro ZDO bude asi nejslabší Libuň - Lomenice.
Zzz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 490
Registrován: 12-2004
Odesláno Úterý, 12. září 2006 - 16:19:49   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Na zelpage je možnost prohlídnutí GVD 88/89.
Myslel jsem,že na 063ce byl za komárů silnější provoz os.,ale vypadáto,jakoby "dožívala" už tenkrát.
Dejvice
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 958
Registrován: 8-2005


Odesláno Úterý, 12. září 2006 - 16:35:33   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

064 - Určitě by se měla zlepšit nabídka, aby se zjistilo, jak je na tom. Bylo by potřeba eliminovat postávání v Bousově/Sobotce/Mladějově, projíždět zastávky s obratem cestujících 0 ks a možná i zauvažovat o zlepšení technických parametrů trati a vozidel. Osobně bych tuto trať v současném stavu těžko využil i pro dovoz do Českého Ráje, protože bych raději jel na kole ( možná i pěšky) z Bakova, Mnichova Hradiště, Libuně, Jičína, případně z 041. A ve všední dny (zvláště v zimě) je úsek Sobotka-Lomnice provozovaný opravdu jen "pro krásu"...

Hostivice-Rudná - zde jezdí spoje opravdu jen kvůli šotoušům...

Bus linka Příbram-Olbramovice -
Honzík Honzík Honzík
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.42.139.45
Odesláno Úterý, 12. září 2006 - 16:43:06   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bručoun: Abychom se mohli chlubit nejhustší železniční osobní dopravou přeci.
Dyť tam jinam ty autobusy můžou jezdit, po jiné trase, kde nevede vlak. A tam kde vede vláček, tak tam ne.
Zzz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 492
Registrován: 12-2004
Odesláno Úterý, 12. září 2006 - 17:35:33   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

3xHonzík:Jsi provokatér,nebo jen nemužeš pochopit některé se zde dokola opakující věci.Pokud jsi žákem 6 třídy základní školy,tak jako bych nic nenapsal...
Dejvice
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 959
Registrován: 8-2005


Odesláno Úterý, 12. září 2006 - 18:13:59   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

3xHonzík: Dyť tam jinam ty autobusy můžou jezdit, po jiné trase, kde nevede vlak. A tam kde vede vláček, tak tam ne.

A tady někdo navrhuje vést autobusy přesně tak, jak vedou koleje? Ne, ani tu nikdo nenavrhuje vést busy a vlaky po stejné trase souběžně. Prostě jen některé tratě jsou trasovány natolik pro osobní dopravu nevhodně, že je tu zbytečné udržovat provoz. Je prostě levnější a pro obyvatele danné oblasti výhodnější vést bus po nejvhodnější možné trase, která je shodná s hlavním přepravním proudem na úkor PRÁZDNÉHO vlaku, který neobslouží prakticky NIC. A hlavně by sis měl ujasnit smysl veřejné (regionální) osobní dopravy!

Diskusní skupiny | Poslední den | Poslední 4 dny | Stromové zobrazení | Vyhledávání | Seznam uživatelů | Nápověda | Program Credits Administrace