K-report
 

Archiv do 10.září 2006 Odhlásit | Diskusní skupiny | Vyhledávání
Moderátoři | Registrace | Editace profilu

Diskuse K-report » Železnice » GVD připravovaný » Staré archivy » Archiv do 10.září 2006 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1796
Registrován: 8-2004


Odesláno Středa, 06. září 2006 - 14:04:33   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dále, já nebrečím nad Týništěm, ale nad Náchodem, který míval solidní přímé spojení Náchodským primátorem. Momentálně to sice není špatné, ale podle mě chybí to přímé (nejen z Prahy, ale i z HK). Třeba by se mohli střídat spoje do Trutnova a Náchoda s ostrými přípoji ve Starkoči na druhý směr.

ad Lysá:
Mě by se líbilo v okolí Prahy více Sp vlaků. Nejen do Lysé (a Nymburka a Poděbrad), ale i do Benešova, Berouna,.. Pokud ale nejsou, považuji zastavování R za žádoucí ( i přesto, že to není řešení ideální).
Vzhledem k tomu, že stejně v rámci zachování taktu s těmi pár vlaky, které v Lysé staví, k žádné časové úspoře nedojde, nevím, co tomu brání.
Není týden ten, abys nepotkal blbce každý den.
Bručoun
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.146.6.116
Odesláno Středa, 06. září 2006 - 20:18:33   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Hroch: ad Štětí: vzhledem k tomu, že vlakové nádraží je asi 1 km od autobusového nádraží a rozdíl v jízdních dobách busu a vlaku do Prahy je asi 30 min., tak je možné, že bude vlak trochu využíván i bez návazného busu. Jinak souhlasím, že se vlak a bus má koordinovat a že je šílená blbost, když se na koordinaci kašle.

ad Trutnov: když vezmu v potaz, že hodinový takt střídavě Os a R na jednokolejce neumožňuje vložení rychlíkové posily, tak bych to s těmi časovými polohami neviděl špatně. Rekreační časové polohy ráno z Prahy jsou podle mně zcela OK. Těžko někdo pojede do Krkonoš vlakem na jeden den. Čili 8,11 a 10,11 z Prahy vyhovuje. Zpět z Trutnova ve 14,40, 16,40, 18,40, to je taky dobře.
Odpoledne z Prahy poslední v 16,11 je pro většinu dnů v týdnu taky dobře. Protože přímý vlak v 18,11 by mimo pátku byl z Hradce asi téměř prázdný. Čili móóžná je chyba, že nejsou v pátek přímé vozy Praha 18,11 - Trutnov 21,20.
Taky je škoda nenávaznosti na Prahu u vlaku v 5,18 z Trutnova. Když ale vezmu v potaz fakt, že tím vlakem většina jede jen do Hradce, a že příjezd do Hradce 6,35 je nejdřívější smysluplný, tak nevím, jak bych tu návaznost zavedl.
Shrnuto, zásadní problém tam nevidím.

ad délka souprav: jste si jistý, že z Prahy až do Trutnova pojede vždy 4-5 vozová souprava? Já bych hádal, že se ty soupravy budou při přepřahání v Hradci krátit poněkud víc.

ad Primátor a Krakonoš. Problém je v tom, že v současnosti lze reálně zajistit rychlé spojení Poděbrady-Praha a Nymburk-Praha jedině rychlíkem. Díra v taktu pro tato dvě města je krajně nežádoucí. Vlak navíc může narážet jak na současnou kapacitu Libeň-hl.n., tak na fakt, že by chvíli po sobě jely dva sotva polovytížené vlaky. Maximální zkrácení JD obyčejných R a žádné Ex tedy považuju za nejlepší ze všech nyní reálně možných variant.
Bručoun
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.146.6.116
Odesláno Středa, 06. září 2006 - 20:22:40   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

"Podle dnešní mfdnes(HK) nebude zastavena os. doprava v GVD 2007 v kladiva na Dolní Bouzov-Kopidlno,tudíš se nebude ani zavádět autobusová linka jako náhrada za tuto trať"

To je myslím špatná zpráva. Pár řvounů zvítězilo, a většině se kvůli tomu nezlepší spojení.
471015
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 104
Registrován: 6-2005


Odesláno Středa, 06. září 2006 - 23:16:21   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

To se na trati Bakov - Kopidlno dá ještě něco škrtat? Takhle to tam je už dost zkrouhnutý a ještě to víc omezit ... No podle mě jde tak o roční odložení popravy této tratě.
Poslouchám www.danceradio.cz.
Zzz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 488
Registrován: 12-2004
Odesláno Čtvrtek, 07. září 2006 - 17:16:18   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bručoun:To vypadá na vítězství paniky,kterou u většiny tratí aspirujících na nějaké omezení vyvolávají především soudruzi z OSŽ.
Radní v Hradci se lekli stejně jako loni jejich kolegové ve St.č.kraji.
Tam ovšem ani nenevěděli co vlastně ruší,kolik kde doopravdy jezdí lidí a co by bylo nejlepší do budoucna.

OREDO má konkrétní a podle mě v našich podmínkách docela solidní vizi o dop.obsluž.,která navíc podporuje jak bus tak vlak dopravu,i když je jasné,že k nějakým omezením jednoho druhu v určité relaci může dojít.
Jenže,oni se pořád blíží nějaké ty volby....
Bručoun
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.146.6.116
Odesláno Čtvrtek, 07. září 2006 - 20:19:42   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Zzz: Přesně tak. Na nezrušení os. dopravy na trati nejvíc doplatí (nepolepší si) lidi z Libáně, kterým dosavadní busy jezdí jednou za uherák a na vlak to mají opravdu fest daleko.

ad Oredo: dokonce si myslím, že Oredo postupně buduje nejlepší IDS v celé ČR. Jen nevím, zda při dosavadním tempu stačí pokrýt celý kraj před r. 2020. Je ale pravda, že kvalita a rychlost se spolu občas nesnesou.
Honzík Honzík Honzík
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.42.139.45
Odesláno Čtvrtek, 07. září 2006 - 23:50:30   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bručoune, já myslím i jiné tratě. R staví v Nepomuku a to má jen 3300 lidí, takže méně než Zdice a Velký Osek.
Dále je tam přestup, který bude zničen. Lidi jezdili R do Zdic na další vlak a na nádraží bejvalo víc lidí než v Hořovicích. Takže pojedu R z Příbrami do Zdic a dále osobákem do Plzně. Tak takhle by nejel ani mentál a prostě nepojede.
Zbiroh. Vždycky když jsem jel bylo tam dost lidí na nástup a dost vystupovalo.
Do vybudování koridoru R nebude rychlejší než bus, takže R je plný i díky Zdicím, Zirohům a dalšími. Takto bude více vozit vzduch. 3 minuty s průměrným zpožděním u ČD jsou 0 vteřin pro normální lidi. Nikdo nepřesedne na vlak díky zkrácení jízdy o 3 minuty, to by se musela zkrátit o 30 minut. Žijte reálně. Pokud něco jede přes 1/30 tak mě 3 minuty sem tam neovlivní.
Honzík Honzík Honzík
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.42.139.45
Odesláno Čtvrtek, 07. září 2006 - 23:55:47   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A ke Zbirou. Ti kteří jezdili rychlíkem vám osobákem nepojedou, přesednou i jenom ze vzteku na bus, pokud nemají auto. Když vlak jede 27 minut a nebo 33 minut. Tak je to pro nás jízdní doba půl hodiny. Takhle se běžný cestující baví. Jede to půl druhý hodiny, půl hodiny, asi hoďku. A ne jede to 27minut 33minut, 1h 33minut, 1h 30minut.
Výsledek i u HK Praha bude. Nikdo ve vlaku nepřibude a ti kteří jezdili z těch míst, kde nebude stavět ubydou. To je celý výsledek. "urychlování".
Jak říkám urychlení pro cestujícího začíná 30minutami u těchto vzdáleností a ne 3 minutama.
Nuts
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 688
Registrován: 9-2003


Odesláno Pátek, 08. září 2006 - 07:47:00   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

3 x Honzík: Tak tak!
Z nejhoršího jsme uvnitř!
Milanm
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 543
Registrován: 9-2005
Odesláno Pátek, 08. září 2006 - 09:50:24   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tak když už chcete za každou cenu stavět ve Zbirohu, tak potom logicky by se mělo stavět taky v Dobřichovících, Řevnici, Mýtě a Holoubkově...ty mají oproti Zbirohu dráhu přímo "za zadkem" a nejsou zrovna tak malá a taky jim tam staví jen Os. Proto mě by se líbilo, kdyby ve Zbiroze zastavoval třeba jen každý druhý rychlík. Určitě bych tam nestavěl s Mnichováky a Vysočinou apod.
Bručoun
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.146.6.116
Odesláno Pátek, 08. září 2006 - 12:30:18   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

v Nepomuku a to má jen 3300 lidí, takže méně než ... Velký Osek.

Jste si jistý? Já ano, ale opakem.

Trasa Plzeň-ČB není nijak exponovaná, kromě Strakonic (a Písku v blízkosti) na ní není žádné větší město. Mnoho vlaků má chronické problémy s vytížeností. Konkurenční přímé spojení z Plzně až do ČB téměř neexistuje. Takže v daném případě je vhodné v Nepomuku stavět, i když jde jen o malé městečko a přípoj do města jen o málo většího.

ad Zbiroh: do busu směrem na Prahu ve 3/4 případů nikdo nepřesedne, to Vám můžu fakt garantovat .

Pokud jde o systémově vhodné spojení Zbiroh-Praha, tak by to byly zrychlené osobní vlaky. Z Plzně do Berouna by jely jako plně zastávkové, z Berouna pak bez zastávky až na Smíchov a hl.n. V ranní špičce do Prahy, a asi i odpoledne z Prahy, v hodinovém taktu. Zbytek dne a víkend nejspíš v dvouhodinovém. Na tyto vlaky by bylo vhodné navázat přípoje Rakovník-Beroun a Písek-Příbram-Zdice.

Pokud obdobné vlaky chybí, tak je to problém. Rychlíky jsou ze své podstaty určené na delší vzdálenosti a pro spojení mezi spíš většími městy. Není příliš vhodné, aby suplovaly spojení do městeček typu Zbiroh (pro nezasvěcené: asi 2500 obyvatel, 4 km od stejnojmenné stanice).

Pokud by se ukázalo jako trvale nemožné zavést zrychlené vlaky aspoň několikrát denně, tak by asi nejvhodnější bylo po dohodě mezi kraji propojit spoje Zbiroh-nádraží a Hořovice-Cerhovice, vybrané spoje tím pádem prodloužit, a udělat přípoje na rychlík v Hořovicích. Do Drozdova by se mohla náhradou prodloužit linka ze Zdic. Eventuelně organizačně jednodušší varianta prodloužit do Zbiroha spoje přes Drozdov a zavést víkendový provoz.

ad Zdice: ve Zdicích do R směrem na Prahu nastupují téměř výhradně lidi z vlaků od Příbrami. Jít z města na nádraží, to mezi místními není oblíbené. Čili jde jen o přípoje, nikoli o město jako takové.
Bručoun
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.146.6.116
Odesláno Pátek, 08. září 2006 - 12:33:46   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

"Není příliš vhodné, aby suplovaly spojení do městeček typu Zbiroh (pro nezasvěcené: asi 2500 obyvatel,"

Raději upřesním, než mě někdo napadne: Není příliš vhodné, aby rychlíky ze stotisícových měst do ještě větších měst suplovaly spojení do městeček typu Zbiroh ... 2500 obyvatel)
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 546
Registrován: 6-2005


Odesláno Pátek, 08. září 2006 - 13:11:30   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

i když jde jen o malé městečko a přípoj do města jen o málo většího.
Já jen doplním, že to o málo větší město je dvakrát větší než Nepomuk .

(Příspěvek byl editován uživatelem Mibl.)
PER ANGUSTA AD AUGUSTA.
Přes věci trudné k věcem vznešeným.
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 25493
Registrován: 4-2003


Odesláno Pátek, 08. září 2006 - 18:54:13   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Happy:
ČD jsou totiž rády,že kvalitně pokryjí koridory a na zbytek se tak nějak stále zapomíná.Obnova vozového parku jde více než pomalu.Stále se vyskytují vozy B250 a Bg(zelený sajrajt).

Ani na koridorech se nedá o kvalitě moc mluvit. Pokud někde jezdí rychlíky, kterým už moc nechybí, tak snad mezi Budějcema a Plzní, tam už by stačilo eliminovat vliv výluk, které dělají z JŘ cár papíru

B250 a Bg už jezdí převážně jen na posilách - budete snad radši, když se ty posilové vlaky zruší? Moc jiných řešení totiž není, na posilácích vždy bude jezdit pouze to, co zbude (zbude-li vůbec něco)...
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova

World Jumping Day: www.worldjumpday.org
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 25494
Registrován: 4-2003


Odesláno Pátek, 08. září 2006 - 18:58:48   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nechápu, proč se zde stále řeší Zdice, kde se v případě přípoje z/na trať 200 stavět BUDE. Zbiroh (nebo jiné stanice) nemohu soudit, ale možná by se tam mohlo zastavit v případech, kdy se projedou Zdice, aby byl pokoj (zejména) a jakés takés spojení existovalo (kdo chce vlakem, tak mu to stačit nejspíš bude).
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova

World Jumping Day: www.worldjumpday.org
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 25496
Registrován: 4-2003


Odesláno Pátek, 08. září 2006 - 19:09:28   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mnoho vlaků má chronické problémy s vytížeností.

Záleží, co od těch vlaků chceme. Dá se říci, že kdyby to měly být „opravdové” rychlíky (tedy neřešit lokální potřeby), tak většinou bude stačit souprava AB+BDbmsee+Bp (AB+BDbmsee+Bmee). Ale budeme muset řešit špičky (pátky, neděle, prázdiny) a mimo 190 (zejména směrem na Brno) to bude zase málo, a to skoro celoročně.
Takže se mi jeví lepší řešení, kdy vlaky jezdí v základu pětivozové (AB RIC+BDbm(r)see RIC+3×Bmee RIC, AB+BDbmsee+B255+2×Bp) a řeší i ty lokální potřeby (Nepomuk (+Blatenka), Písek přestupem v Ražicích (příp. v Protivíně na Budějce), Vodňany přestupem v Číčenicích, letos i ještě Zliv).
Takže ve výsledku je většina vlaků vytížena někde mezi 40 a 80 %, díky menší kapacitě budějckých souprav (oddíly s pouze šesti místy) bývá i R 760 a R 765 vytížený víc než dobře i u Budějc (u Plzně za Nepomukem bývá zejména R 760 plný až moc).

PS:
Mohl byste se mi ozvat na mail?
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova

World Jumping Day: www.worldjumpday.org
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1804
Registrován: 8-2004


Odesláno Pátek, 08. září 2006 - 20:01:30   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bručoun:
Rekreační časové polohy ráno z Prahy jsou podle mně zcela OK. Těžko někdo pojede do Krkonoš vlakem na jeden den. Čili 8,11 a 10,11 z Prahy vyhovuje. Zpět z Trutnova ve 14,40, 16,40, 18,40, to je taky dobře.
Ačkoliv sám bych na jeden den takto také nejel, už jsem takové zažil. I přesto si myslím, že časy 10:11 tam nebo 14:40 zpět jsou dost zbytečné. O pracovních dnech ani nemluvě. O kladívkách možná bude vytíženější ten ve 14:40, ale zase ten večerní bude dost skomírat. Ono i ty v 6:11 nebo 8:11 z Prahy na tom nebudou v pracovní dny moc dobře.
Ve většíně zmíněných případů to bude frekvence tak maximálně na 2 vozy. I kdyby nakrásně nějaké vozy v HK odvěšovali, tak jak myslíte, že je souprava 749+2-3xzelený rentabilní?

ad Primátor a Krakonoš:
Jediný problém v současnosti vidím v NS, což ovšem neznamená, že musím být jejich rušením nadšen. Mmch Váš oblíbený Nymburk o nic nepřicházel, bo ty vlaky, jak známo, jely mimo takt.

3x Honzík: Tak, tak.

Ještě Bručoun:
Raději upřesním, než mě někdo napadne: Není příliš vhodné, aby rychlíky ze stotisícových měst do ještě větších měst suplovaly spojení do městeček typu Zbiroh ... 2500 obyvatel)
To sice vhodné není. Stejně tak ale není vhodné nechávat tyto "městečka" plně na bedrech osobákových spojení delších o desítky minut. Vím, že zrychlenky by bodly, ale prostě když nejsou, považuji zastavování R za opodstatněné a vhodné.
Není týden ten, abys nepotkal blbce každý den.
Bručoun
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.146.6.116
Odesláno Pátek, 08. září 2006 - 21:36:28   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Hroch: ještě nedávno jste se dost rozčiloval při představě, že by měly všechny R taktově zastavovat v Hořovicích. Tak to té obhajobě Zbiroha moc nerozumím, když je třikrát menší. Mimoto netvrdím, že se tam má zastavování hned zrušit.

Rokycany, Hořovice, Beroun, i to už je víc, než je pro spojení Plzně s Prahou zdrávo. Jinak to přitom reálně vyřešit nejde. Asi by se daly vypustit i Hořovice, kdyby jezdily opravdu pravidelně zrychlenky či spěšňáky. Na lidi totiž příliš časté zastavování působí negativně, zejména v případě, když busem je to bez zastávky a po dálnici autem co by dup. Jako cílový stav taktových zastávek R Plzeň-Praha bych nejraději viděl Rokycany-Beroun-Smíchov, ostatní řešit taktovými zrychlenkami.
V takovém případě už jde určitě o úsporu 6 minut, i když je to až v druhé řadě za pocitem, že nesedím jen v takovém lepším couráku.
Bručoun
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.146.6.116
Odesláno Pátek, 08. září 2006 - 21:49:40   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin zlivský: "Takže se mi jeví lepší řešení, kdy vlaky jezdí v základu pětivozové (AB RIC+BDbm(r)see RIC+3×Bmee RIC, AB+BDbmsee+B255+2×Bp) a řeší i ty lokální potřeby"

Lokální potřeby se zas tak moc neřeší, vynechává se Plzenec, Blovice, Protivín,zast. a Zliv. Je jasné že by se pak nestíhal takt, čili toto bez zvýšení traťové rychlosti celkem nehrozí.
Ovšem teprve tyto zastávky by R na 190 plně přizpůsobily potřebám v dané relaci. (S tím, že v ranní špičce by se musel Plzenec směrem do Plzně projet kvůli kapacitě soupravy.) Pak by z toho byl de facto takový pěkný Sp a měly by smysl proklady s osobákama do přibližného, velmi slušného taktu. Neboť kolik lidí jede z Budějovic až do Plzně, že. I když, můžu se plést, třeba frekvenci Plzeň-Budějovice podceňuju.


Hroch: ad Trutnov: Vy si myslíte, že přímé vlaky za zkoušku nestojí, já že stojí. Ono se časem ukáže. Bude to chtít čas, trpělivost a doladění detailů. V trasách Trutnov-Praha i Trutnov-Hradec se jedná o zbrusu novou nabídku celkem rychlého spojení, minimálně 40 let tam vládly autobusy. Považoval bych za mimořádně nešťastné tenhle pokus zcela zrušit po jednom nevydařeném období. To, že bude použitelný vlak z Trutnova jak do Hradce, tak do Prahy, zatím nikdo neví. Takže by to chtělo 2-3 roky čekat až se to rozkřikne, ladit detaily, a teprve pak bych to případně típnul.


ještě doplnění ad Zbiroh: při stejné logice by obyčejný R na 010 zastavoval přinejmenším: Praha-Libeň-Český Brod-Pečky-Kolín-Týnec-Chvaletice-Přelouč-Pardubice-Moravany-Choceň-Ústí-Třebová-Rudoltice-Zábřeh-Mohelnice-Červenka-Olomouc.
A na 220: Praha-Říčany-Čerčany-Benešov-Bystřice-Olbramovice-Votice-Tábor-Sezimák-Planá-Soběslav-Veselí-Zámostí-Budějovice.
A to jsem vynechal Úvaly a Mnichovice, které by byly už příliš absurdní.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 549
Registrován: 6-2005


Odesláno Pátek, 08. září 2006 - 22:21:52   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

vynechává se Plzenec, Blovice, Protivín,zast. a Zliv

Stavět v okrajových částech dne a v sedle ve Zlivi (která je ve vatovaném úseku) a v Blovicích, bych si představit uměl. Protivínskou zastávku snad jedině jako náhradu Protivína za předpokladu přesunutí přestupních vazeb z 200 do Číčenic, ale obé rozhodně nikoliv. O přínosu zastavení v Plzenci bych ale velmi pochyboval, převažovala by frekvence do Plzně a nejspíše by docházelo k přeplňování vlaků, zvlášť když časová úspora proti osobáku by byla velmi malá. To se nápadně podobá kauze Lysá.

Neboť kolik lidí jede z Budějovic až do Plzně, že. I když, můžu se plést, třeba frekvenci Plzeň-Budějovice podceňuju.

Kupodivu těch lidí zase tak málo není.

Současné zastavovaní ale považuji (snad s vyjímkou přidání zastavení ve Zlivi a Blovicích u vybraných rychlíků) za vhodně zvolené a 190 je tak díky rychlosti svých rychlíků ve všech důležitých relacích rychlejší než auto.
PER ANGUSTA AD AUGUSTA.
Přes věci trudné k věcem vznešeným.
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 25507
Registrován: 4-2003


Odesláno Pátek, 08. září 2006 - 22:43:38   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Měl jsem raději napsat, že je alespoň zčásti (nebo také) řeší.
Problém ale vidím (a vše tomu zatím nasvědčuje) úplně jinde, v koncepci MD, která další zastavení rezolutně nepřipouští (docela by mne zajímal cíl takové koncepce, možná mi něco uniká).
Padnout mělo i zastavování v Ražicích, což by znamenalo kalamitu, protože už teď je z Ražic do Strakonic v kritických časech „vyprodáno” a osobáky z Písku by se tam procpaly jen těžko, o vyšší potřebě vlkm a náležitostí radši ani nemluvím.
Delší JD by nevadila (na jih od Katovic, kde se křižuje, zaručeně; nahoře do toho tolik nevidím, asi by to tam problémy způsobilo, tedy minimálně zrychlení průjezdu Pačejovem se hodí). U Budějc by byl naopak pozdější příjezd a dřívější odjezd pro lokální dopravu prospěšný (třeba přijíždět 59 a odjíždět 01).
Naopak, rychlíky nesmí stavět ani tam, kde stejně srojí z dopravních důvodů - příkladem můžou být 79x a Čejetice, kde je třeba odvézt odpoledne lidi, ale není čím, protože rychlík tam nesmí otevřít dveře (a ze soupravy 842+042 se opravdu vylézt jinak než oknem nedá...) a osobák se do toho úseku už nacpat nedá.
Dalším případem jsou R 89x, které mají z Písku do Budějc neskutečně nafouknutou JD (z Písku do Protivína delší JD jak osobák, co ale dvakrát staví, v Protivíně pobyt, ve Zlivi stojí sudý občas skoro 5 minut), takže je trestuhodné, že minimálně ty sudé projíždí Dívčicemi bez zastavení a pak tu trčí a čekají na osobák od Budějc.
A ještě horší je, že kvůli tomuto bude z Dívčic do Zlivi zaveden před Bezdrevem osobák (motor od netoličky), kterej pak bude muset pak honem zpátky (strojově), aby udělal přípoj od Os 8006, s nímž ten rychlík křižuje. To je naprosto nehorázné vyhazování veřejných financí (a nedostatkových vlkm) z okna! Vzhledem k aktuální „rezervě” vlkm by těch pár kilometrů mohlo klidně znamenat např. osobák alespoň z Písku do Protivína místo zrušeného Os 8061.

Opravdu by mne velmi zajímalo, co touto koncepcí MD sleduje a snad se to někdy dozvím(e). Ještě tak nějak jsem ochoten překousnout, že je snaha se moc necourat s těmi Plzeň - ČB, ale tady se stojí stejně, takže tento důvod zcela a bez náhrady padá (zejména u těch Čejetic).
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova

World Jumping Day: www.worldjumpday.org
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 25508
Registrován: 4-2003


Odesláno Pátek, 08. září 2006 - 22:55:55   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mibl:
Když bych vynechal i Budějce - Strakonice, tak si myslím, že by to opravdu bylo sotva na ty tři vozy (spíš dva), se Strakonicema tak akorát. Samozřejmě pouze v základu, viz výše. Zde opravdu vyhovuje vícefunkční model, kdy se dá vozit více vozů a je tedy i vhodná rezerva.

Zliv by nesměla být ve špičce (tedy v žádném případě vlaky 662 - 666 a 661, 663 a asi i 665, leda pouze o víkendu, váhám i u 669, ten spíš bych asi taky radši nechal v sezóně pro Hlubokou), jinak by to bylo rozumné.
U Plzně (Blovice) bych to viděl podobně (ale tam spíš střílím, znám to tam jen velmi povrchně). Plzenec - tam asi jen s vysloveně okrajovými rychlíky. R 765 je plnější, než by se dalo čekat, ale věřím, že zastavování ve stylu býv. Sp 1967 by na škodu nebylo.

Protivína zastávka - rychlíky ani omylem. Sice není nádraží v optimální poloze, ale nikam to není extrémně daleko. Opravdu pouze a jedině v případě, že by se tím nahradilo zastavení na nádraží. Už takhle má Protivín spojení zcela nadstandarní, snad nejlepší v celém kraji.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova

World Jumping Day: www.worldjumpday.org
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 550
Registrován: 6-2005


Odesláno Pátek, 08. září 2006 - 23:17:28   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martine, on dost zásadní problém může být v nekomunikaci objednavatele (nebo lépe u nás neexistujícího koordinátora) regionální dopravy s MD. Na MD tak z jihu Čech dorazí pouze připomínky od dopravce, které nemají tak velkou váhu, jako kdyby byly od kraje.

Plnost R765 mě taky docela udivuje, ale v Blovicích by jej smysl zastavovat mělo (v tuto hodinu nejede osobák z Plzně).

ale věřím, že zastavování ve stylu býv. Sp 1967 by na škodu nebylo.
Vím, že takt není všespásný, ale do Katovic a Strakonic by R 765 měl dojíždět v taktové trase, kvůli křižování a přípojům.

A k Protivínu: na víc než jedno zastavení nemají a nebudou mít nárok. Do budoucna vše ale směřuje k přestupním vazbám spíše v Číčenících (osobák jedoucí před R do ČB), takže zastavení v Protivíně na nádraží by nebylo nutné kvůli přestupu a pak je otázkou, kde je v Protivíně vhodnější stavět. Neznám to to tam tolik, abych to uměl posoudit.
PER ANGUSTA AD AUGUSTA.
Přes věci trudné k věcem vznešeným.
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 25513
Registrován: 4-2003


Odesláno Pátek, 08. září 2006 - 23:30:31   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Omlouvám se, na Strakonice jsem s R 765 zapomněl (opět :-().

V Protivíně je jednoznačně z hlediska města vhodnější zastávka. Sice je také na kraji města, ale na tom druhém, kde je něco jako centrum a mnohem více zástavby (nehledě na ten rozvíjející se „přílepek” za kolejema směrem na Tlemelín).
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova

World Jumping Day: www.worldjumpday.org
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 552
Registrován: 6-2005


Odesláno Pátek, 08. září 2006 - 23:43:06   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A mají v Protivíně na zastávce dost dlouhý perón?

Jinak si nemyslím, že by to byla aktuální záležitost, znamenalo by to nutnost protáhnout některé osobáky z 200 do Číčenic (k Junáku a k R 761) a tedy nárůst vlkm.
PER ANGUSTA AD AUGUSTA.
Přes věci trudné k věcem vznešeným.
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 25516
Registrován: 4-2003


Odesláno Pátek, 08. září 2006 - 23:56:03   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Když se poseče, tak ano

Aktuální to ale opravdu asi nebude.
I když - přípoje na Plzeň máš ošetřený Ražicema a z Písku na Budějce by měl být přípoj na osobák, resp. rovnou přímý osobák.
Těch pár, co osobák nemá, by buď muselo přes Ražice, anebo by musely až na zastávku a pak zatáhnout zpátky do stanice - pro správnou fci přejezdu by musely před cestou zpět zajet za zastávku. (Ale oboje řešení se mi nějak moc nelíbí.)
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova

World Jumping Day: www.worldjumpday.org
Bručoun
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.148.9.125
Odesláno Sobota, 09. září 2006 - 01:14:09   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A kolik těch lidí, co jedou z Plzně až do Budějovic teda v průměru je? Jeden zpola obsazený vagón? Víc?
Párkrát jsem tuhle trasu absolvoval, a nebylo to ani těch půl vagónu, protože ze Strakonic do Horažďovic byl vlak prakticky prázdný.

ad Plzenec: Nejde o jízdní dobu. V relacích Lysá-Praha i Lysá-Nymburk je celotýdenně velmi slušný interval osobáků. To se o relaci Plzeň-Plzenec-Blovice-Nepomuk říct nedá ani ve snu. Kdyby rychlík stavěl v uvedených zastávkách, tak by mělo smysl udělat proklady á la trať 032, čímž by se ten interval značně vylepšil. Podle mě ta otázka zní, jestli by to nabouralo takt, a jestli by kapacitně stačila souprava. Taky je možné, aby stavěly jen vlaky, kde k přeplnění nedojde, což bývá právě v době nejmizernějšího intervalu.

ad Protivín: Dejme tomu, že pro trať 190 přijmu kritérium stavět s R v každém městečku (resp. na odbočce k němu) od cca dvou tisíc obyvatel. Což bych u 190, na rozdíl od 170, 220, nebo 300, klidně udělal. Takže to máme: ČB-Zliv-Číčenice-1.půlka Protivína (centrum=autobus.zastávka + cca 2000 obyv.)-2.půlka Protivína (opět cca 2000 obyv. + odb.na Písek)-atd. Ono to totiž z půlky Protivína je na zastávku 1,5 až 2,5 km, a naopak, z té centrální části zase okolo 2 km na stanici. Opět by šlo o možnost přibližných prokladů mezi R a Os. Kdyby R zastavil ve všech zmíněných zastávkách, tak pro nějakých 60-80% cestujících půjde o rozpůlení intervalu.

Nad celou tou mou úvahou ovšem visí otázka, do jaké míry jsou rychlíky vytíženy opravdu dálkovou frekvencí. Je-li dálková frekvence v průměru půl vagónu, tak by u většiny R mělo smysl stavět jako Sp a dovytížit je místní frekvencí. Protože už není kde ukrást cestující, to se už dávno stalo, busdopravci tuhle relaci prakticky zabalili.
Pokud by průměrný počet dálkových cestujících ale byl dva zcela plné vagóny (= čtyři zpola obsazené) či ještě více, tak je pitomost bavit se o dalších zastávkách.
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 25528
Registrován: 4-2003


Odesláno Sobota, 09. září 2006 - 02:07:01   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

To takhle jednoznačně nechci psát, ale ten skrzový základ (tedy berme krom ČB - Pz i Písek - Pz a osekejme jakékoliv špičky) by asi tak 50 - 100 lidí dal vždy. Možná u pár časových poloh ani to ne, většina ale ano, a u některých by bylo lidí spíše více. Úsek z Babin do Strakonic je na takové počítání vhodný, bohužel tam obvykle spím :-( (úsek ze Strakonic do Plzně mne moc nebaví), takže nějaké přesnější údaje nedodám.
Rozhodně to ale není relace, která by se bez těch „lokálních cestujícíh” obešla; závislá na nich je, a jestli si někdo začne hrát na 190 na rychlíky, tak je zahubí - současný stav je přijatelné minimum.

Navíc, minimálně na jihu ten časový prostor je už nyní, Hluboká ho zvětší už zanedlouho, výhledově i úseky okolo Ražic.

Dvakrát v Protivíně bych ale opravdu nestavěl, to už snad radši přidat Čejetice nebo Dívčice. Nic proti Protivínu nemám, ale na Budějce mají spojení luxusní (lepší jak třeba Tábor...) a na Plzeň už maximálně dvacet minut chůze (v případě zastavení na zastávce snad i z těch nejvzdálenějších koutů) tolik nevadí. U nádraží je průmysl a masiv I/20, zástavba začíná až později (pár baráčků kolem silnice, které mohou být rády, že pak je ještě město) a pak (od pivovaru dál) už je to blíže na zastávku.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova

World Jumping Day: www.worldjumpday.org
Milanm
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 546
Registrován: 9-2005
Odesláno Sobota, 09. září 2006 - 09:00:57   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

K zastavováni ve Starém Plzenci...
Jako Plzeňák si myslím, že by se zastavování Rychlíků v Plzenci moc neujalo, protože Plzenec má jinak velmi dobré spojení autobusem MHD a taky celkem dobré spojení ČSAD a Os vlaků v pracovní dny jezdí dostatek. Kromě toho ušetření JD oproti Os vlaku je minimální, celkem dost cestujících vystupuje nebo naopak nastupuje v Koterově a většina obyvatel Plzence, kteří jezdí veř. dopravou má Plzeňskou kartu a ta na R neplatí.
Nádražák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 29
Registrován: 3-2006
Odesláno Sobota, 09. září 2006 - 10:22:41   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Když už tu byla řeč o kvalitních vlacích na koridorech, myslím, že Ex 520/521 s vozy B, B 250 nebo Bc je na tom ještě hůř než většina posilových rychlíků :-(
Dejvice
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 939
Registrován: 8-2005


Odesláno Sobota, 09. září 2006 - 10:42:56   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Myslím si, že R Plzeň-ČB by měly primárně sloužit pro dálkovou přepravu, a tedy že by měly být ponecháno současné zastavování. Vozidlo by mělo být úměrné poptávce. Dokázal bych si tu představit el. desira (upravená pro dálkovou přepravu), v pátek a neděli odpoledne zdvojená. No a takt rychlíků by mohly doplňovat (alespoň v všední dny) Sp ČB-Zliv-Dívčice-Číčenice-Protivín zast.-Protivín-Písek a Plzeň-Plzenec-Blovice-Nepomuk-Horažďovice. Mimo to by byl v celé trase CD,CT 2-hod. interval Os, doplněný (v kladiva) 2-hod. intervalem Os ve stejných trasách jako zmíněná Sp. Jen to nějak nacpat na trať (nejlépe zdvoukolejnit Plzeň-Nepomuk a celou ČB-Protivín), vypsat VŘ na rychlíky a přemluvit kraje k zavedení Sp vlaků.
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 25534
Registrován: 4-2003


Odesláno Sobota, 09. září 2006 - 10:57:16   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jen to nějak nacpat na trať (nejlépe zdvoukolejnit Plzeň-Nepomuk a celou ČB-Protivín), vypsat VŘ na rychlíky a přemluvit kraje k zavedení Sp vlaků.

Už jen tohle je minimálně v dohledných deseti letech naprosto, ale naprosto nereálné. Jakési Sp vlaky by politicky prošly už nyní, ale pouze na úkor osobáků (tedy projíždět Zbudov, Záblatíčko, Milenovice, kde mohou být i za dvouhodinový takt více než rádi).
A dostatečná kapacita tratě je více než nutná podmínka. Už v současnosti (když těch vlaků až tolik nejezdí) jsou některé úseky vytížené více, než by bylo zdrávo, každá i menší mimořádnost má poměrně nepříznivý vliv na jízdu vlaků, ve špičce už není kam trasu nacpat.


Myslím si, že R Plzeň-ČB by měly primárně sloužit pro dálkovou přepravu, a tedy že by měly být ponecháno současné zastavování. Vozidlo by mělo být úměrné poptávce. Dokázal bych si tu představit el. desira (upravená pro dálkovou přepravu), v pátek a neděli odpoledne zdvojená.

Představit si lze leccos, ale tohle je zkrátka zbytečný luxus, na který peníze nejsou a těžko někdy budou. Navíc Desiro by stejně občas všem potřebám nestačilo, za Budějcema by bylo zcela k ničemu.

A ještě jednou, opravdu si zde nemá cenu hrát na rychlíky, těch lidí je prostě málo, ale víc jich těžko bude, mezi těmi městy o moc více lidí nemá zájem jezdit. Stačí, když nebude rychlík stavět na každé mezi a JD se vejde pod dvě hodiny. Sice by se to nechalo narvat pod hodinu a půl, ale lidí by se takovým vlakem více neodvezlo ani omylem.
Teď jsou rychlíky vysloveně nevytížené jen mezi Babinami a Strakonicemi, jinak jsou obvykle tak akorát, a jen v krátkých úsecích je obsazenost na hraně.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova

World Jumping Day: www.worldjumpday.org
Dejvice
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 941
Registrován: 8-2005


Odesláno Sobota, 09. září 2006 - 11:24:52   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin: Už jen tohle je minimálně v dohledných deseti letech naprosto, ale naprosto nereálné.

Možná je to zdvoukolejení nereálné - politicky neprůchodné, ale rozhodně by to byla inteligentnější investice než-li eletrifikace Velenických, novostavba ČB-Linz a dálnice od Budějic na jih.

Jakési Sp vlaky by politicky prošly už nyní, ale pouze na úkor osobáků (tedy projíždět Zbudov, Záblatíčko, Milenovice, kde mohou být i za dvouhodinový takt více než rádi).

Sp vlaky ČB-Písek (i jako náhrada za Os) ve 2-hodinovém intervalu by přinesly podle mě více cestujících v této relaci (konkurenceschopnější vůči busům). Stačilo by projíždět zastávkami, kde je obrat cestujících mizivý (tebou zmíněné zast. + Putim a Neřmaň, nevím jak je to v Hludoké a Radomilicích).

Navíc Desiro by stejně občas všem potřebám nestačilo, za Budějcema by bylo zcela k ničemu.

Pokud by stavělo jen Protivín-Ražice-Strakonice-Horažďovice-Nepomuk a u Plzně i Budějic jezdily navíc Sp vlaky, tak by jejich vytížení mohlo být optimální (v průměru více než 50%, za Budějicema ke 100%) a nová vozidla by se mohla jakžtakž splácet. Takové rychlíky podle mě nepustí i nadále autobusovou konkurenci na relace po 190-ce a navíc jsou stále velmi dobrou alternativou pro motoristy.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1807
Registrován: 8-2004


Odesláno Sobota, 09. září 2006 - 12:18:50   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bručoun:
ještě nedávno jste se dost rozčiloval při představě, že by měly všechny R taktově zastavovat v Hořovicích.
Ano, to přiznávám, že jsem někdy zhruba před rokem až dvěma říkal. Názory se ale vyvijí a prostě jsem mezitím mluvil s mnoha lidmi a uznal jejich argumety (,což se Vám asi ještě nestalo). Taktéž jsem nyní pro zastavování všech R (i Mnichováků) v Berouně - jedině, že by jely mimo takt.

Tak to té obhajobě Zbiroha moc nerozumím, když je třikrát menší.
Kde obahuji Zbiroh? Na něj nemám zatím zcela vyhraněný názor. Myslím, že tu je jistá podobnost se Štětím, na jehož řešení jsme se jakš takš shodli.

Mimoto netvrdím, že se tam má zastavování hned zrušit.
Super.
Mimochodem si myslím, že do dostavby koridoru včetně tunelů Beroun-Smíchov bude železnice hrát směrem na Plzeň až druhé housle a do znečné míry jí budou živit právě třeba cestující do/z Hořovic (,kterých mmch není až tak málo - hlavně ve špičce).
Není týden ten, abys nepotkal blbce každý den.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1808
Registrován: 8-2004


Odesláno Sobota, 09. září 2006 - 12:28:15   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bručoun; ad Trutnov:
Ono se tam přímé spojení z Prahy už pár let zkouší (od GVD 2002/3). Nevím, jak Vám mám ještě vysvětlit, že nejsem proti, jen bych přivítal jistou korekci časů. Jinak o víkendech - cca v 6 a 8 tam a v 16 a 18 zpět a jinak v prac. dny - zhruba dva spoje mezi 14 a 18 tam a ráno dva zpět.
Jsem ochoten to tedy vyzkoušet, doufám, že se mi v příštím roce naskytne příležitost ty vlaky použít a přesvědčit se. U zmíněnch výše mám ale fakt obavy, že 3 vozy budou až moc a tahat je těžkou lokomotivou je dobré leda pro fotiče.

ad doplněk:
Narozdíl od 170 si mylsím, že v relaci po 010 - 270 je dálková doprava proti busům jednoznačně ve výhodě. Na té 170 je třeba ty R "přiživovat" Hořovicemi, případně Zbirohem a Zdicemi.
Není týden ten, abys nepotkal blbce každý den.
Dejvice
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 943
Registrován: 8-2005


Odesláno Sobota, 09. září 2006 - 12:30:33   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Hroch: Do Plzně sice hraje železnice druhé housle, ale do Rokycan, Stříbra, M.Lázní, Chebu nikoli Myslím, že pro obsluhu Zdic a Zbirohu (do budoucna i Hořovic) by byly nejlepší již zmiňované zrychlenky.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 553
Registrován: 6-2005


Odesláno Sobota, 09. září 2006 - 12:32:45   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dejvice:
Jen to nějak nacpat na trať (nejlépe zdvoukolejnit Plzeň-Nepomuk a celou ČB-Protivín), vypsat VŘ na rychlíky a přemluvit kraje k zavedení Sp vlaků.

A jaká bude další pohádka? Tohle je prostě na současné infrastruktuře, při prioritách SŽDC i SFDI (resp. politickém zadání) a při současném přístupu krajských úřadů ale i dopravce v dohledné době naprosto nereálné.

Takové rychlíky podle mě nepustí i nadále autobusovou konkurenci na relace po 190-ce a navíc jsou stále velmi dobrou alternativou pro motoristy.

Tu tam nepustí ani ty současné. K přetažení automobilistů by pomohlo spíše další zkulturnění souprav (tedy náhrada B255 nějakým lepším oddílovým vozem a řazením lepších jedniček). A úplně nejdůležitější by bylo jezdit podle JŘ.

MZ:
Teď jsou rychlíky vysloveně nevytížené jen mezi Babinami a Strakonicemi
Jak které, ale zase tak slabé to není. Uvědomme si, že tyto rychlíky zajišťují spojení mezi dvěma zhruba stejně velkými městy a tedy je nelze srovnávat s R na 170 či 220 tedy nepřevažuje proud lidí z "venkova" do Prahy.

Klidně se dá stavět o něco více, ale ne o mnoho, neboť pak strakoňáci získají při cestě do Budějc dojem, že jedou lepším osobákem.

Na tomto rameni je otázkou i to, zda se případné zrychlení nemá spíše použít jako vata a tedy tím rameno stabilizovat.

Těch pár, co osobák nemá, by buď muselo přes Ražice, anebo by musely až na zastávku a pak zatáhnout zpátky do stanice

Anebo by jelo až do Číčenic, kde by byl přestup na R a dalo by se protáhnout do Vodňan (aspoň by byl přípoj od rychlíku).

Dojezd do ČB v LL:59 a odjezd v SS:01 by sice řešil regionální dopravu, ale tu by lépe řešilo zrychlení 197, takhle bys příliš šponoval Budějce.

Bručoun:
Opět by šlo o možnost přibližných prokladů mezi R a Os.
Na půlhodnivé proklady bych ani v Plzni ani v ČB v dohledné době nevěřil, obě města vypadají na jedny skupiny a to v celou.
PER ANGUSTA AD AUGUSTA.
Přes věci trudné k věcem vznešeným.
Dejvice
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 944
Registrován: 8-2005


Odesláno Sobota, 09. září 2006 - 14:14:06   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mibl: Tu tam nepustí ani ty současné. K přetažení automobilistů by pomohlo spíše další zkulturnění souprav (tedy náhrada B255 nějakým lepším oddílovým vozem a řazením lepších jedniček). A úplně nejdůležitější by bylo jezdit podle JŘ.

Však nepíšu nic jiného?! Ano, zachovat současné zastavování a zlepšit kulturu vozidel. Z toho, co jsem napsal není, samozřejmě vše realizovatelné v nejbližších letech, ale výhledově (do 2020?) bych si vývoj 190-ky tak nějak představoval.

A jaká bude další pohádka? Tohle je prostě na současné infrastruktuře, při prioritách SŽDC i SFDI (resp. politickém zadání) a při současném přístupu krajských úřadů ale i dopravce v dohledné době naprosto nereálné.

Zas taková pohádka to není. Stačilo by, kdyby se prostě názor dotyčných šéfíků změnil, že? (a to se stává poměrně často - viz loňské úvahy o rušení tratí ve Stř. kraji nebo putovní výstava "lepších" vozidel ČD) Ono zrušením několika beznadějných tratí a nerealizováním ekonomicky naprosto neobhajitelných staveb se ušetří peněz hodně.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 554
Registrován: 6-2005


Odesláno Sobota, 09. září 2006 - 14:46:30   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dejvice:
V podstatě souhlas, jen se na to díváme v jiném časovém horizontu. Mě zajímá co bude za 3 až 5 let (=jaké postupné kroky by bylo dobré udělat, aniž by bylo třeba masivně investovat do infrastruktury a zároveň co lze dosáhnout za současných politicko-ekonomických podmínek) a Ty uvažuješ o horizontu 2020.

Ač by se mi též líbily jednotky, tak si myslím, že R na 190 ještě hodně dlouho (ne-li natrvalo) zůstanou v klasických soupravách. Důvod ke stesku nad vozy ale není ani nyní, svezení v Bp, Bmee či BDbm(r)see myslím patří k tomu lepšímu, co lze u nás na R potkat. Na 170 ani 220 rozhodně tolik relativně slušných vozů nejezdí.
PER ANGUSTA AD AUGUSTA.
Přes věci trudné k věcem vznešeným.
Bručoun
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.148.10.160
Odesláno Sobota, 09. září 2006 - 15:39:58   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mibl: U rychlíků jejich taktovou polohu považuju víceméně za danou, zatímco u osobáků si změnu dokážu představit. Když by rychlíky zastavovaly v rozhodujících sídlech na trase, a byly proklady, tak by tím ZDO velmi získala. Připouštím, že jsem se inspiroval v uspořádání taktové dopravy okolo Hradce. U Os tedy záleží na objednávce kraje, nic není dané. U R na 190 si umím představit (asi na rozdíl od MD a ČD) i jejich integraci do IDS.

MilanM: ad Plzenec: Slušný interval bych těm existujícím osobákům neříkal. V sedle a v odpolední špičce by zastavování R v Plzenci a Blovicích, spolu se změnou časových poloh Os, náramně zlepšilo nabídku. Existenci autobusové linky jsem tušil, nijak proti ní neútočím. Přesto myslím, že by železnice mohla jinou organizací spojů nabídnout více.


"Teď jsou rychlíky vysloveně nevytížené jen mezi Babinami a Strakonicemi -
Jak které, ale zase tak slabé to není.
"

Celá tahle diskuse plave na vodě, právě proto, že nikdo není schopen kvantifikovat, kolik je opravdu dálkových cestujících. Protože, je-li takových lidí v průměru do 50, tak je na místě udělat z R lepší spěšňák, a plně ho funkčně zařadit do ZDO včetně nových zastávek. Pokud je dálkových cestujících od 100 výše, tak bych se těch nových zastávek spíš obával. Přiznám se ale, že na průměr 100 dálkových lidí nevěřím, jel jsem i vlakem, kde těch dálkových bylo do 20.
V relaci Strakonice-ČB je bus tak nekonkurenceschopný, že 1-2 nové zastávky nemůžou R ublížit.

Martin Zlivský: ad Protivín: přiznám se, že Protivín znám jen z jedoucího busu, resp. vlaku. Dělalo to na mně dojem, že docházková vzdálenost zast./stanice je asi půl na půl. Přišlo mi totiž, že směrem k nádraží jsou, už mimo pěší dosah zastávky, nějaké paneláky. Vy teda myslíte, že většina lidí z Protivína to má blíž na zastávku?
Mmch., v IDOS jsou jen asi čtyři páry busů Zliv-ČB. To toho opravdu víc nejezdí?
Bručoun
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.148.10.160
Odesláno Sobota, 09. září 2006 - 15:51:07   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Hroch: "do dostavby koridoru ... budou živit ... cestující do/z Hořovic"

Ano. Zdice ovšem výrazněji přiživují jen když je přípoj, a Zbiroh přiživuje v průměru jen málo.
Je třeba nedělat R přiliš couravé, protože vlak má jak v Plzni, tak v Praze úplně jinak umístěné zastávky než bus. Takže při slušných vozech, nepříliš velké couravosti a dodržování JŘ má R možnost část lidí přitáhnout. Škoda je, že R nestaví systematicky v zast. Plzeň, jižní předměstí (teda kdyby se zastávka zkulturnila).

ad Zbiroh, Štětí: Štětí má asi 4x více obyvatel. Štětí je ošklivá socialistická noclehárna u fabriky, Zbiroh maličké spící historické městečko. Ve Zbirohu má cestování vlakem dlouhou tradici, ačkoli se musí na nádraží 4 km. Ve Štětí přejít most nebo vyjít nad město opačným směrem se až tak moc nenosí. Ve Zbirohu už další potenciál není. Štětí, je, právě pro svoji sídlišťovost a velký počet obyvatel, velká zásobárna potenciálních cestujících.
Mmch. i ty Hořovice jsou menší než Štětí.

ad Trutnov: ale já Vaše argumenty chápu. Na rozdíl od Vás si ale myslím, že v běžný všední den bude i nadále převažovat lokální frekvence z/do Hradce. Z tohoto pohledu jsou časové polohy vlaků v zásadě dobré. Propojení ramen má přinést (trochu) dálkové frekvence, což se nejvíc asi projeví v pá-ne. Systematické zpřípojování R Praha-Trutnov a Starkoč-Náchod, a zavedení Sp Starkoč-Meziměstí, má do R Praha-Trutnov stáhnout lidi v relaci HK-Náchod a Praha-Náchod. Jde o historicky nejkratší jízdní doby v relaci HK-Náchod, navíc celotýdenně v pravidelném dvouhodinovém taktu.

K těm změnám názorů: dříve jsem ve svých příspěvcích spíš dštil síru na oficiální instituce a návrhy GVD. Návrh GVD 2007 v mnoha ohledech spíš obhajuju, a dštím síru na šotouše, kteří pozitivní změny nechápou. Docela přitom pochybuju, že se oficiální místa inspirovala mými názory .
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 555
Registrován: 6-2005


Odesláno Sobota, 09. září 2006 - 16:27:41   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

spolu se změnou časových poloh Os

On by se Plzeňský kraj asi příliš nebránil ani půlhodině osobáků v odpolední špičce z Plzně, ale u Plzence už je vyprodáno, po trati nelze procpat osobák v LL:39 z Plzně (jdou pouze ty v SS:39).

Zastavování v Blovicích a případně v Plzenci je ale jednoznačně vázáno na zrychlení trati, neb v úseku Nepomuk - Plzeň nemají v současnosti rychlíky téměř žádnou vatu (obvykle nestahují zpoždění). Na současné infrastruktuře si opravdu umím představit pouze Blovice a to ještě ve vybrané denní doby.

Pokud by se zrychlil průjezd Pačejovem (z mého laického pohledu rekonstrukce srovnatelná s Hlubokou) a prodloužily Katovice (druhá kolej do Pracejovic), aby bylo letmé křižování rychlejší, tak se dá uvažovat o systémovém přidání Blovic a přidání Plzence ve vybrané doby, dříve to jako reálné nevidím.

Problém těchto investic je ale ten, že oba kraje usilují 1) o svůj koridor do Prahy a 2) o novostavbu tratě do zahraničí a 190 je nyní v koncepčních dokumentech obou krajů brána jako trať, která nevyžaduje skokovou změnu.
PER ANGUSTA AD AUGUSTA.
Přes věci trudné k věcem vznešeným.
Honzík Honzík Honzík
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.42.139.45
Odesláno Sobota, 09. září 2006 - 18:20:37   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bručoune, jestli si myslíte, že na 6 minut někoho nalákáte, tak jste na omylu. Ten nejmenší čas, který obecný lid rozlišuje je čtvrt hodiny. To je něco jako 0. A pak dál je to jasné půl hodiny atd. Co se stane na těch R? Ubydou cestující ze Zbirohu a Zdic, ale nikdo nepřibude. Skutečně nikdo. Ti co jezdí autobusem pojedou vlakem až bude koridor, dřív těžko.
A Co se získá nezastavováním v Oseku a Lysé? 3minuty. Tak toho si nevšimne už vůbec nikdo.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 556
Registrován: 6-2005


Odesláno Sobota, 09. září 2006 - 18:34:21   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

3H:
Pokud ve vlaku něco opravdu nesnáším, tak jsou to nepřiměřeně dlouhé pobyty ve stanicích, kde nikdo nenastupuje ani nevystupuje. Bylo to důvodem toho, proč jsem po předělání JŘ opustil jeden ze svých oblíbených spojů. Prostě jezdím v jinou denní dobu.

Z vlastní zkušenosti vím, že lidi jedoucí z Plzně a Rokycan vnímají Zbiroh a Zdice více méně stejně jako zastavení osobáku ve stanici s nulovou výměnou cestujících.

Jak je to s Lysou a VOsekem posoudit neumím, jel jsem tam jen parkrát.
PER ANGUSTA AD AUGUSTA.
Přes věci trudné k věcem vznešeným.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1809
Registrován: 8-2004


Odesláno Sobota, 09. září 2006 - 19:02:12   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bručoun:
Zdá se, že začínáme spět k porozumění. Konečně.

Zdice ovšem výrazněji přiživují jen když je přípoj. Souhlas.

Takže při slušných vozech, nepříliš velké couravosti a dodržování JŘ má R možnost část lidí přitáhnout.
No, na slušné vozy si asi bohužel počkáme ještě dost dlouho (tedy pokud zrovna tuto trať nepotká nějaké výběrové řízení a nepřesune se sem putovní výstavka). S couravostí mě napadlo třeba stavět střídavě ve Zdicích a Zbirohu dle přípojů ve Zdicích. Ale to jen zrovna střílím od boku.
Ono mmch i ze Zbiroha a Hořovic (nejen ze Štětí) jezdí dost lidí do Prahy (popř. do Plzně) do práce.

Škoda je, že R nestaví systematicky v zast. Plzeň, jižní předměstí (teda kdyby se zastávka zkulturnila).
To tedy jo, ta zkulturnění potřebuje jako sůl.

Na rozdíl od Vás si ale myslím, že v běžný všední den bude i nadále převažovat lokální frekvence z/do Hradce.
To nepopírám, dokonce si to také myslím. Jen máme asi každý jiný odhad, jak ta lokální frekvence bude silná. Já to mimo špičku vidím na ty zmíněné max. 2 vozy.

Systematické zpřípojování R Praha-Trutnov a Starkoč-Náchod, a zavedení Sp Starkoč-Meziměstí, má do R Praha-Trutnov stáhnout lidi v relaci HK-Náchod a Praha-Náchod. Jde o historicky nejkratší jízdní doby v relaci HK-Náchod, navíc celotýdenně v pravidelném dvouhodinovém taktu.
Tady bych jen dodal, že kdyby už kdysi Náchodský primátor přepřahal v HK a ne, jak u de..lů v Jaroměři, mohlo to být podobné. Také bych osobně raději viděl přímé vlaky jak do Trutnova, tak do Náchoda, s těsným přípojem do druhého z měst. Nevím, proč by měl mít Trutnov privilegium bez přestupového spojení (i přesto, že je trochu větší).
Ono existence spojení bez přestupu má pro mnohé svůj velký půvab v nerizikovosti ujetí přípoje a nenutnosti stěhování množství různých zavazadel. A že jich někteří mají. Určitě to může mnohé přilákat.
Není týden ten, abys nepotkal blbce každý den.
Bručoun
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.148.9.182
Odesláno Sobota, 09. září 2006 - 19:18:19   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

"Bručoune, jestli si myslíte, že na 6 minut někoho nalákáte, tak jste na omylu."

Nechápu, proč jste tu větu, na kterou reagujete. nepřečetl celou. Ještě lépe celý odstavec. Zbytečně děláte vlny. Mibl Vám odpověděl za mě, ted pokud jde o 170.

Pokud jde o ten zatracený Osek, tak Vám se nikdy nestalo, že jste byl vykloněný z okna rychlíku a sledoval stanici v Oseku, kde měl železniční personál přesilovku 2:0? Aneb nulová výměna cestujících? Tím nechci říct, že je to tak u všech vlaků. Nicméně Osek se směle může zařadit do soutěže o nejzbytečnější rychlíkovou stanici. Mám totiž silné podezření, že většinu rychlíkové frekvence v Oseku tvoří lidi, co jedou jen z/do Poděbrad či Nymburka, a rychlík se jim časovou polohou hodí víc než courák.

"u Plzence už je vyprodáno, po trati nelze procpat osobák v LL:39 z Plzně (jdou pouze ty v SS:39)."

Takováhle tvrzení jsou pro mě výzva. Možná, že se se zpožděním několika měsíců odpovím. Možná, že při změně časových poloh osbáků "á la Hradec" (takt) nebo "á la trať 120" (netakt, "jednosměrný" provoz) by něco šlo. I když asi jen za podmínky, že by rychlík měl výše zmíněné zastávky, a byl jedním z taktových "osobáků".
Bručoun
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.148.10.185
Odesláno Sobota, 09. září 2006 - 19:31:44   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

"... přímé vlaky jak do Trutnova, tak do Náchoda, s těsným přípojem do druhého z měst..."

Tam je trošičku problém v nutnosti couvání ze Starkoče do Václavic. Nebo dvou přepřahů, nebo ještě jedné lokomotivy. Nebýt toho, možná bych byl pro. Na druhou stranu, Trutnov nejen, že je větší, ale má taky výrazně větší rekreační potenciál. Jediné co v Trutnově chybí, je návyk na železniční dopravu, zejména z/do Prahy.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 557
Registrován: 6-2005


Odesláno Sobota, 09. září 2006 - 19:33:52   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

S couravostí mě napadlo třeba stavět střídavě ve Zdicích a Zbirohu dle přípojů ve Zdicích

Ono to k tomu více méně směřuje, za celý den je jen minimum vlaků, které budou stavět tam i tam.

No, na slušné vozy si asi bohužel počkáme ještě dost dlouho (tedy pokud zrovna tuto trať nepotká nějaké výběrové řízení a nepřesune se sem putovní výstavka).

Ono to nemusí být nutně tak, že pouze VŘ přinese lepší vozy. Časem téměř jistě přibydou další Mnichováky :-).

V první etapě by ale stačilo se zbavit vlaků složených pouze z vozů B, což se u vlaků v lichou v Plzni (Mnichováky a Klatováky) i u chebských vlaků jedoucích až z/do HK stane. S ostatními chebskými rychlíky už je to horší, ale snad se i na těchto vlacích jednou dočkáme změny.
PER ANGUSTA AD AUGUSTA.
Přes věci trudné k věcem vznešeným.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 558
Registrován: 6-2005


Odesláno Sobota, 09. září 2006 - 19:39:42   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Takováhle tvrzení jsou pro mě výzva.

Budu rád, když bude pokořena. Jde mi o vlak v 15:39 z Plzně, který by měl v Koterově / Plzenci křižovat protijedoucí osobák a rychlík. Kromě varianty "ukončit" osobák do Plzně v Plzenci, lidi vyhnat do tam zastavujícího rychlíku a soupravu osobáku provést až bude jak, mě nic jiného nenapadlo.

EDIT: Ještě k tomu doplním, že je třeba zachovat návaznosti v Babinách na Os z ČB, tedy silně omezující podmínka.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mibl.)
PER ANGUSTA AD AUGUSTA.
Přes věci trudné k věcem vznešeným.
Milan009
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.240.165.130
Odesláno Sobota, 09. září 2006 - 20:27:36   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

byla tu zmínka o jízdní době Hradec-Praha. Z vlastní zkušenosti: Nedávno jsem jel rychlíkem z Hradce do Prahy na hlavní.Už z Hradce měl rychlík 11minut zpoždění,přijíždíme do Prahy na hlavní nádraží a rychlík má na příjezdu,věřte nebo ne, 0 minut zpoždění! (a to jsme ještě chvíli stáli v Čelákovicích na semaforech).
Když k tomu přidáme nezastavení v Oseku a Lysé n/L, tak by se mohla jízdní doba Hradec-Praha zkrátit až o 15 minut,jenže to by musela být snaha ze strany ČD.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1812
Registrován: 8-2004


Odesláno Sobota, 09. září 2006 - 20:42:18   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bručoun:
Tam je trošičku problém v nutnosti couvání ze Starkoče do Václavic.
Za nejlepší považuji sunutí v úseku Starkoč-Václavice, které už bylo několik let praktikováno. Od příjezdu do Starkoče po odjezd z Václavic činil u Náchodského primátora 10 minut. Nyní dle návrhu je tato doba 9 minut. Myslím, že ta minuta opravdu nikoho nevytrhne.

Trutnov nejen, že je větší, ale má taky výrazně větší rekreační potenciál.
No Náchod možná takový potenciál nemá (i když jsou tu třeba pevnosti z 2.války nebo pěkný zámek),když ale připočtu Teplice n.M., případně Broumovské stěny, nebude to podle mě tolik horší. Ono samotný Trutnov - nic extra (mě se Náchod líbil víc) a Krkonoše nejsou zrovna super nejblíž.

Mibl:
Ono to nemusí být nutně tak, že pouze VŘ přinese lepší vozy. Časem téměř jistě přibydou další Mnichováky :-).
Aby to nebyly tzv. "únorové" mnichováky.
Nějak nevím, kde by se ty vozy honem vzaly. Těch pár Bmz, které snad během příštích deseti let dorazí, to nevytrhne.
Není týden ten, abys nepotkal blbce každý den.
Dejvice
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 945
Registrován: 8-2005


Odesláno Sobota, 09. září 2006 - 21:07:40   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mibl: Mě zajímá co bude za 3 až 5 let

Mě také, ale vím, že nepůjde vše provést v takovém časovém období. Nahrazení Os ČB-Písek spěšnáky/zrychlenky a totéž u poloviny vlaků Plzeň-Horažďovice, by šlo provést ihned od nového JŘ a výrazně by to zatraktivnilo vlaky v relacích se slušným potenciálem a zhoršilo by se spojení zastávek s mizivým potenciálem. Ale to by musel někdo chtít, že?!

Důvod ke stesku nad vozy ale není ani nyní, svezení v Bp, Bmee či BDbm(r)see myslím patří k tomu lepšímu

Ano vozy jsou to v podstatě velmi kulturní, nebýt tak špatné údržby ("obutí" na denním pořádku, špinavý interiér také). Horší jsou už výstřelky typu AB s indexem, B250, Bds apod. Ekonomice provozu by zde však výrazně pomohla větší flexibilnost ze strany ČD, tedy více se řídit poptávkou při sestavování oběhů.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 559
Registrován: 6-2005


Odesláno Sobota, 09. září 2006 - 21:13:26   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Hroch:
Jasně, ty vozy se nevylíhnou. Na druhou stranu lze ty lepší vozy (za ty považuju Bp a Bmee) využívat intenzivněji.

Jsem zvědav, zda a kdy bude objeveno, že R z Hradce (v Praze na lichou) nemusí jet až na Smíchov, aby si tam hodinu či dvě odstály, ale mohou za 30 minut pobytu na Wilsonu otočit zpět do Hradce. Půlhodinový obrat se praktikuje u R45x a budou jej v novém JŘ mít i R z/do Klatov. Nebo je snad nějaký zásadní důvod, proč toto od/do HK nejde?

Zbylé (=trutnovské) hradecké rychlíky by se pak daly systémově tahat v Praze veskrz do Chebu a rázem by na všech/skoro na všech (záleží kolik by se touto změnou oběhu vyšetřilo vozů) R do Chebu jela 2 či 3 Bp a cestující by měli volbu, zda kupé (B) či velkoprostor (Bp). Neříkám, že je to výrazný pokrok, ale je aspoň nějaký.

Z ušetřených B by byla na Wilsonu trvale k dispozici náhradní souprava.

Obdobně by se na 190 daly R 760 a 765 zahrnout do oběhu 66x a na 220 by vybyla souprava AB+BDbmrsee + 3*Bmee.

Nevím jak je současný R 454 vytížený z Plzně na čáru, a tak možná plácnu úplnou hloupost, ale co jeho soupravu rozdělit na půl, přidat jednu jedničku a s jednou částí jezdit v dnešní poloze a s druhou jet z Prahy o 4 hodiny dříve, tedy v 5:15. Odjezd v 7 ráno z Plzně by mohl být zajímavý. A zpátky obdobně ...

Určitě by se toho našlo více, jen by se muselo chtít.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mibl.)
PER ANGUSTA AD AUGUSTA.
Přes věci trudné k věcem vznešeným.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 560
Registrován: 6-2005


Odesláno Sobota, 09. září 2006 - 21:21:53   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nahrazení Os ČB-Písek spěšnáky/zrychlenky a totéž u poloviny vlaků Plzeň-Horažďovice

V Plzeňském kraji snad (viz 183), v kraji Jihočeském si toto (s vyjímkou projetí Martinem uvedených zastávek) s ohledem na politické zadání moc představit neumím.
PER ANGUSTA AD AUGUSTA.
Přes věci trudné k věcem vznešeným.
Dejvice
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 946
Registrován: 8-2005


Odesláno Sobota, 09. září 2006 - 23:13:44   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mibl: Sp ČB-Písek, který by projel Putim, Heřmaň a Martinem uvedené zastávky by projít mohl. To by mohlo dát něco přes 10 minut, ne? Sp Plzeň-Plzenec-Blovice-Nepomuk-Horažďovice jezdící místo některých Os pravda moc reálný není...
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 561
Registrován: 6-2005


Odesláno Sobota, 09. září 2006 - 23:40:58   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dejvice:

Úplně obráceně!

Na jihu Čech spěšňákům pšenka jen tak nepokvete, kraj není nakloněn ani projíždění vybraných zastávek osobáky.

Naproti tomu Plzeňský kraj připravil 2h takt spěšňáků na trati 183, takže možná není bez šance, že by se i na trati 190 mohl nějaký ten spěšňák ráno do Plzně a odpoledne z Plzně do budoucna vyskytnout.
PER ANGUSTA AD AUGUSTA.
Přes věci trudné k věcem vznešeným.
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 25546
Registrován: 4-2003


Odesláno Neděle, 10. září 2006 - 00:28:03   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tady toho je... Pokusím se to projít postupně.

Protivín:
Pravda, ty paneláky tam jsou (maximálně dva a poměrně malé, o struktuře obyvatel nic nevím, od pohledu to místo moc vábně nevypadá).
Vycházím spíš z toho, že zastávka dokáže obsloužit i místa na pravém břehu Blanice (neexistuje přes ni most, než železniční a silniční u zastávky), tedy zejména oblast Krčské. Z náměstí je to na zastávku blíže, zlom nastává až kdesi u pivovaru, takže z hlediska plochy obytné zástavby je to na zastávku blíže tak zhruba ze tří čtvrtin, ne-li dokonce čtyř pětin.
Pokud by se ale mělo rozhodovat, nechť si to určí místní, ať pak mohou případně nadávat pouze sobě. Můj názor je, že většině obyvatel (nedokážu soudit, zda i většině obyvatel, která má potřeba využívat služeb vlaku) by zastavení na zastávce vyhovovalo více - dokonce tam i existuje čekárna a jakési zázemí.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova

World Jumping Day: www.worldjumpday.org
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 25552
Registrován: 4-2003


Odesláno Neděle, 10. září 2006 - 01:28:08   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Možná je to zdvoukolejení nereálné - politicky neprůchodné, ale rozhodně by to byla inteligentnější investice než-li eletrifikace Velenických, novostavba ČB-Linz a dálnice od Budějic na jih.

Ne ani tak politicky neprůchodné (když to někdo zaplatí, tak tomu nikdo bránit nebude...) jako nezajímavé.

Kdo se aspoň trochu měl možnost účastnit nechutných tanečků kolem chybějících drátů přes hranici, na něž je sváděna snad i druhá světová, tak možná pochopí víc. Takové žvásty se opravdu jen tak neslyší, kam se hrabou projekty typu ŠED.

Prostě kraj si vybral*, že chce dálnici, možná koridor, a zejména teď hned dráty na Vídeň, všechno těmto cílům podřizuje a za „vrahy malých dětí” jsou označeni všichni ti, kteří s tím nesouhlasí, nebo snad na něco takového nechtějí dát peníze.

* - Vybral není správné, zdroj těchto myšlenek z kraje až tolik nepochází (i když teď už vlastně ano...); je to vcelku jedno, na stavu to nic nemění, spíš je to ještě horší. (I když s krajskou koncepcí to v souladu je - na ní se dá svést bohužel leccos, ač po provedení dílčích korků to občas onu koncepci spíše popře.)
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova

World Jumping Day: www.worldjumpday.org
Dejvice
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 947
Registrován: 8-2005


Odesláno Neděle, 10. září 2006 - 10:58:16   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mibl: Co se dá dělat. Takhle vlaky přicházejí o desítky lidí z Písku, na úkor jednotek lidí ze zmíněných zastávek

Martin: Ne ani tak politicky neprůchodné (když to někdo zaplatí, tak tomu nikdo bránit nebude...) jako nezajímavé.

Jo to máš bohužel pravdu... Prostě kvalitní trať na Linz a Vídeň zní zajímavěji než-li nějaké Strakonice, Písek atd. Škoda, že užitečnost je naopak.
Zapa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1004
Registrován: 10-2003


Odesláno Neděle, 10. září 2006 - 12:48:48   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nevíte někdo řazení soupravy od nového GVD na vlaku 1900, která bude přecházet nejspíše na 9975 (Řevnice - Smíchov). Loko má být 150.
...a kola na plechu jsou měkký, to nevadí...

Diskusní skupiny | Poslední den | Poslední 4 dny | Stromové zobrazení | Vyhledávání | Seznam uživatelů | Nápověda | Program Credits Administrace