K-report
 

Archiv do 18.srpna 2006 Odhlásit | Diskusní skupiny | Vyhledávání
Moderátoři | Registrace | Editace profilu

Diskuse K-report » Železnice » GVD připravovaný » Staré archivy » Archiv do 18.srpna 2006 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1737
Registrován: 8-2004


Odesláno Úterý, 15. srpna 2006 - 12:15:02   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bureš, č.915: Ten Náchodský primátor mě také docela naštval.

Bureš, č.918: Jednotky 471 taktéž nevidím na R jako optimální .

Martin, ad.:
Je fakt, že, jak koukám, tak jsou v návrhu všechny Os z Příbrami směřovány na osobáky.

Souhlasím s nutností zdvoukolejnit ALESPOŇ část (ale lépe celou) trať 031 PCE-HK.

3xH: Nelze jednoznačně odpovědět. Mnoho tratí, zejména na Moravě, neznám natolik, abych byl schopen objektivně posoudit.
Není týden ten, abys nepotkal blbce každý den.
Jirka_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 94
Registrován: 3-2004
Odesláno Úterý, 15. srpna 2006 - 13:19:06   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Co to píše OREDO na svých stránkách že Viamont plánuje vlaky z Trutnova přes Královec do Kamenné Hory? Já myslel že přechod je již fyzicky nesjízdný z důvodu chybějícího kusu koleje v Polsku ...
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 535
Registrován: 6-2005


Odesláno Úterý, 15. srpna 2006 - 13:25:55   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

tak jsou v návrhu všechny Os z Příbrami směřovány na osobáky
Stejně jako v současném JŘ.

Příbram-Plzeň nejezdí nijak závratné množství lidí, při dobrých návaznostech klidně může být přestup taky v Berouně.

Do Berouna by to v současnosti nevyšlo, takže je rozumné těch pár plzeňských rychlíků zastavit. Až budou ejpovické tunely a přiměřeně se zrychlí 200, tak taky nevidím nijak zásadní poblém přestupovat v Berouně. Zvlášť, když je to tarifně řešitelné jednoduchou poznámkou v JŘ typu: "jízdenky Jince - Zdice - Hořovice platí při použití R i při jízdě přes Beroun".

To je snad prvně, co souhlasím s Bručounem
PER ANGUSTA AD AUGUSTA.
Přes věci trudné k věcem vznešeným.
Bručoun
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.148.18.22
Odesláno Úterý, 15. srpna 2006 - 14:59:16   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Hroch: stalo se zvykem považovat za levicovou takovou vládu, která rozhazuje peníze na dluh plnými hrstmi bez ohledu na následky v příštích letech. Je-li toto levice, pak jsem proti levici.
Pokud by se levicí rozumělo využití rozumně získaných prostředků s co největším užitkem, tak jsem klidně pro levici.
A jsme opět u železnice. Nesouhlasím s Vámi v tom, že pouhá existence historicky rychlíkové tratě je důvodem k provozování rychlíků. Pokud těmi rychlíky jezdí málo lidi, tak je to prostě plýtvání. Pak záleží na konkrétním případě, zda rychlíky nějak zatraktivnit, nebo zda je zkrátit, přesměrovat či zrušit.

ad Chomutov: zdá se mi že hlava nehlava prosazujete spojení Chomutov,"hl.n."-Praha přes Kladno. Zcela pomíjíte fakt, že v Chomutově je daleko dostupnější zastávka Chomutov,město. Argument, že Holešovice jsou kdesi neberu už vůbec, neboť je zde stejná trasa metra C, a daleko více povrchové návazné dopravy než na hl.n. JD Chomutov,m.-Praha,Hol. cca 2:10 je jakž takž slušná, nevím jak chcete stejně rychlou dosáhnout přes Kladno. Nemluvě o tom, že zcela opomíjíte Most a Teplice. Což jsou města přinejmenším stejně velká jako Chomutov.

Jediné v čem s Vámi bezvýhradně souhlasím, je že absence tarifního opatření u vlaků přes Ústí je velmi vážný problém. Sdílím i Vaši skepsi, že ČD raději přijdou o (potenciální) cestující, než aby nějaké uznávání jízdenek zavedli.

ad jízda 810, 021: nemusíte mě poučovat, jak se jezdí v 810 nebo 021. Není to tak dávno, co jsem absolvoval trasu Bečov n.T.-Rakovník-Praha. Přesto nebudu volat po rychlíku v dané relaci.
Bručoun
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.148.18.22
Odesláno Úterý, 15. srpna 2006 - 15:01:12   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Hoh: ad Hradec-Pardubice-Praha: I ve špičce by šlo využít časovou polohu nějakého existujícího vlaku.
Jako větší problém vidím ten, že při současném stavu trati Úvaly-Praha a mašině s vmax 120 km/h by JD vlaku Hradec-Pardubice-Praha vyšla cca 1:30 (se zastávkami Pardubice, hl., Kolín, Libeň, přepřah 6 min.). Takovou JD lze dosáhnout i projetím z Hradce do Vysočan.

Takže je otázka, zda by přece jen nebylo lepší jít cestou postupných úprav trati 020. Bude NS, to je úspora asi 5 min. Nevím, kolik by se dalo ušetřit jakýmsi nenáročným "zgenerálkováním trati".

Pak je zde ten nešťastný Velký Osek. Nejlevnější forma přeložky by byla novostavba asi 2,5 km dlouhého jednokolejného úseku a vybudování dvou odboček vzdálených od stanice. (Odbočky asi 2 km směrem k Libici a asi 2,5 km směrem k Dobšicím.) Žádné mosty, žádné přejezdy, žádné zářezy, prakticky žádné kácení. Poloměr oblouku by byl asi 1000 m. Přiznám se že nevím jaká rychlost by při tomto poloměru mohla být. Došlo by tím ke zkrácení trati asi o 5 km (!). Přeložka o délce cca 2,5 km by totiž nahradila průjezd úsekem dlouhým asi 7,5 km (!!!). Tím by došlo k časové úspoře (hrubým odhadem) asi 6-7 min.
Velkolepější přeložka by za cenu zhruba desetinásobku investic (čtyřnásobná délka, mosty, přejezdy, protihlukové zdi) oproti výše zmíněné přinesla zkrácení už jen o další cca 2 km.
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2408
Registrován: 8-2003
Odesláno Úterý, 15. srpna 2006 - 15:31:18   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Poloměr oblouku by byl asi 1000 m. Přiznám se že nevím jaká rychlost by při tomto poloměru mohla být.

Až 140 km/h.
"Slova jsou jen zrnka v poušti rozfoukaná větrem nočních bouří,..."
Bručoun
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.148.10.37
Odesláno Úterý, 15. srpna 2006 - 18:33:48   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bkp: Tak to by ten oblouk byl - kdyby byl - asi nejrychlejším úsekem na 020 ...
Mzitka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 705
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 15. srpna 2006 - 18:47:51   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Add Bureš Když tak prohlížím ten konečný návrh, tak se v něm objevily i další nové nepřípoje. Třeba osobák z Kadaně do Kaštic přijede v 15.07, ale "přípoj" na Blatno a Plzeň odjezde už ve 14.43 (teď jezdí hned za 2 minuty). To už tím vlakem teprve nikdo nepojede. A zpátečním obratem asi taky ne, když odjede z Kaštic bez přípoje a ve Vilémově na Kadaň taky přípoj nebude...

Nechci šířit poplašné zprávy, ale to vypadá jen na další krok před ukončením provozu, důvod bude malé využití.... úředníci KÚ se na to už jistě těší
Bureš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 923
Registrován: 8-2005


Odesláno Úterý, 15. srpna 2006 - 20:37:30   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mzitka: Tak důvod může být i jiný - třeba požadavek na pozdější odjezd z Kadaně. I když spíš to bude cílené vyhánění cestujících z vlaků. Dělalo se to takhle i před třiceti lety...
ICQ -> 21 65 33 068
Miki
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.240.180.1
Odesláno Úterý, 15. srpna 2006 - 20:51:18   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ještě k Pha - HK: Objevily se zde zajímavé názory ve prospěch varianty přes Pardubice i proti ní.
Je jasné, že pro příští rok se nic světoborného vymyslet nedá. Nicméně, je podle mého názoru načase, aby se ČD a SŽDC zamyslely, co udělat pro to, aby se do budoucna JD Pha-HK ještě více zkrátila (a aby železnice horko těžko nekonkurovala jen busům, ale pro některé relace také IGK). A tam je pak otázka, zda se snažit spíše např. zdvojkolejnit trať HK - Pce, nebo modernizovat úsek kolem Velkého Oseka.
Je to ovšem spíše do tématu "GVD 2015" :-)

Každopádně, když si vezmu města v ČR nad cca 90 tisíc obyvatel, tak:

Praha, Brno, Ostrava, Ústí nad Labem, Olomouc, Pardubice - leží na koridorech, jezdí zde EC, IC, příp. SC vlaky

Plzeň - jezdí EC, IC vlaky, plánuje se koridor

České Budějovice - plánuje se a staví se koridor

Liberec - uvažuje se pro vzdálenou budoucnost o tzv. 5. koridoru - viz http://www.cd.cz/index.php?action=article&id=19616, nutné velké investice

a nakonec Hradec Králové - bez vlaků vyšší kvality, pro cestující ze "střední vrstvy" kvalita vlaků spíše podprůměrná, o modernizaci trati směr Praha se zatím (pokud vím) neuvažuje.

Takže nějaké studie proveditelnosti by se podle mého názoru provést měly, a z nich do budoucna vybrat optimální variantu.
Bureš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 924
Registrován: 8-2005


Odesláno Úterý, 15. srpna 2006 - 22:02:55   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Miki: Plzeň je v současnosti taky bez vlaků EC, IC.
ICQ -> 21 65 33 068
Bručoun
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.148.10.134
Odesláno Úterý, 15. srpna 2006 - 22:10:22   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Miki: Investice potřebné ke zlepšení JD ve směru Hradec-Praha jsou ovšem, ve srovnání s investicemi potřebnými pro Liberec-Praha, řádově nižší.

Ještě jeden argument pro směr přes Pardubice: R Trutnov-HK-Praha je lepší trasovat jako Trutnov-HK-Pardubice-Kolín-Praha, protože tak se na jeden přestup spojí Trutnov téměř s celým zbytkem republiky.
Z hlediska poptávky by tedy vhodný cílový stav mohl být tvořen proklady vlaků Trutnov-HK-Pardubice-Přelouč-Kolín-Praha a ?-Týniště-HK-Poděbrady-Nymburk,hl.-Nymburk,město-Praha.

Ještě bych upozornil na naprostou zanedbanost spojení Zlín-Brno (Zlín+Otrokovice 100 tis. obyv.).

Malá pozornost se věnuje i spojení z uhelné pánve. Chomutov+Jirkov+Kadaň+Klášterec + Most+Litvínov+Meziboří + Teplice+Bílina+Duchcov+Krupka+Dubí+Osek = více než 300 tis. obyv.
Miki
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.240.180.1
Odesláno Úterý, 15. srpna 2006 - 22:36:13   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Plzeň je v současnosti taky bez vlaků EC, IC.
Safra, máte pravdu. I když vždy tomu tak nebylo. Koukám ale, že EC spoje do Curychu a Dortmundu (mám JŘ z roku 1996/97, kde ještě jezdily) jsou už asi dávno minulostí.

Trochu nerozumím tomu, když jezdí na jednu stranu IC a EC vlaky z Prahy na Slovensko, že na druhou stranu je neprotáhnou z Prahy dál do Plzně (když už nemůžou jezdit po trati č. 170 EC do Německa)

Bručoun:
Souhlas. Trať Pha - HK zmiňuji proto, že investice by řádově oproti jiným tratím nemusely být tak vysoké, a protože zde existuje zajímavé dilema - zda v budoucnu spíš investovat do trati 031, nebo do 020+231.
Bureš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 926
Registrován: 8-2005


Odesláno Úterý, 15. srpna 2006 - 22:37:09   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Co takhle tu linii z Týniště do Prahy mít z Letohradu s tím, že by byly v Týništi přípoje na další (nejspíš Sp) linii Broumov (?) - Náchod - Týniště - Choceň (a zde přípoje na 010).
ICQ -> 21 65 33 068
Bureš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 927
Registrován: 8-2005


Odesláno Úterý, 15. srpna 2006 - 22:38:06   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Miki: Jo jo, se slzou v oku vzpomínám na ranní EC z Prahy do Curychu s pěknými švýcarskými vozy...
ICQ -> 21 65 33 068
Hoh
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 42
Registrován: 11-2003


Odesláno Úterý, 15. srpna 2006 - 23:51:44   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Souhlas. Trať Pha - HK zmiňuji proto, že investice by řádově oproti jiným tratím nemusely být tak vysoké, a protože zde existuje zajímavé dilema - zda v budoucnu spíš investovat do trati 031, nebo do 020+231.
Tady souhlasím s první variantou. Zároveň dobrovolně přiznávám svou zaujatost

(Příspěvek byl editován uživatelem HoH.)
Bručoun
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.148.9.238
Odesláno Úterý, 15. srpna 2006 - 23:56:50   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bureš: Ve směru Náchod-Hradec je kratší JD přes Starkoč-Jaroměř.
Úsek Letohrad-Doudleby je dost mrtvý, lidi z Žamberka kvůli vzdálenému nádraží používají spíš busy, a z Letohradu se jezdí spíš na Ústí.
Pro cesty z Polska, Králíků a Letohradu do Prahy je daleko rychlejší 024+010.

Z hlediska šance rychlík aspoň trochu vytížit by možná mělo smysl Rychnov,z.-Praha nebo Vamberk-Doudleby-Kostelec-Praha. Nebo jen Týniště-Praha.


Miki: v úseku Plzeň-Praha je problém vytížení EC/IC. Hodně lidí jede z Plzně jen do Prahy. Na takovou cestu je ale EC moc drahý. Kdyby místo EC příplatku byla jen povinnost mít jízdenku aspoň na (např.) 100 km, tak to by byla jiná.
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 24892
Registrován: 4-2003


Odesláno Středa, 16. srpna 2006 - 18:42:57   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Hroch:
Je nutné zvážit, co se nejspíš stane a jak by se dít (při vhodných tlacích nejen objednavatelů dopravy) mohlo. (Prostě co jde, když se bude chtít, co jde, když se chtít nebude, a co možné není, ani kdybychom se na hlavu stavěli.)

Zde musím podotknout, že mám dost velké obavy, že kvalita vozidel na oné Sp nasazované by se nezlepšila, tedy - rozšířila by se působnost humusů 021 a hydry by šly kamsi. - viz výše.


Neberu teď romantiku, ale když někomu (třeba rodičům) řeknu, že jedu do Chomutova přes Ústí, tak si říkaj, jestli jsem normální. Jako bych jel Do Budějic přes Plzeň a pod.

To je o zvyku, lidi (cestující) lze navyknout lecčemu, i třeba již zmíněnému ježdění v 810 na tříhodinových trasách


Jak jsem napsal, nemusí tu přeci na tom R jezidt 5 a více vozová klasika. Klidně to může vozit sólo motor.

Opět „problém” řešitelný, snad v dohledné době. Však už i teď některé rychlíky jsou občas oficiálně v sólo motoru vedeny (ale opravdu jen opatrně a nenápadně, aby to někdo neviděl - rychlík přeci musí být aspoň pětivozový, s první třídou a velkou mašinou v čele).
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova

World Jumping Day: www.worldjumpday.org
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 24893
Registrován: 4-2003


Odesláno Středa, 16. srpna 2006 - 18:59:53   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

HK:
Už asi vidím, jak to Bručoun na té 031 myslel; v taktu s rychlíky na Lbc tam jezdí (budou jezdit) zrychlenky, tedy by stačilo vést rychlíky z/do Trutnova na/z 010 přesně mezi libereckými. HK - Pce by se nic nezměnilo, vlaků by tam bylo cca stejně a na Jaroměř by snad už problém být neměl, na první pohled by naopak jezdily osobáky od Jaroměře v dokonalém taktu. Možná ale narazíme na 011, minimálně do dostavby NS a třetí koleje do Libně.
Tohle by se dalo praktikovat po dvou hodinách klidně celý den, tedy by pak možná stačilo mít přes Nymburk rychlíky jen po dvou hodinách (z HK někam dále - možná by vyšlo spojení ramene na Brno a Olomouc), do Nymburka proložené ROPIDÍMi spěšňáky (to chci vidět... :-().
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova

World Jumping Day: www.worldjumpday.org
Semolina
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 354
Registrován: 2-2006
Odesláno Středa, 16. srpna 2006 - 19:30:41   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Miki: Taky jsem nad tím přemýšlel, proč neprotáhnout vlaky dál na Plzeň, nebo do západočeských lázní. Osobní vlaky by měly být v budoucnu průjezdné (viz. Pardubice-Kolín-Praha-Beroun, nebo Benešov u Prahy-Kralupy nad Vltavou), tak proč neprotáhnout IC/EC. Jen bych pozměnil kategorii v úseku Praha-Plzeň-(popř. Cheb) na expresy (bez příplatku), třeba i s vyšším počtem zastavení (Beroun, Rokycany). Myslím, že jeden denní vlak by se uživil v relaci Bohumín (Ostrava)-Cheb, i když budování koridoru za Plzní to nejspíš v brzké budoucnosti vylučuje, ale do Plzně by to mohlo jít.
Přímo ideálně by se k tomuto účelu jevil Ostravan.
Ne, americké základně v Česku!
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 886
Registrován: 4-2003
Odesláno Středa, 16. srpna 2006 - 19:58:28   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Žádné Expresy a lomené kategorie vlaků ( v části trasy např IC a v další části např. R ). Je to nežádoucí. Vlak IC a EC by měl být vlakem, který nezastavuje v každé pr..li. Navíc by měl mít určitý stupeň kvality a to co nám ČD mnohdy předvádí, je otřes. A rychlíky postupně nahradit kategorií Interregio, jako v Německu - jedná se o vlaky kvalitativně na skoro stejné úrovni jako IC, EC ale častěji zastavující. Kategorii rychlík nakonec zrušit. S rychlíkem je spojené jen toto: Vozy jak na osobním vlaku, jen to tolik nezastavuje. Čili v zásadě jen negativa.
Jenže výše popsaného vývoje se u ČD nejspíše nikdy nedosáhne.
Hoh
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 43
Registrován: 11-2003


Odesláno Středa, 16. srpna 2006 - 21:35:28   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin_zlivský: Jo, takhle Tak to potom souhlasím. Taky mě to zprvu nenapadlo. Toto řešení by bylo samozřejmě elegantní.
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2431
Registrován: 8-2003
Odesláno Středa, 16. srpna 2006 - 21:54:42   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A rychlíky postupně nahradit kategorií Interregio, jako v Německu - jedná se o vlaky kvalitativně na skoro stejné úrovni jako IC, EC ale častěji zastavující. Kategorii rychlík nakonec zrušit.

DB náš vzor, no jasně. Ale vážně, slovo rychlík bych jazykolamem InterRegio opravdu nenahrazoval. Raději bych "rehabilitoval" jeho obsah.
"Slova jsou jen zrnka v poušti rozfoukaná větrem nočních bouří,..."
T 679.1
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.101.27.169
Odesláno Středa, 16. srpna 2006 - 22:30:59   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bkp:Nevím co je na tom za jazykolam?IC nebo EC je podle tebe taky jazykolam?Jak by jsi je pak nazval?
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2432
Registrován: 8-2003
Odesláno Středa, 16. srpna 2006 - 22:44:27   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dvě R po sobě.
"Slova jsou jen zrnka v poušti rozfoukaná větrem nočních bouří,..."
Bureš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 933
Registrován: 8-2005


Odesláno Středa, 16. srpna 2006 - 22:52:57   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Chudák ráčkující šošon, který se bude ptát jestli "na interregiu z Rumburka do Varnsdorfu jede Regionova" :-)
ICQ -> 21 65 33 068
Tragedie_v_jzd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8
Registrován: 3-2006
Odesláno Středa, 16. srpna 2006 - 22:53:12   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dvě R po sobě.

uff ufff... co je na tom tezkeho? za chvili by z toho stejne bylo pocestene Interégio .. a dve R jsou v haji ...
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2433
Registrován: 8-2003
Odesláno Středa, 16. srpna 2006 - 23:20:56   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

za chvili by z toho stejne bylo pocestene Interégio

No právě...
Navíc mi to přijde jako zbytečné, násilné zavádění dalšího cizího výrazu, patrně v rámci nějaké světovosti, trendů EU a pod., asi jako když místo "Smíšené zboží" je "Minimarket".
"Slova jsou jen zrnka v poušti rozfoukaná větrem nočních bouří,..."
Jirka_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 95
Registrován: 3-2004
Odesláno Čtvrtek, 17. srpna 2006 - 07:33:57   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bram: proč odmítáte lomené kategorie? Stav, kdy na jedné straně někde stojí několik hodin nevyužitá kvalitní souprava (klidně i zahraniční) a na druhé straně na rychlíku jede cokoliv, co zrovna našli na Smíchově v kopřivách, není ideální. Ať ta souprava od EC udělá výkon třeba na R, když to časově vyjde. Ale budiž, mohlo by to jet celé jako EC s akviziční slevou Praha - Plzeň (nevybírání příplatku v tomto úseku)...
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 888
Registrován: 4-2003
Odesláno Čtvrtek, 17. srpna 2006 - 07:55:50   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jirka j: EC s akviziční slevou beru v části trasy je řešení rozumné, ale nikoliv lomená kategorie. Z lomené kategorie bude ( je ) akorát zmaten ten, kdo by zmaten být neměl - cestující.

Bkp: Zavedení kategorie Interregio mi přijde naopak vhodné kvůli rehabilitaci pověsti železnice. Myšlenka zavedení této kategorie v Německu byla tato: S rychlíky jsou spojeny nepříliš pozitivní zkušenosti cestujících - zejména zastaralé vagony ( pro nás situace v Německu by z dnešního pohledu byla trochu pro usmání ). Nahraďme je tedy něčím stejně rychlým, jen kvalitnějším. A pro odlišení ( já tento výraz v této spojitosti sice nesnáším, ale použiji ho ) starého a nového produktu, použijme i nový název. Je to daleko snažší, než rehabilitovat pověst rychlíku. A vzhledem k tomu, že by i přechodné období na rozdí od Německa trvalo značně déle ( nedostatek vozů z finančních důvodů ), tak si myslím, že tohle je docela rozumná cesta. Není to jen slepé přebrání cizího vzoru, jen protože je to vzor německý ( tam je dle mnohých přece vše super ).
T 679.1
Neregistrovaný host
Odeslán z: 217.194.34.105
Odesláno Čtvrtek, 17. srpna 2006 - 08:49:45   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad Bram: Naprostý souhlas. Jinak by mě zajímalo, jest-li někdo fundovaný ví, proč ještě nemáme kategorie EN nebo NZ, když k nám ten vlak jezdí a zase to zní líp než obyčejný R.
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2437
Registrován: 8-2003
Odesláno Čtvrtek, 17. srpna 2006 - 10:03:02   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Zavedení kategorie Interregio mi přijde naopak vhodné kvůli rehabilitaci pověsti železnice.

Takže bordel zůstává stejný, akorát když koupíme něco nového, tak to jinak pojmenujeme, no a až i to se rozpadne a lidi na to začnou nadávat, jako na to původní, a my časem (se zpožděním) koupíme něco nového, tak to opět jinak pojmenujeme...
Ačkoli tento postup má svoji logiku, neočekával bych od něj žádné zázraky, ale raději bych vsadil na zásadnější změnu. Ostatně ani v tom Německu nemá DB pověst prestižní úspěšné firmy.
"Slova jsou jen zrnka v poušti rozfoukaná větrem nočních bouří,..."
Siemens
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 36
Registrován: 8-2005
Odesláno Čtvrtek, 17. srpna 2006 - 10:22:25   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nevite nekdo neco blizsiho o RT Expressech, predevsim na kolik je pravdepodobne, ze v novem JR vyjedou? Vcera cestou ze Zabrehu n.M. do Prahy me jeden pruvodci skodolibe presvedcoval, ze zdejsi urady "nestihnou" schvalit lokomotivy a vagony, se kterymi chteji jezdit.
Zapa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 976
Registrován: 10-2003


Odesláno Čtvrtek, 17. srpna 2006 - 10:24:31   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bram: Dobře, tak zavedeme pro rehabilitaci IR. Otázka zní, co zavedeme pro další rehabilitaci v příštím GVD, když se zjistí, že značka IR během toho roku silně utrpěla, protože kromě změny názvu z R na IR se tam nic podstatného nezměnilo.
Ať se to dále klidně jmenuje "Rychlík", důležité je s čím se tam bude jezdit.

T679.1: EN má asi trochu jiné kvalitativní požadavky, než to co k nám v současné době jezdí.
...a kola na plechu jsou měkký, to nevadí...
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 696
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 17. srpna 2006 - 10:48:55   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Brame, a jakou kategorii by měl mít např. současný rychlík Praha - Tanvald? Fakt se Vám zdá vhodné mít rychlíky zastavující na zastávkách jako Spálov? Mě se zdá mnohem lepší systém s lomenopu kategorií - do Turnova, příp. Železného Brodu to tak moc nestaví, tak ať to je rychlík, dál staví všude, tedy je to osobák. S EC, Ex a R stejně - kdyby jel vlak Praha - Cheb do Plzně bez zastávky a z Plzně stavěl jako dnešní R, ať je to IC nebo Ex do Plzně a dál R. Nebo jaskou kategorii by měl mít? IC/Ex asi ne, a kdyby byl R, tak se to poplete s R zastavujícími v Rokycanech, Hořovicích a spol.
Mimochodem, kategorie IR byla v Německu už před několika lety zrušena. A za druhé, když byla v osmdesátých letech zaváděna, tak byly speciálně pro ni modernizovány vozy.
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2440
Registrován: 8-2003
Odesláno Čtvrtek, 17. srpna 2006 - 11:01:48   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Siemens: Co se týče lokomotiv, jasno by mělo být v září po testech EMC.
"Slova jsou jen zrnka v poušti rozfoukaná větrem nočních bouří,..."
Láďa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 64
Registrován: 7-2006


Odesláno Čtvrtek, 17. srpna 2006 - 19:24:32   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

... jeden pruvodci skodolibe presvedcoval, ze zdejsi urady "nestihnou" schvalit lokomotivy a vagony, se kterymi chteji jezdit ...

Jen aby se pan průvodčí nepřepočítal ... Myslím,že by si měl pan průvodčí především hledět své práce a nestarat se o druhé,tím spíš,že o tom pranic neví a zbytečně žvaní ... Č.P.
T 679.1
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.101.27.169
Odesláno Čtvrtek, 17. srpna 2006 - 20:48:05   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad Zapa: Třeba takový Kopernikus je v Německu vedenej jako NZ, tak proč musí bý u nás obyč.rychlík. A vozy na to přeci má.
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2451
Registrován: 8-2003
Odesláno Čtvrtek, 17. srpna 2006 - 21:24:47   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Může mi někdo vysvětlit podstatu sporu o kategorii Koperníka (NZ vs. R)?
"Slova jsou jen zrnka v poušti rozfoukaná větrem nočních bouří,..."
Hrubyv
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 185
Registrován: 6-2005
Odesláno Čtvrtek, 17. srpna 2006 - 21:33:34   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No Kopernikus, to je kapitola sama pro sebe. Německé vozy, personál i část tarifu, a přesto R. Navíc mi vadí ten chaos v číslování. IDOS: R 379, www.bahn.de: NZ 379 a v knižním je to NZ 1949/R 379 (podle DB ovšem NZ 1449 ). A snad ani nechci vědět, jaká čísla to má pro rezervace.
Navštivte www.interrail.brejlovec.net a podělte se o své zážitky z cestování v cizině!
Bureš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 942
Registrován: 8-2005


Odesláno Čtvrtek, 17. srpna 2006 - 21:57:26   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Projížděče by možná mohlo zajímat, že příští GVD už nemá jezdit žádný vlak ze Žatce západu přímo na Chomutov, ale jen přes žatecké hlavní nádraží. To aby si pak někdo nestěžoval, že to nemá projeté a nemůže si to vybarvit na mapě projetých tratí :-)
ICQ -> 21 65 33 068
T 679.1
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.101.27.169
Odesláno Čtvrtek, 17. srpna 2006 - 22:08:49   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad Bkp: Podstata spočívá v tom, že ačkoli po našem území jezdí vlak s komfortními vozy odpovídajícími kategorii NZ, a tak je i v převážné části označen, musí u ČD jezdit pod jiným, v žádném případě již prestižním označením R. V čem je problém zavést u nás novou kategorii NZ nebo EN obdobně jako tomu bylo s EC a IC?
To je ale asi spíš otázka na odpovědné pracovníky a mi to tu nevyřešíme. Proto jsem prosil někoho, kdo je fundovaně informován, aby se vyjádřil.
Chomutovák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 673
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 17. srpna 2006 - 22:30:21   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Kopernikus: U nás (resp. do Berlína) to bude rychlík pravděpodobně proto, že nesplňuje obvyklou charakteristiku kategorie NZ, tedy zastavování v jedné oblasti jen pro nástup a v druhé jen pro výstup. Subjektivně řečeno je to dobře, občas ho využiju z Prahy do Ústí n.L., což v době, kdy jezdil jako NZ do Amsterdamu (pravda i u nás jen jako rychlík), tak ho pro vnitrostátní dopravu nebylo možné použít. A jezdíval dost prázdný.
xyz
Neregistrovaný host
Odeslán z: 87.197.143.109
Odesláno Čtvrtek, 17. srpna 2006 - 22:34:55   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Šak to spravte ako u nás ... v CP je vlak so skratkou SPR, na blbotrone je to SPR v papieroch ako Zrýchlený aj sa hlási ako Zrýchlený ...
T 679.1
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.101.27.169
Odesláno Čtvrtek, 17. srpna 2006 - 22:41:58   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad Chomutovák: Tento vlak by taky neměl být využíván pro vnitro (u nás) frekvenci. Pochybuju, že někdo z těch co zaplatí tučné jízdné touží po tom aby se jim tam v Ústí nakýbloval nějakej českej substrát. Tohle by se právě tím NZ mohlo ošetřit. A pokud jezdí prázdnej pak nemá cenu aby jezdil. Měl by sloužit pouze účelu pro který byl určen. Kus za ním nebo předním by měl jet vnitro R, pokud tedy je potřeba v této době.
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2454
Registrován: 8-2003
Odesláno Čtvrtek, 17. srpna 2006 - 22:56:38   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pochybuju, že někdo z těch co zaplatí tučné jízdné touží po tom aby se jim tam v Ústí nakýbloval nějakej českej substrát.

Proč by někomu, kdo spí v lůžkovém voze mělo vadit, že o několik vozů dál jede někdo jenom z Ústí do Prahy?
"Slova jsou jen zrnka v poušti rozfoukaná větrem nočních bouří,..."
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2455
Registrován: 8-2003
Odesláno Čtvrtek, 17. srpna 2006 - 23:02:53   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Když už jsme u toho Koperníka, tak se ještě jednou zeptám, a to: Jaký má smysl jeho omezení jízdy (mj. nejezdí několik týdnů na přelomu listopadu a prosince)?
"Slova jsou jen zrnka v poušti rozfoukaná větrem nočních bouří,..."
Bručoun
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.148.18.222
Odesláno Čtvrtek, 17. srpna 2006 - 23:50:19   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

"Tento vlak by taky neměl být využíván pro vnitro (u nás) frekvenci. Pochybuju, že někdo z těch co zaplatí tučné jízdné touží po tom aby se jim tam v Ústí nakýbloval nějakej českej substrát.... A pokud jezdí prázdnej pak nemá cenu aby jezdil. Měl by sloužit pouze účelu pro který byl určen. Kus za ním nebo předním by měl jet vnitro R, pokud tedy je potřeba v této době."

Pak by se ale mohlo snadno stát, že bude postupně zrušen pro nízkou vytíženost jak ten nóbl NZ, tak vnitro rychlík. Přitom by třeba součet vnitro a mezinárodní frekvence na zachování vlaku stačil.

Idea, že mají existovat jen ty lepší mezinárodní vlaky, které se uživí z mezistátní frekvence, se mi vůbec nezamlouvá. Protože takové vlaky by pak reálně existovaly jen na Slovensko. Nikam jinam není reálná frekvence dostatečná.


Bkp: nesouvisí to třeba s extrémně nízkou vytížeností v daném období, když ještě jezdil celoročně?


Bram: lomená kategorie, nebo akviziční sleva v části trasy. Mně to přijde prašť jako uhoď. V každém případě by se tím mohla řešit chronická nevytíženost mnohých vlaků v části trasy.

V případě, že v nějakém úseku má R sloužit pro místní fekvenci (je zařazen do taktu Os), tak by v něm taky měly platit veškeré jízdenky jako v Os. Zejména jízdenky příslušného IDS. Jinak tam je pro držitele některých druhů jízdenek díra v taktu.


"... do Nymburka proložené ROPIDÍMi spěšňáky ..."

V praxi bohužel leda tak Ropidími osobáky. Stč kraj vlaky navíc nezaplatí, a Ropid z omezeného rozpočtu udělá jen ty nejšílenější couráky (jako vždycky). Díky "dokonalé souhře" stč.kraje a Ropidu půjde do háje prakticky každá idea zrychlení vlakové dopravy v kraji. Aspoň v dohledné době.
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 24930
Registrován: 4-2003


Odesláno Pátek, 18. srpna 2006 - 00:10:17   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pak už leda zkusit to přehrát na MD a tahat k relaci Pha - Nbk - HK v hodinovém prokladu Pha - Nbk - KH (výhledobě město). Sice to má k dálkvé dopravě poměrně daleko, ale třeba by to prošlo.
Anebo přes Nbk protáhnout z Kolína vlaky od Brna (trs HB), časově to vyjde oproti 011 jen o málo hůře. 011 by se o něco odlehčilo a zbylo by místo na ty z HK (trs Pce). Možností je mnoho.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova

World Jumping Day: www.worldjumpday.org
Bručoun
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.148.9.199
Odesláno Pátek, 18. srpna 2006 - 00:15:48   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

"Však už i teď některé rychlíky jsou občas oficiálně v sólo motoru vedeny (ale opravdu jen opatrně a nenápadně, aby to někdo neviděl - "

- protože kdyby to někdo viděl, tak by mohl dojít k závěru, že by bylo levnější zaplatit každému cestujícímu taxíka. Jakž takž ekonomická pro pár lidí by byla jen sólo 810, ale tu bych na rychlíku opravdu nerad viděl.
Nicméně když tak málo vytížené R stále existují, je lepší jet jen se sólo motorem, než aby se jako dosud "dělal dojem" vícevozovým rychlíkem.
Bručoun
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.148.10.82
Odesláno Pátek, 18. srpna 2006 - 00:23:58   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

"... v hodinovém prokladu Pha - Nbk - KH ... nebo přes Nbk ... vlaky od Brna (trs HB), časově to vyjde oproti 011 jen o málo hůře."

KH těžko, to je ještě středočeský kraj.
Časový rozdíl po 011 a 231 zkusím propočítat. Předběžně se mi to moc nezdá, je to o 11 km delší, a rychlost na 231 je nic moc.
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 24932
Registrován: 4-2003


Odesláno Pátek, 18. srpna 2006 - 00:25:21   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Spíš jsem narážel na situaci, kdy i poslední (a první) rychlík nesmí být „degradován” pár zastaveními navíc (a tedy samozřejmě dostatek cestujících nenabere, přesto má v systému smysl).
Lze buď zastavení přidat, nebo zkrátit soupravu na samotný motor. Anebo si dál hrát na „pořádný rychlík”.

Tady vypadá nadějně idea lomení druhu vlaku po trase (resp. změna objednavatele), ale uvidíme, jak se to nakonec vyvine a zda to najde podporu.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova

World Jumping Day: www.worldjumpday.org
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 24933
Registrován: 4-2003


Odesláno Pátek, 18. srpna 2006 - 00:30:46   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Další možností jsou rychlíky, které se naplní jen ve špičkách, ale má význam je vést denně, už třeba kvůli přehlednosti (cestujícího různé poznámky chtě nechtě odrazují), a je vhodné mít i stálé zákazníky, nejen ty „špičkové”.

231 je oproti 011 pomalejší víc, než se na první pohled zdálo :-(. Samozřejmě se projevuje i četnost zastavování, ale ta by musela zůstat zachována, aby tam ty vlaky měly smysl.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova

World Jumping Day: www.worldjumpday.org
Bručoun
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.148.22.211
Odesláno Pátek, 18. srpna 2006 - 00:44:59   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tak ten rozdíl mezi 231 a 011 mi se zastávkami v Nymburce a Poděbradech vychází na 18 min. U soupravy s vyšší rychlostí než 120 km/h ještě o nějakou tu minutku víc.
+18 min. už je moc, to by lidi neskousli.

Je pravda, že není možné zrušit každý chronicky nevytížený rychlík. Celkově by ale měl celý systém dálkové dopravy vykazovat nějakou efektivitu. U některých tratí či konkrétních rychlíků mívám neodbytný pocit, že tam R jezdí jen proto, že si je někdo vyřval. Přitom by ty mašiny a vagóny mohly sloužit někde, kde by odvozily daleko víc lidí.

Například místo těch směšných R přes Slaný by se asi víc využil nějaký systém spěšňáků (? Os Zlonice ?)-Slaný-Kralupy-Praha (X špičky, so dopol. jeden pár, neděle odpol.). V době kdy bývá zacpaná dálnice by si takové vlaky cestující asi našly. (Jenže to už zase jsme u Ropidu a stč. kraje...)
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 24939
Registrován: 4-2003


Odesláno Pátek, 18. srpna 2006 - 01:33:56   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jenže to už zase jsme u Ropidu a stč. kraje...

Je třeba hledat realizovatelný kompromis (občas spíš paskvil). Stejně jako třeba na 200, kde by zrychlenky mezi osobáky byly užitečnější. Jenomže oba kraje by těžko ustály, že by i při tak bídné nabídce spojů tam měly provozovat spoje, které by někde projely, takže by tam byly nakonec osobáky. Nemluvě o tom, že by pak ty vlaky místo rychlíků omezily dopravu na nějaké hlavní trati (ty vlaky se musí někde sebrat, když by na 200 přibyly), kde je vyšší než standardní nabídka, co na tom, že po redukcích nabídky ubydou i cestující a celá ekonomika provozu se zhorší, takže bude třeba škrtat dále.
A nakonec nám vyjde, že ty rychlíky na 200 jsou ještě snad to nejlepší řešení. A podaří-li se prosadit alespoň některá zastavení navíc, pak těžko bude vůle s tím jakkoliv hýbat, protože lepší řešení je nedosažitelné. :-(
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova

World Jumping Day: www.worldjumpday.org
Hrubyv
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 186
Registrován: 6-2005
Odesláno Pátek, 18. srpna 2006 - 08:34:36   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Koperník: vnitrost. a mezist. frekvence je teoreticky oddělená skupinami vozů. Jen nevím, jak moc se to dodržuje, i když jsem viděl, že němečtí průvodčí v Praze směřovali vnitrostátní cestující do příslušných vozů. Řazení denních vozů do NZ není zrovna běžné, v Německu jsem se s tím setkal jen u CNL 1408.

Kdysi bylo docela vtipné, jak jel NZ z Prahy bez vnitro frekvence a půl hodiny za ním EC do Drážďan (tuším 2003)

No jak tak sleduji diskusi o relaci Praha - HK, tak začínám mít dojem, že současné řešení je asi to nejlepší možné za dané situace .
Navštivte www.interrail.brejlovec.net a podělte se o své zážitky z cestování v cizině!
Chomutovák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 675
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 18. srpna 2006 - 10:29:26   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Kopernikus: Každý cestující dobrý a takto je možné odvést dvě skupiny cestujících za jedny náklady. Většina dálkových cestujících si stejně zaplatí lehátko nebo lůžko (SparNacht za 39 EUR na lehátku je velmi výhodná) a tam jim pochopitelně cestující do Ústí nepolezou. Mám pocit, že je vyhrazen i sedací vůz až do Dortmundu s povinnou rezervací, takže i tam by neměl být problém.
Podobně by možná nebylo od věci, kdyby např. Vltava (odj. 22:25) tahala jeden sedačkový vnitrovůz, pěkně by se tím zaplácla rychlíková mezera mezi Laborcem (odj. z Prahy ve 21:34) a Cassovií (odj. 23:29).
Sponka
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.19.2.72
Odesláno Pátek, 18. srpna 2006 - 11:54:05   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

S zastavováním jen pro nástup a výstup to není ani v Německu tak horké. Například EN 482 (München Hbf - Koebenhavn H) jede do Würzburgu pro normální obecenstvo a jen pro nástup je až ve Fuldě. Obdobně pak v Dánsku v Padborgu a Koldingu byl normálně napsaný a lidi nastupovali a až v Odense bylo na "televizi" napsáno nenastupovat. Kopernikus by šel takhle asi taky ošetřit.
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 992
Registrován: 9-2005
Odesláno Pátek, 18. srpna 2006 - 12:27:17   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Většina dálkových cestujících si stejně zaplatí lehátko nebo lůžko (SparNacht za 39 EUR na lehátku je velmi výhodná) a tam jim pochopitelně cestující do Ústí nepolezou

Nevím, jestli - nebo . Třeba už se situace zlepšila, ale ještě nedávno občané, kteří tvoří na ústecku nejsilnější "menšinu", s oblibou lehátkové vozy vyhledávali, ačkoliv v nich nechtěli ani spát, ba ani sedět. Jen se tak chtěli projít s rukama co nejvíce roztaženýma.
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2460
Registrován: 8-2003
Odesláno Pátek, 18. srpna 2006 - 12:45:22   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A to v těch vozech není nějaký průvodce, který by je tam nepustil?
Anebo se to nedá vyřešit ochrankou. Sice by ta něco stála, ale pořád méně, než vypravení dvou vlaků.
"Slova jsou jen zrnka v poušti rozfoukaná větrem nočních bouří,..."

Diskusní skupiny | Poslední den | Poslední 4 dny | Stromové zobrazení | Vyhledávání | Seznam uživatelů | Nápověda | Program Credits Administrace